ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΟΧΗ Γ Ένταξη στην αγορά εργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΟΧΗ Γ Ένταξη στην αγορά εργασίας"

Transcript

1 ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΟΧΗ Γ Ένταξη στην αγορά εργασίας

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εύρεση εργασίας

3 Ο τελικός στόχος όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών για την εύρεση εργασίας είναι η συνεχής συμμετοχή στην εργασιακή ζωή. Η ενότητα αυτή ασχολείται με την εύρεση εργασίας και την ένταξη στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Θα μάθετε πώς να συντάσσετε το ατομικό προφίλ, πώς μπορούν να διευρυνθούν οι εν δυνάμει περιοχές εργασίας και ποια εμπόδια μπορούν να προκύψουν στην εύρεση εργασίας. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να προσεγγίσετε με επιτυχία τους εργοδότες. Στο θέμα 3 θα μάθετε για την πρακτική άσκηση και πόσο χρήσιμη είναι στην εύρεση εργασίας. Για την ενίσχυση των πιθανοτήτων επιτυχίας παρουσιάζονται πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

4 ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ Εύρεση εργασίας Θέμα 1

5 ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 1.1

6 Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα προφίλ το οποίο ανταποκρίνεται σε μια ρεαλιστική αυτοαξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι υπερβολικές και οι ελλιπείς απαιτήσεις. Ένα ολοκληρωμένο προφίλ επιτρέπει μια πιο ακριβή εξέταση των απαιτήσεων της εργασίας

7 Ατομικό προφίλ (σύμφωνα με τη Διδακτική Ενότητα 4) Προσόντα Ικανότητα Κίνητρα Σχολική εκπαίδευση Επαγγελματική εκπαίδευση Επαγγελματικές εμπειρίες Κατάρτιση / επιμό ρφωση Γλωσσικές ικανότητες Άτυπα αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητεςενδιαφέροντα Εργασιακοί περιορισμοί λόγω υγείας Πραγματική σωματική ψυχολογική ικανότητα και Νοητική ικανότητα Οριζόντιες ικανότητες Πρωτοβουλία/ στάση απέναντι στην εργασία Προθυμία για μάθηση ή για περαιτέρω εκπαίδευση

8 Προφίλ περιβάλλοντος Εξωτερικές συνθήκες Συνθήκες της αγοράς εργασίας Γενικές ατομικές συνθήκες Συνθήκες στέγασης Οικογενειακή κατάσταση και υποστήριξη (ευελιξία χρόνου) Οικονομική κατάσταση Τοπική κινητικότητα Τοπική ζήτηση του επιθυμητού επαγγέλματος Τοπική ζήτηση παρεμφερών επαγγελμάτων Εθνική ζήτηση στην περίπτωση κινητικότητας Ανάλυση δυνατοτήτων

9 Για τη σύνταξη του ατομικού προφίλ: Ανατρέξτε στην Ενότητα 4 (αξιολόγηση ατομικών δυνατοτήτων οριζόντιες ικανότητες) και στην Ενότητα 2 (χρήση του ICF) Εκτός από διεξοδική προσωπική συζήτηση και τεκμηρίωση, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης και της εξωτερικής αξιολόγησης, η αξιολόγηση από τους εργοδότες, η αξιολόγηση των ικανοτήτων, οι ψυχολογικές δοκιμασίες, οι εκθέσεις των ειδικών, κ.λπ.

10 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 1.2

11 Το μελλοντικό επάγγελμα ή η μελλοντική εκπαίδευση προκύπτει από τη διασταύρωση των ενδιαφερόντων, των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων καθώς και από τα εμπόδια λόγω της αναπηρίας από τη μία, και από τα προσόντα που απαιτεί η αγορά εργασίας από την άλλη.

12 Για να αυξήσετε τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας, υπάρχει η δυνατότητα: Πιστοποίησης του εκπαιδευόμενου/συμμετέχοντα (π. χ. ειδική κατάρτιση σε περιοχές όπου υπάρχει προσφορά εργασίας) Επέκτασης της περιοχής ενδιαφέροντος (π. χ. εναλλακτικές δυνατότητες) (Ανατρέξτε στην ενότητα 4: Ανάλυση επαγγελματικών δυνατοτήτων) Εξέτασης όλων των δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας (π. χ. χρήση διαφορετικών τρόπων προσέγγισης, προσαρμογή των εργασιακών χώρων)

13 ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 1.3

14 Πέρα από την αναπηρία, μπορεί να προκύψουν πολλά ακόμη εμπόδια κατά την εύρεση εργασίας και να κάνουν τη διαδικασία ένταξης πιο δύσκολη, όπως για παράδειγμα: Χρέος Εθισμός Οικογενειακά προβλήματα / προβλήματα στη σχέση Φροντίδα παιδιών Φροντίδα (ηλικιωμένων) μελών της οικογένειας Γλωσσικά εμπόδια Αναλφαβητισμός Πολιτιστικά εμπόδια Ψυχολογικά προβλήματα Για να επιτευχθεί η ένταξη, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν τα εμπόδια στην εύρεση εργασίας και να υπάρξει υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους.

15 ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Εύρεση εργασίας Θέμα 2

16 Εκτός από τις αιτήσεις για εύρεση εργασίας, είναι δυνατόν να γίνει και άμεση επαφή με τους εργοδότες. Η επαφή με τους εργοδότες συνδέει τον εκπαιδευόμενο και τις εταιρίες, επειδή οι συνεργάσιμοι εργοδότες είναι απαραίτητοι για την επιτυχή εύρεση εργασίας.

17 Με την ατομική επικοινωνία αποκτώνται γενικές πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την επικοινωνία με τους εργοδότες. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τις πληροφορίες που θα δοθούν, καθώς επίσης και για το αν θα αναφέρετε το όνομα τους.

18 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 2.1

19 Είναι σημαντικό να είστε θετικοί κατά την επαφή γιατί μόνο η θετική στάση επιφέρει την επιτυχία.. Να θυμάστε ότι δεν ζητάτε μόνο, αλλά ωφελείτε την εταιρεία. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι επαφής: Πρώτη επαφή = πρώτη επαφή ενός υποψήφιου εργοδότη Δεύτερη επαφή = μετά από μια ήδη υπάρχουσα επαφή με εργοδότη

20 Επιλογή των εταιρειών: Χρήση όλων των πηγών πληροφόρησης, π. χ. βάσεις δεδομένων, διαδίκτυο, αναφορές στον τοπικό τύπο ή στα μέσα ενημέρωσης (π. χ. πληροφορίες για την επέκταση της εταιρείας ή τις εγκαταστάσεις), επαγγελματικοί οδηγοί, κατάλογοι εταιρειών από επιμελητήρια, συμβουλές ή συστάσεις άλλων εργοδοτών Αναγνώριση των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις: Το όνομα του υπεύθυνου προσωπικού, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για μεγάλες εταιρείες, θέση, τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας

21 ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 2.2

22 Είναι πολύ σημαντική και γι' αυτό το λόγο απαιτείται καλή προετοιμασία. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω τηλεφώνου, μπορεί να γίνει με επιστολή ή , καθώς και με μια απροειδοποίητη προσωπική επίσκεψη.

23 Προετοιμασία και υλοποίηση Στόχος: να υπάρξει ενδιαφέρον για μια προσφορά ή υπηρεσία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ο στόχος πρέπει να είναι σαφής εκ των προτέρων: προσωπική συνέντευξη, αναζήτηση πληροφοριών κ.λπ. Η επιτυχία συχνά εξαρτάται από τον κατάλληλο χρόνο: Τη Δευτέρα είναι δύσκολο π. χ. λόγω συνεδριάσεων, καλό είναι να μιλήσουμε τηλεφωνικά το πρωί, πριν την ώρα αιχμής, προσέξτε τις ώρες εργασίας των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Η θετική σχέση με το πρόσωπο που μιλάμε είναι απαραίτητη. Η εντύπωση των 10 πρώτων δευτερολέπτων μετράει και εξαρτάται από τη φωνή και τον τόνο της κατά 87%. Εάν ο καλών είναι αρεστός, ο καλούμενος θα ακούσει πιο προσεκτικά όσα έχει να πει.

24 Προετοιμασία και υλοποίηση Οι μη λεκτικές πληροφορίες, π. χ. οι χειρονομίες ή οι εκφράσεις του προσώπου, μεταφέρονται μέσω του τηλεφώνου σαν λέξεις όταν χαμογελάμε η φωνή παίρνει έναν θετικό συναισθηματικά χαρακτήρα, η αυθεντική συμπεριφορά (και όχι ένα ψεύτικο χαμόγελο) είναι απαραίτητη. Οι συζητήσεις θα πρέπει να καθοδηγούνται ενεργά από εσάς, να μη μιλάτε γρήγορα και να απαντάτε στο άτομο με το οποίο μιλάτε. Τακτικές σχεδιασμού συζητήσεων, π. χ. «η στρατηγική των μικρών βημάτων»: γίνεται μια πρώτη επαφή με ατομική συνέντευξη και στη συνέχεια ακολουθεί κάποιο τεστ ή πρακτική άσκηση και στο τέλος ο εργοδότης αποφασίζει.

25 Προετοιμασία και υλοποίηση Συνιστάται η γραπτή προετοιμασία, π. χ. : Απαντήσεις για πιθανές αντιρρήσεις Επιχειρήματα υπέρ της προσφοράς για την επιχείρηση/ τον εργοδότη Να υπάρχουν έτοιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες π. χ. έντυπο αίτησης, βιογραφικό, σχέδιο πρακτικής άσκησης/ κατάρτισης, κ.λπ. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς και τις ελλείψεις δεν πρέπει να μονοπωλήσουν τη συζήτηση αλλά οι ικανότητες θα πρέπει να συγκριθούν με τα εμπόδια Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με την ημερομηνία, την ώρα, το περιεχόμενο της συζήτησης, την έκβαση, τις συμφωνίες και τους διακανονισμούς Το περιεχόμενο ή το πλαίσιο της συζήτησης είναι χρήσιμα για μελλοντικές επαφές

26 ΑΣΚΗΣΗ Εύρεση εργασίας Πρακτική άσκηση 1

27 Πρακτική άσκηση για την πρώτη επαφή: Προετοιμάστε ένα δικό σας παράδειγμα για μια συγκεκριμένη περίπτωση πρώτης επαφής με μια εταιρεία, σύμφωνα με το πρότυπο (Σενάριο τηλεφωνικής επικοινωνίας)

28 ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 2.3

29 Επικοινωνία Η επικοινωνία λειτουργεί πάντα και ταυτόχρονα σε (τουλάχιστον) 2 επίπεδα (κατά τον Paul Watzlawick):

30 Και τα δύο επίπεδα συνυπάρχουν στις συζητήσεις και πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν για επιτυχημένες συζητήσεις. Τα σημεία διασταύρωσης πρέπει να αναγνωρίζονται, να επεξεργάζονται και να ελέγχονται εσκεμμένα. Προσοχή στη διατύπωση: οι λάθος φράσεις μπορούν να μετατρέψουν μια θετική συζήτηση σε αρνητική, όπως επίσης και οι αξιολογικοί χαρακτηρισμοί, η έλλειψη κατανόησης ή η ανωτερότητα Σύνδεσμος:

31 Ενεργητική ακρόαση Η ενεργητική ακρόαση προωθεί επιτυχημένες συζητήσεις. Είναι σημαντική η αλλαγή της οπτικής για να γίνεται αντιληπτή η άποψη του άλλου ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει κατανοητή η δική μας και πιθανά η αντίθετη άποψη. Η ενεργητική ακρόαση συντελείται σε 3 στάδια:

32 Ενεργητική ακρόαση Στάδιο 1: Καθαρή ακρόαση Ακούμε με πλήρη προσοχή >> αίσθημα εκτίμησης Το άτομο που μιλά γίνεται δεκτικό. Θετική οπτική επαφή, ένδειξη κατανόησης με νεύμα του κεφαλιού Ενθάρρυνση για να μιλήσει, με τα κατάλληλα σχόλια. Δεν παρεμβαίνουμε, τον αφήνουμε να τελειώσει.

33 Ενεργητική ακρόαση Βήμα 2: Περίληψη Ο ακροατής απαντά στα κεντρικά νοήματα με δικά του λόγια και έτσι δείχνει ότι κατάλαβε όσα ειπώθηκαν. Η συνοπτική παρουσίαση επικεντρώνει τη συζήτηση στην ουσία. Αποφεύγεται η δημιουργία παρεξηγήσεων. Δεν γίνονται προσθήκες, επιτρέπει διορθώσεις από το άτομο που μιλά. Αποφεύγονται οι αρνητικές αξιολογήσεις και η ειρωνεία.

34 Ενεργητική ακρόαση Βήμα 3: Ενσυναίσθηση Στόχος: ερμηνεία των συναισθημάτων με βάση τον τόνο της φωνής, την ένταση, την ταχύτητα ομιλίας, την αναπνοή, τις κινήσεις, τις χειρονομίες ή την εμφάνιση του τόμου που μιλάει και ανατροφοδότηση. Η ενσυναίσθηση υποστηρίζει την επίγνωση των συναισθημάτων και βοηθά τον ακροατή στην κατανόηση. Η χρήση του πρώτου προσώπου («έχω την εντύπωση ότι») ή προσεκτικών ερωτήσεων («θα μπορούσατε να») μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

35 Φάσεις διεξαγωγής συζητήσεων

36 ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 2.4

37 Εκτός από τα πραγματικά επιχειρήματα είναι δυνατόν να συζητήσουμε με θετικά αποτελέσματα καθοδηγώντας έξυπνα μια συζήτηση. Είδη ερώτησης κατά την πρώτη συζήτηση Τα είδη ερώτησης υποστηρίζουν τη βελτιστοποίηση της πορείας μιας συζήτησης. Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη ερωτήσεων: Ανοικτές ερωτήσεις Κλειστές ερωτήσεις Εναλλακτικές ερωτήσεις? Στρατηγικές ερωτήσεις Σύνδεσμος:

38 Είδη ερώτησης 1. Ανοικτές ερωτήσεις Δεν υπάρχει προεπιλεγμένη απάντηση, είναι κατάλληλες για να πάρετε πληροφορίες 2. Κλειστές ερωτήσεις Το άτομο με το οποίο συζητάμε πρέπει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση, δηλαδή με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. 3. Εναλλακτικές ερωτήσεις Συνδυασμός ανοικτών και κλειστών ερωτήσεων. Στο άτομο με το οποίο μιλάμε δίνονται πιθανές επιλογές.

39 Είδη ερώτησης 4. Στρατηγικές ερωτήσεις Α) Καθοδηγητικές ερωτήσεις Είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο είδος ερώτησης, οδηγεί τη συζήτηση προς μία κατεύθυνση. Β) Ρητορική ερώτηση Δεν περιμένουμε ή δεν χρειάζεται απάντηση. Κύριος στόχος είναι να συνεχιστεί η συζήτηση. Γ) Επεξηγηματική ερώτηση Κατάλληλη σε προβληματικές καταστάσεις, γιατί ζητείται από το άτομο που μιλά να αποσαφηνίσει την ερώτηση ή τη δήλωσή του.

40 Είδη ερώτησης Δ) Πληροφοριακή ερώτηση Δίνει πλεονέκτημα στο άτομο με το οποίο μιλάμε Ε) Ερώτηση ελέγχου Για την επιβεβαίωση ενός γεγονότος ή υπόθεσης Στ) Υποθετική ερώτηση Χρησιμοποιείται στην κρίσιμη φάση μιας διαπραγμάτευσης Η απάντηση του ατόμου με το οποίο μιλάμε μπορεί να είναι διαφορετική από την αναμενόμενη αλλά τουλάχιστον θα διασαφηνιστούν τα σημεία εκκίνησης.

41 Διαχείριση των αντιρρήσεων Οι αντιρρήσεις θα πρέπει να θεωρούνται θετικές, επειδή δείχνουν ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις και οι αντιρρήσεις είναι μέρη της συζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η δυνατότητα να απαντήσετε στις απόψεις που εκφράζονται σε μια συζήτηση. Αλλά Να είστε έτοιμοι για πιθανές αντιρρήσεις σε μια συζήτηση. Έτσι, θα νιώθετε ασφάλεια και θα έχετε προετοιμάσει τις απαντήσεις σας. Πρέπει να ελέγξετε εάν πρόκειται για αντίρρηση ή πρόφαση. Αν είναι πρόφαση, δεν είναι δυνατή η περαιτέρω επιχειρηματολογία και ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί.

42 Διαχείριση των αντιρρήσεων Σχήμα 4 σταδίων για την επιτυχή διαχείριση των αντιρρήσεων

43 Διαχείριση των αντιρρήσεων Το σχέδιο των βημάτων λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Στο βήμα 1 ο συνομιλών θα μεταβεί στο λογικό επίπεδο. Μόνο στα βήματα 2 και 3 μπορεί να γίνει αντικειμενική διασαφήνιση. Στο βήμα 4, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε εάν η ένσταση έχει καμφθεί.

44 Διαχείριση των αντιρρήσεων Απαντήσεις για το χειρισμό αντιρρήσεων Ναι, το καταλαβαίνω, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε γιατί το πιστεύετε; Αυτή είναι ένα σημαντική ερώτηση. Εδώ πρέπει να προσέξουμε το... Μπορώ να σας καταλάβω πολύ καλά, αλλά... Η άποψή σας είναι πολύ σημαντική, ωστόσο... Φυσικά. Αυτό το γεγονός πρέπει να το έχουμε κατά νου. Επίσης για μένα είναι σημαντικό ότι...

45 Διαχείριση των αντιρρήσεων Απαντήσεις για το χειρισμό αντιρρήσεων Είναι σίγουρα έτσι, αν και... Ναι, συμφωνώ μαζί σας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι... Αν κατάλαβα καλά, ζητάτε ; Η ένστασή σας είναι δικαιολογημένη, απλώς να προσθέσω ότι...

46 ΑΣΚΗΣΗ Εύρεση εργασίας Πρακτική άσκηση 2

47 Πρακτική άσκηση για τη διαχείριση των αντιρρήσεων: Ποιες αντιρρήσεις φέρουν συχνά οι εργοδότες; Σκεφτείτε κατάλληλες απαντήσεις.

48 ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Εύρεση εργασίας Θέμα 3

49 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 3.1

50 Στην αρχή δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η καταλληλότητα του χώρου εργασίας για ένα συγκεκριμένο άτομο. Χρειάζονται πολλές λεπτομερειακές πληροφορίες για να μπορέσουμε να συνθέσουμε ένα πλήρες προφίλ. Επίσης, οι συνθήκες εργασίας, οι απαιτήσεις, κλπ.. είναι διαφορετικές για κάθε εταιρεία. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνουν γενικά συμπεράσματα για μία συγκεκριμένη απασχόληση ή επάγγελμα. Μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος (στη Γερμανία) για τον έλεγχο των εργασιακών δυνατοτήτων είναι η πρακτική άσκηση σε εταιρίες. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται για λίγες εβδομάδες ή μήνες σε τοπικές επιχειρήσεις.

51 Οι συνθήκες της πρακτικής εξάσκησης περιγράφονται σε σύμβαση που περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: Έναρξη και λήξη της πρακτικής άσκησης. Υπεύθυνοι της εταιρείας και οργάνωση της πρακτικής άσκησης. Περιεχόμενα (ή καθήκοντα) κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και δεξιότητες που πρέπει να εξασκηθούν. Απαραίτητα πιστοποιητικά ή αναφορές.

52 Πλεονεκτήματα πρακτικής άσκησης σε σχέση με αξιολογήσεις χωρίς πρακτική άσκηση (στην αγορά εργασίας): Τα συμμετέχοντα άτομα με αναπηρία εξοικειώνονται στην πράξη με την περιοχή στην οποία επιθυμούν να εργαστούν. Αυτό ενισχύει τον ρεαλιστικό σχεδιασμό της επαγγελματικής πορείας τους επειδή οι δεξιότητες και οι ικανότητες μπορούν να ελεγχθούν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Βελτιώνονται τα κίνητρα για απόδοση, καθώς το άτομο βλέπει ότι ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές καταστάσεις. Ο προσανατολισμός υποστηρίζεται από την εμπλοκή σε πραγματικές εργασιακές καταστάσεις. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν σε επιχειρήσεις με νέες περιοχές εργασίας ή να εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές εμπειρίες.

53 Δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο για την εκπαίδευση σε σχετικά με την εργασία. Τα μαθήματα ή τα σεμινάρια θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται εξατομικευμένα, π. χ. σύμφωνα με το αντικείμενο και την έκταση των μαθημάτων. Επικεντρώνεται σε πρακτικές και προσανατολισμένες στην εργασία μεθόδους κατάρτισης. Η πρακτική άσκηση θα πρέπει να προετοιμάζεται μέσα από ατομική ή ομαδική συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης η εταιρεία και ο εκπαιδευόμενος πρέπει να υποστηρίζεται ατομικά και τηλεφωνικά. Αυτό διασφαλίζει την ανατροφοδότηση και τον εντοπισμό συγκρούσεων σε πρώιμο στάδιο. Ένα άλλο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον εκπαιδευόμενο με αναπηρία είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο επαφής στην εταιρεία.

54 Οι επιχειρήσεις πρέπει να συντάσσουν μία ενδοεταιρική έκθεση πρακτικής άσκησης με στοιχεία κοινωνικής συμπεριφοράς, ικανοτήτων και δυνατοτήτων του εκπαιδευόμενου σύμφωνα με το πρότυπο αξιολόγησης που προβλέπεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό. Τέλος, η πρακτική άσκηση πρέπει να αξιολογείται από κοινού με τον εκπαιδευόμενο ή σε μια ομάδα συζήτησης για να αποφασιστούν οι αναγκαίες δραστηριότητες. Η προετοιμασία και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης εξασφαλίζει τη μαθησιακή επιτυχία της ανάπτυξης των οριζόντιων ικανοτήτων και της διαχείρισης της αναπηρίας.

55 Οι υπηρεσίες που επιτρέπουν τη συμμετοχή στην επαγγελματική ζωή και συμπεριλαμβάνουν την πρακτική άσκηση είναι συχνά πιο αποδοτικές από τα εκπαιδευτικά προγράμματα πλήρους ωραρίου. Η εμπειρία δείχνει ότι η μακροχρόνια πρακτική άσκηση καταλήγει στην πρόσληψη σε πολλές περιπτώσεις. Η πρακτική άσκηση είναι κατάλληλη ειδικά για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με αναπηρία ή άτομα που δεν ενδιαφέρονται ή δεν είναι ικανά για περαιτέρω εκπαίδευση. Σύνδεσμος:

56 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 3.2

57 Τα επιχειρήματα πρέπει να είναι πειστικά σε συνδυασμό με τις μεθόδους διαπραγμάτευσης ή συζήτησης (βλέπε Υποθέμα 2). Η παροχή κινήτρων στους μελλοντικούς εργοδότες είναι προϋπόθεση της επιτυχούς εργασιακής ένταξης.

58 Γενικά επιχειρήματα: Δεν υπάρχει κόστος για την εταιρεία. Μη δεσμευτική γνωριμία. Γρήγορη εξοικείωση χάρη στο κατάλληλο επαγγελματικό υπόβαθρο των εκπαιδευομένων. Ο επιπλέον εργαζόμενος θα στηρίζει και θα διευκολύνει τους άλλους εργαζόμενους. Μπορεί να αντισταθμιστεί τυχόν έλλειψη προσωπικού. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός συμμετέχει στην πρακτική άσκηση και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Οι εκπαιδευόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι περισσότερο ώριμοι (κοινωνικές δεξιότητες κλπ.. ). Η κοινωνική προσφορά βελτιώνει την εικόνα της εταιρείας.

59 Πρόσθετα επιχειρήματα για άτομα με (σοβαρή) αναπηρία: Η μισθολογική δαπάνη επιδοτείται (ανάλογα με την εθνική νομοθεσία) Εξοικονόμηση χρημάτων με την αξιοποίηση της εθνικής νομοθεσίας (σύστημα ποσοστώσεων) για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία (αντισταθμιστικές καταβολές) Τήρηση της εθνικής εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου να ευνοηθούν τα άτομα με αναπηρία στην περίπτωση υποψηφίων με τα ίδια προσόντα. Υποστηρικτικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες από δημόσιους φορείς Προώθηση/ βελτίωση εικόνας Κίνητρα και παραγωγικότητα: τα άτομα με αναπηρία κινητοποιούνται με την ενεργή αντιστάθμιση των περιορισμών τους. Έμφαση στη δυνατότητα θετικής απόδοσης.

60 ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 3.3

61 Ένα ρεαλιστικό προφίλ ενός εκπαιδευόμενου με αναπηρία και οι κατάλληλες ενέργειες διαμεσολάβησης υποστηρίζουν την ένταξη αλλά δεν προλαμβάνουν τις κρίσεις η τα προβλήματα. Παραδείγματα καταστάσεων κρίσεων: μη ικανοποιητικό εργασιακό αποτέλεσμα ανεπαρκής πραγματοποίηση καθηκόντων υπερβολικές απαιτήσεις οξεία υποτροπή ασθένειας έλλειψη ενδιαφέροντος ανάγκη πρόσθετης υποστήριξης προβλήματα συμπεριφοράς

62 Διαμεσολάβηση σε κρίση Στρατηγική πρόληψης: Οι πιθανές καταστάσεις συγκρούσεων και οι στρατηγικές πρόληψης θα πρέπει να συζητηθούν και να αναπτυχθούν με τον εκπαιδευόμενο πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης. Ανάπτυξη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων «Τι μπορώ να κάνω εάν προκύψει αυτό το πρόβλημα;» Διευκρινίσεις για την εταιρεία: ποιες καταστάσεις απαιτούν επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό; Τακτική επικοινωνία με την εταιρεία.

63 Διαμεσολάβηση σε κρίση Άμεση παρέμβαση: Ο εκπαιδευτικός οργανισμός διευθετεί όλα τα θέματα μεταξύ εργοδότη και εκπαιδευόμενου. Στόχος: η επίλυση συγκρούσεων γρήγορα και αποτελεσματικά. Πιθανές και εναλλακτικές λύσεις θα συζητηθούν σε επιμέρους συναντήσεις. Προστασία των συμφερόντων των συμμετεχόντων ατόμων με αναπηρία και ταυτόχρονα σοβαρή εξέταση των απαιτήσεων των εταιρειών.

64 Διαμεσολάβηση σε κρίση Η επαγγελματική (επαν- )ένταξη είναι μια διαδικασία όπου προκύπτουν προβληματικές καταστάσεις και πισωγυρίσματα. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι καθοριστική εκπαιδευτική δυνατότητα. Κάθε κρίση αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης.

65 ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εύρεση εργασίας Θέμα 4

66 Τα ειδικά σχήματα υποστήριξης δεν είναι απάντηση στην κρίση που παρουσιάστηκε αλλά συνεχής και προσανατολισμένη στις ανάγκες υποστήριξη και παροχή συμβουλών σε ένα άτομο με αναπηρία. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι το σημείο εκκίνησης.

67 ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.1

68 Το ατομικό σχέδιο ή σχέδιο υποστήριξης θα αναπτυχθεί στην αρχή. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις απαιτούμενες ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές κι εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το σχέδιο πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς και να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τακτική ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς (π.χ. οικονομικές αρχές) πρέπει να έχει εξασφαλιστεί με επίσημες και ανεπίσημες μεθόδους επικοινωνίας.

69 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.2

70 Παράδειγμα: Βοήθεια για την αντιμετώπιση της επίκτητης αναπηρίας και την ανάληψη ενός νέου επαγγελματικού ρόλου. Ψυχολογική υποστήριξη των οικείων και των συγγενών. Συμβουλευτική στην περίπτωση οικογενειακών, οικονομικών, κι άλλων προβλημάτων. Διασύνδεση με δημόσιες ομάδες αυτοβοήθειας ή υπηρεσίες συμβουλευτικής. Υποστήριξη της ανάπτυξης κοινωνικών ικανοτήτων, π.χ. με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επικοινωνίας. Ανάπτυξη ικανοτήτων για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσης

71 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.3

72 Εκπαιδευτική συμβουλευτική, π.χ. επαρκής στήριξη για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών ή την παροχή κινήτρων μάθησης, αξιολόγηση και έκθεση προόδου Συντονισμός του πρακτικού (κατά την πρακτική άσκηση) και θεωρητικού εκπαιδευτικού περιεχομένου, συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη ή έλλειψη δεξιοτήτων. Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως π.χ. επιμελητήρια, περιφερειακά δίκτυα, κ.λπ.

73 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.4

74 Αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων με ψυχική αναπηρία ή προβλήματα συμπεριφοράς, π. χ. ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αναπηρίας, η αλλαγή της κατάστασης διαβίωσης μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές διαταραχές. Εάν χρειάζεται, μπορεί να ζητηθεί υποστήριξη από ψυχολόγο ή από υποστηρικτικά δίκτυα.

75 ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.5

76 Εάν χρειάζεται, είναι δυνατή η ιατρική συμβουλευτική ή υποστήριξη. Η υποστήριξη από ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να παρασχεθεί από αντίστοιχες οργανώσεις, αρχές κ.λπ. (εξαρτάται από την εθνική νομοθεσία, τη χρηματοδότηση). Δικτύωση (βλέπε διδακτική ενότητα 9).

77 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.6

78 Η συμβουλευτική ανάλογα με την αναπηρία του ατόμου, προκειμένου να αποφευχθούν οι αμφιβολίες από τους άλλους εργαζόμενους, άρα και συνέπειες στην εργασία, η απώλεια συγκέντρωσης, η προώθηση συγκεκριμένων λύσεων για θέματα εκπαίδευσης, επικοινωνίας και προβλημάτων συμπεριφοράς. Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση τεχνικών ή ατομικών εργασιακών βοηθημάτων, καθώς και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της εργασίας (ώρες εργασίας, συνθήκες εργασίας), κ.λπ. Υποστήριξη με τεχνικά βοηθήματα εργασίας.

79 ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Εύρεση εργασίας Υποθέμα 4.7

80 Θα συνταχθεί στο τέλος της παροχής της εκάστοτε υπηρεσίας για κάθε συμμετέχοντα και περιλαμβάνει την επιμέρους αξιολόγηση της απόδοσης/ του επιπέδου ικανότητας. Μπορούν να προταθούν περαιτέρω δραστηριότητες. Είναι η βάση για τη χρηματοδότηση του οργανισμού και για τις περαιτέρω διαδικασίες.

81 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΟΧΗ Γ Ένταξη στην αγορά εργασίας

82 1. Η ολοκληρωμένη ανάλυση των δυνατοτήτων είναι η βάση για την εύρεση των κατάλληλων θέσεων εργασίας για τα άτομα με αναπηρία. Πρέπει να συλλέγονται πολλές πληροφορίες και γεγονότα για τη σύνθεση ενός προσωπικού προφίλ. Η διεύρυνση της επαγγελματικής περιοχής στην πράξη χρειάζεται για πολλούς συμμετέχοντες. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Τα εμπόδια για την εύρεση εργασίας πρέπει να εντοπίζονται ή να διερευνώνται. Πρέπει να προσφέρεται βοήθεια και υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους. 2. Οι συζητήσεις με τους μελλοντικούς εργοδότες μπορούν να εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες για τα άτομα με αναπηρία. Η τήρηση των επικοινωνιακών αρχών και η ορθή εφαρμογή των μεθόδων συζήτησης μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη πρώτη επαφή με τους εργοδότες. Η διεξοδική προετοιμασία είναι απαραίτητη για αυτές τις συζητήσεις.

83 3. Η πρακτική άσκηση στοχεύει στην εξοικείωση με το χώρο εργασίας. Ο εκπαιδευόμενος και ο εργοδότης μπορούν να ελέγξουν την καταλληλότητα του χώρου εργασίας για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Τα κατάλληλα επιχειρήματα και η αντιμετώπιση των κρίσεων συντελούν στην απόφαση σχετικά με την πρόσληψη στην εταιρεία. 4. Τα ειδικά σχήματα υποστήριξης πρέπει να προσφέρονται συνεχώς ανάλογα με την ανάγκη για υποστήριξη και συμβουλευτική των εκπαιδευομένων με αναπηρία. Είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας εύρεσης εργασίας. Η διαρκής συνεργασία με άλλα δίκτυα υποστήριξης για άτομα με αναπηρία είναι απαραίτητη (βλέπε διδακτική ενότητα 9).

84 Σύνδεσμοι: 2.3 Επικοινωνία: Ενεργητική ακρόαση Είδη ερωτήσεων Πρακτική άσκηση

85 Κατάλογος πηγών: FAW internal materials Handbook Reha-Fachkraft, Fortbildungsakademie der Wirtschaft (FAW) ggmbh. Köln 2013 Photographs FAW

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία 2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων Σύνδεση με τα προηγούμενα Οι συμμετέχοντες είναι εξ ορισμού ενήλικες. Βρίσκονται σε εξελισσόμενη διεργασία ανάπτυξης, όχι στο ξεκίνημα της διεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ. υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ. υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ υποστηρικτικα δικτυα και τεχνικες δικτυωσης Υποθέμα 2.1 Πρακτική άσκηση και έλεγχος Ανάπτυξη και έλεγχος της επαγγελματικής πορείας Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Project LLP-LDV-TOI-12-AT-0015 Project coordinator: Schulungszentrum Fohnsdorf

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΤΟ EUROPASS ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ... 2 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ECV... 3 2.1 Εμφάνιση και Περιεχόμενο ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού.

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Διαρκεί 10-15 λεπτά αλλά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κατεύθυνση της καριέρας του υποψηφίου. Στόχος του εργοδότη

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 Η πολυπλοκότητα των επιπτώσεων της αναπηρίας οδηγεί στην ανάγκη για διαφορετικές μεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Επικύρωση Προσόντων τα οποία Αποκτώνται στο Χώρο Εργασίας από Άτοµα Χαµηλής Εξειδίκευσης 2013-1-GR1-LEO05-10210 Ο κύριος στόχος αυτών των Οδηγιών είναι να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017 Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά (madspa@otenet.gr) ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ MOOC Μαζικό: παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής μεγάλου αριθμού φοιτητών από

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ανάγκη υποστήριξης για προσωπική αυτονομία... 3 Ανεξάρτητη διαβίωση... 3 Αντισταθμιστικά μέσα... 3 Άτομα με μειωμένη κινητικότητα....

Διαβάστε περισσότερα

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Λαμίας έχει ως κύριο μέλημά του τη συνεργασία με τους σπουδαστές και τους αποφοίτους σχετικά με τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους μετά την αποφοίτησή τους. ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. Εργασιακή Καθοδήγηση Θέμα 4

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. Εργασιακή Καθοδήγηση Θέμα 4 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ Εργασιακή Καθοδήγηση Θέμα 4 (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Όταν καθορίσετε τη διάρκεια της συνέντευξης, λάβετε υπ όψιν την απόσταση και τα φυσικά εμπόδια που θα

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ Κέντρο Επαγγελματική Κατάρτισης ΣΕΚ Συνδικαλιστική Σχολή Μιχαλάκης Ιωάννου» Η Συνδικαλιστική Οργάνωση ΙΙΙ Επικοινωνία 1 Ορισμός «Επικοινωνία» θεωρείται η άμεση ή έμμεση, μονόπλευρη ή αμφίπλευρη, συνειδητή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης Καριεροσκόπιο Να εξετάσουμε τις Εναλλακτικές Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές Επιλογές μας Προσόντ α Σπουδές Μέλλον Ευκαιρίε ς Αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Σεμινάριο εξειδικευμένων γνώσεων 25 Μαΐου 15 Ιουνίου 2015 Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για την ένταξη των Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εταίρος: ΕΥΡΩΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Α.Ε - ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 1 ΠΡΑΞΗ «ΓΛΑΥΚΗ - Υποστήριξη ανέργων γυναικών για τη Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας ΚΩΔ. ΟΠΣ ΠΡΑΞΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη Δράση 13 Εταίρος που υλοποιεί τη δράση Επιλογή των ωφελουμένων για

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εργαζόµενους

Οδηγός για Εργαζόµενους EIPIL-PAN Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης Βραβείο Εργαζόµενου Οδηγός για Εργαζόµενους εκέµβριος 2009 Asset Τεχνολογική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 4-5/2/2019

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 4-5/2/2019 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 4-5/2/2019 Ημερομηνίες Χώρος Διεξαγωγής: Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο 9/2-16/2 HILTON - 23/2 CYPRUS - 9/3-16/3

Διαβάστε περισσότερα

Η διδακτική της Τεχνολογίας καιταλάθηστηνεφαρμογήτης

Η διδακτική της Τεχνολογίας καιταλάθηστηνεφαρμογήτης www.themegallery.com Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Τα λάθη των μαθητών» Θεσσαλονίκη 12-13 Δεκεμβρίου 2007 Η διδακτική της Τεχνολογίας καιταλάθηστηνεφαρμογήτης Γιάννης Τούρλος Ηλεκτρολόγος ΠΕ17 Ράλλειο

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Οριζόντια αντιστοίχιση Στόχων Μεθόδων Δραστηριοτήτων - Εποπτικού Υλικού - Αξιολόγησης Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ A B C D 1 A1 Εμπορική μελέτη και προσέγγιση των ξένων αγορών 154 11 154 154 2 A2 Σύστημα εμπορικής πληροφόρησης 112 8 112 112 3 B1 Διεθνή οικονομικά 168 12 168 168 4

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 09: Σχεδιασμός και Οργάνωση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΙ Πολυξένη

Διαβάστε περισσότερα

Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή

Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή Εργαστήρι για την επαγγελματική ζωή Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή 4 0 Θ Ε Ρ Ι Ν Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: 1. Αξιολόγηση της προσωπικής

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Έκθεση Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Ταυτότητα του σχολείου Καταγράφονται στοιχεία της ταυτότητας της Σχολικής Μονάδας. Α. Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση Γλωσσάρι Η ομάδα MATURE διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γνωρίζει ότι τα ζητήματα επικοινωνίας ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για ημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Είναι μια από τις κυριότερες λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων. Η εκπαίδευση είναι η οργανωμένη διαδικασία μάθησης που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων για ένα ορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΑ A. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ 1 Διαχείριση της τάξης (π.χ. τήρηση κανονισμών) 2 Αξιοποίηση διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Innovative Curriculum for Adult Learners on soft skills

Innovative Curriculum for Adult Learners on soft skills Innovative Curriculum for Adult Learners on soft skills IO2 Soft Skills Assessment Toolkit and Individual Goal Mapping Περίγραμμα της μεθόδου χρήσης Χαρτογράφησης Στόχων Heike Kölln-Prisner Hamburg Volkhochschule

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Νομικά και οικονομικά θέματα. Επιμέλεια. Miguel Santos. Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA

Οδηγός Εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Νομικά και οικονομικά θέματα. Επιμέλεια. Miguel Santos. Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Νομικά και οικονομικά θέματα Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτική ενότητα Νομικά και οικονομικά θέματα Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Ματίνα Στάππα Αναστασία Μιχαηλίδου Γιώργος Μενεγάκης Η προαγωγή της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εργοδότες

Οδηγός για Εργοδότες EIPIL-PAN Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης Εταιρικό Βραβείο Οδηγός για Εργοδότες εκέµβριος 2009 Asset Τεχνολογική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης (EIPIL)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5-6/11/2018 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5-6/11/2018 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5-6/11/2018 Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο HILTON PARK Λευκωσία Στόχος: Ο βασικός σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN Module 5: Μαθησιακή Συµβουλευτική Monika Tröster / Adelgard Steindl German Institute for Adult Education

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την οργάνωση, σε ένα τμήμα σε μια συγκεκριμένη δράση ή ομάδα εργασίας. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Στο τομέα της εκπαίδευσης η αξιολόγηση μπορεί να αναφέρεται στην επίδοση των μαθητών, στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας ή της μαθησιακής διαδικασίας, στο αναλυτικό πρόγραμμα, στα διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποιεί ως συντονιστής στο Σχέδιο «Αποστολή για την Κοινωνική Ένταξη και Απασχόληση Ευάλωτων Ομάδων» της Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο

Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο Αποτελεσματική Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο Τα προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς που παρουσιάζουν οι μαθητές σημειώνουν αυξητικές τάσεις, στις οποίες ο Διευθυντής του σχολείου και

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα Λίλιαν Σουμέλη Μsc Ψυχολόγος & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Εξωτερική Συνεργάτης της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΛΕΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΔΟΜΗ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΛΕΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΔΟΜΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΛΕΑΣ ΔΟΜΗ ΘΕΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β.Δ. Α Β.Δ. (4) ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ (30) εκ των οποίων οι 10 είναι συνεχώς στο σχολείο ΜΑΘΗΤΕΣ (160) Ανάπτυξη της σχολικής μονάδας ως κοινότητας μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ Ανατροφοδότηση εκπαιδευτικής διαδικασίας Εντοπισμός μαθησιακών ελλείψεων Στασιμότητα μαθητών Επανάληψη τάξης Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker» Ιούνιος 2017 Job Broker: Ανάπτυξη Ικανοτήτων και γνώσεων των συμβούλων απασχόλησης Είστε σύμβουλος απασχόλησης; Γνωρίζετε το Ευρωπαϊκό Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση»

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Π.1.4.3.β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα