Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία. Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2011"

Transcript

1 Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2011

2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΟΜΑΔΙΚΉΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ Τα Πληροφοριακά Συστήματα διακρίνονται σε: Συστήματα Ομαδικής Επεξεργασίας (ΟΕ) ή Συστήματα Επεξεργασίας Στοιχείων κατά Ομάδες (Batch Systems), και Συστήματα Πραγματικού Χρόνου (ΠΧ), δηλ. Συστήματα Επεξεργασίας Στοιχείων σε Χρόνο Άμεσης Ανταπόκρισης (Real Time Systems). Σαν Σύστημα "ΟΕ" μπορεί να χαρακτηρισθεί εκείνο στο οποίο μια ομάδα που αποτελείται από ομοειδή στοιχεία εισόδου (input) εισάγεται για επεξεργασία στο υπολογιστή κατά την εκτέλεση του αυτού προγράμματος.

3 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΧΡΌΝΟΥ Σαν Σύστημα "ΠΧ" (Σχ.-2) καθορίζεται εκείνο στο οποίο ο Υπολογιστής ελέγχει ένα αριθμό τερματικών (συνήθως απομακρυσμένων), τα οποία αποστέλλουν πληροφορίες για επεξεργασία μέσω τηλεπικοινωνιακών γραμμών. Η επεξεργασία πραγματοποιείται αμέσως (real time) και τα αποτελέσματα της διαβιβάζονται σε επαρκώς ταχύ χρονικό διάστημα (άμεση ανταπόκριση) στο αντίστοιχο τερματικό. Κατά την επεξεργασία και αποστολή των στοιχείων προς τα τερματικά το σύστημα προβλέπει βαθμό προτεραιότητας, ο οποίος βασίζεται στη σπουδαιότητα της πληροφορίας ή τη χρονική ισχύ της κλπ.

4 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΧΡΌΝΟΥ Σαν παραδείγματα Συστημάτων Π.Χ. αναφέρονται η καθοδήγηση των πυραύλων, η αντιπυραυλική άμυνα, τα συστήματα κρατήσεων θέσεων σε αεροπορικά δρομολόγια (reservation systems), η ενημέρωση τραπεζικών λογαριασμών που κινούνται σε όλα τα υποκαταστήματα μιας τράπεζας, κ.λπ. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα Συστήματα Π.Χ. δεν είναι καθ' ολοκλήρου 100% πραγματικού χρόνου - ακόμα και στα συστήματα κρατήσεως θέσεων (reservation systems) που θεωρούνται ως τα πλέον "real time" επιχειρησιακά (εμπορικά) συστήματα, υπάρχουν σημαντικά τους τμήματα που λειτουργούν σε μορφή ομαδικής επεξεργασίας (batch processing).

5 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΟΜΑΔΙΚΉΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ (BATCH SYSTEM)

6 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΧΡΌΝΟΥ (REAL TIMES SYSTEM)

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΧΡΌΝΟΥ Το κυριότερο χαρακτηριστικό των Συστημάτων Π.Χ. (Real Time Systems) είναι ο χρόνος ανταπόκρισης τους (response time). Μερικά πληροφοριακά συστήματα έχουν χρόνο ανταπόκρισης που μετριέται σε μικροδευτερόλεπτα. Μερικά από τα "στρατιωτικά" πληροφοριακά συστήματα χαρακτηρίζονται από τέτοιους και ακόμη μικρότερους χρόνους. Άλλα πληροφοριακά συστήματα, όπως τα επιχειρησιακά (εμπορικά) έχουν χρόνο ανταπόκρισης μεταξύ 1 και 5 δευτερολέπτων, χρονικό διάστημα που είναι κατάλληλο (αρκετό) για ερωτο-αποκρίσεις μεταξύ χρήστη και υπολογιστή. Από την άλλη πλευρά (των σχετικά μεγάλων χρόνων) υπάρχουν συστήματα διαχείρισης πληροφοριών που χρειάζονται μερικά λεπτά για να δώσουν κάποια σύνοψη ή περίληψη και εν τούτοις παραμένουν χρήσιμα. Καταλήγοντας μπορεί να γίνει δεκτό ότι ο χρόνος ανταπόκρισης είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των Συστημάτων Π.Χ..

8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΧΡΌΝΟΥ Επίσης ποικιλία υπάρχει και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά των Συστημάτων Π.Χ., όπως: Η φυσική συγκρότηση (physical configuration) του μηχανογραφικού εξοπλισμού (αριθμός και τύπος των τερματικών, τοποθεσία τους σε σχέση με τον υπολογιστή, κ.λπ.). Οι "λογικές" δυνατότητες σε σχέση με το λογισμικό ελέγχου, όπως: η έκταση της "αφιέρωσης" του επεξεργαστή στο Σύστημα Π.Χ., και η ποικιλία και το πλήθος των μηνυμάτων που μπορεί το σύστημα να χειρισθεί. Οι δυνατότητες του χρήστη να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές λύσεις σε περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας του συστήματος.

9 ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ ΠΡΑΓΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΌΝΟΥ Η ταξινόμηση των Συστημάτων Π.Χ. είναι χρήσιμη, επειδή η ακριβής αναφορά (τοποθέτηση) ενός συγκεκριμένου συστήματος σε μια κατηγορία μπορεί να βοηθήσει στις απαραίτητες εκτιμήσεις των αναγκών του σε εξοπλισμό (hardware), λογισμικό (software) και μεθόδους / διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία του. Οι κυριότερες κατηγορίες των Συστημάτων Π.Χ. είναι πέντε: Συστήματα Ερωτο-Αποκρίσεων (Enquire Systems), Συστήματα Μεταβιβάσεως Μηνυμάτων (Message Switching Systems). Συστήματα Διαφυλάξεως Στοιχείων (Data Capture Systems). Συστήματα Ενημερώσεως Αρχείων (File Update Systems). Συστήματα Ελέγχου Πορείας της Επεξεργασίας (Process Control Systems).

10 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΡΩΤΟ-ΑΠΟΚΡΊΣΕΩΝ Ή ΑΝΑΖΗΤΉΣΕΩΝ (ENQUIRE SYSTEMS) Ένα σύστημα για να χαρακτηρισθεί ως Σύστημα Αναζητήσεων θα πρέπει μετά την προσπέλαση στα στοιχεία (data) να μην υπάρξει καμία αλλαγή σ' αυτά καθώς και καμία διαφύλαξή τους (capturing). Θα μπορούσε λοιπόν να λεχθεί ότι το κύριο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι η κατάστασή του στο τέλος της χρονικής περιόδου (ημέρας, κ,λπ.) είναι η αυτή όπως στην αρχή της περιόδου, καθόσον ούτε αρχεία υπέστησαν αλλαγές και ούτε κινήσεις (transactions) διαφυλάχτηκαν. Το μόνο που συνέβη είναι ότι κάποιο (ή κάποια) τερματικό (ά) χρησιμοποιήθηκε(καν) για να δει ο Χρήστης κάποια στοιχεία (πληροφορίες). Νοείται επομένως ότι τα στοιχεία (data) συντηρούνται / ενημερώνονται από "ομαδικές" επεξεργασίες (batch processing) και ότι το σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθές σε διακοπές της λειτουργίας του. Η μόνη περίπτωση για αδυναμία της λειτουργίας του είναι η απώλεια ή η καταστροφή των αρχείων του. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η αντιγραφή των αρχείων του συστήματος (τήρηση διπλών αρχείων).

11 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΡΩΤΟ-ΑΠΟΚΡΊΣΕΩΝ Ή ΑΝΑΖΗΤΉΣΕΩΝ (ENQUIRE SYSTEMS) Δύο Κύρια Αρχεία, που περιέχουν ορισμένα στοιχεία βρίσκονται σε δίσκους (ή οιοδήποτε άλλο φυσικό μέσο που επιτρέπει κατ' ευθείαν προσπέλαση). Οι μονάδες των δίσκων είναι σε (διαρκή) σύνδεση με τον υπολογιστή. Δύο κατηγορίες Χρηστών επιθυμούν να εντοπίσουν εγγραφές (records) στα αρχεία αυτά και να πάρουν πληροφορίες. Ο Πρώτος Χρήστης είναι ένας ΠΩΛΗΤΗΣ που επιθυμεί να ελέγξει εάν ένα προϊόν έχει απόθεμα και εάν όχι, εάν υπάρχει κάποιο (άλλο προϊόν) υποκατάστατο του. Ο Δεύτερος Χρήστης είναι ένας ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ του Τμήματος Πιστώσεων και επιθυμεί να ελέγξει εάν η αξία μιας παραγγελίας κάποιου πελάτη θα περάσει ή όχι το επιτρεπτό γι' αυτόν όριο.

12 ΣΎΣΤΗΜΑ ΑΝΑΖΗΤΉΣΕΩΝ (ENQUIRE SYSTEM)

13 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (MESSAGE SWITCHING SYSTEMS) Στα συστήματα αυτά ο Χρήστης μπορεί να κάνει μια είσοδο (entry) από το τερματικό του και να απευθυνθεί σε μια διεύθυνση σ' αυτό. Η είσοδος μπορεί να είναι σε κανονική γλώσσα ή κωδικοποιημένη κατά κάποιο τρόπο κατανοητό από τον παραλήπτη. Το μήνυμα δεν μεταφράζεται από κάποιο πρόγραμμα του υπολογιστή και έτσι ο τύπος του (φόρμα) επιλέγεται μόνο αφού ληφθεί υπόψη η ευκολία και η επιβάρυνση (φόρτιση) της μεταβιβάσεως. Η λειτουργία του συστήματος είναι σχετικώς απλή. Η διεύθυνση του παραλήπτη περιλαμβάνεται στο μήνυμα σαν ένα τμήμα του "φακέλου" του μηνύματος και πρέπει να μεταφρασθεί σε μια μηχανική (hardware) διεύθυνση της μονάδος (device) του παραλήπτη του μηνύματος. Το κείμενο τότε μεταφέρεται σε ένα νέο "φάκελο", ο οποίος περιλαμβάνει τον αρχικό σε μια μορφή κατανοητή από τον παραλήπτη. Στο τερματικό του παραλήπτη το μήνυμα θα ληφθεί ακριβώς όπως εστάλη, μαζί με κάποιες ενδείξεις της προέλευσής του. Στο σύστημα αυτό υπάρχουν προβλήματα, όταν ο φόρτος της κίνησης είναι μεγάλος. Προβλήματα επίσης υπάρχουν λόγω απασχολήσεως των γραμμών ή και του τερματικού του παραλήπτη.

14 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (MESSAGE SWITCHING SYSTEMS) Η σειρά των αποστελλομένων μηνυμάτων καθορίζεται από: την σειρά "παραλαβής", και την διαθεσιμότητα ενός επικοινωνιακού μονοπατιού (communication path) για το τερματικό του παραλήπτη. Ένα πρόγραμμα (του συστήματος) πρέπει να ελέγχει τις ουρές των μηνυμάτων και να τηρεί τις γραμμές σε τόση απασχόληση που να επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Καθώς ένα τερματικό ελευθερώνεται, το πρόγραμμα θα ρωτά εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα που "περιμένει". Έτσι όλα τα μηνύματα που τυχόν είχαν συσσωρευτεί για το συγκεκριμένο τερματικό θα μεταβιβασθούν κατά την σειρά της συσσώρευσης τους. Εννοείται ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι ένα "έξυπνο" πρόγραμμα, καθώς θα είναι υπεύθυνο για: τον έλεγχο του διαθέσιμου χώρου για την καταχώρηση των μηνυμάτων, την διάθεση του απαιτουμένου χώρου για το μήνυμα, και την "επιστροφή" του όταν το μήνυμα κληθεί στην μνήμη για την μεταβίβασή του.

15 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (MESSAGE SWITCHING SYSTEMS) Άλλες λειτουργίες του συστήματος μπορεί να αναφέρονται στην επαναμεταβίβαση μηνυμάτων, υστέρα από αίτηση του παραλήπτη, καθώς και στον έλεγχο της μεταβίβασης πολύ μεγάλων μηνυμάτων. Τα προβλήματα της αποκαταστάσεως (recovery) της λειτουργίας του συστήματος ύστερα από κάποια διακοπή του αναφέρονται στην διαπίστωση ότι τα μηνύματα δεν θα χαθούν. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με την εγγραφή του μηνύματος σε ένα αρχείο μηνυμάτων κατά την στιγμή της μεταβιβάσεως (log file). Το αρχείο αυτό θα επιτρέπει την επαναμεταβίβαση των απολεσθέντων μηνυμάτων. Εκτός των παραπάνω το Σύστημα Μεταβιβάσεως Μηνυμάτων χαρακτηρίζεται από: απλό και "λίγο" προγραμματισμό του υπολογιστή, έλλειψη (υποχρεώσεως) προγραμμάτων για την μετάφραση των μηνυμάτων, και ανεξαρτησία όσον αφορά τον αριθμό των τερματικών (είναι καλύτερο όμως αυτός να είναι υψηλός παρά χαμηλός).

16 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (MESSAGE SWITCHING SYSTEMS)

17 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΔΙΑΦΥΛΆΞΕΩΣ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ (DATA CAPTURE SYSTEMS) Τα συστήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για την είσοδο των στοιχείων (data entry) στον υπολογιστή. Η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο εάν η είσοδος έχει ή δεν έχει προπαρασκευασθεί με έντυπα (φόρμες) ή οδηγίες. Εάν η είσοδος έχει προπαρασκευασθεί, νοείται ότι τα στοιχεία (data) είναι πλέον έτοιμα για το πρόγραμμα του υπολογιστή. Εάν όχι, τότε πρέπει να αναγνωρισθούν και να "κατανοηθούν" από το πρόγραμμα. Όταν τα εισερχόμενα στοιχεία (input) αναγνωρισθούν και "κατανοηθούν" η επεξεργασία γενικά θα συνεχισθεί για τον έλεγχο της εγκυρότητας των (validation). Ο έλεγχος εγκυρότητας (validation) θα περιλαμβάνει: τον έλεγχο εγκυρότητας του σχεδιασμού των εντύπων (format validation). τις δυνατές συσχετίσεις προς τα υπάρχοντα αρχεία, τις επιτρεπόμενες αξίες (διάστημα ή ελαχίστη / μεγίστη), και οιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία μπορούν να ελεγχθούν.

18 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΔΙΑΦΥΛΆΞΕΩΣ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ (DATA CAPTURE SYSTEMS) Εάν η διαδικασία για τον έλεγχο εγκυρότητας δεν ολοκληρωθεί ή αποτύχει τότε το πρόγραμμα, κατ' εξαίρεση, θα ζητήσει την συμμετοχή του Χρήστη, αναφέροντας τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις για επίλυση κατά σειρά σταθμού εργασίας. Στην συνέχεια ο υπάλληλος του σταθμού εργασίας μπορεί να αναφερθεί στην υπηρεσία του ή στον πελάτη για διευκρινίσεις. Είναι προφανές ότι όσον αφορά την προσπέλαση των υφισταμένων αρχείων τα Συστήματα αυτά μοιάζουν με τα Συστήματα Ερωτο-αποκρίσεων. Η κατ' ευθείαν επαφή μεταξύ ενός πεπειραμένου υπαλλήλου (Χρήστη) και των αρχείων της επιχείρησης επιτρέπει τον σχηματισμό ενός ισχυρού συνδυασμού της ανθρώπινης κρίσης και της ταχύτητας και ακριβείας του υπολογιστή. Η έγκυρη "κίνηση" (valid transaction) μετά την αποδοχή της προστίθεται σε ένα "αρχείο κινήσεως" (transaction file). Το αρχείο αυτό μπορεί να είναι ένα απλό σειριακό αρχείο συνδεόμενο με ένα υφιστάμενο σύστημα μαζικής επεξεργασίας (batch processing system) ή μπορεί να "καταχωρείται" μέσω ενός συνθέτου δομής δικτύου σε μια μονάδα κατ' ευθείαν προσπελάσεως.

19 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΔΙΑΦΥΛΆΞΕΩΣ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ (DATA CAPTURE SYSTEMS) Όπως στα Συστήματα Μεταβιβάσεως Μηνυμάτων η καλή εκτέλεση υποστηρίζεται κατ' αρχήν από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απασχόληση των γραμμών μεταβίβασης. Τέλος οι λειτουργίες των συστημάτων αυτών είναι: ο έλεγχος της ουράς των μηνυμάτων (message queue control), η διαχείριση της μνήμης (core management), η διαχείριση των προγραμμάτων, και η ανάλυση των μηνυμάτων. Στην επόμενη διαφάνεια θα δούμε ένα τέτοιο σύστημα, που αναφέρεται στην κοινή επιχειρησιακή λειτουργία της επεξεργασίας των παραγγελιών. Σε αυτό αντί της συμπλήρωσης έντυπων για παραγγελία ο υπάλληλος παραγγελιών καταχωρεί τα στοιχεία της παραγγελίας μέσω ενός τερματικού. Η χρήση του τερματικού και του υπολογιστή επιτρέπει την εξακρίβωση της εγκυρότητας των παραγγελιών και τον περιορισμό των δακτυλισμών (στο πληκτρολόγιο του τερματικού) μέσω της προσπέλασης στα στοιχεία των αρχείων.

20 ΣΎΣΤΗΜΑ ΔΙΑΦΥΛΆΞΕΩΣ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ (DATA CAPTURE SYSTEM)

21 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΕΩΣ ΑΡΧΕΊΩΝ (FILE UPDATE SYSTEMS) Τα Συστήματα Κρατήσεως Θέσεων στις αεροπορικές εταιρείες (Airline Reservation Systems) είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν χρειάζεται να γίνει αναφορά σε Συστήματα Ενημερώσεως Αρχείων. Στα συστήματα κρατήσεως θέσεων οι ενέργειες αναφέρονται και επιδρούν αμέσως στα πραγματικά αρχεία της επιχειρήσεως καθώς: ελαττώνουν τις απώλητες θέσεις (κατά πτήση / ημερομηνία), δημιουργούν εγγραφές (records) επιβατών (κατά πτήση / ημερομηνία), δημιουργούν καταστάσεις αναμονής (επιβατών που προτίθενται να ταξιδεύσουν, κατά πτήση / ημερομηνία) σε περιπτώσεις που έχουν πωληθεί οι θέσεις συγκεκριμένης πτήσης, εκδίδουν εισιτήρια κατά ημερομηνία / πτήση (automatic ticketing), εκδίδουν κάρτες επιβιβάσεως στο αεροσκάφος (boarding passes).

22 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΕΩΣ ΑΡΧΕΊΩΝ (FILE UPDATE SYSTEMS) Ένα τέτοιο σύστημα που χρησιμοποιείται από τις μεγάλες διηπειρωτικές αεροπορικές εταιρείες πρέπει να είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ώρο, και έτσι η ομαδική επεξεργασία (batch processing) για ενημερώσεις των αρχείων δεν μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της νύκτας. Το πληροφοριακό σύστημα "Παραγγελίες" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για να φανούν οι διαφορές από τα συστήματα διαφυλάξεως στοιχείων (data capture systems). Στην επόμενη διαφάνεια φαίνεται ένα τέτοιο σύστημα επεξεργασίας παραγγελιών:

23 ΣΎΣΤΗΜΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΑΡΧΕΊΩΝ (FILE UPDATE SYSTEMS)

24 Είναι προφανές ότι στο σύστημα αυτό τα αρχεία: παραγγελιών, παραλαβών, προϊόντων και πελατών, ενημερώνονται κατ' ευθείαν (άμεσα). Περαιτέρω οι κινήσεις (transactions) δημιουργούν την έξοδο (output) με την μορφή των σημειωμάτων παράδοσης, αποδείξεων παραλαβής, τιμολογίων, στον αντίστοιχο σταθμό εργασίας (χρήστη) και ενημερώνουν το ιστορικό αρχείο. Οι λειτουργίες: ελέγχου του αποθέματος, ελέγχου της πιστώσεως. ενός τυπικού Συστήματος Ερωτο-αποκρίσεων περιλαμβάνονται ως ένα τμήμα της διαδικασίας ελέγχου της εγκυρότητας της παραγγελίας. Επίσης περιλαμβάνεται η "Μεταβίβαση Μηνυμάτων" για παραγγελίες (Message Switching) στο χώρο των αποθηκών μεταξύ του υπαλλήλου που λαμβάνει την παραγγελία και εκείνου που είναι υπεύθυνος για την αποστολή στον πελάτη.

25 Βεβαίως και στα συστήματα αυτά τα στοιχεία (data) διαφυλάσσονται (captured) κατά σειράν εισόδου για τις επόμενες ενέργειες του συστήματος. Επίσης στα Συστήματα Ενημερώσεως Αρχείων υπάρχουν όλες οι λειτουργίες: ελέγχου της ουράς των μηνυμάτων (παραγγελιών), διαχειρίσεως της μνήμης, αναλύσεως των μηνυμάτων, και διαχειρίσεως των προγραμμάτων, που υπάρχουν στα Συστήματα Διαφύλαξης Στοιχείων (Data Capture Systems). Τα νέα χαρακτηριστικά είναι: η ασφάλεια (security), και η επεξεργασία των αρχείων.

26 ΑΣΦΆΛΕΙΑ Η Ασφάλεια διακρίνεται σε Φυσική και Λογική. Ως Φυσική Ασφάλεια μπορεί να θεωρηθεί η προστασία του συστήματος έναντι κακοβούλων ενεργειών ή διακοπών. Η Λογική Ασφάλεια αναφέρεται περισσότερο σε θέματα πρόληψης μη εξουσιοδοτημένων προσπελάσεων σε λειτουργίες ή στοιχεία (data) του συστήματος. Σχετικώς με την ασφάλεια αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά μεγάλα συστήματα αυτού του τύπου είναι σχεδόν υποχρεωτική η ύπαρξη "διπλών" (εφεδρικών) μονάδων επεξεργασίας και διπλών περιφερειακών μονάδων (δίσκων, κ.λπ.).

27 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΊΩΝ Η Επεξεργασία των Αρχείων στα συστήματα αυτά γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη επειδή σε καταχωρημένες εγγραφές (records) γίνεται τροποποίηση / ενημέρωση ή και απλή προσπέλαση. Επίσης γίνεται και καταχώρηση νέων εγγραφών (records). Η τροποποίηση των αρχείων (εν λειτουργία, on-line) δημιουργεί το πρόβλημα του ελέγχου της ταυτόχρονης επεξεργασίας μιας εγγραφής (record) από περισσότερες από μια κινήσεις (transactions). Η είσοδος των στοιχείων (data entry) και στα Συστήματα Ενημερώσεως Αρχείων εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο από τερματικές οθόνες. Η επεξεργασία των στοιχείων όμως είναι ανάγκη να καταχωρείται σε "διαρκή" μέσα (δίσκους, κ.λπ.). Τέλος ένα Σύστημα Ενημερώσεως Αρχείων είναι πιθανόν να έχει μεγαλύτερη ποικιλία στους τύπους των τερματικών του από όλα τα προηγούμενα είδη Συστημάτων Π.Χ.. Αυτή η ποικιλία πρέπει να διασυνδέεται με τον εξοπλισμό (hardware) και με το Σύστημα. Ένα πρόγραμμα διασυνδέσεως (interfacing program) "επιτρέπει" στα προγράμματα (επεξεργασίας) να είναι ανεξάρτητα από την προέλευση και τον προορισμό των μηνυμάτων / πληροφοριών του συστήματος. Τα "υψηλής" κλίμακας συστήματα ενημερώσεως αρχείων είναι συγκριτικώς σπάνια στον χώρο των εμπορικών εφαρμογών.

28 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΕΩΣ «ΥΠΟΜΝΗΜΆΤΩΝ»("MEMO" UPDATE SYSTEMS) Στο χώρο αυτό περισσότερο συνήθη είναι τα Συστήματα Ενημερώσεως Υπομνημάτων ("Memo" Update Systems), τα οποία μπορούν να ενταχθούν μεταξύ των Συστημάτων Διαφυλάξεως Στοιχείων (Data Capture Systems) και των Συστημάτων Ενημερώσεως Αρχείων (File Update Systems). Η ονομασία "υπόμνημα" (memo) εδόθη επειδή τα κύρια αρχεία (master files) αλλάζουν από κινήσεις πραγματικού χρόνου (real time transactions), αλλά όχι μόνιμα. Ορισμένα σημαντικά πεδία, όπως π.χ. το υπόλοιπο του αποθέματος, αλλάζουν αλλά το τροποποιούμενο, εν λειτουργία (on-line) αρχείο δεν είναι το "μόνιμο" (διαρκές) εμπορικό αρχείο. Στο τέλος της ημέρας το εν λειτουργία (on-line) αρχείο "διαγράφεται" αφού οι διαφυλαχθείσες κινήσεις (captured transactions) ενημερώσουν το πραγματικό κύριο αρχείο μέσω μιας μαζικής επεξεργασίας (batch processing). Όλη αυτή η διαδικασία έχει το πλεονέκτημα της χρησιμοποιήσεως των τεχνικών "του λογιστικού ελέγχου και της επιθεωρήσεως" που είναι πιο ολοκληρωμένες στα Συστήματα Ομαδικής Επεξεργασίας (Batch Systems). Επίσης υπάρχει και το πλεονέκτημα από την ύπαρξη συστημάτων ενημερώσεως υπομνημάτων (memo update systems), ότι η επιχείρηση διαθέτει ένα "έτοιμο" εφεδρικό (back up) σύστημα σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του συστήματος πραγματικού χρόνου.

29 ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΕΛΈΓΧΟΥ ΠΟΡΕΊΑΣ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ (PROCESS CONTROL SYSTEMS) Μια ακόμη κατηγορία συστημάτων που δικαιωματικά εντάσσεται στα Συστήματα Π.Χ. είναι τα Συστήματα Ελέγχου Πορείας της Επεξεργασίας (Process Control Systems). Στα συστήματα αυτά τα γεγονότα που προκαλούν επεξεργασία δεν αναφέρονται στο σύστημα μέσω τερματικών των χρηστών, αλλά μάλλον "ανακαλύπτονται" και αναφέρονται αυτομάτως από ειδικά όργανα. Οι ανταποκρίσεις (responses) του συστήματος δεν απευθύνονται σε χρήστες μέσω τερματικών οθονών ή καταστάσεων (αναφορών), αλλά είναι σήματα (signals) που χρησιμοποιούνται για να δραστηριοποιήσουν εργαλεία ή ελέγχους για την πρόκληση αλλαγών στην (υπό έλεγχο) πορεία της επεξεργασίας / διαδικασίας. Τα συστήματα αυτά καλύπτουν εφαρμογές στρατιωτικές, βιομηχανίες ή εμπορικές. Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων είναι τα συστήματα οδηγιών κατευθύνσεως των αεροσκαφών, τα συστήματα παρακολουθήσεως πυραύλων και δορυφόρων, τα συστήματα συνεχούς ελέγχου της διαδικασίας της παραγωγής διαφόρων εργοστασίων, κ.λπ.

30 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαραμής, Γ. (2002) Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων. 4 η ed. Εκδόσεις ΑΝΙΚΟΥΛΑ

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Power Point 0 1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; ΑΝΑΛΥΣΤΕ 2 ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ;(ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 2,5,6,7,8,9) Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) (information system)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (BATCH SYSTEMS) ΠΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (REAL TIME SYSTEMS) Γρ. Χονδροκούκης ΟΕ: Η είσοδος αποτελείται από ομοειδή στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται Π.Χ: Ο υπολογιστής ελέγχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑ - ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Ενότητα 9 Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 9-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Σχεδιασμός επεξεργασίας Επεξεργασία κατά δεσμίδες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control)

Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control) Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control) Το Access MaSter, που ανήκει στην οικογένεια εφαρµογών HR MaSter, αποτελεί το λογισµικό µιας ολοκληρωµένης λύσης, που έχει στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες µίας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.3 (23/11/2014)

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.3 (23/11/2014) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ» Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες χρήσης Τελικού Χρήστη (Σ.Μ.) του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Οδηγίες χρήσης Τελικού Χρήστη (Σ.Μ.) του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης Αιτημάτων. v1. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ» Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών ΕΠΛ362: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ (μετάφραση στα ελληνικά των διαφανειών του βιβλίου Software Engineering, 9/E, Ian Sommerville, 2011) Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών Οι διαφάνειες αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5o Εργαστήριο ΑΣΚΗΣΗ 1: Δίνονται οι εξής προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων: γίνεται η παραλαβή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 4: Αρχεία Δεδομένων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ KEΦ. 4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ Μάθημα: Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τμήμα ΔΕΤ, 6ο Εξάμηνο Σπουδών 1 ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΦΙΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 2: Γενική θεώρηση και κατάταξη συστημάτων πληροφοριών διοίκησης Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 7: Transactions (Συναλλαγές) Ο λόγος που αναπτύχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Ενότητα 5 Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 5-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Η διαδικασία σχεδιασμού Παράγοντες σχεδιασμού Λογικό vs.

Διαβάστε περισσότερα

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση #1 Καταχώρηση Προμηθευτών Αρχίζουμε με την καταχώρηση των προμηθευτών βασιζόμενοι στην παραμετροποίηση της προηγούμενης ενότητας. Παρατηρούμε ότι το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση σε κάθε νέο προμηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο (6ο) Διδάσκων: Κων/νος Στεργίου 6/4/2014 Σύστημα Κράτησης Αεροπορικών Θέσεων Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις: Στην καρτέλα Χρήσεις βλέπετε και δημιουργείτε τις Χρήσεις άνα ημερολογιακό έτος.

Χρήσεις: Στην καρτέλα Χρήσεις βλέπετε και δημιουργείτε τις Χρήσεις άνα ημερολογιακό έτος. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > POS Manager > Ρυθμίσεις Ρυθμίσεις Βασικά Εταιρία: Στην καρτέλα εταιρία συμπληρώνετε τα στοιχεία της εταιρείας σας (Επωνυμία, Φορολογικά

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην Πληροφορική Αστροφυσικός Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ romylos@survey.ntua.gr Λειτουργικά συστήµατα, διεργασίες και δροµολόγηση Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση ΠΣ διαχείρισης γυμναστηρίου... 4 2 η Άσκηση ΠΣ διαχείρισης στοιχείων υποψηφίων για πρόσληψη... 6 3 η Άσκηση ΠΣ ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων... 8

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Κεντρικό σύστημα διαδανεισμού smille περιβάλλον διαχειριστή. Για την είσοδό σας στο σύστημα επισκέπτεστε την σελίδα http://ill.lib.ntua.gr/smille/admin/login.php

Διαβάστε περισσότερα

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Το DSS, είναι ένα ολοκληρωμένο συστημα διαχείρισης ψηφιοποίησης εγγράφων, αφού εκτός από την διαδικασία ψηφιοποίησης των εγγράφων, αρχειοθετεί και μία σειρά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα γνωστοποίησης διακίνησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης Εγχειρίδιο χρήσης του συστήματος. Έκδοση

Σύστημα γνωστοποίησης διακίνησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης Εγχειρίδιο χρήσης του συστήματος. Έκδοση Σύστημα γνωστοποίησης διακίνησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης Εγχειρίδιο χρήσης του συστήματος Έκδοση 1.0 2018 1 Είσοδος στο σύστημα Από το menu On line υπηρεσίες του Οργανισμού επιλέγεται η Γνωστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων δραστηριοτήτων

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων δραστηριοτήτων Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων δραστηριοτήτων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 4 2 η Άσκηση... 5 3 η Άσκηση... 7 4 η Άσκηση... 8 5 η Άσκηση... 10 6 η Άσκηση... 12 7 η Άσκηση... 13 Χρηματοδότηση...

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security. Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης. Σύμβουλοι ανάπτυξης

Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security. Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης. Σύμβουλοι ανάπτυξης Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης Σύμβουλοι ανάπτυξης ικαιούχοι Ενισχύσεων Η Επιχείρηση είναι υφιστάμενη με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΙΟΣ 2010 2 Περιεχόμενα Απογραφή Ειδών 3 Πωλήσεις- Αγορές 5 Παρακολούθηση Προγράμματος Εργασιών Αντιπροσώπων 6 Διαχείριση Αποθήκης 7 Έλεγχος Υπολοίπων 8 Μεταφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα εξασφάλισης του απορρήτου των δεδομένων ( vs Patient Link)

Πρότυπα εξασφάλισης του απορρήτου των δεδομένων ( vs Patient Link) Οι βασικότεροι κίνδυνοι κατά την μετάδοση ενός ηλεκτρονικού μηνύματος είναι: Υποκλοπή πληροφορίας κατά την μετάδοση του μηνύματος Μέσω e-mail δεν παρέχεται πιστοποίηση. Ακόμα και αν η αποστολή γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

website guide B2B e-shop

website guide B2B e-shop website guide B2B e-shop Η ιστοσελίδα της Sun Electronics κατασκευάστηκε για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους συνεργάτες της όσο και στους τελικούς καταναλωτές. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε η τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Benzina που θα εγκατασταθεί είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Κάνοντας διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Για κάθε εταιρία παρέχεται η δυνατότητα να ανοιχθούν απεριόριστες χρήσεις ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης µεταξύ οποιασδήποτε χρήσης.

Για κάθε εταιρία παρέχεται η δυνατότητα να ανοιχθούν απεριόριστες χρήσεις ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης µεταξύ οποιασδήποτε χρήσης. Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Eurofasma NEXT ιαχείριση Εταιριών - Παρακολούθηση Οµίλου Επιχείρησης ιαχείριση πολλαπλών εταιριών µε δυνατότητα οµαδοποίησης τους µέσω της συγκέντρωσής τους σε «περιοχές εργασίας».

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Το Μάρκετινγκ αποτελεί μια βασική επιχειρηματική λειτουργία που έχει στόχο την ανάπτυξη, την οργάνωση και των έλεγχο ανταλλακτικών διαδικασιών μεταξύ της επιχείρησης και των

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης Σύστημα Αντώνης Μαϊργιώτης Σε ένα οργανισμό υπάρχουν προβλήματα για λύση Η διεύθυνση του οργανισμού αναθέτει τη λύση στους κατάλληλους ανθρώπους Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν τις κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Δεδομένα (data) είναι μια παράσταση, όπως γράμματα, αριθμοί, σύμβολα κ.ά. στα οποία μπορούμε να δώσουμε κάποια σημασία (έννοια). Πληροφορία (information) είναι η σημασία που δίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, μνήμης και Ε/Ε)

Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, μνήμης και Ε/Ε) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, και Ε/Ε) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα (ΛΣ); Μια άλλη απεικόνιση. Το Λειτουργικό Σύστημα ως μέρος του υπολογιστή

Τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα (ΛΣ); Μια άλλη απεικόνιση. Το Λειτουργικό Σύστημα ως μέρος του υπολογιστή Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, και Ε/Ε) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου

Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου 2 Περιεχόμενα 1. Αρχική 3 2. Δημιουργία λογαριασμού...4 3. Εισαγωγή στο σύστημα......7 4. Εκτέλεση ανταλλαγής....12 5. Αξιολόγηση 14 6. Έξοδος 14 3 1. Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ DC SCAN4YOU Η εφαρμογή WinEra ERP σας δίνει τη δυνατότητα να καταχωρήσετε παραστατικά γρήγορα, με ασφάλεια και με αυτοματοποιημένο

Διαβάστε περισσότερα

Μελίσσια, 4 Μαρτίου Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ

Μελίσσια, 4 Μαρτίου Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Μελίσσια, 4 Μαρτίου 2010 Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Εισαγωγή... 1 Δημιουργία εγγραφών... 2 1. Δημιουργία Ομάδων Καταχώρησης Ειδών ΦΠΑ... 2 2. Δημιουργία Γενικής Ομάδας Καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom

Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom Οδηγός για τη διαδικασία αιτήματος και έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης του rescom Περιεχόμενα Οδηγίες χρήσης της φόρμας ανάληψης υποχρέωσης του rescom... 1 Εισαγωγή... 1 Φόρμα παρακολούθησης ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Παρόχων

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Παρόχων Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Παρόχων Γιάννης Γιαννάκος Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/ Α.Δ.Α.Ε. Ηράκλειο,1Δεκεμβρίου 2008 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ VLT ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Δεκέμβριος 2014 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker.

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. 1 Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. Η αλυσίδα καταστημάτων Ok Anytime Markets, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών της, αναζητούσε λογισμικό το οποίο θα βελτίωνε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 ΘΕΜΑ Α : Α1

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε REGATE A.E. Λ. Μεσογείων 419, Αθηνα, 15343, Τηλ: 215-55.17.050, info@regate.gr ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Σύνοψη Έργου... 3 2. Παρουσίαση Πελάτη...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube

Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube POWERED BY ACT Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube Version: 01 1 Μάιος 2017 Περιεχόμενα Εισαγωγή 3 Ρυθμίσεις Auto-Moto Cube 4 Παραμετροποίηση Ειδών 6 Παραμετροποίηση Προμηθευτών 9 Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι:

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι: ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μια δομή δεδομένων στην πληροφορική, συχνά αναπαριστά οντότητες του φυσικού κόσμου στον υπολογιστή. Για την αναπαράσταση αυτή, δημιουργούμε πρώτα ένα αφηρημένο μοντέλο στο οποίο προσδιορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός προετοιμασίας. για την αλλαγή. των συντελεστών ΦΠΑ

Οδηγός προετοιμασίας. για την αλλαγή. των συντελεστών ΦΠΑ Μελίσσια, 10 Ιουνίου 2010 Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Εισαγωγή... 1 Δημιουργία εγγραφών... 2 1. Δημιουργία Ομάδων Καταχώρησης Ειδών ΦΠΑ... 2 2. Δημιουργία Γενικής Ομάδας Καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 5: Λογισμικό Πληροφοριακών Συστημάτων

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 5: Λογισμικό Πληροφοριακών Συστημάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 5: Λογισμικό Πληροφοριακών Συστημάτων Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει Σκεφτείτε πόσες πωλήσεις χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από λάθη, από παραλήψεις, από μη συνεργασία των υπευθύνων ή απλά από κακή οργάνωση. Πόσοι υποψήφιοι πελάτες έμειναν μόνο υποψήφιοι και αν γνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος 4.1 Λογισμικό συστήματος Λογισμικό εφαρμογών (application software):προγράμματα για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων π.χ. επεξεργασία κειμένου, μισθοδοσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 7: Μοντελοποίηση με ΔΡΔ (3 ο Μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου www.pizzafan.gr. 1. Γενικά

Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου www.pizzafan.gr. 1. Γενικά Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου www.pizzafan.gr 1. Γενικά Ο δικτυακός τόπος www.pizzafan.gr αποτελεί ιδιοκτησία της ΦΑΝΑΤΙΚΣ ΠΙΤΣΑ ΠΑΡ. ΥΠ & ΕΚΜ. ΕΣΤ ΕΠΕ. Υπεύθυνος Εκπρόσωπος Διαχείρισης Δεδομένων των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Νέα λειτουργικότητα - Βελτιώσεις. Έκδοση 21.26.1228 06/05/2015. Ημ/νία έκδοσης dd/mm/2015 1

Νέα λειτουργικότητα - Βελτιώσεις. Έκδοση 21.26.1228 06/05/2015. Ημ/νία έκδοσης dd/mm/2015 1 Έκδοση 21.26.1228 06/05/2015 Ημ/νία έκδοσης dd/mm/2015 1 Περιεχόμενα Νέα λειτουργικότητα... 3 Εμπορική διαχείριση 3 Σύνδεση γραμμών παραστατικών αγορών/πωλήσεων/ειδών... 3 Παραστατικά Σύνθεσης... 3 Συναλλασσόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis Orders on android

Atlantis Orders on android Atlantis Orders on android 1 Πίνακας περιεχομένων Σύντομη περιγραφή... 3 Αναλυτικότερα για τις παραγγελίες... 3 Περί συγχρονισμού... 4 Η πρώτη χρήση της συσκευής... 5 Για κανονική χρήση... 5 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής Παρόχων/Προμηθευτών για δημιουργία Παραγγελιών

Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής Παρόχων/Προμηθευτών για δημιουργία Παραγγελιών Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής Παρόχων/Προμηθευτών για δημιουργία Παραγγελιών στη δράση «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης» Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 1 Καρτέλα «Παραγγελίες»...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1

Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1 Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1 Ο κανονισμός (EΕ) 181/2011 (εφεξής «ο κανονισμός») αρχίζει να εφαρμόζεται την 1 η Μαρτίου 2013. Προβλέπει ελάχιστο αριθμό δικαιωμάτων των επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Πλήρης εμπορική παρακολούθηση και άμεση οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων Αποθήκη o Διαχείριση αποθήκης (5 αποθ. χώροι) o Οργάνωση αποθήκης o Group Αποθηκών o Είδη

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων 1 Διαχει ριση Τηλεφωνικω ν Κλη σεων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 ΔΟΜΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ... 3 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ... 4 ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Αδμίν Τετάρτη, 04 Μάιος :07 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 26 Δεκέμβριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Αδμίν Τετάρτη, 04 Μάιος :07 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 26 Δεκέμβριος :32 Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Κατάστημα azores.gr. Το Ηλεκτρονικό μας κατάστημα παρέχει τις υπηρεσίες του προς εσάς (επισκέπτη ή πελάτη) μόνο εφόσον αποδεχθείτε τους όρους χρήσης που διέπουν την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μετακινούμενος Κώδικας (Mobile Code) Κατανεμημένα Συστήματα 1

Μετακινούμενος Κώδικας (Mobile Code) Κατανεμημένα Συστήματα 1 Μετακινούμενος Κώδικας (Mobile Code) Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Γιατί μετακινούμενος κώδικας; Ευελιξία διαχείρισης μετακίνηση υπηρεσιών του συστήματος Μείωση επικοινωνίας / τοπικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

1. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 12 Σχεδιασμός Ανάπτυξη Λειτουργία Π.Σ. 1. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 1.1 Δυνατότητες Λειτουργικών Συστημάτων 1.1.1 Εισαγωγή Ο όρος Λειτουργικό Σύστημα (Operating System), εκφράζει το σύνολο των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

BakeMe v Βασικές Οδηγίες Χρήσης

BakeMe v Βασικές Οδηγίες Χρήσης BakeMe v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του BakeMe είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστής Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2010 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 20 Ιούλιος 2010 13:31

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστής Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2010 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 20 Ιούλιος 2010 13:31 Η εφαρμογή λογισμικού Kiosk Manager, είναι η πλέον σύγχρονη, επαγγελματική και οικονομική λύση για τη διαχείριση καταστημάτων εντατικής λιανικής, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη και δοκιμασμένη για το περίπτερο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων Δημήτριος Αθανασίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 00_PROLOGOS_PERIEXOMENA.indd i 3/12/2010 2:57:24 μμ τίτλος: Η Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Pylon Entry Είδη Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions 1 Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ειδικά συστήματα κρατήσεων για την διεκπεραίωση των επιχειρησιακών αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής Παρουσίαση Εφαρμογής Διαχείριση Αποθήκης Ειδών, Μητρώου και Τιμοκαταλόγων Προμηθευτών, Αξιολόγηση Προμηθειών μέσω Προσφορών Ειδών Dynamic Business Systems (Dynamic Supplies) Περιεχόμενα A. Η Εφαρμογή Dynamic

Διαβάστε περισσότερα

Όταν πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν δύναστε να παραδώσετε, πρέπει να μας ενημερώσετε.

Όταν πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν δύναστε να παραδώσετε, πρέπει να μας ενημερώσετε. Πολιτική ακύρωσης Για τον Πωλητή Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή, για παράδειγμα, εάν το προϊόν είναι τοποθετημένο σε λάθος μέρος ή κάνατε ένα λάθος κατά την καταχώρησή της αγγελίας.

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Σελίδα 1 από 40 SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου... 4 1.1. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 4 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφερόμενοι - Stakeholders. Πελάτης Ταμίας υπάλληλος Διαχειριστής Σύστημα εξουσιοδότησης πληρωμής

Ενδιαφερόμενοι - Stakeholders. Πελάτης Ταμίας υπάλληλος Διαχειριστής Σύστημα εξουσιοδότησης πληρωμής Πελάτης Μπαίνοντας στο κατάστημα ο πελάτης, κατευθύνεται στα ράφια όπου είναι τοποθετημένα τα DVD ή τα παιχνίδια και μετά από αναζήτηση επιλέγει ένα ή περισσότερα τα οποία προσκομίζει στο ταμείο για ενοικίαση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πηγή: Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα

Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα Μαζική επεξεργασία ή επεξεργασία κατά δέσµες (batch processing) Χώρος χρήστη Εργασίες (Jobs): Πρόγραµµα, δεδοµένα και οδηγίες Αποτελέσµατα Χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕΛ. 2 ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ICISnet ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ-ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΡΟΣ 2: ΑΔΕΙΕΣ ΕΦΚ-ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης.

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με μια παραγγελία. Ακολουθεί ο εύχρηστος οδηγός μας για την αποφυγή αμφισβητήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων & Αυτόματης Υποβολής μέσω Internet

Διαδικασία Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων & Αυτόματης Υποβολής μέσω Internet Διαδικασία Εξαγωγής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων & Αυτόματης Υποβολής μέσω 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας εξαγωγής & Υποβολής Συγκεντρωτικών

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic more Sales Server. Οδηγίες Χρήσης

SingularLogic more Sales Server. Οδηγίες Χρήσης SingularLogic more Sales Server Οδηγίες Χρήσης Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 Εισαγωγή... 8 Σκοπός... 8 Βασικές Έννοιες... 8 Client... 8 Server... 8 Πωλητής... 8 Πελάτης... 8 Παραγγελία... 9 Μέτρηση (Merchandizing)...

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 4 (1) Αξιολόγηση και κατανόηση της απόδοσης

Chapter 4 (1) Αξιολόγηση και κατανόηση της απόδοσης Chapter 4 (1) Αξιολόγηση και κατανόηση της απόδοσης Διαφάνειες διδασκαλίας από το πρωτότυπο αγγλικό βιβλίο (4 η έκδοση), μετάφραση: Καθ. Εφαρμογών Νικόλαος Πετράκης, Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περιεχόμενα ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Γνώσεις Υποδομής... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επιχείρηση και Πληροφοριακό Σύστημα Διοίκησης... 15 1.1 Επιχείρηση... 16 1.1.1 Τι είναι Οργανισμός και τι είναι επιχείρηση (μια πρώτη ιδέα) 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων

Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τριαντάφυλλος Πριμηκύρης* Βασικά ζητήματα μιας βάσης δεδομένων Τι είναι μια βάση δεδομένων; Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό! Όλοι έχετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο. Ο κατάλογος αυτός είναι μια χειροκίνητη

Διαβάστε περισσότερα