Κατηγορία Ποδοσφαίρου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατηγορία Ποδοσφαίρου"

Transcript

1 World Robot Olympiad 2016 Κατηγορία Ποδοσφαίρου Περιγραφή του παιχνιδιού και κανόνες Επιμέλεια: Θανάσης Μπαλαφούτης ( abalafoutis@gmail.com ) Περιγραφή του παιχνιδιού Το WRO Ποδόσφαιρο, έχει ως σκοπό να προσομοιώσει (όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό) το ποδόσφαιρο που παίζουμε εμείς οι άνθρωποι. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες ομάδες που αποτελούνται από 2 ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν μια μπάλα που εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε ομάδας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της. Εκπαιδευτικοί στόχοι Η Ρομποτική αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης που βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή μας. Οι μαθητές που προσπαθούν να φέρουν σε πέρας δοκιμασίες ρομποτικής, εκπαιδεύονται στην επίλυση προβλημάτων, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και παράγουν καινοτόμες ιδέες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρομποτικής, είναι ότι συνδέει πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία με τρόπο μοναδικό. Έτσι μέσα από αυτή, οι μαθητές συνθέτουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τα μαθηματικά, τους αλγορίθμους, τον προγραμματισμό, τη μηχανική και τις φυσικές επιστήμες γενικότερα. Η σημαντικότερη όμως συμβολή της ρομποτικής στην εκπαίδευση είναι ότι συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, προάγει τη συνεργασία καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες και γενικότερα θα λέγαμε ότι καλλιεργεί τη μάθηση με ένα τρόπο τόσο φυσικό, όσο είναι η αναπνοή μας.

2 Γενικοί Κανόνες WRO Ποδοσφαίρου Σύμφωνα με αμετάκλητα: τους εκπαιδευτικούς στόχους, οι παρακάτω κανόνες θα εφαρμόζονται 1. Τα ρομπότ θα πρέπει να κατασκευάζονται και να προγραμματίζονται αποκλειστικά και μόνο από τους μαθητές. 2. Όπως στο πραγματικό ποδόσφαιρο, έτσι και εδώ, οι αποφάσεις των διαιτητών είναι τελικές. Το αποτέλεσμα ενός αγώνα δεν μπορεί να αλλάξει, εκτός και αν έχει γίνει κάποιο λάθος στη μέτρηση του σκορ. (Βλέπε Παράγραφο 7) 3. Οι μαθητές και οι προπονητές τους, θα πρέπει να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι του παιχνιδιού. Αμφότεροι θα πρέπει να βοηθούν επίσης στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. 4. Αυτό που μετρά περισσότερο, δεν είναι αν θα χάσεις ή θα κερδίσεις, αλλά πόσα πράγματα τελικά έμαθες από την ενασχόλησή σου αυτή. Αλλαγές στους Κανόνες Κάθε χρόνο οι κανόνες του WRO Ποδοσφαίρου αλλάζουν ελαφρώς. Αυτό γίνεται για να μην μπορούν οι ομάδες που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες ρομποτικές κατασκευές, τους ίδιους αλγορίθμους και τα ίδια προγράμματα. Έτσι ενθαρρύνεται η συμμετοχή νέων ομάδων στο διαγωνισμό, καθώς όλοι ξεκινούν από την ίδια βάση. Επίσης με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές να αναπτύξουν νέες καινοτόμες ιδέες. Γήπεδο Ποδοσφαίρου WRO Οι επίσημοι διοργανωτές του WRO Ποδοσφαίρου, κατανοούν πλήρως, ότι για τη διοργάνωση των εθνικών διαγωνισμών, μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Γηπέδου, καθώς και στις διαστάσεις του. To WRO Ποδόσφαιρο μπορεί να παιχτεί απλά, ακόμη και σε μια μοκέτα που θα απλωθεί μέσα σε μια σχολική τάξη! Επομένως οι κανόνες είναι ευέλικτοι σε θέματα υλικών και διαστάσεων του Γηπέδου. Όμως στους Παγκόσμιους Τελικούς WRO, θα χρησιμοποιηθούν Γήπεδα που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές που περιγράφονται εδώ στους επίσημους κανόνες. Για τη διεξαγωγή των εθνικών διαγωνισμών, εάν αλλάξουν οι προδιαγραφές του Γηπέδου, όλες οι ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα ενημερωθούν εγκαίρως από τους εθνικούς διοργανωτές.

3 Κανόνες WRO Ποδοσφαίρου 1. Ομάδες 1.1. Οι ομάδες αποτελούνται από 2 ρομπότ. Είτε από έναν επιθετικό και ένα τερματοφύλακα, ή από 2 επιθετικούς Απαγορεύεται η αντικατάσταση των ρομπότ για οποιαδήποτε λόγο. Ομάδες που θα αντικαταστήσουν κάποιο από τα ρομπότ τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, αποβάλλονται από το τουρνουά Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 ή 3 μαθητές. 2. Σκοράρισμα 2.1. Γκολ επιτυγχάνεται όταν η μπάλα ακουμπήσει στο πίσω μέρος της εστίας του τέρματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μπάλα θα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή της εστίας Η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ, κερδίζει το παιχνίδι Όταν οι ομάδες διαγωνίζονται σε ομίλους, επιτρέπεται ένα παιχνίδι να λήξει ισόπαλο Όταν ένα ρομπότ αμύνεται και κάποιο τμήμα του βρίσκεται εντός του τέρματος, αν η μπάλα καθώς κινείται προς την εστία ακουμπήσει το αμυνόμενο ρομπότ, τότε ο διαιτητής θα χρεώσει με γκολ την αμυνόμενη ομάδα Όταν μια ομάδα πετύχει γκολ στη δική της εστία (αυτογκόλ), τότε αυτό μετρά ως γκολ της επιτιθέμενης ομάδας. 3. Διάρκεια Αγώνα 3.1. Ο αγώνας αποτελείται από 2 ημίχρονα, όπου το καθένα έχει διάρκεια 5 λεπτών Ανάμεσα στα 2 ημίχρονα, γίνεται διάλειμμα 5 λεπτών, στο οποίο οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν και να επαναπρογραμματίσουν τα ρομπότ τους Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο χρόνος κυλά συνεχώς χωρίς να σταματά καθόλου το ρολόι Ο διαιτητής μπορεί να καλέσει time out σταματώντας το ρολόι, αν κρίνει ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί κάποιος κανόνας ή για να επιτρέψει την επισκευή ενός ρομπότ που έχει βλάβη εξαιτίας κάποιας σύγκρουσης. Επίσης time out καλείται όταν παρουσιαστεί βλάβη σε κάποιο ρομπότ, μετά από λανθασμένο χειρισμό του διαιτητή, στην προσπάθειά του να ξεμπλέξει ρομπότ που έχουν κολλήσει μεταξύ τους. (Δες Παράγραφο 7) Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ομάδων να παρουσιαστούν εγκαίρως στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί μια ομάδα να παρουσιαστεί, χρεώνεται με 1 γκολ. Ανώτατο όριο καθυστέρησης είναι τα 5 λεπτά Αν το χρονοδιάγραμμα των αγώνων το επιτρέπει, οι τελικοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (2 ημίχρονα των 10 λεπτών).

4 4. Αγωνιστική Δράση 4.1. Κατά την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής ρίχνει το νόμισμα. Η ομάδα που θα κερδίσει, επιλέγει αν θα πάρει το εναρκτήριο λάκτισμα στο 1ο ή στο 2ο ημίχρονο Η ομάδα που παίρνει το εναρκτήριο λάκτισμα, θα πρέπει με ένα από τα ρομπότ της, να χτυπήσει τη μπάλα από το κέντρο του γηπέδου (εκεί που υπάρχει η μαύρη βούλα) Όλα τα άλλα ρομπότ θα πρέπει να έχουν κάποιο τμήμα τους πίσω από τη μαύρη γραμμή της περιοχής που αμύνονται Η ομάδα που παίρνει το εναρκτήριο λάκτισμα, τοποθετεί πρώτη τα ρομπότ της στον αγωνιστικό χώρο. Αφού τα τοποθετήσει, απαγορεύεται μετά να τους αλλάξει θέση. Στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα τοποθετεί τα δικά της ρομπότ Ο αγώνας ξεκινά με εντολή του διαιτητή. Όλα τα ρομπότ θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μετά την εντολή του διαιτητή Εάν ένα ρομπότ τεθεί σε λειτουργία πριν δώσει εντολή ο διαιτητής, τότε αποβάλλεται από τον αγώνα για 1 λεπτό Εάν ένα ρομπότ δεν παρουσιαστεί στο γήπεδο ή αργήσει να τεθεί σε λειτουργία μετά την εντολή του διαιτητή, θα χαρακτηριστεί ως Κατεστραμμένο και θα αποβληθεί για 1 λεπτό Εάν μια ομάδα πετύχει γκολ, τότε χωρίς να σταματά ο χρόνος, η μπάλα τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου και δίνεται στην κατοχή της ομάδας που δέχτηκε το γκολ Εάν 2 αντίπαλα ρομπότ κολλήσουν μεταξύ τους, τότε ο διαιτητής μπορεί να τα ξεχωρίσει μετακινώντας τα όσο το δυνατόν λιγότερο Ο διαιτητής θα σφυρίξει Σπρώξιμο, αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι κάποιο ρομπότ, προσπαθώντας να διεκδικήσει τη μπάλα που βρίσκεται πίσω από ένα αντίπαλο ρομπότ, το σπρώξει με τέτοια δύναμη, ώστε να το σύρει μέσα στο γήπεδο. Μετά το σφύριγμα, η μπάλα τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου και το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς να σταματά ο χρόνος. Αν ο διαιτητής σφυρίξει Σπρώξιμο και αμέσως μετά σημειωθεί κάποιο γκολ (ως άμεση συνέπεια του σπρωξίματος), τότε το γκολ αυτό θα ακυρωθεί Οι μαθητές, δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τα ρομπότ τους, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς την άδεια του διαιτητή. Εάν συμβεί αυτό, τότε το ρομπότ εκείνο θα χαρακτηρίζεται αμέσως ως Κατεστραμμένο Εάν η μπάλα ακουμπήσει στο τείχος που βρίσκεται πίσω από τις εστίες, τότε χωρίς να σταματήσει ο αγώνας, η μπάλα τοποθετείται αμέσως στη μαύρη βούλα που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Εάν εκείνη τη στιγμή πάνω στη μαύρη βούλα υπάρχει ρομπότ, τότε η μπάλα τοποθετείται όσο πιο κοντά γίνεται στη μαύρη βούλα, αλλά όχι ακριβώς μπροστά από το ρομπότ που βρίσκεται εκεί Εάν και τα 2 ρομπότ της αμυνόμενης ομάδας βρίσκονται εντός της περιοχής τους και η θέση τους επηρεάζει το παιχνίδι, τότε ο διαιτητής θα σφυρίξει Διπλή Άμυνα. Σε αυτή την περίπτωση το ρομπότ που επηρεάζει λιγότερο το παιχνίδι θα

5 μεταφερθεί στο κέντρο του γηπέδου. Εάν μια ομάδα χρησιμοποιεί τερματοφύλακα, τότε υποχρεωτικά μετακινείται στο κέντρο του γηπέδου ο επιθετικός. 5. Επανεκκίνηση Παιχνιδιού 5.1. Ο διαιτητής σφυρίζει Επανεκκίνηση, όταν η μπάλα κολλήσει ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα ρομπότ και δεν υπάρχει τρόπος να ελευθερωθεί. Επίσης Επανεκκίνηση σφυρίζεται όταν κανένα ρομπότ δε μπορεί να προσεγγίσει τη μπάλα για περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα Στην Επανεκκίνηση, όλα τα ρομπότ επανέρχονται στην περιοχή που αμύνονται. Θα πρέπει απαραιτήτως κάποιο τμήμα τους να είναι εντός της μαύρης γραμμής της περιοχής άμυνας Επιτρέπεται οι αρχηγοί των ομάδων, καθώς κρατούν τα ρομπότ τους στο χέρι, να τα έχουν ακόμη σε λειτουργία Η μπάλα τοποθετείται στο μέσον του τείχους που βρίσκεται στη μεγάλη πλαϊνή πλευρά του γηπέδου. Στη συνέχεια, ο διαιτητής σπρώχνει τη μπάλα με κατεύθυνση προς το κέντρο του γηπέδου Οι αρχηγοί των ομάδων θα πρέπει να ελευθερώσουν τα ρομπότ τους, μόνο όταν η μπάλα φύγει από το χέρι του διαιτητή Οποιοδήποτε ρομπότ δε μπορέσει να λειτουργήσει αμέσως θα χαρακτηρίζεται ως Κατεστραμμένο Εάν ένα ρομπότ ελευθερωθεί από τους αρχηγούς των ομάδων πριν αφήσει τη μπάλα ο διαιτητής, τότε θα αποβάλλεται από τον αγώνα για 1 λεπτό. 6. Κατεστραμμένα Ρομπότ 6.1. Ένα ρομπότ θα χαρακτηρίζεται Κατεστραμμένο από τον διαιτητή, όταν κάποιο τμήμα του έχει αποσυναρμολογηθεί, όταν δε κινείται σωστά (δες Παράγραφο 12) ή όταν δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αλλαγή θέσης της μπάλας Εάν ένας από τους αρχηγούς των ομάδων θελήσει για οποιοδήποτε λόγο να βγάλει εκτός αγώνα ένα από τα ρομπότ της ομάδας του, θα πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια του διαιτητή. Το ρομπότ αυτό θα χαρακτηριστεί ως Κατεστραμμένο Ένα Κατεστραμμένο ρομπότ, παραμένει εκτός γηπέδου για 1 λεπτό. Αν όμως νωρίτερα σημειωθεί κάποιο γκολ, επανέρχεται αμέσως στο παιχνίδι Ένα Κατεστραμμένο ρομπότ, θα πρέπει να επισκευαστεί πριν εισέλθει ξανά στο γήπεδο. Εάν όμως δεν επισκευαστεί εγκαίρως, τότε αποβάλλεται για όλο τον υπόλοιπο αγώνα Ένα Κατεστραμμένο ρομπότ μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα, αφού πρώτα πάρει την άδεια του διαιτητή. Το ρομπότ θα πρέπει να τοποθετηθεί στην περιοχή άμυνας με ένα τμήμα του εντός της μαύρης γραμμής. Απαγορεύεται όμως να τοποθετηθεί σε θέση που να του δίνει πλεονέκτημα στην κατοχή της μπάλας, π.χ. ακριβώς μπροστά της Εάν ένα ρομπότ αναποδογυρίσει από μόνο του, ή λόγω σύγκρουσης με το συμπαίκτη του, τότε χαρακτηρίζεται ως Κατεστραμμένο.

6 6.7. Εάν ένα ρομπότ αναποδογυρίσει λόγω σύγκρουσης με κάποια αντίπαλο, τότε δε χαρακτηρίζεται Κατεστραμμένο, αλλά με τη βοήθεια του διαιτητή σηκώνεται πάλι και συνεχίζει το παιχνίδι. 7. Διευκρινήσεις στους Κανόνες 7.1. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελικές Εάν κατά τη διάρκεια του αγώνα οι μαθητές θελήσουν να ζητήσουν κάποια διευκρίνηση πάνω στους κανόνες του παιχνιδιού, θα πρέπει να ζητήσουν αμέσως από το διαιτητή time out. Το ρολόι του αγώνα τότε θα σταματήσει Εάν οι αρχηγοί των ομάδων δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τη διευκρίνηση που τους έδωσε ο διαιτητής, τότε μπορούν να ζητήσουν να μιλήσουν με τον επικεφαλής διαιτητή του τουρνουά Οι προπονητές των ομάδων δε θα πρέπει να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε συζήτηση με τους διαιτητές σχετική με τους κανόνες Τα βίντεο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο Εάν ο υπεύθυνος διαιτητής του τουρνουά και ο διαιτητής του αγώνα πάρουν από κοινού μια απόφαση, τότε καμία περαιτέρω συζήτηση δε γίνεται αποδεκτή Εάν κάποιος μαθητής διαμαρτυρηθεί μετά την κοινή απόφαση των διαιτητών θα δεχτεί Κίτρινη Κάρτα. Εάν συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, είτε από κάποιον μαθητή ή από τον προπονητή τους, τότε ο διαμαρτυρόμενος θα δεχτεί Κόκκινη Κάρτα Ο μαθητής ή ο προπονητής που θα δεχτεί Κόκκινη Κάρτα, θα πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο του διαγωνισμού για όλη την υπόλοιπη διάρκεια διεξαγωγής του τουρνουά Για τους εθνικούς μόνο διαγωνισμούς, ο υπεύθυνος των διαιτητών μπορεί να τροποποιήσει τους κανονισμούς με δική του πρωτοβουλία. Σε αυτή την περίπτωση, οι ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή θα ειδοποιηθούν εγκαίρως. 8. Προδιαγραφές των Ρομπότ 8.1. Η κατασκευή και ο προγραμματισμός των ρομπότ θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τους μαθητές Για την κατασκευή των ρομπότ επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μόνο κομμάτια LEGO Ο μικροελεγκτής, οι κινητήρες και οι αισθητήρες που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των ρομπότ, θα πρέπει να είναι από τα πακέτα LEGO MINDSTORMS (EV3 και NXT) και από τη HiTechnic. Επιτρέπεται η χρήση ενός μόνο αισθητήρα HiTechnic IRSeeker V2, ενός μόνο αισθητήρα HiTechnic Color και ενός μόνο αισθητήρα HiTechnic Compass Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο έναν EV3 ή NXT αισθητήρα υπερήχων (Ultra Sonic). Αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του ρομπότ και να είναι στραμμένος προς τα δεξιά Τα ρομπότ επιτρέπεται να διαβάζουν τιμές από τον Αισθητήρα Υπερήχων, μόνο όταν κοιτάζουν προς τη δική τους εστία. Οι τερματοφύλακες μπορούν να

7 χρησιμοποιήσουν τον Αισθητήρα Υπερήχων στην προσπάθειά τους να υπερασπίσουν την εστία τους. Αν ένα ρομπότ, εκ προθέσεως, προσπαθεί να δημιουργήσει παρεμβολές στον Αισθητήρα Υπερήχων των αντιπάλων του, τότε ο δικός του Αισθητήρας Υπερήχων θα απενεργοποιηθεί Η WRO συνιστά τη χρήση της εκπαιδευτικής έκδοσης LEGO MINDSTORMS, λόγω των εκτεταμένων διαθέσιμων υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι τοπικοί διανομείς Απαγορεύεται τροποποίηση ή αλλοίωση των LEGO κομματιών Για τη συναρμολόγηση των ρομπότ δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων υλικών, όπως κόλλες, ταινίες, βίδες κ.λ.π Ρόδες τύπου Omni που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δεν είναι κατασκευασμένες από LEGO κομμάτια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν Για την καλύτερη σταθεροποίηση των καλωδίων των ρομπότ, επιτρέπεται η χρήση κολλητικής ταινίας ή άλλων συνδετικών υλικών Τα προγράμματα ελέγχου των ρομπότ, θα πρέπει να δημιουργηθούν με τα λογισμικά LEGO MINDSTORMS EV3 ή LEGO MINDSTORMS NXT Δεν επιτρέπεται η χρήση προγραμμάτων που έχουν γραφτεί με τη γλώσσα C Η μέτρηση των διαστάσεων των ρομπότ, γίνεται όταν αυτά είναι σε όρθια θέση και έχουν όλα τα κινητά τους μέρη πλήρως ανοικτά Το κάθε ρομπότ θα πρέπει να χωρά όρθιο μέσα σε ένα κύλινδρο διαμέτρου 22 cm Το ύψος του κάθε ρομπότ θα πρέπει να είναι μικρότερο από 22 cm Το βάρος του κάθε ρομπότ δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1 kg Εάν κάποιο ρομπότ έχει ένα κινητό μέρος που μπορεί να επεκτείνεται προς 2 διαφορετικές διευθύνσεις, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί αν αυτό μπορεί να λειτουργεί σωστά χωρίς όμως να ακουμπά τον κύλινδρο μέτρησης Τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν μια λαβή, για να μπορεί ο διαιτητής να τα σηκώνει εύκολα. Το ύψος και το βάρος της λαβής δε θα λαμβάνεται υπόψιν στις αντίστοιχες μετρήσεις Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να σημαδέψουν ή να διακοσμήσουν τα ρομπότ τους, έτσι ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα. Δε θα πρέπει όμως τα σημάδια αυτά να επηρεάζουν το παιχνίδι. Επίσης δε λαμβάνονται υπόψιν στον περιορισμό του ύψους των ρομπότ Ο χρωματισμός των ρομπότ, και η εκπομπή φωτός των αισθητήρων χρώματος που φέρουν, δε θα πρέπει να παρενοχλεί τα αντίπαλα ρομπότ.

8 9. Συναρμολόγηση των Ρομπότ 9.1. Οι γενικοί WRO κανόνες απαιτούν η συναρμολόγηση των ρομπότ, να γίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου συναρμολόγησης που θα δοθεί στις ομάδες την ημέρα του διαγωνισμού Πριν αρχίσει να μετρά ο χρόνος συναρμολόγησης, θα πρέπει όλα ρομπότ να έχουν πλήρως αποσυναρμολογηθεί. Π.χ. ένα λάστιχο δεν θα πρέπει να είναι γύρω από μια ρόδα Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κανένα είδος βοήθειας. Π.χ. οδηγίες ή σχέδια πάνω σε χαρτί, φωτογραφίες αποθηκευμένες στον υπολογιστή κ.λ.π Επιτρέπεται στους διαγωνιζόμενους μαθητές να χρησιμοποιήσουν προγράμματα που έχουν γράψει νωρίτερα (πριν την ημέρα του διαγωνισμού) Οι μαθητές επιτρέπεται να τροποποιούν τις κατασκευές τους ή τα προγράμματά τους από την ώρα που θα εισέλθουν στο χώρο του διαγωνισμού, ή στο κενό διάστημα μεταξύ των αγώνων. Δηλαδή δε θα υπάρχει καραντίνα πριν ή κατά τη διάρκεια των αγώνων Αποτελεί ευθύνη των ομάδων τα ρομπότ τους να πληρούν συνεχώς όλες τις προδιαγραφές και τους περιορισμούς που ορίζουν οι κανόνες. Εάν μετά από κάποιο αγώνα, ένα ρομπότ αποδειχθεί ότι παραβαίνει κατασκευαστικά κάποιον κανόνα, τότε θα αφαιρεθούν από την ομάδα οι βαθμοί που έχει κερδίσει στον αγώνα αυτό Γενικά, πριν τελειώσει ο διαγωνισμός, όλα τα ρομπότ θα πρέπει να μένουν συνεχώς εντός του χώρου διεξαγωγής των αγώνων. Στους τελικούς της Ολυμπιάδας, οι ομάδες τους συνεχίζουν να αγωνίζονται και τη δεύτερη μέρα, αφήνουν σε καραντίνα τα ρομπότ τους όλη τη νύχτα Τα ρομπότ θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν ατέλειες που ίσως παρουσιάζει το γήπεδο. Π.χ. διαφορές μέχρι 5 mm στην επιφάνεια του γηπέδου ή στα πλαϊνά κεκλιμένα επίπεδα Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει έτσι τα προγράμματά τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταβολές στη φωτεινότητα του γηπέδου, στην ένταση ακτινοβολίας της μπάλας και στις μαγνητικές συνθήκες, καθώς όλα αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το χώρο που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. 10. Έλεγχος των Ρομπότ Τα ρομπότ θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα Τα ρομπότ θα πρέπει να ξεκινούν τη λειτουργία τους χειροκίνητα Δεν επιτρέπεται ο απομακρυσμένος έλεγχος των ρομπότ Τα ρομπότ θα πρέπει να είναι ικανά να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση Επιτρέπεται η επικοινωνία των ρομπότ με Blue Tooth, αρκεί να μην επηρεάζεται η λειτουργία των αντιπάλων.

9 10.6. Τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης της μεταξύ τους επικοινωνίας, εάν αυτό ζητηθεί από τους διαιτητές. 11. Έλεγχος της Μπάλας Ως Ζώνες Αιχμαλώτισης της Μπάλας, ορίζονται όλες οι κοίλες επιφάνειες που δημιουργούνται εάν τυλίξουμε σφιχτά ολόκληρο το ρομπότ με ένα πλαστικό περιτύλιγμα Η μπάλα δεν επιτρέπεται να εισχωρήσει περισσότερο από 2 cm σε οποιαδήποτε Ζώνη Αιχμαλώτισης της Μπάλας Ένα ρομπότ δεν επιτρέπεται να συγκρατεί τη μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αφαιρεί κανένα από τους βαθμούς ελευθερίας της. Για παράδειγμα, δε μπορεί να στερεωθεί με κάποιο τρόπο η μπάλα πάνω στο ρομπότ, δε μπορεί να περικυκλωθεί η μπάλα από το ρομπότ, ούτε να παγιδευτεί από κάποιο μέρος του. Αν η μπάλα σταματήσει να κυλά και αρχίσει να σέρνεται ενώ το ρομπότ εξακολουθεί να την σπρώχνει ή αν η μπάλα δεν ανακλάται καθώς χτυπά πάνω στο ρομπότ, αυτές είναι ενδείξεις που φανερώνουν ότι το ρομπότ συγκρατεί τη μπάλα Η μπάλα δεν μπορεί να βρίσκετε κάτω από ένα ρομπότ. Πιο συγκεκριμένα, κανένα τμήμα του ρομπότ δεν μπορεί να προεξέχει πάνω από τη μπάλα περισσότερο από το μισό της διαμέτρου της. 12. Τερματοφύλακες Εάν μια ομάδα χρησιμοποιήσει τερματοφύλακα, τότε αυτός δε θα πρέπει να περιορίζει τις κινήσεις του μόνο προς μια κατεύθυνση. Θα πρέπει να προγραμματιστεί έτσι, ώστε να μπορεί να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να αντιδρά στη μπάλα με κατεύθυνση προς τα μπροστά, στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα μακρυά από την εστία του. Εάν χρειαστεί, επιτρέπεται κάποιο τμήμα του να βγει έξω από τη μαύρη γραμμή που ορίζει την περιοχή του Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να αντιδρά στη μπάλα με κινήσεις παράλληλες προς το τέρμα, και στη συνέχεια να κινείται προς τα εμπρός για να τη διώξει Εάν ένας τερματοφύλακας δεν κινείται σωστά, όπως περιγράφουν οι προηγούμενοι κανόνες, θα χαρακτηρίζεται ως Κατεστραμμένος (Δες Παράγραφο 6). 13. Πιστοποίηση της εργασίας των μαθητών Θα ζητηθεί από τους μαθητές να εξηγήσουν προφορικώς τον τρόπο που λειτουργούν τα ρομπότ τους. Αυτό γίνεται για να ελεγχθεί αν και κατά πόσο η κατασκευή και ο προγραμματισμός των ρομπότ αποτελεί δική τους εργασία Οι μαθητές θα δεχτούν ερωτήσεις για το πως προετοιμάστηκαν Θα πρέπει να αποδείξουν ότι κατανοούν πλήρως το πρόγραμμα που έχουν γράψει Οι διοργανωτές του τουρνουά, θα διεξάγουν συνεντεύξεις με του μαθητές πριν την έναρξη των τελικών, σε όλες τις διαγωνιστικές κατηγορίες.

10 13.5. Εάν διαπιστωθεί από τους διοργανωτές ότι κάποια ομάδα έχει δεχτεί μεγάλη βοήθεια από τους προπονητές, ή ότι η δουλειά που έχουν κάνει με τα ρομπότ δεν είναι ουσιαστικά δική τους, τότε η ομάδα αυτή θα αποβληθεί από το τουρνουά. 14. Διαδικασία πρόκρισης ομάδων στην τελική φάση Οι ομάδες αρχικά κατατάσσονται σε ομίλους και αγωνίζονται με όλες τις αντίπαλες ομάδες του ομίλου τους. Για κάθε νίκη η ομάδα παίρνει 3 βαθμούς. Για κάθε ισοπαλία 1 και για κάθε ήττα Οι ομάδες προκρίνονται στην τελική φάση με βάση τα παρακάτω κριτήρια, κατά σειρά προτεραιότητας: Συνολικοί βαθμοί Αριθμός γκολ που έβαλαν Διαφορά τερμάτων Ο νικητής του μεταξύ τους αγώνα Ποια ομάδα κέρδισε τον πρώτο επιλαχόντα (τον επόμενο ισχυρότερο) 15. Ισοπαλίες κατά την τελική φάση Στην τελική φάση οι ομάδες διασταυρώνονται σε νοκ άουτ παιχνίδια. Αν εδώ ένα παιχνίδι λήξει ισόπαλο, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη ενός Χρυσού γκολ Αν περάσουν 3 λεπτά παράτασης και ο αγώνας εξακολουθεί να είναι ισόπαλος, τότε αποχωρούν από τον αγώνα οι τερματοφύλακες ή ο ένας επιθετικός (αν μια ομάδα παίζει με 2 επιθετικούς) Εάν δε σημειωθεί γκολ και στα επόμενα 3 λεπτά, τότε προκρίνεται η ομάδα που είχε υψηλότερη βαθμολογία στη φάση των ομίλων. 16. Γήπεδο WRO Ποδοσφαίρου Το επίσημο γήπεδο WRO Ποδοσφαίρου έχει διαστάσεις 1830 mm και 2430 mm. Οι τοπικοί διοργανωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μικρότερα γήπεδα διαστάσεων 1143 mm και 2362 mm ή οποιαδήποτε άλλα μεγέθη μεταξύ αυτών Το επίσημο δάπεδο του γηπέδου είναι πράσινη τσόχα ή μοκέτα βιομηχανική εξωτερικού χώρου, χρώματος πράσινο σκούρο και πάχους 3 5 mm. Η ίνες της τσόχας δε θα πρέπει να έχουν μήκος μεγαλύτερο από 10 mm. Η ένταση του ανακλώμενου φωτός που θα πρέπει να δείχνει πάνω στην τσόχα ο αισθητήρας EV3 Color θα πρέπει να έχει τιμή μεγαλύτερη από το Πάνω στην τσόχα θα πρέπει να σχεδιαστούν οι μαύρες γραμμές των περιοχών της άμυνας. Οι γραμμές αυτές θα έχουν πάχος 2.5 cm. Η εσωτερική πλευρά της μαύρης γραμμής θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με της εσωτερική πλευρά της κάθετης δοκού του τέρματος. Το τετράγωνο που σχηματίζεται από αυτές τις μαύρες γραμμές θα πρέπει να είναι συμμετρικό ως προς την εστία του τέρματος Στο κέντρο του γηπέδου θα πρέπει να σχεδιαστεί μια μαύρη βούλα ακτίνας 2.5 cm.

11 16.5. Στις τοπικές διοργανώσεις, αν δεν μπορεί να βρεθεί τσόχα ή μοκέτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δάπεδο από μουσαμά, πλαστικό ή βινύλιο Το γήπεδο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε πλαστικό ή ξύλινο τραπέζι ή ακόμη και στο πάτωμα. Αν το τραπέζι τοποθετηθεί στο πάτωμα ή αν περιλαμβάνει μεταλλικά μέρη, θα πρέπει να ελεγχθεί το μαγνητικό πεδίο του χώρου ώστε να μην επηρεάζει τους αισθητήρες Για τα γήπεδα μεγάλων διαστάσεων, οι οργανωτές του διαγωνισμού, μπορούν να τοποθετήσουν στις μεγάλες πλευρές κεκλιμένα επίπεδα διαστάσεων 30 cm X ~1 cm, εάν πιστεύουν ότι έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα του παιχνιδιού. Ο σκοπός των κεκλιμένων επιπέδων είναι να μην αφήνουν τη μπάλα να κολλήσει στα πλευρικά τείχη του γηπέδου, αλλά να τη σπρώχνουν προς το κέντρo. Το ύψος των κεκλιμένων επιπέδων μπορούν να διαφέρει από γήπεδο σε γήπεδο ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί ως τάπητας. Ιδανικά, όταν η μπάλα αφεθεί ελεύθερη από την κορυφή του κεκλιμένου επιπέδου, θα πρέπει να σταματά στο κέντρο του γηπέδου Οι διοργανωτές των τοπικών τουρνουά θα πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως τις ομάδες για τις ακριβείς προδιαγραφές της πίστας που θα χρησιμοποιηθεί στο διαγωνισμό Περιμετρικά του γηπέδου (και πίσω από τα τέρματα) θα πρέπει να υπάρχουν τείχη Το ύψος του περιμετρικού τείχους πρέπει να είναι 10 cm πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου.

12 Τα τείχη και οι εστίες θα πρέπει να κατασκευαστούν από ξύλο πάχους τουλάχιστον 5 mm ώστε να αντέχουν τις συγκρούσεις με τα ρομπότ, και να ανακλούν επαρκώς τα σήματα που θα εκπέμπει ο αισθητήρας Υπερήχων Το μήκος κάθε εστίας είναι 45 mm Το εσωτερικό τμήμα της κάθε εστίας (πίσω και πλαϊνά) θα πρέπει να έχει χρώμα γαλάζιο (R: 80, G: 200, B: 250). Το δάπεδο της εστίας θα έχει το ίδιο πράσινο χρώμα με την τσόχα του γηπέδου. Οι εξωτερικές πλευρές της εστίας θα έχουν χρώμα μαύρο Το βάθος της εστίας θα είναι 7.5 cm. Το πίσω μέρος της εστίας να τερματίζει πάνω στο πλευρικό τείχος του γηπέδου. Οι τοπικοί διοργανωτές, μπορούν να κατασκευάσουν ξεχωριστά τις εστίες και όταν τις τοποθετήσουν, το πίσω μέρος τους να εφάπτεται με το πλευρικό τείχος Σύμφωνα με τον προηγούμενο κανόνα, ανάλογα με τον τρόπο που θα κατασκευαστούν οι εστίες των τερμάτων, αυτές μπορούν να προεξέχουν από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου από 7.5 cm μέχρι 8.0 cm (ανάλογα με το πάχος της πίσω πλευράς της εστίας) Κάθε εστία θα πρέπει να έχει οριζόντιο δοκάρι σε ύψος 14 cm από την επιφάνεια του τάπητα Οι ομάδες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να μπορούν να βαθμονομήσουν τους αισθητήρες τους ανάλογα με την ένταση φωτός και το μαγνητικό πεδίο που θα υπάρχει στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα επίπεδα του IR φωτισμού όσο γίνεται χαμηλότερα, και να τοποθετήσουν τα γήπεδα του ποδοσφαίρου μακριά από μαγνητικά πεδία και μεταλλικά αντικείμενα. Όμως μερικές φορές οι παρεμβολές δεν μπορούν πλήρως να αποφευχθούν. 17. Μπάλα WRO Ποδοσφαίρου Στους αγώνες θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια καλά ισορροπημένη ηλεκτρονική μπάλα, διαμέτρου 7.4 cm Στα επίσημα WRO τουρνουά χρησιμοποιείται η μπάλα: Hitechnic Infrared Electronic Ball(IRB 1005) σε MODE D (παλμική). 18. Κώδικας Δεοντολογίας Την ώρα διεξαγωγή των αγώνων, δεν επιτρέπεται στους προπονητές να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο για να δώσουν οδηγίες στους μαθητές τους. Οι υπολογιστές των ομάδων θα πρέπει να μένουν στο χώρο του διαγωνισμού όσο το τουρνουά είναι σε εξέλιξη Ομάδα που θα κάνει παρεμβάσεις στα τραπέζια του διαγωνισμού, σε υλικά ή ρομπότ των αντιπάλων ομάδων, θα αποκλείεται από το τουρνουά Οι ομάδες δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν επικίνδυνα αντικείμενα ή να συμπεριφέρονται με τρόπο που να δημιουργεί προβλήματα.

13 18.4. Οι ομάδες δε θα πρέπει να συμπεριφέρονται άσχημα ή να μιλούν με απρεπή λόγια έναντι των αντιπάλων τους, των διαιτητών, των βοηθών ή των θεατών γενικότερα. Τέτοιες συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές και οι εμπλεκόμενοι θα δέχονται Κίτρινη και Κόκκινη Κάρτα Δεν επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων και γενικά οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Όσοι παραβαίνουν αυτό τον κανόνα θα δέχονται αρχικά Κίτρινη κάρτα, και αν επαναληφθεί Κόκκινη Γενικά δε θα γίνονται ανεκτές καταστάσεις που παραβιάζουν τις αρχές και το πνεύμα του WRO διαγωνισμού Περιμένουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, οι μαθητές και οι προπονητές, θα σεβαστούν την αποστολή του WRO Οι διαιτητές και οι διοργανωτές, θα δρουν σύμφωνα με το πνεύμα του διαγωνισμού Αυτό που μετρά περισσότερο, δεν είναι αν θα χάσεις ή θα κερδίσεις, αλλά πόσα πράγματα τελικά έμαθες από την ενασχόλησή σου αυτή. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

14 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κατηγορία Ποδοσφαίρου

Κατηγορία Ποδοσφαίρου Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. 2018 Κατηγορία Ποδοσφαίρου Περιγραφή Παιχνιδιού και Κανόνες Επιμέλεια: Θανάσης Μπαλαφούτης Τελική Έκδοση: Ιανουάριος 2018 Συνοπτική Περιγραφή του Παιχνιδιού Το

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Κατηγορία Δημοτικού: Ποδόσφαιρο 2x2

Παράλληλη Κατηγορία Δημοτικού: Ποδόσφαιρο 2x2 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 Παράλληλη Κατηγορία Δημοτικού: Ποδόσφαιρο 2x2 Περιγραφή παιχνιδιού και κανόνες Σχεδιασμός Παιχνιδιού: Θανάσης Μπαλαφούτης, Τάσος Λαδιάς Έκδοση: Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Ποδοσφαίρου με. Lego WeDo 2.0

Κατηγορία Ποδοσφαίρου με. Lego WeDo 2.0 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Ποδοσφαίρου με Lego WeDo 2.0 Περιγραφή του Παιχνιδιού και κανόνες Σχεδιασμός Παιχνιδιού: Θανάσης Μπαλαφούτης, Τάσος Λαδιάς Έκδοση: Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο (WRO Football)

Ποδόσφαιρο (WRO Football) Ποδόσφαιρο (WRO Football) Περιγραφή Αγωνίσματος Οι στόχοι του αγωνίσματος είναι, όσο το δυνατόν, να προσομοιάσει ένα ανθρώπινο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ομάδες 2 εναντίον 2 αυτόνομων ρομπότ κυνηγάμε μια μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη πιλοτική κατηγορία για αρχάριες ομάδες Γυμνασίου: Πρωτέας

Παράλληλη πιλοτική κατηγορία για αρχάριες ομάδες Γυμνασίου: Πρωτέας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Παράλληλη πιλοτική κατηγορία για αρχάριες ομάδες Γυμνασίου: Πρωτέας Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Α έκδοση Επιμέλεια: Τούρλος Ιωάννης Τσατσαρώνης

Διαβάστε περισσότερα

Line Follower. 1. Σκοπός. 2. Η Δοκιμασία. 3. Το Ρομπότ. Line Follower v.1.1

Line Follower. 1. Σκοπός. 2. Η Δοκιμασία. 3. Το Ρομπότ. Line Follower v.1.1 Διοργάνωση : Line Follower 1. Σκοπός 1.1. Σκοπός της δοκιμασίας είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που θα ακολουθεί μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο, με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης στο μικρότερο δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού. Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου

Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού. Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου World Robot Olympiad 2016 Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου Έκδοση: 15/01/2016 Προσαρμογή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΣ Α: 12 ομάδες ΟΜΙΛΟΣ Β: 12 ομάδες Στην φάση των Ομίλων θα περνούν και οι 12 ομάδες εκ των οποίων οι 6 νικητές

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Περιεχόμενα Διαγωνισμός Sumo Διαγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

Line Follower v.1.2 Aegean Robotics Competition 2019

Line Follower v.1.2 Aegean Robotics Competition 2019 Κανονισμοί Line Follower 1. Σκοπός 1.1. Σκοπός της δοκιμασίας είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που θα ακολουθεί μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο, με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης World Robot Olympiad 2016 Κατηγορία Regular (Κανονική) Λύκειο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Κλαδογένης Δημήτρης & Δανελλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Επιμέλεια: Τούρλος Ιωάννης Τσατσαρώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων World Robot Olympiad 2016 Πρόκληση κατηγορίας Γυμνασίου Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Μπαράς Γιάννης 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων

Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων World Robot Olympiad 2018 Κατηγορία Regular WeDo (Μέχρι 10 ετών) Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας FOOD MATTERS (Το φαγητό έχει σημασία) Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων Έκδοση: 25

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου

ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου World Robot Olympiad 2019 Αγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου Επιμέλεια: Μπαράς Γιάννης Τούρλος Ιωάννης Πίνακας περιεχομένων 1. Εισαγωγή...2 2. Η αγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Επιμέλεια: Τούρλος Ιωάννης Τσατσαρώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «COLOUR PICKING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «COLOUR PICKING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «COLOUR PICKING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Στόχος... 3 3. Η Ομάδα - Δικαίωμα Συμμετοχής... 3 4. Η Πίστα... 4 5. Το Ρομπότ...

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία - ΗΜΜΥ 101

Εισαγωγή στην Τεχνολογία - ΗΜΜΥ 101 Εισαγωγή στην Τεχνολογία - ΗΜΜΥ 101 ιαγωνισµός RoboPong 2015 7 Νοεµβρίου 2015 Εισαγωγή στην Τεχνολογία - ΗΜΜΥ 101 1 Στόχος Σχεδιασµός, κατασκευή και προγραµµατισµός ενός κινούµενου ϱοµπότ το οποίο ϑα διαγωνιστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.»)

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») Υπάρχουν πολλές ερμηνείες του Rondo και πολλές απόψεις σχετικά με το πότε, πώς και γιατί θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Έκδοση: 15 Ιανουαρίου

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Έκδοση: 15 Ιανουαρίου World Robot Olympiad 2019 Ανοικτή κατηγορία WeDo (πιλοτική*) Περιγραφή πρόκλησης, Κανόνες και Αξιολόγηση ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Έκδοση: 15 Ιανουαρίου Επιμέλεια: Βέρρας Παναγιώτης, Λαδιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή CYPRUS ROBOTEX CHALLENGE Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee www.robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή... 3 2 Στόχος...

Διαβάστε περισσότερα

" Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ" Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ FAX Τ.Κ ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98

 Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ FAX Τ.Κ ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98 ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ" Π.ΜΕΛΑ 7 ΤΗΛ 2385023600 FAX 2385024734 Email eps@line.gr Τ.Κ 53100 ΗΜΕΡ. 30/08/2019 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 98 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ14 - Κ12 - Κ10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή... 3 2 Στόχος... 3 3 Δικαίωμα Συμμετοχής...

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση)

PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση) World Robot Olympiad 2018 Αγωνιστική Κατηγορία Γυμνάσιο Regular Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία FOOD MATTERS (Το φαγητό έχει σημασία) PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση) Έκδοση: Τελική Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1 ΚΑΝΟΝΑΣ 1 Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος. Χάραξη του Αγωνιστικού Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «FOLKRACE»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «FOLKRACE» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «FOLKRACE» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Σελίδα:1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Στόχος... 3 3. Η Ομάδα Δικαίωμα Συμμετοχής... 3 4. Η Πίστα... 4 5. Το Ρομπότ... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή CYPRUS ROBOTEX CHALLENGE Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee www.robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή... 3 2 Στόχος...

Διαβάστε περισσότερα

WRO 2015. Κατάδυση μαργαριταριών (PEARL DIVING)

WRO 2015. Κατάδυση μαργαριταριών (PEARL DIVING) WRO 2015 Κανονική Κατηγορία Δημοτικό Περιγραφή του παιχνιδιού, κανόνες και βαθμολογία Κατάδυση μαργαριταριών (PEARL DIVING) (Προσαρμογή στα Ελληνικά: Άρης Λούβρης) 2 Περιεχόμενα Περιγραφή του Παιχνιδιού...

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ουδετερότητα Άνθρακα

Ουδετερότητα Άνθρακα World Robot Olympiad 2017 Regular Category Γυμνάσιο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Sustainabots [Ρομπότ για βιωσιμότητα] Ουδετερότητα Άνθρακα Έκδοση:15 Ιανουαρίου 2017 Μετάφραση: Μπαράς

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο. Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο. Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab Α. Αποφυγή εμποδίων Θα επιδιώξουμε να προγραμματίσουμε το όχημα-ρομπότ μας ώστε να είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «LINE FOLLOWING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Στόχος... 3 3. Η Ομάδα - Δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Κ12 ΚΑΙ Κ10 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Κ12 ΚΑΙ Κ10 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡ.1952 (ΑΤΥΠΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1946) ΑΠΟΦ.ΠΡΩΤΟΔ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ 263/1952 & 177/2004 ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ ΛΕΩΦ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT Φύλλο Εργασιών 5 ο Πρόκληση με αισθητήρες φωτός Σημειώσεις Καθηγητή Ακολουθώντας τη γραμμή (Line follower) Φύλλο Εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 30 ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ 8Χ8 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ Το Lido Soccer θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του τουρνουά και γι αυτό αναθέτει σε μια 5μελή επιτροπή τη δυνατότητα να συντονίζει, καθώς και να επιλύει

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών

Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών World Robot Olympiad 2016 Κανονική Κατηγορία Λύκειο Περιγραφή του διαγωνισμού, κανόνες και διαδικασία αξιολόγησης Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών version: 15 Ιανουαρίου 2016 Υπεύθυνος κατηγορίας Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος ΠΣΠΑ 2016-17 1 η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος Γήπεδο Futsal-2016-17- Επιβλέποντας Δημήτριος Μανωλάς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ i. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ii. ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ iii. Ετυμολογία της λέξεως futsal iv. Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «CITY PASSING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «CITY PASSING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «CITY PASSING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee www.robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή... 3 2 Στόχος... 3 3 Δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4. Η γάτα και τα ποντίκια

Φύλλο εργασίας 4. Η γάτα και τα ποντίκια Φύλλο εργασίας 4 Η γάτα και τα ποντίκια Οι επόμενες δραστηριότητες αφορούν την κατασκευή ρομποτικής κατασκευής που θα προσομοιώνει μια γάτα που προσπαθεί να πιάσει ποντίκια. Για την υλοποίηση του φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2017 Κατηγορία Regular Junior Περιγραφή Δοκιμασίας, Κανόνες και Βαθμολογία Sustainabots [Ρομπότ για τη βιωσιμότητα] Απαλλαγή από τον Άνθρακα Έκδοση: Τελική Έκδοση 15 Ιανουρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"»

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό Move the Ball!» ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Εργασία Εξαµήνου Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίαθλο+1. Πιλοτική κατηγορία για ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου. ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Έκδοση 1η 22 Οκτωβρίου Επιμέλεια: Τσατσαρώνης Κωνσταντίνος

Δίαθλο+1. Πιλοτική κατηγορία για ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου. ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Έκδοση 1η 22 Οκτωβρίου Επιμέλεια: Τσατσαρώνης Κωνσταντίνος Δίαθλο+1 Πιλοτική κατηγορία για ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Έκδοση 1η 22 Οκτωβρίου 2018 Επιμέλεια: Τσατσαρώνης Κωνσταντίνος 1. Συμμετέχοντες Στην κατηγορία Δίαθλο+1 μπορούν να συμμετάσχουν

Διαβάστε περισσότερα

SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ SUBBUTEO ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1 ΜΕΡΟΣ I. ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 1. Βάση 2. Σώμα 3. Εσωτερικός παίκτης 4. Φιγούρα 5. Τερματοφύλακας 6. Αγώνας 7. Πέρασμα γραμμής 8. Αθλητής 9. Αγωνιστικός χώρος 10. Γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

5 ος Ετήσιος Διαγωνισμός Τεχνοπλεύση

5 ος Ετήσιος Διαγωνισμός Τεχνοπλεύση Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου 5 ος Ετήσιος Διαγωνισμός Τεχνοπλεύση Σάββατο, 24 Απριλίου 2010 Ρομποτική Ανακύκλωση ΙΙ Ο Θεσμός της ΤεχνοΠλεύσης Εή Ετήσιος διαγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ

Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους σας με υγεία και ευτυχία, στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, είναι καθιερωμένο τις γιορτές να μη σταματούν να παίζουν μπάλα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός Αποβλήτων

Διαχωρισμός Αποβλήτων World Robot Olympiad 2016 Κανονική Κατηγορία Γυμνάσιο Περιγραφή του Διαγωνισμού, κανόνες και διαδικασία αξιολόγησης Διαχωρισμός Αποβλήτων version: 15 Ιανουαρίου 2016 Υπεύθυνος κατηγορίας Γυμνασίου WRO

Διαβάστε περισσότερα

World Robot Olympiad Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο. Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας

World Robot Olympiad Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο. Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας World Robot Olympiad 2017 Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας Ρομπότ για την αειφόρο ανάπτυξη [Sustainabots] Βιώσιμος Τουρισμός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα