Στόχοι Σκοπός της 1 ης εργαστηριακής άσκησης είναι η γνωριµία µε το εργαστήριο, τον εξοπλισµό που χρησιµοποιείται για βασικές µετρήσεις (παλµογράφος,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στόχοι Σκοπός της 1 ης εργαστηριακής άσκησης είναι η γνωριµία µε το εργαστήριο, τον εξοπλισµό που χρησιµοποιείται για βασικές µετρήσεις (παλµογράφος,"

Transcript

1 Πανεϖιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υϖολογιστών Τηλεϖικοινωνιών και ικτύων Ανάλυση Κυκλωµάτων Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστήριο 1 Εξοικείωση µε τον Εξοϖλισµό του Εργαστηρίου Φ. Πλέσσας Βόλος 2009

2 Στόχοι Σκοπός της 1 ης εργαστηριακής άσκησης είναι η γνωριµία µε το εργαστήριο, τον εξοπλισµό που χρησιµοποιείται για βασικές µετρήσεις (παλµογράφος, πολύµετρο, γεννήτρια κυµατοµορφών), αλλά και τα διάφορα στοιχεία και εξαρτήµατα (αντιστάσεις, πυκνωτές καλώδια κλπ) Εξοϖλισµός Παλµογράφος (Oscilloscope) Ψηφιακό Πολύµετρο (Multimeter) Γεννήτρια Συναρτήσεων/Κυµατοµορφών (Function/Waveform Generator) Πλακέτα Κατασκευής Κυκλωµάτων (Breadboard) Σετ καλωδίων Αντιστάσεις Πυκνωτές Πιο συγκεκριµένα Καλώδια Στο εργαστήριο θα χρησιµοποιούµε διάφορα είδη καλωδίων και συνδέσµων. Τα βασικά φαίνονται πιο κάτω Καλώδια BNC Συνδέσεις και µετατροπείς BNC, BNC T Καλώδια BNC - κροκοδειλάκι Συνδέσεις και µετατροπείς BNC - µπανάνα Καλώδια µπανάνα

3 Πολύµετρο Το πολύµετρο χρησιµοποιείται για τη µέτρηση τάσης, έντασης ρεύµατος καθώς και αντίστασης. Αυτό είναι δυνατό µε την εναλλαγή ανάµεσα σε βολτόµετρο (voltmeter) και αµπερόµετρο (ammeter). Ο κεντρικός περιστροφικός επιλογέας καθορίζει τη λειτουργία του πολύµετρου καθώς και την τάξη µεγέθους της µέτρησης. Είναι πολύ σηµαντικό να καθορίσετε την κατάλληλη τάξη µεγέθους ώστε οι µετρήσεις σας να έχουν τη µεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Ακροδέκτες: ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πολύµετρο διαθέτει τους δικούς του ακροδέκτες και όχι καλώδια τύπου µπανάνα. Βολτόµετρο: Η λειτουργία αυτή του πολύµετρου είναι να µετρά την τάση (διαφορά δυναµικού) στα σηµεία που βρίσκονται το κόκκινό και το µαύρο καλώδιο. Όταν το πολύµετρο θα χρησιµοποιηθεί σαν βολτόµετρο το κόκκινο καλώδιο πρέπει να είναι συνδεδεµένο στην υποδοχή µε την ένδειξη V/Ω, ενώ τα δύο καλώδια πρέπει να τοποθετηθούν µε τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παράλληλα µε το στοιχείο στο οποίο µετρούµε τη διαφορά δυναµικού. Για τη µέτρηση αντίστασης η συνδεσµολογία είναι η ίδια. Για να επιλέξετε µεταξύ AC και DC µέτρησης δείτε το σχήµα παρακάτω. Αµϖερόµετρο: Το αµπερόµετρο µετράει την ένταση του ρεύµατος που διέρχεται από το ακροδέκτη του κόκκινου καλωδίου σε αυτό του µαύρου της συσκευής. Για να µετρήσετε ένταση του ρεύµατος τοποθετείστε το κόκκινο σύρµα στην υποδοχή µε την ένδειξη 400mA ή 10Α και βάλτε τους ακροδέκτες (κόκκινο και µαύρο) σε σειρά µε το κύκλωµα που θέλετε να κάνετε τη µέτρηση (σχήµα παρακάτω). ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ακροδέκτες ενώνονται σε διαφορετικά σηµεία στο πολύµετρο για µέτρηση τάσης και ρεύµατος. Εϖιϖλέον ϖεριγραφή του οργάνου αλλά και οι οδηγίες χρήσης του βρίσκονται στα εγχειρίδια στην ιστοσελίδα του µαθήµατος.

4 Παλµογράφος Ο παλµογράφος είναι η συσκευή που µας επιτρέπει να βλέπουµε γραφικά διάφορες κυµατοµορφές. Υπάρχουν διαφορετικά είδη παλµογράφων ανάλογα µε τον κατασκευαστή και το µοντέλο. Οι πιο πολλές λειτουργίες είναι κοινές σε όλα τα µοντέλα. Παρακάτω περιγράφονται οι πιο σηµαντικές απ αυτές και µε ποιο τρόπο επιτυγχάνονται στον παλµογράφο του εργαστηρίου. Ακροδέκτες Οι παλµογράφοι έχουν συνήθως δύο ή τέσσερα κανάλια εισόδου σηµάτων, τα οποία χρησιµοποιούνται για µέτρηση πλάτους τάσης, περιόδου, συχνότητας και άλλα χαρακτηριστικά ηλεκτρικών σηµάτων. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε καλώδια BNC-BNC, BNC-Aligator (κροκοδειλάκι) ή τους ειδικούς ακροδέκτες (Probe). Κάθε κανάλι έχει το δικό του ακροδέκτη εισόδου στο οποίο είναι γαντζωµένο ένα µαύρο κροκοδειλάκι το οποίο πρέπει πάντα να συνδέεται στη γείωση. Ο ακροδέκτης (BNC connector) τοποθετείται στο σηµείο όπου δίνεται το σήµα εισόδου µας. Ο ακροδέκτες µπορεί να ρυθµιστεί έτσι ώστε να περνά το σήµα ανέπαφο (1Χ) ή διαιρεµένο διά 10 (10Χ). Ανάλογα µε την περίπτωση πρέπει να θέσετε και τη ρύθµιση Probe του καναλιού ώστε να βλέπετε τη σωστή κλίµακα. Εϖιλογή Καναλιού Πιέστε το σωστό κουµπί ανάλογα µε το κανάλι που χρησιµοποιείται (κανάλι 1, κανάλι 2). Μπορείτε να δείτε το σήµα για καθ ένα από τα κανάλια µε το αντίστοιχο χρώµα ή και τα δύο ταυτόχρονα. Το κουµπί MATH είναι για µαθηµατικές και πράξεις µεταξύ των σηµάτων (πρόσθεση, αφαίρεση και FFT). Ρυθµίσεις Θέσης Παρατηρήστε ότι στον παλµογράφο υπάρχουν κουµπιά µε τα οποία µπορούµε να ρυθµίσουµε ποιο µέρος από το σήµα θα φαίνεται στην οθόνη του. Αυτά χωρίζονται σε οριζόντιες (horizontal) και κάθετες (vertical) ρυθµίσεις. Με την περιστροφή του κουµπιού χειρισµού της µετατόπισης (position) καθορίστε το κέντρο του σήµατος. Το κέντρο του σήµατος κάθε φορά καθορίζεται: στο κάθετο επίπεδο µε ένα βελάκι δεξιά ή αριστερά της οθόνης µε το ανάλογο χρώµα και αριθµό ανάλογα µε το κανάλι που χρησιµοποιούµε στο οριζόντιο επίπεδο µε ένα λευκό βελάκι στο πάνω µέρος της οθόνης Αλλάξτε τις ρυθµίσεις µε τέτοιο τρόπο ώστε να πάρετε την καλύτερη εικόνα του σήµατος σας. Κάθετη ιαβάθµιση Κάτω από κάθε κουµπί επιλογής καναλιού υπάρχει ένας επιλογέας της διαβάθµισης της οθόνης ο οποίος σηµειώνεται µε το Volts/Div (Volts/Division) και ουσιαστικά καθορίζει σε τι υποδιαίρεση της τάσης αντιστοιχεί το κάθε τετραγωνάκι. Γυρίζοντας τον επιλογέα αριστερόστροφα έχουµε µεγέθυνση του σήµατος, δηλαδή κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί σε µικρότερη υποδιαίρεση. Αντίθετα δεξιόστροφα έχουµε σµίκρυνση του σήµατος έτσι το κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί σε µεγαλύτερη υποδιαίρεση.

5 Χρονική ιαβάθµιση. (Οριζόντια ιαβάθµιση) εξιά από τα κουµπιά της κάθετης διαβάθµισης υπάρχει ένας επιλογές που καλείται SEC/DIV (Seconds/Division) και καθορίζει ακριβώς την τιµή σε δευτερόλεπτα που αντιστοιχεί σε κάθε κουτάκι. Χρησιµεύει ιδιαίτερα για την καλύτερη αναπαράσταση του σήµατος (πλήθος περιόδων). Η τιµή και η υποδιαίρεση του κάθε φορά φαίνεται στο κάτω κεντρικό µέρος της οθόνης µε λευκά γράµµατα. Εναλλαγή µεταξύ Εναλλασσόµενης/Συνεχούς τάσης και γείωσης (AC-Ground-DC Coupling). Η επιλογή DC Coupling παρουσιάζει το σήµα εισόδου συµπεριλαµβάνοντας και τυχών µετατόπιση συνεχούς τάσης που µπορεί να έχει το σήµα. Αντίθετα η επιλογή AC Coupling µας δίνει το σήµα εισόδου αγνοώντας οποιαδήποτε DC συνιστώσα της τάσης εισόδου. Η πρακτική του σηµασία είναι ότι παρουσιάζει το σήµα κεντραρισµένο και έτσι οι µετρήσεις είναι πιο εύκολες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν οι ρυθµίσεις φαίνεται να έχουν πρόβληµα αλλά δεν µπορείτε να ανακαλύψετε τι φταίει τότε επιστρέψετε στις προεπιλεγµένες ρυθµίσεις µε το να πατήσετε Default Setup. Εϖιϖλέον ϖεριγραφή του οργάνου αλλά και οι οδηγίες χρήσης του βρίσκονται στα εγχειρίδια στην ιστοσελίδα του µαθήµατος.

6 Πηγή Συνεχούς Τάσης Οι πηγές συνεχούς τάσης, όπως είναι προφανές παράγουν συνεχή τάση. Ο συγκεκριµένος τύπος που χρησιµοποιείται στο εργαστήριο µπορεί να παρέχει ταυτόχρονα 2 διαφορετικές τάσεις (V1, V2). ιαθέτει κουµπί On/Off, δυνατότητα ρύθµισης της τάσης (VOLTAGE ADJUST) και κουµπί επιλογής της ένδειξης (METER). Ακροδέκτες. Οι συνδέσεις της κάθε πηγής αποτελούνται από θετικό (κόκκινο) και αρνητικό (µαύρο) πόλο. Καλό θα είναι να επιβεβαιώνετε την τιµή της τάσης αυτής µε το πολύµετρο πριν τη χρησιµοποιήσετε. Χρησιµοποιούµε καλώδια banana για όλες τις συνδέσεις. Έλεγχος Τάσης. Με το κουµπί VOLTAGE ADJUST επιλέγουµε την τιµή της τάσης σε Volts. Εϖιλογή Πηγής. Τα τετράγωνα κουµπιά δεξιά του On/Off καθορίζουν την πηγή της οποίας την έξοδο παρατηρούµε στην οθόνη. Οθόνη. Η οθόνη της πηγής παρουσιάζει την τιµή της τάσης που καθορίζουµε και του ρεύµατος που παρέχεται ανάλογα µε την επιλογή του κουµπιού Meter. Εϖιϖλέον ϖεριγραφή του οργάνου αλλά και οι οδηγίες χρήσης του βρίσκονται στα εγχειρίδια στην ιστοσελίδα του µαθήµατος.

7 Γεννήτρια Συναρτήσεων Η γεννήτρια συναρτήσεων χρησιµοποιείται για την παραγωγή κυµατοειδών σηµάτων εισόδου, µε γνωστά χαρακτηριστικά, για έλεγχο ενός κυκλώµατος. ίνοντας σαν είσοδο (διέγερση), σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωµα, ένα ηµιτονοειδές σήµα και µελετώντας την έξοδο του (απόκριση) µπορούµε να µετρήσουµε σηµαντικά χαρακτηριστικά της, όπως την ενίσχυση, την απώλεια ισχύος, και τη καθυστέρηση και γενικότερα να αναλύσουµε το κύκλωµα. Ο συγκεκριµένος τύπος γεννήτριας του εργαστηρίου περιλαµβάνει τις παρακάτω επιλογές. Ακροδέκτες. Το σήµα εξόδου της γεννήτριας συναρτήσεων το παίρνουµε από τον ακροδέκτη τύπου BNC (Output). Έλεγχος Πλάτους και Συχνότητας. Με τα κουµπιά της πρώτης σειράς (Μπλε) και το αριθµητικό πληκτρολόγιο ή τον περιστροφικό επιλογέα καθορίζουµε το επιθυµητό πλάτος και συχνότητα. Εϖιλογή του τύϖου της κυµατοµορφής. Με τα κουµπιά (Sine, Square, Ramp) επιλέγουµε τον τύπο της κυµατοµορφής. Οθόνη. Η οθόνη της γεννήτριας εµφανίζει την τιµή της συχνότητας αλλά και οποιασδήποτε άλλης παραµέτρου επιλέξουµε από τους επιλογείς της πρώτης σειράς. Εϖιϖλέον ϖεριγραφή του οργάνου αλλά και οι οδηγίες χρήσης του βρίσκονται στα εγχειρίδια στην ιστοσελίδα του µαθήµατος.

8 Πλακέτα Κατασκευής Κυκλωµάτων (Breadboard) Στο εργαστήριο θα κατασκευάσετε τη µεγάλη πλειοψηφία των κυκλωµάτων σας σε ειδική πλακέτα προτυποποίησης. Αυτή η πλακέτα παρέχει ένα εύκολο τρόπο να ενώσετε τα στοιχεία του κυκλώµατος σας. ιαθέτει οπές οι οποίες είναι ενωµένες εσωτερικά και µέσα στις οποίες τοποθετούνται τα άκρα των στοιχείων. Οι οπές αυτές είναι ενωµένες κατά πεντάδες στο κύριο µέρος της πλακέτας και κατά 12 ή 24 στο κάτω µέρος όπως φαίνεται και στο σχήµα. Στοιχεία τα οποία έχουν ένα από τα άκρα τους τοποθετηµένα µέσα σε µια από αυτές τις οπές, τότε είναι ενωµένα. Κάθε οµάδα αποτελεί, λοιπόν, ένα κόµβο του κυκλώµατος. Για να συνδέσετε δύο καλώδια χρησιµοποιώντας το breadboard, απλά τα βάζετε στην ίδια στήλη. Για να συνδέσετε για παράδειγµα µια αντίσταση µε το τροφοδοτικό κάνετε τα εξής: α. Βάζετε τους ακροδέκτες της αντίστασης στις οπές c5 και c10. β. Βάζετε τον έναν ακροδέκτη από το τροφοδοτικό στην b5. γ. Βάζετε τον δεύτερο ακροδέκτη από το τροφοδοτικό στην b10.

9 Αντιστάσεις 1. Κώδικας χρωµάτων Η τιµή µιας αντίστασης φαίνεται από τα χρώµατα του στοιχείου. Κάθε αντίσταση διαθέτη µια σειρά από ζώνες, τέσσερις ή πέντε, οι οποίες καθορίζουν την τιµή της αντίστασης µε βάση τον πιο κάτω πίνακα. Σηµειώστε ότι η τρίτη ζώνη είναι καθορίζει την τάξη µεγέθους της τιµής της αντίστασης ή απλά το πλήθος των µηδενικών που ακολουθούν τη βασική τιµή. Χρώµα A B C D Μαύρο Καφέ ±1% (F) Κόκκινο ±2% (G) Πορτοκαλί Κίτρινο Πράσινο ±0.5% (D) Μπλε ±0.25% (C) Μωβ ±0.1% (B) Γκρι ±0.05% (A) Λευκό Χρυσαφί ±5% (J) Ασηµί ±10% (K) Κανένα ±20% (M) 2. Αναγραφόµενη τιµή σε κώδικα Η τιµή των αντιστάσεων καθορίζεται από δύο αριθµούς, µεταξύ των οποίων µεσολαβεί ένα γράµµα. Αυτό υποδηλώνει την τάξη µεγέθους, σύµφωνα µε την παρακάτω αντιστοίχηση: R Ω K kω M MΩ Ο αριθµός αριστερά του γράµµατος υποδηλώνει το ακέραιο µέρος της τιµής, ενώ ο αριθµός που βρίσκεται δεξιά του γράµµατος υποδηλώνει το δεκαδικό µέρος. Παραδείγµατα: R10 =0.1Ω 1R2 =1.2Ω 1K =1kΩ 4K7 =4.7 kω 6M8 =6.8MΩ Τέλος, υπάρχει και ο αντίστοιχος κώδικας ανοχών για την τιµή, που είναι ο παρακάτω: F = ±1% G = ±2% J = ±5% K = ±10%

10 M = ±20% 3. 4-, 5- και 6-band κώδικας χρωµάτων 1 st 2 nd 3 rd x ανοχή Θερµικός συντελεστής ±10% 0.1 ±5% 1 10 ±1% 100ppm 100 ±2% 50ppm 1k 15ppm 10k 25ppm 100k ±0.5% 1M ±0.25% 10M ±0.1% Η τελευταία ζώνη είναι η ανοχή της αντίστασης και δείχνει τυχών απόκλιση από την τιµή αυτή που µπορεί να έχει η αντίσταση. Πυκνωτές 1. Λειτουργία Οι πυκνωτές αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Χρησιµοποιούνται σε συνδυασµό µε αντιστάσεις σε κυκλώµατα RC, για την εξοµάλυνση µεταβαλλόµενων τιµών συνεχούς τάσης καθώς και σε κυκλώµατα φίλτρων λόγω του γεγονότος πως επιτρέπουν τη διέλευση εναλλασσόµενων σηµάτων AC όχι όµως και συνεχών. 2. Χωρητικότητα Είναι µια µέτρηση της ικανότητας του πυκνωτή να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Μεγάλη χωρητικότητα σηµαίνει ικανότητα αποθήκευσης µεγάλου ηλεκτρικού φορτίου. Η χωρητικότητα µετράται σε farads, µε σύµβολο F. Όµως το 1 F είναι πολύ µεγάλο, έτσι χρησιµοποιούνται προθέµατα για να επιδείξουν µικρότερες τιµές. Τα προθέµατα που χρησιµοποιούνται συνήθως είναι, µ (micro), n (nano) και p (pico): µ που σηµαίνει 10-6 (millionth), έτσι µf = 1 F n που σηµαίνει 10-9 (thousand-millionth), έτσι 1000 nf = 1 µf p που σηµαίνει (million-millionth), έτσι 1000 pf = 1 nf

11 Οι τιµές των πυκνωτών βρίσκονται πιο δύσκολα από τις αντίστοιχες των αντιστάσεων γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι µε διαφορετικά συστήµατα αναπαράστασης. Υπάρχουν πολλοί τύποι πυκνωτών αλλά χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, τους πυκνωτές µε πολικότητα και τους πυκνωτές χωρίς πολικότητα. Κάθε τύπος έχει το δικό του σύµβολο. 3. Πυκνωτές µε ϖολικότητα (µεγάλες τιµές, > 1µF) Παραδείγµατα: Σύµβολο: 3.1. Ηλεκτρολυτικοί Πυκνωτές Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές έχουν πολικότητα και πρέπει να συνδέονται µε το σωστό τρόπο. Τουλάχιστον ένας από τους ακροδέκτες τους έχει το σύµβολο + ή -. εν καταστρέφονται µε τη θέρµανση κατά την συγκόλληση. Υπάρχουν δύο µοντέλα ηλεκτρολυτικών πυκνωτών, οι αξονικοί όπου οι ακροδέκτες βρίσκονται ένας σε κάθε βάση (του κυλίνδρου), όπως ο 220 µf στο παράδειγµα και οι ακτινικοί όπου και οι δύο ακροδέκτες βρίσκονται στο ίδιο µέρος, όπως ο 10 µf στο παράδειγµα. Οι ακτινικοί είναι συνήθως µικρότεροι σε µέγεθος και τοποθετούνται σε όρθια θέση πάνω στην πλακέτα. Είναι εύκολο να βρεθεί η τιµή ενός ηλεκτρολυτικού πυκνωτή αφού η χωρητικότητα και η µέγιστη τάση λειτουργίας είναι καθαρά τυπωµένες πάνω στο ίδιο το εξάρτηµα. Η µέγιστη τάση µπορεί να είναι µικρή (για παράδειγµα 6V) και πρέπει πάντα να λαµβάνεται υπόψη όταν επιλέγεται ένας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής. Αν δεν είναι γνωστή η τάση στο σηµείο που θα τοποθετηθεί ο πυκνωτής, επιλέγεται ένας µε µέγιστη τιµή τάσης ίση ή µεγαλύτερη από την τάση τροφοδοσίας του κυκλώµατος Πυκνωτές τανταλίου Οι πυκνωτές τανταλίου είναι πυκνωτές µε πολικότητα, η τιµή αγοράς τους είναι υψηλή αλλά είναι πολύ µικροί σε µέγεθος, οπότε χρησιµοποιούνται όπου χρειάζεται µεγάλη χωρητικότητα σε µικρό µέγεθος. Οι καινούργιοι πυκνωτές τανταλίου τυπώνονται µε τη χωρητικότητα, τη µέγιστη τάση και την πολικότητα πάνω στο εξάρτηµα. Όµως σε παλιότερους χρησιµοποιείται ο χρωµατικός κώδικας µε δύο ζώνες (χρώµατος) για τα δύο ψηφία και µία κηλίδα (χρώµατος) για τον αριθµό των µηδενικών ώστε να προκύψει η τελική τιµή σε µf. Χρησιµοποιείται ο συνήθης χρωµατικός κώδικας, αλλά για την κηλίδα, το γκρι σηµαίνει 0.01 και το λευκό σηµαίνει 0.1 έτσι ώστε να µπορούν να αναπαρασταθούν τιµές µικρότερες από 10 µf. Μια τρίτη χρωµατική ζώνη κοντά στους ακροδέκτες χρησιµοποιείται για την ένδειξη της µέγιστης τάσης (κίτρινο 6.3 V, µαύρο 10 V, πράσινο 16 V, µπλε 20 V, γκρι 25 V, λευκό 30 V, ροζ 35 V). Ο θετικός (+) ακροδέκτης βρίσκεται στα δεξιά κοιτώντας την κηλίδα. Για παράδειγµα: µϖλε, γκρι, µαύρη κηλίδα σηµαίνει 68µF Για παράδειγµα: µϖλε, γκρι, λευκή κηλίδα σηµαίνει 6.8µF Για παράδειγµα: µϖλε, γκρι, γκρι κηλίδα σηµαίνει 0.68µF 4. Πυκνωτές χωρίς ϖολικότητα (µικρές τιµές, µέχρι 1 µf) Παραδείγµατα: Σύµβολο: Οι πυκνωτές µικρής χωρητικότητας δεν έχουν πολικότητα και συνδέονται µε οποιονδήποτε τρόπο. εν καταστρέφονται µε την θέρµανση κατά την συγκόλληση, εκτός από τους πυκνωτές πολυστερίνης. Έχουν µεγάλες τιµές µέγιστης τάσης, τουλάχιστον 50 V, συνήθως 250 V. Είναι σχετικά δύσκολο να βρεθούν οι τιµές αυτών των µικρών πυκνωτών γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι και αρκετά διαφορετικά συστήµατα αναπαράστασης των τιµών τους.

12 Πολλοί µικροί πυκνωτές έχουν την τιµή τυπωµένη χωρίς πρόθεµα, οπότε χρειάζεται εµπειρία για να βρεθεί το πρόθεµα που θα έπρεπε να υπάρχει. Για παράδειγµα 0.1 σηµαίνει 0.1 µf = 100 nf. Μερικές φορές ένα πρόθεµα χρησιµοποιείται στην θέση ενός δεκαδικού ψηφίου: Για παράδειγµα: 4n7 σηµαίνει 4.7nF Πυκνωτές Πολυστερίνης Αυτό ο τύπος χρησιµοποιείται σπάνια. Η τιµή τους (σε pf) τυπώνεται χωρίς µονάδες. Οι πυκνωτές πολυστερίνης καταστρέφονται από την ζέστη κατά την συγκόλληση (λιώνει η πολυστερίνη). 5. Αριθµητικός Κώδικας Πυκνωτών Ο αριθµητικός κώδικας χρησιµοποιείται σε µικρούς πυκνωτές όπου είναι δύσκολο να τυπωθεί ο χρωµατικός. Ο πρώτος αριθµός αντιστοιχεί στο 1 ο ψηφίο Ο δεύτερος αριθµός αντιστοιχεί στο 2 ο ψηφίο Ο τρίτος αριθµός (χρώµα) αντιστοιχεί στον αριθµό των µηδενικών (0) που ακολουθούν και η χωρητικότητα είναι σε pf Οποιοδήποτε γράµµα αντιστοιχεί σε ανοχή και µέγιστη τάση λειτουργίας Για παράδειγµα: 102 σηµαίνει 1000 pf = 1 nf (όχι 102 pf) Για παράδειγµα: 472J σηµαίνει 4700 pf = 4.7 nf (το J σηµαίνει 5% ανοχή). 6. Χρωµατικός κώδικας ϖυκνωτών Ο χρωµατικός κώδικας χρησιµοποιούνταν στους πυκνωτές πολυεστέρα για πολλά χρόνια. Σήµερα έχουν καταργηθεί αλλά φυσικά κυκλοφορούν αρκετοί ακόµα. Τα χρώµατα διαβάζονται όπως ο αντίστοιχος κώδικας για αντιστάσεις. Ξεκινώντας από το πάνω µέρος οι 3 πρώτες ζώνες χρωµάτων δίνουν την χωρητικότητα σε pf. Αγνοήστε την 4 η (ανοχή) και την 5 η (µέγιστη τιµή τάσης) ζώνη. Για παράδειγµα: καφέ, µαύρο, ϖορτοκαλί σηµαίνει pf = 10nF = 0.01µF. Σηµείωση: δεν υπάρχουν κενά µεταξύ των χρωµάτων, οπότε 2 διαφορετικές ζώνες εµφανίζονται σαν µία. Για παράδειγµα: ευρύ κόκκινο, κίτρινο σηµαίνει 220nF = 0.22µF. Χρωµατικός κώδικας Χρώµα Αριθµός Μαύρο 0 Καφέ 1 Κόκκινο 2 Πορτοκαλί 3 Κίτρινο 4 Πράσινο 5 Μπλε 6 Μωβ 7 Γκρι 8 Λευκό 9 7. Πραγµατικές τιµές ϖυκνωτών (οι σειρές E3 και E6) Θα έχετε παρατηρήσει πως οι πυκνωτές δεν είναι διαθέσιµοι σε κάθε πιθανή τιµή, για παράδειγµα οι τιµές 22µF και 47 µf υπάρχουν, ενώ οι 25 µf και 50 µf δεν υπάρχουν. Γιατί συµβαίνει αυτό; Έστω πως αποφασίζουµε να κατασκευάσουµε πυκνωτές ανά 10 µf, π.χ. 10, 20, 30, 40, 50 κ.λπ. Αυτό φαίνεται εύκολο αλλά τι θα συµβεί όταν φτάσουµε στα 1000 µf; Θα ήταν άσκοπο να κατασκευαστούν πυκνωτές µε χωρητικότητα 1000, 1010, 1020, 1030 µf κ.λπ. αφού σε αυτές τις τιµές µια µεταβολή της τάξης των 10 µf είναι πολύ µικρή για να γίνει αισθητή και επιπλέον είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν πυκνωτές τέτοιας ακριβείας.

13 Για την κατασκευή µιας πρακτικής σειράς τιµών πυκνωτών χρειάζεται η αυξάνει το µέγεθος του βήµατος όσο µεγαλώνει η τιµή. Οι standard τιµές πυκνωτών βασίζονται σ αυτήν την ιδέα και δηµιουργούν σειρές τιµών που ακολουθούν το ίδιο υπόδειγµα σε κάθε πολλαπλάσιο του δέκα. Η σειρά E3 (3 τιµές για κάθε πολλαπλάσιο του δέκα) 10, 22, 47,... και συνεχίζει 100, 220, 470, 1000, 2200, 4700, κ.λπ. Παρατηρήστε ότι το βήµα αυξάνει όσο αυξάνει και η τιµή της χωρητικότητας. Η σειρά E6 (6 τιµές για κάθε πολλαπλάσιο του δέκα) 10, 15, 22, 33, 47, 68,... και συνεχίζει 100, 150, 220, 330, 470, 680, 1000 κ.λπ. ηλαδή υπάρχει µια επιπλέον τιµή µεταξύ των τιµών της Ε3. Η σειρά E3 χρησιµοποιείται συχνότερα για πυκνωτές γιατί δεν είναι εύκολη η κατασκευή πολλών τιµών µε µεγάλη ακρίβεια.

14 Πειραµατική Εργασία Μέρος Α ( Εξοικείωση µε την ϖηγή και το ϖολύµετρο) Στόχοι Εξοικείωση µε την πηγή και το πολύµετρο. ιαδικασία 1 Ρυθµίστε την έξοδο της πηγής συνεχούς τάσης στα 5 V. 2 Υλοποιήστε το παρακάτω κύκλωµα µε R AB = 10 kohm και R Γ = 10 kohm. 3. Από ότι γνωρίζεται από τη θεωρία των κυκλωµάτων, τι τιµή περιµένετε να έχει η τάση Μεταξύ Α και Β; Μεταξύ Γ και ; VΑΒ από θεωρία = VΓ από θεωρία = 4. Μετρήστε µε το πολύµετρο την τάση µεταξύ Α και Β (στη θέση DC V) και σηµειώστε την στο φυλλάδιο VΑΒ από µέτρηση = 5. Μετρήστε µε το πολύµετρο την τάση µεταξύ Γ και (στη θέση DC V) και σηµειώστε την στο φυλλάδιο VΓ από µέτρηση = 6. Συµφωνούν οι τιµές µε αυτό που προβλέπει η θεωρία;

15 Μέρος B (Εξοικείωση µε τη γεννήτρια συναρτήσεων και τον ϖαλµογράφο) Στόχοι ιαδικασία Εξοικείωση µε τη γεννήτρια συναρτήσεων και τον παλµογράφο. Θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαδικασία µετατροπής του πλάτους σε ενεργό τιµή. Επιπλέον να γνωρίζετε τι µετράµε (πλάτος ή ενεργό τιµή;) µε το πολύµετρο και τι µε τον παλµογράφο. 1. Καθορίστε στη γεννήτρια ένα ηµιτονοειδές σήµα εξόδου µε ενεργό τιµή τάσης Vrms = 2 V και συχνότητα 5 khz. 2. Στο κύκλωµα που κατασκευάσετε στην προηγούµενη άσκηση, ενώστε τη γεννήτρια σηµάτων στη θέση της πηγής συνεχούς τάσης. 3. Μετρήστε την ενεργό τιµή V rms στα σηµεία ΑΒ µε το πολύµετρο V AΒrms από πολύµετρο = 4. Χρησιµοποιείστε τον παλµογράφο για να δείτε την κυµατοµορφή µεταξύ των σηµείων Α και Β. Βεβαιωθείτε ότι µπορείτε να δείτε γύρω στις 2 περιόδους της κυµατοµορφής και ότι το πλάτος της είναι όσο πιο µεγάλο επιτρέπει η οθόνη. Μετρήστε το ϖλάτος της κυµατοµορφής. V ΑΒ από παλµογράφο = 5. Υπολογίστε µε βάση αυτή τη µέτρηση την ενεργό τιµή V ΑΒrms από υπολογισµό = 6. Συµφωνούν οι µετρήσεις µε το πολύµετρο και τον παλµογράφο;

16 Προσοχή - Θερµή Παράκληση: αγαπάτε και προστατεύετε την περιουσία του εργαστηρίου, κρατάτε το καθαρό και τακτικό, και προσέχετε όταν συνδέετε εξαρτήµατα στο breadbord και ιδιαίτερα όταν χρησιµοποιείται τους ακροδέκτες (probes) της γεννήτριας και του παλµογράφου. Απαγορεύονται το κάπνισµα, τα φαγητά, και τα υγρά µέσα στο Εργαστήριο. Τα σύρµατα και οι ακροδέκτες να είναι εντελώς ευθύγραµµα στο µέρος τους που µπαίνουν µέσα στην οπή -- όχι τσακισµένα, λυγισµένα, ή περιστρεµµένα -- και να είναι καλά ενωµένα µε το υπόλοιπο µέρος που µένει έξω -- όχι µισοκοµµένα. Εισάγετε τα σύρµατα ευθύγραµµα προς τα κάτω, και όχι υπό γωνία, προσέξτε να µην στραβώνουν. Όταν βγάζετε ένα σύρµα, τραβάτε το απαλά και κατακόρυφα, και κυρίως προσέχετε να µην σας κοϖεί και µείνει µέσα στην οπή το µισό, διότι τότε αχρηστεύεται η συγκεκριµένη οπή. Μην χρησιµοποιείτε σύρµατα µεγάλου πάχους γιατί έτσι φθείρετε τα ελάσµατα στις υποδοχές. Μην προσπαθείτε να τροποποιήσετε τα έτοιµα, κολληµένα καλώδια τροφοδοσίας και τους ακροδέκτες γενικότερα. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου σας, και ϖριν φύγετε, αποσυνδέετε προσεκτικά το κύκλωµά σας, τοποθετείτε τα σύρµατα και τα εργαλεία δίπλα στην βάση πειραµάτων --το ίδιο τακτικά όσο θέλετε κι εσείς να τα βρίσκετε όταν έρχεστε-- και επιστρέφετε τα εξαρτήµατα που σας έδωσε ο υπεύθυνος στον ίδιο.

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Τεχνολογία

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΥ100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Εργαστήριο: Εισαγωγή στην Μέτρηση Βασικών Σηµάτων Συνοπτική Περιγραφή Εξοπλισµού και Στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στις Μετρήσεις Σηµάτων Λευκωσία, 2013 Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στις Μετρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστηριακές Ασκήσεις Λευκωσία, 2013 2013 Γεώργιος Ζάγγουλος, Κωνσταντίνος Πίτρης και Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: Απαραίτητε γνώσει

ΜΕΡΟΣ Α: Απαραίτητε γνώσει ΜΕΡΟΣ Α: Απαραίτητε γνώσει 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ο παλμογράφο είναι η συσκευή που μα επιτρέπει να βλέπουμε γραφικά διάφορε κυματομορφέ τάση.υπάρχουν διαφορετικά είδη παλμογράφων ανάλογα με τον κατασκευαστή και

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Εργαστήριο: Εισαγωγή στο Βασικό Εξοπλισµό Μετρήσεως Σηµάτων Σκοποί: 1. Η εξοικείωση µε τη βασική

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστηριακές Ασκήσεις Λευκωσία, 2010 2010 Κωνσταντίνος Πίτρης, Γεώργιος Ζάγγουλος, Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις 1. Σκοπός Σκοπός της εισαγωγικής άσκησης είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη χρήση του πολύμετρου για τη μέτρηση βασικών μεγεθών ηλεκτρικού κυκλώματος, όπως μέτρηση της έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ανάλυση Κυκλωμάτων Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστήριο 5 Κυκλώματα RC (φόρτιση/εκφόρτιση πυκνωτή, σύνθετη αντίσταση) Φ. Πλέσσας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 ιάλεξη 9 (Επανάληψη Εργαστηρίων 0-7) 31/10/12 1 Εργαστήριο 1 - Πολύµετρο Το πολύµετρο αποτελεί ένα συνδυασµό οργάνων κυρίως για µετρήσεις συνεχούς και εναλλασσόµενης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστηριακές Ασκήσεις Λευκωσία, 2016 2016 Γεώργιος Ζάγγουλος, Κωνσταντίνος Πίτρης και Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο Εισαγωγή στις Μετρήσεις Σηµάτων και Επίδραση Οργάνου στις Μετρήσεις Λευκωσία, 04

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο 1 - Πολύµετρο Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 ιάλεξη 9 (Επανάληψη Εργαστηρίων 0-7) 31/10/12 Το πολύµετρο αποτελεί ένα συνδυασµό οργάνων κυρίως για µετρήσεις συνεχούς και εναλλασσόµενης

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα

Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα Ένας πυκνωτής με μία αντίσταση σε σειρά αποτελούν ένα RC κύκλωμα. Τα RC κυκλώματα χαρακτηρίζονται για την απόκρισή τους ως προς τη συχνότητα και ως

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ανάλυση Κυκλωμάτων Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστήριο 4 Ορθότητα, Ακρίβεια και Θόρυβος (Accuracy, Precision and Noise) Φ. Πλέσσας

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I 2. Ο νόμος του Ohm 1. ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα δίνεται από τη σχέση: R Ισοδύναμα ο νόμος του Ohm μπορεί να διατυπωθεί και ως:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 7 Εκθετικά κύµατα και Σύνθετη Αντίσταση Λευκωσία, 2013 Εργαστήριο 7 Εκθετικά κύµατα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 YES, YES, YES!!! NO PSPICE in the Final Exam! (Exam counts for 32%) Διάλεξη 13 (Επανάληψη Εργαστηρίων 0-5) 30/11/11 1 Εργαστήριο 1-Πολύμετρο Το πολύμετρο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 ιάλεξη 5 (Επανάληψη) 02/10/13 1 Λύσεις 1ης Ενδιάµεσης Εξέτασης Αναφέρετε τις ρυθµίσεις που θα κάνετε στον παλµογράφο (σε σχέση µε τα κουµπιά VOLTS/DIV και TIME/DIV),

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις

Άσκηση 1. Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι (ΕΡ) Άσκηση 1 Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις Στόχος Η άσκηση είναι εισαγωγική και προσφέρει γνωριμία και εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 YES, YES, YES!!! NO PSPICE in the Final Exam! (Exam counts for 32%) Εργαστήριο 1Πολύμετρο Διάλεξη 13 (Επανάληψη Εργαστηρίων 05) 30/11/11 Το πολύμετρο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Περίληψη Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Παρατηρήσεις / Απορίες στα Εργ. 0 και 1 Εισαγωγή στο Εργαστήριο 2 Εισαγωγή στο PSpice ιάλεξη και Φροντιστήριο 2 11/09/13 1 2 Εργαστήριο 0 Βρείτε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Α. Α. Χατζόπουλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ R 1 1

Διαβάστε περισσότερα

1η Εργαστηριακή Άσκηση: Απόκριση κυκλώµατος RC σε βηµατική και αρµονική διέγερση

1η Εργαστηριακή Άσκηση: Απόκριση κυκλώµατος RC σε βηµατική και αρµονική διέγερση Ονοµατεπώνυµο: Αριθµός Μητρώου: Εξάµηνο: Υπογραφή Εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωµάτων και Συστηµάτων 1η Εργαστηριακή Άσκηση: Απόκριση κυκλώµατος σε βηµατική και αρµονική διέγερση Μέρος Α : Απόκριση στο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά Ηλεκτρονικά. Γνωριµία µε τον εξοπλισµό του εργαστηρίου. Άσκηση 1

Αναλογικά Ηλεκτρονικά. Γνωριµία µε τον εξοπλισµό του εργαστηρίου. Άσκηση 1 Άσκηση 1 Γνωριµία µε τον εξοπλισµό του εργαστηρίου (α) Breadboard Για να κατασκευάσουµε ένα ηλεκτρικό κύκλωµα χωρίς να καταστρέψουµε τα ηλεκτρικά στοιχεία που έχουµε στην διάθεση µας χρειαζόµαστε κάποιου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα ΑΣΚΗΣΗ 0 Όργανα - Κύκλωµα ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Ένα τροφοδοτικό, ένα βολτόµετρο, ένα αµπερόµετρο, ένα λαµπάκι πυρακτώσεως, ένας πυκνωτής. ΘΕΩΡΗΤΙΚH ΕΙΣΑΓΩΓH Ηλεκτρικό ρεύµα: Ονοµάζουµε την προσανατολισµένη κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 8 Εκθετικά κύµατα και Σύνθετη Αντίσταση Λευκωσία, 2014 Εργαστήριο 8 Εκθετικά κύµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 1 Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών, ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες ΟΡΓΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ 2 Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών, ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων. Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΗΜΥ Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων. Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 ιάλεξη και Φροντιστήριο 2 12/09/12 1 Περίληψη Παρατηρήσεις / Απορίες στα Εργ. 0 και 1 Εισαγωγή στο Εργαστήριο 2 Εισαγωγή στο PSpice 2 Εργαστήριο 0 Βρείτε τις

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Σχετικά με τη λειτουργία του Παλμογράφου

Σημειώσεις Σχετικά με τη λειτουργία του Παλμογράφου Σημειώσεις Σχετικά με τη λειτουργία του Παλμογράφου Ο παλμογράφος είναι ένα μετρητικό όργανο το οποίο δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε την εξέλιξη κάποιου φαινομένου και να παρατηρούμε γραφικά διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Γ Λυκείου Β Φάση: Πειραματικό μέρος : 14/04/2018 Q E-2 Q E-2 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων (A E-2) που θα σας δοθεί χωριστά από τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς ΑΣΚΗΣΗ 6 Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς Σκοπός : Να μελετήσουμε το φαινόμενο του συντονισμού σε ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει αντιστάτη (R), πηνίο (L) και πυκνωτή (C) συνδεδεμένα σε σειρά (κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ-3: ΣΧΗΜΑΤΑ LISSAJOUS

ΑΣΚΗΣΗ-3: ΣΧΗΜΑΤΑ LISSAJOUS ΑΣΚΗΣΗ-3: ΣΧΗΜΑΤΑ LISSAJOUS ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ Δημιουργία σχημάτων Lissajous με ψηφιακό παλμογράφο για την μέτρηση της διαφοράς φάσης μεταξύ των κυματομορφών της ημιτονοειδούς τάσης εισόδου και τάσης εξόδου

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 7 Εκθετικά κύματα και Σύνθετη Αντίσταση Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 7 Εκθετικά κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα ΑΣΚΗΣΗ 0 Κύκλωμα Όργανα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Ένα τροφοδοτικό GP 4303D, δύο πολύμετρα FLUKE 179 ένα λαμπάκι πυρακτώσεως, ένα πυκνωτή και καλώδια. ΣΚΟΠΟΣ: α) Να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κύκλωμα στον πάγκο β)

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203

Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνική Σχολή - Πανεπιστήµιο Κύπρου Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 ρ. Γεώργιος Ζάγγουλος Σεπτέµβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 5 Γραµµικότητα (Linearity), Αναλογικότητα (Proportionality), και Επαλληλία (Superposition)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΙΙΙ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Παλμογράφου

Χρήση του Παλμογράφου Κορδάς Γεώργιος Φυσικός MSc. ΕΚΦΕ Ρόδου Ιανουάριος 2011 Ο παλμογράφος είναι ένας απεικονιστής τάσης με την πάροδο του χρόνου. Είναι βολτόμετρο που δεν καταγράφει τις τιμές, αλλά απεικονίζει στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2 ΑΣΚΗΣΗ 1 η Μετρήσεις τάσεων και ρευμάτων με χρήση ψηφιακού πολύμετρου. Προετοιμασία: Για να πραγματοποιήσετε την άσκηση, θα πρέπει να έχετε μελετήσει τα κεφάλαια 1 και 2 του θεωρητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εισαγωγή στο Εργαστήριο (Εργαστηριακός Εξοπλισμός, Διαιρέτης Τάσης και Ρεύματος) ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Παράρτημα Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Σκοπός του παραρτήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση και τη

Διαβάστε περισσότερα

VLSI Technology and Computer Architecture Lab. Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

VLSI Technology and Computer Architecture Lab. Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Οργανολογία VLSI Technology and Computer Architecture Lab Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών Το Βαλιτσάκι Εργασίας 2 Το Breadboard ((I)) 3 Το Breadboard (II) Άνω περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:.. Α. ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ Στο εργαστήριο ηλεκτρισμού χρησιμοποιούνται εργαστηριακά δοκίμια που είναι ειδικά διαμορφωμένες πλακέτες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί παθητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ-3: Διαφορά φάσης

ΑΣΚΗΣΗ-3: Διαφορά φάσης ΑΣΚΗΣΗ-3: Διαφορά φάσης Ημερομηνία:. ΤΜΗΜΑ:.. ΟΜΑΔΑ:. Ονομ/νυμο: Α.Μ. Συνεργάτες Ονομ/νυμο: Α.Μ. Ονομ/νυμο: Α.Μ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (καθένας με δικά του λόγια, σε όλες τις γραμμές) ΒΑΘΜΟΣ#1: ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

Διαβάστε περισσότερα

VLSI Systems and Computer Architecture Lab. Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

VLSI Systems and Computer Architecture Lab. Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Οργανολογία VLSI Systems and Computer Architecture Lab Εργαστήριο Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών Κανονισμός Εργαστηρίου Μόνο μία δικαιολογημένη απουσία επιτρέπεται και εφόσον,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εισαγωγή στις Μετρήσεις Σημάτων και Επίδραση Οργάνου στις Μετρήσεις ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

GM-392 & GM-393 700VDC 700 Vrms /AC.

GM-392 & GM-393  700VDC 700 Vrms /AC. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΑ GM-392 & GM-393 ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιµοποιείτε το πολύµετρο µόνο µε τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στο eclass του Τμήματος (http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/) υπάρχει σχετικό μάθημα με τίτλο Ηλεκτρικά Κυκλώματα και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ» ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 Διδάσκων: Δρ. Παντελής Σ. Αποστολόπουλος (Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΑ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΑ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΑ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Η γεννήτρια συχνοτήτων Η γεννήτρια συχνοτήτων που θα χρησιμοποιήσετε είναι το μοντέλο TG315 της εταιρίας TTi. Αυτή η γεννήτρια παρέχει μια εναλλασσόμενη τάση (AC) εξόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ-2: ΚΥΚΛΩΜΑ RC

ΑΣΚΗΣΗ-2: ΚΥΚΛΩΜΑ RC ΑΣΚΗΣΗ-2: ΚΥΚΛΩΜΑ RC Ημερομηνία:. ΤΜΗΜΑ:.. ΟΜΑΔΑ:. Ονομ/νυμο: Α.Μ. Συνεργάτες Ονομ/νυμο: Α.Μ. Ονομ/νυμο: Α.Μ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (καθένας με δικά του λόγια, σε όλες τις γραμμές) ΒΑΘΜΟΣ#1: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 O καθοδικός παλµογράφος

ΑΣΚΗΣΗ 5 O καθοδικός παλµογράφος ΑΣΚΗΣΗ O καθοδικός παλµογράφος ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Παλµογράφος, τροφοδοτικό, γεννήτρια, βολτόµετρο, δικτύωµα καθυστέρησης φάσης. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ O παλµογράφος είναι ένα από τα πιο χρήσιµα όργανα στην έρευνα και

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚH ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ 3 1/2

ΨΗΦΙΑΚH ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ 3 1/2 ΨΗΦΙΑΚH ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ 3 1/2 MT-3266 ΨΗΦΙΑΚH ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙΔΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αμπεροτσιμπίδα είναι ψηφιακή ό με οθόνη LCD 3 1/2 και τυπική λειτουργία μπαταρίας 9V για τη μέτρηση τάσης συνεχούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 7 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 7

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 7 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 7 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ 1 2.2 ΣΥΝΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 9 Μέτρηση και Διόρθωση Συντελεστή Ισχύος (Power Factor) Λευκωσία, 2015 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εισαγωγή στο Εργαστήριο (Εργαστηριακός Εξοπλισμός, Διαιρέτης Τάσης και Ρεύματος) Διδάσκων: Δρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Παρατηρήσεις 1 ης Ενδιάμεσης Εξέτασης και Θεώρημα Thevenin ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εισαγωγή στις Μετρήσεις Σημάτων και Επίδραση Οργάνου στις Μετρήσεις ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Σφάλμα, Ορθότητα, Ακρίβεια και Αβεβαιότητα στις Μετρήσεις. Υπολογισμός Δεκαδικών Ψηφίωνκαι μετρήσεις SNR ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 4 Συνδεσµολογίες Παράλληλων Αντιστάσεων και Χρήση Ποτενσιόµετρου στη ιαίρεση Τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 Γέφυρα Wheatstone

ΑΣΚΗΣΗ 3 Γέφυρα Wheatstone ΑΣΚΗΣΗ 3 Γέφυρα Wheatstone Απαραίτητα όργανα και υλικά 3. Απαραίτητα όργανα και υλικά. Κιβώτιο ωμικών αντιστάσεων π.χ. 0,Ω έως Ω.. Μεταβλητή ωμική αντίσταση σε μορφή μεταλλικής χορδής που φέρει κινητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ email: mail@lyk-aei-patras.ach.sch.gr ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΤΜΗΜΑ : Β ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ e(t) Αναλογικό Σήµα t + e(t) - R i(t) L C + υ(t) - υ(t) t A/D D/A Ψηφιακό Σήµα x[n] x[n] y[n] n - z 1 z -1 y[n] n ΨΗΦΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ. Βικτωρία Σγαρδώνη Ηλ/γος Μηχ/κος, ΜSc, DIC

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ. Βικτωρία Σγαρδώνη Ηλ/γος Μηχ/κος, ΜSc, DIC ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Βικτωρία Σγαρδώνη Ηλ/γος Μηχ/κος, ΜSc, DIC ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 Οδηγίες για την σύνταξη τεχνικής έκθεσης Η δοµή της τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 3 Νόμος του Ohm, Κυκλώματα σε Σειρά και Παράλληλα Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 3 Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΟΥΣ (ΑΜ) 1. ιαµόρφωση Πλάτους. Στην άσκηση αυτή θα ασχοληθούµε µε τη ιαµόρφωση Πλάτους (Amplitude Modulation) χρησιµοποιώντας τον ολοκληρωµένο διαµορφωτή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 8 Κυκλώµατα RLC και Σταθερή Ηµιτονοειδής Κατάσταση Λευκωσία, 2015 Εργαστήριο 8

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Άσκηση. Γνωριμία με το εργαστήριο

Εισαγωγική Άσκηση. Γνωριμία με το εργαστήριο ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΙΣ: Εισαγωγική Άσκηση Γνωριμία με το εργαστήριο Τη «Θεωρητική εισαγωγή» από την άσκηση 0 στις σελίδες 18-19 του βιβλίου σου. Ακόμη τις παραγράφους που έχουν τίτλο «Λειτουργία του

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 6 Θεώρηµα Thevenin Λευκωσία, 2015 Εργαστήριο 6 Θεώρηµα Thevenin Σκοπός: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ... 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ... 1.1 ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΑΣΗΣ... 1. ΜΕΤΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα Π1.1: Η γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων EMC 2004 της HILO TEST

Σχήµα Π1.1: Η γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων EMC 2004 της HILO TEST Παράρτηµα 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΥΠΟ ΚΛΙΜΑΚΑ Π1.1 Γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων Για τη δηµιουργία του κρουστικού ρεύµατος χρησιµοποιήθηκε η γεννήτρια EMC 2004 της HILO TEST (1500Joule), µε δυνατότητα η τιµή της κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203

Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνική Σχολή - Πανεπιστήμιο Κύπρου Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 Δρ. Γεώργιος Ζάγγουλος Σεπτέμβριος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Επαναληπτικές Ασκήσεις Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ 203 Δρ. Γεώργιος Ζάγγουλος Λευκωσία, 2010 Οι ερωτήσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση της λειτουργίας του παλµογράφου, εξοικείωση µε τη χρήση του Μέτρηση συνεχούς τάσης µε παλµογράφο Παρατήρηση διαφόρων τύπων σηµάτων

Κατανόηση της λειτουργίας του παλµογράφου, εξοικείωση µε τη χρήση του Μέτρηση συνεχούς τάσης µε παλµογράφο Παρατήρηση διαφόρων τύπων σηµάτων ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εργαστηριακή άσκηση 6: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ Τροποποίηση της διαδικασίας η οποία περιγράφεται στον εργαστηριακό οδηγό (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ανάλυση Κυκλωμάτων Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστήριο 8 Τελεστικός Ενισχυτής Φ. Πλέσσας Βόλος 2015 Σκοπός Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή μελετάται η συμπεριφορά ενός κυκλώματος RLC σε σειρά κατά την εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος. Συγκεκριμένα μελετάται η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις µε παλµογράφο

Μετρήσεις µε παλµογράφο Η6 Μετρήσεις µε παλµογράφο ΜΕΡΟΣ 1 ο ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ Α. Γενικά Κατά την απεικόνιση ενός εναλλασσόµενου µεγέθους (Σχήµα 1), είναι γνωστό ότι στον κατακόρυφο άξονα «Υ» παριστάνεται το πλάτος του µεγέθους, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων. Ενδιάμεση Εξέταση Τετάρτη 20/10/2010, ΛΑ132

ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων. Ενδιάμεση Εξέταση Τετάρτη 20/10/2010, ΛΑ132 ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Ενδιάμεση Εξέταση Τετάρτη 20/10/2010, ΛΑ132 Παρατηρήσεις 1. Η εξέταση θα είναι πρακτική. Θα σας δοθούν άγνωστα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λύσετε. Το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6: ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού 5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 5. ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΑ 220 V, 50 Hz. 0 V Μετασχηµατιστής Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση 0 V 0 V Ανορθωτής Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού Φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ.. ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. Μέτρηση αντιστάσεων με ωμόμετρο 1. Ρυθμίζουμε το πολύμετρο

Διαβάστε περισσότερα

/AC. GM-166

/AC. GM-166 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΠΕΡΟΤΣΙΜΠΙ Α ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ GM 166 ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιµοποιείτε το πολύµετρο αµπεροτσιµπίδα µόνο µε τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Ι. Σημειώσεις Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Ι. Σημειώσεις Εργαστηριακών Ασκήσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Ι Σημειώσεις Εργαστηριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΗΜΜΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ 1 Ι. ΠΑΠΑΝΑΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 - ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ 1 - ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 - ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με τα βασικά όργανα μέτρησης ηλεκτρικών μεγεθών, όπως το αμπερόμετρο, το βολτόμετρο, το πολύμετρο και ο παλμογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων

Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων ΗΜΥ203 Εργαστήριο Κυκλωµάτων και Μετρήσεων Εισαγωγή στο Εργαστήριο (Εργαστηριακός Εξοπλισμός, Διαιρέτης Τάσης και Ρεύματος) ιδάσκων: ρ. Γιώργος Ζάγγουλος Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 20B ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής αναιρούνται.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5B. Αυτόματες μετρήσεις παλμογράφου Κύκλωμα RC

ΑΣΚΗΣΗ 5B. Αυτόματες μετρήσεις παλμογράφου Κύκλωμα RC ΑΣΚΗΣΗ 5B Αυτόματες μετρήσεις παλμογράφου Κύκλωμα RC Σκοπός : Η περαιτέρω εξοικείωση με τη χρήση του παλμογράφου. Να μάθουμε πως ο παλμογράφος μετρά αυτόματα την ενεργό τιμή μιας εναλλασσόμενης τάσης και

Διαβάστε περισσότερα

2η Εργαστηριακή Άσκηση: ιαγράµµατα Bode και εφαρµογή θεωρήµατος Thevenin

2η Εργαστηριακή Άσκηση: ιαγράµµατα Bode και εφαρµογή θεωρήµατος Thevenin Ονοµατεπώνυµο: Αριθµός Μητρώου: Εξάµηνο: Υπογραφή Εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωµάτων και Συστηµάτων 2η Εργαστηριακή Άσκηση: ιαγράµµατα Bode και εφαρµογή θεωρήµατος hevenin Απόκριση στο πεδίο της συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις με Παλμογράφο

Μετρήσεις με Παλμογράφο 1 Η6 Μετρήσεις με Παλμογράφο 1 Σκοπός Η εργαστηριακή άσκηση έχει στόχο την εξοικείωση με την χρήση του παλμογράφου για την μέτρηση περιοδικών φυσικών μεγεθών. Αφού ελεγχθεί η βαθμολόγηση του παλμογράφου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α. Θεωρητικό Μέρος MM205 ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργαστήριο 1 ο Όργανα μέτρησης ηλεκτρικών μεγεθών Μετρήσεις στο συνεχές ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις στο ΗΜΥ203, 2015

Παρουσιάσεις στο ΗΜΥ203, 2015 Παρουσιάσεις στο ΗΜΥ203, 2015 Πρόγραμμα Παρουσιάσεων Τετάρτης 18/11/2015 Παρουσίαση Ομάδας 1 Περιγράψτε αναλυτικά την πειραματική διαδικασία ελέγχου της γραμμικότητας στο πιο κάτω κύκλωμα. Έπειτα, υπολογίστε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 8 Κυκλώματα RLC και Σταθερή Ημιτονοειδής Κατάσταση Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 8

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων. Τελική Εξέταση Παρασκευή 21/12/2006, ΛΑ και

ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων. Τελική Εξέταση Παρασκευή 21/12/2006, ΛΑ και ΗΜΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Τελική Εξέταση Παρασκευή 21/12/2006, ΛΑ132 08.30-11.30 και 11.30-14.30 Παρατηρήσεις 1. Η εξέταση θα είναι πρακτική. Θα σας δοθούν άγνωστα προβλήματα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE» 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2014 Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα