Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον κειµενογράφο Word της εταιρείας Microsoft. Το Word αποτελεί µια από τις εφαρµογές της σουίτας εφαρµογών γραφείου Office της ίδιας εταιρείας. Το κεφάλαιο αναφέρεται στην ελληνική έκδοση 2003 της εφαρµογής Σκοπός Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι η παροχή οδηγιών για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων επεξεργασίας κειµένου µε χρήση του κειµενογράφου Microsoft Word Τι θα µάθεις Μετά τη µελέτη του κεφαλαίου αυτού οι αναγνώστες θα είναι σε θέση: να δηµιουργούν και να διαχειρίζονται έγγραφα µε τον κειµενογράφο Microsoft Word να αλλάζουν τη δοµή και τη µορφή των εγγράφων που δηµιουργούν.

2 86 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ 4.2 Βασικά στοιχεία Στην εικόνα 52 φαίνεται η επιφάνεια εργασίας της εφαρµογής Microsoft Word. Τα βασικά στοιχεία στην επιφάνεια αυτή είναι: Η γραµµή τίτλου, η οποία περιέχει το όνοµα του τρέχοντος αρχείου Η γραµµή µενού, η οποία περιέχει επιλογές για την εκτέλεση των εντολών της εφαρµογής. Οι γραµµές εργαλείων, οι οποίες περιέχουν κουµπιά για την εκτέλεση εντολών της εφαρµογής. Τα κουµπιά αυτά αποτελούν συντοµεύσεις, δηλαδή γρήγορους τρόπους για την εκτέλεση εντολών που είναι διαθέσιµες και µέσω των µενού. Το Microsoft Word παρέχει µια σειρά γραµµών εργαλείων, ενώ είναι δυνατή η δηµιουργία τέτοιων γραµµών από το χρήστη. Οι προκαθορισµένες γραµµές, δηλαδή αυτές που είναι διαθέσιµες µετά την εγκατάσταση της εφαρµογής χωρίς καµία ρύθµιση από το χρήστη, είναι η Βασική και η γραµµή Μορφοποίησης. Ο κατακόρυφος και ο οριζόντιος χάρακας που περιέχουν κουµπιά για τη µορφοποίηση των στοιχείων του εγγράφου. Η κατακόρυφη και η οριζόντια ράβδος κύλισης για την µετακίνηση (κύλιση) µέσα στο έγγραφο. Η γραµµή κατάστασης στο κάτω µέρος της επιφάνειας εργασίας περιέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του εγγράφου, τον αριθµό σελίδων, την τρέχουσα σελίδα, τη γραµµή και στήλη, κ.τ.λ.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 87 Γραµµή τίτλων Γραµµές εργαλείων Κατακόρυφη γραµµή Κατακόρυφος χάρακας Γραµµή Οριζόντιος χάρακας Γραµµή µενού Οριζόντια γραµµή ΕΙΚΟΝΑ 52: Η επιφάνεια εργασίας του Microsoft Word. κατάστασης κύλισης 4.3 Εργασία µε έγγραφα Με το Microsoft Word είναι δυνατή η δηµιουργία εγγράφων. Ένα έγγραφο είναι ένα αρχείο το οποίο αποτελείται από κείµενο, γραφικά, γραφήµατα και αντικείµενα κατάλληλα διαµορφωµένα και σελιδοποιηµένα. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουµε βασικές λειτουργίες που αφορούν στη δηµιουργία και διαχείριση εγγράφων µε το Microsoft Word. Σε όλο το κεφάλαιο θα χρησιµοποιήσουµε ως παραδείγµατα δύο έγγραφα: Ένα σύντοµο και ένα πλήρες βιογραφικό σηµείωµα. Και τα δύο αναφέρονται σε ένα υποθετικό πρόσωπο ηµιουργία νέου εγγράφου Κατά το άνοιγµα της εφαρµογής του Microsoft Word δηµιουργείται αυτόµατα ένα κενό έγγραφο. Για τη δηµιουργία ενός ακόµη νέου εγγράφου πατάµε το κουµπί ηµιουργία στη Βασική γραµµή εργαλείων Αποθήκευση εγγράφου Το Microsoft Word αποθηκεύει έγγραφα ως αρχεία µε επέκταση.doc. Για να αποθηκεύσουµε ένα έγγραφο για πρώτη φορά ως αρχείο των Windows κάνουµε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση στη Βασική γραµµή εργαλείων. Το Microsoft Word εµφανίζει το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως.

4 88 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Επιλέγουµε τον κατάλογο στον οποίο θέλουµε να αποθηκεύσουµε το αρχείο και πληκτρολογούµε το όνοµα του αρχείου στο πλαίσιο Όνοµα αρχείου. Πατάµε OK. Μετά την επεξεργασία του εγγράφου πατάµε το κουµπί Αποθήκευση στη Βασική γραµµή εργαλείων για την αποθήκευση της νέας µορφής του αρχείου. ιαφορά µεταξύ των εντολών Αποθήκευση ως και Αποθήκευση. Η πρώτη αποθηκεύει το έγγραφο σε νέο αρχείο ενώ η δεύτερη το αποθηκεύει στο ήδη ορισµένο αρχείο του Microsoft Word. Εάν το έγγραφο δεν έχει αποθηκευτεί ξανά (κατά την πρώτη αποθήκευση), η λειτουργία της εντολής Αποθήκευση είναι η ίδια µε την εντολή Αποθήκευση ως. ΕΙΚΟΝΑ 53: Αποθήκευση του εγγράφου του σύντοµου βιογραφικού Κλείσιµο εγγράφου Για το κλείσιµο ενός ανοιχτού εγγράφου επιλέγουµε την εντολή Κλείσιµο από το µενού Αρχείο. Εναλλακτικά µπορούµε να πατήσουµε το κουµπί Κλείσιµο παραθύρου πάνω δεξιά στην επιφάνεια εργασίας Άνοιγµα αρχείου Για το άνοιγµα ενός αρχείου κάνουµε κλικ στο κουµπί Άνοιγµα στη Βασική γραµµή εργαλείων. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγµα, επιλέγουµε το όνοµα του αρχείου που επιθυµούµε να ανοίξουµε, όπως φαίνεται στην επόµενη εικόνα.

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 89 ΕΙΚΟΝΑ 54: Το πλαίσιο διαλόγου για το Άνοιγµα αρχείου. 4.4 Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφου Εισαγωγή κειµένου Για την εισαγωγή κειµένου σε ένα έγγραφο κάνουµε κλικ µε το ποντίκι στο σηµείο το εγγράφου που θέλουµε να εισαχθεί το κείµενο. Η γραφίδα µε τη µορφή µιας κατακόρυφης ράβδου που αναβοσβήνει τοποθετείται στο επιθυµητό σηµείο µέσα στο έγγραφο. Κατά την πληκτρολόγηση, το κείµενο αναδιπλώνεται αυτόµατα µέσα στο έγγραφο όταν φτάσει στο τέλος µιας γραµµής. Έτσι, για την αλλαγή γραµµής δεν πρέπει να πατιέται κάποιο πλήκτρο του πληκτρολογίου (όπως, για παράδειγµα, το [ENTER]) Εισαγωγή χαρακτήρα παραγράφου Με το πάτηµα του πλήκτρου του πληκτρολογίου [ENTER] δηµιουργείται µια νέα παράγραφος κειµένου στο έγγραφο. Αυτό γίνεται µε την εισαγωγή στο τέλος της παραγράφου ενός µη εκτυπώσιµου σηµαδιού, του σηµαδιού παραγράφου. Μετά το σηµάδι παραγράφου το κείµενο συνεχίζεται στην επόµενη γραµµή. Έτσι, το σηµάδι παραγράφου σηµατοδοτεί το τέλος µιας παραγράφου, και την αρχή µιας άλλης στην επόµενη γραµµή. Για την εµφάνιση του σηµαδιού παραγράφου στο κείµενο πατάµε το κουµπί Εµφάνιση όλων στην Βασική γραµµή εργαλείων. Εµφανίζεται τότε όχι µόνο το σηµάδι παραγράφου ( ) αλλά και άλλοι εκτυπώσιµοι χαρακτήρες όπως το σηµάδι του κενού ( ).

6 90 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΙΚΟΝΑ 55: Μη εκτυπώσιµοι χαρακτήρες: Σηµάδι παραγράφου και σηµάδι κενού Εισαγωγή ειδικών χαρακτήρων Για την εισαγωγή ενός χαρακτήρα που δεν υπάρχει στο πληκτρολόγιο: Τοποθετούµε τη γραφίδα κάνοντας κλικ µε το ποντίκι στο σηµείο του κειµένου που επιθυµούµε να εισάγουµε το χαρακτήρα. Επιλέγουµε την εντολή Σύµβολο από το µενού Εισαγωγή. Κάνουµε κλικ στην καρτέλα Σύµβολα στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται. Κάνουµε διπλό κλικ στο σύµβολο που επιθυµούµε να εισάγουµε. Εναλλακτικά κάνουµε απλό κλικ πατάµε το κουµπί Εισαγωγή. Πατάµε το κουµπί Κλείσιµο. ΕΙΚΟΝΑ 56: Πλαίσιο διαλόγου εισαγωγής συµβόλου

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου Μετακίνηση σε ένα έγγραφο Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να ξεκινήσουµε την εισαγωγή κειµένου πρέπει να τοποθετήσουµε τη γραφίδα στο σηµείο του εγγράφου όπου θέλουµε να ξεκινήσουµε την πληκτρολόγηση. Για τη µετακίνηση στο επιθυµητό σηµείο του εγγράφου υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: Κύλιση Για την κύλιση µέσα στο έγγραφο: Σύρουµε προς τα πάνω ή κάτω το πλαίσιο κύλισης στην κατακόρυφη ράβδο κύλισης δεξιά στην οθόνη. Για την κύλιση κατά µια γραµµή πάνω ή κάτω πατάµε το πάνω και κάτω βέλος στα άκρα της κατακόρυφης ράβδου κύλισης αντίστοιχα Μετάβαση σε συγκεκριµένη σελίδα Αν γνωρίζουµε τον αριθµό της σελίδας στην οποία θέλουµε να µετακινηθούµε ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Επιλέγουµε την εντολή Μετάβαση από το µενού Επεξεργασία. Στο πλαίσιο κειµένου Αριθµός σελίδας εισάγουµε τον αριθµό σελίδας στον οποίο θέλουµε να µετακινηθούµε (εικόνα 57). Πατάµε το κουµπί Μετάβαση και στη συνέχεια Κλείσιµο. ΕΙΚΟΝΑ 57: Μετάβαση σε συγκεκριµένη σελίδα Επιλογή κειµένου Για την εκτέλεση µιας κάποιας ενέργειας όπως διαγραφή, µορφοποίηση, κ.τ.λ., σε ένα τµήµα ενός κειµένου είναι απαραίτητη η επιλογή αυτού του τµήµατος του κειµένου. Η επιλογή γίνεται σύροντας µε το ποντίκι πάνω στο κείµενο, διαδικασία που περιλαµβάνει τα παρακάτω βήµατα:

8 92 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Κάνουµε (αριστερό) κλικ στο ένα άκρο της περιοχής κειµένου που θέλουµε να επιλέξουµε. Σύρουµε το ποντίκι µε πατηµένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού προς άλλο άκρο της περιοχής που θέλουµε να επιλέξουµε. Παρατηρήστε ότι η επιλεγµένη περιοχή επισηµαίνεται, καθώς τόσο οι χαρακτήρες όσο και η σκίαση, δηλαδή το φόντο αλλάζουν χρώµα ώστε η περιοχή αυτή να διακρίνεται σαφώς, όπως φαίνεται στην εικόνα 58. Όταν φτάσουµε στο τέλος της περιοχής αφήνουµε το πλήκτρο του ποντικιού. ΕΙΚΟΝΑ 58: Επιλογή κειµένου Το Microsoft Word επιτρέπει εναλλακτικές ενέργειες για την επιλογή τµηµάτων κειµένου µε χρήση του ποντικιού. Πιο συγκεκριµένα: Για την επιλογή µιας λέξης κάνουµε διπλό κλικ πάνω στη λέξη. Για την επιλογή µιας γραµµής µετακινούµε το ποντίκι στα αριστερά της οθόνης ώστε ο δείκτης να µετατραπεί σε βέλος µε κατεύθυνση προς τα δεξιά (δεξιό βέλος) και πατάµε µια φορά. Για την επιλογή µιας παραγράφου µετακινούµε το ποντίκι στα αριστερά της οθόνης ώστε ο δείκτης να µετατραπεί σε δεξιό βέλος και κάνουµε διπλό κλικ. Για την επιλογή ολόκληρου του εγγράφου µετακινούµε το ποντίκι στα αριστερά της οθόνης ώστε ο δείκτης να µετατραπεί σε δεξιό βέλος και κάνουµε τρία διαδοχικά κλικ.

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου ιαγραφή κειµένου Κατά την επεξεργασία ενός εγγράφου συχνά χρειάζεται να διαγραφεί ένα τµήµα κειµένου, από ένα χαρακτήρα έως ολόκληρο το έγγραφο. Για τη διαγραφή µεµονωµένων χαρακτήρων τοποθετούµε τη γραφίδα κάνοντας κλικ στο σηµείο του κειµένου που επιθυµούµε. Στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο [BackSpace] διαγράφεται ένας χαρακτήρας αριστερά της γραφίδας πατώντας το πλήκτρο [Delete] διαγράφεται ένας χαρακτήρας δεξιά της γραφίδας Για τη διαγραφή µεγαλύτερων τµηµάτων κειµένου όπως λέξεων, παραγράφων, κ.τ.λ.: Επιλέγουµε το τµήµα του κειµένου Πατάµε ένα από τα πλήκτρα [BackSpace] ή [Delete] Αναίρεση και επανάληψη Κατά την πληκτρολόγηση προκύπτει η ανάγκη για την αναίρεση κάποιας ενέργειας που έγινε λανθασµένα, όπως η κατά λάθος πληκτρολόγηση ή διαγραφή κειµένου. Για την αναίρεση µιας τέτοιας ενέργειας: Κάνουµε κλικ στο κουµπί Αναίρεση στη Βασική γραµµή εργαλείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα την αναίρεση της αµέσως προηγούµενης ενέργειας. Ξαναπατάµε το κουµπί Αναίρεση για να αναιρεθεί η ενέργεια που προηγήθηκε αυτής που αναιρέθηκε. Πατώντας το κουµπί Επανάληψη στην ίδια γραµµή εργαλείων επαναλαµβάνεται η ενέργεια που αναιρέθηκε τελευταία. Η λειτουργία της αναίρεσης επιτρέπει την ακύρωση τόσο της αµέσως προηγούµενης όσο και όλων των προηγούµενων ενεργειών κατά την επεξεργασία ενός αρχείου. Αυτό γίνεται διατηρώντας µια λίστα µε το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν από την έναρξη επεξεργασίας του εγγράφου. Μπορούµε να δούµε αυτή τη λίστα κάνοντας κλικ στο βέλος δίπλα στο κουµπί Αναίρεση. Από αυτή τη λίστα µπορούµε να επιλέξουµε την ενέργεια που

10 94 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ θέλουµε να αναιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα αναιρεθούν και όλες οι ενέργειες που βρίσκονται πάνω από αυτή στη λίστα ενεργειών Αντιγραφή περιοχής κειµένου: Αντιγραφή και επικόλληση Για την αντιγραφή ενός τµήµατος κειµένου σε µια άλλη θέση: Επιλέγουµε την περιοχή του κειµένου που θέλουµε να αντιγράψουµε. Κάνουµε κλικ στο κουµπί Αντιγραφή στη Βασική γραµµή εργαλείων. Κάνουµε κλικ στο σηµείο του εγγράφου που θέλουµε να αντιγραφεί το επιλεγµένο κείµενο Κάνουµε κλικ στο κουµπί Επικόλληση στη Βασική γραµµή εργαλείων. Το επιλεγµένο κείµενο εµφανίζεται τόσο στην αρχική όσο και στη νέα θέση Μετακίνηση περιοχής κειµένου: Αποκοπή και επικόλληση Για την µετακίνηση ενός τµήµατος κειµένου από µια θέση του εγγράφου σε µια άλλη θέση: Επιλέγουµε την περιοχή του κειµένου που θέλουµε να µετακινήσουµε. Κάνουµε κλικ στο κουµπί Αποκοπή στη Βασική γραµµή εργαλείων. Με αυτή την ενέργεια το επιλεγµένο κείµενο διαγράφεται από την αρχική του θέση. Κάνουµε κλικ στο σηµείο του εγγράφου που θέλουµε να µετακινηθεί το επιλεγµένο κείµενο Κάνουµε κλικ στο κουµπί Επικόλληση στη Βασική γραµµή εργαλείων. Το επιλεγµένο κείµενο εµφανίζεται τώρα στη νέα θέση. Με την αντιγραφή ή αποκοπή ενός τµήµατος κειµένου, αυτό αντιγράφεται σε µια περιοχή της µνήµης που ονοµάζεται Πρόχειρο. Κατά τη διαδικασία της επικόλλησης τα δεδοµένα που βρίσκονται στο πρόχειρο τοποθετούνται στο σηµείο προορισµού Εύρεση και αντικατάσταση κειµένου Το Microsoft Word διαθέτει την εντολή Εύρεση για την αναζήτηση τµηµάτων κειµένου σε ένα κείµενο. Για την εύρεση µιας: Επιλέγουµε την εντολή Εύρεση από το µενού Επεξεργασία.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 95 Στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται (εικόνα 59) πληκτρολογούµε τη λέξη στο πλαίσιο κειµένου Εύρεση του. Πατάµε το πλήκτρο Εύρεση επόµενου. Το Microsoft Word µεταβαίνει στο σηµείο όπου εµφανίζεται η δεδοµένη λέξη η οποία και επισηµαίνεται (εµφανίζεται µε αντεστραµµένο χρώµα χαρακτήρων και φόντου). ΕΙΚΟΝΑ 59: Πλαίσιο εύρεσης κειµένου Για την αντικατάσταση µιας λέξης µε µια άλλη: Επιλέγουµε την εντολή Αντικατάσταση από το µενού Επεξεργασία. Στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται (εικόνα 60) πληκτρολογούµε τη λέξη που θέλουµε να αντικατασταθεί στο πλαίσιο κειµένου Εύρεση του. Πληκτρολογούµε τη λέξη που θέλουµε να αντικαταστήσει την προηγούµενη στο πλαίσιο κειµένου Αντικατάσταση µε. Πατάµε το κουµπί Αντικατάσταση. Το Microsoft Word επισηµαίνει την επόµενη εµφάνισή της λέξης που αναζητείται (εικόνα 61). Πατώντας ξανά το ίδιο κουµπί (Αντικατάσταση) πραγµατοποιείται η αντικατάσταση ενώ το πρόγραµµα µεταβαίνει στο σηµείο επόµενης εµφάνισης της λέξης. Επαναλαµβάνουµε αυτό το βήµα για να συνεχιστεί η αντικατάσταση. Πατώντας το κουµπί Αντικατάσταση όλων αντικαθίστανται όλες οι εµφανίσεις της λέξης που αναζητείται. Η λειτουργία αυτή πρέπει να χρησιµοποιείται µε προσοχή καθώς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε µη επιθυµητές αντικαταστάσεις.

12 96 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΙΚΟΝΑ 60: Η καρτέλα αντικατάστασης ΕΙΚΟΝΑ 61: Εύρεση και αντικατάσταση κειµένου Ορθογραφικός έλεγχος κειµένου Το Microsoft Word ελέγχει αυτόµατα την ορθογραφία του κειµένου που εισάγεται κατά την πληκτρολόγηση. Πιθανά ορθογραφικά σφάλµατα υποδεικνύονται µε µια κόκκινη κυµατιστή υπογράµµιση, όπως φαίνεται στην εικόνα 62. Για το λεπτοµερή ορθογραφικό έλεγχο ενός κειµένου και την αντικατάσταση πιθανών σφαλµάτων: ΕΙΚΟΝΑ 62: Αυτόµατη υπογράµµιση ορθογραφικών σφαλµάτων κατά την πληκτρολόγηση Κάνουµε κλικ στο κουµπί Έλεγχος διορθώσεων στη Βασική γραµµή εργαλείων.

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 97 Το Microsoft Word εµφανίζει το πλαίσιο διαλόγου Ορθογραφικός και γραµµατικός έλεγχος (εικόνα 63). Ταυτόχρονα, η επόµενη λανθασµένη λέξη του κειµένου επισηµαίνεται τόσο στο κείµενο όσο και µέσα στο πλαίσιο διαλόγου. Υπάρχουν οι εξής επιλογές: Για να διατηρηθεί η λέξη στο σηµείο που υπάρχει στο κείµενο και συνεχιστεί ο ορθογραφικός έλεγχος στην επόµενη λανθασµένη λέξη κάνουµε κλικ στο κουµπί Παράβλεψη Για να διατηρηθεί η λέξη όπου και αν εµφανίζεται στο κείµενο και να συνεχιστεί ο ορθογραφικός έλεγχος στην επόµενη λανθασµένη λέξη κάνουµε κλικ στο κουµπί Παράβλεψη όλων Για να διατηρηθεί η λέξη και να καταχωρηθεί ως σωστή για επόµενους ορθογραφικούς ελέγχους σε οποιοδήποτε έγγραφο, κάνουµε κλικ στο κουµπί Προσθήκη στο λεξικό Για την αλλαγή µιας λέξης υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε επιλέγουµε µια από τις προτεινόµενες λέξεις από τη λίστα Προτάσεις είτε διορθώνουµε τη λανθασµένη λέξη πληκτρολογώντας απ ευθείας τη σωστή στο πλαίσιο κειµένου Άγνωστη λέξη. Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Αλλαγή αντικαθίσταται η τρέχουσα εµφάνιση της λέξης µε αυτή που ορίσαµε. Κάνοντας κλικ στο πλαίσιο Αλλαγή όλων όλες οι εµφανίσεις της λέξης στο κείµενο αντικαθίστανται µε αυτή που προτείναµε. Πατάµε το κουµπί Άκυρο για την ολοκλήρωση του ορθογραφικού ελέγχου και την επιστροφή στην πληκτρολόγηση κειµένου. ΕΙΚΟΝΑ 63: Πλαίσιο διαλόγου για τον Ορθογραφι κό έλεγχο

14 98 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ 4.5 Αλλαγή εµφάνισης κειµένου Εκτός από λειτουργίες επεξεργασίας και ελέγχου του κειµένου σε ένα έγγραφο, το Microsoft Word παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες για τη µορφοποίηση, δηλαδή την αλλαγή της εµφάνισης ενός εγγράφου. Η µορφοποίηση ενός εγγράφου είναι απαραίτητη τόσο για λόγους αισθητικούς (πιο ευανάγνωστα έγγραφα, καλύτερη ανάδειξη της δοµής και του περιεχοµένου) όσο και πρακτικούς (διαφορετικοί αποδέκτες συχνά απαιτούν µια συγκεκριµένη, συχνά τυποποιηµένη µορφή εγγράφων). Η µορφοποίηση ενός τµήµατος ενός εγγράφου γίνεται επιβάλλοντας µια σειρά από ρυθµίσεις σε αυτό το τµήµα Αλλαγή γραµµατοσειράς Με τον όρο γραµµατοσειρά εννοούµε τη γραφική µορφή των χαρακτήρων δηλαδή γραµµάτων, αριθµών και συµβόλων όπως εµφανίζονται στο έγγραφο. Χαρακτήρες που έχουν διαφορετικό µέγεθος ή στυλ (βλέπε παρακάτω) είναι δυνατόν να ανήκουν στην ίδια γραµµατοσειρά. Για τον ορισµό της γραµµατοσειράς σε ένα τµήµα κειµένου: Επιλέγουµε το κείµενο Επιλέγουµε τη γραµµατοσειρά κάνοντας κλικ στο όνοµά της στο πλαίσιο Γραµµατοσειρά της γραµµής εργαλείων Μορφοποίηση, όπως φαίνεται στην εικόνα 64. ΕΙΚΟΝΑ 64: Αλλαγή γραµµατοσειράς Αλλαγή µεγέθους χαρακτήρων Η µονάδα µέτρησης του µεγέθους των χαρακτήρων στην τυπογραφία είναι η στιγµή (point). Η στιγµή είναι στην πραγµατικότητα µονάδα µέτρησης µήκους. έκα στιγµές αντιστοιχούν σε 3,5 mm περίπου. Ένα τυπικό µέγεθος

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 99 χαρακτήρων κειµένου είναι 10 µε 12 στιγµές. Σηµειώστε ότι το µέγεθος στιγµών είναι ενδεικτικό για το µέγεθος των χαρακτήρων του κειµένου καθώς χαρακτήρες ίδιου µεγέθους στιγµών που ανήκουν σε διαφορετική γραµµατοσειρά είναι δυνατόν να έχουν διαφορετικές διαστάσεις. Για την αλλαγή του µεγέθους των χαρακτήρων ενός τµήµατος κειµένου: Επιλέγουµε το κείµενο Επιλέγουµε το µέγεθος κάνοντας κλικ στην αριθµητική τιµή που επιθυµούµε στο πλαίσιο Μέγεθος Γραµµατοσειράς στη γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Αλλαγή στυλ χαρακτήρων Οι διαφορετικές παραλλαγές στην εµφάνιση χαρακτήρων της ίδιας γραµµατοσειράς, τα κανονικά, έντονα, πλάγια, και ο συνδυασµός έντονων και πλάγιων αναφέρονται ως στυλ των χαρακτήρων. Για την αλλαγή του στυλ των χαρακτήρων ενός τµήµατος κειµένου: Επιλέγουµε το κείµενο Στη γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση πατάµε το κουµπί που αντιστοιχεί στο στυλ που θέλουµε να ορίσουµε: Το κουµπί Έντονη γραφή για έντονους χαρακτήρες, το κουµπί Πλάγια γραφή για πλάγιους χαρακτήρες, Υπογράµµιση για υπογραµµισµένο κείµενο. Αν θέλουµε έντονα και πλάγια, πατάµε και τα δύο προηγούµενα κουµπιά. Παρατηρήστε ότι τα κουµπιά µορφοποίησης παραµένουν «πατηµένα» δείχνοντας ότι η αντίστοιχη µορφοποίηση έχει οριστεί για το επιλεγµένο κείµενο Αλλαγή χρώµατος γραµµατοσειράς Για την αλλαγή του χρώµατος των χαρακτήρων Επιλέγουµε το κείµενο Κάνουµε κλικ στο χρώµα που επιθυµούµε στο πλαίσιο Χρώµα Γραµµατοσειράς στη γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση. Το προεπιλεγµένο χρώµα είναι το Αυτόµατο το οποίο αποτελεί το χρώµα κειµένου που ορίζεται από το λειτουργικό σύστηµα.

16 100 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Χρήση εφέ (εκθέτη, δείκτη, κ.τ.λ.) Μπορούµε να ορίσουµε ειδικές µορφοποιήσεις κειµένου µε τον παρακάτω τρόπο: Επιλέγουµε το κείµενο Επιλέγουµε την εντολή Γραµµατοσειρά από το µενού Μορφή. Εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Γραµµατοσειρά. Κάνουµε κλικ στην καρτέλα Γραµµατοσειρά όπως φαίνεται στην εικόνα 65. Για να ορίσουµε ένα εφέ κάνουµε κλικ στην αντίστοιχη επιλογή: είκτης, Εκθέτης, Χαραγµένα, Ανάγλυφα, κ.τ.λ.). ΕΙΚΟΝΑ 65: Το πλαίσιο διαλόγου Γραµµατοσειρά. Η επιλογή Εκθέτης είναι ενεργοποιηµένη Στοίχιση παραγράφων Για την αλλαγή της στοίχισης µιας ή περισσότερων παραγράφων κάνουµε τα εξής: Επιλέγουµε τις παραγράφους που επιθυµούµε Επιλέγουµε το είδος της στοίχισης που επιθυµούµε: Στοίχιση αριστερά, Στοίχιση στο κέντρο, Στοίχιση δεξιά, Πλήρης στοίχιση, πατώντας το αντίστοιχο κουµπί στην γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση. Στην εικόνα 66 φαίνεται η στοίχιση µιας παραγράφου στο κέντρο.

17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 101 ΕΙΚΟΝΑ 66: Στοίχιση παραγράφου στο κέντρο ιάστιχο Το διάστιχο είναι η κατακόρυφη απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών γραµµών σε κείµενο. Το Microsoft Word ορίζει τους παρακάτω τύπους διάστιχου: Το µονό διάστιχο είναι η προκαθορισµένη απόσταση µεταξύ γραµµών. Χωράει το µεγαλύτερο χαρακτήρα που εµφανίζεται σε µια γραµµή συν µια µικρή επιπλέον απόσταση. 1.5 διάστιχο. Το διάστιχο είναι µιάµιση φορά µεγαλύτερο από το απλό. ιπλό διάστιχο. Είναι δύο φορές το απλό διάστιχο. Πολλαπλό διάστιχο: Το πολλαπλό διάστιχο ορίζεται δίνοντας έναν αριθµό που ορίζει το πολλαπλάσιο του απλού διάστιχου. Για τον ορισµό του διάστιχου σε επιλεγµένες παραγράφους: Κάνουµε κλικ στο βέλος στο κουµπί ιάστιχο στη γραµµή εργαλείων. Από τη λίστα τιµών που εµφανίζεται επιλέγουµε τον αριθµό που αντιστοιχεί στο µέγεθος διάστιχου που επιθυµούµε. Έτσι, τιµή 1.0 σηµαίνει απλό διάστιχο, 2.0 σηµαίνει διπλό διάστιχο, κ.τ.λ Εσοχές και διαστήµατα παραγράφων Εσοχή είναι η απόσταση µιας παραγράφου από τα περιθώρια της σελίδας. Αριστερή εσοχή είναι η απόσταση από το αριστερό περιθώριο και δεξιά εσοχή είναι η απόσταση από το δεξιό περιθώριο. Επιπλέον, συχνά απαιτείται η εσοχή της πρώτης γραµµής της παραγράφου να είναι διαφορετική από αυτή του κειµένου των υπόλοιπων γραµµών, όπως φαίνεται στην εικόνα 67. Για τη ρύθµιση της εσοχής µιας η περισσότερων παραγράφων:

18 102 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Επιλέγουµε τις παραγράφους. Για τον ορισµό αριστερής εσοχής, στον οριζόντιο χάρακα σύρουµε το δείκτη Αριστερή εσοχή στην θέση που θέλουµε προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Για τον ορισµό δεξιάς εσοχής σύρουµε στον οριζόντιο χάρακα το δείκτη εξιά εσοχή προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Για τον ορισµό εσοχής της πρώτης γραµµής, σύρουµε στον οριζόντιο χάρακα το δείκτη Εσοχή πρώτης γραµµής προς τα δεξιά ή τα αριστερά. ΕΙΚΟΝΑ 67: Ορισµός εσοχής πρώτης γραµµής και αριστερής εσοχής µε χρήση του οριζόντιου χάρακα Για την αλλαγή της κατακόρυφης απόστασης µεταξύ παραγράφων: Επιλέγουµε τις παραγράφους Επιλέγουµε την εντολή Παράγραφος από το µενού Μορφή. Εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος. Σε αυτό επιλέγουµε την πρώτη καρτέλα, Εσοχές και διαστήµατα. Στην περιοχή Εσοχές επιλέγουµε το µέγεθος της απόστασης, σε στιγµές, πριν και µετά τις επιλεγµένες παραγράφους (εικόνα 68). ΕΙΚΟΝΑ 68: Ορισµός διαστήµατος πριν και µετά τις επιλεγµένες παραγράφους στις 6 στιγµές.

19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου Εφαρµογή και διαγραφή µορφοποίησης κουκίδων Για την εφαρµογή κουκίδων σε µια σειρά από παραγράφους Επιλέγουµε τις παραγράφους Πατάµε το κουµπί Μορφοποίηση προεπιλεγµένης κουκίδας στην γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση. Πατώντας το ίδιο κουµπί η µορφοποίηση κουκίδας απενεργοποιείται. Η παραπάνω ενέργεια επιβάλλει την προεπιλεγµένη µορφοποίηση κουκίδας. Για περισσότερες επιλογές µορφοποίησης, όπως διαφορετικό σχήµα ή µέγεθος κουκίδας ή διαφορετική εσοχή των παραγράφων, επιλέγουµε την εντολή Κουκκίδες και αρίθµηση στο µενού Μορφή. Στο πλαίσιο διαλόγου που φαίνεται στην εικόνα 70 κάνουµε κλικ στην καρτέλα Με κουκκίδες. Επιλέγουµε µια από τις διαθέσιµες µορφοποιήσεις και πατάµε το πλήκτρο ΟΚ. ΕΙΚΟΝΑ 69: Εφαρµογή κουκίδων σε παραγράφους ΕΙΚΟΝΑ 70: Πλαίσιο διαλόγου για την επιλογή της µορφής κουκκίδων

20 104 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Εφαρµογή και διαγραφή αρίθµησης Η εφαρµογή αρίθµησης σε µια σειρά παραγράφων γίνεται ως εξής Επιλέγουµε τις παραγράφους Πατάµε το κουµπί Μορφοποίηση προεπιλεγµένης αρίθµησης στη γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση. Πατώντας το ίδιο κουµπί η µορφοποίηση αρίθµησης απενεργοποιείται. ΕΙΚΟΝΑ 71: Εφαρµογή αρίθµησης σε παραγράφους Εφαρµογή πλαισίου περιγράµµατος Για την περιγράµµατος σε µία ή περισσότερες παραγράφους Επιλέγουµε τις παραγράφους Επιλέγουµε την εντολή Περιγράµµατα και σκίαση από το µενού Μορφή. Στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται (εικόνα 72) κάνουµε κλικ στην καρτέλα Περιγράµµατα. Επιλέγουµε τη ρύθµιση Πλαίσιο Επιλέγουµε το στυλ περιγράµµατος που επιθυµούµε (π.χ. συνεχόµενη ή διακεκοµµένη γραµµή), από το πλαίσιο Στυλ Επιλέγουµε το χρώµα και το πλάτος της γραµµής. Κάνουµε κλικ τις πλευρές της περιµέτρου της παραγράφου στις οποίες θέλουµε να ορίσουµε περίγραµµα. Έτσι, για να ορίσουµε περίγραµµα πάνω και κάτω από την παράγραφο ή τις παραγράφους πατάµε τα κουµπιά Πάνω και Κάτω. Για ένα πλήρες περίγραµµα πατάµε όλα τα κουµπιά. Πατάµε το κουµπί ΟΚ.

21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 105 Στην εικόνα 73 εµφανίζονται γραµµές περιγράµµατος πάνω και κάτω µια επιλεγµένη παράγραφο. ΕΙΚΟΝΑ 72: Οι επιλογές περιγράµµατος στο πλαίσιο διαλόγου Περιγράµµατα και σκίαση ΕΙΚΟΝΑ 73: Εφαρµογή περιγράµµατος πάνω και κάτω από µια παράγραφο κειµένου Εφαρµογή σκίασης Η σκίαση εφαρµόζεται µε ανάλογο τρόπο µε τα περιγράµµατα: Επιλέγουµε τις παραγράφους στις οποίες θέλουµε να εφαρµοστεί σκίαση Επιλέγουµε την εντολή Περιγράµµατα και σκίαση από το µενού Μορφή. Στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται (εικόνα 74) κάνουµε κλικ στην καρτέλα Σκίαση. Επιλέγουµε το χρώµα και το στυλ της σκίασης που επιθυµούµε. Πατάµε το κουµπί ΟΚ.

22 106 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΙΚΟΝΑ 74: Οι επιλογές σκίασης στο πλαίσιο Περιγράµµατα και σκίαση ΕΙΚΟΝΑ 75: Μια παράγραφος κειµένου µετά από εφαρµογή σκίασης Εισαγωγή και µορφοποίηση στηλοθετών (tabs) Οι στηλοθέτες (tab stops) είναι ειδικά σηµάδια που εµφανίζονται στον οριζόντιο χάρακα και επιτρέπουν την ευθυγράµµιση κειµένου, αριστερά, δεξιά, στο κέντρο, καθώς και αριθµών, µε τη χρήση του πλήκτρου tab του πληκτρολογίου. Για τον ορισµό ενός στηλοθέτη σε µια ή περισσότερες παραγράφους: Επιλέγουµε τις παραγράφους Κάνουµε κλικ στο πλαίσιο δεξιά του οριζόντιου χάρακα έως να εµφανιστεί ο στηλοθέτης που επιθυµούµε, δεξιός, αριστερός, στο κέντρο, κ.τ.λ. Κάνουµε κλικ πάνω στον οριζόντιο χάρακα στη θέση που θέλουµε να εµφανιστεί ο στηλοθέτης.

23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 107 Χρησιµοποιώντας το πλήκτρο [Tab] του πληκτρολογίου στοιχίζουµε το κείµενο ανάλογα µε το στηλοθέτη που επιλέξατε. Ως παράδειγµα, στην εικόνα 76 φαίνεται η στοίχιση των φράσεων Με τιµή και Κωνσταντίνος Μακρής στο κέντρο γύρω από τη θέση του στηλοθέτη. ΕΙΚΟΝΑ 76: Χρήση στηλοθετών µε στοίχιση στο κέντρο. Οι στηλοθέτες εµφανίζονται ως µη εκτυπώσιµοι χαρακτήρες ( ) Συλλαβισµός κειµένου Για τον αυτόµατο συλλαβισµό ενός εγγράφου: Από το µενού Εργαλεία επιλέγουµε την εντολή Γλώσσα και στη συνέχεια Συλλαβισµός. Στο πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται (εικόνα 77) επιλέγουµε το πλαίσιο ελέγχου Αυτόµατος συλλαβισµός του εγγράφου. Πατάµε ΟΚ. ΕΙΚΟΝΑ 77: Πλαίσιο διαλόγου για τον αυτόµατο συλλαβισµός κειµένου

24 108 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ 4.6 Μορφοποίηση σελίδας Αλλαγή περιθωρίων και προσανατολισµού σελίδας Τα περιθώρια σελίδας είναι οι κενές περιοχές µεταξύ του κειµένου και των άκρων της σελίδας. Για την αλλαγή των προκαθορισµένων περιθωρίων σε ολόκληρο το έγγραφο: Από το µενού Αρχείο επιλέγουµε την εντολή ιαµόρφωση σελίδας. Κάνουµε κλικ στην καρτέλα Περιθώρια. Στην περιοχή Περιθώρια δίνουµε τιµές για τα περιθώρια που επιθυµούµε (Πάνω, Κάτω, εξιά, Αριστερά), όπως φαίνεται στην εικόνα 78. Για την αλλαγή του προσανατολισµού της σελίδας εγγράφου επιλέγουµε τον Οριζόντιο ή Κατακόρυφο προσανατολισµό στην αντίστοιχη περιοχή. ΕΙΚΟΝΑ 78: Αλλαγή περιθωρίων σελίδας. Τα περιθώρια πάνω και κάτω από τη σελίδα ορίζονται στο 1,5 εκ. Ενώ τα περιθώρια αριστερά και δεξιά ορίζονται στο 1 εκ Εισαγωγή κεφαλίδας και υποσέλιδου Για τον ορισµό κεφαλίδας και υποσέλιδου: Από το µενού Προβολή επιλέγουµε την εντολή Κεφαλίδες και υποσέλιδα.

25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 109 Το Microsoft Word εµφανίζει την περιοχή της επικεφαλίδας στην κορυφή της σελίδας για εισαγωγή κειµένου. Στην περιοχή αυτή εισάγουµε το κείµενο που επιθυµούµε. Για την εισαγωγή ενός ειδικού πεδίου όπως ο αριθµός σελίδας κάνουµε κλικ στο κουµπί Εισαγωγή πεδίου σελίδας στη γραµµή εργαλείων Κεφαλίδες και υποσέλιδα που εµφανίζεται. Για να ορίσουµε υποσέλιδο κάνουµε κλικ στο κουµπί Μετάβαση σε κεφαλίδα/ υποσέλιδο στην ίδια γραµµή εργαλείων (εικόνα 79). Πατώντας αυτό το κουµπί εναλλάσσεται η επεξεργασία κεφαλίδας και υποσέλιδου. Πατάµε το κουµπί Κλείσιµο. ΕΙΚΟΝΑ 79: ηµιουργία υποσέλιδου που περιέχει αριθµό σελίδας και κείµενο 4.7 Παρουσίαση πληροφοριών σε πίνακες και στήλες Εισαγωγή πίνακα Για την εισαγωγή ενός πίνακα σε ένα σηµείο ενός εγγράφου: Τοποθετούµε τη γραφίδα κάνοντας κλικ στο σηµείο στο οποίο επιθυµούµε να εισαχθεί ο πίνακας Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε Εισαγωγή και στη συνέχεια Πίνακας. Στην περιοχή Μέγεθος πίνακα του πλαισίου που εµφανίζεται, εισάγουµε τον αριθµό των γραµµών και στηλών που θέλουµε να έχει ο πίνακας, όπως φαίνεται στην εικόνα 80. Πατάµε το κουµπί ΟΚ.

26 110 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ο πίνακας που δηµιουργήθηκε φαίνεται στην εικόνα 81. ΕΙΚΟΝΑ 80: ηµιουργία πίνακα µε οκτώ γραµµές και τρεις στήλες και οµοιόµορφο πλάτος στηλών που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της σελίδας ΕΙΚΟΝΑ 81: Νέος πίνακας µε σταθερό πλάτος στηλών και προκαθορισµένο περίγραµµα Οι διαστάσεις και οι ρυθµίσεις για το περίγραµµα του πίνακα αυτού είναι δυνατόν να αλλάξουν όπως παρουσιάζεται παρακάτω Επιλογή πίνακα, κελιού, γραµµής, στήλης Η επιλογή στοιχείων ενός πίνακα µε το ποντίκι γίνεται ως εξής: Για την επιλογή ενός κελιού µετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο δεξιό άκρο του κελιού. Το εικονίδιο του δείκτη του ποντικιού αλλάζει από κατακόρυφη γραφίδα σε µαύρο βέλος µε κατεύθυνση προς τα δεξιά. Επιλέγουµε το κελί κάνοντας κλικ. Για την επιλογή µιας γραµµής µετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο αριστερό του πίνακα. Το εικονίδιο του δείκτη µετατρέπεται σε βέλος µε κατεύθυνση προς τα δεξιά. Επιλέγουµε τη γραµµή κάνοντας κλικ Για την επιλογή µιας στήλης µετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο πάνω µέρος του πίνακα. Το εικονίδιο του δείκτη µετατρέπεται σε µαύρο

27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 111 βέλος µε κατεύθυνση προς τα κάτω, όπως φαίνεται στην εικόνα 82. Επιλέγουµε τη στήλη κάνοντας κλικ. Για την επιλογή µιας συνεχόµενης περιοχής κελιών σύρουµε το ποντίκι (µε πατηµένο το αριστερό πλήκτρο) πάνω από την περιοχή. Για να επιλέξουµε έναν πίνακα µετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο πάνω αριστερό άκρο του πίνακα όπου εµφανίζεται ένα µικρό τετράγωνο πλαίσιο. Κάνοντας κλικ στο πλαίσιο αυτό επιλέγεται ο πίνακας (εικόνα 83). Εναλλακτικά επιλέγουµε σύροντας όλες τις γραµµές ή στήλες του πίνακα. ΕΙΚΟΝΑ 82: Επιλογή στήλης. Προσέξτε το µαύρο βέλος µε κατεύθυνση προς τα κάτω ΕΙΚΟΝΑ 83: Επιλογή πίνακα. Προσέξτε το µικρό τετράγωνο πλαίσιο στο πάνω αριστερό άκρο του πίνακα Εισαγωγή γραµµών ή στηλών σε πίνακα Για την εισαγωγή µίας ή περισσότερων γραµµών σε έναν πίνακα: Κάνουµε κλικ στο κελί του πίνακα που επιθυµούµε Για την εισαγωγή µιας γραµµής επιλέγουµε από το µενού Πίνακας την εντολή Εισαγωγή και στη συνέχεια την εντολή Γραµµές πάνω ή

28 112 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Γραµµές κάτω, ανάλογα µε το αν θέλουµε να εισάγουµε µια γραµµή πάνω ή κάτω από το επιλεγµένο κελί στον πίνακα. Αντίστοιχα, για την εισαγωγή µιας στήλης επιλέγουµε από το µενού Πίνακας την εντολή Εισαγωγή και στη συνέχεια την εντολή Στήλες αριστερά ή Στήλες δεξιά ανάλογα µε το αν θέλουµε να εισάγουµε µια στήλη αριστερά ή δεξιά από το επιλεγµένο κελί στον πίνακα ιαγραφή κελιών Για να διαγράψουµε ένα ή περισσότερα κελιά Επιλέγουµε τα κελιά Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε ιαγραφή και στη συνέχεια Κελιά. Στο πλαίσιο που εµφανίζεται (εικόνα 84) επιλέγουµε την κατεύθυνση στην οποία θέλουµε να µετακινηθούν τα υπόλοιπα κελιά: Προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Στις εικόνες που ακολουθούν (εικόνα 85 και εικόνα 86) φαίνεται η επιλογή και διαγραφή επιλεγµένων κελιών σε πίνακα. ΕΙΚΟΝΑ 84: Πλαίσιο διαλόγου για τη διαγραφή κελιών ΕΙΚΟΝΑ 85: ιαγραφή των επιλεγµένων κελιών δεξιά του κελιού µε περιεχόµενο Άλλες γλώσσες

29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου 113 ΕΙΚΟΝΑ 86: Ο προηγούµενος πίνακας στην εικόνα 85 µετά τη διαγραφή των επιλεγµένων κελιών ιαγραφή πίνακα Για να διαγράψουµε έναν πίνακα: Κάνουµε κλικ οπουδήποτε µέσα στον πίνακα Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε ιαγραφή και στη συνέχεια Πίνακας ιαγραφή γραµµών ή στηλών σε πίνακα Για να διαγράψουµε µια ή περισσότερες γραµµές ή στήλες σε έναν πίνακα Επιλέγουµε τις γραµµές ή στήλες Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε ιαγραφή και στη συνέχεια Γραµµές ή Στήλες Εναλλακτικά µπορούµε να επιλέξουµε ένα ή περισσότερα συνεχόµενα κελιά και στη συνέχεια να δώσουµε την παραπάνω εντολή για να διαγραφούν οι γραµµές ή οι στήλες στις οποίες ανήκουν τα κελιά αυτά Μορφοποίηση περιγράµµατος και σκίασης πίνακα Για τη µορφοποίηση του περιγράµµατος και της σκίασης επιλεγµένων κελιών ή ολόκληρου πίνακα: Επιλέγουµε τα κελιά ή τον πίνακα Από το µενού Μορφή επιλέγουµε την εντολή Περιγράµµατα και σκίαση. Οι επιλογές µορφοποίησης είναι ίδιες µε αυτές για τη µορφοποίηση παραγράφων που περιγράφηκαν στις ενότητες για τη µορφοποίηση περιγραµµάτων και σκίασης παραγράφων Αλλαγή µεγέθους γραµµών/ στηλών πίνακα Για την αλλαγή του πλάτους µιας στήλης: Μετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο όριο της στήλης. Ο δείκτης παίρνει τη µορφή του δείκτη αλλαγής µεγέθους. Σύρουµε προς τα

30 114 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ δεξιά ή αριστερά µέχρι η στήλη να πάρει το µέγεθος που επιθυµούµε. Ένα παράδειγµα αλλαγής πλάτους στήλης δίνεται στην εικόνα 87. Για την αλλαγή του ύψους µιας γραµµής ενεργούµε ανάλογα µε προηγουµένως, µετακινώντας το δείκτη στο όριο της γραµµής και σύροντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω το ποντίκι. ΕΙΚΟΝΑ 87: Αλλαγή πλάτους της µεσαίας στήλης του πίνακα ιαίρεση κελιών Για τη διαίρεση ενός κελιού σε περισσότερα: Επιλέγουµε το κελί Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε ιαίρεση κελιών ίνουµε τον αριθµό γραµµών και στηλών που επιθυµούµε (εικόνα 88) Πατάµε ΟΚ ΕΙΚΟΝΑ 88: Το πλαίσιο διαλόγου για διαίρεση κελιών. ΕΙΚΟΝΑ 89: Πίνακας µετά τη διαίρεση κελιών

31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Χρήση κειµενογράφου Συγχώνευση κελιών Η συγχώνευση είναι η αντίστροφη ενέργεια της διαίρεσης κελιών. Για τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων κελιών: Επιλέγουµε τα κελιά Από το µενού Πίνακας επιλέγουµε Συγχώνευση κελιών. Τα επιλεγµένα κελιά συγχωνεύονται σε ένα κελί το οποίο περιέχει τη συγχώνευση των δεδοµένων των κελιών που συγχωνεύτηκαν. ΕΙΚΟΝΑ 90: Επιλογή κελιών για συγχώνευση ΕΙΚΟΝΑ 91: Συγχώνευση επιλεγµένων κελιών ιαµόρφωση κειµένου σε στήλες Είναι δυνατή η διαµόρφωση ενός τµήµατος κειµένου σε δύο ή περισσότερες στήλες. Για το σκοπό αυτό: Επιλέγουµε το κείµενο Από το µενού Μορφή επιλέγουµε την εντολή Στήλες. Εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Στήλες κειµένου (εικόνα 92) όπου στην περιοχή Υποδείγµατα επιλέγουµε τον αριθµό των στηλών που επιθυµούµε ( ύο, Τρεις, Τέσσερις, κ.τ.λ.). Πατάµε ΟΚ. Ένα παράδειγµα κειµένου διαµορφωµένου σε στήλες φαίνεται στην εικόνα 93.

32 116 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΙΚΟΝΑ 92: Το πλαίσιο διαλόγου Στήλες κειµένου ΕΙΚΟΝΑ 93: Κείµενο διαµορφωµένο σε στήλες Επιλέγοντας το κείµενο ξανά είναι δυνατόν να τροποποιήσουµε τον αριθµό των στηλών.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Χειρισµός εγγράφων 1.1.1. ηµιουργία, Άνοιγµα, Κλείσιµο, Αποθήκευση εγγράφου 1.1.2. Αποθήκευση εγγράφου µε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word. Κεντρική οθόνη του Word

Εισαγωγή στο Word. Κεντρική οθόνη του Word Εισαγωγή στο Word Το Word είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η εύκολη και γρήγορη δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων. Κεντρική οθόνη του Word Το

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Ονομασία και αποθήκευση της παρουσίασής σας Προσθήκη, αναδιάταξη και διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειµένου

Επεξεργασία Κειµένου Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε εξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Οδηγός γρήγορης αναφοράς Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται οι γνώσεις που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι για τις γνωστικές ενότητες: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

γράφοντας µε τον υπολογιστή

γράφοντας µε τον υπολογιστή Γνωριµία µε τους υπολογιστές γράφοντας µε τον υπολογιστή Από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι να δηµιουργούµε έγγραφα τα οποία µπορεί να περιέχουν κείµενα και εικόνες. Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Microsoft Word ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ WORD

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Microsoft Word ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Microsoft Word ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ WORD Κειμενογράφος WORD Σελίδα 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειµένου

Επεξεργασία κειµένου Επεξεργασία κειµένου Microsoft Office Word 2003 Περιεχόµενα 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. 1 2. Επιλογή, ιόρθωση, Επεξεργασία. 9 3. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων. 17 4. ιαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Calc ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Calc Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα βασικά εργαλεία του Calc κατασκευάζει πίνακες δημιουργεί φόρμουλες υπολογισμού κατασκευάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Κουμπί Office Γραμμή εργαλείων γρήγορης πρόσβασης Καρτέλες Κορδέλα Ομάδες Γραμμή κατάστασης Ρυθμιστικό ζουμ Όταν ανοίγουμε το Word, ανοίγει αυτόματα ένα νέο έγγραφο. (Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3.6. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 3.6. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Υπολογιστικά Φύλλα ιαµόρφωση Φ.Ε. Προεπισκόπηση - Εκτύπωση Ενότητα 3.6 ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν να εισάγουν αρίθµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ƒ Δ À π Δ ª π À À À À À Δ πƒ μπ ƒ ºπ À ƒ º ø O H IE IA TH ø TH EKTE E H TøN A KH EøN POTEINOMENO TPO O I A KA IA KEºA AIO 3: ªπ Àƒ π À ƒ º À 41

ƒ Δ À π Δ ª π À À À À À Δ πƒ μπ ƒ ºπ À ƒ º ø O H IE IA TH ø TH EKTE E H TøN A KH EøN POTEINOMENO TPO O I A KA IA KEºA AIO 3: ªπ Àƒ π À ƒ º À 41 ƒπ à ª ƒ Δ À π Δ ª π À À À À À Δ πƒ μπ ƒ ºπ À ƒ º ø π ø O H IE IA TH ø TH EKTE E H TøN A KH EøN POTEINOMENO TPO O I A KA IA xi xiii xv xvii xix KEºA AIO 1: ÀΔ ª Δπ ª ƒ º π À 1 KEºA AIO 2: Δ ƒøδ ƒ º Δ À

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΕΕΚ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ MICROSOFT OFFICE SPECIALIST

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΕΕΚ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ MICROSOFT OFFICE SPECIALIST ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΕΕΚ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ MICROSOFT OFFICE SPECIALIST ΑΡΘΡΟ 49. ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρµογής Επεξεργασίας Κειµένου α.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Παρουσιάσεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Παρουσιάσεις Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε εξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ & ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ & ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ & ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 48.1.α.α1 48.1.α.α2 48.1.α.α3 48.1.α.α4 48.1.α.α5 48.1.α.α6 48.1.α.α7 48.1.α.α8 Εκκίνηση, Τερµατισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής κειµένου Word

Επεξεργαστής κειµένου Word 1 Εισαγωγή Το Word είναι χωρίς αµφιβολία ο πιο διαδεδοµένος επεξεργαστής κειµένου στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ανήκει στην οµάδα προγραµµάτων του Microsoft Office. Οι δυνατότητες που έχει πλησιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος ορθογραφίας κάντε τα εξής:

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος ορθογραφίας κάντε τα εξής: Επιλογές Ορθογραφίας 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Έλεγχος ορθογραφίας Συλλαβισμός Συνώνυμα ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ AΣΚΗΣΗ 1, AΣΚΗΣΗ 1 ΤΕΛΙΚΟ Όσο ωραίο και αν είναι το κείμενό σας, θα χάσει ό λη του την αξία αν

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ Πως αλλάζω γλώσσα; 1 ος τρόπος Συνδυασµός πλήκτρων αριστερό Ctrl + Shift 2 ος τρόπος Από την ένδειξη γλώσσας στην γραµµή εργασιών Πως βάζω τον τόνο ; (Εφόσον βρίσκοµαι στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Λογιστικά Φύλλα

Κεφάλαιο ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Λογιστικά Φύλλα Κεφάλαιο 3 ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Λογιστικά Φύλλα Λογιστικά Φύλλα Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή...1 Σκοπός... 1 Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα... 1 Εισαγωγή στο Excel...2

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πακέτου Certified Computer User-ACTA

Τίτλος Πακέτου Certified Computer User-ACTA Κωδικός Πακέτου ACTA -CCU - 001 Τίτλος Πακέτου Certified Computer User-ACTA Εκπαιδευτικές Ενότητες Χρήση Η/Υ και Διαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθμίσεις Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους.

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους. Πριν ξεκινήσουµε την περιγραφή του προγράµµατος καλό θα ήταν να αναφερθούµε στον ορισµό κάποιων εννοιών για τις οποίες θα γίνεται λόγος στο κεφάλαιο αυτό. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουµε την διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107 Περιεχόμενα Εισαγωγή στο Microsoft Word 2010...11 Αλλαγή της εμφάνισης της Κορδέλας...15 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...21 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...23 Βοήθεια...27 Μέρος 1 Βασικά έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

OpenOffice.org Writer

OpenOffice.org Writer OpenOffice.org Writer Πνευματικά δικαιώματα Μπορείτε να το διανείμετε ή/και να το τροποποιήσετε είτε υπό τους όρους της άδειας GNU General Public License έκδοση 2 ή νεότερη (http://www.gnu.org/licenses/gpl.html),

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο PowerPoint

Εισαγωγή στο PowerPoint Εισαγωγή Το PowerPoint είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραµµα παρουσίασης. το οποίο αποτελεί τµήµα του πακέτου Microsoft Office. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους χρήστες να δηµιουργούν εύκολα εντυπωσιακές παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα. Microsoft Office Excel 2003. 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας µιας εφαρµογής υπολογιστικού φύλλου 1

Υπολογιστικά Φύλλα. Microsoft Office Excel 2003. 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας µιας εφαρµογής υπολογιστικού φύλλου 1 Υπολογιστικά Φύλλα Microsoft Office Excel 2003 Περιεχόµενα 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας µιας εφαρµογής υπολογιστικού φύλλου 1 2. Μορφοποίηση περιεχοµένου και εµφάνισης κελιών, γραµµών, στηλών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ - SYLLABUS Version 1.0.1

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ - SYLLABUS Version 1.0.1 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ - SYLLABUS Version 1.0.1 ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων Επεξεργασία κειμένων Υπολογιστικά φύλλα Υπηρεσίες διαδικτύου Βάσεις δεδομένων Παρουσιάσεις ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 1. ΓΕΝΙΚΑ Εισαγωγή. Η γραµµή τίτλου (Title Bar) Η γραµµή µενού (Menu Bar)

Microsoft Word 1. ΓΕΝΙΚΑ Εισαγωγή. Η γραµµή τίτλου (Title Bar) Η γραµµή µενού (Menu Bar) Επεξεργασία κειµένου µε το Τα βασικά Microsoft Word 1 ΓΕΝΙΚΑ Εισαγωγή Για να ανοίξετε το Word επιλέξτε Start > Microsoft Word ή Start > All Programs > Microsoft Office > Microsoft Word. Θα ανοίξει ένα

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.3. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 2.3. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και. Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων Ενότητα 2.3 Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει Να τροποποιούν τη γραµµατοσειρά

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. Word for Windows

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. Word for Windows Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Γενικά για την Επεξεργασία Κειµένου Η επεξεργασία κειµένου είναι ένα πρόγραµµα του υπολογιστή µε το οποίο µπορούµε να γράψουµε, να διορθώσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD Περιεχόµενα Εισαγωγή στον επεξεργαστή κειµένου Word...1 Αρχικά...1 Επιλογή εντολών...3 Προσθήκη Αφαίρεση...5 Γραµµής Εργαλείων & Εικονιδίων...5 Αποθήκευση εγγράφου...7

Διαβάστε περισσότερα

Module 3. Επεξεργασία κειμένου. με τη χρήση του. OpenOffice.org Writer. για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux. David Varley

Module 3. Επεξεργασία κειμένου. με τη χρήση του. OpenOffice.org Writer. για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux. David Varley Module 3 Επεξεργασία κειμένου με τη χρήση του OpenOffice.org Writer για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux David Varley Μετάφραση Βασιλική Οικονόμου Άννα Κρασσά Κατάλογος περιεχομένων Πρώτη ενότητα: Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ Σεμινάριο Ενημέρωσης: 26 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Κειμενογράφος WORD

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Κειμενογράφος WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Κειμενογράφος WORD ΣΚΟΠΟΣ Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επεξεργασίας κειμένου ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άνω περιθώριο (top margin) : 2.49cm Κάτω περιθώριο (bottom margin) :5.99cm Αριστερό περιθώριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Ορισµός εγγράφου, προτύπου, πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εγγράφου 1.2. Πρότυπα 1.2.1. Δηµιουργία, µεταβολή, χρήση και διαγραφή προτύπων εγγράφων 1.2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2014 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Windows 8.1 Word 2013 Excel 2013

Windows 8.1 Word 2013 Excel 2013 3 σε 1 Windows 8.1 Word 2013 Excel 2013 ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΙΡΗ ΓΚΛΑΒΑ Μαθηματικός, MSc Computer Science _CONT_3 se 1.indd iii 18/8/2014 9:13:02 πμ τίτλος: 3 ΣΕ 1 WINDOWS 8.1 - WORD 2013 - EXCEL 2013 ΓΡΗΓΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3.4. ηµιουργία Γραφηµάτων. Ειδικοί Στόχοι. Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν να δηµιουργούν ένα γράφηµα σε ένα αρχείο υπολογιστικού φύλλου.

Ενότητα 3.4. ηµιουργία Γραφηµάτων. Ειδικοί Στόχοι. Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν να δηµιουργούν ένα γράφηµα σε ένα αρχείο υπολογιστικού φύλλου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Υπολογιστικά Φύλλα ηµιουργία γραφηµάτων Ενότητα 3.4 ηµιουργία Γραφηµάτων Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν να δηµιουργούν ένα γράφηµα σε ένα αρχείο υπολογιστικού φύλλου.

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.6. Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 2.6. Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση. Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου Ενότητα 2.6 Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει να µπορούν: Να δηµιουργούν πίνακες. Να εισάγουν στοιχεία σε αυτούς. Να εισάγουν και να διαγράφουν γραµµές, στήλες και

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης 1 Εισαγωγή Λογιστικά Φύλλα Τα λογιστικά φύλλα (spreadsheets) είναι εφαρµογές στις οποίες τα αριθµητικά δεδοµένα είναι οργανωµένα σε γραµµές και στήλες, που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη εκτέλεση υπολογισµών.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ I

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ I ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ I Βασικές λειτουργίες Η/Υ & ιαχείριση Αρχείων Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word 2002 Μπουκουβάλας Κώστας ΚΕΚ- ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ 2007 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή...5 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΥΛΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2012-2013 Β Α Ρ Δ Α Λ Α Χ Ο Υ Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α - Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ MSC Τ. Π. Ε. Γ Ι Α Τ Η Ν Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τμήμα Φυσικής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-2: Σύνθεση αναφοράς Σύνθεση Αναφοράς http://eep.physics.auth.gr Τι περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου

Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Επεξεργασία κειµένου Περιεχόµενα 1.. 2. Επιλογή, ιόρθωση, Επεξεργασία. 3. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων. 4. ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΗ 1.3 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Υακίνθου 15, Αθήνα 113 64 Τηλ. 210.86.61.159 e-mail: info@keystone.gr Web: http://www.keystone.gr/

ΕΚ ΟΣΗ 1.3 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Υακίνθου 15, Αθήνα 113 64 Τηλ. 210.86.61.159 e-mail: info@keystone.gr Web: http://www.keystone.gr/ ΕΚ ΟΣΗ 1.3 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Υακίνθου 15, Αθήνα 113 64 Τηλ. 210.86.61.159 e-mail: info@keystone.gr Web: http://www.keystone.gr/ ΑΘΗΝΑ 2007 Περιεχόµενα Εισαγωγή 3 Βασικοί Ορισµοί και Συµβάσεις για Αρχάριους

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 4 1.1 ηµιουργία νέας παρουσίασης... 4 1.2 ηµιουργία παρουσίασης µε τον Οδηγό αυτόµατου περιεχοµένου... 5 1.3 Αλλάζοντας την προβολή... 6 1.4 Μετακίνηση µεταξύ των διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel...

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 5 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 6 2.1 Εισαγωγή δεδοµένων... 6 2.2 Τύποι δεδοµένων... 6 2.2.1 Κείµενο...

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Εκκίνηση του Excel Για να εκκινήσουµε το Excel για Windows, µπορούµε να το επιλέξου- µε από το µενού Προγράµµατα4 του κουµπιού Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για τη δημιουργία Newsletter στο Word

Εγχειρίδιο για τη δημιουργία Newsletter στο Word Εγχειρίδιο για τη δημιουργία Newsletter στο Word Παράδειγμα Εικόνας Πρόλογος Αυτό το πρότυπο του Word θα σας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα προσωπικά σας Newsletter στο MS Word. Μπορείτε να επιλέξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3.3. Αντιγραφή Μετακίνηση περιεχοµένου. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 3.3. Αντιγραφή Μετακίνηση περιεχοµένου. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Υπολογιστικά Φύλλα Αντιγραφή Μετακίνηση περιεχοµένου κελιών Ενότητα 3.3 Αντιγραφή Μετακίνηση περιεχοµένου κελιών Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει Να µπορούν να αντιγράφουν, να αποκόπτουν

Διαβάστε περισσότερα

διεξάγονται σύµφωνα µε τις διαδικασίες του τµήµατος διεθνών εξετάσεων του πανεπιστηµίου του Cambridge και του ΟΕΕΚ.

διεξάγονται σύµφωνα µε τις διαδικασίες του τµήµατος διεθνών εξετάσεων του πανεπιστηµίου του Cambridge και του ΟΕΕΚ. Κωδικός Πακέτου: P3 Τίτλος πακέτου: Cambridge IT Skills Proficiency 3 ενότητες ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικές Ενότητες: Επεξεργασία κειµένου Υπολογιστικά φύλλα Υπηρεσίες διαδικτύου Είδος προγράµµατος: Προχωρηµένες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.4. ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 2.4. ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση. Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου ιαµόρφωση σελίδας, Προεπισκόπηση,- Εκτύπωση Ενότητα 2.4 ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει να µπορούν: Να εισάγουν αρίθµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Περιγραφή και επεξήγηση της χρήσης του χώρου διαχείρισης της ιστοσελίδας για τους καλλιτέχνες 1 Περιεχόμενα Είσοδος στο χώρο διαχείρισης...3 Επεξεργασία της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

διεξάγονται σύµφωνα µε τις διαδικασίες του τµήµατος διεθνών εξετάσεων του πανεπιστηµίου του Cambridge και του ΟΕΕΚ.

διεξάγονται σύµφωνα µε τις διαδικασίες του τµήµατος διεθνών εξετάσεων του πανεπιστηµίου του Cambridge και του ΟΕΕΚ. Κωδικός Πακέτου: P Τίτλος πακέτου: Cambridge IT Skills Standard 3 ενότητες ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικές Ενότητες: Επεξεργασία κειµένου Υπολογιστικά φύλλα Υπηρεσίες διαδικτύου Είδος προγράµµατος: Βασικές γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων ηµιουργία Φορολογούµενου ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε1 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε2 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ENTER. Εκπαιδευτικά σημεία: Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τις ενότητες του ECDL (2, 3, 4, 5, 6 και 7)

ENTER. Εκπαιδευτικά σημεία: Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τις ενότητες του ECDL (2, 3, 4, 5, 6 και 7) ENTER Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τις ενότητες του ECDL (2, 3, 4, 5, 6 και 7) Εκπαιδευτικά σημεία: Είναι πιστοποιημένο από την ECDL Καλύπτει θεματικά όλη την εξετεσταέα ύλη του Syllabus 4.0 της ECDL. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν δοµές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράµµατος: Σελίδα 2 από 39

Ακολουθούν δοµές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράµµατος: Σελίδα 2 από 39 Κωδικός Πακέτου: P2 Τίτλος πακέτου: Cambridge IT Skills Standard 6 ενότητες Full Εκπαιδευτικές Ενότητες: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων Επεξεργασία κειµένου Υπολογιστικά φύλλα Βάσεις δεδοµένων Παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά του επεξεργαστή κειµένου Word

Τα βασικά του επεξεργαστή κειµένου Word Τα βασικά του επεξεργαστή κειµένου Word 6.1. Εκκίνηση Περιβάλλον εργασίας Η εκκίνηση του προγράµµατος επεξεργασίας κειµένου (word) γίνεται είτε µε την χρήση του κουµπιού Έναρξη (Start) Προγράµµατα (Programs)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο... 1. 2 Ξεκίνημα... 7. 3 Σύνταξη και αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας... 27. iii. Ευχαριστίες... ix

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο... 1. 2 Ξεκίνημα... 7. 3 Σύνταξη και αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας... 27. iii. Ευχαριστίες... ix Περιεχόμενα Ευχαριστίες... ix 1 Tο βιβλίο... 1 Χωρίς τεχνικούς όρους!...1 Σύντομη παρουσίαση...2 Μερικές συμβάσεις...4 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)...5 2 Ξεκίνημα... 7 Το ελληνικό Outlook 2002 με μια

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα Έκδοση: 1.0 Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 20100 Ασημίνα Σπανίδου και Γεώργιος Κουρουπέτρογλου aspanidou@di.uoa.gr koupe@di.uoa.gr Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.2. Επιλογή, διόρθωση, επεξεργασία. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 2.2. Επιλογή, διόρθωση, επεξεργασία. Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου Ενότητα 2.2 Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει Να µπορούν να ανοίγουν ένα υπάρχον έγγραφο Να το αποθηκεύουν µε ένα νέο όνοµα Να επιλέγουν κείµενο µε διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα