ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 11ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 11ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις"

Transcript

1 Κ.Δ.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 11ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 120 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων (Επαφή με Τρόφιμα) Κανονισμοί του 1999, οι οποίοι κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγκρίθηκαν από αυτή χωρίς τροποποιήσεις, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου, Νόμο του Ο ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1996 Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29(ε) Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του δίνει το άρθρο 29 του περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμου του 1996 εκδίδει τους πιο 54(ΐ) του κάτω Κανονισμούς. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Υλικών και Συνοπτικός Αντικειμένων (Επαφή με Τρόφιμα) Κανονισμοί του τίτλος. 2. Στους Κανονισμούς αυτούς, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το Ερμηνεία, κείμενο «αντικείμενα από κεραμικό» σημαίνει τα παραγόμενα από μίγμα ανόργανων υλικών, με γενικά ψηλή περιεκτικότητα σε άργιλλο και πυριτικών αλάτων, ανεξάρτητα αν σ' αυτά έχουν προστεθεί μικρές ποσότητες οργανικών υλικών, τα οποία αφού μορφοποιηθούν σε πρώτο στάδιο λαμβάνουν την τελική τους μορφή με πύρωση. Μπορούν να είναι υαλοποιημένα, σμαλτωμένα ή/και διακοσμημένα «ειδική μετανάστευση» σημαίνει την υπό καθορισμένες στο Μέρος III των παρόντων Κανονισμών συνθήκες μετρούμενη μάζα ενός συγκεκριμένου μεταναστεύοντος συστατικού του πλαστικού υλικού συσκευασίας, για (411)

2 ΜΕΡΟΣ II ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 3. Με την επιφύλαξη του Κανονισμού 4 οι παρόντες Κανονισμοί εφαρμό ζονται στα υλικά και αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην τελική τους μορφή και προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα ή είναι σε επαφή με τρόφιμα και προορίζονται για το σκοπό αυτό. 4. Οι παρόντες Κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σε (α) Οποιαδήποτε μόνιμη δημόσια ή ιδιωτική εγκατάσταση παροχής νερού, (β) οποιαδήποτε ουσία ή υλικό το οποίο, χρησιμοποιούμενο ως κάλυμμα ή επίχρισμα τροφίμου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται ως καλύμματα ή επιχρίσματα τυρών, παρασκευασμένων προϊόντων κρέατος ή φρούτων, αποτελεί μέρος αυτού και μπορεί να καταναλωθεί με αυτό, (γ) υλικά ή αντικείμενα που προορίζονται για εξαγωγή από την Κύπρο. 5. (1) Τα υλικά και αντικείμενα στα οποία εφαρμόζονται οι παρόντες Κανονισμοί πρέπει να παράγονται υπό συνθήκες ορθής βιομηχανικής πρακτικής, ώστε υπό συνήθεις ή προβλεπόμενες συνθήκες χρήσεως να μη μεταφέρουν τα συστατικά τους στα τρόφιμα σε τέτοιες ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να Πεδίο εφαρμογής. Εξαιρέσεις. Γενική απαίτηση. Κ.Δ.Π. 120/ το οποίο εφαρμόζεται ο Κανονισμός 3, ανά μονάδα βάρους ή όγκου τροφίμου ή προσομοιωτή, ή ανά μονάδα επιφανείας του υλικού συσκευασίας, όπως καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση στο Μέρος III των παρόντων Κανονισμών «μετανάστευση» σημαίνει τη μετάβαση στο τρόφιμο ή τον (τους) προσομοιωτή(ές) τροφίμων συστατικών του πλαστικού υλικού συσκευασίας για το οποίο εφαρμόζεται ο Κανονισμός 3 ο όρος «δοκιμή μετανάστευσης» θα ερμηνεύεται ανάλογα «ολική μετανάστευση» σημαίνει την, υπό καθορισμένες στο Μέρος III των παρόντων Κανονισμών συνθήκες, μετρούμενη συνολική μάζα των μεταναστευόντων συστατικών του πλαστικού υλικού συσκευασίας, για το οποίο εφαρμόζεται ο Κανονισμός 3 ανά μονάδα βάρους ή όγκου τροφίμου ή προσομοιωτή, ή ανά μονάδα επιφανείας του υλικού συσκευασίας, όπως καθορίζεται, ανάλογα με την περίπτωση, στο Μέρος III των παρόντων Κανονισμών «ορθή βιομηχανική πρακτική» περιλαμβάνει εκείνες τις διαδικασίες στη βιομηχανία με τις οποίες διασφαλίζεται ότι τα παραγόμενα προϊόντα από αυτή είναι κατάλληλης ποιότητας για τη χρήση που προορίζονται και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις των παρόντων Κανονισμών «πλαστικά» σημαίνει οργανικές μακρομοριακές ενώσεις οι οποίες λαμβάνονται είτε με πολυμερισμό, πολυσυμπύκνωση, πολυπροσθήκη ή με οποιαδήποτε άλλη παρόμοια διαδικασία από μόρια μικρού μοριακού βάρους είτε με χημική μεταβολή φυσικών μακρομορίων περιλαμβανομένων και των σιλικόνων και άλλων όμοιων μακρομορίων, ανεξάρτητα αν σε αυτές προστίθενται άλλες ουσίες ή υλικά, οι δε όροι «πλαστικό αντικείμενο» και «πλαστικό υλικό» ερμηνεύονται ανάλογα «προσομοιωτές τροφίμων» σημαίνει τα εις το Παράρτημα Via καθορισμένα διαλύματα ή μίγματα «υμένας αναγεννημένης κυτταρίνης» σημαίνει λεπτό φύλλο υλικού λαμβανόμενο από εξευγενισμένη κυτταρίνη μη ανακυκλωμένου ξύλου ή βαμβακιού με ή χωρίς την προσθήκη κατάλληλων ουσιών είτε εντός της μάζας είτε επί της μιας ή και των δύο επιφανειών του «Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Υγείας.

3 413 Κ.Δ.Π. 120/99 (α) Θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του άνθρωπου, ή (β) επιφέρουν αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ή μη αποδεκτή αλλαγή της σύνθεσης, ποιότητας ή της φύσεως του τροφίμου. (2) Οι ειδικές απαιτήσεις που τίθενται με τους ειδικούς Κανονισμούς του Μέρους III σε σχέση με ορισμένα είδη υλικών ή αντικειμένων είναι επιπρόσθετες και δεν επηρεάζουν ή μειώνουν με οποιοδήποτε τρόπο την ισχύ ή εφαρμογή της δυνάμει του παρόντος Κανονισμού επιβαλλόμενης γενικής απαίτησης. 6. Απαγορεύεται η από οποιοδήποτε πρόσωπο εισαγωγή ή πώληση υλικών Απαγόρευση ή αντικειμένων στα οποία εφαρμόζονται οι παρόντες Κανονισμοί, εφόσον πώλη^κκλπ αυτά δε συνάδουν με τους παρόντες Κανονισμούς, καθώς και η χρήση τους υλικών ή κατά την άσκηση εμπορικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας για σκοπούς αντικει ι ιέ νων. αποθήκευσης, παρασκευής, συσκευασίας, πώλησης ή προσφοράς έτοιμων τροφίμων. 7. (1) Χωρίς επηρεασμό οποιωνδήποτε εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται Σήμανση στο Μέρος III των παρόντων Κανονισμών, τα υλικά και αντικείμενα τα αντικειμένων οποία δεν έχουν έλθει ακόμα σε επαφή με τρόφιμα πρέπει κατά τη διάθεση τους στο εμπόριο να συνοδεύονται από τα ακόλουθα: (α) Εκτός αν από τη φύση τους είναι πρόδηλο ότι προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα (i) Από την ένδειξη «κατάλληλο για τρόφιμα», ή (ii) από ειδική ένδειξη όσον αφορά τη χρήση τους, όπως π.χ. μηχανή καφέ, φιάλη κρασιού, κουτάλι σούπας, ή (iii) από το σύμβολο του Παραρτήματος Ι, παράρτημα ι. (β) όπου απαιτούνται, οι ειδικοί όροι που πρέπει να τηρούνται κατά τη χρήση τους, και (γ) το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση ή το εγγεγραμμένο γραφείο είτε το σήμα κατατεθέν του κατασκευαστή, μεταποιητή ή πωλητή. (2) Οι αναφερόμενες στην παράγραφο (1) ενδείξεις πρέπει να αναγράφονται κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο (α) Κατά το στάδιο της λιανικής πώλησης (i) Πάνω στα υλικά και αντικείμενα ή στη συσκευασία, είτε (ii) σε ετικέτες επικολλημένες στα υλικά και αντικείμενα ή στη συσκευασία τους, είτε (iii) σε πινακίδα τοποθετημένη σε άμεση γειτνίαση με τα υλικά και αντικείμενα και πλήρως ορατή από τους αγοραστές, όμως, για την περίπτωση της ένδειξης της παραγράφου (1)(γ) η δυνατότητα αυτή επιτρέπεται μόνο αν η ένδειξη ή η ετικέτα που την περιλαμβάνει, για τεχνικούς λόγους, είναι αδύνατον να επικολληθεί στα εν λόγω υλικά και αντικείμενα κατά το στάδιο της κατασκευής ή εμπορίας (β) κατά το στάδιο της εμπορίας, εκτός της λιανικής πώλησης (ϊ) στα συνοδευτικά έγγραφα, είτε (ii) πάνω στις ετικέτες ή τη συσκευασία, είτε (iii) πάνω στα ίδια τα υλικά και αντικείμενα.

4 Γλώσσα σήμανσης. στη χρήση ενδείξεων καταλληλότητας. Υλικά και αντικείμενα ως βραβεία κ.λ.π. Έλεγχος υλικών και αντικειμένων. Πολυμερή βινυλοχλωριδίου. Παράρτημα II. Κ.Δ.Π. 120/ Απαγορεύεται η λιανική πώληση υλικών και αντικειμένων των οποίων οι προβλεπόμενες στις παραγράφους (1)(α) και (1)(β) του Κανονισμού 7 ενδείξεις δεν αναγράφονται τουλάχιστο στην ελληνική, εκτός αν ο καταναλωτής ενημερώνεται σχετικά κατ' άλλον τρόπο. 9. (1) Απαγορεύεται η πώληση οποιουδήποτε υλικού ή αντικειμένου το οποίο φέρει ενδείξεις καταλληλότητας για τρόφιμα, όπως αυτές αναφέρονται στις παραγράφους (1)(α) και (1)(β) του Κανονισμού 7 ή περιγράφεται κατά τρόπο ώστε άμεσα ή έμμεσα να οδηγηθεί ο καταναλωτής να πιστεύει ότι αγοράζει υλικά ή αντικείμενα κατάλληλα για τρόφιμα, εκτός αν τα υλικά ή αντικείμενα αυτά συνάδουν με τις πρόνοιες του Κανονισμού 5 ή οποιουδήποτε άλλου ειδικού Κανονισμού του Μέρους III. (2) Απαγορεύεται η διαφήμιση υλικού ή αντικειμένου που φέρει τις ενδείξεις που αναφέρονται στις παραγράφους (1)(α) και (1)(β) του Κανονισμού 7, εκτός αν το διαφημιζόμενο υλικό ή αντικείμενο συνάδει με τις πρόνοιες του Κανονισμού 5 ή οποιουδήποτε άλλου ειδικού Κανονισμού του Μέρους III. 10. Οι παρόντες Κανονισμοί τυγχάνουν εφαρμογής επίσης και σε κάθε υλικό ή αντικείμενο το οποίο (α) Προσφέρεται ως βραβείο ή αμοιβή στα πλαίσια ψυχαγωγικής εκδήλωσης στην οποία συμμετέχει το κοινό κατόπιν καταβολής ή όχι αντιτίμου, ως αν το υλικό ή αντικείμενο εκτίθετο προς πώληση από το κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης (β) προσφέρεται ως βραβείο ή αμοιβή για σκοπούς διαφήμισης από οποιοδήποτε εμπορικό οίκο ή επιχείρηση ωσάν το υλικό ή το αντικείμενο να εκτίθετο προς πώληση από το πρόσωπο που προσφέρει ή δίνει το εν λόγω υλικό ή αντικείμενο ή (γ) εκτίθεται ή αποθηκεύεται σε οποιοδήποτε υποστατικό με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε από τις πιο πάνω περιπτώσεις ωσάν το υλικό ή το αντικείμενο να εκτίθετο προς πώληση από τον κάτοχο του υποστατικού. 11. (1) Το Γενικό Χημείο στο οποίο υποβάλλεται για ανάλυση οποιοδήποτε δείγμα υλικού ή αντικειμένου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Νόμου οφείλει το ταχύτερο δυνατό να προβεί στις απαραίτητες αναλύσεις, ελέγχους και δοκιμασίες προς διακρίβωση της συμμόρφωσης των υποβαλλόμενων δειγμάτων με τις πρόνοιες των παρόντων Κανονισμών. (2) Κυβερνητικός Χημικός ο οποίος έχει αναλύσει, ελέγξει και υποβάλει σε δοκιμασία οποιοδήποτε υποβληθέν δείγμα υλικού ή αντικειμένου, εκδίδει στο πρόσωπο το οποίο υπέβαλε το δείγμα πιστοποιητικό αναφορικά με τα αποτελέσματα των εν λόγω αναλύσεων, ελέγχων ή δοκιμασιών. (3) Πιστοποιητικό που εκδίδεται δυνάμει του παρόντος Κανονισμού υπογράφεται από τον Κυβερνητικό Χημικό αλλά οι αναλύσεις, οι έλεγχοι και οι δοκιμασίες μπορούν να γίνονται από οποιοδήποτε υφιστάμενο του Κυβερνητικού Χημικού ενεργώντας υπό τις οδηγίες και την άμεση επίβλεψη του. ΜΕΡΟΣ III ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 12. Υλικά και αντικείμενα στα οποία εφαρμόζονται οι παρόντες Κανονισμοί και τα οποία παράγονται από πολυμερή του βινυλοχλωριδίου ή συμπολυμερή (α) Δεν πρέπει να περιέχουν ποσότητα μονομερούς βινυλοχλωριδίου (VCM) πέραν του ενός χιλιοστογράμμου ανά χιλιόγραμμο υλικού ή αντικειμένου μετρούμενο με τη μέθοδο η οποία εκτίθεται στο Παράρτημα Π.

5 415 Κ.Δ.Π. 120/99 (β) πρέπει να παράγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη μεταφέρουν στο τρόφιμο με το οποίο έρχονται σε επαφή, ποσότητα VCM πέραν του ενός εκατοστού του χιλιοστογράμμου ανά χιλιόγραμμο τροφίμου μετρούμενο με τη μέθοδο η οποία εκτίθεται στο Παράρτημα III. Παράρτημα ιπ. 13. (1) Με την επιφύλαξη της παραγράφου (2) ο Κανονισμός αυτός εφαρ Υμένες μόζεται σε υμένες αναγεννημένης κυτταρίνης οι οποίοι κ^αρίν ^ (α) Συνιστούν αφ' εαυτών τελικό προϊόν, ή (β) είναι μέρος τελικού προϊόντος περιέχοντος και άλλα υλικά και προορίζεται να έλθει σε επαφή με τρόφιμα ή είναι σε επαφή με τρόφιμα και προορίζεται για το σκοπό αυτό. (2) Ο Κανονισμός αυτός δεν εφαρμόζεται σε (α) Υμένες αναγεννημένης κυτταρίνης οι οποίοι φέρουν επικάλυψη η ποσότης της οποία υπερβαίνει τα πενήντα χιλιοστόγραμμα ανά εκατόν τετραγωνικά εκατοστόμετρα επί της επιφανείας που προορίζεται να έλθει σε επαφή με το τρόφιμο, (β) συνθετικές θήκες από αναγεννημένη κυτταρίνη. (3) Υμένες αναγεννημένης κυτταρίνης στους οποίους εφαρμόζεται ο Κανονισμός αυτός δεν πρέπει να παράγονται από ουσίες ή ομάδες ουσιών εκτός των ουσιών οι οποίες ευρίσκονται ή περιγράφονται (α) Προκειμένου για μη επικαλυμμένους υμένες, στη στήλη 1 του Τμήματος Ι του Παραρτήματος IV και Παράρτημα ιν. (β) προκειμένου για επικαλυμμένους υμένες, στη στήλη 1 του Τμήματος Π του Παραρτήματος IV και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς που περιέχονται, για κάθε μία, στη στήλη 2 του αντίστοιχου Τμήματος του Παραρτήματος IV, λαμβάνοντας υπόψη τις υποσημειώσεις 1 και 2. (4) Εκτός των περιλαμβανόμενων στο Παράρτημα IV ουσιών μόνο ot χρησιμοποιούμενες ως χρωστικές ή συγκολλητικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιούνται, νοουμένου ότι δε μεταφέρονται στο ή επί του τροφίμου σε ανιχνεύσιμη ποσότητα. (5) Η τυπωμένη επιφάνεια του υμένα αναγεννημένης κυτταρίνης, στον οποίο εφαρμόζεται ο Κανονισμός αυτός, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο. 14. (1) Κεραμικά αντικείμενα στα οποία εφαρμόζονται οι παρόντες Αντικείμενα Κανονισμοί θεωρούνται ότι ικανοποιούν τον παρόντα Κανονισμό, αν η απε αποκε ο α > 1ικ λεύθερούμενη ποσότης μολύβδου ή/και καδμίου στο διάλυμμα ελέγχου, υπό συνθήκες οι οποίες περιγράφονται στο Παράρτημα Va και μετρούμενη με τη Παράρτημα να. μέθοδο η οποία περιγράφεται στο Παράρτημα νβ, δεν υπερβαίνει τις ακόλου παράρτημα νβ. θες τιμές (όρια) κατά κατηγορία: (α) Κατηγορία 1: τα πληρούμενα ή μη πληρούμενα αντικείμενα των οποίων το βάθος των εσωτερικών τοιχωμάτων το οποίο μετράται από το κατώτατο σημείο μέχρι το οριζόντιο επίπεδο το οποίο περνά από το χείλος του αντικειμένου είναι μικρότερο ή ίσο προς 25 mm: μόλυβδος 0,8 mg/dm 2 κάδμιο 0,07 mg/dm 2.

6 Κ.Δ.Π. 120/ (β) Κατηγορία 2: όλα τα υπόλοιπα πληρούμενα αντικείμενα: μόλυβδος 4,0 mg/l κάδμιο 0,3 mg/l. (γ) Κατηγορία 3: τα μαγειρικά σκεύη και συσκευασίες και δοχεία αποθήκευσης μεγαλύτερα των 3 λίτρων: μόλυβδος 1,5 mg/l κάδμιο 0,1 mg/l. (2) (α) Όταν κεραμικό δοχείο φέρει πώμα από κεραμικό, τα όρια του μολύβδου ή/και καδμίου θα είναι αυτά που αντιστοιχούν στο δοχείο. (β) Το δοχείο και η εσωτερική επιφάνεια του πώματος ελέγχονται κεχωρισμένως και κάτω από τις ίδιες συνθήκες., (γ) Το άθροισμα της ποσότητος μολύβου ή/και καδμίου που βρίσκεται με τον πιο πάνω τρόπο συσχετίζεται κατάλληλα με την επιφάνεια ή τον όγκο του δοχείου μόνο. (3) Παραταύτα όπου ένα κεραμικό αντικείμενο δεν υπερβαίνει τα εις την παράγραφο (1)(α), (β) και (γ) όρια πέραν του 50%, το αντικείμενο τούτο θεωρείται ότι είναι σύμφωνο με τον παρόντα Κανονισμό, αν τουλάχιστο τρία ακόμη αντικείμενα του ιδίου σχήματος, διαστάσεων, διακόσμησης και επικάλυψης υποβληθούν σε δοκιμασία σύμφωνα με τη μέθοδο που αναφέρεται στην παράγραφο (1) και ο μέσος όρος των ποσοτήτων μολύβδου ή/και καδμίου που απελευθερώνεται από τα αντικείμενα αυτά δεν υπερβαίνει τα καθορισμένα όρια, με κανένα από αυτά να υπερβαίνει τα όρια πέραν του 50. θηλές 15. Οι θηλές θηλάστρων και τα ψευδοθήλαστρα από ελαστομερές ή ελα ^υδοθήλασγα στικο οεν π θέπ ει ν <* ελευθερώνουν, στο διάλυμα ελέγχου και υπό συνθήκες οι απόελαστομε οποίες περιγράφονται στο Παράρτημα νγ, ποσότητα Ν νιτροζαμινών και ρές ή ελαστικό. Ν νιτροζωσίμων ουσιών μεγαλύτερη από Παράρτημα Vy.,, (α) 0,01 χιλιοστόγραμμο ολικών Ν νιτροζαμινων ανά χιλιόγραμμο θηλής θηλάστρου ή ψευδοθηλάστρου (των τμημάτων που είναι κατασκευασμένα από ελαστομερές ή ελαστικό), (β) 0,1 χιλιοστόγραμμο ολικών Ν νιτροζωσίμων ουσιών ανά χιλιόγραμμο θηλής θηλάστρου ή ψευδοθηλάστρου (των τμημάτων που είναι κατασκευασμένα από ελαστομερές ή ελαστικό) μετρούμενη με Παράρτημα νδ. τη μέθοδο του Παραρτήματος νδ. πλαστικά υλικά 16. (1) Με εξαίρεση τα αναφερόμενα στην παράγραφο (2), πλαστικά και αντικείμενα. υχ ικα κ(χι αντικε (,μ εν α στα οποία εφαρμόζονται οι παρόντες Κανονισμοί, υπόκεινται περαιτέρω στις διατάξεις των Κανονισμών 17 έως 22 εφόσον (α) Αποτελούνται αποκλειστικά από πλαστικό, ή (β) συντίθενται από δύο ή περισσότερες στοιβάδες υλικού, η κάθε μία από τις οποίες αποτελείται αποκλειστικά από πλαστικό και οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους με συγκολλητική ουσία ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. (2) Οι αναφερόμενες στην παράγραφο (1) εξαιρέσεις αφορούν (α) Υμένες αναγεννημένης κυτταρίνης με ή χωρίς βερνίκι (β) ελαστομερή και φυσικό ή συνθετικό ελαστικό (γ) χαρτί και χαρτόνι τροποποιημένο ή μη με προσθήκη πλαστικού

7 417 Κ.Δ.Π. 120/99 (ΐ) Είναι δοχεία ή αναλογούν προς δοχεία ή μπορούν να πληρωθούν και των οποίων η χωρητικότητα είναι όχι μικρότερη των πεντακοσίων χιλιοστολίτρων και όχι μεγαλύτερη των δέκα λίτρων, ή (ii) μπορούν να πληρωθούν και για τα οποία δεν είναι πρακτικά εφικτό να προσδιορισθεί η επιφάνεια επαφής με το τρόφιμο, ή (iii) είναι καλύμματα, πώματα ή παρόμοια μέσα σφράγισης. (2) Τα όρια ανοχής του προσδιορισμού της ολικής μετανάστευσης είναι (α) 20 mg/kg ή 3 mg/dm 2, όταν χρησιμοποιείται ο λιπαρός προσομοιωτής του Παραρτήματος Via, ή (β) 6 mg/kg ή 1 mg/dm 2, όταν χρησιμοποιούνται οι άλλοι προσομοιωτές του Παραρτήματος Via. (δ) επιφανειακές επικαλύψεις από κηρούς παραφίνης περιλαμβανομένων των συνθετικών κηρών παραφίνης, ή/και μικροκρυσταλλικών κηρών ή μείγματα αυτών με ή χωρίς πλαστικό. 17. (1) Τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα στα οποία αναφέρεται ο Επιτρεπόμενα Κανονισμός 16(1) δεν πρέπει να μεταφέρουν στο τρόφιμο ή πάνω σε αυτό οοιακαιμέθοποσότητες από τα συστατικά τους μεγαλύτερες των καθοριζόμενων στο παρόν Μέρος ορίων. (2)(α) Ο έλεγχος της ειδικής ή και της ολικής μετανάστευσης από τα πλαστικά υλικά ή αντικείμενα διεξάγεται, εκτός αν άλλως καθορίζεται, με τη χρήση είτε αυτού του ίδιου του τροφίμου είτε των προσομοιωτών τροφίμων (Παράρτημα Via) και υπό συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου δοκιμασίας οι παράρτημα via. οποίες αντιστοιχούν στις χειρότερες προβλεπόμενες συνθήκες (Παράρτημα νίβ). παράρτημα νίβ. (β) Στην περίπτωση όπου τεχνικοί λόγοι σχετιζόμενοι με τη μέθοδο ελέγχου εμποδίζουν τη χρήση του λιπαρού προσομοιωτού τροφίμων (D) χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα δοκιμασίας του Μέρους 3 του Παραρτήματος VIII. παράρτημα νιιι. 18. (1)(α) Πλαστικά υλικά και αντικείμενα για τα οποία εφαρμόζεται ο Επιτρεπόμενα Κανονισμός 16(1) δεν πρέπει να μεταφέρουν συστατικά τους στα τρόφιμα σε ο ι α ολικής συνολική ποσότητα πέραν των δέκα χιλιοστογράμμων, ανά εκατόν τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφανείας του υλικού ή του αντικειμένου (όριο ολικής μετανάστευσης). (β) Το πιο πάνω όριο είναι εξήντα χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο τροφίμου στις περιπτώσεις όπου τα πλαστικά αντικείμενα Παράρτημα Via. παράρτημα Via. 19. (1) Για την κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειμένων στα οποία Μονομερή αναφέρεται ο Κανονισμός 16(1), μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο τα καιάλλε 5 μονομερή και άλλες πρώτες ύλες που εκτίθενται στα Μέρη Α και Β του παράρτημα Παραρτήματος Vila υποκείμενες στους περιορισμούς που καθορίζονται Vila: σ' αυτό. (2) Τα εις την παράγραφο (1) αναφερόμενα δεν εφαρμόζονται επί πλαστικών υλικών αποτελουμένων οποία) Επιχρίσματα επιφανειών λαμβανομένων από ρητινώδη ή πολυμερισμένα υλικά υπό υγρή μορφή, μορφή κόνεων ή αιωρημάτων όπως βερνίκια, λάκες, χρώματα κλπ. (β) σιλικόνες (γ) εποξειδικές ρητίνες (δ) προϊόντα λαμβανόμενα μετά από βακτηριακή ζύμωση (ε) γόμες και επαυξητές συγκολλητικής ικανότητας (στ) τυπογραφικά μελάνια.

8 παράρτημα νιΐβ. Όρια ειδικής μετανάστευσης. Βασικοί κανόνες ελέγχου. Παράρτημα VIII. Πλαστικά σε επαφή με συγκεκριμένο τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων. Παράρτημα IX. Εξουσία Υπουργού για παρέκκλιση από τους βασικούς κανόνες του Παραρτήματος VIII. Έναρξη της ισχύος των παρόντων Κανονισμών. Κ.Δ.Π. 120/ (3) Στο Παράρτημα νΐΐβ περιλαμβάνεται ατελής κατάλογος πρόσθετων ουσιών που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειμένων στα οποία αναφέρεται ο Κανονισμός 16(1). 20. (1) Παρά το γεγονός ότι τα όρια ειδικής μετανάστευσης (SML) τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Vila είναι εκπεφρασμένα σε mg/kg, στις ακόλουθες περιπτώσεις πρέπει να εκφράζονται σε mg/dm 2 : (α) Αντικείμενα τα οποία είναι δοχεία ή αναλογούν προς δοχεία ή μπορούν να πληρωθούν και των οποίων η περιεκτικότητα είναι μικρότερη των 500 ml ή μεγαλύτερη των 10L, (β) φύλλα, υμένες ή άλλα αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν ή για τα οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της επιφάνειας τους και της ποσότητος του τροφίμου που έρχεται σε επαφή με αυτή. (2) Η μετατροπή των ορίων ειδικής μετανάστευσης του Παραρτήματος Vila σε mg/dm 2 γίνεται διά διαιρέσεως του υπό αναφορά ορίου διά του συμβατικού συντελεστή μετατροπής (1) Η επαλήθευση της συμμόρφωσης προς τα όρια μετανάστευσης διεξάγεται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες και διατάξεις του Παραρτήματος VIII. (2) Στην περίπτωση κατά την οποία η ολική μετανάστευση προσδιοριζόμενη σύμφωνα με την παράγραφο (2)(α) του Κανονισμού 17 ευρίσκεται εντός των ορίων που θέτουν οι παράγραφοι (1)(α) ή (1)(β) του Κανονισμού 18 και συνεπάγεται μη υπέρβαση των ορίων ειδικής μετανάστευσης τότε ο έλεγχος της ειδικής μετανάστευσης δεν είναι υποχρεωτικός. (3) Η επαλήθευση της συμμόρφωσης προς τα όρια της ειδικής μετανάστευσης δεν είναι υποχρεωτική, αν αποδειχθεί ότι με βάση την υπόθεση της πλήρους μετανάστευσης της υπολειμματικής ουσίας στο υλικό ή στο αντικείμενο, αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το καθορισμένο όριο μεταφοράς. 22. Για τα υλικά και τα αντικείμενα από πλαστική ύλη τα οποία προορίζονται να έλθουν σε επαφή με ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή με καθορισμένη ομάδα τροφίμων οι δοκιμές μεταφοράς πραγματοποιούνται (α) (β) 23. Χρησιμοποιώντας τους προσομοιωτές οι οποίοι αντιστοιχούν κάθε τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων του Παραρτήματος IX, και όταν το τρόφιμο ή η ομάδα τροφίμων δεν περιλαμβάνεται στο πιο πάνω Παράρτημα, χρησιμοποιώντας από τους προσομοιωτές του Παραρτήματος Via μόνον εκείνο ή εκείνους που αντιστοιχούν καλύτερα στις εκχυλιστικές ικανότητες του τροφίμου ή της ομάδας τροφίμων. Όταν ο Υπουργός, υπό το φως νέων πληροφοριών ή κατόπιν επανεκτίμησης υπαρχουσών πληροφοριών έχει ισχυρούς λόγους να πιστεύει ότι για συγκεκριμένο πλαστικό υλικό ή αντικείμενο οι βασικοί κανόνες και διατάξεις του Παραρτήματος VIII για τον έλεγχο της μετανάστευσης είναι τεχνικά ακατάλληλοι ή ότι οι πραγματικές συνθήκες χρήσης διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές που καθορίζονται στο Παράρτημα νίβ, δύναται με απόφαση του που δημοσιεύεται, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας προσωρινά να άρει την εφαρμογή τους και να επιτρέψει τη χρήση άλλων κατά την κρίση του καταλληλότερων κανόνων ή πρακτικών. 24. Η ισχύς των παρόντων Κανονισμών αρχίζει έξι μήνες από τη δημοσίευση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. σε

9 419 Κ.Δ.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I (Κανονισμός 7(1)(a)(iii)) Σύμβολο το οποίο δυνατόν να συνοδεύει υλικά και αντικείμενα προοριζόμενα να έλθουν σε επαφή με τα τρόφιμα

10 Κ.Δ.Π. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II (Κανονισμός 12(a)) Μέθοδος προσδιορισμού VCM στό υλικό ή αντικείμενο Ο προσδιορισμός της ποσότητας του μονομερούς βινυλοχλωριδίου στα υλικά και αντικείμενα διεξάγεται με τη μέθοδο της αερίου χρωματογραφίας και την τεχνική της υπερκείμενης αερίου φάσης (headspace) από διάλυμα ή εναιώρημα του δείγματος σε Ν,Ν-διμεθυλοακεταμίδιο, με τη βοήθεια καμπύλης αναφοράς συγκροτούμενης τουλάχιστον από επτά σημεία. Στις περιπτώσεις όπου η προσδιοριζόμενη ποσότητα του VCM στο υλικό ή αντικείμενο είναι πέραν των επιτρεπομένων ορίων, πρέπει να ακολουθεί επιβεβαίωση με ένα από τους ακόλουθους τρόπους: (α) Χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον χρωματογραφικής στήλης με διαφορετική πολικότητα (β) Χρήση άλλου ανιχνευτή (γ) Χρήση φασματογράφου μάζας. Σημείωση: Η λεπτομερής μέθοδος ανάλυσης περιγράφεται στο Παράρτημα της Οδηγίας 80/766/ EEC του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

11 421 Κ.Δ.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III (Κανονισμός 12(β)) Μέθοδος προσδιορισμού VCM στα τρόφιμα Ο προσδιορισμός της ποσότητας του βινυλοχλωριδίου διεξάγεται με τη μέθοδο της αερίου χρωματογραφίας και με την τεχνική της υπερκείμενης αερίου φάσης (headspace) από δείγμα τουλάχιστον πέντε γραμμαρίων καλά ομογενοποιημένου τροφίμου, με τη βοήθεια καμπύλης αναφοράς συγκροτούμενης τουλάχιστον από επτά σημεία. Στις περιπτώσεις όπου η προσδιοριζόμενη ποσότητα του VCM είναι πέραν των επιτρεπομένων ορίων, πρέπει να ακολουθεί επιβεβαίωση με ένα από τους ακόλουθους τρόπους: (α) Χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον χρωματογραφικής στήλης με διαφορετική πολικότητα (β) Χρήση άλλου ανιχνευτή (γ) Χρήση φασματογράφου μάζας. Σημείωση: Η λεπτομερής μέθοδος ανάλυσης περιγράφεται στο Παράρτημα της Οδηγίας 81/432/ EEC του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12 Κ.Δ.Π. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV (Κανονισμός 13) Κατάλογος επιτρεπομένων ουσιών για την παραγωγή υμένων αναγεννημένης κυτταρίνης ΤΜΗΜΑ Ι Μή Επικαλυμμένος Υμένας αναγεννημένης Κυτταρίνης Ονομασίες Α. Αναγεννημένη κυτταρίνη Β. Πρόσθετα 1. Υγραντές -δ.ς<2- υδροξυαιθύλ)αιθέρας=διαιθυλένογλυκόλη - αιθανοδιόλη=μονοαιθυλένογλυκόλη - 1,3-βουτανοδιόλη Όχι λιγότερο από72% w/w Συνολικά όχι περισσότερο του 27% w/w Μόνο για τους υμένες οι οποίοι προορίζονται να επικαλυφθούν με επίχρισμα και μετά να χρησιμοποιηθούν για μή υγρά τρόφιμα δηλαδή για τρόφιμα τα οποία δεν έχουν φυσικά ελεύθερο νερό στην επιφάνεια τους. Η συνολική ποσότητα δις(2- υδροξυαιθυλ)αιθέρα και αιθανοδιόλης σε τρόφιμα τα οποία έχουν έλθει σε επαφή με τους υμένες αυτούς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο τροφίμου. - γλυκερόλη -1,2-προπανοδιόλη=1,2-προπυλένογλυκόλη -πολυαιθυλενοξείδιο=πολυαιθυλενογλυκόλη -1,2-προπυλενοξείδιο=1,2- πολυπροπυλενογλυκόλη -σορβιτόλη Μέσο μοριακό βάρος μεταξύ 250 και 1200 Μέσο μοριακό βάρος όχι μεγαλύτερο από 400 και περιεκτικότξτα σε ελεύθερη 1,3- προπανοδιόλη όχι μεγαλύτερη από 1% w/w - τετρααιθυλενογλυκόλη - τριαιθυλενογλυκόλη - οθρία 2. Αλλα πρόσθετα Πρώτη Κατηγορία - οξεικό οξύ και τα μετά ΝΗ4, Ca, Mg, Κ, και Na άλατα του Συνολικά όχι περισσότερο από 1 % w/w Η ποσότητα των ουσιών ή ομάδων ουσιών που περιλαμβάνονται σε κάθε τίτλο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφανείας μη επικαλυμμένου υμένα - ασκορβικό οξύ και τα μετά ΝΗ4, Ca, Mg, Κ, και Na άλατα του - βενζόϊκό οξύ και βενζοϊκό νάτριο - μυρμηκικό οξύ και τα μετά ΝΗ4, Ca, Mg, Κ, και Na άλατα του

13 423 Κ.Δ.Π. 120/99 Ονομασίες -γραμμικά λιπαρά οξέα, κεκορεσμένα ή ακόρεστα με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακος από 8 έως 20 περιλαμβανομένου καθώς και βεχενικό και κικινελαϊκό οξύ και τα μετά ΝΗ4, Ca, Mg, Κ, Na, ΑΙ και Ζη άλατα τους - κιτρικό οξύ, d και Ι γαλακτικό οξύ, Ι τρυγικό οξύ και τα μετά Na και Κ άλατέ τους - σορβικό οξύ και τα μετά ΝΗ4, Ca, Mg, Κ, και Na άλατα του - αμίδια των γραμμικών λιπαρών οξέων, κεκορεσμένων ή ακόρεστων με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακα από 8 έως20 περιλαμβανομένου, καθώς επίσης τα αμίδια του βεχενικού και κικινελαΐκού οξέος. - φυσικά εδώδιμα άμυλα και άλευρα - εδώδιμα άμυλα και άλευρα τα οποία υπέστησαν μετατροπή με χημική επεξεργασία - αμυλόζη - ανθρακικά και χλωριούχα άλατα του ασβεστίου και μαγνησίου - εστέρες της γλυκερόλης με γραμμικά λιπαρά οξέα κεκορεσμένα ή ακόρεστα με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακος από 8 έως 20 περιλαμβανομένου, και/ή με αδιπικό, κιτρικό, 12-υδροξυστεατικό(οξυστεατίνη), κικινελαϊκό οξέα - εστέρες του πολυοξυαιθυλενίου (αριθμός οξυαιθυλενικών ομάδων από 8 έως 20 περιλαμβανομένου) με γραμμικά λιπαρά οξέα κεκορεσμένα ή ακόρεστα με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακος από 8 έως 20 περιλαμβανομένου - εστέρες της σορβιτόλης με γραμμικά λιπαρά οξέα κεκορεσμένα ή ακόρεστα με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακος από 8 έως 20 περιλαμβανομένου -μόνο και/ή διεστέρες του στεατικού οξέος με αιθανοδιόλη και/ή με δις(2- υδροξυαιθυλ)αιθέρα και/ή με τριαιθυλενογλυκόλη - οξείδια και υδροξείδια του αργιλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και πυριτίου και πυριτικών και ένυδρα πυριτικά άλατα του αργιλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου Μέσο μοριακό βάρος μεταξύ 1200 και 4000

14 Κ.Δ.Π. 120/ Ονομασίες - ττολυαιθυλενοξείδιο=ττολυαιθυλενογλυκόλη - προπιονικό νάτριο Δεύτερη Κατηγορία Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 χιλιοστόγραμμο ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμένου υμένα και η ποσότητα των ουσιών ή ομάδας ουσιών που περιλαμβάνονται σε κάθε τίτλο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα (ή ένα κατώτερο όριο όπου έχει καθορισθεί) επιφάνειας μη επικαλυμένου υμένα. -αλκύλο( Ce-C ie ) βενζοσουλφονικό νάτριο -ισοπρόπυλοναφθαλινοσουλφονικό νάτριο -αλκύλο(θ8-οΐ8) θειικό νάτριο -αλκύλο (Ce-Cie )θειονικό νάτριο -διοκτύλοθειοηλεκτρικό νάτριο -διστεατικό άλας της μονοξεικής διυδροξυαιθυλοδιαιθυλενοτριαμίνης - λαουρυλοθειικό αμμώνιο, μαγνήσιο και κάλιο Οχι περισσότερο των 0,05 χιλιοστογράμμων ανά 100 τετραγωνικών εκατοστομέτρων επιφανείας μη επικαλυμμένου υμένα -Ν,Ν'διστεατοϋλοδιαμινοαιθάνιο, Ν,Ν'διπαλμιτοϋλοδιαμινοαιθάνιο και Ν, Ν'διολεοϋλοδιαμι νοαιθάνιο -2-εττταδεκυλο-4,4-δις(μεθυλενοστεατική) οξαζολίνη -αιθυλοθειικό αμίδιο του ττολυαιθυλενοαμινοστεατικού οξέος Τρίτη κατηγορία - προσδετικό μέσο -Προϊόν συμπύκνωσης μελαμίνηςφορμαλδεϋδης TTOU έχει τροποττοιηθεί ή όχι με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: βουτανόλη. διαιθυλενοτριαμίνη, αιθανόλη, τριαιθυλενοτετραμίνη, τετρααιθυλενοπενταμίνη. τρις(2-υδροξυαιθυλ)αμίνη. 3,3'-διαμι νοδιπροπυλαμίνη, 4,4'-διαμινοδιβουτυλαμίνη. - Προϊόν συμπύκνωσης της μελαμίνης- Οχι περισσότερο των 0,1 χιλιοστογράμμων ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 χιλιοστόγραμμο ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η περιεκτικότητα σε ελεύθερη φορμαλδεύδη όχι περισσότερη από 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η περιεκτικότητα σε ελεύθερη μελαμίνη όχι περισσότερη από 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η περιεκτικότητα σε ελεύθερη φορμαλδεΰδη όχι περισσότερη από 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα

15 Κ.Δ.Π. 120/99 Ονομασίες ουρίαςφορμαλδευδης τροποποιημένο με ιρις(2-υδροξυαιθυλ)αμίνη -Κατιονικές πολυαλκυλεναμίνες τρισδιάστατης δομής: (α) ρητίνη πολυαμιδοεπιχλωρουδρίνης με βάση τη διαμινοπροττυλομεθυλαμίνη και εττιχλωρυδρίνη (β) ρητίνη πολυαμιδοεπιχλωροϋδρίνης με βάση επιχλωροϋδρίνη, αδιπικό οξύ, καπρολακτάμη, διαιθυλενοτριαμίνη και/ή αιθυλενοδιαμίνη επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η περιεκτικότητα σε ελεύθερη μελαμίνη όχι περισσότερη από 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και, απουσία αυτών, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία (γ) ρητίνη πολυαμιδοεπιχλωροϋδρίνης με βάση αδιπικό οξύ, διαιθυλενοτριαμίνη και επιχλωροϋδρίνη, ή μίγμα επιχλωροϋδρίνης και αμμωνίας (δ) ρητίνη πολυαμιδοπολυαμινοεπιχλωροϋδρίνης με βάση επιχλωροϋδρίνη, διμεθυλοαδιπικό εστέρα και διαιθυλενοτριαμίνη (ε) ρητίνη πολυαμιδοπολυαμινοεπιχλωροΰδρίνης με βάση επιχλωροϋδρίνη, αμίδιο του αδιπικου οξέος και διαμινοπροπυλομεθυλαμίνη. -Πολυαιθυλεναμίνες και πολυαιθυλενιμίνες - Προϊόν συμπύκνωσης ουρίας - φορμαλδεΰδης που έχει ή όχι τροποποιηθεί με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: αμινομεθυλοσουλφονικό οξύ σουλφανιλικό οξύ βουτανόλη διαμινοβουτάνιο διαμινοδιαιθυλαμίνη διαμινοδιπροπυλαμίνη διαμινοπροπάνιο διαιθυλενοτραιμίνη αιθανόλη γουανιδίνη μεθανόλη Οχι περισσότερο από 0,75 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα Η περιεκτικότητα σε ελεύθερη φορμαλδεΰδη όχι περισσότερη από 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα

16 Κ.Δ.Π. 120/ Ονομασίες τετρααιθυλενοπενταμίνη τριαιθυλενοτετραμίνη θειώδες νάτριο Τέταρτη κατηγορία Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,01 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφάνειας του μη επικαλυμμένου υμένα - Προϊόντα αντιδράσεως πολυαιθυλενοξειδίου με αμίνες εδωδίμων ελαίων -Λαουρυλοθειϊκή μονοαιθανολαμίνη

17 427 ΚΛ.Π. 120/99 ΤΜΗΜΑ II Επικαλυμμένος Υμένας Αναγεννημένης Κυτταρίνης Ονομασίες Α. Αναγεννημένη κυτταρίνη Β. Πρόσθετα Γ. Επικάλυψη 1. Πολυμερή - αιθυλικοί, υδροξυαιθυλικοί και μεθυλικοί αιθέρες της κυτταρίνης - νιτρική κυτταρίνη - πολυμερή, συμπολυμερή και μίγματα αυτών παρασκευαζόμενα από τα ακόλουθα μονομερή: Βλέπε Τμήμα Ι Βλέπε Τμήμα Ι Όχι περισσότερο των 50 χιλιοστογράμμων επιχρίσματος ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφανείας της όψης που βρίσκεται σε επαφή με το τρόφιμο Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφανείας του επιχρίσματος της όψης που βρίσκεται σε επαφή με το τρόφιμο Όχι περισσότερο των 20 χιλιοστογράμμων ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα επιφανείας της όψης που βρίσκεται σε επαφή με το τρόφιμο. Περιεκτικότητα σε άζωτο της νιτρικής κυτταρίνης μεταξύ 10,8% (w/w) και 12,2% (w/w) βινυλικές ακετάλες παραγόμενες από κορεσμένες αλδεϋδες (d μέχρι C 6) οξεικό βινύλιο βινυλικοί αιθέρες αλκυλίων (C 1 μέχρι C 4) ακριλικό, κροτωνικό, ιτακονικό, μηλεΐνικό, μεθακρυλικό οξέα και οι εστέρες τους βουταδιένιο Σύμφωνα με τις Κοινοτικές οδηγίες και, απουσία αυτών, προς την εθνική νομοθεσία στυρένιο μεθυλοστυρένιο βινυλιδενοχλωρίδιο ακρυλονιτρίλιο μεθακρυλονιτρίλιο αιθυλένιο, προπυλένιο, 1- και 2-βουτυλένιο βινυλοχλωρίδιο 2. Ρητίνες Σύμφωνα με τον Κανονισμό 12 Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να

18 Κ.Δ.Π. 120/ Ονομασίες υπερβαίνει τα 12,5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με το τρόφιμο και μόνο για την παρασκευή επιχρισμάτων υμένων αναγεννημένης κυτταρίνης με βάση νιτρική κυτταρίνης ήσυμπολυμερή βινυλοχλωριδίου και οξεικού βινυλίου. - καζεϊνη - κολοφώνιο και /ή τα ττολυμερισμένα, υδρογονωμένα ή ασύμμετρα προϊόντα του και οι μεθυλικοί, αιθυλικοί, ή οι με C? μέχρι C 6 πολυσθενείς αλκοόλες ή μίγματα των αλκοολών αυτών, εστέρες. - κολοφώνιο και /ή τα πολυμερισμένα, υδρογονωμένα ή ασύμμετρα προϊόντα του συμπυκνωμένα με ακρυλικό, μηλεϊνικό, κιτρικό, φουμαρικό και/ή φθαλικό οξύ και/ή 2.2 δις(4- υδροξυφαινυλο)προπανοφορμαλδεϋδη και εστεροποιημένο με μεθυλική, αιθυλική, ή με C 2 μέχρι C6 πολυσθενείς αλκοόλες ή μίγματα των αλκοολών αυτών - εστέρες προερχόμενοι από δις(2- υδροξυαιθυλ)αιθέρα με προϊόντα προσθήκης των β-πινενίου και/ή διπεντενίου και/ή διτερπενίου και μηλεϊνικό σνυδρίτη - εδώδιμη ζελατίνη - κικινέλαιο και τα προϊόντα, αφυδάτωσης ή υδρογόνωσης του και τα προϊόντα συμπύκνωσης του με πολυγλυκερόλη, αδιπικό, κιτρικό, μηλεϊνικό, φθαλικό και σεβακικό οξύ - φυσική μαστίχα=ντάμαρ - πολυ-β-πινένιο=τερπενικές ρητίνες - ρητίνες ουρίας-φορμαλδεύδης (βλέπε προσδετικά μέσα) 3. Πλαστικοποιητές Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα - κιτρικό ακετυλοτριβουτύλιο - κιτρικό ακετυλο-τρις(2-αιθυλεξύλιο) - αδιπικό διισοβουτύλιο

19 429 Κ.Δ.Π. 120/99 Ονομασίες - αδιπικό δι-η-βουτύλιο - αζελαϊκό δι- η-εξύλιο - φθαλικό βουτυλοβενζύλιο Όχι περισσότερο από 2,0 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα - φθαλικό δι- π-εξύλιο Οχι περισσότερο από 3,0 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα - φθαλικό δικυκλοεξύλιο - φωσφορικό 2-αιθυλεξυλδιφαινύλιο Όχι περισσότερο από 4,0 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα Όχι περισσότερο από 2,5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα - μονοοξεική γλυκερόλη=μονοασετίνη - διοξεική γλυκερόλη=διασειίνη - τριοξεική γλυκερόλη=τριασετίνη - σεβακικό διβουτύλιο - σεβακικό δι(2-αιθυλοεξύλιο)=σεβακικό διοκτύλιο - τρυγικό δι- π- βουτύλιο -τρυγικό διισοβουτύλιο 4. Άλλα πρόσθετα 4.1 Πρόσθετα περιλαμβανόμενα στο Μέρος Ι 4.2 Ειδικά πρόσθετα για τα επιχρίσματα -δεκαεξανόλη-1 και δεκαοκτανόλη-1 Η συνολική ποσότητα των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα στον μη επικαλυμμένον υμένα αναγεννημένης κυτταρίνης, συμπεριλαμβανομένου και του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα Ίδιοι περιορισμοί όπως στο Μέρος Ι (όμως οι ποσότητες σε χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα, αναφέρονται στον μη επικαλυμμένον υμένα αναγεννημένης κυτταρίνης, συμπεριλαμβανομένου και του επιχρίσματος επί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα) Η ποσότητα της ουσίας ή ομάδας ουσιών σε κάθε τίτλο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα (ή ένα χαμηλότερο όριο όπου καθορίζεται) του επιχρίσματος επί της όψης που

20 ΚΛ.Π. 120/ Ονομασίες -εστέρες ίων γραμμικών λιπαρών οξέων. κορεσμένων ή ακόρεστων, με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακα από 8 έως 20 συμπεριλαμβανομένων και κικινελαϊκού οξέος με γραμμικές αλκοόλες :αιθυλική, βουτυλική, αμυλική και ελαϋλική βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα -λιγνιτοκηροί, περιλαμβάνοντες σε καθαρή κατάσταση λιγνιτικά οξέα (C x μέχρι C^) και/ή εστέρες αυτών με αιθανοδιόλη και/ή 1,3- βουτανοδιόλη και/ή τα μετά ασβεστίου και καλίου άλατα αυτών -κηρός καρναούμπα -κηρός μέλισσας -κηρός εσπάρτο -κηρός καντελίλλα -διμεθυλοπολυσιλοξάνη Όχι περισσότερο από 1 χιλιοστόγραμμο ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα -εποξειδωμένο έλαιο σόγιας (περιεκτικότητα σε οξειράνια 6 έως 8%) -καθαρή παραφίνη και μικροκρυσταλλικοί κηροί -τετραστεατικός πενταερυθρίτης -φωσφορικά άλατα του μονό και δις(δεκαοκτυλδιαιθυλενοξειδίου) Όχι περισσότερο από 0,2 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα -εστεροποημένα αλείφατικά οξέα (C 8 μέχρι C^) με μονό ή δι-(2-υδροξυαιθυλο)αμίνη -2-και 3-τριτοβοΰτυλο-4-υδροξυανισόλη= βουτυλική υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) -2,6-δι-τριτοβουτυλο-4-μεθυλθφαινόλη= βουτυλική υδροξυτολουόλη (ΒΗΤ) -μηλεΐνικόςδι-η-οκτυλο-δις(2-αιθυλοεξυλο) κασσίτερος S. Διαλύτες Όχι περισσότερο από 0,06 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα Όχι περισσότερο από 0,06 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα Όχι περισσότερο από 0,06 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα -οξεικός βουτυλεστέρας

21 431 ΚΛ.Π. 120/99 -οξεικός αιθυλεστέρας Ονομασίες -οξεικός ισοβουιυλεστέρσς Η συνολική ττοσότητα των ουσιώνδεν ττρέττει να υπερβαίνει τα 0,6 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος εττί της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα -οξεικός ισοπροπυλεστέρας -οξεικός προπυλεστέρας -ακετόνη -βουτανόλη-1 -αιθανόλη -βουτανόλη-2 -προπανόλη-2 -προπανόλη-1 -κυκλοεξάνιο -μονοβουτυλικός αιθέρας της αιθυλενογλυκόλης -οξεικός μονοβουτυλαιθέρας της αιθυλενο- Υλυκόλης -μονοαιθυλικός αιθέρας της αιθυλενογλυκόλης -οξεικός μονοαιθυλαιθέρας της αιθυλενο- γλυκόλης -μονομεθυλικός αιθέρας της αιθυλενογλυκόλης -οξεικός μονομεθυλαιθέρας της αιθυλενογλυκόλης -μεθυλοαιθυλοκετόνη -μεθυλοισοβουτυλοκετόνη -τετραϋδροφουράνιο -τολουόλιο Όχι περισσότερο από 0,06 χιλιοστόγραμμα ανά 100 τετραγωνικά εκατοστόμετρα του επιχρίσματος επι της όψης που βρίσκεται σε επαφή με τα τρόφιμα Σημ.1 Τα επί τοις εκατόν στοιχεία του Τμήματος Ι και II αναφέρονται κατά βάρος (w/w) επί ανύδρου υμένα αναγεννημένης κυτταρίνης Σημ.2 Οι ουσίες του Παραρτήματος αυτού θα πρέπει να είναι καλής εμπορικής ποιότητος

22 Κ.Δ.Π. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Va (Κανονισμός 14(1)) Διάλυμα και συνθήκες ελέγχου απελεύθερου με νης ποσότητας μολύβδου ή/και καδμίου από κεραμικά αντικείμενα Το διάλυμα ελέγχου της απελεύθερουμενης ποσότητας μολύβδου ή/και καδμίου από κεραμικά αντικείμενα είναι πρόσφατα παρασκευασμένο υδατικό διάλυμα οξεικού οξέος 4% κατ'όγκον. Η θερμοκρασία ελέγχου είναι 22 ± 2 "C και η διάρκεια επαφής του διαλύματος ελέγχου με την προς έλεγχο επιφάνεια του κεραμικού είναι 24 ± 0,5 ώρες. Οταν ο προσδιορισμός αφορά μόνο στην απελευθερούμενη ποσότητα μολύβδου, το δείγμα καλύπτεται κατάλληλα και αφήνεται στο σύνηθες εργαστηριακό φως. Οταν ο προσδιορισμός αφορά στην απελευθερούμενη ποσότητα καδμίου ή καδμίου και μολύβδου, το δείγμα καλύπτεται κατάλληλα ώστε η ελεγχόμενη επιφάνεια να βρίσκεται στο σκοτάδι. Σημείωση: Οι λεπτομερείς κανόνες για την ανάλυση περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 84/500/ EEC του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

23 433 Κ.Δ.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Vp (Κανονισμός 14(1)) Μέθοδος ανάλυσης για τον προσδιορισμό της απελεύθερουμενης ποσότητας μολύβδου ή/και καδμίου από κεραμικά αντικείμενα Η απελευθερούμενη από κεραμικά αντικείμενα ποσότητα μολύβδου ή/και καδμίου στο διάλυμα ελέγχου προσδιορίζεται με τη μέθοδο της ατομικής απορρόφησης με όριο ανίχνευσης καλύτερο από 0,1 mg/l για το μόλυβδο και καλύτερο από 0,01 mg/l για το κάδμιο. Σημείωση: Η λεπτομερής μέθοδος ανάλυσης περιγράφεται στο Παράρτημα II της Οδηγίας 84/500/ EEC του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

24 K.AJI. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Vy (Κανονισμός 15) Διάλυμα και συνθήκες ελέγχου θηλών θηλάστρων και ψευδοθηλάστρων από ελαστομερές ή ελαστικό όσον αφορά στην παρουσία Ν-νιτροζαμινών και Ν- νιτροζώσιμων ουσιών Το διάλυμα ελέγχου της απευλευθερούμενης ποσότητας Ν-νιτροζαμινών και Ν- νιτροζώσιμων ουσιών παρασκευάζεται με διάλυση 4,2 g όξινου ανθρακικού νατρίου (NaHC0 3 ), 0,5 g χλωριούχου νατρίου (NaCI), 0,2 g ανθρακικού καλίου (K 2 C0 3 ) και 30,0 g νιτρώδους νατρίου (NaN0 2 ) σε ένα λίτρο απεσταγμένου νερού ή νερού άλλης ισοδύναμης ποιότητας. Το διάλυμα πρέπει να έχει ρη=9. Το δείγμα των θηλών θηλάστρων ή ψευδοθηλάστρων βυθίζεται στο διάλυμα επί 24 ώρες σε θερμοκρασία 40 ± 2 C.

25 435 Κ.Δ.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V6 (Κανονισμός 15) Μέθοδος προσδιορισμού Ν-νιτροζαμινών και Ν-νιτροζώσιμων ουσιών στο διάλυμα ελέγχου 1. Μετά την 24ωρη ετταφή με το δείγμα, μέρος του διαλύματος ελέγχου εκχυλίζεται με διχλωρομεθάνιο και στο εκχύλισμα προσδιορίζονται οι Ν-νιτροζαμίνες με τη μέθοδο της αερίου χρωματογραφίας. 2. Οι Ν-νιτροζώσιμες ουσίες προσδιορίζονται σε άλλο μέρος του πιο πάνω διαλύματος, αφού με οξύνιση με υδροχλωρικό οξύ μετατραπούν σε Ν-νιτροζαμίνες, οι οποίες στη συνέχεια εκχυλίζονται με διχλωρομεθάνιο και προσδιορίζονται με τη μέθοδο της αερίου χρωματογραφίας.

26 ΚΛ.Π. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Via ( Κανονισμός 17 (2 )(α)) Προσομοιωτές Τροφίμων Προσομοιωτής Α: Απεοταγμένο νερό ή νερό ισοδύναμης ποιότητας. Προσομοιωτής Β: 3% (βάρος κατά όγκο) υδατικό διάλυμα οξεικού οξέος. Προσομοιωτής C: 15% (όγκο κατά όγκο) υδατικό διάλυμα αιθανόλης. Προσομοιωτής D: Εξευγενισμένο ελαιόλαδο <1). Εάν, για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με την εφαρμογή της μεθόδου αναλύσεως, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί προσομοιωτές τότε το ελαιόλαδο πρέπει να αντικατασταθεί με μείγμα συνθετικών τριγλυκεριδίων Ρ) ή ηλιανθέλαιο* 3 '. <1) Χαρακτηριστικά εξευγενισμένου ελαιολάδου: Αριθμός ιωδίου (Wijs) = 80 μέχρι 88 Δείκτης διαθλάσεως στους 25 C = 1,4665 μέχρι 1,4679 Οξύτητα (σε ελαΐκό οξύ %) = 0,5 % κατά μέγιστο Αριθμός υπεροξειδίων (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά χιλιόγραμμο ελαίου) = 10 κατά μέγιστο <2) Σύσταση του συνθετικού μείγματος τρινλυκεριδίων: Αναλογίες λιπαρών οξέων Αριθμός ατόμων-c λιπαρού οξέος λοιπά Εμβαδόν GLC (%) <1 Καθαρότητα Περιεκτικότητα σε μονογλυκερίδια (ενζυματικώς) ^ 0,2 % Περιεκτικότητα σε διγλυκερίδια (ενζυματικώς) < 2,0 % Μη σαπωνοποιήσιμες ύλες s 0,2 % Αριθμός ιωδίου (Wijs) 0,1 % Οξύτητα <, 0,1 % Υγρασία (Κ. Fischer) < 0,1 % Σημείον τήξης 28 ± 2 C Χαρακτηριστικό φάσμα απορρόφησης (πάχος στοιβάδας = 1 cm, τυφλόν: νερό 35 C) Μήκος κύματος (nm) Διαπερατότητα (%) Διαπερατότητα τουλάχιστον 10% στα 310 nm (κυψελίδα 1 cm, τυφλόν: νερό 35 C). ' Χαρακτηριστικά ηλιανθελαίου: Αριθμός ιωδίου (Wijs) = 120 μέχρι 145 Δείκτης διαθλάσεως στους 20 C = 1,474 μέχρι 1,476 Αριθμός σαπωνοποίησης = 188 μέχρι 193 Σχετική πυκνότητα στους 20 C = 0,918 μέχρι 0,925 Μη σαπωνοποιήσιμες ύλες = 0,5 μέχρι 1,5 %

27 437 Κ.Α.Π. 120/99 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Vip ( Κανονισμός 17 (2)(α)) Συμβατικές Συνθήκες για Έλεγχο Μετανάστευσης Συστατικών των Πλαστικών Υλικών και Αντικειμένων στα Τρόφιμα με τη Χρήση Προσομοιωτών Τροφίμων Συνθήκες επαφής στη χειρότερη προβλεπόμενη χρήση Συνθήκες δοκιμασίας Χρόνος επαφής t < 5 λεπτά 5 λεπτά < t < 0,5 ώρες 0,5 ώρες < t < 1 ώρα 1 ώρα < t < 2 ώρες 2 ώρες < t < 4 ώρες 4 ώρες < t < 24 ώρες t > 24 ώρες Θερμοκρασία επαφής T<5 C 5 C<T<20 C 20 C < Τ < 40 C 40 C < Τ < 70 C 70 C<T<100 C 100 C<T<121 C 121 C<T<130 C 130 C<T<150 C T>150 C Χρόνος δοκιμασίας βλέπε σημ. 1 0,5 ώρες 1 ώρα 2 ώρες 4 ώρες 24 ώρες 10 μέρες Θερμοκρασία δοκιμασίας 5 C 20 C 40 C 70 C 100 C ή σημείο βρασμού 121 C Ο 130 C(*) 150 C (*) 175 C(*) Π Η θερμοκρασία αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον προσομοιωτή D. Για τους προσομοιωτές Α, Β ή C η δοκιμασία μπορεί να αντικατασταθεί από άλλην στους 100 C ή στη θερμοκρασία βρασμού για χρόνο τετραπλάσιο του επιλεγέντος βάσει του κανόνος 10 του Μέρους 2 του Παραρτήματος VIII. Σημείωση 1: Βλέπε Παράρτημα VIII Μέρος 2 παράγραφος 13δ.

28 Κ.Δ.Π. 120/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Vila (Κανονισμός 19(a)) Κατάλογος μονομερών και άλλων πρώτων υλών ττου επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειμένων Γενική Εισαγωγή 1. Το Παράρτημα αυτό περιέχει τον κατάλογο των μονομερών ή άλλων πρώτων υλών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει: -τις ουσίες που υποβάλλονται σε πολυμερισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται η πολυσυμπύκνωση, η πολυπροσθήκη, ή οποιαδήποτε ανάλογη μέθοδος για την παραγωγή μακρομορίων. -τις φυσικές ή συνθετικές μακρομοριακές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τροποποιημένων μακρομορίων, εφόσον τα μονομερή ή άλλες πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύνθεση τους δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. -τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση των υφισταμένων φυσικών ή συνθετικών μακρομοριακών ουσιών. 2 Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει τα άλατα (στα οποία περιλαμβάνονται τα διπλά άλατα και τα όξινα άλατα) των επιτρεπομένων οξέων, φαινολών ή αλκοολών με αργίλιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, και ψευδάργυρο Όμως εμφανίζονται στον κατάλογο ονόματα που περιέχουν τους όρους"... οξύ(έα), άλατα", όταν δεν αναγράφονται το ή τα αντίστοιχα ελεύθερα οξέα. Στις περιπτώσεις αυτές ο όρος "άλατα" σημαίνει "άλατα αργιλίου, αμμωνίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου και ψευδαργύρου". 3. Ο κατάλογος επίσης δεν περιλαμβάνει τις ακόλουθες ουσίες αν και μπορεί να παρουσιάζονται: (α) ουσίες που μπορεί να απαντούν στο τελικό προϊόν -προσμείξεις των ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί, -ενδιάμεσα προϊόντα αντιδράσεων - προϊόντα διάσπασης (β) τα ολιγομερή και τις φυσικές ή συνθετικές μακρομοριακές ουσίες καθώς και τα μίγματα τους, εφόσον περιλαμβάνονται στον κατάλογο τα μονομερή ή οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύνθεση τους (γ) μίγματα των επιτρεπομένων ουσιών

29 439 Κ.Δ.Π. 120/99 Τα υλικά και αντικείμενα που περιέχουν τις ουσίες των παραγράφων (α), (β) και (γ) θα πρέπει να συνάδουν με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Οι επιτρεπόμενες ουσίες πρέπει να είναι καλής ποιότητας όσον αφορά τα κριτήρια καθαρότητας. 5. Ο κατάλογος περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: - στήλη 1 (PM/REF.No): αριθμός αναφοράς υλικού συσκευασίας ΕΕ στον κατάλογο -στήλη 2 (CAS No): αριθμός μητρώου CAS (Chemical Abstracts Service) -στήλη 3 (όνομα) χημική ονομασία -στήλη 4 (περιορισμοί). Μπορούν να περιλαμβάνουν: - το όριο ειδικής μετανάστευσης (SML) - τη μέγιστη επιτρεπομένη ποσότητα ουσίας στο υλικό ή αντικείμενο (QM) - τυχόν άλλους περιορισμούς που αναφέρονται ειδικά 6. Αν μια ουσία αναγράφεται στον κατάλογο ως μεμονωμένη ένωση και καλύπτεται επίσης από τη γενική κατηγορία, οι περιορισμοί που εφαρμόζονται για την ουσία αυτή είναι εκείνοι που αναφέρονται για τη μεμονωμένη ένωση. 7. Όταν τυχόν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού CAS και της χημικής ονομασίας, η χημική ονομασία θα υπερισχύει του αριθμού CAS. Αν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού CAS όπως αυτός αναφέρεται στο EINECS (European Inventory of Existing Commercial Chemical Substaces) και του μητρώου CAS, υπερισχύει ο αριθμός CAS του μητρώου CAS. 8. Στη στήλη 4 του καταλόγου χρησιμοποιούνται ορισμένες συντομογραφίες ή εκφράσεις που σημαίνουν τα εξής: DL = όριο ανίχνευσης τ. π = τελικό υλικό ή αντικείμενο NCO = ισοκυανική ρίζα ND = μή ανιχνεύσιμο Για σκοπούς των παρόντων Κανονισμών" μη ανιχνεύσιμο" σημαίνει ότι η ουσία δεν θα πρέπει να ανιχνεύεται με μια μέθοδο ελεγμένης καταλληλότητας η οποία θα πρέπει κανονικά να την ανιχνεύει στο όριο ανίχνευσης (DL) που έχει καθορισθεί. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια μέθοδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος ανάλυσης με κατάλληλες επιδόσεις για το όριο ανίχνευσης έως ότου

30 Κ.Δ.Π. 120/ αναπτυχθεί μέθοδος ελεγμένης καταλληλότητας. QM = μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα "υπολείμματος" ουσίας στο υλικό ή στο αντικείμενο. QM(T) = μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα "υπολείμματος" ουσίας στο υλικό ή στο αντικείμενο εκφρασμένη ως σύνολο της αναφερόμενης ρίζας ή ουσίας(ών). Για τους σκοπούς των παρόντων κανονισμών QM(T) σημαίνει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα "υπολείμματος" ουσίας στο υλικό ή στο αντικείμενο πρέπει να προσδιορίζεται με μέθοδο ελεγμένης καταλληλότητας στο καθοριζόμενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια μέθοδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος ανάλυσης με κατάλληλες επιδόσεις για το όριο ανίχνευσης έως ότου αναπτυχθεί μέθοδος ελεγμένης καταλληλότητας. SML = όριο ειδικής μετανάστευσης σε τρόφιμο ή σε προσομοιωτή τροφίμου εκτός εάν υπάρχει διαφορετική διευκρίνιση. Για τους σκοπούς των παρόντων Κανονισμών SML σημαίνει ότι η ειδική μετανάστευση της ουσίας πρέπει να προσδιορίζεται με μέθοδο ελεγμένης καταλληλότητας στο καθοριζόμενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια μέθοδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος ανάλυσης με κατάλληλες επιδόσεις για το όριο ανίχνευσης έως ότου αναπτυχθεί μέθοδος ελεγμένης καταλληλότητας. SML(T) = όριο ειδικής μετανάστευσης σε τρόφιμο ή σε προσομοιωτή τροφίμου εκφρασμένο ως σύνολο της αναφερομένης ρίζας ή ουσίας(ών). Πα τους σκοπούς των παρόντων κανονισμών SML(T) σημαίνει ότι η ειδική μετανάστευση των ουσιών θα πρέπει να προσδιορίζεται με μέθοδο ελεγμένης καταλληλότητας στο καθοριζόμενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια μέθοδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος ανάλυσης με κατάλληλες επιδόσεις για το όριο ανίχνευσης έως ότου αναπτυχθεί μέθοδος ελεγμένης καταλληλότητας.

31 441 Κ.Δ.Π. 120/99 MEPOE A ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ PM/REF-No. CAS-No. Ονομασία (1) (2) < 3 > (4) Αβιετικό οξύ Ακεταλδεϋδη Οξεικό οξύ Οξεικός βινυλεστέρας SML = 12mg/kg Οξεικός ανυδρίτης Ακετυλένιο Ακρυλαμίδιο SML=NCKDL=0,01 mg/kg Ακρυλαμιδο-2-με&υλοπροπανοσουλφανικό οξύ SML=0,05 mg/kg Ακρυλικό οξύ Ακρυλικός βενζυλεστέρας Ακρυλικός η-βουτυλεστέρας Ακρυλικός sec-βουτυλεστέρας Ακρυλικός tert-βουτυλεστέρας Ακρυλικός αιθυλεστέρας Ακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας Βλέπε "ακρυλικός μονοεστέρας με αιθυλενογλυκόλη" Ακρυλικός ισοβουτυλεστέρας Ακρυλικός ισοπροπυλεστέρας Ακρυλικός μεθυλεστέρας Ακρυλικός μονοεστέρας με οιθυλενογλυκόλη Ακρυλικός η-οκτυλεστερας Ακρυλικός προπυλεστέρας Ακρυλονιτρίλιο 5Μί=μή ανιχνεύσιμο (DL=0.020mg/kg, συμπ/ται η αναλυτική ανοχή)

Ε.Ε. Παρ. III(I) 43] Κ.Δ.Π. 77/2002 Αρ. 3575,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 43] Κ.Δ.Π. 77/2002 Αρ. 3575, Ε.Ε. Παρ. III(I) 43] Κ.Δ.Π. 77/2002 Αρ. 3575, 11.2.2002 Αριθμός 77 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων (Επαφή με Τρόφιμα) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (5) Η μέθοδος προσδιορισμού της μη μεταναστευτικότητας των

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (5) Η μέθοδος προσδιορισμού της μη μεταναστευτικότητας των 30.6.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 172/71 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/42/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2007 περί των υλικών και των αντικειμένων από μεμβράνη αναγεννημένης κυτταρίνης που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

3069 Κ.Δ.Π. 450/2004

3069 Κ.Δ.Π. 450/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3850, 30.4.2004 3069 Κ.Δ.Π. 450/2004 Αριθμός 450 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων για Επαφή με Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992 E.E. Παρ. ΙΠ (I) Αρ. 2802,18.6.93 403 Κ.Δ.Π. 154/93 Αριθμός 154 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα Αναθεώρηση Δωδέκατης Σειράς) Κανονισμός του 1993, που εκδόθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0500 EL 20.05.2005 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX SANCO/10387/2013 Rev. 1 ANNEX (POOL/E3/2013/10387/10387R1-EN ANNEX.doc) D030733/02 [ ](2013) XXX draft ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ. Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:;

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ. Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:; Κ.Δ.Π. 575/2005 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 4060 της 23 ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:; Αριθμός 575 Οι περί Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος.

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4872 Κ.Δ.Π. 456/2002 Αρ. 3639, 27.9.2002 Αριθμός 456 Οι περί Εκχυλισμάτων Καφέ και Εκχυλισμάτων Κιχωρίου Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 3186 Κ.Λ.Π. 352/2005 Αρ. 4019, 29.7.2005 Αριθμός 352 Οι περί Ποικίλων Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004,

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004, Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 3197 Κ.Δ.Π. 353/2005 Αρ. 4019,29.7.2005 Αριθμός 353 Οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

1367 Κ.Δ.Π. 290/2003

1367 Κ.Δ.Π. 290/2003 E.E. Παρ. ΙΠ(Ι) Αρ. 3704,11.4.2003 1367 Κ.Δ.Π. 290/2003 Αριθμός 290 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 2) ΤΟΥ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Συσκευασία Τροφίμων Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. 82 / 2016 Κατάργηση της υπ αριθ. 1901/85 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 49/Β/19.02.1986), τροποποίηση του άρθρου 80 «Είδη γάλακτος» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) (ΦΕΚ 788/Β/31.12.1987),

Διαβάστε περισσότερα

7795 Κ.Δ.Π. 817/2004

7795 Κ.Δ.Π. 817/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) 7794 Κ.Δ.Π. 817/2004 Αρ. 3930, 3.12.2004 Αριθμός 817 Οι περί Ποικίλων Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0711 EL 01.09.1997 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Οκτωβρίου 1982 για τον καθορισµό των βασικών κανόνων που

Διαβάστε περισσότερα

της 7ης Δεκεμβρίου 1994 για την τροποποίηση της οδηγίας 88/ 344/ΕΟΚ" (ΕΕ L 331 της , σ. 10).

της 7ης Δεκεμβρίου 1994 για την τροποποίηση της οδηγίας 88/ 344/ΕΟΚ (ΕΕ L 331 της , σ. 10). Ε.Ε. Παρ. III(I) 2515 Κ.Δ.Π. 265/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 265 Οι περί Διαλυτών Εκχύλισης Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από to Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 29

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ «Υ.Α.Ε.Τ.» ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Νικόλαος Α. Κατερέλος

Διαβάστε περισσότερα

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Αριθ. 530 (4) Τροποποίηση του άρθρου 26 του Κώδικα Τροφίμων Πο τών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης «Πλαστικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 816/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 σχετικά με την τροποποίηση, αφενός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΧΗΜΙΚΗΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑθηνάΒουρούδη Μαρούλα Κιούση ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αναπόσπαστο κομμάτιτηςπαραγωγικήςδιεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 160/14 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 579/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαΐου 2014 για την παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994.

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994. Άρθρο71 (1) Ελαιόλαδο 1. «Ελαιόλαδο» χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελαίας της Ευρωπαϊκής (OLEA EUROPEA) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

1373 Κ.Δ.Π. 291/2003

1373 Κ.Δ.Π. 291/2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3704,11.4.2003 1373 Κ.Δ.Π. 291/2003 Αριθμός 291 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 2) ΤΟΥ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 30/2 6.2.2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/174 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2015 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 .Ε. Παρ. ΙΪΙ(Ι) 3964 Κ.Δ.Π. 474/2004 ρ. 3852, 30.4.2004.ριθμός 474 Οι περί Μεθόδων Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Τροφίμων για Έλεγχο των Μεγίτων Περιεκτικοτήτων Πατουλίνης στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004,

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D034272/03 - Παράρτημα Ι.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D034272/03 - Παράρτημα Ι. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15140/14 ADD 1 DENLEG 167 AGRI 682 SAN 420 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 8.10.2016 L 273/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1784 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Σεπτεμβρίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 509 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Καδμίου) Κανονισμοί του 2002 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. σελίδα Πρόλογος 11. περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών ουσιών 16 2.2 Πίνακας µε παραδείγµατα 18

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. σελίδα Πρόλογος 11. περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών ουσιών 16 2.2 Πίνακας µε παραδείγµατα 18 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελίδα Πρόλογος 11 ΕΝΟΤΗΤΑ Ι 1. Χηµικές ουσίες 14 1.1 Γενικά 14 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 14 2. Μορφή και τύπος των χηµικών ουσιών στο εργασιακό περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ ΩΣ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ ΩΣ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ ΩΣ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ ΩΣ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15140/14 DENLEG 167 AGRI 682 SAN 420 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης.

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης. Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμοί Αλκοόλη Ολική οξύτητα Πτητική οξύτητα Ελεύθερος θειώδης ανυδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 113/18 29.4.2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/752 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Απριλίου 2017 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 24α (1) Mεμβράνη από αναγεννημένη κυτταρίνη πoυ πρooρίζεται να έλθει σε επαφή με τα τρόφιμα

Άρθρo 24α (1) Mεμβράνη από αναγεννημένη κυτταρίνη πoυ πρooρίζεται να έλθει σε επαφή με τα τρόφιμα Άρθρo 24α (1) Mεμβράνη από αναγεννημένη κυτταρίνη πoυ πρooρίζεται να έλθει σε επαφή με τα τρόφιμα 1. Ως μεμβράνη αναγεννημένης κυτταρίνης νoείται, ένα λεπτό φύλλο, που λαμβάνεται από εξευγενισμένη κυτταρίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική ΟΙΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΗ Με απόσταξη 200 ml οίνου συλλέγονται 133-150 ml αποστάγματος. Για την εξουδετέρωση της οξύτητας του οίνου, για να μη ληφθούν στο απόσταγμα πτητικά οξέα (οξικό, ανθρακικό και θειώδες), στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.3.2014 COM(2014) 174 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4018 ΚΛ.Π. 477/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 477 Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5397/17 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 17 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι 07 Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια Ομάδα I Πρόσθετα εκτός από προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 7.1.1 και 7.1.2 E 150a-d Καραμελοχρώματα quantum satis μόνο άρτος βύνης E 200 203 Σορβικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προς τους καταναλωτές

Οδηγίες προς τους καταναλωτές Οδηγίες προς τους καταναλωτές σχετικά με την αγορά και χρήση προϊόντων Υλικών και Αντικειμένων που πρόκειται να έλθουν σε Επαφή με Τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.) 1. Ποιά προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 26. Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται. να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

Άρθρο 26. Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται. να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Άρθρο 26 Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται (4) (8) να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα 1. α) Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα υλικά και αντικείμενα τα οποία ως τελικά προϊόντα, προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ 1.12.2015 L 314/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2015/2203 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Νοεμβρίου 2015 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001.

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1623 Κ.Δ.Π. 151/2001 Αρ. 3487, 6.4.2001 Αριθμός 151 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 68

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III

Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III Ουσίες UVCB Gabriele CHRIST http://echa.europa.eu 1 Ουσίες UVCB Άγνωστης (U) ή Ασταθούς σύνθεσης (V) Προϊόντα πολύπλοκων αντιδράσεων (C) ή Βιολογικά υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Κύρια συστατικά τροφίμων Λιπίδια Υδατάνθρακες Αμινοξέα Πρωτεΐνες Ένζυμα Βιταμίνες Άλατα Νερό Άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΘΕΜΑ 1 ο (7+8+10=25 μονάδες) 1) 2 mol HNO 3 (νιτρικού οξέος) περιέχουν: α) 6 άτομα οξυγόνου, β) 28g αζώτου, γ) 96g οξυγόνου, δ) 6 mol

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΟΣ Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 9 κατ 23(3)(ε)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΟΣ Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 9 κατ 23(3)(ε) E.E. Παρ. ΙΠ (I) 701 Κ.Δ.Π. 193/89 Αρ. 2440,15.9.89 Αριθμός 193 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα Αναθεώρηση Έκτης Σειράς) Κανονισμός του 1989, ο οποίος εκδόθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK)

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK) Αριθ. L 40/38 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 11.2. 89 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1988 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 11α. Διαθρεπτική Επισήμανση (1)

Άρθρο 11α. Διαθρεπτική Επισήμανση (1) Άρθρο 11α Διαθρεπτική Επισήμανση (1) 1. α) Το παρόν άρθρο αφορά στην διαθρεπτική επισήμανση των τροφίμων που προορίζονται να διατεθούν ως έχουν στον τελικό καταναλωτή. Εφαρμόζεται, επίσης, σε τρόφιμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 141/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2009 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2015-2016 Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης Εξέταση στη Χημεία ΛΥΚΕΙΟ: Τριμελής ομάδα μαθητών: 1. 2. 3. Αναπληρωματικός: Συνεργάτης Χημικός: Ανδρέας Δαζέας Α Σειρά Θεμάτων (Χημεία)

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EL 18.5.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 134/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 463/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Μαΐου 2013 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 31.3.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 95/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 286/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Ιανουαρίου 2012 για τροποποίηση με

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 313 Κ.Δ.Π. 82/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 82 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ηλεκτρικές Στήλες ή Συσσωρευτές) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3451, 24.11.2000 1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 Αριθμός 334 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Πιεσόμετρα Ελαστικών Μηχανοκίνητων Οχημάτων) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία παραλαβής: 21 Μαΐου 2013 Αποδέκτης: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 162 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 365L0066 9.2.65 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 373/65 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης ' Ιανουαρίου 1965 περί θεσπίσεως ειδικών κριτηρίων καθαρότητας

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.1.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 13/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 25/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Ιανουαρίου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

718 Κ.Δ JI. 167/95 ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983

718 Κ.Δ JI. 167/95 ΟΙ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1975 ΕΩΣ 1983 E.E. Παρ. ΠΙ(Ι) Αρ. 2981,16.6.95 718 Κ.Δ JI. 167/95 Αριθμός 167 Οι περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα - Εικοστή Δεύτερη Σειρά) Κανονισμοί του 1995 οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων Αλάτων Αλκαλίων)

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Κουτρουμπής Φώτιος Γεωπόνος Αγγελής Γεώργιος Γεωπόνος MSc Το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ MAΘΗΜΑ 7 ο MEΘΟ ΟΙ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕΘΟ ΟΙ Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr ΜΕΘΟ ΟΙ Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των 2 φάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.11.2014 EL L 337/53 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1257/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Νοεμβρίου 2014 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.1.2011 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Γενική Χημεία Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Γραφείο Κ2.125, τηλ.: 28210-37772 e-mail:nikosxek@gmail.com Περιεχόμενα Διαλύματα Γραμμομοριακή

Διαβάστε περισσότερα

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «Άρθρο 137» Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 608/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3661 της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 608 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 )

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ Ελαϊκό οξύ διάρκεια 2 ώρες Στόχοι της άσκησης: Η εξοικείωση με τη χημική σύσταση των λιπαρών υλών. Η κατανόηση της όξινης υδρόλυσης ως παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου.

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. 1. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται στα προϊόντα κακάο και σοκολάτας τα οποία προορίζονται για τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer)

Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer) Παρασκευή αιθανικού αιθυλεστέρα (εστεροποίηση κατά Fischer) Πολλές από τις οσμές προϊόντων της καθημερινής μας ζωής οφείλονται σε χημικές ενώσεις γνωστές ως εστέρες. Για παράδειγμα η πλούσια μυρωδιά του

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 06 Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 30 (3) μόνο σάγο και κριθάρι

Διαβάστε περισσότερα

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3449,17.11.2000 1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 Αριθμός 318 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ροδάκινων και Νεκταρινιών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

4033 Κ.Δ.Π. 478/2004

4033 Κ.Δ.Π. 478/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3852, 30.4.2004 4033 Κ.Δ.Π. 478/2004 Αριθμός 478 Οι περί Προστιθέμενων Ουσιών για Ειδικούς Διατροφικούς Σκοπούς σε Τρόφιμα που Προορίζονται για Ειδική Διατροφή (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κεραµικά &µέταλλα σε επαφή. Η κατάσταση στην Ελλάδα

Κεραµικά &µέταλλα σε επαφή. Η κατάσταση στην Ελλάδα Γενικό Χηµείο του Κράτους, Β Χηµική Υπηρεσία Αθήνας Κεραµικά &µέταλλα σε επαφή µε τρόφιµα: Η κατάσταση στην Ελλάδα ανάη Θεοφίλου, Προϊσταµένη Τµήµατος Μετάλλων & Ανόργανων Υλών Το Γ.Χ.Κ. πραγµατοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ Ο οίνος είναι αλκοολούχο ποτό που λαμβάνεται με ζύμωση χυμού σταφυλιών (γλεύκος, μούστος) Συστατικά Οίνου

Διαβάστε περισσότερα

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ ISSN 1725-2547 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 54ο έτος 15 Ιανουαρίου 2011 Περιεχόμενα II Μη νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 10/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ 1 Περιεχόμενα: 1. Πρόσθετα και άλλοι κίνδυνοι από δημητριακά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, 24.11.2000 Αριθμός 332 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ακλοολόμετρα και Αραιόμετρα Αλκοόλης) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας.

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1388 Κ.Δ.Π. 308/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 308 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Αγγουριών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

του 1977 έως 2001 εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. 20m του 1992

του 1977 έως 2001 εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. 20m του 1992 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1527 Κ.Δ.Π. 140/2001 Αρ. 3485, 30.3.2001 Αριθμός 140 Οι περί Πρόδρομων Ουσιών (Παρασκευή και Εμπορία) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 5Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Να εξασφαλίζουν και να διατηρούν κατά την χρήση τους απόλυτη προστασία από αντίστοιχη επιμόλυνση και για τον ασθενή και για τον χρήστη των γαντιών. Να έχουν άριστη εφαρμογή και σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 4η Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Νοθεία στα τρόφιμα Ορισμός Προσθήκη στα τρόφιμα ουσιών που: Απαγορεύεται η χρήση τους ή

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Καλαμάτα 18 / 9 / 2018 Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων Επισήμανση - Παρουσίαση - Διαφήμιση Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2011R0010 EL 30.12.2011 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Εγκατάσταση συστημάτων και διαχείριση εργαστηριακών αποβλήτων των εργαστηρίων του Ε.Ο.Φ. : ΚΑΕ 0899 (90520000-8). 1. Περιγραφή. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στεγάζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

"Νομοθετικό. "Μία. Αθήνα, 15-03-2014

Νομοθετικό. Μία. Αθήνα, 15-03-2014 "Νομοθετικό πλαίσιο για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.): "Μία σύντομη διαδρομή σε ένα σύνθετο αντικείμενο" Αθήνα, 15-03-2014 Δρ. Ζωή Μούσια Χημικός Μηχανικός Προϊστάμενη Τμήματος Ελέγχων Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

2004 για τροποποίηση της οδηγίας 98/53/ΕΚ και της

2004 για τροποποίηση της οδηγίας 98/53/ΕΚ και της Ε.Ε. Παρ. 111(1) 2078 Κ.Δ.Π. 244/2005 Αρ. 3994, 20.5.2005 Αριθμός 244 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2005 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτημάτων των περί

Διαβάστε περισσότερα