ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 2 o ΜΕΡΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 2 o ΜΕΡΟΣ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 2 o ΜΕΡΟΣ Δρ Σωκράτης Ρουσιάκης Επίκουρος Καθηγητής

2 ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ ΚΑΙ ΙΧΘΥΕΣ

3 ΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Με τον όρο ιχθύες αναφέρονταν στο παρελθόν διάφορα υδρόβια ζώα. Σήμερα ο όρος αυτός δεν έχει συστηματική οντότητα. Χρησιμοποιείται όμως ευρέως για εκπαιδευτικούς λόγους. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ιχθύων, ειδικότερα των εξελιγμένων είναι η παρουσία πτερυγίων. Πρόκειται για πεπλατυσμένες δομές που υποστηρίζονται εσωτερικά από ποικίλα και διαφορετικά ανάλογα με την ταξινομική ομάδα σκελετικά στοιχεία. Γενικά, ο σκελετός των πτερυγίων δομείται από διάφορα στοιχεία στη βάση και πτερυγιακές ακτίνες στο άκρο του πτερυγίου. Τα πτερύγια διακρίνονται σε απλά και σε συζυγή πτερύγια. Απλά πτερύγια είναι τα ραχιαία (συνήθως 1 ή 2), το εδραίο πτερύγιο και το ουραίο πτερύγιο. Συζυγή πτερύγια είναι τα θωρακικά πτερύγια και τα πυελικά πτερύγια. Το ουραίο πτερύγιο ποικίλει πολύ σε μορφή και διευθέτηση του εσωτερικού του σκελετού. Διακρίνονται τρεις βασικοί τύποι ουραίου πτερυγίου: ο ετερόκερκος (τυπικός των καρχαριών) στον οποίο η σπονδυλική στήλη (ή νωτιαία χορδή) κάμπτεται προς τα πάνω, ο διφύκερκος (τυπικός των αρτίγονων δίπνοων) στον οποίο η σπονδυλική στήλη εκτείνεται ευθυτενώς ως τη βάση του ουραίου πτερυγίου το οποίο αναπτύσσεται συμμετρικά πάνω και κάτω από το άκρο της σπονδυλικής στήλης, και ο ομόκερκος (χαρακτηριστικός των τελεοστέων) όπου το πτερύγιο είναι μάλλον συμμετρικό αλλά η εσωτερική δομή αποκαλύπτει ότι η σπονδυλική στήλη φέρεται στο άπω άκρο της προς τα άνω. Υπάρχει επίσης και ένας τύπος που είναι ανάποδος του ετερόκερκου, ο υπόκερκος, όπου η σπονδυλική στήλη κάμπτεται προς τα κάτω. Είναι συνήθης σε πολλούς άγναθους ιχθύς.

4 ραχιαία πτερύγια ουραίο πτερύγιο θωρακικά πτερύγια πυελικά πτερύγια εδραίο πτερύγιο Τα πτερύγια και η ονομασία τους σε έναν καρχαρία

5 λεπιδοτρίχια νευρικά τόξα απόληξη νωτιαίας χορδής νευρικά τόξα λεπιδοτρίχια αιματικά τόξα λεπιδοτρίχια νωτιαία χορδή ή σπονδυλική στήλη αιματικά τόξα ετερόκερκος τύπος λεπιδοτρίχια ομόκερκος τύπος νευρικά τόξα αιματικά τόξα απόληξη νωτιαίας χορδής διφύκερκος τύπος Οι πλέον συνήθεις τύποι ουραίων πτερυγίων και η εσωτερική τους δομή (κατά Dean 1895).

6 ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ Myllokunmingia, Κατώτερο Κάμβριο Κίνας. Κατά Shu et al. (1999) και Xian- Guang et al. (2002) Τα παλαιότερα γνωστά σπονδυλωτά (Vertebrata) έχουν βρεθεί στο Κατώτερο Κάμβριο της Κίνας. Είναι ηλικίας περίπου 530 εκατομμυρίων ετών. Χαρακτηρίζονται από υδροδυναμικό σχήμα, ασαφή κεφαλή αλλά πιθανή παρουσία στόματος, βράγχια, μέχρι 25 σε αριθμό μυομερή σχήματος V, πιθανή παρουσία νωτιαίας χορδής, και χαμηλό ραχιαίο πτερύγιο. Δεν διαθέτουν οστεοποιημένα σκελετικά στοιχεία. Οι φυλογενετικές σχέσεις αυτών των ευρημάτων είναι ασαφείς.

7 ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΥ Τα αρχαιότερα σκελετικά ευρήματα είναι θραύσματα εξωσκελετικών στοιχείων και ανήκουν στο Anatolepis που είναι γνωστό από το Ανώτερο Κάμβριο έως το Κατώτερο Ορδοβίσιο, ηλικίας περίπου 500 έως 470 εκατ. ετών. Οι ακριβείς του φυλογενετικές σχέσεις είναι ασαφείς. Κατά καιρούς έχει θεωρηθεί ακόμη και ασπόνδυλο (αρθρόποδο) αλλά νεότερες έρευνες το εντάσσουν στα σπονδυλωτά λόγω της οδοντίνης που υπάρχει στα φυμάτια του εξωσκελετού. φυμάτια με οδοντίνη σπογγώδες μη κυτταρικό οστό ελασματοειδής ιστός Anatolepis, Ανώτερο Κάμβριο-Κατώτερο Ορδοβίσιο, εξωτερική μορφολογία και δομή του εξωσκελετού. Κατά Carroll (1988).

8 ΑΓΝΑΘΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ( AGNATHA ) Οι παλαιότεροι ιχθύες συχνά ομαδοποιούνται ως ομοταξία υπό τον όρο «άγναθοι», αν και σήμερα η συνάθροιση αυτή θεωρείται πολυφυλετική. Οι άγναθοι παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία μορφών και μεγέθους. Εμφανίστηκαν στο Κατώτερο Κάμβριο, πριν από περίπου 520 εκατ. έτη. Με εξαίρεση τους μυξίνους και τα Petromyzontida που ζουν και σήμερα και τα κωνόδοντα που έζησαν μέχρι το Τριαδικό, οι άλλες ομάδες αγνάθων εξαφανίστηκαν στο Ανώτερο Δεβόνιο. Κυριότερες ομάδες αγνάθων Άγναθοι αβέβαιης συστηματικής θέσης Ομοτ. Myxini Ομοτ. Petromyzontida Ομοτ. Conodonta Oμοτ. Pteraspidomorphi (ή Diplorhina) Υφομοτ. Astraspida Υφομοτ. Arandaspida Υφομοτ. Heterostraci Ομοτ. Anaspida Ομοτ. Thelodonti Ομοτ. Osteostracomorphi Αναπαραστάσεις αγνάθων

9 ΟΜΟΤΑΞΙΑ CONODONTA (ΚΩΝΟΔΟΝΤΑ) Κάμβριο-Τριαδικό Ποικιλία στη μορφολογία των οδοντικών στοιχείων της μασητικής συσκευής των κωνοδόντων. Κατά Donoghue (2001). Τα κωνόδοντα χαρακτηρίζονται από επίμηκες σώμα, διακριτή κεφαλική περιοχή με συζυγή αισθητήρια όργανα ακοής και όσφρησης, νωτιαία χορδή, ραχιαίο νευρικό σχοινίο, μυομερή σχήματος V, ουραίο πτερύγιο με εσωτερικό σκελετό. Διαθέτουν μασητική συσκευή με ορυκτοποιημένα σκελετικά στοιχεία απατιτικής σύστασης. Αν και το ορυκτό αυτό απαντάται στα σπονδυλωτά, οι φυλογενετικές σχέσεις των κωνοδόντων με άλλα σπονδυλωτά είναι αβέβαιες γιατί απουσιάζουν τυπικοί σκληροί ιστοί των σπονδυλωτών όπως η αδαμαντίνη, η οδοντίνη και οστίτης. Αναπαράσταση κωνοδόντου. Κατά Sweet & Dononghue (2001).

10 Urochordata Cephalochordata Myxini Petromyzontida Gnathostomata α β γ δ ε στ Απλοποιημένο διάγραμμα που απεικονίζει τις υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί για τις σχέσεις συγγένειας των κωνοδόντων με άλλα χορδωτά. Οι υποθέσεις (α), (β) και (γ) απαιτούν την ανεξάρτητη εξέλιξη ορισμένων χαρακτήρων (όπως εξωτερικούς οφθαλμικούς μύες, ουραίο πτερύγιο με εσωτερική ακτινωτή υποστήριξη και απατιτικής σύστασης σκελετικά στοιχεία) στα κωνόδοντα και τα σπονδυλωτά. Η υπόθεση (δ) απαιτεί είτε την ανεξάρτητη εξέλιξη αυτών των χαρακτήρων στα κωνόδοντα είτε τη δευτερογενή απώλειά τους στα μυξινοειδή. Η υπόθεση (ε) απαιτεί τη δευτερογενή απώλεια σκληρών σκελετικών στοιχείων στα πετρωμυζοντοειδή. Κατά Aldridge & Purnell (1996).

11 oδοντικά στοιχεία P οδοντικά στοιχεία S και M Αρχιτεκτονική μασητικής συσκευής κωνοδόντου και η σχετική της θέση στο σώμα του ζώου. Το εμπρόσθιο τμήμα είναι δεξιά. Κατά Aldridge & Purnell (1996). Πρότυπο της μασητικής συσκευής του κωνοδόντου Idiognathus. Εμπρόσθια όψη. Κατά Purnell & Donoghue (1997).

12 ΟΜΟΤΑΞΙΑ PTERASPIDOMORPHI (ΠΤΕΡΑΣΠΙΔΟΜΟΡΦΟΙ) Ανώτερο Ορδοβίσιο-Ανώτερο Δεβόνιο Στην ομοταξία αυτήν ανήκουν θωρακοφόροι ιχθύες το σώμα των οποίων καλύπτεται από δερμικές πλάκες. Η ομοταξία διακρίνεται επιμέρους στις ομάδες (υφομοταξίες) των: Astraspida (Αστράσπιδα) Αν. Ορδοβίσιο-Κατ. Σιλούριο Arandaspida (Αραντάσιδα) Ορδοβίσιο Heterostraci (Ετερόστρακοι) Κατ. Σιλούριο-Αν. Δεβόνιο Καλύτερα γνωστοί είναι οι ετερόστρακοι.

13 ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ ASTRASPIDA (ΑΣΤΡΑΣΠΙΔΑ) Αν. Ορδοβίσιο-Κατ. Σιλούριο Τα αστράσπιδα χαρακτηρίζονται από εξωσκελετό με φυμάτια που καλύπτονται από παχύ αδαμαντινοειδές ιστό. Τα μάτια είναι μικρά και τοποθετημένα στις πλευρές της κεφαλής. Δεν υπάρχουν συζυγή πτερύγια. ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ ARANTASPIDA (ΑΡΑΝΤΑΣΠΙΔΑ) Ορδοβίσιο Τα αστράσπιδα χαρακτηρίζονται από τη θέση των οφθαλμών που είναι στο άκρο της κεφαλής και ραχιαίως. Ο εξωσκελετός τους δεν είναι καλώς γνωστός, αλλά δομείται από τρία στρώματα ιστών και φαίνεται πως μοιάζει με των ετεροστράκων. Δεν υπάρχουν συζυγή πτερύγια.

14 ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ HETEROSTRACI (ΕΤΕΡΟΣΤΡΑΚΟΙ) Κατώτερο Σιλούριο-Ανώτερο Δεβόνιο Πρόκειται για θωρακοφόρους ιχθύες μήκους από 10 cm έως 1,5 m. Το εμπρόσθιο τμήμα περιβάλλεται από οστέινες αρθρωτές πλάκες οι οποίες σε ορισμένες μορφές εκτείνονται μέχρι την έδρα. Το στόμα βρίσκεται κοντά στο εμπρόσθιο άκρο, στις περισσότερες μορφές σε κοιλιακή θέση. Διαθέτει πλάκες οι οποίες πιστεύεται ότι λειτουργούσαν όπως τα δόντια. Υπάρχει ένα μόνο βραγχιακό άνοιγμα σε κάθε πλευρά της κεφαλικής θωράκισης. Οι οφθαλμοί είναι πλευρικοί. Στην κεφαλή και τις πλευρές του σώματος υπάρχει γραμμικό σύστημα αισθητήριων πόρων. Δεν υπάρχουν συζυγή πτερύγια ούτε εδραίο πτερύγιο. Υπάρχει μόνο ουραίο πτερύγιο το οποίο είναι ευκίνητο και διαθέτει δύο λοβούς, από τους οποίους ο κοιλιακός συνήθως είναι ο μεγαλύτερος και υποστηρίζεται εσωτερικά από το οπίσθιο τμήμα της νωτιαίας χορδής (υπόκερκος δομή). Σε ορισμένες μορφές το ουραίο πτερύγιο είναι διφύκερκο. Ίσως οι ετερόστρακοι να κολυμπούσαν αδέξια. Πρέπει να τρέφονταν βυθίζοντας το στόμα τους στο ίζημα του πυθμένα. Σε ορισμένες μορφές το στόμα βρίσκεται σε ραχιαία θέση και η οστέινη θωράκιση είναι εξαιρετικά ελαττωμένη. Πιθανόν αυτές οι μορφές να τρέφονταν στα επιφανειακά ύδατα διηθώντας μικροοργανισμούς από το νερό.

15 βραγχιακό άνοιγμα ραχιαία πλάκα Anglaspis κοιλιακή πλάκα βραγχιακή πλάκα ραχιαία άκανθα βραγχιακό άνοιγμα ραχιαία πλάκα ρυγχιαία πλάκα Pteraspis κοιλιακή πλάκα βραγχιακή πλάκα Γενικά χαρακτηριστικά του Anglaspis και του Pteraspis, δύο αντιπροσωπευτικών ετεροστράκων. Κατά Carroll (1988).

16 Ιστολογικά, ο εξωσκελετός των ετεροστράκων δομείται από τρία στρώματα, ένα βασικό ελασματοειδές στρώμα, ένα ενδιάμεσο κυψελοειδές και ένα επιφανειακό που σχηματίζει ανάγλυφο από ράχες οδοντίνης ή φυμάτια. Το βασικό και ενδιάμεσο στρώμα δομούνται από ασπιδίνη έναν μη κυτταρικό ιστό που παρουσιάζει ζώνες ανάπτυξης οδοντίνη ράχη οδοντίνης ασπιδίνη κυψέλη βασικό στρώμα κυψέλη α β Γενική δομή του εξωσκελετού των ετεροστράκων. Κατά Janvier (1996). Εξωτερική μορφή των δερμικών οστών των πτερασπιδόμορφων (α) και των κυαθασπιδόμορφων (β) ετεροστάκων. Κατά Janvier (1996).

17 ΟΜΟΤΑΞΙΑ ANASPIDA (ΑΝΑΣΠΙΔΑ) Σιλούριο Τα ανάσπιδα είναι από τους λίγα άγναθα σπονδυλωτά που δεν διαθέτουν δερμική κεφαλική θωράκιση. Σε αυτόν το χαρακτήρα οφείλεται και το όνομά τους. Έχουν πλευρικώς πιεσμένο σώμα, και χαρακτηρίζονται από την παρουσία ακανθών πίσω από τα εξωτερικά βραγχιακά ανοίγματα. Η ουρά είναι υπόκερκου τύπου. Τα λέπη δομούνται από μη κυτταρικό ελασματοειδές οστό που μοιάζει με ασπιδίνη. Δεν υπάρχει οδοντίνη ούτε αδαμαντινοειδής ιστός. Τα ανάσπιδα ήταν κυρίως γλυκών υδάτων. ραχιαία λέπη επιχορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου χορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου βραγχιακά ανοίγματα οπισθοβραγχιακή άκανθα κοιλιακό πτερύγια εδραίο πτερύγιο Γενικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του Pharyngolepis. Κατά Janvier (1996). ελασματοειδής ασπιδίνη Εγκάρσια τομή λέπους ανάσπιδου. Κατά Janvier (1996).

18 ΟΜΟΤΑΞΙΑ THELODONTI (ΘΗΛΟΔΟΝΤΟΙ) Ανώτερο Ορδοβίσιο-Ανώτερο Δεβόνιο Η ομοταξία αυτή περιλαμβάνει μικρόσωμες μορφές (10-20 cm) των οποίων το σώμα αντί να καλύπτεται από πλάκες καλύπτεται από μικρά θηλοειδή φυμάτια. Τα φυμάτια αυτά είναι παρόμοια με εκείνα των αρτίγονων καρχαριών και διαθέτουν πολφική κοιλότητα. Τα περισσότερα θηλόδοντα έχουν σώμα πλευρικώς πεπλατυσμένο. Διαθέτουν ένα ραχιαίο και ένα εδραίο πτερύγιο, ενώ το ουραίο πτερύγιο είναι υπόκερκου ή διφύκερκου τύπου. Πίσω από το κεφάλι και σε πλευρική θέση υπάρχει μια δερμάτινη μεμβράνη που λειτουργούσε ως θωρακικό πτερύγιο. Κάτω από αυτή υπάρχουν τα βραγχιακά ανοίγματα. Οι οφθαλμοί είναι πλευρικοί. Υπάρχει γραμμικό σύστημα αισθητήριων αγωγών τόσο στη ράχη όσο και στην κοιλιά. Οι θηλόδοντοι πιστεύεται ότι ήταν βενθικοί οργανισμοί που τρέφονταν μόλις πάνω από την επιφάνεια του πυθμένα. Ορισμένοι θηλόδοντοι πρέπει να ήταν ιλυοβόροι οργανισμοί.

19 ραχιαίο πτερύγιο επιχορδικός λοβός περιοφθαλμικά λέπη βραγχιακά ανοίγματα θωρακική δερμική πτυχή εδραίο πτερύγιο χορδικός λοβός Μορφολογικά χαρακτηριστικά της Loganellia, θηλόδοντου του Ανωτέρου Σιλουρίου. Κατά Janvier (1996).

20 Τα λέπη των θηλόδοντων διακρίνονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την ιστολογική τους δομή, ενώ κάποια μοιάζουν με τα πλακοειδή λέπη των αρτίγονων καρχαριών. Σε όλες τις περιπτώσεις κάθε λέπος έχει στεφάνη δομημένη από οδοντίνη και βάση από μη κυτταρικό οστό. Στις πρωτόγονες μορφές δεν υπάρχει πολφική κοιλότητα. πρωτόγονη μορφή χωρίς πολφική κοιλότητα κορώνα πολφική κοιλότητα βάση βάση κορώνα πολφική κοιλότητα κορώνα πολφική κοιλότητα βάση πόροι γραμμικού αισθητήριου συστήματος Καθ ύψος τομές θηλοειδών λεπών θηλόδοντων, και εξωτερική και εσωτερική όψη λεπών όπου διακρίνονται οι πόροι του γραμμικού αισθητήριου συστήματος. Κατά Janvier (1996).

21 ΟΜΟΤΑΞΙΑ OSTEOSTRACOMORPHI (ΟΣΤΕΟΣΤΡΑΚΟΜΟΡΦΟΙ) Κατώτερο Σιλούριο-Ανώτερο Δεβόνιο Η ομοταξία αυτή περιλαμβάνει διάφορες ταξινομικές ομάδες, από τις οποίες σημαντικότερη και καλύτερα γνωστή είναι αυτή των οστεοστράκων. Οι οστεόστρακοι είναι θωρακισμένοι ιχθύες όπως και οι ετερόστρακοι, αλλά η κεφαλική τους ασπίδα δεν αποτελείται από πολλά οστά αλλά είναι ενιαία. Το κεφάλι τους διαθέτει γραμμικό αισθητήριο σύστημα, αλλά και πλευρικά αισθητήρια πεδία (ή ηλεκτροπαραγωγά όργανα) που ενώνονται με τον λαβύρινθο. Επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η παρουσία ενός οριζόντιου λοβού, κοιλιακώς του ουραίου πτερυγίου, ο οποίος όμως εξαφανίζεται στις πιο εξελιγμένες μορφές. Στους περισσότερους οστεόστρακους το κεφάλι και το σώμα είναι πλευρικώς πεπλατυσμένα. Οι οφθαλμοί είναι σε ραχιαία θέση. Στις περισσότερες μορφές πίσω από το κεφάλι υπάρχουν συζυγή θωρακικά πτερύγια. Οι οστεόστρακοι λοιπόν θεωρούνται ως οι πρώτοι ιχθύες με συζυγή θωρακικά πτερύγια. Το ουραίο πτερύγιο είναι ετερόκερκου τύπου, το οποίο πρέπει να προσέδιδε σημαντική άνωση αυξάνοντας τη συνολική ευκινησία του ζώου. Η ιστολογία της θωράκισης των οστεοστράκων είναι πιο ποικίλη και περίπλοκη κάθε άλλου άγναθου ιχθύος. Οι οστεόστρακοι ήταν βενθικοί, δυσκίνητοι οργανισμοί. Ζούσαν σε ήρεμα θαλάσσια ύδατα, λαγούνες και δέλτα. Ορισμένοι ίσως να ζούσαν για μικρό χρονικό διάστημα ημιβυθισμένοι στον πυθμένα. Τρέφονταν διηθώντας μικροοργανισμούς από το νερό.

22 υποοφθαλική αισθητήρια γραμμή εμπρόσθιο ραχιαίο πτερύγιο οπίσθιο ραχιαίο πτερύγιο πλευρικά αισθητήρια πεδία θωρακικό πτερύγιο Οριζόντιος λοβός ουραίου πτερυγίου ουραίο πτερύγιο Μορφολογικά χαρακτηριστικά του Ateleaspis, οστεόστρακου από το Κατώτερο Σιλούριο της Σκωτίας. Κατά Janvier (1996).

23 Η ιστολογία της θωράκισης των οστεοστράκων είναι πιο ποικίλη και περίπλοκη από κάθε άλλον άγναθο ιχθύ. Τα λέπη του εξωσκελετού και τα πλακίδια που δομούν την κεφαλική θωράκιση δομούνται από πραγματικό οστίτη με οστεοκύτες. Κάθε λέπος δομείται από ένα βασικό ελασματοειδές στρώμα ένα ενδιάμεσο σπογγώδες στρώμα οστού με πολύπλοκο δίκτυο αγωγών, και ένα επιφανειακό στρώμα από μεσοδοντίνη. Τα φυμάτια της εξωτερικής επιφάνειας των λεπών μπορεί να καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα αδαμαντινοειδούς ιστού. επιφανειακό οδοντινοειδές στρώμα πόροι ενδιάμεσο σπογγώδες στρώμα μεσοοδοντίνη φυματίου βασικό ελασματοειδές στρώμα ανοδικός αγγειοβριθής αγωγός οστεοκύτταρα Τριασδιάσταση αναπαράσταση της δομής του εξωσκελετού οστεόστρακου. Κατά Janvier (1996). Καθ ύψος τομή εξωσκελετού οστεόστρακου. Κατά Janvier (1996).

24 Αναπαράσταση του οστεόστρακου Cephalaspis (μήκος 17 cm), Κατ. Δεβόνιο

25 ΑΝΘΥΠΟΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ GNATHOSTOMATA (ΓΝΑΘΟΣΤΟΜΑΤΑ) Ανώτερο Ορδοβίσιο-σήμερα Στα γναθοστόματα εντάσσονται όλα τα σπονδυλωτά με γνάθους, συμπεριλαμβανομένων ιχθύων αλλά και τετραπόδων δηλαδή αμφιβίων, ερπετών πτηνών και θηλαστικών. Οι γνάθοι προήρθαν από τα βραγχιακά τόξα και η εξέλιξή τους αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα συμβάντα στην εξέλιξη των σπονδυλωτών, μαζί με την εξέλιξη των άκρων στα πρώτα τετράποδα του Δεβονίου. Οι δύο κυριότερες θεωρίες για την προέλευση των γνάθων. Σύμφωνα με τη σειριακή θεωρία οι γνάθοι προήρθαν αποκλειστικά από τα εμπρόσθια βραγχιακά τόξα. Σύμφωνα με τη συνθετική θεωρία τα βραγχιακά τόξα συνέβαλαν τόσο στο σχηματισμό γνάθων όσων και σκελετικών στοιχείων του νευροκρανίου. Κατά Kardong (1995). σειριακή θεωρία συνθετική θεωρία

26 ΟΜΟΤΑΞΙΑ PLACODERMI (ΠΛΑΚΟΔΕΡΜΟΙ) (Μέσο Σιλούριο-Κατώτερο Λιθανθρακοφόρο) Οι πλακόδερμοι, που άκμασαν στο Δεβόνιο, χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη θωράκισης, όπως οι ετερόστρακοι και οστεόστρακοι. Η θωράκιση όμως αυτή διακρίνεται σε δύο τμήματα: αυτό της κεφαλής και αυτό του κορμού. Στις εξελιγμένες μορφές πλακοδέρμων μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων υπάρχει μία ευκίνητη άρθρωση. Αυτή η άρθρωση επέτρεπε την ευρύτατη διάνοιξη του στόματος, ακόμη και όταν η κάτω γνάθος ακουμπούσε στον πυθμένα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πλακοδέρμων είναι ότι ο εξωσκελετός τους διαθέτει έναν ιδιαίτερο τύπο σκληρού ιστού, την ημιοδοντίνη. Υπάρχουν συζυγή θωρακικά πτερύγια συνήθως μεγάλου μεγέθους που καλύπτονται και αυτά από πλάκες, ενώ τα πυελικά πτερύγια είναι μικρά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης εδραίου πτερυγίου. Η ουρά είχε τυπική ετερόκερκο δομή. Οι πλακόδερμοι διαθέτουν γνάθους. Σε αντίθεση όμως με τους εξελικτικά σύγχρονους ιχθύς, οι μύες που κινούν τις γνάθους βρίσκονται εξωτερικά των οστών και όχι εσωτερικά. Δεν υπάρχουν πραγματικά δόντια, ομόλογα με των άλλων σπονδυλωτών, αλλά τροποποιημένες οστέινες πλάκες με κοπτική λειτουργία. Γενικά, το σώμα των πλακόδερμων ήταν πλευρικώς πεπλατυσμένο. Αυτό σε συνδυασμό με τη βαριά θωράκιση υποδηλώνει πως οι περισσότεροι πλακόδερμοι ήταν βενθικοί οργανισμοί. Ορισμένοι είχαν προσαρμοστεί σε περισσότερο ελεύθερη κολύμβηση, μέσω ελάττωσης του πάχους και της έκτασης της θωράκισης και μείωσης της οστεοποίησης του ενδοσκελετού. Οι περισσότεροι πλακόδερμοι ήταν θαλάσσιοι, αν και ορισμένες μορφές προσαρμόστηκαν σε ενδιαιτήματα γλυκών υδάτων. Ορισμένες μορφές είχαν μήκος 6-7 μέτρα.

27 Phyllolepis, Ανώτερο Δεβόνιο Bothriolepis, Ανώτερο Δεβόνιο Κατά Carroll (1988).

28 ημιοδοντίνη Καθ ύψος τομή φυματίου εξωσκελετού πλακοδέρμου. Κατά Janvier (1996). δερμικό οστό αυχενικό ραχιαίο διάκενο διάκενο οδοντικές πλάκες Dunkleosteus, Ανώτερο Δεβόνιο. Θωράκιση σε πλάγια όψη. Κατά Janvier (1996).

29 ΟΜΟΤΑΞΙΑ CHONDRICHTHYES (ΧΟΝΔΡΙΧΘΥΕΣ) Ανώτερο Ορδοβίσιο-σήμερα Βασικό χαρακτηριστικό των χονδιχθύων είναι ότι ο ενδοσκελετός τους δεν οστεοποιείται αλλά είναι χόνδρινος. Δεν διαθέτουν εξωσκελετό όπως τα περισσότερα άγναθα και οι πλακόδερμοι, αλλά το σώμα τους φέρει λέπια που αποκαλούνται πλακοειδή. Οι γνάθοι φέρουν δόντια που αντικαθίστανται σειριακά. Τα πτερύγια υποστηρίζονται εσωτερικά από κεράτινες πτερυγιακές ακτίνες που ονομάζονται κερατοτρίχια. Στους αρτίγονους χονδριχθύς ο αξονικός σκελετός των πυελικών πτερυγίων έχει μετατραπεί σε όργανο αναπαραγωγής το γονοπόδιο. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους χονδριχθύς του παρελθόντος. Συνήθως υπάρχουν δύο ραχιαία πτερύγια τα οποία συχνά φέρουν στο εμπρόσθιο τμήμα τους μία άκανθα. Γενικά, οι χονδριχθύες διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τους ολοκέφαλους (χίμαιρες) και τους ελασμοβράγχιους (καρχαρίες, σελάχια και ράγιες). Τα παλαιότερα ευρήματα προέρχονται από θαλάσσιες αποθέσεις, και οι χονδριχθύες είναι κυρίως θαλάσσιοι. Μία τάξη του Παλαιοζωικού όμως ήταν συνήθης στα γλυκά νερά, ενώ άλλα γένη, αρτίγονα και μη, ανέχονται μεγάλες διακυμάνσεις αλμυρότητας.

30 ωμοπλατοκορακοειδές πτερυγιακή άκανθα εγκεφαλικό κύτος υοειδές δόντια κάτω γνάθος και βραγχιακά τόξα προπτερύγιο μεσοπτερύγιο ακτινωτά στοιχεία μεταπτερύγιο εμπρόσθιο ραχιαίο πτερύγιο πυελική ζώνη θωρακικό πτερύγιο πτερυγιακή άκανθα μεταπτερύγιο πυελικό πτερύγιο οπίσθιο ραχιαίο πτερύγιο χορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου εδραίο πτερύγιο Σκελετός του Heterodontus σε πλάγια όψη, όπου επισημαίνονται τα βασικότερα σκελετικά χαρακτηριστικά των χονδριχθύων. Κατά Janvier (1996).

31 πτερυγιακή άκανθα μετωπιαίο άγκιστρο ραχιαίο πτερύγιο πόροι αισθητήριας προπυελικό άγκιστρο γραμμής βραγχιαία σχισμή πυελικό άγκιστρο Αρσενική Chimaera, όπου επισημαίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά των ολοκέφαλων χονδριχθύων. Κατά Janvier (1996).

32 στεφάνη λέπους δόντι σε λειτουργία ρίζα λέπους πολφική κοιλότητα Διευθέτηση των πλακοειδών λεπίων στο δέρμα των ελασμοβραγχίων. Κατά Janvier (1996). αυλός πόρος νευρική απόληξη αναπτυσσόμενο δόντι Τμήμα κάτω γνάθου καρχαρία σε παρειακή όψη όπου απεικονίζονται αναπτυσσόμενοι και σε λειτουργία οδόντες. Κατά Janvier (1996). Επιμήκης τομή αισθητήριας γραμμής καρχαρία. Κατά Janvier (1996).

33 Λέπη και δομή λεπίων στους καρχαρίες. Κατά Kardong (1995).

34 Αντικατάσταση των οδόντων στους χονδριχθύς (κατά Kardong 1995) Ποικιλομορφία οδόντων στους χονδριχθύς

35 Κρανιοκίνηση στους καρχαρίες. Κατά Kardong (1995).

36 Δομή θωρακικού πτερυγίου χονδριχθύων

37 ΟΜΟΤΑΞΙΑ ACANTHODII (ΑΚΑΝΘΟΔΙΟΙ) Ανώτερο Ορδοβίσιο-Κατώτερο Πέρμιο Οι ακανθόδιοι είναι ομάδα γναθοστομάτων με χαρακτηριστικό την ύπαρξη μεγάλων ακανθών μπροστά από όλα τα πτερύγια εκτός του ουραίου. Το κεφάλι και η ωμική περιοχή καλύπτονται από λέπη ή μικρές οστέινες πλάκες. Οι περισσότερες μορφές διαθέτουν δόντια. Η ουρά είναι επίκερκου τύπου. Τα λέπη ποικίλουν σε δομή. Όλα όμως χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη μέσω προσθήκης ιστού συγκεντρικά γύρω από ένα αρχικό φυμάτιο. Οι περισσότεροι ακανθόδιοι ήταν θαλάσσιοι. Υπήρχαν μορφές σαρκοβόρες αλλά και μορφές που τρέφονταν με μικροοργανισμούς που διηθούσαν από το νερό. Επίσης, το περιεχόμενου του στομάχου ορισμένων μορφών δείχνει ότι υπήρχαν και μορφές που τρεφόντουσαν με μικρά καρκινοειδή. άκανθα ραχιαίο πτερύγιο χορδικός λοβός ουραίο πτερύγιο βραγχιακή σχισμή άκανθα θωρακικό πτερύγιο άκανθα πυελικό πτερύγιο άκανθα εδραίο πτερύγιο Γενικά μορφολογικά χαρακτηριστικά των ακανθόδιων. Κατά Janvier (1996).

38 «OSTEICHTHYES (ΟΣΤΕΪΧΘΥΕΣ)» Υπό την ονομασία οστεϊχθύες αναφέρονται τα περισσότερα σπονδυλωτά από αυτά που αποκαλούμε σήμερα ψάρια. Χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενδοχονδρικού οστού, δηλαδή οστού που δεν οστεώνεται μόνο επιφανειακά (περιχονδρικά) αλλά και εσωτερικά (ενδοχορδικά). Το κεφάλι και η ωμική ζώνη καλύπτονται από μεγάλα δερμικά οστά και τα δόντια φύονται σε δερμικά οστά. Ο λαβύρινθος διαθέτει μεγάλους ωτόλιθους (ή στατόλιθους). Τα πτερύγια διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τύπο επιμήκων τροποποιημένων λεπών, τα λεπιδοτρίχια. Με εξαίρεση τους ακτινοπτερύγιους, οι πρωτόγονες μορφές διαθέτουν δύο ραχιαία πτερύγια, ένα εδραίο, και ουραίο πτερύγιο επίκερκου τύπου το οποίο όμως τροποποιείται συχνά σε διφύκερκο. Η ωμική ζώνη περιλαμβάνει πολυάριθμα οστά. Ο όρος οστεϊχθύες σήμερα δεν έχει συστηματική οντότητα. Τα σπονδυλωτά που εντάσσονταν παλαιότερα στην ίδια ομάδα ως οστεϊχθύες σήμερα διακρίνονται σε δύο ομοταξίες, τους ακτινοπτερύγιους και τους σαρκοπτερύγιους.

39 ACTINOPTERYGII (ΑΚΤΙΝΟΠΤΕΡΥΓΙΟΙ) Ανώτερο Σιλούριο-σήμερα Αυτή η ομοταξία αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες και πλέον ποικιλόμορφες ταξινομικές ομάδες σπονδυλωτών. Οι ακτινοπτερύγιοι χαρακτηρίζονται από μεγάλο γναθιαίο οστό στο κρανίο, και δόντια που επικαλύπτονται από έναν διάφανο σκληρό ιστό την ακροδίνη. Επιπλέον διαθέτουν μόνο ένα ραχιαίο πτερύγιο το οποίο όμως σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικότερα στους εξελιγμένους τελεόστεους) διαιρείται σε δύο τμήματα δίνοντας την εντύπωση ύπαρξης δύο ραχιαίων πτερυγίων. Τα λέπη είναι γανοειδούς τύπου στις αρχέγονες μορφές, κυκλοειδούς ή κτενοειδούς τύπου ή μπορεί να απουσιάζουν στις εξελιγμένες. Kαλύπτονται από γανοΐνη (εναλλαγές οδοντίνης και αδαμαντίνης). Δεν υπάρχει πυελική ζώνη. ραχιαίο πτερύγιο χορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου θωρακικό πτερύγιο πυελικό πτερύγιο εδραίο πτερύγιο κοιλιακός λοβός ουραίου πτερυγίου Γενικά χαρακτηριστικά του ακτινοπτερύγιου Cheirolepis από το Μέσο και Ανώτερο Δεβόνιο της Ευρώπης και Β. Αμερικής. Κατά Janvier (1996).

40 Η κορυφή των οδόντων των ακτινοπτερυγίων καλύπτεται από ακροδίνη. Πρόκειται για διαφανή σκληρό ιστό ο οποίος σχηματίζεται από τη συμβολή τόσο του εξωδέρματος όσο και από το μεσέγχυμα, σε αντίθεση με την αδαμαντίνη που παράγεται μόνο από το εξώδερμα. Απαντάται σε όλους τους ακτινοπτερύγιους, ενώ έχει δευτερογενώς εξαφανιστεί σε μορφές με δόντια τροποποιημένα σε θλαστικές πλάκες. ακροδίνη αδαμαντίνη οδοντίνη Καθ ύψος τομή οδόντος ακτινοπτερυγίου. Κατά Janvier (1996).

41 γανοειδή λέπια κυκλοειδή λέπια κτενοειδή λέπια Τύποι λεπίων ακτινοπτερυγίων. Κατά Hickman et al. (2001). γανοΐνη οδοντίνη Καθ ύψος τομή λέπους ακτινοπτερυγίου. Κατά Janvier (1996). οστέινη βάση

42 Κρανιοκίνηση στους ακτινοπτερύγιους τελεόστεους ιχθύς. Κατά Kardong (1995).

43 SARCOPTERYGII (ΣΑΡΚΟΠΤΕΡΥΓΙΟΙ) Κατώτερο Δεβόνιο-σήμερα Οι σαρκοπτερύγιοι (ορισμένες φορές αναφέρονται και ως κροσσοπτερυγιοι) διακρίνονται λόγω της σκελετικής ανατομίας των συζυγών τους πτερυγίων. Τα πτερύγια έχουν χάσει όλα τα ακτινωτά σκελετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν άλλους ιχθύες και έχει παραμείνει μόνο το μεταπτερύγιο που σχηματίζει έναν επιμήκη άξονα. Έτσι, ο σκελετός του πτερυγίου συντάσσεται με την αντίστοιχη θωρακική ή πυελική ζώνη μέσω μόνο ενός σκελετικού στοιχείου (μονοβασική σύνταξη). Τα συζυγή πτερύγια διαθέτουν πολλούς μύες για την κίνησή τους οι οποίοι εκτείνονται σε μεγάλο τμήμα του πτερυγίου. Τα δόντια διαθέτουν πραγματική πρισματική αδαμαντίνη. Σε ορισμένους σαρκοπτερύγιους τα δόντια έχουν έντονες πτυχώσεις. Οι σαρκοπτερύγιοι διακρίνονται επιμέρους σε πολλές ταξινομικές ομάδες. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί από αυτούς προήρθαν τα τετράποδα. Η δομή των συζυγών πτερυγίων τους, με τον επιμήκη άξονα στήριξης και την εκτενή παρουσία μυών αποτέλεσε κατάλληλη ανατομική βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη των άκρων στα πρώτα τετράποδα.

44 POROLEPIFORMES (ΠΟΡΟΛΕΠΙΟΜΟΡΦΟΙ) Δεβόνιο Πρόκειται για διπνόμορφους σαρκοπτερύγιους που διαθέτουν δόντια με έντονες πτυχώσεις. Τα λέπη και δερμικά οστά δομούνται από κοσμίνη, ένα δηλαδή βασικό στρώμα οδοντίνης που καλύπτεται από αδαμαντίνη. Διατρέχονται από αγωγούς που ίσως να σχετίζονται με την παρουσία ηλεκτροαισθητήριων οργάνων ή με κάποιο σύστημα απόθεσης χημικών στοιχείων. Οι πορολεπιόμορφοι ζούσαν σε θαλάσσια, παράκτια περιβάλλοντα. ραχιαία πτερύγιο χορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου θωρακικό πτερύγιο πυελικό πτερύγιο εδραίο πτερύγιο Γενικά χαρακτηριστικά του πορολεπιόμορφου σαρκοπτερύγιου Porolepis από το Κατώτερο Δεβόνιο της Ευρώπης. Κατά Janvier (1996).

45 αδαμαντίνη αγωγός οδοντίνη οδοντίνη οστεοδοντίνη πολφική κοιλότητα οριζόντιο δίκτυο αγωγών Καθ ύψος τομή της κοσμίνης του εξωσκελετού του σαρκοπτερύγιου πορολεπιόμορφου Porolepis. Κατά Janvier (1996). Εγκάρσια τομή οδόντος του σαρκοπτερύγιου πορολεπιόμορφου Hamodus από το Μέσο Δεβόνιο της Εσθονίας. Κατά Janvier (1996). ασκοειδής κοιλότητα κοσμίνης Πλάγια όψη λέπους του σαρκοπτερύγιου πορολεπιόμορφου Holoptychius από το Μέσο και Ανώτερο Δεβόνιο. Κατά Janvier (1996).

46 ραχιαία πτερύγιο χορδικός λοβός ουραίου πτερυγίου θωρακικό πτερύγιο πυελικό πτερύγιο εδραίο πτερύγιο Γενικά χαρακτηριστικά του διπνόμορφου σαρκοπτερύγιου Dipterus από το Μέσο έως Ανώτερο Δεβόνιο. Κατά Janvier (1996). ασκοειδής κοιλότητα αδαμαντίνη οδοντίνη αγωγός Καθ ύψος τομή της κοσμίνης της δερμικής θωράκιση του σαρκοπτερύγιου διπνόμορφου Dipterus. Κατά Janvier (1996).

47 ραχιαίο φυμάτιο γραμμές Westoll κοσμίνη κοσμίνη Εξωτερική όψη λέπους του σαρκοπτερύγιου διπνόμορφου Rhinodipterus από το Ανώτερο Δεβόνιο. Κατά Janvier (1996). Εξωτερική όψη λέπους του σαρκοπτερύγιου διπνόμορφου Dipnorynchus από το Κατώτερο Δεβόνιο. Κατά Janvier (1996).

48 Latimeria chalumnae αρτίγονο (συντηρητικό απολίθωμα).

49 Panderichthys Ανώτερο Δεβόνιο Πρόκειται για σαρκοπτερύγιο που έχει ιδιαίτερη εξελικτική σημασία γιατί διαθέτει πολλά κοινά ανατομικά χαρακτηριστικά με τα αρχέγονα τετράποδα. Ως τέτοια αναφέρουμε τα συζυγή μετωπιαία οστά και άλλα χαρακτηριστικά της δομής του κρανίου, την λαβυρινθώδη δομή των οδόντων, και την απουσία ραχιαίου και εδραίου πτερυγίου. Διατηρεί όμως και χαρακτηριστικά ιχθύων, όπως εκτενή σειρά επιθηματικών οστών που καλύπτουν τα βράγχια, υπάρχει σύνδεση του κρανίου με την ωμική ζώνη, τα δερμικά οστά του κρανίου διαθέτουν γραμμικό σύστημα αισθητήριων αγωγών, και τα πτερύγια διαθέτουν λεπιδοτρίχια. Ο σκελετός του θωρακικού πτερυγίου μοιάζει με των οστεολεπιόμορφων. Ο σκελετός του πυελικού πτερυγίου δεν είναι γνωστός. θωρακικό πτερύγιο πυελικό πτερύγιο Γενικά χαρακτηριστικά του σαρκοπτερύγιου Panderichthys από το Ανώτερο Δεβόνιο της Λετονίας. Κατά Janvier (1996).

50 κορακοωμοπλατιαίο οστό οδοντίνη εμπρόσθιο μεσομερές (κερκίδα) εγγύς μεσομερές (βραχίονας 2 ο ακτινωτό στοιχείο λεπιδοτρίχια 2 ο μεσομερές (ωλένη) συνοστεωμένα άπω μεσομερή και ακτινωτά στοιχεία) Εγκάρσια τομή οδόντος του Panderichthys από το Ανώτερο Δεβόνιο της Λετονίας. Κατά Janvier (1996). Σκελετός θωρακικού πτερυγίου του Panderichthys σε πλάγια όψη. Κατά Janvier (1996).

51 επίμηκες ρύγχος μικροί ραχιαίοι οφθαλμοί αυχένας ωμική ζώνη χωρίς σύνδεση με το κρανίο πλευρές ευρείς επικαλυπτόμενες Tiktaalik, σαρκοπτερύγιος του Αν. Δεβονίου (περ. 375 εκατ. έτη) της Αρκτικής, θεωρούμενος ως πιθανός πρόγονος των τετραπόδων (κατά Steyer 2009).

52 Αναθεωρημένη αναπαράσταση του Tiktaalik μετά την εύρεση σκελετικών στοιχείων της πυελικής ζώνης (κατά Shubin et al. 2014).

53 ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΙ ΙΧΘΥΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Απολιθώματα ιχθύων είναι γνωστά από αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Λιάσιο (Κατώτερο Ιουρασικό) της Λευκάδας το παλαιότερο ίσως απολίθωμα σπονδυλωτού από την Ελλάδα Ανώτερο Κρητιδικό Πίνδου Ανώτερο Μειόκαινο χερσονήσου Παλικής (Κεφαλονιά) Ανώτερο Μειόκαινο Ιεράπετρας και Μεσσαράς (Κρήτη) Ανώτερο Μειόκαινο Γαύδου Ανώτερο Μειόκαινο Ζακύνθου Κατώτερο Πλειόκαινο Φαληράκι Ρόδου Πλειόκαινο Σερρών Πλειόκαινο Αίγινας Πλειόκαινο Κυθήρων Πλειόκαινο Καλαμάκι Αττικής Ανώτερο Πλειόκαινο Ηρακλείου, Κρήτης Πλειστόκαινο Κυθήρων. Απολιθώματα ιχθύων του Νεογενούς είναι επίσης γνωστά από την Κύμη Ευβοίας.

54 Carcharodon megalodon Μειόκαινο, Κεφαλονιά, Κρήτη Δόντι και αναπαράσταση στοματικής κοιλότητας γιγαντιαίου καρχαρία. Το μήκος του ζώου έφτανε τα 16 m. 5 cm 5 cm Carcharodon carcharias, Αν. Πλειόκαινο, Κύθηρα

55 Spratelloides gracilis, Πλειόκαινο, Κρήτη Blenius, Πλειόκαινο, Κρήτη Bregmaceros sp., Μειόκαινο, Κρήτη

56 Mene psarianosi, Μειόκαινο, Ιεράπετρα Κρήτης 5 cm

57 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ 1) Ποιοι είναι οι τύποι πτερυγίων των ιχθύων, ποια από αυτά είναι απλά και ποια συζυγή; 2) Ποιοι είναι οι τέσσερεις βασικοί τύποι ουραίου πτερυγίου των ιχθύων; Πώς διακρίνονται; 3) Πού έχουν βρεθεί τα αρχαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών και τι ηλικίας είναι (στρωματογραφική ηλικία και απόλυτη); 4) Τι ηλικίας είναι τα αρχαιότερα ευρήματα εξωσκελετού των σπονδυλωτών; Ποιος είναι ο ιστός που χαρακτηρίζει αυτά τα ευρήματα και τα εντάσσει στα σπονδυλωτά; 5) Τι είναι τα κωνόδοντα και ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά; 6) Πότε εμφανίζονται τα πρώτα σπονδυλωτά με γνάθους και από ποια δομή θεωρείται ότι προήρθαν οι γνάθοι; Από τους Πλακόδερμους, Χονδριχθύς και Ετερόστρακους ποιοι ιχθύες διαθέτουν γνάθους και ποιοι όχι; 7) Ποιοι είναι οι τύποι λεπών που υπάρχουν στους ακτινοπτερύγιους (ονομαστικά). Πώς ονομάζεται ο σκληρός ιστός που επικαλύπτει αυτά τα λέπη; 8) Από ποια ομάδα ιχθύων θεωρείται ότι προήρθαν τα τετράποδα; Πότε εμφανίστηκαν οι αρχαιότεροι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας και πότε τα πρώτα τετράποδα; 9) Τι είναι το Carcharodon megalodon (σε ποια ταξινομική ομάδα εντάσσεται), που έχουν βρεθεί απολιθώματά του στην Ελλάδα και τι ηλικίας είναι;

58 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Aldridge R.J. & Purnell M.A. (1996). The conodont controversies. Tree, 11 (11): Carroll R.L. (1988). Vertebrate Paleontology and Evolution. W.H. Freeman and Company, Dean B. (1895). Fishes, Living and Fossil. An outline of their forms and probable relationships. Macmilan and Co., New York, Donoghue P.C.J. (2001). Conodonts meet cladistics: recovering relationships and assessing the completeness of the conodont fossil record. Palaeontology, 44(1): Hickman C. P. Jr., Roberts L.S. & Larson A. (2001). Integrated Principles of Zoology. McGraw-Hill, Janvier P. (1996). Early Vertebrates. Oxford University Press, Kardong K.V. (1995). Vertebrates. Comparative Anatomy, Function and Evolution. Wm. C. Brown, Dubuque, Nelson J.S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc., Purnell M.A. & Donoghue P.C.J. (1997). Architecture and functional morphology of the skeletal apparatus of ozarkodinid conodonts. Philosophical Transactions of the Royal Society of London, 352: Schultz O. & Verykiou E. (1975). Carcharodon carcharias (Linné) aus dem Pleistozän der Insel Kythira, Griechenland. Πρακτικά Ακαδημίας Αθηνών, 50: Shu D.G., Luo H.L., Morris S.C., Zhang X.L., Hu S.X., Chen L., Han J., Zhu M., Li Y. & Chen L.Z. (1999). Lower Cambrian vertebrates from south China. Nature, 402: Shubin N.H., Daeschler E.B. & Jenkins F. A. Jr (2014). Pelvic girdle and fin of Tiktaalik roseae. Proceedings of the National Academy of Sciences, 1-7. Steyer S. (2009). La terre avant les dinosaures. Belin, Symeonidis N.K. (1969). Fossile Fische aus der Gegend von Ierapetra (Kreta). Annales Géologiques des Pays Helléniques, 21: Symeonidis N.K. & Schultz O. (1969). Eine miozäne Selachierfauna der Halbinsel Paliki (Kephallinia, Griechenland). Annales Géologiques des Pays Helléniques, 21: Symeonidis N.K. & Schultz O. (1973). Bemerkungen zur neogenen Fischfauna Kretas und Beschreibung zweier Fundstellen mit miozänen Mollusken, Echiniiden etc., Insel Kreta, Griechenland. Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien, 77: Sweet W.C. & Donoghue P.C.J. (2001). Conodonts: Past, present, future. Journal of Paleontology, 75(6): Xian-Guang H., Aldridge R.J., Siveter D.J., Siveter D.J. & Xiang-Hong F. (2002). New evidence on the anatomy and phylogeny of the earliest vertebrates. Proccedings of the Royal Society of London, 269:

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ Η θέση των Σπονδυλωτών στο ζωικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ ΧΟΡΔΩΤΑ ΥΠΟΦΥΛΟ Σπονδυλωτά ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ Άγναθα Γναθόστομα ΚΛΑΣΗ Μυξίνοι Χονδριχθύες Πετρόμυζοι Οστεϊχθύες*

ΦΥΛΟ ΧΟΡΔΩΤΑ ΥΠΟΦΥΛΟ Σπονδυλωτά ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ Άγναθα Γναθόστομα ΚΛΑΣΗ Μυξίνοι Χονδριχθύες Πετρόμυζοι Οστεϊχθύες* ΦΥΛΟ ΥΠΟΦΥΛΟ ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ ΚΛΑΣΗ Ουροχορδωτά Ασκίδια Κωπηλάτες Θαλειοειδή ΧΟΡΔΩΤΑ Σπονδυλωτά Άγναθα Γναθόστομα Κεφαλοχορδωτά Λεπτοκάρδια Μυξίνοι Πετρόμυζοι Χονδριχθύες Οστεϊχθύες* Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω

Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω Haikouella Chenhjiang, Κίνα 525 Μα 2-4 cm Uro Cephalo Craniata Myllokumningia Haikouella Pikaia Yunnanozoon CHORDATA Η νωτοχορδή θα πρέπει αρχικά να χρησίμευε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Τα Αρθρόποδα αποτελούν τους πολυπληθέστερους οργανισμούς πάνω στη Γη (περίπου το 55-60% όλων των ειδών φυτών και ζώων) Είναι γνωστά περίπου 1.000.000 είδη Το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Είναι σπονδυλωτά που φέρουν σωματικά εξαρτήματα χειριδία (και όχι πτερύγια, όπως τα ψάρια) Μερικά έχουν χάσει ένα ή δυο ζεύγη εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία. Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία. Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι: η εξοικείωση με

Διαβάστε περισσότερα

(Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων).

(Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Υπεύθυνος διδάσκων: (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Υποβασίλειο: Ευμετάζωα (Eumetazoa) Κλάδος: Δευτεροστόμια (Deuterostomia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata)

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ζωολογία Αμφίβια Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη 2 η ΑΣΚΗΣΗ Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος Συστηµατική κατάταξη Κλάση Τάξη Οστεϊχθύες Perciformes Οικογένεια Cichlidae Γένος Tilapia Γενικά : Η οικογένεια Cichlidae περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Οι Κυρίαρχοι των Υδάτων

Κεφάλαιο 5: Οι Κυρίαρχοι των Υδάτων Κεφάλαιο 5: Οι Κυρίαρχοι των Υδάτων Σύνοψη O Παλαιοζωικός αιώνας και οι βασικές μεταβολές στη γεωγραφία και το περιβάλλον. Από τη Myllokunmingia στους Άγναθους Ιχθύες: δόντια, σκελετοί και το απολιθωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ

ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Εργαστηριακές ασκήσεις του µαθήµατος «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΩΟΛΟΓΙΑ» ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ Κουµουνδούρος Γεώργιος ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001 Μορφολογία & Ανατοµία

Διαβάστε περισσότερα

πρωτοστόμια δευτεροστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια

πρωτοστόμια δευτεροστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια πρωτοστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα δευτεροστόμια Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια Τα περισσότερα πλαγκτονικοί θαλάσσιοι θηρευτές Πολύ παλιοί οργανισμοί (τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

(Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων).

(Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Υπεύθυνος διδάσκων: (Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Υποβασίλειο: Ευμετάζωα (Eumetazoa) Κλάδος: Δευτεροστόμια (Deuterostomia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) 3 ος

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 3 o ΜΕΡΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 3 o ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 3 o ΜΕΡΟΣ Δρ Σωκράτης Ρουσιάκης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο.

Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο. Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο. Δευτεροστόμιοι Χαρακτηριστικά Δευτεροστόμιων: Ακτινωτή αυλάκωση Σχηματισμός του στόματος από δεύτερο άνοιγμα Εντεροκοιλωματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ. Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια. Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα - Ζώα

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ. Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια. Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα - Ζώα ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια Εικόνες: από Ολοκληρωμένες Αρχές Ζωολογίας, Hickman et al. 2002 (εκτός και αν δίνεται άλλη πηγή) Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Αν η ζωή στη Γη γεννήθηκε πριν από δώδεκα ώρες.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Αν η ζωή στη Γη γεννήθηκε πριν από δώδεκα ώρες. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ιστορία της Γης χωρίζεται σε αιώνες, περιόδους και εποχές. Καθεμία από αυτές τις χρονικές περιόδους σηματοδοτείται από σημαντικά γεγονότα για την εξέλιξη της ζωής. Αν η ζωή στη Γη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Ιστολογική μελέτη της προνύμφης αμμοκοίτη (Άγναθα - Κυκλόστομοι) Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης

Κεφάλαιο 9. Ιστολογική μελέτη της προνύμφης αμμοκοίτη (Άγναθα - Κυκλόστομοι) Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης Κεφάλαιο 9 Ιστολογική μελέτη της προνύμφης αμμοκοίτη (Άγναθα - Κυκλόστομοι) Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης Εργαστηριακές Ασκήσεις Ιστολογίας Κεφάλαιο 9 9. Ιστολογική μελέτη της προνύμφης αμμοκοίτη

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψάρια.. > είδη επιστημονικά ονόματα 200 νέα είδη κάθε χρόνο

Τα ψάρια.. > είδη επιστημονικά ονόματα 200 νέα είδη κάθε χρόνο Τα ψάρια.. >25.000 είδη 53.000 επιστημονικά ονόματα 200 νέα είδη κάθε χρόνο Η ταξινόμηση των ψαριών Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Υπόφυλο: Σπονδυλωτά (Vertebrata) Κλάση: Άγναθα (Agnatha) Κλάση: Χονδριχθύες

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Νταϊλιάνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών 3 ος όροφος, γραφείο 365 τηλ/fax:

Στέφανος Νταϊλιάνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών 3 ος όροφος, γραφείο 365 τηλ/fax: Στέφανος Νταϊλιάνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών 3 ος όροφος, γραφείο 365 τηλ/fax: 2610969213 email: sdailianis@upatras.gr Αποτελούν το 60% των σπονδυλωτών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ I ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ I ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ NATIONAL AND KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 1 115 7 ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ Πολυκύτταροι, ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με υψηλό βαθμό κυτταρικής εξειδίκευσης. Τα κύτταρα οργανώνονται σε ιστούς και στη συνέχεια σε όργανα. Είναι ετερότροφοι οργανισμοί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΠΙΘΗΚΟΙ Δρ Σωκράτης Ρουσιάκης Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 2η: ΙΧΘΥΕΣ (Ακτινοπτερύγιοι Σαρκοπτερύγιοι) Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 2η: ΙΧΘΥΕΣ (Ακτινοπτερύγιοι Σαρκοπτερύγιοι) Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωολογία ΙΙ Ενότητα 2η: ΙΧΘΥΕΣ (Ακτινοπτερύγιοι Σαρκοπτερύγιοι) Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Οστεϊχθύες Χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενδοχονδρικού

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΙΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΙΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΟΝΔΡΙΧΘΥΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis. Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis. Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης Βασίλειο: Animalia Υπερσυνομοταξία/Υπερφύλο: Λοφοτροχόζωα Συνομοταξία/Φύλο: Μαλάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Από το βιβλίο της Α Γυμνασίου) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Στήριξη και κίνηση 5.1 Η στήριξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωολογία ΙΙ Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ποιά taxa περιλαμβάνει η ομάδα; 2 1 3 4 5 6 Ενότητα 2η. Σπονδυλόζωα 2 Εξέλιξη Σπονδυλοοζώων

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ . Σπονδυλική στήλη-περιγραφή οστών θωρακικού κλωβού και

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ιχθυολογία. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος. Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ιχθυολογία. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος. Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ιχθυολογία Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Εργασίες Άσκησης Θα γίνει εξέταση των εξωτερικών μορφολογικών

Διαβάστε περισσότερα

2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο

2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο 2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο Απολιθώματα πολλά και σε όλο το γεωλογικό χρόνο Οικοσυστήματα Μέγεθος Διάρκεια ζωής Θηρευτές χρήσεις από τον άνθρωπο κόσμηματα τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ)

ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ) ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ) Οι τάξεις Chiroptera (χειρόπτερα), Scandentia (δενδρομυγαλές), Dermoptera (δερμόπτερα) και Primates

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες ΜΥΟΛΟΓΙΑ Μυϊκός ιστός και Μυϊκό σύστηµα Ι. Γενικά Α. Μύες = όργανα µαλακά συσταλτά 1. οι συσπάσεις των µυϊκών ινών κινούν τα µέρη του σώµατος 2. προσδίδει το σχήµα του σώµατος 3. τρία είδη µυών α. Σκελετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Συγκριτική ιστολογική μελέτη τού συστήματος εξωτερικών περιβλημάτων. Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης

Κεφάλαιο 6. Συγκριτική ιστολογική μελέτη τού συστήματος εξωτερικών περιβλημάτων. Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης Κεφάλαιο 6 Συγκριτική ιστολογική μελέτη τού συστήματος εξωτερικών περιβλημάτων Μαριάνθη Χατζηιωάννου Δημήτρης Βαφείδης 6. Συγκριτική ιστολογική μελέτη τού συστήματος εξωτερικών περιβλημάτων Σύνοψη Η 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη Επόμενα συστήματα κατάταξης John Ray (1627-1705): Νέο σύστημα κατάταξης και εισαγωγή έννοιας του είδους Charles Linnaeus

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινος Σκελετός. ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση. ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα

Ανθρώπινος Σκελετός. ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση. ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα Ανθρώπινος Σκελετός ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα ñ Σκελετική ανατοµία: γονίδια + περιβάλλον ñ Ποικιλοµορφία: οντογένεση, φύλο, πληθυσµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ι. ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Α. Οστά = στερεά µορφή συνδετικού ιστού 1. αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό του σώµατος 2. το σκελετικό σύστηµα περιλαµβάνει 205 οστά Β. Το σκελετικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι Συστηματική Πρωτευόντων Συστηματική Πρωτευόντων

Διαβάστε περισσότερα

Pederpes-350. Tulerpeton. Ichthyostega-360. Acanthostega-365. Tiktaalik-375. Panderichthys-390 Osteolepiformes. Eusthenopteron

Pederpes-350. Tulerpeton. Ichthyostega-360. Acanthostega-365. Tiktaalik-375. Panderichthys-390 Osteolepiformes. Eusthenopteron Pederpes-350 Tulerpeton Acanthostega-365 Tiktaalik-375 Ichthyostega-360 Eusthenopteron Panderichthys-390 Osteolepiformes Eucritta melanolimnetes 345Ma ΕST KIRKTON Casineria B R Batrachomorpha Reptliomorpha

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ) ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Είναι το πιο ουραίο τμήμα του Κ.Ν.Σ. Εκτείνεται από τη βάση του κρανίου μέχρι τον 1 ο οσφυϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3 Πρόλογος Aγγλικής Έκδοσης xiii Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς xv Ευχαριστίες xvii Εισαγωγή xix Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο xxi Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης xxiii Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ: ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ: ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ Ομοταξία: Βραγχιόποδα Κλαδοκεραιωτά (Daphnia μικροσκοπικό παρασκεύασμα) Ανόστρακα (Artemia, ενήλικα αυγά και ναύπλιοι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε μικροσκοπικό παρασκεύασμα και ζωντανό

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Αρθρώσεις Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Ανάλογα με το είδος αυτού του ιστού και τον τρόπο συμμετοχής του, καθορίζεται η κινητικότητα των οστών που συνδέονται.

Διαβάστε περισσότερα

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ Ο οστεοχόνδρινος θωρακικός κλωβός σχηματίζεται: 1. Ραχιαία, από τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης (12 θωρακικοί σπόνδυλοι & μεσοσπονδύλιοι δίσκοι), 2. Κυκλοτερώς, από 12 ζεύγη πλευρών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ 1 κεφάλαιο 1.1 Γενικά Τα μηρυκαστικά (Σχήμα 1.1), σε αντίθεση με τα μονογαστρικά ζώα (Σχήματα 1.2 και 1.3), έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής της μικροβιακής ζύμωσης εντός του

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 4ο: η Κατάκτηση του Υδάτινου Περιβάλλοντος Η Γή στον Παλαιοζωϊκό αιώνα Δόντια και Σκελετοί Σπονδυλωτά «Αγναθοι» Ιχθύες Γναθοστόματα Πλακόδερμοι Ιχθύες, Χονδιχθύες, Οστεϊχθύες

Διαβάστε περισσότερα

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο Σχολές Συστηματικής Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο Φυλογενετικό δέντρο Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο 14 12 11 7 Φαινόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

5.3 Ηστήριξηκαιηκίνηση στους ζωικούς οργανισµούς

5.3 Ηστήριξηκαιηκίνηση στους ζωικούς οργανισµούς 5.3 Ηστήριξηκαιηκίνηση στους ζωικούς οργανισµούς Ποια όργανα µας βοηθούν στην κίνηση; Θα µπορούσαµε να κινηθούµε αν δεν είχαµε µυς και οστά; Για την πραγµατοποίηση των κινήσεων ο άνθρωπος, όπως και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων

ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων 1. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Όλοι οι οργανισμοί: Τρέφονται Αναπνέουν Απεκκρίνουν Αναπαράγονται Αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Ερειστικό Σύστημα. Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία.

Ερειστικό Σύστημα. Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία. Ερειστικό Σύστημα Μια εργασία στο μάθημα της Βιολογίας από της μαθήτριες Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζαρφτζιάν Μαριλένα Περιεχόμενα: Εισαγωγή Οστά Σύσταση του οστίτη

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α. Η μέλισσα είναι έντομο που: α. έχει σπονδυλική στήλη β. μπορεί να κολυμπάει γ. πετάει με τη βοήθεια μεμβρανωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογικός χρόνος Ηλικία της γης Ηλικία της γης ονοµάζεται το χρονικό διάστηµα που πέρασε από τη στιγµή που η γη αποσπάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μορφολογία και Ανατομία Δεκάποδου Καρκινοειδούς

Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μορφολογία και Ανατομία Δεκάποδου Καρκινοειδούς Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Μορφολογία και Ανατομία Δεκάποδου Καρκινοειδούς Iάσμη Στάθη Δέσποινα Δοκιανάκη Ηράκλειο, Σπονδυλωτά Ασπόνδυλα Καρκινοειδή ΦΥΛΟ: Αρθρόποδα Χαρακτηριστικά Μεταμέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά;

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι ζωικοί οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

5. Στήριξη και κίνηση

5. Στήριξη και κίνηση 5. Στήριξη και κίνηση 5.4 Το µυοσκελετικό σ ύ σ τ η µ α του ανθρώπου κεφαλή ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΤΟY ΑΝΘΡΩΠΟY άνω άκρα Ο σκελετός των άκρων κάτω άκρα Ο σκελετός του κορµού θώρακας σ π ο ν δ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στον ανθρώπινο οργανισµό a) όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία b) υπάρχουν κύτταρα µε το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΜΑ 1ο 1. Κυτταρική διαφοροποίηση ονομάζουμε: α. Την δομική κυρίως εξειδίκευση των συστημάτων β. Την δομική και λειτουργική εξειδίκευση των κυττάρων γ. Την λειτουργική εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 1. Λιπαριά Alosa alosa Περιγραφή σώμα πεπιεσμένο στις πλευρές, μικρό ραχιαίο πτερύγιο, χωρίς πλευρική γραμμή, με βαθιά εγκοπή στο μέσο του χείλους της

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Κεφάλαιο 1 Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα εξής: Η μορφολογία των νεογιλών δοντιών. Οι βασικές διαφορές ως προς τη μύλη, τη ρίζα και τον πολφό στα νεογιλά και τα μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι. Εργαστηριακή άσκηση: Αρθρόποδα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι. Εργαστηριακή άσκηση: Αρθρόποδα Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Ι Εργαστηριακή άσκηση: Αρθρόποδα Επιμέλεια: Σίνος Γκιώκας Πάτρα 2015 ΧΗΛΗΚΕΡΑΙΩΤΑ & ΜΥΡΙΑΠΟΔΑ ΧΗΛΗΚΕΡΑΙΩΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΡΑΧΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. Εμβρυολογία, Διάπλαση & Ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος 1. Εξέλιξη και διάπλαση του Κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος (ΚΠΣ). 2. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Έξω Ους, Μέσω Ους, Έσω Ους Έξω Ους, Μέσω Ους: μετάδοση ηχητικών κυμάτων Έσω Ους: Όργανο Ακοής και Ισορροπίας ΕΞΩ ΟΥΣ α) Πτερύγιο, β)έξω ακουστικός πόρος (οστέινη και χόνδρινη

Διαβάστε περισσότερα

Πως Αλήθεια Μοιάζει Ένα Ψάρι; ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΑΡΙΟΥ. Μ. Παυλίδης Δ. Δοκιανάκη Ηράκλειο, Νοέμβριος 2013. Giant frogfish Lumpsucker Boxfish

Πως Αλήθεια Μοιάζει Ένα Ψάρι; ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΑΡΙΟΥ. Μ. Παυλίδης Δ. Δοκιανάκη Ηράκλειο, Νοέμβριος 2013. Giant frogfish Lumpsucker Boxfish ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΑΡΙΟΥ Πως Αλήθεια Μοιάζει Ένα Ψάρι; Whale shark (20 m, >2 tn) Rhinodon typus Sailfish Pacific needlefish Tylosurus pacificus Dover sole Μ. Παυλίδης Δ. Δοκιανάκη Ηράκλειο, Νοέμβριος 203 Microstomus

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ του ΩΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ του ΩΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ του ΩΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Έξω Ους, Μέσω Ους, Έσω Ους Έξω Ους, Μέσω Ους: μετάδοση ηχητικών κυμάτων Έσω Ους: Όργανο Ακοής και Ισορροπίας ΕΞΩ ΟΥΣ α) Πτερύγιο β) Έξω ακουστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Σώμα νηματοειδούς μορφής, καλύπτεται εξωτερικά από παχύ, υαλώδες και ελαστικό στρώμα (εφυμενίδα): είναι διαπερατή στο νερό αλλά αδιαπέραστη σε πολλές ουσίες προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Από τους Σπόγγους στα σχιζοκοιλωματικά Πρωτοστόμια

Από τους Σπόγγους στα σχιζοκοιλωματικά Πρωτοστόμια Από τους Σπόγγους στα σχιζοκοιλωματικά Πρωτοστόμια Προέλευση Μεταζώων Την εμφάνιση του ευκαρυωτικού κυττάρου ακολούθησε μια διαφοροποίηση σε πολλές διακριτές γενεαλογικές γραμμές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Οστά και ανθρώπινος σκελετός Η οστεολογία αναφέρετε στην μελέτη των οστών. Οστά ονομάζονται σκληρά όργανα που παράγονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. Έντομα (Μορφολογία Κατηγορίες)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. Έντομα (Μορφολογία Κατηγορίες) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο Έντομα (Μορφολογία Κατηγορίες) Δασική Εντομολογία Αντικείμενο: Μελέτη των εντόμων που βλάπτουν τα δασικά δέντρα και το ξύλο σε χρήση. Στη δασική πράξη: α. Εντοπισμός προσβολής επιδημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ Κωνσταντίνος Κροκίδης

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ Κωνσταντίνος Κροκίδης Οι καρχαρίες είναι ψάρια που ανήκουν στην υπέρταξη σελαχίμορφα. Οι καρχαρίες και τα μικρότερα συγγενικά τους (σκυλόψαρα, γαλέοι κ.ά.) έχουν ασβεστοποιημένο και αποκλειστικά χόνδρινο σκελετό, μεγάλο κεφάλι,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας

Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας Κλινική και Χειρουργική Ανατομία Α εξάμηνο Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας 1. Ανατομία και κλάδοι της - εισαγωγή 2. Τοπογραφική ανατομία της κεφαλής - εγκεφάλου 3. Τοπογραφική ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης.

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Κωτούλα Αγορίτσα, Ιατρος ακτινολόγος, Επιμελήτρια Β Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, Θεσ/νίκης Τα οστά σχηματίζονται με δύο τρόπους:

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιακή Οστεοπαθητική

Κρανιακή Οστεοπαθητική Κρανιακή Οστεοπαθητική ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Dr. Sutherland Ο Dr. Sutherland (1873 1954), πατέρας της Κρανιακής Οστεοπαθητικής, παρατήρησε την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. Ογκώδες τετράποδο που είχε μήκος 8 10 μέτρα. Η πλάτη του καλύπτονταν από μεγάλες κεράτινες πλάκες που ξεκινούσαν μικρές από τη βάση του κεφαλιού, μεγάλωναν

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών

Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών Διάλεξη 36η, 21-12-2016 Μαρία-Ελένη Χοβαλοπούλου Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών Δρ. Μαρία Ελένη Χοβαλοπούλου Οι βιολόγοι βρίσκονται αντιμέτωποι: εκτός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Έξω Ους, Μέσω Ους, Έσω Ους Έξω Ους, Μέσω Ους: μετάδοση ηχητικών κυμάτων Έσω Ους: Όργανο Ακοής και Ισορροπίας Ανατομία του ωτός ΕΞΩ ΟΥΣ α) Πτερύγιο, β)έξω ακουστικός πόρος

Διαβάστε περισσότερα

Συγγενείς ανωμαλίες κρανιοπροσωπικής. A. Κοτσίνας Επικ. Καθηγητής

Συγγενείς ανωμαλίες κρανιοπροσωπικής. A. Κοτσίνας Επικ. Καθηγητής Συγγενείς ανωμαλίες κρανιοπροσωπικής ανάπτυξης A. Κοτσίνας Επικ. Καθηγητής Φαρυγγικά τόξα Εμφανίζονται με κρανιοουραία αλληλουχία πέντε ζεύγη το πρώτο ζεύγος -την 22η ημέρα το δεύτερο και τρίτο ζεύγος

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ 7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας του πρώτου και δεύτερου προγομφίου της κάτω γνάθου,

Διαβάστε περισσότερα

9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ 9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ Συνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας του πρώτου, δεύτερου και τρίτου γομφίου της

Διαβάστε περισσότερα