ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 1 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc.

2 Σκοπός και Στόχος του μαθήματος Στόχος του μαθήματος είναι η παροχή των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για: το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την κατασκευή ενός μεταλλικού φορέα. Ο παραπάνω σχεδιασμός αφορά κυρίως: στην αντοχή και στη λειτουργικότητα κάτω από όλους τους δυνατούς συνδυασμούς δράσεως σταθερών και κινητών φορτίων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

3 Περιγραφή του μαθήματος Υλικά και μηχανικές ιδιότητες. Ιδιότητες εν θερμώ κατεργασμένου χάλυβα. Τιμές σχεδιασμού και μέσα σύνδεσης. Εισαγωγή στο Ευρωκώδικα 3 και απλές εφαρμογές. Βασικές αρχές σχεδιασμού. Ασφάλεια, οριακές καταστάσεις, δράσεις, ανθεκτικότητα, συμβολισμοί και συνδυασμοί των δράσεων. Οριακές καταστάσεις λειτουργικότητας. Οριακές καταστάσεις αστοχίας Βασικές αρχές, παραδοχές σχεδιασμού, μέθοδοι πλαστικού υπολογισμού φορέων, κλάσεις διατομών, υπολογισμός κλάσεως 4. Εφελκυσμός, θλίψη, διάτμηση, κάμψη και συνδυασμένη καταπόνηση. Λυγισμός, λυγισμός Euler, καμπτικός λυγισμός σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3. Μέσα σύνδεσης, ήλωση, κοχλίωση, συγκόλληση, διαμόρφωση συνδέσεων, ιδιότητες, χαρακτηριστικά, ανάλυση, υπολογισμός.

4 Περιγραφή του μαθήματος Απλοί μεταλλικοί φορείς, αμφιέρειστη δοκός, ενίσχυση, στηρίξεις. Τυποποίηση χαλύβδινων ελασμάτων. Συνδέσεις - διαστασιολόγηση ράβδων. Σιδηρά πατώματα και στέγες, κανονισμοί. Παραδείγματα και ασκήσεις διαστασιολόγησης, συνδέσεων και σχεδίασης σιδηρών κατασκευών. Κανονισμοί - Παράρτημα ΝΕΑΚ. Φέρων Οργανισμός κτιριοδομικών στοιχείων (τοίχων). Σιδηρότυποι - αντιστηρίξεις.

5 Περιεχόμενα διδακτικών σημειώσεων του μαθήματος Εισαγωγή Ο χάλυβας και οι ιδιότητες του Διατομές Μέσα σύνδεσης Βασικά θέματα σχεδιασμού με τους Ευρωκώδικες Γενικά Βασικές αρχές σχεδιασμού Αντοχή διατομών στην οριακή κατάσταση αστοχίας Εισαγωγή Κατάταξη διατομών σε κατηγορίες Αντοχή σε εφελκυσμό Αντοχή σε θλίψη Αντοχή σε διάτμηση Αντοχή σε μονοαξονική κάμψη Αντοχή σε ταυτόχρονη κάμψη και διάτμηση

6 Περιεχόμενα διδακτικών σημειώσεων του μαθήματος Αντοχή μελών στην οριακή κατάσταση αστοχίας Εισαγωγή Το φαινόμενο του λυγισμού Καμπτικός λυγισμός μεμονωμένου υποστυλώματος Λυγισμός πλαισίων Πίνακες πρότυπων διατομών Κατάλογος σχημάτων Κατάλογος πινάκων

7 Εισαγωγή - Ο χάλυβας και οι ιδιότητές του Περιγραφή του υλικού Ο χάλυβας είναι ένα κράμα του χημικού στοιχείου σιδήρου (Fe) σε ποσοστό 98% περίπου και διάφορων άλλων στοιχείων, σε μικρή περιεκτικότητα, με κυριότερο τον άνθρακα (C) σε ποσοστό 0,15%-1,8%. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε άνθρακα ενός χάλυβα, τόσο μεγαλύτερη είναι η σκληρότητα και η αντοχή του. Ωστόσο, μειώνεται η πλαστιμότητα του, δηλαδή η ικανότητα του να παραμορφώνεται πλαστικά και η ικανότητα συγκόλλησης του. Αντίθετα, ένας χάλυβας με μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα είναι πιο μαλακός και διαθέτει μικρότερη αντοχή, αλλά χαρακτηρίζεται από μεγάλη πλαστιμότητα και συγκολλησιμότητα. Τόσο η υψηλή αντοχή όσο και η πλαστιμότητα και συγκολλησιμότητα του χάλυβα είναι επιθυμητά χαρακτηριστικά στις μεταλλικές κατασκευές. Άλλες προσμίξεις που συναντώνται σε έναν χάλυβα είναι το μαγγάνιο (Mn), το πυρίτιο (Si), το θείο (S), ο φωσφόρος (P), το άζωτο (N).

8 Εισαγωγή - Ο χάλυβας και οι ιδιότητές του Περιγραφή του υλικού Κάποιες από αυτές τις προσμίξεις, όπως το μαγγάνιο και το πυρίτιο, έχουν θετική επίδραση στις ιδιότητες του χάλυβα (για παράδειγμα το πυρίτιο αυξάνει την αντοχή). Αντίθετα κάποιες άλλες, όπως το θείο και ο φωσφόρος έχουν αρνητική επίδραση και επιχειρείται η απομείωση τους σε αποδεκτά επίπεδα, κατά τη φάση παραγωγής του χάλυβα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ιδιότητες και η περιεκτικότητα σε άνθρακα διάφορων μορφών σιδήρου που έχουν εμφανιστεί ιστορικά. Στις κατασκευές χρησιμοποιούνται οι λεγόμενοι δομικοί χάλυβες, οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε άνθρακα 0,3%-1,2%. Άλλες συνήθεις μορφές χάλυβα είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας (περιέχει χρώμιο) και ο χάλυβας εργαλείων (περιέχει περισσότερο άνθρακα από τον δομικό και είναι σκληρότερος).

9

10 Ο χάλυβας και οι ιδιότητές του Ιδιότητες του χάλυβα Ο χάλυβας σε συνήθεις θερμοκρασίες είναι όλκιμο ή αλλιώς πλάστιμο υλικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο χάλυβας εμφανίζει έντονη πλαστική παραμόρφωση πριν επέλθει η θραύση του. Για να περιγραφούν καλύτερα αυτές οι έννοιες, παρουσιάζονται στο σχήμα δύο διαγράμματα τάσεων σ - ανηγμένων παραμορφώσεων ε, τα οποία ανήκουν σε δύο διαφορετικά υλικά. Τα διαγράμματα αυτά προκύπτουν από δοκιμές σε εφελκυσμό ειδικά διαμορφωμένων δειγμάτων (δοκιμίων) του υλικού. Στα αρχικά στάδια της φόρτισης, η συμπεριφορά των υλικών είναι ελαστική, που σημαίνει ότι αν αφαιρεθεί η επιβαλλόμενη φόρτιση τότε το δοκίμιο θα επανέλθει, πλήρως στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή θα έχει μηδενικές τάσεις και μηδενικές ανηγμένες παραμορφώσεις, ακολουθώντας την ίδια καμπύλη αντίστροφα. Το στάδιο αυτό της απόκρισης το ονομάζουμε ελαστική περιοχή. Συνήθως, η σχέση μεταξύ τάσεων και ανηγμένων παραμορφώσεων στην ελαστική περιοχή είναι γραμμική (η καμπύλη σ-ε είναι ευθύγραμμη). Η αρχική κλίση της καμπύλης αποτελεί το μέτρο ελαστικότητας Ε του υλικού.

11 Ιδιότητες του χάλυβα Τυπικά διαγράμματα τάσεων - ανηγμένων παραμορφώσεων για πλάστιμο και ψαθυρό υλικό

12 Ιδιότητες του χάλυβα Αν συνεχισθεί η επιβολή φόρτισης, η τάση στο υλικό θα φτάσει ένα όριο, πέρα από το οποίο δεν είναι δυνατή η επαναφορά του δοκιμίου στην αρχική του κατάσταση. Η φάση αυτή της απόκρισης ονομάζεται διαρροή και η τάση στην οποία συμβαίνει ονομάζεται όριο διαρροής και το συμβολίζουμε με. Αντίστοιχα, η ανηγμένη παραμόρφωση κατά τη διαρροή συμβολίζεται με Μετά τη διαρροή, η παραμόρφωση του υλικού είναι πλαστική και θα παραμείνει ως έχει ακόμα και μετά την αφαίρεση της φόρτισης. Η φάση αυτή της απόκρισης ονομάζεται πλαστική περιοχή. Τέλος, εφόσον συνεχισθεί η φόρτιση, η τάση στο υλικό θα φτάσει ένα μέγιστο όριο, πέραν του οποίου δεν μπορεί να αυξηθεί. Τότε, συμβαίνει η θραύση του δοκιμίου. Η τάση στην οποία πραγματοποιείται η θραύση ονομάζεται όριο θραύσης και συμβολίζεται με. Αντίστοιχα, η ανηγμένη παραμόρφωση κατά τη θραύση συμβολίζεται με..

13 Ιδιότητες του χάλυβα Στην περίπτωση που το υλικό είναι πλάστιμο, το εύρος της πλαστικής περιοχής είναι πολύ μεγάλο. Αυτό φαίνεται καθαρά στο σχήμα, όπου οι πλαστικές παραμορφώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των ελαστικών. Στον χάλυβα, η μέγιστη ανηγμένη παραμόρφωση μπορεί να υπερβεί το 50%, που σημαίνει ότι ένα αρχικό δοκίμιο σε εφελκυσμό μπορεί να επιμηκυνθεί κατά το μισό του αρχικού μήκους του. Ωστόσο, συνήθως θεωρούμε συμβατικά, μία τιμή 10-20% ως μέγιστη ανηγμένη παραμόρφωση του χάλυβα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις υλικών, στα οποία η θραύση επέρχεται αμέσως μετά τη διαρροή (σχήμα 1.1βʹ) ή ακόμα και στην ελαστική περιοχή. Τα υλικά αυτά ονομάζονται ψαθυρά και η μορφή θραύσης που εμφανίζουν, ψαθυρή θραύση. Τυπικά παραδείγματα ψαθυρών υλικών είναι τα κεραμικά και το γυαλί. Όμως, και ο χάλυβας μπορεί να εκδηλώσει ψαθυρή θραύση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

14 Ο χάλυβας και οι ιδιότητές του Πλαστιμότητα του χάλυβα Η πλαστιμότητα του χάλυβα θεωρείται ευεργετική για την απόκριση των μεταλλικών κατασκευών. Συνοπτικά, αναφέρεται ότι η μεγάλη πλαστιμότητα του χάλυβα συνεπάγεται τα ακόλουθα αποτελέσματα: Επιτρέπει την ανακατανομή των δράσεων σε μία υπερστατική κατασκευή. Έτσι, μετά την πλαστικοποίηση σε μία ή περισσότερες κρίσιμες θέσεις, είναι δυνατή η διατήρηση ή και επαύξηση της φέρουσας ικανότητας της κατασκευής. Αυτό συμβαίνει εφόσον χάριν της πλαστιμότητας του υλικού τα μέλη της κατασκευής που έχουν πλαστικοποιηθεί παραμορφώνονται έντονα, χωρίς να επέρχεται η θραύση τους. Κατά συνέπεια, η κατασκευή είναι δυνατόν να παραμένει στατικά στέρεη ακόμα και αν έχουν πλαστικοποιηθεί πολλά μέλη της (μέχρι να μεταπέσει σε μηχανισμό). Η πλάστιμη θραύση θεωρείται προτιμότερη της ψαθυρής, καθώς εκδηλώνεται αφού προηγηθεί η εμφάνιση έντονων παραμορφώσεων της κατασκευής, οι οποίες γίνονται αντιληπτές και δίνουν το περιθώριο λήψης άμεσων μέτρων.

15 Ο χάλυβας και οι ιδιότητές του Πλαστιμότητα του χάλυβα Η πλάστιμη συμπεριφορά είναι ευεργετική σε περιπτώσεις σεισμικής καταπόνησης, καθώς παρέχει στην κατασκευή μεγάλη ικανότητα απόσβεσης της σεισμικής ενέργειας στα πλαστικοποιημένα μέλη της. Στον πίνακα 1.2 παρουσιάζονται ορισμένες βασικές φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του χάλυβα.

16 Κατηγορίες χάλυβα στον Ευρωκώδικα 3 Για τον υπολογισμό και τη διαστασιολόγηση κατασκευών με τον Ευρωκώδικα 3, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάλυβες, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (EN 10025) και κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την αντοχή τους. Έτσι, υπάρχουν οι ακόλουθες τέσσερις βασικές κατηγορίες χάλυβα: S235, S275, S355, S450. Η ονοματολογία των χαλύβων ακολουθεί το εξής πρότυπο: S + αριθμός που χαρακτηρίζει το όριο διαρροής σε Mpa Μετά το ονομαστικό όριο διαρροής μπορεί να ακολουθούν και κάποια γράμματα, τα οποία σηματοδοτούν τυχόν ειδικά χαρακτηριστικά του χάλυβα ή τον τρόπο παραγωγής του. Στον πίνακα 1.3 που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ονομαστικές τιμές των ορίων διαρροής και θραύσης για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες χάλυβα. Οι τιμές αυτές αφορούν χαλύβδινα στοιχεία εν θερμώ εξηλασμένα, όπως είναι οι πρότυπες διατομές μορφής διπλού ταυ. Στον Ευρωκώδικα 3 προδιαγράφονται αναλυτικά οι ονομαστικές τιμές αντοχής και για άλλες κατηγορίες χάλυβα, όπως κοιλοδοκών εν ψυχρώ κατεργασμενών ή χαλύβων με ειδικά χαρακτηριστικά.

17 Κατηγορίες χάλυβα στον Ευρωκώδικα 3

18 Κατηγορίες χάλυβα στον Ευρωκώδικα 3 Οι τιμές του πίνακα 1.3 είναι ονομαστικές. Οι πραγματικές τιμές για κάθε χάλυβα προκύπτουν από δοκιμές μονοαξονικού εφελκυσμού και είναι αναμενόμενο να μην συμπίπτουν με τις ονομαστικές. Ωστόσο, για το σχεδιασμό χρησιμοποιούνται οι ονομαστικές τιμές της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο χάλυβας. Ο κάθε χάλυβας χαρακτηρίζεται ότι ανήκει σε κάποια κατηγορία αν υπερβαίνει τα όρια που προδιαγράφονται για την κατηγορία αυτή. Στον πίνακα 1.4 δίνονται ονομαστικές τιμές για τις λοιπές μηχανικές ιδιότητες του χάλυβα, που χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς με τον Ευρωκώδικα 3. Οι τιμές αυτές είναι κοινές για κάθε κατηγορία χάλυβα.

19 Κατηγορίες χάλυβα στον Ευρωκώδικα 3 Σχετικά με την πλαστιμότητα, προδιαγράφονται στον Ευρωκώδικα 3 ορισμένα ελάχιστα όριο που πρέπει να πληρούν όλοι οι χάλυβες που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Αυτά είναι τα εξής:

20 Διατομές χάλυβα Οι διατομές που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές από χάλυβα διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία μορφών και διαστάσεων ώστε να καλύπτουν μεγάλο εύρος απαιτήσεων σχεδιασμού που μπορεί να εμφανιστεί στην πράξη. Οι πλέον συνήθεις μορφές διατομών είναι οι εξής:

21 Διατομές χάλυβα Διατομές γωνιακών ή διατομές μορφής L (ισοσκελή ή ανισοσκελή) Διατομές ορθογωνικής ή τετραγωνικής κοιλοδοκού Διατομές κυκλικής κοιλοδοκού

22 Διατομές χάλυβα Ως προς τον τρόπο παραγωγής τους οι διατομές μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες: Ελατές διατομές, οι οποίες παράγονται στο εργοστάσιο με εν θερμώ έλαση του χάλυβα, σε συγκεκριμένες πρότυπες διαστάσεις. Στον Ευρωπαϊκό χώρο, χρησιμοποιούνται οι ονομαζόμενες «Ευρωπαϊκές Πρότυπες Διατομές». Για κάθε μορφή διατομής υπάρχουν διαθέσιμες οι εξής σειρές διατομών: Για την μορφή διπλού ταυ: IPE, IPN, HEA, HEB, HEM Για τις διατομές μορφής U: UPN, UPE Για διατομές γωνιακών: L Για διατομές ορθογωνικής κοιλοδοκού: RHS Για διατομές τετραγωνικής κοιλοδοκού: SHS Για διατομές κυκλικής κοιλοδοκού: CHS Συγκολλητές διατομές, οι οποίες διαμορφώνονται με συγκόλληση μεμονωμένων ελασμάτων ή και άλλων ελατών διατομών μεταξύ τους, σε οποιεσδήποτε διαστάσεις. Έτσι, διαμορφώνονται διατομές που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες ενός έργου.

23 Διατομές διπλού ταυ Η χρήση των διατομών διπλού ταυ είναι διαδεδομένη στις κατασκευές από χάλυβα. Χρησιμοποιούνται ως: κύρια μέλη (υποστυλώματα, δοκοί) και δευτερεύοντα (τεγίδες, μηκίδες κλπ). Υπάρχουν διαθέσιμες ελατές διατομές σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων: Σειρά IPE Σειρά IPN Σειρά HEA Σειρά HEB Σειρά HEM Μπορούν να παραχθούν και συγκολλητές καλύπτοντας ιδιαίτερες απαιτήσεις σχεδιασμού. Στο σχήμα που ακολουθεί, απεικονίζεται μία τυπική ελατή διατομή διπλού ταυ και παρουσιάζονται τα διάφορα χαρακτηριστικά γεωμετρικά μεγέθη που την ορίζουν.

24 Διατομές διπλού ταυ Δύο χαρακτηριστικές περιοχές της διατομής διπλού ταυ είναι τα πέλματα και ο κορμός. Η θέση τους στη διατομή αποσαφηνίζεται στο παρακάτω σχήμα.

25 Διατομές διπλού ταυ Οι πρότυπες ελατές διατομές διπλού ταυ είναι διπλής συμμετρίας, που σημαίνει ότι διαθέτουν δύο άξονες συμμετρίας: έναν παράλληλο με τα δύο πέλματα και έναν κάθετο σε αυτά (σχήμα 1.2). Αυτό συμβαίνει επειδή τα δύο πέλματα είναι όμοια. Οι συγκολλητές διατομές διπλού ταυ μπορούν και αυτές να είναι διπλής συμμετρίας, αν διαθέτουν όμοια πέλματα, αλλά μπορούν να είναι και απλής συμμετρίας αν τα δύο πέλματα είναι άνισα. Η ονοματολογία των ευρωπαϊκών πρότυπων ελατών διατομών ακολουθεί το εξής πρότυπο: Όνομα σειράς + αριθμός που χαρακτηρίζει το ύψος h της διατομής (σε mm) Για παράδειγμα η διατομή IPE300, προέρχεται από τη σειρά IPE και έχει ύψος h=300mm. Οι διάφορες σειρές ελατών διατομών διπλού ταυ, που είναι διαθέσιμες στον ευρωπαϊκό χώρο, παρέχουν μέλη με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

26 Διατομές διπλού ταυ Οι διατομές IPE είναι υψίκορμες, δηλαδή το ύψος τους h είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πλάτος τους b. Επίσης, τα πάχος των πελμάτων δεν είναιμεγάλο. Oι διατομές IPE διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ροπή αδρανείας ως προς τον ισχυρό τους άξονα, σε σχέση με τη ροπή αδρανείας ως προς τον ασθενή. Εξαιτίας αυτού του γνωρίσματος τους, οι διατομές της σειράς IPE χρησιμοποιούνται κυρίως σε καμπτόμενα, ως προς μία διεύθυνση μόνο μέλη, όπως είναι ζυγώματα πλαισίων, τεγίδες κλπ. Οι διατομές IPN είναι υψίκορμες όπως και οι IPE, με τη διαφορά ότι διαθέτουν μεταβλητό πάχος πελμάτων (μεγαλύτερο κοντά στον κορμό και μικρότερο προς τα άκρα). Οι διατομές HEB (ή IPB) είναι πλατύπελμες, δηλαδή το πλάτος τους b είναι παρόμοιου μεγέθους με το ύψος h. Επίσης, τα πάχος των πελμάτων είναι μεγάλο. Οι διατομές HEB αν και διαθέτουν μεγαλύτερη ροπή αδρανείας ως προς τον ισχυρό τους άξονα, σε σχέση με τη ροπή αδρανείας ως προς τον ασθενή, η διαφορά τους ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις διατομές IPE. Κατά συνέπεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καμπτόμενα μέλη και ως προς τους δύο άξονες ή ως θλιβόμενα και καμπτόμενα μέλη (υποστυλώματα, δοκοί).

27 Διατομές διπλού ταυ Οι διατομές HEA (ή IPBl) είναι όμοιες ως προς τις αναλογίες ύψους h προς πλάτος b με τις διατομές HEB. Είναι ωστόσο πιο ελαφρές καθώς διαφέρουν στο πάχος των πελμάτων και του κορμού τα οποία είναι μικρότερα. Διαφέρουν, επίσης, ελάχιστα στο ύψος (οι HEA είναι κοντύτερες). Οι διατομές ΗΕΜ (ή IPBv) είναι όμοιες ως προς τις αναλογίες ύψους h προς πλάτος b με τις διατομές HEB. Είναι ωστόσο βαρύτερες καθώς διαφέρουν στο πάχος των πελμάτων και του κορμού τα οποία είναι μεγαλύτερα. Eπίσης, διαφέρουν λίγο και στο ύψος (οι HEΜ είναι μεγαλύτερες).

28 Προσανατολισμός αξόνων Οι κύριοι άξονες των διατομών ορίζονται ως εξής: άξονας u-u: o κύριος ισχυρός άξονας. άξονας v-v: o κύριος ασθενής άξονας. Υπενθυμίζεται ότι κύριος ισχυρός άξονας μιας διατομής είναι εκείνος περί τον οποίον η ροπή αδράνειας γίνεται μέγιστη. Αντίστοιχα, κύριος ασθενής άξονας μιας διατομής είναι εκείνος περί τον οποίον η ροπή αδράνειας γίνεται ελάχιστη. Οι δύο κύριοι άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους. Για κάθε μορφή διατομής, μπορούν να ορισθούν γεωμετρικοί άξονες οι οποίοι υπαγορεύονται από το σχήμα της. Οι άξονες αυτοί στον Ευρωκώδικα 3, ονομάζονται yy και z-z. Στις περισσότερες διατομές οι γεωμετρικοί άξονες συμπίπτουν με τους κύριους u-u και v-v που προαναφέρθηκαν. Για τον προσανατολισμό των γεωμετρικών αξόνων ακολουθούνται οι ακόλουθες συμβάσεις:

29 Προσανατολισμός αξόνων άξονας y-y: ο άξονας που γενικά συμπίπτει με τον κύριο ισχυρό άξονα u-u. Για διατομές διπλού ταυ ή μορφής U είναι παράλληλος με τα δύο πέλματα. Για διατομές γωνιακών είναι παράλληλος με το μικρότερο σκέλος (δεν συμπίπτει με τον κύριο άξονα). άξονας z-z: ο άξονας που γενικά συμπίπτει με τον κύριο ασθενή άξονα v-v. Για διατομές διπλού ταυ ή μορφής U είναι κάθετος στα δύο πέλματα. Για διατομές γωνιακών είναι κάθετος στο μικρότερο σκέλος (δεν συμπίπτει με τον κύριο άξονα). Σημειώνεται ότι ως άξονας x-x θεωρείται εκείνος ο οποίος διατρέχει το στοιχείο κατά μήκος του, είναι δηλαδή κάθετος στο επίπεδο της διατομής.

30 Προσανατολισμός αξόνων κατά τον Ευρωκώδικα 3 Στο σχήμα παρουσιάζονται οι γεωμετρικοί άξονες των διατομών καθώς και οι κύριοι άξονες για τις διατομές γωνιακών (δεν συμπίπτουν με τους γεωμετρικούς).

31 Μέσα σύνδεσης Με τον όρο μέσα σύνδεσης εννοούνται τα στοιχεία εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση δύο ή περισσότερων μελών που συντρέχουν στο ίδιο σημείο, με σκοπό τη μεταβίβαση φορτίων από το ένα προς το άλλο. Τα μέσα σύνδεσης μπορεί να είναι: Κοχλίες Συγκολλήσεις Ηλώσεις Πύροι Εξαρτήματα αυτών όπως περικόχλια (παξιμάδια) ή δακτύλιοι (ροδέλες). Κοχλιώσεις Οι κοχλιώσεις αποτελούν το πλέον διαδομένο μέσο σύνδεσης στις κατασκευές από χάλυβα καθώς επιτρέπουν την εκτέλεση τους στο εργοτάξιο, χωρίς τη λήψη ειδικών μέτρων.

32 Μέσα σύνδεσης Κοχλιώσεις Κοχλίωση για αποκατάσταση συνέχειας δοκού. Φωτογραφία από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

33 Περιγραφή τυπικού κοχλία

34 Μέσα σύνδεσης - Κοχλίες Οι κοχλίες που χρησιμοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο ονομάζονται μετρικοί κοχλίες και παράγονται σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Η ονοματολογία των μετρικών κοχλιών ακολουθεί το εξής πρότυπο: M + διάμετρος κορμού (σε mm) Για παράδειγμα ο κοχλίας M16 είναι μετρικός και έχει διάμετρο κορμού 16 mm. Μετά τη διάμετρο είναι πιθανό να ακολουθούν και άλλοι αριθμοί που να προσδιορίζουν το μήκος του κορμού ή το βήμα του σπειρώματος. Οι διαθέσιμοι στο εμπόριο μετρικοί κοχλίες φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. Για τα μη προτιμώμενα μεγέθη η διαθεσιμότητα εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Η χρησιμοποίηση τους γενικά δεν συνίσταται. Επίσης, στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα και μεγαλύτερα καθώς και μικρότερα μεγέθη κοχλιών. Η εφαρμογή τους ωστόσο στις κατασκευές από χάλυβα πολιτικού μηχανικού είναι αμελητέα.

35 Μέσα σύνδεσης - Κοχλίες Οι κλάσεις χάλυβα των κοχλιών διαφέρουν από εκείνη των μελών. Στην περίπτωση των κοχλιών οι προβλεπόμενες από τον Ευρωκώδικα 3 κλάσεις χάλυβα καθώς και τα αντίστοιχα ονομαστικά όρια διαρροής και θραύσης, αναφέρονται στον πίνακα.

36 Μέσα σύνδεσης - Κοχλίες Οι κοχλίες στις τρεις πρώτες κλάσεις ονομάζονται κοινοί κοχλίες ενώ οι κοχλίες των κλάσεων 8.8 και 10.9 ονομάζονται κοχλίες υψηλής αντοχής. Οι κοχλίες υψηλής αντοχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σεισμικά καταπονούμενες συνδέσεις και να προενταθούν. Η ονοματολογία των χαλύβων των κοχλιών, που αναφέρονται στον πίνακα, ακολουθεί το εξής πρότυπο: αριθμός για x αριθμός για αριθμός για : είναι το πρώτο ψηφίο του ορίου θραύσης σε MPa. Πχ. Είναι το ψηφίο 4 για = 400ΜPa. αριθμός για : αντιστοιχεί στο συντελεστή, με τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το όριο θραύσης για να προκύψει το όριο διαρροής Για παράδειγμα η κλάση 4.6 διαθέτει όριο θραύσης = 400ΜPa (προκύπτει από τον πρώτο αριθμό 4) και όριο διαρροής = = 240ΜPa (ο συντελεστής 0.6 προκύπτει από τον δεύτερο αριθμό 6). Για την κλάση 8.8 το όριο θραύσης είναι = 800ΜPa (προκύπτει από τον πρώτο αριθμό 8) και όριο διαρροής = =640ΜPa. Ο συντελεστής 0.8 προκύπτει από τον δεύτερο αριθμό 8).

37 Συγκολλήσεις Οι συγκολλήσεις αποτελούν διαδεδομένη πρακτική στις συνδέσεις κατασκευών από χάλυβα. Συνήθως, εκτελούνται στο εργοστάσιο, σε ελεγχόμενες συνθήκες αν και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και στο εργοτάξιο, αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Συγκόλληση κυκλικών διατομών που συντρέχουν σε κόμβο. Φωτογραφία από την ολυμπιακή εγκατάσταση ποδηλατοδρομίου στην Αθήνα

38 Ηλώσεις Οι ηλώσεις ήταν στο παρελθόν πολύ διαδεδομένες στις κατασκευές από χάλυβα. Σήμερα, έχουν αντικατασταθεί, σχεδόν εξολοκλήρου από τις κοχλιώσεις. Ήλωση σε σύνθετο μέλος. Φωτογραφία από τον σιδηροδρομικό σταθμό St. Pancras του Λονδίνου.

Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής

Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής Μεταλλικές διατομές Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής Ελατές διατομές (εν θερμώ) Διατομές ψυχρής έλασης Συγκολλητές διατομές Μεταλλικές διατομές Παράγονται σε χαλυβουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 5 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη 1. Εισαγωγή Οι ανοξείδωτοι χάλυβες ως υλικό κατασκευής φερόντων στοιχείων στα δομικά έργα παρουσιάζει διαφορές ως προ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών Ενότητα 4: Δοκιμή Εφελκυσμού Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος Ευάγγελος Φουντουκίδης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80)

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) 1 Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

4/26/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης

4/26/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 οκίμια εφελκυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Η έννοια του λυγισμού Λυγισμός είναι η ξαφνική, μεγάλη αύξηση των παραμορφώσεων ενός φορέα για μικρή αύξηση των επιβαλλόμενων φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Χαλύβδινες και Σύμμικτες Κατασκευές Επιστημονικό Σεμινάριο Μυτιλήνη 9-10 Οκτωβρίου 009 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας Αντοχή και Δυσκαμψία (Strength and Stiffness) Η τάση (stress) εφαρμόζεται σ ένα υλικό μέσω της φόρτισής του Παραμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235.

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘAΝΑΣΙΟΣ X. TPIANTAΦYΛΛOY KAΘHΓHTHΣ ΠANEΠIΣTHMIO ΠATPΩN TMHMA ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΑΘAΝΑΣΙΟΣ X. TPIANTAΦYΛΛOY KAΘHΓHTHΣ ΠANEΠIΣTHMIO ΠATPΩN TMHMA ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΘAΝΑΣΙΟΣΣ X. TPIANTAΦYΛΛOYY KAΘHΓHTHΣ ΠANEΠIΣTHMIO ΠATPΩN TMHMA ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΤΡΑ 2016 ii ISBN 978-960-92177-4-3 c ΑΘ. X. TPIANTAΦYΛΛOY Απαγορεύεται η ολική ή εν μέρει αντιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική αντοχή των υλικών Πείραμα Στρέψης

Μάθημα: Πειραματική αντοχή των υλικών Πείραμα Στρέψης Μάθημα: Πειραματική αντοχή των υλικών Πείραμα Στρέψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχήμα 1 Στρέψη κυκλικής διατομής

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες:

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες: Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE07_S04 μαθήματος: Κατασκευές ΙI μαθήματος: Πιστωτικές Φόρτος εργασίας μονάδες: 5 150 (ώρες): Επίπεδο μαθήματος: Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE09-S07 μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2)

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2) ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ Ψυχρής ελάσεως (ΕΝ10147) : 1. FeE 220G (fy=220n/mm 2 fu=300n/mm 2 ) 2. FeE 250G (fy=250n/mm2 fu=330n/mm2) 3. FeE 280G (fy=280n/mm2 fu=360n/mm2) Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ]

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ] Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ 1992-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Καθηγητής ΑΡΗΣ ΑΒΔΕΛΑΣ Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Η αξιολόγηση της δομικής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005)

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005) RUET sotware Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, E1993-1-1:005) Πίνακες με όλες τις πρότυπες χαλύβδινες διατομές, διαστάσεις και ιδιότητες, κατάταξη, αντοχές, αντοχή σε καμπτικό και στρεπτοκαμπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 07 Εφελκυσμός Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ Θεόδωρος Λούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011 1 Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση2 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση2 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού ΕργαστηριακήΆσκηση2 η Κατηγορίες υλικών Μέταλλα Σιδηρούχαµέταλλα (ατσάλι, ανθρακούχοι, κραµατούχοι και ανοξείγωτοιχάλυβες, κ.α. Πολυµερικά υλικά Πλαστικά Ελαστοµερή Μη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 3. ΕΙΔΗ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ

Κεφ. 3. ΕΙΔΗ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ Κεφ. 3. ΕΙΔΗ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ 3.1. Εφελκυσμός Τάση λόγω εφελκυσμού: Ν σz = ----(3-1) Α όπου Ν = η εφελκυστική δύναμη Α = το εμβαδό της διατομής του σώματος («διατομή» είναι το σχήμα που έχει το σώμα σε μία κάθετη

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ρόλος συνδέσεων στις μεταλλικές κατασκευές

Ρόλος συνδέσεων στις μεταλλικές κατασκευές Ρόλος συνδέσεων στις μεταλλικές κατασκευές Σύνδεση μελών κατασκευής μεταξύ τους Ασφαλής μεταφορά εντατικών μεγεθών από μέλος σε μέλος Απαιτήσεις: Ασφάλεια Κατασκευασιμότητα Συνέπεια με υπολογιστικό προσομοίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 2. ΣΤΑΤΙΚΗ Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στη δοκό του σχήματος: Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στον φορέα του σχήματος: Ασκήσεις υπολογισμού τάσεων Άσκηση 1 η (Αξονικός εφελκυσμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης 5.1. Μορφές κάµψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης Η γενική κάµψη (ή κάµψη), κατά την οποία εµφανίζεται στο φορέα (π.χ. δοκό) καµπτική ροπή (Μ) και τέµνουσα δύναµη (Q) (Σχ. 5.1.α).

Διαβάστε περισσότερα

20/3/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος)

20/3/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εισαγωγή στη Δοκιμή Εφελκυσμού Δοκίμιο στερεωμένο ακλόνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 2 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Βασικά θέματα σχεδιασμού με τους Ευρωκώδικες Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κόμβοι πλαισιακών κατασκευών

Κόμβοι πλαισιακών κατασκευών Κόμβοι πλαισιακών κατασκευών Κόμβοι πλαισιακών κατασκευών Κόμβοι δοκού-υποστυλώματος Κόμβοι δοκού-δοκού Βάσεις υποστυλωμάτων Κοχλιωτοί Συγκολλητοί Κόμβοι δοκού - υποστυλώματος Με μετωπική πλάκα Με γωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1 1.1 Ιστορική αναδρομή...1 1. Μικροδομή του χάλυβα...19 1.3 Τεχνολογία παραγωγής χάλυβα...30 1.4 Μηχανικές ιδιότητες χάλυβα...49 1.5 Ποιότητες δομικού χάλυβα...58 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΡΑΒΔΟΙ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ (ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΑΛΥΒΑ: S235JRG2 κατά EN (RSt 37,2 κατά DIN 17100). ΜΗΚΟΣ: 6 m.

ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΡΑΒΔΟΙ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ (ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΑΛΥΒΑ: S235JRG2 κατά EN (RSt 37,2 κατά DIN 17100). ΜΗΚΟΣ: 6 m. ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΡΑΒΔΟΙ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ (ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ) S235JRG2 κατά EN 10025 (RSt 37,2 κατά DIN 17100). ΜΗΚΟΣ: 6 m. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΒΑΡΗ, ΑΝΟΧΕΣ: Τετράγωνα κατά EN 10059. ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΠΛΑΤΟΣ (a) ΒΑΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΡΗΣ ΑΒΔΕΛΑΣ Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Η αξιολόγηση της δομικής συμπεριφοράς μιας κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

16/4/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος)

16/4/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Το υλικό «πονάει». Πως; Πόσο; P P Εξωτερικό εφελκυστικό φορτίο P N = P N

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ Τοπική θέρμανση συγκολλούμενων τεμαχίων Ανομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασιών, πουμεαβάλλεταιμετοχρόνο Θερμικές παραμορφώσεις στο μέταλλο προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Αντοχή. Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα. Περιεχόμενα F = A V = M r = J. Δυναμική καταπόνηση κόπωση. Καμπύλη Woehler.

Δυναμική Αντοχή. Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα. Περιεχόμενα F = A V = M r = J. Δυναμική καταπόνηση κόπωση. Καμπύλη Woehler. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Μάθημα: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Δυναμική Αντοχή Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα Καμπύλη τάσης παραμόρφωσης Βασικές φορτίσεις A V y A M y M x M I

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1: Διάταξη δοκιμίου και όργανα μέτρησης 1 BUILDNET

Σχήμα 1: Διάταξη δοκιμίου και όργανα μέτρησης 1 BUILDNET Παραμετρική ανάλυση κοχλιωτών συνδέσεων με μετωπική πλάκα χρησιμοποιώντας πεπερασμένα στοιχεία Χριστόφορος Δημόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ Περίληψη Η εν λόγω εργασία παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 Κεραμικών και Πολυμερικών Υλικών Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Εισαγωγή Όπως ήδη είδαμε, η μηχανική συμπεριφορά των υλικών αντανακλά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΤΜΗΣΗ 1. Γενικά Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια διατομή ενός καταπονούμενου φορέα

Διαβάστε περισσότερα

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού Δρ. Σωτήρης Δέμης Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τσιμεντοπολτός Περιλαμβάνονται διαγράμματα από τα βιβλία «Μηχανική των Υλικών» και «Δομικά Υλικά» του Αθανάσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Βόλος 29-3/9 & 1/1 211 ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Δάφνη Παντούσα, Msc, Υπ. Διδάκτωρ Ευριπίδης Μυστακίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ 1. Γενικά Κατά τη φόρτιση μιας ράβδου από θλιπτική αξονική δύναμη και με προοδευτική αύξηση του μεγέθους της δύναμης αυτής, η αναπτυσσόμενη τάση θλίψης θα περάσει από το όριο αναλογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας ομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι ιδάσκοντες :Χ. Γαντές.Βαμβάτσικος Π. Θανόπουλος Νοέμβριος 04 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TREYLOR ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΟΥ 500Kp ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Ι. Γαντές Επίκουρος Καθηγητής Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Επιστημονική Ημερίδα στα Πλαίσια της 4ης Διεθνούς Ειδικής Έκθεσης για τις Κατασκευές Αθήνα, 16 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Περίληψη Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς διαφόρων διατάξεων δικτυωτών συνδέσμων σε πλευρικά επιβαλλόμενα φορτία. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΛΥΒΑ. ν διατομών. Ύψος (mm)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΛΥΒΑ. ν διατομών. Ύψος (mm) 267 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Πίνακας Π.1 Εύρος διαστάσεων τυποποιημένων ΕυρωπαϊκώνΕ ν διατομών Ύψος (mm) 268 Ύψος / ιάμετρος (mm) 269 Πίνακας Π.2 Ιδιότητες διατομών δοκών IPE ιαστάσεις ιαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ηκατανόησητωνδιαδικασιώνκατάτηκαταπόνησηστρέψης, η κατανόηση του διαγράµµατος διατµητικής τάσης παραµόρφωσης η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΛΥΒΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΑ ΜΕΡΟΣ Β. ΔΟΜΙΚΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ

ΧΑΛΥΒΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΑ ΜΕΡΟΣ Β. ΔΟΜΙΚΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ ΧΑΛΥΒΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΑ ΜΕΡΟΣ Β. ΔΟΜΙΚΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ 1 Δομικός χάλυβας ή μορφοσίδηρος Δομικά Υλικά- Χάλυβας και άλλα μέταλλα- Μέρος 2 Καραντώνη 1 4 Δομικά Υλικά- Χάλυβας και άλλα μέταλλα- Μέρος 2 Καραντώνη

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου. Σύνδεση διαγωνίου Δ (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1)

Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου. Σύνδεση διαγωνίου Δ (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1) Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου Σύνδεση διαγωνίου Δ 100.1 (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1) Έργο Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου COPYRIGHT 1999-2013 LH ΛΟΓΙΣΜΙΚΉ Fespa 10 5.6.0.14 - Connection1_MTC.tss

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Εισαγωγή στο Μάθημα Μηχανική των Υλικών Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Εισαγωγή/ Μηχανική Υλικών 1 Χρονοδιάγραμμα 2017 Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονική Θλίψη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονική Θλίψη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Μονοαξονική Θλίψη Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι Διάλεξη 2 Δομικός Χάλυβας. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές Ι Διάλεξη 2 Δομικός Χάλυβας. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών ιδηρές ατασκευές Διάλεξη Δομικός Χάλυβας χολή Πολιτικών ηχανικών ργαστήριο εταλλικών ατασκευών Άδεια Χρήσης ο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. ια εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων Σχήμα 1 Δυο ελάσματα πάχους h, συγκολλημένα σε μήκος L, με υλικό συγκόλλησης ορίου ροής S y, που εφελκύονται με δύναμη P. Αν το πάχος της συγκόλλησης είναι h, τότε η αναπτυσσόμενη στο υλικό της συγκόλλησης

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή κατασκευαστικών στοιχείων σε κόπωση

Αντοχή κατασκευαστικών στοιχείων σε κόπωση 11.. ΚΟΠΩΣΗ Ενώ ο υπολογισμός της ροπής αντίστασης της μέσης τομής ως το πηλίκο της ροπής σχεδίασης προς τη μέγιστη επιτρεπόμενη τάση, όπως τα μεγέθη αυτά ορίζονται κατά ΙΑS, προσβλέπει στο να εξασφαλίσει

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 14 Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 14 Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα ιδηρές ατασκευές Άσκηση ντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα χολή Πολιτικών ηχανικών ργαστήριο εταλλικών ατασκευών Άδεια Χρήσης ο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 17 1.1 Αντικείμενο... 17 1. Δομικά στοιχεία με σύμμικτη δράση... 17 1.3 Κτίρια από σύμμικτη κατασκευή... 19 1.4 Περιορισμοί... 19 Βάσεις σχεδιασμού... 1.1 Δομικά υλικά... 1.1.1

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών Εργαστηριακό Μέρος Ενότητα 4: Δοκιμή Εφελκυσμού Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές & Μηχανικές Ιδιότητες

Φυσικές & Μηχανικές Ιδιότητες Μάθημα 5 ο Ποιες είναι οι Ιδιότητες των Υλικών ; Φυσικές & Μηχανικές Ιδιότητες Κατεργαστικότητα & Αναφλεξιμότητα Εφελκυσμός Θλίψη Έλεγχοι των Υλικών Φορτίσεις -1 ιάτμηση Στρέψη Έλεγχοι των Υλικών Φορτίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6 Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 6 ΜΕΡΟΣ 1-1: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΟΠΛΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ (σε φάση ψηφίσεως από τις χώρες-μέλη)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Μερικά στοιχεία για τις Σύμμικτες Κατασκευές από τον Ευρωκώδικα 8

Μερικά στοιχεία για τις Σύμμικτες Κατασκευές από τον Ευρωκώδικα 8 Μερικά στοιχεία για τις Σύμμικτες Κατασκευές από τον Ευρωκώδικα 8 Α. ΑΒΔΕΛΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Π.Θ. Α. ΑΒΔΕΛΑΣ 1986: Οδηγίες Σχεδιασμού της ECCS (European Convention

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Αστοχία Κοντών Υποστυλωμάτων Μέθοδοι Ενίσχυσης ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η αστοχία των κοντών υποστυλωμάτων όπως προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός κόμβων μεταλλικών κατασκευών

Σχεδιασμός κόμβων μεταλλικών κατασκευών Σύμφωνα με το Μέρος 1.8 του Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ1993) Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Χαλύβδινες και Σύμμικτες Κατασκευές Επιστημονικό Σεμινάριο Μυτιλήνη 9-10 Οκτωβρίου 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ - 2017 Β3. Κόπωση Υλικών Κώστας Γαλιώτης, καθηγητης Τμήματος Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Β3. Κόπωση/Μηχανική Υλικών 1 Εισαγωγή (1/2) Η κόπωση είναι μία μορφή αστοχίας

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών

Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών SOFiSTiK Hellas A.E. Γ Σεπτεµβρίου 56, 104 33 Αθήνα Τηλ: 210-8220607, 210-8251632 Fax: 210-8251632 info@sofistik.gr http://www.sofistik.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ СП 531022004 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤON ΣΧΕΔΙΑΣMO ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΧΑΛΥΒΑ General rules for steel structure design ΗΜ/ΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ 2005/01/01 1 Αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΓΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Περίληψη Η συγκεκριμένη εργασία αναφέρεται στην τεχνική ενίσχυσης υποστυλωμάτων με σύνθετα υλικά, με κάποια εξειδίκευση στη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 6. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας Ακτίνα καμπυλότητας 2 Εισαγωγή (1/2) Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα