ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ «ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013-14 «ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο βασιλιάς του σκάκι είμαι εγώ με ανεκτίμητη αξία θεωρώ μόνο με ΜΑΤ μπορείς να με εγκλωβίσεις κι έτσι την παρτίδα να κερδίσεις. Βήματα πολλά δεν κάνω είμαι από όλους υπεράνω. Τη μάχη επιβλέπω από μακριά και στο τέλος πολεμώ δυναμικά.

2 ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Βασίλισσα είμαι εγώ δυναμική Ποιος να μου αντισταθεί; Διασχίζω πέρα δώθε τη «σκηνή» σαν Πύργος κι Αξιωματικός μαζί. Όσα βήματα θέλω προχωρώ προς όποια κατεύθυνση επιθυμώ Η απώλεια μου σημαντική θα σου κοστίσει πάρα πολύ.

3 ΠΥΡΓΟΣ Ο Πύργος είμαι εγώ, βαρύ κομμάτι όπου σταθώ, αν στο δρόμο δεν με χάσεις για τη νίκη μη διστάσεις. Μόνο μ εμένα στην τελική νίκη θα εξασφαλίσεις στη στιγμή καθώς το ΜΑΤ είναι δυνατό μόνο με Βασιλιά κι εμένα εδώ.

4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Αξιωματικός ατρόμητος είμαι εγώ Που διαγώνια περπατώ Διασχίζω τη σκακιέρα Με τον εχθρό τα βγάζω πέρα. Λευκοτετράγωνο με λένε στα λευκά όταν κινούμαι. Μαυροτετράγωνο με λένε στα μαύρα όταν κινούμαι.

5 ΙΠΠΟΣ Ο Ίππος είμαι εγώ άψογος στον αιφνιδιασμό Πάνω απ όλους πηδώ τα εμπόδια τα ξεπερνώ. Ευελιξία έχω στις κινήσεις τη θυσία μου μην τη σπαταλήσεις Κομμάτι έξυπνο αποτελώ και στη νίκη συντελώ.

6 ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Στρατιωτάκι είμαι εγώ βήμα-βήμα περπατώ Δρόμο ανοίγω όπου βρω ή το Βασιλιά φρουρώ. Στρατιωτάκι δυνατό δρόμο ανοίγω στο λεπτό έξοδο να βρουν οι άλλοι μπροστά να ρθουν οι μεγάλοι.

7 Ίσια προχωρώ, μπροστά μα και διαγώνια καμιά φορά τον εχθρό να «κόψω» στη στιγμή διαγώνια στο πι και φι. Πίσω ποτέ δεν περπατώ μόνο εμπρός έχω στόχο εγώ στην τελική γραμμή να βγω και σε βασίλισσα να προαχθώ.

8 ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Στρατιωτάκι είμαι εγώ στην 7 η γραμμή πατώ με διπλό βήμα στην αρχή κι ένα ένα μετά από κει Με τους φίλους μου μαζί άμυνα κάνω δυνατή διαγωνίως αν σταθούμε εμπόδιο αποτελούμε.

9 Μα και μπροστά στο Βασιλιά άμυνα κρατάμε σταθερά Θέση με μικρό ροκέ αφού έχει πάρει στην άκρη της σκακιέρας με καμάρι. Μα κι αν για θυσία πάω εγώ απώλεια μικρή αποτελώ είμαι αναλώσιμος στη μάχη φορτίο βαρύ δεν κουβαλώ στη ράχη.

10 ΤΟ ΣΚΑΚΙ Το σκάκι παίζω κι αγαπώ που ακονίζει το μυαλό οργάνωση απαιτεί, στρατηγική αμυντική ή επιθετική. Τα κομμάτια στη σκακιέρα βάζω το στρατιώτη αμέσως διατάζω δρόμο να ανοίξει και το παιχνίδι να αρχίσει. Άνοιγμα με ίππους κάνω τα κομμάτια μου δεν χάνω τον αξιωματικό μου προωθώ σχέδιο καταστρώνω στο μυαλό. Στόχος μου τον αντίπαλο να νικήσω το βασιλιά του να κατακτήσω πετυχαίνοντας γρήγορο Ματ αποφεύγοντας ισόπαλο ΠΑΤ.