19. ΤΟ ΘΕΜΑ Β ΤΡΑΠΕΖΑ θεματων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "19. ΤΟ ΘΕΜΑ Β ΤΡΑΠΕΖΑ θεματων"

Transcript

1 19. ΤΟ ΘΕΜΑ Β ΤΡΑΠΕΖΑ θεματων Στο κεφάλαιο που ακολουθεί θα βρείτε υποδειγματικά λυμένα θέματα Β από την τράπεζα θεμάτων. Στην αρχή κάθε θέματος μπορείτε να δείτε σε ποιο κομμάτι της Φυσικής αναφέρεται και στην αρχή της λύσης του ένα μικρό σχόλιο (ή μεθοδολογία) για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Στο τέλος του κεφαλαίου, και για δική σας εξάσκηση, μπορείτε να βρείτε και να λύσετε και άλλα θέματα Β από την τράπεζα θεμάτων, στο τέλος των οποίων σας δίνεται ποια είναι η σωστή απάντηση Σκοπός: Μετατόπιση. Από ένα σημείο του εδάφους εκτοξεύουμε κατακόρυφα προς τα πάνω μια πέτρα. Η πέτρα κινείται κατακόρυφα, φτάνει σε ύψος 6 m από το έδαφος και στη συνέχεια πέφτει στο έδαφος ακριβώς στο σημείο εκτόξευσης. Ένας μαθητής ισχυρίζεται ότι, «η μετατόπιση της πέτρας από τη χρονική στιγμή της εκτόξευσης, μέχρι τη στιγμή που επανέρχεται στο ίδιο σημείο είναι ίση με 1 m». Να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τον παραπάνω ισχυρισμό, δικαιολογώντας την απάντησή σας. Μονάδες 1 Σχόλιο: Η μετατόπιση ενός σώματος υπολογίζεται από τη σχέση Δx = x τελ x αρχ και εξαρτάται μόνο από την αρχική και τελική θέση και όχι από τη διαδρομή. Ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος. Η μετατόπιση της πέτρας είναι ίση με το μηδέν, αφού σύμφωνα με τη σχέση Δx = x τελ x αρχ η αρχική και η τελική θέση ταυτίζονται Σκοπός: Μετατόπιση και μέση ταχύτητα Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας βγαίνει από το υπόστεγο του, απογειώνεται, περιπολεί, προσγειώνεται και ξαναμπαίνει στο υπόστεγο. Οι τεχνικοί λαμβάνουν τα δεδομένα που κατέγραψαν οι αισθητήρες του και βλέπουν πως το διάστημα που διήνυσε ήταν, m και ο χρόνος που πέρασε από την έξοδο του έως τη είσοδο του στο υπόστεγο ήταν 3 ώρες. Α. Από τις παρακάτω τρεις επιλογές, να επιλέξετε αυτήν που θεωρείτε σωστή. α. Η μέση ταχύτητα του αεροσκάφους ήταν 90 km/h και η μετατόπιση του 70 km. β. Η μέση ταχύτητα του αεροσκάφους ήταν 0 km/h και η μετατόπιση του 0 km. γ. Η μέση ταχύτητα του αεροσκάφους ήταν 90 km/h και η μετατόπιση του 0 km. S Σχόλιο: Η μέση ταχύτητα υπολογίζεται από τη σχέση, όπου S το διάστημα που t διανύει το σώμα σε χρόνο Δt. Όταν υπολογίζουμε το διάστημα, μας ενδιαφέρει το συνολικό μήκος της διαδρομής που διανύει το σώμα. Β. Εφόσον η αρχική και η τελική θέση του αεροσκάφους ταυτίζονται, η μετατόπισή του είναι ίση με μηδέν. Η μέση ταχύτητα με την οποία κινήθηκε είναι:

2 5 S,7 10 m 70 km 90 km/ h t 3 h 3 h Σκοπός: Μονάδες μέτρησης της ταχύτητας. Δύο αυτοκίνητα Α, Β κινούνται ευθύγραμμα και ομαλά σε ένα τμήμα της Εγνατίας οδού σε παράλληλες λωρίδες κυκλοφορίας. Το αυτοκίνητο Α το οποίο προπορεύεται κατά 90 m του αυτοκινήτου Β, κινείται με ταχύτητα μέτρου 7 km/h, ενώ το αυτοκίνητο Β που ακολουθεί κινείται με ταχύτητα 0 m/s. Μετά από χρόνο ίσο με 10 s: Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. α. Το αυτοκίνητο Α θα προπορεύεται πάλι από το αυτοκίνητο Β. β. Το αυτοκίνητο Β προπορεύεται κατά 90 m από το αυτοκίνητο Α. γ. Το αυτοκίνητο Β βρίσκεται ακριβώς δίπλα με το αυτοκίνητο Α. Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Για να μετατρέψουμε την ταχύτητα από km/h σε m/s, πολλαπλασιάζουμε με το και διαιρούμε με το Α. Σωστή απάντηση είναι η α. km m Β. Εφόσον m/s, τα δύο αυτοκίνητα θα κινούνται με ίδιου h s μέτρου ταχύτητες και επομένως το αυτοκίνητο Α θα εξακολουθεί να προπορεύεται του αυτοκινήτου Β κατά 90 m Σκοπός: Χρονικές εξισώσεις. Δύο κινητά Α και Β κινούνται κατά μήκος του θετικού ημιάξονα Οx και έχουν εξισώσεις κίνησης x Α = 6t (SI) και x Β = t (SI) αντίστοιχα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Τα κινητά θα έχουν ίσες κατά μέτρο ταχύτητες, τη χρονική στιγμή (να επιλέξετε τη σωστή απάντηση): α. t = s β. t = 1,5 s γ. t = 3 s Μέθοδος: Όταν δίνεται κάποια χρονική εξίσωση της θέσης ή της ταχύτητας, γράφω την αντίστοιχη της θεωρίας και συγκρίνω. Β. Κινητό Α: Επειδή είναι x A = 6t (S.I.) και στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση x = υt, το κινητό Α εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση με υ Α = 6 m/s. Κινητό B: Επειδή είναι x B = t (S.I.) και στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση 1 ισχύει x = t, το κινητό B εκτελεί ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση ξεκινώντας 1 από την ηρεμία με επιτάχυνση: 4 m/s.

3 Όταν τα δύο κινητά θα έχουν ίδιου μέτρου ταχύτητες θα ισχύει: υ Α = υ Β 6 = α Βt 6 = 4t t = 1,5 s Σκοπός: Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση. Σε ένα αυτοκίνητο, λόγο κακής εφαρμογής ενός εξαρτήματος, κάθε δυο δευτερόλεπτα στάζει από τη μηχανή του μια σταγόνα λάδι. Βρίσκεστε στο άκρο ενός δρόμου και το προαναφερθέν αυτοκίνητο περνά διπλά σας διαγράφοντας ευθεία τροχιά. Αφού το αυτοκίνητο απομακρυνθεί, και ενώ δεν διασχίζει το δρόμο κάποιο άλλο αυτοκίνητο, παρατηρείτε στο οδόστρωμα τις κηλίδες λαδιού να έχουν την παρακάτω εικόνα. Με μια μετροταινία που διαθέτετε μετράτε την απόσταση μεταξύ δυο διαδοχικών κηλίδων και τη βρίσκετε σε όλες τις περιπτώσεις ίση με 30 m. Α. Από τις παρακάτω τρεις επιλογές, να επιλέξετε αυτήν που θεωρείτε σωστή. Το αυτοκίνητο εκτελεί: α. ευθύγραμμη ομαλή κίνηση με ταχύτητα μέτρου υ = 30 m/s. β. ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση με αρχική ταχύτητα υ = 15 m/s. γ. ευθύγραμμη ομαλή κίνηση με ταχύτητα μέτρου υ = 15 m/s. Σχόλιο: Στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση ένα κινητό σε ίσους χρόνους διανύει ίσες μετατοπίσεις. Για την κίνηση αυτή ισχύει: x = υt. Β. Από την εικόνα που μας δίνεται φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών κηλίδων διατηρείται σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση του αυτοκινήτου είναι ευθύγραμμη και ομαλή. Ισχύει: x = υt 30 = υ υ = 15 m/s Σκοπός: Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση και οι τύποι της. Ένα κινητό εκτελεί ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση έχει αρχική ταχύτητα μέτρου υ ο και επιτάχυνση μέτρου α. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Όταν το κινητό έχει αποκτήσει ταχύτητα μέτρου υ = 3υ ο έχει διανύσει διάστημα: 4 α. S. β. S. γ. S.

4 1 Σχόλιο: Από το συνδυασμό των σχέσεων t, x t t της ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης προκύπτει η σχέση x γιατί συνδέει τη μετατόπιση με την ταχύτητα χωρίς να εμπλέκει το χρόνο. η οποία είναι πολύ χρήσιμη Β. Ισχύει x(με απόδειξη). Τη χρονική στιγμή που το κινητό αποκτά ταχύτητα υ = 3υ ο έχει διανύσει διάστημα S, για το οποίο ισχύει: 4 x 3 S S 8 S Σκοπός: Ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση με τελική ταχύτητα μηδέν. Σε αυτοκίνητο που κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με ταχύτητα μέτρου υ 1, ο οδηγός του φρενάρει οπότε το αυτοκίνητο διανύει διάστημα d 1 μέχρι να σταματήσει. Αν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου, δηλαδή υ = υ 1, τότε για να σταματήσει πρέπει να διανύσει διάστημα d. Αν το αυτοκίνητο σε κάθε φρενάρισμα επιβραδύνεται με την ίδια επιβράδυνση, τότε ισχύει: α. d = d 1. β. d = 3d 1. γ. d = 4d 1. Σχόλιο: Όταν ένα σώμα εκτελεί ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση και σταματάει, για το συνολικό χρόνο κίνησης t ολ και τη συνολική μετατόπιση x ολ ισχύουν οι σχέσεις t, x να χρησιμοποιηθούν.. Οι σχέσεις αυτές πρέπει πρώτα να αποδειχθούν και μετά Β. Το διάστημα που διανύεται σε κάθε περίπτωση μέχρι να σταματήσει το αυτοκίνητο είναι: 1 1 η περίπτωση: d 1 (1) η περίπτωση: 1 4 d 1 () Διαιρώντας κατά μέλη τις σχέσεις (1) και () προκύπτει d = 4d Σκοπός: Ελεύθερη πτώση και τύποι κίνησης. Δύο πέτρες Α, και Β αφήνονται αντίστοιχα από τα ύψη h A, h B πάνω από το έδαφος να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση. Αν για τους χρόνους πτώσης μέχρι το έδαφος ισχύει η σχέση t A = t B, τότε τα ύψη h A και h B ικανοποιούν τη σχέση: α. h A = h Β. β. h A = 4h B. γ. h A = 8h B.

5 1 Σχόλιο: Στην ελεύθερη πτώση εφαρμόζουμε τους τύπους gt y gt. Όταν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση σχέσεων μεταξύ δύο σωμάτων, μία σίγουρη λύση είναι η διαίρεση κατά μέλη. Β. Για τα ύψη h A και h B, από τα οποία αφήνονται οι δύο πέτρες ισχύουν: 1 1 ha gta (1) και hb gt B () Διαιρώντας κατά μέλη τις σχέσεις (1) και () και λαμβάνοντας υπόψη ότι t A = t B, προκύπτει: t A ta B B B B h ha 4h h t t B Σκοπός: Ελεύθερη πτώση σε άλλο πλανήτη. Το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης, η οποία δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι έξι φορές μικρότερο από αυτό στην επιφάνεια της Γης g Σ = g Γ/6. Αν η αντίσταση του αέρα στη Γη θεωρηθεί αμελητέα, τότε ο χρόνος πτώσης μίας μεταλλικής σφαίρας, που αφήνεται από ύψος,5 m, πάνω από την επιφάνεια της Γης και της Σελήνης αντίστοιχα, θα είναι: α. μεγαλύτερος στη Γη. β. ίδιος στη Γη και στη Σελήνη. γ. μεγαλύτερος στη Σελήνη. Σχόλιο: Αν βρεθούμε σε άλλον πλανήτη, όπου υπάρχει διαφορετική τιμή για την επιτάχυνση της βαρύτητας, η μελέτη της ελεύθερης πτώσης των σωμάτων θα δώσει διαφορετικά αποτελέσματα. 1 h Β. Για το χρόνο πτώσης ισχύει: h gt t. Επειδή στη Σελήνη η g επιτάχυνση της βαρύτητας έχει μικρότερη τιμή (g Σ < g Γ), τότε σύμφωνα με την παραπάνω σχέση ο χρόνος πτώσης της σφαίρας θα είναι μεγαλύτερος (t Σ > t Γ) Σκοπός: Κατεύθυνση συνισταμένης δύναμης σε κινήσεις. Αυτοκίνητο είναι αρχικά ακίνητο σε οριζόντιο δρόμο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου τη χρονική στιγμή t = 0, πατώντας το γκάζι αρχίζει να επιταχύνει το αυτοκίνητο με σταθερή επιτάχυνση. Τη χρονική στιγμή t 1 αφήνει το γκάζι και συνεχίζει την κίνησή του ομαλά επιβραδυνόμενο μέχρι να σταματήσει τη στιγμή t.

6 α. Στο χρονικό διάστημα 0 t 1 ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη αντίρροπη της ταχύτητάς του. β. Στο χρονικό διάστημα t 1 t ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη ομόρροπη της ταχύτητάς του. γ. Στο χρονικό διάστημα 0 t 1 στο αυτοκίνητο ασκείται σταθερή συνιστάμενη δύναμη ομόρροπη της ταχύτητας του. Β. Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Σχόλιο: Στην επιταχυνόμενη κίνηση η επιτάχυνση (και κατά συνέπεια και η συνισταμένη δύναμη) έχει ίδια κατεύθυνση με τη φορά κίνησης, ενώ στην επιβραδυνόμενη κίνηση η επιβράδυνση (και κατά συνέπεια και η συνισταμένη δύναμη) έχει αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά κίνησης. Β. Επειδή από 0 ως t 1 η κίνηση του αυτοκινήτου είναι ομαλά επιταχυνόμενη, η επιτάχυνση (και κατά συνέπεια και η συνισταμένη δύναμη) έχει ίδια κατεύθυνση (ομόρροπη) με την ταχύτητα του αυτοκινήτου Σκοπός: Πρώτος νόμος Νεύτωνα. Εργάτης ασκεί σε σιδερένιο κιβώτιο βάρους οριζόντια δύναμη F μέτρου ίσο με το 1/5 του βάρους δηλαδή F = B/5, οπότε το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ κιβωτίου και διαδρόμου είναι: α. 0,5. β. 0,. γ. 0,4. Σχόλιο: Όταν ένα σώμα είναι ακίνητο ή κινείται με σταθερή ταχύτητα τότε ισχύει ΣF = 0. Β. Στο κιβώτιο ασκούνται στον άξονα της κίνησης η δύναμη F και η τριβή ολίσθησης. Εφόσον το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα θα είναι: mg ΣFx = 0 F = T F = μn F = μmg mg 0, Σκοπός: Δεύτερος νόμος Νεύτωνα σε οριζόντιο επίπεδο. Ένα κιβώτιο μάζας kg ολισθαίνει σε οριζόντιο δάπεδο με την επίδραση οριζόντιας δύναμης F. Το κιβώτιο ολισθαίνει με επιτάχυνση μέτρου α = 1 m/s. Διπλασιάζουμε το μέτρο της δύναμης F οπότε το κιβώτιο ολισθαίνει με επιτάχυνση μέτρου ίσου με 3 m/s. Η

7 αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα. Το μέτρο της δύναμης F ισούται με: α. 8 N. β. 4 N. γ. 6 Ν. Σχόλιο: Για τη σωστή εφαρμογή του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα (θεμελιώδης νόμος της μηχανικής) προσέξτε να σχεδιάσετε σωστά όλες τις δυνάμεις καθώς και να λάβετε υπόψη σας το είδος της κίνησης που εκτελεί το σώμα. Β. Εφαρμόζουμε το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα σε κάθε περίπτωση. Είναι: 1 η περίπτωση: ΣF = mα F Τ = mα 1 F T = N (1) η περίπτωση: ΣF = mα F - T = mα F T = 6 N () Με επίλυση του παραπάνω συστήματος προκύπτει: F = F 6 F = 4 N Σκοπός: Δεύτερος νόμος του Νεύτωνα σε κατακόρυφο επίπεδο. Μία μεταλλική σφαίρα κινείται κατακόρυφα προς τα πάνω και κατακόρυφα προς τα κάτω με σταθερή επιτάχυνση, το μέτρο της οποίας είναι ίσο με α και στις δύο περιπτώσεις, όπως φαίνεται στην εικόνα. Στην εικόνα παριστάνονται επίσης και οι δυνάμεις που ασκούνται στη σφαίρα σε κάθε περίπτωση. Για τα μέτρα των δυνάμεων ισχύει η σχέση: α. F 1 + F = mg. β. F 1 - F = mg. γ. F 1 + F = mg. Σχόλιο: Στην κατακόρυφη κίνηση ενός σώματος, όταν εφαρμόζετε το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, μην ξεχάσετε το βάρος του σώματος. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Εφαρμόζουμε το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, προσέχοντας σε κάθε περίπτωση πώς είναι η κατεύθυνση της συνισταμένης δύναμης. Είναι: 1 η περίπτωση: ΣF = mα F 1 mg = mα (1) η περίπτωση: ΣF = mα mg F = mα () Στις παραπάνω σχέσεις τα δεύτερα μέλη είναι ίσα, άρα είναι ίσα και τα πρώτα. Οπότε: F 1 mg = mg F F 1 + F = mg Σκοπός: Δεύτερος νόμος Νεύτωνα και κάθετες δυνάμεις. Σε κύβο μάζας kg που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο δάπεδο ασκούνται δύο οριζόντιες

8 δυνάμεις μέτρου F 1 = 4 Ν και F = 3 Ν κάθετες μεταξύ τους όπως δείχνεται στο διπλανό σχήμα. Η επιτάχυνση με την οποία θα κινηθεί ο κύβος έχει μέτρο ίσο με: α.,5 m/s. β. 1,5 m/s. γ. m/s. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας Σχόλιο: Η συνισταμένη δύο κάθετων δυνάμεων 1 F1 και F δίνεται από τη σχέση F F F. Αφού βρούμε τη συνισταμένη δύναμη, εφαρμόζουμε στη συνέχεια το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Η συνισταμένη των δύο κάθετων δυνάμεων είναι: 1 F F F 3 N 4 N F 5 N Επομένως η επιτάχυνση με την οποία κινείται ο κύβος είναι: F = mα 5 = α α =,5 m/s Σκοπός: Επιτάχυνση, τύποι κίνησης και θεμελιώδης νόμος. Παιδικό αμαξάκι έχει μάζα m = 1 kg και κινείται σε οριζόντιο δάπεδο. Στο αμαξάκι ασκείται τη χρονική στιγμή t = 0 οριζόντια δύναμη μέτρου F = 8 N. Η γραφική παράσταση της ταχύτητάς του σε συνάρτηση με τον χρόνο δίνεται στο διπλανό σχήμα. Δυο μαθητές Α και Β συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υπολογίσουν την επιτάχυνση του. Ο Α σκέφτεται να υπολογίσει την επιτάχυνση από τη γραφική παράσταση ενώ ο Β από το λόγο F/m. Το σωστό τρόπο υπολογισμού της επιτάχυνσης έχει σκεφθεί: α. ο μαθητής Α. β. ο μαθητής Β. γ. και οι δυο. B. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Αν δεν ξέρουμε τι ισχύει για όλες τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα σε κάποιο πρόβλημα, η επιτάχυνσή του θα υπολογιστεί σωστά μόνο χρησιμοποιώντας τους τύπους της κίνησης. Α. Σωστή απάντηση είναι η α.

9 Β. Επειδή δεν ξέρουμε αν στο σώμα ασκείται μόνο η δύναμη F, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη σωστή χρήση του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα (ΣF = mα). Ο σωστός υπολογισμός της επιτάχυνσης θα γίνει με τη χρήση του διαγράμματος και του τύπου. t Σκοπός: Τρίτος νόμος Νεύτωνα. Ο Μάριος που έχει μάζα 0 kg με τη μαμά του που έχει μάζα 60 kg κάνουν πατινάζ στον πάγο. Κάποια στιγμή, από απροσεξία, συγκρούονται με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν και οι δυο. Α. Να επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης: α. οι δυνάμεις που ασκούνται ανάμεσα στον Μάριο και τη μαμά του έχουν ίσα μέτρα αλλά προκαλούν επιβραδύνσεις με διαφορετικό μέτρο στον Μάριο και τη μαμά του. β. οι δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ του Μάριου και της μαμάς του έχουν ίσα μέτρα και προκαλούν ίσες επιβραδύνσεις στον Μάριο και τη μαμά του. γ. η μαμά ασκεί μεγαλύτερη δύναμη στον Μάριο. Σχόλιο: Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, οι δυνάμεις μεταξύ δύο σωμάτων που αλληλεπιδρούν έχουν ίδιο μέτρο αλλά αντίθετες κατευθύνσεις. Οι δυνάμεις αυτές, αν οι μάζες των σωμάτων που αλληλεπιδρούν είναι διαφορετικές, θα προκαλέσουν διαφορετικές επιταχύνσεις σε κάθε σώμα. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Λόγω του τρίτου νόμου του Νεύτωνα μεταξύ του Μάριου και της μαμάς του θα ασκηθούν δυνάμεις ίδιου μέτρου, που όμως, λόγω της διαφορετικής μάζας των δύο ατόμων, θα προκαλέσουν διαφορετικές επιβραδύνσεις Σκοπός: Στατική τριβή και ακινησία. Στο κιβώτιο που φαίνεται στο διπλανό σχήμα ασκούνται δύο οριζόντιες δυνάμεις F 1 και F, με μέτρα F 1 = 4 Ν και F = 3 N. Το κιβώτιο παραμένει συνεχώς ακίνητο στο οριζόντιο δάπεδο. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Στο κιβώτιο, ασκείται από το δάπεδο στατική τριβή, η οποία έχει: α. φορά προς τα δεξιά και μέτρο ίσο με 1 Ν. β. φορά προς τα αριστερά και μέτρο ίσο με 1 Ν. γ. φορά προς τα αριστερά και μέτρο ίσο με 7 Ν.

10 Σχόλιο: Όταν σε ένα σώμα ασκούνται δυνάμεις αλλά παραμένει ακίνητο, τότε στο σώμα για να ισχύει η συνθήκη ΣF = 0 θα πρέπει να του ασκείται και η στατική τριβή. Β. Επειδή το κιβώτιο ισορροπεί θα πρέπει εκτός από τις δυνάμεις που δίνονται να υπάρχει και στατική τριβή. Ισχύει: ΣF = 0 F 1 = F + T στ 4 Ν = 3 Ν + Τ στ Τ στ = 1 Ν Η στατική τριβή έχει φορά προς τα αριστερά Σκοπός: Στατική τριβή και κίνηση. Ο κύβος Κ βρίσκεται πάνω σε μια σανίδα, η οποία κινείται οριζόντια με επιτάχυνση ίση με α, με την επίδραση οριζόντιας δύναμης μέτρου F, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Ο κύβος Κ κινείται μαζί με την σανίδα χωρίς να ολισθαίνει πάνω σε αυτήν. Α. Να αντιγράψετε το σχήμα στη κόλλα του γραπτού σας και να σχεδιάσετε τις δυνάμεις που ασκούνται στον κύβο. Β. Να επιλέξετε την σωστή απάντηση. Ποια συνιστώσα δύναμης από αυτές που ασκούνται στον κύβο, τον αναγκάζει να κινείται μαζί με τη σανίδα. α. Η δύναμη F. β. Το βάρος του. γ. Η στατική τριβή. Γ. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Μονάδες 5 Σχόλιο: Η στατική τριβή μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την κίνηση ενός σώματος. Α. Οι δυνάμεις που ασκούνται στον κύβο είναι το βάρος του B, η κάθετη δύναμη στήριξης N και η στατική τριβή T. Β. Σωστή απάντηση είναι η γ. Γ. Εφόσον ο κύβος κινείται με επιτάχυνση α, θα πρέπει σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα να υπάρχει κάποια δύναμη ίδιας κατεύθυνσης με την επιτάχυνση. Η στατική τριβή είναι η μόνη δύναμη στη διεύθυνση κίνησης του κύβου, άρα είναι υπεύθυνη για την κίνησή του Σκοπός: Τάση νήματος και ισορροπία.

11 Δύο μεταλλικές σφαίρες Σ 1, Σ έχουν βάρη Β 1 και Β αντίστοιχα και κρέμονται ακίνητες με τη βοήθεια νημάτων αμελητέας μάζας από την οροφή, όπως παριστάνεται στο σχήμα. Α. Να μεταφέρετε το διπλανό σχήμα στο γραπτό σας και να σχεδιάσετε τις δυνάμεις που ασκούνται στις σφαίρες Σ 1 και Σ. Μονάδες 5 Β. Να υπολογίσετε τα μέτρα των δυνάμεων που σχεδιάσατε, σε συνάρτηση με τα βάρη Β 1 και Β των δύο σφαιρών. Μονάδες 7 Σχόλιο: Η τάση του νήματος είναι μια δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα από τεντωμένο νήμα και το μέτρο της υπολογίζεται από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή έχουμε ισορροπία θα ισχύει ΣF = 0. Α. Στη σφαίρα Σ ασκούνται το βάρος της και η τάση του νήματος. Στη σφαίρα Σ 1 ασκούνται το βάρος της και η τάση του νήματος 1, η τάση του νήματος 1. Οι δυνάμεις αυτές φαίνονται στο διπλανό σχήμα. Επειδή το νήμα είναι αβαρές ισχύει. Β. Λόγω της ισορροπίας για κάθε σώμα ισχύει: Σώμα Σ : ΣF = 0 (1) Σώμα Σ 1: ΣF = 0 () 1 1 Λόγω της σχέσης (1) η σχέση () γίνεται: Σκοπός: Νόμος της τριβής ολίσθησης. Θέλετε να μειώσετε τη δύναμη της τριβής μεταξύ ενός «συγκρουόμενου αυτοκινήτου» του Λούνα Παρκ, το οποίο συνηθίζετε να οδηγείτε μαζί με ένα φίλο σας, και της οριζόντιας πίστας του Λούνα Πάρκ. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο θα πρέπει: α. να οδηγείτε το αυτοκίνητο με μεγαλύτερη ταχύτητα. β. να επιλέξετε το αυτοκίνητο που έχει τη μικρότερη βάση (επιφάνεια επαφής). γ. να μην πάρετε μαζί σας το φίλο σας και να οδηγήσετε μόνος σας το αυτοκίνητο. Σχόλιο: Η τριβή ολίσθησης εξαρτάται από το είδος των επιφανειών και είναι ανάλογη με την κάθετη δύναμη στήριξης. Επίσης είναι ανεξάρτητη από την ταχύτητα κίνησης και το εμβαδόν των τριβόμενων επιφανειών.

12 Β. Μειώνοντας το συνολικό βάρος μειώνεται το μέτρο της κάθετης δύναμης στήριξης (αφού ΣF y = 0 N = Β) και επομένως σύμφωνα με τη σχέση Τ = μν μειώνεται και η τριβή ολίσθησης Σκοπός: Δύναμη από το έδαφος. Κιβώτιο βάρους Β βρίσκεται ακίνητο σε οριζόντιο δάπεδο. Ένας άνθρωπος δένει το κιβώτιο με αβαρές σκοινί και το σύρει πάνω στο δάπεδο. Όταν το σκοινί είναι οριζόντιο και μέσω αυτού ο άνθρωπος ασκεί στο κιβώτιο δύναμη μέτρου F = B το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα. Η επίδραση του αέρα αμελείται. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Το δάπεδο ασκεί στο κιβώτιο δύναμη με μέτρο: α. Β. β.. γ. Β. Σχόλιο: Όταν ζητείται η συνολική δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα από το έδαφος, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε τη συνισταμένη της κάθετης δύναμης στήριξης και της τριβής ολίσθησης. Το μέτρο της δύναμης από το έδαφος σύμφωνα με τον κανόνα του παραλληλογράμμου θα είναι F. Β. Η δύναμη που ασκείται στο κιβώτιο από το έδαφος φαίνεται στο διπλανό σχήμα και έχει μέτρο ίσο με F (1). Σε κάθε άξονα ισχύουν: ΣF X = 0 F = T T = B ΣF y = 0 N = B Με αντικατάσταση στη σχέση (1) προκύπτει: F F 19.. Σκοπός: Βάρος και μάζα. Το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης. Το βάρος ενός μεταλλικού κύβου, όπως μετράται με το ίδιο δυναμόμετρο, στη Γη είναι Β Γ και στην επιφάνεια της Σελήνης είναι Β Σ. Αν στον ίδιο κύβο, ασκηθεί οριζόντια δύναμη μέτρου F που αρχικά ηρεμεί πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο στην επιφάνεια της Γης αυτός θα κινηθεί με επιτάχυνση μέτρου α Γ. Αν ασκηθεί οριζόντια δύναμη ίδιου μέτρου F στον ίδιο κύβο που αρχικά ηρεμεί πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο στην νεπιφάνεια της Σελήνης αυτός θα αποκτήσει επιτάχυνση μέτρου α Σ. Η επίδραση του αέρα, όπου υπάρχει θεωρείται αμελητέα. Για τα μέτρα των βαρών και των επιταχύνσεων που αποκτά ο κύβος ισχύουν οι σχέσεις: α. Β Γ = 6,5Β Σ και α Γ = 6,5α Σ. β. Β Γ = 6,5Β Σ και α Γ = α Σ. γ. Β Γ = Β Σ και α Γ = 6,5α Σ.

13 Σχόλιο: Το βάρος ενός σώματος (Β = mg) αλλάζει από τόπο σε τόπο (αφού αλλάζει η επιτάχυνση της βαρύτητας) ενώ η μάζα όχι. Β. Σύμφωνα με τη σχέση Β = mg και επειδή η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης είναι 6,5 φορές μεγαλύτερη, προκύπτει ότι Β Γ = 6,5Β Σ. Επειδή όμως η μάζα του κύβου δεν αλλάζει, τότε εφαρμόζοντας τη σχέση ΣF = mα και αφού η δύναμη που ασκείται είναι και στις δύο περιπτώσεις έχει μέτρο ίσο με F, προκύπτει ότι η επιτάχυνση και στη Γη αλλά και στη Σελήνη έχουν την ίδια τιμή, άρα α Γ = α Σ Σκοπός: Βάρος και επιτάχυνση κατά την πτώση σωμάτων. Καθώς ο Μάριος περπατούσε από το σχολείο προς το σπίτι του, είδε έναν ελαιοχρωματιστή να στέκεται σε μια ψηλή σκαλωσιά και να βάφει ένα τοίχο. Κατά λάθος, ο ελαιοχρωματιστής έσπρωξε τον κουβά με την μπογιά (μάζας 10 kg) και τη βούρτσα (μάζας 0,5 kg). Τα δύο αντικείμενα έπεσαν στο έδαφος ταυτόχρονα. Η αντίσταση του αέρα είναι αμελητέα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. α. Η δύναμη της βαρύτητας που ασκείται στον κουβά με την μπογιά έχει μεγαλύτερο μέτρο από τη δύναμη της βαρύτητας που ασκείται στη βούρτσα. β. Αφού τα δύο αντικείμενα κινούνται με την ίδια επιτάχυνση, το μέτρο της δύναμης της βαρύτητας που ασκείται στο κάθε ένα θα πρέπει να είναι το ίδιο. γ. Η δύναμη της βαρύτητας που ασκείται στη βούρτσα έχει μεγαλύτερο μέτρο ώστε να κινείται με τον ίδιο τρόπο όπως ο κουβάς. B. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Μεταξύ δύο σωμάτων, όποιο έχει μεγαλύτερη μάζα του ασκείται και μεγαλύτερη δύναμη βαρύτητας. Όμως, ανεξάρτητα από τη μάζα και τα δύο σώματα κινούνται με την ίδια επιτάχυνση. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Ο κουβάς έχει μεγαλύτερη μάζα, οπότε σύμφωνα με τη σχέση Β = mg του ασκείται και μεγαλύτερη δύναμη βαρύτητας. Λόγω της πτώσης και τα δύο σώματα (ανεξάρτητα από τη μάζα τους) κινούνται με την ίδια επιτάχυνση που έχει μέτρο ίσο με την επιτάχυνση της βαρύτητας Σκοπός: Ενέργεια που προσφέρεται σε ένα σώμα. Εργάτης σπρώχνει κιβώτιο μάζας m πάνω σε οριζόντιο δρόμο ασκώντας σε αυτό οριζόντια δύναμη. Το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα και διανύει διάστημα S. Ο συντελεστής τριβής μεταξύ του δρόμου και του κιβωτίου είναι μ. H επιτάχυνση της βαρύτητας είναι g και η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η ενέργεια που μεταφέρεται από τον εργάτη στο κιβώτιο είναι ίση με:

14 α. 0. β. mgs. γ. μmgs. Σχόλιο: Το έργο μιας δύναμης F που ασκείται σε ένα σώμα εκφράζει την ενέργεια που προσφέρεται στο σώμα ή σε άλλες περιπτώσεις την ενέργεια που αφαιρείται από το σώμα. Β. Η ενέργεια που μεταφέρεται από τον εργάτη στο κιβώτιο εκφράζεται από το έργο της δύναμης που ασκεί ο εργάτης. Είναι: W F = FS (1). Επειδή το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα θα ισχύει: ΣF X = 0 F = T F = μn F = μmg Αντικαθιστώντας στη σχέση (1) προκύπτει W F = μmgs Σκοπός: Έργο βάρους. Κιβώτιο μάζας 500 kg βρίσκεται σε κατάστρωμα καραβιού. Γερανός μεταφέρει το κιβώτιο κατακόρυφα κατά 10 m κάτω από την αρχική του θέση και το τοποθετεί σε βαγόνι (διαδρομή Ι). Στη συνέχεια το βαγόνι κινείται σε ευθύγραμμες οριζόντιες ράγες και μεταφέρει το κιβώτιο σε απόσταση 100 m από τη θέση που το τοποθέτησε ο γερανός (διαδρομή ΙΙ). Αν W 1 και W είναι το έργο που παράγεται από το βάρος του κιβωτίου κατά τις διαδρομές (Ι) και (ΙΙ) αντίστοιχα, τότε ισχύει: α. W 1 = W. β. W 1 > W. γ. W 1 < W. Σχόλιο: Το έργο του βάρους είναι μηδέν για οριζόντια μετακίνηση και ίσο με WB Bh για κατακόρυφες μετακινήσεις (θετικό για κίνηση προς τα κάτω και αρνητικό για κίνηση προς τα πάνω). Για κλειστή διαδρομή το έργο του βάρους είναι μηδέν. Β. Για την κατακόρυφη μετακίνηση προς τα κάτω (διαδρομή Ι) το έργο τους βάρους είναι W 1 = +Βh, ενώ για την οριζόντια μετακίνηση (διαδρομή ΙΙ) είναι W = 0. Άρα W 1 > W Σκοπός: Κινητική ενέργεια. Δύο σώματα Σ 1 και Σ έχουν ίσες μάζες και κινούνται στον ίδιο οριζόντιο δρόμο σε αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητες υ 1 και υ αντίστοιχα. Α. Από τις παρακάτω τρεις επιλογές, να επιλέξετε αυτήν που θεωρείτε σωστή. K Αν για τα μέτρα των ταχυτήτων ισχύει υ 1 = υ, τότε ο λόγος 1 ενεργειών των σωμάτων Σ 1 και Σ, είναι ίσος με: α. 4. β. 4. γ.. των κινητικών

15 Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Η κινητική ενέργεια είναι μονόμετρο μέγεθος, έχει πάντα θετικές τιμές και 1 σύμφωνα με τη σχέση K m είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ταχύτητας του σώματος. Δείτε στο θέμα αυτό και έναν διαφορετικό τρόπο δικαιολόγησης. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. 1 Β. Σύμφωνα με τη σχέση K m και επειδή τα δύο σώματα έχουν ίδιες μάζες, αλλά η ταχύτητα του Σ 1 είναι διπλάσια από την ταχύτητα του Σ (υ 1 = υ ) τότε η κινητική ενέργεια του Σ 1 είναι τετραπλάσια από την κινητική ενέργεια του Σ. Δηλαδή Κ 1 = 4Κ. Άρα ο ζητούμενος λόγος είναι ίσος με Σκοπός: Μεταβολή της δυναμικής ενέργειας. Μία μεταλλική σφαίρα εκτελεί ελεύθερη πτώση. Σε σημείο Α της τροχιάς της έχει ταχύτητα μέτρου υ και κινητική ενέργεια ίση με Κ. Σε ένα άλλο σημείο Β που βρίσκεται χαμηλότερα από το Α το μέτρο της ταχύτητας της σφαίρας είναι ίσο με υ. Η μεταβολή της δυναμικής ενέργειας της σφαίρας από τη θέση Α στην θέση Β είναι ίση με: α. - 3Κ β. Κ γ. -4Κ Σχόλιο: Η μεταβολή της δυναμικής ενέργειας ενός σώματος δίνεται από τη σχέση ΔU = U τελ - U αρχ = mgh τελ mgh αρχ ή από τη σχέση ΔU = -W B. Η διαφορά ΔU μπορεί να προκύψει και εφαρμόζοντας την Α.Δ.Μ.Ε., εφόσον ισχύει στο πρόβλημά μας. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Επειδή η σφαίρα κινείται με την επίδραση μόνο του βάρους του, ισχύει για τις θέσεις Α και Β η αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.). Είναι: E μηχ,α= Ε μηχ,β Κ Α + U Α = Κ Β + U Β ΔU = Κ Α - K B (1) Επειδή στη θέση Β η σφαίρα έχει διπλάσια ταχύτητα, σύμφωνα με τον τύπο της κινητικής 1 ενέργειας K m θα έχει τετραπλάσια κινητική ενέργεια, άρα Κ Β = 4Κ Α = 4Κ. Αντικαθιστώντας στη σχέση (1) προκύπτει: ΔU = -3K Σκοπός: Θεώρημα μεταβολής κινητικής ενέργειας (1). Ένα όχημα κινείται ευθύγραμμα σε οριζόντιο δρόμο με ταχύτητα μέτρου 10 m/s. Στο όχημα ασκούνται δυνάμεις και το μέτρο της ταχύτητας του μεταβάλλεται. Το ολικό έργο των δυνάμεων που απαιτείται για να αυξηθεί το μέτρο της ταχύτητας του οχήματος από

16 10 m/s σε 0 m/s, είναι ίσο με W 1, ενώ για να αυξηθεί το μέτρο της ταχύτητας του οχήματος από 0 m/s σε 30 m/s, είναι ίσο με W. Για τα έργα W 1 και W, ισχύει: α. W 1 = W. β. W 1 > W. γ. W 1 < W. Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας συνδέει τη μεταβολή της κινητικής ενέργειας ενός σώματος με τα έργα των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα. Ισχύει: ΔΚ = ΣW. Β. Εφαρμόζουμε το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας για τις δύο περιπτώσεις. Είναι: 1 η 1 1 περίπτωση: W m 0 m 10 W1 W1 150m η 1 1 περίπτωση: W m 30 m 0 W W 50m Επομένως: W 1 < W Σκοπός: Θεώρημα μεταβολής κινητικής ενέργειας (). Κιβώτιο μάζας Μ βρίσκεται αρχικά ακίνητο σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Στο κιβώτιο αρχίζει να ασκείται σταθερή οριζόντια δύναμη μέτρου F. Όταν το κιβώτιο έχει μετατοπιστεί κατά x 1 έχει αποκτήσει κινητική ενέργεια K 1 και κινείται με ταχύτητα μέτρου υ 1. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Όταν το κιβώτιο έχει μετατοπιστεί κατά x = 4x 1: α. το κιβώτιο θα έχει αποκτήσει ταχύτητα μέτρου υ = 4υ 1. β. το κιβώτιο θα έχει αποκτήσει κινητική ενέργεια K = 4K l. γ. το κιβώτιο θα έχει αποκτήσει κινητική ενέργεια K = K 1. Σχόλιο: Το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν θέλουμε να βρούμε κάποια σχέση μεταξύ των μεγεθών κινητικής ενέργειας (Κ), έργου (W), ταχύτητας (υ) ή μετατόπισης (x). Β. Εφαρμόζουμε το Θ.Μ.Κ.Ε. από τη αρχική θέση και για μετατόπιση κατά x 1. Είναι: W 0 Fx K Fx (1) Εφαρμόζουμε το Θ.Μ.Κ.Ε. από την αρχική θέση και για μετατόπιση κατά x = 4x 1. Είναι: W 0 Fx K 4 Fx () 1 Από τις σχέσεις (1) και () προκύπτει: Κ = 4Κ Σκοπός: Αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (1).

17 Από ένα σημείο του εδάφους εκτοξεύουμε μικρή μεταλλική σφαίρα κατακόρυφα προς τα πάνω με αρχική ταχύτητα μέτρου υ ο και φτάνει σε μέγιστο ύψος ίσο με h πάνω από το έδαφος. Η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Για να φτάσει η σφαίρα σε μέγιστο ύψος ίσο με h, πρέπει να εκτοξευτεί με ταχύτητα μέτρου: α. υ ο. β. 4υ ο. γ. Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.. Σχόλιο: Όταν ένα σώμα κινείται με την επίδραση μόνο του βάρους του (π.χ. ελεύθερη πτώση ή κατακόρυφη βολή) μπορούμε να εφαρμόσουμε την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας, προκειμένου να υπολογίσουμε κάποια ταχύτητα ή κάποιο ύψος. Β. Εφαρμόζουμε την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας για το σημείο Α (σημείο εκτόξευσης) και το σημείο Β όπου σταματά στιγμιαία η σφαίρα (μέγιστο ύψος), θεωρώντας ως επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας το έδαφος. Είναι: E μηχ,α= Ε μηχ,β 1 m o + 0 = 0 + mgh o gh (1) Όμοίως η εφαρμογή της Α.Δ.Μ.Ε., αλλά με άγνωστη την αρχική ταχύτητα υ 1 για να φτάσει σε ύψος h, πρoκύπτει: 1 g h () Διαιρώντας κατά μέλη τις σχέσεις (1) και () προκύπτει Σκοπός: Αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (). Σφαίρα μικρών διαστάσεων βρίσκεται ακίνητη σε μικρό ύψος h πάνω από το έδαφος. Στο ύψος αυτό με επίπεδο αναφοράς για τη δυναμική ενέργεια το έδαφος, η σφαίρα έχει δυναμική ενέργεια ίση με 10 J. Η σφαίρα αφήνεται ελεύθερη, οπότε εκτελεί ελεύθερη πτώση με την επίδραση του αέρα να θεωρείται αμελητέα. Όταν η σφαίρα βρεθεί σε απόσταση ίση με h/3, από το σημείο εκκίνησης, τότε η δυναμική της ενέργεια U και η κινητική της ενέργεια K θα είναι αντίστοιχα: α. U = 40 J, K = 80 J. β. U = 80 J, K = 40 J. γ. U = 90 J, K = 30 J. Σχόλιο: Η αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον υπολογισμό κάποιας κινητικής ή δυναμικής ενέργειας. Β. Η αρχική δυναμική ενέργεια της σφαίρας (σημείο Ο) είναι: U = mgh = 10 J. Επειδή η σφαίρα αφήνεται ελεύθερη, στο σημείο αυτό η κινητική της ενέργεια είναι ίση με μηδέν, και επομένως η μηχανική της ενέργειας είναι ίση με 10 J (E μηχ(ο) = 10 J).

18 Όταν η σφαίρα βρεθεί σε απόσταση ίση με h/3 (σημείο Α) από το σημείο εκκίνησης θα h h απέχει από το έδαφος απόσταση h και θα έχει δυναμική ενέργεια ίση με: 3 3 h U mg mgh U 10 J U 80 J Η μηχανική ενέργεια στη θέση Α είναι ίση με 10 J (όσο η μηχανική ενέργεια στο σημείο Ο, αφού διατηρείται σταθερή). Οπότε: Θέση A: E μηχ(α) = Κ Α + U Α 10 J = K + 80 J K = 40 J Σκοπός: Συμπλήρωση τιμών σε πίνακα. Μία μπάλα κινείται υπό την επίδραση μόνο του βάρους της και διέρχεται διαδοχικά από τα σημεία Α, Β, Γ. Α. Αφού μεταφέρετε τον παρακάτω πίνακα στην κόλλα σας να τον συμπληρώσετε. Στον πίνακα δίνονται κάποιες από τις τιμές της κινητικής, της δυναμικής και της μηχανικής ενέργειας της μπάλας στα σημεία Α, Β, Γ. Σημείο Κινητική ενέργεια (J) Δυναμική ενέργεια (J) Μηχανική ενέργεια (J) Α Β 40 Γ 10 Β. Να εξηγήσετε πως υπολογίσατε κάθε τιμή ενέργειας με την οποία συμπληρώσατε τον πίνακα. Σχόλιο: Προκειμένου να συμπληρώσουμε έναν πίνακα με τα στοιχεία που θέλουμε, βρίσκουμε ποια σχέση ισχύει για το φαινόμενο που εξετάζουμε και με βάση αυτήν συμπληρώνουμε τον πίνακα. Α. Ο πίνακας συμπληρωμένος έχει ως εξής: Σημείο Κινητική ενέργεια (J) Δυναμική ενέργεια (J) Μηχανική ενέργεια (J) Α Β Γ B. Για τη θέση Α ισχύει: E μηχ(α) = Κ Α + U A 100 J = K A + 80 J K A = 0 J. Επειδή το σώμα κινείται με την επίδραση μόνο του βάρους του, η μηχανική του ενέργεια είναι σταθερή σε κάθε θέση και ίση με 100 J. Επομένως: Ε μηχ (Β) = Ε μηχ (Γ) = 100 J. Για τις άλλες δύο θέσεις ισχύει: Θέση B: E μηχ(b) = Κ B + U B 100 J = 40 J + U B U B = 60 J. Θέση Γ: E μηχ(γ) = Κ Γ + U Γ 100 J = K Γ + 10 J K Γ = 90 J.

19 Σκοπός: Ρυθμός προσφοράς ενέργειας. Ένας άνθρωπος σπρώχνει σε οριζόντιο δάπεδο ένα κιβώτιο το οποίο κινείται με σταθερή ταχύτητα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Ο ρυθμός με τον οποίο μεταφέρεται ενέργεια από τον άνθρωπο στο κιβώτιο με την πάροδο του χρόνου: α. μειώνεται. β. παραμένει σταθερός. γ. αυξάνεται. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας Σχόλιο: Ο ρυθμός προσφοράς ενέργειας ισούται με τη στιγμιαία ισχύ η οποία δίνεται από τη σχέση P F = Fυ. Β. Εφόσον το κιβώτιο κινείται με σταθερή ταχύτητα, τότε ο ρυθμός προσφοράς ενέργειας από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη σχέση P = Fυ, θα μένει σταθερός Σκοπός: Μέση ισχύς. Δυο ξύλινα κιβώτια Α και Γ βρίσκονται ακίνητα στο έδαφος. Με τη βοήθεια γερανού τα δυο κιβώτια μεταφέρονται από το έδαφος στην ταράτσα ενός κτιρίου, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η μάζα του κιβωτίου Α είναι μεγαλύτερη από τη μάζα του κιβωτίου Γ. Η αντίσταση του αέρα να θεωρηθεί αμελητέα. Η επιτάχυνση της βαρύτητας g είναι σταθερή. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η μέση ισχύς που απέδωσε ο γερανός για τη μεταφορά του κιβωτίου Α είναι: α. μεγαλύτερη από τη μέση ισχύ για τη μεταφορά του κιβωτίου Γ. β. ίση με τη μέση ισχύ για τη μεταφορά του κιβωτίου Γ. γ. μικρότερη από τη μέση ισχύ για τη μεταφορά του κιβωτίου Γ. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας WF Σχόλιο: Η μέση ισχύς μιας δύναμης υπολογίζεται από τη σχέση PF, όπου W F το έργο t της δύναμης F για το χρονικό διάστημα Δt που με ενδιαφέρει. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. WF Fh Β. Η μέση ισχύς που απέδωσε ο γερανός δίνεται από τη σχέση: PF t t (1). Επειδή το ύψος h και η χρονική διάρκεια Δt και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια, για να συγκρίνουμε τη μέση ισχύ, θα πρέπει να συγκρίνουμε τις δυνάμεις που ασκεί ο γερανός σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα είναι: ΣF = mα F B = mα F = mg + mα F = m(g + α) () Λόγω της επιταχυνόμενης κίνησης προκύπτει για την κίνηση κάθε κιβωτίου: y 1 t y t

20 Όμως οι ανυψώσεις των δύο κιβωτίων πραγματοποιούνται στον ίδιο χρόνο και μέχρι το ίδιο ύψος h, οπότε οι επιταχύνσεις τους είναι ίδιες. Από τη σχέση () προκύπτει ότι στην περίπτωση του κιβωτίου Α που έχει μεγαλύτερη μάζα θα απαιτείται και μεγαλύτερη δύναμη από τον γερανό (F A > F Γ). Επομένως από τη σχέση (1) προκύπτει ότι και η μέση ισχύς για τη μεταφορά του κιβωτίου Α θα είναι μεγαλύτερη Σκοπός: Διάγραμμα x t και είδος κίνησης. Ένας σκιέρ κινείται ευθύγραμμα. Η γραφική παράσταση της θέσης του σκιέρ σε συνάρτηση με το χρόνο είναι παραβολή και παριστάνεται στο διπλανό διάγραμμα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Από το διάγραμμα αυτό συμπεραίνουμε ότι το μέτρο της ταχύτητας του σκιέρ: α. αυξάνεται. β. μειώνεται. γ. δε μεταβάλλεται. Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Από τη μορφή του διαγράμματος που μας δίνεται, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το είδος της κίνησης που πραγματοποιεί ένα σώμα. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Από το διάγραμμα παρατηρούμε ότι η «καμπύλη μας γίνεται όλο και πιο απότομη». Αυτό σημαίνει ότι καθώς αυξάνεται ο χρόνος, αυξάνεται η κλίση της καμπύλης σε κάθε σημείο, οπότε η κίνηση γίνεται με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα Σκοπός: Διάγραμμα x t και ταχύτητα. Στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται η τιμή της θέσης δυο σωμάτων (Α) και (Β), σε συνάρτηση με το χρόνο. Τα σώματα κινούνται σε παράλληλες τροχιές με την ίδια φορά και τη χρονική στιγμή t = 0 είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. α. Τα μέτρα των ταχυτήτων των δύο σωμάτων ικανοποιούν τη σχέση υ A = 3υ Β. β. Η μετατόπιση του σώματος (Β) στο χρονικό διάστημα 0 t 1 είναι μεγαλύτερη από αυτήν του σώματος (Α) στο ίδιο χρονικό διάστημα. γ. Τη χρονική στιγμή t 1 το σώμα (Α) προπορεύεται του (Β) κατά 3x ο. Σχόλιο: Από το διάγραμμα θέσης-χρόνου μπορούμε με την κλίση να υπολογίσουμε την ταχύτητα. Α. Σωστή απάντηση είναι η α.

21 Β. Στο χρονικό διάστημα 0 ως t 1 η μετατόπιση του σώματος Α είναι τριπλάσια από τη μετατόπιση του σώματος Β (Δx A = 3x o, Δx B = x o), οπότε σύμφωνα με τη σχέση θα έχει και τριπλάσια ταχύτητα. Δηλαδή υ Α = 3υ Β. x t Σκοπός: Διάγραμμα υ t. Στο διπλανό σχήμα έχουν σχεδιασθεί τα διαγράμματα Α και Β της τιμής της ταχύτητας δυο σωμάτων, σε συνάρτηση με το χρόνο. Τα σώματα κινούνται σε παράλληλες ευθύγραμμες τροχιές Α. Να επιλέξτε τη σωστή απάντηση. α. Τα μέτρα των επιταχύνσεων των δύο σωμάτων ικανοποιούν τη σχέση α Β = α Α. β. Αν τα δύο σώματα έχουν ίσες μάζες τότε η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα Α είναι ίση με τη συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα Β. γ. Αν S A το διάστημα που διανύει το σώμα Α στο χρονικό διάστημα 0 ως t 1 και S B το διάστημα που διανύει το σώμα Β στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ισχύει S A = 4S B. Σχόλιο: Σε ένα διάγραμμα υ t μπορούμε να υπολογίσουμε: Από την κλίση την επιτάχυνση με την οποία κινείται ένα σώμα. Από το εμβαδόν την μετατόπιση του σώματος. Β. Επειδή η κλίση της γραμμής για το σώμα Α είναι μεγαλύτερη από την κλίση της γραμμής για το σώμα Β, προκύπτει ότι το σώμα Α έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση (άρα οι προτάσεις (α) και (β) είναι λανθασμένες). Το διάστημα που διανύει κάθε σώμα υπολογίζεται από το εμβαδόν. Είναι: 3 t1 SA t1 t1 και SB t1. Συγκρίνοντας τις σχέσεις αυτές προκύπτει S A = 4S B Σκοπός: Διάγραμμα υ t, μετατόπιση και διάστημα. Μία μπίλια τη χρονική στιγμή t = 0 s, βρίσκεται αρχικά ακίνητη στην θέση x = 0 m του οριζόντιου άξονα x'x. Η μπίλια τη χρονική στιγμή t = 0 s, αρχίζει να κινείται και η τιμή της ταχύτητας της σε συνάρτηση με το χρόνο παριστάνεται στο διπλανό διάγραμμα. Με S και Δx συμβολίζουμε αντίστοιχα το διάστημα που διανύει η μπίλια και τη μετατόπιση της στο χρονικό διάστημα 0 s 30 s.

22 Για τις τιμές των μεγεθών s και Δx ισχύει: α. S = Δx = 15 m. β. S = 30 m και Δx = 10 m. γ. S = 15 m και Δx = 75 m. B. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Για να βρούμε το διάστημα που διανύει ένα σώμα προσθέτουμε κατά απόλυτη τιμή, όλες τις μετατοπίσεις Β. Από 0 ως 0 s η μπίλια μετατοπίζεται κατά x1 m x1 100 m. 10 ( 5) Από 0 s ως 30 s η μπίλια μετατοπίζεται κατά x m x 5 m. Επομένως η συνολική μετατόπιση είναι x x1 x 75 m ενώ το συνολικό διάστημα είναι S x1 x 15 m Σκοπός: Διάγραμμα υ t και μέση ταχύτητα. Στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται η το μέτρο της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου που μετακινείται ευθύγραμμα σε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να επιλέξτε τη σωστή πρόταση. Η μέση ταχύτητα του αυτοκινήτου στο χρονικό διάστημα 0 3 h είναι ίση με: α. 15 km/h. β. 0 km/h. γ. 10 km/h. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογής σας. Σχόλιο: Για τον υπολογισμό της μέσης ταχύτητας εφαρμόζουμε τη σχέση S. t Β. Από 0 ως 1 h το αυτοκίνητο διανύει διάστημα h είναι ακίνητο και από h ως 3 h διανύει διάστημα S 10 1 km S 10 km, από 1 h ως 1 1 S 0 1 km S 0 km. Συνολικά σε 3 h διανύει 30 km, οπότε η μέση ταχύτητα του είναι: S 30 km 10 km/ h t 3 h Σκοπός: Διάγραμμα α x.

23 Ένα κιβώτιο μάζας kg είναι αρχικά ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Στο κιβώτιο ασκείται οριζόντια δύναμη F. Το μέτρο της επιτάχυνσης του κιβωτίου σε συνάρτηση με την μετατόπιση φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα. Α. Να επιλέξτε τη σωστή πρόταση. α. Η δύναμη που ασκείται στο κιβώτιο έχει μέτρο F = N. β. Η κίνηση του κιβωτίου είναι ευθύγραμμη ομαλή. γ. Το έργο της δύναμης F όταν το κιβώτιο έχει μετατοπιστεί κατά x = 4 m είναι ίσο με 16 J. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας Σχόλιο: Ακόμη και αν σας δώσουνε ένα άγνωστο διάγραμμα μην φοβηθείτε. Εκμεταλλευτείτε τις πληροφορίες που μπορείτε να πάρετε από αυτό και δουλέψτε κανονικά. Β. Από το διάγραμμα παρατηρούμε ότι το κιβώτιο κινείται με σταθερή επιτάχυνση α = m/s. Η δύναμη που του ασκείται σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα είναι: F = mα = ( ) = 4 Ν και το έργο της δύναμης για μετατόπιση κατά 4 m είναι W F = Fx = (4 4) J = 16 J Σκοπός: Διάγραμμα α t. Ένα όχημα ξεκινά από την ηρεμία και κινείται ευθύγραμμα σε οριζόντιο δρόμο. Στη διπλανή εικόνα παριστάνεται το διάγραμμα της τιμής της επιτάχυνσης του οχήματος σε συνάρτηση με το χρόνο, από τη χρονική στιγμή t = 0 μέχρι τη στιγμή t 1 = 6 s. Τη χρονική στιγμή t 1 = 6 s η τιμή της ταχύτητας του οχήματος είναι ίση με: α. +4 m/s. β. + 1 m/s. γ. -4 m/s. Σχόλιο: Από διάγραμμα α t μπορούμε από το εμβαδόν να υπολογίσουμε τη μεταβολή της ταχύτητας (Δυ). Κατά συνέπεια γνωρίζοντας την αρχική ταχύτητα μπορούμε από τη σχέση Δυ = υ τελ υ αρχ, να προσδιορίσουμε την τελική ταχύτητα οποιαδήποτε χρονική στιγμή μας λένε. Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Β. Από 0 ως s η μεταβολή της ταχύτητας του οχήματος είναι 1 4 m/s 1 8 m/s, από s ως 4 s δεν μεταβάλλεται καθόλου η ταχύτητά του και από 4 s ως 6 s η μεταβολή της ταχύτητάς του είναι m/s 4 m/s. Συνολικά η μεταβολή της ταχύτητας είναι ίση με +4

24 m/s και αφού το σώμα ξεκίνησε από την ηρεμία, τη χρονική στιγμή t 1 = 6 s θα έχει ταχύτητα 4 m/s Σκοπός: Διάγραμμα F x. Μικρό σώμα είναι αρχικά ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο σώμα ασκείται οριζόντια δύναμη F της οποίας η τιμή μεταβάλλεται με τη θέση όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα: H κινητική ενέργεια του σώματος: α. από τη θέση x Ο = 0 m έως τη θέση x Α παραμένει σταθερή. β. από τη θέση x Α έως τη θέση x Β μειώνεται. γ. από τη θέση x ο = 0 m έως τη θέση x Β αυξάνεται. Σχόλιο: Από το εμβαδόν στο διάγραμμα F x μπορούμε να υπολογίσουμε το έργο της δύναμης που προσφέρεται ή αφαιρείται από το σώμα. Αν η δύναμη έχει θετικές τιμές ανεξάρτητα αν είναι σταθερή, αν αυξάνεται ή αν μειώνεται το μέτρο της, στο σώμα προσφέρεται ενέργεια και επομένως η κινητική του ενέργεια αυξάνεται συνεχώς. Β. Εφαρμόζουμε το Θ.Μ.Κ.Ε. για την κίνηση του σώματος από τη θέση x = 0 μέχρι τη θέση x B. Είναι W 0 WF K WF(1). Επειδή σε όλη της διάρκεια της κίνησης, από τη θέση x ο = 0 m έως τη θέση x Β, το έργο της δύναμης F, το οποίο υπολογίζεται από το εμβαδόν, είναι θετικό, η κινητική ενέργεια του σώματος, σύμφωνα με τη σχέση (1) θα αυξάνεται συνεχώς Σκοπός: Διάγραμμα F t και κινητική ενέργεια. Σε μια μπάλα που αρχικά ηρεμεί σε λείο οριζόντιο δάπεδο ασκείται οριζόντια δύναμη F και αρχίζει να κινείται ευθύγραμμα. Στο διπλανό διάγραμμα, φαίνεται πώς μεταβάλλεται η αλγεβρική τιμή της δύναμης σε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Η κινητική ενέργεια της μπάλας έχει τη μέγιστη τιμή της: α. τη χρονική στιγμή t 1. β. τη χρονική στιγμή t. γ. τη χρονική στιγμή t 3. Β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. Σχόλιο: Από το διάγραμμα F t δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την ενέργεια που προσφέρεται στο σώμα, όπως από το διάγραμμα F x. Μπορούμε όμως και πάλι να

25 διαπιστώσουμε ότι για όσο χρονικό διάστημα η δύναμη F έχει θετικές τιμές, προσφέρεται ενέργεια στο σώμα, ενώ για όσο χρονικό διάστημα η δύναμη F έχει αρνητικές τιμές, αφαιρείται ενέργεια από το σώμα, ανεξάρτητα αν η δύναμη F είναι σταθερή ή αν αυξάνεται ή αν μειώνεται. Τα συμπεράσματα αυτά ισχύουν για κίνηση του σώματος προς τα θετικά. Β. Μέχρι τη χρονική στιγμή t η δύναμη F παίρνει θετικές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο της είναι θετικό (αφού θα έχει ίδια κατεύθυνση με τη φορά κίνησης του σώματος) και επομένως μέχρι τότε προσφέρεται ενέργεια στην μπάλα που έχει ως συνέπεια η κινητική της ενέργεια να αυξάνεται συνεχώς. Μετά τη χρονική στιγμή t η δύναμη F παίρνει αρνητικές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο της είναι αρνητικό (αφού θα έχει αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά κίνησης του σώματος) και επομένως αφαιρείται ενέργεια από το σώμα που έχει ως συνέπεια η κινητική της ενέργεια να μειώνεται. Άρα η κινητική ενέργεια της μπάλας είναι μέγιστη τη χρονική στιγμή t Σκοπός: Διάγραμμα F t και κινήσεις. Σε ένα κιβώτιο που αρχικά ηρεμεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο, αρχίζει τη χρονική στιγμή t = 0 να εφαρμόζεται μια οριζόντια δύναμη σταθερής κατεύθυνσης, το μέτρο της οποίας είναι σταθερό μέχρι τη στιγμή t 1. Στη συνέχεια το μέτρο της δύναμης μειώνεται μέχρι που στο διπλανό διάγραμμα. α. Μέχρι τη χρονική στιγμή t 1 το κιβώτιο εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση. β. Μέχρι την στιγμή t 1 το σώμα εκτελεί ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση και στην συνέχεια επιβραδυνόμενη κίνηση. γ. Μετά από τον μηδενισμό της δύναμης το σώμα συνεχίζει να κινείται με σταθερή ταχύτητα. Σχόλιο: Αν σε ένα διάγραμμα F t η δύναμη F είναι σταθερή (και μη μηδενική) για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε η κίνηση είναι ομαλά μεταβαλλόμενη. Αν όμως σε κάποιο χρονικό διάστημα το μέτρο της δύναμης F μειώνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση είναι ομαλά επιβραδυνόμενη! Β. Από 0 ως t 1 το κιβώτιο εκτελεί ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση, αφού η δύναμη που του ασκείται έχει σταθερό μέτρο και σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα (ΣF = mα) θα προσδίσει στο κιβώτιο και σταθερή επιτάχυνση. Από t 1 ως t το κιβώτιο εξακολουθεί να επιταχύνεται αλλά όχι ομαλά, καθώς η δύναμη που του ασκείται δεν είναι σταθερή. Στο χρονικό αυτό διάστημα το κιβώτιο κινείται με επιτάχυνση της οποίας το μέτρο μειώνεται συνεχώς, αφού μειώνεται η δύναμη. Επειδή όμως η δύναμη F (παρόλο που μειώνεται) έχει

26 θετικές τιμές, η ταχύτητα του κιβωτίου εξακολουθεί να αυξάνεται. Μετά τη χρονική στιγμή t όπου μηδενίζεται η δύναμη F το κιβώτιο θα κινηθεί με σταθερή ταχύτητα Σκοπός: Διάγραμμα F t, επιτάχυνση και ταχύτητα. Κιβώτιο βρίσκεται ακίνητο σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Τη χρονική στιγμή t = 0 στο κιβώτιο ασκείται οριζόντια (συνισταμένη) δύναμη η τιμή της οποίας σε συνάρτηση με το χρόνο δίνεται από το διάγραμμα στη διπλανή εικόνα. Το κιβώτιο κινείται με: α. τη μέγιστη κατά μέτρο επιτάχυνση και τη μέγιστη κατά μέτρο ταχύτητα τη χρονική στιγμή t 1. β. τη μέγιστη κατά μέτρο επιτάχυνση και τη μέγιστη κατά μέτρο ταχύτητα τη χρονική στιγμή t. γ. τη μέγιστη κατά μέτρο επιτάχυνση τη χρονική στιγμή t 1 και τη μέγιστη κατά μέτρο ταχύτητα τη χρονική στιγμή t. Σχόλιο: Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε σε ένα οποιοδήποτε διάγραμμα να ερμηνεύουμε σωστά τα δεδομένα που μας κρύβει. Προσέχοντας ποια μεγέθη απεικονίζονται και πως αυτά μεταβάλλονται, μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τις κινήσεις αλλά και για άλλα φυσικά μεγέθη. Β. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα (ΣF = mα), μέγιστη επιτάχυνση στην κίνηση του κιβωτίου θα υπάρχει εκεί όπου είναι μέγιστη και η τιμή της συνισταμένης δύναμης. Από το διάγραμμα κάτι τέτοιο προκύπτει ότι συμβαίνει τη χρονική στιγμή t 1. Στο χρονικό διάστημα από 0 ως t η συνισταμένη δύναμη έχει θετικές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη έχει ίδια κατεύθυνση με τη φορά κίνησης του κιβωτίου, οπότε στο κιβώτιο προσφέρεται συνεχώς ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική του ενέργεια και η ταχύτητά του. Άρα μέγιστη κατά μέτρο ταχύτητα θα έχει το κιβώτιο τη χρονική στιγμή t Σκοπός: Διάγραμμα F t και κινητική ενέργεια. Ένας μικρός μεταλλικός κύβος βρίσκεται αρχικά ακίνητος σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Στον κύβο ασκείται την χρονική στιγμή t = 0 οριζόντια δύναμη της οποίας η τιμή σε συνάρτηση με το χρόνο παριστάνεται στο διπλανό διάγραμμα. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Αν t = t 1 και t 3 = 3t 1 τότε: α. στο χρονικό διάστημα 0 t 1 o κύβος κινείται ευθύγραμμα και ομαλά. β. τη χρονική στιγμή t 3 η ταχύτητα του κύβου μηδενίζεται. γ. στο χρονικό διάστημα 0 t 1 η κινητική ενέργεια του κύβου αυξάνεται ενώ στο χρονικό διάστημα t t 3 η κινητική ενέργεια του κύβου μειώνεται.

27 Σχόλιο: Όπως δουλέψαμε στο διάγραμμα F t για τις ταχύτητες, θα δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο και για τις κινητικές ενέργειες. Β. Στο χρονικό διάστημα από 0 ως t 1 αφού η δύναμη F είναι θετική στον κύβο προσφέρεται ενέργεια, οπότε η κινητική του ενέργεια αυξάνεται, ενώ στο χρονικό διάστημα από t ως t 3 αφού η δύναμη F είναι αρνητική, από τον κύβο αφαιρείται ενέργεια, οπότε η κινητική του ενέργεια μειώνεται Σκοπός: Κατασκευή διαγράμματος. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από μικρό ύψος h πάνω από το έδαφος, εκτελώντας ελεύθερη πτώση. Θεωρήστε ότι η επιτάχυνση της βαρύτητας g είναι σταθερή και ότι η επίδραση του αέρα είναι αμελητέα. Οι γραφικές παραστάσεις της κινητικής (K) και της δυναμικής ενέργειας (U) της σφαίρας σε συνάρτηση με το ύψος (y) από το έδαφος παριστάνονται στο σχήμα: α. Ι β. ΙΙ γ. ΙΙΙ Σχόλιο: Προκειμένου να φτιάξουμε μια γραφική παράσταση, βρίσκουμε ποια σχέση περιγράφει τα μεγέθη που θέλουμε να απεικονίσουμε και δουλεύουμε με αυτήν. Β. Όταν η σφαίρα βρίσκεται σε απόσταση y από το έδαφος η δυναμική της ενέργεια θα είναι ίση με U = mgy. Η σχέση αυτή απεικονίζεται με μια ευθεία γραμμή. Ισχύει για y = 0, U = 0 και για y = h, U = mgh. Εφαρμόζοντας την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας για την τυχαία θέση όπου το σώμα απέχει ύψος y από το έδαφος και για την ανώτερη θέση σε ύψος h, ισχύει: Ε μηχ,αρχ = Ε μηχ,τελ mgy + K = mgh K = mgh mgy Η σχέση αυτή απεικονίζεται με μια ευθεία γραμμή για την οποία ισχύουν: Για y = 0, K = mgh και για y = h, K = 0. Οι πληροφορίες αυτές απεικονίζονται σωστά στο διάγραμμα ΙΙ.

28 Σκοπός: Κατασκευή διαγράμματος. Ένα κιβώτιο βρίσκεται αρχικά ακίνητο σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Το κιβώτιο αρχίζει να κινείται τη χρονική στιγμή t = 0 s με την επίδραση σταθερής οριζόντιας δύναμης. Η επίδραση του αέρα θεωρείται αμελητέα. Α. Να κατασκευάσετε ποιοτικά τη γραφική παράσταση του έργου της δύναμης σε συνάρτηση με το χρόνο κίνησης του κιβωτίου. Β. Να δικαιολογήσετε την κατασκευή σας. Σχόλιο: Όταν μας ζητούν να κατασκευάσουμε ένα διάγραμμα, βρίσκουμε ποια σχέση συνδέει τα μεγέθη που θέλουμε να απεικονίσουμε. Το διάγραμμα που θα μας ζητούν δεν είναι υποχρεωτικό να προκύπτει πάντα ευθεία γραμμή. Α. Η γραφική παράσταση του έργου της δύναμης σε συνάρτηση με το χρόνο φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Β. Για τα έργο της δύναμης F ισχύει: W F = Fx (1). Επειδή όμως η κίνηση του κιβωτίου είναι ομαλά επιταχυνόμενη χωρίς αρχική ταχύτητα, 1 ισχύει για τη μετατόπιση του: x t. Αντικαθιστώντας στη σχέση (1) προκύπτει: 1 F WF Fx F t WF t Οπότε το διάγραμμα θα είναι μια καμπύλη γραμμή που θα ξεκινάει από την αρχή των αξόνων Σκοπός: Σύστημα σωμάτων. Τα κιβώτια Σι και Σ, του διπλανού σχήματος, έχουν μάζες m 1 και m αντίστοιχα, με m = m 1 και είναι δεμένα με αβαρές και μη εκτατό νήμα. Τα κιβώτια σύρονται πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης F και μετακινούνται ευθύγραμμα με σταθερή επιτάχυνση α, ενώ το αβαρές και μη εκτατό νήμα που τα συνδέει παραμένει συνεχώς τεντωμένο. Αν T είναι το μέτρο της δύναμης που ασκεί το νήμα σε κάθε κιβώτιο, τότε το μέτρο της δύναμης F είναι: α. F = T. β. F = T. γ. F = 3T.

29 Σχόλιο: Σε ένα σύστημα σωμάτων μπορούμε να εφαρμόσουμε χωριστά για κάθε σώμα τον κατάλληλο από τους νόμους του Νεύτωνα. Β. Στο κιβώτιο Σ 1 ασκείται στον άξονα της κίνησης μόνο η τάση του νήματος T, ενώ στο κιβώτιο Σ ασκείται η δύναμη F και η τάση του νήματος T. Επειδή το νήμα είναι αβαρές ισχύει Τ = Τ. Εφαρμόζουμε το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα για κάθε σώμα. Είναι: Σώμα Σ 1: ΣF = m 1α Τ = m 1α (1) Σώμα Σ : ΣF = m α F - T = m α () Αφού m 1 = m τα δεύτερα μέλη στις παραπάνω σχέσεις είναι ίσα, άρα θα είναι ίσα και τα πρώτα. Οπότε: F Τ = Τ F = Τ Σκοπός: Συνάντηση σωμάτων (1). Δύο μικροί κύβοι Σ 1 και Σ με μάζες m 1 και m με m = m 1 είναι αρχικά ακίνητοι πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο και απέχουν απόσταση d. Τη χρονική στιγμή t = 0 s ασκούμε ταυτόχρονα δυο οριζόντιες σταθερές δυνάμεις F1στο κύβο Σ 1 και κύβο Σ με αποτέλεσμα αυτοί να κινηθούν πάνω στην ίδια ευθεία σε αντίθετες κατευθύνσεις. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Αν οι κύβοι συναντώνται στο μέσο της μεταξύ τους απόστασης για τα μέτρα των F1 και F θα ισχύει: F στο δυνάμεων Α. F 1 = F. β. F 1 = F. γ. F = F 1. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογής σας. Σχόλιο: Στις ασκήσεις συνάντησης βρείτε ποιο είναι το πιθανό σημείο συνάντησης και δουλέψτε με τη σχέση που συνδέει τις μετατοπίσεις των σωμάτων μέχρι το σημείο συνάντησης. Β. Αφού τα δύο σώματα συναντώνται στο μέσο της απόστασης, διανύουν, εκτελώντας ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση, τα ίδια διαστήματα. Επομένως: 1 1 S 1 = S 1t t 1 Εφαρμόζοντας το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα για κάθε σώμα θα προκύψει: Σώμα Σ 1: ΣF = m 1α 1 F 1 = m 1α 1 (1) Σώμα Σ : ΣF = m α F = m α () Αφού m = m 1 και α 1 = α προκύπτει από τις σχέσεις (1) και () ότι F = F 1.

30 Σκοπός: Συνάντηση σωμάτων (). Ένα αυτοκίνητο κινείται ευθύγραμμα ομαλά. Ένα ακίνητο περιπολικό, μόλις περνά το αυτοκίνητο από μπροστά του, αρχίζει να το καταδιώκει με σταθερή επιτάχυνση. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Τη στιγμή που το περιπολικό φθάνει το αυτοκίνητο: α. η ταχύτητα του περιπολικού είναι ίση με τη ταχύτητα του αυτοκινήτου. β. η ταχύτητα του περιπολικού είναι διπλάσια από την ταχύτητα του αυτοκινήτου. γ. η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι τριπλάσια από τη ταχύτητα του περιπολικού. Σχόλιο: Στη σχέση που συνδέει τις μετατοπίσεις κάθε σώματος μέχρι το σημείο συνάντησης προσέξτε το είδος της κίνησης που κάνει κάθε σώμα ώστε να χρησιμοποιήσετε τον σωστό τύπο υπολογισμού του διαστήματος. Β. Όταν το περιπολικό φτάσει το αυτοκίνητο, τα δύο οχήματα θα έχουν μετατοπιστεί το ίδιο (x 1 = x ). Επειδή το αυτοκίνητο εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση ενώ το περιπολικό ομαλά επιταχυνόμενη, θα ισχύει για το χρόνο συνάντησής τους: 1 S 1 = S t t t Επομένως η ταχύτητα του περιπολικού θα είναι t Σκοπός: Πείραμα και γραφική παράσταση. Τρείς μαθητές εργαζόμενοι ομαδικά σε ένα πείραμα μελέτης της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης ενός αμαξιδίου κατέληξαν σε 5 πειραματικές τιμές ταχύτητας τις οποίες τοποθέτησαν σε βαθμολογημένους άξονες ταχύτητας - χρόνου. Ο καθένας όμως χάραξε την ευθεία σε δικό του διάγραμμα. Τα διαγράμματα των μαθητών φαίνονται στα παρακάτω σχήματα. Η ευθεία έχει χαραχθεί καλύτερα στο διάγραμμα: α. Ι β. ΙΙ γ. ΙΙΙ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ Α Α. ΚΙΝΗΣΗ - ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Στις ακόλουθες προτάσεις να διαλέξετε την σωστή απάντηση: 1. Ένα σημειακό αντικείμενο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 3763 1. Β 2. Αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Β) Να υπολογίσετε τα μέτρα των δυνάμεων που σχεδιάσατε, σε συνάρτηση με τα βάρη Β 1 και Β 2 των δύο σφαιρών. Μονάδες 7

Β) Να υπολογίσετε τα μέτρα των δυνάμεων που σχεδιάσατε, σε συνάρτηση με τα βάρη Β 1 και Β 2 των δύο σφαιρών. Μονάδες 7 Β ΘΕΜΑ Β 1. Δύο μεταλλικές σφαίρες Σ 1, Σ 2 έχουν βάρη Β 1 και Β 2 αντίστοιχα και κρέμονται ακίνητες με τη βοήθεια λεπτών νημάτων αμελητέας μάζας από την οροφή, όπως παριστάνεται στο σχήμα. Α) Να μεταφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις

Περι - Φυσικής. Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη Θέµα Α. Ενδεικτικές Λύσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη 2015 Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η επιτάχυνση ενός κινητού εκφράζει το : (ϐ) πόσο γρήγορα µεταβάλλεται η ταχύτητά του. Α.2. Οταν

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου Στο παρών παρουσιάζουμε συνοπτικές λύσεις σε επιλεγμένα Θέματα («Θέμα 2 ο, 4 ο») από την Τράπεζα θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια Δημόκριτος- Κορυφή. α. Ι β. II γ. III. Μονάδες 4. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

Φροντιστήρια Δημόκριτος- Κορυφή. α. Ι β. II γ. III. Μονάδες 4. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Φροντιστήρια Δημόκριτος- Κορυφή ΘΕΜΑ Β (3761) Β1. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από αρχικό μικρό ύψος Η, πάνω από το έδαφος και εκτελώντας ελεύθερη πτώση πέφτει στο έδαφος. Α. Να επιλέξετε την σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης Παρατήρηση: Σε όλες τις ασκήσεις του φυλλαδίου τα αντικείμενα θεωρούμε ότι οι δυνάμεις ασκούνται στο κέντρο μάζας των αντικειμένων έτσι ώστε αυτά κινούνται μόνο μεταφορικά, χωρίς να μπορούν να περιστραφούν.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β. διπλανό διάγραμμα. Αν t 2 =2 t 1 και t 3 =3 t 1 τότε -F

ΘΕΜΑ Β. διπλανό διάγραμμα. Αν t 2 =2 t 1 και t 3 =3 t 1 τότε -F ΘΕΜΑ Β Β 1. Ένας μικρός μεταλλικός κύβος βρίσκεται αρχικά ακίνητος σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Στον κύβο ασκείται την χρονική στιγμή t= 0 s οριζόντια δύναμη της οποίας η τιμή σε συνάρτηση με το χρόνο παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του.

Διαβάστε περισσότερα

(ΙΙ) τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση μέτρου α = 2g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας.

(ΙΙ) τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση μέτρου α = 2g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. ΘΕΜΑ Β Β 1. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από αρχικό μικρό ύψος H, πάνω από το έδαφος και εκτελώντας ελεύθερη πτώση πέφτει στο έδαφος. K (Ι) K (ΙΙ) K (ΙΙΙ) 0 Η y 0 H y 0 H y Α) Να επιλέξετε την σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ F ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

β) το αυτοκίνητο τη χρονική στιγμή t = 2 s έχει ταχύτητα μέτρου υ 4. s γ) στο αυτοκίνητο ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη μέτρου 1 Ν.

β) το αυτοκίνητο τη χρονική στιγμή t = 2 s έχει ταχύτητα μέτρου υ 4. s γ) στο αυτοκίνητο ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη μέτρου 1 Ν. ΘΕΜΑ Β Β 1. Ένα παιγνίδι - αυτοκινητάκι μάζας 1 Kg είναι ακίνητο στη θέση x = 0 m. Την χρονική στιγμή t = 0 s ξεκινά να κινείται ευθύγραμμα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι τιμές της θέσης του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός F 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/03/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/03/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 04-05 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: /03/05 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης, Αλέξανδρος Στοιχειός ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6 ΘΕΜΑ Δ 1. Δύο αμαξοστοιχίες κινούνται κατά την ίδια φορά πάνω στην ίδια γραμμή. Η προπορευόμενη έχει ταχύτητα 54km/h και η επόμενη 72km/h. Όταν βρίσκονται σε απόσταση d, οι μηχανοδηγοί αντιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης

Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης 2013 ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις 1 έως 4 γράψτε τον αριθμό τις ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Ι Ο Υ 1 0 1 Σελίδα 1

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Ι Ο Υ 1 0 1 Σελίδα 1 1 ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ-Κ.Β.ΦΙΡΦΙΡΗΣ ΘΕΜΑ Β1. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από αρχικό μικρό ύψος H, πάνω από το έδαφος και εκτελώντας ελεύθερη πτώση πέφτει στο έδαφος. Η γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1.

1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1. 1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1. Από ένα σημείο του εδάφους εκτοξεύουμε κατακόρυφα προς τα πάνω μια πέτρα. Η πέτρα κινείται κατακόρυφα, φτάνει σε ύψος 6 m από το έδαφος και στη συνέχεια πέφτει στο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014 minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/014 minimath.eu Περιεχόμενα Κινηση 3 Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση 4 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση 5 Δυναμικη 7 Οι νόμοι του Νεύτωνα 7 Τριβή 8 Ομαλη κυκλικη

Διαβάστε περισσότερα

GI_V_FYSP_0_3772. ο οδηγός του φρενάρει οπότε το αυτοκίνητο διανύει διάστημα d

GI_V_FYSP_0_3772. ο οδηγός του φρενάρει οπότε το αυτοκίνητο διανύει διάστημα d GI_V_FYSP_0_377 Σε αυτοκίνητο που κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με ταχύτητα μέτρου, ο οδηγός του φρενάρει οπότε το αυτοκίνητο διανύει διάστημα d μέχρι να σταματήσει. Αν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. m γ. Η μονάδα μέτρησης της επιτάχυνσης στο S.I είναι το 1.

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. m γ. Η μονάδα μέτρησης της επιτάχυνσης στο S.I είναι το 1. ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Τρίτη 8 Απριλίου 04 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α - Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α. Ποια από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική Α ΤΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική ΜΕΡΟΣ 1 : Ευθύγραμμες Κινήσεις 1. Να επαναληφθεί το τυπολόγιο όλων των κινήσεων - σελίδα 2 (ευθύγραμμων και ομαλών, ομαλά μεταβαλλόμενων) 2. Να επαναληφθούν όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE 1. Να σχεδιάσετε δύο αντίρροπες δυνάμεις F 1=5N και F 2=15N με κλίμακα 1cm/2,5N και να βρείτε την συνισταμένη τους. (Απ.: 10

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Β. Τα διαστήματα s Α και s Β, που έχουν διανύσει τα αυτοκίνητα Α και Β αντίστοιχα, στη χρονική διάρκεια 0 t1. , ικανοποιούν τη σχέση:

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Β. Τα διαστήματα s Α και s Β, που έχουν διανύσει τα αυτοκίνητα Α και Β αντίστοιχα, στη χρονική διάρκεια 0 t1. , ικανοποιούν τη σχέση: ΘΕΜΑ Β Β1) Ένας αλεξιπτωτιστής μαζί με τον εξοπλισμό του έχει συνολική μάζα Μ. Ο αλεξιπτωτιστής βρίσκεται μέσα σε ελικόπτερο το οποίο ο χειριστής του το έχει ισορροπήσει σε ύψος Η από το έδαφος. Κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ- ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ.

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ- ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-12-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ- ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ A Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A.1 Μια διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N.

Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N. ΘΕΜΑ Β Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N. Α) Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Ο ρυθμός με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κινηματική

Κεφάλαιο 1: Κινηματική Κεφάλαιο 1: Κινηματική Θέμα Β: 3763 Β 3768 Β1 3770 Β1 377 Β 4980 Β1 498 Β1 4986 Β1 4989 Β 4995 Β1 5044 Β1 5046 Β1 5050 Β1 505 Β1 5090 Β1 515 Β1 518 Β1 513 Β 563 Β1 535 Β1 535 Β 539 Β1 5515 Β1 6154 Β1 8996

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στο μάθημα

γραπτή εξέταση στο μάθημα 3η εξεταστική περίοδος από 9/03/5 έως 9/04/5 γραπτή εξέταση στο μάθημα ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Α Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Α) Να επιλέξετε την σωστή πρόταση. Από τη μελέτη του παραπάνω διαγράμματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι: Η απόσταση των φαναριών είναι:

Α) Να επιλέξετε την σωστή πρόταση. Από τη μελέτη του παραπάνω διαγράμματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι: Η απόσταση των φαναριών είναι: ΘΕΜΑ Β Β 1. Αυτοκίνητο κινείται ευθύγραμμα σε οριζόντιο δρόμο μεταξύ δυο διαδοχικών σηματοδοτών της τροχαίας ( φαναριών). Η γραφική παράσταση της ταχύτητάς του αυτοκινήτου σε συνάρτηση με το χρόνο παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β-1. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

ΘΕΜΑ Β-1. Β. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. ΘΕΜΑ Β-1 Β1. Από την ταράτσα του λευκού πύργου ύψους h = 15 m αφήνεται να πέσει ελεύθερα ένα μικρό σώμα και τελικά φτάνει στο έδαφος σε χρονικό διάστημα Δt = s. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Αν η επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση.

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. 12ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. Το όργανο μέτρησης του βάρους ενός σώματος είναι : α) το βαρόμετρο, β) η ζυγαριά, γ) το δυναμόμετρο, δ) ο αδρανειακός ζυγός.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8)

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8) ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1 Β1. Στο σχολικό εργαστήριο μια μαθήτρια περιεργάζεται ένα ελατήριο και λέει σε συμμαθητή της: «Θα μπορούσαμε να βαθμολογήσουμε αυτό το ελατήριο και με τον τρόπο αυτό να κατασκευάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Τετάρτη 8 Απρίλη 2015 υναµική - Ενέργεια Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Τετάρτη 8 Απρίλη 2015 υναµική - Ενέργεια Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Τετάρτη 8 Απρίλη 2015 υναµική - Ενέργεια Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Ενα σώµα επιταχύνεται οµαλά όταν η συνισταµένη δύναµη που ασκείται πάνω του : (ϐ) είναι σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

5 Προβλήματα Επανάληψης

5 Προβλήματα Επανάληψης Προβλήματα Επανάληψης 1 5 Προβλήματα Επανάληψης 5.1 Θέμα Α, Β 1. Ένα σώμα ηρεμεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο, στο σημείο Ο. Σε μια στιγμή t = δέχεται την επίδραση οριζόντιας δύναμης, η τιμή της οποίας μεταβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές έννοιες κινηματικής

1. Βασικές έννοιες κινηματικής . Βασικές έννοιες κινηματικής ΘΕΜΑ Β. (036-Β) Το μέτρο της ταχύτητας αθλητή των 00 m είναι ίσο με και το μέτρο της ταχύτητας ενός σαλιγκαριού είναι ίσο με. Α. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Το πηλίκο των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 91 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΈΡΓΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 1. Το σώμα του σχήματος μετακινείται πάνω στο οριζόντιο επίπεδο κατά x=2m. Στο σώμα εκτός του βάρους του και της αντίδρασης του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα.

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1 Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. Α2. Για τον προσδιορισμό μιας δύναμης που ασκείται σε ένα σώμα απαιτείται να

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. γ. F 2 =F 2 2. Μονάδες 5

Θέμα Α. γ. F 2 =F 2 2. Μονάδες 5 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : A ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 13/6/2014 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΗΣ Δ. - ΔΙΟΛΑΤΖΗΣ Γ. Θέμα Α Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ.

ΘΕΜΑΤΑ. Θέμα Α ΘΕΜΑΤΑ Στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α. Ένα σώμα εκτελεί ευθύγραμμη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ( ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ( ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 013-014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ( ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/014 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη 2015

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη 2015 Επαναληπτικό ιαγώνισµα Φυσικής Α Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 17 Μάη 2015 Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε κίνηση ενός κινητού; 2. Τι ονομάζουμε τροχιά ενός κινητού; 3. Τι ονομάζουμε υλικό σημείο; 4. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

Διαβάστε περισσότερα

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s;

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s; 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 36 km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Ο άνθρωπος ξεκινά τη στιγμή t=0 από τη θέση x=50 m και όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα κινείται προς τα αριστερά. Στη συνέχεια σε κάθε σημειωμένη θέση στο

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή 11 Μάη 2014 Σύνολο Σελίδων : (7) Πρόχειρες Λύσεις. Θέµα Α

Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή 11 Μάη 2014 Σύνολο Σελίδων : (7) Πρόχειρες Λύσεις. Θέµα Α Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή Μάη 24 Σύνολο Σελίδων : (7) Πρόχειρες Λύσεις Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α. Α.4 επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 2 µονάδες ) Α.. Ενα αυτοκίνητο κινείται µε σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:..

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:.. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Ημερομηνία:.. ΘΕΜΑ Α Α. Α1) Σε σώμα που κινείται ευθύγραμμα και ομαλά επενεργεί δύναμη με τις ιδιότητες της αριστερής στήλης. Αντιστοιχίστε τις ιδιότητες των

Διαβάστε περισσότερα

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α)

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α) Ε ΦΑΡΜΟΓΗ 1 Ένα σώμα μάζας m 800g ισορροπεί ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο, συνδεδεμένο στο ελεύθερο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς K 00N / m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Στις ερωτήσεις Α 1 έως Α 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α. Στις ερωτήσεις Α 1 έως Α 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 03/05/05 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α έως Α 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β, Δ Νόμοι Newton Τριβή.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β, Δ Νόμοι Newton Τριβή. ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β, Δ Νόμοι Newton Τριβή. ΘΕΜΑΤΑ Β. Στις πιο κάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας 1. Σε κύβο Α μάζας m ασκείται συνισταμένη δύναμη μέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ε_3.Φλ(ε) ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Απριλίου 6 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο απαντητικό φύλλο τον αριθµό της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 015-016 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/01/016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Γιάννης Τζαγκαράκης Απαντήσεις ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Δυναμιική.. Θέμα 1 ο 1. Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση. H αρχή της αδράνειας λέει ότι όλα ανεξαιρέτως τα σώματα εκδηλώνουν μια τάση να διατηρούν την... 2. Ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/12/2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/12/2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/12/2012 A ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ A ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Στις ημιτελείς προτάσεις Α 1 -Α 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ A: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA:. ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΘΕΜΑ A: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA:. ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1min ONOMA:. ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΜΗΜΑ:. ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΕΜΑ A: 1. Στην ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση: Α. η αρχική ταχύτητα είναι πάντα μηδέν,

Διαβάστε περισσότερα

Α) Να επιλέξετε την σωστή πρόταση. Ο ισχυρισμός του μαθητή είναι : α) λάθος β)σωστός γ) δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να συμπεράνουμε Μονάδες 4

Α) Να επιλέξετε την σωστή πρόταση. Ο ισχυρισμός του μαθητή είναι : α) λάθος β)σωστός γ) δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να συμπεράνουμε Μονάδες 4 ΘΕΜΑ Β Β 1. Στο Εργαστήριο Φυσικής ένας μαθητής έχει τη δυνατότητα να αναρτά σε οριζόντια δοκό μάζες και με το πάτημα ενός διακόπτη να τις απελευθερώνει ταυτόχρονα. Στο σημείο Α έχει αναρτήσει σφαίρα μάζας

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 Διάρκεια Εξέτασης 3 ώρες Ονοματεπώνυμο. ΘΕΜΑ Α: Στις ερωτήσεις Α1 ως και Α4 επιλέξτε την σωστή απάντηση: Α1. Αν υ η ταχύτητα ενός κινητού και α η επιτάχυνσή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο πρώτος κόκκινος αριθμός (8996) αναφέρεται στο αντίστοιχο θέμα της τράπεζας Όταν υπάρχει κίτρινη υπογράμμιση το θέμα αναφέρεται σε άλλο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 013-014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/014 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Η επιτάχυνση ενός κινητού εκφράζει: α. τον ρυθμό μεταβολής της θέσης του κινητού β. τον ρυθμό μεταβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Αρχή 1 ης Σελίδας

ΘΕΜΑ Α. Αρχή 1 ης Σελίδας Αρχή 1 ης Σελίδας ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις 1 έως 4 γράψτε τον αριθμό τις ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Για ένα σώμα που κινείται σε ευθεία γραμμή δίνεται στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

2. Δύο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε προσανατολισμένη ευθεία, ομαλά. Οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι αντίστοιχα, A

2. Δύο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε προσανατολισμένη ευθεία, ομαλά. Οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι αντίστοιχα, A ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ - 1 Ος,2 Ος ΝΟΜΟΣ ΝΕΥΤΩΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Ημερομηνία: 22/12/14 Διάρκεια διαγωνίσματος: 120 Υπεύθυνος καθηγητής: Τηλενίκης Ευάγγελος ΖΗΤΗΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-6

Διαβάστε περισσότερα

0. Ασκήσεις επανάληψης.

0. Ασκήσεις επανάληψης. 0. Ασκήσεις επανάληψης. 1. Κίνηση με μεταβλητή κατακόρυφη δύναμη Ένα σώμα μάζας 2kg βρίσκεται ακίνητο στο έδαφος. Σε μια στιγμή δέχεται την επίδραση μιας μεταβλητής κατακόρυφης δύναμης F, το μέτρο της

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις Α1 έως Α3 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Α1. Το μέτρο της

Διαβάστε περισσότερα

Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα

Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα 1. Το κιβώτιο του σχήματος ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Η μάζα του είναι m =5kg. Α. Σχεδίασε τις δυνάμεις που δέχεται το κιβώτιο, από την γη και από το

Διαβάστε περισσότερα

Λύση Α. Σωστή η επιλογή α. Β.

Λύση Α. Σωστή η επιλογή α. Β. 1) Αρνητικά φορτισμένο σωμάτιο κινείται σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο μεγάλης έκτασης. Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Αν η κατεύθυνση της κίνησης του σωματίου παραμένει σταθερή, τότε: α. Συμπίπτει με την

Διαβάστε περισσότερα

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013

A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θεωρητικό Μέρος A Λυκείου 9 Μαρτίου 2013 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις A1, A2, A3, A4 και Β μία μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Οδηγία: Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, αρκεί να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δεξιά απ αυτόν το γράμμα Σ αν την κρίνετε σωστή ή το

Διαβάστε περισσότερα

Έργο-Ενέργεια Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ Μεταβλητή δύναµη και κίνηση

Έργο-Ενέργεια Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ Μεταβλητή δύναµη και κίνηση 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. 2.2.1. Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ. Ένα σώµα µάζας m=2kg ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε µια στιγµή δέχεται την επίδραση οριζόντιας δύνα- µης, το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή

Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυκλική Κίνηση - Οριζόντια βολή Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 24-10-2016 Επιδιωκόμενος Στόχος: 85/100 Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

υ r 1 F r 60 F r A 1

υ r 1 F r 60 F r A  1 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. 4.2.1. Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ. Ένα σώµα µάζας m=2kg ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε µια στιγµή δέχεται την επίδραση οριζόντιας δύνα- µης, το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ - ΤΡΙΒΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει ΣF=0 ή ΣF x=0 και ΣF y=0 B. Όταν ένα σώμα ολισθαίνει πάνω σε μια μη λεία οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

α) 0-10sec, β) 10-40sec, γ) 40-60sec

α) 0-10sec, β) 10-40sec, γ) 40-60sec Μάθημα Σχολείο και τάξη που απευθύνεται το θέμα Θέμα ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α Τάξη ημερήσιου ΓΕΛ Β Εκφώνηση Β 1 υ (m/s) 20 0 10 20 30 40 50 60 t (s) Ένα αυτοκίνητο κινείται ευθύγραμμα σε οριζόντιο δρόμο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Περί Γνώσεως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.

Περί Γνώσεως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. Περί Γνώσεως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ος Κύκλος Επαναληπτικών Διαγωνισμάτων A ΛΥΚΕΙΟΥ - Μάθημα : ΦΥΣΙΚΗ Γενικής Παιδείας Ονοματεπώνυμο : Τμήμα: Καθηγητής: Γ.Φ.ΣΙΩΡΗΣ Επιτηρητής: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

2 ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΖΙΚΟΣ ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΟΣ. Ευθύγραμμη ομαλή Κίνηση

2 ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΖΙΚΟΣ ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΟΣ. Ευθύγραμμη ομαλή Κίνηση Ευθύγραμμη ομαλή Κίνηση ΘΕΜΑ Β(4990) Β1) Ένα αυτοκίνητο κινείται κατά μήκος ενός ευθύγραμμου οριζόντιου δρόμου, ο οποίος θεωρούμε ότι ταυτίζεται με τον οριζόντιο άξονα x'x. Στο διπλανό διάγραμμα παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ.

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ. .3.2. Η τριβή και η κίνηση. στο επίπεδο. Ομάδα Γ. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει συντελεστές τριβής μ=μ s =0,2. Σε μια στιγμή t 0 =0 στο σώμα ασκείται μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή θεμάτων 3 & 4

Συλλογή θεμάτων 3 & 4 Συλλογή θεμάτων 3 & 4 1)Η ταχύτητα ενός κινητού μεταβάλλεται με το χρόνο όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα. 20 u(m/s) α. Αφού περιγράψετε την κίνηση του κινητού, να υπολογίσετε τη συνολική του μετατόπιση.

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα.

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα. . Ομάδα Γ. 1.2.21. Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Από ένα σημείο Ο σε ύψος Η=25m από το έδαφος εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω ένα σώμα με αρχική ταχύτητα υ 0 =20m/s. Αν g=10m/s 2, ενώ η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 15 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Μαΐου 15 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 72km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Όταν ένα σώμα ισορροπεί, η συνισταμένη των δυνάμεων είναι α) Θετική β) Αρνητική γ) Μηδέν

Α3. Όταν ένα σώμα ισορροπεί, η συνισταμένη των δυνάμεων είναι α) Θετική β) Αρνητική γ) Μηδέν Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Τρίτη 0 Μαΐου 014 Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις A1 A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

Στις παρακάτω προτάσεις A1 A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 09/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A Στις παρακάτω προτάσεις A1 A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 1 ο Διαγώνισμα Α Λυκείου Σάββατο 18 Νοεμβρίου 017 Διάρκεια Εξέτασης 3 ώρες Ονοματεπώνυμο. ΘΕΜΑ Α: Στις ερωτήσεις Α1 ως και Α4 επιλέξτε την σωστή απάντηση: Α1. Αν υ η ταχύτητα ενός κινητού και α η επιτάχυνσή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Φυσικη Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετραδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει 1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει Σ=0 ή Σ x =0 και Σ y =0 B. Όταν ένα σώμα ολισθαίνει πάνω σε μια μη λεία οριζόντια επιάνεια, 1. Θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ. 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t.

Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ. 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t. Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t Ένα κινητό κινείται ευθύγραμμα και στο σχήμα φαίνεται η μετατόπισή του σε συνάρτηση με τον χρόνο Ποιες από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστές και ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο Κινήσεις B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 2 Ο

Κεφάλαιο 1 ο Κινήσεις B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 2 Ο Κεφάλαιο 1 ο Κινήσεις B ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 2 Ο Ο πρώτος κόκκινος αριθμός (8996) αναφέρεται στο αντίστοιχο θέμα της τράπεζας Όταν υπάρχει κίτρινη υπογράμμιση το θέμα αναφέρεται σε άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Δ2) Να υπολογίσετε το μέτρο της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα.

Δ2) Να υπολογίσετε το μέτρο της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα. ΘΕΜΑ 4 Ο 10820 1. Σώμα μάζας 10 kg κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο με ταχύτητα μέτρου υ 0= 10 m/s. Τη χρονική στιγμή t= 0 s στο σώμα ασκείται σταθερή οριζόντια δύναμη F, που έχει ως αποτέλεσμα τη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Α) Να επιλέξετε την σωστή απάντηση. Αν η επίδραση του αέρα είναι αμελητέα τότε το βάρος Β του σώματος θα έχει μέτρο: F α) F β) 3F γ) 3

Α) Να επιλέξετε την σωστή απάντηση. Αν η επίδραση του αέρα είναι αμελητέα τότε το βάρος Β του σώματος θα έχει μέτρο: F α) F β) 3F γ) 3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΘΕΜΑ 376/Β. Σε ένα σώμα μάζας m που αρχικά ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο ασκούμε κατακόρυφη σταθερή δύναμη μέτρου F, οπότε το σώμα κινείται κατακόρυφα προς

Διαβάστε περισσότερα

Περι - Φυσικής. Θέµα Α. Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή 11 Μάη 2014 Σύνολο Σελίδων : (7) Ονοµατεπώνυµο: S.I. δίνεται από την σχέση υ = 4t

Περι - Φυσικής. Θέµα Α. Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή 11 Μάη 2014 Σύνολο Σελίδων : (7) Ονοµατεπώνυµο: S.I. δίνεται από την σχέση υ = 4t Ονοµατεπώνυµο: Τελική Εξέταση Φυσικής Α Λυκείου Κυριακή 11 Μάη 2014 Σύνολο Σελίδων : (7) Βαθµολογία % Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 µονάδες ) Α.1. Ενα αυτοκίνητο κινείται

Διαβάστε περισσότερα

1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές

1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΜΑ 2 1. Β.1 Η σφαίρα του σχήματος εκτοξεύεται δύο φορές με διαφορετικές αρχικές ταχύτητες εκτελώντας οριζόντια βολή, από το ίδιο ύψος h από το έδαφος. Στο σχήμα φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα