Κεφάλαιο 2. Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 2. Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2 Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο Σύνοψη Στο Κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο της αναπαράστασης της πληροφορίας στο ψηφιακό κόσμο και πιο συγκεκριμένα στο ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η δυαδική κωδικοποίηση (binary coding). Ειδικότερα, παρουσιάζονται η αναπαράσταση των αλφαριθμητικών χαρακτήρων και τα πρότυπα κωδικοποίησής τους (coding character), οι μορφές αναπαράστασης κειμένου (text), η αναπαράσταση εικόνας (image), η αναπαράσταση ήχου (audio) και η αναπαράσταση κινούμενης εικόνας με ήχο, γνωστή ως βίντεο (video). Επιπλέον, παρουσιάζονται και άλλες σύγχρονες μορφές αναπαράστασης της πληροφορίας, οι οποίες συνδυάζουν περισσότερες από μία από τις βασικές μορφές αναπαράστασης της πληροφορίας, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση (3D-animations), έξυπνα γραφήματα (infographics) κ.λπ. Στο ίδιο κεφάλαιο παρατίθενται οι βασικές διαδικασίες δειγματοληψίας και ψηφιοποίησης αναλογικών ροών πληροφορίας όπως αυτές της εικόνας (συμπεριλαμβανομένου του κειμένου σε έντυπη μορφή), του ήχου και του βίντεο. Τέλος, παρουσιάζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες φωνής (αναγνώριση και σύνθεση φωνής) και η οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, που αποσκοπούν τόσο στην απλοποίηση και βελτίωση της καθημερινότητας, όσο και στην υποστήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Προαπαιτούμενη γνώση Το κεφάλαιο αυτό δεν απαιτεί την προηγούμενη γνώση άλλων βιβλίων/μαθημάτων ή ύλης άλλων κεφαλαίων του παρόντος βιβλίου. 2.1 Μοντέλο ιεραρχίας DIKW Όπως φάνηκε στο Κεφάλαιο 1, η πληροφορία είναι είτε ένα φυσικό αντικείμενο (συνεχόμενη ακουστική εντύπωση, οπτική εικόνα ή ένα γεγονός στο οποίο επικεντρώνεται ένας θεατής) ή μια γλωσσική αναπαράσταση (ένα όνομα που αναπαριστά ένα αισθητό ή νοητό αντικείμενο, αλλά και μια δήλωση που αναπαριστά ένα πραγματικό συμβάν ή μια φανταστική σύνθεση ή κάτι που επιδιώκει να συμβεί). Η γλωσσική αναπαράσταση αποτέλεσε τη μεγάλη επανάσταση που ξεχώρισε τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα είδη, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί πλέον να επικοινωνεί και να μοιράζεται με τους άλλους ό, τι θεωρεί χρήσιμο για την υλική του επιβίωση και την πνευματική του έκφραση.

2 ~ 2 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Αλλά και από τα φυσικά αντικείμενα όσα ήθελε να τα κοινοποιήσει ο άνθρωπος προσπάθησε να τα αναπαραστήσει μέσα από τη μουσική ή την εικαστική σύνθεση και στη συνέχεια μέσα από τη φωτογράφιση, ηχογράφηση ή κινηματογράφηση. Στην αρχή η αναπαράσταση ήταν συνεχής αναλογική (analog), μετατρέποντας την ηχητική ένταση σε ηλεκτρική ένταση και τη φωτεινή εικόνα σε χημική αλλοίωση. Στη συνέχεια, όμως, στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ), έγινε διακριτή ψηφιακή (digital). Οι Η/Υ εφευρέθηκαν και αναπτύχθηκαν με σκοπό τη γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση αριθμητικών υπολογισμών, αρχικά, και, στη συνέχεια, την ολοκλήρωσης μιας σειράς διαδικασιών και ελέγχων μέσω ενός τυποποιημένου σετ εντολών. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία (και ειδικότερα τα ψηφιακά κυκλώματα) που χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να βρίσκονται σε μία από τις δύο καταστάσεις: Ανοικτό κλειστό / Αληθές ψευδές / Αγωγή ρεύματος - Διακοπή ρεύματος / Υψηλή τάση Χαμηλή τάση / «0» ή «1». Για τον λόγο αυτό, όλες οι εντολές εκτέλεσης των προγραμματισμένων διαδικασιών είναι κωδικοποιημένες σε μια ακολουθία από δύο (2) και μόνο σύμβολα, το «μηδέν» 0 και το «ένα» 1. Αυτά τα σύμβολα ονομάζονται δυαδικά ψηφία (binary digits ή bits). Αυτό το χαρακτηριστικό των στοιχειωδών συνιστωσών των Η/Υ αποτέλεσε και τη βασική ιδέα της τεχνολογικής υλοποίησης της αναπαράστασης και αποθήκευσης της πληροφορίας -προς μελλοντική χρήση- σε έναν Η/Υ. Αν από ένα συνεχόμενο ήχο (φυσικό ήχο, συζήτηση ή μουσικό κομμάτι) απομονώσουμε μια σειρά στιγμών πολύ κοντά τη μια στην άλλη, τότε προκύπτει μια ακολουθία αριθμών που ο καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει μια ηχητική ένταση. Αντίστοιχα, αν από μια συνεχή φωτεινή εικόνα απομονώσουμε μια σειρά σημείων πολύ κοντά το ένα στο άλλο, τότε προκύπτει μια σειρά αριθμών που ο καθένας αντιπροσωπεύει τον χρωματικό κώδικα κάθε σημείου. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση όλη η πληροφορία είναι μια σειρά αριθμών, η οποία μπορεί να παρασταθεί σε ένα τέτοιο αριθμητικό σύστημα που να προσαρμόζεται στη δυνατότητα των ηλεκτρονικών στοιχείων να βρίσκονται σε μια από τις δύο καταστάσεις. Όπως θα δούμε στην επόμενη παράγραφο, υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα αριθμητικής αναπαράστασης και είναι το δυαδικό (binary). Αλλά και όλος ο υπόλοιπος όγκος πληροφορίας, όπως η γλωσσική αναπαράσταση, μπορεί και αυτός να αποθηκευτεί στον Η/Υ μέσω συστημάτων κωδικοποίησης κάθε γράμματος και σημείου στίξης της φυσικής γλώσσας με μια σειρά συμβόλων 0 και 1, μετατρέποντας τη γλωσσική αναπαράσταση, δηλαδή το εργαλείο κατανόησης και επικοινωνίας των ανθρώπων, σε ψηφιακή αναπαράσταση, δηλαδή στο εργαλείο κατανόησης και επικοινωνίας των Η/Υ. 2.2 Δυαδικό σύστημα αρίθμησης Σύστημα αρίθμησης είναι ο τρόπος παράστασης ενός αριθμού βασισμένος σε ένα διαθέσιμο σύνολο συμβόλων-ψηφίων και στη συσχέτιση της αριθμητικής αξίας του ψηφίου με τη θέση του στην ακολουθία

3 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 3 ~ ψηφίων που αποτελεί την αναπαράσταση του αριθμού. Το πλήθος των διαφορετικών ψηφίων αναπαράστασης είναι η λεγόμενη βάση (base) του συστήματος αρίθμησης και δίνει και το όνομα στο σύστημα. Το σύστημα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το δεκαδικό σύστημα (decimal system), το οποίο έχει ως βάση το 10 και ως διαφορετικά σύμβολα-ψηφία (digits) τα 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9. Ο τρόπος αναπαράστασης δηλώνει ότι το δεξιότερο ψηφίο αντιστοιχεί σε αξία ίση με την τιμή του, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν σε αξίες που προκύπτουν από την τιμή τους πολλαπλασιασμένη με μια δύναμη του 10 (δηλαδή της βάσης του συστήματος αρίθμησης), το αμέσως αριστερότερο επί 10, το αριστερότερο επί 102=100, το αριστερότερο επί 103=1000 κ.λπ. Για παράδειγμα, ο αριθμός 153, στο δεκαδικό σύστημα αναλύεται ως εξής: + 1 x 10² = 1 x 100 = x 10¹ = 5 x 10 = x 10º = 3 x 1 = 3 = 153 Ο γενικός τύπος, με βάση τον οποίο αναλύονται οι αριθμοί σε όλα τα συστήματα αρίθμησης, είναι ο εξής: R είναι η βάση d n * R n-1 + d n-1 * R n d 2 * R + d 1 n είναι ο αριθµός των ψηφίων d είναι το ψηφίο στην i οστή θέση 642 είναι: 6 3 * * * 10 0 Σχήμα 2.1. Σημειολογία θέσης στα συστήματα αρίθμησης. Το σύστημα αρίθμησης για την αναπαράσταση των αριθμητικών δεδομένων στους Η/Υ είναι το δυαδικό σύστημα (binary numerical system). Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού όπως ειπώθηκε και πιο πριν, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται στους Η/Υ μπορούν να βρίσκονται σε μία από τις δύο καταστάσεις. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που μπορούν να βρίσκονται σε δύο καταστάσεις ονομάζονται ψηφιακά (digital). Η κατάλληλη διασύνδεση ψηφιακών κυκλωμάτων επιτρέπει την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων σε ψηφιακή μορφή, τα οποία ονομάζονται δυαδικά ψηφία (binary digits) ή bits.

4 ~ 4 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Επομένως, στο δυαδικό σύστημα η βάση είναι το R=2 και τα διαθέσιμα σύμβολα ψηφία είναι τα 0 και 1. Στην τεχνολογία των υπολογιστών εκτός του δυαδικού χρησιμοποιούνται και άλλα δύο συστήματα που έχουν ως βάση δυνάμεις του 2 και, συγκεκριμένα, το οκταδικό (octal numerical system) και το δεκαεξαδικό (hexadecimal numerical system), με βάση το 8 και το 16 αντίστοιχα. Δεκαδικό σύστηµα (Βάση: R=10, Σύµβολα: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) Δυαδικό σύστηµα (Βάση: R=2, Σύµβολα: 0,1) Οκταδικό σύστηµα (Βάση: R=8, Σύµβολα: 0,1,2,3,4,5,6,7) Δεκαεξαδικό σύστηµα (Βάση: R=16, Σύµβολα: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F) (Τα τελευταία 6 σύµβολα είναι αυτά που στα δεκαδικό σύστηµα έχουν τις εξής αξίες: A=10, B=11, C=12, D=13, E=14 και F = 15). Σχήμα 2.2. Αριθμητικά συστήματα Βάσεις και σύμβολα. Η τεχνική (αλγόριθμος) της μετατροπής ενός αριθμού από το δεκαδικό σύστημα στο δυαδικό έχει ως εξής: 1ο Βήμα: Πραγματοποιούμε διαδοχικές ακέραιες διαιρέσεις του υπό μετατροπή αριθμού και των παραγόμενων πηλίκων με τον αριθμό 2 (βλέπε παρακάτω σχήμα), έως την τελική διαίρεση 1:2, όπου το αποτέλεσμα δίνει πηλίκο 0 και υπόλοιπο 1. 2ο Βήμα: Η δυαδική μορφή του υπό μετατροπή αριθμού σχηματίζεται από τα υπόλοιπα των διαιρέσεων, με αριστερότερο ψηφίο του αριθμού το τελευταίο υπόλοιπο και δεξιότερο το πρώτο. Η μετατροπή, για παράδειγμα, του αριθμού 59 σε δυαδική μορφή γίνεται ως εξής: 59 : 2 δίνει πηλίκο 29 και υπόλοιπο : 2 δίνει πηλίκο 14 και υπόλοιπο : 2 δίνει πηλίκο 7 και υπόλοιπο 0. 7 : 2 δίνει πηλίκο 3 και υπόλοιπο 1. 3 : 2 δίνει πηλίκο 1 και υπόλοιπο 1. 1 : 2 δίνει πηλίκο 0 και υπόλοιπο 1. Σχήμα 2.3. Μετατροπή από δεκαδικό σε δυαδικό σύστημα. Ο αριθμός που σχηματίζεται αριστερά προς τα δεξιά από το τελευταίο προς το πρώτο υπόλοιπο είναι η ζητούμενη δυαδική μορφή δηλ. (59)10 =(111011)2. Η αντίστροφη μετατροπή ενός αριθμού από R-ική μορφή σε δεκαδική γίνεται χρησιμοποιώντας τον γενικό τύπο αναπαράστασης (Εικόνα 2.1), όπου κάθε ψηφίο έχει διαφορετικό βάρος, καθώς πολλαπλασιάζεται με μια δύναμη του R, δηλαδή:

5 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 5 ~ στην περίπτωση ενός δυαδικού αριθμού τα ψηφία από αριστερά προς τα δεξιά συμβολίζουν μονάδες, δυάδες, τετράδες κλπ. οπότε πολλαπλασιάζονται με το 1, το 2, το 4, κ.λπ., στην περίπτωση ενός οκταδικού συμβολίζουν μονάδες, οκτάδες, 64άδες κ.λπ. οπότε πολλαπλασιάζονται με το 1, το 8, το 64, κ.λπ., στην περίπτωση ενός δεκαεξαδικού συμβολίζουν μονάδες, δεκαεξάδες, 256άδες, κλπ. οπότε πολλαπλασιάζονται με το 1, το 16, το 256, κ.λπ. Παράδειγµα µετατροπής του δυαδικού (111011) 2 σε δεκαδική µορφή: (111011) 2 = 1 x x x x x x 2 0 (σε δεκαδικό) = = (59) 10 Σχήμα 2.4. Μετατροπή από δυαδικό σε δεκαδικό. Παράδειγµα µετατροπής του οκταδικού(576) 8 σε δεκαδική µορφή: (576) 8 = 7 x x x 8 0 (σε δεκαδικό) = = (510) 10 Σχήμα 2.5. Μετατροπή από οκταδικό σε δεκαδικό. Παράδειγµα µετατροπής του δεκαεξαδικού (2FA) 16 σε δεκαδική µορφή: (2FA) 16 = 2 x x x 16 0 (σε δεκαδικό) = = (762) 10 Σχήμα 2.6. Μετατροπή από δεκαεξαδικό σε δεκαδικό. Για τη μετατροπή δεκαδικών σε οκταδικό ή δεκαεξαδικό σύστημα είναι προτιμότερη η ενδιάμεση μετατροπή σε δυαδικό και η εφαρμογή, στη συνέχεια, του κανόνα των 3 και 4 bits αντίστοιχα, όπως απεικονίζεται στο επόμενο παράδειγμα.

6 ~ 6 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης ( 3692) 10 Εφαρµογή αλγορίθµου µετατροπής από δεκαδικό σε δυαδικό ( ) 2 Κανόνας των «3» bits ( ) 8 (α) µετατροπή από δεκαδικό σε οκταδικό ( 2686) 10 Εφαρµογή αλγορίθµου µετατροπής από δεκαδικό σε δυαδικό ( ) 2 Κανόνας των «4» bits (A 7 E) 16 (β) µετατροπή από δεκαδικό σε δεκαεξαδικό Σχήμα 2.7. Μετατροπή από δυαδικό σε (α) οκταδικό και (β) δεκαεξαδικό. 2.3 Μονάδες πληροφορίας Η ελάχιστη μονάδα δυαδικής πληροφορίας είναι το δυαδικό ψηφίο ή bit (binary digit). Σε ό, τι αφορά τους Η/Υ, το ελάχιστο μέγεθος της μονάδα αποθήκευσης πληροφορίας με κάποια σημασία είναι τα 8 bits, τα οποία και ορίζουν την ψηφιολέξη ή byte, η οποία αποτελείται από 8 bits. O όγκος των πληροφοριών και των δεδομένων μετριέται σε πολλαπλάσια του bit ή του byte. Ειδικότερα, στο χώρο των ψηφιακών επικοινωνιών χρησιμοποιούνται τα πολλαπλάσια του bit, ενώ σε ό, τι αφορά τη μέτρηση αποθηκευτικού όγκου αλλά και την εσωτερική λειτουργία των Η/Υ χρησιμοποιούνται συνήθως τα πολλαπλάσια του byte. Πιο συγκεκριμένα: 1 byte = 2 3 bits = 8 bits 1 KiloByte (KB) = 2 10 Bytes = 1024 Bytes 1 MegaByte (MB)= 2 10 KB= 2 20 Bytes= Bytes 1 GigaByte (GB)= 2 10 MB= 2 20 KB = 2 30 Bytes = Bytes 1 TeraByte (TB)= 2 10 GB =2 20 MB= 2 30 KB = 2 40 Bytes = Bytes Σχήμα 2.8. Μονάδες αποθήκευσης δυαδικής πληροφορίας με βάση το byte.

7 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 7 ~ Για λόγους απλοποίησης, κατά τη διάρκεια των μετατροπών ισχύουν οι παρακάτω παραδοχές: 1 KiloByte (KB) ~ 1000 Bytes 1 MegaByte (MB) ~ 1000 KB 1 GigaByte (GB) ~ 1000 MB 1 TeraByte (TB) ~ 1000 GB Σχήμα 2.9. Παραδοχές μετατροπής για τους υπολογισμούς στην καθημερινότητα. Αντίστοιχα ορίζονται και τα πολλαπλάσια του bit (ιδιαίτερα χρήσιμα στις επικοινωνίες των Η/Υ). Συγκεκριμένα: 1 Kilobit (Kb) = 1000 bits 1 Megabit (Mb)= 1000 Kb = bit 1 Gigabit (Gb)= 1000 Mb = Kb= bit 1 Terabit (Tb)= 1000 Gb = Mb = Kb= bit Σχήμα Μονάδες αποθήκευσης δυαδικής πληροφορίας με βάση το bit. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αποθήκευση (αλλά και η μετάδοση της πληροφορίας) στον ψηφιακό κόσμο πραγματοποιείται με τη χρήση του δυαδικού συστήματος αρίθμησης. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες διαδραματίζει η μετατροπή (κωδικοποίηση ή ψηφιοποίηση) της πληροφορίας από την «αναλογική» της μορφή στη λεγόμενη «ψηφιακή» μορφή (analog to digital) αλλά και αντίστροφα (digital to analog). Επομένως, οποιαδήποτε μορφή πληροφορίας, πριν αποθηκευτεί, επεξεργαστεί ή μεταδοθεί με την χρήση των Η/Υ και των δικτύων επικοινωνίας πρέπει να κωδικοποιηθεί στην κατάλληλη μορφή (βλέπε παρακάτω σχήμα). Κείµενο εικόνα ήχος βίντεο «αναλογικός» κόσµος Κωδικοποίηση «ψηφιακός» κόσµος Αποκωδικοποίηση Κείµενο εικόνα ήχος βίντεο «αναλογικός» κόσµος Σχήμα Κωδικοποίηση δεδομένων για την αποθήκευσή τους σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

8 ~ 8 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης 2.4 Κώδικες αναπαράστασης αλφαριθμητικών συμβόλων Για την αναπαράσταση των αλφαριθμητικών συμβόλων κειμένου έχουν σχεδιαστεί και προτυποποιηθεί μια σειρά από ακολουθίες bit (bit patterns), γνωστοί ως κώδικες (codes), σε καθεμία από τις οποίες (ακολουθίες) αντιστοιχίζεται και ένα σύμβολο. Μέσω λοιπόν ενός δυαδικού κώδικα κειμένου κάθε χαρακτήρας ενός κειμένου (γράμμα, αριθμός, σημείο στίξεως) αντιστοιχίζεται σε μια μοναδική δυαδική ακολουθία. Κώδικας είναι μία αμφιμονοσήμαντη αντιστοίχιση συμβόλων ενός αλφαβήτου σε ακολουθίες από δυαδικά ψηφία. Ο κώδικας περιλαμβάνει, πέραν των συμβόλων (γραμμάτων ή αριθμών), και κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες ελέγχου ή ειδικούς χαρακτήρες, όπως π.χ. καμπανάκι (BEL bell), εκτέλεση (CR - carriage return ή enter), αλλαγή γραμμής (LF - line feed), διαγραφή (DEL - delete), μια - θέση - πίσω (BS - backspace) κ.λπ. Συνήθως, οι χαρακτήρες αυτοί ονομάζονται μη-εκτυπώσιμοι (nonprintable) χαρακτήρες και αντιστοιχίζονται, όπως και οι υπόλοιποι, σε δυαδικές ακολουθίες. Γενικά, ένας κώδικας του οποία το μήκος των δυαδικών ακολουθιών του είναι Ν bits ανά χαρακτήρα (δηλαδή κώδικας μήκους Ν) έχει τη δυνατότητα να αναπαραστήσει 2Ν διαφορετικούς χαρακτήρες. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του κώδικα, τόσο περισσότερους χαρακτήρες μπορεί να αναπαραστήσει ο κώδικας αυτός, αλλά και τόσο περισσότερο αυξάνει η πολυπλοκότητα υλοποίησής του. Για λόγους διαλειτουργικότητας (δηλαδή δυνατότητας ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών συστημάτων) προτάθηκαν, κατά καιρούς, κοινά αποδεκτές αναπαραστάσεις κείμενο-συμβόλων, ώστε κάθε αλφαριθμητικός χαρακτήρας να έχει ως αναπαράσταση την ίδια αναγνωρίσιμη συγκεκριμένη ακολουθία δυαδικών ψηφίων. Η αρχή έγινε το 1968, στο ξεκίνημα της εποχής των Η/Υ, από τον αμερικανικό οργανισμό ANSI (American National Standards Institute, με την εισαγωγή του αμερικανικού πρότυπου κώδικα για την ανταλλαγή πληροφοριών ASCII (American Standard Code for Information Interchange [1], [2]). Ο κώδικας ASCII αντικατέστησε τους κώδικες EBCDIC [3] και τον ευρωπαϊκό Baudot [4] και επικράτησε ως το βασικό μέσο για την ανταλλαγή πληροφοριών (έως και πρόσφατα). Ειδικότερα, ο κώδικας EBCDIC (Extended Binary Code for Data Interchange), που αναπτύχθηκε από την IBM, χρησιμοποιούσε και αυτός 8 bits ανά χαρακτήρα, και, επομένως, μπορούσε να αναπαραστήσει 28=256 χαρακτήρες. Στον κώδικα ASCII χρησιμοποιούνται 7 ή 8 δυαδικά ψηφία, ανάλογα με το αν πρόκειται για τον απλό ή εκτεταμένο κώδικα ASCII. Στον απλό κώδικα ASCII περιλαμβάνονται χαρακτήρες ελέγχου, σημεία στίξης, τελεστές λογικών ή αριθμητικών πράξεων, πεζά και κεφαλαία γράμματα και αριθμοί. Στην περίπτωση αυτή κωδικοποιούνται 27 = 128 διαφορετικοί χαρακτήρες.

9 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 9 ~ Επειδή το πλήθος αυτό είναι πολύ περιορισμένο και δεν επαρκεί για να περιλάβει και τα γράμματα μιας επιπλέον γλώσσας (π.χ. ελληνικής ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής), χρησιμοποιείται ένα ακόμη δυαδικό ψηφίο, οπότε είναι δυνατή η κωδικοποίηση ακόμη 128 χαρακτήρων. Ο κώδικας ASCII των 8 ψηφίων έχει προτυποποιηθεί για χρήση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με βάση το πρότυπο ISO-8859 [5] και είναι γνωστός ως εκτεταμένος κώδικας ASCII (extended ASCII). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέρος 7 προτύπου ISO-8859 (γνωστό ως ISO ) καλύπτει την ελληνική γλώσσα. Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζεται η κωδικοποίηση ASCII.

10 ~ 10 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Πίνακας 2.1. Η κωδικοποίηση ASCII (Μέρος 1ο).

11 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 11 ~ Πίνακας 2.2. Η κωδικοποίηση ASCII (Μέρος 2ο). Πηγή (ASCII, Αλλά στη σημερινή ποικιλία γλωσσών και κειμένων δεν επαρκεί ούτε καν η ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο γλωσσών. Η απαίτηση για την υποστήριξη όλων των γραπτών γλωσσών με έναν ενιαίο κώδικα οδήγησε σε μια παγκόσμια κωδικοποίηση που θα μπορεί να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος τους. Αυτός είναι ο λεγόμενος κώδικας UNICODE [6], ο οποίος, στην αρχική του έκδοση, χρησιμοποιεί δύο δυαδικές λέξεις (δηλαδή δύο bytes) ή 16 δυαδικά ψηφία για κάθε χαρακτήρα. Ο κώδικας αυτός έχει τυποποιηθεί με το πρότυπο ISO και έχει δύο μέρη, το ISO και το ISO , στα οποία ορίζονται συνολικά περίπου χαρακτήρες (9.0 έκδοση, Ιούνιος 2016). Το πρώτο μέρος καλύπτει όλες τις «ζωντανές» γλώσσες και είναι γνωστό ως Basic Multilingual Plane (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο μέρος του προτύπου έχει μέγεθος σελίδες και καλύπτει χαρακτήρες). Τα επόμενα δεκαέξι (16) μέρη καλύπτουν διάφορες ανάγκες αναπαράστασης ειδικών χαρακτήρων, ιερογλυφικών κ.λπ. Η δομή του προτύπου UNICODE εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα. Πίνακας 2.3. Δομή προτύπου UNICODE.

12 ~ 12 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Παραδείγματα/πληροφορίες αναπαράστασης χαρακτήρων σε μορφή UNICODE: Αγγλικό γράμμα G: U+0047 (δεκαεξαδικός) Αντιστοίχιση χαρακτήρων ASCII σε UNICODE: U+0000 ως και U+007F (0 ως και 128, basic latin character set) Συνδυασμός χαρακτήρων (combining characters), π.χ. διαλυτικά: ο συνδυασμός U+0075 (u) και U+0038 ( ) θα παράγει τον χαρακτήρα (ü). Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα η αναπαράσταση σύνθετων χαρακτήρων (composite characters) να επιτυγχάνεται με ένα μόνο κωδικό UNICODE. Το άνω όριο του προτύπου UNICODE σε ό, τι αφορά το μέγεθος της συμβολοσειράς κάθε χαρακτήρα είναι τα 32 bits (4 X 8 bits ή 4 bytes), επιτρέποντας έτσι την αναπαράσταση 232 = διαφορετικών γραμμάτων, συμβόλων, ιδεογραφημάτων κ.λπ. Για την κωδικοποίηση του UNICODE σε συμβατή μορφή για ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθορίστηκαν δύο πρότυπα και συγκεκριμένα το Unicode Transformation Format (UTF [7]) και το Universal Coded Character Set (UCS [8], [9]). Βασική επιδίωξη των κωδικοποιήσεων αυτών είναι η διατήρηση της προς τα πίσω συμβατότητας (backward compatibility) με τους υπάρχοντες κώδικες (π.χ. ASCII) αλλά και η συμβατότητα με την αρχιτεκτονική των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων (π.χ. υπολογιστές που μπορούν να υποστηρίξουν μήκος λέξης 8 bit ή 16 bit ή 32 bit ή 64 bit), καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου. Για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων έχουν οριστεί ο UTF-8 (ο οποίος απαιτεί από 1-4 bytes για την αναπαράσταση οποιαδήποτε χαρακτήρα του προτύπου UNICODE, ο UTF-16 (ο οποίος απαιτεί από 2 ή 4 bytes για την αναπαράσταση οποιαδήποτε χαρακτήρα του προτύπου UNICODE και αποτελεί την πιο διαδεδομένη κωδικοποίηση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο) και ο UTF-16 (ο οποίος απαιτεί από 4 bytes για την αναπαράσταση οποιαδήποτε χαρακτήρα του προτύπου UNICODE). Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα κωδικοποίησης με τη χρήση UTF (Πίνακας 2.4), καθώς και η αντιστοιχία/συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων κωδικοποιήσεων που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί (Πίνακας 2.5), με στόχο πάντα τη διατήρηση της προς τα πίσω συμβατότητας. Πίνακας 2.4. Κωδικοποίηση λέξης «Greece».

13 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 13 ~ Πίνακας 2.5. Αντιστοιχία/συμβατότητα ή άλλη επιλογή μεταξύ των διαφόρων κωδικοποιήσεων. Στο διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζεται το ποσοστό των διαθέσιμων ιστοσελίδων ανάλογα με το επιλεγμένο σχήμα κωδικοποίησης του περιεχομένου τους (δηλαδή UTF, ASCII ή ISO- 8859). Είναι προφανής η σταδιακή επικράτηση της κωδικοποίησης UTF. Σήμερα (Αύγουστος 2016) το ποσοστό για την κωδικοποίηση UTF, ξεπερνά το 87,5% - Πηγή: Usage of character encodings for websites Σχήμα Ποσοστό ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο ανά ακολουθούμενο πρότυπο κωδικοποίησης χαρακτήρων. (Πηγή: Wikimedia, Τέλος, στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται συνοπτικά μερικά στοιχεία για τις πιο σημαντικές κωδικοποιήσεις γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

14 ~ 14 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Πίνακας 2.6. Συνοπτική παρουσίαση κωδίκων αναπαράστασης κειμένου. 2.5 Αναπαράσταση αριθμητικών δεδομένων Πέραν του κειμένου, υπάρχουν και τα αριθμητικά δεδομένα, για τα οποία υπάρχει ανάγκη αποθήκευσής τους στη μνήμη του υπολογιστή. Μια σειρά αριθμών μπορεί να αποτελούν δεδομένα εισόδου ενός προγράμματος (πχ. τα ύψη των αθλητών μιας αθλητικής διοργάνωσης) ή να είναι δεδομένα που προκύπτουν από την εκτέλεση μιας εφαρμογής ή να είναι δυαδικοί αριθμοί που έχουν προκύψει από τη μετατροπή σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό (analog to digital) και την ψηφιακή κωδικοποίηση των τιμών ενός φυσικού σήματος, όπως των εντάσεων ενός ήχου ή των χρωματικών εντάσεων των εικονο-στοιχείων μιας εικόνας (βλέπε παράγραφο 2.6). Στην περίπτωση ενός δεκαδικού αριθμού, διατίθενται δύο τρόποι ψηφιακής αναπαράστασης, είτε η κωδικοποίηση κατά ASCII ψηφίο προς ψηφίο (βλέπε παράγραφο 2.4) είτε η δυαδική του αναπαράσταση (βλέπε παράγραφο 2.2).

15 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 15 ~ Για να γίνει σύγκριση της οικονομικότερης από την άποψη αποθηκευτικού χώρου λύσης, πρέπει να καθοριστεί η συγκεκριμένη κωδικοποίηση κατά ASCII, η οποία πλέον είναι η UNICODE. Συνεπώς, κάθε αριθμός Ν ψηφίων κωδικοποιείται κατά ASCII μέσω 2Ν bytes. Αντίθετα η δυαδική αναπαράσταση ενός αριθμού από 0-8 απαιτεί 1 byte (κατά ACSII 2 bytes), μεταξύ 9 και (216-1) 2 bytes (κατά ASCII 2-10 bytes), μεταξύ και (224-1) 3 bytes (κατά ASCII bytes) και μεταξύ και (232-1) 4 bytes (κατά ASCII bytes). Η υπεροχή στη χρήση της δυαδικής αναπαράστασης ως κωδικοποίησης σε σχέση με την κωδικοποίηση κατά ASCII είναι καταφανής. Αλλά και στην περίπτωση των δυαδικών αριθμών, η δυαδική του μορφή, που είναι ήδη η δυαδική του αναπαράσταση, υπερέχει κατά πολύ της κωδικοποίησης κατά ASCII, καθώς κάθε byte της δυαδικής αναπαράστασης κωδικοποιείται με 2x8=16 bytes κατά ASCII, οπότε η σχέση είναι 1 προς Αναπαράσταση εικόνων Μια εικόνα (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη ή σε τόνους γκρι) μπορεί να αναπαρασταθεί μέσω μιας από τις παρακάτω δύο τεχνικές: την ψηφιογραφική (bitmap ή raster graphics) και τη διανυσματική (vector graphics). Με την ψηφιογραφική μέθοδο κάθε εικόνα διαιρείται σε μια διάταξη από pixels (picture elements εικονοστοιχεία ή στοιχεία εικόνας). Ο αριθμός των pixels, και συνεπώς το μέγεθός τους, για συγκεκριμένες διαστάσεις της εικόνας, καθορίζουν την ποιότητα της απεικόνισης και συνδέονται άμεσα με την ανάλυση (resolution), η οποία εκφράζει τον αριθμό pixels στη μονάδα μήκους. Μια ανάλυση, για παράδειγμα 300 dpi (dots per inch), σημαίνει ότι μία ίντσα της εικόνας κόβεται σε τριακόσια (300) μέρη (ίσης επιφάνειας), καθένα από τα οποία θα πρέπει να αναπαρασταθεί με κάποιον τρόπο αριθμητικά ως προς το χρώμα του. Στη διανυσματική αναπαράσταση των εικόνων επικρατεί η χρήση μαθηματικών εξισώσεων για την περιγραφή των στοιχείων που τη συνθέτουν. Αναλυτική περιγραφή για τις δύο μεθόδους ακολουθεί στις επόμενες παραγράφους Ψηφιογραφική μέθοδος Η ψηφιογραφική (bitmap ή raster) μέθοδος απεικόνισης στηρίζεται στη χρήση οπτικών συσκευών, όπως κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, ψηφιοποιητές (scanners) κ.λπ. Βασική αρχή αποτελεί η χρήση ενός δισδιάστατου πίνακα (dot matrix structure), συνήθως ορθογώνιου, σε κάθε κελί του οποίου (σημείο ή pixel) αποθηκεύονται οι κατάλληλες αριθμητικές τιμές για την απόδοση του χρώματος. Οι διαστάσεις του πίνακα καθορίζουν και την ανάλυση που θα έχει η εικόνα (π.χ. 1000Χ1000 σημεία ή pixels καθορίζουν ως ανάλυση της εικόνας το pixels ή το 1 Mpixel) και εξαρτώνται από τον εξοπλισμό ψηφιοποίησης και τις δυνατότητές του. Ακόμα ένα μέτρο για την αξιολόγηση της «ποιότητας» μιας εικόνας είναι η πυκνότητα των pixels (και συνδέεται άμεσα με τις διαστάσεις τους), η οποία καθορίζεται με βάση τον αριθμό τους σε μια περιοχή με ακμή μια (1) ίντσα ή αλλιώς ppi (pixels

16 ~ 16 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης per inch). Οι οθόνες υπολογιστών ή άλλων συσκευών, συνήθως διαθέτουν μια ικανότητα απεικόνισης που κυμαίνεται από 72 ppi μέχρι 300 ppi (σε εξαιρετικές περιπτώσεις οθονών υψηλής ανάλυσης κινητών τηλεφώνων). Σε ό, τι αφορά όμως τις εκτυπώσεις, ορίζεται το αντίστοιχο μέγεθος που καθορίζει τη λεπτομέρεια εκτύπωσης μιας εικόνας και είναι ο αριθμός των κουκίδων ανά ίντσα ή αλλιώς dpi (dots per inch). Η λεπτομέρεια εκτύπωσης ενός εκτυπωτή μπορεί να φτάσει έως και τα 2400 dpi. Τόσο η ανάλυση μιας εικόνας, όσο και η πυκνότητα, ως μεγέθη αξιολόγησης βρίσκουν εφαρμογή, όπως θα δούμε και σε επόμενες παραγράφους, τόσο στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο και στους εκτυπωτές αλλά και τις συσκευές ψηφιοποίησης. Για την καλύτερη κατανόηση των βασικών αρχών της ψηφιογραφικής μεθόδου ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα. Παράδειγμα 1. Έστω η εικόνα του παρακάτω σχήματος, η οποία αποτελείται από 45 pixels (9Χ5), καθένα από τα οποία είναι σε μια από τις καταστάσεις άσπρο ή μαύρο. Σχήμα (α) Διαμερισμός σε άσπρα ή μαύρα pixels ασπρόμαυρης εικόνας 5x9 (β) αναπαράσταση με την ψηφιογραφική μέθοδο μέγεθος 45 bits. Με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εικόνα έχουμε μόνο δύο χρωματικούς τόνους, για την κωδικοποίησή τους χρειαζόμαστε μόνο ένα bit. Συγκεκριμένα, το μηδέν (0) αντιστοιχεί στο άσπρο χρώμα και το ένα (1) στο μαύρο. Επομένως, για κάθε pixel της εικόνας απαιτείται 1 ψηφίο (bit) για την αποθήκευση του χρωματικού τόνου, άρα το μέγεθος του ψηφιακού αρχείου θα είναι 45 pixels * 1 bit ανά pixel = 45 bits ή 6 bytes (3 bits θα παραμείνουν χωρίς χρήση). Παράδειγμα 2. Έστω η εικόνα του παρακάτω σχήματος, η οποία αποτελείται από 99 pixels (9Χ11) και σε κάθε pixel αντιστοιχεί μια χρωματική αναπαράσταση από τις διαθέσιμες, όπως άσπρο, ανοικτό γκρι, σκούρο γκρι και μαύρο.

17 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 17 ~ Σχήμα (α) Διαμερισμός pixels σε τέσσερις χρωματικούς τόνους εικόνας 9x11 (β) αναπαράσταση με την ψηφιογραφική μέθοδο μέγεθος 198 bits. Με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εικόνα έχουμε τέσσερις (4) χρωματικούς τόνους, για την κωδικοποίησή τους χρειαζόμαστε δύο (2) bits. Συγκεκριμένα ορίζουμε την εξής κωδικοποίηση: 00=άσπρο, 01=ανοικτό γκρι, 10=σκούρο γκρι και 11=μαύρο. Επομένως, για κάθε pixel της εικόνας απαιτούνται δύο ψηφία (bits) για την αποθήκευση του χρωματικού τόνου, άρα το μέγεθος του ψηφιακού αρχείου θα είναι 99 pixels * 2 bits ανά pixel = 198 bits ή 25 bytes (2 bits θα παραμείνουν χωρίς χρήση). Παράδειγμα 3. Έστω η εικόνα του παρακάτω σχήματος, η οποία αποτελείται από 99 pixels (9Χ11) και σε κάθε pixel αντιστοιχεί μια χρωματική αναπαράσταση, κάνοντας χρήση του χρωματικού κώδικα RGB (Red Green Blue) [10]. Ειδικότερα, το μοντέλο χρωματικής αναπαράστασης RGB προϋποθέτει ότι κάθε χρώμα μπορεί να αναπαρασταθεί με τον συνδυασμό των τριών βασικών χρωμάτων, δηλαδή του κόκκινου (red), του πράσινου (green) και του μπλε (blue). Σχήμα Μοντέλο αναπαράστασης χρωματικών τόνων RGB. (Πηγή: Wikimedia,

18 ~ 18 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Επομένως, για την αναπαράσταση κάθε χρώματος απαιτούνται οι τιμές με τις οποίες κάθε βασικό χρώμα συμμετέχει στη δημιουργία του. Συγκεκριμένα, η τριάδα αυτή μπορεί να εκφραστεί με τους τρόπους που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα. Πίνακας 2.7. Αντιστοιχία/συμβατότητα ή άλλη επιλογή μεταξύ των διαφόρων κωδικοποιήσεων. Με βάση τον πιο πάνω πίνακα προκύπτει ότι για την αποθήκευση του χρωματικού τόνου για κάθε pixel απαιτούνται 24 bits (8bits ανά χρώμα Χ 3 χρώματα). Η χρωματική αναπαράσταση RGB με τη χρήση 8 bits για την κωδικοποίηση ανά χρώμα είναι γνωστή ως true color και μπορεί να αναπαραστήσει 224 ή διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ξεπερνώντας τη διακριτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού (περίπου χρωματικοί τόνοι). Οι συνδυασμοί χρωμάτων που μπορεί να υποστηρίξει μια απεικονιστική συσκευή ή μια συσκευή ψηφιοποίησης, σε σχέση με τον αριθμό των bits που απαιτούνται για την κωδικοποίησή τους, προσδιορίζουν το βάθος χρώματος color depth. Ένας άλλος τρόπος αναπαράστασης των χρωματικών τόνων είναι η αφαιρετική προσέγγιση του μορφότυπου CMYK [11] (Cyan - Magenta - Yellow - Black). Με βάση αυτό το μορφότυπο, ακολουθείται η μέθοδος αναπαράστασης των χρωμάτων όπως συμβαίνει στη φύση και κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης στο χαρτί, όπου το φόντο είναι το λευκό (μηδενική απορρόφηση χρώματος), από το οποίο μειώνεται στη συνέχεια η φωτεινή λαμπρότητα, αφαιρώντας χρωματικές συνιστώσες του κυανού, του ματζέντα και του κίτρινου, ενώ για την καλύτερη τελική χρωματική απόδοση προστίθεται και μια συνιστώσα του μαύρου. Για τη χρωματική αναπαράσταση με βάση το πρότυπο CMYK, απαιτούνται 4 bytes ανά pixel. Επανερχόμενοι στην εικόνα του παραδείγματος, το μέγεθος του ψηφιακού αρχείου αποθήκευσης θα έχει μέγεθος 99 pixels * 24 bits ανά pixel = bits ή 297 bytes.

19 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 19 ~ Σχήμα (α) Διαμερισμός pixels με βάση το χρωματικό μοντέλο RGB εικόνας 9x11 (β) αναπαράσταση με την ψηφιογραφική μέθοδο μέγεθος 2376 bits Διανυσματική μέθοδος Η διανυσματική τεχνική περιγράφει τα σχήματα με γεωμετρικό τρόπο, μέσω γραμμών, ορθογώνιων, ελλείψεων ή τόξων. Βασικά στοιχεία για τη διανυσματική τεχνική είναι τα εξής: (α) τα σημεία (nodes), τα οποία για τις δισδιάστατες απεικονίσεις ορίζονται μέσω των γεωμετρικών συντεταγμένων (x,y) και (β) οι ακμές ή μονοπάτια (paths) μεταξύ δύο σημείων, με χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, η μορφή, η καμπυλότητα, το πάχος κ.λπ. Σχήμα Χρήση σημείων και ακμών για τη δημιουργία διανυσματικών εικόνων. (Πηγή: W3C,

20 ~ 20 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Όπως είναι αναμενόμενο, η διαδικασία δημιουργίας εικόνων με τη διανυσματική μέθοδος είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της απεικόνισης ρεαλιστικών σκηνών. Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη των υπολογιστών και την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος τους, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό, τι αφορά την τρισδιάστατη απεικόνιση τόσο φανταστικών όσο και ρεαλιστικών σκηνών, καθώς και στην εφαρμογή τεχνικών τρισδιάστατης ψηφιοποίησης (3d scanning). Επιπλέον, λόγω ακριβώς της μαθηματικής περιγραφής των στοιχείων της εικόνας που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση διανυσμάτων, είναι πολύ εύκολη η αλλαγή μεγέθους χωρίς αλλοίωση της πληροφορίας, αλλά και ο μικρότερος όγκος δεδομένων που απαιτείται για την αποθήκευσή τους. Αντίθετα, στις αναπαραστάσεις με την ψηφιογραφική μέθοδο, αφενός η επαναφορά μιας εικόνας σε ασυμπίεστη μορφή οδηγεί συνήθως σε απώλεια πληροφορίας, και αφετέρου, η μεγέθυνση της εικόνας οδηγεί σε μείωση της ποιότητας (πιξέλιασμα - pixelation), εφόσον δεν προστίθενται επιπλέον pixels αλλά απλώς επεκτείνεται σε διάσταση η έκταση του κάθε υπάρχοντος pixel. Μεγένθυνση Χ 7 Διανυσµατική µέθοδος Ψηφιογραφική µέθοδος Σχήμα Φαινόμενο pixilation μεταξύ ψηφιογραφικής και διανυσματικής μεθόδου αναπαράστασης εικόνων. (Πηγή: Wikimedia, Συμπίεση αρχείων εικόνων Το μέγεθος του όγκου ενός ψηφιακού αρχείου για την αποθήκευση μιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί με την ψηφιογραφική μέθοδο εξαρτάται από την ανάλυσή της, τους χρωματικούς τόνους (color depth) και το αν εφαρμόζεται ή όχι κάποιος αλγόριθμος συμπίεσης (compression algorithm). Για παράδειγμα, αν ένας ψηφιοποιητής (scanner) έχει διακριτική ικανότητα 300 dpi και βάθος χρώματος true color (δηλαδή 24 bit ανά pixel), τότε, για να ψηφιοποιηθεί μια σελίδα Α4, δηλαδή επιφάνεια με μέγεθος 21 Χ 29 εκατοστά ή 8 Χ 11 ίντσες (περίπου), θα απαιτηθούν [8 Χ 300 dpi] X [11 X 300dpi] X 24 bits = pixels X pixels X 24 bits = bits ή ~ 190 Mbits ή ~ 23,76

21 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 21 ~ Mbytes. Αντίστοιχα υψηλά μεγέθη προκύπτουν και για την περίπτωση λήψης μιας φωτογραφίας από μια σύγχρονη κάμερα ή ένα κινητό τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, αν η ανάλυση της κάμερας ή του κινητού ανέρχεται στα 16 Mpixels, τότε για τη λήψη μόνο μιας φωτογραφίας με βάθος χρώματος true color θα απαιτούνταν 16 Mpixels X 24 bit = 384 Mbits ή 48 Μ bytes. Είναι προφανές, ότι τα μεγέθη τόσο για τη ψηφιοποιημένη σελίδα όσο και για τη λήψη της φωτογραφίας, όπως προκύπτουν από τους προηγούμενους υπολογισμούς, είναι «απαγορευτικά» σε σχέση με τις συνηθισμένες αποθηκευτικές ικανότητες των υπολογιστικών συστημάτων. Η λύση δόθηκε με την εφαρμογή αλγορίθμων συμπίεσης αρχείων αλλά και πιο εξειδικευμένων αλγορίθμων, προσαρμοσμένων για την αποθήκευση εικόνων. Οι εν λόγω αλγόριθμοι κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους μη απωλεστικούς αλγορίθμους (lossless compression algorithms) και τους απωλεστικούς αλγορίθμους (lossy compression algorithms). Αναλυτικότερα: Μη απωλεστικοί αλγόριθμοι: Πρόκειται για αλγορίθμους τα πρωτογενή δεδομένα (raw data) των οποίων διατηρούνται στο ακέραιο μετά τη διαδικασία της συμπίεσης και είναι δυνατόν να ανακτηθούν πλήρως μέσω της αντίστροφης διαδικασίας. Με άλλα λόγια, δεν πραγματοποιείται καμία απώλεια δεδομένων σε σχέση με τα δεδομένα της ψηφιοποίησης. Οι πιο γνωστοί «γενικού σκοπού» μη απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης είναι η κωδικοποίηση Huffman ή Huffman Codding [12], [13], ο LZW [14] (αλγόριθμος των Lempel Ziv Welch) και ο DEFLATE (μια παραλλαγή του LZW), στους οποίους στηρίζονται και τα μορφότυπα αρχείων εικόνων PNG, GIF και TIFF. Απωλεστικοί αλγόριθμοι: Πρόκειται για αλγορίθμους μέρος από τα πρωτογενή δεδομένα των οποίων «χάνεται», με στόχο τη μείωση του μεγέθους του ψηφιακού αρχείου στο οποίο αυτά τελικά αποθηκεύονται. Η «απώλεια» δεδομένων ως μέθοδος συμπίεσης μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. λεπτομέρειες σε εικόνες ή ήχο που η ανθρώπινη όραση ή ακοή δε μπορεί να διακρίνει έτσι και αλλιώς. Δεν μπορεί όμως να ισχύσει στις περιπτώσεις που έστω και η παραμικρή αλλοίωση των δεδομένων (π.χ. αρχεία κειμένου) θα οδηγούσε σε ολική αδυναμία ανάκτησης του συνόλου της πληροφορίας. Επιπλέον, ειδικά σε ό, τι αφορά την αποθήκευση (ή και μετάδοση) εικόνας ή ήχου, η «απώλεια» δεδομένων, με την εφαρμογή έξυπνων αλγορίθμων, μπορεί να αφορά το μέρος της πληροφορίας που αντιστοιχεί στον «θόρυβο - noise» ή σε τυχόν άλλες αλλοιώσεις. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο τελικά μειώνεται ο όγκος του τελικού ψηφιακά παραγόμενου αρχείου, αλλά βελτιώνεται και η ποιότητα. Οι πιο γνωστοί απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης για εικόνες είναι o JPG (Joint Photographic Experts Group) [15] [καθώς και ο TIFF (Tagged Image File Format)]. Στις επόμενες παραγράφους παρουσιάζεται ένα παράδειγμα συμπίεσης μέσω Huffman coding, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα πιο δημοφιλή μορφότυπα αποθήκευσης και συμπίεσης δεδομένων εικόνας.

22 ~ 22 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Παράδειγμα αλγορίθμου Huffman Coding Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να κωδικοποιήσουμε, σε ψηφιακή μορφή, την έκφραση «ΚΑΛΗΜΕ- ΡΑ ΕΛΛΑΔΑ». Κάνοντας χρήση της κωδικοποίησης ISO (εκτεταμένος κώδικας ASCII που συμπεριλαμβάνει και την ελληνική γλώσσα), θα χρειαζόμασταν για κάθε γράμμα και σύμβολο 8 bits για την αναπαράστασή τους σε δυαδική μορφή. Συγκεκριμένα, η παραπάνω έκφραση έχει 15 χαρακτήρες (14 κεφαλαία γράμματα και το κενό («_») μεταξύ των δύο λέξεων, άρα θα απαιτούσε 15 Χ 8 bits = 120 bits συνολικά. Πίνακας 2.8. Κωδικοποίηση έκφρασης με τη χρήση του προτύπου ISO Βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η κωδικοποίηση Huffman είναι η εκμετάλλευση της συχνότητας εμφάνισης ενός συμβόλου (για το παρόν παράδειγμα ενός χαρακτήρα, για μια εικόνα ενός χρώματος, για ένα ηχητικό κλιπ ένα επίπεδο έντασης κ.λπ.). Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα κωδικοποίηση με στόχο την αναπαράσταση των πιο συχνά εμφανιζόμενων συμβόλων με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό bits. Στο παράδειγμά μας, ο αλγόριθμος θα ακολουθούσε τα εξής βήματα/στάδια. 1ο Βήμα Εύρεση συχνοτήτων εμφάνισης ανά σύμβολο. Υπολογίζουμε τον αριθμό εμφανίσεων κάθε χαρακτήρα στην υπό εξέταση έκφραση (βλέπε παρακάτω πίνακα). Πίνακας 2.9. Αριθμός εμφανίσεων ανά χαρακτήρα.

23 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 23 ~ Βήμα 2ο Δημιουργία δένδρου Huffman Πριν προχωρήσουμε στην επίδειξη του τρόπου δημιουργίας του δένδρου Huffman παρουσιάζουμε τις βασικές έννοιες ενός δένδρου ή της δενδρικής αναπαράστασης της πληροφορίας (tree graph). 1 R N Κόµβος Ρίζα Root Node 2 3 N N Κόµβος - Node N L N L N L Κόµβος Φύλλο Leaf Node Σχήμα Βασική δενδρική μορφή. Η δενδρική μορφή αναπαράστασης της πληροφορίας αποτελεί μια υποκατηγορία της Θεωρίας των Γραφημάτων ή Γράφων [16]. Όπως φαίνεται και από το παραπάνω σχήμα, σε έναν γράφο (graph) υπάρχουν οι κορυφές ή κόμβοι (vertices/nodes) και οι ακμές (edges). Κάθε κόμβος μπορεί να συνδέεται με έναν άλλον με μια ακμή, απλή ή κατευθυνόμενη. Στη δεύτερη περίπτωση ο γράφος αποκαλείται «κατευθυνόμενος γράφος» ή directed graph. Για την περίπτωση του δένδρου ισχύουν τα εξής: Κάθε κόμβος ενώνεται με έναν άλλον κόμβο μόνο μέσω ενός μονοπατιού (path) αποτελούμενου από ακμές (συνεκτικότητα μη κυκλικός γράφος). Στην περίπτωση που το δένδρο έχει μοναδικά αριθμημένους κόμβους ή είναι κατευθυνόμενος μπορούν να οριστούν οι εξής κατηγορίες κόμβων: Κόμβος πατέρας (parent node): πρόκειται για τον κόμβο στο αρχικό σημείο μιας ακμής σε έναν κατευθυνόμενο γράφο. Κόμβος παιδί (child node): πρόκειται για τον κόμβο στο τελικό σημείο μιας ακμής σε ένα κατευθυνόμενο γράφο. Κόμβος ρίζα (root node): πρόκειται για τον κόμβο στον οποίο δεν υπάρχουν εισερχόμενες ακμές παρά μόνο εξερχόμενες (π.χ. κόμβος 1 στο παραπάνω σχήμα) Κόμβος χωρίς γονέα. Κόμβος φύλλο (leaf node): πρόκειται για τον κόμβο στον οποίο δεν υπάρχουν εξερχόμενες ακμές παρά μόνο εισερχόμενες (π.χ. κόμβοι 3,4 και 5 στο παραπάνω σχήμα) Κόμβος χωρίς παιδιά. Ενδιάμεσος κόμβος (node): πρόκειται για τον κόμβο στον οποίο υπάρχουν εξερχόμενες και εισερχόμενες ακμές (π.χ. κόμβοι 2 και 3 στο παραπάνω σχήμα). Με βάση τα παραπάνω, για τους γράφους και τον αριθμό εμφανίσεων ανά χαρακτήρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του δένδρου Huffman, ως εξής:

24 ~ 24 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Καταγράφουμε όλους τους χαρακτήρες και τον αριθμό των εμφανίσεών τους στην έκφραση κατά φθίνουσα σειρά. Τα ζευγάρια χαρακτήρας αριθμός εμφανίσεων αποτελούν τα φύλλα/ leaves του δένδρου (κόμβοι χωρίς παιδιά). Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα Χαρακτήρες κατά φθίνουσα σειρά με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους. Στη συνέχεια, δημιουργούμε νέους κόμβους (nodes) στο δένδρο, ενώνοντας τα φύλλα με τις μικρότερες συχνότητες (προσθήκη κόμβου γονέα), έως ότου να δημιουργηθεί ο κόμβος ρίζα (root node κόμβος χωρίς πατέρα). Σε κάθε ένωση, ο κόμβος πατέρας (parent node) που προκύπτει έχει ως αριθμό εμφανίσεων το άθροισμα των εμφανίσεων των κόμβων παιδιών του (child nodes). Στο παραπάνω παράδειγμα, στο πρώτο «πέρασμα» του αλγορίθμου, ενώνονται διαδοχικά οι κόμβοι «_» (κενό) και «Δ» (προκύπτει ο «_Δ» με αριθμό εμφανίσεων 2), «Μ» και «Ρ» (προκύπτει ο «ΜΡ» με αριθμό εμφανίσεων 2) και ο «Κ» με το «Η» (προκύπτει ο «ΚΗ» με αριθμό εμφανίσεων 2). ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ 2 Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα ο «πέρασμα» του αλγορίθμου για τη δημιουργία του δένδρου Huffman. Στο δεύτερο «πέρασμα» του αλγορίθμου, ενώνονται διαδοχικά οι κόμβοι «Ε» και «ΚΗ» (προκύπτει ο «ΕΚΗ» με αριθμό εμφανίσεων 4) και ο «ΜΡ» με το «_Δ» (προκύπτει ο «ΜΡ_Δ» με αριθμό εμφανίσεων 4). ΕΚΗ 4 ΜΡ_Δ 4 ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ 2 Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα ο «πέρασμα» του αλγορίθμου για τη δημιουργία του δένδρου Huffman. Στο τρίτο «πέρασμα» του αλγορίθμου, ενώνονται οι κόμβοι «Α» και «Ε» (προκύπτει ο «ΑΕ» με αριθμό εμφανίσεων 7).

25 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 25 ~ ΕΚΗ 4 ΜΡ_Δ 4 ΑΛ 7 ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ 2 Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα ο «πέρασμα» του αλγορίθμου για τη δημιουργία του δένδρου Huffman. Στο τέταρτο «πέρασμα» του αλγορίθμου, ενώνονται οι κόμβοι «ΕΚΗ» και «ΜΡ_Δ» (προκύπτει ο «ΕΚΗΜΡ_Δ» με αριθμό εμφανίσεων 8). ΕΚΗΜΡ_Δ 8 ΕΚΗ 4 ΜΡ_Δ 4 ΑΛ 7 ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ 2 Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα ο «πέρασμα» του αλγορίθμου για τη δημιουργία του δένδρου Huffman. Στο πέμπτο και τελευταίο «πέρασμα» του αλγορίθμου, ενώνονται οι κόμβοι «ΑΛ» και «ΕΚΗΜΡ_Δ» (προκύπτει ο «ΑΛΕΚΗΜΡ_Δ» - «κόμβος root» με αριθμό εμφανίσεων 15 όσες και το άθροισμα των χαρακτήρων). ΑΛΕΚΗΜΡ_Δ 15 ΕΚΗΜΡ_Δ 8 ΕΚΗ 4 ΜΡ_Δ 4 ΑΛ 7 ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ 2 Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα ο «πέρασμα» του αλγορίθμου για τη δημιουργία του δένδρου Huffman.

26 ~ 26 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Βήμα 3ο Προσδιορισμός νέας κωδικοποίησης. Έχοντας δημιουργήσει το δένδρο Huffman, μπορούμε να προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της νέας κωδικοποίησης. Συγκεκριμένα, για κάθε αριστερή ακμή (edge) μεταξύ πατέρα και παιδιού ορίζεται ως δείκτης το «0» και για κάθε δεξιά ακμή το «1». Ακολουθώντας το μονοπάτι (path) από την κορυφή του δένδρου, προς κάθε φύλλο χαρακτήρα και σημειώνοντας τους δείκτες των ακμών, προκύπτει η νέα κωδικοποίηση, π.χ. για το χαρακτήρα «Α» είναι το «00» (βλέπε σχήμα και πίνακα που ακολουθεί). ΑΛΕΚΗΜΡ_Δ Μονοπάτι για χαρακτήρα «Α» 0 ΕΚΗΜΡ_Δ 8 1 ΕΚΗ 4 ΜΡ_Δ ΑΛ 7 ΚΗ 2 ΜΡ 2 _Δ Α 4 Λ 3 Ε 2 Κ 1 Η 1 Μ 1 Ρ 1 _ 1 Δ 1 Σχήμα Προσδιορισμός νέας κωδικοποίησης μέσω δένδρου Huffman. Πίνακας Αριθμός εμφανίσεων ανά χαρακτήρα Από τον πιο πάνω πίνακα προκύπτει ότι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα σύμβολα «Α» και «Λ», στη νέα κωδικοποίηση αναπαραστάθηκαν με 2 μόνο bits (μικρότερο μήκος). Επιπλέον, η συνολική απαίτηση για την αποθήκευση της πληροφορίας από τα 120 bits, με τη χρήση του εκτεταμένου κώδικα ASCII, μετά την εφαρμογή του αλγορίθμου συμπίεσης Huffman ανήλθε σε μόλις 44 bits.

27 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 27 ~ Μορφότυπα GIF και PNG Το μορφότυπο GIF (Graphics Interchange Format) ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν για την απόθηκευση και ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων εικόνων. Το βάθος χρώματος είναι 8 bits ανά pixel και, συνεπώς, το πλήθος των διαφορετικών επιπέδων χρωματικής έντασης ανά pixel είναι 256 (28). Το μορφότυπο PNG (Portable Network Graphics) χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση εικόνων, κυρίως στο Διαδίκτυο, για τις οποίες είναι απαραίτητη η συμπίεση χωρίς όμως απώλεια δεδομένων. Χρησιμοποιούνται τόσο η αναπαράσταση σε επίπεδα του γκρίζου (gray scale tones) όσο και η αναπαράσταση true color. Ειδικότερα, για την αναπαράσταση gray scale χρησιμοποιούνται έως και 16 bits (2 bytes) ανά pixel, ενώ για την full-color πληροφορία έως και 48 bits (4 bytes) ανά pixel. Το GIF σε σχέση με το PNG οδηγεί σε μικρότερα συμπιεσμένα αρχεία από το PNG, ειδικά για τις εικόνες μικρού μεγέθους, αλλά έχει τα μειονεκτήματα της χονδροειδέστερης αναπαράστασης 8-bit σε σχέση με την αναπαράσταση 24-bit ή 48-bit true color του PNG, καθώς και της εμφάνισης απότομης μετάβασης μεταξύ των χρωματικών τόνων (posterisation) κατά τη μετατροπή από PNG σε GIF. Τέλος, το πρότυπο GIF υποστηρίζει κινούμενες εικόνες, ενώ το PNG όχι Μορφότυπα JPG και TIFF Το μορφότυπο JPEG (Joint Photographic Experts Group) είναι το πιο διαδεδομένο μορφότυπο περιγραφής των εικόνων, ιδίως αυτών που αποθηκεύονται και διακινούνται στο Διαδίκτυο, λόγω των τεχνικών ισχυρής συμπίεσης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλη μείωση του αποθηκευτικού χώρου με ταυτόχρονη μικρή απώλεια της πληροφορίας. Διατίθενται βέβαια και εκδοχές συμπίεσης χωρίς απώλειες. Ο αλγόριθμος συμπίεσης JPEG είναι βασισμένος στον μαθηματικό μετασχηματισμό DCT (Discrete Cosine Transform). Το JPEG σε σχέση με το PNG οδηγεί σε μικρότερα συμπιεσμένα αρχεία, ειδικά για εικόνες με μεταβάσεις χαμηλής αντίθεσης, όπου το PNG οδηγεί σε μεγαλύτερα συμπιεσμένα αρχεία αλλά με αμελητέα διαφορά ποιότητας. Αντίθετα, σε εικόνες μεγάλων αντιθέσεων, όπως εικόνες με κείμενο, γραφικά ή line art, το PNG οδηγεί σε πιο συμφέρουσα συμπίεση και μάλιστα χωρίς απώλειες, σε σχέση με το JPEG, το οποίο, λόγω των απωλειών κατά τη συμπίεση, παρουσιάζει παραμορφώσεις στις περιοχές έντονων χρωματικών μεταπτώσεων. Επίσης, το JPEG πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις διαδοχικών επεξεργασιών και αποθηκεύσεων λόγω της αλλεπάλληλης απώλειας πληροφορίας κατά τη συμπίεση και την αποκατάσταση, ενώ αντίθετα το PNG παραμένει στην αρχική του μορφή επειδή οι διαδοχικές συμπιέσεις και αποκαταστάσεις δεν συνεπάγονται κάποια απώλεια πληροφορίας. Το μορφότυπο TIFF (Tagged Image File Format) χρησιμοποιείται για την ακριβή περιγραφή μιας εικόνας γραμμή προς γραμμή, pixel προς pixel. Συνήθως χρησιμοποιείται για την πρωτογενή αποθήκευση της εικόνας. Το μορφότυπο αυτό δίνει δυνατότητα και για συμπίεση χωρίς απώλεια ή και για ισχυρότερη αλλά με απώλεια της πληροφορίας.

28 ~ 28 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Το TIFF, αν και κλασικό πρότυπο για την ανταλλαγή εικόνων μεταξύ διαφόρων προγραμμάτων επεξεργασίας, αποφεύγεται για τη χρήση στο Διαδίκτυο λόγω του μεγάλου όγκου των αρχείων του. Επίσης, πρόβλημα δημιουργείται και λόγω της χρησιμοποίησης παραλλαγών TIFF περιορισμένων χαρακτηριστικών, οι οποίες όμως παρουσιάζουν προβλήματα συμβατότητας κατά την ανταλλαγή τους ανάμεσα στα διάφορα περιβάλλοντα. Πίνακας Βασικά χαρακτηριστικά ανά μορφότυπο εικόνας Μορφότυπο SVG Το μορφότυπο SVG (Scalable Vector Graphics) αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό, ανοικτό πρότυπο για την αναπαράσταση εικόνων με την διανυσματική μέθοδο, με ευρεία χρήση στο Διαδίκτυο. Δυνατά του σημεία αποτελούν η χρήση της γλώσσας επισημειώσεων κειμένου XML (extensible Markup Language), η στενή του σχέση με την HTML (HyperText Markup Language) καθώς και της CSS (Cascade Style Sheets), δύο τεχνολογίες ευρέως χρησιμοποιούμενες για την αναπαράσταση των σελίδων στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει την αναπαράσταση βίντεο, ήχο αλλά και πολύπλοκων μορφών διάδρασης. Στο σχήμα που ακολουθεί αποτυπώνεται ο κώδικας σε μορφή SVG και η αντίστοιχη αναπαράσταση (rendering) της πληροφορίας.

29 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 29 ~ Σχήμα Παραδείγματα εικόνων SVG (a) κύκλος (β) πολύγωνο. (Πηγή: W3Schools.com, Μέσω της γλώσσας SVG μπορούν να προστεθούν σχήματα όπως κύκλος, ορθογώνιο, έλλειψη, γραμμή, πολύγωνο κ.λπ., κείμενο, χρωματικά φίλτρα, κίνηση, εικόνες ήχοι, βίντεο κ.λπ. Στα παραπάνω παραδείγματα απεικονίζονται: (α) ένας κύκλος (circle) με καθορισμό του κέντρου του (συντεταγμένες cx=50, cy=50), της ακτίνας (r=40), του χρώματος (black) και του πάχους της περιφέρειάς του (stroke-width), καθώς και του χρώματος του γεμίσματος (fill-red) και (β) ένα πολύγωνο (polygon) με καθορισμό των κορυφών του (polygon points = 220,10 300, , ,234), του χρώματος της περιφέρειάς του (stroke: purple), καθώς και του χρώματος του γεμίσματος (fill: lime). 2.7 Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων Η οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, γνωστή ως OCR (Optical Character Recognition) είναι η διαδικασία μετατροπής ψηφιοποιημένων σελίδων που περιέχουν κείμενο, εικόνες και άλλα στοιχεία σε ψηφιακά αναγνωρίσιμο περιεχόμενο. Βασική επιδίωξη της διαδικασίας OCR είναι αφενός το περιεχόμενο να καταστεί αναζητήσιμο (searchable) και σε κάποιες περιπτώσεις και επεξεργάσιμο (editable). Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αξιοποιούνται ειδικά προγράμματα επεξεργασίας και αναγνώρισης εικόνας, τα οποία σαρώνουν την κάθε σελίδα και αναγνωρίζουν τη δομή της. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουν το κείμενο, τις εικόνες, τα σχήματα, τους πίνακες κ.λπ., και μετατρέπουν τις εικόνες σε ψηφιακά επεξεργάσιμη ή αναζητήσιμη μορφή [π.χ. αρχεία Microsoft Word ή αναζητήσιμα αρχεία PDF (Portable Document Format)].

30 ~ 30 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Έγγραφο για OCR Ψηφιοποιηµένο αρχείο Ψηφιοποιηµένο αρχείο µε OCR Χαρακτήρες κειµένου µε µορφή pixels Χαρακτήρες κειµένου µε κωδικοποίηση βάσει προτύπου Σχήμα Διαδικασία ψηφιοποίησης και αναγνώρισης χαρακτήρων. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τετριμμένη, όπως τυχόν φαίνεται, αλλά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: Ανάλυση της υπό αναγνώρισης εικόνας Προτείνεται από 300 dpi και άνω, ενώ, αν το μέγεθος των γραμμάτων είναι σχετικά μικρό, συστήνεται από 400 έως 600 dpi. Πολυπλοκότητα δομής κειμένου Αν πρόκειται για εικόνες κειμένου με πολύπλοκη δομή, όπως δηλαδή πίνακες, εξισώσεις, λεζάντες, πλαίσια κειμένου κ.λπ., ενδέχεται να μην υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα και να χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση. «Θόρυβος» στο περιεχόμενο - πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις θορυβωδών σελίδων, δηλαδή με πολλές μουτζούρες ανακατεμένες με τα γράμματα, καθώς και στις περιπτώσεις ενωμένων χαρακτήρων, οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικοί αλγόριθμοι διαχωρισμού, καθώς κολλημένοι χαρακτήρες συνεχόμενων γραμμών αλλά και μεγάλες κλίσεις οδηγούν συχνά σε εσφαλμένη ταυτοποίηση των γραμμών. Γλώσσα κειμένου Τόσο η γλώσσα κειμένου όσο και η πιθανότητα ύπαρξης στο κείμενο πολλαπλών γλωσσών (π.χ. ελληνικά και αγγλικά), δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία αναγνώρισης του κειμένου. Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο για τις γλώσσες με πολλούς τόνους, όπως στα ελληνικά πολυτονικά κείμενα, όπου οι τόνοι είναι πολύ συχνά αδιαχώριστοι από τα κάτω γράμματα. Χειρόγραφο κείμενο Πρόκειται για την πιο δύσκολη περίπτωση αναγνώρισης κειμένου όπου διεξάγεται μεγάλη έρευνα. Στην περίπτωση αναγνώρισης χειρογράφων, όπου κάθε γράμμα δεν έχει σε κάθε εμφάνισή του την ίδια, επαναλαμβανόμενη τυπωμένη εκδοχή του, αλλά εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές, ο πλούτος των οποίων εξαρτάται από τον γραφικό χαρακτήρα του γραφέα, χρειάζεται να εφαρμοστούν ειδικοί αλγόριθμοι εκμάθησης για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

31 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 31 ~ Στο σχήμα που ακολουθεί απεικονίζεται η πρακτική χρήσης ειδικού λογισμικού για την υλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης εικόνας. Σχήμα Αναγνώριση OCR με το λογισμικό ABBYY Finereader. Η διαδικασία ψηφιοποίησης υλικού, μέρος της οποίας αποτελεί και η οπτική αναγνώριση κειμένου είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες κάθε βιβλιοθήκης και, γενικότερα, κάθε Οργανισμού Πληροφόρησης. Στο κεφάλαιο ΧΧ παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένας επιστήμονας Πληροφόρησης ώστε να διαχειριστεί με επιτυχία ένα έργο (project) ψηφιοποίησης. 2.8 Ήχος Η ψηφιοποίηση/αποθήκευση του ήχου αποτελεί το κύριο αντικείμενο της παρούσας παραγράφου. Είναι βασική ανάγκη η μεταφορά της πληροφορίας του ήχου από τον αναλογικό κόσμο στον ψηφιακό, με σκοπό αφενός την αποθήκευσή του, και αφετέρου, κυρίως στις μέρες μας, τη μετάδοσή του.

32 ~ 32 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Βασικές πηγές ηχητικών σημάτων είναι η ανθρώπινη φωνή, τα μουσικά όργανα, το φυσικό περιβάλλον κ.λπ. Η μετατροπή του ήχου από την αναλογική του μορφή σε ψηφιακή μπορεί να λάβει χώρα είτε κατ ευθείαν, με ηχογράφηση εν τη γενέσει του, είτε από ένα μέσο αναλογικής καταγραφής (π.χ. δίσκο βινυλίου, μαγνητική ταινία κ.λπ.). Στο σχήμα που ακολουθεί απεικονίζονται τα απαραίτητα βήματα για την ψηφιοποίηση του ήχου. Αναλογικό σήµα Ψηφιακό σήµα Δειγµατοληψία Κβάντιση Δυαδική κωδικοποίηση Συµπίεση Αποθήκευση Σχήμα Ψηφιοποίηση ήχου βήμα προς βήμα. Τα στάδια για την ψηφιοποίηση του ήχου είναι τα εξής: Στάδιο 1ο Δειγματοληψία: Μέσω ειδικών συσκευών (αναλογικός-ψηφιακός μετατροπέας analog-digital converter) λαμβάνονται δείγματα (sampling) της έντασης του αναλογικού σήματος του ήχου προς ψηφιοποίηση. Όσο περισσότερα δείγματα επιλέγονται ανά μονάδα χρόνου (συχνότητα δειγματοληψίας), τόσο πιστότερη είναι η αναπαράσταση του αρχικού αναλογικού σήματος, αλλά και τόσες περισσότερες τιμές θα πρέπει να αποθηκευτούν, αυξάνοντας το μέγεθος του τελικού ψηφιακού αρχείου. Για παράδειγμα, στο τηλεφωνικό δίκτυο (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) ο αριθμός δειγμάτων που λαμβάνονται ανά δευτερόλεπτο ανέρχεται στα δείγματα ανά δευτερόλεπτο (συχνότητα δειγματοληψίας 16 KHz), ενώ στα μουσικά CD o ρυθμός δειγματοληψίας ανεβαίνει στα δείγματα ανά δευτερόλεπτο (συχνότητα δειγματοληψίας 44,1 KHz). Είναι προφανές ότι απαιτείται ένας συμβιβασμός μεταξύ της ποιότητας, του κόστους του εξοπλισμού για την επίτευξη μεγάλων ρυθμών δειγματοληψίας, του απαιτούμενου αποθηκευτικού χώρου ή τις δυνατότητες του δικτύου, αν πρόκειται για ήχο που πρέπει να μεταδοθεί. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη το θεώρημα των Nyquist Shannon [17], σύμφωνα με το οποίο η συχνότητα δειγματοληψίας πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια της μεγαλύτερης χαρακτηριστικής συχνότητας του σήματος. Στάδιο 2ο Κβάντωση: Κβάντωση (quantization) ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία κάθε δείγμα αντιστοιχίζεται σε μια τιμή από ένα συγκεκριμένο σύνολο. Όσο περισσότερες είναι οι τιμές του συνόλου της κβάντισης, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια αντιστοίχισης των δειγμάτων με τις πραγματικές τιμές του αρχικού αναλογικού σήματος, άρα και μικρότερο το αναγκαστικό σφάλμα κατά το πέρασμα από την πραγματική αναλογική τιμή σε μια αριθμητική της αναπαράσταση. Για παράδειγμα, αν σε ένα σύνολο δειγμάτων ενός σήματος, η μικρότερη τιμή είναι το 0 και η μεγαλύτερη 50, το σύνολο των τιμών κβάντωσης θα μπορούσε να οριστεί π.χ. με βήμα αύξησης το 1 ή το 0,1. Στην πρώτη περίπτωση, το σύνολο τιμών κβάντισης έχει πλήθος 51 στοιχεία και ορίζεται ως [0,1,2,3,4, 48, 49, 50], και στη δεύτερη περίπτωση έχει πλήθος 510 και ορίζεται ως [0.1, 0.2, 0.3, , 49.9, 50.0]. Αν μια τιμή ενός δείγματος του υπό ψηφιοποίηση σήματος είναι π.χ , τότε, στην πρώτη περίπτωση κβάντισης θα αντιστοιχιστεί με το 18, οδηγώντας σε απόκλιση από

33 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 33 ~ την πραγματική τιμή σε ποσοστό περίπου 1,9 %, ενώ στη δεύτερη περίπτωση κβάντισης, θα αντιστοιχιστεί με το 17.7, οδηγώντας σε απόκλιση από την πραγματική τιμή σε ποσοστό περίπου 0,2 % (σχεδόν 10 φορές μικρότερο). Στάδιο 3ο Ψηφιοποίηση - Κωδικοποίηση / Συμπίεση: Ανάλογα με τον αριθμό των τιμών κβάντισης και των τιμών των δειγμάτων, ορίζεται η δυαδική κωδικοποίηση, αλλά και εφαρμόζεται ο κατάλληλος αλγόριθμος συμπίεσης των δεδομένων. Είναι προφανές ότι και πάλι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τιμών κβάντισης, τόσο μεγαλύτερο μήκος θα πρέπει να έχει η συμβολοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί για την κωδικοποίηση των τιμών. Στο προηγούμενο παράδειγμα τιμών κβάντισης, για την πρώτη περίπτωση, όπου υπάρχουν 51 διακριτές τιμές, απαιτούνται 6 bits για την κωδικοποίησή τους, ενώ στη δεύτερη, με 510 διαφορετικές τιμές, απαιτούνται 9 bits. Επομένως, και σ αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθεί ένας συμβιβασμός κόστους-ποιότητας, καθώς κάθε χρήση περισσότερων bits ανά δείγμα σημαίνει ανάγκη μεγαλύτερου διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης και εξασφάλιση υψηλότερων ρυθμών μετάδοσης. Σπουδαία σημασία για τη μείωση του μεγέθους του τελικού ψηφιακού αρχείου διαδραματίζει η εφαρμογή αλγορίθμων συμπίεσης. Πιο γνωστός αλγόριθμος συμπίεσης (κατηγορία lossy) για την περίπτωση του ήχου είναι ο MP3 [18], [19]. Στις επόμενες παραγράφους παρατίθενται δύο παραδείγματα στα οποία: (α) περιγράφονται τα στάδια για τη δυαδική αποθήκευση του ήχου, δηλαδή της δειγματοληψίας, της κβάντωσης και της κωδικοποίησης και (β) υπολογίζεται η απαιτούμενη χωρητικότητα για την ψηφιοποίηση ενός ηχητικού σήματος με δεδομένα τον ρυθμό δειγματοληψίας και το είδος της κωδικοποίησης Παράδειγμα ψηφιοποίησης ήχου Στο παρόν παράδειγμα θα παρουσιαστούν όλα τα βήματα για την ψηφιοποίηση ενός αναλογικού σήματος (βλέπε παρακάτω σχήμα). Σχήμα Αναλογικό σήμα προς ψηφιοποίηση. Αρχικά, πρέπει να αποφασιστεί η περίοδος δειγματοληψίας (T), δηλαδή το σταθερό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο λήψεων δειγμάτων από το αναλογικό σήμα, η οποία και θα καθορίσει και τη συχνότητα δειγματοληψίας (ν, με ν = 1/Τ). Τα δείγματα που λαμβάνονται ανά χρονικό διάστημα T ανήκουν στο σύνολο S(t), με t = 1T, 2T, 3T κ.λπ. (για λόγους απλότητας θα συμβολίζονται ως Si, όπου i = 1, 2, 3, 4 13) κ.λπ.), και αντιπροσωπεύουν μια τιμή έντασης του αναλογικού σήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

34 ~ 34 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Σχήμα Δειγματοληψία αναλογικού σήματος με περίοδο Τ, 13 δείγματα. Με δεδομένες τις τιμές των δειγμάτων (βλέπε παρακάτω σχήμα) ξεκινά η διαδικασία κβάντωσης. Συγκεκριμένα, ορίζεται ως ελάχιστη τιμή 4 και ως μέγιστη το 4, με βήμα το 1. Επομένως, το σύνολο των τιμών κβάντωσης είναι το εξής: -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4 (9 διακριτές τιμές). Σχήμα Τιμές δειγμάτων σήματος προς ψηφιοποίηση. Έχοντας ορίσει τα επίπεδα κβάντωσης, στη συνέχεια γίνεται η αντιστοίχιση των δειγμάτων (βλέπε παρακάτω σχήμα και πίνακα). Σχήμα Διαδικασία κβάντωσης. Πίνακας Τελικές τιμές κβάντωσης.

35 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 35 ~ Στο επόμενο βήμα οι κβαντωμένες τιμές μετατρέπονται σε δυαδικούς αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί αποθηκεύονται στη μνήμη του υπολογιστή και μπορούν, στη συνέχεια, να χρησιμοποιηθούν για την ανασύνθεση του αρχικού αναλογικού ηχητικού σήματος μέσω της αντίστροφης διαδικασίας μετατροπής σήματος από ψηφιακό σε αναλογικό. Για την αναπαράσταση 9 διακριτών τιμών κβάντωσης απαιτούνται 4 bits (24 = 16 διαφορετικές τιμές). Οι τιμές των επιπέδων κβάντωσης μετατρέπονται σε δυαδική μορφή πραγματοποιώντας την εξής παραδοχή: το πρώτο bit υποδηλώνει το πρόσημο (1 για αρνητικούς αριθμούς, 0 για θετικούς αριθμούς) και τα επόμενα 3 bits την τιμή. Άρα, στους πίνακες που ακολουθούν απεικονίζονται οι δυαδικές τιμές των επιπέδων κβάντισης, καθώς και η δυαδική μορφή (ψηφιακή μορφή) του αναλογικού σήματος. Πίνακας Δυαδική αναπαράσταση επιπέδων κβάντωσης. Πίνακας Δυαδική αναπαράσταση ψηφιοποιημένου σήματος (σύνολο bits: 52) Παράδειγμα υπολογισμού αποθηκευτικού χώρου ψηφιοποίησης ηχητικού σήματος Δεδομένα: η τιμή συχνότητας δειγματοληψίας του ηχητικού σήματος είναι 44,1 KHz και το μήκος της συμβολοσειράς των επιπέδων κβάντωσης είναι 16 bits. Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός δειγματοληψίας έχει τη δυνατότητα στερεοφωνικής λήψης. Τα παραπάνω δεδομένα ψηφιοποίησης αντιστοιχούν σε επίπεδο ποιότητας CD (Compact Disc).

36 ~ 36 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Ζητούμενο: ο υπολογισμός του αποθηκευτικού χώρου που πρέπει να διαθέτουμε για την αποθήκευση ενός ηχητικού σήματος διάρκειας 30 λεπτών. Λύση Υπολογίζουμε την απαιτούμενη χωρητικότητα για την αποθήκευση ενός δευτερολέπτου από το ηχητικό σήμα ως εξής: Εξαιτίας της στερεοφωνικής δυνατότητας, η δειγματοληψία λαμβάνει ταυτόχρονα δείγματα από 2 διαφορετικά κανάλια ήχου. Με δεδομένη τη συχνότητα δειγματοληψίας (44,1KHz), προκύπτει ότι σε κάθε δευτερόλεπτο λαμβάνονται δείγματα ανά κανάλι δειγματοληψίας, δηλαδή συνολικά. Για την κωδικοποίηση ενός δείγματος απαιτούνται 16 bits, επομένως, για τα απαιτούνται 16 Χ bits = bits ή ~ 1.411,2 Kbps ή bytes ή ~ 176,400 Kbytes. Στη συνέχεια, υπολογίζουμε ότι για την αποθήκευση των 30 λεπτών του ηχητικού σήματος θα απαιτηθούν 30 λεπτά Χ 60 δευτερόλεπτα ανά λεπτό Χ 176,500 Kbytes ανά δευτερόλεπτο = Kbytes ή ~ 317,52 Mbytes. Σημειώνεται ότι η απαιτούμενη χωρητικότητα που υπολογίστηκε δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν διαδικασία συμπίεσης δεδομένων που μπορεί να εφαρμοστεί. Τέλος, η χρήση 16 bits για το μήκος της συμβολοσειράς των επιπέδων κβάντωσης επιτρέπει τον ορισμό (216) διαφορετικών τιμών Μορφότυπα ήχου Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη παράγραφο, ο συνηθέστερος τύπος ψηφιακού αρχείου, είναι το MP3 (lossy). Το ΜΡ3 [18] προτυποποιήθηκε το 1993 από τον οργανισμό ISO και παρέχει τη δυνατότητα συμπίεσης ηχητικών σημάτων, κυρίως μέσω της «απόρριψης» τμημάτων του φάσματος τα οποία δεν είναι αντιληπτά από τον άνθρωπο. Η κωδικοποίηση της πληροφορίας ακολουθεί τη μέθοδο LPCM / Linear Pulse Code Modulation (γραμμική παλμοκωδική διαμόρφωση), δεσμεύοντας λιγότερο χώρο, συλλαμβάνοντας τα δείγματα και, αντιστοιχίζοντάς τα, στη συνέχεια, σε τιμές ηχητικής έντασης σε μια σειρά από ισαπέχουσες επιλεγμένες τιμές που διαμερίζουν ένα δοσμένο εύρος διαστήματος. Ο ρυθμός ροής πληροφορίας στο πρότυπο MP3 κυμαίνεται από 128 Kbps έως και 320 Kbps. Με βάση αυτές τις τιμές και με δεδομένο (βλέπε προηγούμενη παράγραφο) ότι ο ρυθμός ροής δεδομένων για ήχο σε CD αγγίζει περίπου τα 1.411,2 Kbps, διαπιστώνεται ότι το πρότυπο MP3 παρέχει έναν λόγο συμπίεσης που κυμαίνεται από 1/11 ως και 1/4, με ταυτόχρονη διατήρηση ενός καλού ακουστικού επιπέδου. Ένας άλλος τύπος ψηφιακού ήχου είναι το WAV (Wave Audio File Format), το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μη απωλεστικών αλγορίθμων συμπίεσης. Στην περίπτωση των WAV αρχείων τα ηχητικά αναλογικά σήματα ψηφιοποιούνται μετά την αναγκαία δειγματοληψία και κβάντωση και αποθηκεύονται. Σε κάθε αρχείο WAV, αποθηκεύονται, πέρα από τα δεδομένα, η επιλεγμένη συχνότητα δειγματοληψίας, το δυαδικό βάθος / bit depth (δηλαδή ο αριθμός δυαδικών ψηφίων για

37 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 37 ~ την αναπαράσταση κάθε δείγματος) και το πλήθος δειγμάτων. Όπως και στην περίπτωση του MP3, γίνεται χρήση της μεθόδου LPCM. Η πιο διαδεδομένη συχνότητα δειγματοληψίας για τα ηχητικά κλιπ σε WAV είναι δείγματα ανά δευτερόλεπτο, με 16 bits ανά δείγμα. 2.9 Τεχνολογίες φωνής Ο τομέας Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων (Digital Signal Processing - DSP) ασχολείται με ανάλυση, επεξεργασία και διαχείριση σημάτων παραγομένων είτε από φυσικά φαινόμενα (π.χ. σεισμικά σήματα, ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, θερμοκρασία κ.λπ.) είτε από τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ. ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, φωνή κ.λπ.). Η επεξεργασία της ανθρώπινης φωνής -με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή- αποτελεί έναν ολόκληρο τομέα της ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων και προϋποθέτει τη μετατροπή σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό, την κβάντωση και την ψηφιοποίηση. Η επεξεργασία της φωνής μπορεί να αξιοποιηθεί σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς, όπως την αναγνώριση φωνής, τη σύνθεση φωνής και την αποθορυβοποίηση φωνής Αναγνώριση φωνής Η φασματική μελέτη των κομματιών της φωνής σε επίπεδο φθόγγου ή συλλαβής οδηγεί σε μια αντιστοίχιση των κομματιών αυτών σε κάποια διανύσματα συγκεκριμένων τιμών, τα οποία, στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση των κομματιών αυτών μέσω αλγορίθμων αναγνώρισης προτύπων. Η έρευνα στην αναγνώριση της φωνής προχώρησε στην αντιμετώπιση όλο και πιο απαιτητικών περιπτώσεων, όπως η ύπαρξη πολλαπλών ομιλητών (cocktail party) και η ομιλία σε συνθήκες υψηλού θορύβου. Το ποσοστό επιτυχίας της αναγνώρισης φωνής είναι πλέον πολύ μεγάλο, ιδίως στις περιπτώσεις περιορισμένου λεξιλογίου, όπως στις αυτόματες υπηρεσίες, όπου καλείται ο πελάτης να εκφωνήσει κάποια λέξη από ένα συγκεκριμένο σύνολο λέξεων, και χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα. Έχει αρχίσει μάλιστα να χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις ελεύθερης εκφώνησης, όπου βέβαια η απόδοση είναι αντιστρόφως ανάλογη του ύψους του περιβάλλοντος θορύβου. Τέλος, πολύ χρήσιμες είναι οι εφαρμογές εισαγωγής εκφωνούμενου κειμένου, όπου το εκφωνούμενο κείμενο μπροστά σε μικρόφωνο συνδεδεμένο με τον υπολογιστή μετατρέπεται αυτόματα σε ηλεκτρονικό κείμενο που αποθηκεύεται στη μνήμη του υπολογιστή. Προφανώς η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματικότερη όταν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη φυσική γλώσσα, καθώς λαμβάνεται υπόψη και η πληροφορία των συμφραζομένων (context), οπότε ο χώρος των πιθανών επιλογών είναι μικρότερος. Εν τούτοις, πολλές στατιστικές τεχνικές αυτόματης εκμάθησης λειτουργούν ανεξάρτητα της γλώσσας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

38 ~ 38 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Σύνθεση φωνής Η σύνθεση φωνής είναι η αντίστροφη προς την προηγούμενη διαδικασία, όπου κάποιο ηλεκτρονικό κείμενο μετατρέπεται σε προφορικό λόγο. Κάθε μονάδα γραπτού κειμένου αντιστοιχίζεται σε ένα σήμα φωνής πολύ μικρής χρονικής διάρκειας και η διαδοχική συνένωση αυτών των σημάτων οδηγεί σε έναν συνεχή προφορικό λόγο. Η μεγάλη δυσκολία σ αυτήν τη διαδικασία είναι η τεχνική συνένωσης (merging) των ηχητικών κομματιών και η επιλογή του κατάλληλου ύψους και της σωστής διάρκειας του καθενός απ αυτά (άπλωμα στον χρόνο), έτσι ώστε το αποτέλεσμα να έχει φυσική προσωδία, να ακούγεται δηλαδή σαν φυσική ανθρώπινη φωνή και όχι σαν μηχανική κουραστική εκφώνηση. Μέσω της σύνθεσης φωνής μπορεί κάποιος να ακούει ιστοσελίδες του Διαδικτύου ηλεκτρονικά κείμενα, όντας ταυτόχρονα σε μια παράλληλη δραστηριότητα ή για λόγους προβλημάτων όρασης Αποθορυβοποίηση φωνής Η αφαίρεση από ένα αποθηκευμένο ψηφιοποιημένο σήμα φωνής του θορύβου που έχει εγγραφεί παράλληλα μ αυτό πραγματοποιείται με διάφορες φασματικές τεχνικές, μέσω των οποίων μετατρέπεται το σήμα σε μια σειρά από διανύσματα τιμών, κάποια από τα οποία αντιστοιχούν στην επιθυμητή φωνητική συνιστώσα και κάποια στη θορυβώδη. Ένα κρίσιμο ερευνητικό ζήτημα είναι η επιλογή εκείνου ακριβώς του αριθμού των διανυσμάτων φωνητικού περιεχομένου, ώστε η διαγραφή των υπόλοιπων διανυσμάτων που αντιπροσωπεύουν τον θόρυβο να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό ηχητικό αποτέλεσμα. Γιατί η διατήρηση περισσότερων διανυσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή ενοχλητικού θορύβου, ενώ η διατήρηση λιγότερων οδηγεί σε σήματα παραμορφωμένα, καθώς έχει εσφαλμένα αφαιρεθεί και μέρος του πραγματικού σήματος φωνής. Η διαδικασία της αποθορυβοποίησης χρησιμοποιείται στον καθαρισμό παλαιών ηχητικών εγγραφών αλλά κυρίως ως πρώτο στάδιο της διαδικασίας αναγνώρισης, ώστε να απομακρυνθεί αρκετός θόρυβος, ο οποίος καθιστά δυσκολότερη τη σωστή αναγνώριση Χρήση τεχνικών αναγνώρισης και σύνθεσης φωνής για ΑμεΑ Οι παραπάνω τεχνικές αναγνώρισης και σύνθεσης φωνής είναι χρησιμότατες για τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ Άτομα με ειδικές Ανάγκες) στο πεδίο της ακοής και της όρασης. Βαρήκοοι μπορούν μέσω συσκευών να μετατρέπουν το ηχητικό σήμα σε κάποιο άλλο με παραλλαγμένες φασματικές συνιστώσες, οι οποίες το καθιστούν πιο αναγνωρίσιμο, ή και να το μετατρέπουν σε αναγνώσιμο κείμενο. Μάλιστα, η τελευταία λύση μπορεί να βοηθήσει τους ολικά κωφάλαλους, ιδίως στη συνεννόηση με κανονικά ακούοντες, οι οποίοι συνήθως δεν γνωρίζουν να χειρίζονται τη νοηματική γλώσσα.

39 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 39 ~ Αντίστοιχα η εκφώνηση γραπτών κειμένων μέσω συνθετικής φωνής είναι μια αποτελεσματικότατη λύση για την «ανάγνωση» ηλεκτρονικών κειμένων από τους ολικά τυφλούς αλλά και γενικότερα από άτομα με προβλήματα οπτικής οξύτητας. Είναι πολύ διαδεδομένη στην εποχή μας η ενσωμάτωση σε ιστοτόπους, κυρίως δημόσιων ή διεθνών οργανισμών, της δυνατότητας πρόσβασης ατόμων με προβλήματα όρασης, είτε μέσω διαδικασιών υπερβολικών μεγεθύνσεων είτε με εκφώνηση όλης της γραπτής πληροφορίας (μενού, σύνδεσμοι πλοήγησης, κομμάτια κειμένου, μεταδεδομένα πολυμεσικού υλικού κ.λπ.). Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα ενσωματωμένα αυτά εργαλεία δεν είναι απλώς καλοδεχούμενα αλλά και υποχρεωτικά, μέσω ειδικών Κανόνων Πρόσβασης Διαδικτυακού Περιεχομένου / Web Content Accessibility Guides (WCAG) [20] Βίντεο Με την έννοια βίντεο περιγράφεται η συνεχής εναλλαγή εικόνων (καρέ/frames), με συγκεκριμένο ρυθμό (frame rate per second / fps), διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται η αίσθηση της κινούμενης εικόνας. Σημειώνεται ότι όταν ο ρυθμός εναλλαγής των εικόνων είναι μεγαλύτερος από 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, στα φιλμ δίνεται η αίσθηση της ομαλής κίνησης (smooth motion), ενώ, για να δίνεται η αίσθηση της σταθερότητας στον χρήστη στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, απαιτείται ρυθμός ανανέωσης (refresh rate) γύρω στα 50 με 60 Hz. Παράλληλα με τη ροή των εικόνων υπάρχει και ηχητική πληροφορία που συμπληρώνει το βίντεο (audio stream). Το βίντεο (όπως και ο ήχος) μπορεί να είναι εξ αρχής σε ψηφιακή (digital) μορφή ή αφού καταγραφεί με αναλογικό τρόπο (π.χ. σε φιλμ) να μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή στη συνέχεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός βίντεο είναι τα εξής: Ρυθμός καρέ ή frame rate: Πρόκειται για τον αριθμό των εικόνων ανά δευτερόλεπτο. Οι σύγχρονες βιντεοκάμερες έχουν την ικανότητα λήψης έως και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ στα συστήματα εκπομπής τηλεοπτικού σήματος ο ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 25 (PAL/ SECAM [21], [22]) και 30 (NTSC [23]). Λόγος διαστάσεων aspect ratio: Πρόκειται για την αναλογία πλάτους/ύψους των καρέ. Σε ό, τι αφορά την τηλεόραση, τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τον κινηματογράφο, οι πιο διαδεδομένες αναλογίες 4:3 και 16:9. Ανάλυση και βάθος χρώματος resolution και color depth: Πρόκειται για τον αριθμό των pixels σε συγκεκριμένες διαστάσεις των συνεχόμενων καρέ, καθώς και τον αριθμό των χρωμάτων που μπορούν να αναπαρασταθούν (άρα και τα απαιτούμενα bit ανά pixel για την κωδικοποίησή τους).

40 ~ 40 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Πίνακας Λόγος διαστάσεων και αριθμός pixels ανά πρότυπο. Συμπίεση βίντεο (για ψηφιακή μορφή): Πρόκειται για το είδος της συμπίεσης, και, κατά συνέπεια, των μορφότυπων αποθήκευσης των βίντεο που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή. Στις επόμενες παραγράφους παρατίθενται: (α) ένα παράδειγμα όπου υπολογίζεται η απαιτούμενη χωρητικότητα για την ψηφιοποίηση ενός βίντεο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και (β) τα μορφότυπα αποθήκευσης που συνήθως χρησιμοποιούνται Παράδειγμα υπολογισμού απαιτούμενης χωρητικότητας για την ψηφιοποίηση βίντεο Το μέγεθος της απαιτούμενης χωρητικότητας για την αποθήκευση ενός βίντεο εξαρτάται από τη συχνότητα εναλλαγής των καρέ (fps), την ανάλυση και το βάθος χρώματος. Στο παράδειγμά μας υπολογίζουμε την απαιτούμενη χωρητικότητα για την αποθήκευση 30 λεπτών βίντεο, το οποίο ακολουθεί τη μορφή PAL, δηλαδή ρυθμό εναλλαγής ίσο με 25 εικόνες/καρέ ανά δευτερόλεπτο, ανάλυση ανά καρέ 768Χ576 και βάθος χρώματος true color ή 24 bit ανά pixel. Υπολογίζουμε την απαιτούμενη χωρητικότητα για την αποθήκευση ενός δευτερολέπτου βίντεο ως εξής: Για την αποθήκευση μιας εικόνας / καρέ απαιτούνται 768 Χ 576 Χ 24 bit ή bits ή byte ή περίπου 1,3 Mbytes. Με δεδομένο τον ρυθμό εναλλαγής καρέ (25 fps), προκύπτει ότι για ένα δευτερόλεπτο πρέπει να αποθηκευτούν 25 εικόνες, οπότε απαιτούνται 25 Χ 1,3 Μbytes ή 32,5 Mbytes (ανά δευτερόλεπτο βίντεο). Στη συνέχεια, υπολογίζουμε ότι για την αποθήκευση των 30 λεπτών βίντεο θα απαιτηθούν 30 λεπτά Χ 60 δευτερόλεπτα ανά λεπτό Χ 32,5 Mbytes ανά δευτερόλεπτο = Mbytes ή 58,5 Gbytes. Σημειώνεται ότι η απαιτούμενη χωρητικότητα που υπολογίστηκε δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν διαδικασία συμπίεσης δεδομένων που μπορεί να εφαρμοστεί. Η πρακτική που ακολουθείται είναι ότι το ψηφιακό βίντεο υφίσταται μια συμπίεση, κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, με σκοπό τη μείωση της απαιτούμενης χωρητικότητας για την αποθήκευσή του.

41 Κεφάλαιο 2 - Αναπαράσταση της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο ~ 41 ~ Κωδικοποίηση βίντεο και μορφότυπα Ένα ψηφιακό βίντεο αποθηκεύεται ως μια ακολουθία εικόνων (video stream), με έναν προκαθορισμένο ρυθμό καρέ, η οποία συνοδεύεται και από ένα ηχητικό σήμα (audio stream), με τη βοήθεια ενός μορφότυπου κωδικοποίησης (encoding) που περιέχει συνήθως και μια τεχνική συμπίεσης. Ένα ψηφιακό αρχείο βίντεο έχει τη μορφή ενός περιέχοντος πλαισίου (container), όπου περιλαμβάνονται η επικεφαλίδα του (πληροφορίες συγχρονισμού του μέρους βίντεο με το μέρος audio, τυχόν υπότιτλος και μεταδεδομένα όπως το τίτλος κ.ά.), τα δεδομένα του βίντεο (video stream) και τα δεδομένα του ήχου (audio stream). Όλα τα προηγούμενα επίπεδα πληροφορίας μέσω της διαδικασίας της πολυπλεξίας (multimpexing) μετατρέπονται σε ένα ψηφιακό αρχείο. Για την εκτέλεση του ψηφιακού βίντεο απαιτείται η διάθεση κατάλληλου προγράμματος αναπαραγωγής (media player), των σχετικών βιβλιοθηκών αποκωδικοποίησης (decoding) τόσο της ροής βίντεο όσο και της ροής ήχου. Το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα εκτέλεσης βίντεο, στο οποίο βρίσκονται ενσωματωμένοι όλοι οι διαδεδομένοι αποκωδικοποιητές (codecs) είναι το VLC ( Σχήμα Κωδικοποίηση βίντεο. Για την κωδικοποίηση της ροής βίντεο χρησιμοποιούνται συνήθως τα εξής πρότυπα: MPEG- 1, MPEG -2, MPEG -4, Η.262 κ.λπ. Για την κωδικοποίηση ροής ήχου χρησιμοποιούνται συνήθως τα μορφότυπα MP3 και AAC (Advance audio coding). Στο μορφότυπο MP3 γίνεται συμπίεση του ήχου με απώλειες, αλλά αφαιρώντας εκείνες τις φασματικές συνιστώσες που δεν είναι σχεδόν καθόλου αντιληπτές από το μέσο αυτί. Το μορφότυπο ACC πετυχαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου από το MP3 για τον ίδιο ρυθμό bits. Η επέκταση του αρχείου ενός βίντεο δείχνει και την τεχνική κωδικοποίησης, καθορίζοντας έτσι και τον σχετικό απαιτούμενο αποκωδικοποιητή (decoder). Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται τα διαδεδομένα μορφότυπα και οι τεχνικές κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν.

42 ~ 42 ~ Βασικές Αρχές και Τεχνολογίες στην Επιστήμη της Πληροφόρησης Πίνακας Μορφότυπα βίντεο Τεχνικές κωδικοποίηση βίντεο και ήχου Βιβλιογραφικές αναφορές Κεφαλαίου 2 [1] Wikipedia. (2016). ASCII. Wikipedia. Retrieved July 1st, 2016, from wiki/ascii [2] Gorn, S., Bemer, R. W., & Green, J. (1963). American standard code for information interchange. Communications of the ACM, 6(8), doi: / [3] Wikipedia. (2016). EBCDIC. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από org/wiki/ebcdic [4] Wikipedia. (2016). Baudot code. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από en.wikipedia.org/wiki/baudot_code [5] Wikipedia. (2016). ISO/IEC Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από en.wikipedia.org/wiki/iso/iec_8859 [6] Wikipedia. (2016). UNICODE. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από en.wikipedia.org/wiki/unicode [7] Wikipedia. (2016). UTF-8. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από org/wiki/utf-8 [8] Wikipedia. (2016). Universal Coded Character Set. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από [9] ISO/IEC 10646: Information technology -- Universal Coded Character Set (UCS). (2003). International Organization for Standardization. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από [10] Wikipedia. (2016). RGB. Wikipedia. Ανάκτηση 1η Σεπτεμβρίου 2016 από org/wiki/rgb_color_model

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 Εισαγωγή Ο Υπολογιστής είναι μια μηχανή επεξεργασίας δεδομένων Πριν ασχοληθούμε με την επεξεργασία τους

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων

Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων (κείμενο, ήχος και εικόνα στον υπολογιστή) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/

Διαβάστε περισσότερα

! Δεδομένα: ανεξάρτητα από τύπο και προέλευση, στον υπολογιστή υπάρχουν σε μία μορφή: 0 και 1

! Δεδομένα: ανεξάρτητα από τύπο και προέλευση, στον υπολογιστή υπάρχουν σε μία μορφή: 0 και 1 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 5-6 Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων (κείμενο, ήχος και εικόνα στον υπολογιστή) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. οµή Η/Υ: Αναπαράσταση εδοµένων. υαδικό σύστηµα. Συστήµατα Αρίθµησης υαδικό Οκταδικό εκαεξαδικό Παραδείγµατα

Περιεχόµενα. οµή Η/Υ: Αναπαράσταση εδοµένων. υαδικό σύστηµα. Συστήµατα Αρίθµησης υαδικό Οκταδικό εκαεξαδικό Παραδείγµατα οµή Η/Υ: Αναπαράσταση εδοµένων Συστήµατα Αρίθµησης υαδικό Οκταδικό εκαεξαδικό Παραδείγµατα Περιεχόµενα Κωδικοποίηση δεδοµένων Κώδικας ASCII Άλλοι κώδικες Παραδείγµατα Συστήµατα Αρίθµησης Τα συνηθέστερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 3 Λειτουργίες σε Bits, Αριθμητικά Συστήματα Χρήστος Γκουμόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Φύση υπολογιστών Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Αναπαράσταση Δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Δεδομένων

Αναπαράσταση Δεδομένων Αναπαράσταση Δεδομένων Περιεχόμενα Ανακεφαλαίωση Αναπαράσταση Δεδομένων Εσωτερικό Υπολογιστή Αναπαράσταση Κειμένου Αναπαράσταση Εικόνας Αναπαράσταση Ήχου Δεδομένα στο Εσωτερικό του Η/Υ Αναπαράσταση Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Τύποι δεδομένων ιάφοροι τύποι δεδοµένων εδοµένα Κείµενο Αριθµοί Εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τον τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων (δυαδικό σύστημα) Να αναγνωρίζουμε πώς γράμματα και σύμβολα από

Διαβάστε περισσότερα

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Αναπαράσταση δεδομένων 2 Τύποι δεδομένων Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιακή Εικόνα Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιοποίηση εικόνων Δειγματοληψία περιοδική, ορθογώνια (pixel = picture element) πυκνότητα ανάλογα με τη λεπτομέρεια (ppi) Κβαντισμός τιμών διακριτές τιμές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αναπαράσταση δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Τύποι δεδομένων 2 Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται Τι είναι Πολυμέσα και τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Συστήματα αρίθμησης Δυαδικό αριθμητικό

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Τετάρτη 5-12/11/2014 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1. Παράσταση και οργάνωση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή 1 1. Αριθμοί: Το Δυαδικό Σύστημα Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ενότητα 1 Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα 1.1 Ψηφιακό Αναλογικό (βιβλίο μαθητή σελ. 104) στη διπλανή φωτογραφία τα χρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τις ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση τους Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγραμματισμό Ενότητα 3 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων Ι. Ψαρομήλιγκος Χ. Κυτάγιας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG ΤΕΙ Κρήτης Συμπίεση εικόνας Το μέγεθος μιας εικόνας είναι πολύ μεγάλο π.χ. Εικόνα μεγέθους Α4 δημιουργημένη από ένα σαρωτή με 300 pixels ανά ίντσα και με χρήση του RGB μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Πληροφορική. Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Ενότητα 4 η : Κωδικοποίηση & Παράσταση Δεδομένων Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης

Κεφάλαιο 1. Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης Κεφάλαιο 1 Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης 1.1 Εισαγωγή Οι υπολογιστές αναπαριστούν όλα τα είδη πληροφορίας ως δυαδικά δεδομένα. Έτσι, για την ευκολότερη και ταχύτερη επεξεργασία των διαφόρων πληροφοριών,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 2 Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή Δεδομένα και Εντολές πληροφορία δεδομένα εντολές αριθμητικά δδ δεδομένα κείμενο εικόνα Επιλογή Αναπαράστασης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TEI ΧΑΛΚΙ ΑΣ

Εισαγωγή στην Πληροφορική ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TEI ΧΑΛΚΙ ΑΣ Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Περιεχόµενα - Κωδικοποιήσεις - Αριθµητικά Συστήµατα 2 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Είπαµε ότι είναι, µία Ηλεκτρονική Μηχανή, που δουλεύει κάτω από τον έλεγχο εντολών αποθηκευµένων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας

Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας Μάθημα 2: Παράσταση της Πληροφορίας 2.1 Παράσταση δεδομένων Κάθε υπολογιστική μηχανή αποτελείται από ηλεκτρονικά κυκλώματα που η λειτουργία τους βασίζεται στην αρχή ανοιχτό-κλειστό. Η συμπεριφορά τους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Αναπαράσταση Δεδομένων 1 Εισαγωγή Ο Υπολογιστής είναι μια μηχανή επεξεργασίας δεδομένων Πριν ασχοληθούμε με την επεξεργασία τους χρειάζεται κατανόηση της φύσης τους

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Παρουσίαση 20 Huffman codes 1 / 12 Κωδικοποίηση σταθερού μήκους Αν χρησιμοποιηθεί κωδικοποίηση σταθερού μήκους δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011 Επιμέλεια Ξενοφών Βασιλάκος Περιεχόμενα Φροντιστηρίου 1. Κωδικοποίηση και Δυαδική Αναπαράσταση 2. Κωδικοποίηση ASCII Κωδικοποίηση Unicode Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Group (JPEG) το 1992.

Group (JPEG) το 1992. Μέθοδοι Συμπίεσης Εικόνας Πρωτόκολλο JPEG Συμπίεση Εικόνας: Μείωση αποθηκευτικού χώρου Ευκολία στη μεταφορά αρχείων Δημιουργήθηκε από την ομάδα Joint Photographic Experts Group (JPEG) το 1992. Ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 22/1/2010 10:11 καθ. Τεχνολογίας 22/1/2010 10:12 Παραδείγματα Τι ονομάζουμε αριθμητικό σύστημα? Το σύνολο από ψηφία (αριθμοί & χαρακτήρες). Που χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 2 Αριθµητικά Συστήµατα και Αριθµητική Υπολογιστών Γιώργος Γιαγλής Περίληψη Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα

Αριθμητικά Συστήματα Αριθμητικά Συστήματα Οργάνωση Δεδομένων (1/2) Bits: Η μικρότερη αριθμητική μονάδα ενός υπολογιστικού συστήματος, η οποία δείχνει δύο καταστάσεις, 0 ή 1 (αληθές η ψευδές). Nibbles: Μονάδα 4 bit που παριστά

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ 5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ Η Εικόνα στα Πολυμέσα Μια εικόνα χίλιες λέξεις Εικόνα: Χωρική αναπαράσταση ενός αντικειμένου σε σκηνή δύο ή τριών διαστάσεων Μοντέλο του πραγματικού κόσμου Χρήση εικόνων Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων. Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων. Δρ. 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πληροφορική Ι Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής

Διαβάστε περισσότερα

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ψηφιακή μηχανή Ο υπολογιστής αποτελείται από ένα σύνολο (εκατομμύρια) ηλεκτρικά κυκλώματα. Για τα ηλεκτρικά κυκλώματα υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Η έννοια και η παράσταση της πληροφορίας στον ΗΥ. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 2 Η έννοια και η παράσταση της πληροφορίας στον ΗΥ. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 2 Η έννοια και η παράσταση της πληροφορίας στον ΗΥ Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 2.1Η έννοια της πληροφορίας Δεδομένα Πληροφορία Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 2.2 ΗΥ Το βασικό εργαλείο επεξεργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2.1 Αριθμητικά συστήματα Κάθε πραγματικός αριθμός χ μπορεί να παρασταθεί σε ένα αριθμητικό σύστημα με βάση β>1 με μια δυναμοσειρά της μορφής, -οο * = ± Σ ψ β " (2 1) η - ν

Διαβάστε περισσότερα

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Local Multimedia Π.χ. Μία ταινία 90 min απαιτεί 120 GB, και τα σημερινά μέσα αποθήκευσης < 25 GB. Άρα σήμερα είναι αδύνατη η αποθήκευση και η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 Τμήμα θεωρίας: Α.Μ. 8, 9 Κάθε Πέμπτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ23. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος Γραφείο 118 email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών

Προγραμματισμός Υπολογιστών Προγραμματισμός Υπολογιστών Αναπαράσταση Πληροφορίας Κ. Βασιλάκης, ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Κρήτης Δεδομένα και πληροφορία Δεδομένα είναι ένα σύνολο διακριτών στοιχείων σχετικά με ένα συμβάν ή μια διαδικασία χωρίς κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 7

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μάθημα 7 Μηχανισμός Οπτικών Δίσκων CD ROM (compact disk read only memory) Μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα (650ΜΒ ή 700ΜΒ) Γρήγορη προσπέλαση στα δεδομένα Χαμηλή τιμή (CD) Μέσο μεταφοράς και διανομής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας.

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Εικόνα και Πολυµεσικές Εφαρµογές Περιεχόµενα Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Σηµειακές µέθοδοι Φίλτρα γειτνίασης Γεωµετρικές µέθοδοι Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Αριθμητικά συστήματα Υπάρχουν 10 τύποι ανθρώπων: Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 3: Δυαδικά Συστήματα Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα πολυμέσα;

Τι είναι τα πολυμέσα; ΕΝΟΤΗΤΑ Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα Α τάξη Λέξεις Κλειδιά: Ανάλυση εικόνας, αναλογικό σήμα, αλληλεπιδραστικότητα (interactivity), βάθος χρώματος, δειγματοληψία, εικονοστοιχείο (pixel), Πολυμέσα (Multimedia),

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή Κεφάλαιο. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας Περιεχόμενα. Αριθμητικά συστήματα. Μετατροπή αριθμών από ένα σύστημα σε άλλο.3 Πράξεις στο δυαδικό σύστημα.4 Πράξεις στο δεκαεξαδικό σύστημα.5

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 2: Αναπαράσταση Δεδομένων Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις

Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις Κ15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 2: Δυαδικό Σύστημα / Αναπαραστάσεις Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Περιεχόμενα 1 Δυαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Κωδικοποίηση εντροπίας Διαφορική κωδικοποίηση Κωδικοποίηση μετασχηματισμών Στρωματοποιημένη κωδικοποίηση Κβαντοποίηση διανυσμάτων Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Δεδοµένων

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Δεδοµένων Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Αναπαράσταση Δεδοµένων 1 Εισαγωγή! Ο Υπολογιστής είναι µια µηχανή επεξεργασίας δεδοµένων! Πριν ασχοληθούµε µε την επεξεργασία τους χρειάζεται κατανόηση της φύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I Ενότητα 6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I Ενότητα 6 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I Ενότητα 6 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Bits & Bytes Bit: η μικρότερη μονάδα πληροφορίας μία από δύο πιθανές καταστάσεις (ναι / όχι, αληθές / ψευδές, n / ff) κωδικοποίηση σε 0 ή 1 δυαδικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΚΟΝΑΣ Αντικείμενο: Εισαγωγή στις βασικές αρχές της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας χρησιμοποιώντας το MATLAB και το πακέτο Επεξεργασίας Εικόνας. Περιγραφή και αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Πρωτογενές υλικό Μια εικόνα μπορεί να εισαχθεί στον υπολογιστή από: σαρωτή (Scanner) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή video capture monitor capture

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΕΝΟΤΗΤΑ Μ1 ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Εκπαιδευτής: Γ. Π. ΠΑΤΣΗΣ, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΤΕΙ Αθήνας ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1. Ποια είναι η βάση

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Συμπίεσης. Συμπίεση με απώλειες δεδομένων (lossy compression) π.χ. συμπίεση εικόνας και ήχου

Κατηγορίες Συμπίεσης. Συμπίεση με απώλειες δεδομένων (lossy compression) π.χ. συμπίεση εικόνας και ήχου Συμπίεση Η συμπίεση δεδομένων ελαττώνει το μέγεθος ενός αρχείου : Εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου Εξοικονόμηση χρόνου μετάδοσης Τα περισσότερα αρχεία έχουν πλεονασμό στα δεδομένα τους Είναι σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 422: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2004 2005, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Το τρέχον έγγραφο αποτελεί υπόδειγµα τελικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 2: Αποθήκευση Δεδομένων: Ψηφιακός Υπολογιστής και Δεδομένα, 2ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι. Τα επιμέρους τμήματα Η ΟΜΗ TOY ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Αναπαράσταση μεγεθών. Αναλογική αναπαράσταση ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΝΑ Α ΕΛΕΓΧΟΥ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι. Τα επιμέρους τμήματα Η ΟΜΗ TOY ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Αναπαράσταση μεγεθών. Αναλογική αναπαράσταση ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΝΑ Α ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ι Η ΟΜΗ TOY ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τα επιμέρους τμήματα ΕΙΣΟ ΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟ ΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 2 Αναπαράσταση μεγεθών ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 8 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Κυκλώματα Ι. Μάθημα 1: Δυαδικά συστήματα - Κώδικες. Λευτέρης Καπετανάκης

Ψηφιακά Κυκλώματα Ι. Μάθημα 1: Δυαδικά συστήματα - Κώδικες. Λευτέρης Καπετανάκης ΤΛ2002 Ψηφιακά Κυκλώματα Ι Μάθημα 1: Δυαδικά συστήματα - Κώδικες Λευτέρης Καπετανάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Άνοιξη 2011 ΤΛ-2002: L1 Slide 1 Ψηφιακά Συστήματα ΤΛ-2002:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ και Μετατροπές Αριθμών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ και Μετατροπές Αριθμών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ και Μετατροπές Αριθμών 1 Αριθμητικό Σύστημα Ορίζει τον τρόπο αναπαράστασης ενός αριθμού με διακεκριμένα σύμβολα Ένας αριθμός αναπαρίσταται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Εισαγωγή. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

Υπολογιστές Ι. Άδειες Χρήσης. Εισαγωγή. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Υπολογιστές Ι Εισαγωγή Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα µπιτ και η σηµασία τους. Σχήµα bit. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) 1.7 Αποθήκευση κλασµάτων 1.8 Συµπίεση δεδοµένων 1.9 Σφάλµατα επικοινωνίας

Τα µπιτ και η σηµασία τους. Σχήµα bit. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) 1.7 Αποθήκευση κλασµάτων 1.8 Συµπίεση δεδοµένων 1.9 Σφάλµατα επικοινωνίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (1/2) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αποθήκευση εδοµένων (2/2) 1.1 Τα bits και ο τρόπος που αποθηκεύονται 1.2 Κύρια µνήµη 1.3 Αποθηκευτικά µέσα 1.4 Αναπαράσταση πληροφοριών ως σχηµάτων bits

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 12

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 12 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 12 17 Οκτωβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 2: Αποθήκευση Δεδομένων: Κώδικες, 1ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι Η Ενότητα 2 διαπραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 5 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ. url:

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. 5 ο Μάθημα. Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ.   url: στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές 5 ο Μάθημα Λεωνίδας Αλεξόπουλος Λέκτορας ΕΜΠ email: leo@mail.ntua.gr url: http://users.ntua.gr/leo Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Βασικές τεχνικές κωδικοποίησης Κωδικοποίηση Huffman Κωδικοποίηση µετασχηµατισµών Κβαντοποίηση διανυσµάτων ιαφορική κωδικοποίηση Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Βασικά στοιχεία εικονοστοιχείου (pixel) Φυσική λειτουργία όρασης Χηµική και ψηφιακή σύλληψη (Κλασσικές και ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές)

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Αλγόριθµος JPEG για έγχρωµες εικόνες Είδη αρχείων εικόνων Συµπίεση video και ήχου Μπλόκ x Τιµές - 55 Αρχική πληροφορία, 54 54 75 6 7 75

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 10: Χρωματικά μοντέλα στον ΗΥ Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 4 η Παρουσίαση : Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Εισαγωγή στις Έννοιες των Εικόνων Στο χώρο των πολυμέσων χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση 12 η Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Εισαγωγή (1) Το χρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιγραφής, που συχνά απλουστεύει κατά

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Αναπαράσταση Δεδομένων (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική «Λογικές» πράξεις, μάσκες Πώς βρίσκουμε το υπόλοιπο μιας διαίρεσης με το 4; διαίρεση με 4 = δεξιά ολίσθηση 2 bits Το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Κωδικοποίηση εικόνας

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Κωδικοποίηση εικόνας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 2 Κωδικοποίηση εικόνας Ακολουθία από ψηφιοποιημένα καρέ (frames) που έχουν συλληφθεί σε συγκεκριμένο ρυθμό frame rate (π.χ. 10fps,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου

Διαβάστε περισσότερα

Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης

Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης χρησιμοποιεί δύο ψηφία. Το 0 και το 1. Τα ψηφία ενός αριθμού στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης αντιστοιχίζονται σε δυνάμεις του 2. Μονάδες, δυάδες, τετράδες,

Διαβάστε περισσότερα

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα ΤΕΙ Κρήτης Πληροφορίες Μαθήματος ιαλέξεις Πέμπτη 12:15 15:00 Αιθουσα Γ7 ιδάσκων:. Κοσμόπουλος Γραφείο: Κ23-0-15 (ισόγειο( κλειστού γυμναστηρίου) Ωρες γραφείου Τε 16:00

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με Τι είναι Πολυμέσακαι τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Μηχανής. Αποθήκευση εδοµένων

Αρχιτεκτονική Μηχανής. Αποθήκευση εδοµένων Αρχιτεκτονική Μηχανής Αποθήκευση εδοµένων Οι πράξεις AND, OR, και Αλγεβρας Boole XOR (exclusive or) της Μία απεικόνιση των πυλών AND, OR, XOR, και NOT καθώς και των τιµών εισόδου (inputs) και εξόδου (output)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Δομή υπολογιστή Συστήματα αρίθμησης

Περιεχόμενο: Δομή υπολογιστή Συστήματα αρίθμησης Περιεχόμενο: Δομή υπολογιστή Συστήματα αρίθμησης ΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ένας υπολογιστής αποτελείται από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), τη µνήµη, τις µονάδες εισόδου/εξόδου και το σύστηµα διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων

Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων Συμπίεση Πολυμεσικών Δεδομένων Εισαγωγή στο πρόβλημα και επιλεγμένες εφαρμογές Παράδειγμα 2: Συμπίεση Εικόνας ΔΠΜΣ ΜΥΑ, Ιούνιος 2011 Εισαγωγή (1) Οι τεχνικές συμπίεσης βασίζονται στην απόρριψη της πλεονάζουσας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Εικόνες και γραφικά Περιγραφή στατικών εικόνων Αναπαράσταση γραφικών Υλικό γραφικών Dithering και anti-aliasing Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Μετάδοση εικόνας Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Περιγραφή στατικών

Διαβάστε περισσότερα