ΕΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ"

Transcript

1 ΕΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΑΣΑΝΣΕ ΜΑΘΗΤΗΣ:ΓΙΩΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΞΗ:Α 3 ΥΡΕΥΘYΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΑ:ΚΟΡΑΝΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 ΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΜΕΤΑΦΟΕΣ ΚΑΙ ΕΡΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΓΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

3 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΑ Μεταφορζσ, ςτον οικονομικό και εμπορικό χϊρο, ονομάηονται γενικά οποιεςδιποτε μετακινιςεισ επιβατϊν και φορτίων από ζναν τόπο ςε ζναν άλλον. Συνικωσ θ μετακίνθςθ επιβατϊν και φορτίων γίνεται ζναντι κάποιασ αμοιβισ που ονομάηεται ειςιτιριο ι κόμιςτρο ι ναφλοσ. Συνεπϊσ οι μεταφορζσ αποτελοφν εμπορικζσ πράξεισ, παράγουςεσ οικονομικζσ Επικοινωνία είναι θ διαδικαςία τθσ ανταλλαγισ πλθροφορίασ μεταξφ δφο ι περιςςοτζρων μερϊν για τα οποία θ πλθροφορία ζχει νόθμα, οπότε αποκτά νόθμα και θ ανταλλαγι τθσ ωσ πράξθ. Επικοινωνία ζχουμε για παράδειγμα μεταξφ ζμβιων όντων με τθν ανταλλαγι ςκζψεων, μθνυμάτων, ςυναιςκθμάτων ι πλθροφορίασ μζςω τθσ ομιλίασ, τθσ εικόνασ, τθσ γραφισ, τθσ ςυμπεριφοράσ κλπ Η επικοινωνία είναι θ διαδικαςία με τθν οποία ζνασ πομπόσ (άνκρωποσ ι ομάδα) μεταβιβάηει πλθροφορίεσ, ςκζψεισ, ιδζεσ ι ςυναιςκιματα ςε ζνα δζκτθ (άνκρωποσ ι ομάδα) με ςτόχο να ενεργιςει πάνω του με τρόπο ϊςτε να προκαλζςει ςε αυτόν τθν εμφάνιςθ ιδεϊν, πράξεων ι ςυναιςκθμάτων και ςε τελικι ανάλυςθ να επθρεάςει τθν κατάςταςι του και τθ ςυμπεριφορά του

4 ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΦΟΑΣ Τισ ςθμερινζσ χερςαίεσ μεταφορζσ τισ χρθςιμοποιοφμε για να μεταφερκοφμε πάνω ςτθ Γθ. Οι μεταφορζσ ςτθν ξθρά διακρίνονται ςε οδικζσ και ςιδθροδρομικζσ Τα καλάςςια μζςα μεταφοράσ ζχουν ακριβϊσ τθν ίδια λειτουργία με τα χερςαία αλλά ςτθ κάλαςςα. Είναι ζνασ τρόποσ να διαςχίςει κανείσ το απζραντο αυτό γαλάηιο ςτρϊμα και να φτάςει ςτον προοριςμό του. Με τα καλάςςια μζςα μεταφοράσ ο άνκρωποσ εξερευνά τθ κάλαςςα και τθ καλάςςια ηωι. Η καλάςςια μεταφορά υπερζχει όταν πρόκειται για τθ μεταφορά μεγάλων φορτίων. Κάνουν εφικτό το εμπόριο με πολφ μακρινζσ χϊρεσ. Επίςθσ, με αυτά μεταφζρονται το πετρζλαιο το φυςικό αζριο κ.λ.π.. ςε άλλεσ χϊρεσ που το χρειάηονται. Ζνα πλοίο χρειάηεται πολλά άτομα για να ταξιδζψει και ζτςι δθμιουργοφνται κζςεισ εργαςίασ Μποροφμε να ποφμε ότι θ ιςτορία των εναζριων μεταφορϊν ξεκινάει όταν ςτισ 17 Δεκζμβρθ 1903 οι αδελφοί Ορβιλ και Γουιλμπερ πραγματοποίθςαν επιτυχθμζνεσ δοκιμζσ πτιςθσ μθχανοκίνθτου ανεμόπτερου με ζλεγχο περιςτροφισ (roll) (ι ςωςτότερα διατοιχιςμοφ), ζλεγχο εκτροπισ (yaw) και ζλεγχο κλίςθσ (pitch) (ι ςωςτότερα πρόνευςησ). Τα ςφγχρονα επιβατικά τηετ κινοφνται με ταχφτθτεσ 500 με 700 Km/h (περίπου 0.5 φορζσ θ θχθτικι ταχφτθτα).σιμερα οι αεροπορικζσ μεταφορζσ καταλαμβάνουν ςθμαντικό κομμάτι τθσ μεταφορικισ δραςτθριότθτασ επιβατϊν και εμπορευμάτων. Διαςτθμικζσ Μεταφορζσ (δορυφόροσ, διαςτθμικό λεωφορείο, διαςτθμόπλοιο, πφραυλοσ )

5 ΙΣΤΟΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ιςτορία των μεταφορϊν είναι ςυνυφαςμζνθ με τθν φπαρξθ τθσ ανκρϊπινθσ ηωισ. Ο πρωτόγονοσ άνκρωποσ μετακινοφνταν βαδίηοντασ ςε αναηιτθςθ τροφισ ι από περιζργεια να γνωρίςει το περιβάλλον του, ι ακόμα και για τθν προςταςία του από τουσ διάφορουσ φυςικοφσ κινδφνουσ (όπωσ ςε αναηιτθςθ κάποιου καταφυγίου ςπθλιάσ). Γριγορα όμωσ κατάλαβε ότι οι φυςικζσ του αντοχζσ για να διανφει μεγάλεσ αποςτάςεισ ιταν περιοριςμζνεσ και πολφ περιςςότερο περιοριςμζνθ θ ικανότθτά του να μεταφζρει βάρθ ςε ςθμαντικζσ αποςτάςεισ. Οι αδυναμίεσ αυτζσ οδιγθςαν τον άνκρωπο ςε αναηιτθςθ διαφόρων μζςων μεταφοράσ τόςο για τον ίδιο όςο και για τα αγακά του, ξεκινϊντασ αρχικά με τθ χρθςιμοποίθςθ ηϊων ςτθ ξερά. Ζτςι παράλλθλα με τισ καταπλθκτικζσ του εφευρζςεισ ζφκαςε από τον τροχό, το κουπί, το πανί και τον ατμό ςτα ςφγχρονα μζςα μεταφοράσ Αρχικά, θ φωνι του ανκρϊπου ιταν το μοναδικό μζςον επικοινωνίασ, ενϊ θ μεταφορά των πλθροφοριϊν ςε απόςταςθ γινόταν με αγγελιοφόρουσ και ςτθ ςυνζχεια με οπτικά ι με ακουςτικά ςιματα. H μεταβίβαςθ μθνυμάτων με φωτιζσ, οι λεγόμενεσ φρυκτωρίεσ, είχε ςυςτθματοποιθκεί ςτθν αρχαιότθτα για ςτρατιωτικοφσ κυρίωσ ςκοποφσ H μελζτθ των φαινομζνων του θλεκτριςμοφ οδιγθςε ςτθν ζρευνα νζων τρόπων επικοινωνία H ιςτορία τθσ τθλεφωνίασ μπορεί να κεωρθκεί ότι αρχίηει κατά τθν δεκαετία του 1870 ενϊ από τότε βρίςκεται ςε ςυνεχι εξζλιξθ.

6 Η ΘΕΗ ΣΟΤ ΑΑΝΕΡ ΣΗΝ ΕΝΟΣΗΣΑ Η αρχικι ιδζα του αςανςζρ ιταν θ μεταφορά πραγμάτων και προϊόντων και ςε μια ςυγκεκριμζνθ κζςθ. Το αςανςζρ παίηει ςθμαντικό λόγο ςτθν ηωι του ανκρϊπου. Σθμαντικι λειτουργιά του αςανςζρ είναι θ μεταφορά αντικειμζνων και ανκρϊπων με γριγορο και αναπαυτικό τρόπο. Σιμερα το αςανςζρ ζχει αντικαταςτιςει πολλά μεταφορικά μζςα(ςκάλεσ κ.λπ.)

7 ΔΕΥΤΕΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΡΕΙΓΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΛΗΟΦΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑ ΜΕΗ ΡΟΥ ΑΡΟΤΕΛΕΙΤΑΙ(ΑΝΑΛΥΣΗ) ΦΩΤΟΓΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

8 ΑΑΝΕΡ(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ) Ανελκυςτήρασ ι ανυψωτήρασ ονομάηεται κάκε εγκατάςταςθ που χρθςιμοποιείται για τθν ανφψωςθ βαρϊν, προςϊπων ι πραγμάτων. Σιμερα ζχει επικρατιςει ο γαλλικόσ όροσ αςανςζρ για τον ανελκυςτιρα που χρθςιμοποιείται ςτα πολυϊροφα κτίρια. Οι ςθμερινοί ανελκυςτιρεσ ζχουν ςτο εςωτερικό του καλάμου τουσ μια πλάκα με κουμπιά, τα οποία αντιςτοιχοφν ςτουσ ορόφουσ του κτιρίου. Πταν κάποιοσ κζλει να ανζβει ςε κάποιον όροφο, πατάει το αντίςτοιχο κουμπί τθσ πλάκασ. Επίςθσ κάποιοσ που βρίςκεται ςε κάποιον όροφο και κζλει να πάρει τον ανελκυςτιρα για να κατζβει ςτο ιςόγειο και αυτόσ δεν βρίςκεται ςτον όροφό του, μπορεί να τον καλζςει πατϊντασ το κουμπί κλιςθσ το οποίο βρίςκεται ζξω από τθν πόρτα του. Για να λειτουργιςει όμωσ αυτόσ ο μθχανιςμόσ, πρζπει θ πόρτα του ανελκυςτιρα να είναι κλειςτι. Επίςθσ οι ςφγχρονοι ανελκυςτιρεσ λειτουργοφν ωσ εξισ: Ψθλά είναι τοποκετθμζνθ μια θλεκτροκίνθτθ τροχαλία. Στθ μια άκρθ του ςυρματόςχοινου είναι δεμζνοσ ο κάλαμοσ του ανελκυςτιρα και ςτθν άλλθ άκρθ το αντίβαρο, το οποίο είναι κάτι πλάκεσ οι οποίεσ κατεβαίνουν όταν ο ανελκυςτιρασ ανεβαίνει και ανεβαίνουν όταν κατεβαίνει

9 ΑΝΑΛΤΗ ΣΟΤ ΑΑΝΕΡ Το μθχανοςτάςιο είναι ο χϊροσ μζςα ςτον οποίο είναι εγκατεςτθμζνοσ, ο πίνακασ κίνθςθσ και φωτιςμοφ, ο πίνακασ χειριςμοφ και ο κινθτιριοσ μθχανιςμόσ του ανελκυςτιρα, ο ρυκμιςτισ ταχφτθτασ και ςε παλαιότερεσ καταςκευζσ ο μθχανιςμόσ οροφοδιαλογζα. Οι διαςτάςεισ που καταςκευάηεται το μθχανοςτάςιο προκφπτουν από ςυγκεκριμζνεσ δεςμεφςεισ του κανονιςμοφ ςε ςχζςθ με τον τρόπο επικεϊρθςθσ, επιςκευισ και ςυντιρθςθσ. Ο ανυψωτικόσ μθχανιςμόσ των ανελκυςτιρων εγκακίςταται ςτο χϊρο του μθχανοςταςίου. Ο ανυψωτικόσ μθχανιςμόσ αποτελείται από τον θλεκτρικό κινθτιρα, και τον μειωτιρα ςτροφϊν (βαροφλκο), τθν τροχαλία τριβισ και τθν θλεκτρομαγνθτικι πζδθ (φρζνο). Ο άξονασ του κινθτιρα ςυνδζεται με τθν τροχαλία μζςω μειωτιρα ςτροφϊν. Στον μειωτιρα οι πολλζσ ςτροφζσ του κινθτιρα (περίπου 1500 ανά λεπτό) ελαττϊνονται αυξάνοντασ όμωσ τθν ροπι για να μπορεί να μεταφερκεί όλο αυτό το φορτίο προσ τα επάνω. Ραρεμβάλλονται αντιδονθτικά ςυςτιματα, για να αποφεφγονται κατά τθ λειτουργία του οι μεταδόςεισ κραδαςμϊν ςτο κτίριο και ςτο ανελκυςτιρα. Ο θλεκτρικόσ κινθτιρασ είναι θ ςυςκευι που παρζχει τθν απαιτοφμενθ μθχανικι ενζργεια για τθν κίνθςθ του ανελκυςτιρα. Η τροφοδοςία του με θλεκτρικι ενζργεια γίνεται από τον θλεκτρικό πίνακα κίνθςθσ με κατάλλθλο καλϊδιο. Κατά τθν λειτουργία του κινθτιρα, θ περιςτροφικι κίνθςθ του άξονα μεταφζρεται μζςω του μειωτι ςτροφϊν ςτθν τροχαλία, που με τθν ςειρά τθσ, μζςω των ςυρματόςχοινων κινεί τον κάλαμο. Η τροχαλία τριβισ είναι ο αποδζκτθσ τθσ μεταφερόμενθσ μθχανικισ ιςχφοσ του κινθτιρα. Ρεριςτρζφεται μαηί με τθν κορϊνα και παραςφρει λόγω τριβισ τα ςυρματόςχοινα και κινεί το κάλαμο. Σε παλαιότερουσ μθχανιςμοφσ, αντί τθσ τροχαλίασ υπιρχε τφμπανο. Στο τφμπανο οι αυλακϊςεισ είχαν ςχιμα ζλικα, ενϊ θ τροχαλία ζχει ζνα αυλάκι για κάκε ςυρματόςχοινο.

10 Σο φρεάτιο είναι ο χϊροσ μζςα ςτον οποίο κινοφνται ο θάλαμοσ και το αντίβαρο του ανελκυςτήρα. Εφόςον το φρεάτιο ςυμβάλλει ςτην αντιπυρική προςταςία του κτιρίου, πρζπει να περιβάλλεται από αδιάτρητα τοιχϊματα, δάπεδο και οροφή εκτόσ των επιτρεπομζνων από τη νομοθεςία ανοιγμάτων. ε οριςμζνεσ περιπτϊςεισ (πανοραμικοί ανελκυςτήρεσ) και εφόςον δεν ςυντρζχει η παραπάνω δζςμευςη, επιτρζπεται η καταςκευή ανοικτοφ φρεατίου υπό οριςμζνεσ προχποθζςεισ Ο ανελκυςτιρασ πρζπει να είναι εφοδιαςμζνοσ με ςφςτθμα πζδθςθσ (φρζνο) που ενεργοποιείται αυτόματα. Το φρζνο χρθςιμοποιείται για τθν ακινθτοποίθςθ του ανελκυςτιρα. Αποτελείται από ζναν θλεκτρομαγνιτθ, δφο μπράτςα και ζνα ςφςτθμα μοχλϊν. Πταν ο θλεκτρομαγνιτθσ τροφοδοτείται με ρεφμα, τότε τα μπράτςα εφαρμόηουν μία ροπι πζδθςθσ ςτο τφμπανο και ο ανελκυςτιρασ ακινθτοποιείται. Ο κάλαμοσ είναι το μζροσ του ανελκυςτιρα που δζχεται τα προσ μεταφορά άτομα ι φορτία. Αποτελείται από τον κυρίωσ κάλαμο και το πλαίςιο του (ςαςί). Ο κυρίωσ κάλαμοσ (καμπίνα) αποτελείται από άφλεκτα αδιάτρθτα τοιχϊματα, δάπεδο και οροφι. Επιτρεπόμενα ανοίγματα ςτο κάλαμο είναι θ κυρίδα ζκτατθσ ανάγκθσ, τα ανοίγματα αεριςμοφ και θ είςοδοσ καλάμου. Ο κάλαμοσ εςωτερικά επενδφεται με διάφορα υλικά (αλουμίνιο, ξφλο, γυαλί), θ εςωτερικι επζνδυςι του ζχει ςχζςθ με τθν αιςκθτικι. Το δάπεδο του καλάμου επενδφεται με διάφορα υλικά (πλαςτικό, πλακάκι). Στθν οροφι του καλάμου είναι τοποκετθμζνα τα φωτιςτικά για το φωτιςμό του καλάμου και για τθν περίπτωςθ διακοπισ τθσ θλεκτρικισ παροχισ, πρζπει να υπάρχει πρόβλεψθ για αυτόματθ ενεργοποίθςθ διάταξθσ παροχισ φωτιςμοφ ζκτακτθσ ανάγκθσ. Οι είςοδοι ςτο φρεάτιο πρζπει ςφμφωνα με τουσ κανονιςμοφσ να κλείνονται με κφρεσ οι οποίεσ να ζχουν ελάχιςτο πλάτοσ 0,65 m και φψοσ τουλάχιςτον 2,00 m. Οι κφρεσ των ανελκυςτιρων διακρίνονται ςε : Χειροκίνθτεσ, Ανοιγόμενεσ, Αυτόματεσ Οι χειροκίνθτεσ κφρεσ χρθςιμοποιοφνται ςε βιομθχανικοφσ ανελκυςτιρεσ. Οι ανοιγόμενεσ είναι κφρεσ του φρεατίου οι οποίεσ ανοίγουν με το χζρι και κλείνουν με τθ βοικεια ελατθρίων. Οι αυτόματεσ κφρεσ χρθςιμοποιοφνται ςε κτίρια με μεγάλθ χριςθ του ανελκυςτιρα, γιατί μειϊνουν δραςτικά το χρόνο αποβίβαςθσ και επιβίβαςθσ των επιβατϊν.

11 ΑΣΑΝΣΕ

12 ΜΗΧΑΝΟΣΑΙΟ ΜΕΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕ

13 ΑΝΥΨΩΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

14 ΗΛΕΚΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΑΣ

15 ΤΟΧΑΛΙΑ ΤΙΒΗΣ

16 ΦΕΑΤΙΟ

17 ΦΕΝΑ

18 ΘΑΛΑΜΟΣ

19 ΘΥΕΣ

20 ΤΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΓΜΑΤΟΡΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΩΤΟΓΑΦΙΕΣ ΑΡΠ ΤΗΝ ΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΓΑΦΙΕΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

21

22

23

24 ΤΕΤΑΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΑΓΑΜΜΑ ΟΗΣ-FLOW CHART ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΓΕΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟ ΧΟΝΟΔΙΑΓΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΓΑΣΙΩΝ

25 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΑΓΑΜΜΑ ΟΗΣ- FLOW CHART ΟΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΙΣΤΗΜΗΣ ΕΡΙΛΟΓΗ 4 ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΥΙΟ ΕΡΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕΜΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΛΗΟΦΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕ ΒΙΝΤΕΟ:Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:ΕΝΕΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΓΑΣΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΑΣΙΑΣ

26 ΡΕΙΓΑΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

27

28

29 ΜΟΤΕΑΚΙ

30

31

32 ΔΙΑΚΟΡΤΗΣ

33

34 ΡΕΜΡΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΙΣΤΟΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕ ΟΙ ΔΙΑΦΟΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΙΣΤΟΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

35 ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΤΟΥ Ο ανελκυςτιρασ επθρζαςε κετικά τθν κακθμερινότθτα του ανκρϊπου. Εξυπθρετεί εκατομμφρια πολίτεσ που διαμζνουν ι εργάηονται ςε ψθλά κτίρια αλλά και άτομα με ειδικζσ ανάγκεσ. Ανάλογα με τισ απαιτιςεισ του χϊρου ςτον οποίο τοποκετείται ζνασ ανελκυςτιρασ, προςαρμόηεται και θ αιςκθτικι του. Επίςθσ τα ςφγχρονα αςανςζρ εκτελοφν τισ διαδρομζσ τουσ ςε ςφντομο χρόνο κι ζτςι τα άτομα αυτά φτάνουν ςτον προοριςμό τουσ γρθγορότερα. Συμπεραςματικά όςο ο άνκρωποσ εξακολουκεί να καταςκευάηει ψθλά κτίρια τόςο αναγκαίοσ κα είναι ο ανελκυςτιρασ Ζνα αρνθτικό ςτοιχείο που αφορά ςτθ χριςθ του ανελκυςτιρα, είναι θ μεγάλθ κατανάλωςθ ρεφματοσ που απαιτείται για τθ λειτουργία του. Ραλαιότερα, ςε πολυκατοικίεσ, το 80% τθσ κατανάλωςθσ ρεφματοσ ςτουσ κοινόχρθςτουσ χϊρουσ οφείλονταν ςτθ χριςθ του αςανςζρ. Σε πολλζσ καταςκευζσ ανκρωπίνων ζργων θ χριςθ του αςανςζρ είναι απαραίτθτθ για τθ μεταφορά αντικειμζνων προσ του καταςκευαςτζσ. Η χριςθ του αςανςζρ ζχει δθμιουργιςει περιβαλλοντικά προβλιματα καταςτρζφοντασ τθν εμφάνιςθ των πόλεων μασ.

36 Η ΙΣΤΟΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Το πρϊτο αξιόλογο βιμα για τθν εξζλιξθ του ανελκυςτιρα, ζγινε από τον Αρχιμιδθ, το μεγάλο Ζλλθνα Μακθματικό και Φυςικό από τισ Συρακοφςεσ το ζτοσ 236 π. Χ. Ανζπτυξε τθν αρχι του ατζρμονοσ κοχλία, κοινϊσ υδρόβιδασ, που αποτελεί τθ κεμελιϊδθ αρχι ςτθ μθχανικι των ανυψϊςεων θ οποία ζχει παραμείνει και ςιμερα βαςικι αρχι για μερικζσ ανυψωτικζσ μεκόδουσ. Στο τεράςτιο παλάτι του Νζρωνα που χτίςτθκε μετά τθ μεγάλθ φωτιά τθσ ϊμθσ, τον 1ο αιϊνα μ. Χ. χρθςιμοποιικθκαν ςυγκεκριμζνα εργαλεία τα οποία κα μποροφςαν να χαρακτθριςτοφν ανελκυςτιρεσ και που οι αρχαιολόγοι απζδειξαν πωσ λειτουργοφςαν με τθ χρθςιμοποίθςθ ανκρϊπινθσ και ηωικισ ζλξθσ. Ζνασ υποτυπϊδθσ ανελκυςτιρασ καταςκευάςκθκε το 1203 μ. Χ. που ακόμθ και ςιμερα βρίςκεται ςε λειτουργία ςτθ μονι Saint Michael Abbey. Ο ανελκυςτιρασ αυτόσ διζκετε ζνα μεγάλο τφμπανο το οποίο ςτρεφότανε από ζνα μουλάρι. Γφρω από το τφμπανο υπιρχε ζνα ςχοινί μζςω του οποίου επιτυγχάνονταν θ ανφψωςθ του βάρουσ. Το 1853 μ. Χ. θ τεχνικι ανφψωςθσ ατόμων και φορτίων γνϊριςε άνκιςθ, από τθν El-isha Otis για τθν αςφαλι λειτουργία των ανελκυςτιρων τθσ εποχισ εκείνθσ Το 1880 μ. Χ. υπάρχουν νζεσ τεχνικζσ ανακαλφψεισ ςχετικζσ με τουσ ανελκυςτιρεσ. Στον 20ο αιϊνα θ εξζλιξθ του ανελκυςτιρα ςθμειϊνει αλματϊδθ πρόοδο και το ςθμαντικό, τθ ηοφμε και τθ βιϊνουμε

37

38

39

40 ΕΚΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:EΡΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΙΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΡΟ ΤΟΝ ΧΩΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ,ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Κ.Λ.Ρ Η ΑΧΗ ΛΕΙΤΟΥΓΙΑΣ

41 ΕΡΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΙΕΣ Πταν μπαίνουμε ςε ζνα αςανςζρ δεν μασ ζρχεται ςτο μυαλό μασ ότι αυτό το ςφγχρονο ανκρϊπινο ζργο βαςίηεται ςε κάποια μοναδικά φυςικά φαινόμενα. Ζνα ςθμαντικό παράδειγμα είναι θ κεωρία του Αϊνςτάιν. Πλοι μασ ζχουμε τθν εμπειρία του να ςτεκόμαςτε ςε ζναν ανελκυςτιρα ο οποίοσ επιταχφνεται προσ τα πάνω ι προσ τα κάτω. Καταλαβαίνουμε πότε επιταχυνόμαςτε προσ τα πάνω επειδι αιςκανόμαςτε βαρφτεροι. Πταν επιταχυνόμαςτε προσ τα κάτω, αντίκετα, αιςκανόμαςτε ελαφρότεροι. Φανταςτείτε μάλιςτα ότι κάποιοσ κόβει τα καλϊδια ανάρτθςθσ, ζτςι ϊςτε ο ανελκυςτιρασ να εκτελεί ελεφκερθ πτϊςθ. Μζςα ςτθν καμπίνα, τϊρα, τα πάντα κα είναι «αβαρι»: αν αφιςουμε κάτι από το χζρι μασ, αυτό δεν κα μασ προςπεράςει για να πζςει ςτο δάπεδο απλϊσ κα παραμζνει «μετζωρο» μπροςτά μασ, κινοφμενο μαηί μασ προσ το δάπεδο. Σθμαντικό παράδειγμα είναι και θ μθχανικι ιςχφσ. Η μθχανικι ιςχφσ που προςδίδεται ςε ζνα ςφςτθμα που κινείται γραμμικι (μεταφορικι) κίνθςθ. Επίςθσ κάποια αςανςζρ βαςίηονται ςτθν υδραυλικι ιςχφ

42 Η ΑΧΗ ΛΕΙΤΟΥΓΙΑΣ Η βαςικι αρχι λειτουργίασ του θλεκτρικοφ ανελκυςτιρα είναι, μία τροχαλία προςαρμοςμζνθ ςε μειωτιρα και θλεκτρικό κινθτιρα όπου, από τθ μία μεριά κρζμεται ο κάλαμοσ και από τθν άλλθ το αντίβαρο. Και ο κάλαμοσ και το αντίβαρο οδθγοφνται ςτακερά, ανάμεςα ςε ράγεσ, ςτισ οποίεσ φρενάρει ο κάλαμοσ ςε περίπτωςθ ανωμαλιϊν ςτθν κίνθςθ, κραφςθ ςυρματόςχοινων κλπ. Τον ζλεγχο τθσ κίνθςθσ αναλάμβανε ζνασ πίνακασ με ρελζδεσ, με μικρζσ δυνατότθτεσ λειτουργιϊν. Ο θλεκτροκινθτιρασ κινεί τθν αντλία,θ οποία με τθ ςειρά τθσ με αποτζλεςμα το ζμβολο που βρίςκεται ςτο εςωτερικό του να ανυψϊνεται προκαλϊντασ ζτςι τθν άνοδο του καλάμου. Η ςχζςθ μεταξφ τθσ απόςταςθσ που διανφει το ζμβολο με αυτι που διανφει ο κάλαμοσ εξαρτάται από τον τφπο τθσ ανάρτθςθσ (άμεςθ ι ζμμεςθ). Πταν ο κάλαμοσ φτάςει ςτο επικυμθτό επίπεδο ενεργοποιοφνται ςυγκεκριμζνοι αιςκθτιρεσ οι οποίοι δίνουν εντολι να ςταματιςει θ κίνθςθ του θλεκτροκινθτιρα. Σε αυτό το ςθμείο θ αντλία ςταματάει να μεταφζρει ρευςτό από το καηάνι ςτον κφλινδρο,ενϊ ταυτόχρονα μια βαλβίδα μθ επιςτροφισ κλείνει και αποτρζπει τθν επιςτροφι του ρευςτοφ ςτο καηάνι διατθρϊντασ ζτςι ςταματθμζνο τον κάλαμο ςτο επίπεδο που επικυμοφμε.

43 ΕΒΔΟΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΧΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΙΡΤΩΣΕΙΣ,ΟΙ ΡΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΙΡΤΩΣΕΙΣ,ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΡΙΡΤΩΣΕΙΣ Κ.Λ.Ρ

44 ΟΙ ΕΡΙΡΤΩΣΕΙΣ Οι αςκζνειεσ που εγκυμονεί θ κακιςτικι ηωι είναι πάμπολλεσ όπωσ ζχει αποδειχκεί επιςτθμονικά. Αν και όλοι γνωρίηουν το πόςο καλό κάνει ςτθν υγεία θ ανάβαςθ με τθν χριςθ ςκαλοπατιϊν, θ αποκλειςτικι χριςθ ανελκυςτιρων και κυλιόμενθσ ςκάλασ μπορεί να είναι ςυνικειεσ που δεν κόβονται εφκολα. Ραράδειγμα περιβαλλοντικϊν επιπάςεων είναι και ο Ανελκυςτιρασ Bailοng Κίνα. Το γυάλινο αςανςζρ κρζμεται κυριολεκτικά από τον τεράςτιο βράχο τθσ επαρχίασ Zhangjiajie, που αγγίηει φψοσ 330 μζτρων. Οι περιβαλλοντικζσ επιπτϊςεισ του ανελκυςτιρα ζχουν αποτελζςει αντικείμενο διαμάχθσ, κακϊσ θ περιοχι ανακθρφχκθκε το 2002 Μνθμείο Ραγκόςμιασ Ρολιτιςμικισ Κλθρονομιάσ. Για 10 μινεσ μάλιςτα, το , το αςανςζρ διζκοψε τθ λειτουργία του, εξαιτίασ κεμάτων αςφαλείασ βζβαια και όχι λόγω των περιβαλλοντικϊν ανθςυχιϊν. Ζνα αρνθτικό ςτοιχείο που αφορά ςτθ χριςθ του ανελκυςτιρα, είναι θ μεγάλθ κατανάλωςθ ρεφματοσ που απαιτείται για τθ λειτουργία του. Ραλαιότερα, ςε πολυκατοικίεσ, το 80% τθσ κατανάλωςθσ ρεφματοσ ςτουσ κοινόχρθςτουσ χϊρουσ οφείλονταν ςτθ χριςθ του αςανςζρ. Σε πολλζσ καταςκευζσ ανκρωπίνων ζργων θ χριςθ του αςανςζρ είναι απαραίτθτθ για τθ μεταφορά αντικειμζνων προσ του καταςκευαςτζσ. Η χριςθ του αςανςζρ ζχει δθμιουργιςει περιβαλλοντικά προβλιματα καταςτρζφοντασ τθν εμφάνιςθ των πόλεων μασ. Ο ανελκυςτιρασ όμωσ επθρζαςε κετικά τθν κακθμερινότθτα του ανκρϊπου. Εξυπθρετεί εκατομμφρια πολίτεσ που διαμζνουν ι εργάηονται ςε ψθλά κτίρια αλλά και άτομα με ειδικζσ ανάγκεσ

45 ΟΓΔΟΗ ΚΑΙ ΕΝΑΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΥΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΡΤΟΜΕΕΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΡΟΥ ΧΗΣΙΜΟΡΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

46 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΣΟ ΚΟΥΤΙ 0,60 ΣΡΑΓΓΟΣ 1,10 ΜΟΤΕΑΚΙ 7,00 ΧΑΤΟΤAIΝΙΑ 2,50 ΔΙΑΚΟΡΤΗΣ 1,00 ΚΑΛΩΔΙΑ 0,20 ΨΑΛΙΔΙ 2,00

47 ΤΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΣΟ ΧΑΤΟΝΙ 0,40 ΜΡΑΤΑΙΑ 4 ΚΟΛΛΑ 1,40 ΧΑΤΟΚΟΡΤΗΣ 2,00 ΣΥΝΟΛΟ 22,2

48 ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΒΙΒΛΙΟΓΑΦΙΑΚΑΙ ΡΗΓΕΣ ΡΛΗΟΦΟΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) users.otenet.gr/~gnikola/mixaniki.htm 8) 9)ΡΛΗΟΦΟΙΕΣ ΑΡΟ ΕΓΚΥΚΛΟΡΑΙΔΕΙΑ: ΟΝΟΜΑ:ΔΟΜΗ ΣΥΓΓΑΦΕΙΣ:ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ ΗΛΙΑΣ,ΤΕΓΟΡΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.. ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΗ Α.Ε,ΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΣΕΛΙΔΕΣ: (ΤΟΜΟΣ 3)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΥΟΡΕ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΥΟΡΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΥΟΡΕ Επικοινωνία είναι θ διαδικαςία τθσ ανταλλαγισ πλθροφοριϊν μεταξφ δφο ι περιςςοτζρων μερϊν για τα οποία θ πλθροφορία ζχει νόθμα, οπότε αποκτά νόθμα και θ ανταλλαγι τθσ ωσ πράξθ.

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτή εργαςία ςτην τεχνολογία με θέμα :Ελικοπτεράκι Κατερίνα Παπαναςταςίου Α 2[1] 3 ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ

Γραπτή εργαςία ςτην τεχνολογία με θέμα :Ελικοπτεράκι Κατερίνα Παπαναςταςίου Α 2[1] 3 ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ Γραπτή εργαςία ςτην τεχνολογία με θέμα :Ελικοπτεράκι Κατερίνα Παπαναςταςίου Α 2[1] 3 ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ 2015-16 Ανάλυςη τησ γενικήσ τεχνολογικήσ ενότητασ ΜΕΣΑΦΟΡΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕ Μεταφορζσ Μεταφορζσ, ςτον

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά k 2 9 9 10 Nm 2 1. Δφο ακίνθτα ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μq και q 2 = + 3 μq, βρίςκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria Ενεργειακά Τηάκια Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.facebook.com/energeiaka.ktiria Σελ. 2 Η ΕΣΑΙΡΕΙΑ Η εταιρεία Ενεργειακά Κτίρια δραςτθριοποιείται ςτθν παροχι ολοκλθρωμζνων υπθρεςιϊν και ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου;

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου; ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΡΩΝΥMΟ: ΗΜΕΟΜΗΝΙΑ: 1/3/2015 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΕΟ ΣΩΜΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτθ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ 1. Νόμοσ των ελλειπτικών τροχιών Η τροχιζσ των πλανθτϊν είναι ελλείψεισ, των οποίων τθ μία εςτία κατζχει ο Ήλιοσ. Προφανϊσ όλοι οι πλανιτεσ του ίδιου πλανθτικοφ ςυςτιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM 1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM ΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΜΠΟ FM; Πρόκειται για μια θλεκτρονικι διάταξθ που ςκοπό ζχει τθν εκπομπι ραδιοςυχνότθτασ

Διαβάστε περισσότερα

υνδζςου με το μζλλον ΤΝΔΕΜΟ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΦΩΣΟΒΟΛΣΑΪΚΩΝ

υνδζςου με το μζλλον ΤΝΔΕΜΟ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΦΩΣΟΒΟΛΣΑΪΚΩΝ υνδζςου με το μζλλον net-metering ΤΝΔΕΜΟ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΦΩΣΟΒΟΛΣΑΪΚΩΝ net-metering ςτθ Ελλάδα Σο net-metering ι αλλιϊσ θ αυτοπαραγωγι επιτρζπει πλζον ςτον Ζλλθνα καταναλωτι να παράγει τθν θλεκτρικι ενζργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ταυροφλα Κόττθ Σμιμα : Α 1 3 Ο Γυμνάςιο Σρικάλων Τπεφκυνθ κακθγιτρια: Κόπανου Ευκαλία ΚΑΡΟ

ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ταυροφλα Κόττθ Σμιμα : Α 1 3 Ο Γυμνάςιο Σρικάλων Τπεφκυνθ κακθγιτρια: Κόπανου Ευκαλία ΚΑΡΟ ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ταυροφλα Κόττθ Σμιμα : Α 1 3 Ο Γυμνάςιο Σρικάλων Τπεφκυνθ κακθγιτρια: Κόπανου Ευκαλία ΚΑΡΟ ΜΕΣΑΦΟΡΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕ Ενότητα 1 η Μεταφορζσ ονομάηονται γενικά οποιεςδιποτε μετακινιςεισ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίασ Περιβάλλον Εντολϊν Γραμμισ (Graphical User Interface/GUI), (Command Line Interface),

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β 4 o ΔΙΓΩΝΙΜ ΠΡΙΛΙΟ 04: ΔΝΔΔΙΚΣΙΚΔ ΠΝΣΗΔΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΔΥΘΥΝΣΗΣ 4 ο ΔΙΓΩΝΙΣΜ ΔΝΔΔΙΚΤΙΚΔΣ ΠΝΤΗΣΔΙΣ ΘΔΜ. β. β 3. α 4. γ 5. α.σ β.σ γ.λ δ.σ ε.λ. ΘΔΜ Β Σωςτι είναι θ απάντθςθ γ. Έχουμε ελαςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Λφκειο Ακρόπολθσ 2015 Επιμζλεια Μάριοσ Πουργουρίδθσ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Η πιο κάτω μπάλα αφινεται να πζςει από το ςθμείο Α,κτυπά ςτο ζδαφοσ ςτο ςθμείο Ε και αναπθδά ςε μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

κουπί, το πανί και τον ατμό στους σύγχρονους αεροστρόβιλους των εξελιγμένων σύγχρονων μέσων μεταφορών.

κουπί, το πανί και τον ατμό στους σύγχρονους αεροστρόβιλους των εξελιγμένων σύγχρονων μέσων μεταφορών. Μεταφορές, στον οικονομικό και εμπορικό χώρο, ονομάζονται γενικά οποιεσδήποτε μετακινήσεις επιβατών και φορτίων από έναν τόπο σε έναν άλλον. Συνήθως η μετακίνηση επιβατών και φορτίων γίνεται έναντι κάποιας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιμήδης. Ο μακθματικόσ, φιλόςοφοσ, φυςικόσ και μθχανικόσ Αρχιμιδθσ ιταν ζνα από τα μεγαλοφυι πνεφματα που γνϊριςε ςτθν πορεία τθσ θ ανκρωπότθτα.

Αρχιμήδης. Ο μακθματικόσ, φιλόςοφοσ, φυςικόσ και μθχανικόσ Αρχιμιδθσ ιταν ζνα από τα μεγαλοφυι πνεφματα που γνϊριςε ςτθν πορεία τθσ θ ανκρωπότθτα. Ιστορία του τροχοφ Αρχιμήδης Ο μακθματικόσ, φιλόςοφοσ, φυςικόσ και μθχανικόσ Αρχιμιδθσ ιταν ζνα από τα μεγαλοφυι πνεφματα που γνϊριςε ςτθν πορεία τθσ θ ανκρωπότθτα. Διαςωθζντα ςυγγράμματα Περί Σφαίρασ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται;

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται; ΣΕΙΣΜΟΣ Εκπαιδευτικό υλικό Ηλικιακή ομάδα 9-12 Τι είναι; Ο ςειςμόσ είναι ζνα φαινόμενο, που ςυμβαίνει ςτο εςωτερικό τθσ Γθσ και ζχει ωσ αποτζλεςμα ιςχυρζσ δονιςεισ του εδάφουσ. Αν ο ςειςμόσ είναι ιςχυρόσ

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική ΑΕ. Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ

Θερμοδυναμική ΑΕ. Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ Θερμοδυναμική ΑΕ Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ ΘΕΡΜΟΔΤΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. 40 χρόνια τϊρα θ Kombi ζχει εδραιωκεί ωσ ζνα από τα πιο δυναμικά ςυγκροτήματα ςτον τομζα τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Κάκε μεταβλθτι ςχετίηεται με μία κζςθ ςτθν κφρια μνιμθ του υπολογιςτι. Κάκε κζςθ ςτθ μνιμθ ζχει τθ δικι τθσ ξεχωριςτι διεφκυνςθ. Με άμεςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Ω ΕΝΙΑΙΟ ΤΣΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Ω ΕΝΙΑΙΟ ΤΣΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι 2.1 Ο Προςωπικόσ Υπολογιςτήσ εςωτερικά Σροφοδοτικό, Μθτρικι πλακζτα (Motherboard), Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (CPU), Κφρια Μνιμθ

Διαβάστε περισσότερα

Άπειρεσ κροφςεισ. Τθ χρονικι ςτιγμι. t, ο δακτφλιοσ ςυγκροφεται με τον τοίχο με ταχφτθτα (κζντρου μάηασ) μζτρου

Άπειρεσ κροφςεισ. Τθ χρονικι ςτιγμι. t, ο δακτφλιοσ ςυγκροφεται με τον τοίχο με ταχφτθτα (κζντρου μάηασ) μζτρου Άπειρεσ κροφςεισ Δακτφλιοσ ακτίνασ κυλάει ςε οριηόντιο δάπεδο προσ ζνα κατακόρυφο τοίχο όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Ο ςυντελεςτισ τριβισ ίςκθςθσ του δακτυλίου με το δάπεδο είναι, ενϊ ο τοίχοσ είναι λείοσ.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Δρ. Παφλοσ Θεοδϊρου Ανϊτατθ Εκκλθςιαςτικι Ακαδθμία Ηρακλείου Κριτθσ Περιεχόμενα Ειςαγωγι Γιατί πρζπει να γίνει παρουςίαςθ τθσ εργαςίασ μου Βαςικι προετοιμαςία Δομι παρουςίαςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση στο μάθημα του Αυτομάτου Ελέγχου (ΜΜ803)

Εργαστηριακή άσκηση στο μάθημα του Αυτομάτου Ελέγχου (ΜΜ803) Εργαστηριακή άσκηση στο μάθημα του Αυτομάτου Ελέγχου (ΜΜ803) Το ςφςτθμα τθσ φωτογραφίασ αποτελείται από ζνα κινθτιρα ςτον άξονα του οποίου ζχουμε προςαρμόςει ζνα φορτίο. Στον κινθτιρα υπάρχει ςυνδεδεμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔC= C - C. Μια γρήγορη επανάληψη. Αρτές λειηοσργίας

ΔC= C - C. Μια γρήγορη επανάληψη. Αρτές λειηοσργίας Αρτές λειηοσργίας Μια γρήγορη επανάληψη Αρχή λειτουργίασ H φυςικι αρχι ςτθν οποία βαςίηεται θ λειτουργία του αιςκθτιρα. (Ειδικότερα, το φυςικό μζγεκοσ ςτο οποίο βαςίηεται ο μετατροπζασ του αιςκθτιρα.)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν Τι είναι θ Γραμμι Εντολϊν (1/6) Στουσ πρϊτουσ υπολογιςτζσ, και κυρίωσ από τθ δεκαετία του 60 και μετά, θ αλλθλεπίδραςθ του χριςτθ με τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ

Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ Γιατί να μάκετε για το φωτιςμό χαμθλισ ενεργειακισ κατανάλωςθσ ςτο ςπίτι ςασ; Ζχει εκτιμθκεί ότι περνάμε το 90% τθσ ηωισ μασ ςε εςωτερικοφσ

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ).

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). Απάντηση ΘΕΜΑ1 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). ΘΕΜΑ2 Α)Ανάκλαςθ ςε ακίνθτο άκρο. Το προςπίπτον κφμα ςε χρόνο Τ/2 κα ζχει μετακινθκεί προσ τα δεξιά κατά 2 τετράγωνα όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του.

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του. ΘΕΜΑ Α. Στισ ερωτήςεισ Α1-Α4 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό τησ ερϊτηςησ και, δίπλα, το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτην επιλογή η οποία ςυμπληρϊνει ςωςτά την ημιτελή πρόταςη. Α1. τθ ςφνκεςθ δφο απλϊν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο λοιπόν να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο του Άβακα. Παρουςίαςη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι μορφζσ τησ ενζργειασ είναι:

Οι μορφζσ τησ ενζργειασ είναι: ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΧΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κάκε φυςικό ςφςτθμα περιζχει (ι εναλλακτικά αποκθκεφει) μία ποςότθτα που ονομάηεται ενζργεια. Ενζργεια, ςυνεπώσ, είναι θ ικανότθτα ενόσ ςώματοσ ι ςυςτιματοσ να παραγάγει ζργο. Η ενζργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα:

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 ο Σετ Ασκήσεων Δομές Δεδομένων - Πίνακες Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 3 4 5 3 4 5 6 4 5 6 7 5 6 7 8

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2 Ειςαγωγι Η Ακρόπολη Αθηνϊν είναι βραχϊδθσ λόφοσ, φψουσ 156 μ. από τθν επιφάνεια τθσ κάλαςςασ και 70 μ. περίπου από το επίπεδο τθσ πόλθσ τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Στόχοσ Δικτφου Natura 2000 Διατιρθςθ, προςταςία και βελτίωςθ φυςικϊν οικοτόπων και άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Facebook Μία ειςαγωγι

Facebook Μία ειςαγωγι Facebook Μία ειςαγωγι Κοινωνικά δίκτυα Κοινωνικι δικτφωςθ ονομάηεται θ δθμιουργία ομάδων από ανκρϊπουσ με κοινά χαρακτθριςτικά (πχ γείτονεσ, ςυμμακθτζσ). Ενϊ τα κοινωνικά δίκτυα αναπτφςςονται μεταξφ προςϊπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΛΑ Α' ΓΤΜΝΑΛΟΤ Κα. Ε. Κόπανου ΦΩΣΕΛΝΘ ΚΑΛΤΒΛΩΣΘ

ΕΡΓΑΛΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΛΑ Α' ΓΤΜΝΑΛΟΤ Κα. Ε. Κόπανου ΦΩΣΕΛΝΘ ΚΑΛΤΒΛΩΣΘ ΕΡΓΑΛΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΛΑ Α' ΓΤΜΝΑΛΟΤ Κα. Ε. Κόπανου ΦΩΣΕΛΝΘ ΚΑΛΤΒΛΩΣΘ Μζροσ 1 ΜΕΣΑΦΟΡΕ ΚΑΛ ΕΠΛΚΟΛΝΩΝΛΕ Μεταφορές είναι το ςφνολο των τρόπον ι των μζςων με τα οποία γίνεται θ μετακίνθςθ εμπορευμάτων ι προςϊπων

Διαβάστε περισσότερα

Modellus 4.01 Συ ντομοσ Οδηγο σ

Modellus 4.01 Συ ντομοσ Οδηγο σ Νίκοσ Αναςταςάκθσ 4.01 Συ ντομοσ Οδηγο σ Περιγραφή Σο είναι λογιςμικό προςομοιϊςεων που ςτθρίηει τθν λειτουργία του ςε μακθματικά μοντζλα. ε αντίκεςθ με άλλα λογιςμικά (π.χ. Interactive Physics, Crocodile

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιςτϊν 2-Rooftop Networking Project

Δίκτυα Υπολογιςτϊν 2-Rooftop Networking Project Ονοματεπώνυμα και Α.Μ. μελών ομάδασ Κοφινάσ Νίκοσ ΑΜ:2007030111 Πζρροσ Ιωακείμ ΑΜ:2007030085 Site survey Τα κτιρια τθσ επιλογισ μασ αποτελοφν το κτιριο επιςτθμϊν και το κτιριο ςτο οποίο ςτεγάηεται θ λζςχθ

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Εγκατάςταςη κυκλωμάτων φωτιςμοφ 2 Μια λάμπα που λειτουργεί με ζναν διακόπτη Αυτό είναι το ευκολότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ. 2. Σωλινασ ςχιματοσ U περιζχει νερό πυκνότθτασ ρ ςε ιςορροπία. Τα

ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ. 2. Σωλινασ ςχιματοσ U περιζχει νερό πυκνότθτασ ρ ςε ιςορροπία. Τα ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ 1. Το κλειςτό δοχείο του ςχιματοσ περιζχει ακίνθτο υγρό πυκνότθτασ ρ και φψουσ h και βρίςκεται εντόσ πεδίου βαρφτθτασ και εντόσ ατμόςφαιρασ. Το δοχείο κλείνεται πλευρικά με εφαρμοςτό ζμβολο

Διαβάστε περισσότερα

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers.

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers. ESC CAMPS H HELLENIC ROWING κζλει να δθμιουργιςει Esc Camps, ζνα ςε κάκε περιοχι των Πρωτακλθτϊν. Στόχοσ του camp είναι θ φιλοξενία νζων και ομάδων από το εξωτερικό, με απϊτερο ςκοπό τθν ακλθτικι τουριςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά;

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά; Διευκρινίςεισ επί τησ Πρόςκληςησ Εκδήλωςησ Ενδιαφζροντοσ για την υλοποίηςη του ζργου «ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΣΗΝ ΠΟΛΗ», ςτη θεματική «εράφειο Δημόςιο Κτίριο και Ψηφιακή Σζχνη» Αρ. Γεν.Πρωτ. 1976/ΕΤΤΑΠ 1919/01.06.2018

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Φφλλο Εργαςίασ Ονοματεπώνυμο. Παραγωγή και διάδοςη του ήχου Ήχοσ παράγεται όταν τα ςωματίδια κάποιου υλικοφ μζςου αναγκαςκοφν να εκτελζςουν ταλάντωςθ. Για να διαδοκεί ο ιχοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο: Honeybee Small

Εγχειρίδιο: Honeybee Small ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τηλ/Fax: 20 993677 Άγιος Δημήτριος, Αττικής 73 42 Ν. Ζέρβα 29 e-mail: Kokkinos@kokkinostoys.gr www.kokkinostoys.gr Εγχειρίδιο: Honeybee Small HEYBEE SMALL CRANE MACHINE DIP SW 2 3 4 5

Διαβάστε περισσότερα

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης αρικμθτικό ςφςτθμα αρίκμθςθσ (Number System) Αξία (value) παράςταςθ Οι αξίεσ (π.χ. το βάροσ μιασ ποςότθτασ μιλων) μποροφν να παραςτακοφν με πολλοφσ τρόπουσ

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Η ομάδα μασ φζτοσ κα αςχολθκεί με το κζμα των εξαρτιςεων το οποίο είναι πολφ διευρυμζνο ςτισ μζρεσ μασ. Θα ςασ αναφζρουμε πολλζσ πλθροφορίεσ για τισ εξαρτιςεισ. Επίςθσ κα κζλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

Φσσική Γ Λσκείοσ 37 Θετ. και Τετν. Κατεύθσνση

Φσσική Γ Λσκείοσ 37 Θετ. και Τετν. Κατεύθσνση Φσσική Γ Λσκείοσ 37 Θετ. και Τετν. Κατεύθσνση 4.43. Η ταχφτθτα του κζντρου μάηασ μιασ ςυμπαγοφσ ςφαίρασ που κυλίεται ςε οριηόντιο επίπεδο είναι υ = 0 m/s ενϊ θ ακτίνα τθσ R = 0, m. Η ςφαίρα ςτθν πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ Φιλιοποφλου Ειρινθ Προςθήκη νζων πεδίων Ασ υποκζςουμε ότι μετά τθ δθμιουργία του πίνακα αντιλαμβανόμαςτε ότι ζχουμε ξεχάςει κάποια πεδία. Είναι ζνα πρόβλθμα το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου

Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου Ένασ φοιτητήσ έγραψε ςτην αναφορά του το παρακάτω: Κατά τθ γνώμθ μου θ πλθροφορία για τισ επιχειριςεισ λαμβάνει πολφ ςθμαντικό ρόλο. Κατά τθ γνώμθ μου, ο ρόλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ.

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ. Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ. Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πνομα Ομάδασ: Προγραμματιςμόσ ενόσ κινοφμενου ρομπότ

Πνομα Ομάδασ: Προγραμματιςμόσ ενόσ κινοφμενου ρομπότ Φφλλο Εργαςίασ : Ακολοφθηςε τισ εντολζσ μου! Τάξθ: Β Γυμναςίου Ενότθτα: Λφνω προβλιματα με υπολογιςτικά φφλλα Εμπλεκόμενεσ ζννοιεσ: ρομποτικι, Lego Mindstorms, υπολογιςτικά φφλλα, ςυναρτιςεισ, γραφιματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Α ΟΜΑΔΑ) ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ [1] 1. Ποια πιςτεφεισ ότι είναι τα μθνφματα που ικελε να προβάλει θ ςυγγραφζασ με το βιβλίο; Η ςυγγραφζασ κζλει να τονίςει με τθν Αγγελίνα, το κορίτςι

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΚΦΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Υπ. Κ. Παπαμιχάλθσ. Μζτρηςη του λόγου γ=c P /C V των αερίων με τη μζθοδο Clement Desormes

Α ΕΚΦΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Υπ. Κ. Παπαμιχάλθσ. Μζτρηςη του λόγου γ=c P /C V των αερίων με τη μζθοδο Clement Desormes Α ΕΚΦΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Υπ. Κ. Παπαμιχάλθσ Μζτρηςη του λόγου γ=c P /C V των αερίων με τη μζθοδο Clement Desormes Στόχοι 1. Ανάλυςθ τθσ λειτουργίασ τθσ πειραματικισ διάταξθσ 2. Εφαρμογι των νόμων τθσ κερμοδυναμικισ

Διαβάστε περισσότερα

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Μοντζλα Αςφάλειασ Σςιρόπουλοσ Γεϊργιοσ ΣΙΡΟΠΟΤΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 1 Μοντζλα Αςφάλειασ Οι μθχανιςμοί που είναι απαραίτθτοι για τθν επιβολι μιασ πολιτικισ αςφάλειασ ςυμμορφϊνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΧΕΣ ΟΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΙΧΕΙΗΣΕΩΝ & ΥΡΗΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΡΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΧΕΣ ΟΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΙΧΕΙΗΣΕΩΝ & ΥΡΗΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΡΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΧΕΣ ΟΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΙΧΕΙΗΣΕΩΝ & ΥΡΗΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Να χαρακτηρίςετε τισ προτάςεισ που ακολουθοφν, γράφοντασ ςτο τετράδιό ςασ, δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ.

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ. Οι ιδιότθτεσ των πεδίων διαφζρουν ανάλογα με τον τφπο δεδομζνων που επιλζγουμε. Ορίηονται ςτο κάτω μζροσ του παρακφρου ςχεδίαςθσ του πίνακα, ςτθν καρτζλα Γενικζσ. Ιδιότθτα: Μζγεκοσ πεδίου (Field size)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΚΦΕ Α & Β ΑΝΑΣΟΛΙΚΗ ΑΣΣΙΚΗ τόχοι Μετά το πζρασ τθσ εργαςτθριακισ άςκθςθσ, οι μακθτζσ κα πρζπει να είναι ςε κζςθ:

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τίτλοσ τθσ ζρευνασ: «Ποια είναι θ επίδραςθ τθσ κερμοκραςίασ ςτθ διαλυτότθτα των ςτερεϊν ςτο νερό;» 2) Περιγραφι του ςκοποφ τθσ ζρευνασ: Η ζρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος ΑΝΣΙΜΕΣΩΠΙΘ Άγχοσ - τρεσ τθσ κακθμερινότθτασ ζχει επιπτϊςεισ ςτθν υγεία και ποιότθτα τθσ ηωισ μασ Διακρίνεται :Οξφ-χρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Πειρατεία Λογιςμικοφ Άδεια χριςθσ, Πειρατεία Λογιςμικοφ, Πιςτοποιθτικό Αυκεντικότθτασ, Δωρεάν Λογιςμικό (Freeware), Λογιςμικό Ανοικτοφ Κϊδικα (Open source)

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά;

Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά; ; Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά; 30/1/ 2 Η φυςικι τθσ ςθμαςία είναι ότι προςδιορίηει τθ ςτροφικι κίνθςθ ενόσ ςτερεοφ ωσ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μπάμα Τα παιδιά ανακαλφπτουν τισ δυςκολίεσ που αντιμετωπίηει μια φτωχι κοινότθτα τθσ Κζνυασ

Η Μπάμα Τα παιδιά ανακαλφπτουν τισ δυςκολίεσ που αντιμετωπίηει μια φτωχι κοινότθτα τθσ Κζνυασ Το ςχζδιο εργαςίασ «Στθν Κζνυα με τθν Έβελιν» αποτελείται από πζντε αυτοτελείσ ενότθτεσ και μια δραςτθριότθτα αξιολόγθςθσ τθσ εργαςίασ. Κεντρικόσ άξονασ είναι θ ηωι των κατοίκων τθσ κοινότθτασ Μπάμα, που

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ. Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ

Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ. Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ Οκτώβριοσ 2013 Η αντλία κερμότθτασ 65% οικονομία ςε ςχζςη με ζνα ςυμβατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 5 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel Erasmus+ Programme Strategic Partnership Project Title: One Minute May Save A Life No. project: 2015-1-RO01-KA202-014982 Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ Πλοι οι ςπουδαςτζσ ακολουκοφν το νζο πρόγραμμα ςπουδών από το παρόν εξάμθνο που βρίςκονται. Για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Θ «Βοικεια» ςτον Υπολογιςτι

ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Θ «Βοικεια» ςτον Υπολογιςτι ΕΝΟΤΘΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΘ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Θ «Βοικεια» ςτον Υπολογιςτι Βοικεια (Help), Ευρετιριο, Κόμβοσ, Λζξθ κλειδί, Σφνδεςμόσ, Υπερκείμενο Τι είναι θ «Βοικεια» ςτουσ υπολογιςτζσ; Πώσ ενεργοποιοφμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα

Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα Τα ψθφιακά λογικά κυκλϊματα που μελετιςαμε μζχρι τϊρα ιταν ςυνδυαςτικά κυκλϊματα. Στα ςυνδυαςτικά κυκλϊματα οι ζξοδοι ςε κάκε χρονικι ςτιγμι εξαρτϊνται αποκλειςτικά και μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7) Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων (v.1.0.7) 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ διαδικαςίασ διαχείριςθσ ςτθλών βιβλίου Εςόδων - Εξόδων.

Διαβάστε περισσότερα

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Περιεχόμενα 1. Επαφζσ... 3 2. Ημερολόγιο Επιςκζψεων... 4 3. Εκκρεμότθτεσ... 5 4. Οικονομικά... 6 5. Το 4doctors ςτο κινθτό ςου... 8 6. Υποςτιριξθ... 8 2 1. Επαφζσ Στισ «Επαφζσ»

Διαβάστε περισσότερα

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Η ΟΡΙΖΟΝΣΙΑ ΒΟΛΗ ΜΕΑ ΑΠΟ ΣΙ ΝΕΕ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΕ Εισαγωγή Ο καταλλθλότεροσ χϊροσ για ζνα επιτυχθμζνο μάκθμα φυςικισ είναι το εργαςτιριο φυςικϊν επιςτθμϊν.

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Πληθυςμόσ : Η εξζλιξη τησ νόςου από υγιζσ άτομα ςε άτομα με βαθμό ςοβαρότητασ τησ νόςου που είναι μεταβαλλόμενοσ

Διαβάστε περισσότερα