Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών"

Transcript

1 Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών

2 Ορισµοί Γέφυρα Γέφυρα είναι κάθε τεχνικό έργο µε οποιαδήποτε διάταξη ανοιγµάτων που φέρει µια οδό, µια σιδηροδροµική γραµµή πάνω από οποιοδήποτε εµπόδιο µε απόσταση άνω των 6,00 µέτρων. Οι γέφυρες µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να γεφυρωθούν υγρά ή ξηρά κωλύµατα, για τη δηµιουργία άνω και κάτω διαβάσεων σιδηροδροµικών γραµµών και οδών κάθε κατηγορίας και χρήσης. Κάτω ιάβαση Κάτω διάβαση είναι ένα τεχνικό έργο µε οποιαδήποτε διάταξη ανοιγµάτων που φέρει οδό ή σιδηροδροµική γραµµή κάτω από την κύρια οδό. Άνω ιάβαση Άνω διάβαση είναι ένα τεχνικό έργο µε οποιαδήποτε διάταξη ανοιγµάτων που φέρει οδό ή σιδηροδροµική γραµµή πάνω από µία δευτερεύουσα οδό.

3 Τα κύρια µέρη µιας γέφυρας Τα κύρια µέρη που συνθέτουν µια γέφυρα κατασκευασµένη µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων προεντεταµένων δοκών είναι : Το σύστηµα θεµελίωσης Τα ακρόβαθρα Τα µεσόβαθρα Η ανωδοµή ( προεντεταµένα δοκάρια, πλάκα κυκλοφορίας) Οι αρµοί Τα εφέδρανα Τα Stoppers ( συσκευές δυναµικής εµπλοκής κατά τον σεισµό ) Το σύστηµα αποχέτευσης / αποστράγγισης. Πυλώνες ηλεκτροφωτισµού Τα στηθαία ασφαλείας

4 Μέθοδος των προκατασκευασµένων προεντεταµένων δοκών Η συγκεκριµένη πρακτική της µεθόδου κατασκευής γεφυρών µε προκατασκευασµένα δοκάρια, βασίζεται στην προκατασκευή προεντεταµένων δοκών στο εργοτάξιο, την µεταφορά αυτών στο σηµείο τοποθέτησης και την κατασκευή του φορέα γέφυρας µε την χρήση πρόπλακων. Οι πρόπλακες, φέρουν οπλισµό από το εργοστάσιο παραγωγής και τοποθετούνται µε την βοήθεια ενός απλού γερανού.

5 Πλεονεκτήµατα Μειονεκτήµατα της µεθόδου Τα πλεονεκτήµατα της µεθόδου κατασκευής γεφυρών µε προκατασκευασµένες δοκούς είναι : Ταχύτητα κατασκευής. Οικονοµία λόγω της µη χρήσης ικριωµάτων. Απλή εφαρµογή λόγω απλότητας και χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση πολύπλοκων διατάξεων. Τα µειονεκτήµατα της µεθόδου είναι : Έλλειψη σε µονολιθικότητα σε συνδυασµό µε τον σεισµικό κίνδυνο. Αυξηµένες απαιτήσεις συντήρησης λόγω ύπαρξης µεγάλου αριθµού εφεδράνων. Συγκέντρωση οπλισµού για την µεταβίβαση δυνάµεων στις µεταβατικές επιφάνειες, γεγονός που απαιτεί µεγάλη προσοχή κατά την σκυροδέτηση. Αµφίβολο αισθητικό αποτέλεσµα, το οποίο δεν είναι συνηφασµένο µε την µέθοδο αλλά µε την ακολουθούµενη πρακτική της υλοποίησης της.

6 Τρόποι και συστήµατα προκατασκευής Ανάλογα µε το σύστηµα δόµησης και τον τρόπο µε τον οποίο εφαρµόζεται διακρίνουµε δύο συστήµατα προκατασκευής : Μικτό σύστηµα προκατασκευής, το οποίο συνίσταται στην σύνδεση των προκατασκευασµένων δοκών µε έγχυτο επί τόπου σκυρόδεµα. Σύστηµα πλήρους προκατασκευής, στο οποίο το άνοιγµα γεφυρώνει ένα µόνο προκατασκευασµένο στοιχείο.

7 Περιοχή και τρόπος εφαρµογής της µεθόδου Μέσα από στατιστικές αναλύσεις αλλά και από πρακτικές εφαρµογές της κάθε µεθόδου, έχει βρεθεί για κάθε µέθοδο ξεχωριστά µια περιοχή εφαρµογής που προφανώς µέσα σε αυτήν την περιοχή η µέθοδος αποδίδει καλύτερα. Από άποψη µικρών ανοιγµάτων, η ευνοϊκότερη περιοχή για την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών κυµαίνεται από 18 έως 28 µέτρα. Λιγότερο ευνοϊκές περιοχές είναι αυτές από 10 έως 18 µέτρα και από 28 έως 35 µέτρα. Ανοίγµατα µικρότερα από τα 10 µέτρα και µεγαλύτερα από 35 µέτρα, ανήκουν στη δυσµενή περιοχή της µεθόδου. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο της ARS 23/1993 του Οµοσπονδιακού Υπουργείου της Γερµανίας για την περιοχή εφαρµογής της µεθόδου των προκατασκευασµένων δοκών ισχύουν οι ακόλουθες οδηγίες : Μήκος ανοιγµάτων < 35 µέτρα. Γωνία λοξότητας γέφυρας > 60ο. Οριζοντιογραφική ακτίνα καµπυλότητας R > 500 µέτρα. Όχι εφαρµογή σε µεγάλες γέφυρες. ιατµητική σύνδεση των προκατασκευασµένων δοκών µε έγχυτες εγκάρσιες διαδοκίδες και έγχυτη πλάκα. Ελαχιστοποίηση των εφεδράνων στον απολύτως απαραίτητο αριθµό.

8 Μηχανοποιηµένες µέθοδοι κατασκευής βάθρων Μέθοδος αναρριχόµενου Ξυλοτύπου. Με τη µέθοδο του αναρριχόµενου ξυλοτύπου, κάθε επιµέρους τµήµα βάθρου σκυροδετείται, µε τη βοήθεια κατάλληλου ξυλοτύπου ύψους 3,00 έως 6,00 µέτρα. Μετά την σκλήρυνση του σκυροδέµατος τα επιµέρους τµήµατα του ξυλοτύπου αποσυναρµολογούνται και αναρριχώνται σε επόµενη στάθµη. Έπειτα επανασυνδέονται, ελέγχονται και όλα είναι έτοιµα για την επόµενη σκυροδέτηση.

9 Ρυθµός προόδου της µεθόδου Στην ουσία δεν υπάρχουν δεσµεύσεις οι οποίες να επιβάλλονται από την κατασκευαστική διαδικασία. Η χρήση ρευστοποιητών για την εξασφάλιση της εργασιµότητας δεν δηµιουργεί προβλήµατα κατά την εφαρµογή της µεθόδου. Ένας τυπικός κύκλος εργασιών που απαιτείται για την κατασκευή τµήµατος µήκους 3,00 έως 5,00 µέτρων διαρκεί συνήθως 4-6 µέρες.

10 Κωλύµατα (εµπόδια) που γεφυρώνονται Ο σκοπός για τον οποίο δηµιουργείται ένα µεγάλο τεχνικό έργο τις περισσότερες φορές διαφέρει από έργο σε έργο. Αυτός µπορεί να είναι η υπερπήδηση υγρών εµποδίων όπως είναι τα ποτάµια. Άλλες φορές µπορεί να είναι η δηµιουργία ενός ανισόπεδου κόµβου στην τοποθεσία κατασκευής της γέφυρας. Σκοπός ενός έργου µπορεί να είναι και οι άνω διαβάσεις των σιδηροδροµικών γραµµών, καθώς επίσης και η γεφύρωση χαραδρών ή ακόµη και η σταθερή πορεία της ερυθράς ενός αυτοκινητοδρόµου υψοµετρικά σε περιπτώσεις που η επίχωση αυτών των περιοχών είναι ασύµφορη ( κοιλαδογέφυρες).

11 Το σύστηµα θεµελίωσης Τα θεµέλια έχουν σκοπό να µεταφέρουν τα φορτία όλης της κατασκευής στο έδαφος κατανέµοντας τα. Έτσι το έδαφος µπορεί να τα αναλάβει µε επαρκή ασφάλεια και χωρίς µεγάλες και ανεπιθύµητες παραµορφώσεις. Τα είδη θεµελίωσης παρουσιάζονται παρακάτω : Επιφανειακή θεµελίωση Επιφανειακή µε ανασήκωµα Πασσαλοκολώνες Πάσσαλοι µε κεφαλόδεσµο Φρέατα

12 Ακρόβαθρα γεφυρών Η θέση των ακροβάθρων είναι στην αρχή και στο τέλος µιας γέφυρας, αποτελούν τον οδηγό µετάβασης από το επίχωµα στο κατάστρωµα και αντίστροφα. Ο σκοπός τους είναι : Να παραλαµβάνουν τις οριζόντιες και κατακόρυφες αντιδράσεις της ανωδοµής. Να εξασφαλίζουν τον απαιτούµενο χώρο για τις οριζόντιες µετατοπίσεις της ανωδοµής. Να εγκιβωτίζουν το επίχωµα µε τους πτερυγότοιχους. Να αναλαµβάνουν τις ωθήσεις από το επίχωµα και να τις µεταφέρουν στο έδαφος.

13 Μεσόβαθρα Τα µεσόβαθρα είναι αυτά που καθορίζουν τον αριθµό και το µήκος των ανοιγµάτων, κύριος σκοπός τους είναι να µεταφέρουν τα φορτία από τις οριζόντιες και κατακόρυφες µετατοπίσεις. Η µορφή των µεσόβαθρων εξαρτάται από το ύψος του µεσόβαθρου αλλά και το είδος του κωλύµατος που πρόκειται να γεφυρωθεί. Μορφές µεσόβαθρων : Κυκλικά. Ορθογωνικά. Πολυγωνικά. Τοιχοειδή.

14 Η κεφαλή του µεσόβαθρου Η κεφαλή του µεσόβαθρου ή αλλιώς κεφαλοδοκός είναι το στοιχείο που βρίσκεται στο υψηλότερο µέρος του µεσόβαθρου. Περιγραφικά θα µπορούσαµε να πούµε πως είναι µια δοκός, συνήθως πρόβολος ( αµφιπροέχουσα δοκός) κατά την εγκάρσια διεύθυνση του τεχνικού. Ο σκοπός της κεφαλοδοκού είναι να µεταβιβάζει τις µεγάλες δυνάµεις τις ανωδοµής στους στύλους των µεσόβαθρων και αυτοί µε τη σειρά τους στη θεµελίωση.

15 Προεντεταµένοι προκατασκευασµένοι δοκοί Κύριο χαρακτηριστικό της µεθόδου και της ανωδοµής είναι οι προεντεταµένες δοκοί. Κύριος επίσης είναι και ο σκοπός αυτών καθώς αυτές είναι που γεφυρώνουν το όποιο άνοιγµα και δηµιουργούν την ανωδοµή, επίσης πάνω τους µορφώνεται το κατάστρωµα του τεχνικού.

16 Το σκυρόδεµα το οποίο χρησιµοποιείται για την κατασκευή των δοκών είναι προεντεταµένο µε αυξηµένες ιδιότητες έτσι ώστε να µπορούν να κατασκευαστούν µεγάλα ανοίγµατα και να παραληφθούν οι δυνάµεις µε ασφάλεια. Πολύ σηµαντικό ρόλο για την επίτευξη γεφύρωσης τόσο µεγάλων ανοιγµάτων, που µπορεί να φτάσουν και τα 42 µέτρα παίζει ο οπλισµός προέντασης. Σε προκαθορισµένες θέσεις τοποθετείται και εκτείνεται σε όλο το µήκος του δοκαριού. Στις άκρες τις δοκού τα σύρµατα της προέντασης καταλήγουν σε τύµπανο από το οποίο µε ειδικές διατάξεις και σε καθορισµένα χρονικά διαστήµατα υποβάλλονται σε προένταση µερική ή ολική.

17 ιαδοκίδες Η χρήση των διαδοκίδων είναι απαραίτητη κατά τη µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών, σκοπός τον διαδοκίδων είναι η εγκάρσια σύνδεση των δοκών. Άρα οι διαδοκίδες είναι τοιχεία µε ύψος αναλογικό των δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα. Η σύνδεση του οπλισµού των δοκών µε αυτό των διαδοκίδων γίνεται χάρη στην µόρφωση από πριν, αναµονών στα προκατασκευασµένα δοκάρια, ακολούθως τοποθετείται και ο οπλισµός των διαδοκίδων και σκυροδετούνται επί τόπου.

18 Εφέδρανα Ένα ακόµη κύριο µέρος µιας γέφυρας είναι και τα εφέδρανα. Η θέση των εφεδράνων βρίσκεται ανάµεσα στην ανωδοµή και την υποδοµή, παίζουν πολύ µεγάλο ρόλο στην συµπεριφορά της κατασκευής και εκτελούν τις παρακάτω λειτουργίες : Μεταφέρουν τα φορτία κυκλοφορίας, τα φορτία λόγω σεισµού, τα ίδια βάρη της ανωδοµής, φορτία σεισµών και ανέµων από την ανωδοµή στην υποδοµή. Επιτρέπουν τις σχετικές µετατοπίσεις µεταξύ της ανωδοµής και της υποδοµής. Οι µετακινήσεις οι οποίες µπορούν να συµβούν κατά την διαµήκη ή την εγκάρσια διεύθυνση της γέφυρας µπορεί να προέρχονται από συστολή κατά την πήξη, ερπυσµό του σκυροδέµατος και από θερµοκρασιακές µεταβολές.

19 Τα εφέδρανα τα οποία δεν επιτρέπουν την κατά µήκος ή την εγκάρσια µετακίνηση της ανωδοµής, χαρακτηρίζονται ως σταθερά εφέδρανα. Τα εφέδρανα τα οποία επιτρέπουν την κατά µήκος ή την εγκάρσια µετακίνηση, χαρακτηρίζονται ως κινητά εφέδρανα. Τόσο τα σταθερά όσο και τα κινητά εφέδρανα, επιτρέπουν την στροφή.

20 Προένταση των δοκών Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προένταση των δοκών έτσι ώστε να µην εξαντληθούν οι επιτρεπόµενες τάσεις θλίψης. Η εξάντληση αυτή των τάσεων θλίψης σε συνδυασµό µε το χρόνο που µεσολαβεί µέχρι την ενσωµάτωση τους στην κατασκευή, µπορεί να δηµιουργήσει παραµορφώσεις µη αναστρέψιµες, µε συνέπειες στην λειτουργικότητα της κατασκευής. Τέτοιο φαινόµενο είναι το φαινόµενο γιρλάντας.

21 Ξυλότυποι Γεφυρών Σύστηµα αναρρίχησης MF 240 της DOKA Ο ξυλότυπος είναι συνδεδεµένος µε την σκαλωσιά αναρρίχησης σχηµατίζοντας έτσι ένα ενιαίο σύνολο, που µεταφέρεται µε τον γερανό σε µία φάση. Με τον τρόπο αυτό µειώνεται σηµαντικά ο χρόνος ανύψωσης και αναρρίχησης.

22 Το σύστηµα αναρρίχησης MF 240 αποτελείται από: Την µονάδα αναρρίχησης MF. Είναι µεγάλη πλατφόρµα πλάτους 2,4 µέτρα για άνετη και ασφαλή πρόσβαση στον ξυλότυπο. Ακόµη δίνεται η δυνατότητα οπίσθιας µετακίνησης κατά 75 cm για ευκολότερο καθαρισµό του ξυλοτύπου και απλούστερη τοποθέτηση του οπλισµού. Τον πρόβολo αναρρίχησης MF. Ο οποίος µπορεί να συνδυαστεί µε δοκιδωτούς και πλαισιωτούς ξυλότυπους. Μπορεί επίσης να αναλάβει µεγάλα φορτία ( έως 50 ΚΝ ανά πρόβολο αναρρίχησης) και να µεταβάλει την κλίση του κατά 15ο. Τις πλατφόρµες εργασίας. Λόγω της τυποποίησης τους µπορούν να χρησιµοποιηθούν σαν πλατφόρµες σκυροδέτησης ή σαν ενδιάµεσες και κρεµαστές πλατφόρµες σε διαφορετικούς συνδυασµούς και πολύπλευρες εφαρµογές..

23 Σύστηµα αναρρίχησης Κ της DOKA Το πολύπλευρο σύστηµα αναρρίχησης Κ, αποτελείται από αναδιπλώσιµες πλατφόρµες και στοιχεία ξυλοτύπων. Χρησιµοποιείται για κατασκευές όπου ο ξυλότυπος πρέπει να µεταφερθεί σε πολλά επίπεδα προς τα επάνω. Για τον καθαρισµό τους απαιτείται ανατροπή του ξυλοτύπου. Τα πλεονεκτήµατα του συστήµατος αναρρίχησης Κ, οφείλονται στην ταυτόχρονη µεταφορά της πλατφόρµας αναρρίχησης και του ξυλοτύπου. Έτσι, ο εύκολα συναρµολογούµενος συνδυασµός των δoκιδωτών ξυλοτύπων µε την αναδιπλώσιµη πλατφόρµα Κ σε ένα ενιαίο σύστηµα αναρρίχησης Κ εξοικονοµεί χρόνο µεταφοράς, αφού απαιτείται µόνο ένας γερανός για την τοποθέτηση και µεταφορά του.

24 To σύστηµα αναρρίχησης Κ αποτελείται από την κύρια αναδιπλώσιµη πλατφόρµα Κ, η οποία είναι αναδιπλώσιµος πρόβολος Κ, σε συνδυασµό µε ξύλινα στοιχεία. Κύριο ακόµη στοιχείο είναι και ο πρόβολος σκυροδέτησης, ο οποίος συντίθεται από µεταλλικούς ή ξύλινους διαδρόµους, καθώς και προστατευτικό στηθαίο S. όλα αυτά συνδέονται µε κύρια και ελάσµατα πολλών χρήσεων WS10, σωλήνες σκαλωσιάς και υποστηρίγµατα 340 της DOKA. Τα πλεονεκτήµατα που µπορούν να αναφερθούν είναι τα εξής: Αποφεύγονται χρονοβόρες ενδιάµεσες αποθηκεύσεις του ξυλοτύπου κατά την µεταφορά. Συµπυκνώνει χρονικά τις διαδικασίες. Μειώνει τις δαπάνες προσωπικού χάρη στο εύκολο καλούπωµα και ξεκαλούπωµα χωρίς γερανό. Προσφέρει γρήγορη και ακριβή δυνατότητα ρύθµισης του ξυλοτύπου προς όλες τις διευθύνσεις.

25 Ξυλότυπος TOP50 Οι δοκιδωτοί ξυλότυποι TOP50, είναι ξυλότυποι κοµµένοι σε συγκεκριµένες διαστάσεις από τυποποιηµένα στοιχεία για διάφορες εργασίες. Πλήρη εφαρµογή βρίσκουν και για κάθε µορφή βάθρων, ακροβάθρων καθώς και για όλες τις επιθυµητές διαστάσεις. Η επιφάνεια σκυροδέτησης (3) δηµιουργείται από τα ξύλινα δοκάρια της DOKA H20TOP (1) καθώς και από τα χαλύβδινα ελάσµατα WS (2). Ανάλογα µε το αναµενόµενο φορτίο που πρόκειται να παραληφθεί οι αποστάσεις των ξύλινων δοκαριών και των µεταξύ τους συνδέσεων µε χαλύβδινα ελάσµατα µπορούν να µειωθούν ή να διευρυνθούν.

26 Σανίδες καλουπώµατος 3-SO της DOKA Οι σανίδες καλουπώµατος παίζουν µεγάλο ρόλο στο δέσιµο των καλουπιών, καθώς είναι αυτές που καθορίζουν την ποιότητα της επιφάνειας του οπλισµένου σκυροδέµατος µετά το ξεκαλούπωµα. Τεχνικά χαρακτηριστικά Επιφάνεια : Κόλλα ρητίνης µελαµίνης ουρίας µε πρόσθετη µονόπλευρη στεγανωτική επάλειψη πολυουρεθάνης και επίστρωση σωµατιδίων κορουνδίου. Συγκόλληση : Ανθεκτική σε βρασµό και αδιάβροχη. Σόκορο : Γαλάκτωµα εµποτισµού DOKA κίτρινο. Πάχος : 21 και 27 mm.

27 Σύστηµα αντιστήριξης Τα πλαίσια αντιστήριξης προσφέρουν ασφαλή µεταβίβαση των φορτίων σκυροδέτησης µέσω λοξών αγκυρίων, όταν τα στοιχεία των πλαισιωτών ή δοκιδωτών ξυλοτύπων δεν µπορούν να αγκυρωθούν µέσα από το µπετόν. Μπορούµε να αναφέρουµε τα απλά πλαίσια αντιστήριξης καθώς και πιο σύνθετα, σε διάφορες διαστάσεις και για όλες τις εφαρµογές. Aπλό πλαίσιο αντιστήριξης Variabel της DOKA, είναι ένας συνδυασµός από τυποποιηµένα χαλύβδινα ελάσµατα και πρόσθετα εξαρτήµατα, για τη δηµιουργία ενός πλαισίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι : Ότι αποτελείται από τυποποιηµένα χαλύβδινα ελάσµατα. Μπορεί να ενισχυθεί µε απλούς σωλήνες σκαλωσιάς. Η συναρµολόγηση και η µεταφορά του γίνεται µε το χέρι.

28 Σύνθετα πλαίσια αντιστήριξης Universal F της DOKA Τα σύνθετα πλαίσια βρίσκουν εφαρµογή σε σκυροδετήσεις που απαιτούν τέτοια αντιστήριξη ώστε να παραληφθούν µεγαλύτερες πιέσεις, που τα απλά πλαίσια αντιστήριξης δεν µπορούν να παραλάβουν

29 Τα κύρια χαρακτηριστικά των σύνθετων πλαισίων αντιστήριξης Universal F ποικίλουν και διαφέρουν από τον τρόπο µε τον οποίο χρησιµοποιούνται, έτσι µπορούµε να πούµε πως τα πλαίσια αντιστήριξης Universal F : Μπορούν να επεκταθούν απλά και γρήγορα µε προσυναρµολογηµένες πλακέτες στο πλαίσιο προσάρτησης. Μπορούν να προσαρµοστούν απλά σε ανωµαλίες εδάφους µε µοχλούς µε αρθρωτή πλάκα βάσης. Μπορεί να αναρτηθεί και να µεταφερθεί απλά χάρη στα ενσωµατωµένα στοιχεία ανάρτησης. Μεγάλη ενίσχυση µε προσυναρµολογηµένες συνδέσεις. Μπορούµε να σκυροδετήσουµε σε ύψος έως 6,00 m χωρίς τη βοήθεια γερανού χάρη στις προσαρτώµενες ρόδες.

30 Φουρκέτες Ξυλοτύπων Κώνοι κρέµασης Οι φουρκέτες ξυλοτύπων καθώς και τα ασφαλή σηµεία κρέµασης είναι καθοριστικά για την οικονοµική και ασφαλή χρήση των ξυλοτύπων, των συστηµάτων αναρρίχησης, των πλαισίων αντιστήριξης και των πλατφόρµων εργασίας. Οι φουρκέτες και ο εξοπλισµός αγκύρωσης : Παρέχουν ασφάλεια και στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα κατασκευής. Μειώνουν το κόστος ηµεροµισθίων για την αγκύρωση µε εύκολη συναρµολόγηση µε σφυρί. Έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής, ανθεκτικότητα και δεν χρειάζονται συχνό καθάρισµα

31 Τεχνική αγκύρωσης Το σύστηµα αγκύρωσης µε φουρκέτες αποτελείται από : Τις ροζέτες, µε αυτές στερεώνονται και λύνονται γρήγορα όλες οι φουρκέτες. Τις φουρκέτες, είναι κατασκευασµένες από ειδικό κράµα χάλυβα και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικές στον εφελκυσµό. Τα αυτοκαθαριζόµενα σπειρώµατα επιτρέπουν γρήγορη στερέωση. 1.Αγκύρωση µε πλακέτες µε ντίζα 2.Αγκύρωση µε φουρκέτα µε σπασίµατα

32 Βοηθητικός εξοπλισµός αγκύρωσης Στο σύστηµα αγκύρωσης της DOKA, περιβάλλονται κατάλληλα συνδυασµένα βοηθητικά εξαρτήµατα αγκύρωσης που χρησιµεύουν κατά τη σκυροδέτηση όπως προστατευτικοί σωλήνες, αποστάτες και τάπες για µπετόν. Για να µπορέσει να γίνει σωστή τοποθέτηση του συστήµατος αγκύρωσης στα προβλεπόµενα από τη µελέτη του ξυλοτύπου σηµεία, πρέπει να εξασφαλιστεί η στεγανότητα στα σηµεία αυτά. Αυτό πραγµατοποιείται όταν υπάρχει καλή σύνδεση µεταξύ του µπετόν και των προστατευτικών σωλήνων ή των φουρκετών που βρίσκονται µέσα στο µπετόν.

33 Σύστηµα Ασφάλειας στο Εργοτάξιο Εργασίες όπως η σκυροδέτηση, το καλούπωµα και η τοποθέτηση του οπλισµού του σκυροδέµατος σε µεγάλα ύψη και κάτω από αντίξοες συνθήκες απαιτούν σύστηµα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Τα µέτρα προστασίας που χρησιµοποιούνται κατά την σκυροδέτηση βάθρων σε µικρά και µεγάλα ύψη αλλά και στις δοκούς έδρασης, είναι πλατφόρµες, πρόβολοι συγκεκριµένου πλάτους και προστατευτικά στηθαία.

34 Πλατφόρµες-Επίπεδα Εργασίας Αναδιπλώσιµη Πλατφόρµα Κ Είναι πτυσσόµενη πλατφόρµα για την εξοικονόµηση χώρου, µε µεγάλη φέρουσα ικανότητα 600 kg/m2 και πλάτους 1,80 m για να δηµιουργηθεί ένα ασφαλές επίπεδο εργασίας. Η πλατφόρµα Κ είναι αναδιπλώσιµη πράγµα που επιτρέπει το γρήγορο ξεδίπλωµα και τοποθέτηση µε γερανό στο εργοτάξιο, για την επίτευξη του στόχου µας.

35 Πλατφόρµα σε Πρόβολο Η πλατφόρµα σε πρόβολο χρησιµοποιείται αφού συναρµολογηθεί ακόµη πιο οικονοµικά και γρήγορα. Προσφέρει µεγάλες επίπεδες επιφάνειες χωρίς µεµονωµένους προβόλους και κινητά µαδέρια. Είναι εύκολη στη χρήση και η ανάρτηση της γίνεται µε γερανό.

36 Προστατευτικό Στηθαίο Σχήµατος Τ Το προστατευτικό στηθαίο Τ είναι εγκεκριµένο από τον γερµανικό TUV, βοηθά στη λήψη προστατευτικών µέτρων σε ανασφάλιστα άκρα πλακών και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες στερέωσης σε πάρα πολλές θέσεις.

37 Ξυλότυποι Ακραίων Γεφυρών Τ Χάρη στη µεγάλη ευκολία προσαρµογής του προβόλου ακραίου γέφυρας και τη δυνατότητα ελεύθερης ρύθµισης ύψους της προέκτασης στήριξης µε µοχλό, ο ξυλότυπος ακραίων γεφυρών Τ µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε πολύπλευρες εφαρµογές. Οι ξυλότυποι ακραίων γεφυρών Τ συναρµολογούνται µε το χέρι και µπορούν να κατασκευαστούν µε αυτούς γρήγορα και απλά στηθαία ακραίων γεφυρών.

38 Τα ελάχιστα επιπλέον εξαρτήµατα χαρακτηρίζονται από το µικρό βάρος τους και την µεγάλη φέρουσα ικανότητα τους. Οικονοµικότερη είναι η χρήση τους σε : Φέρουσες κατασκευές µικρού µήκους. Μεσαία µήκη γεφυρών µε µικρά διαστήµατα µεταφοράς. Γέφυρες µε µικρές ακτίνες.

39 Σύστηµα Μεταφοράς Τ Το κινητό σύστηµα µεγάλης χωρητικότητας και µεταφοράς Τ είναι έτοιµο σύστηµα, µε προκατασκευασµένους ξυλοτύπους ακραίων γεφυρών µεγάλης επιφάνειας που µπορούν να µεταφερθούν ολόκληροι. Η πλατφόρµα ακραίου γέφυρας Τ µας προσφέρει σε πολύ λίγο χρόνο ασφαλείς επιφάνειες εργασίας. Ιδίως όταν πρέπει να κατασκευαστούν ξυλότυποι ακραίων γεφυρών σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, όπως είναι οι γέφυρες οδών ταχείας κυκλοφορίας, εθνικών οδών και σιδηροδροµικών γραµµών. Το σύστηµα µεταφοράς Τ είναι γαλβανισµένο, µε µεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι προσυναρµολογηµένη για µικρότερες ανάγκες αποθήκευσης και για γρηγορότερη συναρµολόγηση ή αποσυναρµολόγηση.

40 Η χρήση των κινητών ξυλοτύπων ακραίων γεφυρών παρουσιάζεται οικονοµικότερη για : Φέρουσες κατασκευές µεγάλου µήκους. Μεγαλύτερους αριθµούς εφαρµογών. Σταδιακή µεταφορά. Φέρουσες κατασκευές χωρίς τη δυνατότητα ανάρτησης στο κάτω µέρος της πλάκας του προβόλου. Ανακαίνιση υπαρχόντων κατασκευών. Γέφυρες µε µεγάλες ακτίνες.

41 Μεταλλότυπος προκατασκευασµένων δοκών Ο µεταλλότυπος των προκατασκευασµένων δοκών µπορεί να αναλυθεί σε δύο ίσου µήκους, διατοµής και ύψους κοµµάτια. Τα δύο αυτά κοµµάτια του µεταλλότυπου συνήθως γίνονται κατόπιν παραγγελίας σε µεγάλες βιοµηχανίες.

42 Τα χαρακτηριστικά τους είναι οι συµµετρικές θέσεις για την πλαϊνή αντιστήριξη του καλουπιού, όπως επίσης και θέσεις στο πάνω µέρος του µεταλλοτύπου που βοηθούν στο να κρατηθεί ο µεταλλότυπος σταθερός κατά τη σκυροδέτηση µε ντίζες.

43 Ξυλότυπος δοκού έδρασης Για την έδραση των προκατασκευασµένων δοκών στις θέσεις των βάθρων, είπαµε πως διαµορφώνεται αµφιπροέχουσα δοκός (πρόβολος), προκαθορισµένου µήκους, πλάτους, ύψους. Λόγω του µεγάλου όγκου της κεφαλοδοκού, είναι απαραίτητος ένας ξυλότυπος, ο οποίος µπορεί να παραλάβει µε ασφάλεια τις δυνάµεις που αναπτύσσονται κατά τη σκυροδέτηση. Έτσι µπορούµε να πούµε πως ανάγκη του ξυλοτύπου της δοκού έδρασης είναι η αντιστήριξη του ξυλοτύπου µε σύστηµα αντιστήριξης.

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής.

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Α.Σ. Μαρής, Σ.Θ. εµερτζή, Α.Π. Μακρανδρέου ιπλωµατούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Χ.Γ. Παπουτσή ιπλωµατούχος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. 1 ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Στατική μελέτη: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Σύμβουλος στατικής μελέτης: Καθ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Στοιχεία γεφυρών Ακρόβαθρο Φορέας ανωδομής ή κατάστρωμα Μεσόβαθρο Θεμελίωση Εφέδρανο ΚΑΤΗΓ ΟΡΙΟΠ ΟΊΗΣΗ ΓΕΦΥΡ ΏΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗ ΔΙΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των βασικών στατικών συστημάτων γεφυρών με

Διαβάστε περισσότερα

Doka-Πλαίσια αντιστήριξης

Doka-Πλαίσια αντιστήριξης 05/2008 Ü Πληροφορίες για τον χρήστη 999739009 GR Οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής Doka-Πλαίσια αντιστήριξης 9739-204-01 Εισαγωγή Πληροφορίες για τον χρήστη Doka-Πλαίσια αντιστήριξης by Doka Industrie

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93 Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής Άµεσο, τετράποδο καβαλέτο. Είναι προκατασκευασµένο προϊόν από λεπτή χαλύβδινη ράβδο, ενώ τα στηρίγµατα του είναι εµβαπτισµένα σε πλαστικό υλικό, για να µην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης)

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΑΣΚΗΣΗ Κατά την κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας σε ορεινή περιοχή, πρόκειται να κατασκευαστεί οδική γέφυρα συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 12. ΓΕΦΥΡΕΣ 12.1 Γενικά Οι γέφυρες γενικά αποτελούνται από το τµήµα της ανωδοµής και το τµήµα της υποδοµής. Τα φορτία της ανωδοµής (µόνιµα και κινητά)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΣΥΧΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΕΠ 566 (2014ΕΠ56600008)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται για µία καµπύλη οριζοντιογραφικά οδογέφυρα µε κατά µήκος κλίση i = 1.4%, συνεχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής

Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής Φάσεις κατασκευής κτιριακού έργου 1. Καθαρισμός του οικοπέδου από δένδρα, βράχους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Κελύφη οπλισμένου σκυροδέματος Κελύφη Ο/Σ Καμπύλοι επιφανειακοί φορείς μικρού πάχους Εντατική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η σύγχρονη Εγνατία Οδός δανείζεται το όνομά της από το ομώνυμο ρωμαϊκό έργο το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr.

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΞΥΠΝΑ ΓΕΝΙΚΑ Το Deltabeam είναι σύμμικτη δοκός, η οποία χρησιμοποιείται με μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Διογκούμενος κάλυκας 15,0

Διογκούμενος κάλυκας 15,0 08/2011 Οδηγίες κατασκευής 999415009 el Διογκούμενος κάλυκας 15,0 Κωδικός 581120000 Περιγραφή προϊόντος Ο διογκούμενος κάλυκας 15,0 χρησιμεύει για την μονόπλευρη αγκύρωση ξυλότυπων στο μπετόν. ασικά απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Τυπικοί βαθμοί βλάβης Σε κατασκευές µε µικρές βλάβες τοπικού χαρακτήρα, η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14 ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που εφαρμόζει διαδικασία στατικού και αντισεισμικού υπολογισμού ενός φορέα 3 ανοιγμάτων με συνεχές προεντεταμένο κατάστρωμα (συνήθως αφορά οδικές άνω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Η γέφυρα προβλέπεται να κατασκευαστεί από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.

Η γέφυρα προβλέπεται να κατασκευαστεί από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ :

Διαβάστε περισσότερα

Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 270

Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 270 02/06 NK Πλροφορίες για τους χρήστες 999754009 GR Οδηγίες δοµής και χρήσης Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 270 Εισαγωγή Πλροφορίες για τους χρήστες Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 270 by Doka Industrie

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας

Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας Νικόλαος Φαρδής Πολ.Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. TU Delft, nfardis@denco.gr Χρήστος Κατσάρας Πολ.Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ K:\Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ\design\tenders\MEBOA-ΓΕΦΥΡΩΝ\2014_οδ_ασφ_γεφ_5365\Tefhi\03_SoW_5365.doc RS/CM/WM/48/22/5365/B02 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τα καλούπια. Ι Απόστολου Κωνσταντινίδη

Τα καλούπια. Ι Απόστολου Κωνσταντινίδη Τόµος Α 2.2 Τα καλούπια Τα στοιχεία των καλουπιών για την κατασκευή δοµικών στοιχείων οπλισµένου σκυροδέµατος, χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες: 1. Επιφανειακά στοιχεία ή πετσώµατα 2. Οριζόντια φέροντα

Διαβάστε περισσότερα

Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami

Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 10/06 NK Πληροφορίες για τον χρήστη 999714009 GR Οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami 9714-329-01 Εισαγωγή Πληροφορίες για τον χρήστη Doka-Πλαισιωτοί ξυλότυποι Frami by

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος.

Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος. Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος. Σ. Μητούλης Πολιτικός Μηχανικός. Ι. Τέγος Καθηγητής, Εργαστήριο Σκυροδέµατος

Διαβάστε περισσότερα

Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου

Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου Θεόδωρος Ψυχογιός Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Berkeley, tpsycho@denco.gr Δρ. Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D. Παν. Πάτρας, tpanagiotakos@dencopc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS)

Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS) Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS) Αλέξανδρος ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ 1, Γιάννης ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ 2, Γεωργία ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗ 3 Λέξεις κλειδιά: Γέφυρες, Τόξο του Οδυσσέα,, Προκατασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες εφαρµογής

Πληροφορίες εφαρµογής 07/2008 Πληροφορίες εφαρµογής 999732009 GR Doka- οκιδωτοί ξυλότυποι Top 50 Εισαγωγή Πληροφορίες εφαρµογής Doka- οκιδωτοί ξυλότυποι Top 50 by Doka Industrie GmbH, -3300 mstetten 2 999732009-07/2008 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Doka-Αναδιπλώσιµη πλατφόρµα K

Doka-Αναδιπλώσιµη πλατφόρµα K 04/2006 NK Πληροφορίες για τον χρήστη 999725009 GR Οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής Doka-Αναδιπλώσιµη πλατφόρµα K 9725-201-01 Εισαγωγή Πληροφορίες για τον χρήστη Doka-Αναδιπλώσιµη πλατφόρµα K by Doka

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ , Fax

Τηλ , Fax Αγαµέµνονος 13, Χολαργός 15561 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 5, Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΟΚΟΥΣ DELTABEAMS ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΡΟΠΛΑΚΕΣ HCS Α. Ηλιόπουλος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ,

Διαβάστε περισσότερα

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ Πιστοποιητικά ποιότητας Φινλανδία: VTT-RTH-03040-07, Γερμανία: Z-26.2-49, Ηνωμένο Βασίλειο: BBA 05/4204, Ρωσσία: РОСС FI.СЛ19.Н00323, Τσεχία: 204/C5/2006/060-025293, Σλοβακία:

Διαβάστε περισσότερα

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Αντικείµενο της παρούσας µελέτης είναι η αντιστήριξης της οδού Σαπουντζόγλου στο Ο.Τ. Γ169α, η προστασία και διασφάλιση του αποκαλυφθέντος από αρχαιολογικές ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 8. Αποτίμηση & Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Αναβάθμιση Γέφυρας Σελινούντα Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα των παρακάτω τεχνικών αναβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

Πλαισιωτοί ξυλότυποι Framax Xlife

Πλαισιωτοί ξυλότυποι Framax Xlife 02/2010 Πληροφορίες για τον χρήστη 999764009 el Οδηγίες συναρμολόγησης και εφαρμογής Πλαισιωτοί ξυλότυποι Framax Xlife 9764-277-01 Εισαγωγή Πληροφορίες για τον χρήστη Πλαισιωτοί ξυλότυποι Framax Xlife

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11. - Εγκύκλιος: / του Υπουργείου Εργασίας)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11. - Εγκύκλιος: / του Υπουργείου Εργασίας) ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11 - Εγκύκλιος: 130159/07-05-1997 του Υπουργείου Εργασίας) ΤΜΗΜΑ Α. ΓΕΝΙΚΑ 1. Eίδος έργου και χρήση αυτού: Ο τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Ια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης

10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύµµικτες πλάκες ονοµάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούντα από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο σκυρόδεµα. Η σύµµικτη µέθοδος κατασκευής πλακών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΣΣΑΛΟΜΠΗΞΗΣ ΜΕ PANEL ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Φ/Β PANELS ΑΠΟ ΧΑΛΥΒΑ ΠΟΥ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ ISO 1461 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής Κτήρια από Δομικό Χάλυβα: Τη τελευταία δεκαετία ο δομικός χάλυβας έχει κυρι αρχήσει στο χώρο των κατασκευών: Τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν από Δομικό Χάλυβα ήταν κτήρια με βιομηχανική χρήση. Τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιζόµενες αγκυρώσεις σε κατασκευές από σκυρόδεµα µέσω ραγών αγκύρωσης Συνδέσεις προκατασκευασµένων στοιχείων από οπλισµένο σκυρόδεµα

Ρυθµιζόµενες αγκυρώσεις σε κατασκευές από σκυρόδεµα µέσω ραγών αγκύρωσης Συνδέσεις προκατασκευασµένων στοιχείων από οπλισµένο σκυρόδεµα Ρυθµιζόµενες αγκυρώσεις σε κατασκευές από σκυρόδεµα µέσω ραγών αγκύρωσης Συνδέσεις προκατασκευασµένων στοιχείων από οπλισµένο σκυρόδεµα Α.Π. Χρίστου Dipl.-Ing., Πολιτικός Μηχανικός Ράγες, αγκύρωση, συνδέσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου ΤΥΠΟΙ ΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑ EC6 Μονόστρωτος τοίχος : τοίχος χωρίς ενδιάμεσο κενό ή συνεχή κατακόρυφο αρμό στο επίπεδό του. Δίστρωτος τοίχος : αποτελείται από 2 παράλληλες στρώσεις με αρμό μεταξύ τους (πάχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΟ: Στεγάνωση δωμάτων και κτιρίων του Α.Π.Θ. έτους 2018 Σελίδα 2 από 17

Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΟ: Στεγάνωση δωμάτων και κτιρίων του Α.Π.Θ. έτους 2018 Σελίδα 2 από 17 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 17 Σελίδα 3 από 17 Σελίδα 4 από 17 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 17 Σελίδα 6 από 17 Σελίδα 7 από 17 ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα : ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ 1 Η πρόσβαση στη στέγη πρέπει να είναι ασφαλής.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ Οι σύγχρονες ανάγκες συγκοινωνιακών έργων συχνά απαιτούν την κατασκευή γεφυρών από σκυρόδεμα σε περιοχές δύσβατες ή πάνω από εμπόδια (λ.χ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων

Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων Φ. Κανδύλας Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Ι. Τέγος Καθηγητής Α.Π.Θ. Λέξεις κλειδιά: Πλάκα συνέχειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Προεντεταμένο σκυρόδεμα Προεντεταμένο σκυρόδεμα Βασικές αρχές της προέντασης Η προένταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8 ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1 Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που αναλύει και διαστασιολογεί ακρόβαθρο γέφυρας επί πασσαλοεσχάρας θεμελίωσης. Είναι σύνηθες να επιλύεται ένα φορέας ανωδομής επί εφεδράνων, να λαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ταχ. /νση:. Μποφώρ 7 71202 - Ηράκλειο Πληρ.: Βαλ. Ξυδιανός - Ε. Ρουσάκη Τηλ.: 2813-404529 - 2813-404522 Fax : 2810-335040 E-mail: vxidianos@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ιανουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα Τα εφέδρανα μεταβιβάζουν δυνάμεις από το φορέα στην θεμελίωση και παρέχουν τη δυνατότητα οριζοντίων μετατοπίσεων εφόσον αυτές δεν παρεμποδίζονται με κατασκευαστικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ www.kollias-doors.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF - MFT 0 Ο Μεταλλότυπος αποτελεί αμετάθετο πλαίσιο σταθερών διαστάσεων, εντός του οποίου εδράζεται, προσαρμόζεται και κινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Μόνιμα Φορτία Ίδιον Βάρος (για Οπλισμένο Σκυρόδεμα): g=25 KN/m 3 Σε οδικές γέφυρες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ Ι

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ Ι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ Ι Μηχανές Ολοµέτωπης Κοπής - Τ.Β.Μ.. Καλιαµπάκος Επίκουρος Καθηγητής στοών και σηράγγων Η χρησιµοποίηση εκρηκτικών υλών για την θραύση του πετρώµατος έχει ως αποτέλεσµα τον επηρεασµό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 05 Έργα οδοποιίας 01 Τεχνικά έργα και γέφυρες 02 Φορείς γεφυρών από σκυρόδεµα 01 Προκατασκευασµένες προεντεταµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Προένταση Βασικές έννοιες Προένταση είναι η επιβολή θλιπτικών δυνάμεων σε μία κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ 4.1

Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ 4.1 Τ.Σ.Υ. ΑΡΘΡΟ Ζ-4 1 Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ 4.1 ΓΕΝΙΚΑ 4.1.1 Το άρθρο αναφέρεται στην κατασκευή περίφραξης (Υψηλής, Μέσου Ύψους και Συνδυασμένου τύπου με στηθαίο ασφάλειας) με τρόπο που να εμποδίζει την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η βαριά μεταλλική κατασκευή βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχει αποκτήσει οικειότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ

Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ Κεντρική Υπηρεσία /νση Τεχνικών Έργων και Ακινήτων Αιόλου 100 10188 ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΟ: «Αποκατάσταση επιστρώσεων προαύλιου χώρου στάθµευσης υπηρ. Αυτοκινήτων (παλαιού) Κ..Α., συντήρηση ράµπας φορτοεκφόρτωσης»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με σκοπό την σύνδεση των

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδροµικοί σταθµοί

Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7. Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7.1 Εισαγωγή Στον γενικό όρο σιδηροδροµικοί σταθµοί περιλαµβάνονται: Σιδηροδροµικοί σταθµοί Τα σηµεία στάθµευσης Οι στάσεις Σιδηροδροµικοί σταθµοί: οι σιδηροδροµικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδροµικοί σταθµοί

Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7. Σιδηροδροµικοί σταθµοί Κύριες διερχόµενες: είναι η προέκταση στο χώρο του σιδηροδροµικού σταθµού των κύριων σιδηροδροµικών γραµµών του ελευθέρου τµήµατος Γραµµές προσπέρασης χωρίζονται σε γραµµές λειτουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διάλεξη Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σύμμικτων Κατασκευών από Χάλυβα και Οπλισμένο Σκυρόδεμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διάλεξη Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σύμμικτων Κατασκευών από Χάλυβα και Οπλισμένο Σκυρόδεμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι σύμμικτες κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές λύσεις για μια μεγάλη ποικιλία κτιριακών εφαρμογών λόγω της δυνατότητας κάλυψης μεγάλων ανοιγμάτων, της καλής αντισεισμικής συμπεριφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container.

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Μάντζαρης Γιαννης Πολίτικος Μηχανικός ΕΜΠ.,imant@tee.gr Μάντζαρης Αλέξανδρος Πολίτικος Μηχανικός, MSc Imperial College.,am3907@googlemail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η. ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Copyright 1999

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η. ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Copyright 1999 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η Πολιτικού Μηχανικού, Μηχανικού Λογισµικού και Συγγραφέα ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Copyright 1999 1 7. Επίπεδο Παλαιών Κατασκευών Κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τις κατασκευαστικές εργασίες Κατηγορίες κατασκευαστικών εργασιών... 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τις κατασκευαστικές εργασίες Κατηγορίες κατασκευαστικών εργασιών... 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1 1.2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ... 2 1.2.1 Ταξινόµηση οµικών Μηχανών... 2 1.2.1.1 Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τη λειτουργία... 2 1.2.1.2 Ταξινόµηση

Διαβάστε περισσότερα

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS)

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS) Προκατασκευασμένες πλάκες Οι προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (Hollow Core Slab HCS) είναι βιομηχανικώς παραγώμενα δομικά στοιχεία από προεντεταμένο σκυρόδεμα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΡΜΩΝ AGOM AGFLEXJ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΡΜΩΝ AGOM AGFLEXJ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΡΜΩΝ AGOM AGFLEXJ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ: Στο παρόν έγγραφο γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση της διαδικασίας τοποθέτησης των αρμών συστολοδιαστολής της εταιρείας AGOM. Η ΕΚΚΑΦ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων

KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων KK ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ Πλεονεκτήματα ΚΚ Εύκολη τοποθέτηση Ταχύτατη ανύψωση Ασφάλεια Οικονομία Γρήγορος χρόνος παράδοσης PEIKKO GREECE AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ:

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ-Ο.Τ 381

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΕΡΓΟ:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΕΡΓΟ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: Ανακατασκευή δικτύου ηλεκτροδότησης και σιδηροτροχιών γερανών στο κρηπίδωµα 17 του Λιµένα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: Ανακατασκευή δικτύου ηλεκτροδότησης και σιδηροτροχιών γερανών στο κρηπίδωµα 17 του Λιµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 05-07-04-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 05 Έργα Οδοποιίας 07 Οδοφωτισµός 04 Υποδοµή τηλεφωνοδότησης οδών 00 -

ΠΕΤΕΠ 05-07-04-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 05 Έργα Οδοποιίας 07 Οδοφωτισµός 04 Υποδοµή τηλεφωνοδότησης οδών 00 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-07-04-00 05 Έργα Οδοποιίας 07 Οδοφωτισµός 04 Υποδοµή τηλεφωνοδότησης οδών 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006 Το έργο της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες]

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες] Αντοχή σχεδιασμού f bd Η οριακή τάση συνάφειας f bd προκύπτει σαν πολλαπλάσιο της εφελκυστικής αντοχής σχεδιασμού σκυροδέματος f ctd : όπου f bd = η 1 η 2 η 3 η 4 f ctd, όπου f ctd =f ctk0.05 /γ c f ctk

Διαβάστε περισσότερα

τομή ακροβάθρου δεδομένα

τομή ακροβάθρου δεδομένα B 1 = 4,4 m B 2 = 1,6 m B 3 = m B 4 = m B 5 =,3 m B 6 = m Η 1 = 1,6 m Η 2 = m Η 3 = m Η 4 = m Η 5 = m Η 6 =,3 m Η 7 = 1,3 m L 1 = m L 2 = 1 m L 3 = m E C = 28847,6 ΜPa μέτρο ελαστικότητας f ck = 2 ΜPa

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 7. Μηχανοποιημένες Μέθοδοι Κατασκευής Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Μηχανοποιημένες Μέθοδοι Κατασκευής Γεφυρών: Μέθοδος Προβολοδόμησης Μέθοδος Σταδιακής Προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Η υδραυλική ράμπα αποτελείται από τέσσερα (4) τμήματα:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Η υδραυλική ράμπα αποτελείται από τέσσερα (4) τμήματα: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ HDL 0 Οι Υδραυλικές Ράμπες Φορτοεκφόρτωσης είναι ηλεκτροϋδραυλικά κινούμενες διατάξεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την γεφύρωση του κενού χώρου, που δημιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 29.10.2015 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Ακρόβαθρο : Συντελεστές EN 1992-1-1 : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

10. Σήµανση κόµβων ΥΠΕΧΩ Ε ΓΓ Ε. Οδηγίες Μελετών Οδικών Εργων Κατακόρυφη Σήµανση Αυτοκινητοδρόµων (ΟΜΟΕ - ΚΣΑ) Μέρος 1: Πληροφοριακή Σήµανση

10. Σήµανση κόµβων ΥΠΕΧΩ Ε ΓΓ Ε. Οδηγίες Μελετών Οδικών Εργων Κατακόρυφη Σήµανση Αυτοκινητοδρόµων (ΟΜΟΕ - ΚΣΑ) Μέρος 1: Πληροφοριακή Σήµανση Μέρος 1: Πληροφοριακή Σήµανση 10. Σήµανση κόµβων (1) Το κεφάλαιο αυτό περιλαµβάνει σχέδια της τυπικής διάταξης των πινακίδων σε δευτερεύοντες ανισόπεδους κόµβους και σε διασταυρώσεις και συµβολές αυτοκινητοδρόµων

Διαβάστε περισσότερα

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Υλικά και τεχνικές κατασκευής Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Οµάδα 4η Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος: 2014-2015 Τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής Είδη γεφυρών Υπάρχουν 4 τύποι γεφυρών:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική : 2012Γ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική : 2012Γ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική : 2012Γ Σελίδα 1 από 8 Τιμολόγιο μελέτης Σελίδα 2 από 8 Τιμολόγιο μελέτης Σελίδα 3 από 8 Τιμολόγιο μελέτης Σελίδα 4 από 8 Τιμολόγιο μελέτης ΑΡΘΡΑ A.T. :1 Άρθρο : ΝΑΟΔΟ Α01

Διαβάστε περισσότερα