ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ"

Transcript

1 1 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ Τπάρχουν αρκετζσ χρωςτικζσ ουςίεσ που ςυμμετζχουν ςε βιολογικζσ αντιδράςεισ. Οι χρωςτικζσ που ζχουν ςχζςθ με τθν φωτοςφνκεςθ ονομάηονται φωτοςυνκετικζσ χρωςτικζσ. Αυτεσ οι φωτοςυνκετικζσ χρωςτικζσ απορροφοφν το φωσ του ιλιου και διεγείρονται. Μπαίνουν ςε μια κατάςταςθ δθλαδι όπου ζχουν πολφ ενζργεια. Ο λόγοσ που το κάνουν αυτο είναι για να βρεκζι αρκετι ενζργεια ςτουσ χλωροπλάςτεσ ζτςι ϊςτε να γίνει θ διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ. Τπάρχουν πολλά είδθ φωτοςυνκετικϊν χρωςτικϊν ουςίων. υναντοφμε φωτοςυνκετικζσ χρωςτικζσ ςτα φυτά, πρϊτιςτα και αρκετά βακτιρια. Η πιο διαδεδομζνθ χρωςτικι ουςία είναι θ χλωροφφλλθ. Σα κυριότερα είδθ χλωροφφλλθσ είναι θ χλωροφφλλθ α και θ χλωροφφλλθ β. Αυτεσ τα δφο είδθ αποροφουν διαφορετικό χρϊμα από το θλιακό φωσ. Για να καλυψουν όμωσ τα φυτά ζνα ευρφτερο φάςμα χρϊματοσ από το φωσ διακζτουν και τισ ςυμπλθρωματικζσ χρωςτικζσ. Οι ςυμπλθρωματικζσ χρωςτικζσ είναι καρωτινοειδι (πορτοκαλί χρϊμα) και οι ξανκόφυλλεσ (κίτρινο χρϊμα). Μόρια χλωροφφλλθσ μαηί με μόρια ςυμπλθρωματικϊν χρωςτικϊν και μεταφορείσ θλεκτρονίων ςχθματίηουν ζνα φωτοςφςτθμα. Σα φωτοςυςτιματα περιζχουν μόρια χρωςτικϊν ουςιϊν. Σα δφο ςθμαντικά φωτοςυςτιματα τα οποία κα αςχολθκοφμε ςτθν ςυνζχεια είναι το φωτοςφςτθμα Ι και φωτοςφςτθμα ΙΙ. Σο φωτοςφςτθμα Ι περιζχει ειδικό τφπο χλωροφφλλθσ α τθν P700 που ζχει μζγιςτθ απορρόφθςθ ςτα 700nm. Σο φωτοςφςτθμα ΙΙ περιζχει ενα άλλο ειδικό τφπο χλωροφφλλθσ α τθν P680 που ζχει μζγιςτθ απορρόφθςθ ςτα 680nm. Σο φωτοςφςτθμα λειτουργεί ςαν κεραία που λαμβάνει ςιμα από τον ιλιο. Η χλωροφφλλα α είναι το κεντρικό ςθμείο του φωτοςυςτιματοσ, καταλαμβάνει το κζντρο και γιάυτο ονομάηεται κζντρο αντιδράςεων. Όλεσ οι υπόλοιπεσ ςυμπλθρωματικζσ χρωςτικζσ βρίςκονται γφρω γφρω από το κζντρο αντιδράςεων, λαμβάνουν φωτόνια από τον ιλιο, παίρνουν ενζργεια που τθν μεταφζρουν ςτο κζντρο αντιδράςεων. Αυτθ θ διαδικαςία είναι πολφ ςθμαντικι και κα τθν δοφμε και ςτθν ςυνζχεια.

2 2 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.3 ΣΟ ΦΤΛΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΕ Η φωτοςφνκεςθ γίνεται ςτουσ χλωροπλάςτεσ. Οι χλωροπλάςτεσ είναι ζνα οργανίδιο του φυτικοφ κυττάρου. Οι χλωροπλάςτεσ ςτα φφλλα βρίςκονται ςε μεγάλεσ ποςότθτεσ. Οι χλωροπλάςτεσ είναι τα οργανίδια που περιζχουν τισ χρωςτικζσ ουςίεσ και γι αυτο θ φωτοςφνκεςθ γίνεται εκεί. Πιο κάτω κα δείτε το ςχιμα του χλωροπλάςτθ με τα ςθμαντικά του ςθμεία. Ο χλωροπλάςτθσ ζχει εξωτερικι και εςωτερικι μεμβράνθ. Ο χϊροσ μεταξφ των δφο μεμβρανϊν ονομάηεται μεςομεμβρανικόσ χϊροσ. Ο κενόσ χϊροσ μζςα ςτο κφτταρο ονομάηεται ςτρώμα. Η φωτοςφνκεςθ λαμβάνει μζροσ ςτα κυλακοειδι των κοκκίων. Σα κυλακοειδι φαίνονται ςαν τουσ δίςκουσ. Σα κυλακοειδι ςτοιβάηονται το ζνα πάνω ςτο άλλο ςχθματίηοντασ τα κοκκία. Σα κοκκία ςυνδζονται μεταξφ τουσ με ελάςματα. Κοκκία

3 3 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.4 Θ ΦΩΣΟΤΝΘΕΘ Η φωτοςφνκεςθ είναι θ διαδικαςία κατα τθν οποία παράγεται γλυκόηθ και οξυγόνο. Για τθν παραγωγι αυτων των προϊόντων απαιτοφνται 4 παράγοντεσ. Σο νερό, ο ιλιοσ, το διοξείδιο του άνκρακα και θ χλωροφφλλθ. Η φωτοςφνκεςθ παριςτάνεται με τθν παρακάτω γενικι χθμικι εξίςωςθ. Εκτόσ των φυτϊν, κάποια βακτιρια φωτοςυνκζτουν επίςθσ. Αυτα δεν χρθςιμοποιοφν όμωσ χλωροφφλλθ αλλά άλλεσ χρωςτικζσ που ονομάηονται βακτθριοχλωροφφλλεσ. Επίςθσ αντι για νερό χρθςιμοποιοφν υδρόκειο. Η λειτουργία αυτθ ονομάηεται βακτθριακι φωτοςφνκεςθ και παριςτάνεται με τθν πιο κάτω χθμικι εξίςωςθ.

4 4 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.5 ΠΕΙΡΑΜΑΣΙΚΘ ΜΕΛΕΣΘ ΣΘ ΦΩΣΟΤΝΘΕΘ Η διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ όπωσ είπαμε παράγει γλυκόηθ. Σθν γλυκόηθ είναι ςχεδόν αδφνατον να τθν ανιχνζυςουμε ςτα φφλλα ι ςε άλλα ςθμεία του φυτοφ που γίνεται θ φωτοςφνκεςθ γιατί αμζςωσ ςυμπυκνϊνεται με άλλα μόρια γλυκόηθσ για να δθμιουργιςουν άμυλο. Γι αυτο το λόγο εμεισ για να διαπιςτϊςουμε οτι γίνεται θ διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ κα ανιχνεφουμε άμυλο. Για να γίνει όμωσ αυτο πρζπει πρϊτα να πραγματοποιθκεί ο αποχωρματιςμόσ του φφλλου, δθλαδι να απομακρυνκεί θ χλωροφφλλθ. Αποχρωματιςμόσ φφλλων και ανίχνευςθ αμφλου Πρϊτα παίρνουμε ζνα φφλλο το οποίο ιταν εκτεκειμζνο ςτον ιλιο. Για να το αποχρωματίςουμε πρϊτα το βράηουμε ςτο νερό για περίπου 1 λεπτό. Σο κάνουμε αυτο για να διαλυκοφν οι κυτταρικζσ μεμβράνεσ και να γίνουν ολοπερατζσ. τθ ςυνζχεια παίρνουμε ζνα δοκιμαςτικό ςωλινα και τοποκετοφμε μζςα οινόπνευμα. Μζςα ςτο οινόπνευμα βάηουμε το φφλλο που ιδθ βράςαμε. Σοποκετοφμε τον δοκιμαςτικό ςωλινα μαηί με το φφλλο μζςα ςτο ηεςτό νερό όπωσ φαίνεται ςτθν εικόνα. Μετά από λίγο το οινόπνευμα ξεκινά να πραςινίηει. Αυτο γίνεται γιατι θ χλωροφφλλθ φεφγει από το φφλλο (αποχρωματίηεται). Βγάηουμε το φφλλο ςιγά ςιγά και τοποκετοφμε ςτον πάγκο. Παρατθροφμε οτι το φφλλο άςπριςε, ζχει χάςει δθλαδι το πράςινο χρϊμα. Σϊρα που θ χλωροφφλλθ ζχει απομακρυνκεί μποροφμε να προςκζςουμε 2-3 ςταγόνεσ ιωδίου για να ανιχνεφςουμε το άμυλο. Αν το ςθμείο του φφλλου που ιρκε ςε επαφι με το ιϊδιο μαυρίςει ςθμαίνει οτι υπάρχει άμυλο. Αν δεν αλλάξει χρϊμα τότε δεν υπάρχει άμυλο. Η ςθμαςία του νεροφ ςτθ φωτοςφνκεςθ Όπωσ είδαμε πιο πριν για να γίνει θ φωτοςφνκεςθ απαιτείται νερό. Εμεισ με αυτο το πείραμα κα προςπακιςουμε να αποδείξουμε οτι θ φωτοςφνκεςθ δεν γίνεται χωρίσ τθν παρουςία νεροφ. Δθλαδι αν δεν υπάρχει νερό ςθμαίνει δεν κα γίνει φωτοςφνκεςθ αρα δεν κα παραχκεί οφτε άμυλο. Παίρνουμε δφο φυτά ίδιασ θλθκίασ, ίδιου είδουσ και τα τοπεκετοφμε ςτον ίδιο χϊρο. Πρζπει να είμαςτε ςίγουροι οτι τα βλζπει ο ιλιοσ. Σο ζνα φυτό κα το ποτίηουμε ενϊ το άλλο όχι. Μετά από λίγεσ θμζρεσ παίρνουμε ζνα φφλλο απο κάκε φυτό. Αποχρωματίηουμε τα δφο φφλλα και προςκζτουμε ιϊδιο. Παρατθροφμε οτι το φφλλο που ποτιηόταν μαφριςε ενϊ το άλλο όχι. υμπζραςμα οτι το νερό είναι απαραίτθτο για τθ φωτοςφνκεςθ.

5 5 Η ςθμαςία του CO 2 ςτθ φωτοςφνκεςθ Πάμε τϊρα να ελζγξουμε εάν το διοξείδιο του άνκρακα είναι απαραίτθτο για τθν διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ. Παίρνουμε ζνα φυτό. Σο αφινουμε για 48 ϊρεσ ςε ςκοτείνό μζροσ ζτςι ϊςτε να γίνει απαμφλωςθ. Απαμφλωςθ ςθμαίνει να εξαφανιςτεί όλο το άμυλο που προχπιρχε ςτο φυτό ζτςι ϊςτε όταν κάνουμε το πείραμα μασ να μθν πάρουμε λάκοσ αποτελζςματα. Κλείνουμε 2 φφλλα με δφο διαφανι πλαςτικά ςακοφλια. το ζνα ςακοφλι τοποκετοφμε νερό ενϊ ςτο άλλο καυςτικό νάτριο (NaOH). Σο καυςτικό νάτριο απορροφά το διοξείδιο του άνκρακα που βρίςκεται ςτον χϊρο. Ποτίηουμε το φυτό κανονικά και το ζχουμε εκτεκειμζνο ςτον ιλιο. Μετά από λίγεσ μζρεσ, παίρνουμε τα δφο φφλλα τα αποχρωματίηουμε και προςκζτουμε άμυλο. Σο φφλλο που περιείχε καυςτικό νάτριο δεν μαυρίηει άρα δεν φωτοςφνκετε. Σο ςυμπζραςμα είναι οτι θ φωτοςφνκεςθ χρειάηεται CO 2. Η ςθμαςία του θλιακοφ φωτόσ ςτθ φωτοςφνκεςθ Πάμε τϊρα να ελζγξουμε εάν το θλιακό φωσ είναι απαραίτθτο για τθν διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ. Παίρνουμε δφο φυτά το ζνα το αφινουμε εκτεκειμζνο ςτο ιλιο ενϊ το άλλο το βάηουμε ςε ςκοτεινό μζροσ. Ποτίηουμε τα φφτά το ίδιο. Πρζπει να είμαςτε ςίγουροι οτι τα φυτά είναι τθσ ίδιασ θλικίασ και ίδιου είδουσ. Μετά από λίγεσ μζρεσ κόβουμε ζνα φφλλο από κάκε φυτό. Αποχρωματίηουμε τα φφλλα και προςκζτουμε ιϊδιο. Παρατθροφμε οτι ςτο φφλλο ςτο ςκοτεινό δωμάτιο δεν μαυριςε ενϊ το άλλο μαυριςζ. υμπεραςμά ότι το θλιακό φωσ είναι απαραίτθτο για τθν φωτοςφνκεςθ. Η ςθμαςία τθσ χλωροφφλλθσ ςτθ φωτοςφνκεςθ Πάμε τϊρα να ελζγξουμε εάν θ χϊροφφλλθ είναι απαραίτθτθ για τθν διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ. Παίρνουμε φφλλα κιςςοφ. Ο κιςςόσ ζχει τθν ιδιότθτα να ζχει χλωροφφλλθ ςτισ άκρεσ αλλά όχι ςτο κζντρο. Αποχρωματίηουμε το φφλλο και προςκζτουμε ιϊδιο. Παρατθροφμε ότι το κζντρο του φφλλου δεν μαυρίηει ενϊ οι άκρεσ μαυρίηουν. Αυτο ςθμαίνει ότι θ χλωροφφλλθ ζιναι απαραίτθτθ για τθν φωτοςφνκεςθ και τθν παραγωγι αμφλου.

6 6 χθματιςμόσ οξυγόνου κατα τθ φωτοςφνκεςθ Πϊσ μποροφμε να αποδείξουμε οτι το αζριο που παράγεται κατα τθν διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ είναι το οξυγόνο και όχι κάποιο άλλο; Παίρνουμε ζνα δοχείο και τοποκετοφμε νερό με υδρόβια φυτά. Πάνω από τα υδρόβια φυτά τοποκετοφμε ενα δοκιμαςτικό ςωλινα αναποδογυριςμζνο για να μαηεφει το αζριο που παράγεται. Η πειραματικι διάταξθ φαίνεται ςτθν εικόνα. Ετοιμάηουμε δφο πειράματα τα ίδια αλλά το ζνα το τοπεκετοφμε ςτο φωσ ενϊ το άλλο ςτο ςκοτάδι. Παρατθροφμε οτι ςτο ςκοτάδι δεν παράγεται κανζνα αζριο γιατί δεν γίνεται θ φωτοςφνκεςθ. το φωσ όμωσ παράγεται κάποιο αζριο. Παίρνουμε τον δοκιμαςτικό ςωλινα που περιζχει το αζριο και τοποκετοφμε ζνα μιςοςβθςμζνο ςπίρτο. Εαν το ςπίρτο αναηωπθρωκεί τότε το αζριο είναι το οξυγόνο. Άρα τα φυτά παράγουν οξυγόνο που είναι απαραίτθτο για τθν επιβίωςθ πολλϊν ηωντανϊν οργανιςμϊν ςτον πλανιτθ μασ.

7 7 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.6 ΟΙ ΦΑΕΙ ΣΘ ΦΩΣΟΤΝΘΕΘ ΚΑΙ Ο ΧΘΜΑΣΙΜΟ ΣΘ ΓΛΤΚΟΗΘ Η φωτοςφνκεςθ δεν είναι μια παλι διαδικαςία. Παρόλο που θ χθμικι τθσ εξίςωςθ δείχνει τα πράγματα να είναι απλά, το τι ςυμβάινει μζςα ςτο χλωροπλάςτθ είναι πάρα πολφ περίπλοκο. Εμεισ κα μάκουμε πωσ το νερό, θ χλωροφφλλθ, το διοξείδιο του άνκρακα και το θλιακό φωσ χρθςιμοποιοφνται για παραγωγι οργανικϊν ουςιϊν. Η φωτοςφνκεςθ αποτελείται από δφο φάςεισ τθν φωτεινι φάςθ που γινεται ςτα κυλακοειδι των χλωροπλαςτϊν και τθν ςκοτεινι φάςθ όπου γίνεται ςτο ςτρϊμα του χλωροπλάςτθ. Προτοφ όμωσ μιλιςουμε αναλυτικά γι αυτεσ τισ δφο φάςεισ πάμε πρϊτα να κάνουμε μια μικρι επανάλθψθ ςε αυτα που είπαμε πιο πριν. Σο θλιακό φωσ περιζχει φωτόνια. Όταν ζνα φωτόνια ςυναντιςει ζνα μόριο 3 πράγματα μποροφν να ςυμβοφν: (α) Σο φωτόνιο να ανακλαςτεί (β) Σο φωτόνιο να περάςει μζςα από το μόριο (γ) Σο φωτόνιο να απορροφθκεί από το μόριο. Όταν ζνα μόριο απορροφιςει φωτόνιο τότε από τθν κεμελιώδθ κατάςταςθ (κατάςταςθ θρεμίασ) περνά ςτθν κατάςταςθ ιονιςμοφ ι διζγερςθσ. Οι φωτοςυνκετικζσ χρωςτικζσ ουςίεσ περιζχουν μόρια τα οποία απορροφοφν το ορατό φάςμα φωτόσ. Κάκε χρωςτικι ουςία απορροφά ζνα μικρό μζροσ τθσ ορατισ ακτινοβολίασ που αντιςτοιχεί ςε κάποιο από τα χρϊματα του ουράνιου τόξου. Σα υπόλοιπα χρϊματα που δεν απορροφοφνται φτάνουν ςτο μάτι μασ και ςυνκζτουν το χρϊμα που ζχει θ χρωςτικι. Ζτςι, θ χλωροφφλλθ απορροφά τθν κόκκινθ και τθ μπλε ακτινοβολία και αντανακλά τα υπόλοιπα χρϊματα που ςυνκζτουν το πράςινο χρϊμα. Σα πολλά είδθ χρωςτικϊν, που απορροφοφν θ κακεμιά διαφορετικά χρϊματα από το φωσ, εξαςφαλίηουν τθν καλφτερθ δυνατι εκμετάλλευςθ του φωτόσ από το φυτό. Σα πιο γνωςτά είδθ φωτοςυνκετικϊν χρωςτικϊν είναι θ χλωροφφλλθ α, θ χλωροφφλλθ β, οι ξανκόφυλλεσ και τα καρωτινοειδι. Οι ξανκόφυλλεσ και τα καρωτινοειδι ονομάηονται ςυμπλθρωματικζσ χρωςτικζσ ουςίεσ αφου απορροφοφν μικοσ κφματοσ ενδιάμεςα τθσ χλωροφφλλθσ α και β. Μόρια χλϊροφφλλθσ, μόρια ςυμπλθρωματικϊν χρωςτικϊν ουςιϊν και μεταφορείσ θλεκτρονίων μαηί δθμιουργοφν ζνα φωτοςφςτθμα. Σα φωτοςυςτιματα λειτουργοφν ςαν κεραίεσ που μαηί με το κζντρο αντριδράςεων και τον πρωτογενι παράγοντα ελευκερϊνουν ενζργεια.

8 8 Φωτεινι φάςθ Η χλωροφφλλθ αρ680 που βρίςκεται ςτο φωτοςφςτθμα ΙΙ και θ χλωροφφλλθ αρ700 που βρίςκεται ςτο φωτοςφςτθμα Ι δζχονται φωσ, απορροφοφν φωτόνια, διεγείρονται (ιονίηονται) και αποβάλλουν θλεκτρόνια. Σα θλεκτρόνια που αποβάλλονται μεταφζρονται με τθν βοικεια του πρωτεγενι δζκτθ και του μεταφορζα θλεκτρονίων ςε άλλο φωτοςφςτθμα (μθ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ) ι πίςω ςτο ίδιο φωτοςφςτθμα (κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ). Η φωτεινι φάςθ γίνεται ςτα κυλακοειδι των κοκκίων του χλωροπλάςτθ γιατί μόνο εκεί βρίςκονται οι χρωςτικζσ που ςχθματίηουν τα φωτοςυςτιματα. Πάμε τϊρα να δοφμε τθν κυκλικι και τθν μθ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ. Μθ κυκλικι φωτοςωςφωρυλίωςθ Φανταςτείται οτι το φϊσ κτυπάει ταυτόχρονα και τα δφο φωτοςυςτιματα. Σα φωτοςυςτιματα αυτα απορροφοφν φωτόνια, ιονίηονται και χάνουν δυο θλεκτρόνια. Για να μπορζςει να ξαναγίνει αυτθ θ διαδικαςία τα δφο φωτοςυςτιματα πρζπει να πάρουν πίςω τα θλεκτρόνια που ζχαςαν. Κατα τθν μθ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ τα θλεκτρόνια (e-) που απoβάλλoνται από τθν Ρ680 μεταφζρονται μζςω τθσ αλυςίδασ μεταφοράσ θλεκτρονίων ςτθ χλωροφφλλθ Ρ700 που βρίςκεται ςτο φωτοςφςτθμα Ι. Η πρόςλθψθ των θλεκτρονίων τθσ Ρ680 επαναφζρει τθν Ρ700 ςτθν κεμελιϊδθ (ουδζτερθ) τθσ κατάςταςθ. Κατά τθ μεταφορά των θλεκτρονίων από τθν Ρ680 ςτθν Ρ700 απελευκερϊνεται ενζργεια ςτο ςφμπλοκο κυτταροχρωμάτων που χρθςιμοποιείται ςτθν αντίδραςθ ςφνκεςθσ τθσ ΑΣΡ (χθμειώςμωςθ). Σθν διαδικαςία τθσ χθμειϊςμωςθσ κα τθν δοφμε ςτθν ςυνζχεια. Άρα μζχρι ςτιγμισ το φωτοςφςτθμα Ι επζςτρεψε ςτθν κεμελιϊςθ του κατάςταςθ.για να πάρει πίςω τα θλεκτρόνια που ζχαςε και να επιςτρζψει ςτθν κεμελιϊδθ τθσ κατάςταςθ το φωτοςφςτθμα ΙΙ πρζπει να γίνει θ διαδικαςία τθσ φωτόλυςθσ. Η κετικά φορτιςμζνθ Ρ680 ελκφει θλεκτρόνια από τα γειτονικά τθσ μόρια νεροφ. Σα μόρια του νεροφ διίςτανται ςφμφωνα με τθν πιο κάτω αντίδραςθ:

9 9 Tα 2e- απορροφόνται από τθν p680 θ οποία επανζρχεται ςτθ κεμελιϊδθ κατάςταςθ. Σο οξυγόνο που παράγεται αποβάλλεται ςτθν ατμόςφαιρα. Σα πρωτόνια H + χρθςιμοποιοφνται για αναγωγι τθσ NADP. Μζχρι ςτιγμισ είδαμε πϊσ τα δφο φωτοςφςτιματα χάνουν από δφο θλεκτρόνια. τθν μθ κυκλικθ φωτοφωςφωρυλίωςθ τα θλεκτρόνια από τθν P680 πανε ςτθν P700 που επιςτρζφει ςτθν κεμελιϊδθ κατάςταςθ. Η P680 παίρνει τα θλεκτρόνια τθσ από τθν φωτόλυςθ του νεροφ και επιςτρζφει και αυτθ ςτθν κεμελιϊδθ κατάςταςθ. Σα θλεκτρόνια όμωσ που απελευκζρωςε θ P700 ποιό ρόλο ζχουν; Σα θλεκτρόνια που απoβάλλoνται από τθν Ρ700 μαηί με τα πρωτόνια που απoβάλλoνται από τθ φωτόλυςθ χρθςιμοποιοφνται ςτθν αντίδραςθ αναγωγισ του NADP +. Η πιο κάτω αντίδραςθ καταλφεται από τθν ΝΑDΡ αναγωγάςθ (ζνηυμο). Σο ρόλο του NADPH κα το δοφμε ςτθ ςυνζχεια. Κυκλικι φωτοςωςφωρυλίωςθ

10 10 Μπορείται να παρατθριςετε από τθν πιο πάνω εικόνα οτι ςτθν κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ οι διαδικαςίεσ τθσ φωτόλυςθσ του νεροφ, τθσ αναγωγισ του NADP και το φωτοςφςτθμα ΙΙ δεν λαμβάνουν μζροσ. Σο τι ακριβϊσ ςυμμετζχει ςτθν κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ φαίνεται ςτθν πιο κάτω εικόνα Η κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ γίνεται παράλλθλα με τθν μθ κυκλικι. τθν κυκλικι λοιπόν το φωτοςφςτθμα Ι απορροφά φωτόνιο, ιονίηεται και ελευκερϊενει ζνα θλεκτρόνιο. Σο θλεκτρόνιο το παραλαμβάνει ο πρωτογενισ δζκτθσ. Μζςω τθσ Fd το θλεκτόνιο φτάνει ςτο ςφμπλοκο κυτταροχρωμάτων. Εκζι γίνεται θ χθμειϊςμωςθ και θ παραγωγι ATP. Σο θλεκτρόνιο ςτθν ςυνζχεια επιςτρζφει πίςω ςτο φωτοςφςτθμα Ι το οποίο επιςτρζφει ςτθν κεμελιϊδθ κατάςταςθ. Ο λόγοσ που γίνεται θ κυκλικι είναι για περιςςότερθ παραγωγι μορίων τθσ ATP. Η ATP όπωσ προαναφερκικαμε ςε άλλα κεφάλαια είναι θ χθμικι ενζργεια που χρθςιμοποιοφν οι ηωντανοί οργανιςμοί. Διαφορζσ κυκλικισ και μθ κυκλικισ φωτοφωςφωρυλίωςθσ 1. τθν κυκλικι ςυμμετζχει μόνο το φωτοςφτθμα Ι ενϊ ςτθν μθ κυκλικι και τα δφο φωτοςφςτιματα. 2. τθν κυκλικι παράγεται μόνο ΑΣΡ. 3. τθν μθ κυκλικι παράγεται ΑΣΡ, οξυγόνο και NADPH. 4. Η κυκλικι γίνεται ταυτόχρονα με τθν μθ κυκλικι. 5. Η κυκλικι γίνεται για περιςςότερθ παραγωγι ΑΣΡ αφοφ θ ηιτθςθ μορίων ATP είναι περιςςότερθ

11 11 Αποτελζςματα φωτεινισ φάςθσ 1. Φωςφορυλίςωςθ τθσ ADP ςε ΑΣΡ 2. Αναγωγι τθε ΝΑDP ςε NADPH 3. Παραγωγι και απελευκζρωςθ οξυγόνου Σο οξυγόνο όπωσ ζιπαμε απελευκερϊνετε ςτθν ατμόςφαιρα άρα δεν παραμζνει ςτο φυτό. Η ATP και το NADPH χρθςιμοποιοφνται ςτθν ςκοτεινι φάςθ. Προτοφ όμωσ μιλιςουμε για τθν ςκοτεινι φάςθ κα δοφμε τθν χθμειϊςμωςθ. Χθμειϊςμωςθ Είναι θ διαδικαςία παραγωγισ ΑΣΡ. Η παραγωγι ΑΣΡ γίνεται όταν τα θλεκτρόνια τθσ p680 μεταφζρονται ςτθν p700 ςτθν μθ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ και όταν το θλεκτρόνιο τθσ p700 επιςτρζφουν πίςω ςτο ίδιο φωτοςφςτθμα κατα τθν κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ Και ςτισ δφο φωτοφωςφωρυλίωςεισ είναι απαραίτθτθ θ παρουςία του ζνηφμου ATP ςυνκετάςθ. Σα θλεκτρόνια ςτθν μθ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ διζρχονται μζςω μια αλυςίδασ κυττροχρωμάτων (μεταφορείσ θλεκτρονίων), που βρίςκοντια ςτισ μεμβράνεσ των κυλακοειδϊν. Σα θλεκτρόνια αυτα αποδίδουν τθν ενζργεια τουσ ςε μια αντλία πρωτονίων του ςυμπλόκου κυτταροχρωμάτων θ οποία μεταφζρει πρωτόνια από το ςτρϊμα του χλωροπλάςτθ ςτο εςωτερικό του κυλακοειδουσ. Με αυτό τον τρόπο μαηεφονται πολλά πρωτόνια ςτον εςωτερικό του κυλακοείδι και ζτςι λόγω τθσ κλίςθσ τθσ ςυγκζντρωςθ τα πρωτόνια αναγκάηονται να βγαίνουν ζξω από το εςωτερικό του κυλακοείδι προσ το ςτρϊμα του χλωροπλάςτθ.

12 12 Κατα τθν ζξοδο περνάνε από τθσ ΑΣP ςυνκετάςθ που βρίςεται ςτισ μεμβράνεσ του κυλακοειδι. Η κίνθςθ αυτθ δίνει ενζργεια ςτθν ΑΣΡ ςυνκετάςθ για να φωςφωρυλιϊςθ τθν ADP ςε ΑΣΡ. Η διαδικαςία αυτθ μοιάηει με τθν διαδικαςία τθσ ϊςωμςθσ γι αυτο και ονομάηεται χθμειωςμωτικι. Η αντίδραςθ που γίνεται φαίνεται πιο κάτω:

13 13 κοτεινι φάςθ Η ςκοτεινι φάςθ γίνεται το ςτρώμα του χλωροπλάςτθ. Σα προϊόντα που παράγονται ςτθν φωτεινι φάςθ χρθςιμοποιοφνται ςτθν ςκοτεινι εκτόσ από το οξυγόνο. Η ςκοτεινι φάςθ ονομάηεται και κφκλοσ του Calvin. τθν ςκοτεινι φάςθ γίνεται μια ςειρά χθμικϊν αντιδράςεων με ςκοπό τθν παραγωγι γλυκόηθσ. Η διαδικαςία ξεκινά με 6 μόρια διφωςφορικισ ριβουλόηθ (ΔΦΡ). Η ΔΦΡ ενϊνεται με 6 μόρια διοξειδίου του άνκρακα (CO 2 ) με τθν βοικεια του ζνηφμου καρβοξιδιςμουτάςθ και δθμιουργοφν 6 μόρια αςτακι προϊόντων. Η καρβοξοδιςμουτάςθ είναι ζνα ζνηυμο που αποτελεί περίπου το 70% του φφλλου. Σα 6 αςτακι μόρια διαςποφνται και ςχθματίηουν 12 μόρια φωςφογλυκερινικοφ οξζουσ (ΦΓΟ). Σα 12 μόρια ΦΓΟ φωςφωρυλιϊνονται από 12 μόρια ΑΣP και γίνονται 12 μόρια διφωςφογλυκερινικοφ οξζουσ (ΔΦΓΟ). Σα 12 μόρια ΔΦΓΟ αποφωςφωρυλιόνονται με τθν βοικεια 12 μορίων NADPH και γίνονται 12 μόρια φωςφωρογλυκερινοαλδεχδθσ (ΦΓΑΛ). 2 από τα μόρια τθσ ΦΓΑΛ μζςω μια ςειράσ χθμικϊν αντιδράςεων ςχθματίηουν γλυκόηθ και άλλα ςάκχαρα. Σα υπόλοιπα 10 μόρια ςυνεχίηουν ςτθν ςκοτεινι φαςθ και μετατρζπονται ςε 6 μόρια μονοφωςφωρικισ ριβουλόηθσ (ΜΦΡ). Σα 6 μόρια μονοφωςφορικισ ριβουλόηθσ φωςφωρυλιϊνονται με 6 μόρια ΑΣΡ και μετατρζπονται ςε 6 μόρια ΔΦΡ. Ο κφκλοσ μπορεί να επανεκκινιςει.

14 14 υνολικά χρειάηονται 18 μόρια ΑΣΡ και 12 μόρια NADPH. Αφου τα ΑΣΡ και τα NADPH καταλφςουν τισ αντιδράςεισ τουσ επιςτρζφουν ςτθν φωτεινι φάςθ ωσ ADP και NADP. Εκεί ςτθν φωτεινι φάςθ κα ξαναγίνουν ΑΣΡ και NADPH και κα ξαναεπιςτρζψουν ςτθν ςκοτεινι φάςθ. Οπϊσ παρατθριςατε χρειάηονται περιςςότερα ΑΣΡ παρα NADPH. Αυτοσ είναι και ο λόγοσ που θ κυκλικι φωτοφωςφωρυλίωςθ ςτθν φωτεινι φάςθ παράγει μόνο ΑΣΡ γιατί απαιτϊνται περιςςότερα. Αποτελζςματα ςκοτεινισ φάςθσ 1. Παραγωγι ADP (επιςτρζφει ςτθν φωτεινι φάςθ για να γίνει ATP) 2. Παραγωγι NADP (επιςτρζφει ςτθν φωτεινι φάςθ για να γίνει NADPH) 3. Ανανζωςθ των αποκεμάτων τθσ διφωςφορικισ ριβουλόηθσ 4. Παραγωγι Γλυκόηθσ

15 15 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.7 ΠΑΡΑΓΟΝΣΕ ΠΟΤ ΕΠΘΡΕΑΗΟΤΝ ΣΟΝ ΡΤΘΜΟ ΣΘ ΦΩΣΟΤΝΘΕΘ Η διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ μπορεί να επιταχυνκεί ι να μειωκεί αναλόγωσ των ςυνκθκϊν που επικρατοφν. Πρεπει επίςθσ να αναφζρουμε οτι το κάκε δζντρο ι φυτο ζχει διαφορετικζσ άριςτεσ ςυνκικεσ. Για παράδειγμα κάποια φυτά ηουν αρκετό καιρό χωρίσ νερό ενϊ κάποια άλλα όχι. Οι κυριότεροι παράγοντεσ που μπορεί να αλλάξουν τον ρυκμό τθσ φωτοςφνκεςθσ είναι: 1. υγκζντρωςθ του CO 2 Η κανονικι ποςότθτα CO 2 ςτθν ατμόςφαιρα είναι περίπου 0.03%. Αν ελλατωκεί μειϊνεται ο ρυκμόσ φωτοςφνκεςθσ. Αν αυξθκεί αυξάνεται ο ρυκμόσ τθσ φωτοςφνκεςθσ. Φυςικά υπάρχει θ μζγιςτθ τιμι όπου ο ρυκμόσ παραμζνει ςτακερόσ ι αρχίηει να μειϊνεται 2. Ζνταςθ του φωτόσ Ο ρυκμόσ τθσ φωτοςφνκεςθσ μεγαλϊνει όςο θ ζνταςθ του φωτόσ πλθςιάηει τθν άριςτθ τιμι. ε αςκενζσ φωσ ο ρυκμόσ ελλατϊνεται μζχρι που μπορεί να μθδενιςτεί 3. Θερμοκραςία Σα ζνηυμα που ςυμμετζχουν ςτθν φωτοςφνκεςθ (καρβοξυδιςμουτάςθ) κζλουν τθν άριςτθ τιμι τουσ. Όςο θ κερμοκραςία πλθςιάηει τθν άριςτθ τιμι ο ρυκμόσ τθσ φωτοςφνκεςθσ αυξάνεται. 4. Ποςότθτα τθσ χλωροφφλλθσ Ο ρυκμόσ μειϊνεται όταν θ χλωροφφλλθ είναι μειωμζνθ. 5. Νερό Η ζλλειψθ νεροφ μειϊνει τον ρυκμό τθσ φωτοςφνκεςθσ 6. Ανόργανα άλατα Άλατα όπωσ το μαγνιςιο, ο ςίδθροσ, το κείο, το μαγγάνιο και ο φωςφόροσ είναι αναγκαία για τθν παραγωγι ουςιϊν που είναι απαραίτθτεσ για τθν φωτοςφνκεςθ. Σο μαγνιςιο για παράδειγμα βρίςκεται ςτο κζντρο τθσ χλωροφφλλθσ και βοθκά ςτθν διζγερςθ 7. Ρφπναςθ Βαρεά μζταλλα μποροφν να αντικαταςτιςουν τα ανόργανα άλατα και να μειωκεί ο ρυκμόσ τθσ φωτοςφνκεςθσ γιατί κα μειωκεί ο ρυκμόσ διζγερςθσ. Βαρεά μζταλλα είναι για παράδειγμα ο χαλκόσ, το νικζλιο, ο ψευδάργυροσ και ο μόλυβδοσ.

16 16 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.8 ΘΜΑΙΑ ΣΘ ΦΩΣΟΤΝΘΕΘ ΓΙΑ ΣΟ ΓΘΙΝΟ ΟΙΚΟΤΣΘΜΑ Η διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ είναι θ πιο ςθμαντικι ςτον πλανιτθ μασ. Κανζνασ, μα κανζνασ δεν κα μποροφςε να επιβιϊςθ εαν δεν γινόταν θ διαδικαςία αυτθ. Πάμε να δοφμε τουσ 3 κυριότερουσ λόγουσ τθσ φωτοςφνκεςθσ. 1. Παραγωγι οργανικϊν ουςιϊν: Η παραγωγι γλυκόηθσ και άλλων ςακχάρων αποτελοφν πθγι τροφισ για όλουσ τουσ ηωντανοφσ οργανιςμοφσ ςτον πλανιτθ. Μζςω τθσ τροφικισ αλυςίδασ θ οργανικζσ ουςίεσ παιρνοφν ςε όλουσ τουσ ηωντανοφσ οργανιςμοφσ 2. Δεςμευςθ CO 2 : Δεςμεφονται τεράςτιεσ ποςότθτεσ διοξειδίου του άνκρακα και κακαρίηει θ ατμόςφαιρα 3. Παραγωγι οξυγόνου: Σο οξυγόνο είναι αναγκαίο για επιβίωςθ ςτουσ περιςςότερουσ ηωντανοφσ οργανιςμοφσ. Για παράγειδμα οι ανκρϊποι δεν μποροφν να επιβιϊςουν χωρίσ οξυγόνο.

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ Θζμα Α Α1: γ, Α2: β, Α3: α, Α4: β, A5: β Θζμα Β Β1: Σ ι Λ (ελλιπισ διατφπωςθ), Λ, Σ, Σ, Σ Β2: α) Οι διαφορζσ μεταξφ ς και π δεςμοφ είναι: α. Στον ς

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός. Χ. Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η - Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Α Ι Ο Τ 1 0 1 ελίδα 1

1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός. Χ. Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η - Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Α Ι Ο Τ 1 0 1 ελίδα 1 1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός Γενικά : Οποιοδιποτε κφτταρο αποτελείται από χθμικζσ ενϊςεισ του άνκρακα που ονομάηονται οργανικζσ ενϊςεισ. Οι ενϊςεισ που αποτελοφν ςυςτατικά του κφτταρου χωρίηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα.

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ Πρωτόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. Οργανίδια = Δομζσ που επιτελοφν ςυγκεκριμζνθ λειτουργία Πυρήνασ Κυτταρικό τοίχωμα = Σο κζντρο ελζγχου του

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ ΔΗΜΟΚΡΙΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗ ΣΜΗΜΑ ΗΛΕΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΣΟΜΕΑ ΣΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΙΚΗ Βιοϊατρική Σεχνολογία 9 ο Εξάμηνο Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία:

Διαβάστε περισσότερα

Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ

Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ Σο κφτταρο: ζνα χθμικό εργοςτάςιο Ενηυμικζσ αντιδράςεισ μετατρζπουν κρεπτικζσ ουςίεσ ςε πρόδρομεσ ενϊςεισ για βιοςφνκεςθ, παίρνοντασ ταυτόχρονα ενζργεια Σο ςφνολο των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ

ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ 1 Ποςότθτα αζριασ ΝΗ 3 ίςθ με 2,24 L, μετρθμζνα ςε STP, διαλφεται ςτο νερό οπότε προκφπτει διάλυμα όγκου 2 L ςτο οποίο βρζκθκε ότι *ΟΗ - ]=10-3 Μ a Να υπολογίςετε

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες 1 Πρωτεΐνες Πρωτεΐνεσ : Οι πρωτεΐνεσ είναι ουςίεσ «πρώτθσ» γραμμισ για τουσ οργανιςμοφσ (άρα και για τον άνκρωπο). Σα κφτταρα και οι ιςτοί αποτελοφνται κατά κφριο λόγο από πρωτεΐνεσ. Ο ςθμαντικότεροσ όμωσ

Διαβάστε περισσότερα

Δομι. Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει

Δομι. Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει Δομι των μεμβρανϊν Δομι Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει Διπλοςτοιβάδα λιπιδίων Η λιπιδικι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθολογία αςκιςεων αραίωςησ και ανάμειξησ διαλυμάτων (με τθν ίδια δ. ουςία).

Μεθολογία αςκιςεων αραίωςησ και ανάμειξησ διαλυμάτων (με τθν ίδια δ. ουςία). Μεθολογία αςκιςεων αραίωςησ και ανάμειξησ διαλυμάτων (με τθν ίδια δ. ουςία). Από τθν τράπεηα κεμάτων Α_ΧΘΜ_0_20651 Διακζτουμε υδατικό διάλυμα (Δ1) KOH 0,1 Μ. α)να υπολογίςετε τθν % w/v περιεκτικότθτα του

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Ζνωςθ Ελλινων Χθμικϊν Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Χημεία 03/07/2017 Τμιμα Παιδείασ και Χθμικισ Εκπαίδευςθσ 0 Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Κριτθριο αξιολόγηςησ χημείασ προςανατολιςμοφ Γ Λυκείου

Κριτθριο αξιολόγηςησ χημείασ προςανατολιςμοφ Γ Λυκείου ΘΕΜΑ Α. Στισ παρακάτω ερωτήςεισ πολλαπλήσ επιλογήσ Α1 έωσ και Α4 να επιλέξετε το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτη ςωςτή απάντηςη. Α1. Ο αρικμόσ οξείδωςθσ του C ςτθν φορμαλδεΰδθ είναι : α. 0 β. -1 γ. +1 δ. +2

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια: (μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ:

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια: (μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια:1-2-3-4-5(μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ

Διαβάστε περισσότερα

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 6 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1-2-3-4-5 Ονοματεπϊνυμο:..... Ημ/νία:.. Σάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2

Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2 Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2 1. Αζριο με όγκο 0,004 m 3 κερμαίνεται με ςτακερι πίεςθ p =1,2 atm μζχρι ο όγκοσ του να γίνει 0,006 m 3. Τπολογίςτε το ζργο που παράγει το αζριο. Δίνεται 1 atm =

Διαβάστε περισσότερα

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 Λόγοι για τουσ οποίουσ αναγκαςτικαμε να δθμιουργιςουμε τθ cdna βιβλιοκικθ Σα γονίδια των ευκαρυωτικών είναι αςυνεχι. Οι περιοριςτικζσ ενδονουκλεάςεισ δεν κόβουν ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τίτλοσ τθσ ζρευνασ: «Ποια είναι θ επίδραςθ τθσ κερμοκραςίασ ςτθ διαλυτότθτα των ςτερεϊν ςτο νερό;» 2) Περιγραφι του ςκοποφ τθσ ζρευνασ: Η ζρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ

Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ Προζλευςθ του οξυγόνου Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ 2 H 2 O + hf 2 H 2 + O 2 2. Φωτοςφνκεςθ,

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου;

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου; ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΡΩΝΥMΟ: ΗΜΕΟΜΗΝΙΑ: 1/3/2015 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΕΟ ΣΩΜΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε)

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria Ενεργειακά Τηάκια Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.facebook.com/energeiaka.ktiria Σελ. 2 Η ΕΣΑΙΡΕΙΑ Η εταιρεία Ενεργειακά Κτίρια δραςτθριοποιείται ςτθν παροχι ολοκλθρωμζνων υπθρεςιϊν και ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ

ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ 1 ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ Όλοι οι ηωντανοί οργανιςμοί χρειάηονται ενζργεια για να εκτελζςουν τισ λειτουργίεσ τουσ. Η ενζργεια χρθςιμοποιείται από τα κφτταρα, τουσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΟΜΕΣΡΙΚΟΙ ΤΠΟΛΟΓΙΜΟΙ

ΣΟΙΧΕΙΟΜΕΣΡΙΚΟΙ ΤΠΟΛΟΓΙΜΟΙ ΣΟΙΧΕΙΟΜΕΣΡΙΚΟΙ ΤΠΟΛΟΓΙΜΟΙ Σε κάκε χθμικι αντίδραςθ οι ποςότθτεσ των ουςιϊν που αντιδροφν και παράγονται ζχουν οριςμζνθ ςχζςθ μεταξφ τουσ, θ οποία κακορίηεται από τουσ ςυντελεςτζσ των ουςιϊν ςτθ χθμικι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ. 2. Σωλινασ ςχιματοσ U περιζχει νερό πυκνότθτασ ρ ςε ιςορροπία. Τα

ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ. 2. Σωλινασ ςχιματοσ U περιζχει νερό πυκνότθτασ ρ ςε ιςορροπία. Τα ΑΚΗΕΙ ΡΕΤΣΩΝ 1. Το κλειςτό δοχείο του ςχιματοσ περιζχει ακίνθτο υγρό πυκνότθτασ ρ και φψουσ h και βρίςκεται εντόσ πεδίου βαρφτθτασ και εντόσ ατμόςφαιρασ. Το δοχείο κλείνεται πλευρικά με εφαρμοςτό ζμβολο

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-4

Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-4 Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-4 Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-5 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτθ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 1. (α). Ποια είναι τα τελικά προϊόντα της φωτεινής φάσης της φωτοσύνθεσης; (β). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (γ) Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης αρικμθτικό ςφςτθμα αρίκμθςθσ (Number System) Αξία (value) παράςταςθ Οι αξίεσ (π.χ. το βάροσ μιασ ποςότθτασ μιλων) μποροφν να παραςτακοφν με πολλοφσ τρόπουσ

Διαβάστε περισσότερα

CH CH C ιςοπροπυλομαγνθςιοβρωμίδιο.

CH CH C ιςοπροπυλομαγνθςιοβρωμίδιο. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ ΕΞΕΣΑΕΙ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ (ΚΤΚΛΟ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ) Θζμα Α Α1: γ, Α2: δ, Α3: Λ Λ Α4: α. Παραςκευι κορεςμζνου μονοκαρβονικοφ οξζοσ, με υδρόλυςθ νιτριλίων ςε όξινο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ

ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ Ονομάςτθκε ΚΕΝΣΡΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ά DN RN ή ί ή ί 1 Κάκε κφτταρο και κάκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: (μέχρι και ενότητα 14) ΧΗΜΕΙΑ. Ονοματεπώνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: (μέχρι και ενότητα 14) ΧΗΜΕΙΑ. Ονοματεπώνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: δ. HCl - H 3 O + ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1-2-3-4-5(μέχρι και ενότητα 14) ΧΗΜΕΙΑ Ονοματεπώνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Α1. Ποιο από τα παρακάτω ηεφγθ αποτελεί ςυηυγζσ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 5 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Στο εργαςτιριο αυτό κα δοφμε πωσ μποροφμε να προςομοιϊςουμε μια κίνθςθ χωρίσ τθ χριςθ εξειδικευμζνων εργαλείων, παρά μόνο μζςω ενόσ προγράμματοσ λογιςτικϊν φφλλων, όπωσ είναι το Calc και το Excel. Τα δφο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β 4 o ΔΙΓΩΝΙΜ ΠΡΙΛΙΟ 04: ΔΝΔΔΙΚΣΙΚΔ ΠΝΣΗΔΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΔΥΘΥΝΣΗΣ 4 ο ΔΙΓΩΝΙΣΜ ΔΝΔΔΙΚΤΙΚΔΣ ΠΝΤΗΣΔΙΣ ΘΔΜ. β. β 3. α 4. γ 5. α.σ β.σ γ.λ δ.σ ε.λ. ΘΔΜ Β Σωςτι είναι θ απάντθςθ γ. Έχουμε ελαςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του.

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του. ΘΕΜΑ Α. Στισ ερωτήςεισ Α1-Α4 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό τησ ερϊτηςησ και, δίπλα, το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτην επιλογή η οποία ςυμπληρϊνει ςωςτά την ημιτελή πρόταςη. Α1. τθ ςφνκεςθ δφο απλϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΑΙΑ ΣΗ ΧΗΜΕΙΑ Αϋ ΛΤΚΕΙΟΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 120min Κεφάλαιο 2 ο και 3 ο ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ :. ΣΜΗΜΑ :.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :

ΔΟΚΙΜΑΙΑ ΣΗ ΧΗΜΕΙΑ Αϋ ΛΤΚΕΙΟΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 120min Κεφάλαιο 2 ο και 3 ο ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ :. ΣΜΗΜΑ :.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΔΟΚΙΜΑΙΑ ΣΗ ΧΗΜΕΙΑ Αϋ ΛΤΚΕΙΟΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 120min Κεφάλαιο 2 ο και 3 ο Βαθμός ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ :. ΣΜΗΜΑ :.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :... -.. -.. ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλζξετε τθ ςωςτι απάντθςθ ςτισ επόμενεσ ερωτιςεισ. a. Ο αρικμόσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπϊνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:. Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ και Α5 να γράψετε ςτα τετράδιά ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ και δίπλα, το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπϊνυμο:..... Θμ/νία:.. Σάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτα απαντθτικά φφλλα τον αρικμό τθσ πρόταςθσ και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΟ Ι. Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών

ΚΥΤΤΑΟ Ι. Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών ΚΥΤΤΑΟ Ι Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών Είναι θ μικρότερθ δομι ςτθ φφςθ όπου εμφανίηεται το φαινόμενο τθσ ηωισ ΚΤΣΣΑΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 1. Πλοι οι οργανιςμοί αποτελοφνται από κφτταρα

Διαβάστε περισσότερα

3. Να υπολογίςετε τθ ροι θλιακισ ακτινοβολίασ ςε μια απόςταςθ R=1.5x10 11 m από τον ιλιο (απόςταςθ θλίου-γθσ). Δίνεται θ ροι τθσ εκπεμπόμενθσ ακτινοβο

3. Να υπολογίςετε τθ ροι θλιακισ ακτινοβολίασ ςε μια απόςταςθ R=1.5x10 11 m από τον ιλιο (απόςταςθ θλίου-γθσ). Δίνεται θ ροι τθσ εκπεμπόμενθσ ακτινοβο 1. Υποκζτουμε ότι θ κερμοκραςία ςτο ζδαφοσ είναι 38 o C και αντίςτοιχα θ κερμοκραςία δρόςου είναι 30 o C. Έςτω ότι επικρατοφν αςτακείσ ατμοςφαιρικζσ ςυνκικεσ και ότι θ μεταβολι τθσ κερμοκραςίασ ακολουκεί

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ.

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Μια μζρα ςαν όλεσ τισ άλλεσ, ζνα ναυάγιο (Σιτανικόσ) τράβθξε τθν προςοχι μασ και μασ ζδωςε τροφι για ςκζψθ. Ζτςι καταλιξαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΘΣ ΘΜΕ ΘΣΙΟΥ ΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑ ΑΣΚΕΥΘ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΗΟΜΕΝΟ ΜΑΘΘΜΑ: ΧΘΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΘΣ ΘΜΕ ΘΣΙΟΥ ΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑ ΑΣΚΕΥΘ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΗΟΜΕΝΟ ΜΑΘΘΜΑ: ΧΘΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΘΣ ΘΜΕ ΘΣΙΟΥ ΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑ ΑΣΚΕΥΘ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΗΟΜΕΝΟ ΜΑΘΘΜΑ: ΧΘΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. α Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ Β Β1. α. Λ β. Λ γ. Σ δ. Σ ε. Σ Β2.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά k 2 9 9 10 Nm 2 1. Δφο ακίνθτα ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μq και q 2 = + 3 μq, βρίςκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; Είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγεται ATP (στο χλωροπλάστη), με δέσμευση φωτεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΣΙΣΡΟΦΗ ΤΝΑΡΣΗΗ. f y x y f A αντιςτοιχίηεται ςτο μοναδικό x A για το οποίο. Παρατθριςεισ Ιδιότθτεσ τθσ αντίςτροφθσ ςυνάρτθςθσ 1. Η. f A τθσ f.

ΑΝΣΙΣΡΟΦΗ ΤΝΑΡΣΗΗ. f y x y f A αντιςτοιχίηεται ςτο μοναδικό x A για το οποίο. Παρατθριςεισ Ιδιότθτεσ τθσ αντίςτροφθσ ςυνάρτθςθσ 1. Η. f A τθσ f. .. Αντίςτροφθ ςυνάρτθςθ Ζςτω θ ςυνάρτθςθ : A θ οποία είναι " ". Τότε ορίηεται μια νζα ςυνάρτθςθ, θ μζςω τθσ οποίασ το κάκε ιςχφει y. : A με Η νζα αυτι ςυνάρτθςθ λζγεται αντίςτροφθ τθσ. y y A αντιςτοιχίηεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (2). Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση (β) NADPH στη σκοτεινή φάση της

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ςυμπλήρωμα ωσ προσ 1

Παράςταςη ςυμπλήρωμα ωσ προσ 1 Δρ. Χρήστος Ηλιούδης Θζματα διάλεξησ ΣΤ1 Προςθεςη αφαίρεςη ςτο ΣΤ1 2 ή ΣΤ1 Ονομάηουμε ςυμπλιρωμα ωσ προσ μειωμζνθ βάςθ R ενόσ μθ προςθμαςμζνου αρικμοφ Χ = ( Χ θ-1 Χ θ-2... Χ 0 ) R ζναν άλλον αρικμό Χ'

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ονοματεπϊνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:. Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ και Α5 να γράψετε ςτα τετράδιά ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ και δίπλα, το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Β. 1.1 Νόμοσ Coulomb

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Β. 1.1 Νόμοσ Coulomb Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Β 1.1 Νόμοσ Coulomb 1. Δφο ίςα κετικά ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 και q βρίςκονται πάνω ςτθν ίδια ευκεία. Τα φορτία q 1 και q είναι ςτακερά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04 1 ψυχρό ψυκτικό ρευςτό υγρό ψυκτικό ρευςτό Q Ψφχεται. Συμπυκνϊνεται. Q θερμό ψυκτικό ρευςτό αζριο ψυκτικό ρευςτό από ςυμπιεςτι Από ποφ προζρχεται αυτι θ κερμότθτα;;; 2 Τπόψυκτο υγρό 3 ςτάδια μετατροπήσ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Φφλλο Εργαςίασ Ονοματεπώνυμο. Παραγωγή και διάδοςη του ήχου Ήχοσ παράγεται όταν τα ςωματίδια κάποιου υλικοφ μζςου αναγκαςκοφν να εκτελζςουν ταλάντωςθ. Για να διαδοκεί ο ιχοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό καθεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτήςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτη ςωςτή απάντηςη.

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό καθεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτήςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτη ςωςτή απάντηςη. ΣΤΠΟΤ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ Γ ΣΑΞΗ (ΚΡΟΤΕΙ-ΣΑΛΑΝΣΩΕΙ-ΚΤΜΑΣΑ) ΗΜΕΡΗΙΟΤ ΓΕΝΙΚΟΤ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΕΣΑΡΣΗ 6 ΙΑΝΟΤΑΡΙΟΤ 2016 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΤΙΚΗ ΘΕΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ (ΚΑΙ ΣΩΝ ΔΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ. Θζλω ςε αυτό το κομμάτι, να μιλιςουμε λίγο για τουσ φυςικοφσ νόμουσ που υπάρχουν ςτο ςϊμα μασ και πϊσ το επθρεάηουν

ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ. Θζλω ςε αυτό το κομμάτι, να μιλιςουμε λίγο για τουσ φυςικοφσ νόμουσ που υπάρχουν ςτο ςϊμα μασ και πϊσ το επθρεάηουν ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ Όςο κι αν με «τάραηε» το μάκθμα τθσ «φυςικισ» ςτο ςχολείο, όπου κι αν το ςυνάντθςα αυτό, (γυμνάςιο, λφκειο, ςχολι, διαιτολογία κλπ), το ίδιο και θ «βιολογία-βιοχθμεία», τόςο τα εκτίμθςα

Διαβάστε περισσότερα

Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Λόγοι για τουσ οποίουσ κάνουμε γονιδιωματικι βιβλιοκικθ Για οργανιςμοφσ που κινδυνεφουν να εξαφανιςτοφν. Για εκπαιδευτικοφσ λόγουσ. Για να κάνουμε μελζτθ ςτθν εξελικτικι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Δρ. Χρήζηος Ηλιούδης Μθ Προςθμαςμζνοι Ακζραιοι Εφαρμογζσ (ςε οποιαδιποτε περίπτωςθ δεν χρειάηονται αρνθτικοί αρικμοί) Καταμζτρθςθ. Διευκυνςιοδότθςθ.

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟ ΣΟΤ BOYLE(βαςιςμζνο ςε πείραμα)

ΝΟΜΟ ΣΟΤ BOYLE(βαςιςμζνο ςε πείραμα) 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΣΙΚΟ ΛΤΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ τθσ Κυπραίου Φωτεινισ 'Eτοσ:2012-2013 ΝΟΜΟ ΣΟΤ BOYLE(βαςιςμζνο ςε πείραμα) O Νόμος του Boyle τθ κερμοδυναμικι ο Νόμοσ του Boyle είναι ζνασ από τουσ τρεισ νόμουσ των αερίων.ωσ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

Χθμεία Β Γυμναςίου ΦΤΛΛΑ ΕΡΓΑΛΑ. Σ μακθτ : χολικό Ζτοσ: vyridis.weebly.com

Χθμεία Β Γυμναςίου ΦΤΛΛΑ ΕΡΓΑΛΑ. Σ μακθτ : χολικό Ζτοσ: vyridis.weebly.com Χθμεία Β Γυμναςίου ΦΤΛΛΑ ΕΡΓΑΛΑ Σ μακθτ : χολικό Ζτοσ: vyridis.weebly.com 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. υμπλθρϊςτε το παρακάτω ςχεδιάγραμμα 2. Πϊσ ονομάηονται οι παρακάτω μετατροπζσ τθσ φυςικισ κατάςταςθσ;

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα χημείας Κεφ. 1 ο & 2 Ο. Ον/μο:.. Ημ/νια:.. Θέμα1

Διαγώνισμα χημείας Κεφ. 1 ο & 2 Ο. Ον/μο:.. Ημ/νια:.. Θέμα1 Διαγώνισμα χημείας Κεφ. 1 ο & 2 Ο Ον/μο:.. Ημ/νια:.. Θέμα1 Α) Να χαπακηηπίζεηε ηιρ πποηάζειρ ωρ ζωζηέρ ή λάθορ και να δικαιολογήζεηε ηην επιλογή ζαρ: a. Όταν πρόκειται να ενωκοφν δυο άτομα, τα θλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ

Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ Δυνατότθτα κάλυψθσ κερμαντικϊν αναγκϊν ζωσ και 100% (εξαρτάται από τθν τοποκεςία, τθν ςυλλεκτικι επιφάνεια και τθν μάηα νεροφ αποκθκεφςεωσ) βελτιςτοποιθμζνο ςφςτθμα με εγγυθμζνθ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014 www.biomathia.webnode.gr ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΜΕΓΑΛΟΜΟΡΙΑΚΕΣ) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΛΙΠΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Εγκατάςταςη κυκλωμάτων φωτιςμοφ 2 Μια λάμπα που λειτουργεί με ζναν διακόπτη Αυτό είναι το ευκολότερο

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ).

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). Απάντηση ΘΕΜΑ1 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). ΘΕΜΑ2 Α)Ανάκλαςθ ςε ακίνθτο άκρο. Το προςπίπτον κφμα ςε χρόνο Τ/2 κα ζχει μετακινθκεί προσ τα δεξιά κατά 2 τετράγωνα όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ'ΛΥΚΕΙΟΥ. Κεφάλαια 1,2,3,4,5(μέχρι ενότητα 3) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ'ΛΥΚΕΙΟΥ. Κεφάλαια 1,2,3,4,5(μέχρι ενότητα 3) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ'ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια 1,2,3,4,5(μέχρι ενότητα 3) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αρικμό

Διαβάστε περισσότερα

β. Λάκοσ Αιτιολόγθςθ: Το Buna παράγεται με πολυμεριςμό του 1,3 βουταδιενίου. VCH 2 =CH-CH=CH 2 ( CH 2 -CH=CH-CH 2 ) v

β. Λάκοσ Αιτιολόγθςθ: Το Buna παράγεται με πολυμεριςμό του 1,3 βουταδιενίου. VCH 2 =CH-CH=CH 2 ( CH 2 -CH=CH-CH 2 ) v Απαντήσεις Χημείας ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. α Α4. γ Α5. β ΘΕΜΑ Β Β1. α. Σωςτό Αιτιολόγθςθ: Κάκε αντίδραςθ ςτθν οποία πραγματοποιείται αποβολι και πρόςλθψθ θλεκτρονίων είναι οξειδοαναγωγικι, δεν ιςχφει όμωσ

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1]

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1] Το e-class του Πανελλινιου Σχολικοφ Δίκτυου [ΠΣΔ/sch.gr] είναι μια πολφ αξιόλογθ και δοκιμαςμζνθ πλατφόρμα για αςφγχρονο e-learning. Ανικει ςτθν κατθγορία του ελεφκερου λογιςμικοφ. Αρχίηουμε από τθ διεφκυνςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ελίδα 1 από 24 ΤΝΟΨΗ ΤΜΠΕΡΑΜΑΣΩΝ 26% κακζσ εντυπϊςεισ από τθν τθλεφωνικι εξυπθρζτθςθ

Διαβάστε περισσότερα

Cl - + ClO - + H 2 O

Cl - + ClO - + H 2 O ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΑΝΑΛΤΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΙΩΔΟΜΕΣΡΙΚΟ ΠΡΟΔΙΟΡΙΜΟ ΔΙΑΘΕΙΜΟΤ Η ΕΝΕΡΓΟΤ ΧΛΩΡΙΟΤ Ε ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΛΕΤΚΑΝΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΣΑ ΕΙΑΓΩΓΗ Σο κανονικό δυναμικό αναγωγισ του ηεφγουσ Ι 2 /Ι -, βρίςκεται ςτθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 3η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Σ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, ώρα: 11:00-12:00

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 3η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Σ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, ώρα: 11:00-12:00 Οδηγίερ: ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 3η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Σ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, ώρα: 11:00-12:00 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 7 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν

Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν Τισ πρωτεΐνεσ κατατάςςουμε ςε: Δομικέσ: αποτελοφν βαςικό υλικό για τθν δόμθςθ του κυτταρικοφ τοιχϊματοσ, των μεμβρανϊν, κ.λ.π. π.χ. το κoλλαγόνο, θ ελαςτίνθ και οι γλυκοπρωτείνεσ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΚΦΕ Α & Β ΑΝΑΣΟΛΙΚΗ ΑΣΣΙΚΗ τόχοι Μετά το πζρασ τθσ εργαςτθριακισ άςκθςθσ, οι μακθτζσ κα πρζπει να είναι ςε κζςθ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α Γυμνασίου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α Γυμνασίου Ενότητα 1β: Ισότητα - Εξίσωση ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α Γυμνασίου Ενότητα 1β: Ισότητα - Εξίσωση Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κάνουμε κλικ ςτθν επιλογι του οριηόντιου μενοφ «Get Skype»για να κατεβάςουμε ςτον υπολογιςτι μασ το πρόγραμμα του Skype.

Κάνουμε κλικ ςτθν επιλογι του οριηόντιου μενοφ «Get Skype»για να κατεβάςουμε ςτον υπολογιςτι μασ το πρόγραμμα του Skype. ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΤ ΣΟ SKYPE Ανοίγουμε το πρόγραμμα περιιγθςθσ ιςτοςελίδων (εδϊ Internet Explorer). Κάνουμε κλικ ςτθ γραμμι διεφκυνςθσ του προγράμματοσ και πλθκτρολογοφμε: www.skype.com Κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δϋ Δθμοτικοφ 12 θ Κυπριακι Μακθματικι Ολυμπιάδα Απρίλιοσ 2011

Δϋ Δθμοτικοφ 12 θ Κυπριακι Μακθματικι Ολυμπιάδα Απρίλιοσ 2011 1. Αν τϊρα είναι Απρίλθσ, ποιοσ μινασ κα είναι μετά από 100 μινεσ; Α. Απρίλθσ Β. Αφγουςτοσ. Σεπτζμβρθσ Δ. Μάρτθσ Ε. Ιοφλθσ 2. Ποιο είναι το αποτζλεςμα των πιο κάτω πράξεων; ; Α. 135 Β. 27. 63 Δ. 21 Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολόγθςθ: Αντιδράςεισ αναγωγισ ονομάηονται οι αντιδράςεισ ςτισ οποίεσ. ελαττϊνεται ο αρικμόσ οξείδωςθσ ενόσ ι περιςςοτζρων ατόμων

Αιτιολόγθςθ: Αντιδράςεισ αναγωγισ ονομάηονται οι αντιδράςεισ ςτισ οποίεσ. ελαττϊνεται ο αρικμόσ οξείδωςθσ ενόσ ι περιςςοτζρων ατόμων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. α Α3. γ Α4. β Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. α. Σωςτό. Αιτιολόγθςθ: Αντιδράςεισ αναγωγισ ονομάηονται οι αντιδράςεισ ςτισ οποίεσ ελαττϊνεται ο αρικμόσ οξείδωςθσ ενόσ ι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ 1 ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΘΕΜΑ A 1 Α1 Α2 Α3 Α4 Α5 β α δ β Σ-Σ-Λ-Λ-Σ ΘΕΜΑ B Β1: α. 12Mg 2+ : 1s 2 2s 2 2p 6 15 P: 1s 2 2s 2 2p 6 3s

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO Το Micro Worlds Pro είναι ζνα ολοκλθρωμζνο περιβάλλον προγραμματιςμοφ. Χρθςιμοποιεί τθ γλϊςςα προγραμματιςμοφ Logo (εξελλθνιςμζνθ) Το Micro Worlds Pro περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό Κακαριςμόσ Αίκουςασ Κακαριςμόσ Ψευδοροφισ Κακαριςμόσ Φίλτρων Κλιματιςτικϊν Κακαριςμόσ θμάνςεων Κατθγοριϊν Κακαριςμόσ Σοίχου πίςω από το ταμείο Κακαριςμόσ Ραφιϊν & Προϊόντων Αντικατάςταςθ Φκαρμζνων Σιμϊν

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΤΚΕΙΟΤ. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:.

ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΤΚΕΙΟΤ. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:. ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΤΚΕΙΟΤ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΙΟΡΡΟΠΙΑ - ΟΡΓΑΝΙΚΗ Ονοματεπϊνυμο:. Ημ/νία: Τάξθ: Χρονικι Διάρκεια:. Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Να επιλζξετε τθ ςωςτι απάντθςθ ςε κακεμιά

Διαβάστε περισσότερα