Energy resources: Technologies & Management

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Energy resources: Technologies & Management"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Εξαερίωση Άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής

2 Χαρακτηριστικά του άνθρακα που επηρεάζουν την εξαερίωση Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Εξαερίωση σταθερής κλίνης Εξαερίωση ρευστοστερεάς κλίνης Εξαερίωση παρασυρόμενης κλίνης Εξαερίωση τήγματος

3 Ένα τυπικό σύστημα εξαερίωσης άνθρακα αποτελείται από τις μονάδες τροφοδοσίας του άνθρακα, τον αντιδραστήρα εξαερίωσης και την μονάδα απομάκρυνσης σκόνης και θείου. Στη μονάδα τροφοδοσίας, το στερεό καύσιμο αλέθεται και ξηραίνεται στον βαθμό που απαιτείται από τον τύπο του εξαεριωτή. Η μονάδα περιλαμβάνει είτε σύστημα τροφοδοσίας ξηρού άνθρακα ή διατάξεις ανάμιξης του άνθρακα με νερό για το σχηματισμό πολτού τροφοδοσίας που είναι δυνατόν να αντληθεί. Απλοποιημένο διάγραμμα ροής συστήματος εξαερίωσης

4 Εκτός από τον άνθρακα, στον αντιδραστήρα τροφοδοτούνται οξειδωτικά μέσα, αέρας ή οξυγόνο και ατμός σε αναλογίες που καθορίζονται από τη διαδικασία. Στον αντιδραστήρα λαμβάνουν χώρα σε υψηλή θερμοκρασία ταυτόχρονες αντιδράσεις όπως αποπτητικοποίηση του άνθρακα, μερική οξείδωση και εξαερίωση. Το αέριο που παράγεται είναι εμπλουτισμένο σε υδρογόνο και μονοξείδιο, ενώ περιέχει ακόμη διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο καθώς και ατμό που δεν αντέδρασε. Σε συστήματα που χρησιμοποιείται αέρας σαν οξειδωτικό μέσο, το παραγόμενο αέριο ρεύμα θα περιέχει επίσης και σημαντική αναλογία αδρανούς αζώτου.

5 Τα αέρια που εξέρχονται από τον αντιδραστήρα παρασύρουν λεπτότατα διαμερισμένα σωματίδια τα οποία αποτελούνται από τέφρα και εξανθράκωμα, καθώς και ανεπιθύμητες αέριες ενώσεις όπως υδρόθειο και αμμωνία. Τα στερεά σωματίδια απομακρύνονται από τα αέρια στο σύστημα απομάκρυνσης σκόνης, το οποίο περιλαμβάνει κυκλώνες, φίλτρα και πύργους απορρόφησης με νερό. Τα αέρια, απαλλαγμένα από στερεά, οδηγούνται στο σύστημα απομάκρυνσης θείου που είναι συνήθως στήλες υγρής απορρόφησης. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται και η ταυτόχρονη κατακράτηση της εναπομένουσας αμμωνίας. Τα καθαρισμένα αέρια μπορούν να επαναθερμανθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να κορεστούν με ατμό για χρήση σε αεριοστροβίλους.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ Τα χαρακτηριστικά του άνθρακα είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή και τον σχεδιασμό των διεργασιών εξαερίωσης. Γενικά, οι άνθρακες χαμηλής τάξης είναι οι προτιμώμενες πρώτες ύλες τροφοδοσίας των υφιστάμενων εμπορικών διεργασιών εξαερίωσης, σε σύγκριση με τους ασφαλτούχους άνθρακες οι οποίοι έχουν τάσεις συσσωμάτωσης. Οι κύριες ιδιότητες των ανθράκων χαμηλής τάξης, που επηρεάζουν την επιλογή του εξαεριωτή ή την εφαρμογή της διεργασίας, είναι η αντιδραστικότητα, η περιεκτικότητα σε υγρασία και οξυγόνο, η περιεκτικότητα σε πτητικά, τα χαρακτηριστικά της τέφρας και η περιεκτικότητα σε θείο.

7 Αντιδραστικότητα Διάφορες μελέτες, για την εξαερίωση του εξανθρακώματος του άνθρακα, έδειξαν ότι οι άνθρακες χαμηλής τάξης μπορούν να έχουν αντιδραστικότητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανθράκων υψηλότερης τάξης, αποσυνθέτοντας τον ατμό ταχύτερα και συντηρώντας την αποσύνθεσή του σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτή η αυξημένη αντιδραστικότητα των ανθράκων χαμηλής τάξης αποδίδεται στα περισσότερο ενεργά κέντρα που οι άνθρακες αυτοί διαθέτουν, λόγω των μικρότερων μεγεθών κρυσταλλιτών, το υψηλότερο πορώδες, που ευνοεί την πρόσβαση του αερίου της αντίδρασης και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο της τέφρας, η καταλυτική επίδραση του οποίου στην εξαερίωση του εξανθρακώματος είναι γνωστή.

8 Αντιδραστικότητα Λόγω της ιδιότητας αυτής των ανθράκων χαμηλής τάξης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλότερες χωρικές ταχύτητες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλότερο κεφαλαιουχικό κόστος στον τομέα της εξαερίωσης. Επίσης, η κατανάλωση οξυγόνου και ατμού μπορεί να μειωθεί και να επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά μετατροπής του άνθρακα, πράγμα σημαντικό για τους εξαεριωτές οι οποίοι έχουν μικρότερους χρόνους παραμονής, όπως ο τύπος της παρασυρόμενης κλίνης. Επιπρόσθετα, η χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας είναι πλεονεκτική για τις μονάδες σταθερής κλίνης με απομάκρυνση τέφρας υπό ξηρή μορφή.

9 Περιεκτικότητα σε υγρασία και οξυγόνο Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία των ανθράκων χαμηλής τάξης ενεργεί σαν διαλύτης κατά την διεργασία εξαερίωσης, απαιτώντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφοδοσίας στον εξαεριωτή, για την επίτευξη της ίδιας παροχής ενέργειας με τους άνθρακες υψηλότερης τάξης. Ο αυξημένος ρυθμός τροφοδοσίας άνθρακα δημιουργεί μεγαλύτερες ποσότητες στερεών, υγρών και αερίων και κατά συνέπεια απαιτεί εξοπλισμό μεγαλυτέρων διαστάσεων.

10 Περιεκτικότητα σε υγρασία και οξυγόνο Οι εξαεριωτές σταθερής κλίνης μπορούν να λειτουργήσουν με επίπεδα υγρασίας μέχρι και 35%, υπό την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα σε τέφρα δεν υπερβαίνει το 10%. Οι εξαεριωτές πλήρους παράσυρσης ή ρευστοστερεάς κλίνης απαιτούν την μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία, με ξήρανση, σε επίπεδα γενικά μικρότερα από 5%. Σε εξαεριωτές με απομάκρυνση ρευστής σκωρίας, αν το επίπεδο υγρασίας της τροφοδοσίας είναι υψηλό, η παραγόμενη θερμότητα στην χαμηλότερη περιοχή του αντιδραστήρα δεν θα είναι αρκετή για την εξάτμισή της. Σαν αποτέλεσμα, η θερμοκρασία της κλίνης θα πέσει και η ροή της τηγμένης σκωρίας μπορεί να σταματήσει, θέτοντας την μονάδα εκτός λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε στην πιλοτική μονάδα εξαερίωσης με λιγνίτη Gascoyne (North Dakota), ο οποίος είχε περιεκτικότητα σε υγρασία πάνω από 40%.

11 Περιεκτικότητα σε υγρασία και οξυγόνο Η υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο των ανθράκων χαμηλής τάξης επηρεάζει την διεργασία εξαερίωσης, κατά τρόπο παρόμοιο με την περιεκτικότητα σε υγρασία. Δεδομένου ότι οι άνθρακες χαμηλής τάξης υπόκεινται σε μερική οξείδωση, το περιεχόμενο ενέργειας του αέριου προϊόντος είναι χαμηλότερο. Έτσι, για την παραγωγή ενός ισοδύναμου περιεχόμενου ενέργειας σε σύγκριση με τους άνθρακες υψηλότερης τάξης, η τροφοδοσία θα πρέπει να αυξηθεί.

12 Περιεκτικότητα σε πτητικά Η χημική σύνθεση των πτητικών ουσιών, που παράγονται από άνθρακες χαμηλής τάξης κατά την διάρκεια της διεργασίας εξαερίωσης, είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των ανθράκων υψηλότερης τάξης. Έτσι, η κατεργασία διαχωρισμού και η χρήση αυτών των υπο-προϊόντων θα είναι διαφορετική. Σε εξαεριωτές σταθερής κλίνης, παράγεται μία μεγάλη ποσότητα πίσσας, ελαίων, φαινολών και άλλων συστατικών, ενώ σε συστήματα ρευστοστερεάς και παρασυρόμενης κλίνης, που λειτουργούν σε θερμοκρασίες πάνω από 800 ο C, τέτοια υγρά οργανικά προϊόντα διασπώνται σε άνθρακα και υδρογόνο, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη σύνθετων εγκαταστάσεων κατεργασίας.

13 Χαρακτηριστικά της τέφρας Οι διάφορες διεργασίες στις μονάδες εξαερίωσης του άνθρακα θέτουν ορισμένες απαιτήσεις, όσον αφορά στις φυσικές και χημικές ιδιότητες της ανόργανης ύλης του άνθρακα. Για τον εξαεριωτή, τα κύρια χαρακτηριστικά της τέφρας είναι οι καταλυτικές επιπτώσεις στους ρυθμούς εξαερίωσης, η συμπεριφορά θερμοκρασίας-ιξώδους και η διαβρωτική δράση στις πυρίμαχες επιφάνειες.

14 Χαρακτηριστικά της τέφρας Η υψηλότερη αντιδραστικότητα των ανθράκων χαμηλής τάξης στην εξαερίωση, θεωρείται ότι οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην παρουσία εναλλάξιμων μεταλλικών κατιόντων στην επιφάνειά τους. Οι καταλυτικές επιδράσεις αυτών των μεταλλικών κατιόντων παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την ατμόσφαιρα εξαερίωσης. Σε μια οξειδωτική ατμόσφαιρα, το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο βελτιώνουν την αντιδραστικότητα του εξανθρακώματος. Σε μία αναγωγική ατμόσφαιρα, το νάτριο είναι ο πιο αποδοτικός καταλύτης για καύση άνθρακα κάτω από 45%, ενώ ο σίδηρος είναι ένας καλύτερος καταλύτης για υψηλότερα επίπεδα καύσης. Σε ατμόσφαιρα ατμού, το κάλιο και το ασβέστιο είναι καλύτεροι καταλύτες, από ότι το νάτριο και ο σίδηρος. Έχει βρεθεί ότι ο ασβεστόλιθος και ο τακολίτης βελτιώνουν τους ρυθμούς εξαερίωσης των εξανθρακωμάτων των ανθράκων χαμηλής τάξης κατά 2-10 φορές, σε σχέση με τους ρυθμούς των αντιδράσεων χωρίς κατάλυση.

15 Χαρακτηριστικά της τέφρας Αν και η θερμοκρασία τήξης της τέφρας είναι σχετική με την λειτουργία του εξαεριωτή με απομάκρυνση ρευστής σκωρίας (σταθερής και παρασυρόμενης κλίνης), μία σημαντικότερη σχέση είναι αυτή μεταξύ της θερμοκρασίας και του ιξώδους, αφού αυτά είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά της σκωρίας. Η τέφρα μπορεί να έχει χαμηλό σημείο τήξης, αλλά και μία επίπεδη καμπύλη ιξώδους-θερμοκρασίας, που να απαιτεί την προσθήκη ρευμάτων αέρα, για ικανοποιητική απομάκρυνση της σκωρίας. Οι τέφρες από άνθρακες χαμηλής τάξης έχουν μία διαφορετική σχέση ιξώδους-θερμοκρασίας, από ότι οι τέφρες από άνθρακες υψηλής τάξης και κατά συνέπεια, απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες εξαερίωσης, για την διατήρηση συνθηκών σκωρίας ή μη.

16 Χαρακτηριστικά της τέφρας Η συμπεριφορά της τέφρας ανθράκων χαμηλής τάξης, στον εξαεριωτή, αναμένεται επίσης να είναι διαφορετική από αυτήν των ανθράκων υψηλής τάξης, ως προς τα πυρίμαχα υλικά. Μερικοί άνθρακες χαμηλής τάξης έχουν στην ανόργανη ύλη τους υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι έχει διαβρωτική δράση σε επενδύσεις πυρίμαχων υλικών καρβιδίου του πυριτίου. Όμως, οι άνθρακες χαμηλής τάξης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις είναι επίσης ένα διαβρωτικό μέσο.

17 Περιεκτικότητα σε θείο Οι άνθρακες χαμηλής τάξης περιέχουν, γενικά, μικρότερες ποσότητες θείου, από ότι οι άνθρακες υψηλότερης τάξης, πράγμα που μειώνει τις απαιτήσεις απομάκρυνσής του για την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών προτύπων. Έτσι, αναμένεται ένα χαμηλότερο κόστος για τα συστήματα καθαρισμού των αερίων.

18 Αντιδραστήρες εξαερίωσης και τύποι άνθρακα Στον Πίνακα συνοψίζονται οι τιμές μεγέθους σωματιδίων και οι ποιότητες άνθρακα που είναι αποδεκτές από τους 4 κύριους τύπους εξαεριωτών: Σταθερής κλίνης Ρευστοστερεάς κλίνης Παρασυρόμενης κλίνης Λουτρού τήγματος Μέγεθος, mm Τύπος άνθρακα 40-5 Λιγνίτης, Υποβιτουμινικοί, Βιτουμινικοί 3 0,5 Λιγνίτης, Υποβιτουμινικοί < 0,1 Όλοι οι τύποι < 3 Όλοι οι τύποι

19 Αντιδραστήρες εξαερίωσης και τύποι άνθρακα Η χρησιμοποίηση λιγνίτη σε εξαεριωτές κινούμενης κλίνης ξηρής τέφρας απαιτεί προκατεργασία με πελλετοποίηση. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η τάση αποσύνθεσης του άνθρακα κατά την ξήρανσή του στον εξαεριωτήρα και συνεπώς η παρεμπόδιση της ροής του αερίου δια μέσου της κλίνης. Οι μονάδες ρευστοστερεάς κλίνης, και ιδίως του τύπου Winkler σχεδιάστηκαν ειδικά για χρήση λιγνίτη, ο οποίος όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά και σε αντιδραστήρες παράσυρσης. Οι εξαεριωτές κινούμενης κλίνης σχεδιάστηκαν κυρίως για τροφοδοσία υποβιτουμινικών ανθράκων αν και υπάρχει πρόβλεψη και για χρήση βιτουμινικών ανθράκων. Σε αυτούς τους τύπους εξαεριωτών τα φαινόμενα συσσωμάτωσης που προαναφέρθηκαν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τοποθέτηση εντός του αντιδραστήρα διατμητικών διατάξεων που περιστρέφονται από την κορυφή της κλίνης. Η χρήση όμως συστημάτων ανάδευσης έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή και μεταφορά σκόνης που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 2% του άνθρακα τροφοδοσίας.

20 Αντιδραστήρες εξαερίωσης και τύποι άνθρακα Οι εξαεριωτές παράσυρσης και τηγμένης τέφρας μπορούν να λειτουργήσουν με τους περισσότερους τύπους,ανθράκων. Η υψηλή θερμοκρασία εξαερίωσης καθώς και η μεγάλη ειδική επιφάνεια του άνθρακα, που οφείλεται στο μικρό μέγεθος σωματιδίων, διευκολύνουν τις αντιδράσεις εξαερίωσης να λάβουν χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς πιθανότητα να συμβεί συσσωμάτωση. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει στραφεί προς την ανάπτυξη αντιδραστήρων και συνθηκών εξαερίωσης των οποίων η απόδοση δεν θα εξαρτάται ισχυρά από την ποιότητα του άνθρακα. Η απαίτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι και σήμερα η παραγωγή ενέργειας από καύση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διεθνές εμπόριο διαφόρων τύπων ανθράκων.

21 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Τα πρώτα συστήματα εξαερίωσης στερεών καυσίμων προς αέριο και τέφρα αναπτύχθηκαν σε εμπορικό επίπεδο το 1857 στη Γερμανία από την Siemens. Η τεχνολογία αυτή σταδιακά βελτιώθηκε με την ταυτόχρονη ανάπτυξη συστημάτων καθαρισμού του αερίου και την ρύθμιση του απαιτούμενου αέρα ή ατμού. Ένα τέτοιο εξελιγμένο σύστημα αναπτύχθηκε από την Mond και εφαρμόστηκε στην παραγωγή αμμωνίας το Μεταξύ των πρώτων βελτιώσεων ήταν και η εισαγωγή των μηχανικών ξέστρων. Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η συνεχής απομάκρυνση τέφρας σε εξαεριωτές σταθερής κλίνης, που απετέλεσε την βάση για την ανάπτυξη εξαεριωτών κινούμενης κλίνης.

22 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Το 1901, η παράλληλη ανάπτυξη μηχανών εσωτερικής καύσης έχει φτάσει στο επίπεδο που η λειτουργία τους με αέριο να είναι η πιο αποδοτική μέθοδος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Αγγλία ιδρύεται η Power Gas Company με σκοπό την μελέτη αυτής της τεχνολογίας. Παρά το γεγονός ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ατμό ξεπέρασαν γρήγορα τις μηχανές που λειτουργούσαν με αέριο, η εξέλιξη των μονάδων εξαερίωσης κινούμενης κλίνης συνεχίστηκε και προς άλλες κατευθύνσεις. Αρχικά, η πιο γνωστή μέθοδος εξαερίωσης ήταν αυτής της Lurgi. Σύντομα όμως αναπτύχθηκαν και άλλες τεχνολογίες από τις Tully, Power Gas Corporation, Bamag, Strache, Kreisa και Vergasumg Industrie AG.

23 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα εξαερίωσης του άνθρακα κινούμενης κλίνης είχαν αρκετά μειονεκτήματα με αποτέλεσμα η έρευνα να στραφεί προς τις εξής κατευθύνσεις : διεύρυνση του είδους ανθράκων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια συγκεκριμένη μονάδα βελτίωση της ποιότητας του αερίου με τη μείωση των αδρανών, όπως αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα αύξηση της αποδιδόμενης ισχύος με την αύξηση της πίεσης και της θερμοκρασίας απλοποίηση των συστημάτων τροφοδοσίας άνθρακα και απομάκρυνσης τέφρας ευελιξία λειτουργίας

24 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Το 1930, αναπτύχθηκε στη Γερμανία μία νέα τεχνολογία από τη Winkler για την εξαερίωση του άνθρακα σε ρευστοστερεές κλίνες. Κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου ήταν η ικανότητα διαχείρισης λεπτότατα διαμερισμένου άνθρακα με αποτέλεσμα την ευρεία χρήση στη βιομηχανία παραγωγής αμμωνίας. Η απευθείας χρήση οξυγόνου ως οξειδωτικού μέσου οδήγησε στην παραγωγή αερίου χωρίς άζωτο. Ως εκ τούτου, η ποιότητα του αερίου βελτιώθηκε, η θερμογόνος δύναμή του αυξήθηκε και η λειτουργία των μονάδων έγινε πιο αποδοτική.

25 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Σταδιακά η πίεση λειτουργίας των εξαεριωτών αυξήθηκε στα επίπεδα που σήμερα θεωρούνται ως κοινή πρακτική. Στη συνέχεια η έρευνα στράφηκε στη λειτουργία εξαεριωτών σε υψηλή θερμοκρασία, με σκοπό την τήξη της τέφρας και τη διαχείρισή της στις μονάδες απομάκρυνσης σαν ρευστό υψηλού ιξώδους. Οι βελτιώσεις αυτές οδήγησαν κατά τη δεκαετία του 50 στην ανάπτυξη, από την Koppers-Totzek Γερμανίας, συστημάτων εξαερίωσης συμπαρασυρμού, με ικανότητα διαχείρισης λεπτότατα διαμερισμένου άνθρακα σε θερμοκρασίες πάνω από αυτές στις οποίες επέρχεται η τήξη της τέφρας. Αυτοί οι τρεις τύποι εξαεριωτών, δηλαδή κινούμενης, ρευστοστερεάς κλίνης και παράσυρσης, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε διάφορα κράτη για την παραγωγή αερίου σύνθεσης ή καυσίμου, για την παραγωγή αμμωνίας και μεθανόλης και διάφορες άλλες εφαρμογές. Συνήθως, οι τεχνολογίες αυτές αναφέρονται ως εξαεριωτές πρώτης γενιάς.

26 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Οι ερευνητικές προσπάθειες για την βελτίωση της απόδοσης, την αντιμετώπιση των σχεδιαστικών προβλημάτων και τη συμβατότητα των μονάδων εξαερίωσης πρώτης γενιάς με το περιβάλλον είχαν σαν αποτέλεσμα τα συστήματα εξαερίωσης δεύτερης γενιάς. Οι κυριότερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών ήταν η επικράτηση της υψηλής πίεσης στους εξαεριωτές ρευστοστερεάς κλίνης και παράσυρσης καθώς και η ανάπτυξη αντιδραστήρων κινούμενης κλίνης υψηλής θερμοκρασίας. Ορισμένα συστήματα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούνται ήδη για την παραγωγή αερίου σύνθεσης και την παρασκευή μεθανόλης, αμμωνίας, οξο-χημικών, όπως επίσης και για την παραγωγή καυσίμου αερίου στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου.

27 Ανάπτυξη της εξαερίωσης άνθρακα Εκτός από τις τρεις βασικές κατηγορίες, που αναφέρθηκαν, αναπτύχθηκε και ένας νέος τύπος εξαερίωσης δεύτερης γενιάς που έγινε γνωστός ως αντιδραστήρας τήγματος (molten bath). Πρωτοεμφανίστηκε το 1956 στη Γερμανία από την Otto-Rummel και ονομάζεται έτσι επειδή ο λεπτότατα διαμερισμένος άνθρακας διοχετεύεται σε «λουτρό» τηγμένης τέφρας όπου και εξαεριώνεται. Διάφοροι τύποι αυτού του είδους εξαεριωτή αναπτύχθηκαν στην Γερμανία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία χωρίς όμως κάποια από τις παραπάνω τεχνολογίες να έχει εφαρμοστεί σε εμπορικό επίπεδο. Συνεπώς, αρκετοί ερευνητές δικαιολογημένα συγκαταλέγουν αυτόν τον τύπο εξαεριωτή στην τρίτη γενιά αντιδραστήρων εξαερίωσης.

28 ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ Στο Σχήμα παρουσιάζονται οι βασικοί τύποι αντιδραστήρων εξαερίωσης μαζί με τις κρατούσες θερμοκρασίες αντίδρασης. Κύριοι τύποι αντιδραστήρων εξαερίωσης

29 ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ Η επιλογή του εξαεριωτή εξαρτάται γενικά από: τον ρυθμό παραγωγής ενέργειας, τις απαιτήσεις για χρόνο εκτός λειτουργίας, την θερμογόνο δύναμη του αερίου (αέριο μικρής θερμαντικής αξίας με θερμογόνο δύναμη 3,8-7,6 MJ/m 3 για χρήση σαν βιομηχανικό καύσιμο και καύσιμο παραγωγής ισχύος, αέριο μέσης θερμαντικής αξίας με θερμογόνο δύναμη 10,5-16 MJ/m 3 για χρήση σαν τροφοδοσία στις διεργασίες χημικής σύνθεσης και καύσιμο αέριο υψηλής θερμαντικής αξίας με θερμογόνο δύναμη πάνω από 21 MJ/m 3 για χρήση σαν υποκατάστατο του φυσικού αερίου),

30 ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ Η επιλογή του εξαεριωτή εξαρτάται γενικά από: την θερμοκρασία και την πίεση, την επιτρεπόμενη καθαρότητα του αερίου όσον αφορά θείο, διοξείδιο του άνθρακα, κλπ, την επιτρεπόμενη καθαρότητα του αερίου όσον αφορά πίσσες, κάπνα, τέφρα, την διαθεσιμότητα, τον τύπο και το κόστος του άνθρακα, τις τοποθεσίες εγκατάστασης του εξαεριωτή και της τελικής χρήσης των προϊόντων και των επιδράσεών τους, και τους περιορισμούς μεγέθους.

31 Μετά από ξήρανση, ο άνθρακας πυρολύεται στην ζώνη Εξαερίωση άνθρακα αποπτητικοποίησης Στην λειτουργία χωρίς παράγοντας απομάκρυνση μεθάνιο, ρευστής βαρύτερους σκωρίας, το μέσον εξαερίωσης, το οποίο υδρογονάνθρακες αποτελείται από και ατμό πίσσα. και αέρα ή οξυγόνο, προθερμαίνεται από την θερμή τέφρα στην Στην ζώνη ζώνη τέφρας, εξαερίωσης, πριν εισέλθει το εξανθράκωμα Εξαεριωτής στην ζώνη αντιδρά καύσης, σταθερής με ενώ ατμό η κλίνης μέγιστη θερμοκρασία και Η διοξείδιο τεχνολογία του εξαερίωσης άνθρακα με απορρόφηση σταθερής κλίνης, θερμότητας στην πράξη, και περιορίζεται κάτω από το σημείο τήξης της τέφρας, με την παροχή αναφέρεται επιπρόσθετου σε μία κλίνη συνεπακόλουθη, προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας. καυσίμου ατμού. υπό μoρφή τεμαχίων, της οποίας το ύψος παραμένει αμετάβλητο μεταξύ δύο Παράλληλα σταθερών με άκρων. την εξαερίωση, στην ζώνη αυτή, εφ' όσον η διεργασία λαμβάνει χώρα υπό πίεση, λαμβάνουν χώρα οι Ο άνθρακας τροφοδοτείται από το άνω άκρο, ενώ το αντίδραση ύδατος-αερίου (water-gas shift reaction) και η υπόλειμμα απομακρύνεται από το χαμηλότερο άκρο, αντίδραση εξανθρακώματος-υδρογόνου, οι οποίες το οποίο παρέχει επίσης στήριξη στην κλίνη. συνεισφέρουν σε θερμότητα, που υποστηρίζει τις Ο άνθρακας κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με το ενδόθερμες αντιδράσεις εξαερίωσης. ανερχόμενο ρεύμα αερίου, μέσω τεσσάρων Όταν ο άνθρακας φθάσει στην ζώνη εξαερίωσης καθοριζόμενων, αλλά όχι διακριτά ξεχωριστών καταναλώνεται τελικά, προσφέροντας θερμότητα στην ζωνών. διεργασία και αφήνοντας ένα μη καύσιμο υπόλειμμα, την τέφρα. Καθώς Η τέφρα ο άνθρακας εξάγεται κατέρχεται από την βάση, αργά, είτε τα θερμά μέσω μιας αέρια εσχάρας τα οποία εφόσον παράγονται είναι σε ξηρή στις μoρφή, ζώνες ή μέσω καύσης κάποιας και μoρφής εξαερίωσης απορροής εναλλάσσουν σκωρίας. ενέργεια με το ψυχρότερο Εξαεριωτής σταθερής κλίνης στερεό. ξηρού πυθμένα

32 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Γενικά, τα συστήματα εξαερίωσης σταθερής κλίνης είναι απλά και αξιόπιστα, προσφέροντας υψηλή θερμική αποδοτικότητα και αποδοτικότητα χρησιμοποίησης του άνθρακα, λόγω των μικρών απωλειών θερμότητας και της ελάχιστης παράσυρσης λεπτόκοκκου άνθρακα και τέφρας στο αέριο ρεύμα. Είναι κατάλληλα για μεγάλα κομμάτια άνθρακα, στο εύρος μεγεθών 50 mm έως 6 mm και έχουν περιορισμένη μόνο δυνατότητα αποδοχής υλικών μικρότερων από 3 mm. Οι άνθρακες οι οποίοι έχουν τάσεις συσσωμάτωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς μία προ επεξεργασία, μετά την οποία δεν θα δημιουργούν συσσωρεύσεις. Ο χρόνος παραμονής του στερεού μπορεί να είναι αρκετές ώρες, ενώ ο χρόνος παραμονής του αερίου είναι της τάξεως των δευτερολέπτων.

33 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Τα προϊόντα αποπτητικοποίησης εκλύονται σε περιοχή σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και έλλειψης ελεύθερου οξυγόνου, έτσι ώστε οι πίσσες, τα έλαια και οι βαρύτεροι υδρογονάνθρακες ούτε διασπώνται, ούτε οξειδώνονται, αλλά προστίθενται στο αέριο προϊόν. Στην λειτουργία με απομάκρυνση ρευστής σκωρίας, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι σημαντικά υψηλότερες (1500 C-1800 C) από αυτές στην λειτουργία χωρίς απομάκρυνση ρευστής σκωρίας (1200 C-1300 C), η συγκέντρωση οξυγόνου είναι υψηλότερη. Σαν αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται υψηλότερη παραγωγή, με χαμηλότερη κατανάλωση ατμού.

34 Η κίνηση του άνθρακα ελέγχεται από ένα διανομέα, Το συνεχής αρχικό παραγωγή εξανθράκωμα, νέου εξανθρακώματος όπως και αυτό που έχει σαν αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ή ένα μίκτη και μία περιστρεφόμενη Εξαερίωση εσχάρα. Ατμός άνθρακα εξανθρακώματος παράγεται κατά ανακυκλοφορίας, τη διάρκεια της αντίδρασης, το οποίο συνεχώς απομακρύνεται από το σύστημα. Αξίζει και οξυγόνο (ή αέρας) εγχύονται μέσω μίας να περιστρεφόμενης παραλαμβάνεται σημειωθεί ότι η εσχάρας στον επαφή πυθμένα άνθρακα Εξαεριωτής στον πυθμένα, του και αντιδραστήρα εξανθρακώματος κατά το στάδιο της μίξης σταθερής η οποία κλίνης - Lurgi αποτρέπει τον σχηματισμό συσσωματωμάτων με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διαχείριση χρησιμοποιείται όπου Ένα από και λαμβάνει πιο ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικά χώρα επιπλέον για την εξισορρόπηση εξαγωγή παραδείγματα της ανθράκων που εμφανίζουν τάση συσσωμάτωσης. υπολειμματικής της εξαεριωτών θερμοκρασίας. σταθερής ξηρής Στη τέφρας συνέχεια κλίνης σε είναι ένα εξέρχεται άλλο η τεχνολογία του δοσομετρητή. αντιδραστήρα Lurgi, η οποία διαμέσου αναπτύχθηκε σωλήνα από μεταφοράς την εταιρία όπου Τα και Lurgi παραγόμενα ανυψώνεται Kohle αέρια und από πυρόλυσης καυσαέρια Minerolltechnik απομακρύνονται μαζί με GmbH της από Φρανκφούρτης, το αέριο του μίκτη, το διέρχονται από κυκλώνα ταυτόχρονη θέρμανση. Τα καυσαέρια παράγονται για Η την μονάδα απομάκρυνση αποτελείται της σκόνης από και ένα τέλος κατακόρυφο στον ίδιο τον σωλήνα μεταφοράς, στον οποίο οδηγούνται υδρόψυκτο στη δοχείο μονάδα συμπύκνωσης. πίεσης, όπου Η άνθρακας, παραγόμενη προθερμαινόμενος τυπικών διαστάσεων πίσσα υποβάλλεται αέρας προκαλεί 5-50 mm, σε διαδικασία μερική καύση μαζί με κάποιο απομάκρυνσης του μέσο εξανθρακώματος. μεταφοράς της θερμότητας, σκόνης ενώ τελικά όπως εξανθράκωμα υδρογονώνεται Τέλος, υψηλής εξανθράκωμα θερμοκρασίας, προς παραγωγή και καυσαέρια τροφοδοτούνται μεγάλης ποικιλίας κατά υγρών διαστήματα προϊόντων. από Το πάνω, αέριο, μέσω μετά ενός τον καθαρισμό διαχωρίζονται και τα αέρια μετά τον δοσομετρητή, καθαρισμό του και έχει οδηγούνται θερμογόνο ταυτόχρονα δύναμη περίπου σε συσκευή 1800 kcal/m ταχείας 3 (200 τους ανάμειξης Btu/ft απομακρύνονται. 3 ) και επιτυγχάνοντας μπορεί να Το χρησιμοποιηθεί θερμό εξανθράκωμα έτσι ως γρήγορη πηγή υδρογόνου συλλέγεται εξισορρόπηση κατά σε δοχείο το της στάδιο και θερμοκρασίας υδρογόνωσης επανέρχεται στον των συστατικών της μίκτη πίσσας. για του το μίγματος. κλείσιμο του κύκλου. Εξαεριωτής τύπου Lurgi

35 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εξαεριωτών σταθερής κλίνης είναι η τεχνολογία Lurgi, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρία Lurgi Kohle und Minerolltechnik GmbH της Φρανκφούρτης, το Η μονάδα αποτελείται από ένα κατακόρυφο υδρόψυκτο δοχείο πίεσης, όπου άνθρακας, τυπικών διαστάσεων 5-50 mm, μαζί με κάποιο μέσο μεταφοράς θερμότητας, όπως εξανθράκωμα υψηλής θερμοκρασίας, τροφοδοτούνται κατά διαστήματα από πάνω, μέσω ενός δοσομετρητή, και οδηγούνται ταυτόχρονα σε συσκευή ταχείας ανάμειξης επιτυγχάνοντας έτσι γρήγορη εξισορρόπηση της θερμοκρασίας των συστατικών του μίγματος. Εξαεριωτής τύπου Lurgi

36 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Η κίνηση του άνθρακα ελέγχεται από ένα διανομέα, ή ένα μίκτη και μία περιστρεφόμενη εσχάρα. Ατμός και οξυγόνο (ή αέρας) εγχύονται μέσω μίας περιστρεφόμενης εσχάρας στον πυθμένα, η οποία χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για την εξαγωγή της υπολειμματικής ξηρής τέφρας σε ένα άλλο δοσομετρητή. Τα παραγόμενα αέρια πυρόλυσης απομακρύνονται από το αέριο του μίκτη, διέρχονται από κυκλώνα για την απομάκρυνση της σκόνης και τέλος οδηγούνται στη μονάδα συμπύκνωσης. Η παραγόμενη πίσσα υποβάλλεται σε διαδικασία απομάκρυνσης της σκόνης ενώ τελικά υδρογονώνεται προς παραγωγή μεγάλης ποικιλίας υγρών προϊόντων. Το αέριο, μετά τον καθαρισμό του έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 1800 kcal/m 3 (200 Btu/ft 3 ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή υδρογόνου κατά το στάδιο υδρογόνωσης της πίσσας.

37 Το αρχικό εξανθράκωμα, όπως και αυτό που παράγεται κατά τη διάρκεια της αντίδρασης, παραλαμβάνεται στον πυθμένα Εξαεριωτής του αντιδραστήρα σταθερής όπου κλίνης και - λαμβάνει Lurgi χώρα επιπλέον εξισορρόπηση της θερμοκρασίας. Στη συνέχεια εξέρχεται του αντιδραστήρα διαμέσου σωλήνα μεταφοράς όπου και ανυψώνεται από καυσαέρια μαζί με ταυτόχρονη θέρμανση. Τα καυσαέρια παράγονται στον ίδιο τον σωλήνα μεταφοράς, στον οποίο προθερμαινόμενος αέρας προκαλεί μερική καύση του εξανθρακώματος. Τέλος, εξανθράκωμα και καυσαέρια διαχωρίζονται και τα αέρια μετά τον καθαρισμό τους απομακρύνονται. Το θερμό εξανθράκωμα συλλέγεται σε δοχείο και επανέρχεται στον μίκτη για το κλείσιμο του κύκλου. Η συνεχής παραγωγή νέου εξανθρακώματος έχει σαν αποτέλεσμα το πλεόνασμα του εξανθρακώματος ανακυκλοφορίας, το οποίο συνεχώς απομακρύνεται από το σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαφή άνθρακα και εξανθρακώματος κατά το στάδιο της μίξης αποτρέπει τον σχηματισμό συσσωματωμάτων με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διαχείριση ανθράκων που εμφανίζουν τάση συσσωμάτωσης.

38 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Μία κανονική μονάδα Lurgi έχει διάμετρο 4m και ονομαστική δυναμικότητα ξηρού αερίου m 3 /h, που ισοδυναμεί με 600 t/d άνθρακα ελεύθερου από τέφρα και υγρασία. Μία μεγαλύτερη μονάδα, διαμέτρου 5 m έχει ονομαστική δυναμικότητα ξηρού αερίου m/h, που ισοδυναμεί περίπου με t/d άνθρακα ελεύθερου από τέφρα και υγρασία.

39 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Πάνω από 16 μονάδες Lurgi έχουν κατασκευασθεί σε όλον τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές είναι οι τρεις μονάδες SASOL στην Νότια Αφρική. Οι μονάδες αυτές έχουν παραπάνω από 90 εξαεριωτές Lurgi, καταναλώνουν περίπου t/d υποασφαλτούχου άνθρακα και παράγουν περίπου το 90% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αερίου από άνθρακα. Το αέριο σύνθεσης χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή υγρού καυσίμου μεταφορών, μέσω της σύνθεσης Fischer-Tropsch. Ομως, ένα ευρύτερο μείγμα προϊόντων περιλαμβάνει βενζίνη, κλάσματα απόσταξης καύσιμου ελαίου, ελαφρές ολεφίνες, ελαφρές αλκοόλες, φαινόλες, πίσσες και αέριο πόλης. Μία άλλη σημαντική μονάδα είναι το έργο "Great Plains Coal Gasification", κοντά στην Beu1ah, της North Dakota. Η μονάδα αυτή έχει 14 εξαεριωτές και έχει σχεδιασθεί για να παράγει m 3 /h συνθετικού φυσικού αερίου το οποίο μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο (SNG), από μία τροφοδοσία t/d λιγνίτη.

40 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Οι εταιρείες British Gas Corporation και Lurgi (BGlLurgi) ανέπτυξαν έναν εξαεριωτή με δυνατότητα απομάκρυνσης της ρευστής σκωρίας, για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της λειτουργίας σε χαμηλή θερμοκρασία και να αποφύγουν, έτσι, την τήξη της τέφρας και την συσσωμάτωση. Η μονάδα αυτή είναι σταθερής κλίνης, χρησιμοποιεί οξυγόνο και λειτουργεί υπό πίεση και υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε η ιπτάμενη τέφρα να λειώνει και να σχηματίζει υγρή σκωρία. Η σκωρία απομακρύνεται κατά διαστήματα από μία οπή στον πυθμένα της κλίνης, κάτω από την οποία ψύχεται με ύδωρ και απομακρύνεται μέσω ενός δοσομετρητή σκωρίας. Εξαεριωτής Lurgi της ΒGC

41 Το αέριο προϊόν περνά μέσω μίας πλυντιρήδας ψυχόμενης με ύδωρ σε ένα λέβητα ανάκτησης θερμότητας. Η σωματιδιακή ύλη και οι συμπυκνωμένες πίσσες ανακυκλώνονται στην κορυφή του εξαεριωτή, ή επανεισάγονται μέσω των αγωγών εμφύσησης. Τα λεπτά σωματίδια άνθρακα μπορούν επίσης να τροφοδοτηθούν μέσω των αγωγών εμφύσησης. Το καθαρισμένο και ψυγμένο αέριο προϊόν, στην συνέχεια, υφίσταται αποθείωση σε ένα σύστημα απομάκρυνσης θείου. Το αέριο αυτό έχει μεγαλύτερη θερμαντική αξία από αυτό που παράγεται από την μονάδα ξηρής τέφρας, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης (CO+H 2 ) στο αέριο σύνθεσης. Η λειτουργία με απομάκρυνση ρευστής σκωρίας μειώνει σημαντικά την ποσότητα ατμού που πρέπει να παραχθεί. Εξαεριωτής Lurgi της ΒGC

42 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης - Lurgi Οι άνθρακες χαμηλής τάξης, καθώς δεν έχουν τάσεις συσσωμάτωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους δύο τύπους του εξαεριωτή Lurgi, χωρίς μηχανικά μέσα ανάδευσης. Οι εξαεριωτές Lurgi οι οποίοι χρησιμοποιούν οξυγόνο έχουν αποδειχθεί κατάλληλοι για χρήση λιγνίτη. Η απουσία τάσης συσσωμάτωσης των λιγνιτών καθιστά την μεταφορά τους μέσω του εξαεριωτή ευκολότερη, από ότι στην περίπτωση ανθράκων που έχουν τάση συσσωμάτωσης και η υψηλή τους αντιδραστικότητα επιτρέπει υψηλότερες παροχές, με σχεδόν πλήρη μετατροπή του άνθρακα. Επιπρόσθετα, ο ατμός ο οποίος παράγεται στον μανδύα ύδατος του εξαεριωτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την διεργασία και έτσι, ουσιαστικά, στο αέριο προϊόν συγκρατείται ένα ποσοστό 95% της δυναμικής ενέργειας του λιγνίτη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του αερίου ( C) στην έξοδο του εξαεριωτή δεν επιτρέπουν την μεταφορά αλκαλίων.

43 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Rilley Morgan Μία δεύτερη τεχνολογία εξαερίωσης σταθερής κλίνης είναι αυτή της Riley-Morgan. O πρώτος εξαεριωτής κυλινδρικής μορφής κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1880 από τον C.H. Morgan. Μέχρι το 1964 είχαν κατασκευαστεί παγκοσμίως πάνω από 9000 μονάδες του παραπάνω τύπου. Από το 1971 η Riley-Stoker Corporation απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα κατασκευής μονάδων εξαερίωσης τύπου Morgan. Παράλληλα, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, όπως (α) αύξηση του ύψους του εξαεριωτή για τη διαχείριση ανθράκων με τάση συσσωμάτωσης, (β) εγκατάσταση πλευρικών τοιχωμάτων με νερό για την λειτουργία του εξαεριωτή υπό πίεση εξόδου έως 150 mbar και (γ) τοποθέτηση αναδευτήρων μεγάλου βάθους. Ο νέος τύπος εξαεριωτή που αναπτύχθηκε έγινε γνωστός με το όνομα Riley-Morgan και αποτελείται από υδρόψυκτο χαλύβδινο κέλυφος, πυρίμαχη επίστρωση στην κορυφή και στον πυθμένα, περιστρεφόμενο τύμπανο τέφρας και τον κύλινδρο που περιέχει την κλίνη του καυσίμου.

44 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Rilley Morgan Ο άνθρακας τροφοδοτείται στην κορυφή της περιστρεφόμενης κλίνης και διανέμεται ομοιόμορφα με τη βοήθεια σταθερών βραχιόνων. Αέρας (ή οξυγόνο) και ατμός εισάγονται στον πυθμένα του περιστρεφόμενου τυμπάνου τέφρας και κατανέμονται στην κλίνη της τέφρας που ουσιαστικά στηρίζει την κλίνη του καυσίμου. Η θερμοκρασία της ζώνης εξαερίωσης, που είναι περίπου 1150 C, διατηρείται κάτω από τη θερμοκρασία τήξης της τέφρας, η οποία απομακρύνεται περιοδικά. Εξαεριωτής Rilley-Morgan

45 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Rilley Morgan Το παραγόμενο αέριο έχει θερμοκρασία C και θερμογόνο δύναμη περίπου 1335 kcal/m 3. Στην κορυφή της κλίνης παράγονται επίσης ποσότητες πίσσας που δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα καθαρισμού του αερίου. Το αέριο υφίσταται ψύξη, αποθείωση, αποκονίωση και τέλος απομάκρυνση ελαφρών ελαίων. Το κύριο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εξαεριωτή είναι η χρήση υδρόψυκτου αναδευτήρα που μπορεί να μετακινείται περιστροφικά και κάθετα στην κλίνη. Ένα τέτοιο σύστημα όχι μόνο αποτρέπει τη δημιουργία συσσωματωμάτων αλλά και οδηγεί στην παραγωγή αερίου ομοιόμορφης και σταθερής ποιότητας.

46 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης GEGAS Η διεργασία της εταιρίας General Electric, GEGAS, είναι σχεδιασμένη για να επεξεργάζεται όλους τους τύπους άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων και των λεπτόκοκκων, με μειωμένες απαιτήσεις σε ατμό. Το κύριο μέρος της εργασίας αφορά σε ένα εξαεριωτή, ο οποίος χρησιμοποιεί αέρα και παράγει αέριο μικρής θερμαντικής αξίας, κυρίως για χρήση σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου. Ο πιλοτικός εξαεριωτής είναι σε θέση να λειτουργήσει σε πιέσεις μέχρι 2 MPa. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας κοχλία, ένα σύστημα ανάδευσης και ένας νέος σχεδιασμός της εσχάρας. Ο εξαεριωτής GEGAS-D

47 Η κλίνη του άνθρακα διατηρείται στο κατάλληλο ύψος Εξαερίωση άνθρακα μέσω ενός ελικοειδούς συστήματος οριζόντιας τροφοδοσίας ή ενός τροφοδότη τύπου κοχλία, στον οποίο παρέχεται άνθρακας από ένα δοσομετρητή. Ένας υδρόψυκτος αναδευτήρας τριών λεπίδων, οποίος μπορεί να μετακινηθεί από την κορυφή της κλίνης μέχρι πολύ κοντά στην εσχάρα, περιστρέφεται, για να διασπάσει τις συσσωρεύσεις ανθράκων και να απομακρύνει τις επικαθίσεις από τον θόλο και τις περιοχές εξόδου των αερίων. Η εσχάρα είναι εξοπλισμένη με ένα παρόμοιο περιστρεφόμενο αναδευτήρα ή έναν αναδευτήρα με πτερύγια, που διασπά το ελαφρά τηγμένο κλίνκερ και εκφορτώνει την τέφρα. Προθερμασμένος αέρας και ατμός εισέρχονται μέσω του κέντρου και πάνω από τις άκρες της εσχάρας. Η ανάδευση της κλίνης μειώνει την κατανάλωση ατμού κατά περίπου 30%, από τα αναγκαία κανονικά επίπεδα. Ο εξαεριωτής GEGAS-D

48 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Wellman-Galusha Ο εξαεριωτής Wellman-Galusha χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε εμπορική κλίμακα το 1941, στην Γερμανία και έχει την άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης από την εταιρία McPowell-Wellman Engineering στο Ohio και την εταιρία Wellmen- Galusha στην Αγγλία. Είναι ένας αντιδραστήρας ατμοσφαιρικής πίεσης, που μπορεί να λειτουργήσει με ένα μέσο εξαερίωσης ατμού / αέρα ή ατμού/ οξυγόνου.

49 Το αέριο προϊόν, το οποίο απομακρύνεται από την κορυφή του δοχείου, βρίσκεται σε μία Εξαερίωση άνθρακα θερμοκρασία περίπου C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σαν αέριο καύσιμο, μετά την απομάκρυνση της σωματιδιακής ύλης. Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Wellman-Galusha Αποτελείται από ένα υδρόψυκτο δοχείο χάλυβα με διπλά τοιχώματα, διαμέτρου μεταξύ 1,8m και 3,6m, στο οποίο παρέχεται συνεχώς από μία χοάνη άνθρακας μεγέθους σωματιδίων πάνω από 6mm, με την βοήθεια ενός τροφοδότη περιστρεφόμενου τυμπάνου. Η κλίνη του καυσίμου μπορεί να αναδεύεται, ή και όχι. Η ανάδευση είναι απολύτως απαραίτητη, όταν πρόκειται για άνθρακες οι οποίοι έχουν τάσεις συσσωμάτωσης. Η χρήση, όμως, ανάδευσης μπορεί να επιτύχει επίσης αυξήσεις δυναμικότητας μέχρι και 35%. Ο ατμός και ο αέρας εισέρχονται από αγωγούς εμφύσησης σε μία περιστρεφόμενη σχάρα βάσης, μέσω της οποίας η τέφρα απορρίπτεται ταυτόχρονα στον πυθμένα. Η τέφρα πρέπει να διατηρείται σε ξηρή μoρφή, ρυθμίζοντας τον ρυθμό εισαγωγής του ατμού. Απεικόνιση εξαεριωτή 2 σταδίων Wellman

50 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Wellman-Galusha Το αέριο προϊόν, το οποίο απομακρύνεται από την κορυφή του δοχείου, βρίσκεται σε μία θερμοκρασία περίπου C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σαν αέριο καύσιμο, μετά την απομάκρυνση της σωματιδιακής ύλης.

51 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Wellman-Galusha Όπως και οι εξαεριωτές Lurgi, οι εξαεριωτές Wellman-Gallusha δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν σωματίδια άνθρακα μικρότερα από 6,3mm. Επίσης, απαιτούν άνθρακες με θερμοκρασίες τήξης τέφρας πάνω από 1200 ο C και χρόνους παραμονής περίπου τεσσάρων ωρών, πράγμα που περιορίζει την ποσότητα τροφοδοσίας των αντιδραστήρων αυτών. Οι εξαεριωτές ενός ή δύο σταδίων που είναι διαθέσιμοι, παράγουν μέχρι 233 x l03 m 3 /d καθαρού αερίου από μία τρoφοδοσία άνθρακα 73 t/d, με θερμαντική αξία μεταξύ 4,56MJ/m 3 και 6,07MJ/m 3 αν χρησιμοποιείται αέρας, ή μεταξύ 10 MJ/m 3 και 25 MJ/m 3, αν χρησιμοποιείται οξυγόνο. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευασθεί πάνω από 25 μονάδες.

52 Εξαερίωση άνθρακα Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Έργο ολοκληρωμένης εξαερίωσης Συνδυασμένου Κύκλου της Tampa Electric Οι στόχοι αυτής της διεργασίας "Καθαρού Άνθρακα" είναι η επίδειξη μίας τεχνολογίας ολοκληρωμένης εξαερίωσης συνδυασμένου σταθερής κύκλου, κλίνης, χρησιμοποιεί αέρα η οποία και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας, της διαθεσιμότητας και της δυνατότητας συντήρησής της σε εμπορική κλίμακα.

53 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Έργο ολοκληρωμένης εξαερίωσης Συνδυασμένου Κύκλου της Tampa Electric Ο άνθρακας αεριοποιείται σε έναν αντιδραστήρα σταθερής κλίνης υπό πίεση, ο οποίος χρησιμοποιεί αέρα. Το χαμηλής θερμαντικής αξίας αέριο εγκαταλείπει τον εξαεριωτή σε θερμοκρασία περίπου 540 ο C και κατευθύνεται σε ένα σύστημα καθαρισμού θερμών αερίων. Η απομάκρυνση των ενώσεων του θείου ολοκληρώνεται σε μία κινούμενη κλίνη στερεού προσροφητή. Περίπου 1,27 t/d άνθρακα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο μετατρέπονται σε ένα αέριο μικρής θερμαντικής αξίας. Το καθαρό αέριο χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα συνδυασμένου κύκλου, για την παραγωγή ηλεκτρισμού 120MW.

54 Εξαεριωτής σταθερής κλίνης Έργο ολοκληρωμένης εξαερίωσης Συνδυασμένου Κύκλου της Tampa Electric Η πιλοτική μονάδα είναι εγκατεστημένη στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό της Tampa Electric στο Lakeland της Florida. Η συμφωνία συνεργασίας ξεκίνησε στις αρχές του Ένα έργο 250MWe ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996, με συνολική αποδοτικότητα 40%. Η διεργασία Tampa ήταν η πρώτη αντιρυπογόνος τεχνολογία εξαερίωσης συνδυασμένου κύκλου που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία. Ενα έργο 400MWe, διάρκειας 9 μηνών, προτάθηκε από την Βρετανική εταιρία RJB Mining Plc και την εταιρία Texaco, Inc. Η εταιρία Texaco, Inc. και η εταιρία ASEA Brown Boveri ήρθαν σε συμφωνία, για την από κοινού προώθηση της τεχνολογίας εξαερίωσης συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

55 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Σε μία ρευστοστερεά κλίνη, ο άνθρακας τροφοδοτείται σαν σκόνη, μεγέθους συνήθως μικρότερου από 3mm, η οποία στην συνέχεια διατηρείται σε κατάσταση αιώρησης συνεχούς τυχαίας κίνησης, από το μέσον εξαερίωσης. Στο σύστημα αυτό, δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ζώνες αντίδρασης, όπως στην περίπτωση της σταθερής κλίνης, λόγω της έντονης ανάμειξης των στερεών σωματιδίων. Αντίθετα, η ρευστοστερεά κατάσταση του στερεού έχει σαν αποτέλεσμα μία πολύ ομοιογενή κατανομή της θερμοκρασίας δια μέσου του όγκου αυτού του τυρβώδους στρώματος, έτσι ώστε οι αντιδράσεις εξαερίωσης να εκτελούνται πολύ πιο ομοιόμορφα. Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης

56 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Η σύνθεση του αερίου μεταβάλλεται συνεχώς δια μέσου της κλίνης, αφού οι διεργασίες καύσης κυριαρχούν στο χαμηλότερο τμήμα της κλίνης και οι διεργασίες εξαερίωσης στο υψηλότερο. Η απανθράκωση δεν εξελίσσεται ξεχωριστά. Ο άνθρακας τροφοδοσίας θερμαίνεται πολύ γρήγορα στην θερμοκρασία αντίδρασης και τα όποια πτητικά εκλύονται, διασπώνται, έτσι ώστε το ακατέργαστο αέριο εξόδου του εξαεριωτή δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου πίσσα ή υδρογονάνθρακες.

57 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Τα χαρακτηριστικά, τα οποία ευνοούν την εξαερίωση του άνθρακα, είναι η υψηλή αποδοτικότητα εναλλαγής θερμότητας, η ομοιόμορφη και μέτρια θερμοκρασία, ο υψηλός ειδικός ρυθμός εξαερίωσης, η ομοιομορφία των τελικών προϊόντων, η μεγάλη ευελιξία χρήσης για ένα μεγάλο εύρος συνθέσεων τροφοδοσίας και η δυνατότητα χειρισμού λεπτών σωματιδίων.

58 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Όμως, η εξαερίωση ρευστοστερεάς κλίνης του άνθρακα έχει και διάφορα μειονεκτήματα. Λόγω του διαβαθμισμένου αερίου ρεύματος, ένα σημαντικό μέρος των λεπτών σωματιδίων αναπόφευκτα μεταφέρεται σ' αυτό και κατά συνέπεια το περιεχόμενο σε σκόνη του ακατέργαστου αερίου είναι υψηλό. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα διάβρωση, επικαθίσεις ή έμφραξη του περαιτέρω εξοπλισμού της μονάδας, καθώς και απώλεια της θερμικής αποδοτικότητας, αν τα λεπτά σωματίδια συμπεριλαμβάνουν άνθρακα που δεν έχει αντιδράσει, ο οποίος δεν επιστρέφει στην κλίνη.

59 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Επιπρόσθετα, μπορεί να δημιουργηθεί υγρή σκωρία και δίαυλοι, αν η αναλογία μήκους προς διάμετρο της κλίνης είναι υψηλή, η κατανομή μεγέθους των σωματιδίων δεν είναι ευρεία, ή ο άνθρακας τροφοδοσίας δημιουργεί συσσωματώματα. Παρά τον πολύ υψηλό βαθμό ανάδευσης της κλίνης, οι άνθρακες με τάσεις συσσωμάτωσης μπορούν να σχηματίσουν μεγάλα κομμάτια, μεταβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την μηχανική συμπεριφορά του ρευστού του συστήματος και μειώνοντας τον ρυθμό εξαερίωσης. Ο ρυθμός παραγωγής αερίου επίσης μειώνεται, λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε τέφρα για την επίτευξη αποδεκτού βαθμού μετατροπής του άνθρακα. Τέλος, η αισθητή θερμότητα των αερίων εξόδου, τα οποία είναι σε θερμική ισορροπία με το ομοιόμορφα αναμεμειγμένο στερεό στην θερμοκρασία εξαερίωσης, πρέπει να ανακτηθεί ξεχωριστά.

60 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Οι άνθρακες χαμηλής τάξης έχουν πλεονεκτήματα έναντι των ανθράκων υψηλής τάξης για εξαερίωση σε συστήματα ρευστοστερεάς κλίνης, λόγω της υψηλότερης αντιδραστικότητάς τους και της έλλειψης τάσης για συσσωμάτωση.

61 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Διεργασία CO 2 -acceptor Μία αντιπροσωπευτική τεχνολογία της κατηγορίας αυτής είναι η διεργασία γνωστή ως CO 2 -acceptor που ανέπτυξε η εταιρεία Conoco Coal Development Company στις αρχές της δεκαετίας του 60. Στη διεργασία αυτή χρησιμοποιούνται 2 αντιδραστήρες ρευστοστερεάς κλίνης, δηλαδή ένας εξαεριωτής και μία μονάδα αναγέννησης, οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα και σε πίεση 10 bar.

62 Λιγνίτης ή υποβιτουμινικός άνθρακας τροφοδοτείται στον εξαεριωτή σε θερμοκρασία C, όπου μετά από ταχεία αποπτητικοποίηση, ο μόνιμος άνθρακας εξαεριώνεται με ατμό. Η απαιτούμενη θερμότητα για την εξαερίωση εξασφαλίζεται από ένα ρεύμα ανακύκλωσης ασβεστολίθου ή δολομίτη (αποδέκτης) από τη μονάδα αναγέννησης στην κορυφή της ρευστής κλίνης του εξαεριωτή, ενώ ο ατμός εισάγεται στον πυθμένα. Η αποπτητικοποίηση και εξαερίωση λαμβάνουν χώρα παρουσία ατμού, CO, Η 2 και του αποδέκτη: 2C + H 2 + H 2 O CH 4 +CO CO + H 2 O CO 2 +H 2 MgO. CaO + CO 2 MgO. CaCO 3 Καθώς οι αντιδράσεις αυτές προχωρούν, μεγάλο μέρος του δολομίτη που έχει καταναλωθεί, καθώς είναι βαρύτερος από το μερικώς εξαεριωμένο εξανθράκωμα, κινείται προς τον πυθμένα της κλίνης.

63 Από το πάνω μέρος της κλίνης, το εξανθράκωμα το οποίο δεν καταναλώθηκε προωθείται προς τον εξαεριωτή, όπου έρχεται σε επαφή με ατμό και περισσότερο διαπυρωμένο δολομίτη: C + H 2 O CO + H 2 CO + H 2 O CO 2 +H 2 MgO. CaO + CO 2 MgO. CaCO 3 Τα αέρια προϊόντα τα οποία προκύπτουν, επιστρέφουν στον εξαεριωτή, από όπου εξέρχονται τελικά σαν ακατέργαστο αέριο σύνθεσης και μετά από καθαρισμό τροφοδοτούνται σε μια κλίνη με πληρωτικό υλικό για παραγωγή CH 4. Το εξανθράκωμα, το οποίο δεν έχει αντιδράσει, μαζί με τον καταναλωθέντα δολομίτη από τον εξαεριωτή, τροφοδοτούνται στην μονάδα αναγέννησης, όπου το εξανθράκωμα καίγεται στους 1065 C και η θερμότητα χρησιμοποιείται για την ασβεστοποίηση του δολομίτη, πριν αυτός ανακυκλωθεί.

64 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης British Gas Μία Για άλλη τεχνολογία εξαερίωσης σε Στο τα δεύτερο δύο παραπάνω στάδιο λαμβάνουν στάδια προτείνονται χώρα ρευστοστερεά ρευστοστερεές κλίνη αναπτύχθηκε από την βραδείες αντιδράσεις κλίνες με περαιτέρω εσωτερική British Gas. ανακύκλωση υδρογόνωσης των υπολειμματικού στερεών που σκοπό Στη έχουν μέθοδο αυτή προβλέπονται 2 στάδια εξανθρακώματος τόσο τη ρύθμιση από το της πρώτο θερμοκρασίας στάδιο, σε υδρογονοεξαερίωσης του άνθρακα σε όσο θερμοκρασία και την αποφυγή C, συσσωμάτωσης με ρυθμό στο ρευστοστερεές κλίνες. Στο πρώτο στάδιο, ο σημείο αντίδρασης εισαγωγής ανάλογο άνθρακαεξανθρακώματος της μερικής πίεσης άνθρακας τροφοδοτείται σε θερμοκρασία C του υδρογόνου. και πίεση 50 bar, συνθήκες που επιτρέπουν Η Το ύπαρξη υπολειμματικό του την δεύτερου ταχεία εξανθράκωμα σταδίου αντίδραση επιτρέπει από το του υδρογόνου δεύτερο την επίτευξη στάδιο με τα ισορροπίας εξαεριώνεται πτητικά της που αντίδρασης σε περιέχονται μία στον ξεχωριστή άνθρακα-υδρογόνου άνθρακα. ρευστοστερεά Οι αντιδράσεις χωρίς κλίνη παρεμπόδιση που με λαμβάνουν ατμό ή χώρα οξυγόνο από στο μεθάνιο προς πρώτο παραγωγή που στάδιο παράγεται είναι του αερίου ανεξάρτητες κατά την από υδρογόνωσης υδρογονοεξαερίωση τις συγκεντρώσεις των δύο των ισορροπίας σταδίων πτητικών. άνθρακα, υδρογόνου υδρογονοεξαερίωσης. και μεθανίου και από την πίεση και την θερμοκρασία. Yδρογονοεξαερίωση άνθρακα της British Gas

65 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης British Gas Στο δεύτερο στάδιο λαμβάνουν χώρα βραδείες αντιδράσεις περαιτέρω υδρογόνωσης υπολειμματικού εξανθρακώματος από το πρώτο στάδιο, σε θερμοκρασία C, με ρυθμό αντίδρασης ανάλογο της μερικής πίεσης του υδρογόνου. Η ύπαρξη του δεύτερου σταδίου επιτρέπει την επίτευξη ισορροπίας της αντίδρασης άνθρακα-υδρογόνου χωρίς παρεμπόδιση από το μεθάνιο που παράγεται κατά την υδρογονοεξαερίωση των πτητικών. Για τα δύο παραπάνω στάδια προτείνονται ρευστοστερεές κλίνες με εσωτερική ανακύκλωση των στερεών που σκοπό έχουν τόσο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και την αποφυγή συσσωμάτωσης στο σημείο εισαγωγής άνθρακαεξανθρακώματος Το υπολειμματικό εξανθράκωμα από το δεύτερο στάδιο εξαεριώνεται σε μία ξεχωριστή ρευστοστερεά κλίνη με ατμό ή οξυγόνο προς παραγωγή του αερίου υδρογόνωσης των δύο σταδίων υδρογονοεξαερίωσης.

66 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης HYGAS Η διεργασία Hygas αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Άνθρακα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με χρηματοδότηση του Αμερικανικού Συνδέσμου Αερίων και του Τμήματος Έρευνας Ανθράκων. Η αρχική πιλοτική δοκιμή ενός συστήματος 75 t/d ξεκίνησε το Εχει σχεδιασθεί μία μονάδα επίδειξης, η οποία χρησιμοποιεί 7500 t/d άνθρακα για την παραγωγή 2,4 MMm 3 /d αερίου και 1000 b/d ελαφρών ελαίων. Η εμπορική μονάδα θα έχει ονομαστική δυναμικότητα 7MMm 3 συνθετικού φυσικoύ αερίου (SNG).

67 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης HYGAS Ο εξαεριωτής αποτελείται από ένα σύστημα ρευστοστερεάς κλίνης πολλαπλών σταδίων, όπου οι αντιδράσεις υδρογόνωσης ευνοούνται από την υδρογονοεξαερίωση του πλέον αντιδραστικού κλάσματος του άνθρακα σε υψηλή πίεση για παραγωγή CH 4, ενώ το υπολειπόμενο κλάσμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του απαιτούμενου υδρογόνου. Στον υδρογονοεξαεριωτή η θερμότητα της εξώθερμης αντίδρασης υδρογόνωσης του άνθρακα ελέγχεται με την βοήθεια της ενδόθερμης αντίδρασης ατμούάνθρακα, αντίδραση η οποία υποβοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του υδρογονοεξαεριωτή και οδηγεί σε επιπλέον παραγωγή υδρογόνου. Yδρογονοεξαεριωτής HYGAS

68 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης HYGAS Για την παραγωγή του μέσου εξαερίωσης στον υδρογονοεξαεριωτή έχουν προταθεί τρεις εναλλακτικές μέθοδοι: ηλεκτροχημική εξαερίωση, μέθοδος ατμού-σιδήρου και εξαερίωση με ατμό και οξυγόνο. Κάθε μία από τις μεθόδους αυτές παράγει αέρια μέσα υδρογόνωσης με διαφορετικές συστάσεις υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα, και συνεπώς η επιλογή της μεθόδου επηρεάζει άμεσα την απόδοση της υδρογονοεξαερίωσης. Yδρογονοεξαεριωτής HYGAS

69 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης EXXON Μία άλλη τεχνολογία εξαερίωσης ρευστοστερεάς κλίνης αναπτύχθηκε από την Exxon. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, όλα τα είδη ανθράκων μπορούν να εξαεριωθούν με ατμό σε ρευστοστερεές κλίνες θερμοκρασίας C. Η θερμότητα που απαιτείται για την εξαερίωση εξασφαλίζεται από ένα ρεύμα ανακυκλούμενου εξανθρακώματος. Το εξανθράκωμα απομακρύνεται συνεχώς από τον εξαεριωτή και επαναθερμαίνεται σε μονάδα εξωτερικής καύσης. Το θερμό εξανθράκωμα, μετά τον διαχωρισμό του από το καύσιμο αέριο, επιστρέφει στον εξαεριωτή. Διεργασία καταλυτικής εξαερίωσης Εxxon

70 Σε επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Exxon έχει αποδειχθεί ότι η εξαερίωση του άνθρακα διευκολύνεται από την ύπαρξη καταλυτών, με έμφαση στη χρήση αλκαλικών αλάτων (π.χ. K 2 CO 3 ). Κατά την μέθοδο αυτήν η εξαερίωση επιτυγχάνεται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες ( C) με ανακύκλωση στον εξαεριωτή του μονοξειδίου του άνθρακα και του υδρογόνου που ανακτώνται από το παραγόμενο αέριο. Η ικανότητα αλκαλικών αλάτων να αυξάνουν τις ταχύτητες εξαερίωσης είναι αρκετά γνωστή ενώ χρησιμοποιούνται και σε άλλες διεργασίες. Το κρίσιμο σημείο για τη μέθοδο είναι η ρύθμιση του ρεύματος ανακύκλωσης, ούτως ώστε το ίδιο ποσό CO και H 2 να εξέρχεται και να εισέρχεται στον εξαεριωτή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την παραγωγή αερίου μίγματος CO 2 και CH 4 μαζί με ίχνη H 2 S και NH 3. Το παραγόμενο αέριο ψύχεται και στη συνέχεια διαχωρίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό ρευμάτων, δηλαδή στο παραγόμενο ρεύμα μεθανίου, στο διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, στα παραπροϊόντα υδροθείου και αμμωνίας και στο μίγμα υδρογόνουμονοξειδίου του άνθρακα που ανακυκλώνεται στον εξαεριωτή.

71 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης EXXON Μέρος των διαχωρισμών επιτυγχάνεται με κρυογενικό τρόπο. Το υπόλειμμα τέφραςεξανθρακώματος από τον εξαεριωτή διέρχεται από μία μονάδα ανάκτησης του καταλύτη, όπου η μεγαλύτερη ποσότητα καταλύτη ανακτάται με έκπλυση με νερό και ανακυκλώνεται. Ο ρυθμός με τον οποίο πρέπει να ανακυκλωθεί εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες λειτουργίας. Για τυπικές τιμές λειτουργίας εμπορικών ρευστοστερεών κλινών (35 bar, 700 C και 40-60% βαθμό μετατροπής), ο ρυθμός ανακύκλωσης είναι περίπου 1 με 1,5 φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό παραγωγής μεθανίου. Έχει διαπιστωθεί ότι η προσθήκη καταλυτών ελαττώνει την τάση για συσσωμάτωση και επιταχύνει τις αντιδράσεις παραγωγής μεθανίου σε σχετικά ήπιες θερμοκρασίες (700 C). Συγκριτικά με συμβατικές θερμικές μονάδες, η Exxon ισχυρίζεται ότι η καταλυτική εξαερίωση του άνθρακα παρουσιάζει μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη απόδοση.

72 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Παραγωγής Ισχύος με μονάδα IGCC της Pinon Pine Η διεργασία αυτή, στην μονάδα Tracy της Sierra Pacific Power στο Rens της Νevada, αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα του "Προγράμματος Καθαρών Τεχνολογιών ανθράκων" και είναι αντιπροσωπευτική των διεργασιών ρευστοστερεάς κλίνης. Οι στόχοι είναι η επίδειξη της τεχνολογίας ρευστοστερεάς κλίνης με χρήση αέρα και σύστημα καθαρισμού των θερμών αερίων, για την αξιολόγηση αφ ενός ενός στροβίλου καύσης αερίου χαμηλής θερμαντικής αξίας και αφ ετέρου της αξιοπιστίας, της διαθεσιμότητας, της δυνατότητας συντήρησης και της περιβαλλοντικής της απόδοσης σε εμπορική κλίμακα.

73 Στον εξαεριωτή τροφοδοτείται, επίσης, θραυσμένος ασβεστόλιθος για την απορρόφηση του θείου και για να αποφευχθεί η μετατροπή του καυσίμου αζώτου σε αμμωνία. Το αέριο προϊόν Εξαερίωση άνθρακα περνά δια μέσου κυκλώνων, για την απομάκρυνση της σωματιδιακής ύλης και δια μέσου μίας σταθερής κλίνης προσροφητή σιδηρούχου ψευδαργύρου, ενός συστήματος καθαρισμού Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Παραγωγής Ισχύος με μονάδα Κατ' αυτόν τον τρόπο, θερμών αερίων, γιακαι την απομάκρυνση τουτης εναπομένοντος IGCC Pinon Pineθείου. οι εκπομπές ΝΟx ΟSΟ2 περιορίσθηκαν ξηραμένος και θραυσμένος κατά 94% καιάνθρακας 90%, τροφοδοτείται αντίστοιχα. σε έναν εξαεριωτή Το καθαρό,ρευστοστερ. μικρής κλίνης υπό πίεση, θερμαντικής αξίας με χρήση μέσω ενός αέριο αέρα, χρησιμοποιείται συστήματος σε ένα σύστημα δοσομετρητή. συνδυασμένου κύκλου, Ηέναν κλίνη ρευστοποιείται αεριοστρόβιλο και μεένα εμφύσηση στρόβιλο αέρα ατμού,και για ατμού μέσω 95MWe, ειδικών την παραγωγή ακροφυσίων. από περίπου 900 t/d άνθρακα. Η Διεργασία Pinon Pine IGCC

74 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Παραγωγής Ισχύος με μονάδα IGCC της Pinon Pine Στον εξαεριωτή τροφοδοτείται, επίσης, θραυσμένος ασβεστόλιθος για την απορρόφηση του θείου και για να αποφευχθεί η μετατροπή του καυσίμου αζώτου σε αμμωνία. Το αέριο προϊόν περνά δια μέσου κυκλώνων, για την απομάκρυνση της σωματιδιακής ύλης και δια μέσου μίας σταθερής κλίνης προσροφητή σιδηρούχου ψευδαργύρου, ενός συστήματος καθαρισμού θερμών αερίων, για την απομάκρυνση του εναπομένοντος θείου. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές ΝΟx και SΟ 2 περιορίσθηκαν κατά 94% και 90%, αντίστοιχα. Το καθαρό, μικρής θερμαντικής αξίας αέριο χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα συνδυασμένου κύκλου, έναν αεριοστρόβιλο και ένα στρόβιλο ατμού, για την παραγωγή 95MWe, από περίπου 900 t/d άνθρακα.

75 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Παραγωγής Ισχύος με μονάδα IGCC της Pinon Pine Το έργο παραγωγής ισχύος με μονάδα IGCC της Ρinοn Pine επελέγη από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στο τέλος του 1991 και τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το Το σύστημα αυτό είναι σε θέση να αεριοποιήσει όλους τους τύπους άνθρακα, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι κατάλληλο για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ή για τις ανάγκες αναβάθμισης μίας μονάδας, ή για εφαρμογές συμπαραγωγής. Ο καθαρός ρυθμός παραγωγής θερμότητας, μίας νέας μονάδας η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή, εκτιμάται σε 8,2 MJ/kWh, κάτι που αντιπροσωπεύει μία αύξηση της θερμικής αποδοτικότητας της τάξης του 20%, σε σύγκριση με τις συμβατικές μονάδες κονιοποιημένου άνθρακα.

76 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Kobra Το 1990, η RWE Energie Ab αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την διεργασία HTW της Rheinbraun, για την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ισχύος συνδυασμένου κύκλου με ολοκληρωμένη εξαερίωση ανθράκων (Kobra).

77 Η συνολική μονάδα αποτελείται από τα παρακάτω κύρια τμήματα: α) προετοιμασία του λιγνίτη και του τομέα ξήρανσης, β) νήσο αερίου, γ) αποθείωση ακατέργαστου αερίου και τμήμα ύγρανσης καθαρού αερίου, δ) ύγρανση καθαρού καύσιμου αερίου, ε) σύστημα αεριοστροβίλου δυναμικότητας 200MW με λέβητα ανάκτησης θερμότητας και στ) σύστημα στροβίλου ατμού. Οι κυριότερες εγκαταστάσεις, έξω από την κυρίως μονάδα, είναι το σύστημα κατεργασίας αποβλήτων υδάτων, το σύστημα παροχής αδρανούς αερίου και το σύστημα χοανών απόρριψης και μεταφοράς των υπολειμμάτων της εξαερίωσης (προϊόν πυθμένα και συλλογή σκόνης στο φίλτρο θερμού αερίου).

78 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Kobra Η μονάδα επίδειξης σχεδιάσθηκε για συνολική παροχή περίπου 320MW, χρησιμοποιώντας οξυγόνο σαν μέσο εξαερίωσης και περίπου 340 MW, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα αέρα. Ας σημειωθεί ότι μία επιπρόσθετη ισχύς 26 MWe θα προκύψει από την καύση των υπολειμμάτων της εξαερίωσης, στις παράπλευρες γεννήτριες ατμού ρευστοστερεάς κλίνης με ανακυκλοφορία. Οι απαιτήσεις της μονάδας IGCC σε ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύουν περίπου 50 MW και 60 MW για εξαερίωση με αέρα και με Ο 2 /ατμό, αντίστοιχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ωφέλιμες αποδοτικότητες μετατροπής σε ηλεκτρισμό, της τάξης του 45-46%.

79 Εξαεριωτής ρευστοστερεάς κλίνης Έργο Kobra Η κατασκευή της μονάδας Kobra ξεκίνησε το 1993 στο Goldenberg, κοντά στην Κολωνία και η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία το Η επιτυχής επίδειξη της διεργασίας αυτής, προσφέρει πλέον μία νέα αντίληψη για την παραγωγή ισχύος από άνθρακες εξαιρετικής καθαρότητας. Η εισαγωγή της τεχνολογίας μίας μονάδος ισχύος συνδυασμένου κύκλου, για χρήση λιγνίτη, δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο να μειωθούν σημαντικά οι συνήθεις εκπομπές, αλλά και να περιορισθεί η εκπομπή του CΟ 2, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα, χωρίς απώλεια των πλεονεκτημάτων σε κόστος.

80 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Koppers-Totzek Η διεργασία Koppers- Totzek αναπτύχθηκε από την Heinrich Koppers GmbH της Γερμανίας και την εταιρία Friedrich Totzek of Essen and Koppers Inc. των ΗΠΑ και τέθηκε σε εμπορική εφαρμογή για πρώτη φορά στην Φινλανδία το Πάνω από πενήντα εξαεριωτές αυτού του τύπου έχουν κατασκευασθεί, για περισσότερες από 14 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι μεγαλύτερες μονάδες βρίσκονται στην Ινδία και την Νότιο Αφρική, και παράγουν ένα αέριο πλούσιο σε υδρογόνο για σύνθεση αμμωνίας ή μεθανόλης.

81 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Koppers-Totzek O εξαεριωτής που χρησιμοποιείται είναι κατασκευασμένος από πυρίμαχο υλικό και έχει σχήμα οριζόντιου κυλινδρικού δοχείου με κωνικά άκρα. Τα συστατικά τροφοδοσίας, δηλαδή ο άνθρακας, ο ατμός και το οξυγόνο, αντιδρούν μεταξύ τους σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασία περίπου 1800 C. O μόνιμος άνθρακας και τα πτητικά συστατικά εξαεριώνονται προς παραγωγή αερίου που περιέχει CO και υδρογόνο. Η τέφρα του άνθρακα κατά ένα ποσοστό τήκεται και οδηγείται σε δοχείο ύδατος ενώ η υπόλοιπη ποσότητα παρασύρεται από το αέριο. Ατμός χαμηλής πίεσης ανακυκλοφορεί στους καυστήρες με σκοπό τόσο την ψύξη τους όσο και την παραγωγή ατμού υψηλής πίεσης. Διάγραμμα ροής εξαερίωσης με αντιδραστήρα Kopperrs-Totzek

82 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Koppers-Totzek Το αέριο που εξέρχεται από τον εξαεριωτή έρχεται σε επαφή με νερό ώστε να στερεοποιηθεί η τηγμένη τέφρα που έχει συμπαρασυρθεί. Στη συνέχεια διέρχεται από εναλλάκτη θερμότητας και από διάταξη απομάκρυνσης στερεών. Το καθαρό αέριο συμπιέζεται στα 30 bar ενώ το σύνολο του υδροθείου και ένα ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα απομακρύνεται σε πύργο απορρόφησης. Η θερμογόνος δύναμη του παραγόμενου αερίου είναι της τάξης των 2670 kcal/kg (300 Btu/ft 3 ).

83 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Koppers-Totzek Ο εξαεριωτής Koppers- Totzek μπορεί να χρησιμοποιήσει άνθρακες κάθε τάξης και με μεγάλο εύρος περιεκτικότητας σε τέφρα και υγρασία. Η κατανάλωση ατμού είναι χαμηλή και στην περίπτωση τροφοδοσίας με λιγνίτη είναι μηδενική, ενώ οι εγκαταστάσεις κατεργασίας απόβλητου ύδατος είναι απλουστευμένες, λόγω της απουσίας πισσών, ελαίων και υδρογονανθράκων στο ακατέργαστο απόβλητο. Η μετατροπή του άνθρακα είναι γενικά υψηλότερη από ότι σε μονάδες ρευστοστερεάς κλίνης, κυμαινόμενη μεταξύ 92% και 95% για ασφαλτούχους άνθρακες και περίπου 100% για λιγνίτες. Η πάνω από τον μέσο όρο κατανάλωση οξυγόνου που συνεπάγεται η χρήση της Koppers-Totzek, δεν μπορεί σε γενικές γραμμές να θεωρηθεί σοβαρό μειονέκτημα. Όμως, προκύπτουν μερικά αντικίνητρα λόγω της απώλειας αισθητής θερμότητας, όταν το ακατέργαστο αέριο ψύχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για καθαρισμό, καθώς και από την ανάγκη συμπίεσης του καθαρού αερίου για χημική σύνθεση, σε ένα επόμενο στάδιο λειτουργίας της εγκατάστασης.

84 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία Bi-Gas Στη μέθοδο Bi-Gas η εξαερίωση επιτυγχάνεται σε δύο στάδια. Κονιοποιημένος άνθρακας και ατμός τροφοδοτούνται στο ανώτερο τμήμα του εξαεριωτή (2 ο στάδιο) όπου ο άνθρακας εξαεριώνεται κατά ένα ποσοστό, σε ατμόσφαιρα θερμού αερίου που παράγεται στο κατώτερο τμήμα (1 ο στάδιο). Διάγραμμα μονάδας 5t/h για εξαερίωση με τη μέθοδο Bi-Gas

85 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία Bi-Gas Το υπολειμματικό εξανθράκωμα που συμπαρασύρεται στο προϊόν του δεύτερου σταδίου διαχωρίζεται σε κυκλώνες και οδηγείται στο κατώτερο τμήμα όπου και εξαεριώνεται με ατμό και οξυγόνο προς παραγωγή αερίου σύνθεσης υψηλής θερμοκρασίας που απαιτείται στο δεύτερο στάδιο. Η τηγμένη τέφρα εξέρχεται από τον πυθμένα του πρώτου σταδίου σε ένα δοχείο συλλογής με νερό. Η θερμοκρασία λειτουργίας του πρώτου και δεύτερου σταδίου είναι 820 C και 1530 C αντίστοιχα, ενώ η πίεση του συστήματος διατηρείται σταθερή μεταξύ 6 και 100 bar. Η θερμογόνος δύναμη του παραγόμενου αερίου είναι περίπου 2820 kcal/m 3 (320 Btu/ft 3 ). Κατά την ανάπτυξη της τεχνολογίας Bi-Gas, ο στόχος ήταν η κατασκευή μεγάλων μονάδων, ετήσιας κατανάλωσης άνθρακα της τάξης των 5 εκατ. τόνων και παραγωγής 7 εκατ. m 3 (250 εκ. SCF) αερίου τον χρόνο.

86 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία TEXACO Η Διεργασία Texaco έχει αναπτυχθεί σαν αποτέλεσμα πολλών ετών σχετικής εμπειρίας στην μερική οξείδωση των υπολειμματικών ελαίων του πετρελαίου. Για την προσαρμογή της διεργασίας αυτής στην εξαερίωση του άνθρακα, η Texaco ανέπτυξε μια ειδική μονάδα για την εναιώρηση λεπτόκοκκου άνθρακα. Οι πρώτες πιλοτικές μονάδες με δυναμικότητα 15 t/day, λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1948 με τροφοδοσία διαφόρων ειδών άνθρακα, όπως λιγνίτες, βιτουμινικοί, ανθρακίτες, κωκ κ.ά. Το 1956 εγκαταστάθηκε στη West Virginia μία μονάδα, δυναμικότητας 100 t/day. Τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν από τη λειτουργία της μονάδας για δύο χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για τον καλύτερο σχεδιασμό του εξαεριωτή και του συστήματος διαχείρισης τέφρας.

87 Ο άνθρακας τροφοδοσίας κονιοποιείται και μετατρέπεται σε πολτό σε ένα υγρό κυλινδρόμυλο. Το νερό του πολτού αποτελείται από ανακυκλωμένα συμπυκνώματα και φρέσκο νερό. Ο πολτός άνθρακαύδατος αντλείται με οξυγόνο ή αέρα μέσω ενός καυστήρα, στην κορυφή ενός εξαεριωτή μονωμένου με πυρίμαχα υλικά. Εξαερίωση άνθρακα Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία TEXACO Διεργασία εξαερίωσης με τη μέθοδο Texaco

88 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία TEXACO Η υψηλή θερμοκρασία η οποία παράγεται από την αντίδραση του άνθρακα με το οξυγόνο μετριάζεται από το νερό του πολτού, το οποίο εξατμίζεται και αντιδρά με τον άνθρακα. Η εξαερίωση λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 1260 C και 1490 C. Στις συνθήκες αυτές, ο άνθρακας μετατρέπεται κύρια σε CO, Η 2, CΟ 2 και μικρές ποσότητες μεθανίου. Δεν παράγονται πίσσες ή έλαια, ενώ το καύσιμο άζωτο μετατρέπεται σε άζωτο και αμμωνία, το δε καύσιμο θείο ανάγεται σε υδρόθειο και μικρές ποσότητες COS. Το αέριο προϊόν ψύχεται είτε με ύδωρ, είτε σε λέβητες ακτινοβολίας και μεταγωγής θερμότητας, πριν υποστεί υγρή απογύμνωση. Εχει μία μέση θερμογόνο δύναμη και είναι κατάλληλο για παραγωγή ισχύος, ή σαν χημική τροφοδοσία. Η τέφρα εγκαταλείπει τον εξαεριωτή σαν τηγμένη σκωρία, η δε στερεοποιημένη σκωρία, με περιεκτικότητα σε άνθρακα κάτω από 1 %, απομακρύνεται με χοάνες απόρριψης.

89 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία TEXACO Ο εξαεριωτής Texaco έχει την ικανότητα να αποδέχεται κάθε τύπο άνθρακα. Η υψηλή αντιδραστικότητα των ανθράκων χαμηλής τάξης αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα της λειτουργίας. Η χρήση ανθράκων χαμηλής τάξης, με αποδεκτά επίπεδα ιξώδους σκωρίας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ίσως πλεονεκτεί έναντι των ανθράκων υψηλότερης τάξης. Όμως, η περιεκτικότητα σε στερεά του πολτού περιορίζεται από το ύψος της περιεκτικότητας της υγρασίας αυτών των ανθράκων και ίσως να απαιτείται ξήρανση. Ο εξαεριωτής Texaco είναι επίσης σε θέση να επιτύχει μεγάλες παροχές άνθρακα, σαν αποτέλεσμα των μικρών χρόνων παραμονής του υλικού σ' αυτόν. Το χαρακτηριστικό αυτό πρέπει να σημειωθεί σαν σημείο σύγκρισης με τους περισσότερους άλλους εξαεριωτές παράσυρσης και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν συγκρίνεται με αντιδραστήρες ρευστοστερεάς κλίνης και σταθερής κλίνης.

90 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία TEXACO Σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε λειτουργία τέσσερις εμπορικές μονάδες εξαερίωσης του άνθρακα, οι οποίες εφαρμόζουν την τεχνολογία αυτή. Οι μονάδες Tennesee Eastman στις ΗΠΑ και Ube στην Ιαπωνία, παράγουν αέριο σύνθεσης για την παραγωγή μεθανόλης και αμμωνίας, αντίστοιχα. Η μονάδα Synthesegasanlage Ruhr (SAR) στην Γερμανία -η ανάθεση της κατασκευής της οποίας έγινε το παράγει αέριο οξο-σύνθεσης και υδρογόνο υψηλής καθαρότητας, από 730 τόνους άνθρακα την ημέρα. Η μονάδα αυτή χρησιμοποιείται για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου. Η μονάδα 120MW "Coal Water" είναι μία άλλη ολοκληρωμένη θερμοηλεκτρική μονάδα εξαερίωσης συνδυασμένου κύκλου και λειτουργεί στην California. Ξεκίνησε την παραγωγή το 1989 και χρησιμοποιεί έναν εξαεριωτή παρασυρόμενης κλίνης με οξυγόνο της Texaco, για την μετατροπή περίπου 900 τόνων άνθρακα την ημέρα σε αέριο μέσης θερμογόνου δύναμης. Οι εκπομπές SΟ 2, ΝΟx και σωματιδιακής ύλης από την μονάδα αυτή είναι μόλις το 1/10 των ορίων που θέτουν τα Πρότυπα Απόδοσης για Νέες Πηγές Ρύπανσης των ΗΠΑ, για μονάδες που καίνε άνθρακα.

91 Η Στην θερμοκρασία διεργασία αυτή, αντίδρασης κονιοποιημένος στον καυστήρα άνθρακας είναι (90% περίπου μικρότερος 1990 C και από το 90μm) αέριο ξηραίνεται εξέρχεται και στους τροφοδοτείται 1480 C περίπου, σε αντιτιθέμενους λόγω ενδόθερμων Εξαερίωση καυστήρες αντιδράσεων μέσω άνθρακα δοσομετρητών. και απωλειών Το οξυγόνο θερμότητας. και ο Μία ατμός υψηλή θερμοκρασία καυστήρα εξασφαλίζει συνθήκες σχηματισμού ρευστής σκωρίας και η τροφοδοτούνται επίσης στους καυστήρες. Τα σωματίδια του άνθρακα αεριοποιούνται, τέφρα απομακρύνεται από τον πυθμένα σαν σκωρία, αν και μέρος της απομακρύνεται μαζί καθώς ρέουν προς Εξαεριωτής τα πάνω. παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL με το αέριο ρεύμα σαν ιπτάμενη τέφρα. Τα αέρια ψύχονται αφ' ενός από ανακυκλοφορία του ψυχθέντος Η διεργασία αερίου προϊόντος και αφ' ετέρου από λέβητες ανάκτησης θερμότητας. αυτή αποτελεί μία υψηλότερης πίεσης του έκδοση (3MPa) εξαεριωτή Koppers-Totzek, ο οποίος αρχικά αναπτύχθηκε από την Shell International Petroleum την Koppers. και Κrupp- Συστήματα τροφοδοσίας άνθρακα, εξαερίωσης και απομάκρυνσης στερεών για μονάδα εξαερίωσης με τη μέθοδο SHELL

92 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL Στην διεργασία αυτή, κονιοποιημένος άνθρακας (90% μικρότερος από 90μm) ξηραίνεται και τροφοδοτείται σε αντιτιθέμενους καυστήρες μέσω δοσομετρητών. Το οξυγόνο και ο ατμός τροφοδοτούνται επίσης στους καυστήρες. Τα σωματίδια του άνθρακα αεριοποιούνται, καθώς ρέουν προς τα πάνω. Η θερμοκρασία αντίδρασης στον καυστήρα είναι περίπου 1990 C και το αέριο εξέρχεται στους 1480 C περίπου, λόγω ενδόθερμων αντιδράσεων και απωλειών θερμότητας. Μία υψηλή θερμοκρασία καυστήρα εξασφαλίζει συνθήκες σχηματισμού ρευστής σκωρίας και η τέφρα απομακρύνεται από τον πυθμένα σαν σκωρία, αν και μέρος της απομακρύνεται μαζί με το αέριο ρεύμα σαν ιπτάμενη τέφρα. Τα αέρια ψύχονται αφ' ενός από ανακυκλοφορία του ψυχθέντος αερίου προϊόντος και αφ' ετέρου από λέβητες ανάκτησης θερμότητας.

93 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL Τα πλεονεκτήματα του εξαεριωτή αυτού είναι ότι δεν παράγονται πίσσες, φαινόλες ή υγροί υδρογονάνθρακες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και ο εξαεριωτής μπορεί να διαχειρισθεί κάθε στερεό καύσιμο, συμπεριλαμβανομένων ανθράκων με περιεκτικότητα σε τέφρα μέχρι 40% και σε θείο μέχρι 6%. Το αέριο προϊόν περιέχει 85-90% CO και Η 2, με αναλογία CO/H 2 μεταξύ 1,8 και 2. Το CΟ 2 αντιπροσωπεύει περίπου το 1 %, ενώ το 80% της χημικά δεσμευμένης θερμότητας του άνθρακα ανακτάται στο αέριο, με ένα επιπλέον ποσοστό 12% έως 15% ανακτήσιμο σαν αισθητή θερμότητα. Η θερμική αξία του αερίου είναι περίπου 11,2 MJ/m, ενώ η αποδοτικότητα σε άνθρακα είναι 98%.

94 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL Μία μονάδα δοκιμής, αποδοτικότητας 150t/d, λειτουργεί στο σύμπλεγμα διυλιστηρίου της Shell στο Αμβούργο της Γερμανίας, από το Αυτή η διεργασία, λόγω της λειτουργίας της υπό μεγάλη πίεση και μεγάλη θερμοκρασία, είναι κατάλληλη για παραγωγή ηλεκτρισμού σε συνδυασμένο κύκλο, καθώς και για παραγωγή αερίου σύνθεσης. Η εμπορική διαθεσιμότητα της διεργασίας Shell έχει επιδειχθεί στην Μονάδα Shell Εξαερίωσης Άνθρακα SCGP-I στο Houston, του Texas, ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1987.

95 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL Πρόσφατες μελέτες στην Ολλανδία έδειξαν ότι μία μονάδα 250MW, η οποία χρησιμοποιεί έναν εξαεριωτή άνθρακα δυναμικότητας 2000 τόνων την ημέρα, σε συνδυασμό με τον αποδεδειγμένα καλής λειτουργίας αεριοστρόβιλο τύπου 13Ε της Asea Brown Boνeri, είναι μία ιδανική υπο-μονάδα για μελλοντική πρόσθετη δυναμικότητα σε μονάδες ισχύος μεταξύ 250 MW και 1000 MW. Τα αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά της είναι: οι εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές, η μη εκχυλίσιμη σκωρία και το στοιχειακό θείο σαν υπο-προϊόντα, η μέγιστη ευελιξία χρήσης καυσίμου, η επιλογή συμπαραγωγής, οι μικροί χρόνοι υλοποίησης, η μικρή κατανάλωση ύδατος ψύξης, η υψηλή αποδοτικότητα (απόδοση άνθρακα 43%) και το χαμηλό κεφαλαιουχικό κόστος.

96 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία SHELL Η εμπειρία από την λειτουργία της μονάδας μέχρι το 1997 έχει ως ακολούθως: Έχουν εξαεριωθεί επιτυχώς 14 τύποι άνθρακα, ενώ επετεύχθη μία συνολική αποδοτικότητα σύμφωνα με τον σχεδιασμό (μετατροπή άνθρακα πάνω από 99%). Δοκιμάσθηκαν επίσης διάφορα συστήματα σε ποσοστά φόρτωσης μεταξύ 40% και 100% και η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος συνεχούς λειτουργίας του εξαεριωτή ήταν 600 ώρες περίπου. Η περιβαλλοντική απόδοση ήταν ίση ή καλύτερη από την προβλεπόμενη από τον σχεδιασμό και μέσα στα επιτρεπτά όρια, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό αποθείωσης (SO 2 ) 98%, μέγιστη εκπομπή ΝΟx 75 g/gj και μηδενική εκροή όλων των ροών ύδατος.

97 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία DOW Η εγκατάσταση συνθετικού αερίου στην Plaquemine της Louisiana, είναι η τέταρτη γενεά εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από την εταιρία Dow, σαν μέρος μίας συνεχούς προσπάθειας διαχείρισης του ενεργειακού κόστους. Η μονάδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1985 και τέθηκε σε λειτουργία το Επεξεργάζεται, ημερησίως, 2400 τόνους υποασφαλτούχου άνθρακα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Σε ημερήσια επίσης βάση, η διεργασία καταναλίσκει 1300 τόνους οξυγόνο, παράγει 32 δις kj αερίου σύνθεσης, 115 τόνους σκωρίας και πάνω από 4 τόνους καθαρό θείο, εμπορεύσιμης ποιότητας. Η εγκατάσταση αυτή είναι σε θέση να παράγει 160MW, σε μία διάταξη συνδυασμένου κύκλου με υψηλή αποδοτικότητα.

98 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία DOW

99 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Διεργασία DOW Η μονάδα εξαερίωσης περιλαμβάνει μία μονάδα διαχωρισμού αέρα, μύλους άλεσης του άνθρακα, μονάδες προετοιμασίας και προθέρμανσης του πολτού, έναν εξαεριωτή, καθώς και συστήματα ανάκτησης θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας, απογύμνωσης αερίων, ανάκτησης θερμότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες, απομάκρυνσης όξινου αερίου, ανάκτησης θείου, ύγρανσης καυσίμου αερίου και αναθέρμανσης αερίου καυσίμου.

100 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Έργο αναβάθμισης μονάδας της Combustion Eng. IGCC Η διεργασία αυτή, στον σταθμό του Springfield του Illinois, είναι μία χαρακτηριστική διεργασία παρασυρόμενης κλίνης, η οποία αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα του "Προγράμματος Επίδειξης Καθαρής Τεχνολογίας Άνθρακα. Οι στόχοι του έργου είναι η επίδειξη, αφ' ενός ενός καινοτόμου εξαεριωτή παράσυρσης δύο σταδίων, ξηρής τροφοδοσίας, με χρήση αέρα, εισαγωγή ασβεστόλιθου και ενός συστήματος καθαρισμού θερμών αερίων κινητής κλίνης, με καταλύτη σιδηρούχου ψευδαργύρου, και αφ' ετέρου η αξιολόγηση ενός κινητού εξωθητή άνθρακα, καθώς και η εκτίμηση της αξιοπιστίας, της διαθεσιμότητας και της δυνατότητας συντήρησης σε εμπορική κλίμακα.

101 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Έργο αναβάθμισης μονάδας της Ο ξηρός, κονιοποιημένος άνθρακας τροφοδοτείται στον εξαεριωτή από έναν συμπιεστικό τροφοδότη (κινητό εξωθητή) και ένα τροφοδότη ρευστοποίησης. Ο εξαεριωτής αποτελείται από ένα τμήμα καύσης στο κάτω μέρος και ένα τμήμα αναγωγής στο επάνω. Ο άνθρακας τροφοδοτείται και στα δύο τμήματα. Combustion Eng. IGCC

102 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Έργο αναβάθμισης μονάδας της Combustion Eng. IGCC Η τηγμένη σκωρία ρέει σε μία δεξαμενή ψύξης ύδατος. Το εξανθράκωμα στο ρεύμα του αερίου προϊόντος απομακρύνεται και ανακυκλώνεται πίσω στον εξαεριωτή. Το θείο απομακρύνεται από το θερμό αέριο με δύο διεργασίες: την επιτόπια (με εισαγωγή ασβεστόλιθου) και την τελική αποθείωση (από ένα σύστημα κινητής κλίνης, με καταλύτη σιδηρούχου ψευδαργύρου, σε κάποιο στάδιο που ακολουθεί την εξαερίωση).

103 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Έργο αναβάθμισης μονάδας της Combustion Eng. IGCC Η κατασκευή του συστήματος IGCC ξεκίνησε στο τέλος του Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο τόσο για εφαρμογές αναβάθμισης μίας μονάδας, όσο και για νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες. Η αναβάθμιση παλαιών μονάδων, με την τεχνολογία αυτή, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της μονάδας και θα μειώσει τις εκπομπές SΟ 2, ΝΟx και CΟ 2. Λόγω των πλεονεκτημάτων της εύκολης μετατροπής, της δυνατότητας γρήγορης και σταδιακής παραγωγής on-line, αλλά και της υψηλής αποδοτικότητας, της ευελιξίας χρησιμοποίησης καυσίμου, της περιβαλλοντικής ελεγξιμότητας και των μειωμένων αναγκών σε γη και πόρους, το σύστημα IGCC θεωρείται λίαν ανταγωνιστικό, ως προς την χρήση του σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενεργείας.

104 Εξαεριωτής παρασυρόμενης κλίνης Έργο αναβάθμισης μονάδας της Combustion Eng. IGCC Μία εγκατάσταση εμπορικής κλίμακας, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία της Combustion Engineering, αναμένεται να έχει ρυθμό θερμότητας μικρότερο από 8,4 MJ/kWh (αποδοτικότητα μεγαλύτερη από 43%). Αυτός ο ρυθμός θερμότητας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της αποδοτικότητας τουλάχιστον κατά 20%, συγκρινόμενος με μία συμβατική μονάδα που χρησιμοποιεί κονιοποιημένο άνθρακα με εγκαταστάσεις αποθείωσης αερίων.

105 Εξαερίωση λουτρού τήγματος Οι περισσότερες από τις διεργασίες λουτρού τήγματος αφορούν στην εξαερίωση άνθρακα, ο οποίος βρίσκεται σε έμμεση επαφή με ατμό και/ή αέρα ή οξυγόνο, μέσα σε ένα λουτρό τηγμένης σκωρίας, μετάλλου ή άλατος. Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων έχει ενθαρρυνθεί από την δυνατότητά τους να υπερνικήσουν κάποια από τα μειονεκτήματα των συστημάτων αντίδρασης αερίουστερεού.

106 Εξαερίωση λουτρού τήγματος Για την διατήρηση του λουτρού σε τηγμένη κατάσταση απαιτούνται συνήθως υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο ευνοεί υψηλούς ρυθμούς αντίδρασης, και κατά συνέπεια μεγάλη παραγωγή. Η εξαερίωση βελτιώνεται επίσης από τις καταλυτικές ιδιότητες του τήγματος. Η υψηλή θερμική χωρητικότητα του τήγματος προξενεί πολύ γρήγορη θέρμανση του καυσίμου κατά την είσοδό του στον εξαεριωτή, έτσι ώστε να μη σχηματίζονται πίσσες και έλαια. Η γρήγορη έκλυση πτητικών οδηγεί τον άνθρακα σε αποσύνθεση, και έχει σαν αποτέλεσμα μία μεγάλη αύξηση του εμβαδού της επιφάνειας, το οποίο με την σειρά του αυξάνει τους ρυθμούς της αντίδρασης. Σε αντίθεση με τους εξαεριωτές σταθερής, ρευστοστερεάς και παρασυρόμενης κλίνης, η πλειονότητα των εξαεριωτών λουτρού τήγματος χρησιμοποιεί χονδροκομμένο άνθρακα, με κάποια λεπτά σωματίδια.

107 Εξαερίωση λουτρού τήγματος Τα πλεονεκτήματα αυτών των διεργασιών είναι ότι άνθρακες με ισχυρές ιδιότητες συσσωμάτωσης, ακόμα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε τέφρα ή θείο, μπορούν να αεριοποιηθούν, η δε κατακράτηση του θείου στο τήγμα μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός αερίου ρεύματος, ελεύθερου ουσιαστικά από θείο. Επίσης, το υπόλειμμα μπορεί να απομακρυνθεί πολύ απλά, αφού τόσο αυτό, όσο και ο φορέας της θερμότητας είναι σε υγρή κατάσταση. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι οι υψηλές απαιτήσεις σε οξυγόνο, οι μεγάλες απώλειες θερμότητας και τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την έντονη διάβρωση που προξενείται από τα υψηλής θερμοκρασίας τηγμένα άλατα και μέταλλα.

108 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Rummel-Otto Μια αντιπροσωπευτική διαδικασία εξαερίωσης σε τήγμα τέφρας είναι η Rummel- Otto. Η πρώτη μονάδα εξαερίωσης κατασκευάστηκε το 1950 από τη Union Kraftstoff και εγκαταστάθηκε στο Wessling της Δυτ. Γερμανίας. Η διαδικασία αποτελείται από 3 βασικά στάδια. Το 1o στάδιο είναι ένα δοχείο ύψους 2 m στο οποίο βρίσκεται το τήγμα, το 2o στάδιο αποτελεί τη ζώνη συμπαράσυρσης ύψους 6 m, ενώ στο 3o στάδιο επιτυγχάνεται η ψύξη του αερίου.

109 Ξηρός κονιοποιημένος άνθρακας μεταφέρεται πνευματικά με τη βοήθεια αδρανούς αερίου σε Εξαερίωση άνθρακα ειδικό δοχείο συλλογής, από το οποίο συμπαρασύρεται με αέριο ανακύκλωσης και τελικά τροφοδοτείται με ατμό και αέρα στο στάδιο 1. Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Rummel-Otto Το τήγμα διέρχεται από τον πυθμένα του εξαεριωτή και καταλήγει σε λουτρό ύδατος όπου σχηματίζονται Μια αντιπροσωπευτική κοκκώδη σωματίδια. διαδικασία Το εξαερίωσης παραγόμενο σε αέριο τήγμα διέρχεται τέφρας στο είναι στάδιο η Rummel- 2 όπου διαχωρίζονται Otto. τα σωματίδια τέφρας. Στη συνέχεια το αέριο διέρχεται στο στάδιο 3 όπου και ψύχεται με αέριο ανακυκλοφορίας με σκοπό τη στερεοποίηση τυχόν εναπομείναντος υγρού τήγματος. Τα σωματίδια τέφρας που υπάρχουν στο αέριο ρεύμα διαχωρίζονται σε κυκλώνες και επιστρέφουν στον εξαεριωτή. Το αέριο προϊόν εξέρχεται από τη μονάδα ψύξης σε θερμοκρασία 100 C και έχει θερμογόνο δύναμη 2500 kcal/m 3.

110 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Saaberg-Otto Η διεργασία Saarberg-Otto είναι μία επέκταση της διεργασίας Rummel- Otto. Η διεργασία αυτή χρησιμοποιεί έναν εξαεριωτή μονο-αξονικού λουτρού τήγματος, με εσωτερική διάμετρο 1,4 m και ύψος 15m, που λειτουργεί σε πίεση 2,5 έως 3,0 MPa και επεξεργάζεται μέχρι 220 t/d άνθρακα. Ο αντιδραστήρας διαιρείται σε τρία στάδια, τα δύο χαμηλότερα των οποίων είναι υδρόψυκτα. Το πρώτο (το πιο χαμηλό) στάδιο είναι ένας θάλαμος 2 m ύψους, που περιέχει το λουτρό τηγμένης σκωρίας. Το στάδιο 2 είναι μία ζώνη παρασυρόμενης ροής ύψους 6m και το στάδιο 3 είναι ένα τμήμα ψύξης.

111 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Saaberg-Otto

112 Ξηρός κονιοποιημένος Εξαεριωτής άνθρακας (100% λουτρού μικρότερος τήγματος από 1mm) Saaberg-Otto μεταφέρεται πνευματικά από ένα αδρανές αέριο σε ένα δοχείο άνθρακα, από όπου συμπαρασύρεται με ένα αέριο ανακυκλοφορίας και εγχύεται με ατμό και οξυγόνο στο Στάδιο 1, μέσω ακροφυσίων. Τα ακροφύσια αυτά κατευθύνονται εφαπτομενικά προς την επιφάνεια του λουτρού τηγμένης σκωρίας. Ο άνθρακας εισάγεται σε ένα μείγμα ατμού-οξυγόνου, έτσι ώστε να προκαλέσει περιστροφή μέσα από λουτρό σκωρίας, η οποία θεωρείται ότι αυξάνει τους ρυθμούς της αντίδρασης. Κατά την διάρκεια της εξαερίωσης, μέρος του συσσωρευμένου τήγματος ρέει συνεχώς σε μία δεξαμενή ύδατος στο κάτω μέρος, όπου ψύχεται και εξέρχεται υπό μορφή μικρών τεμαχίων. Θερμό αέριο από το Στάδιο 1 ( C) περνά μέσω ενός αυχένα στο Στάδιο 2, και κατά το πέρασμα του, παρασυρμένα σταγονίδια σκωρίας και ορισμένα σωματίδια εξανθρακώματος διαχωρίζονται, σαν αποτέλεσμα της φυγόκεντρης δράσης και κινούνται πάνω στα τοιχώματα με κατεύθυνση πίσω στο λουτρό σκωρίας.

113 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Saaberg-Otto Τα παρασυρμένα σωματίδια εξανθρακώματος αεριοποιούνται περαιτέρω στο Στάδιο 2, προξενώντας πτώση της θερμοκρασίας. Το αέριο στην συνέχεια περνά στο Στάδιο 3, όπου ψύχεται ερχόμενο σε επαφή με ένα ρεύμα αερίου ανακυκλοφορίας (ψυχθέν αέριο προϊόν), για να στερεοποιήσει οποιαδήποτε σταγονίδια υγρής σκωρίας, πριν αυτά εξέλθουν από τον εξαεριωτή. Το ακατέργαστο αέριο προϊόν, το οποίο περιέχει σκωρία και εξανθράκωμα που αντιστοιχεί σε 10-30% της τροφοδοσίας του άνθρακα, περνά μέσω ενός κυκλώνα και ενός λέβητα ανάκτησης θερμότητας. Η σκωρία και τα σωματίδια του εξανθρακώματος, που συλλέγονται, ανακυκλώνονται στον εξαεριωτή.

114 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Kellog Η διεργασία Kellog μελετήθηκε από την εταιρεία Kellog Comp. μεταξύ των ετών 1964 και Έμφαση δόθηκε στη χημεία της τέφρας, στη διαχείριση του τήγματος, στον σχεδιασμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και στα υλικά κατασκευής. Στη διεργασία αυτή, άνθρακας εξαεριώνεται σε δοχείο τηγμένου ανθρακικού νατρίου ενώ το παραγόμενο αέριο εξέρχεται από την κορυφή του εξαεριωτή. Η τέφρα που παραμένει στο τήγμα ανθρακικού νατρίου απομακρύνεται με ένα αέριο συμπαρασυρμού από τον πυθμένα του εξαεριωτή.

115 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Kellog Υπάρχουν δύο ξεχωριστά στάδια καύσης και εξαερίωσης (σε πίεση 30 bar) όπου και συμβαίνει ανακύκλωση του τήγματος. Η χρήση δύο σταδίων επιτρέπει τη χρήση αέρα αντί οξυγόνου για καύση καθώς και την παραγωγή αερίου χωρίς την ύπαρξη αζώτου. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης μεθανίου στο παραγόμενο αέριο υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις θερμότητας και συνεπώς υψηλό λειτουργικό κόστος.

116 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Atgas Η Διεργασία Atgas αναπτύχθηκε από την εταιρία Applied Technology Corporation, στο Pittsburgh από το Κατά την διεργασία αυτή, κονιοποιημένος άνθρακας και ασβεστόλιθος εγχύονται σε ένα λουτρό τηγμένου σιδήρου, μέσω εκτοξευτήρων ατμού, υπό πίεση 0.4 MPa. Το O 2 εισάγεται μέσω εκτοξευτήρων, που βρίσκονται στην επιφάνεια του λουτρού σιδήρου. Ο άνθρακας διαλύεται μέσα στον τηγμένο σίδηρο, όπου τα πτητικά διασπώνται στους 1400 C και μετατρέπονται σε CO και Η 2. Ο μόνιμος άνθρακας αντιδρά με οξυγόνο και ατμό, παράγοντας επιπρόσθετο CO και Η 2. Η διεργασία αυτή έχει μεγάλη θερμική αποδοτικότητα.

117 Εξαεριωτής λουτρού τήγματος Atgas Μεταβάλλοντας την παροχή του άνθρακα τροφοδοσίας είναι δυνατή η επίτευξη σταθερής συγκέντρωσης άνθρακα στο τήγμα σιδήρου. Όταν αυτή η συγκέντρωση είναι σχετικά υψηλή (3-4%), το οξυγόνο και ο ατμός αντιδρούν εκλεκτικά με τον άνθρακα και όχι με το θείο, με αποτέλεσμα το παραγόμενο αέριο να είναι σχεδόν απαλλαγμένο από ενώσεις θείου. Η τηγμένη τέφρα απομακρύνεται συνεχώς και αντιδρά με ατμό προς παραγωγή Η 2 S, ενώ η αποθειωμένη τέφρα μπορεί περαιτέρω να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσθετο υλικό κατασκευής δρόμων.

118 Αλλοθερμικός εξαεριωτής περιστροφικού κλιβάνου Στους αντιδραστήρες εξαερίωσης που παρουσιάστηκαν, η αναγκαία θερμότητα για τις ενδόθερμες αντιδράσεις άνθρακα-ατμού παράγεται μέσα στον αντιδραστήρα με καύση μέρους του άνθρακα παρουσία αέρα ή οξυγόνου. Εναλλακτικά, η θερμότητα μπορεί να προσδοθεί εξωτερικά (αλλόθερμη εξαερίωση). Η θερμότητα για την αλλόθερμη εξαερίωση μπορεί να προέρχεται από καύση άλλου καυσίμου, π.χ. μέρους του παραγόμενου αερίου κατά την εξαερίωση, από ηλιακή ενέργεια ή από πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Για την εξαερίωση πτωχών καυσίμων, με υψηλή υγρασία και τέφρα, όπως ο ελληνικός λιγνίτης, έχει εξεταστεί η χρήση ενός ευέλικτου αντιδραστήρα περιστροφικού κλιβάνου.

119 Η πιλοτική μονάδα έχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας σωματιδίων λιγνίτη μέχρι 30 mm χωρίς Εξαερίωση άνθρακα άλλη προκατεργασία, με ρυθμό kg/h. Ο κλίβανος περιστρέφεται με ταχύτητα rpm και μπορεί να λειτουργήσει στη θερμοκρασιακή περιοχή C. Η θέρμανσή του Αλλοθερμικός εξαεριωτής περιστροφικού κλιβάνου γίνεται εξωτερικά με τη βοήθεια καυστήρων αερίου. Ως καύσιμο αέριο για την θέρμανση χρησιμοποιείται Στα πλαίσια ένα μέρος του από το παραγόμενο αέριο της εξαερίωσης, ενώ το υπόλοιπο είναι διαθέσιμο προγράμματος προς χρήση. Science for Stability (SFS) του ΝΑΤΟ, η ΔΕΗ συνεργάστηκε με το Ε.Μ.Π. και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών για την εργαστηριακή μελέτη, τον σχεδιασμό και την πιλοτική εγκατάσταση μιας μονάδας αλλόθερμης εξαερίωσης, τύπου περιστροφικού κλιβάνου.

120 Αλλοθερμικός εξαεριωτής περιστροφικού κλιβάνου Η πιλοτική μονάδα έχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας σωματιδίων λιγνίτη μέχρι 30 mm χωρίς άλλη προκατεργασία, με ρυθμό kg/h. Ο κλίβανος περιστρέφεται με ταχύτητα rpm και μπορεί να λειτουργήσει στη θερμοκρασιακή περιοχή C. Η θέρμανσή του γίνεται εξωτερικά με τη βοήθεια καυστήρων αερίου. Ως καύσιμο αέριο για την θέρμανση χρησιμοποιείται ένα μέρος από το παραγόμενο αέριο της εξαερίωσης, ενώ το υπόλοιπο είναι διαθέσιμο προς χρήση.

121 Αλλοθερμικός εξαεριωτής περιστροφικού κλιβάνου Πιλοτικές δοκιμές με λιγνίτη Μεγαλόπολης έδωσαν στοιχειακή μετατροπή του άνθρακα % στους 900 C, και % στην περιοχή των C. Το παραγόμενο αέριο είναι μίγμα H 2, CO, CO 2, CH 4 και η σύστασή του μεταβάλλεται ανάλογα με την θερμοκρασία. Η παραγωγή αερίου στους 900 C φτάνει τα kg ανά 100 kg λιγνίτη με ανώτερη θερμογόνο δύναμη kcal/kg ή MJ/m 3. Πρόκειται δηλαδή για ένα αέριο «μέσης» θερμογόνου δύναμης, συγκρίσιμης με αυτήν των αεριογόνων Lurgi και Winkler. Η απομένουσσα τέφρα είναι περίπου 20 kg/100 kg λιγνίτη στους 900 C. Κάτω από 750 C, η θερμογόνος δύναμη της τέφρας είναι σημαντική ( kcal/kg) λόγω ατελούς αντίδρασης.

122 Αλλοθερμικός εξαεριωτής περιστροφικού κλιβάνου Αξιολόγηση των πιλοτικών δοκιμών έδειξε ότι η θερμική απόδοση της μονάδας δεν ήταν ικανοποιητική, λόγω απωλειών στη μεταφορά θερμότητας και την έλλειψη θερμικής ολοκλήρωσης. Για την βελτίωση της θερμικής απόδοσης προγραμματίζεται αύξηση των επιφανειών εναλλαγής, διέλευση των αερίων (μέσω σωλήνων) εντός του κλιβάνου, μόνωση των θερμών επιφανειών, στεγανοποίηση της θερμικής ενέργειας των διαφόρων ρευμάτων. Με την ενεργειακή αυτή ολοκλήρωση ελπίζεται ότι η θερμική ενέργεια του παραγόμενου αερίου θα φτάσει το % της κατώτερης θερμογόνου δύναμης του τροφοδοτούμενου λιγνίτη. Περαιτέρω βελτίωση θα ήταν δυνατή με σχεδιασμό και ενσωμάτωση του αλλοθερμικού κλιβάνου σε νέο ολοκληρωμένο κύκλο εξαερίωσης.

123 ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ Η υπόγεια εξαερίωση είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες διεργασίες εξαερίωσης του άνθρακα, εκτός από το ότι ο άνθρακας αεριοποιείται επί τόπου, με εισαγωγή ατμού / οξυγόνου ή αέρα στο στρώμα. Η πρώτη ιδέα για την χρησιμοποίηση αυτής της τεχνικής για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα αναπτύχθηκε στην Αγγλία, στο μέσον του προηγούμενου αιώνα. Ομως, μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1930 υλοποιήθηκε η πρώτη πρακτική εφαρμογή στην τ. ΕΣΣΔ. Μετά το 1945, πολλές άλλες χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπόγεια εξαερίωση, αλλά οι επιτόπιες δοκιμές εγκαταλείφθηκαν σύντομα, κυρίως γιατί δεν έφεραν πειστικά αποτελέσματα. Ας σημειωθεί ότι το πετρέλαιο ήταν διαθέσιμο και φθηνό, αλλά έγιναν και ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Από την αρχή της δεκαετίας του 1970, το ενδιαφέρον για την υπόγεια εξαερίωση αναζωπυρώθηκε, λόγω των προβλημάτων παροχής φυσικoύ αερίου.

124 ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗ Η υπόγεια εξαερίωση του άνθρακα συνδυάζει εξόρυξη και μετατροπή του άνθρακα σε ένα βήμα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν συμβατικές τεχνικές εξόρυξης. Είναι μία ελπιδοφόρα τεχνολογία για αποθέματα άνθρακα τα οποία δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά ανακτήσιμα, είτε επειδή ο άνθρακας είναι σε πολύ παχύ στρώμα ή σε μεγάλο βάθος, είτε επειδή είναι πολύ ακάθαρτος, έχει υψηλό περιεχόμενο τέφρας ή είναι υγρός, ή έχει εξαιρετικά μεγάλη κλίση, ή τα υπερκείμενα του άνθρακα έχουν απρόβλεπτα και υποβαθμισμένα χαρακτηριστικά, που καθιστούν την εξόρυξη μη ασφαλή. Η υπόγεια εξαερίωση του άνθρακα μπορεί επίσης να απαλείψει μερικά από τα προβλήματα υγείας και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την συμβατική εξόρυξη του άνθρακα, αν και η προοπτική ρύπανσης των υπόγειων υδάτων είναι σημαντική.

125 Αρχές της υπόγειας εξαερίωσης Οι αρχές της υπόγειας εξαερίωσης είναι παρόμοιες με αυτές των εξαεριωτών σταθερής κλίνης. Δια μέσου των υπερκειμένων ενός πεδίου άνθρακα ανοίγονται δύο οπές γεώτρησης, η μία (Ι) για εισαγωγή αερίου και η άλλη (Π) για απομάκρυνση αερίου. Το αέριο εισαγωγής μπορεί να είναι αέρας ή οξυγόνο με ατμό. Μεταξύ αυτών των δύο οπών γεώτρησης, παρέχονται συνδετικές δίοδοι στο κοίτασμα του άνθρακα, για να επιτρέψουν ανεμπόδιστο πέρασμα του αερίου με υψηλή ροή και χαμηλή πτώση πίεσης κατά την διάρκεια της εξαερίωσης. Άποψη καναλιού κατά την εξαερίωση

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα μαθήματος

Περιεχόμενα μαθήματος Περιεχόμενα μαθήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΑ 4.1. Εισαγωγή 4.2. Χημικές Αντιδράσεις και Μηχανισμοί 4.3. Χαρακτηριστικά του Γαιάνθρακα που Επηρεάζουν την Αεριοποίηση 4.3.1. Αντιδραστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Boudouard) C + CO 2 2CO Η = 173 kj/mol. C + H 2 O CO + H 2 Η = 136 kj/mol. CO + H 2 O CO 2 + H 2 Η = -41 kj/mol

Boudouard) C + CO 2 2CO Η = 173 kj/mol. C + H 2 O CO + H 2 Η = 136 kj/mol. CO + H 2 O CO 2 + H 2 Η = -41 kj/mol Αεριοποίηση Εισαγωγή Ιστορική Ανασκόπηση Φωταέριο 2 ος ΠαγκόσµιοςΠόλεµος Πετρελαϊκή Κρίση Γαιάνθρακας Προστασία Περιβάλλοντος Βιόµαζα Σηµασία Αεριοποίησης Αεριοποίηση: ο δρόµος προς καθαρή ενέργεια από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τύποι εκποµπών που εκλύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ Κατά τη λειτουργία ενός καυστήρα, υπάρχουν πολλές δαπάνες. Κάποιες από αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. Πτητικά συστατικά, που περιέχουν ως κύριο συστατικό το φωταέριο Στερεό υπόλειμμα, δηλαδή το κώκ

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. Πτητικά συστατικά, που περιέχουν ως κύριο συστατικό το φωταέριο Στερεό υπόλειμμα, δηλαδή το κώκ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (Απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΥΣΙΜΑ-ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ του Ευγενιδείου) 11.1 Είδη Στερεών Καυσίμων Τα στερεά καύσιμα διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: Τα φυσικά στερεά καύσιμα (γαιάνθρακες, βιομάζα) Τα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 9. ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΜΙΝΟΣ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 2 Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Συντελεστής διάθεσης ενέργειας - EUF (Energy Utilisation Factor) ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ P ch-s : η συνολική χημική ισχύς των καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Gasification TECHNOLOGY

Gasification TECHNOLOGY www.gasification-technology.gr ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Gasification TECHNOLOGY συστηματα ηλεκτροπαραγωγησ με αεριοποιηση βιομαζασ www.gasification-technology.gr Gasification TECHNOLOGY συστηματα ηλεκτροπαραγωγησ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαφορική (batch) Rectifying column Stripping column

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Κεφάλαιο 04-04 σελ. 1 04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Εισαγωγή Γενικά, υπάρχουν πέντε διαφορετικές διεργασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να παραχθεί χρήσιμη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών. Εξαγωγική Μεταλλουργία

Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών. Εξαγωγική Μεταλλουργία Τήξη Στερεών Πρώτων Υλών Εξαγωγική Μεταλλουργία Τήξη Πρώτων Υλών και Μεταλλευμάτων Σκοπός της Τήξης (smelting) είναι η παραγωγή ρευστού μετάλλου, κράματος, χλωριούχου ένωσης ή matte. Η τήξη είναι μια διεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 6 ο Καταλυτική Πυρόλυση Θερμική Πυρόλυση Ιξωδόλυση Εξανθράκωση Γλύκανση Παραγωγή Υδρογόνου Ανάμιξη Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Καταλυτική Πυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION)

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) 8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) Ποιότητα καυσίμου Για την παραγωγή έργου (Κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στόχοι Απομάκρυνση Ανεπιθύμητων Συστατικών Νερό Βαρείς Υδρογονάνθρακες Υδρόθειο Διοξείδιο του Άνθρακα Στοιχειακό Θείο Άλλα Συστατικά Ανάκτηση Συστατικών με Οικονομική Αξία Ήλιο Υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ Σημειώσεις Δ. Κουζούδη Εαρινό Εξάμηνο 2017 ΑΤΜΟ-ΣΤΡΟΒΙΛΟΙ (ΑΤΜΟ-ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ) Που χρησιμοποιούνται; Για παραγωγή ηλεκτρικής ς σε μεγάλη κλίμακα. Εκτός από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ Α. Κύκλος Rankine ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ. Ατμοστροβιλοεγκατάσταση λειτουργεί μεταξύ των πιέσεων 30 bar και 0,08 bar.η θερμοκρασία του υπέρθερμου ατμού είναι 400 C. Να υπολογιστεί ο θεωρητικός

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 1 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Βασικές έννοιες Στοιχειομετρία-Στοιχειομετρικοί συντελεστές-στοιχειομετρική αναλογία Περιοριστικό αντιδρών Αντιδρών σε περίσσεια Μετατροπή (κλάσμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΩΣΗΣ Ο θερμοτονισμός ή η θερμότητα της αντίδρασης εκφράζει τη μεταβολή ενέργειας λόγω της χημικής αντίδρασης Η απαιτούμενη ενέργεια για το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων ίκτυο αέρα καύσηςκαυσαερίων ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ανεµιστήρες κατάθλιψης (FDF, Forced Draught Fan) Ανεµιστήρες ελκυσµού (IDF, Induced Draught Fan) Προθερµαντής αέρα (air preheater) Ηλεκτροστατικά φίλτρα

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 5 ο μάθημα ΔΠΘ-ΜΠΔ Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 2 Διεργασίες που περιλαμβάνουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

BIOENERGY CONFERENCE 2013

BIOENERGY CONFERENCE 2013 BIOENERGY CONFERENCE 2013 Παραγωγή ενέργειας με πυρόλυση- αεριοποίησης βιομάζας γεωργικών υπολειμμάτων Σωτήριος Καρέλλας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, Σχολή Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Θερμικές διεργασίες άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Καύση Θερμοδυναμική της καύσης Κινητική ετερογενών αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101,

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101, Ασκήσεις Άσκηση 1 Να συμπληρώσετε τα κενά κελιά στον επόμενο πίνακα των ιδιοτήτων του νερού εάν παρέχονται επαρκή δεδομένα. Στην τελευταία στήλη να περιγράψετε την κατάσταση του νερού ως υπόψυκτο υγρό,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 67 ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Από τη χημική αντίδραση προκύπτουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 Oρισµός φλόγας Ογεωµετρικός τόπος στον οποίο λαµβάνει χώρα το µεγαλύτερο ενεργειακό µέρος της χηµικής µετατροπής

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγχρονες Τεχνολογίες Καύσης Εισηγητής: Γκατζούλης Αθανάσιος

«Σύγχρονες Τεχνολογίες Καύσης Εισηγητής: Γκατζούλης Αθανάσιος ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Σύγχρονες Τεχνολογίες Καύσης Εισηγητής: Γκατζούλης Αθανάσιος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Τι ονομάζεται θέση χημικής ισορροπίας; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θέση της χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ:151058 Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος Εισαγωγικά στοιχεία Καύσιμο αέριο μείγμα H/C κυρίως μεθάνιο (CH4) Αλκάλια: αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο Άλλες ενώσεις και στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 1. Από ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; 137 2. Από ποια μέρη αποτελείται το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧ.ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 «Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας των περισσοτέρων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί:

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: Ψύξη με εκτόνωση Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: A. Mε ελεύθερη εκτόνωση σε βαλβίδα στραγγαλισμού: ισενθαλπική διεργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ο εναλλάκτης ψύξης ονομάζεται και εξατμιστής. Τούτο διότι στο εσωτερικό του λαμβάνει χώρα μετατροπή του ψυκτικού ρευστού, από υγρό σε αέριο (εξάτμιση) σε μια κατάλληλη πίεση, ώστε η αντίστοιχη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερά χημικής ισορροπίας K c

Σταθερά χημικής ισορροπίας K c Σταθερά χημικής ισορροπίας K c Η σταθερά χημικής ισορροπίας K c μας βοηθάει να βρούμε προς ποια κατεύθυνση κινείται μια αντίδραση και να προσδιορίσουμε τις ποσότητες των αντιδρώντων και των προϊόντων μιας

Διαβάστε περισσότερα

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2 Η εταιρεία ZEME ECO FUELS & ALLOYS LTD πρόκειται να προβεί στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή υψηλής αξίας κραμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ Η χρήση του όζοντος για την κατεργασία νερού σε πύργους ψύξης αυξάνει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και αρκετές έρευνες και εφαρµογές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 5: Εστίες Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Παραγωγής Ι. Παραγωγή Σιδήρου (Fe) σε Υψικάμινο

Τεχνολογία Παραγωγής Ι. Παραγωγή Σιδήρου (Fe) σε Υψικάμινο Τεχνολογία Παραγωγής Ι Παραγωγή Σιδήρου (Fe) σε Υψικάμινο Ορυκτό: ένα στοιχείο ή χημική ένωση, σε στερεή μορφή, η οποία εμφανίζεται στον φλοιό της γης Σιδηρομετάλλευμα: ορυκτό από το οποίο μπορεί να εξαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 10: Ρύποι από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Χατζηαθανασίου Βασίλειος, Καδή

Διαβάστε περισσότερα

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers)

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers) 1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exangers) Οι εναλλάκτες θερµότητας είναι συσκευές µε τις οποίες επιτυγχάνεται η µεταφορά ενέργειας από ένα ρευστό υψηλής θερµοκρασίας σε ένα άλλο ρευστό χαµηλότερης θερµοκρασίας.

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ.

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. 1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο σίδηρος πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη χημικά καθαρή του μορφή. Συνήθως είναι αναμεμειγμένος με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα μαγγάνιο, νικέλιο, χρώμιο, πυρίτιο, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

1. το σύστημα ελέγχου αναθυμιάσεων από το ρεζερβουάρ

1. το σύστημα ελέγχου αναθυμιάσεων από το ρεζερβουάρ Ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; σελ. 137 ( μονάδες 6 ΤΕΕ 2003 ) ( μονάδες 13 ΕΠΑΛ 2010 ) 1. το σύστημα ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα (Αλκοόλες) Η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύουν τη χρήση εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

IDRASCREEN TM. Συµπαγείς µονάδες κόσκινου για προ-επεξεργασία αποβλήτων

IDRASCREEN TM. Συµπαγείς µονάδες κόσκινου για προ-επεξεργασία αποβλήτων IDRASCREEN TM Συµπαγείς µονάδες κόσκινου για προ-επεξεργασία αποβλήτων IDRASCREEN Το µόνο πραγµατικά αυτό-καθαριζόµενο κόσκινο Οι µονάδες IDRASCREEN αντιπροσωπεύουν την σειρά υψηλής χωρητικότητας αυτόκαθαριζόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Εισηγητής: Τζολάκης Γεώργιος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Παγκόσμια Ενεργειακή Τάση Μέχρι το 2030 Πρόβλεψη διπλασιασμού

Διαβάστε περισσότερα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Αδιαβατικό σύστημα Ισοβαρές σύστημα Ισόχωρο σύστημα Ισοθερμοκρασιακό σύστημα Μεταβλητή διαδρομής (συνάρτηση μετάβασης) Καταστατική μεταβολή (σημειακή

Διαβάστε περισσότερα

Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2

Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2 6--5 Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2 Στα συνηθισμένα ψυκτικά ρευστά, η απόρριψη θερμότητας γίνεται υπό σταθερά θερμοκρασία, που είναι η θερμοκρασία συμπύκνωσης του ψυκτικού ρευστού. Όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΓΡΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Ελένη Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας Γεωργία Παππά, Δρ. Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια εξέτασης 75 λεπτά

Διάρκεια εξέτασης 75 λεπτά Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑ... ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΠΩΝΗΜΟ.. ΕΞΑΜΗΝΟ B ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ... Οι απαντήσεις να συμπληρωθούν στο πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗΣ Ή ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΙΒΑ ΑΣ

ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗΣ Ή ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΙΒΑ ΑΣ Στην προκειµένη περίπτωση, µια φυγοκεντρική αντλία ωθεί το υγρό να περάσει µέσα από τους σωλήνες µε ταχύτητες από 2 µέχρι 6 m/s. Στους σωλήνες υπάρχει επαρκές υδροστατικό ύψος, ώστε να µην συµβεί βρασµός

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Τεχνολογίες καύσης άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Χαρακτηριστικά του άνθρακα που επηρεάζουν την καύση Εστίες καύσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά στοιχεία A'

Εισαγωγικά στοιχεία A' Εισαγωγικά στοιχεία A' Κοκόσης Αντώνης Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ akokossis@chemeng.ntua.gr Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε Μ Π NTUA /3662 Fax: ΟΜΑΔΑ 3: Δοκιμή 1

Ε Μ Π NTUA /3662 Fax: ΟΜΑΔΑ 3: Δοκιμή 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ & ΛΕΒΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9-15780 ΑΘΗΝΑ Ε Μ Π NTUA 210-772 3604/3662 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πηγή: Mr.Matteo Villa HAR srl. Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO Ltd Σελίδα 1/5 O οίκος HAR srl, Ιταλίας εξειδικεύεται στον σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;'

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' 'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' Kωνσταντίνος Συµεωνίδης, ιευθυντής Περιβάλλοντος ΚΤΕ, Α.Ε. Tσιµέντων ΤΙΤΑΝ) Οδηγία 1999/31/EK Η πρόληψη και

Διαβάστε περισσότερα

6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών

6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών 6. Παράδειγµα Εφαρµογής του EMAS στον Τοµέα Τροφίµων & Ποτών Όνοµα Εταιρίας: Τοµέας: Αριθµός Εργαζοµένων: 80 Χώρα: Τυνησία Siozitex Παραγωγή Ελαιολάδου και Σαπωνιού 6.1. Εισαγωγή Η Siozitex είναι µια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη ή παράγωγά τους Μετεστεροποίηση Υδρογονοαποξυγόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ TM150 Διαχείριση περιβάλλοντος Θεωρούμε ως χημικό αντιδραστήρα κάθε συσκευή όπου συμβαίνει μια αντίδραση (χημική ή βιοχημική). Η χημική ή βιοχημική αντίδραση Σχεδιασμός χημικού αντιδραστήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Σαχινίδης Συμεών ΜΕΡΟΣ Α. Α1. Συμπληρώστε: 1. Στη χώρα μας η μέση παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο είναι περίπου 1-1,3 κιλά/ημέρα. 2. Η συλλογή των υλικών με το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (10kw) ΜΕ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (10kw) ΜΕ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ GASIFICATION TECHNOLOGY COMPANY 2ο χλμ. Προς Β ΚΤΕΟ-οδός ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ τηλ: 2310699524, Διεύθυνση πωλήσεων: 6987106186 http://www.gasification-technology.gr, www.αεριοποιηση.gr info@gasification-technology.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Θερµοχηµικής Μετατροπής

Θερµοχηµικής Μετατροπής ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΜΑΘΗΜΑ «ΒΙΟΜΑΖΑ» Παραγωγή Υγρών Καυσίµων Από Καλάµιαα Μέσω Θερµοχηµικής Μετατροπής Δημήτριος Καρακούσης

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Φλώρινα, 26 Μαΐου 2010 Χ. Παπαπαύλου, Σ. Τζιβένης, Δ. Παγουλάτος, Φ. Καραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών.

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών. 1. ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η εκχύλιση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές διαχωρισμού και βασίζεται στην ισορροπία κατανομής μιας ουσίας μεταξύ δύο φάσεων, που αναμιγνύονται ελάχιστα μεταξύ τους. Η ευρύτητα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Εισαγωγή Διαδικασία σχεδιασμού αντιδραστήρα: Καθορισμός του τύπου του αντιδραστήρα και των συνθηκών λειτουργίας. Εκτίμηση των χαρακτηριστικών για την ομαλή λειτουργία του αντιδραστήρα. μέγεθος σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου

Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου Μάθημα 4.3 Μέθοδοι συγκόλλησης με παρουσία προστατευτικού αερίου 6.1. Εισαγωγή Στις ηλεκτροσυγκολλήσεις τόξου είναι απαραίτητη η παρουσία προστατευτικής ατμόσφαιρας. Ο ρόλος της είναι να προστατεύσει το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής υνατότητες προσαρµογής υφιστάµενων Μονάδων ΕΗ I. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ Α. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Βιοαντιδραστήρες ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βιοαντιδραστήρες Διάρθρωση του μαθήματος 1. Συνοπτική περιγραφή βιοαντιδραστήρων 2. Ρύθμιση παραμέτρων του βιοαντιδραστήρα 3. Τρόποι λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα 4. Πρακτικές θεωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

νέες τεχνολογίες νέα προϊόντα

νέες τεχνολογίες νέα προϊόντα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 νέες τεχνολογίες νέα προϊόντα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ δ ι β ά θ μ ι ο ι κ α υ σ τ ή ρ ε ς κ α υ σ τ ή ρ ε ς μ ε έ λ ε γ χ ο I N V E RT E R π ν ε υ μ α τ ι κ ά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σεπτέμβριος, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ Στη χημική μηχανική έχουμε να κάνουμε με διεργασίες. Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική). Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο Πρόλογος i Κατάλογος Σχημάτων και Εικόνων v Ενότητα 1: Εισαγωγή 1-1 1.1 Το μαθηματικό πρότυπο: ισοζύγια και άλλες σχέσεις. 1-1 1.2 Αριστοποίηση 1-2 1.3 Αλλαγή κλίμακας (scale

Διαβάστε περισσότερα