Θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 Θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ Αγίου Δημητρίου 3 Μεταμόρφωση Αττικής ΤK Τηλ : , fax : url : ΚηποAnalysis 2008

2 Τί είναι φυτεμένο δώμα; Φυτεμένο δώμα είναι ένας χώρος πρασίνου επάνω στην οροφή ενός κτιρίου. Το δώμα αυτό μπορεί να είναι:

3 Η ταράτσα μιας κατοικίας Πηγή

4 Η ελεύθερη οροφή ενός δώματος που αποτελεί βεράντα ενός άλλου.

5 Η οροφή χώρου στάθμευσης μιας κατοικίας ή πολυκατοικίας.

6 Οφέλη φυτεμένου δώματος

7 Οφέλη φυτεμένου δώματος Προφύλαξη μόνωσης Θερμομόνωση Ηχομόνωση Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών Μείωση της απορροής των βρόχινων νερών Οικονομία

8 1.Προφύλαξη μόνωσης Προφυλάσσει τη μόνωση από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μόνωσης φυτά τσιμέντο χώμα διαστρωμάτωση ταρατσόκηπου μόνωση πλάκα οροφής θερμοκρασία θερμοκρασία πλάκες

9 1.Προφύλαξη μόνωσης Η κάλυψη της μόνωσης με χώμα αντί τσιμεντόπλακων ή αντιστοίχων υλικών, την προφυλάσσει περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες και θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το χώμα έχει πολύ μικρότερη θερμοαγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα από το τσιμέντο.

10 2.Θερμονόνωση Το κτίριο δροσίζεται το καλοκαίρι και διατηρεί περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία το χειμώνα. Η μικρή θερμοαγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα του χώματος έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή επίδραση των θερμοκρασιών στην πλάκα της οροφής. Μείωση των απωλειών θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού. (30% μικρότερη απώλεια θερμότητας.)

11 3.Ηχομόνωση ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΕΓΗ

12 3.Ηχομόνωση O ανακλώμενος ήχος στην επιφάνεια του ταρατσόκηπου απορροφάται από τη μαλακή επιφάνεια των φυτών. Έτσι μειώνεται η ηχορύπανση στην πόλη αλλά και στην κατοικία. Συγκεκριμένα η ένταση του ήχου που ανακλάται μειώνεται κατά 3dB ενώ του κτιρίου κατά 8dB.

13 4.Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών Αυξάνονται οι χώροι πρασίνου στην πόλη. Μειώνεται το CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης και εξατμισοδιαπνοής των φυτών. ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΔΩΜΑΤΑ Βελτίωση της ατμόσφαιρας με την αιχμαλώτιση της σκόνης και παραγωγή οξυγόνου από τα φυτά.

14 4.Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών Μείωση των φαινομένων της θερμικής αστικής νησίδας. ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ Ενθάρρυνση πουλιών και εντομών για παραμονή στο χώρο.

15 5.Μείωση της απορροής των βρόχινων νερών ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ Οφέλη μείωσης της απορροής του νερού (ως και 75%) Μειώνονται οι πιθανότητες πλημμύρας στην πόλη. Μικρότερη επιβάρυνση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης

16 6.Οικονομία Μόνωση : παρατείνεται ο χρόνος ζωής της ως και 70%. Κατανάλωση καυσίμων : μείωση για τη θέρμανση το χειμώνα και το δροσισμό το καλοκαίρι Λειτουργικοί χώροι κατοικίας : μειώνεται το κόστος αγοράς επιπλέον επιφανειών για τη δημιουργία χώρων χαλάρωσης και αναψυχής.

17 Βασική δομή φυτεμένου δώματος

18 Βασική δομή φυτεμένου δώματος Φυτικό υλικό 1. Υπόστρωμα ανάπτυξης 2. Διηθητικό φύλλο 3. Αποστραγγιστικό σύστημα 4. Υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας 5. Ριζοαπωθητική μεμβράνη 6. Θερμομόνωση 7. Υγρομόνωση Πλάκα οροφής

19 Βασική δομή φυτεμένου δώματος Υπόστρωμα ανάπτυξης Ειδικά εδαφικά μίγματα που εξασφαλίζουν την δυνατότητα συγκράτησης θρεπτικών συστατικών την αποφυγή της συμπίεσης του χώματος την κατάλληλη οξύτητα, υδατοπερατότητα και υδατοϊκανότητα. Το κατάλληλο υπόστρωμα επιλέγεται μέσα από τη μελέτη που εκπονείται ανάλογα με το φυτικό υλικό που θα φυτευτεί. Διηθητικό φύλλο Επιτρέπει τη γρήγορη διέλευση του νερού στα κατώτερα στρώματα προφυλάσσοντας τα από εμφράξεις.

20 Βασική δομή φυτεμένου δώματος 1. Αποστραγγιστικό σύστημα Συγκρατεί την απαιτούμενη υγρασία Προφυλάσσει τη μόνωση από μηχανική καταπόνηση Αποτελεί υπόβαθρο για τις κατασκευές (πχ πέργκολες, πλακόστρωτα, χώρους στάθμευσης, καθιστικά, διάδρομοι κλπ). Ανάλογα με τη χρήση και τον τύπο των φυτών επιλέγεται μέσα από τη μελέτη ο κατάλληλος τύπος αποστραγγιστικού συστήματος. 1. Υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας Αποθηκεύει νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά μέσω του τριχοειδούς φαινομένου Προστατεύει τη μόνωση και τη ριζοαπωθητική μεμβράνη από μηχανική καταπόνηση.

21 Βασική δομή φυτεμένου δώματος Ριζοαπωθητική μεμβράνη Αποτρέπει στις ρίζες να εισχωρήσουν στη μόνωση της πλάκας. Ενισχύει την υγρομόνωση Ο τύπος της μεμβράνης επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο των φυτών μέσα από τη μελέτη. 1. Θερμομόνωση 1. Υγρομόνωση 1.

22 Τύποι φυτεμένου δώματος

23 Τύποι φυτεμένου δώματος ΤΥΠΟΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΥΠΟΣ ΦΥΤΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗ ΠΛΑΚΑΣ (κορεσμένο φορτίο) ΥΨΟΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΟΣ Μικρή Περιοδική * kg/m cm ΗΜΙΕΝΤΑΤΙΚΟΣ Περιοδική Περιοδική ** kg/m cm ΕΝΤΑΤΙΚΟΣ Τακτική Τακτική *** 250 kg/m cm * : Χλοοτάπητας, χαμηλή βλάστηση, αγριολούλουδα, αυτοφυή, εδαφοκαλυπτικά. ** : Χλοοτάπητας, εδαφοκαλυπτικά, θάμνοι, μικρά δένδρα. *** : Χλοοτάπητας, θάμνοι, δένδρα.

24 Τύποι φυτεμένου δώματος ΕΚΤΑΤΙΚΟΣ ΗΜΙΕΝΤΑΤΙΚΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΣ Πηγή εκτατικού τύπου δώματος:

25 Υφιστάμενη κατάσταση Τα φυτεμένα δώματα στα αστικά κέντρα της χώρας μας είναι ελάχιστα και πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

26 Οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτό είναι οι παρακάτω: Η ελλιπής ενημέρωση των ωφελειών ενός φυτεμένου δώματος στους ιδιώτες και στους επαγγελματίες. Η λανθασμένη αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Κλασσικό παράδειγμα είναι η οροφή των υπογείων χώρων μιας κατοικίας ή πολυκατοικίας. Ιδιαίτερα αυτή η κατηγορία συναντάται σχεδόν σε κάθε νέα πολυκατοικία αλλά συνήθως ο χώρος δεν αντιμετωπίζεται ως φυτεμένο δώμα με ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως υγρασία στην οροφή του χώρου στάθμευσης και υπερβολικά φορτία θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.

27 Οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτό είναι οι παρακάτω : Η φοβία των ιδιοκτητών για ενδεχόμενα προβλήματα που πιστεύουν ότι θα προκληθούν από τη δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος επάνω από το κεφάλι τους. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την στιγμή που έχει προηγηθεί μελέτη. (μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, φυτοτεχνική μελέτη, κατασκευαστική μελέτη). Ρόλος λοιπόν του επαγγελματία είναι να ενημερώνει σωστά τους ιδιώτες και να τους εφιστά την προσοχή σε όλα τα παραπάνω, προκειμένου να συντελέσει στη βελτίωση των οικολογικών συνθηκών της πόλης αλλά και της οικονομίας που μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης με την απόκτηση ενός φυτεμένου δώματος στο σπίτι του.

28 Δυνατότητες κατασκευής φυτεμένου δώματος Για να δημιουργήσουμε ένα φυτεμένο δώμα μπορούμε εκτός από φυτά να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα αδρανή υλικά (π.χ. ψηφίδες, βότσαλα, κλπ). Οι διάφορες εναλλακτικές επιλογές παρατίθενται παρακάτω.

29 1. Εδαφοκάλυψη με φυτά χαμηλής βλάστησης Εφαρμόζεται : Σε μη προσβάσιμες στέγες και πρανή Σε ταρατσόκηπους που χρειάζεται να κατασκευαστούν μόνο για λειτουργικούς λόγους με επιδίωξη το χαμηλότερο κοστολόγιο κατασκευής.

30 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μικρό φορτίο Χαμηλό κοστολόγιο σε σχέση με άλλες εναλλακτικές επιλογές Ελλιπής λειτουργικότητα. Επιθυμητή είναι η παρουσία μικρών διαδρόμων για την ευκολότερη επισκεψιμότητα του χώρου όποτε χρειάζεται. Πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση Πολύ καλή προφύλαξη της μόνωσης Μικρή συντήρηση Περιοδική άρδευση (εκτός από το πρώτο χρονικό διάστημα που απαιτείται τακτική άρδευση με το χέρι ή με αυτόματο σύστημα άρδευσης.)

31 2. Εδαφοκάλυψη με χλοοτάπητα Εφαρμόζεται σε προσβάσιμες ή μη στέγες, σε πρανή και σε ταρατσόκηπους με το μικρότερο δυνατό φορτίο. Η λύση αυτή δεν συνίσταται λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού και της απαιτητικής συντήρησης. Πηγή:www.uwsp.edu/chr/wcee/keep/resourses/photos

32 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μικρό φορτίο Μέτριο κοστολόγιο Μέτρια λειτουργικότητα Πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση Πολύ καλή προφύλαξη της μόνωσης Εντατική συντήρηση Τακτική άρδευση. Απαραίτητη η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης.

33 3. Εδαφοκάλυψη με αδρανή υλικά επάνω από το χώμα με πολύ αραιή φύτευση. Εφαρμόζεται σε προσβάσιμες στέγες που επιθυμητό είναι το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα με σχετικά μικρό κόστος. Χαρακτηριστικά αδρανών υλικών Μικρό βάρος Δυσκολία μετατόπισής τους από τον άνεμο Ποια αδρανή υλικά είναι τα ενδεικνυόμενα; Πέτρες ή ψηφίδες λάβας Βότσαλα Ψηφίδες Πώς εφαρμόζονται; Με συγκόλληση με διαφανές υδατοπερατό υλικό Στη φυσική τους κατάσταση με τη χρήση διαχωριστικών μεταξύ των διαφορετικών υλικών (πχ φυσικοί κυβόλιθοι).

34 3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μέτριο φορτίο Μέτριο κοστολόγιο Πολύ καλή λειτουργικότητα Πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση Πολύ καλή προφύλαξη της μόνωσης Ελάχιστη συντήρηση Ελάχιστες απαιτήσεις άρδευσης που μπορούν να καλυφτούν και χωρίς την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης.

35 4. Πλήρης διαμόρφωση. Εφαρμόζεται σε προσβάσιμες στέγες και περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει σε έναν εξωτερικό χώρο (πλακόστρωτα, καθιστικό, πέργκολα, barbeque, χώρος στάθμευσης, λίμνη, πισίνα, καταρράκτης κλπ.)

36 4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μεγαλύτερο φορτίο, εντός των ορίων των νέων οικοδομών Μέτριο ως μεγάλο κοστολόγιο Άριστη λειτουργικότητα Άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση Άριστη προφύλαξη της μόνωσης Οι απαιτήσεις συντήρησης εξαρτώνται από τη διαμόρφωση. Οι απαιτήσεις άρδευσης εξαρτώνται επίσης από την διαμόρφωση.

37 Κήπος με μεγάλη συντήρηση και τακτική άρδευση Κήπος με μικρή συντήρηση και μικρή άρδευση

38 Επιλογή υλικών

39 ΨΗΦΙΔΕΣ Λάβα Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των μεγαλύτερων επιφανειών γιατί συνδυάζει μικρό βάρος με μικρό κόστος. Γυαλί Χρησιμοποιείται για περιορισμένες επιφάνειες με καθαρά καλλωπιστικό χαρακτήρα γιατί παρόλο που έχει μικρό βάρος έχει μεγάλο κόστος. Διάφορες ψηφίδες Λόγω του μεγάλου εύρους χρωματισμών και κοκκομετρίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδίων ή για την αρμολόγηση πλακών.

40 ΒΟΤΣΑΛΑ Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί και κοκκομετρίες. Από αυτά, ελαφρύτερα είναι τα πορώδη, όπως το βότσαλο «ουράνιο τόξο» Βότσαλο ουράνιο τόξο

41 ΠΛΑΚΕΣ Η λογικότερη επιλογή είναι οι πλάκες ΜΑΤΟΝΕΛΛΑ που αντέχουν στον εξωτερικό χώρο και έχουν μικρό βάρος. Υπάρχει ποικιλία χρωματισμών. Μεγαλύτερη φυσικότητα στο χώρο δίνουν οι ακανόνιστου σχήματος σχιστόλιθοι οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερο βάρος.

42 ΚΥΒΟΛΙΘΟΙ Λόγω του μεγάλου βάρους τους δεν συνίσταται για μεγάλες επιφάνειες πλακοστρώσεων σε φυτεμένα δώματα. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφόρων υλικών, γιατί με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα κυβόλιθου. Για αυτή τη χρήση ενδείκνυνται οι φυσικοί κυβόλιθοι.

43 Φυτικό υλικο

44 Φυτά κατάλληλα για φυτεμένα δώματα με μικρό ύψος υποστρώματος (8-15cm) Υπέρικο Hypericum calycinum Βίγκα Vinca Λαντάνα Lantana Δενδρολίβανο Rosmarinus prostratus Γκαζάνια Gazania Οθονοψις Othonna cheirifolia Διμορφοθήκη Dimorphotheca Τάπιενς Tapiens Φεστούκα Festuca glauca

45 Φυτά κατάλληλα για φυτεμένα δώματα με μέσο ύψος υποστρώματος (15-40cm) Αγγελική Pittosporum tobira Αλόη Aloe Βερονίκη Veronica longifolia Αμπέλια Abelia Edward Goucher Αγάπανθος Agapathus africanus Βειγκέλια Weigelia 'Nana Variegata' Βιβούρνο Viburnum davidii Βερβερίδα νάνα Berberis thunbergii atropurpurea nana Καρίσσα Carissa grandiflora

46 Φυτά κατάλληλα για φυτεμένα δώματα με μέσο ύψος υποστρώματος (15-40cm) Κεανόθος Ceanothus Εσκαλόνια Escallonia Λέυμους Leymus arenarius Μυρτιά νάνα myrtus tarentina Γεράνι Pelargonium Τούγια Thuja orientalis aurea nana Πυξάρι Buxus microphylla Πεύκο νάνο Pinus mugo Γιουνίπερος Juniperus phitzerianna

47 Φυτά κατάλληλα για φυτεμένα δώματα με μεγάλο ύψος υποστρώματος (40-100cm) Δάφνη απόλλωνος Laurus nobilis Βιβούρνο Viburnum sp. Λέυλαντ Cupressocyparis leylandii Πικροδάφνη Nerium oleander Τεύκτριο Teucrium sp. Κέδρος Cedrus deodara Φωτίνια Photinia red robin Γυνέριο Cortaderia Κυπαρίσσι Cupressus sempervirens

48 Φυτά Α Κ Α Τ Α Λ Λ Η Λ Α για φυτεμένα δώματα Μπαμπού Bambusa aurea Καρυδιά Juglans Ροδακινιά Prunus persica Κισσός Hedera helix Πλάτανος Platanus orientalis Γαρδένια Gardenia Πεύκο Pinus halepensis Συκιά Ficus carica Έλατο Abies nordmanniana

49 Επικοινωνία Αγίου Δημητρίου 3 Μεταμόρφωση Αττικής ΤK Τηλ : , fax : url :

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΡΟΦΟΣΚΕΠΕΣ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΟΦΟΚΗΠΟΥ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΩΔΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ»

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΟΦΟΚΗΠΟΥ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΩΔΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ» ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΟΦΟΚΗΠΟΥ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΩΔΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΕΧΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΚΑΤΣΙΚΑ ΘΩΜΑΗ ΔΡΑΜΑ 2011 ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΓΩΝ»

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΓΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308 Δ/ΝΣΗ E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΟΥΒΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

» Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο. Και μπες μέσα» Ν. Καζαντζάκης

» Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο. Και μπες μέσα» Ν. Καζαντζάκης 1 » Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα Ζωγράφισε τον παράδεισο Και μπες μέσα» Ν. Καζαντζάκης 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ..8 ΜΕΡΟΣ A 1.1 Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 10 1.2 ΚΑΠΝΟΣ- ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗΚΕΣ..11 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Μελέτη Τσιάμη Δήμητρα (36119)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας. Σπουδάστρια: Αικατερίνη ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Επίβλεψη:

ΤΕΙ Καβάλας. Σπουδάστρια: Αικατερίνη ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Επίβλεψη: ΤΕΙ Καβάλας Παράρτημα Δράμας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου Πτυχιακή Εργασία: Οροφόκηποι: «Ανάλυσηη και Λειτουργικότητα στα Πλαίσια μιας Αγροικίας (Περιοχή Δράμας)» Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ :

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ ασκαλαντωνάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Χρήστος Ευαγγελίου Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Alfa

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΩΣΗΣ (ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΨΥΞΗΣ) ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΛΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 16 εκεµβρίου 2011. Αριθ. Πρωτ: 5397

Θεσσαλονίκη, 16 εκεµβρίου 2011. Αριθ. Πρωτ: 5397 Θεσσαλονίκη, 16 εκεµβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 278817-8,

Διαβάστε περισσότερα

τα κτήρια που παράγουν οξυγόνο

τα κτήρια που παράγουν οξυγόνο τα κτήρια που παράγουν οξυγόνο Θέλουμε κτήρια που είναι πράσινα και όμορφα Που προστατεύονται από το κρύο, τη ζέστη, το νερό, την ηχορύπανση Που αποταμιεύουν το νερό της βροχής και δεν πλημμυρίζουν τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΖΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΚΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ.γρηγορησ ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντεστραμ. Αειφόρος. Τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του αντεστραμμένου δώματος

Αντεστραμ. Αειφόρος. Τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του αντεστραμμένου δώματος ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΩΜΑ Ο δ ηγ ί ε ς γ ι α τ ην ε φ α ρ μ ο γ ή τ ω ν π λ α κ ώ ν Εξηλασμένης Πολυστερίνης FIBRANxps Αντεστραμ Αειφόρος Τα δώματα εδώ και πολύ καιρό δεν προσφέρουν μόνο προστασία από τις καιρικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα: Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια

Πρόγραμμα: Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Πρόγραμμα: Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Προδιαγραφές φυτεμένου δώματος Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΟΠΟΝΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΟΠΟΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΟΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΥ Α.Δ. 719

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΥ Α.Δ. 719 ΕΠ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 2007-2013 & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ 2000-2006 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΡΓΟ : ΦΥΤΟΤΕΧΝΙKΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

01/ 377 ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 15 IOYNIOY 2009, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E ΤΕΥΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22

01/ 377 ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 15 IOYNIOY 2009, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E ΤΕΥΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22 01/ 377 377 ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 15 IOYNIOY 2009, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22 Αποτίµηση φέρουσας ικανότητας ΕΡΕΥΝΑ ΜΠΕΤΟΝ Επισκευές Ενισχύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Βελτίωσης Ενεργειακής Συμπεριφοράς Υφιστάμενων Κτιρίων

Τεχνικές Βελτίωσης Ενεργειακής Συμπεριφοράς Υφιστάμενων Κτιρίων Τεχνικές Βελτίωσης Ενεργειακής Συμπεριφοράς Υφιστάμενων Κτιρίων Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στο κέλυφός τους Θεόδωρος Θεοδοσίου Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Εργαστήριο Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

SWOT για τον ελληνικό χώρο»

SWOT για τον ελληνικό χώρο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. «ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος: «Οικονομική Προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση» «Πόλεις και Πράσινες Στέγες: Μία Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές φυτεμένου δώματος. Δ. Κολοκοτσά Σ. Παπαντωνίου, Α. Βασιλομιχελάκη

Προδιαγραφές φυτεμένου δώματος. Δ. Κολοκοτσά Σ. Παπαντωνίου, Α. Βασιλομιχελάκη Προδιαγραφές φυτεμένου δώματος Δ. Κολοκοτσά Σ. Παπαντωνίου, Α. Βασιλομιχελάκη 1 Περίγραμμα παρουσίασης Μέρος 1 ο : ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΡΟΣ 2 ο : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>>

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>> Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικές λύσεις για το σπίτι

Οικολογικές λύσεις για το σπίτι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Οικολογικές λύσεις για το σπίτι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αναστάσιος Παπανικολάου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Dow - Λύσεις δόμησης. Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free

Dow - Λύσεις δόμησης. Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free Dow - Λύσεις δόμησης Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free 43 Το ενημερωτικό αυτό κεφάλαιο περιγράφει τη θερμομόνωση δωμάτων με χρήση των μονωτικών υλικών μπλε εξηλασμένης πολυστερίνης STYROFOAM

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θερμές ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ: Βόλος Αρ. Πρωτ.: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σας διαβιβάζω το υπ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου

Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίου... Ο ρόλος του EPS στην Ενεργειακή Αναβάθμιση ενός κτιρίου. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Εισαγωγή. Στην Ευρώπη αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «Κατοικίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Α 1 ΔΡΑΜΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «Κατοικίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Α 1 ΔΡΑΜΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Α 1 ΘΕΜΑ: «Κατοικίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΝΔΑΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΜΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Πρόλογος Εισαγωγή σελ.

Διαβάστε περισσότερα