ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ"

Transcript

1 1 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, 18 Φεβρουαρίου 2008 Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των Γερμανών καταναλωτών τροφίμων και ποτών έχει βαθειές ρίζες στην χώρα καθώς ήδη το 1900 ξεκίνησε το κίνημα της εναλλακτικής διατροφής. Το 1924 ιδρύθηκε η σχολή της «βιολογικής-δυναμικής γεωργίας». Από το 1960 άρχισε η εξάπλωση στην Γερμανία της ελβετικής «οργανικής-βιολογικής καλλιέργειας». Τις δεκαετίες 70 και 80 αυξήθηκε ο αριθμός των καταστημάτων βιολογικών τροφίμων με κύριο χαρακτηριστικό την αδυναμία της παραγωγής να καλύψει την ζήτηση. Στα τέλη του 80 θεσπίσθηκαν οι πρώτες κοινοτικές οδηγίες καθορισμού των χαρακτηριστικών των βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα, η καλλιέργεια βιολογικών ποικιλιών ευνοήθηκε από τις επιδοτήσεις. Μεγέθη αγοράς Από το δεύτερο μισό του 90 η αγορά τροφίμων παρουσίασε υψηλότερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων σε ό,τι αφορά τα βιολογικά τρόφιμα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Το 2001 η αγορά βιολογικών τροφίμων παρουσίασε αύξηση κατά 35 φθάνοντας τα 2,7 δισ. Το 2003 ήταν έτος στασιμότητας για πρώτη φορά και συνοδεύθηκε από βελτίωση της θέσης των μεγαλυτέρων παραγωγών. Το 2005 η ζήτηση αρκετών κατηγοριών βιολογικών προϊόντων, όπως γάλα, κρέας, δημητριακά και πατάτες, υπερέβαινε την προσφορά. Τα τελευταία χρόνια η αγορά αναπτυσσόταν με διψήφιο ρυθμό ετησίως. Το 2006 ο κλάδος είχε σημειώσει αύξηση μεγεθών κατά 16 έναντι του 2005 φθάνοντας τα 4,8 δισ. Το 2007 η τάση ανόδου συνεχίσθηκε. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός αύξησης ήταν 18 και τα έσοδα έφθασαν τα 5,65 δισ.

2 2 Αντίστοιχη τάση ακολουθεί και η μεταβολή της κατά κεφαλήν δαπάνης για βιολογικά τρόφιμα. Είναι διαρκώς αυξητική και προβλέπεται να διατηρηθεί τα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι η αγορά βιολογικών τροφίμων αποτελεί περίπου το 3,5 του συνόλου της γερμανικής αγοράς. Αντιστοίχως, η βιολογική γεωργία αποτελεί το 4,4 του συνόλου της γερμανικής γεωργίας, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση καταλαμβάνει το 4,9 του συνόλου. Σε απόλυτα μεγέθη υπάρχουν περίπου πιστοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις. Τα μεγέθη της αγοράς απέχουν ακόμη σημαντικά από το σημείο κορεσμού. H γερμανική αγορά βιολογικών τροφίμων αποτελεί το 27 περίπου της συνολικής αγοράς της Ευρώπης (Ε-25). Ακολουθούν οι αγορές της Βρεταννίας με 16, της Γαλλίας με 13,1 και της Ιταλίας με 12. Αιτίες ανάπτυξης της αγοράς Οι κυριότερες παράμετροι που ωθούν ανοδικά τα έσοδα από τις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων μπορούν να συνοψισθούν ως εξής: 1. Σημαντική διεύρυνση της ποικιλίας των προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές ως βιολογικά από τα καταστήματα και κυρίως από την κορυφαία αλυσσίδα λιανικού εμπορίου της Γερμανίας Edeka. 2. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των καταστημάτων (π.χ. των εκπτωτικών αλυσσίδων) που προσφέρουν βιολογικά προϊόντα στους πελάτες τους 3. Η συνεχιζόμενη στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα που επιφέρει αύξηση των πωλήσεών τους σε όλα τα κανάλια διάθεσης. 4. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται κατά διαστήματα στην προσφορά βιολογικών προϊόντων ωθεί ανοδικά την τιμή τους και αυξάνει τα έσοδα.

3 3 Κανάλια πωλήσεων H γερμανική αγορά στηρίχθηκε στην αρχή στα εξειδικευμένα καταστήματα ειδών ντελικατέσσεν, εναλλακτικής διατροφής ή απλώς βιολογικών τροφίμων. Ωστόσο, πλέον τα συμβατικά καταστήματα λιανικού εμπορίου (σούπερ μάρκετ, εκπτωτικά, κ.λ.π.) προωθούν και αυτά συστηματικά τα βιολογικά προϊόντα σημειώνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα κυρίως σε αυτά να οφείλεται η αυξητική πορεία του κλάδου. Kανάλια πώλησης βιολογικών προϊόντων Παραγωγοί Bιοτεχνική παραγωγή Εναλλακτικά καταστήματα Ντελικατέσσεν Συμβατικά (s m, εκπτωτικά) Λοιπά Σύνολο Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι πλέον δεν υπάρχει κανάλι διάθεσης το οποίο να μη διαθέτει έστω και στοιχειώδη ποικιλία βιολογικών προϊόντων προς πώληση, ενώ παλαιότερα αυτή γινόταν μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που προσφέρονται μόνον στην βιολογική και όχι στην συμβατική τους εκδοχή (π.χ. διάφορα νωπά λαχανικά, κ.λ.π.). Ωστόσο, η διάθεση βιολογικών προϊόντων και από όλες τις μεγάλες αλυσσίδες έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του αριθμού των μικρών εξειδικευμένων καταστημάτων που παλαιότερα αποτελούσαν την αποκλειστική οδό διάθεσής τους. Παρομοίως, στασιμότητα παρουσιάζουν και οι απ ευθείας πωλήσεις των παραγωγών προς τους τελικούς καταναλωτές, καθώς πλέον αυτοί μπορούν να βρουν προϊόντα βιολογικής αγροτικής παραγωγής σε πολλά σημεία πώλησης χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα για να πάνε στον τόπο της παραγωγής.

4 4 Πιστοποίηση προϊόντων εταιρειών - Σήμανση προϊόντων Σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν συγκεκριμένοι αναγνωρισμένοι φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, επιφορτισμένοι με το έργο της πιστοποίησης των προϊόντων και των εταιρειών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία έχει επιλεγεί οι φορείς πιστοποίησης να είναι ιδιωτικοί και η εποπτεία να γίνεται από το κράτος. Ο κατάλογος των πιστοποιημένων φορέων ανά κράτος μέλος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι φορείς που παρέχουν την πιστοποίηση στην Γερμανία αναφέρονται στο παράρτημα 1 και οι εποπτικές αρχές στο παράρτημα 2. Κάποιοι από τους φορείς έχουν αρμοδιότητα για όλη την Γερμανία ενώ κάποιοι άλλοι για ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6 οργανισμοί που μπορούν να πιστοποιήσουν ένα προϊόν ως βιολογικό (βλ. παράρτημα 3). Τα προϊόντα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την σχετική σήμανση. Αυτή αποτελείται από έναν κωδικό ο οποίος για την Γερμανία διαμορφώνεται ως DE-0XX-Öko-Kontrollstelle. Εάν ο οργανισμός πιστοποίησης είναι ελληνικός, τότε ο κωδικός διαμορφώνεται ως εξής EL-ΧΧ-BIO, όπου και στις δύο περιπτώσεις τα ΧΧ αποτελούνται από τον αύξοντα αριθμό του οργανισμού πιστοποίησης, όπως αυτός προκύπτει από την επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έως την πιστοποίηση του προϊόντος, απαγορεύεται η διαφήμισή του και η καθ οιονδήποτε τρόπο εμπορία, προώθηση ή αναφορά του ως βιολογικού. Το πιστοποιημένο προϊόν μπορεί, επίσης, να φέρει: α) το ειδικό λογότυπο που προβλέπεται από την νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία στην γερμανική της εκδοχή είναι η εξής: β) το λογότυπο που προβλέπει η ομοσπονδιακή γερμανική νομοθεσία Αν και το ομοσπονδιακό γερμανικό λογότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθελοντική βάση, η χρήση του είναι πιο διαδεδομένη από αυτή του ευρωπαϊκού με αποτέλεσμα να είναι πιο αναγνωρίσιμο από τους Γερμανούς καταναλωτές ( Δικαίωματα χρήσης του έχουν και οι μη γερμανικές εταιρείες που προμηθεύουν με προϊόντα την γερμανική αγορά. Η διαδικασία κτήσης του δικαιώματος χρήσης είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσω φαξ ή διαδικτύου με την συμπλήρωση και αποστολή ενός εντύπου, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Έως τις 15 Ιανουαρίου 2008, το δικαίωμα χρήσης του λογοτύπου αυτού είχαν προϊόντα και εταιρείες. Το προϊόν, επίσης, πέραν του κωδικού του οργανισμού πιστοποίησης πρέπει να αναφέρει υποχρεωτικά το όνομα του παραγωγού ή του παρασκευαστού ή του πωλητού.

5 5 Σύνδεσμοι Παραγωγών Διακινητών Βιολογικών Προϊόντων Στην Γερμανία είναι πολύ ισχυρός ο θεσμός των επαγγελματικών συνδέσμων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι εταιρείες να αποτελούν μέλη ενός από αυτούς. Συνήθως, οι Σύνδεσμοι αυτοί επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις ποιότητας επί των προϊόντων των εταιρειών που επιθυμούν να γίνουν μέλη τους. Αυτό αποβλέπει στο να είναι αφ ενός τα προϊόντα να είναι ανώτερης ποιότητας και αφ ετέρου αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές και άρα ελκυστικότερα. Οι εταιρείες μέλη τους μπορούν να προσθέτουν το λογότυπο του Συνδέσμου στην σήμανση των προϊόντων τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν 8 τέτοιοι Σύνδεσμοι με αντίστοιχα λογότυπα, φαίνεται ότι προκαλεί εν μέρει σύγχιση στους καταναλωτές. Biokreis e.v. Stelzlhof 1, Passau T: , F: Bioland e.v. Kaiserstraße 18, Mainz T: , F: Biopark e.v. Rövertannen 13, Güstrow T: , F: Demeter Brandschneise 1, Darmstadt T: , F: Ecoland e.v. Haller Straße 20, Wolpertshausen T: , F: Ecovin e.v. Wormser Str. 162, Oppenheim T: , F: Gäa e.v. Arndtstr. 11, Dresden T: , F: Naturland e.v. Kleinhaderner Weg 1, Gräfelfing T: , F:

6 6 Εξάλλου, σημειώνουμε τα εξής: Το 35 των πιστοποιημένων επιχειρήσεων αυτών κάνουν επεξεργασία και όχι παραγωγή Το 19 του συνόλου επιχειρήσεων προέρχονται από την Βαυαρία και το 15 από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Την πρωτοκαθεδρία διατηρούν τα προϊόντα άρτου και γενικώς τα είδη αρτοποιείου, όπου το 17,5 του συνόλου των προϊόντων είναι βιολογικά. Ακολουθούν τα λαχανικά με 14, τα μη-αλκοολικά ποτά με 13 και τα λουκάνικα-προϊόντα κρέατος με 12,6. Καθημερινά πιστοποιούνται ως βιολογικά κατά μέσο όρο 20 νέα προϊόντα και 1 επιχείρηση. Τέλος, επισημαίνουμε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί να γίνει αναζήτηση εταιρειών που πωλούν βιολογικά προϊόντα στην Γερμανία.

7 7 Παράρτημα 1 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ BCS-Öko-Garantie GmbH (DE-001 Öko-KontrollsΤηλ.le) Control System Peter Grosch Cimbernstraße 21, Nürnberg T: (0911) ; F: (0911) info@bcs-oeko.de Lacon GmbH (DE-003 Öko-KontrollsΤηλ.le) Postfach 1909; Offenburg Brünnlesweg 19; Offenburg T: (0781) , F: (0781) lacon@lacon-institut.com IMO Institut für Marktökologie GmbH (DE-005 Öko-KontrollsΤηλ.le) Postfach ; Konstanz Obere Laube 51-53; Konstanz T: (07531) ; F: (07531) imod@imo.ch ABCERT GmbH (DE-006 Öko-KontrollsΤηλ.le) Martinstraße 42-44, Esslingen T: (0711) ; F: (0711) info@abcert.de Παραρτήματα: Augsburg (BY) Περιφερειακά γραφεία: Witzenhausen (HE), Sarmersbach (RP), Bad Gandersheim (NI), Neumünster (SH)

8 8 Prüfverein Verarbeitung Ökologische Landbauprodukte e.v. (DE-007 Öko-KontrollsΤηλ.le) Vorholzstraße 36; Karlsruhe T: (0721) ; F: (0721) EG-KontrollsΤηλ.le Kiel (DE-009 Öko-KontrollsΤηλ.le) Holstenstraße , Kiel T: (0431) ; F: (0431) Γεωγραφική κάλυψη:: HB, HH, NI, SH AGRECO R.F.GÖDERZ GmbH (DE-012 Öko-KontrollsΤηλ.le) Mündener Straße Witzenhausen OT Gertenbach T: (05542) 4044; F: (05542) εκτός SN QC & I. - Gesellschaft für Kontrolle und Zertifzierung von Qualitätssicherungssystemen mbh (DE-013 Öko-KontrollsΤηλ.le) Gleuelerstr. 286; Köln qci.koeln@qci.de Niederlassung Prüm/ Eifel: Tiergartenstr. 32; Prüm/ Eifel T: (06551) ; F: (06551) Γεωγραφική κάλυψη:: BW, BY, BE, HB, HH, HE, NI, NW, RP, SL, SH, TH Grünstempel ÖkoprüfsΤηλ.le e. V. (DE-021 Öko-KontrollsΤηλ.le) Windmühlenbreite 25d; Wanzleben Τηλ..: (039209) 46696; Fax: (039209) gruenstempel@t-online.de

9 9 Kontrollverein ökologischer Landbau e.v. Vorholzstraße 36; Karlsruhe T: (0721) , F: (0721) Γεωγραφική κάλυψη: BW, BE, BB, HB, HH, HE, MV, NI, NW, RP, SL, ST, SH, TH εισαγωγές και συμφωνίες με υπο-προμηθευτές. INAC GmbH International Nutrition and Agriculture Certification (DE-024 Öko-KontrollsΤηλ.le) In der Aue 6; Witzenhausen T: (05542) ; F: (05542) Certification Services International GmbH (DE-026 Öko-KontrollsΤηλ.le) Flughafendamm 9a, Bremen T: (0421) ; F: (0421) Παρέχει πιστοποίηση για τις εξής δραστηριότητες: εμπόριο, εισαγωγές, ζωοτροφές και συμφωνίες με υπο-προμηθευτές. KontrollsΤηλ.le für ökologischen Landbau GmbH (DE-032 Öko-KontrollsΤηλ.le) Dorfstraße 11; Tissa Büro Stadtroda: T: (036428) 60934; F: (036428) Büro Tissa: T: (036428) 62743; F: (036428) Γεωγραφική κάλυψη: BB, BE, SN, ST, TH Fachverein-Öko-Kontrolle e.v. (DE-034 Öko-KontrollsΤηλ.le) Plauerhäger straße 16; Karow Τηλ..: (038738) 70755; Fax: (038738)

10 10 ÖKOP Zertifizierungs GmbH (DE-037 Öko-KontrollsΤηλ.le) Schlesische Straße 17d; Straubing T: (09421) ; F: (09421) ζωοτροφές και συμφωνίες με υπο-προμηθευτές. GfRS Gesellschaft für Ressourcenschutz mbh (DE-039 Öko-KontrollsΤηλ.le) Prinzenstraße 4; Göttingen T: (0551) 58657; F: (0551) Agro-Öko-Consult Berlin GmbH (DE-043 Öko-KontrollsΤηλ.le) Rhinstraße Berlin T: (030) ; F: (030) Ars Probata GmbH (DE-044 Öko-KontrollsΤηλ.le) Möllendorffstr Berlin T: (030) ; F: (030) Γεωγραφική κάλυψη: BW, BE, BB, HB, HH, MV, NI, NW, SL, ST, TH QAL Gesellschaft für Qualitätssicherung in der Agrar- und LebensmitΤηλ.wirtschaft mbh (DE-060 Öko-KontrollsΤηλ.le) Am Branden 6b; Vierkirchen T: (08139) 80270; F: (08139) εκτός SH

11 11 Landwirtschaftliche Beratung der Agrarverbände Brandenburg GmbH (DE-061 Öko-KontrollsΤηλ.le) Chausseestr. 2; Groß-Gaglow Τηλ..: (0355) ; Fax: (0355) Γεωγραφική κάλυψη: BB Παρέχει πιστοποίηση για τις εξής δραστηριότητες: παραγωγή, επεξεργασία, εμπόριο. TÜV Nord CERT GmbH (DE-063 Öko-KontrollsΤηλ.le) Langemarckstraße 20; Essen T: (0201) ; F: (0201) Γεωγραφική κάλυψη: BW, BE, BB, HB, HH, MV, NI, NW, RP, SL, ST, SH, TH Agrar- Beratungs- und Controll GmbH (DE-064 Öko-KontrollsΤηλ.le) An der Hessenhalle 1, Alsfeld T: (06631) ; F: (06631) εκτός SH Πίνακας συντομεύσεων BW: BY: BE: BB: HB: HH: HE: MV: NI: NW: RP: SL: SN: ST: SH: TH: Baden-Württemberg Bayern Berlin Brandenburg Bremen Hamburg Hessen Mecklenburg-Vorp. Niedersachsen Nordrhein-Westfalen Rheinland-Pfalz Saarland Sachsen Sachsen-Anhalt Schleswig-Hostein Thüringen

12 12 Παράρτημα 2 EΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ Baden-Württemberg Regierungspräsidium Karlsruhe Sachgebiet 33b Karlsruhe T: (0721) Bayern Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft Institut für Ernährungswirtschaft und Markt Arbeitsbereich Vollzug der EG-Öko-Verordnung Menzinger Straße München T: (089) Berlin/Brandenburg Ministerium für Ländliche Entwicklung, Umwelt und Verbraucherschutz des Landes Brandenburg Referat 22 Postfach Potsdam T: (0331) Bremen Senator für Wirtschaft und Häfen Zweite Schlachtpforte Bremen T: (0421) Hamburg Freie und Hansestadt Hamburg Behörde für Wirtschaft und Arbeit Amt f. Strukturpolitik, Arbeitsmarkt, Agrarwirtschaft Abteilung Landwirtschaft und Forsten - AL34 - Kontrollbehörde ökologischer Landbau Alter Steinweg Hamburg T: (040) Hessen Regierungspräsidium Gießen Abteilung V Dezernat 51.2 Schanzenfeldstraße Wetzlar T: (0641)

13 Mecklenburg-Vorpommern Landesamt für Landwirtschaft, LebensmitΤηλ.sicherheit und Fischerei (LALLF) Mecklenburg- Vorpommern Zuständige Behörde i.s.d. EG-Öko-VO Abteilung 6 Veterinärdienste, Ernährungswirtschaft, Tierzucht Thierfelderstraße Rostock T: (0381) Niedersachsen Landesamt für Verbraucherschutz und LebensmitΤηλ.sicherheit (LAVES) FD Ökologischer Landbau Am Alten Eisenwerk 2A Lüneburg T: (04131) Nordrhein-Westfalen Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen Leibnitzstrasse Recklinghausen T: (0211) Rheinland-Pfalz Aufsichts- und Dienstleistungsdirektion Referat 42 Willy-Brandt-Platz Trier T: (0651) Saarland Landwirtschaftskammer für das Saarland Dillinger Straße Lebach T: (06881) Sachsen Sächsische Landesanstalt für Landwirtschaft Fachbereich 7 Markt, Kontrolle, Förderung Referat 74 Postfach Dresden T: (0351) Dienstsitz: Söbringener Str. 3a Dresden-Pillnitz 13

14 14 Sachsen-Anhalt Landesanstalt für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau (LLFG) Sachsen-Anhalt Dezernat 12 Strenzfelder Allee Bernburg T: (03471) Schleswig-Holstein Ministerium für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume (MLUR) des Landes Schleswig- Holstein Zuständige Behörde i.s.d. EG-Öko-VO - V 327 Mercatorstraße Kiel T: (0431) Thüringen Thüringer Landesanstalt für Landwirtschaft (TLL) Referat 312 Postfach Jena T: (03641)

15 15 Παράρτημα 3 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Φύλλο εφημερίδας Ευρ. Κοινοτήτων C 35/18 από ) ΔΗΩ EL-01-BIO Αριστοτέλους 38, Αθήνα Τηλ.: / , Φαξ: info@dionet.gr ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ EL-02-BIO Inspections and Certifications of Organic Products Ltd Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια Ημαθίας Τηλ.: , Φαξ: fysicert@acn.gr ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε. EL-03-BIO Κοδριγκτώνος 11β, Αθήνα Τηλ.: / , Φαξ: bioellas@otenet.gr Q-WAYS EL-04-BIO Δημοκρατίας 8, Μελίσσια Αθήνα Τηλ.: , , Φαξ: info@qways.gr A-CERT EL-05-BIO Τέλου 2, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , , Φαξ: , info@a-cert.org ΙΡΙΣ - Α.Χατζηδάκη & Σια EL -06-BIO Α.Παπανδρέου 52, Μασταμπάς Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.: , Φαξ: info@irisbio.gr AGROCERT Άνδρου 1 & Πατησίων, Αθήνα Τηλ.: , Φαξ: agrocert@otenet.gr Η AGROCERT είναι η αρμόδια αρχή για την εποπτεία των ιδιωτικών οργανισμών πιστοποίησης και μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει και ως ελεγκτικός οργανισμός.

Γερμανία Η αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών

Γερμανία Η αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών Γερμανία Η αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών Διονύσης Πρωτοπαπάς Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Έδεσσα, 13 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς Ανάπτυξη - Προοπτικές

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς Ανάπτυξη - Προοπτικές 2 o Διεθνές Συνέδριο για την Ποιότητα και την Εμπορία των Αγροτικών Προϊόντων Χερσόνησος Κρήτης 25 27 Σεπτεμβρίου 2008 Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς Ανάπτυξη - Προοπτικές Δημήτρης Ζιώγας Διεύθυνση Πιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά τυροκομικών της Γερμανίας

Η αγορά τυροκομικών της Γερμανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 2 Ιουνίου 2008 Η αγορά τυροκομικών της Γερμανίας Ι. Βασικά μεγέθη της αγοράς Καταναλωτικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Βιολογικής Γεωργίας

Ηµερίδα Βιολογικής Γεωργίας Ηµερίδα Βιολογικής Γεωργίας ΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ BIOLOGICA 2008 «Σύστηµα Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΜΥΤΙΝΟΣ ιευθύνων Σύµβουλος AGROCERT Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. 29/05-01/06

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας

Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 3 Μαΐου 28 Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας Ι. Βασικά μεγέθη της αγοράς Καταναλωτικές συνήθειες Η κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά τυροκοµικών προϊόντων της Γερµανίας

Η αγορά τυροκοµικών προϊόντων της Γερµανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 11 εκεµβρίου 2007 Η αγορά τυροκοµικών προϊόντων της Γερµανίας Ι. Βασικά µεγέθη της αγοράς Η βιοµηχανία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 1) Τι είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας; 2) Ποια είναι η νομοθεσία για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 1) Τι είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας; 2) Ποια είναι η νομοθεσία για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας; ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. (ΟΠΕΓΕΠ)- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

(4) Πρέπει να καθοριστούν για το 2005 τα δημοσιονομικά. (5) Για λόγους σαφήνειας, είναι σκόπιμο να δημοσιευτούν τα

(4) Πρέπει να καθοριστούν για το 2005 τα δημοσιονομικά. (5) Για λόγους σαφήνειας, είναι σκόπιμο να δημοσιευτούν τα 27.1.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 24/15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 118/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Ιανουαρίου 2005 για τροποποίηση του παραρτήματος VIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου. «Βιολογικά Προϊόντα: Προοπτικές και τάσεις του κλάδου» Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010, ΕΒΕΑ

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου. «Βιολογικά Προϊόντα: Προοπτικές και τάσεις του κλάδου» Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010, ΕΒΕΑ Η αγορά των βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου Η ενίσχυση του κλάδου των βιολογικών Στην Ελλάδα το βιολογικό επιδοτήθηκε αλλά ελάχιστες αποτελεσματικές επενδύσεις στόχος τα στρέμματα και όχι το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ^ ť? "ť? ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ref. Ares(2016)807463-16/02/2016 Βρυξέλλες, 15,12.1995 COM(95) 672 τελικό ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΑΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΗΓΙΑ "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ"

Διαβάστε περισσότερα

Κανάλια διανοµής φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερµανία

Κανάλια διανοµής φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερµανία ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 9 Αυγούστου 2011 Κανάλια διανοµής φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερµανία Ι. Λιανεµπόριο Οι αλυσίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Άρθρο 1 Αντικείμενο Ο παρών Κανονισμός αναφέρεται στη χρήση σημάτων τα οποία χορηγεί η a Cert A.E. σε επιχειρήσεις για την επισήμανση και τη διαφήμιση των πιστοποιημένων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τύνιδα 6, rue St. Fulgence, Notre Dame Tunis 1082 Tel. +216 71 288411-846632 Fax +216 71 789518

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2018 (OR. en) 6000/18 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: AGRI 72 AGRIORG 16 AGRISTR 10

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολία Γουδουσάκη: Προπτυχιακές σπουδές Νομικής στη Γερμανία Αθήνα, 22/03/2017

Αποστολία Γουδουσάκη: Προπτυχιακές σπουδές Νομικής στη Γερμανία Αθήνα, 22/03/2017 Dörthe Hagenguth Αποστολία Γουδουσάκη: Προπτυχιακές σπουδές Νομικής στη Γερμανία Αθήνα, 22/03/2017 1 2 Michael Jordan DAAD: Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε 3 Ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας Αντιπροσωπεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΓΕΡΜΑΝΙΑ. φορτηγά με συνολικό επιτρεπτό βάρος άνω των 7,5 τόνων καθώς επίσης φορτηγά με ρυμουλκούμενα

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΓΕΡΜΑΝΙΑ. φορτηγά με συνολικό επιτρεπτό βάρος άνω των 7,5 τόνων καθώς επίσης φορτηγά με ρυμουλκούμενα ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΓΕΡΜΑΝΙΑ Οχήματα Περιοχή Απαγόρευση φορτηγά με συνολικό επιτρεπτό βάρος άνω των 7,5 τόνων καθώς επίσης φορτηγά με ρυμουλκούμενα σε όλο το οδικό δίκτυο και το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

Διαβάστε περισσότερα

(5) Το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/2004 προβλέπει. (6) Σύμφωνα με την πείρα που αποκτήθηκε, υπάρχει ανάγκη

(5) Το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/2004 προβλέπει. (6) Σύμφωνα με την πείρα που αποκτήθηκε, υπάρχει ανάγκη L 116/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29.4.2006 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 658/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Απριλίου 2006 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/2004 σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας το 2016 ρυθμό μεγέθυνσης 1,9% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο τομέας των εξαγωγών, καταγράφοντας από το

Διαβάστε περισσότερα

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo.

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo. Η μπύρα στην αγορά της Γαλλίας ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η μπύρα στην Γαλλία δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο είναι ο οίνος. Το συγκεκριμένο ποτό δεν έχει την παράδοση και την φήμη που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΗΜΗΤΡΑ» στον τοµέα της κατάρτισης των αγροτών σχετικά µε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων Πηνελόπη.

Οι δραστηριότητες του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΗΜΗΤΡΑ» στον τοµέα της κατάρτισης των αγροτών σχετικά µε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων Πηνελόπη. Οι δραστηριότητες του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΗΜΗΤΡΑ» στον τοµέα της κατάρτισης των αγροτών σχετικά µε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων Πηνελόπη. Ράλλη ιευθύνουσα Σύµβουλος Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΗΜΗΤΡΑ» 1 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας

Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 20 Μαΐου 2009 Η αγορά γιαουρτιού της Γερμανίας Ι. Βασικά μεγέθη της αγοράς Καταναλωτικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γιώργος Κύρρης Λειτουργός Επιθεώρησης Προϊόντων Α ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κλάδος Προϊόντων Ποιότητας Ιούνιος 2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Β.Γ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ Σ.Π.Ε.Δ.ΕΘ & Κ.Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ Σ.Π.Ε.Δ.ΕΘ & Κ.Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ Σ.Π.Ε.Δ.ΕΘ & Κ.Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πως είναι οργανωμένες οι Εργοληπτικές Επιχειρήσεις στην Δυτική Ευρώπη ΚΡΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ. µε τη χρήση ενός παγκοσµίως αναγνωρίσιµου σήµατος Ποιότητας, για πραγµατική Προστιθέµενη Αξία

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ. µε τη χρήση ενός παγκοσµίως αναγνωρίσιµου σήµατος Ποιότητας, για πραγµατική Προστιθέµενη Αξία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ µε τη χρήση ενός παγκοσµίως αναγνωρίσιµου σήµατος Ποιότητας, για πραγµατική Προστιθέµενη Αξία Η TUV HELLAS παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη Κυριάκος Παλασίδης Γεωπόνος ΑΠΘ Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΕΛΛΑΣ Γιατί βιώσιμη ανάπτυξη Η βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Σήμα 270.1 ιπρόσθετο σήμα στο 270.1 Σήμα 270.2

Σήμα 270.1 ιπρόσθετο σήμα στο 270.1 Σήμα 270.2 Υποχρέωση σήματος περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές ζώνες στη Γερμανία επίσης και για του αλλοδαπούς! Προτού ταξιδέψτε στην Γερμανία αγοράστε σήμα περιβάλλοντος! Ήδη από την 01/03/2007 μπορεί στην

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας DS Consulting

Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας DS Consulting Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας Κανονισμοί Ευρωπαϊκής Ένωσης Λειτουργία Συστήματος Ελέγχου Πιστοποίηση Προϊόντων Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 Κανονισμός (ΕΚ) 889/2008 Κανονισμός (ΕΚ) 710/2009 Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Προοπτικές Αγοράς βιολογικών προϊόντων Σεπτέμβριος 2016

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Προοπτικές Αγοράς βιολογικών προϊόντων Σεπτέμβριος 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Προοπτικές Αγοράς βιολογικών προϊόντων Σεπτέμβριος 2016 Κατερίνα Χριστοδούλου Λειτουργός Γεωργίας Κλάδος Προϊόντων Ποιότητας 22464031 Βιολογική Γεωργία στην ΕΕ με αριθμούς Πέραν των 186

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές

Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές Ευτυχία Ξυλούρη Επ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ανατομίας & Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διατροφικά

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώµατος στα γερµανικά πανεπιστήµια: µια εµπειρική µελέτη

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώµατος στα γερµανικά πανεπιστήµια: µια εµπειρική µελέτη Η διδασκαλία του Ολοκαυτώµατος στα γερµανικά πανεπιστήµια: µια εµπειρική µελέτη Έρευνα: Lena Kahle & Verena Lucia Nägel, Center für Digitale Systeme (CeDiS), Freie Universität Berlin ιεύθυνση έρευνας:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οµιλία κας Μαρίας Βογιατζή ίκτυο Βιολογικών Προϊόντων Θεσσαλονίκη, Σάββατο 7 Μαρτίου 2009 Η ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας Η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν κλάδο του πρωτογενή τοµέα, ο οποίος συµβάλει

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Λάκης Πίγγουρας Πρόεδρος Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου 1 Τι είναι βιολογικό; Το βιολογικό προϊόν είναι εκείνο που παράγεται σύμφωνα με τις μεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά καλλυντικών προϊόντων της Γερµανίας

Η αγορά καλλυντικών προϊόντων της Γερµανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 6 εκεµβρίου 2007 Η αγορά καλλυντικών προϊόντων της Γερµανίας Ι. Βασικά µεγέθη της αγοράς Το 2006 η

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται 1. ΓΕΝΙΚΑ για την Επισήμανση Το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ χρησιμοποιείται ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται 1. Στην επισήμανση προσυσκευασμένων βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 10.8.2009 COM(2009) 423 τελικό C7-0113/09 Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταµείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. 1. Εγχώρια παραγωγή και αυτάρκεια. Η Πορτογαλία είναι σχεδόν αυτάρκης σε ελαιόλαδο, ωστόσο, η παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη της εξωτερικής ζήτησης. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ρ ι σ μ ο ί Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε φυσικές μεθόδους: αμειψισπορά, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 Έκδοση 10η 01Μαρτίου 2015 Σύνταξη: Γ. Π. Βλαχόγιαννης Γραφείο Διαχείρισης της Ποιότητας Έγκριση: Δ. Δημητριάδης Γενικός Διευθυντής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά κοσµηµάτων της Γερµανίας

Η αγορά κοσµηµάτων της Γερµανίας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 3 Ιουνίου 2008 Η αγορά κοσµηµάτων της Γερµανίας Ι. Βασικά µεγέθη της αγοράς Ο κύκλος εργασιών της γερµανικής

Διαβάστε περισσότερα

acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και Επιχειρηµατικότητα στα Βαλκάνια

acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και Επιχειρηµατικότητα στα Βαλκάνια acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και στα Βαλκάνια Ποιότητα Ως ποιότητα µπορούµε να ονοµάσουµε την ικανοποίηση ενός συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων Αρχή Εποπτείας: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. 3. Επενδύσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. 3. Επενδύσεις ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Βερολίνο,

Διαβάστε περισσότερα

H αγορά προϊόντων καπνού της Γερμανίας

H αγορά προϊόντων καπνού της Γερμανίας ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, 19 Σεπτεμβρίου 2008 H αγορά προϊόντων καπνού της Γερμανίας Εξέλιξη πωλήσεων Οι πωλήσεις προϊόντων καπνού στην Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγρίνιο, 17-18 Ιανουαρίου 2004 1 Ερευνητικές Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 27 Σεπτεμβρίου 11 Δημογραφικά στοιχεία για τη Γερμανία Βασικές τάσεις Οι βασικές τάσεις που παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τορόντο, 18 Νοεμβρίου 2010 Α.Π.Φ. 1112 / ΑΣ 312

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τορόντο, 18 Νοεμβρίου 2010 Α.Π.Φ. 1112 / ΑΣ 312 1 ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 365 Bloor Street East, Suite 1801 Toronto, Ontario M4W 3L4 CANADA Tel: (416) 515 01 35 Fax: (416) 515 07 08 e-mail: tradecommission@grconsulate.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων. Γαλλική Αγορά Κοτόπουλου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων. Γαλλική Αγορά Κοτόπουλου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Γαλλική Αγορά Κοτόπουλου ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Πίνακας Περιεχομένων Α. Η Γαλλική Αγορά Πουλερικών...3 I. Εγχώρια παραγωγή...4

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία: EUROSTAT για το 2005

Στοιχεία: EUROSTAT για το 2005 Ηµερίδα: Το αγροτικό µάρκετινγκ της ανάπτυξης. Η πορεία και οι προοπτικές των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων Καινοτοµώντας στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων Βασίλης Θωµαΐδης Πρόεδρος Συνδέσµου

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική προβατοτροφία

Βιολογική προβατοτροφία Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα

Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Ως ΠΔ (ηλεκτρονική αποστολή)

ΠΡΟΣ: Ως ΠΔ (ηλεκτρονική αποστολή) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21/02/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αρ.Πρωτ.: 578/27887 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΟΝΑΧΟ 6-9/06/2010

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΟΝΑΧΟ 6-9/06/2010 Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αρμόδια: Παναγιωταροπούλου Ελένη Τηλ.: 210 9982342 e-mail:panagiotaropoulou @hepo.gr Fax : 210 9969100 Url: ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΟΝΑΧΟ 6-9/06/2010 Αγαπητοί συνεργάτες, Εκατοντάδες ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 26 Φεβρουαρίου 2008 ΑΠ Φ.2152.1 / ΑΣ 31 Προς: ΥΠΕΞ - Β4 Δ/νση Κοιν.: ΥΠΕΞ - Δ. Γ. ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας

Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Β.Γ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Β.Γ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση & χρηματοδότηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου

Πιστοποίηση & χρηματοδότηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου Πιστοποίηση & χρηματοδότηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου Καν 2092/91 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής Νομοθεσία Ιστορική επισκόπηση Η βιολογική γεωργία λαμβάνει επίσημη αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ βιολογικών αγροτικών προϊόντων H στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά προϊόντα

Μάρκετινγκ βιολογικών αγροτικών προϊόντων H στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά προϊόντα Μάρκετινγκ βιολογικών αγροτικών προϊόντων H στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά προϊόντα Δρ Ιωάννα Γιαννούκου Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ερευνήτρια Πανεπιστήμιο Πατρών Βασικοί ορισμοί Βιολογική γεωργία:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Καν. (ΕΚ) 834/2007 Έκδοση 7η 14 Απριλίου 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αντικείμενο 2 2.Γενικοί όροι για την επισήμανση... 2 3. Επισήμανση....4 3.1 Μορφή.. 4 3.2 Ενδείξεις....4 3.2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ «Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός έδρας και περιοχής ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης των Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών του Εξωτερικού»

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός έδρας και περιοχής ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης των Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών του Εξωτερικού» Α Ν Α Ρ Τ Η Τ Ε Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -------

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Διάλεξη 3.2 : Νομοθεσία για τον έλεγχο της παραγωγής βιολογικών τροφίμων Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Εισαγωγή Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Εξέλιξη της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα

Η Εξέλιξη της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα Η Εξέλιξη της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα Σδρόλιας Λάμπρος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων, lsdrolias@teilar.gr Νούσια Μαρία ΜSc Γεωπόνος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

πιστοποίηση βιολογικής κουζίνας με το ελληνικό πρότυπο του ΒΙΟ Ελλάς «BIO Kouzina»

πιστοποίηση βιολογικής κουζίνας με το ελληνικό πρότυπο του ΒΙΟ Ελλάς «BIO Kouzina» πιστοποίηση βιολογικής κουζίνας με το ελληνικό πρότυπο του ΒΙΟ Ελλάς «BIO Kouzina» Το Ινστιτούτο BIO Ελλάς, αντιλαμβανόμενο την ανάγκη και το σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στην ελληνική αγορά για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η αγορά ιχθυηρών της Γερμανίας

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η αγορά ιχθυηρών της Γερμανίας ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τροφοδοσία και κατανάλωση προϊόντων ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η αγορά ιχθυηρών της Γερμανίας Βερολίνο, 8 Μαίου 2008 H συνολική κατανάλωση ιχθυηρών

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Έκδοση του Προτύπου IFS (version 6)

Η νέα Έκδοση του Προτύπου IFS (version 6) ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Η νέα Έκδοση του Προτύπου IFS Το IFS ενσωματώνει τα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων σε ένα πρότυπο που βασίζεται στην εφαρμογή αρχών ανάλυσης επικινδυνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση. Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος

Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση. Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος Τι είναι ποιότητα για τη γεωργική επιχείρηση; ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την ονομαστική ποσότητα και χωρητικότητα των προσυσκευασμένων προϊόντων

Αξιολόγηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την ονομαστική ποσότητα και χωρητικότητα των προσυσκευασμένων προϊόντων Αξιολόγηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την ονομαστική ποσότητα και χωρητικότητα των προσυσκευασμένων προϊόντων Fields marked with are mandatory. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της αξιολόγησης των οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Συνεδρίαση 86 η /01.03.2017 Αρ. Θέματος: 23 Θέμα: «Έκδοση αιτιολογημένης γνώμης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την επιβολή κυρώσεων σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Mόναχο, 18 Σεπτεµβρίου 2009 Αρ. Πρωτ.: 680 /

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Mόναχο, 18 Σεπτεµβρίου 2009 Αρ. Πρωτ.: 680 / ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Α ΙΑΒΑΘΜΗΤΟ Mόναχο, 18 Σεπτεµβρίου 2009 Αρ. Πρωτ.: 680 / Προς: Πίνακας Αποδεκτών Ε..: Γεν. Προξενείο Μονάχου Θέµα: «Ενηµερωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Mόναχο, 18 εκεµβρίου 2007 Αρ. Πρωτ. : 430/920/600 Προς: Β4 /νση Β8 /νση Ε.. : Γρ. Γεν. Προξένου κας Κόρκα Κοιν. : - ιπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Εξαγωγικός προσανατολισμός για τα βιολογικά προϊόντα Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου

Εξαγωγικός προσανατολισμός για τα βιολογικά προϊόντα Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου Εξαγωγικός προσανατολισμός για τα βιολογικά προϊόντα Δρ Πολυμάχη Συμεωνίδου Κανόνες για την ανάπτυξη σταθερής & αποτελεσματικής εξαγωγικής δραστηριότητας: Επαγγελματισμός και συνέπεια στις συνεργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λονδίνο, Σεπτέμβριος 2017 Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο Ο όγκος πωλήσεων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Marketing βιολογικών προϊόντων

Ενότητα 1: Marketing βιολογικών προϊόντων Ενότητα 1: Marketing βιολογικών προϊόντων Διάλεξη 1.3: Στρατηγικές Marketing για τα βιολογικά προϊόντα Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ότι τρώμε Βιολογικά προϊόντα β

Είμαστε ότι τρώμε Βιολογικά προϊόντα β 1 Πίνακας περιεχομένων Γενικές πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα... 2 Χαρακτηριστικά... 4 Πλεονεκτήματα... 5 Μειονεκτήματα... 6 Πιστοποίηση... 7 Φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ποιότητα Βασικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας στην βιοµηχανία επίπλου ρ. Ιωάννης Μπαρµπούτης,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0174/50. Τροπολογία. Julie Girling εξ ονόµατος της Οµάδας ECR

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0174/50. Τροπολογία. Julie Girling εξ ονόµατος της Οµάδας ECR 9.4.2014 A7-0174/50 50 Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα) (5 α) Τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη µέλη µπορούν να περιλαµβάνουν τη χρήση οικονοµικών µέσων, όπως τιµολόγηση, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ , ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ , ΦΑΞ ,

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ , ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ , ΦΑΞ , ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, Β. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 1. Ασφάλεια Τροφίµων Σύστηµα ιαχείρισης Ασφάλειας των τροφίµων ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000/ HACCP Το Σύστηµα ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Α CERT ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΕ ΤΗΛΟΥ 2, 54638, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ Τηλέφωνα Επικοινωνίας 2310210777 Φαξ 2310210417 info@a-cert.org www.a-cert.org ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ICT Η στροφή προς τις υψηλές τεχνολογίες, κυρίως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής (2006-2013) έχει οδηγήσει στην βελτίωση των περισσότερων δεικτών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Η προσφορά στοιχημάτων της ODDSET

Η προσφορά στοιχημάτων της ODDSET ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2 Η προσφορά στοιχημάτων της ODDSET Ελκυστικά στοιχήματα Δελτίο στοιχημάτων για τη νίκη, συναρπαστικά στοιχήματα για το ακριβές σκορ και για τον συνολικό αριθμό των γκολ, στοιχήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 1. Στοιχεία αγοράς αποξηραμένων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 1. Στοιχεία αγοράς αποξηραμένων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 1 Λονδίνο, Ιούλιος 2013 Στοιχεία αγοράς αποξηραμένων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο 1. Κατανάλωση Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΣΕ: Ίσες με το χρέος της χώρας οι εισαγωγές αγαθών της τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή

Πτυχιακή Εργασία. Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή Τεχνολογικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογιστικής Πτυχιακή Εργασία Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή Επιβλέπων Καθηγητής: Εισηγητής: Ιφιγένεια Καναρίδου Αριθμός Μητρώου:

Διαβάστε περισσότερα

7.1.007/1 η Έκδοση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΠΙ- ΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ REGULATION ON THE USE OF NATIONAL CONFOR- MITY MARKS ON AGRICULTURAL PRODUCTS ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μια συντομη παρουσίαση του ιταλικού συνεταιρισμού δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου LiberoMondo. (απόσπασμα απο το Bilancio Sociale 2008).

Μια συντομη παρουσίαση του ιταλικού συνεταιρισμού δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου LiberoMondo. (απόσπασμα απο το Bilancio Sociale 2008). Μια συντομη παρουσίαση του ιταλικού συνεταιρισμού δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου LiberoMondo. (απόσπασμα απο το Bilancio Sociale 2008). H LiberoMondo ειναι ενας κοινωνικός συνεταιρισμος ο οποίος ιδρυθηκε

Διαβάστε περισσότερα

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε.

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. Αθήνα - Ιανουάριος 27, 2011 Οι εξελίξεις Υπέστη µεταβολές ανάλογες προς την προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς

Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς Η εταιρεία Η εταιρεία ΡΟΗ Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται από τον Φίλιππο Δημ. Μπογιατζή ο οποίος εκπροσωπεί την

Διαβάστε περισσότερα

Ηέννοιατωναγροτικών προϊόντων ΝΤΟΥΜΗΠ. Α.

Ηέννοιατωναγροτικών προϊόντων ΝΤΟΥΜΗΠ. Α. Ηέννοιατωναγροτικών προϊόντων ΝΤΟΥΜΗΠ. Α. 1 Έννοιατωναγροτικώνπροϊόντων Αγροτικά προϊόντα είναι υλικά αγαθά που παράγονταιαπόφυτάκαιζώαµετο συνδυασµό των διαφόρων συντελεστών της αγροτικήςπαραγωγής, δηλαδήτουεδάφους,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλή τρόφιμα Τρόφιμα με αξία Ποιότητα Ζωής

Ασφαλή τρόφιμα Τρόφιμα με αξία Ποιότητα Ζωής Ασφαλή τρόφιμα Τρόφιμα με αξία Ποιότητα Ζωής Εργασία στην Επιχειρηματικότητα 2 Υπεύθυνοι: Γκωλέτσης Γεώργιος Παναγιώτου Δημήτρης Αντωνιάδου Αλίκη Καραμάνη Γεωργία Αλέξη Αναστασία Πλεονεκτήματα Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς για τυρί φέτα στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία

Έρευνα αγοράς για τυρί φέτα στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ THΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ντύσσελντορφ, 29 Μαΐου 2008 Έρευνα αγοράς για τυρί φέτα στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία Από την έρευνα αγοράς για τη φέτα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες συμβουλές από το Ινστιτούτο Καταναλωτών 1. Προσοχή στην ετικέτα

Χρήσιμες συμβουλές από το Ινστιτούτο Καταναλωτών 1. Προσοχή στην ετικέτα Χρήσιμες συμβουλές από το Ινστιτούτο Καταναλωτών 1. Προσοχή στην ετικέτα Ο καταναλωτής, όταν αγοράζει προσυσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει να γνωρίζει ότι στην ετικέτα αναγράφονται όλες εκείνες οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: Ω ΩΝΗ 1. Είναι πιστοποιηµένη η εταιρεία σας από φορέα ελέγχου και πιστοποίησης για χρήση µη µεταλλαγµένης σόγιας και καλαµποκιού στις ζωοτροφές µε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1.8.2014 L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 834/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κοινού πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ε. Καλδής, Καθηγητής & Προϊστάμενος, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ΤΕΙ Αθήνας

Παναγιώτης Ε. Καλδής, Καθηγητής & Προϊστάμενος, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ΤΕΙ Αθήνας «Καινοτόμοι Τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» Εισήγηση στη Διημερίδα: «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα. Στόχος και Διέξοδος στη Κρίση» Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, 16 Μαρτίου 2012 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 17 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018 Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Eπιστροφή στη γεωργία του παρελθόντος Οι διατροφικές κρίσεις και οι ανησυχίες που προκάλεσαν στους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια των τροφίµων, οδήγησαν

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολίτης Μιχάλης Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ )

Ανατολίτης Μιχάλης Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ ) ΗΜΕΡΙΔΑ Προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής σποροπαραγωγής Μοχλός ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ: ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα