ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ"

Transcript

1 Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Παναγιώτης Αν. Γεωργούλιας Αν. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Λάρισα, 2017

2 Source: Patrick J. Lynch, Medical illustrator derivative work: Mikael Häggström - Coronary.pdf Wikipedia CC BY-SA 3.0

3 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Δεξιά αριστερά στεφανιαία αρτηρία. (18% επικουρικές στεφανιαίες αρτηρίες) Δεξιά στεφανιαία αρτηρία: αιματώνει τον πνευμονικό κώνο, το φλεβόκομβο (60%), το δεξιό κόλπο και το μεγαλύτερο τμήμα της δεξιάς κοιλίας, τον κολποκοιλιακό κόμβο (80 90%) και τον οπίσθιο κάτω κλάδο του αριστερού σκέλους του δεματίου του His, το κατώτερο τοίχωμα της αριστεράς κοιλίας, το οπισθιοβασικό (80 90% δεξιός επικρατών τύπος), καθώς και το κατώτερο 1/3 του διαφράγματος. αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις σε ποσοστό 28%.

4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ (πρόσθιος κατιόντας περισπωμένη) Πρόσθιος κατιόντας: αιματώνει το πρόσθιο τοίχωμα της αριστεράς και τμήμα της δεξιάς κοιλίας, την κορυφή (τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα αυτής προς τα άνω) και τα ανώτερα 2/3 του διαφράγματος. αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις σε ποσοστό 44%. Περισπωμένη αρτηρία: αιματώνει το πλάγιο τοίχωμα της αριστεράς κοιλίας και σε ποσοστό 10 20% και το οπισθιοβασικό τοίχωμα αυτής (αριστερός επικρατών τύπος). Επίσης, χορηγεί κλάδους για τον αριστερό κόλπο, το φλεβόκομβο (40%), τον κολποκοιλιακό κόμβο (10 20%), το δεξιό σκέλος και τον πρόσθιο άνω κλάδο του αριστερού σκέλους του δεματίου του His. αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις σε ποσοστό 23%. Αναστομωτικοί κλάδοι μεταξύ δεξιάς αριστεράς στεφανιαίας αρτηρίας εντοπίζονται κυρίως στο μεσοκολπικό και μεσοκοιλιακό διάφραγμα και στην κορυφή.

5 ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Στεφανιαία Αιματική Ροή (Coronary Blood Flow CBF): Η αιματική ροή διαμέσου των στεφανιαίων αρτηριών. Μυοκαρδιακή Αιματική Ροή (Myocardial Blood Flow MBF): Η αιματική ροή που διαχέεται στο μυοκάρδιο (CBF MBF σε Κ. Σ.). Μυοκαρδιακή Πρόσληψη O 2 (Myocardial Oxygen Consumption - MOC):Το ποσό οξυγόνου που χρησιμοποιείται από την καρδιά (ml/gr/min). Μυοκαρδιακή Ζήτηση σε O 2 (Myocardial Oxygen Demand - MOD): Το αναγκαίο ποσό οξυγόνου για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της ομαλής λειτουργίας του μυοκαρδίου. Φυσιολογικά MOC = MOD MOC < MOD ισχαιμία (διαταραχή αερόβιου μεταβολισμού) νέκρωση

6 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΡΟΗ Από τις στεφανιαίες αρτηρίες διέρχονται ml/min αίματος σε ηρεμία και πάνω από 1000ml/min σε έντονη άσκηση. Η πρόσληψη Ο 2 από το μυοκάρδιο είναι 12ml O 2 /100ml αίματος σε ηρεμία και πενταπλάσια περίπου σε έντονη άσκηση. Παράγοντες που επιδρούν στη στεφανιαία αιματική ροή I. Η μυοκαρδιακή πρόσληψη Ο 2. II. III. IV. Ο μυοκαρδιακός μεταβολισμός. Η πίεση στα στεφανιαία αγγεία. Η συμπίεση των αγγείων κατά τη διάρκεια της καρδιακής συστολής. V. Η δράση του συμπαθητικού. VI. Διάφοροι αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες (επινεφρίνη, αδενοσίνη, κλπ.)

7 Η μυοκαρδιακή πρόσληψη Ο 2 εξαρτάται από: τις βασικές ανάγκες σε Ο 2 του μυοκαρδίου για τη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης, τη λειτουργία της αντλίας Νa + / K + και της αντλίας Ca ++, την πρωτεϊνική σύνθεση κλπ. τη συστολική αρτηριακή πίεση που καθορίζει την τάση του μυοκαρδιακού τοιχώματος. τον καρδιακό ρυθμό. την ινότροπη κατάσταση της καρδιάς και τη βράχυνση των μυοκαρδιακών ινών για την εκτέλεση του μηχανικού έργου τους. Αυτορρύθμιση της στεφανιαίας κυκλοφορίας φυσιολογικά 5:1, σε 50% στένωση 4:1, σε 70% στένωση 3:1, σε 80% στένωση 2:1, σε 90% στένωση 1:1.

8 ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

9 ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (CORONARY FLOW RESERVE CFR) CFR: Ορίζεται ως η επιπλέον στεφανιαία αιματική ροή (συγκριτικά με τη στεφανιαία ροή ηρεμίας), που μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε πίεση αιματώσεως, με την αγγειοδιαστολή των στεφανιαίων αγγείων. Η CFR ελαττώνεται με τη μείωση της διάρκειας της διαστολής και της διαστολικής πίεσης αιματώσεως, την αύξηση της ενδοκοιλιακής διαστολικής πίεσης, την αύξηση του ιξώδους του αίματος, τη μείωση της περιεκτικότητας του αίματος σε Ο 2 και την ύπαρξη στενώσεων στο στεφανιαίο αγγειακό δίκτυο (μεγάλα ή/και μικρά αγγεία).

10 ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Η στένωση του αγγείου προκαλεί μεταστενωτική πτώση της πίεσης ως συνέπεια της αυξημένης αντίστασης στην αιματική ροή, αντισταθμιστική αγγειοδιαστολή στην ηρεμία (αυτορύθμιση) και τελικά μικρότερη δυνατότητα παραπέρα αύξησης της αιματικής ροής (π.χ. σε έντονη άσκηση ή στην επίδραση αγγειοδιασταλτικών ουσιών) δηλ. CFR. Όσο μεγαλύτερη είναι η στένωση του αγγείου τόσο μικρότερη η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της αιματικής ροής (στένωση 50%: 4/1, στένωση 70%: 3/1, στένωση 80%: 2/1, στένωση 90%: 1/1). Αδυναμία της CFR να ικανοποιήσει τις μυοκαρδιακές ανάγκες σε Ο 2, οδηγεί σε ισχαιμία.

11 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ (Επιδημιολογία) Συχνότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις Η.Π.Α. και γενικά στις αναπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο τεκμηριώνεται η διάγνωση σε 5,4 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ ευθύνεται για 550 χιλιάδες θανάτους. Το κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε 8 δις $ ετησίως, ενώ οι άλλες οικονομικές επιπτώσεις σε 60 δις $. Δέκα χιλιάδες θάνατοι ετησίως από στεφανιαία νόσο στη χώρα μας. Μείωση της θνησιμότητας στις Η.Π.Α. από το 1963 ως τις μέρες μας.

12 ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ (ΔΙΑΧΥΣΗΣ) μελέτες/εκατομμύριο ετησίως στις Η.Π.Α.(Thomas GS, et al: J Am Coll Cardiol, 43: 213, 2004) μελέτες/εκατομμύριο ετησίως στη Μ.Β. στόχος οι μελέτες/εκατομμύριο ετησίως (Underwood SR, et al EJNM, 31:261, 2004) μελέτες/εκατομμύριο ετησίως στην Ελλάδα (Underwood SR, et al EJNM, 31:261, 2004)

13 ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Αναστρέψιμοι προδιαθεσικοί παράγοντες I. Υπερλιπιδαιμία II. III. IV. Κάπνισμα Υπέρταση Σακχαρώδης διαβήτης V. Παχυσαρκία Μη αναστρέψιμοι προδιαθεσικοί παράγοντες I. Αρσενικό φύλο II. III. Αύξηση της ηλικίας Θετικό οικογενειακό ιστορικό Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες I. Αντισυλληπτικά (ιδιαίτερα τα παλαιού τύπου που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων) II. Καθιστική ζωή III. Προσωπικότητα τύπου Α (άτομα επιθετικά, φιλόδοξα που ζουν σε έντονο stress)

14 ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ «Η σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση του αυλού από το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών» Μηχανισμός: Αλληλουχία ρήξεων της επιφάνειας του ενδοθηλίου των αγγείων, σε συνδυασμό με επανειλημμένα επεισόδια θρόμβωσης και ενσωμάτωσης των θρόμβων στην αρχική πλάκα.

15 Η βλάβη του αγγειακού τοιχώματος, ανάλογα με το βάθος που φθάνει, υποδιαιρείται σε 3 τύπους: Τύπος Ι: Αλλοίωση μόνο του ενδοθηλίου συσσώρευση μονοκυττάρων, άθροιση λίπους, πάχυνση της λείας μυϊκής στοιβάδας των αγγείων σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας. Αρχική αιτία: Στροβιλώδης ροή του αίματος, συγκέντρωση τοξικών λιπιδίων στο τοίχωμα των αγγείων, φλεγμονώδεις παράγοντες. Τύπος ΙΙ: Επέκταση της βλάβης και στον έσω χιτώνα άθροιση αιμοπεταλίων με ή χωρίς το σχηματισμό θρόμβου απελευθέρωση αιμοπεταλιακών αυξητικών παραγόντων υπερπλασία του έσω χιτώνα του τοιχώματος των αγγείων. Τύπος ΙΙΙ: Επέκταση της βλάβης και στο μέσο χιτώνα σημαντική συσσώρευση αιμοπεταλίων σχηματισμός θρόμβου. Συχνή εμφάνιση οξέων επεισοδίων (ασταθής στηθάγχη, οξύ έμφραγμα, αιφνίδιος θάνατος) από ρήξη της αθηρωματικής πλάκας ή σχηματισμό αποφρακτικού θρόμβου. Εμφάνιση οξέων εμβολικών φαινομένων περιφερικά της βλάβης.

16 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ I. η αιματική ροή και ιδιαίτερα η ταχύτητα αυτής. II. το τοπικό αρτηριακό υπόστρωμα και κυρίως ο τύπος του κολλαγόνου του τοιχώματος, η συγκέντρωση ιστικής θρομβοπλαστίνης που ενεργοποιεί τη θρόμβωση, φλεγμονώδεις παράγοντες, καθώς και η παραγωγή από το ενδοθήλιο προστακυκλίνης και ενδοθηλιακού αγγειοδιασταλτικού παράγοντα που αναστέλλουν τη θρομβωτική διεργασία. III. ορισμένοι συστηματικοί παράγοντες [η λιποπρωτεΐνη (α), η επινεφρίνη, ο αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου τύπου 1 κλπ.].

17 ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εμβολές (ενδοκαρδίτιδα, μύξωμα αριστερού κόλπου, βαλβιδοπάθεια, θρόμβωση στην αριστερά καρδιά, στεφανιογραφία, εξωσωματική κυκλοφορία). Αγγειίτιδες (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος Takayasu, οζώδης πολυαρτηρίτιδα). Διαχωρισμός της ανιούσας αορτής, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι στεφανιαίες αρτηρίες. Τοπική θρόμβωση (ιδιοπαθής πολυκυτταραιμία, θρομβοκυττάρωση, ΔΕΠ). Σπασμός στεφανιαίων αγγείων.

18 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ παροχής Ο 2 καταβολισμού λιπαρών οξέων (80 90% σε φυσιολογικές συνθήκες). Αποτέλεσμα της ισχαιμίας είναι η στηθάγχη, η διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας, αρρυθμίες, ΗΚΓκές μεταβολές, καθώς και η αύξηση των μυοκαρδιακών ενζύμων (σε έμφραγμα) λόγω της καταστροφής των κυττάρων

19 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ Supply demand imbalance Abnormal wall motion LV systolic dysfunction LV diastolic dysfunction Ischaemic ECG changes Angina Myocardial perfusion imaging RVG Echo TT/TE RVG? Doppler? VEST? Hemodynamics RVG Echo TT/TE Doppler Exercise ECG Clinical evaluation

20 ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗ «ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ» (STUNNING) Είναι το αποτέλεσμα οξέος ισχαιμικού επεισοδίου και εν συνεχεία αποκατάστασης της αιματικής ροής. Παρά την αποκατάσταση της αιμάτωσης παραμένει η διαταραχή της κινητικότητας που επανέρχεται προοδευτικά (π.χ. σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά από θρομβόλυση). Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για την ερμηνεία του φαινομένου, όπως η διαταραχή της παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας από το μυοκάρδιο, η διαταραχή της συμπαθητικής νεύρωσης ως συνέπεια της ισχαιμίας, η διαταραχή της αντλίας του Ca++, η μικροαγγειακή απόφραξη από ουδετερόφιλα, η ισχαιμική καταστροφή των ινών του κολλαγόνου, καθώς και η δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που απελευθερώνονται κατά την επαναιμάτωση. Ουσιώδη σημασία πάντως φαίνεται να έχει η μείωση του αερόβιου μεταβολισμού στο «Stunned» μυοκάρδιο.

21 ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΣΕ «ΝΑΡΚΗ» (HIBERNATING) Οφείλεται σε χρόνια ισχαιμία, συχνά χωρίς εκδηλώσεις στηθάγχης ή εμφράγματος και αποτελεί μία κατάσταση χρόνιας δυσλειτουργίας (και εν ηρεμία) της αριστεράς κοιλίας σε μια προσπάθεια του μυοκαρδίου να ελαχιστοποιήσει τις μεταβολικές του ανάγκες και να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση του διαθέσιμου οξυγόνου. Η επαναγγείωση του μυοκαρδίου οδηγεί σε προοδευτική αποκατάσταση του αερόβιου μεταβολισμού και της συστολικότητάς του.

22 ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ ΜΗ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Οι κυριότερες αναίμακτες (μη ραδιοϊσοτοπικές) παρακλινικές εξετάσεις για την εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου είναι το ΗΚΓ, η ακτινογραφία θώρακα, η 24ωρη καταγραφή του ΗΚΓ (Holter), η εργομετρική δοκιμασία κόπωσης και οι φαρμακολογικές δοκιμασίες, το υπερηχοκαρδιογράφημα Doppler / Tripplex, η αξονική τομογραφία, καθώς και η μαγνητική αντήχηση.

23 ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ Κυλιόμενος τάπητας Εργομετρικό ποδήλατο. Αύξηση της στεφανιαίας αιματικής ροής σε μέγιστη άσκηση 2,7:1. Ευαισθησία: 60 66%. Ειδικότητα: 80 89%. Θνησιμότητα: < 1:10.000

24 ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Εφαρμόζονται σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε ικανοποιητικού βαθμού άσκηση (ορθοπεδικές ή νευρομυϊκές διαταραχές, αναπηρία, περιφερική αγγειοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονοπάθεια, παχυσαρκία, κλπ.). Χρησιμοποιούνται αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες (διπυριδαμόλη, αδενοσίνη) και β-διεγέρτες (ντομπουταμίνη, αρμπουταμίνη).

25 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ Εργομετρική δοκιμασία κοπώσεως ντομπουταμίνη (αρμπουταμίνη): Αύξηση της μυοκαρδιακής ανάγκης σε Ο 2. Οι αυξημένες ανάγκες σε Ο 2 πρέπει να καλυφθούν με αύξηση της αιματικής ροής. Αδυναμία ικανοποίησης των αυξημένων αναγκών οδηγεί σε ισχαιμία. Δείκτης της μυοκαρδιακής ζήτησης Ο2 είναι το «διπλό γινόμενο» (καρδιακή συχνότητα Χ συστολική αρτηριακή πίεση). Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα (διπυριδαμόλη αδενοσίνη): Προκαλούν αύξηση της στεφανιαίας αιματικής ροής χωρίς αύξηση του μυοκαρδιακού μεταβολισμού. Το σπινθηρογράφημα απεικονίζει την ετερογένεια στην υπεραιμική ανταπόκριση των αγγείων.

26 Πρόσφατο Α.Ε.Ε/Εγκεφαλική Ισχαιμία + + ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ Αντενδείξεις Διπυριδαμόλη Αδενοσίνη Ντομπουταμίνη Ασταθής Στηθάγχη/Ε.Μ. (<24 hr) ± ± + LVEF <15% ± ± + Αρρύθμιστη Υπέρταση ( >200/110 mmhg) + Υπόταση <90mmHg + + Βαριά Αορτική Στένωση/Μεγάλο Ανεύρυσμα/Υπερτροφική Αποφρακτική Μυοκαρδιοπάθεια Βρογχικό Άσθμα/Βρογχόσπασμος + + Αρρύθμιστη Αρρυθμία/Ταχυαρρυθμία (προκαλούσα συμπτώματα ή αιμοδυναμική αστάθεια) Β ή Γ βαθμού Κολποκοιλιακός Αποκλεισμός/SNS + + Θεραπεία με Διπυριδαμόλη + + ± ± + Θεραπεία με b - blocker + Θεοφυλλίνη, Καφεΐνη + + +

27 ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ STRESS EANM/ESC guidelines EJNM 32:855, 2005

28 Διακοπή φαρμακευτικής αγωγής και τροφών πριν το σπινθηρογράφημα κοπώσεως EANM/ESC guidelines EJNM 32:855, 2005

29 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Κίνδυνος θανάτου: 0,1 0,2%. Σοβαρές επιπλοκές: (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, βαριά αρρυθμία): 0,5%. Τοπικές επιπλοκές: Βλάβη του αγγειακού τοιχώματος, σχηματισμός θρόμβου, λοίμωξη. Επεισόδια περιφερειακών εμβολών Παρασυμπαθητικές αντιδράσεις: Βραδυκαρδία, υπόταση, ναυτία. Πυρετική κίνηση Επιπλοκές οφειλόμενες στο σκιαγραφικό: Αλλεργικές αντιδράσεις, νεφροπάθεια, αιμοδυναμικές μεταβολές, ΗΚΓκές διαταραχές. Ακτινική επιβάρυνση: 20 45mSv.

30 ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Ραδιοφάρμακα I. Ραδιοφάρμακα διάχυσης (αιμάτωσης) II. Ραδιοφάρμακα μεταβολισμού III. Ραδιοφάρμακα θετικής απεικόνισης της νέκρωσης IV. Ραδιοφάρμακα θετικής απεικόνισης της ισχαιμίας V. Ραδιοφάρμακα νευροϋποδοχέων VI. Ραδιοφάρμακα απεικόνισης των καρδιακών θρόμβων και των αθηρωματικών πλακών

31 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ (ΔΙΑΧΥΣΗΣ) Θάλλιο 201 ( 201 Tl), 99m Tc εξάκις 2 μεθοξυ ισοβουτυλ ισονιτρίλιο (sestamibi), 99m Tc teboroxime, 99m Tc [1,2 δις (δις (2 αιθοξυαιθυλ) φωσφινο) αιθάνη] (tetrofosmin), 99m Tc [1,2 δις [διυδρο 2,2,5,5 τετραμεθυλ 3 (2 Η) φουρανονατο 4 μεθυλενοαμινοαιθάνη] δις [τρις (3 μεθοξυ 1 προπυλ) φωσφίνη] (furifosmin, Q 12), Bis (N-ethoxy, N-ethyldithiocarbonate) nitrido ( 99m Tc N-NOET), για απεικόνιση με γ-camera. Ρουβίδιο 82 ( 82 Rb), αμμωνία επισημασμένη με 13 Ν ( 13 ΝΗ 3 ), νερό επισημασμένο με 15 Ο (Η 2 15 Ο), διοξείδιο του άνθρακα επισημασμένο με 15 Ο (C 15 O 2 ), 62 Cu-PTSM, για απεικόνιση με «PET» camera.

32 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ I. 123 Ι ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA) όπως 123 Ι εξαδεκανοϊκό οξύ, 123 Ι ρ-ιοδοφενυλπενταδεκανοϊκό οξύ (ΙΡΡΑ), β-μεθυλ-ρ-ιοδοφενυλπενταδε-κανοϊκό οξύ (ΒΜΙΡΡ) κλπ. για απεικόνιση με γ-camera (εκτίμηση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων αερόβιος μεταβολισμός). II. 11 C λιπαρά οξέα (π.χ. παλμιτικό οξύ) και 11 C ακετοξεϊκό οξύ, για την εκτίμηση του αερόβιου μεταβολισμού με «PET» camera. III. 18 F φθοριωμένη δεοξυγλυκόζη ( 18 FDG) για την εκτίμηση του μεταβολισμού της γλυκόζης (αναερόβιος μεταβολισμός) με ΡΕΤ camera.

33 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΩΣΗΣ 99m Tc πυροφωσφορικό (ΡΥΡ) 111 In ( 99m Tc) αντιμυοσίνη 99m Tc γλουκαρικό οξύ (Σπινθηρογράφηση με γ-camera).

34 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ 123 Ι ιοδομιζονιδαζόλη (καθώς και παράγωγα νιτροϊμιδαζόλης επισημασμένα με 99m Tc) για σπινθηρογράφημα με γ-camera. 18 F φλουορομιζονιδαζόλη για σπινθηρογράφημα με «PET» - camera.

35 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΝΕΥΡΟΫΠΟΔΟΧΕΩΝ 123 Ι μεταϊωδοβενζυγλουανιδίνη (MIBG) για απεικόνιση με γ-camera. 18 F ντοπαμίνη, 11 C υδροξυεφεδρίνη, 11 C μεθυλ (βενζυλοκουανουκλιδίνη) (QNB) κλπ. για απεικόνιση με «PET» camera.

36 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΘΡΟΜΒΩΝ ΚΑΙ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Απεικόνιση θρόμβων με γ-camera επισημασμένα με 111 In ή 99m Tc αιμοπετάλια. επισημασμένα με 111 In ή 99m Tc παράγοντες των αιμοπεταλίων, του ινωδογόνου και της ινικής. επισημασμένα με 111 In ή 99m Tc μονοκλωνικά αντισώματα. Απεικόνιση θρόμβων με PET camera επισημασμένα με 68 Ga αιμοπετάλια. Απεικόνιση αθηρωματικών πλακών με γ-camera 99m Tc ή 123 Ι IDL.

37 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΙΜΑΤΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Συγκέντρωση του ραδιοφαρμάκου στο μυοκάρδιο ανάλογη της περιοχικής αιματικής ροής για ένα ευρύ φάσμα ροής. Υψηλή συγκέντρωση του ρ/φ στο μυοκάρδιο, ώστε να αναδεικνύονται με τη σπινθηρογράφηση οι περιοχικές διαφορές συγκέντρωσης του ρ/φ στο μυοκάρδιο. Η αρχική συγκέντρωση του ρ/φ στο μυοκάρδιο μετά τη χορήγηση να παραμένει σταθερή τουλάχιστον όσο διαρκεί η σπινθηρογράφηση. Η πρόσληψη του ρ/φ από το μυοκάρδιο να εξαρτάται κυρίως από την αιματική ροή και όχι από μεταβολικούς παράγοντες. Να επισημαίνεται με ραδιοϊσότοπα που διαθέτουν κατάλληλα φυσικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτυγχάνεται ικανοποιητική ποιότητα απεικόνισης χωρίς υψηλή ακτινική επιβάρυνση. Εύκολη διαθεσιμότητα, χαμηλό κόστος.

38 ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΘΑΛΛΙΟ ( 201 Tl-chloride) Φυσικοχημικές ιδιότητες μονοσθενές κατιόν της ομάδας ΙΙΙΑ του περιοδικού συστήματος παράγεται σε κυκλοτρόνιο φυσικός χρόνος υποδιπλασιασμού 73 ώρες εκπομπή γ-ακτινοβολίας 135 και 167keV (12%) εκπομπή χ-ακτινοβολίας 67 82keV (88%) Χορήγηση / ακτινική επιβάρυνση iv 1-2min πριν το τέλος της δοκιμασίας κοπώσεως ή στη μέγιστη φόρτιση (φαρμακολογικές δοκιμασίες). δόση: 80 ΜΒq (74 148MBq / 0,044mCi/kg) ολόσωμη ακτινική επιβάρυνση 18mSv/80MBq ακτινική επιβάρυνση νεφρών (όργανο στόχος) 40mSv/80 MBq

39 Βιοκινητική ιόν ανάλογο του Κ+ είσοδος στα μυοκαρδιακά κύτταρα με ενεργητικό μηχανισμό μέσω της αντλίας Na + - K + - ATPάση (60%) και με παθητική διάχυση (40%) η συνδετική ικανότητα του Tl + με την αντλία είναι 900 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Κ + η μυοκαρδιακή πρόσληψη εξαρτάται κυρίως από την αιματική ροή και το κλάσμα απολήψεως ( myocardial extraction fraction - MEF 87-88%) του ραδιοϊσοτόπου από το μυοκάρδιο (λιγότερο από μεταβολικούς παράγοντες, φάρμακα και από τη μυοκαρδιακή μάζα) η σχέση της αιμάτωσης και της συγκέντρωσης του Tl + σε κάθε περιοχή του μυοκαρδίου είναι πρακτικά γραμμική, εκτός από περιπτώσεις με μεγάλη αύξηση (> φορές της βασικής τιμής) ή σημαντική ελάττωση (< 50-10% της βασικής) της μυοκαρδιακής αιματικής ροής,όπου η τιμή του MEF μειώνεται ή αυξάνεται αντίστοιχα 4% συγκέντρωση στο μυοκάρδιο χρόνος ημικαθάρσεως του Tl + 4h όταν η χορήγηση γίνεται σε μέγιστη κόπωση, είναι μεγαλύτερος όταν η χορήγηση πραγματοποιείται σε υπομέγιστη κόπωση ή φαρμακευτική αγγειοδιαστολή και περίπου 8h όταν χορηγείται σε ηρεμία Επανακατανομή (Redistribution) Ανάστροφος επανακατανομή

40 ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ (REDISTRIBUTION) Προϋπόθεση η βιωσιμότητα του μυοκαρδίου Ακολουθεί την αρχική φάση συγκέντρωσης του 201 Tl στο μυοκάρδιο Συνεχής είσοδος (input) και έξοδος (output) του 201 Tl από το μυοκάρδιο Washout = output input, εξαρτάται από τη διαφορά ενδοκυττάριας / εξωκυττάριας συγκέντρωσης (βραδύτερος ρυθμός washout από τις ισχαιμικές περιοχές) Ο ρυθμός του washout επιταχύνεται όταν η χορήγηση πραγματοποιείται σε μέγιστη άσκηση και όταν επιταχύνεται η κάθαρση του 201 Tl από το αίμα (π.χ. χορήγηση ινσουλίνης, λήψη τροφής) Αποτέλεσμα του φαινόμενου της επανακατανομής είναι η προοδευτική εξομοίωση της συγκέντρωσης του 201 Tl στις περιοχές με φυσιολογική και μειωμένη συγκέντρωση μετά τη χορήγηση, που απεικονίζεται ως «πλήρωση» των αρχικών «ελλειμμάτων» Ανάλογα με το βαθμό «αναστροφής» των «ελλειμμάτων», χαρακτηρίζονται ως «αναστρέψιμα» (εξομοίωση της συγκέντρωσης 201 Tl με τις φυσιολογικές περιοχές - ισχαιμία), μερικώς «αναστρέψιμα» ( βελτίωση χωρίς πλήρη εξομοίωση των «ελλειμμάτων» - συνύπαρξη βιώσιμου αλλά ισχαιμικού μυοκαρδίου και νεκρωμένου / ανεπαρκής χρόνος για πλήρη επανακατανομή) μη αναστρέψιμα (νεκρωμένο μυοκάρδιο? 30 40% των σταθερών «ελλειμμάτων» περιέχουν βιώσιμο μυοκάρδιο, σημαντικός παράγοντας η βαρύτητα του «ελλείμματος»)

41 ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ

42 ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ (REVERSE REDISTRIBUTION) Ορίζεται ως η «επιδείνωση» της απεικόνισης (ή η νέα εμφάνιση) ενός «ελλείμματος» στο όψιμο σπινθηρογράφημα συγκριτικά με το σπινθηρογράφημα μετά τη χορήγηση Αναφέρεται έως και στο 75% των ασθενών με μη διατοιχωματικό έμφραγμα μετά από επαναιμάτωση (θρομβόλυση /εν θερμώ PTCA) και σχετίζεται με βατή (στένωση < 50%) την αντίστοιχη αρτηρία (μεγαλύτερη από το φυσιολογικό αιματική ροή στη βιώσιμη ζώνη του μυοκαρδίου) το εύρημα συσχετίζεται με βιώσιμο μυοκάρδιο 5-15% των ασθενών με χρόνια σταθερή στεφανιαία νόσο εμφανίζουν ανάστροφη επανακατανομή Το φαινόμενο αποδίδεται σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως όταν η απεικόνιση στο σπινθηρογράφημα κοπώσεως είναι φυσιολογική) σε artifacts (π.χ. μεγαλύτερη εξασθένιση της ακτινοβολίας στο σπινθηρογράφημα ηρεμίας, υπερβολική αφαίρεση background κατά την επεξεργασία, υψηλή εξωκαρδιακή συγκέντρωση του ρ/φ κατά το σπινθηρογράφημα ηρεμίας προκαλώντας υποεκτίμηση της μυοκαρδιακής απεικόνισης) Σε κάθε περίπτωση το φυσιολογικό σπινθηρογράφημα αποτελεί κριτήριο άριστης πρόγνωσης (σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάστροφη επανακατανομή πιθανότατα αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους)

43 ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ

44 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ Εκτός από τη μειωμένη αιμάτωση ή/και μυοκαρδιακή νέκρωση υπάρχουν και άλλες αιτίες πρόκλησης σπινθηρογραφικών ελλειμμάτων (π.χ. artifacts, μυοκαρδιοπάθεια). Ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο συχνά τερματίζουν πρόωρα τη δοκιμασία κοπώσεως λόγω ισχαιμίας στην περιοχή του μυοκαρδίου που αιματώνεται από το αγγείο με τη σημαντικότερη στένωση, προτού εμφανιστεί ισχαιμία (ή ετερογένεια στη συγκέντωση του ρ/φ) στις περιοχές του μυοκαρδίου που αιματώνονται από αγγεία με μικρότερες στενώσεις (υποεκτίμηση της ισχαιμίας). Σπάνια (< 1% - πολύ σπανιότερα με SPECT σπινθηρογράφημα) αναφέρονται περιπτώσεις ψευδώς φυσιολογικού σπινθηρογραφήματος σε ασθενείς με πολυαγγειακή νόσο λόγω ομοιογενώς μειωμένης διάχυσης του ρ/φ σε όλο το μυοκάρδιο (χρήσιμη η washout ανάλυση του planar σπινθηρογραφήματος).

45 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΠΙΣΗΜΑΣΜΕΝΑ ΜΕ 99m Tc Ισονιτρίλια όπως το sestamibi. Παράγωγα της φοσμίνης όπως η τετροφοσμίνη και η φουριφοσμίνη Παράγωγα του βορονικού οξέος όπως η τεμποροξίμη. N-NOET

46 99m Tc-sestamibi Φυσικοχημικές Ιδιότητες Βιοκινητική λιπόφιλο κατιονικό σύμπλεγμα / «ψυχρό kit» - παρασκευάζεται με βρασμό % της χορηγούμενης δόσης προσλαμβάνεται από το μυοκάρδιο στην ηρεμία, % στην κόπωση εισέρχεται στα μυοκαρδιακά κύτταρα με μηχανισμό διάχυσης, λόγω της λιποφιλικότητάς του και του φορτίου του συγκεντρώνεται - συνδέεται λόγω του φορτίου του με τα μιτοχόνδρια του βιώσιμου μυοκαρδιακού ιστού η μυοκαρδιακή πρόσληψη εξαρτάται κυρίως από την αιματική ροή (γραμμική σχέση για ρυθμούς ροής 0.2 έως ml/min/gr, 93% συμφωνία με το 201 Tl) δεν εμφανίζει σημαντική επανακατανομή (σχετικά σταθερή συγκέντρωση στο μυοκάρδιο), 10 15% του ρ/φ καθαίρεται εντός 4h δυνατότητα συνεκτίμησης και της καρδιακής λειτουργίας (gated tomo μελέτη ή/και first-pass κοιλιογραφία) μεγάλη συγκέντρωση του ραδιοφαρμάκου στο ηπατοχολικό σύστημα απέκκριση στο έντερο / μικρή συγκέντρωση στους πνεύμονες Χορήγηση / ακτινική επιβάρυνση iv 1 2min πριν το τέλος της δοκιμασίας κοπώσεως ή στη μέγιστη φόρτιση (φαρμακολογικές δοκιμασίες) δόση: MBq (πρωτόκολλο δύο ημερών), / MBq (πρωτόκολλο μίας ημέρας) ολόσωμη ακτινική επιβάρυνση 11mSv /1370MBq ακτινική επιβάρυνση εντέρου 27-50mSv /1370MBq, χοληδόχου κύστης 55mSv / 1370MBq

47 99m Tc-tetrofosmin Φυσικοχημικές Ιδιότητες Βιοκινητική λιπόφιλο κατιονικό σύμπλεγμα / «ψυχρό kit» παρασκευάζεται χωρίς βρασμό 1,2 1,7% της χορηγούμενης δόσης προσλαμβάνεται από το μυοκάρδιο. εισέρχεται στα μυοκαρδιακά κύτταρα με μηχανισμό διάχυσης, λόγω της λιποφιλικότητάς του και του φορτίου του συγκεντρώνεται - συνδέεται λόγω του φορτίου του με τα μιτοχόνδρια του βιώσιμου μυοκαρδιακού ιστού η μυοκαρδιακή πρόσληψη εξαρτάται κυρίως από την αιματική ροή (γραμμική σχέση για ρυθμούς ροής 0.2 έως ml/min/gr (93% συμφωνία με το 201 Tl). δεν εμφανίζει σημαντική επανακατανομή δυνατότητα συνεκτίμησης και της καρδιακής λειτουργίας (gated tomo μελέτη ή/και first-pass κοιλιογραφία) μικρότερη συγκριτικά με το sestamibi συγκέντρωση του ραδιοφαρμάκου στο ηπατοχολικό σύστημα ταχύτερη απέκκριση / μικρή συγκέντρωση στους πνεύμονες Χορήγηση / ακτινική επιβάρυνση iv 1 2 min πριν το τέλος της δοκιμασίας κοπώσεως ή στη μέγιστη φόρτιση (φαρμακολογικές δοκιμασίες) δόση: MBq (πρωτόκολλο δύο ημερών), / MBq (πρωτόκολλο μίας ημέρας) ολόσωμη ακτινική επιβάρυνση 10.1mSv / 1370MBq ακτινική επιβάρυνση εντέρου - χοληδόχου κύστης ανάλογη με εκείνη του sestamibi

48 99m Tc-furifosmin (Q12) λιπόφιλο κατιονικό σύμπλεγμα / «ψυχρό kit» - παρασκευάζεται με βρασμό παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες και βιοκινητική με το tetrofosmin με κύρια διαφορά την ταχύτερη κάθαρση του ρ/φ από το μυοκάρδιο στα πρώτα 5-10 min μετά τη χορήγηση % το ποσοστό πρόσληψης του ρ/φ από το μυοκάρδιο 99m Tc-ΝΟΕΤ λιπόφιλο ουδέτερο σύμπλεγμα / «ψυχρό kit» - παρασκευάζεται με βρασμό συνδέεται με τα υδρόφοβα τμήματα των κυτταρικών μεμβρανών (?) απαραίτητη η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης υψηλή συγκέντρωση ( %) του ρ/φ στο μυοκάρδιο (MEF 87% - παρόμοιο με του 201 Tl) παρουσιάζει γραμμική σχέση με την αιματική ροή σε υψηλούς ρυθμούς ροής προοδευτική «αποκατάσταση» (συνήθως εντός min) των ισχαιμικών ελλειμμάτων που απεικονίζονται στο σπινθηρογράφημα κοπώσεως βραδύτερος ρυθμός κάθαρσης του ρ/φ από τις ισχαιμικές περιοχές (φαινόμενο επανακατανομής)

49 99m Tc-teboroxime Φυσικοχημικές Ιδιότητες Βιοκινητική λιπόφιλο ουδέτερο σύμπλεγμα / «ψυχρό kit» - παρασκευάζεται με βρασμό ταχύτατη συγκέντρωση στο μυοκάρδιο, υψηλό uptake (3 4%) συνδέεται με τα υδρόφοβα τμήματα των κυτταρικών μεμβρανών απαραίτητη η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης η μυοκαρδιακή πρόσληψη εξαρτάται αποκλειστικά από την αιματική ροή (γραμμική σχέση για ρυθμούς ροής 0.3 έως ml/min/gr (25% μεγαλύτερο MEF συγκριτικά με το 201 Tl) διφασικός ρυθμός κάθαρσης του ρ/φ από το μυοκάρδιο (68% με T1/2 2 min, 32% με T1/2 78 min) ο ρυθμός κάθαρσης εξαρτάται από την αιματική ροή (επανακατανομή?) δυνατότητα συνεκτίμησης και της καρδιακής λειτουργίας (first-pass κοιλιογραφία) Χορήγηση / ακτινική επιβάρυνση iv στη μέγιστη φόρτιση ( προτιμώνται οι φαρμακολογικές δοκιμασίες) έναρξη του σπινθηρογραφήματος εντός 2 min από τη χορήγηση, ολοκλήρωση εντός 10 περίπου min δόση: / MBq (πρωτόκολλο μίας ημέρας) ολόσωμη ακτινική επιβάρυνση 11mSv / 1110MBq

50

51 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ 201 Tl 99m Tc-(sestamibi, tetrofosmin) Πλεονεκτήματα επανακατανομή (δ.δ. ισχαιμίας από νέκρωση με μία χορήγηση) υπερτερεί (?) στην ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου μικρότερη ακτινική επιβάρυνση του προσωπικού χαμηλή συγκέντρωση στο ήπαρ και στο έντερο Μειονεκτήματα χαμηλή ενέργεια (attenuation artefacts) χαμηλός ρυθμός εκπομπής φωτονίων (χαμηλής ποιότητας λειτουργική απεικόνιση) Πλεονεκτήματα υψηλότερη ενέργεια και ρυθμός εκπομπής φωτονίων (καλύτερη ποιότητα απεικόνισης) εύκολη διαθεσιμότητα (cold kit) χρονική αποσύνδεση χορήγησης και απεικόνισης δυνατότητα λειτουργικής απεικόνισης του μυοκαρδίου (first-pass, gated-tomo) μικρότερη ακτινική επιβάρυνση του εξεταζόμενου Μειονεκτήματα μεγάλη συγκέντρωση στο έντερο και στα σπλάχνα απαιτούνται δύο χορηγήσεις (δ.δ. ισχαιμίας από νέκρωση)

52 ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ SPECT ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

53 KYΡΙΟΤΕΡΕΣ ΗΜΙΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Καρδιοπνευμονικός Δείκτης. Πολική Ανάλυση (Polar Map Bull s Eye Analysis). Ποσοτικοποίηση των Τεσσάρων Κεντρικών Εγκάρσιων Τομών (4 Slices Quantification). Κυκλοτερής Ανάλυση (Circumferential Profile Analysis). Απεικόνιση Τριών Διαστάσεων (Three Dimension Display 3D) - ΤΙD.

54 ΗΜΙΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ BULLS EYE ANALYSIS 4 SLICES QUANTIFICATION

55 ΗΜΙΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ Source: Ankrah A, et al. Association between plasma homocysteine and myocardial SPECT abnormalities in patients referred for suspected myocardial ischaemia Cardiovasc J Afr ; 23(6): CC BY 2.5

56 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Κοιλιογραφία πρώτης διόδου. Κοιλιογραφία ισορροπίας.

57 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ραδιοφάρμακα ΠΡΩΤΗΣ ΔΙΟΔΟΥ ραδιοφάρμακα επισημασμένα με 99m Tc (DTPA, Sulphurcoloid, διάχυσης του μυοκαρδίου). βραχύβια ισότοπα ( 191m Ir, 195m Au, 178 Ta, 81m Kr). Παράμετροι που μπορούν να υπολογιστούν το κλάσμα εξώθησης της αριστεράς ή/και της δεξιάς κοιλίας. οι τελοδιαστολικοί και τελοσυστολικοί όγκοι. η τμηματική κινητικότητα τα περιοχικά κλάσματα εξώθησης. οι χρόνοι διαστολικής πλήρωσης. οι χρόνοι εξώθησης. οι χρόνοι πνευμονικής διελεύσεως, καθώς και διελεύσεως μεταξύ των κοιλοτήτων. ο πνευμονικός όγκος αίματος. η αριστεροδεξιά διαφυγή, καθώς και η βαλβιδική ανεπάρκεια.

58 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣΜΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ «ΠΥΛΗΣ» (MUGA) Ραδιοφάρμακα Πρέπει να κατανέμονται ομοιογενώς και σταθερά στην αιματική δεξαμενή. 99m Tc ανθρώπειος αλβουμίνη. 99m Tc αυτόλογα ερυθρά αιμοσφαίρια. Παράμετροι που μπορούν να υπολογιστούν το ολικό κλάσμα εξώθησης της αριστεράς (ή και της δεξιάς) κοιλίας και η καρδιακή παροχή. τα περιοχικά κλάσματα εξώθησης. η ανάλυση φάσης. οι τελοδιαστολικοί και τελοσυστολικοί όγκοι της αριστεράς και της δεξιάς κοιλίας. οι χρόνοι διαστολικής πλήρωσης και εξώθησης. οι μεταβολές όλων των ανωτέρω παραμέτρων κατά την κόπωση.

59

60

61

62 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ «Gold Standard» η στεφανιαία αγγειογραφία; η στεφανιαία αγγειογραφία αποτελεί τη «standard» τεχνική για την εκτίμηση της ανατομίας των επικάρδιων στεφανιαίων αγγείων (ανατομική εξέταση), ενώ το σπινθηρογράφημα τη «standard» τεχνική για την εκτίμηση της μυοκαρδιακής «διάχυσης» (λειτουργική εξέταση) απόλυτη ακρίβεια του σπινθηρογραφήματος να προβλέψει τα στεφανιογραφικά ευρήματα ούτε αναμένεται ούτε θεωρείται κλινικά απαραίτητη ασυμφωνία στεφανιογραφίας και σπινθηρογραφήματος δεν συνεπάγεται αυτόματα αποτυχία της μίας ή της άλλης μεθόδου ωστόσο «λειτουργικά tests» όπως το σπινθηρογράφημα συγκρίνονται κατά κανόνα με τη στεφανιογραφία Underwood SR, et al EJNM, 31:261, 2004

63 Παράγοντες που επιδρούν στη διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος το είδος και ο βαθμός άσκησης ή φαρμακολογικής φόρτισης η διακοπή ή μη της φαρμακευτικής αγωγής η βαρύτητα και η έκταση της στεφανιαίας νόσου (νόσος ενός ή περισσοτέρων αγγείων, βαθμός στένωσης) το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου το όριο της «κρίσιμης» στένωσης (συνήθως 50% ή 70%) η λήψη «planar» ή «SPECT» σπινθηρογραφήματος, η εφαρμογή ποιοτικής ή και ημιποσοτικής εκτίμησης, τεχνικής «gated - tomo», διόρθωσης της μελέτης για πιθανή κίνηση του εξεταζομένου και για την εξασθένιση της ακτινοβολίας, η παρουσία «artefacts» κλπ η εμπειρία των παρατηρητών η πιθανότητα «biases» κατά την επιλογή των ασθενών (προ της εξέτασης πιθανότητα της νόσου) και την αξιολόγηση των εξετάσεων

64 ATTENUATION / SCATTER CORRECTION Attenuation Correction Attenuation Correction

65 ATTENUATION CORRECTION FBP: filtered back projection IRAC: iterative reconstruction attenuation correction (CT-based AC) IRNC: iterative reconstruction non-attenuation correction (CT-based nonac) Source: Tamam M, et al. The value of attenuation correction in hybrid cardiac SPECT/CT on inferior wall according to body mass index. World J Nucl Med 2016;15: CC BY-NC-SA 3.0

66 EANM/ESC guidelines EJNM 32:855, 2005 GATED - SPECT

67 GATED - SPECT Source: Paul AK, Nabi HA. Gated Myocardial Perfusion SPECT: Basic Principles, Technical Aspects, and Clinical Applications. J. Nucl. Med. Technol. 2004; 32(4):

68 ΘΕΩΡΗΜΑ BAYES Η πιθανότητα νόσου μετά την εφαρμογή αντίστοιχης διαγνωστικής εξέτασης, δεν εξαρτάται μόνο από την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου, αλλά και από τον επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό που εξετάζεται.

69 «Planar» (δύο διαστάσεων) σπινθηρογράφημα Διάγνωση γενικά της στεφανιαίας νόσου ευαισθησία: 82 91%, ειδικότητα: 88 90%. Διάγνωση της νόσου των επιμέρους στεφανιαίων αγγείων ευαισθησία: 69 77% για τον πρόσθιο κατιόντα, 37 50% για την περισπωμένη και 65 91% για τη δεξιά στεφανιαία. ειδικότητα: 74 94% για τον πρόσθιο κατιόντα, 85 95% για την περισπωμένη και 59 85% για τη δεξιά στεφανιαία. «SPECT» (τομογραφικό) σπινθηρογράφημα Διάγνωση γενικά της στεφανιαίας νόσου ευαισθησία: %, ειδικότητα: %. Διάγνωση της νόσου των επιμέρους στεφανιαίων αγγείων ευαισθησία: 75 92% για τον πρόσθιο κατιόντα, 50 72% για την περισπωμένη και 60 84% για τη δεξιά στεφανιαία. ειδικότητα: 83 86% για τον πρόσθιο κατιόντα, % για την περισπωμένη και 60 84% για τη δεξιά στεφανιαία.

70 Διάγνωση της στένωσης των κύριων στεφανιαίων αγγείων ευαισθησία: 80% για τον πρόσθιο κατιόντα, 72% για την περισπωμένη και 88% για τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία ειδικότητα: 86% για τον πρόσθιο κατιόντα, 94% για την περισπωμένη και 84% για τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία LAD LCX RCA

71 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ «SPECT» ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ sens. 90%, spec. 87%, norm. 90%, acc. 89% (καλής ποιότητας μελέτες). Test κοπώσεως: sens. 68%, spec. 77%. Παρόμοια αποτελέσματα και για τα τρία κύρια ρ/φ (ελαφρώς καλύτερη ειδικότητα των ρ/φ του 99m Tc), καθώς και για τα διάφορα είδη κόπωσης/ φόρτισης. Βελτίωση της διαγνωστικής αξίας του σπινθηρογραφήματος (κυρίως της ειδικότητας και του «normalcy rate» έως και 17%) με την εφαρμογή gated-tomo, motion correction και attenuation/scatter correction. Σπινθηρογραφικά ευρήματα υψηλού κινδύνου: μεγάλου μεγέθους ( >20%) -σημαντικού βαθμού, πολλαπλά αναστρέψιμα ελλείμματα ιδίως όταν εντοπίζονται στην κατανομή περισσότερων από ένα αγγείων υψηλή συγκέντρωση του ρ/φ στους πνεύμονες παροδική διάταση της αριστεράς κοιλίας (κατά την κόπωση / φόρτιση) παροδική απεικόνιση της δεξιάς κοιλίας (κατά την κόπωση/φόρτιση) παθολογικό LVEF στο σπινθ/μα ηρεμίας ή παθολογικό LVEF στο σπινθ/μα μετά την άσκηση και φυσιολογικό στην ηρεμία (gated-tomo μελέτες) διάχυτα χαμηλός ρυθμό «έκπλυσης» του 201 Tl από το μυοκάρδιο Σημαντικότατα δεδομένα για την πρόγνωση/διαβάθμιση κινδύνου των ασθενών (Underwood SR, et al EJNM, 31:261,2004 / ROBUST STUDY EJNM, 29:1608, 2002)

72 ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ρ/Φ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ STRESS REST (φ.τ. < 0.520)

73 ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ TID (φ.τ )

74 Αίτια ψευδώς θετικών σπινθηρογραφημάτων Κακή ποιότητα και ερμηνεία των εικόνων (ειδικά σε παχύσαρκους ή σε ασθενείς με ευμεγέθεις μαστούς gated-tomo, attenuation/scatter correction). Κίνηση του ασθενή κατά τη διάρκεια της μελέτης (motion correction). «Upward creep» φαινόμενο (αναμονή 5-10 min πριν την έναρξη της μελέτης). LBBB, βηματοδότης (φαρμακολογική δοκιμασία με διπυριδαμόλη ή αδενοσίνη). Υπερτροφία αριστεράς κοιλίας Μυοκαρδιοπάθεια (?) (υπερτροφική φαρμακολογική δοκιμασία με διπυριδαμόλη ή αδενοσίνη), μυοκαρδίτιδα, σαρκοείδωση, αμυλοείδωση, τοξικές μυοκαρδιοπάθειες, κλπ.

75 LBBB

76 Αίτια ψευδώς αρνητικών σπινθηρογραφημάτων Κακή ποιότητα και ερμηνεία των εικόνων. Μη ικανοποιητική κόπωση μη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Καθυστέρηση στη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου. Καθυστέρηση στην έναρξη της μελέτης κόπωσης ( 201 Tl ή 99m Tc-teboroxime).

77 Καταστάσεις ασυμφωνίας μεταξύ σπινθηρογραφήματος του μυοκαρδίου και στεφανιογραφίας Νόσος μικρών αγγείων. Στένωση <50% του αυλού. Στένωση μικρού αγγείου ή δευτερεύοντος κλάδου. Ανάπτυξη παράπλευρης κυκλοφορίας. Σπασμός στεφανιαίου αγγείου. Σημαντικού βαθμού βαλβιδοπάθεια (κυρίως στένωση αορτικής βαλβίδας, πρόπτωση μιτροειδούς). Δίοδος στεφανιαίου αγγείου μέσω μυϊκών δεσμίδων. Υπερτροφία αριστεράς κοιλίας / Μυοκαρδιοπάθεια (?) Υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση των στεφανιογραφικών ευρημάτων.

78 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ «PET» ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ sens. 90%, spec. 86%, norm. 90%, acc 92%. Συνδυασμός με φαρμακολογικές δοκιμασίες (μικρός χρόνος υποδιπλασιασμού των ισοτόπων). Ελαφρώς καλύτερη διαγνωστική αξία της PET σε σύγκριση με τη SPECT λόγω καλύτερων φυσικών χαρακτηριστικών των ραδιοφαρμάκων καλύτερης διακριτικής ικανότητας της PET camera (λίγες συγκριτικές μελέτες SPECT/PET απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση). Πιθανώς υπερτερεί της SPECT σε παχύσαρκους ασθενείς. STRESS REST STRESS REST ΝΟΣΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ACC/AHA/ASNC Guidelines, 2003

79 (A-C) Stress images (D F) Rest images Ισχαιμία, κυρίως στην περιοχή κατανομής του LAD (A, D) Early summed images Reoriented into short-axis views (B, E) Polar maps (C, F) Normalized maps on the basis of averages of healthy subjects Source: Packard RRS, et al. Absolute Quantitation of Myocardial Blood Flow in Human Subjects With or Without Myocardial Ischemia Using Dynamic Flurpiridaz F 18 PET J Nucl Med September 1, 2014 vol. 55 no

80 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ Γυναίκες: η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος (προτιμώνται ρ/φ τεχνητίου) είναι αντίστοιχη με εκείνη στον ανδρικό πληθυσμό (μέτρια ακρίβεια της δοκιμασίας κοπώσεως). Διαβητικοί: παρόμοια ευαισθησία, ειδικότητα και «normalcy rate» του σπινθηρογραφήματος σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς (συχνά εφαρμόζονται φαρμακολογικές δοκιμασίες) ανίχνευση «σιωπηρής» ισχαιμίας. LBBB Βηματοδότες: ο συνδυασμός σπινθηρογραφήματος με φαρμακολογική δοκιμασία (αδενοσίνη ή διπυριδαμόλη) έχει ειδικότητα και ακρίβεια που φτάνουν στο 83% και 93% αντίστοιχα. Υπερτροφία αριστεράς κοιλίας: η ευαισθησία και η ειδικότητα του σπινθηρογραφήματος φτάνουν στο 84% και 82% αντίστοιχα (δεν έχει αποδειχθεί σημαντική διαφορά συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς υπερτροφία αν και έχει αναφερθεί αυξημένη συχνότητα ψευδώς θετικών μελετών). Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: μέτρια η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος (στο 50% των ασθενών με φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία παρατηρούνται ελλείμματα στο σπινθηρογράφημα Class IIb, level of evidence B). Αντιστηθαγχική αγωγή: μειώνει την ευαισθησία και την npv της μεθόδου μικρότερη η επίπτωση της αγωγής όταν εφαρμόζεται δοκιμασία με διπυριδαμόλη ή αδενοσίνη. Ηλικιωμένοι: το σπινθηρογράφημα διατηρεί τη διαγνωστική του αξία - συχνά αναγκαία η εφαρμογή φαρμακολογικών δοκιμασιών. Μη ειδικές διαταραχές του ST-T (WPW, δακτυλίτιδα κλπ): ικανοποιητική η εφαρμογή του σπινθηρογραφήματος - έχουν αναφερθεί ψευδώς θετικές μελέτες σε ασθενείς με WPW. Πιθανώς υπερτερεί ο συνδυασμός σπινθηρογραφήματος με χορήγηση αδενοσίνης ή διπυριδαμόλης.

81 Φυσιολογικό ΗΚΓ ηρεμίας - αδυναμία άσκησης: η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος σε συνδυασμό με φαρμακολογική φόρτιση είναι ανάλογη του σπινθηρογραφήματος με κόπωση. Παχύσαρκοι: συνιστάται η χορήγηση ρ/φ επισημασμένων με τεχνήτιο σε συνδυασμό με gated tomo ανάλυση και attenuation/scatter correction (ευαισθησία 82%, ειδικότητα 76%, ακρίβεια 80%). Φυλετικοί παράγοντες: η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη φυλετική προέλευση των ασθενών. Επαναγγείωση: σημαντική η λειτουργική αξιολόγηση των στεφανιογραφικών ευρημάτων (ιδίως σε μέσης βαρύτητας στενώσεις), συχνά χρήσιμη η ύπαρξη εξέτασης αναφοράς. Ικανοποιητική η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη (ευαισθησία 84%, ειδικότητα 80%, npv 90%) και αγγειοπλαστική (ευαισθησία 91%, ειδικότητα78%). Καρδιακή ανεπάρκεια: ανίχνευση ασθενών που θα ωφεληθούν από επαναγγείωση (ευαισθησία 100%, ειδικότητα 50%, npv 100%) (Class I, level of evidence B για την ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου Class IIa/IIb level of evidence B/C για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς χωρίς στηθάγχη). Υποψήφιοι για εξωκαρδιακές επεμβάσεις: εκτίμηση περιεγχειρητικού κινδύνου καρδιακού επεισοδίου (npv 98.6%, ppv 12.9%). Μετά από μεταμόσχευση καρδιάς: συχνά ασυμπτωματικοί ασθενείς (ευαισθησία 80%, ειδικότητα 92%, npv 98%, ppv 44% - Class IIb, level of evidence B ). Στένωση αορτικής βαλβίδας: στο 35% των ασθενών συνυπάρχει στεφανιαία νόσος (40-80% όσων αναφέρουν στηθάγχη, 25% των ασθενών χωρίς στηθαγχικά ενοχλήματα). Ευαισθησία 85 91%, ειδικότητα 70 77% (εφαρμόζονται συχνά φαρμακολογικές δοκιμασίες στην κλινική πράξη δεν έχει αντικαταστήσει τον προεγχειρητικό στεφανιογραφικό έλεγχο). Γενικά σε ασθενείς με βαλβιδοπάθεια το σπινθηρογράφημα χαρακτηρίζεται ως Class IIb, level of evidence B εξέταση για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου. Zaret BL and Beller GA, Clinical Nuclear Cardiology 3d ed, 2005 / Underwood SR, et al EJNM, 31:261, 2004

82 ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ σπινθηρογράφημα ηρεμίας: χορήγηση του ρ/φ (προτιμώνται ρ/φ επισημασμένα με τεχνήτιο που δεν επανακατανέμονται) κατά τη διάρκεια του προκάρδιου άλγους (ευαισθησία 96%, ειδικότητα 79%, ppv 86%, npv 99% για την ανίχνευση στεφανιαίαςνόσου/ ευαισθησία 35%, ειδικότητα 68% του ΗΚΓτος ηρεμίας ευαισθησία 92% για την πρώιμη διάγνωση εμφράγματος/ευαισθησία 39% της τροπονίνης I). Η εφαρμογή του σπινθηρογραφήματος ηρεμίας συνιστάται σε ασθενείς με πιθανό οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ιδίως στους μέσης πιθανότητας για στεφανιαία νόσο - χωρίς ιστορικό εμφράγματος) και μη διαγνωστικό ΗΚΓ ή ένζυμα/δείκτες ορού (Class I, level of evidence Α). Ασθενείς με μη διαγνωστικό ΗΚΓ και φυσιολογικά ένζυμα/δείκτες ορού ή με φυσιολογικό σπινθηρογράφημα ηρεμίας, συνιστάται να υποβληθούν την ίδια ημέρα και σε σπινθηρογράφημα κοπώσεως (Clas I, level of evidence Β). μετά το επεισόδιο: ανίχνευση των στενωμένων αγγείων (ευαισθησία 87%, ειδικότητα 90%). Εκτίμηση του τελικού μεγέθους της νέκρωσης, του μυοκαρδίου που «διασώθηκε» και του μυοκαρδίου σε «κίνδυνο» (Class I, level of evidence B σε ασθενείς μετά από οξύ STEMI ιδίως όταν υποβλήθηκαν σε θρομβόλυση και δεν έχει πραγματοποιηθεί στεφανιογραφία). Φαρμακολογική δοκιμασία με διπυριδαμόλη ή αδενοσίνη μπορεί να εφαρμοστεί 2 5 ημέρες μετά το επεισόδιο, εφόσον οι ασθενείς είναι κλινικά σταθεροί. Η εφαρμογή gated SPECT παρέχει επιπλέον στοιχεία για την καρδιακή λειτουργία (LVEF), ενώ βελτιώνει και τη διαγνωστική αξία της μεθόδου.

83 Ενδείξεις σε ασθενείς με Έμφραγμα Μυοκαρδίου Χωρίς Ανάσπαση του ST/Ασταθή Στηθάγχη (ΑCC / AHA / ASNC guidelines 2003) Ενδείξεις Εξέταση Class Level of evidence Ανίχνευση προκλητής ισχαιμίας στην κατανομή της αρτηρίας με την «ένοχη στένωση» ή και σε άλλες περιοχές, σε ασθενείς μέσου ή χαμηλού κινδύνου για βαριές καρδιακές επιπλοκές Stress MPI/gated I B Ανίχνευση της βαρύτητας/έκτασης προκλητής ισχαιμίας σε ασθενείς με ικανοποιητική σταθεροποίηση της στηθάγχης με τη φαρμακευτική αγωγή ή σε εκείνους με αβέβαιη διάγνωση Stress MPI/gated I A Αξιολόγηση της αιμοδυναμικής σημασίας των στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία, μετά από στεφανιαία αγγειογραφία Stress MPI/gated I B Υπολογισμός της λειτουργίας της αριστεράς κοιλίας RNA ή gated- Stress MPI I B Ανίχνευση της βαρύτητας/έκτασης της νόσου σε ασθενείς με συνεχιζόμενα ύποπτα συμπτώματα ισχαιμίας, όταν οι μεταβολές στο ΗΚΓ είναι μη διαγνωστικές Rest MPI IIa B

84 Zaret BL and Beller GA, Clinical Nuclear Cardiology 3d ed, 2005

85 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ευαισθησία: 85 90%. Ειδικότητα: 80 85%. Φυσιολογικά παρατηρείται αύξηση του κλάσματος εξώθησης κατά 5% τουλάχιστον στη μέγιστη άσκηση επί κλίνης (εξαιρούνται ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και με κλάσμα εξώθησης >65% στην ηρεμία). Ασθενείς με στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αδυναμία αύξησης του κλάσματος εξώθησης στην κόπωση ή πτώση του κλάσματος εξώθησης, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης οι δείκτες PFR, TPFR, καθώς και ο λόγος του PFR στην κόπωση/την ηρεμία.

86 ΑΣΤΑΘΗΣ ΣΤΗΘΑΓΧΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου Διάγνωση η αρνητική προγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος στην οξεία φάση είναι 94% (ενώ του ΗΚΓτος 43%). η ακρίβεια στην εντόπιση του στενωμένου αγγείου είναι περίπου 88%. η επανάληψη της μελέτης μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων επιβεβαιώνει τη διάγνωση της ασταθούς στηθάγχης. σε έμφραγμα του μυοκαρδίου η συμβολή της μεθόδου στην πρώιμη διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (LBBB, μετά από μυϊκές κακώσεις, μυοσίτιδα, πνευμονική εμβολή, ηπατοπάθεια). εκτίμηση του μεγέθους της νέκρωσης σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και της αποτελεσματικότητας της θρομβολυτικής αγωγής ( 99m Tc-sestamibi, παράγωγα της φοσμίνης).

87 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ «Gold Standard» οι μελέτες μεταβολισμού με «ΡΕΤ» με 18 FDG και 11 C- acetate (σε σύγκριση με μελέτες ροής με 13 ΝΗ 3, Η 2 15 Ο, 82 Rb). Κόπωση / Φόρτιση Επανακατανομή στις 3 4 ώρες μετά τη χορήγηση 30 40% των μόνιμων «ελλειμμάτων» μετά από έμφραγμα περιέχουν βιώσιμο μυοκάρδιο. η μέθοδος υποεκτιμά τη βιωσιμότητα. μόνιμα «ελλείμματα» με μείωση της ραδιενέργειας μέχρι 50% σε σχέση με τις φυσιολογικές περιοχές, έχουν μεγάλη πιθανότητα βιωσιμότητας. Κόπωση / Φόρτιση Επανακατανομή Όψιμη Λήψη στις 24 ώρες. Κόπωση / Φόρτιση Επανακατανομή Επαναχορήγηση. Ηρεμία Επανακατανομή (ή και Επαναχορήγηση). Ραδιοφάρμακα Επισημασμένα με 99m Tc Η χορήγηση νιτρωδών φαρμάκων σε συνδυασμό με όλα τα πρωτόκολλα ανίχνευσης της βιωσιμότητας αυξάνει την ευαισθησία.

88

89 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Διαταραχές της ολικής και περιοχικής κινητικότητας της αριστεράς κοιλίας ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση του εμφράγματος. Αποκάλυψη ανευρύσματος. Η διατήρηση κάποιου βαθμού κινητικότητας, η βελτίωση μετά τη χορήγηση νιτρωδών και η πτώση του περιοχικού κλάσματος εξώθησης στην κόπωση είναι ενδεικτικά βιωσιμότητας.

90 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου ΑΣΘΕΝΩΝ Αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μέθοδο για την πρόγνωση των στεφανιαίων ασθενών (μεγαλύτερη προγνωστική αξία από τα κλινικά δεδομένα, τη δοκιμασία κόπωσης, αλλά και τη στεφανιογραφία). Ασθενείς με φυσιολογικό σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου σε κόπωση ή φαρμακολογική φόρτιση, έχουν συχνότητα <1% ετησίως θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, συχνότητα παρόμοια με εκείνη του γενικού πληθυσμού, ακόμη και με παρουσία στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία. Οι κυριότερες μεταβλητές που έχουν αξιολογηθεί είναι: η παρουσία αναστρέψιμων «ελλειμμάτων». η παρουσία πολλαπλών «ελλειμμάτων». το μέγεθος των «ελλειμμάτων». η αυξημένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου στους πνεύμονες, ιδίως στην κόπωση (λόγος πρόσληψης πνεύμων / μυοκαρδίου > 0,50 0,520). Ανάλογα δεδομένα ισχύουν και για τις φαρμακολογικές δοκιμασίες. η παροδική διάταση της αριστεράς κοιλίας κατά την κόπωση ή τη φαρμακολογική φόρτιση. Ιδιαίτερες κατηγορίες ασθενών αποτελούν οι υποψήφιοι για εξωκαρδιακές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και οι ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

91 ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ασθενείς με κλάσμα εξώθησης στην κόπωση >50% θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για καρδιακό θάνατο, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται όσο ελαττώνεται το κλάσμα εξώθησης. Ασθενείς με κλάσμα εξώθησης στην κόπωση <30% θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ενώ και η πτώση του κλάσματος εξώθησης από την ηρεμία στην κόπωση θεωρείται δυσμενής προγνωστικός παράγοντας. Μετεμφραγματικοί ασθενείς με κλάσμα εξώθησης στην κόπωση <40% (και ιδίως <30%) έχουν αυξημένη πιθανότητα νέου καρδιακού επεισοδίου. Η βελτίωση της ολικής και περιοχικής καρδιακής λειτουργίας μετά από θρομβολυτική αγωγή αποτελεί κριτήριο για την επιτυχία της, ενώ η πτώση του κλάσματος εξώθησης (ολικού ή περιοχικού) στην κόπωση μετά τη θρομβόλυση, ανιχνεύει βιώσιμο μυοκάρδιο ευρισκόμενο σε κίνδυνο και αποτελεί κριτήριο για παραπέρα επεμβατική αγωγή.

92 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου Εκτίμηση συμπτωμάτων μετά από επεμβατική ή συντηρητική αγωγή. Συσχέτιση των σπινθηρογραφικών ευρημάτων με τη γνωστή στεφανιαία ανατομία. Ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη σπινθηρογραφήματος «αναφοράς» πριν από την επεμβατική αγωγή. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς πραγματοποιείται σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου 6 μήνες μετά από αγγειοπλαστική και 5 έτη μετά από «by pass». Ραδιοϊσοτοπική Κοιλιογραφία Η δυνατότητα της ραδιοϊσοτοπικής κοιλιογραφίας (ιδιαίτερα της ισορροπίας) να υπολογίζει με ακρίβεια μικρές διαταραχές της περιοχικής και ολικής καρδιακής λειτουργίας, την καθιστά αξιόπιστη μέθοδο για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής ή επεμβατικής αγωγής.

93

94 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ U/S Το σπινθηρογράφημα υπερτερεί σε ευαισθησία, ενώ το U/S σε ειδικότητα. Το σπινθηρογράφημα υπερτερεί στην ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου και στη δ.δ. νεκρωμένου από hibernating ή stunned μυοκάρδιο. Το U/S είναι εύχρηστο, οικονομικό, χωρίς ακτινική επιβάρυνση, αλλά εξαρτάται σημαντικότατα από την κατάρτιση και την εμπειρία του γιατρού. Δύσκολος ο συνδυασμός U/S με εργομετρική κόπωση. Οι υπέρηχοι παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης εκτίμησης της ανατομίας και λειτουργίας του μυοκαρδίου και των βαλβίδων, απεικόνισης του περικαρδίου και των καρδιακών θρόμβων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι εφικτός και ο υπολογισμός της στεφανιαίας αιματικής ροής.

95 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΜΕ CT KAI MRI ΛΙΓΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Γενικά το σπινθηρογράφημα υπερτερεί στην «λειτουργική απεικόνιση του μυοκαρδιακού ιστού», ενώ CT και MRI στην εκτίμηση της ανατομίας και λειτουργίας της καρδιάς και των στεφανιαίων αρτηριών (ευρήματα ανάλογα της στεφανιογραφίας). Με τη CT είναι δυνατή η εκτίμηση της αποτιτάνωσης των στεφανιαίων αγγείων (calcium score), στοιχείο που φαίνεται να έχει προγνωστική αξία). Μόνο το σπινθηρογράφημα συνδυάζεται με εργομετρική κόπωση. Σαφώς μεγαλύτερη τεκμηρίωση της διαγνωστικής και προγνωστικής αξίας του σπινθηρογραφήματος. Απουσία αλλεργικών αντιδράσεων στα ραδιοφάρμακα.

96 COST- EFFECTIVENESS 61% των ασθενών «υψηλού κινδύνου» επαναταξινομούνται ως «χαμηλού κινδύνου» (άρα δεν χρειάζεται να οδηγηθούν σε στεφανιογραφία) με το σπινθηρογράφημα (Hachamovitch et al, J Am Coll Cardiol. 1996). H υποβολή σε στεφανιογραφία μόνο των ασθενών «μέσου ή υψηλού κινδύνου» για καρδιακό θάνατο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου οδηγεί σε περιορισμό των εξόδων κατά 33.5% (Hachamovitch et al. J Nucl Med. 1996). H επικρατούσα άποψη είναι να πραγματοποιείται στεφανιογραφία μόνο στους ασθενείς με σημαντική πιθανότητα να υποβληθούν σε επέμβαση επαναγγείωσης (by-pass ή PTCA).

97 COST- EFFECTIVENESS Underwood SR, et al EHJ, 20:157, 1999 EMPIRE study Shaw LJ, et al JACC, 33:661, 1999 END study Το συνολικό ετήσιο κόστος των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο στις ΗΠΑ φθάνει τα 30 δις $. Η διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με σταθερά προκάρδια ενοχλήματα που εφαρμόζει το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ως «gate-keeper» πριν την υποβολή τους σε στεφανιογραφία, περιορίζει το κόστος κατά 20 55%, σε διάστημα 2έως 3 ετών (EMPIRE, END studies).

98 ΠΡΟΣΕΧΩΣ!!! Νέες φαρμακολογικές δοκιμασίες: N-0861 (Α1 ανταγωνιστής), CGS-21680, ATL-193, ATL-146e, MRE-0470, CVT-3146 (A2a αγωνιστές) εκλεκτική δράση στα στεφανιαία αγγεία (δεν προκαλούν υπόταση), λιγότερες παρενέργειες. Δυναμικό SPECT σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου: συστήματα τομογραφικής γ-camera πολλαπλών ανιχνευτών (multi detector SPECT systems) ολοκλήρωση του δυναμικού σπινθηρογραφήματος 360 μοιρών σε 5-10 sec μέτρηση / ποσοτικοποίηση μυοκαρδιακής αιμάτωσης, εφεδρειών των στεφανιαίων αγγείων (Coronary Flow Reserve CFR). Συστήματα PET/CT (SPECT/CT): ακριβή δεδομένα για την καρδιακή λειτουργία και την πάχυνση του μυοκαρδίου ταχύτατο attenuation correction λειτουργική (PET/SPECT) και ανατομική (CT) απεικόνιση με μία εξέταση - «fusion». Micro SPECT/PET: ειδικά συστήματα για μελέτες σε πειραματόζωα

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ (ΔΙΑΧΥΣΗΣ)

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ (ΔΙΑΧΥΣΗΣ) ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ (ΔΙΑΧΥΣΗΣ) 25.000 μελέτες/εκατομμύριο ετησίως στις Η.Π.Α.(Berman DS, et al: Semin. Nucl. Med, 37: 2, 2007) 2.000 μελέτες/εκατομμύριο ετησίως στη Μ.Β. πρόβλεψη για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2014-2015 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Παναγιώτης Αν. Γεωργούλιας Αν. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Λάρισα 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες Κλινικές Εφαρμογές του SPECT Σπινθηρογραφήματος Αιματώσεως του Μυοκαρδίου

Κύριες Κλινικές Εφαρμογές του SPECT Σπινθηρογραφήματος Αιματώσεως του Μυοκαρδίου Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κύριες Κλινικές Εφαρμογές του SPECT Σπινθηρογραφήματος Αιματώσεως του Μυοκαρδίου Παναγιώτης Αν. Γεωργούλιας Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ενδιαφέρουσ α περίπτωση ψευδώς αρνητικής δοκιμασίας κόπωσης ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ Σ. Λαγουδάκου, Π. Δερµάτης, Μ. Μαριόλης, Γ. Αρµατάς,

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Περιλαμβάνει: Λήψη ατομικού ιστορικού Κλινική Εξέταση Ηλεκτροκαρδιογράφημα Υπερηχογράφημα

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση ΣΝ. Ανίχνευση βιωσιμότητας Διαστρωμάτωση κινδύνου. Εκτίμηση οξέος θωρακικού πόνου. Μετεμφραγματικά Προεγχειρητικά Γενικά

Διάγνωση ΣΝ. Ανίχνευση βιωσιμότητας Διαστρωμάτωση κινδύνου. Εκτίμηση οξέος θωρακικού πόνου. Μετεμφραγματικά Προεγχειρητικά Γενικά Διάγνωση ΣΝ Εκτίμηση της έκτασης και της βαρύτητας της ΣΝ Ανίχνευση βιωσιμότητας Διαστρωμάτωση κινδύνου Μετεμφραγματικά Προεγχειρητικά Γενικά Εκτίμηση οξέος θωρακικού πόνου Καλύτερη ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ Γ.Ν. ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 11-2-2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε.Κ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς

Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Συνοπτική παρουσίαση διδακτέας ύλης Εισαγωγικά σχόλια Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς Συμφορητική καρδιακή νόσος: - Ορισμός, σχόλια για την αιτιοπαθογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Φώτιος Λάσπας Ακτινοδιαγνώστης Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομείο «Υγεία» Εισαγωγή Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

37 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

37 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΡΟΗΣ (FFR) ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗΣ (DSE) Κεραµιδά Κ, Φλέσσας Δ, Μπολέτη Ο, Πετροπούλου Μ, Λοΐζος Σ, Πανούλας Β, Νιχογιαννόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ανδρέας Πιτταράς Καρδιολόγος - Hypertension Specialist ESH Ass. Prof. George Washington University USA Ασκληπιείο Βούλας Metropolitan General

Διαβάστε περισσότερα

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το Athens Heart Center. Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με www.iatriko.gr Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με κορυφαίο επιστημονικό και νοσηλευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό.

Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό. Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό. Λαγός Ι, Τζ. Δαδούς, Σπυρομήτρος Γ¹, Μπισχινιώτης Θ², Σαββάτης Στ, Κανονίδης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg.

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Εισήχθη στην καρδιολογική κλινική για διερεύνηση πρόσθιου θωρακικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡ. ΚΟΙΛΙΑΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡ. ΚΟΙΛΙΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡ. ΚΟΙΛΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΤΙΦΕΝΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡ. ΚΟΙΛΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ RNV G-SPECT G-PET ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ RADIONUCLIDE VENTRICULOGRAPHY

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ X. ΓΡΑΪΔΗΣ, Δ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Β. ΚΑΡΑΣΑΒΙΔΗΣ, Ε. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Θ. ΜΠΙΤΣΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. i) Ακτινογραφία Θώρακος

1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. i) Ακτινογραφία Θώρακος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY CORE SYLLABUS Πρόκειται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που προτείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙΣΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ECHO, TI? Νίκος Θ. Κουρής, MD, FESC Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙΣΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ECHO, TI? Νίκος Θ. Κουρής, MD, FESC Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙΣΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ECHO, TI? Νίκος Θ. Κουρής, MD, FESC Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Άνδρας 55 χρόνων Χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Καφαντάρης Ι., Μεϊμέτη Ε., Δόνου Α., Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Αικατερίνη Αυγεροπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης Καρδιολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές,

Διαβάστε περισσότερα

Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση

Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση Αθανάσιος Μανώλης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Emory University, Ατλάντα, ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνης Ευθύμιος Επικουρικός Καρδιολόγος ΠΕΔΥ-ΜΥ Ιωαννίνων

Κατερίνης Ευθύμιος Επικουρικός Καρδιολόγος ΠΕΔΥ-ΜΥ Ιωαννίνων Κατερίνης Ευθύμιος Επικουρικός Καρδιολόγος ΠΕΔΥ-ΜΥ Ιωαννίνων No reflow MVO IMH Η άμεση επαναιμάτωση με πρωτογενή αγγειοπλαστική συνιστά την ιδανική θεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενείς με STEMI. Όμως παρά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.Α. ΑΡΡΕΝ,73 ΕΤΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΑ ΤΕΠ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ,ΚΑΤΑΒΟΛΗ,ΖΑΛΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία.

Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία. Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία. ΓΡΑΙΔΗΣ Χ., ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Δ., ΝΤΑΤΣΙΟΣ Α., ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ Β., ΨΗΦΟΣ Β., ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Γ., ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ Κ.,

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος. Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»

Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος. Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» Ασθενής 62 ετών με ΛΕΙΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑ ΔΕΞΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ Το λειομυοσάρκωμα (LMS) της κάτω κοίλης φλέβας

Διαβάστε περισσότερα

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής 1. Άνδρας 55 χρόνων, χωρίς ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έρχεται στα ΤΕΠ λόγω άλγους στην αριστερή περιοχή του στέρνου τις τελευταίες 3 ώρες. Δεν αναφέρει δύσπνοια ή βήχα. Η ενόχληση ελαττώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η στεφανιαία νόσος είναι µία πάθηση των αρτηριών της καρδιάς που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο Μ Α Δ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Σ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Μ Ι Χ. Π Ι Τ Α Ρ Ο Κ Ο Ι Λ Η Σ Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Σ Α Κ Α Ρ Δ Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση There are no translations available. Γιώργος Κολιός Καρδιολόγος Οι ασθενείς με συγκοπή αποτελούν το 2% των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτων περιστατικών. Η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ Επιστημονική Ένωση Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Σύστημα : χαμηλών αντιστάσεων υψηλής ενδοτικότητος

Διαβάστε περισσότερα

Οξύ θωρακικό άλγος Παρουσίαση περιστατικών. Μ.Μαδεμλή Επιστημονική Συνεργάτις ΕΚΠΑ ΠΓΝ «Αττικόν»

Οξύ θωρακικό άλγος Παρουσίαση περιστατικών. Μ.Μαδεμλή Επιστημονική Συνεργάτις ΕΚΠΑ ΠΓΝ «Αττικόν» Οξύ θωρακικό άλγος Παρουσίαση περιστατικών Μ.Μαδεμλή Επιστημονική Συνεργάτις ΕΚΠΑ ΠΓΝ «Αττικόν» Περίπτωση 1 Άνδρας 26ετ Οξύ προκάρδιο άλγος Αύξηση τροπονίνης (400ng/ml) ΗΚΓ ανωμαλίες Ελεύθερο ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Άνδρας 57 ετών προσέρχεται στα επείγοντα νοσοκομείου παραπονούμενος για θωρακικό άλγος που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και αντανακλά στο αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Διημερίδα Τζάνειου 2002 Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια (ΣΚ) αποτελούν μια ιδιαίτερα ανομοιογενή ομάδα ασθενών όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου,

Διαβάστε περισσότερα

Αποφρακτική αρτηριακή νόσος που εντοπίζεται στον καρωτιδικό διχασμό ή στην αρχική μοίρα της έσω καρωτίδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό

Αποφρακτική αρτηριακή νόσος που εντοπίζεται στον καρωτιδικό διχασμό ή στην αρχική μοίρα της έσω καρωτίδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό Αποφρακτική αρτηριακή νόσος που εντοπίζεται στον καρωτιδικό διχασμό ή στην αρχική μοίρα της έσω καρωτίδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί στένωση του αγγειακού αυλού,

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Κωνσταντίνος Αζναουρίδης Επιµελητής Καρδιολογίας 1 η Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Διευθυντής: Καθηγητής Δημήτριος Β. Δουγένης. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2013 2014

ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Διευθυντής: Καθηγητής Δημήτριος Β. Δουγένης. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2013 2014 ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Διευθυντής: Καθηγητής Δημήτριος Β. Δουγένης Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2013 2014 ΠΑΤΡΑ, Οκτώβριος 2013 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Διευθυντής:

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά

Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά 1. Ιστορικό 2. Κλινική εξέταση 3. Εργαστηριακός έλεγχος Αιματολογικός Απεικονιστικός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των αχρήστων γίνεται από το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Μια πολύτιμη μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου Δρ. Ηλίας Κ. Καραμπίνος, MD, FESC, Καρδιολόγος,

Μια πολύτιμη μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου Δρ. Ηλίας Κ. Καραμπίνος, MD, FESC, Καρδιολόγος, Μια πολύτιμη μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου Δρ. Ηλίας Κ. Καραμπίνος, MD, FESC, Καρδιολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών, Ηχωκαρδιογραφικό Τμήμα Εισαγωγή Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία εισήχθη στην κλινική

Διαβάστε περισσότερα

22ο ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

22ο ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ. Ν. «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη Διευθυντής: Ιωάννης Τσιτουρίδης 22ο ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR Χ.ΓΡΑΙ ΗΣ,. ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ, Ν.ΧΑΜΟΥΡΑΤΙ ΗΣ ΑΙΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ EUROMEDICA-ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1 ης ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γυναίκα ηλικίας 82 ετών προσήλθε

Διαβάστε περισσότερα

So much time, so little to say

So much time, so little to say So much time, so little to say > 6 εκ ασθενείς επισκέπτονται τα ΤΕΠ στις ΗΠΑ για ΘΠ ~ 5% του συνόλου των περιστατικών στα ΤΕΠ Δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καρδιαγγειακές αιτίες ΘΠ Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΑΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚΤΥΛΙΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΑΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚΤΥΛΙΤΙΔΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΑΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚΤΥΛΙΤΙΔΑ Σαατσόγλου Βασιλική Ειδικευόμενη καρδιολογίας ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝ ΔΡΑΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ Η παρουσίαση περιστατικού μη αποφρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Ιωάννης Μ. Παληός Διευθυντής τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς, METROPOLITAN HOSPITAL Δηλώσεις: Ο παρουσιαστής δεν έλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ Χ.ΓΡΑΙ ΗΣ,Γ.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.ΜΑΜΑ ΑΣ,. ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ, Θ.ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ,.ΚΟΥΛΑΞΗΣ, Γ.ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΜΑΔΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΜΑΔΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Διαδερμική Στεφανιαία Παρέμβαση (ΔΣΠ) στο στέλεχος και σε δύο γηγενή αγγεία, σε δις αποφραχθέν μόσχευμα αριστερής έσω μαστικής αρτηρίας. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Άνδρας, 44 ετών, προσήλθε για στεφανιογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Συζήτηση κλινικών περιπτώσεων (Απεικόνιση στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα) Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία»

Συζήτηση κλινικών περιπτώσεων (Απεικόνιση στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα) Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία» Συζήτηση κλινικών περιπτώσεων (Απεικόνιση στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα) Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία» 3,60% 5,10% 5,20% 2,10% 1,80% 1,60% 2,90% Leading causes

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ S.C.D. V.A. C.A.D. Καταστάσεις που προδιαθέτουν σε εμφάνιση αρρυθμιών με την άσκηση. Υγιή άτομα Στεφανιαία νόσο Πρόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Τριάντης Γεώργιος Καρδιολόγος ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ-ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2014 Θεσσαλονίκη Νεφραγγειακή νόσος, εντόπιση και χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προϋπάρχουν της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

στη διάγνωση της Πνευμονικής Εμβολής

στη διάγνωση της Πνευμονικής Εμβολής Το σπινθηρογράφημα πνευμόνων στη διάγνωση της Πνευμονικής Εμβολής Χάρις Γιαννοπούλου Πυρηνικός ιατρός Αν. Διευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» Πόσο επιτακτική είναι η ορθή διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Μικροαγγειακή στηθάγχη (σύνδρομο Χ)

Μικροαγγειακή στηθάγχη (σύνδρομο Χ) Μικροαγγειακή στηθάγχη (σύνδρομο Χ) Αθηνόδωρος Ν. Νικητόπουλος Επεμβατικός Καρδιολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Δεν έχω να δηλώσω κάποια αντίθεση συμφερόντων για την παρούσα ομιλία Τυπικό Στηθαγχικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ - ΚΝΣ Στοιχεία Ανατομίας Φυσιολογίας

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ - ΚΝΣ Στοιχεία Ανατομίας Φυσιολογίας Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2014-2015 Σπινθηρογραφική Απεικόνιση Εγκεφάλου - ΚΝΣ Παναγιώτης Αν. Γεωργούλιας Αν. Καθηγητής Πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Κεραμιδά, Ν. Κουρής, Γ. Μακαβός, Π. Κωστάκου, Β. Κωστόπουλος, Γ. Ψαρρού, Χ.Δ. Ολύμπιος Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»

Κ. Κεραμιδά, Ν. Κουρής, Γ. Μακαβός, Π. Κωστάκου, Β. Κωστόπουλος, Γ. Ψαρρού, Χ.Δ. Ολύμπιος Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» Κ. Κεραμιδά, Ν. Κουρής, Γ. Μακαβός, Π. Κωστάκου, Β. Κωστόπουλος, Γ. Ψαρρού, Χ.Δ. Ολύμπιος Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» Η ΛΕΒΟΣΙΜΕΝΤΑΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑ Iνότροπος παράγοντας που δρα μέσω αύξησης της ευαισθητοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΑΜΑ Τ. ΕΓΓΛΕΖΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ Tuesday, March 10, 15 Tuesday, March 10, 15 Δεν έχω καμία σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ακτινολόγος ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ καρδιολόγος Τι είναι αξονική στεφανιογραφία; Είναι μέθοδος απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων με πολυτομικό αξονικό τομογράφο

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πνευμονική Εμβολή Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πήξη αίματος Αιμόσταση: διακοπή της απώλειας αίματος Μηχανισμοί αιμόστασης : Αγγειοσύσπαση

Διαβάστε περισσότερα

Stress Echo. σε ιαβητικούς Ασθενείς. Θεοδώρα Α. Ζαγκλαβάρα, MD, PhD Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ηχοκαρδιογραφίας EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Stress Echo. σε ιαβητικούς Ασθενείς. Θεοδώρα Α. Ζαγκλαβάρα, MD, PhD Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ηχοκαρδιογραφίας EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Stress Echo σε ιαβητικούς Ασθενείς Θεοδώρα Α. Ζαγκλαβάρα, MD, PhD Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ηχοκαρδιογραφίας EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Η επίδραση του βαθμού της στένωσης στη βασική στεφανιαία ροή

Διαβάστε περισσότερα

Αξονική Στεφανογραφία: Ο ρόλος της στη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου - Συσχετισμός με την Επεμβατική και τη Μαγνητική Στεφανογραφία.

Αξονική Στεφανογραφία: Ο ρόλος της στη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου - Συσχετισμός με την Επεμβατική και τη Μαγνητική Στεφανογραφία. Αλέξανδρος Καλλιφατίδης - Αξονική Στεφανογραφία 41 Αξονική Στεφανογραφία: Ο ρόλος της στη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου - Συσχετισμός με την Επεμβατική και τη Μαγνητική Στεφανογραφία. Αλέξανδρος Καλλιφατίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΒΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2016 Το φάσμα των κοιλιακών αρρυθμιών κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ Ευθυμιάδου Ρωξάνη Αναπληρώτρια Διευθύντρια Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου και τμήματος PET-CT Θεραπευτήριο «Υγεία» ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία»

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία» Βαΐα Κ.Δερβένη, Α.Τερτίπη, Ε.Σινιοράκης, Σ.Λυμπέρη Γυναίκα 27 ετών Ελεύθερο ατομικό ιστορικό Καπνίστρια (το τελευταίο δίμηνο) Έντονη σωματική

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Ποια στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή μας δίνει η δοκιμασία κόπωσης; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα χρησιμοποιείται κυρίως ως αναίμακτη

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία SOO-YEON JUNG, Department of cardiology, St. Vincent s Hospital,

Διαβάστε περισσότερα

-Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες

-Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018 08:30-10:00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 10:00-11:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Μυοκαρδιοπάθειες -Γενετική και μυοκαρδιοπάθειες -Ανοσιακοί μηχανισμοί στις μυοκαρδιοπάθειες -Καναλοπάθειες 11:00-12:00

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Παθολόγος Αξιολόγηση βαρύτητας περιστατικού - Από την βαρύτητα των κλινικών σημείων (αναπνευστική συχνότητα >35, ταχυκαρδία,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός του κλάσματος στεφανιαίας εφεδρείας ροής (FFR).

Προσδιορισμός του κλάσματος στεφανιαίας εφεδρείας ροής (FFR). Προσδιορισμός του κλάσματος στεφανιαίας εφεδρείας ροής (FFR). Ευάγγελος Α. Ρέππας Επεμβατικός καρδιολόγος Αιμοδυναμικό εργαστήριο. Κλινική Άγιος Λουκάς - Θεσσαλονίκη Σε ποιόν πρέπει να συστήσουμε αγγειοπλαστική;

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Μαυραγάνη Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµός Ταξινόµηση Επιδηµιολογία Παθογένεια Κλινική εικόνα. Επιπλοκές Πρόγνωση Προσέγγιση Θεραπεία Πρόληψη

Ορισµός Ταξινόµηση Επιδηµιολογία Παθογένεια Κλινική εικόνα. Επιπλοκές Πρόγνωση Προσέγγιση Θεραπεία Πρόληψη Καρδιακή Ανεπάρκεια Ορισµός Ταξινόµηση Επιδηµιολογία Παθογένεια Κλινική εικόνα Διαγνωστικά κριτήρια Επιπλοκές Πρόγνωση Προσέγγιση Θεραπεία Πρόληψη Η ικανότητα της καρδιάς να ανταποκρίνεται άµεσα στις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η καρδιακή ανεπάρκεια προέρχεται από τη μειωμένη ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, από και προς τον υπόλοιπο οργανισμό. Η σοβαρότητα της νόσου ποικίλει από ελαφριά, μέχρι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κυκλοφορικό σύστημα Αιμοφόρο 1. 2. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Λεμφοφόρο Αρτηρίες Λεμφικά τριχοειδή Φλέβες

Διαβάστε περισσότερα

Η αξονική στεφανιογραφία έχει θέση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων

Η αξονική στεφανιογραφία έχει θέση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων Σεμινάριο Ομάδων Εργασίας ΕΚΕ, Φεβρουάριος 2010 Ομάδα Εργασίας Επιδημιολογίας, Πρόληψης και Μεταβολικού Συνδρόμου Η αξονική στεφανιογραφία έχει θέση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαγνητική Τομογραφία της καρδιάς στην διάγνωση της αμυλοείδωσης

Η Μαγνητική Τομογραφία της καρδιάς στην διάγνωση της αμυλοείδωσης Η Μαγνητική Τομογραφία της καρδιάς στην διάγνωση της αμυλοείδωσης Νικόλαος Λ. Κελέκης Καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής Β Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Ρόλος της ΜΤ στις μυοκαρδιοπάθειες

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΙΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟΥ

ΡΑΔΙΟΙΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟΥ ΡΑΔΙΟΙΣΟΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟΥ Η Ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία ( ΡΚ, radionuclide angiography η equilibrium radionuclide ventriculography η gated blood pool imaging) αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Βαλβιδοπάθειες. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Βαλβιδοπάθειες. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βαλβιδοπάθειες Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ Τύποι βαλβίδων Μηνοειδείς 3 πτυχές Αορτική, πνευμονική Κολποκοιλιακές 2 ή 3 γλωχίνες Μιτροειδής, τριγλώχινα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ARDS - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΝΟ Παρουσίαση περιστατικού ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» Παρουσίαση περιστατικού Από τον απεικονιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν: κατάγµατα λεκάνης και δεξιού άνω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ Η.Α. Σανίδας 1, Ν. Δαλιάνης 1, Δ. Παπαδόπουλος 1, Γ. Αναστασιάδης 1, Χ. Κολιάκη 2, Δ. Παναγιωτάκος

Διαβάστε περισσότερα

«Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως»

«Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως» «Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως» Δημόπουλος Σταύρος, Παθολόγος-Εντατικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης, ΕΚΠΑ 2 ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον

Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον Παππάς Κωνσταντίνος Καρδιολόγος- Δντής ΕΣΥ Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων ΔΙΑΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

24-26 January καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

24-26 January καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια 24-26 January 2014 Under the Auspices: Hellenic Cardiovascular Research Society Organization: Κosmos Travel Venue: Divani Apollon Palace, Kavouri επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα