ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαπραγμάτευση παίξιμο ρόλων Ent-teach Κεφάλαιο 7 Στρατηγικές εξόδου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαπραγμάτευση παίξιμο ρόλων Ent-teach Κεφάλαιο 7 Στρατηγικές εξόδου"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαπραγμάτευση παίξιμο ρόλων Ent-teach Κεφάλαιο 7 Στρατηγικές εξόδου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Η εκπαιδευτική δραστηριότητα αποσκοπεί στο να εξασκήσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες των μαθητών χρησιμοποιώντας ρόλους. Συγκεκριμένα δυο μαθητές διαπραγματεύονται με βάση κάποιο ρόλο μπροστά στη τάξη ενώ παράλληλα τρεις άλλοι μαθητές ορίζονται στο να παρακολουθήσουν τη σκηνή της διαπραγμάτευσης και να κάνουν τα σχόλιά τους. Οι υπόλοιποι μαθητές αποτελούν το κοινό. Ο δάσκαλος χωρίζει την τάξη σε πέντε ομάδες κάθε ομάδα αποτελείται από 5 μαθητές (αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της τάξης). Ο δάσκαλος θα επιλέξει 2 μαθητές στους οποίους θα δώσει από ένα ρόλο και βάσει αυτού θα πρέπει να διαπραγματευτούν. Επίσης ο δάσκαλος θα επιλέξει ακόμη τρεις μαθητές οι οποίοι θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο συμμαθητών τους έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν σχόλια σχετικά με το τι ήταν καλό και τι μπορεί να βελτιωθεί όσον αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ο δάσκαλος θα δώσει στους τρεις αυτούς μαθητές ένα φυλλάδιο πάνω στο οποίο θα σημειώνουν τα σχόλιά τους. Στάδιο 1: Χωρίστε τη τάξη σε πέντε ομάδες των πέντε μαθητών. Αφήστε τους μαθητές να συζητήσουν το διαχωρισμό των εργασιών και μετέπειτα παρουσιάστε τις συμβουλές διαπραγμάτευσης όπως αυτές καταγράφονται στο Ent-teach Κεφάλαιο 7: Στρατηγικές εξόδου (Προσάρτημα 1). Μαθητής 1: Διαπραγματευτής 1 Μαθητής 2: Διαπραγματευτής 2 Μαθητής 3: Παρατηρητής 1 Μαθητής 4: Παρατηρητής 2 Μαθητής 5: Παρατηρητής 3 Στάδιο 2: Δώστε σε ένα φυλλάδιο την περιγραφή των ρόλων (μια από τις κάρτες στο Προσάρτημα 2) στους δύο μαθητές-διαπραγματευτές κάθε ομάδας. Οι κάρτες περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που θα πρέπει να κάνουν οι διαπραγματευόμενοι. Σιγουρευτείτε πως οι μαθητές δε θα συζητήσουν τις προσφορές τους από πριν! Δώστε το φυλλάδιο των παρατηρήσεων στους τρεις παρατηρητές (Προσάρτημα 3). Δώστε 10 λεπτά για μελέτη των ρόλο. Στάδιο 3: Τοποθετήστε ένα τραπέζι με δυο καρέκλες μπροστά στη τάξη για τους διαπραγματευτές και μια σειρά με τρεις καρέκλες για την επιτροπή (παρατηρητές). Αφήστε σε κάθε διαπραγματευτική ομάδα από 5 λεπτά (ενώ οι παρατηρητές κρατούν σημειώσεις) και μετέπειτα ακόμη τρία λεπτά στους παρατηρητές να κάνουν τα σχόλιά τους.

2 Πρόβλημα Το κεφάλαιο περιγράφει στρατηγικές εξόδου και στρατηγικές διαπραγμάτευσης. Για να μπορέσουν οι μαθητές να γίνουν ικανοί διαπραγματευτές θα πρέπει να εξασκηθούν. Αφού οι μαθητές ολοκληρώσουν το κεφάλαιο και την αξιολόγησή τους στις στρατηγικές εξόδου θα πρέπει να τα εφαρμόσουν πλέον στη πράξη. Χρονοδιάγραμμα Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Μέσα σε αυτό το χρόνο συμπεριλαμβάνετε η εισαγωγή και η επεξήγηση από το δάσκαλο, η εκτέλεση των σταδίων 1,2 και 3, τα σχόλια και η ανακεφαλαίωση. Ομάδα Στόχος ΕΕΚ μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το κεφάλαιο της Στρατηγικής Εξόδου. Το πεδίο εξειδίκευσης του μαθητή δεν έχει σημαντική βαρύτητα. Στόχος Η ανάπτυξη των διαπραγματευτικών ικανοτήτων των μαθητών και η εφαρμογή των Διαπραγματευτικών Στρατηγικών του Harvey Mackay όπως αυτές παρουσιαστήκαν στο κεφάλαιο 7: Στρατηγικές Εξόδου. Αποτελέσματα μάθησης Χρησιμοποιώντας ρόλους στην ανάπτυξη διαπραγματευτικών ικανοτήτων προετοιμάζει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν αποτελεσματικές διαπραγματευτικές στρατηγικές για κάθε περίπτωση. Οι μαθητές αναπτύσσουν την ικανότητα καθώς και τις γνώσεις να χρησιμοποιούν πειστική γλώσσα και να αποκτήσουν σημαντικές πληροφορίες για την άλλη πλευρά. Αξιολόγηση Η αξιολόγηση του δασκάλου βασίζεται στο πως οι δυο μαθητές διαπραγματεύονται μεταξύ τους και στα σχόλια των τριών μαθητών που παρακολουθούν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι με αυτό τον τρόπο ο δάσκαλος μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσο οι μαθητές έχουν κατανοήσει τη θεωρία της Διαπραγματευτικής Στρατηγικής που βρίσκεται στο Κεφάλαιο 7: Στρατηγικές Εξόδου.

3 Τεχνολογία Δε χρειάζεται - Ο δάσκαλος καθοδηγεί την εκπαιδευτική δραστηριότητα προφορικά. Μέθοδοι Προφορική εισαγωγή από το δάσκαλο Στάδιο 1: διαχωρισμός ομάδων, μελέτη των συμβουλών διαπραγμάτευσης και διαχωρισμός εργασιών (με βάση το Προσάρτημα 1). Στάδιο 2: προετοιμασία της διαπραγμάτευσης (χρησιμοποιώντας τα Προσαρτήματα 2 και 3). Στάδιο 3: Παίξιμο ρόλων - Διαπραγμάτευση Ανακεφαλαίωση από το δάσκαλο. Ομάδα Η εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να καθοδηγηθεί από ένα δάσκαλο και όλη η τάξη μπορεί να συμμετέχει ως μια ομάδα. Πόροι Προσάρτημα 1, 2 και 3

4 Προσάρτημα 1 Στρατηγικές διαπραγμάτευσης Άκρες 1 Ποτέ μην δέχεστε μια πρόταση αμέσως, όσο καλή και αν ακούγεται. Άκρες 2 Ποτέ μην διαπραγματεύεστε μόνος σας. Από τη στιγμή που θα κάνετε μια προσφορά και το άλλο μέρος δεν θα τη δεχτεί, μην κάνετε άλλη προσφορά. Πάρτε μια αντίθετη προσφορά. Είναι ένα σημάδι αδυναμίας, όταν μειώσετε τις δικές σας απαιτήσεις χωρίς ο αντίπαλος να μειώσει τις δικές του. Άκρες 3 Ποτέ μην σταματάτε μια συμφωνία όταν κάποιος λέει ότι θέλει την έγκριση του αφεντικού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαπραγματευτούν εκ νέου όποια συμφωνία τους προσφέρετε. Άκρες 4 Αν δεν μπορείτε να πείτε ναι, πείτε όχι. Επειδή μία συμφωνία μπορεί να γίνει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει. Άκρες 5 Επειδή απλά δείχνει μη διαπραγματεύσιμο δεν σημαίνει ότι δεν είναι. Πάρτε το«πρότυπο συμβόλαιο». Μπορεί ένας έξυπνος διαπραγματευτής να αναφέρει έναν όριο και να καταφέρει να ξεφύγει με αυτό, αλλά όλο αυτό ονομάζεται μπλόφα. Άκρες 6 Προετοιμαστείτε για τη συμφωνία. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την άλλη πλευρά. Το ένστικτο δεν είναι αγώνας για την πληροφορία. Άκρες 7 Προετοιμάστε. Κάντε πρακτική. Ζητήστε από κάποιον να παίξει την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, εναλλαγή ρόλων. Το ένστικτο δεν είναι αγώνας για την προετοιμασία. Άκρες 8 Προσέξτε τον τελευταίο διαπραγματευτή. Προσποιούνται αδιαφορία ή αγνοούν χρονοδιαγράμματα και είναι συχνά ακριβώς ο τρόπος ενός διαπραγματευτή που προσπαθεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτός δεν νοιάζεται αν κάνετε την συμφωνία ή όχι. Άκρες 9 Να είστε καλός,αν δεν μπορείτε να είστε, φύγετε και αφήστε κάποιον άλλον να κάνει Άκρες 10 Άκρες 11 Άκρες 12 Άκρες 13 Άκρες 14 τη συμφωνία. Μια συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί όταν και τα δύο μέρη βλέπουν τα οφέλη αν την ολοκληρώσουν Ένα όνειρο είναι μια συμφωνία και δεν έχει σημασία τι θα πληρώσετε για αυτό. Ρυθμίστε τη σκηνή. Πείτε την ιστορία. Δημιουργήσει ενθουσιασμό. Βοηθήστε την άλλη πλευρά να απεικονίσει τα οφέλη, και θα πωλήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Παρακολουθήστε ταινίες παιχνιδιού. Κορυφαίοι παίκτες σε κάθε παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματευτών, ενημερώνονται αμέσως μετά από κάθε σημαντική συνεδρίαση. Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του. Θα πρέπει να καταλάβετε τι θέλουν πραγματικά. Συμπέρασμα: Επειδή, ο λόγος που δίνεται δεν είναι ο πραγματικός, μπορείτε να εξαλείψετε το συγκεκριμένο λόγο. Αφήστε πάντα την άλλη πλευρά να μιλήσει πρώτη. Η πρώτη τους προσφορά μπορεί να σας εκπλήξει και να είναι καλύτερη από αυτή που περιμένατε.

5 Προσάρτημα 2 Περιγραφές ρόλο 1 ος Ρόλος 2 ος Ρόλος 1 ος Αγοραστής: Προσπαθείς να αγοράσεις ένα δερμάτινο σακάκι από κάποιο πωλητή που βρίσκεται στο δρόμο σε μια ξένη χώρα όπου η αναλογία του νομίσματος είναι 50, 000 προς 1 του δικού σου νομίσματος. Σου αρέσει πολύ το σακάκι γιατί έχει καλή εφαρμογή, είναι καλοραμμένο και έχει πολύ καλό στυλ. Μπορείς να διαπραγματευτείς μια αποδεκτή τιμή και για τους δυο; Έχει μονάδες από το τοπικό νόμισμα και 100 μονάδες από το δικό σου. Έχει επίσης μαζί σου και τις πιστωτικές σου κάρτες. Αποφάσισε πόσα χρήματα θέλεις να πληρώσεις και τις τακτικές που θα εφαρμόσεις για να κάνεις παραχωρήσεις. Στη χώρα σου ένα αντίστοιχο σακάκι θα στοίχιζε 130 μονάδες από το νόμισμά σου. 1 ος Πωλητής/Έμπορος: Έχεις πουλήσει 7 ίδια σακάκια σε ξένους μέσα στις τελευταίες μέρες. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης ήταν μονάδες και η υψηλότερη τιμή πώλησης που πέτυχες ήταν μονάδες. Οι περισσότεροι ξένοι δε μπήκαν στη διαδικασία να διαπραγματευτούν μαζί σου. Το σακάκι εσένα σου στοίχισε μονάδες. Γνωρίζεις πως μπορείς να τα αγοράσεις ακόμη πιο φθηνά με ξένο συνάλλαγμα. Κατ ακρίβεια με 30 μονάδες από το νόμισμα του αγοραστή θα μπορείς να αγοράσεις ακόμη ένα σακάκι. Όμως είσαι αποφασισμένος να κάνεις μια επικερδή συμφωνία. 2 ος Αγοραστής: Θέλεις να αγοράσεις ένα νέο πλυντήριο. Πρέπει να επισκεφτείς το κατάστημα με τα ηλεκτρικά είδη για να δεις εάν ο βοηθός πωλήσεων σου κάνει κάποια έκπτωση. Έχεις συγκεκριμένο προϋπολογισμό για αυτή την αγορά αλλά θα μπορούσες να ανταποκριθείς θετικά σε περίπτωση που θα σου πρόσφεραν την ευκαιρία αποπληρωμής με άτοκες δόσεις. Μπορείς να πληρώνεις μέχρι και 50 κάθε μήνα για αποπληρωμή της πίστωσης. 3 ος Ενοικιαστής: Συναντάς τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος που ενδιαφέρεσαι να ενοικιάσεις. Είναι ένα πολύ μικρό διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο όροφο και το κτίριο δε διαθέτει ανελκυστήρα. Παρόλα αυτά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κι εσένα σου αρέσει πάρα πολύ. Η αρχική τιμή που ζητά ο ιδιοκτήτης είναι 600,- και θα διαπραγματευτείς για 450. Θα μπορείς τελικά να συμφωνήσεις για 500 εάν συμπεριλαμβάνεται στη τιμή και το ηλεκτρικό ρεύμα. 4 ος Πωλητής: Πουλάς το παλιό σου ποδήλατο. Παρόλο που σου κόστισε 200 τώρα είναι 8 χρονών έτσι η ελάχιστη τιμή πώλησης που θα μπορούσες να το πουλήσεις είναι ος Πωλητής: Είσαι ένας μικροπωλητής φρούτων και λαχανικών και η ώρα είναι 11:45 πμ. Η αγορά κλείνει σε 15 λεπτά. Σου έχουν μείνει 20 πεπόνια τα οποία είναι ώριμα και δε θα μπορείς να τα πουλήσεις την επόμενη μέρα άρα θα ήταν καλύτερο να τα πουλήσεις τώρα. Έχετε πληρώσει 20 ευρώ για αυτά τα πεπόνια και δε θα δεχτείς κάτι λιγότερο από αυτό το ποσό. 2 ος Βοηθός Πωλήσεων: Είσαι βοηθός πωλήσεων σε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη. Μπορείς να προσφέρεις στους πελάτες τη δυνατότητα αποπληρωμής σε άτοκες δόσεις. Το Miele Turbowash βρίσκεται σε προσφορά αυτή τη περίοδο. Το πλυντήριο έχει μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως τη πλύση με κρύο νερό. Η τελική τιμή πώλησης βρίσκεται στα 319,-. ( 26,60 μηνιαία δόση για 12 μήνες. 3 ος Σπιτονοικοκύρης: Eίσαι ο ιδιοκτήτης ενός στούντιο στο Παρίσι και θα συναντήσεις έναν πιθανόν ενοικιαστή. Το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό και βρίσκεται στο 4 ο όροφο μιας οικοδομής χωρίς ανελκυστήρα. Έχει ένα καθιστικό-κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και ένα πολύ μικρό ντους με τουαλέτα. Εδώ και πολύ καιρό προσπαθείτε να ενοικιάσετε το 20 m2 διαμέρισμα στα 600 αλλά τώρα είστε διατεθειμένος να το μειώσετε στα 500 σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος αξιόπιστος ενοικιαστής. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ χαμηλός γιατί το διαμέρισμα είναι πολύ καλό μονωμένο, οπότε είσαι έτοιμος να συμπεριλάβεις το λογαριασμό του ρεύματος μέσα στο ενοίκιο αν προκύψει στη διαπραγμάτευση. 4 ος Αγοραστής: Έχεις δει ένα ποδήλατο το οποίο σε ενδιαφέρει να αγοράσεις. Διαπραγματεύσου τη τιμή μαζί με τον πωλητή. Το ποδήλατο φαίνεται να στοιχίζει τουλάχιστο 100 αλλά θα σε χαροποιούσε ιδιαίτερα αν μπορούσες να το αγοράσεις σε χαμηλότερη τιμή. 5 ος Αγοραστής: Επισκέπτεσαι την αγορά λίγο πριν κλείσει και χρειάζεσαι να αγοράσεις 20 πεπόνια για να τα προσφέρεις ως πρώτο πιάτο σε ένα πάρτι που διοργανώνεις. Διαπραγματεύεσαι την τιμή πώλησης των πεπονιών μαζί με τον πωλητή έχοντας υπόψη ότι η τιμή πώλησης αυτής της ποιότητας πεπονιών είναι τουλάχιστον 40 ευρώ.

6 Προσάρτημα 3 Σχόλια Επιβλέπων Όνομα Επιβλέπων: Όνομα Διαπραγματευτή 1:... Ρόλος:... Τι πήγε καλά; Τι θα μπορούσε να βελτιώσει ο διαπραγματευτής για να έχει καλύτερα αποτελέσματα; Όνομα Διαπραγματευτή 2:... Ρόλος:... Τι πήγε καλά; Τι θα μπορούσε να βελτιώσει ο διαπραγματευτής για να έχει καλύτερα αποτελέσματα;

7. Στρατηγικές εξόδου. Έκδοση των φοιτητών

7. Στρατηγικές εξόδου. Έκδοση των φοιτητών 7. Στρατηγικές εξόδου Έκδοση των φοιτητών 1. Λόγοι για να εξέλθεις από μια επιχείρηση 2. Στρατηγικές εξόδου 3. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία διάθεσης 4. διαδικασία πώλησης 5. Στρατηγικές διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis Ενότητα 3: Διανομή Εισαγωγή στη Διανομή Dr. Natalie Dimitriadis 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΔΙΑΝΟΜΗ Εισαγωγή στη Διανομή Σ 3 1. Μέθοδοι Διανομής Σ 5 1.1. Απ ευθείας Πωλήσεις Σ 5 1.1.1. Προσωπικές Πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

WILLIAM LITTLEWOOD Communicative Language Teaching. An Introduction. Cambridge, Cambridge University Press, 1981 (απόδοση Α.

WILLIAM LITTLEWOOD Communicative Language Teaching. An Introduction. Cambridge, Cambridge University Press, 1981 (απόδοση Α. WILLIAM LITTLEWOOD Communicative Language Teaching. An Introduction. Cambridge, Cambridge University Press, 1981 (απόδοση Α.Χατζηδάκη) 1. ΕΙΔΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ο Littlewood διακρίνει τις επικοινωνιακές

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας Franchise

Επιλέγοντας Franchise Επιλέγοντας Franchise Άρθρο του Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντή της εταιρείας συμβούλων THE FRANCHISE CO. και Διευθύνοντα Συμβούλου της Dale Carnegie Training Hellas Ο άνθρωπος δεν μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικές Πωλήσεις και Προσαρμοστικότητα Μελέτη Περίπτωσης Εταιρίας Πληροφορικής

Προσωπικές Πωλήσεις και Προσαρμοστικότητα Μελέτη Περίπτωσης Εταιρίας Πληροφορικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (E-MBA) Διπλωματική Εργασία: Προσωπικές Πωλήσεις και Προσαρμοστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

www.yourchoice.vic.gov.au Τα Δικαιώματά σας σχετικά με την Τιμολόγηση Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου των Εμπόρων Λιανικής Πώλησης

www.yourchoice.vic.gov.au Τα Δικαιώματά σας σχετικά με την Τιμολόγηση Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου των Εμπόρων Λιανικής Πώλησης Τα Δικαιώματά σας σχετικά με την Τιμολόγηση Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου των Εμπόρων Λιανικής Πώλησης Οι πληροφορίες που βρίσκονται μέσα σ αυτές τις σελίδες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε: Ορισμένους

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Αριστοτέλους 46, 104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 8544666, Fax. 210 8543636 www.imegsevee.gr, info@imegsevee.gr ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ...5 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΏΝ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ...5 ΠΗΓΈΣ ΤΩΝ ΙΔΕΏΝ ΊΔΡΥΣΗΣ...6 Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΙΔΈΑΣ ΓΙΑ ΝΈΑ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ...8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς βήμα.

Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς βήμα. Επιχειρηματικότητα Κάνε το μόνη σου Επιχειρησιακό πλάνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ECO-TRIPPER. Οδηγός εφαρμογής

ECO-TRIPPER. Οδηγός εφαρμογής ECO-TRIPPER Οδηγός εφαρμογής Περιεχόμενα Εισαγωγή...4 ECO-TRIPPER...5 2.1 Βασική έκδοση του ECO-TRIPPER... 6 A. Έναρξη: συνεδρία συζήτησης... 7 B. Ταινία μικρού μήκους... 8 Γ. Εβδομάδα ECO-TRIP... 10 Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΜΜΕ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ.

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΜΜΕ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΜΜΕ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. ΕΚΠΩΝΗΣΗ: ΠΕΡΓΑΜΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας»

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ για την διδασκαλία της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» Επιμέλεια Εργασίας: Χαρκιολάκης Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

K r i t i k i P u b l i s h i n g - d r a f t

K r i t i k i P u b l i s h i n g - d r a f t Κεφάλαιο 1 Η αγορά Το συμβατικό πρώτο κεφάλαιο ενός βιβλίου μικροοικονομικής αποτελεί μια πραγμάτευση των «ορίων και των μεθόδων» της Οικονομικής. Παρόλο που το αντικείμενο αυτό μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι ένα Business Plan;... 3 Ποιους

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη επιχείρησης

Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη επιχείρησης Επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση και ανάπτυξη επιχείρησης 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη ανάμεσα στους επιχειρηματίες, είναι ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, με άλλα λόγια, η προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΠΑΤΡΙΔΑ... 4 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΥΓΩ... 9 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ... 13 ΤΑΞΙΔΙ... 17 ΑΦΙΞΗ... 21 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 27 ΚΛΕΙΣΙΜΟ...

Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΠΑΤΡΙΔΑ... 4 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΥΓΩ... 9 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ... 13 ΤΑΞΙΔΙ... 17 ΑΦΙΞΗ... 21 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 27 ΚΛΕΙΣΙΜΟ... 1 Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΠΑΤΡΙΔΑ... 4 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΥΓΩ... 9 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ... 13 ΤΑΞΙΔΙ... 17 ΑΦΙΞΗ... 21 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 27 ΚΛΕΙΣΙΜΟ... 32 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ονοµάζοµαι Resil και είµαι δεκαοκτώ ετών. Κατάγοµαι

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA VII ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ/ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ENOTHTA VII ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ/ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ENOTHTA VII ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ/ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ AGORA EUROPE II - COMMON INTEGRATED MANAGEMENT E-LEARNING SYSTEM FOR THE DEVELOPMENT OF PROFESSIONAL COMPETITION SKILLS IN THE SMALL SCALE URBAN COMMERCE IN

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ONLINE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (E-COMMERCE AND ONLINE SHOP COMPARATIVE ANALYSIS)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ONLINE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (E-COMMERCE AND ONLINE SHOP COMPARATIVE ANALYSIS) ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΦΩΤΙΟΣ Α.Μ. 8916 ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Α.Μ 13155 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ONLINE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (E-COMMERCE AND ONLINE SHOP

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΕΝΕΞΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕ Ο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΙΤΑΝΗ Υποβλήθηκε ως απαιτούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα θέματα στα οποία δίνεται όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα Αναλυτικά Προγράμματα διαφόρων χωρών ανά το παγκόσμιο είναι η διδασκαλία των

Ένα από τα θέματα στα οποία δίνεται όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα Αναλυτικά Προγράμματα διαφόρων χωρών ανά το παγκόσμιο είναι η διδασκαλία των ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ένα από τα θέματα στα οποία δίνεται όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα Αναλυτικά Προγράμματα διαφόρων χωρών ανά το παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το status των δισκογραφικών studios στην Ελλάδα του σήμερα, ως κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε το λογαριασμό της ηλεκτρικής σας ενέργειας και του φυσικού σας αερίου

Πώς να διαχειριστείτε το λογαριασμό της ηλεκτρικής σας ενέργειας και του φυσικού σας αερίου Πώς να διαχειριστείτε το λογαριασμό της ηλεκτρικής σας ενέργειας και του φυσικού σας αερίου Ένας οδηγός για τους Βικτοριανούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 8

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 8 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 8 Η πρόβλεψη της ζήτησης Αθήνα 2012 τετράδιο 8 Η πρόβλεψη της ζήτησης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο Γιάννης έχει πρόβλημα καθορισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Η αγορά εργασίας σήμερα - Ευκαιρίες μέσα στην κρίση Ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας συνεχώς αλλάζει. Οι ταχέως εξελισσόμενες οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα