ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INCENDI Ο ΗΓΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ARC GIS 9.2

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1)Περιγραφή της δοµής της Γεωγραφικής Βάσης εδοµένων 2)Εισαγωγή στις λειτουργίες του Arc Catalog 3)Εισαγωγή στις λειτουργίες του Arc Map 9.2 4)Εισαγωγή στην θεµατική χαρτογραφία δηµιουργία θεµατικού χάρτη 5)Εργασίες µε τα δεδοµένα λειτουργία της πλατφόρµας ερωτηµάτων SQL 6)Ψηφιοποίηση, δηµιουργία, µεταβολή και προσθήκη δεδοµένων στην Γεωγραφική Βάση εδοµένων 7)Ανάλυση των δεδοµένων (Clip, Buffer, Add XY) 8)Εκτύπωση χαρτών

3

4 ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ

5 ΠΕΡΙΕΧΕΙ TΙΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΒΑΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ

6 ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΡΥΑΚΙΑ ΟΡΗ - ΓΕΝΙΚΑ

7 ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ RASTER ΑΡΧΕΙΑ

8 ΠΕΡΙΕΧΕΙ : ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ, ΙΣΟΥΨΕΙΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ, ΚΟΡΥΦΕΣ ΒΟΥΝΩΝ, Ε ΑΦΟΚΑΛΥΨΗ

9 ΠΕΡΙΕΧΕΙ :ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΑ, ΕΛΙΚΟ ΡΟΜΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΟΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, Ο ΙΚΟ ΙΚΤΥΟ, ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

10 ΠΕΡΙΕΧΕΙ : ΟΧΗΜΑΤΑ (ΜΟΝΙΜΑ), ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΥΠΟ ΟΜΕΣ, ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

11 ΠΕΡΙΕΧΕΙ : ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ, ΕΞΑΜΕΝΕΣ, ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΛΟΙΠΑ ΣΗΜΕΙΑ

12 ΠΕΡΙΕΧΕΙ : ΒΕΝΖΙΝΑ ΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΙΚΤΥΟ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΠΕ ΙΑ ΒΟΛΗΣ, ΣΚΟΥΠΙ ΟΤΟΠΟΙ

13 ΠΕΡΙΕΧΕΙ : ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ, DEM, LANDSAT, ΕΚΘΕΣΗ, ΚΛΙΣΕΙΣ, ΣΚΙΑΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ

14 ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

15 ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ARCMAP ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΆ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

16 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδομένων στο ArcCatalog Η εκκίνηση του ArcCatalog γίνεται από την διαδρομή: Start\Programs\ArcGis\ArcCatalog. Στο αριστερό μέρος του Παραθύρου που εμφανίζεται το Catalog Tree όπου μπορεί να γίνει η πλοήγηση, η οργάνωση και η διαχείριση των δεδομένων μας. Το περιβάλλον εργασίας ArcCatalog είναι αντίστοιχο με το Windows Explorer. Επιλέγοντας τη βάση Schema.mdb παρατηρούμε στο δεξί μέρος του παραθύρου τα περιεχόμενα της βάσης. Για πιο εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα, δημιουργούμε συνδέσεις με τους φακέλους που επιθυμούμε. Στη βασική εργαλειοθήκη, κάντε κλικ στο Connect To Folder. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε το φάκελο με τον οποίο θέλουμε να γίνει η σύνδεση, πατώντας το + αριστερά στο C:\ για αναζήτηση του φακέλου επιλέγουμε τον φάκελο GEODATABASE και πατάμε ΟΚ.

17 Με την προεπισκόπηση Geography στην καρτέλα Preview είναι δυνατή η περαιτέρω διερεύνηση των δεδομένων. Προεπισκόπηση μπορεί να γίνει και στα περιγραφικά χαρακτηριστικά των δεδομένων, εκτός της γεωγραφικής πληροφορίας τους επιλέγοντας το Table από το πτυσσόμενο μενού. Στο δεξί παράθυρο του ArcCatalog, επιλέγουμε την καρτέλα Metadata. Απεικονίζονται το όνομα και ο τύπος του αρχείου ( ΟΤΑ, Personal Geodatabase Feature Class) και τρεις καρτέλες (Description /Spatial /Attributes). Με τη δεξιά μπάρα κύλισης, μπορούμε να βρούμε περαιτέρω πληροφορίες για τα μεταδεδομένα. Επιλέγοντας την καρτέλα Attributes, παίρνουμε πληροφορίες για τα περιγραφικά χαρακτηριστικά του αρχείου μας.

18 Στην παρούσα άσκηση, θα ασχοληθούμε με την ψηφιοποίηση σημείων. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε ένα νέο σημειακό αρχείο. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στον ArcCatalog και αποτελείται από τα εξής διαδοχικά βήματα: Ανοίγουμε τον ArcCatalog. Πλοηγούμαστε στη βάση Geodatabase Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη βάση στο Catalog Tree, και επιλέγουμε New > Feature Class. Ονομάζουμε το νέο Feature Class test και στο Type επιλέγουμε Point Feature. Παρατηρούμε πως στο Spatial Reference η περιγραφή που αναγράφεται είναι Unknown Coordinate System γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να ορίσουμε ένα σύστημα αναφοράς για το αρχείο μας. Πατάμε λοιπόν το κουμπί Edit. Στο παράθυρο διαλόγου Spatial Reference Properties που εμφανίζεται, πατάμε το κουμπί Select. Πλοηγούμαστε στο μονοπάτι Coordinate Systems > Projected Coordinate System > National Grids και επιλέγουμε το Greek Grid, δηλαδή το Ε.Γ.Σ.Α. 87. Πατάμε το κουμπί Αdd.

19 Παρατηρούμε πως στο παράθυρο διαλόγου Spatial Reference Properties έχουν εισαχθεί όλες οι παράμετροι που προσδιορίζουν το Ε.Γ.Σ.Α. 87. Πατάμε Apply και ΟΚ. Πατάμε ΟΚ στο παράθυρο διαλόγου Create New Feature class.

20 Όπως μπορούμε να δούμε στην καρτέλα Contents, έχει δημιουργηθεί ένα νέο, σημειακό feature class με την ονομασία test. Πηγαίνουμε στην καρτέλα Preview. Παρατηρούμε πως το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει αυτόματα έναν πίνακα με 2 πεδία για το test Η επόμενη μας κίνηση είναι να προσθέσουμε ένα νέο πεδίο στο test.πατάμε το κουμπί Options στο κάτω δεξιά μέρος της καρτέλας Preview και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Αdd Field.

21 Ονομάζουμε το καινούργιο πεδίο name και από την αναδιπλούμενη λίστα δίπλα στο Type επιλέγουμε Text. Αφήνουμε το Length ως έχει και πατάμε ΟΚ. Λοιπές λειτουργίες Υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής, εξαγωγής, αντιγραφής, διαγραφής δεδομένων σε μία γεωβάση. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο feature class, test επιλέγουμε copy, έπειτα επιλέγουμε την βάση Schema, δεξί κλικ και paste. Αλλάζω στο target name, test_1 σε Test2. Επιλέγουμε το test, δεξί κλικ >delete. Επιλέγουμε το Τest2 δεξι κλικ >Export> to shapefile (single)

22 Επιλέγουμε να βάλουμε το νέο shapefile στο φάκελο της βάσης και πατάμε ΟΚ και στη συνέχεια Close. Παρακάτω βλέπουμε το νέο shapefile στο Catalog Tree.

23 Import Επιλέγουμε την βάση Schema, δεξί κλικ και Import. Επιλέγουμε το shapefile test2 που δημιουργήσαμε παραπάνω το μετονομάζουμε σε test3 και πατάμε ΟΚ. Δίπλα βλέπουμε την εισαγωγή του shapefile test2 στη βάση με μορφή feature class και με ονομασία test3

24 Κάποιες φορές θέλουμε να δημιουργήσουμε shapefiles τα οποία δεν θα είναι μέλη μιας Γεωβάσης. Από τον Arc Catalog επιλέγουμε τον φάκελο GEODATABASE και στην συνεχεία με δεξί κλικ στον κενό χώρο επιλέγουμε New Shapefile. Στην συνέχεια η διαδικασία είναι όμοια με αυτή που ακολουθείται όταν δημιουργούμε ένα shapefile ως feature class σε μια βάση, δηλαδή δηλώνουμε το όνομα, το είδος του αρχείου (γραμμικό, σημειακό, πολύγωνο κ.α.) και το προβολικό σύστημα GREEK GRID. Το αρχείο που δημιουργήθηκε μπορούμε να το επεξεργαστούμε στο Arc Map και αφού ολοκληρωθεί η εργασία μας να το κάνουμε εισαγωγή (Import) μέσα σε κάποια Γεωβάση.

25 Έναρξη Χρήσης του ArcMap / Άνοιγμα ενός αρχείου χάρτη ArcMap (αρχείο MXD) Για να ενεργοποιηθεί ο ArcMap επιλέξτε Start > Programs >ARCGIS > ArcMap. Άλλοι δύο τρόποι ενεργοποίησης είτε άμεσα από το ArcCatalog (από το αντίστοιχο εικονίδιο), είτε μέσω ενός αρχείου mxd όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία ενός έργου ArcMap. Ανοίγει το ArcMap, αλλά για να μπούμε στο περιβάλλον εργασίας θα πρέπει να τσεκάρουμε την επιθυμητή επιλογή από τις τρεις που δίνει αυτόματα το πρόγραμμα, στο πλαίσιο που εμφανίζεται αμέσως μετά. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να ξεκινήσουμε το περιβάλλον εργασίας του ArcMap για: 1. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο χάρτη 2. Να δημιουργήσουμε ένα Template Περίγραμμα/ Πλαίσιο χάρτη ως πρότυπο.

26 3. Να ανοίξουμε και να εμφανίσουμε για τροποποίηση, εκτύπωση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, ένα ήδη δημιουργημένο σε άλλη χρονική στιγμή, αρχείο χάρτη. Τσεκάρουμε την τρίτη επιλογή για άνοιγμα νέου αρχείου χάρτη και με επιλεγμένο το Browse for maps πατάμε ΟΚ. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε τον φάκελο της αντίστοιχης βάσης (ΒΑΣΗ ΛΕΣΒΟΥ/ΧΙΟΥ/ΣΑΜΟΥ/ΙΚΑΡΙΑΣ) και στην συνέχεια μέσα από τον φάκελο MXD επιλέγουμε ένα από τα αρχεία mxd και πατάμε Open. Data view Layout view Στο ArcMap υπάρχουν δυο επιλογές εμφάνισης των δεδομένων στο χάρτη το Data view και το Layout view. Το Data view χρησιμοποιείται κυρίως για την επεξεργασία των δεδομένων στο χάρτη ενώ στο Layout view συνθέτουμε την τελική εικόνα του χάρτη μας.

27 Group Layers Στην αριστερή στήλη (χώρος υπομνήματος) του αρχείου mxd βλέπουμε 8 Group Layers (Layers, ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κτλ). Ένα Group Layer απλά ομαδοποιεί, σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο, τα feature data sets και τα layers που επιθυμούμε να εμφανίζονται μαζί. Πατώντας + αριστερά από το 1 ο Group Layer (Layers) ξετυλίγονται τα αντίστοιχα feature data sets (ANNOTATION, σημειακά δεδομένα κτλ). Πατώντας στη συνέχεια + αριστερά από τα feature data sets ξετυλίγονται τα αντίστοιχα layers. Στο κάτω μέρος της στήλης υπάρχουν 3 διαφορετικές επιλογές για τον τρόπο εμφάνισης των παραπάνω δεδομένων: Η επιλογή Display εμφανίζει τα δεδομένα οργανωμένα με την σειρά που εμφανίζονται στον χάρτη. Η επιλογή Source εμφανίζει τα δεδομένα οργανωμένα σύμφωνα με την διαδρομή από την οποία ανοίγουν είτε είναι φάκελος είτε βάση δεδομένων. Η επιλογή Selection οργανώνει τα δεδομένα σύμφωνα με την δυνατότητα επιλογής τους στον χάρτη. Για να γίνει η περιήγηση σε ένα MXD απαιτείται η χρησιμοποίηση των εργαλείων της μπάρας Layout. Με δεξί κλικ δίπλα από το Help εμφανίζεται ένα παράθυρο και πατάμε Layout. Μια νέα μπάρα εργαλείων θα εμφανιστεί.

28 Με τους μεγεθυντικούς φακούς κάνουμε zoom σε οποία περιοχή του χάρτη θέλουμε, ενώ με το χεράκι μετακινούμε τον χάρτη κατά βούληση. Με το τέταρτο πλήκτρο κάνουμε σταδιακό zoom in ενώ με το πέμπτο σταδιακό zoom out. Με το έκτο πλήκτρο (zoom to whole page) επαναφέρουμε την σελίδα στο αρχικό της μέγεθος, ενώ με το έβδομο (1:1) κάνουμε 100% zoom στον χάρτη. Παρόμοια πλήκτρα υπάρχουν και για την περίπτωση που θέλουμε να επεξεργαστούμε δεδομένα σε κατάσταση Data View όπως θα εξηγηθεί και παρακάτω. Στο συγκεκριμένο αρχείο έχει κλειδωθεί η κλίμακα και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε zoom στα στοιχεία του χάρτη παρά μόνο στον ίδιο τον χάρτη. Βασικά Εργαλεία Τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στον ArcMap βρίσκονται είτε μέσα στα μενού του, είτε με την μορφή εικονιδίων σε εργαλειοθήκες. Χαρακτηριστικό των εργαλειοθηκών είναι ότι μετακινούνται, αλλάζουν σχήμα, και πολλές φορές περιέχουν και άλλα εργαλεία. Τα βασικότερα εργαλεία βρίσκονται στην εργαλειοθήκη Tools. Σημείωση: Στο παρόν mxd πιθανόν η παραπάνω εργαλειοθήκη να είναι απενεργοποιημένη διότι η κλίμακα έχει οριστεί να διατηρείται σταθερή στο 1:20000 χωρίς τη δυνατότητα μεγέθυνση ή σμίκρυνσης. Για την ενεργοποίηση της πηγαίνετε στο μενού View > Data frame Properties επιλέξτε την καρτέλα Data frame και πατήστε την επιλογή Automatic στο Extent και τέλος Apply και OK. Add data

29 Αν θελήσουμε εισάγουμε νέα δεδομένα από το μενού File επιλέγουμε το Add Data όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα ή εν συντομία κάνουμε κλικ στο κουμπί Add Data (προσθήκη δεδομένων μέσα από την εργαλειοθήκη Standard). Ανοίγει η φόρμα Add Data, μέσα από την οποία μπορούμε να αναζητήσουμε τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο μας, να τα επιλέξουμε και να κάνουμε κλικ στο κουμπί Add για να εισαχθούν στο περιβάλλον του ArcMap. (Σημείωση: Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα αρχεία για εισαγωγή δεδομένων κρατώντας πατημένο το αριστερό Control [Ctrl] από το πληκτρολόγιο και κάνοντας κλικ με το ποντίκι στα δεδομένα μας) Αποθήκευση Αρχείου Mxd Για την αποθήκευση του αρχείου mxd πηγαίνουμε στο μενού File\Save. Αν θέλουμε να το αποθηκεύσουμε σε ένα νέο αρχείο επιλέγουμε το Save as. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του mxd αλλά σε διαφορετική έκδοση ArcMap επιλέγουμε Save a copy και έπειτα στο save as type επιλέγουμε την έκδοση.

30 ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΓΙΑ Σε αυτή την Άσκηση θα αλλάξουµε το σύµβολο των δεξαµενών το οπόιο θα είναι κοινό για όλο το Layer εξαµενές. Πηγαίνετε στο Layer εξαµενές κάντε δεξί κλικ -> Properties και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα Symbology. Κοιτάµε να είναι επιλεγµένο στο Features το Single symbol και στη συνέχεια κάνουµε κλικ στο Symbol. Επιλέγουµε το Circle 2, χρώµα Μπλε, και µέγεθος 18, πατάµε ΟΚ. Για µεγαλύτερη επεξεργασία µπορούµε να επιλέξουµε και το κουµπί Properties.

31 Ποιοτική Κατηγοριοποίηση Άλλος τρόπος θεµατικής κατηγοριοποίησης είναι η ποιοτική κατηγοριοποίηση, µε την οποία επιδιώκουµε να απεικονίσουµε στο χάρτη µας κάποιο µέγεθος, οµαδοποιώντας περιγραφικά χαρακτηριστικά. Στην άσκηση που ακολουθεί θέλουµε να απεικονίσουµε το οδικό δίκτυο, έτσι ώστε να απεικονίζονται οι διαφορετικοί τύποι δρόµων, σύµφωνα µε το πεδίο Layer της βάσης δεδοµένων µας. Πηγαίνετε στο Layer Οδικό δίκτυο κάντε δεξί κλικ -> Properties και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα Symbology. Κοιτάµε να είναι επιλεγµένο στο Categories το Unique Values και στη συνέχεια στο πεδίο Value Field επιλέγουµε την κατηγορία layer και έπειτα πατάµε add all Values. Στη συνέχεια επιλέγουµε µια παλέτα από το Color Ramp ή κάνουµε διπλό κλικ σε κάθε γραµµή που αντιστοιχεί σε ένα είδος δρόµου για την επεξεργαστούµε ξεχωριστά. Θα εµφανιστεί το παράθυρο Symbol Selector όπου µπορούµε να επιλέξουµε το µέγεθος της γραµµής από το Width, το είδος της γραµµής από το Category και το χρώµα της από το Color.

32 Χρωµατική διαβάθµιση Raster Σtο υπάρχον αρχείο mxd οι ορθοφωτοχάρτες έχουν µια χρωµατική διαβάθµιση µε βάση το καφέ και ένα ποσοστό διαφάνειας για να φαίνεται η σκίαση αναγλύφου. Σκοπός µας είναι αλλάξουµε την χρωµατική διαβάθµιση και να αφαιρέσουµε την διαφάνεια Πηγαίνετε στον πίνακα περιεχοµένων στο Layer Ορθοφωτοχάρτης κάντε δεξί κλικ -> Properties και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα Symbology. Φροντίστε να είναι επιλεγµένη η επιλογή Stretched και στη συνέχεια επιλέξτε από το Color ramp την ασπρόµαυρη παλέτα και αποεπιλέξτε το Invert εάν είναι επιλεγµένο Πατήστε Apply και µετά επιλέξτε την καρτέλα Display και αλλάξτε το Transparency σε 0%. Πατήστε Apply και µετά ΟΚ.

33 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ARCMAP ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ LAYER VIEW ΠΑΤΑΜΕ ΣΤΟ FILE PAGE AND PRINT SETUP ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΧΑΡΤΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ Α1

34 ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ WIDTH = 80, HEIGHT = 60 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ Κ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΜΕΓΕΘΗ Π.Χ. Α4 ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΜΕΓΕΘΥΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ

35 ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ADD DATA ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1: ΑΠΟ ΤΟ GEODATABASE SCHEMA ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΑΤΑΜΕ ΟΚ

36 ΜΕ ΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΟ ΜΠΛΕ ΠΑΤΑΜΕ ΠΑΛΙ ADD DATA, ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕ Ο ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ Ο ΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ CTRL ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΠΑΤΑΜΕ OK TO ALL ΜΕ ΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ, ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ

37 ΠΑΤΑΜΕ INSERT NORTH ARROW ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΟΡΑ

38 ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΜΕ OK ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΤΟΝ Ι ΙΟ ΤΡΟΠΟ INSERT SCALE BAR ΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΜΕ OK ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ι ΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ο ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ

39 ΘΑ ΤΟΝ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ JPG ΠΑΤΑΜΕ FILE EXPORT MAP ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ SAVE, ΤΟΥ ΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ SAVE AS TYPE ΝΑ ΕΙΝΑΙ JPG, ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ 200 DPI ΑΠΟ ΤΟ FORMAT ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ COLOUR MODE 24 BIT TRUE COLOUR

40 ΠΑΤΑΜΕ SAVE ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ!!!!

41 Επιλογή δεδομένων (Select Attributes) Ένας τρόπος επιλογής στοιχείων είναι η επιλογή με βάση περιγραφικά χαρακτηριστικά. Ο τρόπος αυτός ονομάζεται Select By Attributes και γίνεται μέσα από τη φόρμα ενός Query (Ερωτηματολογίου) που υπάρχει στα μενού περιεχομένων ArcMap, όπου με τη χρήση SQL σύνταξης, δημιο υργούμε λογικά ερωτήματα με βάση κάποιο περιγραφικό χαρακτηριστικό που βρίσκεται στη βάση δεδομένων του αρχείου μας. Ένα απλό παράδειγμα επιλογής στοιχείου με το Select By Attributes είναι το εξής: Κάνουμε κλικ στο μενού Selection του ArcMap και επιλέγουμε Select By Attributes. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου του Select By Attributes, στο οποίο κάνουμε τις εξής ρυθμίσεις: Από τη λίστα δίπλα στο Layer Επιλέγουμε Οδικό Δίκτυο. Ως Method επιλέγουμε Create a new selection. Παρατηρούμε πως στη λίστα κάτω από το Fields υπάρχουν όλα τα πεδία της βάσης δεδομένων του αρχείου Οδικό Δίκτυο. Το πεδίο που περιέχει πληροφορίες για τις κατηγορίες δρόμων είναι το Layer. Κάνουμε διπλό κλικ στο [Layer] και ένα κλικ στον τελεστή =. Στη Συνέχεια πατάμε το κουμπί Get Unique Values. Εμφανίζονται όλες οι κατηγορίες των δρόμων και κάνουμε διπλό κλικ στο Dromoi_Asf που αντιστοιχεί στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Πατάμε το κουμπί Verify, για να βεβαιωθούμε πως η σύνταξη του ερωτήματος είναι η σωστή. Αν ισχύει αυτό, θα εμφανιστεί το εξής μήνυμα: Πατάμε Apply και ΟΚ. Το αποτέλεσμα επιλεχθούν μόνο οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. είναι να

42 Ένας άλλος τρόπος για επιλογή δεδομένων είναι κάνοντας κλικ στο εργαλείο Select Features, στην εργαλειοθήκη Tools. Κάνουμε κλικ πάνω στο στοιχείο που θέλουμε να επιλέξουμε ή δημιουργούμε ένα πλαίσιο γύρω από το στοιχείο που θέλουμε να επιλέξουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε περισσότερα του ενός στοιχεία κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift. Set Selectable layers Τέλος μπορούμε κάνοντας δεξί κλικ στο layer Οδικό Δίκτυο, στο πίνακα περιεχομένων και από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε Open Attribute Table.Επιλέγουμε ένα στοιχείο στον πίνακα, κάνοντας κλικ στα αριστερά της εγγραφής του στο Attribute Table. Για την επιλογή περισσοτέρων του ενός στοιχείων, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Εάν θελήσουμε να αφαιρέσουμε τις παραπάνω επιλογές πηγαίνουμε στο μενού Selection και επιλέγουμε Clear Selected Features. Όπως είδαμε σε προηγούμενη άσκηση, η επιλογή ενός στοιχείου σε ένα χάρτη γίνεται με τη χρήση του εργαλείου Select Features. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου ένας χάρτης περιέχει πολλά layers καθένα από τα οποία περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, και ενώ προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα από αυτά, παρατηρούμε πως επιλέγονται πολλά ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν ορίσουμε τα «επιλέξιμα» layers του χάρτη, δηλαδή τα layers εκείνα, από τα οποία θέλουμε να επιλέγονται στοιχεία. Για το σκοπό αυτό. θα κάνουμε χρήση της εντολής Set Selectable layers. Αναλυτικά, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: πηγαίνουμε στο μενού Selection και επιλέγουμε Set Selectable layers. Στη συνέχεια επιλέγουμε μόνο τα layers που θέλουμε να επιλεχθούν.

43 ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Έστω ότι έχουμε επιλέξει μόνο την κατηγορία Dromoi_Asf από το οδικό δίκτυο και θέλουμε να εξάγουμε αυτήν την πληροφορία εκτός βάσης σε ένα αρχείο shapefile. Κάνουμε αρχικά την επιλογή των δεδομένων με το Select by Attributes και στη συνέχεια πάμε στον πίνακα περιεχομένων επιλέγουμε το Oδικό Δίκτυο κάνουμε δεξί κλικ Data\Export Data. Στη συνέχεια θα ανοίξει μια νέα φόρμα αλληλεπίδρασης που αφορά την εξαγωγή στοιχειών σε shapefile ή σε feature class στην περίπτωση που θέλουμε να το εισάγουμε στην βάση μας. Ως export επιλέγουμε Selected feautures γιατί θέλουμε εξαγωγή μόνο των επιλεγμένων δρόμων, το coordinate system το επιλέγουμε this layer data source και τέλος επιλέγουμε την διαδρομή που θα αποθηκευτεί το νέο αρχείο με την μορφή shapefile (αν θελήσουμε να το αποθηκεύσουμε μέσα σε γεωβάση επιλέγουμε το file and personal geodatabase feature classes ).

44 Σε περίπτωση που θέλουμε να εξάγουμε πληροφορία από τον Attribute Table του shapefile, τότε ή διαλέγουμε κάποια από την πληροφορία με ένα ερώτημα ή με άμεση επιλογή, είτε εξάγουμε ολόκληρο τον πίνακα. Βλέπουμε έναν πίνακα από τον οποίο έχουν επιλεγεί κάποια σημειακά δεδομένα. Από το options export εμφανίζεται έναν νέο παράθυρο όπου εκεί δηλώνουμε την πληροφορία που θέλουμε εξαχθεί και την μορφή της.

45 Αν επιλέξουμε selected records θα εξαχθούν μόνο οι επιλεγμένες πληροφορίες, ειδάλλως θα εξαχθούν όλες σε έναν πίνακα ο οποίος μπορεί να ανοίξει από το excel. Πατώντας στον κίτρινο φάκελο θα εμφανιστεί ένα παράθυρο το οποίο θα μας ρωτάει το που θα αποθηκευτεί ο πίνακας καθώς και την μορφή του αρχείου. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε text file για να φαίνονται καλά οι Ελληνικοί χαρακτήρες. Έπειτα ανοίγουμε το excel και από τα Δεδομένα ακολουθούμε την παρακάτω διαδρομή: θέλουμε να γίνει η εξαγωγή και είμαστε έτοιμοι. Αφού επιλέξουμε το αρχείο που εξάγαμε θα πρέπει να δηλώσουμε η κωδικοποίηση των γραμμάτων να είναι Greek Iso. Έπειτα πατάμε Τέλος, δηλώνουμε σε ποιο φύλλο εργασίας

46 Επεξεργασία Βάσης εδοµένων (Arcmap) Εισαγωγή δεδοµένων Ανοίξτε ένα νέο αρχείο Arcmap και εισάγετε από την βάση το feature dataset πυροφυλάκια. Επιλέξτε το και κάντε δεξί κλικ data\export data\ Αποθηκεύστε το ως SHAPEFILE στο C:\.Στη συνέχεια θα εµφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας ρωτάει εάν θα θέλετε να προσθέσετε το νέο shapefile στο Arcmap, πατήστε Yes. Αφαιρέστε το προηγούµενο Layer µε δεξί κλικ -> Remove Για να επεξεργαστούµε την βάση πρέπει πρώτα να προσθέσουµε την εργαλειοθήκη Editor.

47 Έπειτα πηγαίνουµε στο Editor και πατάµε Start Editing Στην Εργαλειοθήκη τώρα έχουν ενεργοποιηθεί το βελάκι µε το οποίο µπορούµε να επιλέξουµε δεδοµένα και το µολύβι µε το οποίο µπορούµε να προσθέσουµε δεδοµένα. Επιλέγουµε µε το βελάκι ένα από τα πυροφυλάκια. Μόλις επιλεχθεί θα αλλάξει χρώµα και µε δεξί κλικ πάνω του µπορούµε να επιλέξουµε ανάµεσα σε διαγραφή αντιγραφή κ.λ.π. Από τον πίνακα περιεχοµένων επιλέγουµε το layer και µε δεξί κλικ πάνω στο Attribute table εµφανίζεται το παρακάτω παράθυρο Εδώ βλέπουµε το πυροφυλάκιο που έχουµε επιλέξει µπορούµε να επιλέξουµε το field ΠΟΤΑΜΙΑΣ και

48 να του αλλάξουµε ονοµασία ή να διαγράψουµε όλη την εγγραφή πατώντας Delete. Μόλις τελειώσουµε µε την όποια επεξεργασία αποθηκεύουµε τις αλλαγές (Save Edits) και βγαίνουµε από την κατάσταση επεξεργασίας (Stop Editing). ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Υπάρχει περίπτωση να έχουµε συντεταγµένες και να θέλουµε βάσει αυτών να δηµιουργήσουµε νέα στοιχεία σε ένα shapefile. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ή οι συντεταγµένες να είναι στο ΕΓΣΑ ή να είναι Decimal Degrees. Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να βάλετε τις συντεταγµένες σε µοίρες, πρώτα και δεύτερα και στην συνέχεια αυτό θα τις υπολογίσει αυτόµατα σε Decimal Degrees. Αν είναι ΕΓΣΑ δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια µετατροπή. Το πώς θα γίνει η εισαγωγή των δεδοµένων εξαρτάται από την µορφή που τα έχετε συλλέξει. Είναι σηµαντικό και το shapefile να έχει το ίδιο σύστηµα συντεταγµένων µε αυτά που συλλέξατε, π.χ. αν είναι ΕΓΣΑ τότε Greek Grid, αν όµως είναι σε µοίρες ή Decimal Degrees τότε στο WGS Επιλέγοντας το µολυβάκι, και κάνοντας δεξί κλικ κάπου πάνω στην οθόνη επιλέγουµε Absolute xy, εµφανίζεται ένα παράθυρο όπου εκεί δηλώνουµε τις συντεταγµένες, βάζοντας πάντα κόµµα και όχι τελεία. Πατώντας το Enter το

49 σηµείο αποθηκεύεται και µπορείτε στον attribute table να συµπληρώσετε δεδοµένα. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ένα αρχείο να το επαναπροβάλουµε σε ένα διαφορετικό προβολικό σύστηµα. Κατά την µετατροπή αυτή ενδέχεται να υπάρξουν ελαφρές αποκλίσεις σε σχέση µε την θέση των αρχικών δεδοµένων. Όταν έχουµε προσθέσει ένα shapefile στο κάτω δεξί άκρο της οθόνης εµ φανίζονται οι συντεταγµένες από την κίνηση του ποντικιού. Όπου το µετακινούµε βλέπουµε και τις συντεταγµένες. Σε περίπτωση που το προβολικό σύστηµα είναι ΕΓΣΑ, οι συντεταγµένες θα εµφανίζονται σε µέτρα. Αν θέλουµε να εµφανίζονται σε Decimal Degrees ή σε Degrees Minutes Seconds, τότε κάνουµε διπλό κλικ στο Layers. Από εκεί, στο παράθυρο Display επιλέγουµε το πώς θέλουµε να εµφανίζονται οι συντεταγµένες. Αφού προσθέσουµε µε το add data το shapefile που θέλουµε να επαναπροβάλουµε, πατάµε µια φορά πάνω στο εικονίδιο µε την κόκκινη εργαλειοθήκη, ανοίγει ένα νέο παράθυρο και από εκεί πάµε στο Data management tools Projections and transformations feature project. Θα εµφανιστεί ένα νέο παράθυρο και σε αυτό θα πρέπει να δηλώσουµε ποιο αρχείο θα επαναπροβληθεί, που θα αποθηκευτεί, το σύστηµα συντεταγµένων που θα εξαχθεί και το τρόπο που θα γίνει η επαναπροβολή. Για να δούµε σε ποιο προβολικό σύστηµα είναι το κάθε αρχείο κάνουµε δεξί κλικ πάνω στο όνοµα του αρχείου, επιλέγουµε Properties και έπειτα από το νέο παράθυρο που θα αναδυθεί πάµε στο Source και εκεί θα το δούµε.

50

51 Οι πιο συχνές περιπτώσεις επαναπροβολών είναι από ΕΓΣΑ σε WGS 1984 και αντίστροφα. Πατώντας στο κουµπί δίπλα στο Output Coordinate System εµφανίζεται ένα παράθυρο µε όλα τα διαθέσιµα προβολικά συστήµατα. Για να βρούµε το ΕΓΣΑ επιλέγουµε Select - Projected Coordinate Systems - National Grids - Greek Grid.prj ενώ για να βρούµε το WGS 1984 Select - Geographic Coordinate Systems World - WGS 1984.prj. Από το Geographic Transformation (optional) επιλέγουµε πάντα την επιλογή που µας δίνει αυτό. Έπειτα πατάµε ΟΚ και αν θέλουµε πατάµε YES στην επιλογή που µας ρωτάει αν θέλουµε να το εµφανίσει άµεσα στην οθόνη µας. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΠΕ ΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΕ SHAPEFILE Υπάρχει περίπτωση να θελήσουµε να προσθέσουµε ένα νέο πεδίο σε κάποιο shapefile, π.χ ένα πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βαθµός και ο αριθµός ένα αξιωµατικού. Για να προστεθούν νέα πεδία δεν πρέπει να είµαστε σε διαδικασία Start editing. Για να αλλάξουµε όµως κάποια δεδοµένα ή να προσθέσουµε νέα στον πίνακα πρέπει πάντα να κάνουµε πρώτα Start editing. Ανοίγουµε τον πίνακα µε δεξί κλικ πάνω στο shapefile open attribute table. Έπειτα πατάµε στο Options Add field. Έπειτα βγαίνει ένα νέο παράθυρο και εκεί πρέπει να δηλώσουµε τι είδους πεδίο θα είναι αυτό. Μπορεί να είναι ακέραιος, δεκαδικός, ηµεροµηνία, κείµενο κ.α. ίνουµε ένα νέο όνοµα, έπειτα στο TYPE επιλέγουµε το είδος που µας ενδιαφέρει. Float είναι

52 οι δεκαδικοί, Text το κείµενο, Integer ο ακέραιος. Θα πρέπει να δηλώσουµε και το Precision και Scale αν είναι αριθµός, δηλαδή το πόσα ψηφία θα µπορεί να έχει αυτός ο αριθµός π.χ. αν θέλουµε να γράψουµε Precision 4, αν θέλουµε να γράψουµε 2,5 Precision 3, scale > 3. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ (ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Για να ψηφιοποιήσουµε δεδοµένα πολλές φορές χρειαζόµαστε το κατάλληλο υπόβαθρο, που µπορεί να είναι είτε ορθοφωτοχάρτες, είτε δορυφορικές εικόνες είτε θεµατικοί ψηφιακοί χάρτες. Αρχικά, εισάγουµε µε add data το δείγµα ορθοφωτοχαρτών στο Arc Map. Πάνω σε αυτό θα ψηφιοποιήσουµε πληροφορίες. Παράλληλα ανοίγουµε το Arc Catalog και δηµιουργούµε ένα νέο αρχείο το οποίο θα είναι γραµµικό shapefile για ψηφιοποίηση δρόµων. Το νέο shapefile µπορεί να δηµιουργηθεί είτε αυτόνοµα είτε ως τµήµα της Γεωβάσης. Θα ονοµαστεί roads_test. Αφού δηµιουργηθεί θα το εισάγουµε και αυτό στο Arc Map. Στην συνεχεία θα προσθέσουµε δυο νέα πεδία στον πίνακα του αρχείου, ένα µε το όνοµα Perigrafi (Text, length = 30) και άλλο ένα µε όνοµα Type (Short Integer,

53 Precision = 5). Σε αυτά θα προσθέτουµε πληροφορίες σχετικά µε τους δρόµους που ψηφιοποιούµε. Αν θέλουµε να αλλάξουµε χρώµα στο υπό διαδικασία ψηφιοποίησης αρχείο, πατάµε πάνω στην γραµµή κάτω από το όνοµα του και επιλέγουµε ένα νέο χρώµα. Έπειτα ξεκινούµε την διαδικασία ψηφιοποίησης από τον Editor. Σε περίπτωση που η µπάρα δεν εµφανίζεται, κάνουµε δεξί κλικ δίπλα από το µενού Help και από το µενού που θα εµφανιστεί επιλέγουµε Editor. Πατάµε στο Start Editing και είµαστε έτοιµοι για ψηφιοποίηση. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!! Σε περίπτωση που υπάρχουν και αλλά shapefile ενεργά θα πρέπει να ορίσουµε στο Target (είναι µέρος της µπάρας του editor) σε ποιο αρχείο θα αποθηκευτούν οι νέες πληροφορίες, δηλαδή στο roads_test. H εντολή snapping είναι πολύ σηµαντική και πρέπει να ενεργοποιηθεί. Αυτή η εντολή βοηθάει τις νέες γραµµές να ενώνονται και να δηµιουργούν ένα πλέγµα. εν πρέπει οι νέες γραµµές να είναι στο «αέρα», το ίδιο ισχύει και για τα πολύγωνα. Κάθε γραµµή και κάθε πολύγωνο αποτελείται από κόµβους, µικρά τετραγωνάκια δηλαδή. Από κόµβο (vertex) αρχίζει, σε κόµβο τελειώνει η κάθε γραµµή. Πάνω σε αυτούς «κολλάµε» την νέα πληροφορία. Η ενεργοποίηση γίνεται από τον Editor Snapping. Θα εµφανιστεί ένα νέο παράθυρο και κάνουµε κλικ και στα τρία τετραγωνάκια που αφορούν το υπό ψηφιοποίηση αρχείο. Με αυτό τον τρόπο κάθε νέα πληροφορία θα «κολλάει» και στην αρχή, και στο τέλος, αλλά και στο ενδιάµεσο κάθε

54 γραµµής. Από το options του Editor µπορούµε να ορίσουµε το πόσο «ευαίσθητη» θα είναι αυτή η επικόλληση, δηλαδή αν µια νέα γραµµή την πλησιάσουµε σε µια άλλη, σε πόση απόσταση από αυτή θα κάνει την ένωση. Συµπληρώνουµε τον πίνακα όπως τον βλέπουµε, που σηµαίνει ότι αν ένας κόµβος πλησιάσει τον άλλο στα 3 µέτρα (map units) τότε γίνεται η επικόλληση. Επιλέγουµε και το show snap tips, ώστε να µας δείχνει πάντα που θα γίνει η επικόλληση. Πατάµε ΟΚ. Κλείνουµε το παράθυρο του snapping για να µεγαλώσει ο ενεργός χώρος στον χάρτη. Είµαστε έτοιµοι για να αρχίσουµε την ψηφιοποίηση. Κάνουµε zoom στην χερσόνησο της Κρατηγου, στο ανατολικό τµήµα του Κόλπου της Γέρας. Ύστερα ξανακάνουµε zoom στην περιοχή που απεικονίζεται παρακάτω. Εντοπίζουµε έναν δρόµο και πατάµε πάνω στο µολυβάκι στην µπάρα του editor. Εµφανίζεται ένας σταυρός µε έναν διαφανή κύκλο. Κάθε φορά που κάνουµε κλικ δηµιουργείται ένας νέο κόµβος. Αν κάνουµε διπλό κλικ τότε η γραµµή αποθηκεύεται και είµαστε έτοιµοι να κάνουµε µια νέα. Κατά την διάρκεια της ψηφιοποίησης, όταν βάζουµε κόµβους ( vertex), µπορούµε να κάνουµε δεξί κλικ και θα εµφανιστεί ένα νέο µενού µε επιλογές.

55 Αν επιλέξουµε το Direction τότε εµφανίζεται ένα νέο παράθυρο στο οποίο δηλώνουµε τις µοίρες βάσει των οποίων θα χαραχθεί το νέο vertex π.χ. αν 90 τότε θα σχηµατιστεί ορθή γωνία. Με το Length ορίζουµε σε µέτρα το πόσο θα απέχει το επόµενο vertex από το προηγούµενο. Αυτή η διαδικασία γίνεται άπαξ και θα επαναλαµβάνεται κάθε φορά που θα κάνουµε ένα νέο vertex. Αν δηλώσουµε 100, τότε αναγκαστικά το επόµενο vertex θα απέχει 100 µέτρα από το προηγούµενο. Με το Absolute X, Y, δηλώνουµε τις συντεταγµένες του επόµενου vertex. Αυτό µας βοηθάει όταν έχουµε πάρει σηµεία µε το GPS και θέλουµε ακριβώς να σχεδιάσουµε µια γραµµή ή ένα πολύγωνο βάσει αυτών. Αν επιλέξουµε Delete Sketch, σβήνει το υπό σχεδίαση τµήµα, ένα αν επιλέξουµε Finish sketch τότε το αποθηκεύει (όπως µε το διπλό κλικ). ίπλα από το µολυβάκι έχει ένα τρυγονάκι. Με αυτό µπορούµε να τροποποιήσουµε τις γραµµές και τα σηµεία όταν βρισκόµαστε υπό καθεστώς σχεδίασης, αλλά και να επιλέξουµε δεδοµένα. Αν µε αυτό κάνουµε διπλό κλικ τότε βλέπουµ ε την «ακτινογραφία» της γραµµής µας. Αν επιλέξουµε µια γραµµή µ ε το εργαλείο αυτό και γίνει γαλάζια, αρκεί να πατήσουµε το Delete (το πλήκτρο) και να την σβήσει. Μπορούµε να επιλέξουµε άνω της µιας γραµµής αν έχουµε

56 πατηµένο το Shift ή αν σύρουµε το εργαλείο πάνω από αυτές. Μπορούµε να επιλέξουµε ένα vertex και να το µετακινήσουµε κατά βούληση. Μόνο αν κάνουµε διπλό κλικ αποθηκεύονται οι αλλαγές. Αν κάτι δεν µας αρέσει µπορούµε να πατήσουµε UNDO (όπως και στο Word) και να επανέλθουµε στην πρότερα κατάσταση. Για να ενώσουµε δυο γραµµές αρκεί να τις επιλέξουµε και από τον Editor να πατήσουµε Merge. Αν πατήσουµε Union τότε και πάλι τις ενώνει αλλά σε µια νέα γραµµή δίχως να σβηστούν οι παλιές, οι οποίες θα βρίσκονται από κάτω από την καινούργια και δεν θα φαίνονται. Για να αποθηκευτούν µόνιµα οι αλλαγές θα πρέπει να πατήσουµε Editor Save edits. Για να κάνουµε µια νέα γραµµή πατάµε πάλι το µολυβάκι και πάµε στο τέλος της πρώτης. Αµέσως θα δούµε να κολλάει αυτόµατα πάνω στην προηγούµενη γραµµή. Θα βγει και ένα κίτρινο πλαίσιο που θα µας λέει ότι πάµε να ενώσουµε την νέα γραµµή κάπου, δείχνοντας έτσι ότι το snapping δουλεύει καλά. Για ακόµα µεγαλύτερη ευαισθησία προτείνεται να αυξηθεί το snapping tolerance από τα Options του Editor στο 9 map units. Αφού δηµιουργήσουµε µια νέα γραµµή, µε το Edit tool (τρυγονάκι) επιλέγουµε την πρώτη γραµµή. Αυτή θα γίνει γαλάζια. Ανοίγουµε τον attribute table και

57 παρατηρούµε ότι είναι γαλάζια και η πρώτη έγγραφη του πίνακα. Εκεί προσθέτουµε ότι είναι Road_kyrios στην περιγραφή και στο Type βάζουµε 1 ( ως κύριος). ηµιουργούµε συνολικά 4 γραµµές, και διαδοχικά τις κατηγοριοποιούµε ως Road_batoi_xwma - 2, Road_dasikos 3 και Road_agrot 4. Πλέον έχουµε 4 είδη δρόµων, τα οποία όµως απεικονίζονται µε το ίδιο χρώµα. Για να πάρει κάθε είδος άλλο χρώµα θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν βάσει ενός πεδίου του πίνακα, π.χ Type. Κάνουµε Save Edits και Stop Editing. Κάνουµε διπλό κλικ πάνω στο όνοµα του αρχείου των δρόµων. Έπειτα πάµε Symbology. στο Πατάµε στο Categories Unique Values. Στο Value Field επιλέγουµε Type, και πατά µε Add All Values. Αν είχαµε βάλει και άλλα νούµερα, π.χ. 5,6,7, τότε θα έβγαζε όσες κατηγόριες είναι και οι αριθµοί. Με διπλό κλικ πάνω στα χρώµατα µπορούµε να αλλάξουµε το µέγεθος κάθε γρα µµής και το χρώµα της. Πατάµε ΟΚ και από τούδε, κάθε γραµµή θα απεικονίζεται µε το χρώµα της. Πλέον, όταν θα δηµιουργούµε µια νέα γραµµή και θα βάζουµε στο Type 1, τότε αυτόµατα θα παίρνει το χρώµα του κύριου δρόµου. εν έχει σηµασία το πόσες φορές επαναλαµβάνεται ένας αριθµός, αλλά το πόσοι αριθµοί είναι. Παρόµοια κατηγοριοποίηση µπορεί να γίνει βάσει των πεδίων και για αλλού είδους δεδοµένα, π.χ. τύποι πυροσβεστικών οχηµάτων, είδος πόλης κτλ.

58 ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ (CLIP, BUFFER, ΑDD XY) Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουµε να κάνουµε περαιτέρω ανάλυση στα δεδοµένα µας, π.χ. να κάνουµε µια ζώνη ασφάλειας γύρω από έναν οικισµοί (Buffer), να ενώσουµε δυο πολύγωνα (Union) ή να κόψουµε µια περιοχή όπως κόβουµε το ζυµάρι µε ένα σιδερό σε σχήµα αστεριού και φτιάσουµε αστερατα «κουλουράκια» (Clip). Ακόµα, θα δούµε πως σε ένα σηµειακό shapefile προσθέτουµε τις συντεταγµένες X και Υ των σηµείων στον attribute table. Αρχικά πατάµε πάνω στο εικονίδιο µε την κόκκινη εργαλειοθήκη (Arc Toolbox). Προσθέτουµε στο Arc Map την πληροφορία για τις γεωτρήσεις. Έπειτα πάµε Data Management Tools Features Add XY coordinates. ηλώνουµε το αρχείο των Γεωτρήσεων, πατάµε ΟΚ και οι συντεταγµένες έχουν εισαχθεί πλέον στον attribute table. Όταν θέλουµε να κάνουµε µια ζώνη Buffer, αυτό γίνεται για να δούµε ποια περιοχή ορίζεται από αυτή την ζώνη γύρω από ένα σηµείο. Σε αυτή την περίπτωση θα δηµιουργήσουµε µια ζώνη 10 µέτρων γύρω από τους δρόµους που φτιάξαµε. Πάµε στο Analysis Tools Proximity Buffer. Από εκεί δηλώνουµε σε ποιο αρχείο θέλουµε να γίνει Buffer, που θα αποθηκευτεί, πο σά µέτρα θα είναι η ζώνη και αν θέλουµε να υπάρχουν όρια µεταξύ των ζωνών. Πατάµε ΟΚ. Το νέο αρχείο µπαίνει αυτόµατα στο Arc Map. Αν µετακινήσουµε το αρχείο των δρόµων από επάνω τότε θα µπορούµε καλύτερα να δούµε τις ζώνες επιρροής.

59 Για να δούµε πως δουλεύει η διαδικασία του Clip, αφαιρούµε όλα τα δεδοµένα από τα Layers ( εξί κλικ στο όνοµα τους και Remove). Προσθέτουµε τις Χρήσεις Γης και τα Καταφύγια Θηραµάτων από τα Γεωφυσικά εδοµένα. Αν γίνει Clip, τότε θα δηµιουργηθεί ένα νέο shapefile το οποίο θα έχει πολύγωνα στο σχήµα των Καταφύγιων Θηραµάτων αλλά πληροφορία σχετική µε τις Χρήσεις Γης. Πάµε στο Analysis Tools Extract Clip.

60 Έπειτα, ορίζουµε ως input features τις χρήσεις γης, ως clip features τα καταφύγια και το που θα αποθηκευτεί το νέο αρχείο. Θα δηµιουργηθεί ένα αρχείο µε τα όρια των καταφύγιων, αλλά αν ανοιχτεί ο attribute table θα διαπιστώσουµε ότι έχει πληροφορία σχετικά µε τις χρήσεις γης.

61 Καθορισµός Σελίδας Χάρτη Προς Εκτύπωση Στον ArcMap (Page and Print Setup) O Καθορισµός του µεγέθους σελίδας χάρτη προς εκτύπωση είναι απαραίτητο να γίνει όταν έχετε ολοκληρώσει µε την κατασκευή του χάρτη σας και θέλετε να δείτε το αρχείο σας εκτυπωµένο σε χαρτί. Βέβαια αυτό µπορείτε να το κάνετε και σε πολύ αρχικό στάδιο, µε την εισαγωγή των δεδοµένων. Το µέγεθος της σελίδας του χαρτιού εκτύπωσης που θα χρησιµοποιήσετε εξαρτάται από τις δυνατότητες του εκτυπωτή που χρησιµοποιείται. Στη συνέχεια θα δούµε ότι ο ArcMap δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε το αρχείο σας σε όλα τα µεγέθη σελίδας ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του εκτυπωτή σας. Ανοίξτε ένα από τα αρχεία Mxd που υπάρχουν στον φάκελο MXD βεβαιωθείτε ότι είστε στο Layout view (View-Layout View) και συνέχεια πηγαίνετε στο Print Setup από το µενού File. Θα εµφανιστεί η φόρµα επεξεργασίας της σελίδας χάρτη, µέσα από την οποία µπορείτε να επιλέξετε τον εκτυπωτή στον οποίο θα εκτυπώσετε το χάρτη σας. µπορείτε να επιλέξετε το µέγεθος σελίδας του χάρτη.

62 Από το πλαίσιο επιλογής ονόµατος του εκτυπωτή επιλέγετε τον εκτυπωτή στον οποίο θα εκτυπώσετε το αρχείο σας. Από το πλαίσιο τροφοδοσίας χαρτιού επιλέγετε το µέγεθος σελίδας χαρτιού στο οποίο θα εκτυπώσετε καθώς και την πηγή τροφοδοσίας χαρτιού που έχει ο εκτυπωτής σας. Προσοχή! Μην ξεχνάτε ότι σε αυτό το σηµείο η επιλογή µεγέθους σελίδας εξαρτάται από τις δυνατότητες του εκτυπωτή που είχατε επιλέξει πριν. Από το ίδιο σηµείο επιλέγεται τον τρόπο τροφοδοσίας χαρτιού καθώς και την προσαρµογή του χάρτη στη σελίδα εκτύπωσης, δηλ ως Landscape ή ως Portrait. Στο κάτω µέρος της φόρµας επεξεργασίας Σελίδας και Εκτύπωσης, δίνεται η δυνατότητα καθορισµού µεγέθους της σελίδας είτε µε βάση τις δυνατότητες συγκεκριµένου εκτυπωτή, εάν έχετε τσεκαρισµένο το κουτάκι επιλογής που φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα είτε ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του εκτυπωτή έτσι ώστε να προσαρµόσετε το αρχείο χάρτη σας στο µέγεθος της σελίδας στην οποία θα εκτυπωθεί το τελικό

63 προϊόν. Αναλυτικά, ακολουθείστε τα επόµενα βήµατα και µπορείτε να τα τροποποιήσετε εφόσον δεν έχετε τσεκάρει το Use Printer Paper Settings Αναλυτικά έχετε τη δυνατότητα επιλογής τυποποιηµένων µεγεθών σελίδας ή να δώσετε εσείς Πλάτος και Μήκος µεγέθους σελίδας µέσα από την επιλογή που έχετε από το µενού Standard Sizes. Κάνοντας την Custom επιλογή προσδιορίζετε εσείς µήκος και πλάτος συµπληρώνοντας τα αντίστοιχα πλαίσια, και διαµορφώνοντας το Orientation. Στη δική µας περίπτωση το Πλάτος είναι 80 εκατοστά και το Μήκος 110 εκατοστά και το Orientation είναι Portrait. Τέλος από το µενού File\Print µπορούµε να εκτυπώσουµε τον χάρτη σύµφωνα µε τις ρυθµίσεις του εκτυπωτή µας και από µενού File\Export Map µπορούµε να κάνουµε εξαγωγή του χάρτη σε εικόνα.

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο 1.1. Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcGIS 1.1.1. Η δομή του ArcGIS: Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο : Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcMap (2/2) Μέρος 1: (συνέχεια από τα προηγούμενα) Κάνουμε κλικ το εικονίδιο Add Data στην γραμμή εργαλείων standard και επιλέγουμε το αρχείο/τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων.

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο : ArcCatalog Πηγές δεδομένων Γεωβάση Τι είναι ο ArcCatalog? Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. Η εφαρμογή του ArcCatalog παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Performing Spatial Queries

Performing Spatial Queries Performing Spatial Queries QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ο ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα μάθουμε να δημιουργούμε νέα γεωγραφική πληροφορία με τη ψηφιοποίηση χωρικών πληροφοριών από δορυφορικές εικόνες ή από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Programs>>ArcGIS>>ArcMap>>A new empty map

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Programs>>ArcGIS>>ArcMap>>A new empty map ArcMap Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 1 ο : ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΧΑΡΤΗ (Περιβάλλον λογισµικού ArcGIS Desktop) 1. Ενεργοποίηση του λογισµικού ArcMap Programs>>ArcGIS>>ArcMap>>A new empty map -1- 2. Καθορισµός των εργαλειοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS ArcGIS της ESRI. Επιστημονικός υπεύθυνος: Χαλκιάς Χρ. Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X=

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X= Ως Γεωαναφορά (Georeference) ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία προσδίδονται πραγματικές γεωγραφικές συντεταγμένες επιθυμητού συστήματος αναφοράς συντεταγμένων σε μία ψηφιακή εικόνα που έχει προέλθει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εισαγωγή στο ArcGIS efrentzo@unipi.gr Στόχοι του εργαστηρίου Εξοικείωση µε το ArcGIS Εκτέλεση του λογισµικού Εισαγωγή στα 3 περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Εισαγωγή στο ArcGIS

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Εισαγωγή στο ArcGIS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 1. Γενικά Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με το εμπορικό λογισμικό Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ARCPAD. Ρύθµιση ενσωµατωµένου GPS του MobileMapper CE για λειτουργία µε το ArcPAD.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ARCPAD. Ρύθµιση ενσωµατωµένου GPS του MobileMapper CE για λειτουργία µε το ArcPAD. ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ARCPAD. Ευχαριστούµε θερµά για την επιλογή του MobileMapper CE και του ArcPAD για την καταγραφή των διανυσµατικών σας δεδοµένων. Ο σύντοµος αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιοχή Εργασίας του Flash

Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Λωρίδα Χρόνου και τα Επίπεδα Το Flash είναι εφαρμογή με την οποία φτιάχνουμε ταινίες όπως διαφημιστικά banners και διαδραστικές εφαρμογές οι οποίες περιέχουν κίνηση. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Working with Terrain Data

Working with Terrain Data Working with Terrain Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Δημιουργία Θεματικού Χάρτη με το QGIS Δρ. Σταμάτης Καλογήρου Σεμινάριο στα πλαίσια του 1oυ Συνεδρίου Χωρικής Ανάλυσης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 17-18 Μαΐου 2013 Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά Το πρόγραμμα Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcMap με πολλές επιπλέον δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά τα πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιπλέον δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Leaflet Web Maps with qgis2leaf Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά μαθημάτων iguess. inotes v10.1

Σειρά μαθημάτων iguess. inotes v10.1 Σειρά μαθημάτων iguess inotes v10.1 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕXCEL 1. Εισαγωγή δεδομένων σε φύλλο εργασίας του Microsoft Excel Για να τοποθετήσουμε τις μετρήσεις μας σε ένα φύλλο Excel, κάνουμε κλικ στο κελί στο οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ο Χωρικές λειτουργίες με διανυσματικά αρχεία Στο εργαστήριο αυτό θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε χωρικές αναλύσεις διανυσματικών αρχείων μέσα από την επίλυση ενός χωρικού προβλήματος. Θα προσπαθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

3 Δημιουργία Διάταξης Εκτύπωσης...13. 4 Δεδομένα σε (πίτα) διαγράμματα...16

3 Δημιουργία Διάταξης Εκτύπωσης...13. 4 Δεδομένα σε (πίτα) διαγράμματα...16 Περιεχόμενα Ενότητα 2 Βασική Άσκηση ArcGIS v10.1 1 ArcMap, γνωριμία με την επιφάνεια εργασίας... 2 1.1 Η διεπιφάνεια ArcMap... 2 1.2 Οι γραμμές εργαλείων... 4 2 Κάντε ένα σχέδιο εργασίας: ένα χάρτη γεννήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Για τις οικοδοµικές εταιρίες στις οποίες τηρούµε βιβλίο Κοστολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: 1. Από το menu Παράµετροι &

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου.

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου. Άσκηση 7 Σύνθετα Αντικείµενα Στόχος της άσκησης Στόχος της παρούσας άσκησης είναι η εξοικείωση µε τη δηµιουργία σύνθετων αντικειµένων που δηµιουργούνται από τον συνδυασµό δύο ή περισσότερων τρισδιάστατων

Διαβάστε περισσότερα

6. Στερεοσκοπική Απόδοση

6. Στερεοσκοπική Απόδοση 6. Στερεοσκοπική Απόδοση Για τη στερεοσκοπική απόδοση και τη δηµιουργία ορθοφωτογραφίας θα εργαστείτε στο συνολικό µπλοκ. Η στερεοσκοπική απόδοση στον φωτογραµµετρικό σταθµό PHOTOMOD γίνεται στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα κεφάλαιο 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά Εισαγωγή...21 Πηγές δεδομένων Σ.Γ.Π....23 Βασική ιδέα των Σ.Γ.Π....23 υνατότητες-εφαρμογές των Σ.Γ.Π....24 κεφάλαιο 2 ArcGIS/ArcView Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ http://h2056wwwhp.com/portal/site/hpsc/template.page/public/psi... 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ Για το σπίτι Για την επιχείρηση Υποστήριξη Είσοδος Εγγραφή Βοήθεια ιστότοπου HP Color LaserJet 3600 Printer series

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (B μέρος)

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (B μέρος) Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (B μέρος) Συνέχεια λοιπόν των οδηγιών για την χρήση του FINALE 2006, αν και ήδη έχει κυκλοφορήσει το FINALE 2007. Αφού ολοκληρώσουμε την παρουσίαση των κυριοτέρων λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Όπως βλέπετε, η αρχική οθόνη της εφαρµογής διαθέτει 9 κουµπιά τα οποία σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε σε αυτό. Αρχίζοντας από πάνω αριστερά βλέπετε τα εξής: 1. Τιµολόγηση: Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΕΡΕΥΝΕΣ... 8

ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΕΡΕΥΝΕΣ... 8 Εγχειρίδιο Χρήσης Συστήµατος Έρευνες Στατιστικών Στοιχείων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 Λογική Ανάλυση Χρήσης Εφαρµογής... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ... 6 Επεξεργασία Ερώτησης... 7 ιαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

GARMIN Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ GPS76, GPSMAP 76, GPSMAP 76S

GARMIN Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ GPS76, GPSMAP 76, GPSMAP 76S GARMIN Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ GPS76, GPSMAP 76, GPSMAP 76S Πλήκτρα IN - Κοντινή ανάλυση. Πατώντας το βλέπετε µία µικρότερη περιοχή του χάρτη µε περισσότερη λεπτοµέρεια, αυξάνει την κλίµακα. ΟUT - Μακρινή ανάλυση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Πως ανοίγουμε αρχείο βίντεο ή εικόνα για επεξεργασία 1 Εφαρμογή εφφέ σε βίντεο ή σε εικόνα 2 Πως κόβεται ένα κομμάτι του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

Batch Processing using Processing Framework

Batch Processing using Processing Framework Batch Processing using Processing Framework QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2012-2015 -SYSTEM- All rights reserved 2/222 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ FLASH Μάθημα 1: Εισαγωγή στο flash Μάθημα 2: Περιήγηση στο περιβάλλον του flash Μάθημα 3: Πλατό Μάθημα 4: Κανναβος Μάθημα 5: Έλξη Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 10 Φωτισµός. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 10 Φωτισµός. Στόχος της άσκησης Άσκηση 10 Φωτισµός Στόχος της άσκησης Ο φωτισµός µιας σκηνής αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία ρεαλισµού. Στην παρούσα άσκηση θα προσπαθήσουµε να εξοικειωθούµε µε τη χρήση κάποιων τυπικών πηγών φωτισµού

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher ελλατόλας Στέλιος 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Εγκατάσταση του προγράµµατος...4 Λειτουργία του προγράµµατος...6 Βασική λειτουργία (κατέβασµα ένα - ένα

Διαβάστε περισσότερα

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS Στην παράγραφο αυτή, θα περιγράψουµε τη χρήση του προγράµµατος Outlook Express, που ενσωµατώνεται στις περισσότερες εκδόσεις των MS Windows. Για να εκτελέσουµε την

Διαβάστε περισσότερα

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή WINDOWS ΣΤΟΧΟΙ: 1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 2. Γνωριμία Με Την Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) 3. Ta Βασικά Εικονίδια Της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) 4. Κουμπιά Παραθύρων 5.

Διαβάστε περισσότερα

1. PHOTOMOD Montage Desktop (βασικό πρόγραμμα)

1. PHOTOMOD Montage Desktop (βασικό πρόγραμμα) PHOTOMOD 4.4 Lite Προσοχή: Πριν από την εκκίνηση του PHOTOMOD πρέπει να ενεργοποιηθεί η λειτουργία PHOTOMOD System Monitor (παρουσιάζεται με το εικονίδιο ) με την εντολή: START Programs PHOTOMOD Utility

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβλήματος με Access

Επίλυση προβλήματος με Access Δ.1. Το προς επίλυση πρόβλημα Ζητείται να κατασκευάσετε τα αρχεία και τα προγράμματα μιας εφαρμογής καταχώρησης Δαπανών μελών ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) για την παρακολούθηση του απολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης και Απεικόνισης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διεύθυνση Γεωπληροφορικής Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

Tiles Editor. 'Εκδοση 7

Tiles Editor. 'Εκδοση 7 Tiles Editor 'Εκδοση 7 1992 Professional Tiles Editor Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώµατος. Κανένα µέρος αυτού του εγγράφου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί σε καµµία µορφή και µε κανένα µέσο - γραφικό, ηλεκτρονικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 Σελίδα 1 ΓΕΝΙΚΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το GRS-1 της TOPCON διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows CE NET 6.1 παρέχοντας την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής και λογισμικού έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Βαζηθό κάζεκα γηα ην ArcGIS

Βαζηθό κάζεκα γηα ην ArcGIS Βαζηθό κάζεκα γηα ην ArcGIS Content 1 ArcMap, γλσξηκία κε ηελ επηθάλεηα εξγαζίαο... 2 1.1 Η δηεπηθάλεηα ηνπ ArcMap... 2 1.2 Η γξακκή εξγαιείσλ... 3 2 Κάληε έλα ζρέδην εξγαζίαο: Έλα ράξηε γελλήζεσλ....

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής ΔΙΚΤΥΑΚΗ EΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Εγκατάσταση και λειτουργία message editor: Αρχικά τοποθετούµε το cd στον υπολογιστή και εµφανίζεται η οθόνη εγκατάστασης Στην περίπτωση που δεν εµφανιστεί αυτόµατα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Digitizing Map Data. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by

Digitizing Map Data. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by Digitizing Map Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This work

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Kidspiration 2.1

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Kidspiration 2.1 Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Kidspiration 2.1 Το Κidspiration είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σας βοηθά να κατασκευάζετε διαγράμματα-χάρτες εννοιών. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τα σχεδιαγράμματά σας με ήχους και εικόνες. Ας

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage)

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage) Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPage) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Πίνακες και περιγράµµατα Όταν ανοίγουµε το FrontPage, ανοίγει αυτόµατα µία νέα σελίδα. (Στο FrontPage τα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create Inspiration 8 IE Β ήμα προς Βήμα Για μαθητές Έναρξη Προγράμματος Inspiration 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Start, επιλέγουμε Programs και κάνουμε κλικ στο Inspiration 8 IE. 2. Στην αρχική οθόνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων ηµιουργία Φορολογούµενου ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε1 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε2 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε3

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ MODEM Το Κέντρο Λειτουργίας και ιαχείρισης ικτύου του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα Dial-up σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας. Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0)

Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας. Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0) Σύμβαση 457 ΟΠΣ Πολιτικής Προστασίας Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Γεωγραφικής Απεικόνισης (Version: 1.0) ΑΝΑΔΟΧΟΣ : SPACE COM A.E. INTRACOM IT SERVICES - QUALITY & RELIABILITY A.E. ΑΘΗΝΑ Ιούνιος 2008 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων.

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Βήµα 1 ο ηµιουργία Εταιρείας Από την Οργάνωση\Γενικές Παράµετροι\ ιαχείριση εταιρειών θα δηµιουργήσετε την νέα σας εταιρεία, επιλέγοντας µέσω των βηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Το κείµενο που ακολουθεί είναι ένας σύντοµος οδηγός στο περιβάλλον προγραµµατισµού της γλώσσας Fortran, για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Using Custom Python Expression Functions

Using Custom Python Expression Functions Using Custom Python Expression Functions QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα

Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα 1. Πρόσβαση στην εφαρµογή...1 2. Εγγραφή και Είσοδος στον Ιστοχώρο...4 3. Σταθµοί...4 3.1. Πρόσβαση...5 3.2. Λίστα...5 3.3. Σύνθετη Αναζήτηση...5 4. Χάρτης...7 4.1.

Διαβάστε περισσότερα

Μετεπεξεργασία (postprocessing) µε τα προγράµµατα WINGRAF, DBVIEW, URSULA Μάϊος 2005

Μετεπεξεργασία (postprocessing) µε τα προγράµµατα WINGRAF, DBVIEW, URSULA Μάϊος 2005 Μετεπεξεργασία (postprocessing) µε τα προγράµµατα WINGRAF, DBVIEW, URSULA Μάϊος 2005 SOFiSTiK Hellas A.E. 3ης Σεπτεµβρίου 56, 104 33 Αθήνα Τηλ: 2108220607, 2108251632 Fax: 2108251632 www.sofistik.gr, info@sofistik.gr

Διαβάστε περισσότερα

Visual Basic Γλώσσα οπτικού

Visual Basic Γλώσσα οπτικού Visual Basi Γλώσσα οπτικού προγραµµατισµού «Η αρχή είναι το ήµισυ του παντός» Κουλλάς Χρίστος www.oullas.om oullas 2 Στόχοι Μαθήµατος Οι µαθητές να µπορούν: να εξηγούν τι είναι η Visual Basi. ναεξηγούνταστάδιαδηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά δεδοµένα. Σ. Κουνιάκη, Α. Κουκουβίνος, Ν. Τσιούγκου. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Γεωγραφικά δεδοµένα. Σ. Κουνιάκη, Α. Κουκουβίνος, Ν. Τσιούγκου. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Γεωγραφικά δεδοµένα Σ. Κουνιάκη, Α. Κουκουβίνος,

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη συµβόλων κιθάρας.

Βιβλιοθήκη συµβόλων κιθάρας. ουλεύοντας µε το Finale: Γράφοντας για κιθάρα Από τον Παναγιώτη Φραγκούλη Το Finale αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο στην καθηµερινότητα κάθε σύγχρονου συνθέτη. Σε κάθε νέα του έκδοση εµπλουτίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα