ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Προς το µέλλον: Ο νεοελληνικός (απλός) µέλλοντας, και όχι µόνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Προς το µέλλον: Ο νεοελληνικός (απλός) µέλλοντας, και όχι µόνο"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Προς το µέλλον: Ο νεοελληνικός (απλός) µέλλοντας, και όχι µόνο Αντί εισαγωγής θα ξεκινήσουµε µε το ακόλουθο σενάριο: Η/Ο συγκάτοικός σας θέλει να πάτε στο σούπερ µάρκετ. Εσείς δεν θέλετε καθόλου και η/ο συγκάτοικός σας το ξέρει. Έτσι, προσπαθεί να σας πείσει λέγοντας κάτι τέτοιο: (1) If you go... (1a) I will wash the dishes. (1b) I can wash the dishes. (1c) I am willing to wash the dishes. (1d) I promise to wash the dishes. (1e) I swear to wash the dishes. Το πλύσιµο των πιάτων (1a-e) είναι µια πράξη που ανήκει στο µέλλον, διότι θα πραγµατοποιηθεί µετά από το «τώρα» της οµιλίας. Αυτή η µελλοντική πράξη µπορεί να περιγραφεί µε διάφορους τρόπους: είτε µε τη χρήση του απλού µέλλοντα (όπως στο 1a), είτε µε τη χρήση ενός απαρεµφάτου σε συνδυασµό µε το κατάλληλο κύριο ρήµα (όπως στα 1b-e). Και το απαρέµφατο λοιπόν αναφέρεται σε πράξεις που εξ ορισµού θα πραγµατοποιηθούν µετά το «τώρα» της οµιλίας: Αν δίνω την υπόσχεση να πλύνω τα πιάτα, τότε θα τα πλύνω αργότερα. Όταν ένα ρήµα χρησιµοποιείται στον ενεστώτα ή στον αόριστο επενδύεται µε το χαρακτηριστικό της βεβαιότητας: µια παρούσα ή µια παρελθούσα πράξη αποτελεί γεγονός. Κατά συνέπεια η αναφορά µου σε αυτήν µπορεί εύκολα είτε να επαληθευθεί είτε να διαψευστεί. Για παράδειγµα, αν πω «Βρέχει» κάποιος µπορεί να ανοίξει το παράθυρο και να ελέγξει την αλήθεια των λεγοµένων µου. Όταν αφήνουµε το παρελθόν ή το παρόν και περνάµε στο µέλλον, η βεβαιότητα µετατρέπεται σε αβεβαιότητα. Αν πω «Θα βρέξει» κανένας δεν µπορεί να ελέγξει την αλήθεια των λεγοµένων µου και στην ουσία κανένας δεν µπορεί να είναι σίγουρος για αυτό. Αυτή η αβεβαιότητα καλύπτει και το πεδίο των προθέσεων, των επιθυµιών, των υποχρεώσεων, των ικανοτήτων, των δυνατοτήτων ή των πιθανοτήτων, δηλαδή το πεδίο που συνδέεται τυπικά µε τη χρήση του απαρεµφάτου. Ακόµα και αν ορκιστώ να πλύνω τα πιάτα (όπως στο 1e), κανένας δεν µπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ότι θα

2 κρατήσω τον λόγο µου. Από την άποψη της σηµασίας, λοιπόν, απαρέµφατα και µελλοντικοί χρόνοι έχουν πολλά κοινά, γεγονός που ερµηνεύει τη µορφική τους συνάφεια σε αρκετές γλώσσες. Μία από αυτές είναι και τα Νέα Ελληνικά. 9.1 Ένας χρόνος για το µέλλον: ο νεοελληνικός µέλλοντας Τα Νέα Ελληνικά διαθέτουν περισσότερους από έναν µελλοντικούς χρόνους. Ο κυρίαρχος χρόνος όµως είναι εκείνος που ονοµάζεται (απλός) µέλλοντας, ο οποίος ισοδυναµεί µε τον αγγλικό future simple και τη δοµή be going to. Η παρούσα ενότητα φέρνει µόνο καλά νέα για τους τελείως αρχάριους. Τα βασικά του µέλλοντα τα ξέρετε ήδη, κι ας µην το γνωρίζετε. Το µόνο που χρειάζεται να κάνω εγώ είναι να βάλω τα πράγµατα σε τάξη, να προσθέσω κάποιες λεπτοµέρειες και να σας αφήσω να απολαύσετε το µέλλον Η µορφή του µέλλοντα Ας ξεκινήσουµε µε µερικά παραδείγµατα ρηµάτων στον ενεστώτα, στον αόριστο και στον µέλλοντα (για τις σηµασίες των ρηµάτων µπορείτε να δείτε το Παράρτηµα): (2) δουλεύω δούλεψα θα δουλέψω γράφω έγραψα θα γράψω Αντίθετα µε τον ενεστώτα και τον αόριστο, ο µέλλοντας είναι περιφραστικός χρόνος. Με άλλα λόγια σχηµατίζεται από δύο συστατικά: το µόριο θα και τον ρηµατικό τύπο του µέλλοντα. Το θα παραµένει αµετάβλητο κατά την κλίση, ενώ ο ρηµατικός τύπος αλλάζει: (3) θα δουλέψω ( I will work ) θα δουλέψεις ( you will work ) κ.λπ. Το θα είναι απολύτως απαραίτητο για τον σχηµατισµό του µέλλοντα. Για να το πω αλλιώς: Εάν δεν υπάρχει θα, δεν υπάρχει µέλλον. Κανένας δεν θα καταλάβει ότι αναφέρεστε σε µια µελλοντική πράξη.

3 Ας δούµε τώρα τον ρηµατικό τύπο αυτής της περίφρασης. Το θέµα του µέλλοντα βασίζεται στο συνοπτικό θέµα (βλ. Ενότητα 2.2.2). Το ξέρετε αυτό το θέµα; Εν µέρει, ναι. Αυτό το θέµα αποτελεί τη βάση και του αορίστου. Για αυτό τον λόγο ο µέλλοντας και ο αόριστος έχουν µια µορφική συνάφεια, που τους ξεχωρίζει από τον ενεστώτα: (4) δουλεύω δούλεψα θα δουλέψω γράφω έγραψα θα γράψω Αυτή η συνάφεια θα σας βοηθήσει πολύ στον σχηµατισµό του µέλλοντα. Σηµαίνει ότι µπορείτε να ξεκινήσετε από το αοριστικό θέµα, που το γνωρίζετε, για να βρείτε το συνοπτικό θέµα και από αυτό να φτιάξετε τον µέλλοντα. Πρώτα απ όλα, λοιπόν, πρέπει να πάρετε το θέµα του αορίστου και να αφαιρέσετε όποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον αόριστο. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Είναι οι καταλήξεις του αορίστου: (5) δούλεψ- έγραψ- Είναι επίσης το τονικό σχήµα της τρισυλλαβίας. Αφαιρέστε λοιπόν τον τόνο και συνακόλουθα και το αρχικό ε- όπου και αν υπάρχει: (6) ΟΥΛΕΨ- ΓΡΑΨ- Αυτό που βλέπετε στο (6) είναι το συνοπτικό θέµα των ρηµάτων δουλεύω και γράφω. Να τι πρέπει να κάνετε τώρα για να φτιάξετε τον µέλλοντα: Προσθέστε το µόριο θα: (7) θα δουλεψ- θα γραψ- Βάλτε τον τόνο στην αρχική του θέση, όπως φαίνεται από τον ενεστώτα: (8) θα δουλέψ- θα γράψ-

4 Συµπληρώστε το θέµα µε τις καταλήξεις του µέλλοντα. Αυτές οι καταλήξεις δεν είναι καινούριες. Είναι οι καταλήξεις του ενεστώτα. Συγκρίνετε τους ακόλουθους τύπους: (9) δουλεύω θα δουλέψω γράφω θα γράψω δουλεύεις θα δουλέψεις γράφεις θα γράψεις κ.λπ. κ.λπ. Tελειώσαµε! Όπως βλέπετε, σχεδόν όλα σάς ήταν ήδη γνωστά. Ας κάνουµε τώρα λίγη εξάσκηση: Ποιος είναι ο µέλλοντας των ρηµάτων πλένω και γυρίζω; Ας ξεκινήσουµε µε το πλένω. Το ρήµα αυτό είναι ανώµαλο, οπότε κανονικά θα έπρεπε να έχετε µάθει τον αόριστο (αλλά αν δεν τον θυµάστε, µπορείτε να τον βρείτε στον Πίνακα 8.4). Ωραία, ο αόριστος είναι έπλυνα. Για να πάρετε το συνοπτικό θέµα πρέπει να αφαιρέσετε ό,τι ανήκει στον αόριστο: (10) ΠΛΥΝ- Τώρα µπορείτε να προσθέσετε τα χαρακτηριστικά του µέλλοντα: (11) θα πλύνω Πάµε τώρα στο γυρίζω. Το ρήµα αυτό είναι οµαλό, οπότε µπορείτε να φτιάξετε µόνοι σας τον αόριστο και να συνεχίσετε κανονικά την υπόλοιπη διαδικασία: (12) γυρίζω γύρισα ΓΥΡΙΣ- θα γυρίσω Ας δούµε τώρα δύο προβληµατικά σηµεία του µέλλοντα: Η µορφική συνάφεια του µέλλοντα και του αορίστου είναι λιγότερο ξεκάθαρη για τα ακόλουθα ρήµατα (σηµειώστε ότι τα περισσότερα είναι ανώµαλα της Οµάδας 1 στον αόριστο). Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν πρέπει να χρησιµοποιήσετε τη µνήµη σας και όχι τη λογική σας.

5 ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ βγαίνω βγήκα θα βγω βλέπω είδα θα δω βρίσκω βρήκα θα βρω έρχοµαι ήρθα θα έρθω έχω είχα θα έχω λέω είπα θα πω µπαίνω µπήκα θα µπω παίρνω πήρα θα πάρω πηγαίνω/πάω πήγα θα πάω πίνω ήπια θα πιω τρώω έφαγα θα φάω Πίνακας 9.1: Ρήµατα µε ανώµαλο µέλλοντα. Τα ρήµατα στον µέλλοντα «δανείζονται» τις καταλήξεις τους από τον ενεστώτα, αλλά ποιον απ όλους; (Θυµάστε, φαντάζοµαι, ότι ο ενεστώτας περιλαµβάνει διαφορετικές οµάδες κλίσης). Η απάντηση είναι απλή: Ακολουθούν εκείνο το κλιτικό υπόδειγµα µε το οποίο µοιάζουν περισσότερο. Ας δούµε τα ακόλουθα παραδείγµατα: (13) γράφω θα γράψω τρώω θα φάω λέω θα πω Ο τύπος θα γράψω έχει σύµφωνο πριν από το (άτονο) -ω, άρα µοιάζει µε την οµάδα A1 (βλ. Ενότητα 4.1.1). Ο τύπος θα φάω µοιάζει πολύ µε την Οµάδα Α2 (βλ. Ενότητα 4.1.2), ενώ ο τύπος θα πω ακολουθεί την Οµάδα B2 (βλ. Ενότητα 4.1.4). Έχουµε λοιπόν τρία κλιτικά υποδείγµατα για τον µέλλοντα (η οµάδα Β1 δεν εκπροσωπείται στον µέλλοντα): (Α1) (Α2) (Β2)

6 ΕΝΙΚΟΣ αʹ θα γράψω θα φάω θα πω βʹ θα γράψεις θα φας θα πεις γʹ θα γράψει θα φάει θα πει ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ αʹ θα γράψουµε θα φάµε θα πούµε βʹ θα γράψετε θα φάτε θα πείτε γʹ θα γράψουν(ε) θα φάνε θα πουν(ε) Πίνακας 9.2: Τα κλιτικά υποδείγµατα του µέλλοντα. Η µεγάλη πλειοψηφία των ρηµάτων ακολουθεί την Οµάδα Α1, ενώ λίγα µόνο ρήµατα ακολουθούν τις Οµάδες A2 και B2. Η µορφική συνάφεια µεταξύ αορίστου και µέλλοντα µπορεί να λειτουργήσει αµφίδροµα: Αν στο βιβλίο Ελληνικών σας παρουσιάζεται πρώτα ο µέλλοντας και µετά ο αόριστος, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε από τον µέλλοντα ώστε να φτιάξετε τον αόριστο: Πρώτα θα αφαιρέσετε το µόριο θα, τον τόνο και τις καταλήξεις του µέλλοντα. Έτσι θα έχετε το συνοπτικό θέµα: (I) θα δουλέψω ΟΥΛΕΨθα γράψω ΓΡΑΨ- Τώρα µπορείτε να εφαρµόσετε τους κανόνες σχηµατισµού του αορίστου. Προσθέστε τις καταλήξεις του αορίστου και τον τόνο σύµφωνα µε το σχήµα της τρισυλλαβίας: (ΙΙ) ΟΥΛΕΨ- δούλεψα ΓΡΑΨ- έγραψα Η χρήση του µέλλοντα O νεοελληνικός µέλλοντας χρησιµοποιείται για να περιγράψει πράξεις που θα συµβούν µετά τη στιγµή της οµιλίας. Κατά συνέπεια, είναι συµβατός µε τρεις µεγάλες οµάδες επιρρηµατικών προσδιορισµών: Επιρρήµατα που αναφέρονται στο µέλλον:

7 αύριο ( tomorrow ), µεθαύριο ( the day after tomorrow ), του χρόνου ( next year ) Πίνακας 9.3: Επιρρήµατα που αναφέρονται στο µέλλον. Προθετικές φράσεις που εισάγονται µε την πρόθεση σε: (14) Σε δύο µέρες / εβδοµάδες / µήνες θα πάω στην Αθήνα. Ι will go to Athens in two days / weeks / months. Απλή (απρόθετη) αιτιατική του χρόνου σε συνδυασµό µε τα επίθετα άλλος ( other ) / επόµενος ( next ): (15a) Την άλλη/επόµενη εβδοµάδα θα πάµε στην Αθήνα. We will go to Athens next week. (15b) Tον άλλο/επόµενο µήνα θα πάω στην Κρήτη. Ι will go to Crete next month. Ο µέλλοντας είναι επίσης συµβατός µε αρκετές εκφράσεις που αναφέρονται στο παρόν: (ΙΙΙ) Θα έρθω σήµερα. I will come today. Η ερωτηµατική και αρνητική εκδοχή του µέλλοντα είναι αναµενόµενες. Όπως και στον ενεστώτα ή στον αόριστο, σχηµατίζονται µε την αλλαγή επιτονισµού και την προσθήκη του µορίου δεν (πάντα πριν από το θα) αντίστοιχα: (ΙVa) Θα πάει σινεµά. She/He will go to the movies. (IVb) Θα πάει σινεµά; Will she/he go to the movies? (IVc) εν θα πάει σινεµά. She/He will not go to the movies. Οι προσωπικές αντωνυµίες τίθενται πάντα µπροστά από το «πραγµατικό» ρήµα του ρηµατικού συνόλου (βλ. Ενότητα 6.1): (V) A: Θα δεις τον Πέτρο; Will you see Peter? Β1: Ναι, θα τον δω. Yes, I will see him.

8 Β2: Όχι, δεν θα τον δω. No, I won t see him. 9.2 Tο νεοελληνικό «απαρέµφατο» Η σηµασιακή συνάφεια µεταξύ των µελλοντικών χρόνων και του απαρεµφάτου που παρατηρείται σε διάφορες γλώσσες εξηγεί τη µορφική συνάφεια ανάµεσα στον µέλλοντα και το «απαρέµφατο» στα Νέα Ελληνικά. Κι εδώ αρχίζει το ωραιότερο ίσως κοµµάτι αυτής της γραµµατικής για τους τελείως αρχάριους Η µορφή του «απαρεµφάτου» είτε τις ακόλουθες προτάσεις: (16a) Θα οδηγήσω. (ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ) I will drive. (16b) Θέλω να οδηγήσω. («ΑΠΑΡΕΜΦΑΤΟ») I want to drive. Για να σχηµατίσετε το «απαρέµφατο» δεν έχετε παρά να πάρετε τον µέλλοντα και να αντικαταστήσετε το θα µε το να, το οποίο ισοδυναµεί µε το αγγλικό to. Να έχετε πάντως υπόψη ότι το νεοελληνικό απαρέµφατο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες (για αυτό και στη γραµµατική ορίζεται ως «υποτακτική»). Ας δούµε τα ακόλουθα παραδείγµατα: (17a) Θέλω να οδηγήσω. I want to drive. (17b) Θέλει να οδηγήσει. She/He wants to drive. (17c) Θέλουµε να οδηγήσουµε. We want to drive. Αντίθετα µε το απαρέµφατο στα Αγγλικά, και τα απαρέµφατα εν γένει, το νεοελληνικό «απαρέµφατο» διαθέτει πρόσωπο και αριθµό. Κατά συνέπεια κλίνεται, αντιγράφοντας στην ουσία τα κλιτικά υποδείγµατα του µέλλοντα (µε το µόριο να να αντικαθιστά το θα):

9 (Α1) (Α2) (Β2) ΕΝΙΚΟΣ αʹ να γράψω να φάω να πω βʹ να γράψεις να φας να πεις γʹ να γράψει να φάει να πει ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ αʹ να γράψουµε να φάµε να πούµε βʹ να γράψετε να φάτε να πείτε γʹ να γράψουν(ε) να φάνε να πουν(ε) Πίνακας 9.4: Τα κλιτικά υποδείγµατα του «απαρεµφάτου». Ας δούµε τώρα τις ακόλουθες προτάσεις: (18a) Θέλω να οδηγήσω. I want (-) to drive. (18b) Θέλω να οδηγήσεις. I want you to drive. Στο 18a ο οµιλητής εκφράζει µια πρόθεση που θα πραγµατοποιήσει ο ίδιος. Στο 18b, ο οµιλητής διατυπώνει µια πρόθεση ώστε να την πραγµατοποιήσει κάποιος άλλος. Για να αποτυπώσετε αυτή τη διαφορά, απλώς αλλάζετε το πρόσωπο στο «απαρέµφατο» ακολουθώντας το πρόσωπο αυτού που θα πραγµατοποιήσει την πρόθεση Η χρήση του «απαρεµφάτου» Τα «απαρέµφατα» εξαρτώνται από άλλα ρήµατα, τα κύρια ρήµατα (συνήθως τροπικά ρήµατα σαν τα αγγλικά must, should, may κ.λπ.). Τα βασικότερα για τα επίπεδα Α1- Α2 δίνονται στον ακόλουθο πίνακα: θέλω µπορώ προτιµώ προσπαθώ πρέπει µπορεί χρειάζεται

10 λέω σκέφτοµαι πάω έχω Πίνακας 9.5: Ρήµατα µε συµπλήρωµα «απαρέµφατο». Μερικές παρατηρήσεις για τα κύρια ρήµατα: Όλα τα κύρια ρήµατα απαιτούν πλήρες «απαρέµφατο». Με άλλα λόγια στα Νέα Ελληνικά το µόριο να είναι υποχρεωτικό: (19a) Θέλω να οδηγήσω. I want to drive. (19b) Mπορώ να οδηγήσω. I can (-) drive. Τα ρήµατα της αριστερής στήλης διαφοροποιούνται ως προς το πρόσωπο, αντίθετα µε τα ρήµατα της δεξιάς στήλης: (20a) Θέλει να γράψει ένα γράµµα. She/He wants to write a letter. (20b) Θέλουµε να γράψουµε ένα γράµµα. We want to write a letter. (20c) Πρέπει να γράψει ένα γράµµα. She/He must write a letter. (20d) Πρέπει να γράψουµε ένα γράµµα. We must write a letter. Ρήµατα σαν το πρέπει (ισοδυναµεί µε τα αγγλικά must, ought to, should) έχουν µόνο έναν τύπο (αυτόν του τρίτου ενικού προσώπου) για όλα τα πρόσωπα. Από την άποψη της σηµασίας τέτοια ρήµατα δεν µας δίνουν πληροφορίες για το πρόσωπο (γι αυτό και στη γραµµατική ορολογία ονοµάζονται απρόσωπα). Το τελευταίο συνάγεται από το πρόσωπο του «απαρεµφάτου». Λίγα λόγια τώρα για τη σηµασία αυτών των ρηµάτων: Τα περισσότερα από αυτά χρησιµοποιούνται και χωρίς «απαρέµφατο», µε την ίδια πάντα σηµασία:

11 (21a) Θέλω µια µπίρα. I want/need a beer. (21b) Θέλω να πιω µια µπίρα. I want/need to have a beer. Κάποια ρήµατα, όµως, έχουν διαφορετική σηµασία όταν συντάσσονται µε «απαρέµφατο»: (22a) Λέω την αλήθεια. / Λέω ψέµατα. I tell the truth. / I tell lies. (22b) Λέω να πάω σινεµά. I am planning to go to the movies. I am thinking about going to the movies. I am considering going to the movies. Η δοµή πάω+ «απαρέµφατο» δεν ισοδυναµεί µε το αγγλικό be going to. Η σηµασία της στα Νέα Ελληνικά περιλαµβάνει υποχρεωτικά την κίνηση, ενώ το στοιχείο της µελλοντικότητας που χαρακτηρίζει την αγγλική δοµή είναι µάλλον αδύναµο. Το προσωπικό µπορώ δεν έχει την ίδια σηµασία µε το απρόσωπο µπορεί. Το πρώτο εκφράζει ικανότητα, ενώ το δεύτερο δυνατότητα: (VIa) Μπορώ να οδηγήσω. I can drive. / I am able to drive. (VIb) Μπορεί να οδηγήσω. I may drive. / Μaybe I ll drive. Τι σηµαίνει όµως αυτή η πρόταση; (VII) Ο Πέτρος µπορεί να οδηγήσει. Μια τέτοια πρόταση µπορεί να έχει δύο ερµηνείες: α) Ο Πέτρος είναι ικανός να οδηγήσει και β) Ίσως ο Πέτρος θα οδηγήσει. Γιατί συµβαίνει αυτό; Γιατί το ρήµα είναι στο τρίτο ενικό κι έτσι δεν µπορούµε να γνωρίζουµε εάν πρόκειται για το προσωπικό µπορώ ή για το απρόσωπο µπορεί. Ποια ερµηνεία είναι η σωστή; Σε αυτή την περίπτωση τα συµφραζόµενα θα µας κατευθύνουν στη µία ή στην άλλη ερµηνεία.

12 Το απρόσωπο χρειάζεται προέρχεται από το προσωπικό χρειάζοµαι ( to need ) και συνήθως µε χρησιµοποιείται σε ερωτηµατικές ή αρνητικές προτάσεις: (VIIIa) Χρειάζεται να πάρω οµπρέλα; Do I need to take an umbrella? (VIIIb) εν χρειάζεται να πάρεις οµπρέλα. You do not need to take an umbrella. Τα κύρια ρήµατα µπορεί να υπονοούνται, όπως στις ακόλουθες προτάσεις: (23a) (23b) (-) να φάω τα πατατάκια; (-) να πας στο δωµάτιό σου. Εδώ το ελλείπον ρήµα µπορεί να συναχθεί από τα συµφραζόµενα. Εύκολα θα κατέληγα στο µπορώ για την πρόταση 23a, και στο πρέπει ή το θέλω για την πρόταση 23b: (24a) (Μπορώ) να φάω τα πατατάκια; ( May I eat the potato chips? ). (24b) (Θέλω) να πας στο δωµάτιό σου. / (Πρέπει) να πας στο δωµάτιό σου. I want you to go to your room. / You must go to your room. Τα βασικά ρήµατα συνήθως υπονοούνται όταν γίνεται αναφορά στο κοινωνικό status των συνοµιλητών (αυτό συµβαίνει όταν ζητάµε την άδεια από κάποιον ή όταν δίνουµε εµείς εντολές σε κάποιον). Η παράλειψη του κύριου ρήµατος εκθέτει (µε κοινωνικούς όρους) λιγότερο αυτόν που ζητάει άδεια (23a) ή αυτόν που δέχεται µια διαταγή (23b). Ας επιστρέψουµε όµως και πάλι στα «απαρέµφατα» µέσα σε αυτές τις δοµές για να παρατηρήσουµε τα εξής: Το νεοελληνικό «απαρέµφατο» είναι άχρονο. Έτσι ο χρόνος στα ακόλουθα παραδείγµατα ρυθµίζεται από το κύριο ρήµα: (25a) Μπορώ να οδηγήσω.

13 (25b) (25c) I can drive. Μπόρεσα να οδηγήσω. I was able to drive. / I could drive. Θα µπορέσω να οδηγήσω. I will be able to drive. Οι ερωτήσεις µε απαρέµφατο δεν έχουν κανένα πρόβληµα στον σχηµατισµό τους: (26) Θέλεις να οδηγήσεις; Do you want to drive? Στην άρνηση το «απαρέµφατο» συνδυάζεται µε το αρνητικό µόριο µην αντί του γνωστού δεν: (27) Θέλω να µην οδηγήσω σήµερα I want not to drive today. = I d rather not drive today. Να έχετε υπόψη σας πάντως ότι η άρνηση του «απαρεµφάτου» δεν ισοδυναµεί µε την άρνηση του κυρίου ρήµατος: (28a) εν θέλω να οδηγήσω. I don t want to drive today. (28b) Θέλω να µην οδηγήσω σήµερα. I d rather not drive today. Με βάση τις άλλες περιπτώσεις που έχουµε εξετάσει (βλ. Ενότητες 6.1 και 9.1.2), η θέση των προσωπικών αντωνυµιών είναι και πάλι αναµενόµενη. Έχετε όµως υπόψη ότι η αντωνυµία παραµένει εντός του πεδίου του «απαρεµφάτου» και δεν µπορεί να εξαρτηθεί από το κύριο ρήµα (δείτε το µη αποδεκτό B3): (29) Α: Θέλεις να δεις τον Πέτρο; Do you want to see Peter? Β1: Ναι, θέλω να τον δω. Yes, I want to see him.

14 B2: Όχι, δεν θέλω να τον δω. No, I don t want to see him. Β3: *Ναι, τον θέλω να δω. Μετά από ένα οδυνηρό παρόν και παρελθόν, το µέλλον χαµογελάει στο ρήµα είµαι και σ εσάς. Για να σχηµατίσετε τον µέλλοντα και το «απαρέµφατο» δεν έχετε παρά να πάρετε τους τύπους του ενεστώτα και να προσθέσετε τα µόρια θα και να αντίστοιχα (θα είµαι / να είµαι). 9.3 Επιστροφή στις υποθετικές προτάσεις Τώρα που έχετε αποκτήσει τα γραµµατικά προαπαιτούµενα, είναι ώρα να επιστρέψουµε στις υποθετικές προτάσεις: (30a) Aν πεινάς, θα βρεις φαγητό στο ψυγείο. If you are hungry, you will find some food in the fridge. (30b) Aν (θα) πεινάσεις, θα βρεις φαγητό στο ψυγείο. If you get hungry, you will find some food in the fridge. Η πρόταση 30a αναφέρεται στο παρόν και ο χρόνος της υπόθεσης είναι ο ενεστώτας. Η πρόταση 30b αναφέρεται στο µέλλον και ο χρόνος της υπόθεσης πρότασης είναι ο µέλλοντας (το µόριο θα µπορεί να εµφανίζεται ή να υπονοείται). Και τα δύο παραδείγµατα αντιπροσωπεύουν υποθετικές προτάσεις του πραγµατικού, δηλαδή υποθέσεις που η απόδοσή τους φαίνεται πιθανή. Ας δούµε τώρα τις ακόλουθες προτάσεις: (31a) Aν πεινάσεις, θα βρεις φαγητό στο ψυγείο. If you get hungry, you will find some food in the fridge. (32b) Αν πεινάσεις, µπορείς να βρεις φαγητό στο ψυγείο. If you get hungry, you can find some food in the fridge. Η απόδοση τέτοιων υποθετικών προτάσεων µπορεί να είναι στον µέλλοντα ή σε κάποια ισοδύναµη έκφραση, όπως το «απαρέµφατο» µαζί µε ένα κύριο ρήµα.

15 Και οι υποθετικές προτάσεις του µη πραγµατικού; Αυτές οι προτάσεις χρειάζονται ακόµα περισσότερες γνώσεις αναφορικά µε το ρήµα, οπότε αφορούν το επίπεδο των προχωρηµένων και όχι το επίπεδο των αρχαρίων. Έλα! Η λέξη αυτή είναι µια από τις πρώτες που αναγνωρίζουν οι απολύτως αρχάριοι µέσα στον χείµαρρο των Νέων Ελληνικών της καθηµερινής ζωής όπως µιλιούνται από όλους µας. Το Έλα ισοδυναµεί µε το αγγλικό Come! Πέρα όµως από την κανονική του χρήση χρησιµοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις µε διαφορετική κάθε φορά σηµασία. Έλα! λέµε όταν σηκώνουµε το τηλέφωνο και βλέπουµε κλήση από κάποιο οικείο πρόσωπο. Έλα! λέµε όταν ακούµε κάτι απίστευτο. Έλα! λέµε όταν θέλουµε να εκφράσουµε ειρωνεία. Έλα! λέµε τέλος όταν θέλουµε να µας επαναλάβουν κάτι. Από γραµµατική άποψη, το έλα! είναι τύπος της προστακτικής του ρήµατος έρχοµαι. Η έγκλιση αυτή χρησιµοποιείται για να δίνουµε εντολές, να ζητάµε δηλαδή κάτι ευθέως, και µε τρόπο που δεν επιδέχεται αµφισβήτηση. Οι εντολές αυτές δηλώνουν απροκάλυπτα ποιος είναι αυτός που τις δίνει και ποιος αυτός που τις δέχεται, γεγονός που τις κάνει ακατάλληλες σε οποιαδήποτε συνθήκη ευγένειας/τυπικότητας (βλ. Κεφάλαιο 6). Για τον λόγο αυτό τις περισσότερες φορές δεν χρησιµοποιούµε την προστακτική, αλλά µια δοµή µε «απαρέµφατο» ώστε να «στρογγυλέψουµε» τα πράγµατα: (IX) Έλα τώρα! = Μπορείς να έρθεις τώρα; / Θέλω να έρθεις τώρα. Come now! = Can you come now? / I want you to come now. Η προστακτική λατρεύει κάθε είδους περίσταση που αποκλείει την ευγένεια/τυπικότητα. Είναι λοιπόν πολύ συχνή σε καθηµερινές/µη τυπικές περιστάσεις επικοινωνίας, όπως και σε καταστάσεις όπου µια εντολή είναι καλοδεχούµενη από τον αποδέκτη της. Αν βοηθούσα έναν άγνωστο (και απελπισµένο) οδηγό να παρκάρει σε ένα δύσκολο σηµείο, θα χρησιµοποιούσα άπειρες προστακτικές κι ούτε που θα της/του περνούσε από το µυαλό να σχολιάσει την αµεσότητά µου. Η προστακτική αντιπροσωπεύει άλλο ένα κεφάλαιο της νεοελληνικής γραµµατικής, που εντάσσεται συνήθως στα επίπεδα Β1-Β2. Ως απολύτως αρχάριοι µπορείτε αντί της προστακτικής να χρησιµοποιείτε δοµή µε «απαρέµφατο». Παρ όλα αυτά νοµίζω πως θα έπρεπε να γνωρίζετε κάποιους τύπους της προστακτικής που είναι βασικοί για την καθηµερινή ζωή: (X)

16 (αφήνω) (δίνω) (κοιτάζω) (πάω) (παίρνω) (φεύγω) άσε δώσε κοίτα πήγαινε/άντε πάρε φύγε ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι µελλοντικοί χρόνοι και το «απαρέµφατο» έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά από την άποψη της σηµασίας, γεγονός που εξηγεί τη µορφική τους συνάφεια σε πολλές γλώσσες, ανάµεσά τους και τα Νέα Ελληνικά. Το κεφάλαιο 9 παρουσιάζει τον νεοελληνικό (απλό) µέλλοντα και το νεοελληνικό «απαρέµφατο» εξετάζοντας τον σχηµατισµό τους και τη χρήση τους. ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙ ΙΑ µέλλον, (απλός) µέλλοντας, «απαρέµφατο» (υποτακτική), κύριο ρήµα (ρήµα εξάρτησης), συνοπτικό θέµα

«Η τροπικότητα στην Νέα Ελληνική» Ανάλυση βάσει του Επικοινωνιακού Δοµολειτουργικού Προτύπου

«Η τροπικότητα στην Νέα Ελληνική» Ανάλυση βάσει του Επικοινωνιακού Δοµολειτουργικού Προτύπου Πώς τροποποιούµε το µήνυµα: 1. Έγκλιση (σελ. 1) 2. Άποψη - Ποιόν Ενεργείας (σελ. 7) 3. Άρνηση - Ερώτηση (σελ. ) 4. Τροπικά (σελ. 13). Επιτονισµός και τόνος (σελ. 13) 1 1. Έγκλιση: Οριστική (+/-) Απαρέµφατο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Α.1. ΦΩΝΗ Τα ρήματα σχηματίζουν δύο φωνές. α. Ενεργητική Φωνή β. Παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία.

Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία. Οι σύνθετες προτάσεις Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία. Παράταξη και υπόταξη Υπάρχουν δύο ειδών συνδέσεις μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γραμματική εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος. Δε διδάσκεται χωριστά, αλλά με βάση την ενιαία προσέγγιση της γλώσσας, όπου έμφαση δίνεται στη λειτουργική χρήση της. Διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Τα ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών.τα

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διδακτική της ελληνικής: η άρνηση

Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διδακτική της ελληνικής: η άρνηση Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διδακτική της ελληνικής: η άρνηση Gustavo Figarola: gugafig@adinet.com.uy Soraya Ochoviet: soraocho@hotmail.com Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη Από την πείρα μας, σαν δάσκαλοι του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Δ Δημοτικού Δ 3 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασικό λεξιλόγιο Ενότητα 11η Γελάσαμε με την ψυχή μας μένω,

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 7 η : «Πολιτείες ντυμένες στα λευκά!» Παρελθοντικοί χρόνοι: Αόριστος-Παρατατικός...24 Το ρήμα «είμαι» στον αόριστο και παρατατικό...25 Χρονικοί και Αιτιολογικοί σύνδεσμοι...26 Παραθετικά επιθέτων...26

Διαβάστε περισσότερα

ÐÜìå ãéá øþíéá; στην Αυστραλία πιο φθηνά πιο ακριβά. στην Ελλάδα

ÐÜìå ãéá øþíéá; στην Αυστραλία πιο φθηνά πιο ακριβά. στην Ελλάδα Eíüôçôá 7 ÐÜìå ãéá øþíéá; ΠΙΟ ΦΘΗΝΟΣ - ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ / ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ Βάλε ένα x στον πίνακα και μετά γράψε προτάσεις όπως στο παράδειγμα Put a x in the table and then write sentences

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Στη θέση του ουσιαστικού: Οι αντωνυµίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Στη θέση του ουσιαστικού: Οι αντωνυµίες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Στη θέση του ουσιαστικού: Οι αντωνυµίες Τα λεξικά και οι γραµµατικές είναι οι καλύτεροι φίλοι των τελείως αρχαρίων. Μερικές φορές όµως δεν είναι αρκετά. Θα ξεκινήσω µε το ακόλουθο παράδειγµα:

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

4 th Grade Greek Language HW 02/19-02/25 Week 27 NOTES Ένα δώρο για την Ελένη. Ms. Mesimeri

4 th Grade Greek Language HW 02/19-02/25 Week 27 NOTES Ένα δώρο για την Ελένη. Ms. Mesimeri 1 Name: Ms. Mesimeri Homework # 27 Δευτέρα Section: Unit 20 Κlik book (pgs. 33-34) A present for Helen-Ένα δώρο για την Ελένη No school!!! 4 th Grade Greek Language HW 02/19-02/25 Week 27 NOTES Ένα δώρο

Διαβάστε περισσότερα

403 3. Μορφολογία ουσιαστικών στη γενική ενικού 3.1 134 3.2 135 3.3 136 3.4 137 3.5 138 3.6 139 3.7 140 3.8 141 3.9 142 4. Μορφολογία ουσιαστικών στη γενική ενικού 4.1 143 4.2 144 4.3 145 4.4 146 4.5 147

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα. Φύλλα εργασίας. Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ. Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. σελίδες

Γλώσσα. Φύλλα εργασίας. Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ. Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. σελίδες Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω δ z γ α Για παιδιά E ΗΜΟΤΙΚΟΥ ε Φύλλα εργασίας β Γλώσσα Τεύχος Α Συµπληρωµατικές ασκήσεις ορθογραφίας, γραµµατικής και εµπλουτισµού λεξιλογίου 100 σελίδες Ανάλυση βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Eπιστροφή στα ουσιαστικά: Η γενική

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Eπιστροφή στα ουσιαστικά: Η γενική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Eπιστροφή στα ουσιαστικά: Η γενική Τα ουσιαστικά συνήθως συνοδεύονται από λέξεις οι οποίες παρέχουν επιπλέον πληροφορίες γι αυτά. Τέτοιου είδους λέξεις µπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014 LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV 4 February 2014 Somewhere κάπου (kapoo) Nowhere πουθενά (poothena) Elsewhere αλλού (aloo) Drawer το συρτάρι (sirtari) Page η σελίδα (selida) News τα νέα (nea)

Διαβάστε περισσότερα

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση.

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση. Τι είναι ρήμα; Παραδείγματα: α) Ο εργάτης δουλεύει β) Ο ήλιος σκεπάστηκε από τα σύννεφα γ) Το μωρό κοιμάται Οι λέξεις «δουλεύει», «σκεπάστηκε», «κοιμάται», λέγονται ρήματα γιατί φανερώνουν ότι ο εργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν.

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν. ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλήθος ομάδα λέξεων μετά τα ουσιαστικά. Τα ρήματα δείχνουν πράξεις. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω σχήματα έχουμε τις εξής περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

CHAPTER 9 To the Future: The Modern Greek μέλλοντας and More

CHAPTER 9 To the Future: The Modern Greek μέλλοντας and More CHAPTER 9 To the Future: The Modern Greek μέλλοντας and More Let s start with the following scenario: Your roommate wants you to go to the super market. You hate going to the super market, and your roommate

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Α και Β (Α' Μέρος). Από τη γραμμικότητα στη συστατικότητα. Δομή και συστατικότητα. Δομικοί κανόνες.

Ενότητες Α και Β (Α' Μέρος). Από τη γραμμικότητα στη συστατικότητα. Δομή και συστατικότητα. Δομικοί κανόνες. Ενότητες Α και Β (Α' Μέρος). Από τη γραμμικότητα στη συστατικότητα. Δομή και συστατικότητα. Δομικοί κανόνες. 1. Δομή/λειτουργία. Όπως όλα τα αντικείμενα που κατασκευάζονται για ένα σκοπό (κομπιούτερς,

Διαβάστε περισσότερα

7 Present PERFECT Simple. 8 Present PERFECT Continuous. 9 Past PERFECT Simple. 10 Past PERFECT Continuous. 11 Future PERFECT Simple

7 Present PERFECT Simple. 8 Present PERFECT Continuous. 9 Past PERFECT Simple. 10 Past PERFECT Continuous. 11 Future PERFECT Simple A/ Ονόματα και ένα παράδειγμα 1 Present Simple 7 Present PERFECT Simple 2 Present Continuous 8 Present PERFECT Continuous 3 Past Simple (+ used to) 9 Past PERFECT Simple she eats she is eating she ate

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014 LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28 2 December 2014 Place/Seat Right (noun) I am right I am not right It matters It does not matter The same (singular) The same (Plural) Η θέση Το δίκιο Έχω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Η σύνταξη μιας πρότασης Τα δύο πιο βασικά στοιχεία σε κάθε πρόταση είναι το ρήμα και το ουσιαστικό. Το κομμάτι της πρότασης που αναφέρεται στο ρήμα το λέμε ρηματικό σύνολο (ΡΣ) ή ρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι ΕΝΟΤΗΤΑ 13 Με ιπτάμενο δελφίνι A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι Αλέξανδρος: Λοιπόν, πώς θα ταξιδέψουμε; Βασιλική: Με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές.

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. Οι αντωνυμίες δίνουν στον λόγο μας συντομία και σαφήνεια. Μας βοηθούν να μιλάμε πιο εύκολα για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι)

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) Βασικά σηµεία Η φωνητική µελετά τους φθόγγους Οι φθόγγοι διακρίνονται: κατά τον τόπο (διχειλικά, οδοντικά κτλ.) κατά τον τρόπο άρθρωσης (κλειστά, τριβόµενα κτλ.) Η Φωνολογία µελετά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 17/05/2014 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-8. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση. Ως προς το περιεχόμενό τους 1) κρίσεως ο ομιλητής θέλει να πληροφορήσει, να δηλώσει

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

SPECIAL VERBS (auxiliary verbs) (βοηθητικά ρήµατα)

SPECIAL VERBS (auxiliary verbs) (βοηθητικά ρήµατα) SPECIAL VERBS (auxiliary verbs) (βοηθητικά ρήµατα) CAN-COULD To βοηθητικό ρήµα can δείχνει: α. δυνατότητα-ικανότητα β. πιθανότητα - άδεια Π.χ. I can lift this box (ικανότητα) can I go out? (άδεια) You

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥOΥΣΩΝ ΠΡOΤΑΣΕΩΝ Τη θεωρία της ύλης θα τη βρείτε: Βιβλίο μαθητή σελ και Βιβλίο Γραμματικής σελ

ΕΙΔΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥOΥΣΩΝ ΠΡOΤΑΣΕΩΝ Τη θεωρία της ύλης θα τη βρείτε: Βιβλίο μαθητή σελ και Βιβλίο Γραμματικής σελ ΕΙΔΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥOΥΣΩΝ ΠΡOΤΑΣΕΩΝ Τη θεωρία της ύλης θα τη βρείτε: Βιβλίο μαθητή σελ. 32-37 και Βιβλίο Γραμματικής σελ. 146-148 Tι πρέπει να γνωρίζω: Oνοματικές και επιρρηματικές προτάσεις (σελ. 32-34) Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματικές προτάσεις. Ερωτηματικές λέγονται οι προτάσεις που στον προφορικό λόγο συνοδεύονται από ανέβασμα της φωνής και στο γραπτό με ερωτηματικό.

Ερωτηματικές προτάσεις. Ερωτηματικές λέγονται οι προτάσεις που στον προφορικό λόγο συνοδεύονται από ανέβασμα της φωνής και στο γραπτό με ερωτηματικό. ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ Β Ερωτηματικές προτάσεις Ερωτηματικές λέγονται οι προτάσεις που στον προφορικό λόγο συνοδεύονται από ανέβασμα της φωνής και στο γραπτό με ερωτηματικό. Με

Διαβάστε περισσότερα

Όταν µπροστά από τα κύρια ονόµατα υπάρχει τίτλος, τότε το οριστικό άρθρο προηγείται του τίτλου: ο κύριος Μικέογλου ο πρίγκιπας Κάρολος

Όταν µπροστά από τα κύρια ονόµατα υπάρχει τίτλος, τότε το οριστικό άρθρο προηγείται του τίτλου: ο κύριος Μικέογλου ο πρίγκιπας Κάρολος 1. ΘΕΜΑ Το οριστικό άρθρο 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ Θα µιλήσει ο Χασάν. Μ αρέσει η µουσική. Αγαπάει τη ζωή. Σπρώξε την πόρτα. Το 2003 τελείωσε το λύκειο. Το Μάη είχαµε ωραίο καιρό. Ήρθε µε το λεωφορείο. Ήρθε το

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΜΑΤΑ Ρήµατα λέγονται οι λέξεις, που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγµα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε µια κατάσταση.

ΡΗΜΑΤΑ Ρήµατα λέγονται οι λέξεις, που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγµα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε µια κατάσταση. ΡΗΜΑΤΑ Ρήµατα λέγονται οι λέξεις, που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγµα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε µια κατάσταση. Αριθµοί του ρήµατος 1. Ο µαθητής γράφει. 2. Οι µαθητές γράφουν. 3. Το

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα:

Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα: 1 Το άρθρο, γενικά Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα: Αυτός είναι ο Γιάννης, αυτή είναι η Έλσα και αυτό είναι το σκυλάκι τους. Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες καμιά φορά είναι αυστηροί με τα παιδιά τους. Γιωργάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών. Τα ουδέτερα ανισοσύλλαβα

Διαβάστε περισσότερα

Για κάθε φάση του σχεδίου διδασκαλίας προτείνονται δύο στάδια δραστηριοτήτων:

Για κάθε φάση του σχεδίου διδασκαλίας προτείνονται δύο στάδια δραστηριοτήτων: Πρόταση Σχεδίου Διδασκαλίας του Ρηματικού Συστήματος σε μαθητές της Ε Δημοτικού (Διάρκεια προτεινόμενου σεναρίου: 2 δίωρα) Ενότητα Γραμματικής 10 η : Κάνω κάτι ή βρίσκομαι σε μία κατάσταση Το σχέδιο διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματικές προτάσεις ( Μέρος 2 ο )

Ερωτηματικές προτάσεις ( Μέρος 2 ο ) Ν. ΓΛΩΣΣΑ Γ -3 η Ενότητα 66 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχ. Έτ. 2014-15 1 Διακρίνονται σε : Ερωτηματικές προτάσεις ( Μέρος 2 ο ) Α. Ευθείες ερωτήσεις ή κύριες ερωτηματικές προτάσεις διατυπώνονται άμεσα ή απευθείας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Σχετικά µε το ρήµα: Οι επιρρηµατικοί προσδιορισµοί

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Σχετικά µε το ρήµα: Οι επιρρηµατικοί προσδιορισµοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Σχετικά µε το ρήµα: Οι επιρρηµατικοί προσδιορισµοί Τα ρήµατα συνήθως δεν σχηµατίζουν προτάσεις από µόνα τους. Συνεµφανίζονται µε άλλες µονάδες, που µπορεί να αποτελούνται από µία ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Στην ηλεκτρονική φόρμα του ΑΣΕΠ στην κατηγορία Πρόσθετα Προσόντα (και αλλού) αναφέρει με κόκκινα γράμματα την λέξη Σημαντικό και εξηγεί ότι " Ο

Στην ηλεκτρονική φόρμα του ΑΣΕΠ στην κατηγορία Πρόσθετα Προσόντα (και αλλού) αναφέρει με κόκκινα γράμματα την λέξη Σημαντικό και εξηγεί ότι  Ο Πρώτον θεωρώ ότι πρέπει να έχει διαβάσει 3 πράγματα πριν πάει κάποιος να καταθέσει την αίτηση του. Το πρώτο και βασικότερο είναι ο Νόμος, το δεύτερο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ και το τρίτο η πρόσκληση του Υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο A2 Πώς να επικοινωνείτε στην καθημερινότητα σας στην Ελλάδα Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 4 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ Ενηµέρωση Προβλήµατα λειτουργίας Ε.Ε. Ν.Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, συγνώµη για την καθυστέρηση αλλά πληρώναµε τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ρηματική όψη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

Η ρηματική όψη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Η ρηματική όψη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας έσποινα Παπαδοπούλου depapa@lit.auth.gr Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιμορφωτικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Kεφάλαιο 11 Θα επαναλάβουµε αυτά που είχαµε πει την προηγούµενη φορά. Παραστατικά αν έχουµε το εξής παίγνιο όπου οι δύο παίχτες παίρνουν ταυτόχρονα τις αποφάσεις τους αφού αποφασίσει ο Ι, θα δούµε πόσα

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ενηµέρωση. 2. Εγγραφές νέων µελών.

1 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ενηµέρωση. 2. Εγγραφές νέων µελών. 1 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ενηµέρωση 2. Εγγραφές νέων µελών. 3. Ορισµός τόπου διεξαγωγής τακτικού Συνεδρίου. 4. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

(2) (Quantifier Raising). (3)

(2) (Quantifier Raising). (3) 8 η Ενότητα Κατάκτηση του σηµασιολογικού τοµέα 1. Εισαγωγή Είχαµε πει στο µάθηµα Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, ότι ο τοµέας της Σηµασιολογίας χωρίζεται στη λεξική και στη δοµική σηµασιολογία. Όσον αφορά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Γ Δημοτικού Γ 3 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Ενότητα 9η Άνθρωποι και μηχανές Βασικό λεξιλόγιο σιδηρουργός,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε:

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε: Κεφάλαιο 2 ο Μέχρι τώρα δώσαµε τα στοιχεία ενός παιγνίου σε µορφή δέντρου και σε µορφή µήτρας. Τώρα θα ορίσουµε τη στρατηγική στην αναλυτική µορφή του παιγνίου (η στρατηγική ορίζεται από κάθε στήλη ή γραµµή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-2010, Βουρλάκος Μιχαήλ Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στις μέρες μας, μας βοηθούν να κάνουμε πάρα πολλές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Αλγεβρικές παραστάσεις - Αναγωγή οµοίων όρων

Αλγεβρικές παραστάσεις - Αναγωγή οµοίων όρων Αλγεβρικές παραστάσεις - Αναγωγή οµοίων όρων 1. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις µόνο µε αριθµούς, λέγεται αριθµητική παράσταση. Παράδειγµα: + + 1 =. είναι µια αριθµητική παράσταση, το αποτέλεσµα των

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV. 3 December 2013

LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV. 3 December 2013 LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV 3 December 2013 Place/seat η θέση (thesi) Right (noun) το δίκιο (dikio) I am right έχω δίκιο (eho dikio) Wrong (noun) άδικο (adiko) I am wrong έχω άδικο δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 15 Α. Κείμενο Η Αθήνα προπύργιο της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική;

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; ράφει το σχολικό βιβλίο: Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; Μια πρώτη ένσταση θα µπορούσε να διατυπωθεί, για την απουσία της δυναµικής ενέργειας από τον παραπάνω ορισµό. ιατί να µην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Βασικέ Οδηγίε : ίνεται ιδιαίτερη σηµασία στην εισαγωγή στα ρητορικά κείµενα (Βιβλίο Ρητορικών Κειµένων Μαθητή, Βιβλίο εκπαιδευτικού). Σε κάθε περίοδο διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται ανάγνωση ολόκληρη τη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου (νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυµνασίου Αράπογλου, Μαβόγλου, Οικονοµάκου, Φύτρου) Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις 1. Τι είναι ο Αλγόριθµος;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τη θεωρία της ύλης θα τη βρείτε: Βιβλίο μαθητή σελ. 92 και Βιβλίο Γραμματικής σελ. 149 Ακούω και μιλώ (σελ. 92) Για ποιο σκοπό γίνονται οι πόλεμοι

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος

Β τάξη. Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος Β τάξη Στο δρόµο για το σχολείο Ενότητα Κειµενικοί στόχοι Λεξικογραµµατικοί στόχοι Γραπτά µηνύµατα του περιβάλλοντος Προφορικός λόγος: Απαντητική ετοιµότητα Αναδιήγηση Συζήτηση Διατύπωση γνώµης Κατάτµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Φ Ρ Υ Γ Α Ν Ι Ω Τ Η ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΑ (ΡΕΤΖΙΚΙ) - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ 23.673-6 FAX. 673928 www. fryganiotis. gr Θεσσαλονίκη Τάξη ΣΤ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο: Εντολές επιλογής

Κεφάλαιο 4ο: Εντολές επιλογής Χρήστος Τσαγγάρης ΕΕ ΙΠ Τµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κεφάλαιο 4ο: Εντολές επιλογής Μέχρι τώρα παρατηρήσαµε ότι τα προβλήµατα που αντιµετωπίσαµε είχαν σειριακή κίνηση, δηλαδή η µία εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ *ΘΕΩΡΙΑ

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ *ΘΕΩΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ *ΘΕΩΡΙΑ Προτάσεις: οι προτάσεις χωρίζονται σε κύριες/ανεξάρτητες και σε δευτερεύουσες/εξαρτημένες. Οι σύνδεσμοι που συνδέουν τις κύριες προτάσεις είναι: και, ούτε, είτε-είτε, ή, αντί,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Oυσιαστικά και ρήµατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Oυσιαστικά και ρήµατα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Oυσιαστικά και ρήµατα Τα ουσιαστικά και τα ρήµατα είναι τα σηµαντικότερα συστατικά κάθε γλώσσας. Ας πάρουµε για παράδειγµα τις αγγλικές λέξεις water και drink. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5 Περιεχόμενα Το ελληνικό αλφάβητο... 9 Ενεστώτας (το βοηθητικό ρήμα είμαι) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία και βοηθητικό ρήμα

Διαβάστε περισσότερα

[Ένας φίλος που...τρώγεται]

[Ένας φίλος που...τρώγεται] A Κείμενο [Ένας φίλος που...τρώγεται] Αγαπητό μου παιδί, Θέλω να σου μιλήσω για ένα φίλο που... τρώγεται! Ένα φίλο που, όσο παράξενο κι αν σου φανεί, τον λένε βιβλίο. «Αυτός είναι σωστός βιβλιοφάγος» δε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση. Κατανόηση Γραπτού Λόγου. Η ζωή έξω

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση. Κατανόηση Γραπτού Λόγου. Η ζωή έξω Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση Κατανόηση Γραπτού Λόγου Η ζωή έξω Με λένε Δημήτρη. Βγαίνω κάθε βράδυ. Δεν μου αρέσει να μένω στο σπίτι. Έχω πολλούς φίλους.

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα;

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα; Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Καθημερινή ζωή συνήθειες Θα ακούσετε (2) φορές έναν διάλογο μεταξύ ενός δημοσιογράφου που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Για να γράψω μία περίληψη πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένα βήματα! Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει εξάσκηση! Καταρχάς τι είναι µία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ 2007 2013, Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 3

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 3 Περιεχόμενα Το ελληνικό αλφάβητο... 9 Ενεστώτας (το βοηθητικό ρήμα είμαι) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία και βοηθητικό ρήμα

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει;

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; 3. ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; Δημήτρης: Έλα, Φίλιππε, πώς πάει; Φίλιππος: Καλά, βαριέμαι. Κάθομαι και βλέπω τηλεόραση. Εσύ; Δημήτρης: Άστα! Αύριο γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014 1 Εκεί που η ποιότητα συναντά την επιτυχία Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου 7, Αρεδιού Τηλ. 22874368/9 2 ENGLISH INSTITUTE A Place where quality meets success 7, Makarios Avenue, Arediou, Tel. 22874368/9 99606442 Anglia

Διαβάστε περισσότερα

[Ένας φίλος που...τρώγεται]

[Ένας φίλος που...τρώγεται] A Κείμενο [Ένας φίλος που...τρώγεται] Αγαπητό μου παιδί, Θέλω να σου μιλήσω για ένα φίλο που... τρώγεται! Ένα φίλο που, όσο παράξενο κι αν σου φανεί, τον λένε βιβλίο. «Αυτός είναι σωστός βιβλιοφάγος» δε

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα.

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ4 Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. Μαθήτρια: Δεν γνωρίζουμε. Ποιος συμφωνεί με την Ελπίδα; Χρύσα, συμφωνείς Χρύσα: Ναι.

Διαβάστε περισσότερα

8 η Ενότητα. Κατάκτηση του σημασιολογικού τομέα

8 η Ενότητα. Κατάκτηση του σημασιολογικού τομέα 8 η Ενότητα Κατάκτηση του σημασιολογικού τομέα 1. Εισαγωγή Είχαμε πει στο μάθημα Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, ότι ο τομέας της Σημασιολογίας χωρίζεται στη λεξική και στη δομική σημασιολογία. Όσον αφορά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο. Οι Έλληνες της διασποράς. Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο. Οι Έλληνες της διασποράς. Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Οι αριθµοί µέχρι το 1..000..000..000 Οι Έλληνες της διασποράς Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους: Να γράφουµε µεγάλους αριθµούς µε λέξεις, µε ψηφία και µε

Διαβάστε περισσότερα