ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ) ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ) ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ."

Transcript

1 ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ) ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΙΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟ ΗΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΝΤΟΜΗΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΙΣ Η ΑΡΣΙΣ είναι µη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευµένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωµάτων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί µε κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσης µε στόχο την πρόληψη και καταπολέµηση του κοινωνικού αποκλεισµού των νέων, µε έµφαση στις ηλικίες 15 εώς 21 χρονών Το όραµα της ΑΡΣΙΣ είναι µια κοινωνία που δίνει θέση και ευκαιρίες σε όλους τους νέους/- ες και σέβεται τα δικαιώµατά τους όπως αυτά θεσπίζονται στο Ελληνικό και διεθνές δίκαιο και κατ εξοχήν στη Σύµβαση του ΟΗΕ για τα ικαιώµατα του Παιδιού. Σ αυτό το πλαίσιο η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει πρότυπες µεθόδους και εργαλεία υποστήριξης των νέων, δηµιουργεί και συµµετέχει σε δίκτυα εθελοντισµού και κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργάζεται µε ιδιωτικούς και δηµόσιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προωθεί θεσµικές προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής για τους νέους. Η ΑΡΣΙΣ προτείνει την προώθηση της κοινωνικής συνεργασίας και την ανάδειξη της προσωπικής αξίας των νέων και αντιπαρατίθεται στις πολιτικές που βασίζονται στην καταστολή και παράγουν φτώχεια, ανισότητα και κοινωνικό αποκλεισµό. Η οργάνωση συσπειρώνει και κινητοποιεί στελεχιακό και εθελοντικό ανθρώπινο δυναµικό και λειτουργεί µε τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δηµοκρατίας και του αµοιβαίου σεβασµού.

3 Η ΑΡΣΙΣ πιστεύει ότι οι νέοι µπορούν να νικήσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν στην αποµόνωση. Αρκεί στην προσπάθεια αυτή να είµαστε µαζί τους. Η άρσις είναι αστική µη κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτικού δικαίου, που δηµιουργήθηκε το 1992 µε σκοπό την ανάπτυξη προγραµµάτων και υπηρεσιών για την υποστήριξη των νέων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα κοινωνικού αποκλεισµού, για την πρόληψη της νεανικής περιθωριοποίησης και αποξένωσης, για να προωθήσει την νεανική πολιτιστική δηµιουργία και έκφραση, την κοινωνική συµµετοχή και δράση. Για την επίτευξη των στόχων της η άρσις συνεργάζεται µε υπηρεσίες του Υπουργείου ικαιοσύνης, το Υπουργείο Εργασίας, τις Γενικές Γραµµατείες Νέας Γενιάς και Λαϊκής Επιµόρφωσης του ΟΑΕ, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικές υπηρεσίες, µη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, συλλόγους και οµάδες πολιτών.

4 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πιο συγκεκριµένα στην άρσις Θεσσαλονίκης λειτουργούν: * Κέντρο Υποστήριξης Νέων: παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από εξειδικευµένο προσωπικό, προετοιµασίας για την εργασία, εργασιακή τοποθέτηση, µαθήµατα αλφαβητισµού, υπολογιστών, νοµική συµβουλευτική υπηρεσία, εργαστήρια ελεύθερου χρόνου, καθώς και Τράπεζα Ρούχων και Τροφίµων. Χαρακτηριστικά, το 2001 δέχθηκαν τις υπηρεσίες του ΚΥΝ 84 νέοι. * Ξενώνας Φιλοξενίας αστέγων: στα πλαίσια του ΚΥΝ λειτουργεί και αυτοδιαχειριζόµενος Ξενώνας ύστερα από παραχώρηση της χρήσης οικίας από ιδιώτη στην περιοχή Πυλαίας. Έχει δυναµικότητα 4 ατόµων και στόχος είναι να αποτελέσει µεταβατικό στάδιο για την αυτονόµησή τους. * Κέντρο Νεανικών ραστηριοτήτων στο Φοίνικα: είναι ένας νέος χώρος σε συνεργασία µε το ήµο Καλαµαριάς που παρέχει υπηρεσίες συµβουλευτικής,

5 επαγγελµατικού προσανατολισµού, πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στους νέους της περιοχής. * Εθελοντικές Οµάδες: Αυτήν την στιγµή λειτουργούν στην ʼρσις οι εξής εθελοντικές οµάδες: Σαϊτα (για νέους που ζούν σε ιδρύµατα) Σπίθες (για µικρότερα παιδιά που ζουν σε ιδρύµατα) Υποστήριξης Αστέγων Ενηµέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού Εκπαιδευτικής Υποστήριξης Υποστήριξης Ανήλικων Κρατουµένων * Σύµπραξη: κοινωνική επιχείρηση για την απασχόληση νέων (Βενιζέλου 70). Πρόκειται για µία καινοτοµία στον ελληνικό χώρο που περιλαµβάνει τη λειτουργία προστατευµένων εργαστηρίων: εργαστήρι κατασκευής µικροεπίπλων, ανακαίνισης παλιών επίπλων, κατασκευής διακοσµητικών και χρηστικών µικροαντικειµένων. Συνολικά απασχολούνται περιοδικά 4 άτοµα µε την προοπτική για περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος πρατήριο πώλησης που αποσκοπεί στην προώθηση των προϊόντων και άλλων προστατευόµενων εργαστηρίων, όπως και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων. * Γραφείο Κοινωνίας των Πολιτών: ενηµέρωση κοινού για τον εθελοντισµό και εθελοντικές οργανώσεις. Το Γραφείο φιλοξενείται σε χώρο της ΓΓΝΓ, διατηρεί βάσεις δεδοµένων µε στοιχεία από οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων, όπως και υλικό τεκµηρίωσης, δηλαδή νοµοθεσία, διακηρύξεις, κείµενα θεσµικών οργάνων της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών για συναφή µε τον εθελοντισµό και τον κοινωνικό διάλογο θέµατα.. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Υπάρχουν 10 έµµισθοι υπάλληλοι που καλύπτουν διοικητικές θέσεις, και θέσεις ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης σε όλους του τοµείς της δράσης της άρσις. ΙΟΙΚΗΣΗ Η άρσις διοικείται βασικά από τους τρεις εταίρους ιδρυτές, οι οποίοι αποτελούν τα πρόσωπα κλειδιά πίσω από τη δράση της οργάνωσης (Νίκος Γαβαλάς, Γιώργος Μόσχος και Κατερίνα Κούτου). Πέραν όµως αυτών, υπάρχει το Τοπικό Συµβούλιο Πόλης που αποτελείται από εκπροσώπους Στελεχών, Εθελοντών, Μελών και Σ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Η άρσις υποστηρίζεται από µία σταθερή βάση περίπου 60 εθελοντών ετησίως. Η εθελοντική εργασία παρέχεται κυρίως µέσω των εθελοντικών οµάδων, καθεµία από τις οποίες τελεί υπό την εποπτεία ενός εργαζοµένου στην άρσις. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ολοκληρωµένη διαχείριση της εθελοντικής εργασίας, µε αποτέλεσµα να υπάρχει στην άρσις ένα από τα πιο σταθερά προγράµµατα σε αυτόν τον τοµέα. Οι εθελοντικές οµάδες αναφέρθηκαν παραπάνω - πρέπει να τονιστεί πάντως πως η οργάνωση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πρωτοβουλίες νέων εθελοντών.

6 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η άρσις στηρίζει τη δραστηριότητά της κατά κύριο λόγω σε χρηµατοδοτήσεις από κοινοτικά προγράµµατα. Σταθερή βάση, αν και όχι ιδιαίτερα µεγάλου µεγέθους αποτελούν οι συνδροµές, το ετήσιο ύψος των οποίων είναι 30 Ευρώ. εν έχει σηµαντική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος, εκτός από µεµονωµένες συνεργασίες, όπως για παράδειγµα τη χρηµατοδότηση από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας µίας παρέµβασης στην Παιδόπολη. Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης χρηµατοδοτεί αυτήν την στιγµή τη λειτουργία του Γραφείου της Κοινωνίας των Πολιτών. Υπήρξαν κάποιες επίσης περιστασιακές συνεργασίες µε χορηγούς, σε επίπεδο έργου. Η Goody's στήριξε τα εργαστήρια graffity, η University Studio Press ανέλαβε κάποιες εκδόσεις, ενώ υπάρχει µία καλή συνεργασία µε την Levi s. Η Άρσις στο πλευρό των νέων για 15 συνεχή χρόνια: Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό µέλος της, µιλάει στο «ε.μμε.ίς» Η ΑΡΣΙΣ είναι µη κυβερνητική οργάνωση που δουλεύει για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων που βρίσκονται σε δυσχέρεια ή κίνδυνο και την προάσπιση των δικαιωµάτων τους. ηµιουργήθηκε το 1992, µε τη µορφή της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας. Λειτουργεί µε κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, αλλά και τα Τίρανα, µε την ενεργή συµµετοχή στελεχών, εθελοντών και νέων. Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό µέλος αλλά και µέλος του.σ. της Άρσις µιλά στο ε.μμε.ίς µε αφορµή τη συµπλήρωση 15 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της Άρσις. -Ποιος πήρε την πρωτοβουλία δηµιουργίας της Άρσις και για ποιους λόγους; Ήµασταν µια παρέα 3-4 ατόµων µε στενούς προσωπικούς δεσµούς, κοινές εµπειρίες και βιώµατα αλλά και ενασχόληση µε υπηρεσίες νέων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εγώ, έχοντας σπουδάσει Νοµική και Παιδαγωγικά και έχοντας εργαστεί σε κέντρα νεότητας, οργανώνοντας προγράµµατα επανένταξης αποφυλακισµένων και ανήλικων παραβατών, αποφάσισα ν' αναλάβω µια τέτοια δράση στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι έκαναν κάτι ανάλογο στην Αθήνα. Αποφασίσαµε να πάρουµε µια τέτοια πρωτοβουλία, εκτιµώντας πως οι υφιστάµενες υπηρεσίες και οι πολιτικές στον τοµέα αυτό είναι αρκετά ελλιπείς και θέλοντας να δοκιµάσουµε κάποιες καινούργιες µεθόδους που µπορούσαν να είναι αποτελεσµατικές αλλά κυρίως, να δώσουµε τη δυνατότητα και σε άλλους πολίτες ν' αναλάβουν δράση υποστηρίζοντας τους νέους που µειονεκτούν κοινωνικά.

7 -Γιατί η οργάνωση ονοµάστηκε «Άρσις»; οκιµάσαµε διάφορα ονόµατα που πιστεύαµε πως ταίριαζαν σε αυτό που σκεφτόµασταν να κάνουµε. Καταλήξαµε, όµως, στο όνοµα «Άρσις» γιατί έχει µια διπλή νοηµατοδότηση. Απ' τη µια, «Άρσις» σηµαίνει «σηκώνω από κάτω προς τα

8 πάνω» και εµείς θέλαµε να κάνουµε ακριβώς αυτό, δηλαδή, να βρούµε παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και να τα βοηθήσουµε να σταθούν στα πόδια τους και να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους. Απ' την άλλη, το «Άρσις» µπορεί να προκύπτει και από το ρήµα «αίρω» που σηµαίνει «αφαιρώ». Με αυτή την έννοια, εµείς θέλουµε να «αφαιρέσουµε» από αυτούς τους ανθρώπους τα προβλήµατα που τους δυσκολεύουν και να τους στηρίξουµε, ώστε ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής τους. -Πόσο ανεξάρτητη είναι η οργάνωση; Η Άρσις δεν έχει καµιά κηδεµονία και καµιά πολιτική επιρροή. Η διοίκησή της συγκροτείται από τα ιδρυτικά µέλη αλλά στη λήψη αποφάσεων συµµετέχουν όλοι όσοι συµβάλλουν στο έργο της. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια προγράµµατα που υλοποιούµε αλλά αυτό δεν σηµαίνει πως κάποια εξουσία ή κάποια αρχή µάς λέει τι να κάνουµε και πώς να το κάνουµε. -Από ποιους πόρους χρηµατοδοτείται η οργάνωση; Από προγράµµατα της Ε.Ε. που µας ανατίθενται απευθείας ή µέσω του Υπουργείου Απασχόλησης και αφορούν διάφορες κοινωνικές οµάδες, όπως εξαρτηµένα άτοµα. Ένα µεγάλο µέρος όµως των εσόδων µας προκύπτει από εισφορές δωρητών, χορηγών, συνδροµητών, αλλά και επιχειρήσεων. -Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται η Άρσις; Η Άρσις ξεκίνησε στην Αθήνα, µια πόλη µε πολλά προβλήµατα στον κοινωνικό της ιστό και πάρα πολλές περιπτώσεις ατόµων που χρειάζονται υποστήριξη. Το 1995 συνέχισε στο Βόλο, όπου υπάρχουν πολλές δοµές προστασίας και επανένταξης παιδιών, οπότε θα είχε νόηµα η ανάπτυξη του έργου µας. Μετά, ήρθαµε στη Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο µε αυξηµένες ανάγκες και ακολούθως, οργανώσαµε τα γραφεία της Λάρισας και της Καρδίτσας, για να δηµιουργήσουµε ένα τόξο δράσης. -Ποια είναι η δοµή της οργάνωσης και πώς εφαρµόζεται αυτή σε κάθε πόλη; Σε κάθε πόλη, τα στελέχη που αναλαµβάνουν ένα έργο συγκροτούν κάποια τοπικά συµβούλια για να παρακολουθούν την εξέλιξή του, µε την κατεύθυνση βέβαια που τους δίνουν τα ιδρυτικά µέλη. Ανάλογα όµως µε τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε πόλη, πόσα προγράµµατα υλοποιεί, πόσο προσωπικό διαθέτει, κ.τ.λ., ακολουθείται µια διαδικασία προσαρµογής του οργανωτικού πλαισίου στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε γραφείου. εν υπάρχει παντού ένα σταθερό σχήµα. -Χρησιµοποιήσατε κάποια προηγούµενη εµπειρία σας πάνω σε Μ.Κ.Ο.; Χρησιµοποιήσαµε την εµπειρία µας πάνω σε συλλογικότητες πολιτών. Η δράση µας είναι ένας συσχετισµός ευαισθησίας και µιας πολιτικοκοινωνικής στάσης αναφορικά µε το χρέος που έχουµε όλοι να στεκόµαστε απέναντι στα προβλήµατα της εποχής

9 και στο βαθµό των δυνατοτήτων µας να σηκώνουµε το µερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που µας αναλογεί, χωρίς να τα περιµένουµε όλα από τους άλλους. -Σε ποιους τοµείς δραστηριοποιείται η Άρσις αλλά και µε ποιες δράσεις; Η Άρσις έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των νέων που µειονεκτούν κοινωνικά ή των παιδιών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν οµαλά στο κοινωνικό σύνολο και χρειάζονται φροντίδα και προστασία. Αυτά µπορεί να είναι παιδιά µεταναστών, παιδιά που έχουν απασχολήσει το νόµο, παιδιά προερχόµενα από κοινωνικά περιβάλλοντα µε προβλήµατα. Στοχεύουµε όµως και στο να λειτουργούµε ως οργανισµός αλληλεγγύης, υλοποιώντας προγράµµατα που αποσκοπούν στη στήριξη ενηλίκων µε προβλήµατα ένταξης, όπως άστεγοι, κοινότητες Ροµά, κ.τ.λ.. -Πώς καταφέρνετε να ασχολείστε καθηµερινά µε τόσα άτοµα; Υπάρχει σχεδιασµός γι' αυτό. Άλλωστε, η Άρσις είναι ένας πολυπρόσωπος οργανισµός. Τα άτοµα που δρουν µέσω της οργάνωσης, έχοντας σαφώς και την απαιτούµενη επιστηµονική κατάρτιση αλλά και ένα αίσθηµα αλληλεγγύης, συστήνουν οµάδες που ασχολούνται αποκλειστικά µε ένα θέµα η καθεµία. -Γιατί η πλειοψηφία αυτών που εργάζονται αλλά και δρουν στην Άρσις είναι άτοµα νεαρής ηλικίας; Η Άρσις δεν είναι µόνο ένας οργανισµός που υποστηρίζει κάποιους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια αλλά και ένα εργαστήρι εκπαίδευσης για ανθρώπους µε όρεξη, µεράκι, ενδιαφέρον αλλά και διαθέσιµο χρόνο. εν είναι ένας σταθερός οργανισµός, δεν έχει σταθερούς όρους και µπορεί να προσφέρει την ελάχιστη προβλεπόµενη αµοιβή. Οπότε, αν κάποιος δεν έχει ανοιχτούς ορίζοντες, δεν είναι ευέλικτος, κινητοποιηµένος, δεν µπορεί ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οργάνωσης. -Πόσο σηµαντικός είναι ο εθελοντισµός για την οργάνωσή σας; Ο εθελοντισµός είναι καταλυτικό στοιχείο της προσωπικότητας της Άρσις αλλά και ο δείκτης για το αν η οργάνωση πάει καλά. Είναι γεγονός ότι η Άρσις χτίστηκε από εθελοντές. Από την εµπειρία σας διαπιστώνετε κάποια αλλαγή στη στάση της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας απέναντι στις Μ.Κ.Ο.; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια µεγάλη συζήτηση γύρω από τις ΜΚΟ. Υπάρχει µια µεγαλύτερη αποδοχή, µια µεγαλύτερη αναγνώριση του έργου τους. Καταρχήν, υπάρχει ένα ευνοϊκό πεδίο αλλά απ' την άλλη, στο βαθµό που δε ρυθµίζονται κάποια ζητήµατα που αφορούν τις οργανώσεις, δηµιουργείται σύγχυση. Όλα τα χτίζεις µε το έργο σου και κάθε µέρα πρέπει να αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι επιδιώκεις ν' αλλάξει στο ισχύον κοινωνικό σύστηµα. -Πώς κρίνετε τα αποτελέσµατα των δράσεων των Μ.Κ.Ο.;

10 Οι λειτουργίες της ελληνικής διοίκησης είναι αργές, πολλές φορές κάποια πράγµατα γίνονται µε οπισθοχωρήσεις, µε αντιφάσεις, µε κενά. Εκεί ακριβώς έρχεται η Κοινωνία των Πολιτών να επέµβει. Σίγουρα, κάποιες δράσεις έχουν πάει καλά. Κάποιες άλλες όµως έχουν γίνει ασυντόνιστα χωρίς να αξιοποιούνται προκειµένου να υπάρξει µακροπρόθεσµο όφελος. -Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια; Αυτό που στοχεύουµε είναι να σταθεροποιήσουµε και να οργανώσουµε καλύτερα όσα έχουµε πετύχει µέχρι σήµερα αλλά και να βελτιώσουµε κάποιες παραµέτρους που έχουν σχέση µε τη βιωσιµότητα και την ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών µας. Το όραµα της ΑΡΣΙΣ είναι µία κοινωνία µε ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασµό στα δικαιώµατα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νοµοθεσία, µέσα από τις επιταγές των ΗΕ για τα δικαιώµατα των παιδιών και των νέων. Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσης για την πρόληψη του αποκλεισµού των νέων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει νέες µεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συµµετέχει σε δίκτυα για την κοινωνική αλληλεγγύη, συνεργάζεται µε δηµόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και προωθεί βελτιωµένες µεθόδους για την κοινωνική πολιτική σε θέµατα νεότητας. Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως µε νέους και νέες ηλικίας 15 έως 25 χρονών, οι οποίοι έχουν βιώσει και βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές ή και απαγορευτικές για την οµαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβασή τους στο κοινωνικό σύνολο. Συνθήκες όπως η ανεπαρκής στήριξη και ασφάλεια µέσα στην οικογένεια, η παραµέληση ή η κακοποίηση, η απόρριψη από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστηµα, η σύγκρουση µε το νόµο, ο εγκλεισµός σε ιδρύµατα ή σωφρονιστικά καταστήµατα. Προωθεί την κοινωνική συµµετοχή και την ανάπτυξη των προσωπικών αξιών των νέων, µε στόχο την άρση των παραγόντων που τους οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισµό. Η ΑΡΣΙΣ συναντά τους πολίτες, για να µοιραστεί µαζί τους τις κατακτήσεις, τους προβληµατισµούς και τις προτάσεις της. Στόχος µας είναι να ενηµερώσουµε και να ευαισθητοποιήσουµε τους συµπολίτες µας για τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι στην πορεία τους προς την κοινωνική συµµετοχή, να µεταδώσουµε το µήνυµα ότι η κινητοποίηση όλων µας είναι σε θέση να βελτιώσει τη θέση των νέων αλλά και την ποιότητα ζωής όλων µας. Η ΑΡΣΙΣ κινητοποιεί στελέχη και εθελοντές και δουλεύει µε βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δηµοκρατίας και του αµοιβαίου σεβασµού.

11 Κέντρα Υποστήριξης Νέων Με επίκεντρο τις ανάγκες των νέων και µε βάση τις δυνατότητές τους, στα ΚΥΝ παρέχονται υπηρεσίες ατοµικής και οµαδικής συµβουλευτικής επαγγελµατικού προσανατολισµού πληροφόρησης νοµικής συµβουλευτικής σύνδεσης µε φορείς, υπηρεσίες και προγράµµατα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρόνοιας για νέους υποστηρικτικής εκπαίδευσης- µαθήµατα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε νέους πρόσφυγες και µετανάστες υποστήριξης στην αναζήτηση στέγης τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας και υποστήριξης για τη διατήρηση της εργασίας Τα ΚΥΝ λειτουργούν σε καθηµερινή βάση, στελεχώνονται από ειδικευµένους επαγγελµατίες και πλαισιώνονται από εκπαιδευµένους εθελοντές. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στους νέους δωρεάν. Χώροι πολιτιστικής δηµιουργίας και επικοινωνίας Οι χώροι αυτοί προτείνουν τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και κοινωνικής συναλλαγής, παρέχοντας δυνατότητες συµµετοχής σε δηµιουργικές οµάδες, σε οµάδες επικοινωνίας, σε επιµορφωτικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε ανοικτές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αποτελούν χώρους συνεύρεσης, επικοινωνίας, συζήτησης, έκφρασης, ψυχαγωγίας και αφετηρία κοινωνικής δράσης, µε σκοπό την αποτροπή της νεανικής περιθωριοποίησης. Ακόµα, αποτελούν εργαλείο επικοινωνίας και µετάδοσης µηνυµάτων της οργάνωσης, µέσα από εκδηλώσεις και παραστάσεις στην γειτονιά και την κοινότητα. ράσεις σε χώρους εγκλεισµού Η ΑΡΣΙΣ παρεµβαίνει σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήµατα και τους χώρους κράτησης νέων: Ειδικό Κατάστηµα Κράτησης Νέων Αυλώνα Ανδρική Φυλακή Κορυδαλλού Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού ικαστική Φυλακή ιαβατών στη Θεσσαλονίκη Ίδρυµα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου Ειδικό Κατάστηµα Κράτησης Νέων Βόλου Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστηµα Κασσαβέτειας

12 Έχει σαν στόχο να δηµιουργήσει ευκαιρίες εκπαίδευσης, δηµιουργικής απασχόλησης, έκφρασης και επικοινωνίας ώστε ο χρόνος του εγκλεισµού να µην κυλά στην αποµόνωση και την αδράνεια. Ακόµα, προσπαθεί να χτίσει µία σταθερή και µόνιµη γέφυρα ανάµεσα στον «περιορισµό» και την ελευθερία, µέσα από την άρση των προκαταλήψεων και την υποστήριξη µετά την αποφυλάκιση. ουλειά µε Παιδιά? Θύµατα Παράνοµης ιακίνησης Στόχος των προγραµµάτων αυτών είναι ο εντοπισµός, η προσέγγιση και η υποστήριξη παιδιών, τα οποία είναι θύµατα παράνοµης διακίνησης (trafficking), αγγίζοντας ένα φλέγον και ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό ζήτηµα. Μέσα από ένα εξίσου πολυδιάστατο µοντέλο δουλειάς στο δρόµο και νοµικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τίθεται ως τελικός στόχος ο επιτυχής επαναπατρισµός των παιδιών, σε συνεργασία και µε φορείς από τη χώρα καταγωγής τους. ΙΚΤΥΩΣΗ Η ΑΡΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΙΚΤΥΑ ίκτυο για την καταπολέµηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού ίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων ( ΙΣΥΝ) ίκτυο Κέντρων Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΣΥ) Η ΑΡΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΟ ΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Κ.Ε.Σ.Υ.Υ.) πιστοποιηµένο από το υπουργείο εργασίας και ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ για σπουδαστές Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας και για φοιτητές και µεταπτυχιακούς φοιτητές κοινωνικών και παιδαγωγικών σχολών. ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ Η άρσις είναι µία από τις πιο έµπειρες οργανώσεις στον τοµέα της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς. Παρόλο που δεν είναι η παλαιότερη, σε διάστηµα σχεδόν 10 ετών παρέχει ένα πλήθος υπηρεσιών σε κοινωνικά αποκλεισµένους νέους. Πρόσφατα τιµήθηκε από τον Πρόεδρο της ηµοκρατίας ως η Καλύτερη Εθελοντική Οργάνωση του νοµού Θεσσαλονίκης για το Είναι εξωστρεφής και έχει αναπτύξει γόνιµες σχέσεις µε άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις.

13

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης Πρακτικά της συνάντησης φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων σχετικά µε τη δράση: Εθελοντισµός και ικαιώµατα Παιδιού. Αίθουσα Συσκέψεων της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Αθήνα, 26 Μαϊου 2011. Φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 1. Υπουργού Εσωτερικών, ηµοσίας Τάξης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου...

Διαβάστε περισσότερα

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΟ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΟ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΟ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ «Τοπική Δράση Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης Ανατολικής Θεσσαλονίκης», Δράση 3 «Τοπικές δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 3 1.1 1.2 2 ΑΡΘΡΟ 259 ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Συντονιστές καθηγητές: Φουρναράκης Φίλιππος Σαββοπούλου Αντιγόνη ~ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων Η παρούσα Εκθεση συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ιούλιος 2012 Το παρόν κείμενο παρουσιάζει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Ανασυγκρότηση της Πόλης των Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Μεθοδολογική προσέγγιση ανάπτυξης των Θεματικών Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας»

«Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας» Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία «Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας» Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών

Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Καβάλα 2008 Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Γραφείο ιασύνδεσης Τ.Ε.Ι. Καβάλας Σελίδα 2 από

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τον εντοπισµό αναγκών και το σχεδιασµό νέων υπηρεσιών στην Κοινωνική Οικονοµία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Υποέργο: 23

Έρευνα για τον εντοπισµό αναγκών και το σχεδιασµό νέων υπηρεσιών στην Κοινωνική Οικονοµία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Υποέργο: 23 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Υποέργο: 23 Έρευνα για τον εντοπισµό αναγκών και το σχεδιασµό νέων υπηρεσιών στην Κοινωνική Οικονοµία. ιερεύνηση αναγκών για στήριξη τοποθέτησης στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού. Υλοποίηση του προγράµµατος: «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στο δρόµο»

ΠΟΡΙΣΜΑ. Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού. Υλοποίηση του προγράµµατος: «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στο δρόµο» Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού ΠΟΡΙΣΜΑ (Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρ. 4 6) Θέµα: Υλοποίηση του προγράµµατος: «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στο δρόµο» Βοηθός Συνήγορος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα µη χρηµατικών ανταλλαγών

Συστήµατα µη χρηµατικών ανταλλαγών ΕΚ ΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Αύγουστος 2007 Αρ. φύλλου 03 Συστήµατα µη χρηµατικών ανταλλαγών Τα τελευταία 10 15 χρόνια σε παγκόσµια κλίµακα υπάρχει εκπληκτική άνοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Υπό των φοιτητών: ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΤΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, στην περίοδο εφαρμογής των μέτρων λιτότητας

Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, στην περίοδο εφαρμογής των μέτρων λιτότητας Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, στην περίοδο εφαρμογής των μέτρων λιτότητας Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Η Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 2 0 1 4 ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (ΤΑΜΕΙΑ ΕΔΕ) ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ) ++ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (ΠΑΝ)++ΤΑΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ:Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015

Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015 Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015 1. Ευρωπαϊκό έργο «High Heels»... 4 2. Πρόγραµµα Συνεδρίου «Tips4Skills»... 5 3. Οµιλητές Συνεδρίου «Tips4Skills»... 6 4. Τοποθετήσεις: Γυναίκες στον Κατασκευαστικό Κλάδο... 12

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης)

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης) ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΔΙΟΤΙΜΑ ΝΙΚΗΣ 24 ۰ 105 57 ۰ ΑΘΗΝΑ ۰ ΤΗΛ.: 210-32 44 380 ۰ FAX: 210-32 27 706 ۰ E-MAIL: diotima@otenet.gr ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.diotima.org.gr Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης

Διαβάστε περισσότερα