Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας"

Transcript

1 Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας

2 Περίγραμμα Κεφαλαίου Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Ο Νόμος της μιας τιμής Μονοψωνιακές αγορές εργασίας: Ενας ορισμός Μεγιστοποίηση κερδών σε μονοψωνιακές συνθήκες Πως ανταποκρίνονται οι μονοψωνιακές επιχειρήσεις στις μετατοπίσεις της καμπύλης προσφοράς; Μονοψωνιακές συθήκες και η απάντηση της απασχόλησης στη νομοθεσία Κατώτατου Μισθού Κόστος αναζήτησης εργασίας και άλλες συνθήκες στην αγορά εργασίας Μονοψωνιακές συνθήκες και η σχέση με το Ανταγωνιστικό Μοντέλο

3 Περίγραμμα Κεφαλαίου Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Κατηγορίες Οιονεί- σταθερού κόστους Ο συμβιβασμός Απασχόλησης/ Ωρών Επενδύσεις Κατάρτισης Η απόφαση κατάρτισης από τους εργοδότες Τα είδη κατάρτισης Αυξήσεις μισθού κατά την κατάρτιση και μετά από αυτήν Επενδύσεις εκπαίδευσης από τους εργοδότες και απολύσεις λόγω ύφεσης Επενδύσεις πρόσληψης Η χρήση των διαπιστευτηρίων Εσωτερικές αγορές εργασίας Πως μπορεί να «αποζημιωθεί» ο εργοδότης για τις επενδύσεις πρόσληψης;

4 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Ο Νόμος της Μιας Τιμής (LOP) Εργαζόμενοι με ταυτόσημες δεξιότητες σε επαγγέλματα θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό- δε θα υπάρχουν μισθολογικές διαφορές Υποθέσεις του Νόμου της μιας Τιμής: Κάθε εργαζόμενος έχει πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις η πληροφόρηση δεν έχει κόστος. Η κινητικότητα ή η αναζήτηση εργασίας μεταξύ των εργοδοτών δεν έχει κόστος. Η καμπύλη προσφοράς εργασίας είναι οριζόντια.

5 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Η κινητικότητα ή η αναζήτηση εργασίας μεταξύ των εργοδοτών έχει κόστος Η αναζήτηση εργασίας χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Το κόστος της αναζήτησης εργασίας περιλαμβάνει: (α) αίτηση εκτύπωση βιογραφικών και αποστολή (β) συνέντευξη αγορά ακριβών ρούχων για τη συνέντευξη και κόστος μετακίνησης (γ) ταξίδι ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να μετακομίσει (δ) ψυχολογικό κόστος έλλειψη φίλων και οικογένειας Τα κόστη της αναζήτησης εργασίας/ κινητικότητας κάνουν την καμπύλη προσφοράς να έχει θετική κλίση και όχι να είναι οριζόντια όπως υποθέσαμε νωρίτερα.

6 Εικόνα 5.1 Η προσφορά εργασίας στην επιχείρηση A: Τα κόστη κινητικότητας εργαζομένων αυξάνουν την κλίση της καμπύλης προσφοράς εργασίας στους μεμονωμένους εργοδότες Υψηλότερα κόστη κινητικότητας θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα χαμηλής απασχόλησης αν μεταβληθεί ο μισθός. Χαμηλότερα κόστη κινητικότητας θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα υψηλής απασχόλησης αν μεταβληθεί ο μισθός.

7 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Μονοψωνιακές αγορές εργασίας: Ένας ορισμός Ένας μονοψωνιστής είναι ο μόνος αγοράστης/ εργοδότης εργασίας στην αγορά εργασίας. Ο εργοδότης αντιμετωπίζει μια καμπύλη προσφοράς εργασίας με θετική κλίση αλλά το ME L (ή MC L ) είναι πολύ υψηλότερο από το μισθό Μεγιστοποίηση κερδών σε μονοψωνιακές συνθήκες Θυμηθείτε ότι: Οι επιχειρήσεις που μεγιστοποιούν το κέρδος θα προσλαμβάνουν όσο MRP L > ME L Οι προσλήψεις σταματούν όταν MRP L = ME L Όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καμπύλες προσφοράς με θετική κλίση, το ME L υπερβαίνει το μισθό.

8 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Γιατί το Οριακό Έξοδο της Εργασίας υπερβαίνει το μισθό; Το οριακό έξοδο της εργασίας (ME L ) υπερβαίνει το μισθό επειδή: Οι δυνητικοί εργαζόμενοι θεωρούν κοστοβόρα την αλλαγή εργασίας, άρα η επιχείρηση πρέπει να είναι πρόθυμη να πληρώσει υψηλότερους μισθούς ώστε να προσελκύσει εργαζόμενους από άλλους εργοδότες, Το ME L περιλαμβάνει το μισθό που πληρώνεται στον επιπλέον εργαζόμενο συν το επιπλέον κόστος της αύξησης του μισθού για όλους τους εργαζόμενους.

9 Πίνακας 5.1

10 Εικόνα 5.2 Ένα γράφημα για τα δεδομένα σε επίπεδο επιχείρησης του Πίνακα 5.1

11 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Η επιλογή της επιχείρησης για τα επίπεδα μισθού και απασχόλησης Ο μονοψωνιστής προσλαμβάνει εργαζόμενους μέχρι το σημείο όπου: MRP L = ME L (5.1) Οι επιδράσεις στην αγορά εργασίας που προκαλούνται από το ότι ME L > W : Ένας μονοψωνιστής προσλαμβάνει λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με έναν ανταγωνιστικό εργοδότη (ες). Ένας μονοψωνιστής πληρώνει μισθό ο οποίος είναι μικρότερος από τον ανταγωνιστικό μισθό- εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους.

12 Εικόνα 5.3 Απασχόληση και επίπεδα μισθού μεγιστοποίησης κερδών σε επιχείρηση που αντιμετωπίζει μια μονοψωνιακή αγορά εργασίας

13 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Μονοψωνιακές συνθήκες και οι μισθολογικές πολιτικές των επιχειρήσεων Οι εργοδότες στις μονοψωνιακές αγορές εργασίας πρέπει να αποφασίσουν για το μισθό που θα πληρώσουν σε αντίθεση με τις άκρως ανταγωνιστικές αγορές εργασίας όπου οι επιχειρήσεις είναι δέκτες του επιπέδου μισθών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για την αγορά εργασίας που τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις αγορές των προϊόντων τους. Οι περιορισμοί των προϊόντων και της αγοράς εργασίας ενδέχεται να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις σε μονοψωνιακές αγορές εργασίας να προσφέρουν διαφορετικούς μισθούς σε αντίστοιχους εργαζόμενους. Λόγω του ότι οι καμπύλες S L και MRP L είναι απίθανο να είναι ακριβώς ίδιες για διαφορετικές επιχειρήσεις στην ίδια αγορά εργασίας, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι ακριβώς συγκρίσιμοι εργαζόμενοι έχουν διαφορετικές οριακές παραγωγικότητες και λαμβάνουν διαφορετικούς μισθούς σε διαφορετικές επιχειρήσεις.

14 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Πως οι μονοψωνιακές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις μετατοπίσεις της καμπύλης προσφοράς εργασίας? Η μονοψωνιακή επιχείρηση δεν έχει στην πραγματικότητα μια καμπύλη ζήτησης εργασίας έχει καμπύλη MRP L. Η μονοψωνιακή επιχείρηση δεν είναι δέκτης επιπέδου μισθού και η καμπύλη MRP L δείχνει διάφορα επίπεδα απασχόλησης, από τα οποία υπάρχει μόνο ένα επίπεδο απασχόλησης που μεγιστοποιεί το κέρδος και μόνο ένα σχετικό επίπεδο μισθού. Μετατοπίσεις στην καμπύλη προσφοράς εργασίας που αυξάνουν το ME L Αν λιγότεροι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν και η προσφορά εργασίας μετατοπιστεί προς τα αριστερά, οι βραχυχρόνιες επιδράσεις είναι: Το επίπεδο απασχόλησης (E) θα μειωθεί στο E και ο μισθός της αγοράς (W) θα αυξηθεί σε W Το ME L θα αυξηθεί επίσης σε υψηλότερο επίπεδο (ME L ).

15 Εικόνα 5.4 Η βραχυχρόνια αντίδραση της μονοψωνιακής επιχείρησης σε μια μετατόπιση της προσφοράς εργασία προς τα αριστερά: Η απασχόληση μειώνεται και ο μισθός αυξάνεται

16 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Μακροχρόνια, το μίγμα κεφαλαίου (Κ) και εργασίας (L) που ελαχιστοποιεί το κόστος της μονοψωνιακής επιχείρησης θα απαιτεί: εξισώσεις της μορφής (3.7a) P. MP L = ME L (θυμηθείτε ότι ME L > W) (3.7b) P.MP K = C P ME MP L L (3.8a) (3.8c) P C (3.8b) MP ME M P L L K C M P K (5.2 )

17 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Επιδράσεις ενός δεσμευτικού μισθού Ένας δεσμευτικός μισθός (W m ) εμποδίζει μια επιχείρηση από το να πληρώνει μισθό μικρότερο από W m αυτό δημιουργεί μια πλήρως ελαστική καμπύλη προσφοράς εργασίας προς την επιχείρηση, γεγονός που αλλάζει την καμπύλη ME L της επιχείρησης. Μια επιχείρηση που μεγιστοποιεί τα κέρδη θα προσλαμβάνει εργασία εκεί όπου το MRP L τέμνει την πλήρως ελαστική καμπύλη προσφοράς εργασίας (καμπύλη ME L ) που δημιουργείται από το W m βλέπε απασχόληση στο E m στην Εικόνα 5.5. Για μια μονοψωνιακή επιχείρηση,το W m μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει το μέσο κόστος της εργασίας και να μειώσει το ME L η μείωση στο οριακό έξοδο θα ωθήσει την επιχείρηση στο να διευρύνει το προϊόν και την απασχόληση βραχυχρόνια.

18 Εικόνα 5.5 Επιδράσεις κατώτατου μισθού σε μονοψωνιακές συνθήκες: Μισθοί και απασχόληση μπορούν να αυξηθούν βραχυχρόνια BDS = Καμπύλη προσφοράς εργασίας με βάση τον δεσμευτικό μισθό W m BDEM = Καμπύλη οριακού εξόδου της εργασίας (ME L ) που βασίζεται στο W m MRP L = ME L (δίνεται ως BDEM βασιζόμενο σε W m ) E m

19 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Μονοψωνιακές συνθήκες και η αντίδραση της απασχόλησης στη νομοθεσία κατώτατου μισθού Νομοθετημένες αυξήσεις στο W min αυξάνουν τους μισθούς. Μέτρια αύξηση στο W min μπορεί να μειώσει το ME L. Μείωση στο ME L μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στην απασχόληση για κάποιες επιχειρήσεις/ εργοδότες. Υψηλότερα συνολικά κόστη εργασίας λόγω του W min μπορεί να αναγκάσει κάποιες επιχειρήσεις/ εργοδότες να κλείσουν.

20 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Κόστος αναζήτησης εργασίας και άλλα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας Πέρα από το κόστος αναζήτησης εργασίας, τα υψηλά επίπεδα μισθού κάποιων εργαζόμενων μπορεί να οφείλονται στην τύχη είναι τυχεροί που έχουν προσληφθεί από έναν εργοδότη υψηλών αμοιβών/ υψηλής παραγωγικότητας. Το κόστος κινητικότητας/ αναζήτησης εργασίας μπορεί να εξηγήσει γιατί: Οι μισθοί αυξάνονται ή βελτιώνονται μέσα στο χρόνο με την εμπειρία ή τη δραστηριότητα των εργαζόμενων στην αγορά εργασίας. Οι μισθοί αυξάνονται με την μακροχρόνια απασχόληση σε συγκεκριμένους εργοδότες.

21 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Επίπεδα Μισθού, Τύχη, και Αναζήτηση Το κόστος της κινητικότητας των εργαζομένων μπορεί να δημιουργήσει, με όλα τα άλλα σταθερά, μονοψωνιακές συνθήκες που οδηγούν σε μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων που έχουν ίσες παραγωγικές ικανότητες. Η επίπτωση είναι ότι, σε κάποιο βαθμό, ο μισθός ενός εργαζόμενου εξαρτάται από την τύχη - ορισμένοι εργαζόμενοι θα είναι αρκετά τυχεροί ώστε να λάβουν μια πρόταση για εργασία από έναν εργοδότη που πληρώνει υψηλούς μισθούς. Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως μια κακή αντιστοιχία (λόγω της χαμηλής αμοιβής) έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να αναζητήσουν άλλες προσφορές από ότι οι τυχεροί οι οποίοι έχουν καλές αντιστοιχίες με υψηλούς μισθούς. Οι έρευνες για την αγορά εργασίας έχουν παρατηρήσει ότι οι μισθοί των εργαζόμενων τείνουν να αυξάνονται συγχρόνως με (1) Τη συνολική εμπειρία στην αγορά εργασίας, και (2) Με την εμπειρία στην αγορά εργασίας σταθερή, τη διάρκεια απασχόλησης σε έναν εργοδότη.

22 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Μισθός και Εμπειρία στην αγορά εργασίας Εργαζόμενοι που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην αγορά εργασίας έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν καλύτερες προσφορές και συνεπώς να βελτιώσουν τις αρχικές τους εργασίακες αντιστοιχίες δηλαδή, οι μισθοί των εργαζόμενων βελτιώνονται όσο περισσότερο είναι ενεργοί στην αγορά εργασίας. Μισθοί και διάρκεια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη Με κοστοβόρα αναζήτηση εργασίας, οι εργαζόμενοι που είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρουν υψηλά αμοιβόμενες δουλείες θα έχουν μικρό κίνητρο να συνεχίσουν την αναζήτηση. Εκείνοι που έχουν παραμείνει περισσότερο καιρό εργαζόμενοι στον ίδιο εργοδότη τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερους μισθούς.

23 5.1 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Κόστος αναζήτησης εργασίας και Ανεργία Το κόστος αναζήτησης εργασίας μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία της ύπαρξης (και του επιπέδου) της ανεργίας όσο περισσότερος χρόνος χριεάζεται για να δεχθεί μια αποδεκτή προσφορά ένας εργαζόμενος, τόσο περισσότερο θα παραμένει άνεργος ένας άνεργος εργαζόμενος. Μονοψωνιακές συνθήκες και η σχέση με το Ανταγωνιστικό Μοντέλο Το ανταγωνιστικό μοντέλο μπορεί να προσφέρει προβλέψεις που είναι τουλάχιστον μερικώς αντίθετες στα γεγονότα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι άστοχο, ειδικά μακροχρόνια. Η βασική διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστικών και των μονοψωνιακών μοντέλων είναι η υπόθεση σχετικά με το κόστος κινητικότητας των εργαζόμενων.

24 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Κατηγορίες οιονεί- σταθερού κόστους Οι τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών οδηγούν τις επιχειρήσεις στο να αντέχουν οιονεί- σταθερά κόστη που είναι δύσκολο να μειωθούν βραχυχρόνια. Τα οιονεί- σταθερά κόστη εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: επενδύσεις στο εργατικό τους δυναμικό και συγκεκριμένα οφέλη για τους εργαζόμενους. Επενδύσεις σε εργασία (1) Κόστος πρόσληψης αντικαταστατών όπως διαφήμιση της θέσης, διαλογή, συνεντεύξεις, επικοινωνία, και τερματισμός- αποζημίωση λόγω απόλυσης, και (2) Κόστος επίσημης και ανεπίσημης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις υφίστανται άμεσα και έμμεσα κόστη για την εκπαίδευση των εργαζόμενων.

25 Πίνακας 5.2 Το Οριακό Προϊόν της Εργασίας σε μια υποθετική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων (το κεφάλαιο παραμένει σταθερό)

26 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Οφέλη εργαζομένων Οι εργαζόμενοι επίσης λαμβάνουν και άλλα οφέλη εκτός από το μισθό και τις απολαβές τους. Αυτά τα οφέλη ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: (1) Νομικά απαιτούμενες πληρωμές όπως η κοινωνική ασφάλιση, η αποζημίωση των εργαζομένων, και η ασφάλιση της ανεργίας. (2) Συνταξιοδότηση καθορισμένα πλάνα οφελών που εξαρτώνται από τα χρόνια υπηρεσίας, και καθορισμένα πλάνα εισφορών. (3) Ασφάλιση υγειονομική και ζωής (4) Πληρωμένες αργίες, διακοπές, και άδεια ασθένειας (5) Αλλα Βλέπε τον Πίνακα 5.3, για τις κατηγορίες αυτές.

27 Πίνακας 5.3

28 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Ο συμβιβασμός Απασχόλησης/ Ωρών Το γεγονός ότι συγκεκριμένα κόστη εργασίας (οιονεί-σταθερά κόστη) δεν σχετίζονται με την ώρα, ενώ άλλα σχετίζονται, οδηγουν τους εργαζόμενους να σκεφτούν τους εργαζόμενους και τις ώρες ανά εργαζόμενο ως δύο υποκατάστατες εισροές στην παραγωγική διαδικασία, συνεπώς, το L χωρίζεται σε: (α) Αριθμός εργαζομένων που προσλαμβάνονται- συμβολίζεται με M (β) Ώρες ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο συμβολίζεται με H. Έτσι, έχουμε: MP M = Q/ M K και H σταθερά προστιθέμενο προϊόν που συνδέεται με κάθε επιπλέον εργαζόμενο. MP H = Q/ H K και M σταθερά προστιθέμενο προϊόν που δημιουργείται από την αύξηση των μέσων ωρών ανά εργαζόμενο.

29 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Καθορίζοντας το Μίγμα των Εργαζομένων και των Ωρών Χρησιμοποιώντας το επίπεδο απασχόλησης που μεγιστοποιεί τα κέρδη: P. M P M M E M P. M P H M E H P P ME MP ME MP M M H H M E M E or M E M P M P M P M E M P M H M M M H H H (5.3)

30 Εικόνα 5.6 Η προβλεπόμενη σχέση μεταξύ των ME M /ME H και των υπερωριών Αν ME M > ME H : Αυτό θα οδηγήσει σε H και M γιατί προέκυψαν οιονεί-σταθερά κόστη από την πρόσληψη μεγαλύτερου M. Αντίθετα, αν ME M < ME H : Αυτό θα οδηγήσει σε M (χρήση περισσότερων έκτακτων εργαζόμενων χωρίς οφέλη) και H.

31 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Ανάλυση πολιτικής: Η πληρωμή υπερωριών Ο Νόμος περί δίκαιων εργασιακών προτύπων απαιτεί ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το νόμο (ωρομίσθιοι, μη εποπτευόμενοι εργαζόμενοι) λαμβάνουν μια επιπλέον πληρωμή τουλάχιστον 50 τοις εκατό των κανονικών ωρομισθίων για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέρα των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Οι εργοδότες που σχεδιάζουν συχνά υπερωριακή εργασία το κάνουν γιατί είναι φθηνότερο από το να αντιμετωπίσουν τα οιονεί- σταθερά κόστη της πρόσληψης επιπλέον εργαζόμενων. Το φθινόπωρο του 2004, το αμερικανικό υπουργείο εργασίας εισήγαγε αρκετές αμφιλεγόμενες προβλέψεις στις ομοσπονδιακές ρυθμίσεις οι οποίες επανεξέτασαν το ποιες δουλειές εξαιρούνται από την κάλυψη.

32 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Υπερωριακή εργασία και επέκταση της εργασίας Η απαίτηση για τις υπερωρίες κατά το ήμισυ του χρόνου προστατεύει τους εργαζομένους μέσω της "διάδοσης του έργου" (δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας) μέσω της μειωμένης χρήσης των υπερωριών. Αν οι επιχειρήσεις μειώσουν τις υπερωρίες και προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους για τον ίδιο βασικό μισθό, το εργατικό κόστος σίγουρα θα αυξηθεί, μειώνοντας την κλίμακα του προϊόντος και αυξάνοντας το κίνητρο της επιχείρησης να αντικαταστήσει με K το L. Ακόμα και με αμετάβλητο βασικό μισθό, είναι απίθανο ότι όλες οι μειωμένες υπερωρίες θα αντικατασταθούν από την πρόσληψη επιπλέον εργαζόμενων.

33 5.2 Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργοδοτών Υπερωρία και Συνολική Αμοιβή Πολλές υπερωρίες προγραμματίζονται τακτικά με μια πιθανή αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών για ένα «πακέτο» εβδομαδιαίων ωρών και πλήρη αποζημίωση. Οι εργοδότες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια νομοθετική αύξηση της κάλυψης, μειώνοντας το μισθό, έτσι ώστε με τις νέες πληρωμές υπερωριών, η συνολική αποζημίωση ανά εργαζόμενο θα παρέμενε αμετάβλητη. Μια μελέτη των επιπτώσεων της πριμοδότησης των υπερωριών στις ΗΠΑ, βρήκε στοιχεία ότι οι βασικοί μισθοί προσαρμόζονται στις επιβαλλόμενες αλλαγές και ότι οι νομοθετημένες επεκτάσεις στην υπερωριακή κάλυψη δεν είχαν μετρήσιμες επιπτώσεις στις πραγματοποιούμενες υπερωρίες.

34 5.3 Επένδυση σε κατάρτιση Θυμηθείτε ότι η παρεχόμενη από τους εργοδότες εκπαίδευση είναι μέρος του οιονεί- σταθερού κόστους της πρόσληψης των εργαζομένων. Η απόφαση παροχής κατάρτισης από τους εργοδότες Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν άμεσα και έμμεσα κόστη εκπαίδευσης αν η απόφαση παροχής κατάρτισης πραγματοποιείται μετά την πρόσληψη. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, Κόστος εκπαίδευσης > MRP L, επομένως, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αν ο εργοδότης πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει αποδόσεις μετά την εκπαίδευση: (1) αυξημένη παραγωγικότητα ( MRP L περισσότερο από W), (2) μειωμένη αλλαγή ο εργαζόμενος παραμένει περισσότερο μέσα στην επιχείρηση.

35 5.3 Επένδυση σε κατάρτιση Τα είδη της κατάρτισης Υπάρχουν δύο είδη κατάρτισης που μπορούν να παρέχουν οι εργοδότες: γενική κατάρτιση και εξειδικευμένη κατάρτιση. Γενική κατάρτιση Διδάσκει τους εργαζόμενους δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η παραγωγική τους δραστηριότητα σε πολλούς εργοδότες οι δεξιότητες είναι εύκολα μεταφέρσιμες δηλαδή πληρώνοντας για γενική εκπαίδευση ένας εργοδότης αντιμετωπίζει μια επένδυση με ρίσκο. Εξειδικευμένη κατάρτιση Διδάσκει τους εργαζόμενους δεξιότητες που αυξάνουν την παραγωγικότητα τους μόνο στον εργοδότη που παρέχει την εκπαίδευση οι δεξιότητες αφορούν συγκεκριμένα την επιχείρηση και δεν είναι μεταφέρσιμες έτσι οι εργοδότες έχουν ισχυρότερα κίνητρα να επενδύσουν σε εξειδικευμένη εκπαίδευση.

36 5.3 Επένδυση σε κατάρτιση Αυξήσεις μισθού κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και μετά από αυτήν Ο καλύτερος τρόπος να δωθεί κίνητρο για κατάρτιση πάνω στην εργασία (OJT) είναι να μοιραστούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τα κόστη και τις αποδόσεις της επένδυσης σε εκπαίδευση. Αν οι εργαζόμενοι επωμιστούν μέρος του κόστους της κατάρτισης, ο μισθός μετά την εκπαίδευση μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από ότι εάν οι εργοδότες επωμίζονται όλο το κόστος της εκπαίδευσης. Οι εργοδότες μπορούν να αποκαταστήσουν το κόστος κατάρτισης με το να μην αυξήσουν το μισθό μετά την εκπαίδευση πάρα πολύ ένα στοιχείο που επιβεβαιώνεται από εμπειρικά στοιχεία - βλ. Εικόνα 5.7. Ο αυξημένος μισθός μετά την κατάρτιση μπορεί να προστατεύσει την επένδυση των εργοδοτών, μειώνοντας τις πιθανότητες οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι να παραιτηθούν.

37 Εικόνα 5.7 Παραγωγικότητα και αύξηση των μισθών, Πρώτα δύο χρόνια εργασίας, ανά Επάγγελμα και Αρχικές Ώρες κατάρτισης

38 5.3 Επένδυση σε κατάρτιση Επενδύσεις κατάρτισης από τους εργοδότες και απολύσεις λόγω κρίσης Οι εργοδότες θα επενδύσουν σε εκπαίδευση για τους εργαζόμενους τους αν: MRP L μετά την εκπαίδευση > W μετά την εκπαίδευση Αν λόγω μια ύφεσης, το MRP L μετά την εκπαίδευση είναι μετά βίας μεγαλύτερο από W μετά την εκπαίδευση, ο εργοδότης δε θα απολύσει τους εκπαιδευμένους εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη παραμονή στη δουλειά. Οι εργοδότες δε μπορούν να ανακτήσουν το κόστος εκπαίδευσης από τους απολυμένους εργαζόμενους που είχαν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Αν MRP L μετά την εκπαίδευση < W μετά την εκπαίδευση και η ύφεση είναι παρατεταμένη, οι εργοδότης δε θα έχει άλλη επιλογή από το να απολύσει εργαζόμενους επειδή θα είναι κερδοφόρο να το κάνει.

39 5.4 Επενδύσεις πρόσληψης Οι επιχειρήσεις επωμίζονται το κόστος της πρόσληψης και εκπαίδευσης των εργαζομένων, συνεπώς ενδιαφέρονται να μειώσουν το κόστος μέσω της αποτελεσματικής εκτίμησης των αποφάσεων πρόσληψης- τοποθέτησης- προώθησης. Η χρήση των διαπιστευτηρίων Οι επιχειρήσεις βασίζονται σε διαπιστευτήρια ή σήματα για να αποφασίζουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης των εργαζομένων (γρήγοροι στην εκμάθηση vs. αργοί στην εκμάθηση) και πιθανό MP L. (α) Είναι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσότερο παραγωγικοί από τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; (β) Αν ναι, δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδευτούν πολύτιμοι πόροι στο να γίνουν συνεντεύξεις και έλεγχος σε όλους τους υποψηφίους για να βρεθεί το αντίστοιχο MP Ls. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά πρότυπα για να ελέγξουν τους υποψήφιους και μια τέτοια χρήση των διαπιστευτηρίων για να κρίνουν ομάδες χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε στατιστική διάκριση με εμφανές κόστος.

40 5.4 Επενδύσεις πρόσληψης Εσωτερικές Αγορές Εργασίας Οι εσωτερικές αγορές εργασίας υπάρχουν ή δημιουργούνται από επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να εξακριβώσουν τα προσωπικά γνωρίσματα των εργαζομένων (αξιοπιστία, κίνητρο, ειλικρίνεια, και ευελιξία) και βασίζονται σε συνεντεύξεις, τεστ απασχόλησης, ή ακόμα και συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες. Οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις κενές θέσεις με εργαζόμενους από τις εσωτερικές αγορές επειδή ξέρουν περισσότερα για τους υπάρχοντες εργαζόμενους από ότι για εκείνουν που είναι εκτός- οι επιχειρήσεις παίρνουν καλύτερες αποφάσεις. Η πρόσληψη μέσα από τις εσωτερικές αγορές μπορεί να μην είναι οικονομικά αποτελεσματικό και αποτελεσματικό από άποψη κόστους, ωστόσο δημιουργεί μια σύνδεση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν έντονα σε εξειδικευμένη εκπαίδευση χρησιμοποιούν τις εσωτερικές αγορές εργασίας.

41 5.4 Επενδύσεις πρόσληψης Πως μπορεί ο εργοδότης να «αποζημιωθεί» για τις επενδύσεις πρόσληψης; Οι επιχειρήσεις/ εργοδότες αποζημιώνονται για τις επενδύσεις πρόσληψης με το να προσλαμβάνουν εργαζόμενους των οποίων η παραγωγικότητα θα είναι μεγαλύτερη από τη μέση παραγωγικότητα. Οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται για τις επενδύσεις πρόσληψης πληρώνοντας ένα μισθό που είναι υψηλότερος από το μέσο μισθό αλλά παραμένει μικρότερος από την οριακή παραγωγικότητα των εργαζομένων: MRP L μετά την εκπαίδευση > W > W μέσος Πληρώνοντας W > W μέσος, με υψηλό κόστος κινητικότητας, και με το γεγονός ότι η πληροφόρηση για έναν εργαζόμενο από έναν συγκεκριμένο εργοδότη μπορεί να μην είναι σχετική μεταξύ των εργοδοτών, ο εργαζόμενος είναι πιθανότερο να παραμείνει περισσότερο με τον εργοδότη του.

Φυσική ανεργία φ σ υ ικό ό π ο π σ ο οσ ο τό τ ό α νε ν ργί γ ας

Φυσική ανεργία φ σ υ ικό ό π ο π σ ο οσ ο τό τ ό α νε ν ργί γ ας ΑΝΕΡΓΙΑ Κατηγορίες ανεργίας Φυσική ανεργία (υπάρχει µακροχρονίως σε µια οικονοµία) το σύνηθες ποσοστό ανεργίας [δεν παραµένει σε σταθερό ύψος και επηρεάζεται από την οικονοµική πολιτική, απλά υποδηλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Επισκόπηση Κεφαλαίου Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Οριακή Δαπάνη από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Η Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

Μονοψωνιακή Ισορροπία

Μονοψωνιακή Ισορροπία Μονοψωνιακή Ισορροπία - Αν η αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική, τότε η ατομική επιχείρηση θεωρεί δεδομένο το μισθό και, επομένως, αντιμετωπίζει μια πλήρως ελαστική (οριζόντια) καμπύλη προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι ,

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι , ΔΕΟ43 Απάντηση 2ης ΓΕ 2016-2017 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 1 ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 (20%) ΟΔΗΓΙΑ: Σε κάθε ερώτηση πολλαπλής επιλογής επιλέγετε μία απάντηση, και η επιλογή σας σημειώνεται με 1 στο αντίστοιχο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας - Τα οικονομικά της εργασίας μελετούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας. - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο)

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΟΝΟΜΙΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Για τις προτάσεις από Α1 µέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα σε κάθε αριθµό τη λέξη Σωστό, αν η

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση Οικονοµικό κέρδος Διάλεξη Μεγιστοποίηση Μια επιχείρηση χρησιµοποιεί εισροές j,m για να παραγάγει n προϊόντα i, n. Τα επίπεδα του προϊόντος είναι,, n. Τα επίπεδα των εισροών είναι,, m. Οι τιµές των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά δασκάλων 101

Η αγορά δασκάλων 101 Η αγορά δασκάλων Η αγορά δασκάλων Τα νούμερα των δασκάλων στην Ελλάδα, 2012 Βαθμίδα Σύνολο Άνδρες Γυναίκες Νηπιαγωγείο 14018 162 13856 % [100.0] [1.00] [99.0] Δημοτικό 67314 20565 46749 % [100.0] [31.0]

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6 ο. Η Καµπύλη της Συνολικής Προσφοράς

Μάθηµα 6 ο. Η Καµπύλη της Συνολικής Προσφοράς Μάθηµα 6 ο Η Καµπύλη της Συνολικής Προσφοράς Εισαγωγή Η Καµπύλη της συνολικής προσφοράς (AS) δείχνει την ποσότητα του προϊόντος (Y) το οποίο εγχώριοι παραγωγοί είναι πρόθυµοι και ικανοί να παραγάγουν και

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

51. Στο σημείο Α του παρακάτω διαγράμματος IS-LM υπάρχει: r LM Α IS α. ισορροπία στις αγορές αγαθών και χρήματος. β. ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χρήματος. γ. ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ποσό, που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν προσφέρουν την εργασία τους, καθορίζεται από: Την προσφορά για εργασία και Τη ζήτηση για

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Ρεβέκκα Χριστοπούλου Εαρινό εξάμηνο 2017 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διαφοροποίηση προϊόντων Μέχρι τώρα περιγράψαμε: τον πλήρη ανταγωνισμό ως μια αγορά με πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Σηματοδότησης

Θεωρία Σηματοδότησης Θεωρία Σηματοδότησης Θεωρία ανθρώπινου κεφαλαίου: η εκπαίδευση αυξάνει το επίπεδο της ατομικής παραγωγικότητας και άρα το επίπεδο των ατομικών αμοιβών. Θεωρία σηματοδότησης: τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 11 / Φ. Κουραντή 1

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 11 / Φ. Κουραντή 1 Θεωρία παραγωγού Σκοπός: Μεγιστοποίηση κερδών (υπάρχουν κι άλλοι σκοποί, π.χ. ένας μάνατζερ επιδιώκει την μεγιστοποίηση εσόδων κτλ. Τελικά όμως σκοπεύει στην μεγιστοποίηση των κερδών για να μπορέσει να

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 1: Ομόρρυθμος εμπορική επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη ευρώ και απασχόληση 3 ατόμων (μισθωτών)

Παράδειγμα 1: Ομόρρυθμος εμπορική επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη ευρώ και απασχόληση 3 ατόμων (μισθωτών) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 3318807 -FAX 33.10.285 Αθήνα, 22 Αυγούστου 2011 ΘΕΜΑ: Σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης εμπορικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 11: Μεγιστοποίηση κέρδους Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό κέρδος Μια

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση Α1 Υποερώτημα Α Εξηγήστε πώς συνδέεται ο σχεδιασμός και η λειτουργία των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, επανακατάρτισης και δια βίου μάθησης με το επίπεδο της διαρθρωτικής ανεργίας σε μία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1.1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1.2 Οι δρώντες στην αγορά εργασίας 1.3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β1) Υποθέστε ότι στη θέση ισορροπίας της αγοράς ενός αγαθού η ζήτησή του ως προς την τιμή του είναι ελαστική. Μία μείωση της προσφοράς του αγαθού, με όλους τους άλλους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Το µέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο η οικονοµία κυµαίνεται καλείται Φυσιολογικό Ποσοστό Ανεργίας. Το φυσιολογικό ποσοστό είναι το ποσοστό ανεργίας προς το οποίο η οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 15. Βραχυχρόνια προσφορά. Προσφορά κλάδου. Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο

Διάλεξη 15. Βραχυχρόνια προσφορά. Προσφορά κλάδου. Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο από ανταγωνιστικό κλάδο Διάλεξη 15 κλάδου Πώς συνδυάζονται οι αποφάσεις προσφοράς των πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε µια ανταγωνιστική αγορά για να βρούµε την καµπύλη προσφοράς ενός κλάδου;!1!2 1 2 από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 Περιεχόμενα Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 1 Εισαγωγή 31 1.1 Μια οικονομική αφήγηση για

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Κεφάλαιο 11 Τα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών! Τα κύρια χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών είναι: " Στην αγορά συµµετέχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης 2018 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η Πρωτοβουλία για το Εμπόριο με Ηθικές Αρχές (ΕΤΙ = Ethical Trading Initiative) είναι ένας φορέας συνεργασίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ 15/01/2017 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ Π. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΘΕΜΑ Α ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. Στις προτάσεις α μέχρι και ε να γράψετε στο τετράδιο σας το γράμμα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ Άνεργος είναι εκείνος ο οποίος είναι ικανός προς εργασία και επιθυμεί να εργαστεί με τον τρέχοντα μισθό αλλά δεν βρίσκει απασχόληση. Η ανεργία υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού,

Διαβάστε περισσότερα

Μην τους αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται Τα δικαιώματα στη δουλειά

Μην τους αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται Τα δικαιώματα στη δουλειά Γίνε μέλος στη διεύθυνση byggnads.se/bli-medlem Grekiska Eλληνικά Μην τους αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται Τα δικαιώματα στη δουλειά 2018-2020 1 Μην τους αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται! Σίγουρα ξέρεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Στελέχωσης

Η Λειτουργία της Στελέχωσης Μάθηµα 6 ο Η Λειτουργία της Στελέχωσης Στελέχωση Αντικείµενο της στελέχωσης είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες που λαµβάνουν χώρα πριν την πρόσληψη του προσωπικού και είναι: i. Ο προγραµµατισµός του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του.

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Σε μία παραγωγική διαδικασία το άθροισμα των τιμών του οριακού προϊόντος σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

Το φυσικό ποσοστό της ανεργίας

Το φυσικό ποσοστό της ανεργίας Το φυσικό ποσοστό της ανεργίας Κεφάλαιο 26 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διαχωρισμός ειδών ανεργίας Τοπρόβληματηςανεργίαςσυνήθως χωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ. 17 Πληθωρισμός και Ανεργία

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ. 17 Πληθωρισμός και Ανεργία Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ 17 Πληθωρισμός και Ανεργία Ανεργία και πληθωρισμός: Μια ανταγωνιστική σχέση; Πολλοί πιστεύουν ότι η σχέση πληθωρισμού και ανεργίας είναι ανταγωνιστική Η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 4-1 Εισαγωγή Περίγραμμα Το υπόδειγμα των ειδικών συντελεστών παραγωγής Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ακ. Ετος 2014-15

ΕΚΠΑ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ακ. Ετος 2014-15 ΕΚΠΑ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ακ. Ετος 2014-15 ΕΝΟΤΗΤΑ Νο. 1 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ : ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και

Διαβάστε περισσότερα

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2011-2012 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Χειµώνας-Άνοιξη Μάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να στείλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1-1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1-2 Οι Δρώντες στην αγορά εργασίας 1-3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η δοµή της αγοράς: Τέλειος ανταγωνισµός, µονοπώλιο και µονοπωλιακός ανταγωνισµός Η δοµή της αγοράς Περισσότερος αντα αγωνισµός Τέλειος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Συγκριτικό πλεονέκτημα και κόστος ευκαιρίας Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα χρησιμοποιεί τις έννοιες του κόστους ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Νίκος Κουτσιαράς. σε συνεργασία με τον Ζήση Μανούζα

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Νίκος Κουτσιαράς. σε συνεργασία με τον Ζήση Μανούζα Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με τον Ζήση Μανούζα ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Mankiw, N.G. και M. Taylor,(2017) Οικονομική,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Μονάδες ΟΜΑ Α Α Στις προτάσεις από Α µέχρι και Α, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του κατώτατου μισθού

Η πολιτική του κατώτατου μισθού Η πολιτική του κατώτατου μισθού Νίκος Γιαννακόπουλος Απρίλιος 2015 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Σε τι αναφέρεται ο κατώτατος μισθός; Ο κατώτατος μισθός είναι το αποτέλεσμα μιας θεσμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Κατώτατος Μισθός. - Οι περιουσίες των καταναλωτών παριστάνονται από τα διανύσματα:

Κατώτατος Μισθός. - Οι περιουσίες των καταναλωτών παριστάνονται από τα διανύσματα: Κατώτατος Μισθός Έστω μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές: και. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ και το καταναλωτικό αγαθό Α. - Οι προτιμήσεις των καταναλωτών παριστάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τέλειος Ανταγωνισµός

Τέλειος Ανταγωνισµός Τέλειος Ανταγωνισµός Χαρακτηριστικά του τέλειου ανταγωνισµού: Πολλές µικρές επιχειρήσεις, καθεµία ασήµαντη σε σχέση µε τον κλάδο ως σύνολο Οµοιογενή προϊόντα Οι καταναλωτές έχουν τέλεια πληροφόρηση. Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Κεφάλαιο Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Μαθησιακά αποτελέσματα Περιγράψτε τα κύρια στάδια της διαδικασίας ΔΑΠ (διαχείρισης ανθρώπινων πόρων) και όσων την επηρεάζουν Συζητήστε τις εργασίες που σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποίηση του Κέρδους

Μεγιστοποίηση του Κέρδους Μεγιστοποίηση του Κέρδους - Έστω η συνάρτηση παραγωγής: f( K, L). - Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος είναι p, ητιμήτηςεργασίας είναι w και η τιμή του κεφαλαίου είναι r. - Υπόθεση: Η επιχείρηση είναι αποδέκτης

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Β ΚΥΜΑ

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Β ΚΥΜΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Β ΚΥΜΑ Διεξαγωγή: CMR Cypronetwork και CIIM Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών Ταυτότητα έρευνας Μέγεθος δείγματος: Ημερομηνία διεξαγωγής: Κάλυψη:

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Πλήρης ανταγωνισμός Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα Εξετάσουμε: Τέλειο ανταγωνισμό Υποθέσεις λειτουργίας τέλειου ανταγωνισμού Συνολικό, Μέσο και Οριακό έσοδο Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Παραγωγή και κόστος. Αρ. Διάλεξης: 8

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Παραγωγή και κόστος. Αρ. Διάλεξης: 8 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Παραγωγή και κόστος Αρ. Διάλεξης: 8 Κόστος Παραγωγής Οι αγοραίες δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης Προσφορά και ζήτηση Χρησιμοποιούνται συχνά από τους οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κεφάλαιο 10 Το παραγωγής! Ο Νόµος της προσφοράς:! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή! Ως εκ τούτου, η καµπύλη προσφοράς έχει αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 13: Προσφορά. Βραχυχρόνια: απόκλιση από το μακροχρόνιο φυσικό επίπεδο παραγωγής. (αγορά εργασίας)

Κεφ. 13: Προσφορά. Βραχυχρόνια: απόκλιση από το μακροχρόνιο φυσικό επίπεδο παραγωγής. (αγορά εργασίας) Κεφ. 13: Προσφορά Μακροχρόνια: Προσφορά φυσικό επίπεδο παραγωγής. Βραχυχρόνια: Προσφορά - απόκλιση από το φυσικό επίπεδο παραγωγής Συνάρτηση συνολικής προσφοράς (Υ, Μακροχρόνια: συνάρτηση συνολικής προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο

Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο Πώς συνδυάζονται οι αποφάσεις προσφοράς των πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε μια ανταγωνιστική αγορά για να βρούμε την καμπύλη προσφοράς ενός κλάδου; Με δεδομένο ότι κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑ Α Α Στις προτάσεις από Α1 µέχρι και Α5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα σε κάθε αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ (10) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ (10) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 6 Περιφερειακή και διαπεριφερειακή Modern ανάλυση Urban της and αγοράς Regional εργασίας Economics Περιεχόμενα Ανεργία Θεωρία:

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας 3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας Στην παράγραφο αυτή αίρουμε διαδοχικά τις υποθέσεις που κάναμε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές Αρ. Διάλεξης: 09 Τι είναι ανταγωνιστική αγορά; Η ανταγωνιστική αγορά έχει πολλούς αγοραστές/καταναλωτές και πολλούς παραγωγούς/επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

*No offense intended with the use of word dummies

*No offense intended with the use of word dummies *No offense intended with the use of word dummies Θεματικές ενότητες Μικτός μισθός Άσφαλιστικές ημέρες - Ένσημα Ημερομίσθιο - Ωρομίσθιο Υπερεργασία Υπερωρία - Νυχτερινή Εργασία Εργάσια κατά τις εξαιρέσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. Όνομα/Επίθετο: ΟΜΑΔΑ Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. Όνομα/Επίθετο: ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Όνομα/Επίθετο: ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν 2 0 1 8 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 Ε_3.Αλ3Ε(ε) ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Μαΐου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 Ανεργία ΑΝΕΡΓΙΑ Εργατικό δυναμικό (N) = απασχολούμενοι (Ε) + άνεργοι (U). ή Ν=Ε+U Ποσοστό ανεργίας (u) = (άνεργοι /εργατικό δυναμικό)*100. ή u=u/n*100 ή u=(n-e)/100. Ποσοστό συμμετοχής στο

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Βάλτε σε κύκλο το σωστό γράμμα: 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. 1. Ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς μπορεί να μη μεταβάλλει την ποσότητα ισορροπίας. Σ Λ Α. 2. Έστω δύο αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

Η Καμπύλη Προσφοράς της Επιχείρησης

Η Καμπύλη Προσφοράς της Επιχείρησης Η Καμπύλη Προσφοράς της Επιχείρησης - Μπορούμε να διατυπώσουμε το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών και να βρούμε τις συναρτήσεις ζήτησης εισροών, τη συνάρτηση προσφοράς και τη συνάρτηση κερδών της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 15: Προσφορά κλάδου Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Προσφορά από ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

26. Υποθέστε ότι μια οικονομία περιγράφεται από τις ακόλουθες συναρτήσεις κατανάλωσης, επενδύσεων, φορολογίας και δημοσίων δαπανών αντίστοιχα: C = 2000 +0,8d, I = 500 14r, T = 0,1, και G = 300. Επιπρόσθετα,

Διαβάστε περισσότερα

Ελαχιστοποίηση κόστους

Ελαχιστοποίηση κόστους Ελαχιστοποίηση κόστους Διάλεξη Ελαχιστοποίηση κόστους Μια επιχείρηση ελαχιστοποιεί το κόστος της αν παράγει κάθε δεδοµένο επίπεδο προϊόντος 0 στο µικρότερο δυνατό κόστος. Η ) συµβολίζει το µικρότερο δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ανεργία και Τριβές στην Αγορά Εργασίας. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Ανεργία και Τριβές στην Αγορά Εργασίας. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Ανεργία και Τριβές στην Αγορά Εργασίας Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Ανεργία και Ανταγωνιστική Αγορά Εργασίας Σε μία πλήρως ανταγωνιστική αγορά

Διαβάστε περισσότερα