ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ"

Transcript

1 1 ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ Συντονιστής Πακέτου Εργασίας 4 ΠΡΟΪΟΝ Π1 - ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ημερομηνία:

2 Πίνακας Περιεχομένων 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ VALIDAID PLUS... 4 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ 9 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΥΠΟ-ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 15 ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΦΙΛ) "ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΦΙΛ) ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ 25 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ 41 ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ... 55

3 ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΤΑΛΙΑ

4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ VALIDAID PLUS 4 Το Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 4 αποτελεί τον πυρήνα του έργου. Η Inveslan, ως συντονιστής του τρέχοντος πακέτου εργασίας, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του παραδοτέου αυτού, καθώς επίσης και για τις Κατευθυντήριες Γραμμές του Εταιρικού Σχήματος. Επιπλέον, η Inveslan είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των κατευθυντήριων γραμμών για τη μεταβίβαση των ακόλουθων προϊόντων: 1. Πρότυπα για αναγνώριση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων σε εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση σε τρεις τομείς (ταμίας για τον τομέα του εμπορίου, καμαριέρα για τον τομέα της φιλοξενίας και διοικητικός υπάλληλος για τον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών), 2. Διαδραστικό τεστ αξιολόγησης για τη μέτρηση των «γνώσεων» των εργαζόμενων χαμηλής ειδίκευσης 3. Μεθοδολογία διεξαγωγής του διαδραστικού τεστ αξιολόγησης, 4. Μεθοδολογία διεξαγωγής των ομάδων εργασίας για την επικύρωση προτύπων και τη διεξαγωγή των Επαγγελματικών Ομάδων Εργασίας, 5. Μέθοδοι και εργαλεία για την αναγνώριση των προσόντων κατά τη διαδικασία επικύρωσης, 6. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αξιολογητές, 7. Κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις. Όλα τα παραπάνω προϊόντα, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Εταιρικό Σχήμα του έργου Validaid Plus, περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του έργου Validaid Plus. Το παραπάνω αποτελεί την εργαλειοθήκη για τη διαδικασία επικύρωσης των προσόντων σε εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης σε τρεις επιλεγμένες θέσεις εργασίας τριών τομέων, του εμπορίου, της φιλοξενίας και των διοικητικών υπηρεσιών. Η εργαλειοθήκη επικύρωσης θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του έργου, όπως επίσης και όλα τα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για τη διαδικασία επικύρωσης. Τα τρία εργασιακά προφίλ είναι τα ακόλουθα:

5 «Ταμίας» για τον τομέα εμπορίου «Καμαριέρα» για τον τομέα φιλοξενίας 5 «Διοικητικός υπάλληλος» για τον τομέα διοικητικών υπηρεσιών. Η εργαλειοθήκη αυτή θα είναι διαθέσιμη για υπαλλήλους, εταιρίες, αξιολογητές και συμβούλους, για καθήκοντα που αφορούν την Καθοδήγηση Προσανατολισμού και τη Διαδικασία επικύρωσης προσόντων στον εργασιακό χώρο και στην επαγγελματική πορεία των υπαλλήλων.

6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Στο Πακέτο Εργασίας 2, αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση κάθε χώρας-μέλους του Εταιρικού Σχήματος. Μέσω πολύ ικανοποιητικών ερευνών πεδίου, μελετήθηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο, όπως και τα πρότυπα δεξιοτήτων που εφαρμόζονται. Επιπλέον, αναθεωρήθηκε το σύστημα των προσόντων της κάθε χώρας για τη μέτρηση των δεξιοτήτων προς επικύρωση. 6 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε τα εξής: α) το στάδιο εφαρμογής της επικύρωσης προσόντων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και β) οι συμμετέχουσες στο έργο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα κατά τη διαδικασία αυτή. Στη βάση των ερευνών αυτών, υπήρχε μια προσαρμογή, που είναι εφαρμόσιμη στις εξατομικευμένες ανάγκες που παρουσιάζονται από τις μελέτες περίπτωσης κάθε χώρας, ώστε να μεταβιβαστούν οι καλύτερες πρακτικές, όπως και να διασφαλιστεί η επιτυχία της μεταδιδόμενης γνώσης. Το Πακέτο Εργασίας 2 ήταν πολύ σημαντικό για τη βελτίωση των δράσεων του έργου, καθώς το εταιρικό σχήμα πήρε αποφάσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, και επέλεξε τους κύριους τομείς που θα αποτελέσουν το αντικείμενο των ερευνών και της ανάλυσης. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Πακέτου Εργασίας 2 ήταν ότι η Ισπανία και η Ιταλία έχουν το πιο αξιόλογο σύστημα επικύρωσης προσόντων ανάμεσα στις χώρες- μέλη του Εταιρικού Σχήματος, και επομένως μπορούν να εισάγουν τις εθνικές εμπειρίες τους ως εφαρμόσιμη μέθοδο. Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία δεν υπάρχει, ακόμα, ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την επικύρωση των μη τυπικών και άτυπων προσόντων. Ωστόσο, στις χώρες αυτές παρουσιάστηκαν κάποιες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Ελλάδα ανέφερε το Ενιαίο Σύστημα Υποστήριξης Ανέργων. Το ισπανικό νομικό πλαίσιο για την επικύρωση προσόντων υποστηρίζεται από διάφορες νομικές ρυθμίσεις, που καθορίζουν τα κύρια ζητήματα της διαδικασίας και διασφαλίζουν τη ποιότητα του συστήματος. - Στην Ισπανία, υπάρχουν αρκετά Βασιλικά Διατάγματα, όπου ρυθμίζεται η διαδικασία, οι στόχοι, τα κριτήρια, οι μεθοδολογίες αξιολόγησης και ο ρόλος των διάφορων οργανισμών. (Βασιλικό Διάταγμα 1224/2009, 17 Ιουλίου)

7 - Με το Βασιλικό Διάταγμα 34/2008, 18 Ιανουαρίου, καθορίζεται το βασικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επαγγελματικών προφίλ και ρυθμίζεται η έννοια της πιστοποίησης. - Με το Βασιλικό Διάταγμα 395/2007, 23 Μαρτίου, εδραιώνονται οι διάφοροι συμμετέχοντες στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι σύνδεσμοι μεταξύ τους και τα διάφορα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο αυτό σύστημα. 7 - Ο κανόνας εδραιώνει το πρότυπο για τον σχεδιασμό των Επαγγελματικών Προσόντων σε εθνικό επίπεδο. Συνεπώς, περιγράφονται τα διάφορα στοιχεία που καθορίζουν κάθε επαγγελματικό προσόν: προσόντα, ικανότητες, μονάδες ικανοτήτων, σχετικές με εκπαίδευση, κ.λπ. - Βάσει αυτών, έχουν επεξηγηθεί τα διάφορα Επαγγελματικά Προσόντα (Βασιλικό Διάταγμα 1128/2003, 5 Δεκεμβρίου). Από τα αποτελέσματα του Πακέτου Εργασίας 2, συμπεραίνεται ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας που εδραιώνει τις βασικές αρχές της εργασίας στην Ισπανία, και περιλαμβάνει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση για την απασχόληση. Εκτός αυτού, η νομοθεσία καθορίζει το πρώτο βήμα για την επικύρωση των προσόντων που αποκτώνται μέσω της απασχόλησης. (Νόμος 56/2003, 16 Δεκεμβρίου). Επιπλέον, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια καλή πρακτική, το Ενιαίο Σύστημα Υποστήριξης Ανέργων μέσω της Αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντική η προηγούμενη εμπειρία που έχει η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Στην πραγματικότητα, από το αρχικό έργο Validaid, το Εταιρικό Σχήμα του έργου Validaid Plus έχει πολλές καλές εισροές, που επιτρέπουν στους συνεργάτες να αναπτύξουν πολύ καλά εργαλεία (Εργαλειοθήκη Επικύρωσης) και μια υψηλής ποιότητας διαδικασία επικύρωσης προσόντων. Στην Ουγγαρία, υπάρχουν εταιρίες εξειδικευμένες στην εξέταση μέτρησης προσόντων. Επίσης, υπάρχει η Εθνική Υπηρεσία Ανεργίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μέτρηση και ανάπτυξη προσόντων, ειδικά στον τομέα της ανεργίας.

8 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Τα πρότυπα δεξιοτήτων, όπως περιγράφονται στο Συνολικό Report του Πακέτου Εργασίας 3, στο οποίο συνοψίζονται τα αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξάγουν οι Ομάδες- Στόχου σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για τη διαδικασία και το σύστημα επικύρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και για τη δημιουργία των βασικών προτύπων αναφοράς στο τρέχον Πακέτο Εργασίας και στο σχεδιασμό των επόμενων δράσεων του έργου. Στον πίνακα που ακολουθεί, συνοψίζονται οι αρχές, οι μέθοδοι και τα εργαλεία που θα πρέπει να εφαρμόζονται στη διαδικασία επικύρωσης στις συμμετέχουσες χώρες: 8 Αρχές Εθελοντισμός Επίγνωση Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη Αξιοκρατία, φερεγγυότητα και νομιμότητα Σαφώς καθορισμένες ευθύνες των υπεύθυνων ιδρυμάτων Διαφάνεια Συντονισμός δραστηριοτήτων Διάλογος με ενδιαφερόμενα μέρη Πρότυπα Ποικιλία μεθόδων και εργαλείων για την απόδειξη προσόντων Εργαλεία για την Εργαλειοθήκη Επικύρωσης Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο Προφορικές και γραπτές εξετάσεις για τη γνώση Επίλυση πρακτικών και επαγγελματικών προβλημάτων Αναφορά αυτο-αξιολόγησης Συστατική επιστολή από εργοδότες Μελέτη περίπτωσης Μετρήσιμοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες απόδοσης Συνέντευξη με αξιολογητές Εκπαίδευση αξιολογητών για το σύστημα επικύρωσης Συζήτηση μεταξύ εργαζομένων, κοινωνικών συνεργατών και οργανισμών Δημιουργία Κατευθυντήριων Γραμμών για Εταιρίες Ο πίνακας σχηματίστηκε από την INVESLAN - Τα περιεχόμενα προέρχονται από τη Γενική Αναφορά του ΠΕ3.

9 2. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ Η ανάπτυξη των προτύπων για την αναγνώριση των προσόντων εργαζόμενων με χαμηλή ειδίκευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της εργαλειοθήκης του έργου Validaid Plus. Κατά τη διάρκεια της 3ης συνάντησης μεταξύ των εταίρων του έργου, η οποία έλαβε χώρα στην Ιταλία στις 27 και 28 Ιανουαρίου του 2015, συζητήθηκαν διεξοδικά η σημασία των προτύπων αυτών και η δημιουργία τους. Τελικά, η κοινοπραξία αποφάσισε ότι για τη διαδικασία επικύρωσης, τα πρότυπα θα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, όπως περιγράφονται παρακάτω: 9 1. Γενικά Πρότυπα, κοινά για όλες τις θέσεις εργασίας και για όλες τις χώρες. 2. Ειδικά Πρότυπα, διαφορετικά για κάθε θέση εργασίας και για κάθε χώρα. Όσον αφορά αυτό το είδος προτύπων, κατά την 3 η συνάντηση μεταξύ των εταίρων, αποφασίστηκε ότι σε κάθε συμμετέχουσα χώρα ενδείκνυται να προσαρμόζονται τα ειδικά πρότυπα στο πλαίσιο κάθε εργασίας και στη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Αυτό οφείλεται στις διαφορές των εργασιακών θέσεων και καθηκόντων, λόγω του διαφορετικού συστήματος προσόντων και, τελικά, λόγω της ειδικής εμπειρίας και των διαφορετικών συνθηκών της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, κάθε συνεργαζόμενη χώρα παρέχει ειδικά πρότυπα και περιγραφή της θέσης εργασίας σε κάθε χώρα. 3. Εγκάρσια Πρότυπα, κοινά για όλες τις θέσεις εργασίας και για όλες τις χώρες. Η επιλογή των προτύπων στο έργο Validaid Plus αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σημεία καινοτομίας σε σχέση με το προηγούμενο έργο Validaid. Στα ακόλουθα κεφάλαια, θα εξηγηθεί λεπτομερώς η δομή των προτύπων. Η δημιουργία ενός συστήματος επικύρωσης, που θα μπορεί να υιοθετηθεί από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, αποτελεί τον τελικό στόχο του έργου Validaid Plus. Στο έγγραφο αυτό, τα πρότυπα και υπο-πρότυπα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες εργασιακές θέσεις, του διοικητικού υπάλληλου, της καμαριέρας και του ταμία στους σχετικούς τομείς που αναλύονται σε όλες τις χώρες, όπως αποφασίστηκε από την κοινοπραξία. Κάθε εταίρος έχει τροποποιήσει τα ειδικά πρότυπα σύμφωνα με το νομοθετικό του πλαίσιο, τις απαιτήσεις του συστήματος επικύρωσης και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας της χώρας του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Τα πρότυπα αναθεωρήθηκαν ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στους τομείς των διοικητικών υπηρεσιών, της φιλοξενίας και του εμπορίου, και ύστερα

10 από την πιλοτική εφαρμογή σε κάθε χώρα, μέσω ανάλυσης βασισμένης σε εξερευνητικές μεθόδους, με τη συνεργασία αντιπροσώπων από τους τρεις βασικούς τομείς που έχουν επιλεγεί για το έργο αυτό. 10 Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει: τα αποτελέσματα του τελικού report των Πακέτων Εργασίας 2 και 3, των συζητήσεων μεταξύ των υπαλλήλων και των εκπροσώπων των αναφερόμενων επαγγελματικών κλάδων, των συζητήσεων με ειδικούς κατά τις ομάδες εργασίας και των τελικών συζητήσεων μεταξύ των συνεργατών του έργου αυτού, που έγιναν κατά τη διάρκεια της 3ης Συνάντησης του Έργου στην Ιταλία (27 και 28 Ιανουαρίου 2015). Τα πρότυπα στοχεύουν επίσης στην επικύρωση του επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τις τρεις θέσεις εργασίας, που επιλέχθηκαν στους τρεις τομείς. Βασίζονται στις αποκτηθείσες γνώσεις από το προηγούμενο έργο ValidAid και είναι προσαρμοσμένα στους τομείς των διοικητικών υπηρεσιών, της φιλοξενίας και του εμπορίου. Επιπλέον, λόγω της δυναμικής ανάπτυξης του περιβάλλοντος, τα πρότυπα και υπο-πρότυπα θα πρέπει να επικαιροποιούνται εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, 2-3 ετών.

11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Τα πρότυπα αναπτύσσονται λαμβάνοντας υπόψη το Πλαίσιο Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων της Ισπανίας (Ινστιτούτο INCUAL), καθώς επίσης και το Σύστημα Επικύρωσης Προσόντων της Χώρας των Βάσκων, το οποίο βασίζεται στο εθνικό σύστημα προσόντων και ειδικότερα: α) στον Οργανωτικό Νόμο 5/2000, που καθορίζει το Βασιλικό Διάταγμα 1538/2006 (της 15ης Δεκεμβρίου), το οποίο προσδιορίζει το γενικό σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και β) στο Βασιλικό Διάταγμα 34/2008 (της 18ης Ιανουαρίου), που τυποποιεί το σύστημα Επαγγελματικών Πιστοποιητικών, το οποίο περιλαμβάνει τη μη τυπική και άτυπη επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασιακή εμπειρία ως έγκυρους τρόπους απόκτησης των αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων. 11 Όσον αφορά την ανάπτυξη των προτύπων, έχει επιλεγεί ένα σύνολο 15 προτύπων για κάθε κατηγορία. Έχουν αναπτυχθεί σε βάθος και έχουν κατηγοριοποιηθεί στις τρεις αναφερόμενες κατηγορίες (γενικά, ειδικά και εγκάρσια πρότυπα), τα οποία περιγράφονται ως εξής: ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Περιγράφουν τα γενικά προσόντα για κάθε θέση εργασίας. Είναι κοινά για τις τρεις εργασιακές θέσεις (σύμφωνα με τη συμφωνία των συνεργαζόμενων εταίρων). Για ταμίες στον τομέα του εμπορίου Για καμαριέρες στον τομέα της φιλοξενίας Για διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών.

12 ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Περιγράφουν τα ειδικά προσόντα, καθήκοντα, ικανότητες κάθε εργασιακής θέσης. Για ταμίες στον τομέα του εμπορίου Για καμαριέρες στον τομέα της φιλοξενίας Για διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών. 12 ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Αφορούν τα εγκάρσια προσόντα, ή «μη τεχνικά προσόντα», που είναι κοινά για τις τρεις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη συμφωνία των συνεργαζόμενων εταίρων. Για ταμίες στον τομέα του εμπορίου Για καμαριέρες στον τομέα της φιλοξενίας για διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών. ΥΠΟ- ΠΡΟΤΥΠΑ Αφορά την περιγραφή των: Δεξιοτήτων, Γνώσεων και Ικανοτήτων για κάθε Πρότυπο που βασίζεται στο 2ο και 3ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Για ταμίες στον τομέα του εμπορίου Για καμαριέρες στον τομέα της φιλοξενίας Για διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών. Ο πίνακας δημιουργήθηκε από την INVESLAN και αναφέρεται στην λεπτομερή περιγραφή των προτύπων όπως αναλύονται παρακάτω.

13 Σε συνέχεια του παραπάνω πίνακα, ακολουθεί μια λεπτομερής εξήγηση του σχεδιασμού προτύπων. 13

14 ΥΠΟ-ΠΡΌΤΥΠΑ, και Τα πρότυπα περιγράφονται και αναλύονται λεπτομερώς σε υπο-πρότυπα, που ανταποκρίνονται στο 2ο και 3ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Προτύπου Προσόντων. Τοποθετούνται ανάλογα με το γενικό υπο-πρότυπο στο οποίο αναφέρονται. Επιπλέον, το επίπεδο σημασίας τους διαφαίνεται και στις αντίστοιχες σειρές του «πίνακα προτύπων για τα προσόντα εργασιακών προφίλ» όπου αναφέρεται το επίπεδο που απαιτείται: χαμηλό, μεσαίο, υψηλό. Είναι σημαντικό να παρέχονται ορισμένες υποδείξεις σχετικά με αυτά τα υπο-πρότυπα. Επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), τα υπο-πρότυπα μπορούν να οριστούν ως εξής: 14 Αναπτύσσονται με τον καιρό και με την πρακτική. Είναι στοχευμένες σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αποκτώνται όταν τα στοιχεία συμπεριφοράς δομούνται σε συναφή μοτίβα και, τέλος, οι γνωστικές απαιτήσεις μειώνονται καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητες. Ο υπολογισμός των δεξιοτήτων είναι γρήγορος όπως και/ή η αποτελεσματικότητα της απόδοσης. Υπάρχουν διαφορετικές δεξιότητες, όπως αντιληπτικές δεξιότητες (συνδέονται με την ικανότητα διάκρισης και κρίσης), δεξιότητες επιλογής απόκρισης (συνδέονται με τον χρόνο αντίδρασης σε επιλεγμένες εναλλακτικές λύσεις), κινητικές δεξιότητες (είναι χειροκίνητες απόψεις απόδοσης, όπως ταχύτητα και ακρίβεια των φυσικών κινήσεων ή επιδεξιότητας), και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (εξαρτώνται από νοητικά και πνευματικά πρότυπα, μπορούν να αποκτηθούν και να αναπτυχθούν μέσω της πρακτικής). Αποτελεί τη σαφή εκδήλωση θεωρητικής γνώσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ της γνώσης (ικανότητα για μάθηση) και της κατάστασης (ευκαιρία για μάθηση). Μπορεί να διακριθεί από την τεχνογνωσία, το γιατί και το πώς γνωρίζει κάτι (...). Παρά τη σύγχυση του όρου και τις διαφορετικές σημασίες που παίρνει σε διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τον υπάρχοντα δεσμό μεταξύ των αναγνωρισμένων ικανοτήτων και των προτύπων που προσπαθούμε να εξασκήσουμε (Jeris and Johnson, 2004, σελ. 1108). Τα πρότυπα αυτά, εφόσον αναπτυχθούν,

15 εφαρμόζονται μέσω της πιστοποίησης των ανθρώπινων διαδικασιών σε δημόσιες ή ιδιωτικές εταιρίες αναγνώρισης. Οι ικανότητες συνήθως περιλαμβάνουν: - Γενικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων - κριτικής σκέψης - Γενική και ειδική γνώση πεδίου - Ρεαλιστική, θετική αυτοπεποίθηση - Κοινωνικές ικανότητες. 15 Εφόσον έχουν κατηγοριοποιηθεί οι τρεις βασικές ομάδες προσόντων, και έχει δοθεί η εξήγηση των υπο-προτύπων, ακολουθεί η περιγραφή της καθεμίας λεπτομερώς, που έχει καθιερωθεί για κάθε εργασιακό προφίλ. Από την άλλη, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι: Το έγγραφο αυτό περιέχει τη λεπτομερή περιγραφή των Προτύπων για αναγνώριση προσόντων στους τρεις βασικούς τομείς και τα τρία επιλεγμένα εργασιακά προφίλ. Τα πρότυπα θα παρουσιαστούν στα ακόλουθα κεφάλαια: Τα γενικά και τα εγκάρσια πρότυπα είναι κοινά για τα τρία εργασιακά προφίλ, δηλαδή: για τη θέση εργασίας που έχει επιλεχθεί στο πλαίσιο του έργου ValidAid Plus : - Ταμίας, - Καμαριέρα - Διοικητικός υπάλληλος. Από την άλλη, τα ειδικά προσόντα αναπτύχθηκαν με βάση τα προφίλ και τις ανάγκες προς αναγνώριση και επικύρωση της αγοράς εργασίας κάθε χώρας.

16 3. ΠΡΌΤΥΠΑ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ΚΟΙΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΦΙΛ) 16 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ (Προσωπική ευθύνη, ακρίβεια, απόδοση υπό πίεση, εμφάνιση, κ.λπ.) Ένας υπάλληλος θεωρείται ότι είναι επαγγελματίας όταν συμμορφώνεται με τα τεχνικά και ηθικά πρότυπα του επαγγέλματός του. Ένας επαγγελματίας είναι ευγενικός, ευσυνείδητος και ενεργεί με επαγγελματικό τρόπο στον χώρο εργασίας του. Ο επαγγελματισμός περιλαμβάνει: προσωπική ευθύνη, ακρίβεια, εμφάνιση, απόδοση υπό πίεση, ανταπόκριση στις δεσμεύσεις, να είναι κάποιος δίκαιος και ειλικρινής. Οργανωτικές δεξιότητες Επικοινωνιακές δεξιότητες Υπευθυνότητα Αυτοέλεγχος Προσοχή στη ποιότητα Εργασία με δική του/της πρωτοβουλία Τα καθήκοντα ολοκληρώνονται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου Διατήρηση σταθερής απόδοσης υπό συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας Διατήρηση διαθεσιμότητας/προσβασιμότητας καθ' όλη την εργασιακή περίοδο. Γνώση Γνώση του κώδικα ντυσίματος της επιχείρησης/οργανισμού Γνώση των τεχνικών διαχείρισης χρόνου Γνώση της αξιολόγησης εργασιών και καθορισμού προτεραιοτήτων Προσόντα Διαχείριση χρόνου

17 Προτεραιότητα εργασιών ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ Το πρότυπο αυτό αναφέρεται στην ικανότητα ερμηνείας των αναγκών του πελάτη και ανταπόκρισης στις προσδοκίες του, με απώτερο σκοπό να αισθάνεται ο πελάτης ικανοποιημένος και να έχει μια θετική εμπειρία. Συνεπάγεται τη θέληση να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει από την άποψη του πελάτη. Επίσης, όταν είναι απαραίτητο, οι εργοδότες θα πρέπει να μπορούν να αναλύουν ανεξάρτητα και λεπτομερώς τα προβλήματα του πελάτη ώστε να προσφέρουν τα σωστά προϊόντα και υπηρεσίες. 17 Προσοχή Επικοινωνιακές δεξιότητες Δημιουργία σχέσης και συνεργατικών σχέσεων με πελάτες Αναγνώριση των Πελατειακών Αναγκών (Να αναζητούν ενεργά και να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να κατανοούν τις συνθήκες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες και τις ανάγκες των πελατών) Γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών και στην επίλυση προβλημάτων Γνώση Γνώση της καταναλωτικής συμπεριφοράς Βασική εκπαίδευση στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών Γνώση αποτελεσματικών τρόπων παρακολούθησης και αξιολόγησης πελατειακών ανησυχιών, θεμάτων και ικανοποίησης. Προσόντα Διαχείριση χρόνου Επιμονή Δημιουργικότητα Καλή μνήμη Θέληση για παροχή βοήθειας Αυτοέλεγχος Πειθαρχία

18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Η επιχειρηματική ηθική συνδέει τους εργαζομένους με την εταιρική πολιτική, το όραμα, την αποστολή και τη φιλοσοφία. Είναι απαραίτητο οι υπάλληλοι να γνωρίζουν και να τηρούν τους κανονισμούς του δεοντολογικού κώδικα και να τους εφαρμόζουν στην καθημερινή τους εργασία με τους πελάτες και τους συναδέλφους. Θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε εργαζομένου στην εταιρία και κάθε πελάτη. Θα πρέπει να είναι πιστοί στον οργανισμό, στους συναδέλφους και τους πελάτες και δεν θα πρέπει να διαδίδουν εμπιστευτικές πληροφορίες που μπορούν να βλάψουν την αξιοπρέπεια κάποιου. 18 Ειλικρίνεια Ακεραιότητα Τήρηση υποσχέσεων Αμεροληψία Σεβασμός στους άλλους Γνώση Γνώση των βασικών τεχνικών συμπεριφοράς που μπορούν να χτίσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και ικανοποίησης. Εξοικείωση με τις αποδεκτές νόρμες δεοντολογικής συμπεριφοράς. Γνώση του δεοντολογικού κώδικα που είναι αποδεκτός στην εταιρία/οργανισμό. Διασφάλιση εμπιστευτικής και επαγγελματικής μυστικότητας των προσβάσιμων πληροφοριών Προσόντα Υπευθυνότητα Αυτονομία Λογικός συλλογισμός Ακρίβεια Ευρύτητα πνεύματος

19 ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ/ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν λεπτομερώς τη δομή, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της επιχείρησης. Αυτή είναι η διαδικασία σύλληψης, ανάπτυξης, κοινοποίησης και αποτελεσματικής χρήσης των γνώσεων της επιχείρησης. Η γνώση της επιχείρησης συνδέεται με την κατανόηση της σημασίας του ρόλου όλου του προσωπικού που εργάζεται εκεί. Έπειτα, συνδέεται με την καλή κατανόηση των διαδικασιών ροής εργασίας, της ικανότητας σκέψης και επίσης της εύρεσης λύσεων χρήσιμων για την οργάνωση ολόκληρης της εταιρίας. 19 Οργανωτικές δεξιότητες Επίλυση προβλημάτων Ομαδική εργασία Ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων και πληροφοριών Γνώση Καλή γνώση της δομής της επιχείρησης/οργανισμού Εξοικείωση με τους στόχους, ανάγκες και προσδοκίες της επιχείρησης/οργανισμού Προσόντα Πίστη στον εργοδότη/εταιρία/οργανισμό, προσπάθεια διατήρησης της καλής φήμης και βελτίωσης της εταιρικής εικόνας Λογικός συλλογισμός ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ & ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ (Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα) Η διαχείριση χρόνου αναφέρεται σε πολλαπλές τεχνικές και δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να χρησιμοποιήσει τον διαθέσιμο χρόνο με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και να επιτύχει στόχους, καθήκοντα και έργα εντός της προκαθορισμένης χρονικής περιόδου. σχεδιασμού Καθορισμός προτεραιοτήτων Οργανωτικές δεξιότητες

20 Ομαδική εργασία Επίλυση προβλημάτων 20 Γνώση Γνώση των τεχνικών διαχείρισης χρόνου Γνώση των σημαντικών στοιχείων Γνώση των επειγόντων στοιχείων Γνώση του τρόπου καθορισμού προτεραιοτήτων σύμφωνα με τα καθήκοντα και τον διαθέσιμο χρόνο Οργάνωση εκείνων που χρειάζεται να πραγματοποιούνται τακτικά έτσι ώστε να διατηρηθεί η επιτυχία (οικονομική ασφάλεια) Προσόντα Προσαρμοστικότητα Ευελιξία Υπευθυνότητα Συνέπεια

21 EΓΚΑΡΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΦΙΛ) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΡΣΙΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ 21 ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ένα προσαρμοστικό άτομο είναι εκείνο που είναι ανοικτό σε νέες ιδέες και έννοιες, εργάζεται ανεξάρτητα ή ως μέρος μιας ομάδας και πραγματοποιεί πολλαπλά καθήκοντα ή έργα. Κάποιος θεωρείται προσαρμοστικός αν είναι ικανός να διαχειριστεί πολλαπλά καθήκοντα και εργασίες, να θέσει προτεραιότητες και να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Επιπλέον, τα άτομα που είναι ευέλικτα είναι ανοικτά σε αλλαγές και ικανά να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γνώση Προσόντα Οργανωτικές δεξιότητες Να κάνει κάποιος προτάσεις για αύξηση της αποτελεσματικότητας των αλλαγών. Αναμονή & θετική ανταπόκριση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και συνθήκες Ευέλικτη και θετική ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις Σωστή εργασία και τήρηση των προθεσμιών Γνωρίζει πώς να φτιάχνει ένα σχέδιο Γνωρίζει πώς να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο (σχέδιο Β) σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή Γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες/φόρτο εργασίας Διαχείριση χρόνου Προτεραιότητα καθηκόντων Επιμονή απέναντι σε μη αναμενόμενες δυσκολίες Θετική στάση απέναντι στην αλλαγή Διατήρηση ανοικτού μυαλού Γρήγορη σκέψη και ανταπόκριση σε ξαφνικές αλλαγές συνθηκών ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η διαδικασία της εργασίας σε συνεργασία με μια ομάδα ατόμων έτσι ώστε να

22 επιτευχθεί ένας στόχος. Η ομαδική εργασία αποτελεί συχνά κρίσιμο μέρος μιας επιχείρησης, καθώς είναι συχνά απαραίτητο για τους συναδέλφους να εργάζονται καλά μαζί και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε περίσταση. Ομαδική εργασία σημαίνει ότι τα άτομα θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν, χρησιμοποιώντας τις ατομικές τους δεξιότητες και παρέχοντας εποικοδομητική ανατροφοδότηση, παρά τις προσωπικές διαμάχες μεταξύ τους. 22 Γνώση Προσόντα Συνεργατικές δεξιότητες Επικοινωνιακές δεξιότητες Χτίσιμο αυτοπεποίθησης Ομαδική λήψη αποφάσεων Υποστήριξη άλλων ατόμων Γνώση μεθόδων συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων. Να γνωρίζει πώς να εστιάζει στον κοινό στόχο προς τον οποίο εργάζεται ολόκληρη η ομάδα Καθορισμός της αποστολής ή του σκοπού, επιλογή κατάλληλου επιπέδου δυσκολίας του στόχου και επίτευξη της αποδοχής του στόχου Σχεδιασμός, συντονισμός, ενσωμάτωση και διαδοχή εργασιών και πληροφοριών Γνώση της Ομαδικής Δυναμικής Διαπραγμάτευση Λήψη πρωτοβουλιών Υπομονή Σεβασμός ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Η ενέργεια ή η διαδικασία χρήσης λέξεων, ήχων, ενδείξεων ή συμπεριφορών για την έκφραση ή ανταλλαγή πληροφοριών ή για την έκφραση ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων σε κάποιον άλλο. Η επικοινωνία αποτελεί επίσης το μήνυμα που δίνεται σε κάποιον: ένα γράμμα, μια τηλεφωνική κλήση, κ.λπ. Προφορική επικοινωνία (περιεχόμενο επικοινωνίας)

23 Μη προφορική επικοινωνία (μήνυμα που μεταδίδεται μέσω της γλώσσας του σώματος) Να είναι ενήμερος για τα λεκτικά και μη λεκτικά εμπόδια για αποτελεσματική επικοινωνία. Ενεργητικές και παθητικές δεξιότητες ακρόασης 23 Γνώση Προσόντα Να γνωρίζει πώς να στέλνει σαφή, σύντομα, συνοπτικά και οργανωτικά μηνύματα. Να λαμβάνει και να κατανοεί σωστά τα μηνύματα που στέλνονται Διαχείριση χρόνου Αλληλεπίδραση Δυναμική της ομάδας Εγρήγορση ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Η διαδικασία επεξεργασίας των λεπτομερειών ενός προβλήματος, με σκοπό την επίτευξη μιας λύσης. Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να περιλαμβάνει μαθηματικά ή συστηματικά εγχειρήματα και μπορεί να αποτελεί πρότυπο μέτρο των δεξιοτήτων κριτικού συλλογισμού του ατόμου. Γνώση Προσόντα αναλυτικής σκέψης Συνθετικές δεξιότητες Πολύπλευρη σκέψη Λήψη αποφάσεων Δημιουργικότητα Αντισυμβατική σκέψη Αξιολόγηση πληροφοριών ή καταστάσεων Ανάλυση αυτών στα βασικά τους στοιχεία Υπολογισμός διάφορων τρόπων προσέγγισης και επίλυσής τους Απόφαση των καταλληλότερων τρόπων Διαπραγμάτευση Αλληλεπίδραση Υπευθυνότητα

24 Λογικός συλλογισμός Επιμονή Λήψη πρωτοβουλιών 24 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟ-ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Η διαδικασία βελτίωσης του ίδιου του ατόμου μέσω δραστηριοτήτων, όπως η ενίσχυση δεξιοτήτων απασχόλησης, η αύξηση της συναίσθησης και το χτίσιμο των γνώσεων και δεξιοτήτων. Η αυξανόμενη επιτυχία του κινήματος αυτοβοήθειας και προσωπικής ανάπτυξης έχει βοηθήσει πολλά επιχειρηματικά στελέχη στην απόκτηση περισσότερου εξειδικευμένου και κινητοποιημένου προσωπικού για τις εταιρίες τους, και έχει επίσης ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να μπουν στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτο-αξιολόγηση Οργανωτικές ικανότητες Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός Συνεχής εκμάθηση και ικανότητες προσωπικής ανάπτυξης Γνώση Να δείχνει ενδιαφέρον και να ακολουθεί τις κατάλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εκπληρώνουν τις ανάγκες προσωπικής ανάπτυξης/εκμάθησης. Γνώση δεξιοτήτων και περιορισμών ώστε να ενδυναμωθούν Συνεχής ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων Αναγνώριση ατομικών προκλήσεων και αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη. Διατήρηση ενός θετικού και ρεαλιστικού επιπέδου αυτοπεποίθησης ανάλογα με τις προσωπικές δυνάμεις και αδυναμίες. Προσόντα Υπευθυνότητα Πρωτοβουλία Ανοιχτό μυαλό

25 4. ΕΙΔΙΚΆ ΠΡΌΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΌ ΠΡΟΦΊΛ: ΤΑΜΊΑΣ 25 ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Να είναι ικανοί να εφαρμόσουν την απαραίτητη μεθοδολογία για την προετοιμασία του ταμείου και να κάνουν τις αντίστοιχες διαδικασίες πληρωμής. Να είναι ικανοί να αναφέρουν τη ροή μετρητών και να εργάζονται με τη σχετική τεκμηρίωση. Να είναι ικανοί να ταξινομούν διαφορετικά προϊόντα, αγαθά και να τα συνδέουν μεταξύ τους. Να γνωρίζουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του εθνικού νομίσματος. Να γνωρίζουν πληροφορίες για τα προϊόντα που χρησιμοποιεί η εταιρία. Να έχουν βασικές γνώσεις μαθηματικών. Να εμπνέουν εμπιστοσύνη κατά την εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων. Να μεσολαβούν ως πρόσωπο επαφής μεταξύ του πελάτη και των πληρωμών. Σωστή καθοδήγηση στον πελάτη για το επιθυμητό προϊόν ή υπηρεσία. Να παρουσιάζουν τα προτερήματα κάθε προσφερόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας. 2. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Να είναι ικανοί να γνωρίζουν την τρέχουσα θέση των προϊόντων.

26 Να είναι ικανοί να επικοινωνήσουν με τους πελάτες σχετικά με τη θέση των προϊόντων και τα χαρακτηριστικά τους. Να είναι ικανοί να προσφέρουν προϊόντα και πληροφορίες και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες των προϊόντων. Να γνωρίζουν το εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στο κατάστημα. Να γνωρίζουν τα κουπόνια δώρου, τα κουπόνια σίτισης, τα μετρητά, τις επιταγές, τη διεκπεραίωση κουπονιών και την επιστροφή χρημάτων. Να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, τις ιδιότητές τους και τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τις διαδικασίες αποθήκευσης. Να γνωρίζουν τις ειδικές απαιτήσεις για τα είδη των αποθηκευμένων προϊόντων Να γνωρίζουν τις ειδικές απαιτήσεις για την επισήμανση των προϊόντων. Σύνοψη πληροφοριών. Εργασία με υπάρχουσες πληροφορίες. Επικοινωνία με καταναλωτές. Σαφής παρουσίαση οφελών για κάθε προσφερόμενο προϊόν ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Να είναι ικανοί να υπολογίσουν με ή χωρίς τη χρήση της ταμειακής μηχανής Να είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνολογίες για να υπολογίσουν Να είναι ικανοί να υπολογίσουν το αντίστοιχο ποσό χρημάτων σε ξένο νόμισμα. Να γνωρίζουν και να είναι ικανοί να εφαρμόσουν την απαραίτητη μεθοδολογία σε διαφορετικά είδη μεθόδων πληρωμής. Να έχουν τεχνικές γνώσεις απαραίτητες για τη σωστή χρήση διαφορετικών μεθόδων πληρωμής, με τις οποίες πραγματοποιείται η συναλλαγή στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Να είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν προγράμματα υπολογιστή και

27 λογισμικού, μηχανήματα. Να είναι ενήμεροι για τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά την πληρωμή ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ Να γνωρίζουν τα αγαθά, τις ιδιότητές τους και τις αλλαγές που γίνονται κατά τη διαδικασία αποθήκευσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ειδικές απαιτήσεις για την αποθήκευση και επισήμανση των προϊόντων. Να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, τις ιδιότητές τους και τις αλλαγές που γίνονται κατά τη διαδικασία αποθήκευσης. Να αποκτήσουν την τεχνική και πρακτική γνώση που είναι απαραίτητη για τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των διαδικασιών αποθήκευσης αγαθών και προϊόντων. 5. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΙ & ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ Λειτουργικές πολύπλευρες δεξιότητες και ευέλικτο πρότυπο οργάνωσης εργασίας και αυτο-διαχείρισης. Να είναι ικανοί να διατηρήσουν σαφή, τακτοποιημένα και σωστά εφοδιασμένα σημεία πώλησης και ασφαλή εργασιακό χώρο. Αφοσιωμένοι και σχολαστικοί - υψηλό επίπεδο ακρίβειας και προσοχή στη λεπτομέρεια. Να γνωρίζουν και τους άλλους τομείς στο ίδιο κατάστημα/ επιχείρηση Διοικητική διαχείριση, καλή μεταβίβαση πληροφοριών, καλή διαχείριση παραπόνων και μεταβίβασης προτάσεων, συμβουλευτική σε πελάτες και τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), υποστήριξη σε άλλους τομείς, αν απαιτείται. Να υπάρχει διαφάνεια, να είναι ικανοί να μεταβιβάσουν παράπονα και προτάσεις και να μπορούν να καταφέρουν ισορροπημένη επικοινωνία μεταξύ των πελατών και της εταιρίας. Να είναι ικανοί να υποστηρίξουν άλλους συναδέλφους, σε σύμπνοια με άλλες εργασιακές λειτουργίες. Στη χώρα των Βάσκων, πολύ βασικό πλεονέκτημα είναι η διγλωσσία

28 και να γνωρίζουν την "Euskara", την επίσημη γλώσσα της χώρας των Βάσκων, όπως και ισπανικά, εκτός από άλλες ξένες γλώσσες που απαιτούνται, όπως τα αγγλικά. 28

29 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Να είναι ικανοί να αναγνωρίσουν σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα εθνικού και διεθνούς επιπέδου. Να είναι ικανοί να κατανοήσουν πληροφορίες που ακούν ή διαβάζουν. Να μπορούν να συνοψίσουν και να μεταβιβάσουν τις πληροφορίες που ακούν ή διαβάζουν. Να έχουν βασικές γνώσεις οικονομικών σχετικές με την κοστολόγηση. Να έχουν βασικές γνώσεις του εμπορικού δίκαιου. Να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τον έλεγχο των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Να γνωρίζουν την οικονομική δομή της χώρας. Να αξιολογούν τη σημασία των πολιτικών και οικονομικών γεγονότων για την επιχείρηση. 2. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Να είναι ικανοί να εκτελούν εργασίες με συσκευές οι οποίες συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πελατών - ταμειακή μηχανή όπου αποθηκεύονται οι συναλλαγές, απόδειξη συναλλαγής για πληρωμές με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, ανιχνευτής πλαστογραφημένων χαρτονομισμάτων, σαρωτής barcode, κ.λπ. Να είναι ικανοί να εκτελούν λειτουργίες σχετικές με την αποδοχή, ανταλλαγή, αποθήκευση και παράδοση μετρητών, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης πλαστογραφημένων χαρτονομισμάτων.

30 Να μπορούν να εκδίδουν αποδείξεις. Να μπορούν να κλείσουν ταμείο. Να γνωρίζουν τις σχετικές με την εξυπηρέτηση πελατών κατά την πληρωμή των αγορών τους διαδικασίες. Να γνωρίζουν τις σχετικές με την αποδοχή, ανταλλαγή, αποθήκευση και παράδοση μετρητών, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων ανίχνευσης πλαστογραφημένων χαρτονομισμάτων διαδικασίες. Να γνωρίζουν τις διαδικασίες έκδοσης αποδείξεων. Να γνωρίζουν τις σχετικές με το κλείσιμο ταμείου διαδικασίες. Να είναι εξοικειωμένοι με τις νομικές ενέργειες, τους όρους, την οικονομική πειθαρχία και τους εσωτερικούς κανόνες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο κατάστημα λιανικής πώλησης καθώς επίσης και να γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες. Να γνωρίζουν τη σημασία των εργασιακών καθηκόντων τους. Να γνωρίζουν τη λειτουργία των συσκευών για την εξυπηρέτηση των πελατών - ταμειακή μηχανή, υποδοχή καρτών για πληρωμές με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, ανιχνευτής πλαστογραφημένων χαρτονομισμάτων, σαρωτής barcode, κ.λπ. Να εκτελούν λειτουργίες σχετικές με αποδοχή, ανταλλαγή, αποθήκευση και παράδοση μετρητών, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης πλαστογραφημένων χαρτονομισμάτων. Να εκδίδουν αποδείξεις. Να κλείνουν ταμείο. Να οργανώνουν (σχεδιάζουν) τον χρόνο τους και να θέτουν προτεραιότητες στις εργασίες τους ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ Να μπορούν να επικοινωνούν με τους πελάτες. Να μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και πληροφορίες. Να μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες. Να γνωρίζουν για το εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στο κατάστημα λιανικής πώλησης. Να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, τις ιδιότητές του και τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις διαδικασίες αποθήκευσης. Να γνωρίζουν τις ειδικές απαιτήσεις για τα είδη των

31 αποθηκευμένων προϊόντων. Να γνωρίζουν τις ειδικές απαιτήσεις για την επισήμανση των προϊόντων. Σύνοψη πληροφοριών. Επικοινωνία με καταναλωτές. Ισχυρά οφέλη απόδοσης κάθε προσφερόμενου προϊόντος ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Να μπορούν να επικοινωνούν με τους πελάτες. Να μπορούν να προσφέρουν εταιρικά προϊόντα. Να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες από πελάτες. Να γνωρίζουν το εύρος των προϊόντων που προσφέρεται στο κατάστημα λιανικής πώλησης. Να αναλύουν τις συγκεντρωμένες πληροφορίες. Ισχυρά οφέλη απόδοσης των προϊόντων. Σωστή καθοδήγηση πελατών στην αναζήτηση ενός προϊόντος. 5. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Χρήση αριθμομηχανής, τηλεφώνου, φαξ, σαρωτή, φωτοτυπικού μηχανήματος, ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εφαρμογή των απαιτήσεων για χρήση, διατήρηση και προστασία του εξοπλισμού γραφείου που χρησιμοποιείται. Χρήση του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και προγραμμάτων βάσης δεδομένων. Να είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν επικοινωνία μέσω διαδικτύου - να λαμβάνουν και να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, να στέλνουν πληροφορίες. Να γνωρίζουν τους κανόνες για εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον υπόλοιπο εξοπλισμό γραφείου. Να γνωρίζουν πληροφορίες για τα προϊόντα που χρησιμοποιεί η εταιρία. Ανάλυση των συλλεγμένων πληροφοριών. Επεξεργασία και αρχειοθέτηση των πληροφοριών σε λογισμικό.

32 32

33 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 33 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ/ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ Να παρέχουν πληροφορίες στους πελάτες για το προϊόν, να χειρίζονται τα λανθασμένα προϊόντα - διεκπεραίωση αλλαγών/επιστροφής χρημάτων, επιστροφές χρημάτων και παροχή πληροφοριών εγγύησης σε πελάτες. Χρήσιμη και εποικοδομητική στάση, καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Γνώση των προϊόντων, του νομικού υπόβαθρου της εγγύησης, των ειδικών κανόνων για αλλαγές/ανακτήσεις. Γνώση των εκπτώσεων. Γνώση του τρόπου επικοινωνίας με διαφορετικά είδη ατόμων (προσωπικότητα). Καλή μνήμη, αντοχή. 2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Μαθηματική ευφυΐα - αριθμητικές δεξιότητες, μετατροπή χρημάτων, βασικές αναλυτικές δεξιότητες, λογική προσέγγιση. Αριθμητικές και λογιστικές δεξιότητες Μαθηματική και βασική αναλυτική γνώση Λογικός τρόπος συλλογισμού 3. ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Να γνωρίζουν και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές πωλήσεων. Να μπορούν να δημιουργήσουν τιμολόγια. Να ρυθμίζουν τιμολόγια, λογαριασμούς, και να φέρουν ευθύνη για τον χειρισμό χρημάτων. Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, καλές δεξιότητες

34 επιχειρηματολογίας Γνώση των τεχνικών πωλήσεων, γνώση των κανόνων χειρισμού χρημάτων τιμιότητα, ειλικρίνεια, αξιοπιστία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Μέτρηση χρημάτων στο συρτάρι του ταμείου κατά την αρχή της βάρδιας για να διασφαλιστεί ότι τα ποσά είναι σωστά και ότι υπάρχουν αρκετά ψιλά. Προσοχή στις λεπτομέρειες, αριθμητικές και υπολογιστικές δεξιότητες. Γνώση του τρόπου αναγνώρισης πλαστογραφημένων χρημάτων. Ορθότητα και ακρίβεια. 5. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Τεχνική γνώση ικανότητα χρήσης μηχανημάτων αυτόματων αναλήψεων, μηχανημάτων πιστωτικών καρτών, κουπονιών. Άνοιγμα και κλείσιμο ταμείου, αλλαγή χαρτιού/μελανιού στην ταμειακή μηχανή. Να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν τις τιμές αγαθών και να κάνουν λογαριασμούς με τη χρήση αριθμομηχανών, ταμειακών μηχανών ή οπτικών σαρωτών τιμής. Βασικές τεχνικές γνώσεις, να είναι ικανοί να δράσουν σε απροσδόκητες καταστάσεις Τεχνική γνώση των (διαφορετικών) ταμειακών μηχανών και μηχανημάτων πιστωτικής κάρτας και οπτικών σαρωτών τιμής. Γρήγορη και ακριβής εργασία, ακρίβεια.

35 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ 35 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ (ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ) Επικοινωνιακές ικανότητες Οργανωτικές ικανότητες Ενεργή ακρόαση Διαχείριση χρόνου Αριθμητικές δεξιότητες Προσαρμογή της συμπεριφοράς Γνώση των αρχών και διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών Βασικοί κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας Γνώση των δραστηριοτήτων υποστήριξης πωλήσεων Βασικές γνώσεις των διαδικασιών προστασίας προσωπικών δεδομένων Παρατήρηση Καλή μνήμη Πελατοκεντρική προσωπικότητα 2. ΓΝΩΣΗ των ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ/ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αναλυτική σκέψη Συνθετικές ικανότητες Γνώση του εύρους των προϊόντων/υπηρεσιών που προσφέρονται από την εταιρία Γνώση των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων κάθε προϊόντος Καλή μνήμη Διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών Παρατήρηση 3. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ

36 Αποτελεσματική χρήση της ταμειακής μηχανής Αριθμητικές δεξιότητες Ενεργή ακρόαση Διαχείριση χρόνου Επικοινωνιακές δεξιότητες 36 Βασικές γνώσεις των οικονομικών σχετικά με την τιμολόγηση Γνώση των διαφορετικών μεθόδων πληρωμής (με μετρητά, με επιταγή, με πιστωτική κάρτα, κουπόνια ή χρεωστικές κάρτες) Γνώση της έκδοσης αποδείξεων, τιμολογίων, κ.λπ. Παρατήρηση Καλή μνήμη Συγκέντρωση Ταχύτητα Ακρίβεια 4. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ικανότητα διατήρησης πληροφοριών Ικανότητα να ακολουθήσουν οδηγίες Ικανότητα να δώσουν κατευθύνσεις Επικοινωνιακές δεξιότητες Ενεργή ακρόαση Να είναι σε εγρήγορση επίλυσης προβλημάτων Βασική γνώση του εξοπλισμού, των πολιτικών και διαδικασιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων και των δεδομένων Νόμοι για την υγεία και την ασφάλεια Παρατήρηση Εμπιστευτικότητα Αυτοπεποίθηση 5. ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΡΑΦΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΙΜΩΝ

37 Οργανωτικές δεξιότητες Διαχείριση χρόνου Ικανότητα να ακολουθήσουν ένα σχέδιο/πρόγραμμα 37 Διαδικασίες λήψης και ταξινόμησης προϊόντων Παρακολούθηση και έλεγχος των προϊόντων σε απόθεμα Διαδικασίες διαχείρισης αποθέματος Παρατήρηση Καλή μνήμη Ταχύτητα Ακρίβεια

38 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΤΑΛΙΑ 38 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. Διαχείριση ταμείου Να εφαρμόζουν μεθοδολογίες σχεδιασμού βασικών εμπορικών εγγράφων Να διαχειρίζονται διαφορετικές μεθόδους πληρωμής Να χρησιμοποιούν την ταμειακή μηχανή Κανονισμοί εμπορίου λιανικής πώλησης Διαδικασίες σύνταξης εγγράφων πληρωμής Ταμείο Διαφορετικές μέθοδοι πληρωμής Να είναι ικανοί να διαχειριστούν σωστά το ταμείο του καταστήματος 2. Εφοδιασμός των ραφιών και των προθηκών του καταστήματος Να εφαρμόζουν μεθόδους διαρρύθμισης εμπορεύματος Να εφαρμόζουν διαδικασίες αναγνώρισης εμπορεύματος που δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς Να εφαρμόζουν τεχνικές χειρισμού εμπορεύματος Να χρησιμοποιούν συσκευές ασφαλείας στον εργασιακό χώρο Να χρησιμοποιούν καθαριστικά υλικά για να διατηρούν καθαρό τον εργασιακό χώρο Να χρησιμοποιούν όργανα για την τοποθέτηση ετικετών στο εμπόρευμα Κατηγορίες προϊόντων

39 Στοιχεία κανονισμών υγιεινής Κανονισμοί υγείας και ασφάλειας εργαζομένων Διαφορετικά συστήματα για την τοποθέτηση ετικετών Τεχνικές εφοδιασμού ραφιών και προθηκών Τεχνικές χειρισμού εμπορεύματος Να είναι ικανοί να εφοδιάζουν τα ράφια και τις προθήκες του καταστήματος Βασική υποστήριξη πελατών Να εφαρμόζουν διαδικασίες αναγνώρισης εμπορεύματος που δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς Να εφαρμόζουν διαπροσωπικές επικοινωνιακές τεχνικές Να υποστηρίζουν τους πελάτες στην επιβεβαίωση τιμών Να εφαρμόζουν τις τεχνικές υποστήριξης πελατών Να εφαρμόζουν τις τεχνικές έρευνας αναγκών Στοιχεία για τη φροντίδα των πελατών Εμπορεύματα προς πώληση Βασικά στοιχεία ποιοτικής εξυπηρέτησης Τεχνικές έρευνας αναγκών Να είναι ικανοί να πραγματοποιούν επαρκή εξυπηρέτηση υποστήριξης πελατών 4. Διαχείριση του ανοίγματος και κλεισίματος του ταμείου Να εφαρμόζουν τις διαδικασίες ανοίγματος και κλεισίματος του ταμείου Να εφαρμόζουν μεθοδολογίες σχεδιασμού βασικών εμπορικών εγγράφων Να μετρούν τα χρήματα στο ταμείο στην αρχή της βάρδιας για να διασφαλίζουν ότι τα ποσά είναι σωστά και ότι υπάρχουν αρκετά ψιλά Κανονισμοί εμπορίου λιανικής πώλησης Διαδικασίες ανοίγματος και κλεισίματος του ταμείου Βασικές μαθηματικές μέθοδοι

40 5. Διαχείριση αντικλεπτικών μεθόδων Να διενεργούν αντικλεπτικούς ελέγχους Να τοποθετούν αντικλεπτικές συσκευές στο εμπόρευμα Να χρησιμοποιούν συσκευές ασφαλείας στον εργασιακό χώρο Να εξετάζουν το εμπόρευμα που αγοράζουν οι πελάτες Να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των πελατών Να εφαρμόζουν διαπροσωπικές επικοινωνιακές τεχνικές 40 Αντικλεπτικά συστήματα Βασική ασφάλεια και αντικλεπτικές συσκευές Τεχνικές διαπροσωπικής επικοινωνίας Να είναι ικανοί να εκτελούν αντικλεπτικές μεθόδους

41 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ 41 ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ Να μπορούν να διαχειρίζονται το απόθεμα, τα υλικά, τα εργαλεία και τα αγαθά. Να ελέγχουν το απόθεμα και την καθημερινή κατανάλωση. Να γνωρίζουν τη μεθοδολογία της διαχείρισης των αγορών των αγαθών και των προϊόντων. Να ακολουθούν και να σέβονται τον κανονισμό της εταιρίας όσον αφορά τις προμήθειες. Να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν καλά την κατανάλωση των αγαθών, των προϊόντων και του αποθέματος. Να έχουν καλή σχέση και επαφή με τους προμηθευτές. Να πραγματοποιούν παραγγελίες και αγορές, αν απαιτείται. 2. ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Να είναι ικανοί να καθαρίζουν με ασφαλή τρόπο, να σηκώνουν και να μετακινούν ελαφριά αντικείμενα. Να μπορούν να μετακινήσουν σπασμένα αντικείμενα και να τα αντικαταστήσουν. Να μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του κατασκευαστή. αποτελεσματικού καθαρισμού. Να είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι στην ηλεκτρική σκούπα, το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, το τρίψιμο και την εφαρμογή υλικών φινιρίσματος σε διάφορα υλικά πατώματος και σκάλες. Αποδεδειγμένη καταχώρηση καθαρίσματος και απολύμανσης των λουτρών, ντους και αποδυτηρίων. Να μπορούν να καθαρίσουν με ασφάλεια όλες τις εγκαταστάσεις και τα έπιπλα

42 Να μπορούν να διατηρήσουν τα ντουλάπια καθαρά, οργανωμένα και ασφαλή. Να μπορούν να διατηρήσουν τον εξοπλισμό καθαρό, ασφαλή και λειτουργικό. Να γνωρίζουν τις τεχνικές καθαρισμού για τα δωμάτια και τους κοινούς χώρους. Να γνωρίζουν πώς να καθαρίσουν ακολουθώντας ειδικές διαδικασίες και κανονισμούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς, οδηγίες που δίνονται από την ίδια την εταιρία και επίσης τους νόμους και τους κανονισμούς που υπαγορεύουν οι επίσημοι οργανισμοί υγείας. Βαθιά γνώση του σύγχρονου εξοπλισμού καθαρισμού και των χημικών Ικανότητα χρήσης χημικών με ασφαλή τρόπο Ικανότητα λειτουργίας του εξοπλισμού σωστά και με ασφάλεια Περιεκτική γνώση ανεφοδιασμού προμηθειών σε τουαλέτες, αίθουσες προσωπικού και κοινούς χώρους. Ουσιαστική γνώση ξεσκονίσματος και καθαρισμού γραφείων και επίπλων που δεν είναι ακατάστατα. Καλή γνώση για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και του κτηρίου. Αποτελεσματική παρακολούθηση της καταγραφής ολοκληρωμένων εργασιών εντός περιορισμένου χρόνου. Καλή γνώση των διαδικασιών και μεθόδων καθαριότητας. Ικανοί να εργαστούν αυτόνομα και με δική τους πρωτοβουλία ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ικανοί να ακολουθούν ένα χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα εργασιών. Ικανότητα να θέτουν προτεραιότητες και να εκτελούν ταυτόχρονα πολλαπλά καθήκοντα. εξυπηρέτησης πελατών. να ακολουθούν βασικές προφορικές και γραπτές οδηγίες. Να γνωρίζουν τις τεχνικές, τις μεθόδους για να καθαρίζουν με τον

43 καλύτερο δυνατό τρόπο. Να γνωρίζουν πώς να παρουσιάζουν την εργασία τους με δημιουργικό και καθαρό τρόπο, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες και κανονισμούς, ή οδηγίες που παρέχονται από την ίδια την εταιρία και επίσης τους νόμους και κανονισμούς που υπαγορεύει το επίσημο σύστημα υγείας. Επίτευξη αποτελεσμάτων, που είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα κατά την άποψη των εταιριών. Αφορά την ποιότητα του προϊόντος και των υπηρεσιών που παρέχουν με έγκαιρο, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Η εξυπηρέτηση πρέπει να γίνεται με λεπτομέρεια και με φροντίδα, επειδή τόσο η ποιότητα της υπηρεσίας της καμαριέρας όσο και η εικόνα και η ποιότητα της εταιρίας εξαρτώνται από αυτό. Να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους σωστούς κανονισμούς όσον αφορά την υγεία και τον έλεγχο υγιεινής που υπαγορεύουν οι οργανισμοί υγείας. Να γνωρίζουν ποια είναι τα καταλληλότερα προϊόντα και υλικά, όπως και τους προμηθευτές. Η υγιεινή αποτελεί μία από τις κυριότερες αρχές στα καθήκοντα της καμαριέρας. Επιπλέον, οι δραστηριότητες και τα καθήκοντά της πρέπει να γίνονται με ακρίβεια. 5. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΙ & ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ Πρόκειται για ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σήμερα στον τομέα της φιλοξενίας. Να είναι πολυτάλαντοι σημαίνει να έχουν έναν υψηλό βαθμό προσωπικής ευελιξίας και να είναι προετοιμασμένοι να προσαρμόσουν τις δικές τους δεξιότητες και ικανότητες σε διάφορα είδη καθηκόντων, καταστάσεων, δραστηριοτήτων και σεναρίων. Η καμαριέρα θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος κόσμου, εμπλουτίζοντας τη γνώση και τις δεξιότητές της. Εξαιρετική επικοινωνία και διαπροσωπικές δεξιότητες. Ικανότητα να εργαστεί αποτελεσματικά μόνη της και σε μια ομάδα.

44 Οι υπάλληλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να δείχνουν το διανοητικό δυναμικό τους και να επεκτείνουν τη γνώση τους ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις του δυναμικού εργασιακού περιβάλλοντος. Η διαδικασία εκμάθησης θα πρέπει να είναι μόνιμη και προτείνεται να χρησιμοποιούνται τυπικές, άτυπες, μη τυπικές τεχνικές και τεχνικές αυτο-εκμάθησης. Τα εσωτερικά και εξωτερικά μαθήματα εκπαίδευσης συμπληρώνονται με συνεχή ροή πληροφοριών και με τη χρήση διάφορων δικτύων (διαδίκτυο, ενδοδίκτυο). 44 Η καμαριέρα πρέπει να μπορεί να αξιολογεί τους πελάτες. Θα πρέπει να μπορεί να βελτιώνει τα χαμηλά της προσόντα αν είναι απαραίτητο - να λάβει μέτρα και να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτές.

45 ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 45 ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ Γνώση Προσόντα Να μπορούν να καθαρίζουν καθημερινά και να φροντίζουν σωστά τα δωμάτια του ξενοδοχείου, να αλλάζουν σεντόνια, πετσέτες και να προμηθεύουν τους χώρους εξυπηρέτησης. Να γνωρίζουν τα πρότυπα υγιεινής (νόρμες) για τα δωμάτια του ξενοδοχείου, αίθουσες συσκέψεων, σκάλες, ανελκυστήρες, κ.λπ. Να γνωρίζουν την καθημερινή κατάσταση υγιεινής των δωματίων. Να εφαρμόζουν επαρκώς τους κανόνες και απαιτήσεις υγιεινής. 2. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Εξέταση των άδειων δωματίων και σουιτών. Χρήση κατάλληλων μηχανημάτων, εξοπλισμού και τεχνικών για τον καθαρισμό των δωματίων, των αιθουσών, των κοινόχρηστων χώρων. Να καθαρίζουν τις αίθουσες συσκέψεων, τις σκάλες, τους ανελκυστήρες, τους διαδρόμους, κ.λπ. Τακτοποίηση του καροτσιού για τα άπλυτα. Ανεφοδιασμός του μίνι μπαρ. Να γνωρίζουν: Τη ποικιλία των καθαριστικών μηχανημάτων και προϊόντων και πώς να εργάζονται με αυτά. Διαδικασίες καθαρισμού και περιποίησης δωματίου Οδηγίες για τη μεταφορά των σεντονιών στον χώρο πλύσης και πώς να αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα σεντόνια.

ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΑ (STANDARDS) ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 6.1. Συντονιστής: Ημερομηνία : 31-10-2015 2 1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Επικύρωση Προσόντων τα οποία Αποκτώνται στο Χώρο Εργασίας από Άτοµα Χαµηλής Εξειδίκευσης 2013-1-GR1-LEO05-10210 Ο κύριος στόχος αυτών των Οδηγιών είναι να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με την άμεση πράξη της αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, πρέπει, ουσιαστικά, να εντοπίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικός σε θέματα ψηφιακής διανοητικής ιδιοκτησίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συνέχιση και Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.)

Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.) Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2_Egxeiridio_Poiothtas_v03 Σελίδα 1 από 16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ σελίδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΕΠΑ 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ «ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ «ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ «ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» Πακέτο Εργασίας 4 (WP4) Institute for Postgraduate Studies - Σόφια, Βουλγαρία 1 ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η επικύρωση της άτυπης και της μη τυπικής εκπαίδευσης βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Εμπειρογνώμονας διαχείρισης πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΔΩΝ A B C D 1 A1 Εμπορική μελέτη και προσέγγιση των ξένων αγορών 154 11 154 154 2 A2 Σύστημα εμπορικής πληροφόρησης 112 8 112 112 3 B1 Διεθνή οικονομικά 168 12 168 168 4

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο: Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών

Σεμινάριο: Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Σεμινάριο: Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Περιγραφή σεμιναρίου: Μια από τις κρισιμότερες προκλήσεις στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι να μπορεί ένας οργανισμός να παραμείνει ανταγωνιστικός λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο;

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Q & A 1 2 Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Το νέο ανταγωνιστικό πεδίο, η νέα καταναλωτική συμπεριφορά και συνολικά το νέο τοπίο δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών 1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών Η Voiceland στα πλαίσια των επιχειρησιακών της λειτουργιών διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακά συστήματα μέσω των οποίων προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνίας στην πελατειακή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εργαζόµενους

Οδηγός για Εργαζόµενους EIPIL-PAN Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης Βραβείο Εργαζόµενου Οδηγός για Εργαζόµενους εκέµβριος 2009 Asset Τεχνολογική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά. Η βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας µας είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το υπεύθυνο επιχειρείν

Αγορά. Η βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας µας είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το υπεύθυνο επιχειρείν Αγορά 12 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ 16 ΕΙΡΗΝΗ, ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ 17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή

Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή Εργαστήρι για την επαγγελματική ζωή Μπορώ να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ αποτελεσματικά; Ένα εργαστήρι βιωματικών ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης Φαίη Ορφανού - Σοφία Μακρή 4 0 Θ Ε Ρ Ι Ν Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΕΕ ΤΠΔΠ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θέμα εισήγησης: «ΕΛΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η αφορμή ( 1 ) Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Η μια δεν ήξερε να βάλει το στικάκι στη θύρα, ενώ ο άλλος παιδευόταν να ανοίξει την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τίτλος θέσης Υπεύθυνος έρευνας Κωδικός αναφοράς EF-TA-18-04 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος 2f ( 1 ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 7 Διάρκεια αρχικής σύμβασης 5 έτη

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Περιγραφή προγράμματος: Μια από τις κρισιμότερες προκλήσεις στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι να μπορεί ένας οργανισμός να παραμείνει ανταγωνιστικός λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 Συλλογή βιβλιογραφικών δεδομένων και Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Ιούνιος 2011 Οι Εξαιρετικές οργανώσεις επιτυγχάνουν να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που ικανοποιούν τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Προμήθειες και Διοίκηση Εφοδιασμού

Κεφάλαιο 9 Προμήθειες και Διοίκηση Εφοδιασμού Κεφάλαιο 9 Προμήθειες και Διοίκηση Εφοδιασμού ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ αποτίμηση συνεισφοράς προμηθειών στην αλυσίδα εφοδιασμού περιγραφή λειτουργίας και βασικής διαδικασίας προμηθειών από στρατηγική, τακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις

Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Περιγραφή σεμιναρίου: Το επάγγελμα του πωλητή αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά, συναρπαστικά, δυναμικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα επαγγέλματα στον κόσμο. Εξυπακούεται

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Ημερομηνία Εκπαιδευτική ενότητα Τίτλος μαθήματος Διάρκεια

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Ημερομηνία Εκπαιδευτική ενότητα Τίτλος μαθήματος Διάρκεια 1 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ Υπολογιστικά φύλλα 2 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ Internet και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Tο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση ποιότητας ISO σε σχολεία

Πιστοποίηση ποιότητας ISO σε σχολεία Πιστοποίηση ποιότητας ISO σε σχολεία Πιντζοπούλου Ελένη, ΠΕ03-ΠΕ11 Κατσιαούνη Σοφία, ΠΕ04.02 Διαχείριση ποιότητας είναι το σύνολο των ενεργειών ή διαδικασιών που είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουν ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάριο. Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω συνεργασίας

Γλωσσάριο. Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω συνεργασίας innovative vocational training approaches in small and micro enterprises Γλωσσάριο Λήμμα Επ Ανάπτυξη ικανοτήτων Η ανάπτυξη ικανοτήτων στην επαγγελματική κατάρτιση περιλαμβάνει τις υπάρχουσες ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός ΤΠ (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός ΤΠ (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AST 3 Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 2 η Εκδοση 1 Εισαγωγή Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για (ΣΕΑ) καθορίζει τις βασικές αξίες και αρχές που θεωρούνται θεμελιώδεις για την επιτυχή προετοιμασία και την

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Αυτόνομης Μάθησης: Ικανότητες και Δεξιότητες

Τομέας Αυτόνομης Μάθησης: Ικανότητες και Δεξιότητες Τομέας Αυτόνομης Μάθησης: Ικανότητες και Η Μάθηση Μου: Προηγούμενη Γνώση, Καθορισμός Στόχων, Στρατηγικές, Τεκμήρια, Αυτοαξιολόγηση Σύντομη Περιγραφή: Οι μαθητές/μαθήτριες σχεδιάζουν τη μάθησή, αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα Αποτύπωση της γνώμης εργαζομένων και υποψηφίων για την αγορά εργασίας

Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα Αποτύπωση της γνώμης εργαζομένων και υποψηφίων για την αγορά εργασίας Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2017 Αποτύπωση της γνώμης εργαζομένων και υποψηφίων για την αγορά εργασίας Ιούλιος 2017 #Employability2017 Ο όμιλος Adecco Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός ΤΠ (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός ΤΠ (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστάμενος Ενοικιάσεων

Προϊστάμενος Ενοικιάσεων Προϊστάμενος Ενοικιάσεων Αναφερόμενος στον Υπεύθυνο Ενοικιάσεων Χώρων και Εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Προϊστάμενος Ενοικιάσεων θα είναι υπεύθυνος για την επίτευξη των στόχων

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών 1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών Το στάδιο αυτό ορίζεται ως η συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού αριθµού κατάλληλων υποψήφιων εθελοντών για την

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση Δημιουργικότητας

Διάγνωση Δημιουργικότητας Διάγνωση Δημιουργικότητας Η διάγνωση του επιπέδου δημιουργικότητας είναι το πρώτο και κύριο βήμα σε μία πρωτοβουλία καινοτομίας και χρησιμοποιείται για να παρέχει μία βάσιμη αξιολόγηση της εταιρίας ή το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Νομικός (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Νομικός (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Κεφάλαιο 4 ο Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Διδακτικοί στόχοι Να εξηγηθεί πώς το διαδίκτυο μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις Να συγκριθούν οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ Ο Δεκάλογος των Προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φαρμακείο 1. Μεγάλος αριθμός φαρμακείων 3. Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία 2. 4. 5. 6. 7. 8.

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος Οδηγός Εκπαίδευσης Εργαζομένων Σε Ύψος Συντάκτης: Ι. Πετρομιανός www.hmga.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...1 2. ΠΗΓΕΣ...3 3. ΟΡΙΣΜΟΙ 3 4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...4 5. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μέθοδοι αφαίρεσης Θεραπεία επιλογής για πολλά αιματολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

Project No GR1-LEO This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of

Project No GR1-LEO This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ Επίσημη Ιστοσδελίδα Έργου http://www.validaidplus.eu Εταιρικό Σχήμα Hellenic Management Association www.eede.gr Institute for Postgraduate Studies www.ips.bg Ecocenter

Διαβάστε περισσότερα

Αχιλλέας Καμέας. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Αχιλλέας Καμέας. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αχιλλέας Καμέας Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές είναι Μεσολαβητές: διευκολύνουν την επίλυση διαφορών και προωθούν την αμφίπλευρη ενημέρωση και κατανόηση Δια-πολιτισμικοί: διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαδικασιών. Source: Joe Schwarz, www.joyrides.com

Σχεδιασμός διαδικασιών. Source: Joe Schwarz, www.joyrides.com Σχεδιασμός διαδικασιών Source: Joe Schwarz, www.joyrides.com Σχεδιασμός διαδικασιών Σχεδιασμός διαδικασιών Σχεδιασμός δικτύου εφοδιασμού Στρατηγική παραγωγής Διάταξη και ροή Σχεδιασμός Διοίκηση παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή Από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Του ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγαπητοί Σπουδαστές /Σπουδάστριες, Στα πλαίσια της Πρακτικής σας Άσκησης θα θέλαμε να σας

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα