Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Εισαγωγήστιςεκτιµήσεις ακινήτων Οµιλητής: Ηµεροµηνία: Τοποθεσία: Χάρης Μπακιρτζόγλου, MSc, MRICS 21 Μαίου 2012 Θεσσαλονίκη, ΤΕΕ-ΤΚΜ

2 Τιείναιεκτίµηση; Υπάρχουν πολλοί ορισµοί αναφορικά στο τι είναι τελικά η εκτίµηση. Ένας ορισµός είναι: «Η διαδικασία προσδιορισµού της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου σε δεδοµένη χρονική στιγµή, βάση µιας συγκεκριµένης µεθοδολογίας και για ένα συγκεκριµένο σκοπό». Ο λόγος που συντάσσουµε µια εκτίµηση, τα προσκοµισθέντα στοιχεία και οι παραδοχές που αναγκαζόµαστε να λάβουµε υπόψη, καθορίζει και την µεθοδολογία εκτίµησης.

3 Έναςδεύτεροςορισµόςείναι: «Εκτίµηση είναι η τέχνη ή επιστήµη αποτίµησης της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου σε µία δεδοµένη χρονική στιγµή λαµβάνοντας υπόψη α) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό εκτίµηση ακινήτου, β) τους τρέχοντες οικονοµικούς δείκτες της αγοράς και γ) όλες τις εναλλακτικές µορφές επενδύσεων». Τελικά τι είναι η εκτίµηση; Τέχνη ή επιστήµη; Είναικαιταδύο. Η επιστήµη στηρίζεται σε όλα τα µαθηµατικά µοντέλα που χρησιµοποιεί ο εκτιµητής για τους υπολογισµούς του. Τα µαθηµατικά µοντέλα που χρησιµοποιούνται µπορεί να είναι από πολύ απλά µέχρι πάρα πολύ σύνθετα. Η τέχνη έγκειται στο γεγονός ότι ο εκτιµητής µέσα από ένα πολύ µεγάλο δείγµα στατιστικών στοιχείων και πληροφόρησης από την αγοράπρέπειναείναισεθέσηναεπιλέξειταστοιχείααυτάπουείναι χρήσιµαγιατηνδικήτουµελέτηκαιθατονβοηθήσουννακαταλήξει σεασφαλήσυµπεράσµαταχωρίςναπαραπλανηθεί.

4 Τελικά εκτίµηση είναι η επιστήµη αποτίµησης της αξίας ενόςακίνητουπεριουσιακούστοιχείου:..σε συγκεκριµένο χρόνο....λαµβάνοντας υπ όψιν τα οικονοµικά στοιχεία της αγοράς ακινήτων....τις παραµέτρους εκείνες που επηρεάζουν τη µεταβολή της αξίας των ακινήτων....διαθέτοντας την αναγκαία τεχνική πληροφόρηση που αφορά το προς εκτίµηση ακίνητο....εφαρµόζοντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιµητικά πρότυπα και τις µεθοδολογίες που είναι αναγνωρισµένες στον χώρο για την σύνταξη µελετών εκτίµησης..

5 Γιαποιολόγοσυντάσσουµε εκθέσειςεκτίµησης ; Για να συµβουλέψουµε ένα πελάτη στις επενδυτικές του κινήσεις. Για να προσηµειωθεί ένα ακίνητο για άντληση κεφαλαίων. Για δικαστικές διαφορές. Για ορισµό µονάδας αποζηµίωσης. Για λογιστικές καταστάσεις και τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Για ασφαλιστικούς σκοπούς. Για σκοπούς συγχώνευσης εταιρειών.

6 Ποιοιµαςζητούνεκθέσεις εκτίµησης; Ιδιώτες φυσικά πρόσωπα. Επενδυτικοί οργανισµοί. Τραπεζικοί οργανισµοί. Ιδιωτικές εταιρείες, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. ικηγόροι. Εταιρείες ορκωτών ελεγκτών.

7 Τοακίνητοέχειτρείςδιαστάσεις 1. Τεχνικήδιάσταση, 2. Οικονοµικήδιάσταση, 3. Νοµικήδιάσταση. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνυπολογίζονται ώστε να καταλήξουµε σε ασφαλή συµπεράσµατα για την αξία του. Συνεπώς ο καταρτισµένος εκτιµητής που θέλει να το ακολουθήσει ως επάγγελµα πρέπει να διαθέτει γνώσεις και από τις τρείς παραπάνω επιστήµες. Θα πρέπει να είναισεθέσηνααντιλαµβάνεταιπώςκαισεποιοβαθµό οι παραπάνω µεταβλητές επηρεάζουν την αξία του ακινήτου.

8 Η τεχνική φύση του ακινήτου είναι λίγο πολύ γνωστή στους µηχανικούς. Επιγραµµατικά ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται από έννοιες όπως: Μοναδικότητα. Θέση / προσανατολισµός. Οικοδοµική άδεια Αναθεωρήσεις. Ποιότητα & τεχνολογία κατασκευών. Απαξίωση & συντήρηση κατασκευών. Ηλικία. Αυθαιρεσίες. Αστοχία υλικών. Ειδικές κατασκευές.

9 Το ακίνητο είναι στην ουσιαστικά χρήµα επενδυµένο µε µία συγκεκριµένη µορφή. Συνεπώς η γνώση και κατανόηση οικονοµικών όρων όπως πληθωρισµός, επιτόκιο κλπ θα τον βοηθήσει να αντιληφτεί τις τάσεις της αγοράς, τον τρόποχρηµατοδότησηςτωνακινήτωνκαιπωςοιµίκρο / µάκρο οικονοµικοί δείκτες επηρεάζουν τελικά το αποτέλεσµαµιαςεκτίµησης. Τα ακίνητα διαθέτουν την δική τους οικονοµία µε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από εναλλακτικές µορφές επενδύσεων. Σκεφτείτε ότι ο κλάδος των ακινήτων αποτελεί περίπου το 70% τουπαγκόσµιουπλούτου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ακινήτων ως µορφή επένδυσης είναι:

10 1. Η επένδυση στα ακίνητα είναι µεσοπρόθεσµη είτε µακροπρόθεσµη επένδυση, σε σχέση µε άλλες επενδύσεις οι οποίες µπορούν να µας δώσουν άµεσα κέρδη π.χ. µετοχές, 2. Κάθεακίνητοστοοποίοεπενδύουµεέχειµοναδικάχαρακτηριστικά, 3. Η συναλλαγή ενός ακινήτου απαιτεί χρόνο και χρήµα (κόστη µεταβίβασης), 4. Τα κόστη µεταβίβασης είναι στην Ελλάδα υψηλά, 5. Το ακίνητο συνοδεύεται από τίτλους που απαιτούν νοµικό έλεγχο πριν τη πράξη, 6. Στην Ελλάδα η ακίνητη περιουσία φορολογείται υψηλά και συχνά αποτελεί άµεση πηγή άντλησης εισοδήµατος για τα κρατικά ταµεία, 7. Η επένδυση µας απαξιώνεται (κτιριακά) µε την πάροδο του χρόνου, 8. Σωστό management του χαρτοφυλακίου µας µπορεί να δηµιουργήσει υπεραξίες,

11 9. Η επένδυση µας απαιτεί συντήρηση (επιπλέον χρήµα), 10. Ηαγοράενόςακινήτουαπαιτείσηµαντικάποσά, 11. Η διαχείριση του είναι συχνά µια πολύπλοκη διαδικασία (π.χ. εµπορικόκέντρο, κτίριογραφείων, ξενοδοχείο), 12. Η αγορά δεν είναι τέλεια, µε ελεύθερη και πλήρη πληροφόρηση, 13. Κρύβονταιεπενδυτικοίκίνδυνοι, 14. Βέβαια το ακίνητο αντιστέκεται σε απότοµες µεταβολές της οικονοµίας, 15. Το ακίνητο προστατεύει το κεφάλαιο µας σε εποχές κρίσεων µε έντονες πληθωριστικές τάσεις, 16. Οι αποδόσεις των ακινήτων µεταβάλλονται µε αργούς σχετικά ρυθµούς και συχνά είναι µεγαλύτερες από εναλλακτικές µορφές επενδύσεων. Βέβαια η επένδυση σε κάθε τύπο ακινήτου αποδίδει διαφορετικά αλλά περιέχει και διαφορετικό κίνδυνο, 17. Το ακίνητο δεν µπορεί να ρευστοποιηθεί άµεσα εφόσον χρειαζόµαστε κεφάλαιο, 18. Τοακίνητοµπορείναυποθηκευτείγιαάντλησηκεφαλαίων,

12 Επίσης τα ακίνητα ακολουθούν νοµικές δεσµεύσεις και όροι όπως η έννοια της συνιδιοκτησίας, της δουλείας, της οριζόντιας ιδιοκτησίας, της κάθετης ιδιοκτησίας κλπ µε τις οποίες πρέπει να είναι εξοικειωµένος ο εκτιµητής. Οι νοµικές δεσµεύσεις των ακινήτων επηρεάζουν την αγοραία αξία τους αναλόγως.

13 Πωςορίζεταιτελικάτοακίνητο; Κατά τον αστικό κώδικα ακίνητο θεωρείται το έδαφος και όλατασυστατικάαυτού. Αλλιώς ακίνητο είναι ο χώρος, απτός ή µη στον οποίο θεµελιώνεται αυτοτελές ή εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιακό δικαίωµα. ηλαδή το ακίνητο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο αποτελείται από έδαφος µε απεριόριστο χρόνο ζωής και κτίσµαταµεπεριορισµένηζωή.

14 Όλα τα παραπάνω στοιχεία και άλλα κατά περίπτωση τα λαµβάνει υπόψη του ο εκτιµητής για να καταλήξει στην: ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

15 ΣχέσηΑγοραίαςΑξίαςκαιΤιµής ακινήτου Η αξία του ακινήτου στην εκτίµηση δεν αποτελεί τίποτα παραπάνωαπόµίαάποψηγιατοποσόπουδύναταινα πωληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο κατά την ηµέρα της εκτίµησης. Η τιµή του ακινήτου είναι το καταγεγραµµένο ποσό στο οποίο έγινε τελικά η πράξη αγοραπωλησίας. Γιατί συχνά οι δύο παραπάνω τιµές δεν συµπίπτουν; Θεωρητικά σε συνθήκες τέλειας αγοράς όπου υπάρχει διαφάνεια και ολοκληρωµένη πληροφόρηση η αγοραία αξίαθαισούταιπάνταµετηντιµή.

16 Η πραγµατική αγορά των ακινήτων όµως είναι ατελής και υπάρχει απόκλιση µεταξύ της αξίας και της τιµής των ακινήτων. Επίσης πολλές φορές ο εν δυνάµει αγοραστής εν γνώση του επενδύει σε ένα ακίνητο σε διαφορετική τιµή από την αξίατου.

17 Στο περιοδικό Property EU Magazine (no.2 Μάρτιος 2009) δηµοσιεύτηκε το άρθρο του Jubi Seebus Crises Exposes Valuation Flaws. Στο άρθρο του αναφέρει την άποψη του Michel Brodtman για το ποια είναι τελικά η δουλειά του εκτιµητή: Our job is not to decide what value should be, but what a buyer is prepared to pay. We re not here to forecast, but to provide a mirror.

18 Ηαγοράτωνακινήτων Οι αγορές γενικά κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις ευρείες µορφές: 1. Η ανταγωνιστική αγορά ή τέλεια αγορά ανταγωνισµού, 2. Η µονοπωλιακή αγορά, 3. Ο µονοπωλιακός ανταγωνισµός, 4. Η ολιγοπωλιακή αγορά.

19 Ανταγωνιστήαγορά Η τέλεια αγορά. Όταν βρίσκονται σε ισορροπία οι δυνάµεις της προσφοράςκαιτηςζήτησης. Ηανταγωνιστικήαγοράπροϋποθέτει: Μεγάλο αριθµό αγοραστών και πωλητών ώστε να είναι αδύνατη η επιρροή τους στην τιµή. Οι αγοραστές επιθυµούν να αγοράσουν στη χαµηλότερη δυνατή τιµή και οι πωλητές επιθυµούν να πουλήσουν στηνυψηλότερηδυνατήτιµή. Οµοιογενή αγαθά. Πλήρης γνώση των συνθηκών της αγοράς και όλων των εναλλακτικών λύσεων. υνατότητα εξαναγκασµού για την εκπλήρωση των συµβατικών υποχρεώσεων από τους συµβαλλόµενους. Ελεύθερηοικονοµία.

20 Μονοπωλιακήαγορά Μονοπωλιακή αγορά είναι η αγορά στην οποία όλη η προσφορά προέρχεται από ένα παράγοντα ο οποίος ελέγχει πλήρως την αγορά και διαµορφώνει την τιµή του προϊόντος κατά το δοκούν. Ειδικά δε όταν δεν υπάρχουν υποκατάσταταπροϊόντα. Π.χ. ΕΗ

21 Μονοπωλιακόςανταγωνισµός Είναι η αγορά στην οποία υπάρχει ικανός αριθµός επιχειρήσεων που διαθέτουν παρεµφερή προϊόντα. Το διαφοροποιηµένο προϊόν διαφοροποιεί στην ουσία την αγορά του τέλειου ανταγωνισµού από την αγορά µονοπωλιακού ανταγωνισµού. Όλα τα άλλα στοιχεία είναιίδια.

22 Ολιγοπώλιο Ολιγοπώλιο είναι η αγορά στην οποία υπάρχει µικρός αριθµός αγοραστών και πωλητών ενός προϊόντος. Όσο ελαττώνεται ο αριθµός των πωλητών ή αγοραστών τόσοµεγαλώνειη διαπραγµατευτικήισχύτους.

23 Ποιοςείναιικανόςνα πραγµατοποιείεκτιµήσεις; Σήµερα µία σωρεία επαγγελµατιών (µηχανικοί, οικονοµολόγοι, µεσίτες, δικηγόροι κλπ) πραγµατοποιούν εκτιµήσεις κάθε µορφής ακινήτου και οποιουδήποτε βαθµού δυσκολίας. Υπάρχει κίνδυνος σ αυτό;

24 Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ικανός εκτιµητής; Πρέπει να διαθέτει εµπειρία στο αντικείµενο που καλείται να εκτιµήσει. Συχνά ένας εκτιµητής εξειδικευµένος σε ένα αντικείµενο αδυνατεί να αναλάβει κάποιας άλλης µορφής εκτίµηση. εν µπορούµε όλοι οι εκτιµητές να εκτιµήσουµε τα πάντα. Ο εκτιµητής πρέπει να αντιλαµβάνεται αν είναι ικανός να αναλάβει εξ ολοκλήρου µία εκτίµηση ή αν χρειάζεται να απευθυνθεί σε βοήθεια από κάποιον άλλο εξειδικευµένο εκτιµητή, µηχανικό, οικονοµολόγο, λογιστή, δικηγόροκλπ.

25 Πρέπει πέρα από την εµπειρία να διαθέτει ακαδηµαϊκές γνώσεις πάνω στην εκτιµητική επιστήµη και να επιµορφώνεταισυνεχώςπάνωστοαντικείµενοτου. Πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσµα της εκτίµηση. Πρέπει να είναι αµερόληπτος και ποτέ να µην λειτουργεί υπέρενόςπελάτη. Πρέπει να έχει ήθος, να είναι έντιµος και άνθρωπος αδιαµφισβήτητου κύρους στην αγορά. Πρέπειναµηνεκτελείεκτιµήσειςκατάπαραγγελία. Να µην συζητά µε τον πελάτη το αποτέλεσµα µιας εκτίµησηςπριντελικώςπαραδοθεί.

26 Πρέπειναµηνσυνδέειτηναµοιβήτουµετοαποτέλεσµα τηςεκτίµησης. Πρέπει να µην λαµβάνει υπόψη απίθανες παραδοχές σταµοντέλαπουακολουθεί. Πρέπει να δέχεται βοήθεια και συστάσεις. Να είναι γνώστης της αγοράς που κινείται. Πρέπει να είναι κοινωνικός µε διευρυµένο κύκλο επαγγελµατιών και να ενηµερώνεται συνεχώς για την πορεία της κτηµαταγοράς, της οικονοµίας, την πολεοδοµική νοµοθεσία κλπ. Ναδιαθέτειεπαγγελµατικήκάλυψη. Ναείναιδιακριτικόςκαιεχέµυθος.

27 Να αποφεύγει την σύγκρουση συµφερόντων. εν µπορεί για παράδειγµα να εκτιµά ένα ακίνητο και για τις δύο πλευρές αλλά πρέπει να εκπροσωπεί έναν πελάτη κάθε φορά..

28 Κατηγορίεςεκτιµητών Οι εκτιµητές διακρίνονται σε τρείς κύριες κατηγορίες: 1. Σε εσωτερικούς εκτιµητές, δηλαδή σε εκτιµητές που έχουν άµεση οικονοµική σχέση ή συµφέρον µε την επιχείρηση του πελάτη. ηλαδή ένας εκτιµητής που εκτιµά για λογαριασµό ενός οίκου ή ένας εκτιµητής που δουλεύει σε µία τράπεζα και ασχολείται µε τα ακίνητα αυτής,

29 2. Σε εξωτερικούς εκτιµητές οι οποίοι δεν έχουν καµία σχέση µε τον πελάτη που τους ανέθεσε την εκτίµηση, 3. Σε ανεξάρτητους εκτιµητές οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχαν καµίας µορφής δοσοληψία µε τον πελάτη.

30 Τα ιεθνήεκτιµητικάπρότυπα Η International Valuation Standards Committee IVSC ( αποτελεί τον φορέα ο οποίος εκδίδει τα ιεθνή Εκτιµητικά Πρότυπα (International Valuation Standards - IVS). Τα πρότυπα δηµιουργήθηκαν από την ανάγκη τυποποίησης-σύγκλισης διεθνώς του τρόπου εκτίµησης των ακινήτων. Είναι απόρροια της διεθνοποίησης των αγορών η οποία ξεκίνησε σταδιακά από το Το 1984 ιδρύθηκε η TIAVSC η οποία το 1994 µετονοµάστηκεσε IVSC.

31 Αποτελεί ένα ανεξάρτητο, µη κερδοσκοπικό, ιδιωτικό οργανισµό ο οποίος εκπροσωπείται σε 52 χώρες από στενά συνεργαζόµενους τοπικούς οργανισµούς. Ο κύριος σκοπός του αποτελεί η τήρηση των διεθνών εκτιµητικών προτύπωνστιςεκτιµήσειςακινήτωνστιςχώρεςαυτές. Τα διεθνή εκτιµητικά πρότυπα έχουν ήδη αναγνωριστεί ως το αποδεκτό πλαίσιο στο οποίο δεσµεύεται η εργασία ενός εκτιµητή από διεθνής οργανισµούς, ιδιωτικές εταιρείες, τραπεζικούς οργανισµούς κλπ. Σε πολλές δε χώρες αποτελούν πια τα εθνικά τους πρότυπα εκτίµησης ακινήτων. Τα διεθνή εκτιµητικά πρότυπα καθορίζουν τις αρχές, την µεθοδολογία και θέτουν τους ορισµούς για την εκτίµηση σωρείας περιουσιακών στοιχείων, ήτοι των ακινήτων

32 του µηχανολογικού εξοπλισµού, των επιχειρήσεων κλπ για τους διάφορους σκοπούς που προαναφέρθηκαν. Για την έκδοση των διεθνών εκτιµητικών προτύπων η επιτροπή λαµβάνει υπόψη της τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για τις εκτιµήσεις ακινήτων για λογιστικές καταστάσεις. Η πρώτη έκδοση τους δηµοσιεύτικε το 1985 και έκτοτε συνεχώςεξειδικεύονταιµενέεςεκδόσεις. Απότην 1 η Ιανουαρίου 2012 έχουντεθείσεισχύταδιεθνή εκτιµητικάπρότυπατου 2011 (IVS 2011).

33 Σύµφωνα µε τον κώδικα δεοντολογίας των IVS οι εκτιµήσεις που γίνονται βάση των προτύπων αυτών πρέπει να πραγµατοποιούνται από εκτιµητές µε επαρκείςγνώσεις, έντιµους, αµερόληπτους, ανιδιοτελείς, µε ξεκάθαρη διατύπωση, χωρίς παραπλανητικά στοιχεία και να αποκαλύπτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και της πηγές ώστε ο πελάτης να κατανοεί πλήρως την έκθεση εκτίµησης. Οι εκτιµητές πρέπει να προωθούν και να υπερασπίζονται οι ίδιοιτουςτοεπάγγελµα.

34 Οι πελάτες πρέπει να δέχονται εκτιµήσεις βάση των IVS µόνο όταν αυτές παράγονται από επαγγελµατίες εκτιµητές κατάλληλα εκπαιδευµένους, οι οποίοι είναι µέληεθνικούφορέα. Οοποίοςφορέαςεπιβάλει: Τητήρησηπροτύπωνκαταλληλότηταςτουεκτιµητή. Την πιστοποίηση της ικανότητας, τυπικών προσόντων καιεπάρκειαςτουεκτιµητή. Κώδικα δεοντολογίας. Τη κατ αλληλη εµπειρία του εκτιµητή. Τα αναγκαία πλαίσια της έκθεσης εκτίµησης.

35 Όταν απουσιάζει ένας αντίστοιχος θεσµός από µία χώρα την ευθύνη την έχει ο πελάτης αναφορικά στην επιλογή του εκτιµητή. Με την πάροδο του χρόνου οι χώρες συµµορφώνονται διαµορφώνονταςκατάλληλουςφορείς.

36 Σηµαντικό ρόλο για τα παραπάνω παίζει η παγκοσµιοποίηση των αγορών και η διακρατική µετακίνηση κεφαλαίων.

37 The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) Η αρχή του ινστιτούτου χρονολογείται περίπου το 1792, αποτέλεσε όµως επίσηµα το Ινστιτούτο Πραγµατογνωµόνων (Institution of Surveyors) το 1868 στη ΜεγάληΒρετανίαµε 49 µέλη. Αποτελεί σήµερα επαγγελµατικό σώµα αναγνωρισµένο στη ΜεγάληΒρετανίακαιδιεθνώςµεπερισσότεροαπό µέλη παγκοσµίως σε 146 χώρες και µαθητευόµενους σε 500 περίπου διαπιστευµένα από το RICS (RICS accredited) πανεπιστηµιακά προγράµµατα προπτυχιακού και µεταπτυχιακού τίτλου. (

38 The Red Book Όλα τα µέλη του RICS είναι υποχρεωµένα να συντάσσουν εκθέσεις εκτίµησης σύµφωνα µε τα περιεχόµενα των Πρoτύπων Εκτίµησης του RICS (RICS Valuation Standards) γνωστό και ως Red Book. Το Red Book καθορίζει το πλαίσιο, τους επαγγελµατικούς κανόνες και πρακτική για την σύνταξη µίας έκθεσης εκτίµησης και παρέχει οδηγίες για την ορθή αποτίµηση ενός περιουσιακού στοιχείου. Ο RICS έχει υιοθετήσει τα διεθνή εκτιµητικά πρότυπα και συµπλέουν µε τα εκτιµητικά πρότυπα του, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές καθώς τα πρότυπα του RICS είναι πιο αυστηρά σε διάφορα σηµεία.

39 Ητελευταίαέκδοσητου Red BookείναιηRICS Valuation Professional Standards 2012 µε ισχύ από 30 Μαρτίου Τα εκτιµητικά πρότυπα του 2012 συµπλέουν µε τα νέα πρότυπα της IVSC. Όλα τα µέλη του RICS είναι υποχρεωµένα από την 30 η Μαρτίου 2012 να συντάσουν εκθέσεις εκτίµησης βάση των νέωνπροτύπων.

40 Τα εκτιµητικά πρότυπα του Red Book καθορίζουν και απαιτούν: Την καταλληλότητα του εκτιµητή αναλόγως την εκτίµηση που καλείται να συντάξει, κρίνοντας τον υπό αντικειµενικά επαγγελµατικά κριτήρια. Την αντικειµενικότητα και ανεξαρτησία του εκτιµητή στην αντιµετώπιση του έργου του. Τη διαφάνεια των συνθηκών στις οποίες λαµβάνει χώρα η σύνταξη µίας έκθεσης εκτίµησης. Τη διαφάνεια αναφορικά στο καθορισµό της βάσης εκτίµησης, συµπεριλαµβανονένου των παραδοχών που καλείται να λάβει υπόψη του ο εκτιµητής. Τα ελάχιστα αποδεκτά πρότυπα απαιτήσεις µίας έκθεσης εκτίµησης.

41 Κατάλληλη και επαρκή δηµοσιοποίηση όλων των σχετικών θεµάτων και σηµείων ώστε ένας «τρίτος» εκτός του εντολέα της εκτίµησης να µπορεί να στηριχθεί µε εµπιστοσύνη σε µία έκθεση βάση των προτύπων του RICS όταν έχει συµφέρων από το αποτέλεσµα αυτής.

42 Μεγάλο βάρος δίνεται από το RICS στο κατά πόσο είναι ικανός και πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ένας εκτιµητής ώστε να αναλάβει τη σύνταξη µίας έκθεσης εκτίµησης. Είναι υποχρεωµένος να κατέχει ανάλογη ακαδηµαική πιστοποίηση και να διαθέτει επαγγελµατική και τεχνική ικανότητα την οποία µπορεί να αποδείξει. Είναι υποχρεωµένος να αποτελεί µέλος επαγγελµατικού σώµατος στη χώρα όπου εργάζεται, το οποίο να διέπεται από κώδικα δεοντολογίας και ηθικούς κανόνες.

43 Είναι υποχρεωµένος να κατέχει µία ελάχιστη πρακτική εµπειρία στη σύνταξη εκθέσεων εκτίµησης. Πρέπει να συµορφώνεται πλήρως µε την εθνική νοµοθεσία που διέπει µια χώρα αναφορικά στην ελάχιστη ικανότητα κριτήρια του εκτιµητή, κατάλληλου για σύνταξη εκθέσεων εκτίµησης.

44 Οι 12 ηθικοίκανόνεςτουεκτιµητή 1. Συµπεριφέρσου µε αξιοπρέπεια, 2. Συµπεριφέρσου µε ακεραιότητα, 3. Κινήσου µε διαφάνεια, 4. Να είσαι υπόλογος για τις όλες τις πράξεις σου, 5. Να γνωρίζεις τις πραγµατικές σου ικανότητες και να µην εργάζεσαι πέραν αυτών, 6. Να είσαι πάντα αντικειµενικός, 7. Συµπεριφέρσου µε σεβασµό προς τρίτους, 8. Αποτέλεσε παράδειγµα πρότυπο προς τρίτους, 9. Να έχεις το θάρρος της γνώµης σου και να την υποστηρίζεις σθεναρά,

45 10. Συµµορφώσου µε τους νόµους και τους κανόνες, 11. Απόφυγε οποιδήποτε σύγκρουση συµφερόντος, 12. Να είσαι εχέµυθος.

46 Προσφοράγιαανάληψη εκτίµησης Ο εκτιµητής πρέπει να στέλνει γραπτή προσφορά στον πελάτη για ανάληψη εκτίµησης η οποία µεταξύ άλλων πρέπει να αναφέρει ρητά τα παρακάτω: Το όνοµα του πελάτη ή της εταιρείας που ζητά την εκτίµηση. Το σκοπό της εκτίµησης, π.χ. για δικαστική διαµάχη, για ΛΠ κλπ. Τοθέµατηςεκτίµησης. Το ακίνητο που εκτιµάται, είδος κλπ. Ποια αξία ζητείται, πχ εµπορική αξία, εύλογη αξία κλπ.

47 Την ηµεροµηνία εκτίµησης. ήλωσηότιµπορείνααναλάβειτηνεκτίµησηκαιότιδεν συντρέχουνλόγοιαπόρριψηςτηςεκτίµησης. Τις µεθοδολογίες που θα χρησιµοποιήσει και βάση ποιον προτύπων. Τις παραδοχές που θα λάβει υπόψη στην εκτίµηση. Τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για την έκβαση της εκτίµησης. Σε ποιο βαθµό επιθυµεί να ερευνήσει το ακίνητο. Να ζητήσει πρόσβαση /συνοδεία από τον πελάτη όπου κρίνει απαραίτητο. Τηναµοιβήτου. Ειδικήφόρµαπαραπόνωναπότονπελάτη.

48 Πηγή: RICS Valuation - Professional 2012, p.23

49 Έκθεσηεκτίµησης Αντίστοιχα µία έκθεση εκτίµησης θα πρέπει κατ ελάχιστον να διαθέτει τα παρακάτω στοιχεία: Τοόνοµατουπελάτη. Τονσκοπότηςµελέτηςεκτίµησης. Το αντικείµενο που εκτιµάται. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον τύπο ενεργητικού ή παθητικού και πως χρησιµοποιείταιή κατατάσσεταιαπότονεντολέα. Την βάση της εκτίµησης. Την ηµεροµηνία της εκτίµησης. Τις παραδοχές που χρησιµοποιούνται στην εκτίµηση.

50 Τις αρχές που βασίστηκε η εκτίµηση. Τους όρους ανάθεσης της έκθεσης, τον βαθµό εµπιστευτικότητας της έκθεσης, τους περιορισµούς στην δηµοσίευση αυτής κλπ. Αν κρίνεται απαραίτητο την νοµισµατική µονάδα που χρησιµοποιείται. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έκθεση εκτίµησης. Αυτοψίατουακινήτουκαισεποιοβαθµόέγινε. ήλωση των εκτιµητικών προτύπων που έλαβε χώρα η έκθεση. Ανάλυση της µεθοδολογίας που χρησιµοποιήθηκε. Τηναξίατουακινήτουαριθµητικάκαιγραπτά. Υπογραφή και ηµεροµηνία.

51 Πηγή: RICS Valuation - Professional 2012, p.40

52 Αξίεςακινήτων Οι πιο συνήθεις αξίες που αναφέρονται στις εκθέσεις εκτίµησης στην Ελλάδα είναι: 1. Η εµπορική αξία (market value), 2. Αξία βάση της υψηλότερης και καλύτερης χρήσης (highest & best use value), 3. Η εύλογη αξία (fair value), 4.ΑποσβεσµένοΚόστοςΑντικατάστασης (DRC), 5. Η µισθωτική αξία (market rent), 6. Η αντικειµενική αξία (Ελλάδα).

53 Σύµφωναµετο Red Book 2012 ηβάσητηςκάθεεκτίµησης είναι: 1.Market Value / ΕµπορικήΑξία 2.Market Rent / ΜισθωτικήΑξία 3.Worth (Investment Value) / Αξίαµίαςεπένδυσης 4.Fair Value / ΕύλογηΑξία

54 Εµπορικήαξία Σύµφωνα µε τα ιεθνή Εκτιµητικά Πρότυπα (IVS) ορίζεται «το εκτιµώµενο ποσό για το οποίο µια ιδιοκτησία θα µπορεί να συναλλαγεί, κατά την κρίσιµη ηµεροµηνία εκτίµησης, µεταξύ ενός πρόθυµου αγοραστή και ενός πρόθυµου πωλητή, σε µία συναλλαγή εντός των πλαισίων της αγοράς µετά από κατάλληλη προώθηση όπου καθένα από τα συµβαλλόµενα µέρη έχει ενεργήσει µε επίγνωση, σωφροσύνη και χωρίς εξαναγκασµό».

55 Αξίαβάσητηςυψηλότερηςκαι καλύτερηςχρήσης Ο όρος υψηλότερη και καλύτερη χρήση (highest & best use) ορίζεται από την IVSC ως «η πιθανότερη χρήση µιας ιδιοκτησίας που είναι φυσικά δυνατή, κατάλληλα δικαιολογηµένη, νόµιµα επιτρεπτή, οικονοµικά εφικτή και οδηγεί στην υψηλότερη αξία της ιδιοκτησίας που εκτιµάται».

56 Εύλογηαξία Ορίζεται ως το εκτιµώµενο ποσό για το οποίο ανταλλάσσεται ένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο µεταξύ συνετών και πρόθυµων µελών, σε συνθήκες αγοράς, χωρίς να υπάρχει ειδικό συµφέρον ή σχέση µεταξύ των εµπλεκόµενωνµελών. Είναιλογιστικήέννοιακαιπεριέχεταιστο ΛΠ 16.

57 Αποσβεσµένοκόστος αντικατάστασης Το ΑΚΑ είναι η διαδικασία εκτίµησης που ακολουθεί ο εκτιµητής ώστε να καταλήξει στην αξία υπάρχουσας χρήσης ή στην αξία στην χρήση σε εξειδικευµένα ακίνητα που σπάνια, ίσως ποτέ, πωλούνται ή µισθώνονται αυτοτελώς στην αγορά. Ίσως µεταβιβασθούν ως τµήµα επιχείρησης. Απουσία αντίστοιχης αγοράς, το ΑΚΑ χρησιµοποιείται για τη παραγωγή ανάλυσης της αγοράς. Είναι λοιπόν ακατάλληλο σαν µεθοδολογία για επενδυτικά ακίνητα ή για ακίνητα πλεονασµατικά σε σχέση µε τις λειτουργικές απαιτήσειςτηςιδιοκτήτριαςεπιχείρησης. Προσοχή! Ο όρος απόσβεση χρησιµοποιείται διαφορετικά στις εκτιµήσεις και διαφορετικά ως λογιστική έννοια.

58 Μισθωτικήαξία Σε αντιστοιχία µε την εµπορική αξία είναι το εκτιµώµενο ποσόγιατοοποίοµιαιδιοκτησίαθαµπορείναµισθωθεί, κατά την κρίσιµη ηµεροµηνία εκτίµησης, µεταξύ ενός πρόθυµου µισθωτή και ενός πρόθυµου εκµισθωτή, σε κατάλληλους όρους µίσθωσης, σε µία συναλλαγή εντός των πλαισίων της αγοράς µετά από κατάλληλη προώθηση όπου καθένα από τα συµβαλλόµενα µέρη έχει ενεργήσει µε επίγνωση, σωφροσύνη και χωρίς εξαναγκασµό.

59 Αξίαεπένδυσης Ηαξίατηςεπένδυσηςκαθορίζεταιαπότα IVS ως: Η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου στον ιδιοκτήτη του ή σε πιθανό αγοραστή µε γνώµονα µία µεµονωµένη επένδυση του ή τους επιχειρησιακούς του στόχους.

60 Ποιοιπαράγοντεςεπηρεάζουντις αξίεςτωνακινήτων? Εθνική οικονοµία Κατάσταση, ηλικία Τοποθεσίαγεωγραφία Νοµική τάξη του ακινήτου Παγκόσµιο οικονοµικό κλίµα Τρέχων µίσθωµα Νοµοθεσία- φορολογικό Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (αρχιτεκτονική, διαρρύθµιση) Η εγγύς κτηµαταγορά Προοπτικές ανάπτυξης µίας περιοχής Τάσεις της µόδας

61 Ποιεςείναιοιµέθοδοι εκτίµησης? Oι µέθοδοι εκτίµησης των ακινήτων είναι οι παρακάτω: 1.Ησυγκριτικήµέθοδος (the comparison approach), 2.Ηµέθοδοςκεφαλαιοποίησηςτηςπροσόδου (Investment method), 3. Η υπολειµµατική µέθοδος (Residual method), 4. Η µέθοδος του υπολειµµατικού κόστους αντικατάστασης (Depreciated Replacement Cost), 5. Η µέθοδος των κερδών (Profits method).

62 Ησυγκριτικήµέθοδος Η εν λόγω µέθοδος στηρίζεται στην ανάλυση πρόσφατων µεταβιβάσεωνπανοµοιότυπωνακινήτωνµετοεκτιµώµενο. Τα συγκριτικά στοιχεία συλλέγονται από τους επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται στην εγγύς κτηµαταγορά. Η σύγκριση των στοιχείων και η ανάλυση των διαφορετικών παραγόντων που επηρρεάζουν τις πραγµατικές αξίες στις οποίες έλαβαν χώρα οι µεταβιβάσεις µας οδηγεί στην εκτίµηση της εµπορικής αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου. Σηµαντικό ρόλο για τη σωστή εκτίµηση ενός περιουσιακού στοιχείου λαµβάνει η αξιοπιστία των πηγών πληροφόρησης µαςκαιηεγκυρότητααυτών.

63 Ηµέθοδοςκεφαλαιοποίησης τηςπροσόδου Χρησιµοποιούνται δύο µεθοδολογίες για την εφαρµογή της: 1.Μέθοδος της άµεσης κεφαλαιοποίησης (Direct Capitalization), 2.Μέθοδος προεξόφλησης µελλοντικών χρηµατικών ροών (Discounted Cass Flows).

64 Άµεσηκεφαλαιοποίηση µισθωµάτων Εφαρµόζεται σε ακίνητα τα οποία δύναται να παράγουν κεφάλαιο (µισθώµατα) στον ιδιοκτήτη τους. Η µέθοδος θεωρεί τη παραδοχή ότι το µίσθωµα λαµβάνεται στο διηνεκές. Από τον υπολογισµό του µισθώµατος R (rent) και ενός εύλογου συντελεστή κεφαλαιοποίησης Υ (yield) προκύπτει η εµπορική αξία V (value)του ακινήτου βάση του τύπου: V=R Y Πολύ σηµαντικό ρόλο στην εκτίµηση έχει ο ορθός υπολογισµός του συντελεστή κεφαλαιοποίησης.

65 Προεξόφλησηµελλοντικών χρηµατικώνροών. Στη περίπτωση όπου δεν υπάρχει ικανός αριθµός συγκριτικών στοιχείων ώστε να προσδιοριστεί η εµπορική αξία µε τη µέθοδο της άµεσης κεφαλαιοποίησης, χρησιµοποιείται η µέθοδος των προεξοφληµένων χρηµατορροών. Η µέθοδος αυτή προτιµάται καθώς υπολογίζει όλα τα έσοδα και έξοδα που προκύπτουν από την επένδυση σε έναακίνητο.

66 Η µέθοδος υπολογίζει τη παρούσα αξία των µελλοντικών εισοδηµάτων από τη µίσθωση του ακινήτου, αφαιρείται η παρούσα αξία των µελλοντικών εξόδων (συντήρηση, ασφάλιστρα, διαχείριση κλπ) για ένα ορισµένο χρονικό διάστηµα της επένδυσης και αθροίζονται µε τη προεξοφληµένη αξία µεταπώλησης του ακινήτου στο τέλος τουχρονικούδιαστήµατοςπουορίστηκε. Το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) υπολογίζεται από τον τύπο του capital asset pricing model (CAPM) ως εξής : R= RFR + RP, όπου RFR είναιτο Risk Free Rate και RP το Risk Premium. Όπου: RFR = 10 year Government Bond Risk Premium = επιπλέων απόδοση που επιθυµεί ο επενδυτής

67 Εναλλακτικά, το προεξοφλητικό επιτόκιο µπορεί να υπολογιστεί από τον τύπο του WACC (Weighted Average Cost of Capital), τοοποίοισούταιµετονεξήςτύπο: Κόστος Ιδίων Κεφαλαίων x Ποσοστό Ιδίων Κεφαλαίων + Κόστος ανεισµού x Ποσοστό ανεισµού x (1-Φορολογικός Συντελεστής). Ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης (exit yield) προκύπτει από τον αρχικό συντελεστή κεφαλαιοποίησης (initial yield) προσαυξηµένο κατά 0,25% µε 0,50% περίπου εξαιτίας της απαξίωσηςτουακινήτουστηδιάρκειατηςεπένδυσης. Initial Yield = Discount Rate + ρυθµό απαξίωσης του ακινήτου ρυθµό αύξησης ενοικίου.

68 Ηυπολειµµατικήµέθοδος Η µέθοδος χρησιµοποιείται κυρίως για την εκτίµηση κενών γηπέδων. Βασίζεται στο σενάριο της βέλτιστης αξιoποίησης ενόςγηπέδου (highest and best use). Υπολογίζει το τίµηµα που προτίθεται να καταβάλει ένας µέσος επενδυτής µε γνώµονα τα ωφέλη από την απόκτηση και αξιοποίηση ενός γηπέδου. Η µέθοδος πραγµατοποιεί µία λεπτοµερή προσέγγιση ολόκληρου του φάσµατος της διαδικασίας αγοράς ενός γηπέδου, ανάπτυξης του σύµφωνα µε το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης, υπολογισµού των εσόδων από τη κεφαλαιοποίηση του τελικού προϊόντος και των εξόδων για τηνκατασκευήαυτού.

69 Λαµβάνει υπόψη τον τραπεζικό δανεισµό και τα τρέχοντα επιτόκια, τα παράπλευρα έξοδα που ακολουθούν την αξιοποίηση ενός ακινήτου, δηλαδή συµβολαιογραφικά έξοδα, αµοιβές µηχανικών, αµοιβές µεσιτών, αστοχίες και απρόβλεπτα κόστη κλπ και συνυπολογίζει το κόστος ευκαιρίας από τη δέσµευση των κεφαλαίων του κατασκευαστή στο συγκεκριµένο έργο. Τέλος υπολογίζει το επιχειρηµατικό και εργολαβικό όφελος ώστε να αποτιµήσει την εµπορική αξία του κενού γηπέδου. Επιγραµµατικά το µοντέλο ακολουθει τη παρακάτω λογική: Gross Development Value (GDV) Total Development Costs Developer s Profits = Residual Value.

70 Ηµέθοδοςτουυπολειµµατικού κόστουςαντικατάστασης Η µέθοδος βασίζεται στη λογική ότι ένας επενδυτής δεν προτίθεται να καταβάλλει για την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου περισσότερα χρήµατα από το κόστος αναπαραγωγής ενός αντίστοιχου ακινήτου µε τα ίδια χαρακτηριστικά στην ίδια θέση. Σύµφωνα µε το RICS η εν λόγω µέθοδος αποτελεί την τελευταία επιλογή του εκτιµητή και µόνο και µόνο όταν δεν µπορεί να εφαρµοστεί καµµία άλλη µέθοδος για την εκτίµηση του ακινήτου. Χρησιµοποιείται σε ειδικής κατηγορίας κτίρια, κτίρια τα οποία δεν διαθέτουν εµπορική χρήση και όταν δεν υπάρχει

71 διαµορφωµένη κτηµαταγορά ανάλογων ακινήτων, ώστε να µπορέσεινααντλήσειπληροφόρηση. ιεθνώς η µέθοδος αντενδείκνυται για εκτιµήσεις ώστε να υπολογιστεί τραπεζική χρηµατοδότηση (υπολογισµός εµπράγµατης εξασφάλισης). Στην Ελλάδα όπου η κτηµαταγορά είναι ατελής και υπάρχει µεγάλη σύγχηση αναφορικά µε τη σωστή µεθοδολογία για την εκτίµηση ενός περιουσιακού στοιχείου η µέθοδος εφαρµόζεται κατά κόρον. Τα δεδοµένα της αγοράς µας δεν επιτρέπουν τον αποκλεισµό της µεθόδου. Η µεθοδολογία της εκτίµησης είναι επιγραµµατικά: Υπολογισµός αξίας γηπέδου (µέθοδος συγκριτικών ή υπολειµµατική µέθοδος) + κόστος κατασκευής αντίστοιχου ακινήτου (αποσβεσµένο βάση 1.της παλαιότητας, 2. του

72 βαθµού όπου είναι παρωχηµένο + 3. βελτιώσεις και τυχών ανακαινίσεις) + υποδοµές (περιβάλλοντας χώρος) = κεφαλαιακήαξίατουακινήτου. Προσοχή! Όταν εφαρµόζεται η µέθοδος το αποτέλεσµα είναι η κεφαλαιακή αξία του ακινήτου και όχι η εµπορική.

73 Ηµέθοδοςτωνκερδών Η µέθοδος εφαρµόζεται περιορισµένα στην Ελλάδα. Χρησιµοποιείται για την εκτίµηση ειδικών ακινήτων των οποίων η εµπορική αξία είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη λειτουργία της επιχείρησης όπου δραστηριοποιείται στο ακίνητο (πχ κινηµατογράφοι). Η αγοραία αξία περιλαµβάνει την υπεραξία που µπορεί να µεταφερθεί κατά την πώληση του ακινήτου, αφαιρείται όµως η υπεραξία που προκύπτει από τη καλή διαχείριση του υπάρχοντος ιδιοκτήτη. Λαµβάνει λοιπόν υπόψη της την εφικτή κερδοφορία µιας επιχείρησης, όχι όµως την υπεραξία από την διαχείριση ενόςσυγκεκριµένουιδιοκτήτη.

74 Η εκτίµηση βασίζεται στη παραδοχή ότι µε τη µεταβίβαση του ακινήτου µεταβιβάζεται επίσης όλος ο εξοπλισµός ώστε να µπορεί να συνεχίσει η υπάρχουσα δραστηριότητα. Οι υπολογισµοί γίνονται βάση των εσόδων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Οι προβλέψεις των κερδών γίνονται βάση των προηγούµενων ισολογισµών της επιχείρησης και έρευνα αγοράς. Οι υπόλοιποι τύποι υπολογίζονται όπως αναφέρθηκαν στη µέθοδοκεφαλαιοποίησηςµισθωµάτων.

75 Βεβαιότητατωνεκτιµήσεων Το RICS στο RICS Professional and Valuation Standards 2012, GN.1 κάνει ξεχωριστή µνεία αναφορικά στη βεβαιότητα που παρέχει µία εκτίµηση στον παραλήπτη. Κάθε έκθεση εκτίµησης συνοδεύεται σε µικρό ή µεγάλο βαθµό από ρίσκο αναφορικά στην ορθότητας των αποτελεσµάτων της. Όλες οι εκτιµήσεις είναι απόψεις εξειδικευµένων επαγγελµατιών του χώρου, διατυπωµένες µε σαφήνεια, αλλά λαµβάνουν υπόψη τους παραδοχές και σε ένα βαθµό

76 υπόκειντε στην υποκειµενικότητα του συντάκτη, µικρή ή µεγάλη. Οι κύριοι παράγοντες που δύναται να επηρρεάσουν την βεβαιότητα µιάς εκτίµησης είναι: 1.Η καταλληλότητα του εκτιµητή, 2.Ηεγγενήςαβεβαιότητα, 3.Οι περιορισµοί στη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών απότονεκτιµητήκαιηαδιάνειαστηαγορά, 4.Η ρευστότητα της αγοράς από τη δραστηριότητα της, 5.Ηαστάθειατηςαγοράς.

77 Σήµερα... Σήµερα η ελληνική κτηµαταγορά ακολουθώντας τα µονοπάτια της υπό ύφεση ελληνικής οικονοµίας αλλά και εξαιτίας της κρίσης του παγκόσµιου χρηµατοπιστωτικού συστήµατος παρουσιάζει µεγάλη αβεβαιότητα για τη πορεία της τόσο βραχυπρόθεσµα όσο και µακροπρόθεσµα. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οι έκτακτες εισφορές, η ασάφεια του φορολογικού συστήµατος και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις δηµιουργεί µεγάλες πιέσεις στις αξίες των ακινήτων οι οποίες παρουσιάζουν ανώµαλες µεταβολέςµεσυνεχήαποπλυθωρισµότους.

ΜΕΘΟΔΟΣ (RESIDUAL METHOD)

ΜΕΘΟΔΟΣ (RESIDUAL METHOD) Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (RESIDUAL METHOD) Θ Ε Ω Ρ Ι Α Κ Α Ι Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Υπολειμματική μέθοδος Η υπολειμματική μέθοδος βασίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Μπακιρτζόγλου, MRICS Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. MSc Urban Real Estate Management & Development

Χαράλαμπος Μπακιρτζόγλου, MRICS Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. MSc Urban Real Estate Management & Development Χαράλαμπος Μπακιρτζόγλου, MRICS Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. MSc Urban Real Estate Management & Development Τι είναι εκτίμηση? Υπάρχουν πολλοί ορισμοί αναφορικά στο τι είναι τελικά ηεκτίμηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ. REV

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ. REV ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ. REV Εκτιμητής μέλος ΕΛ.Ι.Ε. - Σ.ΕΚ.Ε. Μ.Π.Ε. Υπ. Οικονομικών ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η επιλογή της κατάλληλης εκτιμητικής μεθόδου ακινήτων αποτελεί μία «λεπτή» διαδικασία που εξαρτάται κυρίως από τη φύση και τις προοπτικές του κάθε ακινήτου.

Διαβάστε περισσότερα

(cost approach) (Depreciated Replacement Cost Method)

(cost approach) (Depreciated Replacement Cost Method) ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας µηχανικός Α.Π.Θ. ΕκτιµητήςµέλοςΕΛ.Ι.Ε. & Σ.ΕΚ.Ε. Μέθοδος Αποσβεσµένου Κόστους Αντικατάστασης (Depreciated Replacement Cost Method) Σύµφωναµετηµέθοδοαυτήεκτιµάταιηαγοραίααξίατου

Διαβάστε περισσότερα

στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός

στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός Ο Πολύπλευρος ρόλος του Εκτιμητή Μηχανικού στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Το σύνολο των ακινήτων που απαρτίζουν τα χαρτοφυλάκια

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Καρανικόλας Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Νικόλας Καρανικόλας Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. Νικόλας Καρανικόλας Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. ας γνωριστούμε Συμμετέχοντες ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 112 3 1 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 41 20 16 8 6 ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Θ Ε Ω Ρ Ι Α Κ Α Ι Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Συγκριτική Μέθοδος (Comparative method) H Συγκριτική Μέθοδος είναι ίσως η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Θ Ε Ω Ρ Ι Α Κ Α Ι Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Μέθοδος Κεφαλαιοποίησης Εισοδήματος (Income Approach) Τα ακίνητα αγοράζονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Θ Ε Ω Ρ Ι Α Κ Α Ι Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Μέθοδος Αποσβεσμένου Κόστους Αντικατάστασης (ΑΚΑ) (Depreciated Replacement

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Εκτίμηση Ακινήτων με τη Μέθοδο Εισοδήματος με Ανάλυση Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών. Θεσσαλονίκη 2010

Εισαγωγή στην Εκτίμηση Ακινήτων με τη Μέθοδο Εισοδήματος με Ανάλυση Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών. Θεσσαλονίκη 2010 Εισαγωγή στην Εκτίμηση Ακινήτων με τη Μέθοδο Εισοδήματος με Ανάλυση Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών Θεσσαλονίκη 2010 Σπύρος Ράπτης Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΜSc Real Estate

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ. Εκτιμητής μέλος ΕΛ.Ι.Ε. Η Μέθοδος αυτή βασίζεται στην Αρχή ότι η αξία αποκτάται από το Μικτό Κόστος Αντικατάστασης, το οποίο αποσβένεται

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., Δεκέμβριος 2014. Εισαγωγή στις Επενδυτικές Μεθόδους. Χάρης Μπακιρτζόγλου MSc, MRICS

Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., Δεκέμβριος 2014. Εισαγωγή στις Επενδυτικές Μεθόδους. Χάρης Μπακιρτζόγλου MSc, MRICS Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., Δεκέμβριος 2014 Εισαγωγή στις Επενδυτικές Μεθόδους Χάρης Μπακιρτζόγλου MSc, MRICS Τι είναι εκτίμηση; Εκτίμηση είναι η τέχνη ή επιστήμη αποτίμησης της αξίας ενός κινητού ή ακίνητου περιουσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα: Βάσεις Εκτίμησης

Παράρτημα: Βάσεις Εκτίμησης Παράρτημα: Βάσεις Εκτίμησης Γενικοί Βασικοί Όροι Έκθεσης Εκτίμησης Η ΝΑΙ Hellas/AVENT AE για την παροχή των εκτιμητικών/συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρείχε διέπεται από τις ακόλουθες υποθέσεις, περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

επιπτώσεις της : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11)

επιπτώσεις της : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11) εκτίµηση & πολεοδοµικόςέλεγχος ήαλλιώς η ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ καιοι επιπτώσεις της στην ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΡΟΣΟΧΗ : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11) ΠΑΠΩΤΗΣ ΑΡΗΣ Αγρ. Τοπογράφος µηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΟΙ κυριότερες από τις αιτίες για τις οποίες πραγματοποιούνται οι εκτιμήσεις η οι γνωματεύσεις από έναν κατάλληλο εκτιμητικό φορέα η έναν

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική μέθοδος. 5.1. Γενικά

Συγκριτική μέθοδος. 5.1. Γενικά 5 Συγκριτική μέθοδος 5.1. Γενικά Η συγκριτική μέθοδος εκτίμησης ακινήτων είναι η πιο βασική μέθοδος εκτίμησης της αξίας των ακινήτων. Θεωρείται η μητέρα όλων των μεθόδων εκτίμησης και συνηθίζεται να εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

14 η Μαρτίου Προκειμένου να καταλήξουμε στην άποψή μας μελετήσαμε τα παρακάτω :

14 η Μαρτίου Προκειμένου να καταλήξουμε στην άποψή μας μελετήσαμε τα παρακάτω : Προς τo: 1. Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΙΟΥΝΙΜΠΡΕΪΝ (Unibrain) Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Λογισμικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πολλαπλών Χρήσεων 2. Διοικητικό Συμβούλιο της Hellas on Line Ανώνυμη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ. Εκτιμητής μέλος ΕΛ.Ι.Ε. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ Αντικείμενο της εκτίμησης αποτελεί το περιουσιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις 31 Μαρτίου 2007 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

IAS 16 Property, Plant and Equipment

IAS 16 Property, Plant and Equipment ΛΠ 16 Ενσώµατα Πάγια ΛΠ 40 Επενδύσεις σε Ακίνητα IAS 16 Property, Plant and Equipment IAS 40 Investment Property 2 Σχετικά Πρότυπα Τα ενσώµατα πάγια είναι αντικείµενο των ΛΠ : ΛΠ 16 «Ενσώµατα πάγια» (Property,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Ενσώματα Πάγια Επενδύσεις σε Ακίνητα (ΔΛΠ 40), Πάγια Κατεχόμενα προς Πώληση & Διακοπείσες Εκμεταλλεύσεις (ΔΠΧΑ 5) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Επενδύσεις σε Ακίνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 40 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής

ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 40 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 40 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΣΚΟΠΟΣ Καθορισμός λογιστικού χειρισμού των επενδύσεων σε ακίνητα και των σχετικών απαιτούμενων γνωστοποιήσεων. Ειδικότερα:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2017 Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) Νίκος Χατζητσόλης Μέλος ΤΕΕ, FRICS, CRE Διευθύνων Σύμβουλος ΑΞΙΕΣ Α.Ε. Μέλος του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1: Ιστορική προσέγγιση της οικονομικής θεωρίας και της έννοιας της προσόδου. Το υπόβαθρο των εκτιμήσεων στο σκηνικό του χθες

Περιεχόμενα. 1: Ιστορική προσέγγιση της οικονομικής θεωρίας και της έννοιας της προσόδου. Το υπόβαθρο των εκτιμήσεων στο σκηνικό του χθες Περιεχόμενα Εισαγωγή.................................................................. xiii 1: Ιστορική προσέγγιση της οικονομικής θεωρίας και της έννοιας της προσόδου. Το υπόβαθρο των εκτιμήσεων στο σκηνικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τους σκοπούς του Κανονισμού του Χ.Α. (σημείο 4.1.4.1.) των Συγχωνευόμενων Εταιρειών

Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τους σκοπούς του Κανονισμού του Χ.Α. (σημείο 4.1.4.1.) των Συγχωνευόμενων Εταιρειών Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τους σκοπούς του Κανονισμού του Χ.Α. (σημείο 4.1.4.1.) των Συγχωνευόμενων Εταιρειών ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ BLUE STAR ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SUPERFAST

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Διημερίδα 23 & 24 Ιουνίου 2017 Θωμάς Ζιώγας MRICS, REV 23 Ιουνίου 2017 Πόσα cm 2 έχει ένα m 2 ; Είναι ένα m 2 το ίδιο παντού; Είναι ένα m 2 κτιρίου το ίδιο παντού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο X. Χρηµατοοικονοµική Λογιστική & ιοίκηση Ισολογισµοί & Αποτελέσµατα Χρήσης

Κεφάλαιο X. Χρηµατοοικονοµική Λογιστική & ιοίκηση Ισολογισµοί & Αποτελέσµατα Χρήσης Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο X Χρηµατοοικονοµική Λογιστική & ιοίκηση Ισολογισµοί & Αποτελέσµατα Χρήσης Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2005 ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

11.2.2 Είδη δαπανών. Μιχάλης Δούμπος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης mdoumpos@dpem.tuc.

11.2.2 Είδη δαπανών. Μιχάλης Δούμπος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης mdoumpos@dpem.tuc. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

«ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της σύμφωνα με το άρθρο 69 4 του κ.ν. 2190/1920 και το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Πληροφορίες

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Πληροφορίες ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Πληροφορίες 30 Σεπτεμβρίου 2007 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 1 1. Ποιες είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται με βάση τις διατάξεις του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (ΕΓΛΣ) από αυτές που καταρτίζονται σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μισθώσεις ΔΛΠ 17. Leases IAS 17

Μισθώσεις ΔΛΠ 17. Leases IAS 17 Μισθώσεις ΔΛΠ 17 Leases IAS 17 Σκοπός Καθορισμός λογιστικών πολιτικών και χειρισμών για τις μισθώσεις από εκμισθωτές και μισθωτές Γνωστοποιήσεων για τις μισθώσεις στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΩΚΕΑΝΟΣ Α.Τ.Ο.Ε.Ε. ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΜΑΙΟΣ 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. σαν σύνολο πωλήσεων ΣΠ εννοούμε τα συνολικά έσοδα από την διάθεση πώληση του ακινήτου μετά την ανάπτυξη - αξιοποίησή του

1. σαν σύνολο πωλήσεων ΣΠ εννοούμε τα συνολικά έσοδα από την διάθεση πώληση του ακινήτου μετά την ανάπτυξη - αξιοποίησή του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΕ / ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Υπολειμματική Μέθοδος ή μέθοδος αντιπαροχής (Residual Method) Α. ΓΕΝΙΚΑ Η υπολειμματική μέθοδος είναι μία από τις βασικές μεθόδους εκτίμησης των παγίων και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ / ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ Συνολική έκταση του

Διαβάστε περισσότερα

Επιτρέπεται η χρήση απλών αριθμομηχανών (calculators).

Επιτρέπεται η χρήση απλών αριθμομηχανών (calculators). Expert Valuer Real Estate Property Sample Paper [Part B oly] Αυτό το έγγραφο πρέπει να επιστραφεί με την εργασία του υποψηφίου, διαφορετικά η εγγραφή του θα ακυρωθεί και δε θα εκδοθεί αποτέλεσμα. Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων

ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων Υπερπροσφορά ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «υπερπροσφορά» (Investopedia) Η υπερβολική ποσότητα ενός αγαθού ή µιας υπηρεσίας. Η Υπερπροσφορά προκύπτει,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΠΑΡΗΣ Γεν. Γραµµατέας Ε ΤΕΕ/ΤΚΜ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ

ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΠΑΡΗΣ Γεν. Γραµµατέας Ε ΤΕΕ/ΤΚΜ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΠΑΡΗΣ Γεν. Γραµµατέας Ε ΤΕΕ/ΤΚΜ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Είναι γνωστό σε όλους ότι τα ιδιωτικά έργα αποτελούν για χρόνια στη χώρα µας, την ατµοµηχανή της Ελληνικής οικονοµίας. H άνοδος της

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 08.04.2019 Μέθοδος Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Παραδοχές Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές Η επιχείρηση αξίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π. Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ατομικές Οικονομικές Kαταστάσεις 30 Ιουνίου 2007 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία)

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Σύνοψη Αναφορικά με την υπόθεση που μας ανατέθηκε από τον εντολέα μας (όνομα) του (όνομα πατρός) και της (όνομα μητρός) σχετικά με την αγορά ακινήτου στην θέση (τοποθεσία)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation) 9.1. Εισαγωγή Μέχρι τώρα αναφερθήκαµε στο κόστος κεφαλαίου µε τη γενικότερη µορφή του και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ιδάσκοντες: ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Υ Ε Κ Τ Ι Μ Η Τ Η / Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Δ Ε Ο Ν Τ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Με την Παράγραφο Γ του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων και λοιπών συνολικών εσόδων 1 Ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης 2

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής

Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής Καθορισµός του λογιστικού χειρισµού των ενσώµατων παγίων και θεµάτων όπως: αναγνώριση προσδιορισµός της λογιστικής τους αξίας αποσβέσεις ζηµίες αποµείωσης ιάκριση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΛΥ Α ΑΕ. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα

ΙΛΥ Α ΑΕ. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα ΙΛΥ Α ΑΕ Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Περιόδου 1 ης Ιανουαρίου 2006 έως 31 ης Μαρτίου 2006 σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα Βεβαιώνεται ότι οι συνηµµένες Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση κατ άρθρο 289 του Κανονισµού του Χ.Α.

Έκθεση κατ άρθρο 289 του Κανονισµού του Χ.Α. Έκθεση κατ άρθρο 289 του Κανονισµού του Χ.Α. Του ιοικητικού Συµβουλίου της ανώνυµης εταιρείας µε την επωνυµία «ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩ- ΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ» ΠΡΟΣ Τη Γενική Συνέλευση των µετόχων αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ - ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ποια είναι τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Επιμέτρηση παγίων περιουσιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Η µεθοδολογία αποτίµησης µιας Εταιρίας Ακίνητης Περιουσίας εφαρµόζεται στη βάση της εναλλακτικής µορφής επένδυσης. Ο αναλυτής ή ο εκτιµητής «αντιµετωπίζει» την Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 01.04.2019 ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ισολογισμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διέπεται από τους κανόνες του φορολογικού νόμου. Τις περισσότερες φορές όμως ο ισολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα Ενότητα # 8: Μισθώσεις ΔΛΠ 17 Μαρία Ροδοσθένους Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραµµατεία Εµπορίου /νση Α.Ε. & Πίστεως. Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2006

Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραµµατεία Εµπορίου /νση Α.Ε. & Πίστεως. Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2006 Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραµµατεία Εµπορίου /νση Α.Ε. & Πίστεως Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ της καθαρής θέσης και της αξίας εκάστης µετοχής της ανώνυµης εταιρείας µε την επωνυµία

Διαβάστε περισσότερα

1. Στοιχεία Ισολογισµού Εταιρείας της 31 Μαρτίου ΣTOIXEIA IΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ποσά εκφρασµένα σε ευρώ) Ε Ν Ε Ρ Γ Η T Ι Κ Ο Πάγια

1. Στοιχεία Ισολογισµού Εταιρείας της 31 Μαρτίου ΣTOIXEIA IΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ποσά εκφρασµένα σε ευρώ) Ε Ν Ε Ρ Γ Η T Ι Κ Ο Πάγια ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΦΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 -

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 - ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/share) προ αναβαλλόμενης φορολογίας: ετήσια μείωση 2% σε 19,97 Έσοδα:

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. 1. Όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της λειτουργίας του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος της Εταιρείας μας δεν μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

(cost approach) 2/11/07 2

(cost approach) 2/11/07 2 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Μαριάνα Γκόγκου Αρχιτέκτονας µηχανικός Α.Π.Θ. ΕκτιµητήςµέλοςΕΛ.Ι.Ε. & Σ.ΕΚ.Ε. π.χ. ΑΚΙΝΗΤΟ: Βιοµηχανοστάσιοεπιφανείας 1.763,50 µ2 επίγηπέδου 2.800 µ2 επί της οδού xxx του Παραρτήµατος της ΒΙ.ΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα εκτίμησης επενδύσεων. Κριτήρια επενδύσεων. Μοντέλα εκτίμησης επενδύσεων

Μοντέλα εκτίμησης επενδύσεων. Κριτήρια επενδύσεων. Μοντέλα εκτίμησης επενδύσεων Μοντέλα εκτίμησης επενδύσεων Κριτήρια επενδύσεων Accounting rate of return Economic Value Added (EVA) Payback Net Present Value (NPV) Internal Rate of Return (IRR) Profitability Index (PI) 2 Μοντέλα εκτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Διοικητική Λογιστική Λογιστική Εταιρειών Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης & Δημήτριος Μπάλιος Σημειώσεις με θέμα την 1 η ομάδα του

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Θ. ΑΡΙΔΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση)

Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση) Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση) Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να παρουσιάσουμε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης, θέτοντας και απαντώντας τα πιο συνήθη ερωτήματα, ώστε να τον κάνουμε φιλικότερο

Διαβάστε περισσότερα

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Ε. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ Α.Ε. ΑΦΜ: 094055139, ΓΕΜΗ:122055948000 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31.12.2015 2015 2014 Mη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Έναρξη κάλυψης

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Έναρξη κάλυψης 28 Μαΐου 2010 ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Έναρξη κάλυψης Τιμή κλεισίματος στις 27/05/2010 4,70 Τιμή στόχος 5,75 Προηγούμενη τιμή αποτίμησης Δεν υπήρχε Τιμή αγοράς σε σχέση με την αποτίμηση Υποτιμημένη Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ προς τους κ.κ Μετόχους της Εταιρίας ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Για την Εταιρική χρήση που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2016 (διαχείριση από 1 η Ιανουαρίου έως 31 η Δεκεμβρίου 2016)

Διαβάστε περισσότερα

Λογ ο ι γ σ ι τι τ κ ι έ κ ς αρχές κ ι µέθ έ ο θ δοι ( cco c un u t n i t n i g Pol o i l c i i c e i s)

Λογ ο ι γ σ ι τι τ κ ι έ κ ς αρχές κ ι µέθ έ ο θ δοι ( cco c un u t n i t n i g Pol o i l c i i c e i s) ΛΠ 8 Λογιστικές αρχές, µεταβολές στις λογιστικές εκτιµήσεις και λάθη IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors Ο σκοπός αυτού του Προτύπου είναι να προδιαγράψει τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ PRO FORMA ΧΡΗΣΗΣ 2005

ΣΥΝΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ PRO FORMA ΧΡΗΣΗΣ 2005 ΣΥΝΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ PRO FORMA ΧΡΗΣΗΣ 2005 Οι συνενωμένες (Pro Forma) οικονομικές πληροφορίες που ακολουθούν έχουν προετοιμαστεί για επεξηγηματικούς και μόνο λόγους, για να παρέχουν τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων

Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων Σύµφωνα µε τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόµου καθιερώνονται στην Ελλάδα νέα Λογιστικά Πρότυπα τα οποία ονοµάζονται «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.)»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ASSET MANAGEMENT Α.Ε..Α.Κ»

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ASSET MANAGEMENT Α.Ε..Α.Κ» ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ASSET MANAGEMENT Α.Ε..Α.Κ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ 14ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτίμηση επιχειρήσεων

Η αποτίμηση επιχειρήσεων Η αποτίμηση επιχειρήσεων Εισαγωγικές έννοιες ιώπη Ευαγγελία Αποτίμηση ορισμός Η αποτίμηση των επιχειρήσεων εν μέρει είναι τέχνη, αν και από κάποιους προτιμάται ο όρος «κρίση και εν μέρει επιστήμη». (Link,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος. IAS 12 Income Taxes

ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος. IAS 12 Income Taxes ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος 2 1Σκοπός Σκοπός αυτού του Προτύπου είναι να καθορίσει τον λογιστικό χειρισµό των φόρων εισοδήµατος. Το προέχον θέµα στη λογιστική των φόρων εισοδήµατος είναι το πώς θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Πάγια περιουσιακά στοιχεία 1 Μη κυκλοφορούντα ή πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία: προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Ανάλυση Επενδύσεων Έργων Α.Π.Ε.

Οικονομική Ανάλυση Επενδύσεων Έργων Α.Π.Ε. Οικονομική Ανάλυση Επενδύσεων Έργων Α.Π.Ε. υρτώ Θεοφιλίδη - Χημικός Μηχανικός, MSc (Εργαστήριο Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων) άρης Ανδρεοσάτος Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc (Τμήμα Ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του Χρήµα ιδακτικοί στόχοι Κατανόηση της λειτουργίας του χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος σε µια οικονοµία. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος 2014-2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος 2014-2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 3.) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Α.Α.Δράκος 2014-2015 Α. Εισαγωγικά Oι Καθαρές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ B. Αυτός ο οδηγός έχει συνταχθεί από ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία τρίτου µέρους ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Δεκέµβριος 2018 Οι πιο κάτω πληροφορίες αποτελούν ένα οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...13 ΜΕΡΟΣ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;... 19 Το διευθυντικό στέλεχος ως αντιπρόσωπος...22 Ο κίνδυνος σε σχέση με τα κέρδη...24 Βασικές δεξιότητες της χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος προτείνει την έγκριση των Οικονοµικών Καταστάσεων της 31/12/2008 και των αποτελεσµάτων της χρήσης αυτής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος προτείνει την έγκριση των Οικονοµικών Καταστάσεων της 31/12/2008 και των αποτελεσµάτων της χρήσης αυτής. -ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ 10ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οι φορείς της δεν φέρουν προσωπική ευθύνη για τις υποχρεώσεις της εταιρίας. Η εταιρική ιδιότητα είναι ενσωματωμένη σε μετοχές, οι οποίες μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 31 ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E 1. Άρθρο 29 παρ. 3(α-ε): Βασικές πληροφορίες της οντότητας. Επωνυµία: ΝΤΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσώµατο ή Άυλο πάγιο

Ενσώµατο ή Άυλο πάγιο ΛΠ 17 1 Τι είναι µίσθωση; Γιατί η λογιστική των µισθώσεων είναι σηµαντική Η ουσία πάνω από τον τύπο ΛΠ 17 2 Χρηµατοδοτικές και Λειτουργικές Ποιος φέρει του κινδύνους και τα οφέλη της ιδιοκτησίας; Χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ της 31 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ της 31 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ της 31 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»

-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ» -ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ 9ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητα: ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Αντικείμενο της ΧΛ Πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες για αξία χρήματος και επενδύσεις. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Παν.

Βασικές έννοιες για αξία χρήματος και επενδύσεις. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Παν. Βασικές έννοιες για αξία χρήματος και επενδύσεις Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Παν. Πειραιώς Βασικοί Ορισμοί Διαχρονική Αξία Χρήματος Το χρήµα έχει δύο

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Π.Σ.Ε. Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6

Υ.Π.Σ.Ε. Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6 Υ.Π.Σ.Ε Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6 1 Λογιστική υλικών πάγιων στοιχείων Σύγκριση των μεθόδων απόσβεσης Κάθε μέθοδος είναι αποδεκτή γιατί αναγνωρίζει την μείωση της υπηρεσίας του παγίου με ένα λογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π.

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έννοια του ισολογισμού Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αποτελείται από εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε. Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την επιλογή Συμβούλου που θα παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προεπιλογή ακινήτων του Δημοσίου για αξιοποίηση τους από την Εταιρεία Ακινήτων του

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #2: Ισολογισμός Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος (μισθωτής) έναντι ενοικίου τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών. Ενδιάμεσες συνοπτικές Οικονομικές καταστάσεις για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005.

REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών. Ενδιάμεσες συνοπτικές Οικονομικές καταστάσεις για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005. REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005. Περιεχόμενα Ισολογισμός... 3 Κατάσταση αποτελεσμάτων... 5 Κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων... 6 Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Ενσώματα Πάγια Μεταγενέστερη Αποτίμηση (ΔΛΠ 16), Ζημίες Απομείωσης (ΔΛΠ 36) και Επιχορηγήσεις (ΔΛΠ 20) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Αποτίμηση Παγίων μετά την Αρχική

Διαβάστε περισσότερα