Α ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Α1 Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Α1 Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης"

Transcript

1 1 Α ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Α1 Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης 1. Ο κ. Γιάννης έδωσε και αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ξόδεψε για την επισκευή του Θέλει να κερδίσει Πόσο πρέπει να το πουλήσει; Απάντηση: 2. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις και εσύ ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς το ποσό του κέρδους. Απάντηση :.

2 2 3. Ένας έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αγόρασε ένα αυτοκίνητο. Ξόδεψε για την επισκευή του Το πούλησε και κέρδισε Πόσο το είχε αγοράσει; Απάντηση :.. 4. Οι εισπράξεις ενός κινηματογράφου ήταν την Παρασκευή 3.560, το Σάββατο 980 λιγότερα από την Παρασκευή και την Κυριακή 370 περισσότερα από την Παρασκευή. Πόσες ήταν οι συνολικές εισπράξεις του κινηματογράφου; Απάντηση:

3 3 5. Σε μια εκπαιδευτική περιφέρεια λειτουργούν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία. Το α έχει 235 μαθητές και το β 49 περισσότερους από το α. Το γ έχει 18 λιγότερους από το α. Το δ έχει όσους το β και γ μαζί. Πόσους μαθητές έχουν και τα τέσσερα σχολεία; Απάντηση : 6. Ένα υπεραστικό λεωφορείο που εκτελεί τη διαδρομή Γιάννενα-Ηγουμενίτσα, εισέπραξε σε τέσσερις ημέρες Την πρώτη ημέρα εισέπραξε και τη δεύτερη 190 λιγότερα από την πρώτη. Την τρίτη ημέρα εισέπραξε 540 λιγότερα από την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα μαζί. Πόσα χρήματα εισέπραξε την τέταρτη ημέρα; Απάντηση :

4 4 7. Η απόσταση Αθήνα-Αλεξανδρούπολη είναι 859 χιλιόμετρα. Η απόσταση Αθήνα- Λαμία είναι 214 χλμ., Λαμία-Λάρισα 64 χλμ. λιγότερα από την απόσταση Αθηνών- Λαμίας και Λάρισα-Θεσσαλονίκη 154 χλμ. Πόσα χλμ. είναι η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη; Απάντηση :. 8. Ένας έμπορος αγόρασε κιλά αλεύρι. Πούλησε τη μία ημέρα 350 κιλά και εισέπραξε 385, τη δεύτερη ημέρα 560 κιλά και εισέπραξε 616 και την τρίτη 420 και εισέπραξε 462. Πόσα κιλά του έμειναν απούλητα; Πόσο πρέπει να τα πουλήσει για να εισπράξει συνολικά ; Απάντηση:

5 5 9. Ο πατέρας αγόρασε μια βιντεοκάμερα. Έδωσε και πήρε ρέστα 320.Ο έμπορος όμως από λάθος του έδωσε 150 λιγότερα. Πόσο έκανε η βιντεοκάμερα και πόσα ρέστα έπρεπε να πάρει; Απάντηση : 10. Οι 560 εργαζόμενοι ενός εργοστασίου εργάζονται σε τρεις βάρδιες. Στην α και β βάρδια εργάζονται 400 και στη β και γ βάρδια 410. Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε κάθε βάρδια; Απάντηση:

6 6 Α2 Προβλήματα πολλαπλασιασμού και διαίρεσης 1. Μια οικογένεια ξοδεύει 960 το μήνα. Πόσα ξοδεύει το χρόνο; Πόσα αναλογούν την ημέρα; (1 έτος=360 ημέρες) Απάντηση 2. Ένας υδραυλικός για εργασία 5 ημερών παίρνει 160. Εργάστηκε 24 ημέρες. Πόσα χρήματα θα πάρει; Απάντηση :

7 7 3. Μια εταιρεία αγόρασε 12 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο κάθε ένας κόστιζε Το ποσό συμφωνήθηκε να εξοφληθεί σε 25 μηνιαίες δόσεις. Πoιο ήταν το ποσό της κάθε δόσης; Απάντηση :. 4. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο πρόβλημα όπου θα ζητάς τον αριθμό των υπολογιστών που αγοράστηκαν. Απάντηση :..

8 8 5. Ο πατέρας και τα 5 αδέρφια της Αρετής εργάστηκαν σ ένα χωράφι 12 στρεμμάτων μαζεύοντας πατάτες. Η αμοιβή τους ήταν 180 κιλά πατάτες ανά στρέμμα. Στη συνέχεια πούλησαν τις πατάτες σε λαϊκές αγορές προς 70 λεπτά το κιλό. Πόσα χρήματα εισέπραξαν; Αν εργάστηκαν στο χωράφι 6 μέρες, πόσο ήταν το ημερομίσθιο του καθενός; Απάντηση : 6. Σ ένα εργοστάσιο εργάζονται 85 ειδικευμένοι και 133 ανειδίκευτοι εργάτες. Το ημερομίσθιο του κάθε ειδικευμένου εργάτη είναι 55. Στο τέλος του μήνα το λογιστήριο πλήρωσε για όλους Πόσο είναι το ημερομίσθιο του κάθε ανειδίκευτου εργάτη; (1 μήνας=25 εργάσιμες ημέρες) Απάντηση :

9 9 7. Ένας έμπορος πούλησε 25 παντελόνια και εισέπραξε τα ίδια χρήματα που εισέπραξε από την πώληση 35 υποκαμίσων τα οποία πουλούσε προς 45 το ένα. Πόσο πουλούσε το ένα παντελόνι; Απάντηση :.. 8. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς τον αριθμό των παντελονιών που πούλησε. Απάντηση :

10 10 9. Ένας τυροπώλης αγόρασε 95 κιλά τυρί και έδωσε 475. Όταν το πούλησε αγόρασε 8 βαρέλια με τυρί ίδιας αξίας που το καθένα περιείχε 72 κιλά τυρί. Πόσα χρήματα έδωσε; Απάντηση : 10. Ένας έμπορος αγόρασε 8 δωδεκάδες πουκάμισα. Πούλησε τα 60 πουκάμισα και εισέπραξε Πόσα χρήματα θα εισπράξει αν πουλήσει όλα τα πουκάμισα: Απάντηση :

11 11 Α3 Προβλήματα τεσσάρων πράξεων Α ομάδα 1. Η Γεωργία αγόρασε ένα στερεοφωνικό συγκρότημα. Εδωσε προκαταβολή ένα ποσό και το υπόλοιπο το ξόφλησε σε 9 μηνιαίες δόσεις των 85 η καθεμία. Η αξία του στερεοφωνικού ήταν 940. Πόση ήταν η προκαταβολή που είχε δώσει; Απάντηση : 2. Η απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις είναι 650 χιλιόμετρα. Ένα αυτοκίνητο ξεκίνησε από τη μια πόλη και σε 3 ώρες διάνυσε ένα μέρος της απόστασης, με μέση ωριαία ταχύτητα 75 χλμ. την ώρα. Ποια πρέπει να είναι η μέση ωριαία ταχύτητά του, ώστε να διανύσει την υπόλοιπη απόσταση σε 5 ώρες; Απάντηση :

12 12 3. Ένας κρεοπώλης πούλησε 36 κιλά μοσχαρίσιο κρέας με 8 το κιλό και 45 κιλά χοιρινό. Με τα χρήματα που εισέπραξε αγόρασε 67 κιλά αρνίσιο κρέας με 9 το κιλό. Πόσο πουλούσε το χοιρινό κρέας; Απάντηση :.. 4. Η κ. Δήμητρα αγόρασε 8 κιλά καρύδια και 6 κιλά κάστανα και έδωσε 68. Τα καρύδια ήταν φθηνότερα κατά 2 το κιλό. Πόσο αγόρασε τα καρύδια και πόσο τα κάστανα; Απάντηση :

13 13 5. Ένας μανάβης αγόρασε 16 τελάρα κάστανα με 5 το κιλό και τα πούλησε με 3 το κιλό. Ζημιώθηκε 384. Πόσα κιλά κάστανα είχε το κάθε τελάρο; Απάντηση : 6. Τα μηνιαία έσοδα από την εργασία του πατέρα είναι και της μητέρας 165 λιγότερα. Ξοδεύουν για φαγητό 485 το μήνα, για άλλα έξοδα και για ένα δάνειο 325. Πόσα χρήματα αποταμιεύουν σε ένα έτος; (1 έτος=12 μήνες) Απάντηση :

14 14 7. Σ ένα καταυλισμό έχουν στηθεί 48 σκηνές και διαμένουν 330 άτομα. Στις 16 σκηνές διαμένουν από 7 άτομα και στις 19 από 6. Πόσα άτομα διαμένουν στις υπόλοιπες σκηνές; Απάντηση :.. 8. Στον ίδιο καταυλισμό υπάρχουν 12 φορτηγάκια με καρπούζια, πεπόνια και πατάτες. Το συνολικό βάρος των εμπορευμάτων είναι κιλά. Τα 4 από τα φορτηγάκια έχουν από 750 κιλά καρπούζια, τα 3 από 680 κιλά πεπόνια και τα υπόλοιπα πατάτες. Πόσα κιλά πατάτες, κατά μέσο όρο, μεταφέρει το καθένα από τα υπόλοιπα φορτηγάκια; Απάντηση :

15 15 9. Η Στέλλα αγόρασε μια φούστα και μια μπλούζα και πλήρωσε 120. Η φούστα ήταν 12 ακριβότερη από την μπλούζα. Πόσο πλήρωσε για το κάθε είδος; Απάντηση : 10. Μια οικογένεια έχει χρέος από την αγορά σπιτιού. Αν το μηνιαίο εισόδημά της είναι και ξοδεύει 26 την ημέρα για φαγητό και 480 το μήνα για άλλα έξοδα, σε πόσους μήνες θα ξοφλήσει το χρέος της; Απάντηση :

16 Δύο αδέλφια κληρονόμησαν κάποιο ποσό. Ο ένας πήρε και ο άλλος Πόσα πρέπει να δώσει ο ένας στον άλλον, ώστε να έχουν το ίδιο ποσό; Απάντηση : 12. Ένα σχολείο έχει 304 μαθητές. Τα κορίτσια είναι περισσότερα από τα αγόρια και χρειάζονται 18 επιπλέον θρανία απ όσα χρειάζονται τα αγόρια. Πόσα είναι τα αγόρια και πόσα τα κορίτσια; ( Σε κάθε θρανίο κάθονται 2 μαθητές ) Απάντηση :

17 Οι μαθητές ενός σχολείου είναι 399. Τα αγόρια σχηματίζουν 46 τετράδες. Πόσες πεντάδες σχηματίζουν τα κορίτσια; Απάντηση : 14. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς τον αριθμό των τετράδων που θα σχηματίζουν τα αγόρια. Απάντηση :..

18 Ένας έμπορος πούλησε 68 παντελόνια και εισέπραξε Ζημιώθηκε 816. Πόσο είχε αγοράσει το καθένα; Πόσο ζημιώθηκε από το καθένα; Απάντηση : 16. Ο ίδιος έμπορος αγόρασε 84 πουκάμισα και έδωσε Τα πούλησε με κέρδος Πόσο πουλούσε το κάθε πουκάμισο και πόσο κέρδιζε από το καθένα; Απάντηση :

19 Ο κ. Περικλής αγόρασε ένα καινούριο αυτοκίνητο αξίας Για να το πληρώσει πούλησε το παλιό του αυτοκίνητο και έδωσε αυτό το ποσό μαζί με άλλα ως προκαταβολή. Τα υπόλοιπα συμφώνησε να τα πληρώσει σε 14 ισόποσες δόσεις. Πόσο θα πληρώνει την κάθε δόση; Απάντηση : 18. Ένας παραγωγός έφερε στη λαϊκή αγορά 360 κιλά ελιές. Πούλησε τη μισή ποσότητα με 3 το κιλό. Απ όλες τις ελιές εισέπραξε Πόσο πουλούσε το κιλό την υπόλοιπη ποσότητα; Απάντηση :

20 Ένας πλανόδιος έμπορος είχε στην καρότσα του φορτηγού του 35 χαλιά της ίδιας αξίας και 39 κιλίμια. Πούλησε στο πανηγύρι 26 χαλιά και εισέπραξε όσα θα εισέπραττε αν πουλούσε όλα τα κιλίμια. Η αξία των υπόλοιπων χαλιών ήταν 810. Πόσο πουλούσε το κάθε χαλί και πόσο το κάθε κιλίμι; Απάντηση : 20. Ένας άλλος πλανόδιος έμπορος είχε στο φορτηγάκι του 8 πλαστικά τραπέζια και 76 πλαστικές καρέκλες. Πουλούσε το κάθε τραπέζι 35 και την κάθε καρέκλα πέντε φορές φθηνότερα από το τραπέζι. Πόσα χρήματα θα εισπράξει αν πουλήσει όλο του το εμπόρευμα; Απάντηση :

21 Μια αμαξοστοιχία αποτελείται από 5 βαγόνια. Κάθε βαγόνι έχει τον ίδιο αριθμό επιβατών. Στον πρώτο σταθμό αποβιβάστηκαν 18 επιβάτες από καθένα από τα 3 πρώτα βαγόνια και 13 επιβάτες από καθένα από τα υπόλοιπα. Με την αμαξοστοιχία συνέχισαν το ταξίδι τους 285 επιβάτες. Πόσοι επιβάτες βρίσκονταν στο κάθε βαγόνι στην αρχή του ταξιδιού; Απάντηση : 22. Ένας έμπορος αγόρασε 38 δωδεκάδες πιάτα με 6 το ένα. Στη μεταφορά του έσπασαν 6 δωδεκάδες. Τα υπόλοιπα τα πούλησε με 9 το ένα. Κέρδισε ή ζημιώθηκε και πόσο; Απάντηση :

22 Ένας καταστηματάρχης αγόρασε 76 ζευγάρια παπούτσια με 65 το ζευγάρι. Απ αυτά τα 14 ζευγάρια ήταν ελαττωματικά γι αυτό τα πούλησε με 25 το ζευγάρι. Τα υπόλοιπα τα πούλησε με 85 το ζευγάρι. Κέρδισε ή ζημιώθηκε και πόσο; Απάντηση : 24. Ένα φορτηγό με πορτοκάλια έχει μεικτό βάρος κιλά και απόβαρο κιλά και προμηθεύει μανάβικα. Στο α μανάβικο άφησε 315 κιλά, στο β 45 κιλά λιγότερα από το α και στο γ 51 κιλά λιγότερα από το β. Με τα υπόλοιπα προμήθευσε εξίσου άλλα μανάβικα αφήνοντας από 206 κιλά στο καθένα. Πόσα μανάβικα ακόμη προμήθευσε; Απάντηση :

23 Ο παππούς είχε Αγόρασε ένα κοστούμι με 270, 3 γραβάτες των 28 η καθεμία και ένα πουκάμισο που κόστιζε τα μισά απ ό,τι οι 3 γραβάτες. Κράτησε 258 και τα υπόλοιπα τα μοίρασε εξίσου στα 6 εγγόνια του. Πόσα χρήματα έδωσε στο καθένα; Απάντηση : 26. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς την τιμή του κοστουμιού. Απάντηση :..

24 Δύο πλανόδιοι έμποροι είχαν φορτώσει στα φορτηγάκια τους καρπούζια ο ένας και πεπόνια ο άλλος. Το συνολικό βάρος των εμπορευμάτων ήταν κιλά. Τα πεπόνια ζύγιζαν 240 κιλά λιγότερα από τα καρπούζια. Τα καρπούζια πουλήθηκαν με 45 λεπτά το κιλό και τα πεπόνια με 75 λεπτά το κιλό. Ποιος έμπορος εισέπραξε περισσότερα χρήματα και πόσα εισέπραξαν και οι δύο μαζί; Απάντηση : 28. Ένας τεχνίτης και οι τρεις βοηθοί του εργάζονται και παίρνουν όλοι μαζί 180 τη μέρα. Ο τεχνίτης πήρε για όλο το έργο 420 και ο κάθε βοηθός 280. Πόσες ημέρες εργάστηκαν και ποιο ήταν το ημερομίσθιο του καθενός; Πόσα χρήματα θα πάρουν αν εργασθούν 45 ημέρες με το ίδιο ημερομίσθιο; Πόσα χρήματα θα πάρει ο τεχνίτης και πόσα ο κάθε βοηθός; Απάντηση :

25 Ο κ. Παύλος αγόρασε μια ηλεκτρική κουζίνα και έδωσε 750, ένα ψυγείο που είχε τρεις φορές μικρότερη αξία από την κουζίνα και ένα πλυντήριο που η αξία του ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του ψυγείου. Έδωσε προκαταβολή 650 και τα υπόλοιπα συμφώνησε να τα πληρώσει σε μηνιαίες δόσεις των 150 η καθεμία. Σε πόσους μήνες θα ξοφλήσει το χρέος του; Απάντηση : 30. Ένα κατάστημα παιδικών τροφών πούλησε το πρωί 18 χαρτοκιβώτια που το καθένα χωρούσε 24 κουτιά γάλα και το απόγευμα 14 όμοια χαρτοκιβώτια. Εισέπραξε Πόσο πουλούσε το κάθε χαρτοκιβώτιο και πόσο το κάθε κουτί; Απάντηση :

26 Τρεις εργάτες φόρτωσαν στην καρότσα ενός φορτηγού: ο α 76 κιβώτια των 24 κιλών το καθένα, ο β 94 κιβώτια των 18 κιλών και ο γ 112 κιβώτια των 15 κιλών. Πόσο ήταν το συνολικό φορτίο που φορτώθηκε στο φορτηγό; Ποιος εργάτης φόρτωσε περισσότερα κιλά και πόσα; Απάντηση : 32. Ένας πατατοπαραγωγός έβαλε τις πατάτες σε σακιά των 45 κιλών το καθένα και τις μετέφερε με δύο φορτηγά. Το α έκανε 5 δρομολόγια μεταφέροντας κατά μέσο όρο κιλά σε κάθε δρομολόγιο και το β 4 μεταφέροντας κατά μέσο όρο κιλά σε κάθε ένα.. Ποιο φορτηγό μετέφερε μεγαλύτερη ποσότητα πατάτες και πόσα κιλά μετέφεραν και τα δύο μαζί; Απάντηση :

27 Ένας κρεοπώλης πούλησε το κρέας που φαίνεται στο διάγραμμα με τις τιμές που σημειώνονται. Εισέπραξε Πόσο πουλούσε το κιλό το κατσικίσιο κρέας; Κιλά ; Tιμή κιλού σε Moσχαρίσιο Κοτόπουλο Χοιρινό Αρνίσιο Κατσικίσιο Απάντηση : 34. Ένας τυροπώλης πούλησε 16 κιλά τυρί φέτα, 4 κ. γραβιέρα λιγότερο από τη φέτα, κασέρι τόσο όσο η μισή ποσότητα φέτας και γραβιέρας και τριπλάσια ποσότητα μανούρι από τη γραβιέρα. Πόσα εισέπραξε; ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΥΡΙΩΝ Φέτα 6 Γραβιέρα 11 Κασέρι 10 Παρμεζάνα 15 Μανούρι 7 Απάντηση :...

28 Ο κ. Θύμιος αγόρασε 3 παντελόνια, 4 πουκάμισα, 2 γραβάτες και κάλτσες και έδωσε 840. Πόσα ζευγάρια κάλτσες αγόρασε; ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Κοστούμι 420 Σακάκι 195 Παντελόνι 140 Μπουφάν 265 Πουκάμισο 65 Κάλτσες 18 Γραβάτα 35 Απάντηση : Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς τον αριθμό των υποκαμίσων. Απάντηση :

29 29 Β ομάδα 1. Η Ελπίδα είχε 200. Αγόρασε ένα CD με τραγούδια και έδωσε 18, μια φούστα και έδωσε τα τριπλάσια χρήματα και ένα βιβλίο και έδωσε τα μισά χρήματα από αυτά που έδωσε για το CD και τη φούστα. Πόσα χρήματα της έμειναν; Απάντηση:. 2. Ένας γεωργός εισέπραξε από την πώληση του σιταριού 845 και του κριθαριού 250 λιγότερα από το σιτάρι. Αγόρασε ζωοτροφές αξίας 480, 16 σακιά λίπασμα και του έμειναν και 640. Πόσο αγόρασε το σακί το λίπασμα; Απάντηση :.

30 30 3. Σε ένα οικισμό τσιγγάνων διαμένουν άτομα. Οι άνδρες είναι 332 και οι γυναίκες 150 λιγότερες από τα παιδιά. Πόσες είναι οι γυναίκες και πόσα τα παιδιά; Απάντηση :. 4. Τρεις πλανόδιοι έμποροι αγόρασαν πατάτες από το χωράφι του κ. Γιώργου. Ο πρώτος φόρτωσε 16 σακιά των 45 κιλών το καθένα, ο δεύτερος 20 σακιά των 42 κιλών και ο τρίτος 19 σακιά των 40 κιλών. Πούλησαν τις πατάτες προς 4 τα 5 κιλά. Πόσα χρήματα εισέπραξαν; Απάντηση :

31 31 5. Μια βρύση α έχει παροχή νερού 180 λίτρα σε 6 λεπτά. Γεμίζει μια δεξαμενή σε 10 ώρες. Η παροχή μιας άλλης βρύσης β είναι 10 λίτρα λιγότερα από την α.. Σε πόσες ώρες γεμίζει τη δεξαμενή η παροχή β. Σε πόσες ώρες γεμίζει η δεξαμενή αν ανοιχτούν και οι δύο βρύσες ταυτόχρονα; Απάντηση : 6. Η κ. Ευγενία είχε 600. Αγόρασε ένα μπουφάν με 180, ένα ζευγάρι παπούτσια για το γιο της και μια μπλούζα για την κόρη της. Τα παπούτσια ήταν 30 ακριβότερα από τη μπλούζα. Της περίσσεψαν 240. Πόσο αγόρασε τα παπούτσια και πόσο τη μπλούζα; Απάντηση :

32 32 7. Τρεις τεχνίτες και μερικοί εργάτες εργάστηκαν για 9 ημέρες μαζί. Το ημερομίσθιο κάθε τεχνίτη ήταν 60 και κάθε εργάτη 42. Όλοι μαζί πήραν Πόσοι ήταν οι εργάτες; Απάντηση :. 8. Ο Παναγιώτης είχε 500. Αγόρασε δύο παντελόνια και τρία πουκάμισα. Το παντελόνι είχε διπλάσια αξία από το πουκάμισο. Πήρε ρέστα 206. Πόσο αγόρασε το κάθε παντελόνι και πόσο το κάθε πουκάμισο; Απάντηση :

33 33 9. Ένας κινηματογράφος το Σάββατο έκανε τρεις προβολές μιας ταινίας. Η αίθουσα είχε 482 καθίσματα. Στην α προβολή τα άδεια καθίσματα ήταν 72, στη β ήταν διπλάσια της α και στη γ τα μισά των α και β προβολών μαζί. Οι εισπράξεις του κινηματογράφου και από τις τρεις προβολές της ταινίας ήταν Ποια ήταν η τιμή εισιτηρίου; Απάντηση : 10. Μια θεατρική παράσταση την παρακολούθησαν 432 άτομα. Από αυτά τα 128 ήταν παιδιά και πλήρωσαν μισό εισιτήριο. Το θέατρο από τα παιδικά εισιτήρια εισέπραξε Πόσο κόστιζε το εισιτήριο για τους ενήλικες και πόσα χρήματα εισέπραξε συνολικά; Απάντηση :

34 Ένας κτηνοτρόφος πούλησε 18 γουρούνια που το βάρος καθενός κατά μέσο όρο ήταν 85 κιλά και εισέπραξε και 15 αρνιά και εισέπραξε Το αρνίσιο κρέας το πουλούσε 2 ακριβότερα από το χοιρινό. Πόσα κιλά ζύγιζε το κάθε αρνί; Απάντηση : 12. Με τα στοιχεία του προηγούμενου προβλήματος να γράψεις ένα αντίστροφο όπου θα ζητάς το βάρος κάθε γουρουνιού. Απάντηση :..

35 Ένας βιβλιοπώλης αγόρασε 120 χάρτες. Πούλησε τους 75 με 8 τον ένα και από τους υπόλοιπους εισέπραξε 405. Το κέρδος του ήταν 285. Πόσο είχε αγοράσει τον κάθε χάρτη; Απάντηση : 14. Έναν αγώνα μπάσκετ τον παρακολούθησαν θεατές και εισπράχτηκαν Κόπηκαν εισιτήρια α, β και γ θέσεων. Τα εισιτήρια της α θέσης ήταν των 24 το καθένα και της β θέσης των 18. Ποια ήταν η τιμή καθενός από τα εισιτήρια της γ θέσης; Απάντηση :

36 Ένα τυροπωλείο αγόρασε 4 βαρέλια με τυρί φέτα που το καθένα περιείχε 80 κιλά προς 4 το κιλό. Από κάθε βαρέλι είχε 6 κιλά φύρα. Πούλησε όλο το τυρί και κέρδισε 592. Πόσα χρήματα εισέπραξε και πόσο πουλούσε το κιλό τη βαρελίσια φέτα; Απάντηση :. 16. Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου Α Εθνικής κατηγορίας διατέθηκαν εισιτήρια των 18 το ένα, διπλάσια εισιτήρια που ήταν φθηνότερα κατά 6 το ένα και εισιτήρια των 8. Εισπράχτηκαν Πόσα εισιτήρια των 8 διατέθηκαν; Απάντηση :.

37 Η κ. Φανή αγόρασε ένα τραπέζι και 6 καρέκλες και πλήρωσε 780. Για το τραπέζι έδωσε τα ίδια χρήματα που έδωσε για τις 4 καρέκλες. Πόσο αγόρασε το τραπέζι και πόσο τη μία καρέκλα; Απάντηση : 18. Ένας έμπορος αγόρασε 245 παντελόνια προς 38 το ένα. Σε ένα δεκαήμερο πούλησε 108 παντελόνια με κέρδος 27 το ένα. Από την πώληση όλων των παντελονιών εισέπραξε Πόσο κέρδισε από το καθένα από τα υπόλοιπα παντελόνια; Απάντηση :

38 Ο Μάνθος αποταμιεύει κάθε μήνα 22 και η αδερφή του η Γεωργία 3 περισσότερα. Υπολογίζουν ότι για να αγοράσουν έναν υπολογιστή πρέπει να αποταμιεύουν αυτά τα ποσά για 18 μήνες. Για την εξόφληση του χρέους συμφώνησαν να δώσουν ένα ποσό ως προκαταβολή και το υπόλοιπο να το εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις ( κάθε δόση αναλογεί στο μηνιαίο ποσό που αποταμιεύουν). Πόση ήταν η προκαταβολή; Απάντηση : 20. Οι 48 μαθητές μιας τάξης θα πήγαιναν να φυτέψουν δενδρύλλια κάνοντας αναδάσωση στην πλαγιά ενός βουνού. Για διάφορους λόγους μερικοί μαθητές δεν πήγαν στη δενδροφύτευση και καθένας από τους συμμαθητές τους φύτεψε από 7 δενδρύλλια ακόμα. Πόσοι ήταν οι μαθητές που δεν πήγαν στην αναδάσωση; Απάντηση :

39 Τρία φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν: το α 75 αντίγραφα το λεπτό, το β 90 και το γ 120. Πόσα αντίγραφα βγάζουν αν λειτουργήσουν για 12 λεπτά και τα τρία μαζί; Αν λειτουργήσουν το β και το γ μαζί για 9 λεπτά και το α και το β για 14 λεπτά πότε θα τυπωθούν περισσότερα αντίγραφα και πόσα; Απάντηση : 22. Ένα πρατήριο υγρών καυσίμων έχει στις τρεις δεξαμενές του λίτρα καύσιμα. Η α δεξαμενή έχει λίτρα βενζίνη περισσότερα από τη β και η γ λίτρα λιγότερα από το β. Πόσα λίτρα βενζίνη έχει η β και πόσα η γ δεξαμενή; Πόσα αυτοκίνητα μπορούν να εφοδιαστούν αν το καθένα κατά μέσο όρο βάζει στο ρεζερβουάρ του 30 λίτρα βενζίνη; Απάντηση :

40 Ένα βαρέλι είναι γεμάτο κρασί αξίας 350. Βγάζουμε από το βαρέλι 24 λίτρα και η αξία του κρασιού είναι τώρα 302. Γεμίζουμε το ίδιο βαρέλι με λάδι που η αξία του είναι 4 το λίτρο. Πόση είναι η αξία του λαδιού; Απάντηση : 24. Ένα φορτηγό έχει ωφέλιμο φορτίο 18 τόνους και φορτώνεται με σακιά καλαμποκιού βάρους 40, 50 και 60 κιλών από τρεις εργάτες. Ο α εργάτης μετέφερε στην καρότσα του φορτηγού 155 σακιά των 40 κιλών και ο β 110 σακιά των 50 κιλών και ο γ σακιά των 60 κιλών. Πόσα σακιά μετέφερε ο γ εργάτης; Ποιος εργάτης μετέφερε περισσότερο φορτίο και πόσο; Απάντηση :

41 Ένας έμπορος αγόρασε σακάκια με 135 το ένα. Πούλησε 38 σακάκια με 180 το ένα και τα υπόλοιπα με 195 το ένα. Συνολικά κέρδισε Πόσα σακάκια είχε αγοράσει; Απάντηση : 26. Ένας κρεοπώλης αγοράζει το μοσχαρίσιο κρέας προς 5 το κιλό και το πουλάει με κέρδος 2. Σε μία εβδομάδα πούλησε 182 κ. μοσχαρίσιο κρέας και με τα χρήματα που εισέπραξε αγόρασε 98 κ. κοτόπουλα με 4 το κιλό, 87 κ. αρνίσιο κρέας και του περίσσεψαν 360. Πόσο αγόρασε το κιλό το αρνίσιο κρέας; Απάντηση :

42 Ένας έμπορος παιχνιδιών αγόρασε ένα αριθμό όμοιων παιχνιδιών με 24 το ένα. Τα πουλούσε με 30 το ένα. Από την πώληση μιας ποσότητας εισέπραξε όσα χρήματα είχε δώσει για την αγορά όλων των παιχνιδιών. Του έμειναν απούλητα 38 παιχνίδια. Πόσα παιχνίδια είχε αγοράσει; Απάντηση : 28. Ένας δήμος διέθεσε για την κατασκευή ενός γεφυριού, ενός υδραγωγείου και την ανάπλαση μιας πλατείας. Για το γεφύρι διέθεσε περισσότερα απ όσα διέθεσε για την ανάπλαση της πλατείας και για το υδραγωγείο περισσότερα απ όσα διέθεσε για το γεφύρι. Πόσα χρήματα διέθεσε για το κάθε έργο; Απάντηση :

43 Ένας έμπορος αγόρασε από 24 φωτογραφικές μηχανές αξίας 40 και 54. Πούλησε τις 15 και 16 μηχανές αντίστοιχα και εισέπραξε τα χρήματα που είχε δώσει για να τις αγοράσει. Πόσο πουλούσε την καθεμία, πόσα χρήματα εισέπραξε και πόσο ήταν το κέρδος του; Απάντηση : 30. Σ ένα γάμο τσιγγάνων παραβρέθηκαν 348 καλεσμένοι. Οι άντρες ήταν 24 λιγότεροι από τις γυναίκες και δύο φορές λιγότεροι από τα παιδιά. Πόσοι άντρες, γυναίκες και παιδιά παραβρέθηκαν στο γάμο; Απάντηση :

44 Ένας χωρικός πούλησε 60 κοτόπουλα, 16 γαλοπούλες και 12 κουνέλια. Η αξία κάθε γαλοπούλας ήταν 12, όση και η αξία ενός κοτόπουλου κι ενός κουνελιού μαζί. Το κουνέλι είχε διπλάσια αξία από το κοτόπουλο. Πόσα χρήματα εισέπραξε από την πώληση όλων των ζώων; Απάντηση : 32. Ένας καταστηματάρχης πούλησε πλυντήρια προς 540 το ένα και τετραπλάσιο αριθμό ψυγείων προς 420 το ένα. Τα πλυντήρια και τα ψυγεία που πούλησε ήταν 75. Πόσα πλυντήρια και πόσα ψυγεία πούλησε ; Πόσα χρήματα εισέπραξε; Απάντηση :

45 45 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Α1. Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης = κόστισε = πρέπει να το πουλήσει = κόστισε = κέρδισε ( ) = το είχε αγοράσει = εισέπραξε το Σάββατο = εισέπραξε την Κυριακή = εισέπραξε συνολικά = 284 μαθητές έχει το β σχολείο = 217 μαθητές έχει το γ σχολείο = 501 μαθητές έχει το δ σχολείο = μαθητές έχουν συνολικά = εισέπραξε τη β ημέρα ( ) 540 = εισέπραξε τη γ ημέρα ( ) = εισέπραξε τη δ ημέρα = 150 χλμ. είναι η απόσταση Λαμία-Λάρισα ( ) = 341 χλμ. είναι η απόσταση Θεσ/νίκη-Αλεξανδρούπολη = κιλά πούλησε = εισέπραξε = 410 κιλά έμειναν απούλητα = 537 πρέπει να τα πουλήσει = 470 έπρεπε να πάρει ρέστα = έκανε η βιντεοκάμερα = 160 ήταν στη γ βάρδια = 250 ήταν στη β βάρδια = 150 ήταν στην α βάρδια Α2. Προβλήματα πολ/σιασμού και διαίρεσης = ξοδεύει το χρόνο : 360 = 32 ξοδεύει την ημέρα 2. (160 : 5 ) = 768 θα πάρει συνολικά 3. ( ) : 25 = 600 έπρεπε να πληρώνουν το μήνα 4. (25 600) : = 12 Η/Υ = κιλά πατάτες είναι η αμοιβή τους = λεπτά ή εισέπραξαν από την πώληση : 6 = 252 είναι η συνολική αμοιβή του καθενός

46 : 6 = 42 είναι το ημερομίσθιο του καθενός = είναι το ημερομίσθιο όλων των ειδικευμένων εργατών = θα πάρουν το μήνα = αναλογεί το μήνα σε όλους τους ανειδίκευτους μαζί : 25 = αναλογεί την ημέρα σε όλους τους ανειδίκευτους μαζί : 133 = 25 είναι το ημερομίσθιο του κάθε ανειδίκευτου εργάτη = εισέπραξε από όλα τα παντελόνια : 25 = 63 πουλούσε το ένα παντελόνι = εισέπραξε από όλα τα παντελόνια : 63 = 25 παντελόνια : 95 = 5 το κιλό αγόρασε το τυρί 8 72 = 576 κιλά τυρί αγόρασε = πλήρωσε = 96 πουκάμισα αγόρασε : 60 = 56 πουλούσε το καθένα = θα εισπράξει από όλα Α3. Προβλήματα τεσσάρων πράξεων Α ομάδα = 765 το ποσό των δόσεων = 175 η προκαταβολή = 225 χλμ = 425 χλμ. 425 : 5 = 85 χλμ = 288 εισέπραξε από το μοσχαρίσιο κρέας 67 9 = 603 πλήρωσε το αρνίσιο κρέας = 315 εισέπραξε από το χοιρινό 315 : 45 = 7 πουλούσε το κιλό το χοιρινό = 16 λιγότερα πλήρωσε για τα καρύδια = 84 θα πλήρωνε αν είχαν την ίδια αξία = 14 κιλά καρύδια και κάστανα 84 : 14 = 6 αγόρασε το κιλό τα κάστανα 6 2 = 4 αγόρασε το κιλό τα καρύδια = 2 ζημιώθηκε στο κιλό 384 : 2 = 192 κιλά κάστανα αγόρασε 192 : 16 = 12 κιλά ζύγιζε το κάθε τελάρο = 985 ήταν το μηνιαίο εισόδημα της μητέρας = ήταν το συνολικό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας = ήταν τα συνολικά μηνιαία έξοδα = 280 αποταμιεύουν σε ένα μήνα = αποταμιεύουν σε ένα έτος (16 7) + (19 6) = 104 άτομα διαμένουν στις υπόλοιπες σκηνές

47 47 48 ( ) = 13 είναι οι υπόλοιπες σκηνές 104 : 13 = 8 άτομα διαμένουν σε καθεμία από τις υπόλοιπες σκηνές = κιλά είναι τα καρπούζια = κιλά είναι τα πεπόνια ( ) = κιλά είναι οι πατάτες 12 (3 + 4) = 5 τα υπόλοιπα φορτηγάκια : 5 = 912 κιλά πατάτες μεταφέρει το καθένα φορτηγάκι 9. (120 12) : 2 = 54 έκανε η μπλούζα = 66 έκανε η φούστα 10. (26 30) = είναι τα μηνιαία έξοδα = 490 περισσεύουν το μήνα : 490 = 24 μήνες απαιτούνται για την εξόφληση του χρέους = κληρονόμησαν μαζί : 2 = θα πάρουν εξίσου = 600 πρέπει να δώσει ο α στο β = 36 είναι περισσότερα τα κορίτσια (304 36) : 2 = 134 είναι τα αγόρια = 170 είναι τα κορίτσια = 184 είναι τα αγόρια = 215 είναι τα κορίτσια 215 : 5 = 43 πεντάδες θα σχηματίσουν τα κορίτσια = 215 είναι τα κορίτσια = 184 είναι τα αγόρια 184 : 4 = 46 τετράδες θα σχηματίσουν τα αγόρια : 68 = 42 πουλούσε το κάθε παντελόνι ( ) : 68 = 54 είχε αγοράσει το καθένα = 12 ζημιώθηκε από το καθένα : 84 = 42 αγόρασε το κάθε παντελόνι ( ) : 84 = 67 πουλούσε το καθένα = 25 κέρδισε από το καθένα ( ) = χρωστάει : 14 = 480 είναι η δόση 18. (360 : 2) 3 = 540 εισέπραξε από τη μισή ποσότητα ( ) : 180 = 4 πουλούσε το κιλό την υπόλοιπη ποσότητα = 9 χαλιά του έμειναν 810 : 9 = 90 πουλούσε το κάθε χαλί (26 90) : 39 = 60 πουλούσε το κάθε κιλίμι = 280 εισέπραξε από τα τραπέζια 35 : 5 = 7 πουλούσε την κάθε καρέκλα 7 76 = 532 εισέπραξε από τις καρέκλες = 812 εισέπραξε συνολικά 21. (18 3) + (13 2) = 80 επιβάτες κατέβηκαν = 365 επιβάτες έμειναν

48 : 5 = 73 επιβάτες βρίσκονταν σε κάθε βαγόνι = 456 πιάτα αγόρασε = πλήρωσε 6 12 = 72 πιάτα έσπασαν = 384 πιάτα πούλησε = εισέπραξε = 720 κέρδισε = πλήρωσε = 350 εισέπραξε από τα ελαττωματικά (76 14) 85 = εισέπραξε από τα υπόλοιπα = εισέπραξε συνολικά = 680 κέρδισε = κιλά ζυγίζουν τα πορτοκάλια = 270 κιλά έδωσε στο β μανάβικο = 219 κιλά έδωσε στο γ μανάβικο ( ) = κιλά του έμειναν : 206 = 16 μανάβικα ακόμη προμήθευσε = 84 κόστιζαν οι γραβάτες 84 : 2 = 42 κόστιζε το πουκάμισο = 396 πλήρωσε για όλα = του έμειναν = 846 μοίρασε στα εγγόνια του 846 : 6 = 141 έδωσε στο καθένα = 84 κόστιζαν οι γραβάτες 84 : 2 = 42 κόστιζε το πουκάμισο = 846 μοίρασε στα εγγόνια του = = 270 κόστιζε το κουστούμι 27. ( ) : 2 = 780 κιλά ήταν τα πεπόνια = κιλά ήταν τα καρπούζια = λεπτά ή 459 εισέπραξε από τα καρπούζια = λεπτά ή 585 εισέπραξε από τα πεπόνια = 126 περισσότερα εισέπραξε από τα πεπόνια = εισέπραξαν μαζί (3 280) = πήραν όλοι μαζί : 180 = 7 ημέρες εργάστηκαν 420 : 7 = 60 ήταν το ημερομίσθιο του τεχνίτη 280 : 7 = 40 ήταν το ημερομίσθιο του βοηθού = θα εισπράξουν μαζί = θα πάρει ο τεχνίτης = θα πάρει ο βοηθός : 3 = 250 η αξία του ψυγείου = η αξία του πλυντηρίου = κόστιζαν όλα = : 150 = 9 μήνες 30. (18 24) + (14 24) = 768 κουτιά γάλα πούλησε συνολικά ή ( ) 24 = 768 κουτιά γάλα

49 : 768 = 6 το κουτί 24 6 = 144 το χαρτοκιβώτιο = κιλά ο α = κιλά ο β = κιλά ο γ = κιλά συνολικά = 132 κιλά περισσότερα φόρτωσε ο α από το β εργάτη και = 144 κιλά περισσότερα από το γ : 45 = 78 σακιά το δρομολόγιο το α : 45 = 96 σακιά το δρομολόγιο το β 5 78 = 390 σακιά το α φορτηγό 4 96 = 384 σακιά το β φορτηγό Το α φορτηγό μετέφερε = κιλά πατάτες Το β φορτηγό μετέφερε = κιλά πατάτες Το α μετέφερε = 270 κιλά πατάτες περισσότερα Ή = 6 σακιά και 6 45 =270 κιλά = κιλά πατάτες και τα δύο μαζί Ή = 774 σακιά και = κιλά πατάτες = 400 από το μοσχαρίσιο 65 4 = 260 από τα κοτόπουλα 35 6 = 210 από το χοιρινό 60 7 = 420 από το αρνίσιο = = : 45 = 9 το κατσικίσιο = 12 κιλά γραβιέρα ( ) : 2 = 14 κιλά κασέρι 14 3 = 42 κιλά μανούρι (16 6) + (12 11) + (14 10) + (42 7)= 662 εισέπραξε συνολικά 35. (3 140) + (4 65) + (2 35)= 750 έδωσε συνολικά = 90 για κάλτσες 90 : 18 = 5 ζευγάρια κάλτσες 36. (3 140) + (5 18) + (2 35) = 580 έδωσε συνολικά = : 65 = 4 Β ομάδα 1. (18 3) + 18 = 72 έδωσε για τη φούστα και το CD 72 : 2 = 36 έδωσε για το βιβλίο Για όλα έδωσε = 108 Της έμειναν = = 595 εισέπραξε από το κριθάρι = εισέπραξε από το σιτάρι και το κριθάρι = = 320 το λίπασμα 320 : 16 = 20 το σακί

50 50 3. άντρες γυναίκες παιδιά = 918 γυναίκες και παιδιά μαζί Αν οι γυναίκες ήταν όσες και τα παιδιά θα ήταν : = : 2 = 534 ήταν τα παιδιά = 384 ήταν οι γυναίκες Ή = 768 θα ήταν μαζί γυναίκες και παιδιά, αν τα παιδιά ήταν τόσα όσες και οι γυναίκες, 768 : 2 = 384 οι γυναίκες και =534 τα παιδιά = 720 κιλά ο α = 840 κιλά ο β = 760 κιλά ο γ Και οι τρεις αγόρασαν = κιλά : 5 = = εισέπραξαν : 6 = 30 λίτρα το κιλό = λίτρα την ώρα = λίτρα η χωρητικότητα της δεξαμενής = 20 λίτρα το λεπτό = λίτρα την ώρα : = 15 ώρες Σε μία ώρα και οι δύο είχαν παροχή = λίτρα : = 6 ώρες = = 180 η τιμή μπλούζας και παπουτσιών = : 2 = 75 η μπλούζα = 105 τα παπούτσια Ή = : 2 = 105 τα παπούτσια = 75 η μπλούζα = 180 την ημέρα οι τρεις τεχνίτες = πήραν οι τρεις τεχνίτες = πήραν οι εργάτες : 9 = 294 την ημέρα πήραν όλοι οι εργάτες 294 : 42 = 7 εργάτες ή 3 9 = 27 ημέρες = = : 42 = 63 ημέρες 63 : 9 = 7 εργάτες 8. Το ένα παντελόνι αξίζει όσο δύο πουκάμισα, άρα τα δύο παντελόνια αξίζουν όσο 2 2 = 4 πουκάμισα. Επομένως είναι σαν να αγόρασε = 7 πουκάμισα.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΠΟΣΟΣΤΑ. 1. Ο καυστήρας του καλοριφέρ καίει 60 λίτρα πετρέλαιο σε 6 ώρες. Πόσα λίτρα πετρέλαιο θα κάψει σε 15 ώρες ;

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΠΟΣΟΣΤΑ. 1. Ο καυστήρας του καλοριφέρ καίει 60 λίτρα πετρέλαιο σε 6 ώρες. Πόσα λίτρα πετρέλαιο θα κάψει σε 15 ώρες ; ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΠΟΣΟΣΤΑ 1. Ο καυστήρας του καλοριφέρ καίει 60 λίτρα πετρέλαιο σε 6 ώρες. Πόσα λίτρα πετρέλαιο θα κάψει σε 15 ώρες ; 60 λίτρα πετρέλαιο 6 ώρες 15 ώρες Χ ; λίτρα πετρέλαιο θα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα.

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα. Μάθημα 8 ο Ασκήσεις. Συμπλήρωσε τα παρακάτω κενά : Η Κυριακή έκοψε ένα μήλο σε ίσα μέρη Το μήλο είναι η ακέραιη μονάδα. Χωρίστηκε σε τέσσερα () ίσα μέρη. Τι μέρος του μήλου αντιπροσωπεύει κάθε κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Γυμνασίου

Μαθηματικά A Γυμνασίου Μαθηματικά A Γυμνασίου Κεφ 5 ο - Ποσοστά. Μέρος Α Θεωρία 1. Πως ονομάζεται το σύμβολο α% και με τι είναι ίσο; 2. Πως μπορούμε να υπολογίσουμε το α% του β; 3. Τι είναι ο ΦΠΑ και πως τον υπολογίζουμε; Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Απάντηση : Η μέση θερμοκρασία της εβδομάδας στην Αλεξάνδρεια είναι 18,3 ο C.

Ασκήσεις. Απάντηση : Η μέση θερμοκρασία της εβδομάδας στην Αλεξάνδρεια είναι 18,3 ο C. Ασκήσεις Μάθημα 25 ο 1. Ένα προϊόν πωλείται σε 3 διαφορετικά καταστήματα στις παρακάτω τιμές : 18, 20 και 22. Ποια είναι η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος ; Κατάστημα Α Β Γ Τιμές 18 20 22 Μ.Ο. 18 20 22

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Π.ΦΥΛΑΧΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Π.ΦΥΛΑΧΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Π.ΦΥΛΑΧΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α.1. Να γράψετε τις παρακάτω εκφράσεις με τη βοήθεια μιας μεταβλητής: i) Το πενταπλάσιο ενός αριθμού. ii) Το διπλάσιο

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσματα. Στις προηγούμενες ερωτήσεις απαντήσαμε με την βοήθεια των κλασμάτων. πόσα μέρη πήραμε σε πόσαίσα μέρη χωρίσαμε : αριθμητής

Κλάσματα. Στις προηγούμενες ερωτήσεις απαντήσαμε με την βοήθεια των κλασμάτων. πόσα μέρη πήραμε σε πόσαίσα μέρη χωρίσαμε : αριθμητής Κλάσματα Ένα βράδυ τρεις φίλοι αγοράζουν πίτσα και την χωρίζουν σε οκτώ κομμάτια. Ο ένας έφαγε το ένα, ο δεύτερος τα τρία και ο τρίτος δύο κομμάτια. Μπορείς να βρεις το μέρος της πίτσας που έφαγε ο καθένας

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 3 η Ενότητα Κεφ. 14 20

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 3 η Ενότητα Κεφ. 14 20 Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 3 η Ενότητα Κεφ. 14 20 Πηγή: e-selides 1. Μετρώ από το 1.000 μέχρι το 2.000 ανά 100: 1.000, 1.100. 2. Γράφω με

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 5 η Ενότητα Κεφ

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 5 η Ενότητα Κεφ Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 5 η Ενότητα Κεφ. 27 32 Πηγή: e-selides ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦ. 27 Προσθέσεις Αφαιρέσεις τετραψήφιων - Προβλήματα 1. Χθες

Διαβάστε περισσότερα

Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών

Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Α Γυμνασίου Ρητοί Αριθμοί - Η ευθεία των αριθμών Ρητοί αριθμοί (ℚ ονομάζονται οι αριθμοί οι οποίοι μπορούν να εκφραστούν με ένα κλάσμα με ακέραιους όρους. Με

Διαβάστε περισσότερα

3 μ. = 30 δεκ. 3,5 δεκ. = 35 εκατ. 2 μ. = χιλ. 5 χιλ. = 0,005 μ. 5 μ. = 500 εκατ. 2,5 μ. = 250 εκατ. 2 χμ. = μ 7,5 εκατ. = 0,075 μ.

3 μ. = 30 δεκ. 3,5 δεκ. = 35 εκατ. 2 μ. = χιλ. 5 χιλ. = 0,005 μ. 5 μ. = 500 εκατ. 2,5 μ. = 250 εκατ. 2 χμ. = μ 7,5 εκατ. = 0,075 μ. 1. Συμπληρώνω τις παρακάτω ισότητες : Μάθημα 28 ο 3 μ. = 30 δεκ. 3,5 δεκ. = 35 εκατ. 2 μ. = 2.000 χιλ. 5 χιλ. = 0,005 μ. 5 μ. = 500 εκατ. 2,5 μ. = 250 εκατ. 2 χμ. = 2.000 μ 7,5 εκατ. = 0,075 μ. 4 μ. =

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Όταν ένα μέγεθος ή ένα σύνολο χωριστεί σε ν ίσα μέρη, το κάθε ένα από αυτά ονομάζεται.. και συμβολίζεται : 2. Κάθε τμήμα του μεγέθους ή του συνόλου αντικειμένων,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις

Ασκήσεις Ασκήσεις Μάθημα 1 ο 1. Να κάνεις τις προσθέσεις : 209 101 595 614 185 212 709 221 127 667 + 127 + 111 + 100 + 202 + 103 548 921 916 943 955 345 538 816 248 347 723 707 340 248 394 307 + 249 + 237 + 185

Διαβάστε περισσότερα

6η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ )

6η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 6η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 41 46) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 6η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 41 47) 1. α) Πολλαπλασιάζω κάθετα και αναλυτικά:

Διαβάστε περισσότερα

Α.2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ

Α.2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΚΛΑΣΜΑΤΑ Α.. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ Αν ο αριθμητής ενός κλάσματος είναι μεγαλύτερος από τον παρανομαστή, τότε το κλάσμα είναι μεγαλύτερο από το. Αν ο αριθμητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. α. 3:8 β. 9:10 γ. 132:234 δ. 45:68. 2. Να βρεθεί ποια διαίρεση παριστάνουν το καθένα από τα παρακάτω κλάσματα:

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. α. 3:8 β. 9:10 γ. 132:234 δ. 45:68. 2. Να βρεθεί ποια διαίρεση παριστάνουν το καθένα από τα παρακάτω κλάσματα: ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κλάσματα Η έννοια του κλάσματος. Να γραφούν σαν κλάσματα τα πηλίκα των διαιρέσεων 0 δ.. Να βρεθεί ποια διαίρεση παριστάνουν το καθένα από τα παρακάτω κλάσματα δ.. Ένα σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ i ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρόν εγχειρίδιο προβλημάτων για τα Μαθηματικά των Ε και Στ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, αποτελεί ένα βοήθημα για τον δάσκαλο που καλείται να διδάξει σε σχολικές τάξεις οι οποίες απαρτίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Στην καθημερινή ζωή μας ακούμε φράσεις όπως: Ο έμπορος κερδίζει 30% (τριάντα τοις εκατό ή τριάντα στα εκατό) στην τιμή της αγοράς Τι σημαίνει ο έμπορος κερδίζει 30%; Αν

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 21 26) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - κεφ. 21 26 Συμπληρώνουμε σωστά τον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών

Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών 2 Πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών Προσθετέοι 18+17=35 α Προσθετέοι + β = γ Άθοι ρ σμα Άθοι ρ σμα 13 + 17 = 17 + 13 Πρόσθεση φυσικών αριθμών Πρόσθεση είναι η πράξη με την οποία από

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 2η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 8 14)

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 2η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 8 14) Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 2η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 8 14) 1. Υπολογίζω τα γινόμενα. 44 Χ 10 = 57 Χ 10 = 35 Χ 10 = 34 Χ 100 = 27 Χ 100 = 42 Χ 10 = 39 Χ 100 = 15

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ 6 1) Να εκφράσετε τον αριθμό 48 σε γινόμενο πρώτων παραγόντων με δενδροδιάγραμμα. 2) Να συγκρίνετε

Διαβάστε περισσότερα

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ )

5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 35 40) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 5η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 35 40) 1.Παρατηρώ και συμπληρώνω κατάλληλα:

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές ασκήσεις για το Πάσχα.

Επαναληπτικές ασκήσεις για το Πάσχα. Μαθηματικά A Γυμνασίου Επαναληπτικές ασκήσεις για το Πάσχα. Μέρος Β - Ασκήσεις. Κεφάλαιο 1 ο. 1. Σε ένα χωράφι καλλιεργούνται 200 δένδρα, ελιές, λεμονιές και πορτοκαλιές. Οι ελιές μαζί με τις λεμονιές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ - ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ - ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πότε δύο ποσά λέγονται ανάλογα; Ποια είναι η σχέση που συνδέει δύο ανάλογα ποσά x, y; Τι είναι ο συντελεστής αναλογίας; Πάνω σε τι σχήµα βρίσκονται τα ζεύγη (x, y) για δύο ανάλογα ποσά x, y; Πότε δύο ποσά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ Όνομα:. Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ημερομηνία :. 1. Συμπληρώνω τον πίνακα : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ Δ Μ δέκατα εκατοστά χιλιοστά Αριθμός 5,36 0,430 0,043 37,009 8,495 10,001 80,407 0,77 0,009 1,76 2. Γράφω με λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

THE GRAMMAR SCHOOL ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011. Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους. 1. Γράψετε τον αριθμό σας στη πρώτη σελίδα.

THE GRAMMAR SCHOOL ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011. Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους. 1. Γράψετε τον αριθμό σας στη πρώτη σελίδα. THE GRAMMAR SCHOOL ΑΡΙΘΜΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ : ΧΡΟΝΟΣ : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους. 1. Γράψετε τον αριθμό σας στη πρώτη σελίδα. 2. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 7 η Ενότητα Κεφ

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 7 η Ενότητα Κεφ Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 7 η Ενότητα Κεφ. 40 45 Πηγή: e-selides 1. Γράφω και διαβάζω αριθμούς. Αριθμοί μέχρι το 7.000 Χ Ε Δ Μ 4.324 Τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία και ασκήσεις στα κλάσματα

Θεωρία και ασκήσεις στα κλάσματα Θεωρία Θεωρία και ασκήσεις στα κλάσματα. Πως λέγονται οι όροι ενός κλάσματος. Ο αριθμός που βρίσκεται πάνω από την γραμμή του κλάσματος λέγεται αριθμητής ενώ ο αριθμός που βρίσκεται κάτω από αυτήν λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Β. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. Λύσεις ασκήσεων. για τα. αθηµατικά

Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Β. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. Λύσεις ασκήσεων. για τα. αθηµατικά Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Β M Λύσεις ασκήσεων για τα αθηµατικά Κεφάλαιο 3 Κεφάλαιο 27-3 Επαναληπτικό σελ. 06 άσκηση σελ. 09 άσκηση 9 συσκευασίες έχουν 266 φέτες ψωµί. σελ. 06 άσκηση 2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. 1. Ποσοστό επί τοις εκατό ή απλούστερα ποσοστό λέγεται το σύµβολο ν %, όπου ν ένας Φυσικός αριθµός. Είναι η λογιστική γραφή του κλάσµατος

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. 1. Ποσοστό επί τοις εκατό ή απλούστερα ποσοστό λέγεται το σύµβολο ν %, όπου ν ένας Φυσικός αριθµός. Είναι η λογιστική γραφή του κλάσµατος ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 1. Ποσοστό επί τοις εκατό ή απλούστερα ποσοστό λέγεται το σύµβολο ν %, όπου ν ένας Φυσικός αριθµός. Είναι η λογιστική γραφή του κλάσµατος ν 100 80 Από συνήθεια λέµε «80 τοις εκατό» και γράφουµε

Διαβάστε περισσότερα

1) Να συμπληρώσετε τα τετραγωνάκια με τον κατάλληλο μονοψήφιο αριθμό ώστε: (α) ο αριθμός 25 να διαιρείται ακριβώς με το 2, το 3 και το 5

1) Να συμπληρώσετε τα τετραγωνάκια με τον κατάλληλο μονοψήφιο αριθμό ώστε: (α) ο αριθμός 25 να διαιρείται ακριβώς με το 2, το 3 και το 5 Μαθηματικά Α' Γυμνασίου - Ασκήσεις επανάληψης στην Άλγεβρα Σελίδα 1 1) Να συμπληρώσετε τα τετραγωνάκια με τον κατάλληλο μονοψήφιο αριθμό ώστε: (α) ο αριθμός 5 να διαιρείται ακριβώς με το, το και το 5 (β)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37ο. Παίρνοντας αποφάσεις! Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37ο. Παίρνοντας αποφάσεις! Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37ο Λύνω προβλήµατα µε αντιστρόφως ανάλογα ποσά Παίρνοντας αποφάσεις! Στο κεφάλαιο αυτό, θα προσπαθήσουµε να επιτύχουµε τους εξής στόχους: 1. Να εξασκηθείς στην αναγνώριση δύο ποσών που είναι

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 20 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΑ. Να γραφεί ο τύπος της Ευκλείδειας διαίρεσης. Πότε ένας αριθμός διαιρείται με το, πότε με το, το, και πότε με το 9. ( Δώστε παράδειγμα) Ποιοι αριθμοί καλούνται πρώτοι

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 18 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Σχολική Χρονιά: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Σχολική Χρονιά: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ενότητα 1: Σύνολα 1. Με τη βοήθεια του πιο κάτω διαγράμματος να γράψετε με αναγραφή τα σύνολα: Ω A 5. 1. B Ω =. 6. 4. 3. 7. 8.. Από το διπλανό διάγραμμα, να γράψετε με αναγραφή τα σύνολα: 3. Δίνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α Γυμνασίου

Μαθηματικά Α Γυμνασίου Μαθηματικά Α Γυμνασίου Επαναληπτικές ασκήσεις Στέλιος Μιχαήλογλου Ασκήσεις. Δίνεται η παράσταση 7 : α) Να αποδείξετε ότι Α=8. β) Ο αριθμός Α είναι πρώτος ή σύνθετος; γ) Να αναλύσετε τον αριθμό Α σε γινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ε τάξη μάθαμε...

Στην Ε τάξη μάθαμε... 7 Στην Ε τάξη μάθαμε... Αριθμοί και Πράξεις (1) Παραδείγματα 1. Να εκτελέσετε τις πράξεις νοερά. (α) 42 + 36 (β) 15 + 17 (γ) 199 + 199 (δ) 403-299 (ε) 342-143 Λύση: (α) 42 + 36 = 40 + 2 + 30 + 6 = 40 +

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 20 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 2 1. Ο Άρης έφαγε 5 μιας σοκολάτας και ο Φίλιππος έφαγε 1 10 σοκολάτας περισσότερο από τον Άρη. Τι μέρος της σοκολάτας έμεινε;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 1. Να βρεθεί η τιµή (α) 657 + 1638 + 68 (β) 5983 696 + 45 98 =... (1 µονάδα) =.... 2. Να βρεθεί η τιµή (α) 615,87 + 9,4 + 54,544 (β) 334,4 56,76

Διαβάστε περισσότερα

7. Ποιο είναι το άθροισμα των ψηφίων του (δεκαδικού) αριθμού ; Α: 4 Β: 6 Γ: 7 Δ: 10

7. Ποιο είναι το άθροισμα των ψηφίων του (δεκαδικού) αριθμού ; Α: 4 Β: 6 Γ: 7 Δ: 10 20 Φεβρουαρίου 2010 1. Σ ένα ημερολόγιο διαγράφουμε τις ημερομηνίες του μηνός Ιουλίου 2004 οι οποίες περιέχουν ένα τουλάχιστον περιττό ψηφίο. Ποιος είναι ο αριθμός των ημερών που μένουν; Α: 9 Β: 10 Γ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

5.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ

5.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ 1 5. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. ύο υπάλληλοι έχουν µηνιαίο µισθό 1500. Στον έναν από τους δύο έγινε αύξηση % και στον άλλο µείωση 5% πάνω στις αποδοχές του πρώτου υπαλλήλου όπως αυτές διαµορφώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αρβανιτίδης Θεόδωρος, - Μαθηματικά Ε

Αρβανιτίδης Θεόδωρος,  - Μαθηματικά Ε Μαθηματικά Ε Τεύχος 1οο ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Μαθηματικά Ε Μαθηματικά Ε Υπενθύμιση Δ τάξης Ασκήσεις Μάθημα 1 ο 1. Να κάνεις τις προσθέσεις : 209 101 595 614

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Μαθηματικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Μαθηματικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ 1 (ΜΟΝΑΔΕΣ 40) α) Ο αριθμός 1.047 έχει διαιρέτη το 3; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. β) Να βάλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σχ.έτος:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σχ.έτος: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σχ.έτος: 2018-2019 Α ΜΕΡΟΣ : ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ - ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Δίνονται οι παραστάσεις 2 2 2 A = 3 4 + 2 10 (2 10 ) :5 και Β = 2 6 + : 3 2 5 1 1 3 2 α) Να κάνεις τις

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση: Οι θεατές άνδρες και γυναίκες ήταν συνολικά. ΘΕΜΑ 3 ο Κύκλωσε το σωστό σύμβολο 1 1 :1 2

Απάντηση: Οι θεατές άνδρες και γυναίκες ήταν συνολικά. ΘΕΜΑ 3 ο Κύκλωσε το σωστό σύμβολο 1 1 :1 2 Επιτροπή Διαγωνισμού του περιοδικού «Ο μικρός Ευκλείδης» 8 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» 04 Για μαθητές της Στ Τάξης Δημοτικού ΘΕΜΑ ο Πόσες φορές ο δεκαδικός αριθμός 4.400,800

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 3 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 15 20) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Έμαθα ότι: Κεφάλαιο 15 «Θυμάμαι τους δεκαδικούς αριθμούς» Όταν θέλω να

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example:

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example: Test Unit 1 Σύνολο: /20 1 Match Βαθμοί: 4 2 Match Βαθμοί: 3 1. Μ κ 2. Α ω 3. Κ ε 4. Λ μ 5. Η α 6. Ω υ 7. Ν λ 8. Ε ν 9. Υ η Example: η μαμά 1. το νερό 2. το μήλο 3. το λεμόνι 4. η καρέκλα 5. η κότα 6. το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Ο πολλαπλασιασμός στους δεκαδικούς αριθμούς. Ενότητα 5. β τεύχος

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Ο πολλαπλασιασμός στους δεκαδικούς αριθμούς. Ενότητα 5. β τεύχος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ο πολλαπλασιασμός στους δεκαδικούς αριθμούς Ενότητα 5 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 29 β τεύχος Ο πολλαπλασιασμός στους δεκαδικούς αριθμούς 29 η Άσκηση Να υπολογίσεις με διαφορετικούς τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. Αγοράζω Πληρώνω Παίρνω ρέστα Συνεργάστηκαν οι: Σπίνος Γεράσιμος, Υποδ/ντής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1. Η συνδρομή για την συμμετοχή στον όμιλο κολύμβησης είναι 15 τον μήνα και 5 για κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την πισίνα. Αν τον προηγούμενο μήνα πληρώσαμε 75, πόσες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ. 1. Αν στα 2/3 ενός αριθμού προσθέσουμε 7, βρίσκουμε τον αριθμό μειωμένο κατά 4. Ποιος είναι ο αριθμός;

ΤΕΣΤ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ. 1. Αν στα 2/3 ενός αριθμού προσθέσουμε 7, βρίσκουμε τον αριθμό μειωμένο κατά 4. Ποιος είναι ο αριθμός; 1. Αν στα 2/3 ενός αριθμού προσθέσουμε 7, βρίσκουμε τον αριθμό μειωμένο κατά 4. Ποιος είναι ο αριθμός; 2. Τρεις φίλοι οι Α, Β και Γ μοιράζονται ένα ποσό. Ο Α παίρνει το ένα τέταρτο του ποσού και 20 ακόμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΣ ΣΤΌΧΟΣ. Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός. Δραστηριότητες για τα Παιδιά του Δημοτικού Σχολείου

ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΣ ΣΤΌΧΟΣ. Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός. Δραστηριότητες για τα Παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Δραστηριότητες για τα Παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βλέπω & Μαθαίνω α. Τα ευρωκέρματα είναι. Τα κέρματα έχουν τις ακόλουθες αξίες: β. Η έννοια του ίσου (ως προς την αξία)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - 02

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - 02 . Το εμβαδόν του παρακάτω σχήματος είναι ίσο με: 5α β. 6α γ. 9α δ. 4α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ - 0 α 3α α α. Αν το εμβαδόν του ορθογωνίου ΑΒΓΔΕΖ είναι 5m και το εμβαδόν του ορθογωνίου ΗΘΙΚ είναι 9m, πόσα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη/Τμήμα ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψεις τον φυσικό αριθμό που παρουσιάζεται κάθε φορά στον άβακα.

Τάξη/Τμήμα ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψεις τον φυσικό αριθμό που παρουσιάζεται κάθε φορά στον άβακα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ GREEK MATHEMATICAL SOCIETY Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34 106 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 3616532-3617784 - Fax: 3641025 34, Panepistimiou (Εleftheriou Venizelou) Street GR. 106

Διαβάστε περισσότερα

Πράξεις με μεικτές αριθμητικές παραστάσεις

Πράξεις με μεικτές αριθμητικές παραστάσεις ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Kεφάλαιο 8ο 1η θεματική ενότητα ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ Πράξεις με μεικτές αριθμητικές παραστάσεις Αριθμοί και πράξεις Μαθαίνω τη γλώσσα των αριθμών Κεφάλαιο 8ο Πράξεις με μεικτές αριθμητικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** 2. ** 3. ** 4. ** 5. **

Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** 2. ** 3. ** 4. ** 5. ** Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** Αυτοκίνητο καταναλώνει βενζίνη 6,7 lit/100 km. Στο πρατήριο Α η βενζίνη κοστίζει 213 δρχ/lit. Στο πρατήριο Β η βενζίνη κοστίζει 229 δρχ/lit, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Προκειμένου να προσδιορίσουμε τη θέση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΧΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 3ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΧΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 3ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΧΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 3ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Μοτίβα Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 3

ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 3 THE G C SCHOOL OF CAREERS UΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 3 Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά UΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 25 ερωτήσεις. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις, στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 1. Ο Τάκης και η Αριάδνη αγόρασαν ένα δώρο για τους γονείς τους, το οποίο κοστίζει 42. Πλήρωσαν μισά-μισά!

Πρόβλημα 1. Ο Τάκης και η Αριάδνη αγόρασαν ένα δώρο για τους γονείς τους, το οποίο κοστίζει 42. Πλήρωσαν μισά-μισά! Πρόβλημα 1 Ο Τάκης και η Αριάδνη αγόρασαν ένα δώρο για τους γονείς τους, το οποίο κοστίζει 42. Πλήρωσαν μισά-μισά! Ο Τάκης έδωσε τα Αριάδνη τα από το χαρτζιλίκι του και η από το δικό της. Ποιος από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1. Φτιάχνουμε στόχους με άδεια κουτιά. Αν χρειαστήκαμε 6 κουτιά για να στήσουμε 3 σειρές, πόσα κουτιά θα χρειαστούμε για να στήσουμε μία παρόμοια πυραμίδα με 5 σειρές; Α. Β. Γ. Δ. 2. Πόσα κουτιά θα χρειαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κ. Τζιρώνης, Θ. Τζουβάρας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Συµπλήρωµα στις λύσεις των ασκήσεων του βιβλίου Περιλαµβάνει λύσεις ή υποδείξεις για ασκήσεις του βιβλίου που αφορούν κυρίως προβλήµατα των οποίων η επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β' Γυμνασίου - Ασκήσεις επανάληψης στην Άλγεβρα Σελίδα x 1 2x 7 x 8 4

Μαθηματικά Β' Γυμνασίου - Ασκήσεις επανάληψης στην Άλγεβρα Σελίδα x 1 2x 7 x 8 4 Μαθηματικά Β' Γυμνασίου - Ασκήσεις επανάληψης στην Άλγεβρα Σελίδα 1 1) Na λυθούν οι εξισώσεις : α) 2 3x 1 x 8 x 1 (απ.: x = -2) β) γ) 2x 7 x 1 (απ.: x = -12) 4 3 4 5 x 2 x 4 2 x (απ.: x = 1) 4 5 δ) x 1

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία. Αντιστρόφως ανάλογα ή αντίστροφα λέγονται δύο ποσά, στα. Ιδιότητα αντιστρόφως ανάλογων ποσών. Αντιστρόφως ανάλογα ή αντίστροφα ποσά

Θεωρία. Αντιστρόφως ανάλογα ή αντίστροφα λέγονται δύο ποσά, στα. Ιδιότητα αντιστρόφως ανάλογων ποσών. Αντιστρόφως ανάλογα ή αντίστροφα ποσά Μαθηματικά Κεφάλαιο 36 Αντιστρόφως ανάλογα Όνομα: Ημερομηνία: / / ή αντίστροφα ποσά Θεωρία Αντιστρόφως ανάλογα ή αντίστροφα λέγονται δύο ποσά, στα οποία, όταν πολλαπλασιάζεται η τιμή του ενός ποσού με

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 18 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «χάρτης» από λέξεις. ο αγρότης. είναι. μας προσφέρουν πρoϊόντα. που ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. που. μας προσφέρουν υπηρεσίες ...

Ένας «χάρτης» από λέξεις. ο αγρότης. είναι. μας προσφέρουν πρoϊόντα. που ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. που. μας προσφέρουν υπηρεσίες ... 089-0_ENOTHTA4 6/3/03 0:4 πμ Page 89 ENOTHTA 4 ENOTHTA 4 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ (Οικονομία και Επαγγέλματα) Ένας «χάρτης» από λέξεις ο αγρότης...... είναι μας προσφέρουν πρoϊόντα που ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Άσκηση 1 Επαναληπτικές Ασκήσεις Α' Περίοδος Κεφάλαια 1-20 Πρόσθεσε τους αριθμούς: (α) 16.532 και 19.078 (β) 99.991 και.009 (γ) 1 και 2002 (δ) 5678 και 3322 (ε) 432 και 234 (στ) 6734 και 25 Άσκηση 2 Βρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για μια αριθμητική πρόοδο που έχει πρώτο όρο τον ...

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για μια αριθμητική πρόοδο που έχει πρώτο όρο τον ... ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ Ορισμός : Μία ακολουθία ονομάζεται αριθμητική πρόοδος, όταν ο κάθε όρος της, δημιουργείται από τον προηγούμενο με πρόσθεση του ίδιου πάντοτε αριθμού. Ο σταθερός αριθμός που προστίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. Λύσεις ασκήσεων. για τα. αθηµατικά

ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Α. Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω. Λύσεις ασκήσεων. για τα. αθηµατικά Παίζω, Σκέφτοµαι, Μαθαίνω ΗΜΟΤΙΚΟΥ Τεύχος Α M Λύσεις ασκήσεων για τα αθηµατικά Κεφάλαιο 1 σελ.: 6 / άσκηση 1 Αριθµός Ανάλυση αριθµού Αριθµολέξεις 3.050 3.000+50 Τρεις χιλιάδες πενήντα 7.213 7.000+200++3

Διαβάστε περισσότερα

6.5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ

6.5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ 1 6.5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ 1. Τρόποι ελέγχου αν δύο ποσά είναι ανάλογα α) Εξετάζουµε αν µεταβάλλονται µε τον ίδιο τρόπο. ηλαδή, όταν πολλαπλασιάζεται (διαιρείται) η τιµή του ενός µε έναν αριθµό,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Να λύσετε τα προβλήματα 1 και 2 και να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Να λύσετε τα προβλήματα 1 και 2 και να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2017- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Να λύσετε τα προβλήματα 1 και 2 και να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. Πρόβλημα 1. Η Ελένη, ο Ευκλείδης και ο Σαμπέρ αγόρασαν από ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2

ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2 THE G C SCHOOL OF CAREERS UΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2 Χρόνος: ώρα και 30 λεπτά UΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 25 ερωτήσεις. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις, στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια 2015. Εισαγωγικό σημείωμα

Ενδεικτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια 2015. Εισαγωγικό σημείωμα Ενδεικτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια 015 Εισαγωγικό σημείωμα Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΕΠΠΣ: Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην κατανόηση και στην

Διαβάστε περισσότερα

4.Να λυθούν οι εξισώσεις: 2x 1 3x 8 3x 5 7x ) 0 δ) x 3 3x 1 x x x 1 ) 0 στ) ) x η)

4.Να λυθούν οι εξισώσεις: 2x 1 3x 8 3x 5 7x ) 0 δ) x 3 3x 1 x x x 1 ) 0 στ) ) x η) 1.Να λυθούν οι εξισώσεις: a) 3x 12 4x 2 β)23x+3 =4-x ) x 9 4x 2 δ)3x-2 4x 34 x ε)x+3+3x+2 =9-2x στ)-10 x+1 7 9x 2 2. Να λυθούν οι εξισώσεις: a)2x 21 4 x β)3y-3 y+1 y 2 y 1 1 ) 23x 3 64x 9 7 x δ)-2 2x-1

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια του Κλάσµατος

Η Έννοια του Κλάσµατος Η Έννοια του Κλάσµατος Κεφάλαιο ο. Κλασµατική µονάδα λέγεται το ένα από τα ίσα µέρη, στα οποία χωρίζουµε την ακέραια µονάδα. Έχει τη µορφή, όπου α µη µηδενικός φυσικός αριθµός (α 0, α διάφορο του µηδενός).

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Κ. Τζιρώνης Θ. Τζουβάρας Μαθηματικοί

Πρόλογος. Κ. Τζιρώνης Θ. Τζουβάρας Μαθηματικοί Πρόλογος Το βιβλίο αυτό περιέχει όλη την ύλη των Μαθηματικών της Β Γυμνασίου, χωρισμένη σε ενότητες, όπως ακριβώς στο σχολικό βιβλίο. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει: Τη θεωρία Λυμένες ασκήσεις Χρήσιμες παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μπάμπης Γ. Τσιριόπουλος. Περιεχόμενα 3

Μπάμπης Γ. Τσιριόπουλος. Περιεχόμενα 3 Περιεχόμενα Η ειδική στην ψυχοπαιδαγωγική των Μαθηματικών, γαλλίδα ψυχολόγος Anne Siety, στο βιβλίο της Μαθηματικά: ο αγαπημένος μου φόβος προτρέπει να βοηθήσουμε τους μαθητές να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

4.2 4.3 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

4.2 4.3 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 1 4. 4.3 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ 1. Πρόβληµα : Ονοµάζουµε την κατάσταση που δηµιουργείται όταν αντι- µετωπίζουµε εµπόδια και δυσκολίες στην προσπάθεια µας να φτάσουµε σε έναν συγκεκριµένο στόχο.. Επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚHΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΣ Π. ΣΜΑΪΛΗ Β. ΜΑYΡΙΓΙΑΝΝΗΣ Α.

ΑΣΚHΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΣ Π. ΣΜΑΪΛΗ Β. ΜΑYΡΙΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΑΣΚHΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΣ Π. ΣΜΑΪΛΗ Β. ΜΑYΡΙΓΙΑΝΝΗΣ Α. 1) Να υπολογίσετε την τιμή των παραστάσεων : Α=18:3 + 4.3 +3.( 3 4) + 5 :16 7:3 Β=0,8 + 3, + 4,3 5,1.3 +0,1 Α + Α.Β,1.Α.

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! THE G C SCHOOL OF CAREERS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 25 ερωτήσεις. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ GREEK MATHEMATICAL SOCIETY

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ GREEK MATHEMATICAL SOCIETY ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34 106 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 3616532-3617784 - Fax: 3641025 GREEK MATHEMATICAL SOCIETY 34, Panepistimiou (Εleftheriou Venizelou) Street GR. 106

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ-ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ-ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗ-ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.5 Αναπαριστούν, συγκρίνουν και σειροθετούν ομώνυμα κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικό όπως επιφάνειες,

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητοποίηση, γραφή και ονομασία αριθμών

Αισθητοποίηση, γραφή και ονομασία αριθμών Αριθμοί Θέματα: - Αισθητοποίηση, γραφή και ονομασία αριθμών - Αξία θέσης ψηφίου, ανάλυση/σύνθεση αριθμών - Σύγκριση αριθμών - Στρογγυλοποίηση - Πράξεις και ιδιότητες πράξεων - Κλάσματα - εκαδικοί - Αναλογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΟΔΟΙ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΟΔΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΟΔΟΙ 1. Δίνεται η αριθμητική πρόοδος με α 2 =0 και α 4 =4. α) Να δείξετε ότι ω=2 και α 1 = 2. β) Να δείξετε ότι α ν =2ν 4 και να βρείτε ποιος όρος της είναι το 98. (51 ος ) 2. α) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ Ασκήσεις. 1) Να γράψεις με γράμματα του παρακάτω αριθμούς:

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ Ασκήσεις. 1) Να γράψεις με γράμματα του παρακάτω αριθμούς: ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1.000.000 1) Να γράψεις με γράμματα του παρακάτω αριθμούς: 1.000.001 1.000.009 4.158.306 3.456 5.567.100 12.768.001 3.000.333 2) Να γράψεις με ψηφία τους παρακάτω αριθμούς: Δύο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων

Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων Κεφάλαιο 23 ο Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων Η σωστή ενέργεια Όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο για να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε κλάσματα, πρέπει να είναι ομώνυμα. Τώρα μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΙ. 1. Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει λεκτικά τον αριθμό 9740;

ΑΡΙΘΜΟΙ. 1. Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει λεκτικά τον αριθμό 9740; ΑΡΙΘΜΟΙ 1. Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει λεκτικά τον αριθμό 9740; (α) Εννιά χιλιάδες εβδομήντα τέσσερα (β) Εννιά χιλιάδες εφτακόσια σαράντα (γ) Εννιά χιλιάδες εβδομήντα τέσσερις εκατοντάδες (δ) Εννιά

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Σύνολο: /20

Test Unit 1 Σύνολο: /20 Test Unit 1 Σύνολο: /20 VOCABULARY 1 Match. 1. καληνύχτα α. 2. καλησπέρα β. 3. το κορίτσι γ. 4. το αγόρι δ. 5. η γυναίκα ε. 6. καλημέρα ζ. 1 2 Match and Circle. Παράδειγμα: χάρακας / πίνακας α. στυλό /

Διαβάστε περισσότερα

Στη καθημερινή μας ζωή ακούμε συχνά εκφράσεις όπως: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τη περσινή χρονιά κατά 4%

Στη καθημερινή μας ζωή ακούμε συχνά εκφράσεις όπως: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τη περσινή χρονιά κατά 4% Ποσοστά: Τα Μαθηματικά της Αγοράς ===================================================================================== Κώστας Γ. Σάλαρης - Μάνια Κ. Σάλαρη Στη καθημερινή μας ζωή ακούμε συχνά εκφράσεις

Διαβάστε περισσότερα

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Επαναληπτικό Φυλλάδιο Μαθηματικών Α Γυμνασίου uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui 3 η έκδοση 29/04/15

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: 1) Μετατρέπω τις παρακάτω ονοματικές φράσεις σε ρηματικές και το. α) Ψήσιμο οβελία από το μπαμπά.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: 1) Μετατρέπω τις παρακάτω ονοματικές φράσεις σε ρηματικές και το. α) Ψήσιμο οβελία από το μπαμπά. Ε ΤΑΞΗ 05-06 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: ) Μετατρέπω τις παρακάτω ονοματικές φράσεις σε ρηματικές και το αντίστροφο: α) Ψήσιμο οβελία από το μπαμπά. β) Η μαμά βάφει αβγά. γ) Πλάσιμο κουλουριών

Διαβάστε περισσότερα

Κλασματικές μονάδες. αριθμητής. παρονομαστής. Η κλασματική γραμμή είναι η πράξη της διαίρεσης.

Κλασματικές μονάδες. αριθμητής. παρονομαστής. Η κλασματική γραμμή είναι η πράξη της διαίρεσης. Μαθηματικά Ε Τεύχος οο ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Μάθημα 8 ο Κλασματικές μονάδες όροι του κλάσματος : αριθμητής παρονομαστής πόσα ίσα μέρη της ακέραιης μονάδας

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα