EUS ERCP HALO Radioablation

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EUS ERCP HALO Radioablation"

Transcript

1 ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΝ ΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ EUS ERCP HALO Radioablation Του Ιατρού Χρήστου Β. Καραλή, M.D. Ειδικού Παθολόγου Γαστρεντερολόγου Ενδοσκόπου Ηπατολόγου του Κυανού Σταυρού

2 Επανάσταση για το χώρο της ενδοσκοπικής γαστρεντερολογίας αποτέλεσε η εµφάνιση και η χρήση του ενδοσκοπικού υπέρηχου Εικόνα 1. Μηχάνηµα Ενδοσκοπικού Υπέρηχου. και της παλίνδροµης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP) πριν από µερικά χρόνια.

3 Εικόνα 2. Αίθουσα ERCP. Η εξέταση γίνεται µε την βοήθεια ενδοσκοπικού και ακτινολογικού µηχανήµατος. Εικόνα 3. Λήψη βιοψιών από στένωση κοινού χοληδόχου πόρου κατά την διάρκεια ERCP

4 Πρόκειται για δυο νέα τεχνολογικά επιτεύγµατα, που λειτουργούν διαγνωστικά και επεµβατικά και κάνουν ασφαλέστερη την διάγνωση και θεραπεία πολλών παθήσεων του γαστρεντερολογικού σωλήνα. Οι τεχνικές αυτές δεν δηµιουργήθηκαν για να αντικαταστήσουν τις απλές γαστροσκοπικές και κολονοσκοπικές εξετάσεις, αλλά για να τις συµπληρώσουν. Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος για παράδειγµα έρχεται να ευρύνει το φάσµα µέσα στο οποίο ο ενδοσκόπος µπορεί να «δει» και να κάνει διάγνωση διαφόρων παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα και άλλων οργάνων σε γειτονία µε αυτόν. Η απλή γαστροσκόπηση κολονοσκόπηση ελέγχει το εσωτερικό του οισοφάγου, του στοµάχου, µέρος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος και τελικός ειλεός) και ολόκληρου του παχέως εντέρου.

5 Εικόνα 4. Βιντεοσκοπική εικόνα στοµάχου κατά την διάρκεια απλής γαστροσκόπησης.

6 Εικόνα 5. Βιντεοσκοπική εικόνα παχέος εντέρου κατά την διάρκεια απλής κολποσκόπησης. Η εικόνα που λαµβάνουµε είναι βιντεοσκοπική από το εσωτερικό αυτών των οργάνων. Όταν όµως είναι απαραίτητη η διερεύνηση του τοιχώµατος αυτών των οργάνων Εικόνα 6. Εγκάρσια τοµή τοιχώµατος οισοφάγου.

7 ή ακόµα και των οργάνων γύρω από τον γαστρεντερικό σωλήνα, π.χ όργανα µεσοθωρακίου και κοιλιακής χώρας, που βρίσκονται σε κοντινή ανατοµική σχέση µε τον οισοφάγο στοµάχι έντερα, τότε ο ενδοσκοπικός υπέρηχος µε την βοήθεια της υπερηχογραφικής τεχνολογίας «βλέπει» µέσα στο τοίχωµα αυτών των οργάνων, και πίσω από αυτό εκεί που η βιντεοσκοπική εικόνα σταµατάει. Η διαγνωστική ικανότητα του ενδοσκοπικού υπέρηχου µπορεί να είναι απλά µεταφραστική µίας εικόνας που βλέπει ο ενδοσκόπος κατά την διάρκεια της εξέτασης, η αποτέλεσµα λήψεως βιοψιών από κάποιο όργανο µε την χρήση βελόνης FNA χρησιµοποιώντας το επεµβατικό όργανο. Ο επεµβατικός ενδοσκοπικός υπέρηχος εκτός από διαγνωστικές έχει και θεραπευτικές εφαρµογές όπως η έγχυση αναισθητικού φαρµάκου στον τρίποδα της αλειρίου για έλεγχο του πόνου σε ασθενείς µε χρόνια παγκρεατίτιδα, η την παροχέτευση παγκρεατικών ψευδοκύστεων κτλ.

8 Εικόνα 7. Έγχυση αναισθητικής ουσίας στον αλλήριο τρίποδα µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπέρηχου.

9 Εικόνα 8. Εισαγωγή βελόνας FNA σε ψευδοκύστη µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπέρηχου. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατά την διάρκεια του ενδοσκοπικού υπερήχου µπορεί να βοηθήσουν αποτελεσµατικά και να καθοδηγήσουν γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως χειρουργούς και ογκολόγους, στην πιο αποτελεσµατική θεραπεία αυτών των παθήσεων. Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και οι κλινικές του ενδείξεις συνεχώς αυξάνονται. (πίνακας 1.) Πίνακας 1. Κλινικές ενδείξεις Ενδοσκοπικού υπέρηχου. Οισοφάγος.

10 1. Τ (Tumor) και Ν (Node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων του οισοφάγου µε δυνατότητα βιοψίας (FNA) λεµφαδένων από την µεσοθωρακική χώρα. Η σταδιοποίηση είναι απαραίτητη για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. (1 ον..χειρουργήσιµο η µη περιστατικό. 2 ον. Χηµειοθεραπεία η όχι πριν από το χειρουργείο neo-adjuvant chemotherapy.) Εικόνα 9. Στειροποίηση καρκίνου του οισοφάγου.

11 2. Έλεγχος και διάγνωση υποβλεννογόνιων µορφωµάτων οισοφαγικού σώµατος µε δυνατότητα λήψεως βιοψιών FNA. Εικόνα 10. Ενδοσκοπική εικόνα υποβλεννογόνιου µορφώµατος στοµάχου.

12 Εικόνα 11. Υπερηχογραφική εικόνα υποβλεννογόνιου µορφώµατος στοµάχου µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπερήχου. 3. Έλεγχος οισοφάγου Βarrett µε βαριά δυσπλασία σε περιστατικά µε αµφίβολη χειρουργική ικανότητα.

13 Εικόνα 12. Ενδοσκοπική εικόνα οισοφάγου Barrett. Εικόνα 13. Υπερηχογραφική εικόνα οισοφάγου Barrett µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπερήχου.

14 4. Καλύτερα ελεγχόµενη έγχυση Botulinum toxin στην µυϊκή στιβάδα του οισοφαγικού σώµατος για την ενδοσκοπική θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου. Μεσοθωράκιο. 1. Τ (Tumor) και Ν (Node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων του πνεύµονα µε δυνατότητα βιοψίας (FNA) λεµφαδένων από την µεσοθωρακική χώρα. Η σταδιοποίηση είναι απαραίτητη για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. (1 ον..χειρουργήσιµο η µη περιστατικό. 2 ον. Χηµειοθεραπεία η όχι πριν από το χειρουργείο neo-adjuvant chemotherapy.)

15 Εικόνα 14. Λήψη βιοψίας FNA από λεµφαδένα µεσοθωρακίου για σταδιοποίηση καρκίνου του πνεύµονα µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπερήχου.

16 2. ιάγνωση µορφωµάτων µεσοθωρακίου µε την βοήθεια λήψεως βιοψιών FNA. Στόµαχος και δωδεκαδάκτυλος. 1. Έλεγχος πάχυνσης γαστρικών πτυχών για διαφορική διάγνωση και δυνατότητα λήψης µεγάλων ενδοσκοπικών βιοψιών µε βρόγχο και διαθερµία. (endoscopic ruggectomy). Εικόνα 15. Ενδοσκοπική εικόνα στοµάχου µε πλαστική λινίτιδα.

17 Εικόνα 16. Υπερηχογραφική εικόνα στοµάχου µε πλαστική λινίτιδα. 2. Τ (Tumor) και Ν (Node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων και λεµφωµάτων του στοµάχου και του δωδεκαδάκτυλου µε δυνατότητα βιοψίας (FNA) λεµφαδένων από την ενδοκοιλιακή χώρα. Η σταδιοποίηση είναι απαραίτητη για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. (1 ον..χειρουργήσιµο η µη περιστατικό. 2 ον. Χηµειοθεραπεία η όχι πριν από το χειρουργείο neo-adjuvant chemotherapy.) 3. Έλεγχος και διάγνωση υποβλεννογόνιων µορφωµάτων στόµαχου και δωδεκαδάκτυλου µε δυνατότητα λήψεως βιοψιών FNA.

18 4. Έλεγχος µορφωµάτων φύµατος του Vater για ενδοσκοπική θεραπεία µε βρόγχο και διαθερµία η χειρουργική εκτοµή. Εικόνα 17. Ενδοσκοπική εικόνα αδενώµατος φύµατος Vater.

19 Εικόνα 18. Υπερηχογραφική εικόνα αδενώµατος φύµατος Vater.

20

21 Εικόνες Ενδοσκοπική θεραπεία αδενώµατος φύµατος Vater. Πάγκρεας 1. ιάγνωση µε λήψη βιοψιών FNA µορφωµάτων παγκρέατος και T (Tumor) και Ν (Node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων. Η σταδιοποίηση είναι απαραίτητη για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. (.Χειρουργήσιµο η µη περιστατικό.) 2. ιάγνωση χρόνιας παγκρεατίτιδας µε έλεγχο αλλοιώσεων παγκρεατικού παρεγχύµατος και παγκρεατικού πόρου.

22 3. ιάγνωση αιτιολογίας υποτροπιάζουσας παγκρεατίτιδας µε έλεγχο των χοληφόρων για κρυστάλλους και του παγκρεατικού πόρου για ανατοµικές ανωµαλίες. (pancreas divisum). 4. Έλεγχος, διάγνωση και θεραπεία των κυστικών µορφωµάτων του παγκρέατος µε την βοήθεια αναρρόφησης µέσω βελόνας FNA. (π.χ. παροχέτευση ψευδοκύστεων παγκρέατος.)

23 Εικόνες Υπερηχογραφική εικόνα υγιούς παγκρέατος. Εικόνα 23. Υπερηχογραφική εικόνα χρόνιας παγκρεατίτιδας.

24 Εικόνες Βιοψία FNA καρκίνου παγκρέατος.

25 Χοληδόχος κύστη και χοληφόρα. 1. Έλεγχος πολυπόδων χοληδόχου κύστεως για λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. ( Χειρουργική αφαίρεση χολής η παρακολούθηση). 2. ιάγνωση και Τ (Tumor) και Ν (Node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων των χοληφόρων. (Με την βοήθεια του intraductal probe). 3. Έλεγχος εξωηπατικών χοληφόρων για παρουσία χολόλιθων σε ασθενείς µε αρνητική MRCP και υψηλό δείκτη κλινικής υποψίας.

26 Εικόνες Υπερηχογραφική εικόνα χολολιθίασης µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπερήχου.

27 Εικόνα 28. Υπερηχογραφική εικόνα χοληδοχολιθίασης µε την βοήθεια ενδοσκοπικού υπερήχου. Ορθό, πρωκτός, σιγµοειδές. 1. Τ (tumor) και Ν (node) σταδιοποίηση (staging) καρκίνων του ορθού πρωκτού και σιγµοειδούς µε δυνατότητα βιοψίας (FNA) λεµφαδένων από την περιναική περιοχή. Η σταδιοποίηση είναι απαραίτητη για την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. (1 ον..χειρουργήσιµο η µη περιστατικό. 2 ον. Χηµειοθεραπεία η όχι πριν από το χειρουργείο neo-adjuvant chemotherapy.) 2. Έλεγχος και διάγνωση υποβλεννογόνιων µορφωµάτων ορθού πρωκτού και σιγµοειδούς µε δυνατότητα λήψεως βιοψιών FNA 3. Έλεγχος ακεραιότητας εσωτερικού και εξωτερικού σφιγκτήρα πρωκτικού

28 δακτυλίου σε ασθενείς µε ακράτεια κοπράνων. 4. Έλεγχος περιεδρικών αποστηµάτων. Εικόνες Υπερηχογραφικές εικόνες σφιγκτήρων ορθού.

29 Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές από τις διαγνωστικές κλινικές ενδείξεις της ενδοσκοπικής παλίνδροµης χολλάγγειο παγκρεοτογραφίας (E.R.C.P) τώρα έχουν µεταφερθεί στον ενδοσκοπικό υπέρηχο που είναι µια τεχνική µε λιγότερο ρίσκο επιπλοκών για τον ασθενή. Η θεραπευτική αξία του E.R.C.P. όµως παραµένει αναντικατάστατη όσον αφορά παθήσεις των χοληφόρων και του παγκρέατος. Το E.R.C.P. είναι και αυτό µια ενδοσκοπική τεχνική που «βλέπει» και αυτή πιο βαθιά από την απλή γαστροσκόπηση, αλλά µε περιορισµένο πεδίο δράσης. Αυτό των χοληφόρων και του παγκρεατικού πόρου. Η εικόνα που λαµβάνεται είναι ενδοσκοπική αλλά και ακτινοσκοπική µε την έγχυση ειδικού σκιαγραφικού υγρού στα όργανα αυτά.

30 Εικόνες Ενδοσκοπικές εικόνες από αφαίρεση λίθων από τον κοινό χοληδόχο πόρο κατά την διάρκεια ERCP

31 Εικόνα 35. Ακτινολογική εικόνα από αφαίρεση λίθων από τον κοινό χοληδόχο πόρο κατά την διάρκεια ERCP. Οι θεραπευτικές κλινικές ενδείξεις αυτής της τεχνικής έχουν να κάνουν µε την αφαίρεση λίθων από τα χοληφόρα αγγεία και τον παγκρεατικό πόρο, την διάνοιξη στενώσεων µε τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stent) σε ασθενείς µε καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις των οργάνων αυτών, τη λήψη βιοψιών, την παροχέτευση κυστών σε ασθενείς µε παγκρεατίτιδα κ.λ.π.

32 Εικόνες Τοποθέτηση stent σε στένωση του φύµατος Vater κατά την διάρκεια ERCP.

33 Το E.R.C.P. µπορεί να «γλιτώσει» έναν ασθενή από το χειρουργείο ή να συµπληρώσει τη δουλειά ενός χειρουργού και βοηθάει πολύ στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση παθήσεων αυτών των οργάνων. Ο λόγος για τον οποίο οι κλινικές ενδείξεις του είναι πλέον κυρίως θεραπευτικές, είναι το γεγονός πως στατιστικά υπάρχει ένα ενδεχόµενο 5% πιθανών επιπλοκών όπως παγκρεατίτιδα αιµορραγία η διάτρηση. Και οι δυο αυτές τεχνικές που αναφέρθηκαν έχουν, όπως και πολλές άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές επεµβατικές τεχνικές στην ιατρική, το ρίσκο τους. Τα πλεονεκτήµατα που προσφέρουν όµως είναι πολύ περισσότερα, µε αποτέλεσµα τα τελευταία χρόνια να έχουν πλέον µπει για τα καλά στην καθηµερινή πράξη της ιατρικής. Τα µηχανήµατα και οι τεχνικές βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και το µέλλον σίγουρα µας επιφυλάσσει ακόµα περισσότερες κλινικές εφαρµογές και αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση µεγαλύτερου φάσµατος παθήσεων του γαστρεντερολογικού συστήµατος. Mια νέα επαναστατική τεχνική ενδοσκοπικής θεραπείας του συνδρόµου του οισοφάγου Barrett, εφαρµόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από µερικές εβδοµάδες στην κλινική Κυανούς Σταυρός Αθηνών από τον ιατρό κο Χρήστο B. Καραλή.

34 Οισοφάγος Barrett, ονοµάζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποίαν το φυσιολογικό, οισοφαγικού τύπου, πλακώδες επιθήλιο (squamous epithelium) του κατώτερου τριτηµορίου του οισοφαγικού σώµατος, αντικαθίσταται από επιθήλιο εντερικού τύπου. Εικόνες Φυσιολογικό οισοφαγικό επιθήλιο και επιθήλιο Barrett. Αυτό ονοµάζεται εντερική µετάπλαση οισοφάγου ή αλλιώς οισοφάγος Barrett προς τιµήν του ιατρού θωρακοχειρουργού Norman Rupert Barrett ( ) ο οποίος και πρώτος περιέγραψε το σύνδροµο αυτό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο οισοφάγος Barrett δηµιουργείται ως αποτέλεσµα χρόνιου ερεθισµού του οισοφαγικού βλεννογόνου από τα υγρά του στοµάχου (όξινα ή και χολικά) τα οποία παλινδροµούν από το στοµάχι προς τον οισοφάγο, λόγω χάλασης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, µια κατάσταση ευρέως γνωστή ως διαφραγµατοκήλη και χρόνια παλινδρόµηση.

35 Εικόνες Μηχανισµός παλινδρόµησης λογω διαφραγµατοκήλης.

36 Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεχούς ερεθισµού του οισοφαγικού βλεννογόνου από τα υδροχλωρικά και χολικά υγρά του στοµάχου για να επιτευχτεί αυτή η µετάπλαση του επιθηλίου. Αλλά όταν αυτή εγκατασταθεί, αποτελεί µία µη αναστρέψιµη κατάσταση η οποία µπορεί να εξελιχθεί µετά από αρκετά χρόνια, ακόµα και σε αδενοκαρκίνωµα του οισοφάγου. Εικόνα 43. Καρκίνος του οισοφάγου σε βάση οισοφάγου Barrett. Μέχρι τώρα, ο µοναδικός τρόπος αντιµετώπισης της νόσου Barrett ήταν η χρόνια παρακολούθηση του µεταπλαστικού εντερικού επιθηλίου µε γαστροσκοπήσεις και βιοψίες και η χειρουργική αφαίρεση του σε περίπτωση εµφάνισης βαριάς δυσπλασίας.

37 Εικόνα 44. Οισοφάγος Barrett. Λήψη ενδοσκοπικών βιοψιών. Η χειρουργική θεραπεία του οισοφάγου Barrett δεν είναι όµως χωρίς επιπλοκές και πολλές φορές καθώς η παλινδρόµηση επιδεινώνεται µετά το χειρουργείο, η κατάσταση επαναλαµβάνεται, δηµιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Σήµερα, µας δίνεται η δυνατότητα µιας νέας επαναστατικής εναλλακτικής θεραπείας του οισοφάγου Barrett, ενδοσκοπικής και όχι χειρουργικής, που εγγυάται καλύτερα αποτελέσµατα και µε λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών λόγω του ελαχίστου επεµβατικού χαρακτήρα της. Η νέα αυτή θεραπευτική τεχνική ονοµάζεται HALO και γίνεται µε τη βοήθεια µίας απλής γαστροσκόπησης.

38 Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής πράξης η οποία γίνεται µε βαθειά αναισθησία, ένας εξειδικευµένος γαστρεντερολόγος αφαιρεί µε τη βοήθεια ενός καθετήρα ραδιοσυχνότητας το επιθήλιο Barrett από τον οισοφάγο, αφήνοντας τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του οισοφαγικού σώµατος ανέπαφο και ικανό να αναγεννήσει νέο φυσιολογικό οισοφαγικό επιθήλιο. Εικόνες Εγκάρσια τοµή οισοφάγου Barrett. Πριν και µετά την θεραπεία µε HALO.

39 Η µέθοδος αυτή χρησιµοποίει την τεχνολογία των µικροκυµάτων, κατά την οποία µια πηγή ενέργειας παράγει και διοχετεύει µεσω διπολικού ηλεκτροδίου, ραδιοσυχνότητα υψηλής τάσης (10 12 J/cm2) αναπτύσσοντας έτσι υψηλές θερµοκρασίες για πολύ µικρό χρονικό διάστηµα (< 1 sec) πάνω από την περιοχή του εντερικού επιθηλίου, καταστρέφοντας έτσι µόνο τον επιφανειακό χιτώνα του οισοφαγικού σώµατος (< 1 mm) χωρίς να προκαλεί βλάβες στα υποκείµενα στρώµατα. Εικόνες Η πηγή παραγωγής ενέργειας σε µορφή ραδιοκυµάτων του συστήµατος HALO. Οι καθετήρες ραδιοσυχνότητας οι οποίοι χρησιµοποιούνται είναι δύο ειδών. Ο HALO 360 και ο HALO 90 και εισάγονται στον οισοφάγο µε τη βοήθεια ενός σύρµατος οδηγού το οποίο έχει τοποθετηθεί στον οισοφάγο διαµέσου του καναλιού εργασίας ενός κοινού ενδοσκοπίου.

40 Εικόνα 50. Οι συρµάτινοι οδηγοί του συστήµατος HALO. Ο HALO 360 καθετήρας έχει τη δυνατότητα εκποµπής της ραδιοσυχνότητας κυκλοτερώς στο οισοφαγικό τοίχωµα, σε ακτίνα δηλαδή 360 µοιρών και έκταση 3 εκατοστών ανά κύκλο θεραπείας και ο HALO 90 µικρότερος από τον πρώτο, έχει την ικανότητα να εκπέµπει τη ραδιοσυχνότητα σε πιο µικρές και πιο στοχευόµενες περιοχές, συµπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας έτσι τη θεραπευτική λειτουργία του πρώτου εάν και εφόσον αυτό χρειάζεται.

41 Εικόνα 51. Ενδοσκοπική θεραπεία οισοφάγου Barrett µε το σύστηµα HALO 360 Εικόνα 52. Ενδοσκοπική θεραπεία οισοφάγου Barrett µε το σύστηµα HALO 90

42 Η θεραπεία διαρκεί περίπου δύο ώρες και είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς µε εξαιρετικά αποτελέσµατα και χωρίς επιπλοκές και τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει η ανάγκη επανάληψής της. Εικόνα 53. Ενδοσκοπική εικόνα οισοφάγου Barrett αµέσως µετά από θεραπεία µε το σύστηµα HALO. Ο ασθενής µπορεί να παρουσιάσει πόνο και δυσκαταποσία µετά την επέµβαση, η οποία συνήθως διαρκεί 4 µε 7 ηµέρες και αντιµετωπίζεται µε παυσίπονα και αναστολείς της έκκρισης των υδροχλωρικών οξέων µε πολύ καλά αποτελέσµατα. Μετά από 2 µήνες επαναλαµβάνεται µια απλή γαστροσκόπηση και ενδοσκοπικά ελέγχεται η περιοχή όπου υπήρχε το επιθήλιο Barrett. Αν υπάρξει ενδοσκοπική υπόνοια υπολειµµατικής νόσου η θεραπεία επαναλαµβάνεται χρησιµοποιώντας το HALO 90 για πιο στοχευόµενη συµπληρωµατική θεραπεία.

43 Εικόνα 54. Ενδοσκοπική εικόνα Barrett πριν από θεραπεία µε HALO

44 Εικόνα 55. Ενδοσκοπική εικόνα οισοφάγου µετά από 2 µήνες από την θεραπεία HALO Στατιστικά ο κάθε ασθενής θα χρειαστεί 1,2 θεραπείες µε τη µέθοδο HALO για πλήρη αντιµετώπιση της νόσου Barrett. Η µέθοδος ενδοσκοπικής θεραπείας του οισοφάγου Barrett έχει πάρει έγκριση από τον Αµερικανικό Οργανισµό Έλεγχου Τροφίµων και Φαρµάκων FDA ανάλογο µε τον ελληνικό ΕΟΦ και έχει µπει στην καθηµερινή κλινική πρακτική της αντιµετώπισης της νόσου Barrett σε Αµερική και Ευρώπη.

45 Έρευνες των τελευταίων 9 χρόνων σε µεγάλα ερευνητικά κέντρα της Αµερικής και της Ευρώπης έχουν πιστοποιήσει την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια της τεχνικής HALO για την ενδοσκοπική θεραπεία του οισοφάγου Barrett, η οποία λόγω του ελάχιστου επεµβατικού χαρακτήρα της και των εξαιρετικών και αποδεδειγµένα θετικών αποτελεσµάτων της, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει στο άµεσο µέλλον την µοναδική θεραπευτική αντιµετώπιση του συνδρόµου του οισοφάγου Barrett αναιρώντας την ανάγκη της χειρουργικής αντιµετώπισης αυτής και των πιθανών επιπλοκών που µπορεί αυτή να συνεπάγεται.

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες:

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες: Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κατώτερου πεπτικού σωλήνα, επηρεάζοντας κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως των χωρών του δυτικού κόσμου. Εικόνα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Εισαγωγή Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία διεθνώς, θανάτων από κακοήθη νόσο. Ο λόγος είναι ότι οι πολύποδες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Τι είναι οι χολόλιθοι; Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) είναι κρύσταλλοι κυρίως χοληστερόλης που δημιουργούνται στη

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιατρική Σχολή Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης Μέλη ΔΕΠ Ιωάννης Φεζουλίδης, Μαριάννα Βλυχού, Έφη Καψαλάκη, Χρήστος Ρούντας Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, δηµιούργησε το Κέντρο Αιµορροΐδων

Διαβάστε περισσότερα

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών. Οι πολύποδες στην

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική οισοφάγου

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική οισοφάγου Θωρακοχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική οισοφάγου Οισοφαγεκτομή Ιωάννης Κ. Τούμπουλης Λέκτορας Χειρουργικής Θώρακος 1 Ελάχιστα επεμβατική οισοφαγεκτομή Ενδείξεις: Ca

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ορθού αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες και αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΚΩΔΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΚΩΔΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ Διαμαντόπουλος Παντελής, Κυριαζή Μαρία, Κατσούρη Μαρία Ζαφείρης Χρήστος, Τριχιά Ελένη, Σοφούδης Χρυσόστομος, Νομικός Ιάκωβος Β Χειρουργική κλινική, Ε.Α.Ν.Π «Μεταξά», Πειραιάς, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Παρεμβάσεις στα χοληφόρα

Παρεμβάσεις στα χοληφόρα Παρεμβάσεις στα χοληφόρα Βασίλειος Δ. Σουφτάς Αν. Καθηγητής Ακτινολογίας Επεμβατικής Ακτινολογίας ΔΠΘ, Δ/ντής Τμήματος Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Ακτινολογίας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέρνες Ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογία

Μοντέρνες Ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογία Μοντέρνες Ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογία Νοέμβριος 2013 / Αριθμός συμμετεχόντων: 2 / Διάρκεια: 6 μήνες / Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιώργος Αναγνωστόπουλος Διευθυντής Προγράμματος Γεώργιος Καλλιπολίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ 16:30-16:50 Διαφοροποιήσεις: Αδενοκαρκίνωμα προς Καρκίνωμα εκ Πλακωδών Κυττάρων (Α.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ 16:30-16:50 Διαφοροποιήσεις: Αδενοκαρκίνωμα προς Καρκίνωμα εκ Πλακωδών Κυττάρων (Α. Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 09:30-09:40 Παρουσίαση ΕΜ-ΚΑΠΕΣ (Ι. Σουγκλάκος) 09:40-10:00 Εισαγωγή στο Σεμινάριο-Masterclass: Σκοποί, Δομή (Ι. Σουγκλάκος) ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ 10:00-10:10 Εμβρυολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Χολαγγειοκαρκίνωμα Ιστολογικά τα χολαγγειοκαρκινώματα αποτελούνται απο: Κύτταρα βλεννοεκκριτικού αδενοκαρκινώματος Ινώδη συνδετικό ιστό σε άλλοτε άλλη αναλογία Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Μονάδα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού μας συστήματος αποτελείται από τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (εικ.1). Τα όργανα αυτά, και ιδιαίτερα ο οισοφάγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Σάββατο 12 Απριλίου 2014 Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα

ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Σάββατο 12 Απριλίου 2014 Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σάββατο 12 Απριλίου 2014 Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗ ΣΥΝΕΧ ΓΟΥΝΤΑΙ 6 Μ ΙΖΟΜΕ ΟΡΙΑ Ν ΕΚΠΑΙΔ ΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

masterclass καρκίνοι του πεπτικού ΔΕΛΦΩΝ Φεβρουαρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ιατρικός Σύλλογος Θήβας

masterclass καρκίνοι του πεπτικού ΔΕΛΦΩΝ Φεβρουαρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ιατρικός Σύλλογος Θήβας Εταιρεία Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος [EM-KAΠΕΣ] Ιατρικός Σύλλογος Θήβας masterclass καρκίνοι του πεπτικού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α 21-25 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Τ Ε Λ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Τ Ε Λ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σάββατο 4 Απριλίου 2015 Αθήνα Ξενοδοχείο Crowne Plaza Aίθουσα Ballroom Τ Ε Λ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος καρκίνος ουροδόχου κύστεως θηλώματα:

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος καρκίνος ουροδόχου κύστεως θηλώματα: 15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος καρκίνος ουροδόχου κύστεως θηλώματα: Ο καρκίνος της κύστης αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο ουρολογικό καρκίνο. ευθύνονται για το 3% των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Program MSc in HPB Surgery Ακαδημαϊκό Έτος

Program MSc in HPB Surgery Ακαδημαϊκό Έτος Δευτέρα 03 Απριλίου 2017 09.00-09.45 Stenting χοληφόρων για καλοήθεις και κακοήθεις στενώσεις Πολυδώρου Ανδρέας, Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του Ε.Κ.Π.Α. 10.00-10.45 Η

Διαβάστε περισσότερα

Program MSc in HPB Surgery Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015

Program MSc in HPB Surgery Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 09.00-09.45 Απεικονιστική διάγνωση των χοληφόρων Πρασόπουλος Π. Καθηγητής Ακτινολογίας, Δ.Π.Θ. 10.00-10.45 Προεγχειριτική αναισθησιολογική εκτίμηση παθήσεων ήπατοςχοληφόρων-παγκρέατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΘΗΝΑ 2015 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Τι είναι και πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Απαντά σε άτομα ηλικίας 50-70 ετών Είναι συχνότερος στους άνδρες, αναλογία 3:1 2 ιστολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία

Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία Γαστρεντερολογικό Τμήμα ΥΓΕΙΑ Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία 14 Ιουνίου 2019 Συνεδριακό Kέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ» ΜΗΤΕΡA Ώρα προσέλευσης: 08:30 Ελεύθερη Συμμετοχή Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική καθετηριασμού Οδηγίες και εμπειρία μιας ζωής

Τεχνική καθετηριασμού Οδηγίες και εμπειρία μιας ζωής Τεχνική καθετηριασμού Οδηγίες και εμπειρία μιας ζωής Ανδρέας Α. Πολυδώρου, MD, FACS Καθηγητής Χειρουργικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Αρεταίειο Νοσοκομείο Γιατί είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τις

Διαβάστε περισσότερα

Program MSc in HPB Surgery

Program MSc in HPB Surgery Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 09.00-09.45 Απεικονιστική διάγνωση των χοληφόρων Πρασόπουλος Π. Καθηγητής Ακτινολογίας, Δ.Π.Θ. 10.00-10.45 Stenting χοληφόρων για καλοήθεις και κακοήθεις στενώσεις. Η χρήση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Εκπαιδευτικοί Στόχοι Χειρουργικής Παθολογία Ι και Χειρουργικής Παθολογίας ΙΙ (7 ο 8 ο εξάμηνο) ΑΘΗΝΑ Νοέμβριος 2016 Θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΨΕΥΔΟΚΥΣΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΚΟΙΛΟ ΣΠΑΛΧΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΨΕΥΔΟΚΥΣΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΚΟΙΛΟ ΣΠΑΛΧΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Υλικά και Μέθοδοι Αναφορές Α Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζουμε την περίπτωση ενός 72 χρονου άρρενα ασθενή που εισήχθη στην κλινική μας για αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2012-2013 ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2012-2013 ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2012-2013 ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ημερομηνία θέμα εκπαιδευτές 20 Νοεμβρίου Οξεία και χρόνια ηπατίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι

Χαιρετισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι 1 Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι Σας προσκαλώ στην 5η Διημερίδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής που θα γίνει στο Ολυμπιακό Μουσείο στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2013. Η Γαστρεντερολογική Κλινική λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορισµός Νόσου. 4. Συµπτωµατολογία / Κλινική εικόνα / Ευρήµατα (εργαστηριακά κ.α.)

1. Ορισµός Νόσου. 4. Συµπτωµατολογία / Κλινική εικόνα / Ευρήµατα (εργαστηριακά κ.α.) 1. Ορισµός Νόσου 2. Παθογένεια: η µελέτη της δηµιουργίας µιας παθολογικής κατάστασης, µια παθολογική κατάσταση σε συνάρτηση µε το αίτιο που την προκαλεί 3. Επιδηµιολογία: είναι η επιστηµονική µελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού Ασθενής 94 ετών Ίκτερική χροιά δέρματος-επιπεφυκότων με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ Της Δρ. Καραφώκα Μαύρου Ελένη Γιατρέ μου δεν αντέχω άλλο Θέλω να βγω, να διασκεδάσω, να φάω και να πιω χωρίς άγχος, να μην φοβάμαι

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειο-παγρέατογραφία - Ε.R.C.P. Εισαγωγή

Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειο-παγρέατογραφία - Ε.R.C.P. Εισαγωγή Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειο-παγρέατογραφία - Ε.R.C.P Εισαγωγή Τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη θεραπεία πολλών νόσων των χοληφόρων με την χρήση τεχνικών διαγνωστικής και θεραπευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελείται από τρεις στιβάδες: επιδερμίδα, χόριο και το υποδόριο λίπος. Τα εξαρτήματα του δέρματος είναι οι τρίχες,

Διαβάστε περισσότερα

Οι σκοποί της Εταιρείας μας είναι επιστημονικοί και κοινωνικοί και αφορούν στην:

Οι σκοποί της Εταιρείας μας είναι επιστημονικοί και κοινωνικοί και αφορούν στην: Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασματική νόσο που προσβάλλει τις γυναίκες, με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ίδια την ασθενή, αλλά και για το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΟΥ

ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΟΥ Ευθυμία Τσουνάκη, Απόστολος Βλαχογιώργος, Βασιλική Κυριάκου, Ιωάννης Μπούσιος, Γλυκερία Μπόκοτα, Σπυρίδων Σκ 1 Ίδρυμα, 2 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΤΗΣΙΩΝ», ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός

Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Γράφει: Χρίστος Κουνούδης, Χειρουργός Οι "καούρες" (οπισθοστερικός καύσος) μετά από ένα πλούσιο γεύμα, η παλινδρόμηση και οι αναγωγές μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος ή εσπεριδοειδών, είναι συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία διερευνάται το εσωτερικό της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

11η Ηπατογαστρεντερολογική Εκδήλωση, Λευκάδα 2019 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: πότε δίνω θεραπεία και πότε τη διερευνώ και πώς;

11η Ηπατογαστρεντερολογική Εκδήλωση, Λευκάδα 2019 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: πότε δίνω θεραπεία και πότε τη διερευνώ και πώς; 11η Ηπατογαστρεντερολογική Εκδήλωση, Λευκάδα 2019 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: πότε δίνω θεραπεία και πότε τη διερευνώ και πώς; Γεώργιος Π. Καραμανώλης Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Αρεταίειο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Τί είναι η λαπαροσκόπηση; Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρεντερολογία. καιηπατολογία 1&2 ΜΑΡΤΙΟΥ2019. στη ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Γαστρεντερολογία. καιηπατολογία 1&2 ΜΑΡΤΙΟΥ2019. στη ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ στη Γαστρεντερολογία καιηπατολογία 1&2 ΜΑΡΤΙΟΥ2019 Συνεδριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ι) ΗΠΑΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΕΝ ΟΗΠΑΤΙΚΟ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ: ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:

Ι) ΗΠΑΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΕΝ ΟΗΠΑΤΙΚΟ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ: ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΚΤΟΜΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ Β. Τζιούφα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατοµικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Ι) ΗΠΑΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. «Καούρα» «Ξινίλες» ΑΘΗΝΑΙ 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. «Καούρα» «Ξινίλες» ΑΘΗΝΑΙ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & «Καούρα» «Ξινίλες» ΑΘΗΝΑΙ 2008 Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος Απλό κάψιμο στο στήθος και ξινίλα ή κάτι περισσότερο; Τι είναι και πως εκδηλώνεται η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝ ΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ' Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝ ΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ' Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1 ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝ ΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ' Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 2 Κεφάλαιο 1 Κανόνες ιατρικής δεοντολογίας στις ενδοσκοπήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ. Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ. Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Έτος Σημαντικά γεγονότα 1981 G. Iddan,, P. Scapa η ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

11. 3. Μάθημα χειρουργικής ΙΑ εξαμήνου Χειρουργική (ΙΑ0344) Τρίμηνη Κλινική Άσκηση

11. 3. Μάθημα χειρουργικής ΙΑ εξαμήνου Χειρουργική (ΙΑ0344) Τρίμηνη Κλινική Άσκηση 11. 3. Μάθημα χειρουργικής ΙΑ εξαμήνου Χειρουργική (ΙΑ0344) Τρίμηνη Κλινική Άσκηση 11. 3.1. Ενημερωτικό Φύλλο Μαθήματος (Ε.Φ.Μ.) - Σκοπός/Στόχοι: Η εκπαίδευση του φοιτητή στην διάγνωση και αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της Μανομετρίας στην Χειρουργική της Γαστροοισοφαγικής Συμβολής Δημήτριος Θεοδώρου Χειρουργός Μονάδα Χειρουργικής Ανώτερου Πεπτικού Ά Προπ. Χειρουργική Κλιν. Πανεπιστημίου Αθηνών Χειρουργική της

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn. Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn. Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Περιπρωκτική νόσος Επιβαρυντικοί προγνωστικοί παράγοντες της Crohn Περιπρωκτική εντόπιση-βαρειά ορθίτιδα!!! Νεαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ. Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ. Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό Το Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο ιατρικό κέντρο µε ειδίκευση στο γυναικείο µαστό. Παρέχει ολοκληρωµένες

Διαβάστε περισσότερα

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3 Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ανήκει σε μια ομάδα λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού σωλήνα. Το κοιλιακό άλγος, ο μετεωρισμός και η εναλλαγή των συνηθειών του εντέρου αποτελούν τυπικά συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Κύπρο και παγκοσμίως. Η πάθηση

Διαβάστε περισσότερα

2 o masterclass. στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος Μαρτίου2017 Domotel Xenia Volou Βόλος

2 o masterclass. στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος Μαρτίου2017 Domotel Xenia Volou Βόλος 2 o masterclass στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος Εταιρεία Μελέτης Καρκίνων του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜΚΑΠΕΣ) Ομάδα Μελέτης Καρκίνων Οισοφάγου-Στομάχου (ΟΜ-ΟΣ) Ομάδα Μελέτης Καρκίνων Ήπατος - Χοληφόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Ενδείξεις 1ο βήμα: ευρέως διαθέσιμη, εύκολη, χαμηλό κόστος Επανέλεγχος (π.χ. ειλεός) Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;;; α/α Κοιλίας

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Ν. Βοργιάς M.D.,F.A.C.S Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital

Μιχάλης Ν. Βοργιάς M.D.,F.A.C.S Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital Μιχάλης Ν. Βοργιάς M.D.,F.A.C.S Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital Τι είναι οι αιμορροΐδες; Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Δηλαδή, αυτές αποτελούν φυσιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Γαστρεντερολόγο Δημήτρη Καραγιάννη, ενδοσκοπικού τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Συνέντευξη με τον Γαστρεντερολόγο Δημήτρη Καραγιάννη, ενδοσκοπικού τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 10 ερωτήσεις στον γαστρεντερολόγο για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - Ο Δρόμος για την Συνέντευξη με τον Γαστρεντερολόγο Δημήτρη Καραγιάννη, ενδοσκοπικού τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Ογκολογία Παίδων. Γιώργος Σπυρίδης Χειρουργός Παίδων Χειρουργική Ογκολογία Παίδων Νοσοκ. Παίδων «Π. & Αγλ. Κυριακού»

Χειρουργική Ογκολογία Παίδων. Γιώργος Σπυρίδης Χειρουργός Παίδων Χειρουργική Ογκολογία Παίδων Νοσοκ. Παίδων «Π. & Αγλ. Κυριακού» Χειρουργική Ογκολογία Παίδων Γιώργος Σπυρίδης Χειρουργός Παίδων Χειρουργική Ογκολογία Παίδων Νοσοκ. Παίδων «Π. & Αγλ. Κυριακού» Ιστορική Αναδρομή 19 ος αιώνας αρχές 20 ου αιώνα Χειρουργοί / παθολογοανατόμοι

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια διημερίδα επιστημονικών τμημάτων Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Απριλίου - 8 Απριλίου

Ετήσια διημερίδα επιστημονικών τμημάτων Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Απριλίου - 8 Απριλίου Ετήσια διημερίδα επιστημονικών τμημάτων Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας 2017 7 Απριλίου - 8 Απριλίου ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

συχνος μεταστατικος στοχος πυλαια οδος Μαλλον επιχωρια μεταστασις,οσον αφορα το πεπτικο,παρα γενικευμενη νοσος

συχνος μεταστατικος στοχος πυλαια οδος Μαλλον επιχωρια μεταστασις,οσον αφορα το πεπτικο,παρα γενικευμενη νοσος ΗΠΑΡ συχνος μεταστατικος στοχος πυλαια οδος Μαλλον επιχωρια μεταστασις,οσον αφορα το πεπτικο,παρα γενικευμενη νοσος Χειρουργικη εκτομη ηπατικων μεταστασεων(πλην παχεος-ορθου) Αμφισβητουμενη Μονον στα πλαισια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας 59 ετών ΑΥ υσλιπιδαιµία Γνωστό λέµφωµα κυττάρων µανδύα ελεύθερος νόσου από το 2010 ιαταραχές κενώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥ

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Π.Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γ. Ζωγράφος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ Θεωρητική παράδοση Φοιτητών Ιατρικής Εύη Καΐρη Βασιλάτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Σακελλαρίου Στρατηγούλα Ακαδημαϊκή Υπότροφος 8-12η εβδομάδα ΕΞΩΗΠΑΤΙΚΑ ΧΟΛΗΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ( Η.Π.Α ) Νόσοι πεπτικού και ήπατος : 50 εκατοµµύρια επισκέψεις σε : Ιατρούς Νοσοκοµεία Τµήµατα επειγόντων Πιο συχνές διαγνώσεις : Τροφικές γαστρεντερίτιδες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση. Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ

ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση. Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ Καμία σύγκρουση συμφερόντων O ρόλος της απεικόνισης στην ΙΦΝΕ Επιβεβαίωση της διάγνωσης Εκτίμηση βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

1, Δεξιός πνεύμων 2, αορτή. 3, αριστερός πνεύμων. 4, αριστερό επινεφρίδιο 5, σπλην 6, σπληνική αρτηρία. 7, Παχύ έντερο. 8, πυλαία φλέβα.

1, Δεξιός πνεύμων 2, αορτή. 3, αριστερός πνεύμων. 4, αριστερό επινεφρίδιο 5, σπλην 6, σπληνική αρτηρία. 7, Παχύ έντερο. 8, πυλαία φλέβα. 1, Δεξιός πνεύμων 2, αορτή. 3, αριστερός πνεύμων. 4, αριστερό επινεφρίδιο 5, σπλην 6, σπληνική αρτηρία. 7, Παχύ έντερο. 8, πυλαία φλέβα. 9, ηπατική φλέβα 10, ήπαρ. Κάτω κοίλη φλέβα 2, δεξιός νεφρός 3,

Διαβάστε περισσότερα

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. ΠΕΠΤΙΚΟ 1. Α. Να γράψετε τα είδη των δοντιών Α, Β, Γ, Δ και τα μέρη του δοντιού Ε Μ. Β. Πόσα δόντια έχει ένα παιδί 3 χρόνων; Γ. Ποιοι αδένες αφήνουν το έκκριμά τους στη στοματική κοιλότητα και ποιο το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ Ο προστάτης είναι ένα όργανο αποτελούμενο από αδένα που περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, πάνω στο πυελικό έδαφος,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκρεατική ERCP. Πρόληψη επιπλοκών ERCP

Παγκρεατική ERCP. Πρόληψη επιπλοκών ERCP Παγκρεατική ERCP Πρόληψη επιπλοκών ERCP Αντώνιος Βεζάκης Χειρουργός Αρεταίειο νοσοκομείο Παγκρεατική ERCP Λιθίαση ΠΠ σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα Στενώσεις ΠΠ σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Επιθηλιακά νεοπλάσματα με επικρατούσα νευροενδοκρινική διαφοροποίηση Συχνότητα εμφάνισης NET 1,9-5,76/100,000/

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ: Replete ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΙΑΤΡΙΚΗ Στον τομέα της ιατρική η ρομποτική παίζει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2015-2016 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δώμα Γ.Ν.Α Ο Ευαγγελισμός Νοέμβριος 2015 - Μάιος 2016 Κάθε Τρίτη: ώρα 15:00-17:00 Ενότητες Ομιλητές Ημερομηνίες 1 2 Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ο Προστατικός αδένας είναι όργανο πο ευρίσκεται μόνο στον άνδρα και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην γυναίκα. Έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού και ευρίσκεται ακριβώς κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Χειρουργικής Υπεύθυνος Προγράμματος: Γρηγ. Τσιώτος, Δ/ντής Α Χειρ/κής Κλινικής

Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Χειρουργικής Υπεύθυνος Προγράμματος: Γρηγ. Τσιώτος, Δ/ντής Α Χειρ/κής Κλινικής Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Χειρουργικής 2013-2014 Υπεύθυνος Προγράμματος: Γρηγ. Τσιώτος, Δ/ντής Α Χειρ/κής Κλινικής Αριθμός συμμετεχόντων: 4 Προσόντα: Ειδικότητα Γεν. Χειρουργικής Διάρκεια: 3 μήνες (12 εβδομάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Xηµειοθεραπεία (Neoadjuvant) στον Καρκίνο του Πνεύµονα

Εισαγωγική Xηµειοθεραπεία (Neoadjuvant) στον Καρκίνο του Πνεύµονα Εισαγωγική Xηµειοθεραπεία (Neoadjuvant) στον Καρκίνο του Πνεύµονα Άντζελ Ιακώβ Πνευµονολόγος Νεφρολόγος Παθολόγος Συντονιστής Διευθυντής Πνευµονολογικής Ογκολογικής Κλινικής Βρογχοσκοπικού Τµήµατος Αντικαπνιστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Γρηγόριος Αλ. Πασπάτης. Χορηγούνται 15 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Γρηγόριος Αλ. Πασπάτης. Χορηγούνται 15 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με χαρά θα σας υποδεχθούμε στο Ηράκλειο στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο θεραπευτικής ενδοσκόπησης με ζωντανή μετάδοση περιστατικών. Οι ενδοσκοπήσεις θα λάβουν χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΣΟ=ΦΕΡΩ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΟΙΣΟ + ΦΑΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ι. ΤΟΜΟΣ

ΟΙΣΟ=ΦΕΡΩ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΟΙΣΟ + ΦΑΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ι. ΤΟΜΟΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΟΙΣΟ + ΦΑΓΟΣ = ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΟΙΣΟ=ΦΕΡΩ ΦΑΓΟΣ=ΦΑΓΗΤΟ ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ι. ΤΟΜΟΣ Λέκτορας Χειρουργικής Θώρακα Β Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού.

Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού. Αιμορροΐδες Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες είναι η ποιο συχνή πάθηση του πρωκτού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχει υπολογισθεί ότι περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΟΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΟ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Χριστόφορος Ν. Φορούλης Επίκουρος Καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Α.Π.Θ.

ΕΚΤΟΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΟ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Χριστόφορος Ν. Φορούλης Επίκουρος Καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Α.Π.Θ. ΕΚΤΟΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΟ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Χριστόφορος Ν. Φορούλης Επίκουρος Καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Α.Π.Θ. Πρόληψη και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις του Καρκίνου του Πνεύμονα

Διαβάστε περισσότερα

Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες

Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες Γράφει: Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες Υπολογίζεται πως το 1/3 σχεδόν των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησιολογικό Τµήµα Η χορήγηση αναισθησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχεδόν για όλες τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ιωάννης Βακαλόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Λέκτορας Αριστοτελείου Παν/µιου Θεσσαλονίκης

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ιωάννης Βακαλόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Λέκτορας Αριστοτελείου Παν/µιου Θεσσαλονίκης ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ιωάννης Βακαλόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Λέκτορας Αριστοτελείου Παν/µιου Θεσσαλονίκης Σύγκριση του καρκίνου του προστάτη µε άλλους καρκίνους Καρκίνος Προστάτη Ο συχνότερος καρκίνος στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2011-2012. Ημερομηνία θέμα ομιλητές 13 εκεμβρίου Φυσιολογία παχέος εντέρου - Χρόνια Α. Μαντίδης δυσκοιλιότητα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2011-2012. Ημερομηνία θέμα ομιλητές 13 εκεμβρίου Φυσιολογία παχέος εντέρου - Χρόνια Α. Μαντίδης δυσκοιλιότητα ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΕ 2011-2012 Ημερομηνία θέμα ομιλητές 13 εκεμβρίου Φυσιολογία παχέος εντέρου - Χρόνια Α. Μαντίδης δυσκοιλιότητα Μ. Γλυνός Γ. Πεχλιβανίδης Ι. Τριανταφυλλίδης Ι. Καραγιάννης 10 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; Οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς µε διαγνωσµένο καρκίνο του προστάτη: 1. Στενή παρακολούθηση 2. Ριζική προστατεκτοµή 3. Ακτινοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι:

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι: ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΑ STENTS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στους ασθενείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν απόφραξη του νεφρού, τοποθετείται ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης, ο οποίος ονομάζεται stent, στον ουρητήρα που είναι το σωληνάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης.

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Αν είστε 55-70 ετών ελάτε και εσείς για ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου, από 1-31 Μαρτίου σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάστηκε ως ανακοίνωση στο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΗILTON CYPRUS.

Το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάστηκε ως ανακοίνωση στο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΗILTON CYPRUS. edtime - Σταδιοποίηση Καρκίνου Παχέος Εντέρου Written by Παπασταματίου Μιλτιάδης, Νικολόπουλος Δημήτριος Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2010 There are no translations available Παπασταματίου Μιλτιάδης, MD, PhD,

Διαβάστε περισσότερα

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΡΘΟΥ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A1. Εθνικότητα Ελληνική Άλλη Εθνικότητα Άλλη Εθνικότητα A2. Τωρινό Επάγγελμα A3. Έτη στο τωρινό

Διαβάστε περισσότερα