ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Τα γενικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές διαδικασίες με σκοπό να απαλλάξουν τον ασθενή από τη συνείδηση, αλλά και από τις α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Τα γενικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές διαδικασίες με σκοπό να απαλλάξουν τον ασθενή από τη συνείδηση, αλλά και από τις α"

Transcript

1 ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ

2 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Τα γενικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές διαδικασίες με σκοπό να απαλλάξουν τον ασθενή από τη συνείδηση, αλλά και από τις αντιδράσεις του στα οδυνηρά συναισθήματα. Δίνονται συστηματικά και ασκούν τις δράσεις τους στο ΚΝΣ, σε αντίθεση με τα τοπικά αναισθητικά τα οποία δρουν αποκλείοντας τη μεταγωγή των ώσεων στα περιφερικά νεύρα.

3 ΠΡΟΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Αντιχολινεργικά Αντιεμετικά Αντιισταμινικά Βαρβιτουρικά Βενζοδιαζεπίνες Μυοχαλαρωτικά Οπιοειδή ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ Αλοθάνιο Δεσφλουράνιο Ενφλουράνιο Ισοφλουράνιο Σεβοφλουράνιο Υποξείδιο του αζώτου ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ Βαρβιτουρικά Βενζοδιαζεπίνες Ετομιδάτη Κεταμίνη Οπιοειδή Προποφόλη ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ Βουπιβακαίνη Λιδοκαίνη Προκαίνη τετρακαίνη

4

5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής φάσης, ο αναισθησιολόγος επιλέγει φάρμακα που παρέχουν μια ασφαλή και επαρκή αναισθητική αγωγή, βασιζόμενος τόσο στη φύση της εγχειρητικής διαδικασίας όσο και στη σωματική και φαρμακολογική κατάσταση του ασθενούς.

6 Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 1. ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΝΕΦΡΟΙ Επειδή το ήπαρ και οι νεφροί δεν επηρεάζουν μόνο την κατανομή και κάθαρση των αναισθητικών αλλά και αποτελούν συχνά τα όργανα-στόχους για τοξικές δράσεις,, πρέπει να ληφθεί υπόψη η φυσική κατάστασή τους. Η απελευθέρωση φθορίου, βρωμίου και άλλων μεταβολικών προϊόντων των αλογονωμένων υδρογονανθράκων μπορεί να επηρεάσει αυτά τα όργανα, κυρίως εάν οι μεταβολίτες αυτοί συσσωρεύονται μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση αναισθητικού μέσα σε μικρό διάστημα.

7 Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2. Αναπνευστικό σύστημα. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν χορηγούνται εισπνεόμενα αέρια αναισθητικά. Για παράδειγμα το άσθμα ή οι διαταραχές του αερισμού περιπλέκουν τον έλεγχο ενός εισπνεόμενου αναισθητικού. Όλα τα εισπνεόμενα αναισθητικά καταστέλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

8 Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3. Καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ η υποτασική δράση των περισσότερων αναισθητικών είναι μερικές φορές επιθυμητή μπορεί να προκληθεί ισχαιμική βλάβη των ιστών λόγω ελαττωμένης πίεσης διαχύσεως. Εάν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ένα υποτασικό επεισόδιο απαιτεί αντιμετώπιση πρέπει να επιλεγεί μία αγγειοδραστική ουσία, αφού ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα αναισθητικά όπως το αλοθάνιο μπορεί να ευαισθητοποιούν την καρδιά στις αρρυθμιογόνες δράσεις συμπαθομιμητικών ουσιών.

9 Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 4. Νευρικό σύστημα. Η παρουσία νευρολογικών διαταραχών (π.χ. επιληψία) επηρεάζει την επιλογή του αναισθητικού. Το ίδιο και το ιστορικό ενός ασθενούς που θα υποδήλωνε μια γενετικά καθοριζομένη ευαισθησία στην κακοήθη υποθερμία από αλογονωμένους υδρογονάνθρακες.

10 Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ 5. Εγκυμοσύνη. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Προφυλάξεις όταν χορηγούνται αναισθητικά και επικουρικά φάρμακα σε μία έγκυο γυναίκα. Αναφορά ότι η παροδική χρήση του υποξειδίου του αζώτου μπορεί να προκαλέσει απλαστική αναιμία στο έμβρυο. Στοματικές σχιστίες στα έμβρυα των γυναικών που έλαβαν βενζοδιαζεπίνες.

11 Β. ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 1. Πολλαπλά επικουρικά φάρμακα. Αρκετά συχνά οι χειρουργικοί ασθενείς λαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα φάρμακα της προαναισθητικής αγωγής. Βενζοδιαζεπίνες: για ανακούφιση από το άγχος και διευκόλυνση της αμνησίας. Βαρβιτουρικά: για καταστολή Αντιισταμινικά: για πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων Ρανιτιδίνη: για μείωση της γαστρικής οξύτητας. Αντιεμετικά Οπιοειδή: για αναλγησία Αντιχολινεργικά: για την πρόληψη της βραδυκαρδίας και της έκκρισης υγρών στην αναπνευστική οδό.

12 Β. ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Αυτές οι ουσίες διευκολύνουν την ήπια διέλευση της αναισθησίας και όταν χορηγούνται συνεχώς μικραίνουν τη δόση του αναισθητικού που απαιτείται. Τέτοια ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αναισθητικών και να προκαλέσει αρνητικές δράσεις που δεν παρατηρούνται όταν τα ίδια φάρμακα χορηγούνται μόνα τους.

13 Β. ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 2. Συνδυασμένη χορήγηση επιπρόσθετων μη αναισθητικών φαρμάκων. Οι χειρουργικοί ασθενείς είναι δυνατόν να εκτίθενται χρονίως σε ουσίες για τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου τους καθώς και να κάνουν κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών που μεταβάλλουν την απάντηση στα αναισθητικά.

14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΗΨΗ Τρία στάδια Εισαγωγή Διατήρηση Ανάνηψη Εισαγωγή: περίοδος πριν από την έναρξη της χορήγησης του αναισθητικού Διατήρηση: παρατεταμένη χειρουργική αναισθησία Ανάνηψη: ο χρόνος από τη διακοπή της χορήγησης της αναισθησίας μέχρι την ανάνηψη της συνείδησης.

15 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα φτάνουν στον εγκέφαλο δραστικές συγκεντρώσεις του αναισθητικού. Κατά τη διάρκεια της επέλευσης της αναισθησίας είναι βασικό να αποφευχθεί η επικίνδυνη διεγερτική φάση που χαρακτηρίζει τη βραδεία έναρξη δράσης μερικών αναισθητικών. Η γενική αναισθησία συνήθως επάγεται με ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό όπως η θειοπεντάλη.

16 Β. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Η διατήρηση είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασθενής είναι χειρουργικά αναισθητοποιημένος. Με τη χορήγηση του επιλεγμένου μίγματος αναισθητικών, ελέγχονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς και η αντίδρασή του σε διάφορα ερεθίσματα σε όλη τη διάρκεια της εγχειρητικής διαδικασίας, προκειμένου να εξισορροπήσει η ποσότητα του φαρμάκου που χορηγήθηκε με το βάθος της αναισθησίας. Η αναισθησία συνήθως διατηρείται με τη χορήγηση αερίων ή πτητικών αναισθητικών, αφού αυτές οι ουσίες προσφέρουν καλό έλεγχο για το βάθος της αναισθησίας. Συχνά μαζί με τους πτητικούς παράγοντες χρησιμοποιούνται οπιοειδή όπως η φαιντανύλη,, επειδή τα πτητικά δεν έχουν καλή αναλγητική δράση.

17 Γ. ΑΝΑΝΗΨΗ Η ανάνηψη είναι το αντίστροφο της εισαγωγής και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το αναισθητικό απομακρύνεται από τον εγκέφαλο. Για τις περισσότερες αναισθητικές ουσίες η ανάνηψη είναι το αντίστροφο της επέλευσης της αναισθησίας. Την ανάνηψη την καθορίζει η επανακατανομή από τη θέση δράσης και όχι ο μεταβολισμός του φαρμάκου.

18 Δ. ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Μπορεί να διαιρεθεί σε μία σειρά 4 διαδοχικών σταδίων. Καθένα χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη καταστολή του ΚΝΣ που προκαλείται από συσσώρευση του αναισθητικού στον εγκέφαλο. Τα στάδια είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν ευχερώς λόγω της ταχείας έναρξης της αναισθησίας.

19 Δ. ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Στάδιο Ι- αναλγησία. Η απώλεια της αίσθησης του πόνου είναι αποτέλεσμα της παρεμβολής στη μετάδοση των αισθητικών ερεθισμάτων στη νωτιοαιθαλαμική οδό. Ο ασθενής διατηρεί τη συνείδησή του και μπορεί να συζητάει. Μειωμένη αίσθηση του πόνου εμφανίζεται καθώς ο ασθενής προσεγγίζει το στάδιο ΙΙ.

20 Δ. ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Στάδιο ΙΙ- διέγερση. Ο ασθενής παραληρεί και εμφανίζει βίαιη επιθετική συμπεριφορά. Αύξηση της ΑΠ, ενώ γίνεται και ακανόνιστη. Ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται. Για την αποφυγή αυτού του σταδίου χορηγείται ενδοφλεβίως ένα βαρβιτουρικό βραχείας διάρκειας δράσης, όπως η θειοπεντάλη πριν τη χορήγηση του εισπνεόμενου αναισθητικού.

21 Δ. ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Στάδιο ΙΙΙ- χειρουργική αναισθησία. Φυσιολογική αναπνοή και χάλαση των σκελετικών μυών. Τα οφθαλμικά αντανακλαστικά μειώνονται προοδευτικά, οι οφθαλμικές κινήσεις σταματούν και η κόρη είναι σταθερή. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου μπορεί να γίνει η εγχείρηση.

22 Δ. ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Στάδιο IV- προμηκική παράλυση. Βαριά καταστολή του αναπνευστικού και του αγγειοκινητικού κέντρου. Είναι δυνατόν να επέλθει γρήγορα θάνατος εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της κυκλοφορίας και της αναπνοής.

23

24 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Αντίθετα με τις περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων, τα εισπνεόμενα αναισθητικά τα οποία περιλαμβάνουν ουσίες τόσο διαφορετικές όπως το αλοθάνιο,, το υποξείδιο του αζώτου δεν ανήκουν σε μία συγκεκριμένη χημική τάξη. Η δομή και η ηλεκτρονική διαμόρφωση του μορίου δεν έχει κανένα ρόλο για τη φαρμακολογική δράση, η οποία φαίνεται ότι έχει σαν προαπαιτούμενο συγκεκριμένες φυσικοχημικές ιδιότητες.

25 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΙΠΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Η σχέση μεταξύ της δραστικότητας των αναισθητικών και της λιποδιαλυτότητας έχει επιβεβαιωθεί.

26 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η ισχύς των εισπνεόμενων αναισθητικών ορίζεται ποσοτικά με τη μέση κυψελιδική συγκέντρωση (MAC). Είναι η συγκέντρωση του αναισθητικού που απαιτείται για να μην παρατηρηθούν αντιδραστικές κινήσεις στο 50% των ασθενών που υποβάλλονται σε μια τυποποιημένη τομή του δέρματος.

27 Αριθμητικά η MAC είναι μικρή στα ισχυρά αναισθητικά, και μεγάλη στα λιγότερο ισχυρά αναισθητικά. Το αντίστροφο της MAC είναι ένας δείκτης της ισχύος του αναισθητικού. Οι τιμές της MAC είναι χρήσιμες για τη σύγκριση των φαρμακολογικών δράσεων των αναισθητικών. Όσο πιο λιποδιαλυτό είναι ένα αναισθητικό, τόσο μικρότερη είναι η συγκέντρωση του αναισθητικού για την πρόκληση αναισθησίας και συνεπώς τόσο μεγαλύτερη η ισχύς του αναισθητικού.

28 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Οι πρώιμες θεωρίες της αναισθησίας υποθέτουν μια αλληλεπίδραση με τη λιπιδική διπλοστοιβάδα. Αλληλεπίδραση με μεμβρανικούς ιοντικούς διαύλους που ενεργοποιούνται από πρόσδεμα.

29 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Τα περισσότερα αναισθητικά ενισχύουν τη δραστικότητα των ανασταλτικών GABA-A υποδοχέων και πολλοί αναστέλλουν την ενεργοποίηση των διεγερτικών υποδοχέων, όπως του γλουταμινικού και των νικοτινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης.

30

31

32 ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Ως ομάδα αυτές οι ουσίες μειώνουν την αντίσταση των αγγείων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την αυξημένη διάχυση στον εγκέφαλο. Προκαλούν βρογχοδιαστολή μειώνουν τον κατά λεπτό αερισμό (όγκος αέρα που μετακινείται ανά λεπτό εντός ή εκτός των πνευμόνων) την υποξική πνευμονική αγγειοσύσπαση (αυξημένη πνευμονική αγγειακή αντίσταση στις πτωχά αεριζόμενες περιοχές των πνευμόνων, κάτι που επιτρέπει την ανακατανομή της αιματικής ροής των πνευμόνων προς περιοχές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο).

33 ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Η μετακίνηση των ουσιών αυτών από τους πνεύμονες προς διάφορα τμήματα του σώματος εξαρτάται από τη διαλυτότητά τους στο αίμα και στους διάφορους ιστούς αιματική ροή. Αυτοί οι παράγοντες έχουν σημασία και στην ανάνηψη.

34 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Η μερική πίεση ενός αναισθητικού αερίου στην αρχή της αναπνευστικής οδού είναι η κινητήρια δύναμη που μετακινεί το αναισθητικό προς τον κυψελιδικό χώρο στο αίμα, το οποίο διανέμει το φάρμακο στον εγκέφαλο και στα άλλα τμήματα του σώματος. Eπειδή τα αέρια μετακινούνται από ένα τμήμα του σώματος σε άλλο ανάλογα με τη διαφορά της μερικής πίεσης, μια σταθερή κατάσταση επιτυγχάνεται όταν η μερική πίεση σε καθένα από αυτά τα τμήματα εξισωθεί με αυτή του εισπνεόμενου μίγματος.

35 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί η σταθερή αυτή κατάσταση καθορίζεται από 3 παράγοντες. 1. Κυψελιδική πλύση. Όρος που αναφέρεται στην αντικατάσταση των φυσιολογικών πνευμονικών αερίων από το εισπνεόμενο αναισθητικό μίγμα.

36 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Ο χρόνος που απαιτείται για τη διαδικασία αυτή είναι ευθέως ανάλογος με τη λειτουργική υπολειπόμενη χωρητικότητα των πνευμόνων και αντιστρόφως ανάλογος με τον ρυθμό αερισμού (όγκος αέρα που μετακινείται ανά λεπτό εντός ή εκτός των πνευμόνων). Είναι ανεξάρτητος από τις φυσικοχημικές ιδιότητες του αερίου.

37 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ 2. Πρόσληψη του αναισθητικού. Είναι το γινόμενο της διαλυτότητας του αερίου στο αίμα, της καρδιακής παροχής και του πρανούς ανάμεσα στην κυψελιδική και στη φλεβική μερική πίεση του αναισθητικού.

38 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Α. Διαλυτότητα στο αίμα. Καθορίζεται από μία φυσική ιδιότητα του μορίου του αναισθητικού που ονομάζεται συντελεστής κατανομής μεταξύ αίματος/αερίου και είναι ο λόγος της ολικής συγκέντρωσης του αερίου στο αίμα προς τη συγκέντρωση του αερίου στην αέρια φάση σε κατάσταση ισορροπίας. Τα φάρμακα με χαμηλή διαλυτότητα στο αίμα διαφέρουν ως προς το χρόνο επέλευσης της αναισθησίας έναντι εκείνων με υψηλή διαλυτότητα.

39 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Παράδειγμα. Όταν ένα αναισθητικό με χαμηλή διαλυτότητα στο αίμα, όπως το υποξείδιο του αζώτου,, διαχέεται από τις κυψελίδες προς την κυκλοφορία, μικρή ποσότητα του αναισθητικού διαλύεται στο αίμα. Επομένως η ισορροπία ανάμεσα στο εισπνεόμενο αναισθητικό και στο αρτηριακό αίμα επιτυγχάνεται ταχύτατα (η σταθερή κατάσταση επιτυγχάνεται ταχέως-μια σταθερή κατάσταση επιτυγχάνεται όταν η μερική πίεση σε καθένα από αυτά τα τμήματα εξισωθεί με αυτή του εισπνεόμενου μίγματος). Αντίθετα ένα αναισθητικό με υψηλή διαλυτότητα στο αίμα, όπως το αλοθάνιο,, διαλύεται περισσότερο στο αίμα και απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες του αναισθητικού και περισσότερος χρόνος για την εισαγωγή στην αναισθησία.

40

41 Η διαλυτότητα στο αίμα κατατάσεται με την εξής σειρά: αλοθάνιο> ενφλουράνιο > Ισοφλουράνιο > σεβοφλουράνιο > δεσφλουράνιο > υποξείδιο του αζώτου

42 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Β. καρδιακή παροχή. Η καρδιακή παροχή επηρεάζει την κατανομή του αναισθητικού στους ιστούς. Η χαμηλή καρδιακή παροχή θα έχει ως αποτέλεσμα βραδεία κατανομή του αναισθητικού. Καρδιακή παροχή Όγκος αίματος Καρδιακός ρυθμός Πίεση πλήρωσης Συσταλτικότητα Φλεβικός τόνος

43 Γ.. κυψελιδικό προς φλεβικό πρανές μερικής πίεσης του αναισθητικού. Είναι η κινητήριος δύναμη για την πρόσληψη του αναισθητικού. Η αρτηριακή κυκλοφορία διανέμει το αναισθητικό στους διάφορους ιστούς και το πρανές πίεσης οδηγεί το ελεύθερο αναισθητικό αέριο εντός των ιστών. Καθώς η φλεβική κυκλοφορία επιστρέφει στους πνεύμονες αίμα εξαντλημένο από αναισθητικό ακόμα περισσότερο αέριο μετακινείται από τον πνεύμονα προς το αίμα σύμφωνα με τη διαφορά των μερικών πιέσεων. Με τον χρόνο η μερική πίεση του φλεβικού αίματος σχεδόν φτάνει τη μερική πίεση του εισπνεόμενου μείγματος, δηλ. δεν πραγματοποιείται πια καθαρή πρόσληψη αναισθητικού.

44 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ 3. η επίδραση των διαφόρων τύπων ιστών στην πρόσληψη του αναισθητικού. Ο χρόνος που απαιτείται για ένα συγκεκριμένο ιστό έως ότου να πετύχει σταθερή κατάσταση ισορροπίας με τη μερική πίεση ενός αναισθητικού αερίου είναι αντιστρόφως ανάλογος με την αιματική ροή στον ιστό αυτό και ευθέως ανάλογος με την ικανότητα του ιστού να αποθηκεύει το αναισθητικό.

45 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Δηλ. μεγαλύτερη ροή ταχύτερη δημιουργία σταθερής κατάστασης Μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης μεγαλύτερο χρόνο για την επίτευξη σταθερής κατάστασης. Η ικανότητα αποθήκευσης είναι ευθέως ανάλογη με τον όγκο του ιστού και τον συντελεστή διαλυτότητας του αναισθητικού μορίου μεταξύ ιστού/αίματος. Με βάση αυτά 4 κύρια διαμερίσματα καθορίζουν τη χρονική πορεία της πρόσληψης του αναισθητικού.

46 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Α. εγκέφαλος, καρδιά, ήπαρ, νεφροί, ενδοκρινείς αδένες. Αυτοί οι ιστοί με την πλούσια αιμάτωση επιτυγχάνουν γρήγορα μια σταθερή κατάσταση με τη μερική πίεση του αναισθητικού στο αίμα.

47 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Β. σκελετικοί μύες. Αυτοί δεν αιματώνονται καλά κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Αυτό και το γεγονός ότι έχουν μεγάλο όγκο επιμηκύνουν το χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί σταθερή κατάσταση ισορροπίας.

48 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Γ. λίπος Επίσης χαμηλή αιμάτωση. Ωστόσο τα ισχυρά γενικά αναισθητικά είναι πολύ λιποδιαλυτά. Το λίπος έχει μεγάλη ικανότητα να αποθηκεύει το αναισθητικό. Αυτός ο συνδυασμός της βραδείας κατανομής με την υψηλή ικανότητα αποθήκευσης επιμηκύνει το χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί κατάσταση ισορροπίας.

49 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ Δ. οστά, σύνδεσμοι και χόνδροι Αυτοί οι ιστοί αιματώνονται ελάχιστα και έχουν μικρή ικανότητα να αποθηκεύουν αναισθητικά. Έχουν ελάχιστη μόνο επίδραση στον χρόνο κατανομής ενός αναισθητικού στο σώμα.

50 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ 4. έκπλυση του φαρμάκου. Όταν η χορήγηση ενός εισπνεόμενου αναισθητικού διακόπτεται το σώμα αποτελεί την πηγή που οδηγεί το αναισθητικό στον κυψελιδικό χώρο. Οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίτευξη μιας σταθερής κατάστασης ισορροπίας με ένα εισπνεόμενο αναισθητικό καθορίζουν και το χρόνο που απαιτείται για την απομάκρυνση του φαρμάκου από το σώμα.

51

52 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ» Ευχάριστη μυρωδιά, μη ερεθιστικό του αναπνευστικού συστήματος. Να προσφέρει μια ομαλή και ταχεία εισαγωγή στην αναισθησία. και ταχεία ανάνηψη. Ικανό να προσφέρει αναισθησία και αναλγησία, καθώς και κάποιου βαθμού μυοχάλαση. Χημικά σταθερό, να μην αλληλεπιδρά με τα υλικά του αναισθητικού κυκλώματος ή τη νατράσβεστο. Μη εκρηκτικό ή εύφλεκτο. Να έχει τη δυνατότητα να συγχορηγείται με υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Να μην μεταβολίζεται στον οργανισμό, να μην είναι τοξικό, να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Να προκαλεί ελάχιστη μείωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού και να μην αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα συχνά χορηγούμενα κατά την αναισθησία. Να παραμένει ανενεργό και να απομακρύνεται πλήρως και ταχέως σε σταθερή μορφή από τους πνεύμονες. Να χορηγείται εύκολα με τους συμβατικούς υγραντήρες. Να μην προκαλεί επιληπτικές κρίσεις ή να αυξάνει την ενδοκράνια πίεση.

53 ΑΛΟΘΑΝΙΟ Είναι το πρωτότυπο με το οποίο συγκρίνονται όλα τα νεότερα εισπνεόμενα αναισθητικά. Όταν πρωτοεισήχθη, η ικανότητά του να επάγει ταχέως την κατάσταση αναισθησίας και να επιτρέπει ταχεία ανάνηψη, το κατέστησαν πρώτης επιλογής. Ωστόσο με την αναγνώριση ανεπιθύμητων ενεργειών έχει παρεκτοπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

54 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Σχετικά ασθενές αναλγητικό. Χορηγείται ταυτόχρονα με υποξείδιο του αζώτου, οπιοειδή ή τοπικά αναισθητικά. Χαλαρώνει τους σκελετικούς μυς και το μυομήτριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαιευτική όταν ενδείκνυται η χαλάρωση της μήτρας. Δεν είναι ηπατοτοξικό στους παιδιατρικούς ασθενείς.

55 ΦΑΡΜΑΚΟΝΙΚΗΤΙΚΗ Μεταβολίζεται στο αίμα με οξείδωση προς ιστοτοξικούς υδρογονάνθρακες και ιόντα βρωμίου. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις τοξικές αντιδράσεις που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς.

56 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Α. καρδιακές δράσεις. Είναι παρασυμπαθομιμητικό και προκαλεί βραδυκαρδία. Πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών. Υπόταση που είναι ανάλογη της συγκέντρωσης.

57 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Β. κακοήθης υπερθερμία. Η αιτιολογία αυτής της κατάστασης παραμένει ελάχιστα κατανοητή, πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει δραματική αύξηση στη μυοπλασματική συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλεται σε μια διαταραχή της σύζευξης διέγερσης-συστολής. συστολής.

58 ΕΝΦΛΟΥΡΑΝΙΟ Λιγότερο ισχυρό από το αλοθάνιο,, αλλά προκαλεί ταχεία εισαγωγή στην αναισθησία και ανάνηψη από αυτήν. Περίπου 2% μεταβολίζεται σε ιόντα φθορίου τα οποία απεκκρίνονται από τους νεφρούς. Για αυτό αντενδείκνυται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Εμφανίζει λιγότερες αρρυθμίες, μικρότερη ευαισθητοποίηση της καρδιάς στις κατεχολαμίνες. Δεν χρησιμοποιείται σε ασθενείς με επιληπτικές διαταραχές (προκαλεί διέγερση του ΚΝΣ στη διπλάσια MAC).

59 ΙΣΟΦΛΟΥΡΑΝΙΟ Πολύ σταθερό μόριο και υφίσταται ελάχιστο μεταβολισμό με αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερο φθόριο. Δεν προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες και δεν ευαισθητοποιεί την καρδιά στη δράση των κεταχολαμινών. Διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία,, αυξάνοντας τη στεφανιαία αιματική ροή και την κατανάλωση οξυγόνου από το μυοκάρδιο. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά χρήσιμο σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια.

60 ΔΕΣΦΛΟΥΡΑΝΙΟ Η ταχύτητα με την οποία το δεσφλουράνιο προκαλεί αναισθησία και επιτρέπει την ανάνηψη το κατέστησε πολύ δημοφιλές στη χειρουργική. Ωστόσο έχει μικρή πηκτικότητα και πρέπει να χορηγείται με τη χρήση ειδικού εξαχνωτή. Ελαττώνει την αγγειακή αντίσταση και διαχέεται πολύ καλά σε όλους τους σημαντικούς ιστούς. Δεν χρησιμοποιείται για παρατεταμένη αναισθησία γιατί είναι ερεθιστικό για τους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει λαρυγγόσπασμο,, βήχα και υπερβολικές εκκρίσεις. Αποδομείται ελάχιστα.

61 ΣΕΒΟΦΛΟΥΡΑΝΙΟ Δεν είναι πολύ ερεθιστικό, πράγμα που επιτρέπει τη γρήγορη πρόσληψη χωρίς ερεθισμό των αεραγωγών κατά την εισαγωγή στην αναισθησία, καθιστώντας το κατάλληλο για παιδιά.. Έχει μικρή διαλυτότητα στο αίμα και προσλαμβάνεται και απεκκρίνεται ταχέως. Η ανάνηψη είναι γρηγορότερη από ότι με τα άλλα αναισθητικά. Μεταβολίζεται στο ήπαρ απελευθερώνοντας ιόντα φθορίου και κατά συνέπεια μπορεί να γίνει νεφροτοξικό.

62 ΥΠΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Η «ιλαρυντικό αέριο». Ισχυρό αναλγητικό αλλά ασθενές γενικό αναισθητικό. Χρησιμοποιείται συχνά σε συγκέντρωση 30% σε συνδυασμό με οξυγόνο για αναλγησία, ιδιαίτερα στην οδοντιατρική χειρουργική. Ακόμη και σε συγκεντρώσεις 80% δεν μπορεί να προκαλέσει χειρουργική αναισθησία. Για το λόγο αυτό συνδυάζεται με άλλους ισχυρότερους παράγοντες. Είναι λίγο διαλυτό στο αίμα και στους άλλους ιστούς επιτρέποντας την ταχεία μετακίνηση εντός και εκτός του σώματος.

63 ΥΠΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Μπορεί να συμπυκνώσει τα αλογονωμένα αναισθητικά στις κυψελίδες όταν χορηγούνται ταυτόχρονα εξαιτίας της ταχύτατης πρόσληψής του από τον κυψελιδικό αέρα. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «φαινόμενο δεύτερου αερίου». Δεν καταστέλλει την αναπνοή ούτε προκαλεί μυοχάλαση. Υπό τις συνήθεις συνθήκες χορήγησης με άλλα αναισθητικά έχει μέτρια ή μηδενική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα ήστην αύξηση της εγκεφαλικής αιματικής ροής και είναι το λιγότερο ηπατοτοξικό. Για αυτό είναι το ασφαλέστερο από αυτά τα αναισθητικά υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ταυτόχρονα χορηγείται 20% οξυγόνο.

64 ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ Η ενδοφλέβια οδός αποτελεί το συνήθη τρόπο χορήγησης των αναισθητικών φαρμάκων. Ηχορήγηση ενός φαρμάκου απευθείας στην κυκλοφορία επιτρέπει την ταχεία κατανομή και έναρξη δράσης του. Τα ενδοφλέβια αναισθητικά προκαλούν απώλεια της συνείδησης και καταστολή της ανταπόκρισης στα χειρουργικά ερεθίσματα. Τα ενδοφλέβια, όπως και τα πτητικά αναισθητικά, φαίνεται ότι επιδρούν στη συναπτική μεταβίβαση στο δικτυωτό σχηματισμό του μεσεγκεφάλου. Με αυτά τα φάρμακα δε χρειάζεται να υποβάλλεται ο ασθενής στην αργή και συνήθως δυσάρεστη εισαγωγή στην αναισθησία που απαιτούν οι πτητικοί παράγοντες.

65 Χαρακτηριστικά «ιδανικού» ενδοφλέβιου αναισθητικού Ταχεία εισαγωγή Ταχεία αφύπνιση Αναλγησία Μικρή επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό και στο αναπνευστικό σύστημα Απουσία πρόκλησης εμέτου» διεγερτικών φαινομένων κατά την εισαγωγή (βήχας, λόξυγγας, ακούσιες κινήσεις)» πόνου κατά την έγχυση» ερεθισμού των φλεβών» τοξικών επιδράσεων στα άλλα όργανα» έκλυσης ισταμίνης» αντιδράσεων υπερευαισθησίας» πυροδότησης πορφυρία Ασφάλεια κατά την ενδαρτηριακή χορήγηση.

66 ΦαρμακοδυναμικήΒαρβιτουρικών Αναισθητικών Θείο στη θέση 2: : λιποδιαλυτότητα Αρωματικός δακτύλιος στη θέση 5: αντισπασμωδική δράση των ατόμων C στη θέση 5: την ισχύ του φαρμάκου Μεθύλιο στη θέση 1: : προκαλεί διεγέρσεις

67 Φαρμακοδυναμική Βαρβιτουρικών Αναισθητικών Δρουν σε πολλές θέσεις του ΚΝΣ. Η ισχύς τους είναι ανάλογη της λιποδιαλυτότητάς τους, (δρουν σε λιπόφιλες θέσεις). ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: Ι. ο ουδός της ηλεκτρικής διέγερσης στο Δικτυωτό Σχηματισμό. ΙΙ. η δραστηριότητα των νευρώνων: του οπίσθιου υποθάλαμου της αμυγδαλής του μεταιχμιακού συστήματος ΙΙΙ. η μετάδοση της διέγερσης στις συνάψεις (καταστολή των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, π.χ. Ach) IV. μεδιατήρηση της συναπτικής αναστολής μέσω κυρίως του GABA. V. σε αναισθητικές δόσεις, με μείωση της ευαισθησίας των μετασυναπτικών μεμβρανών στη διέγερση των νευροδιαβιβαστών. Υπερέχει η μετασυναπτική, ανασταλτική τους επίδραση.

68 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΘΕΙΟΠΕΝΤΑΛΗ Ισχυρό αναισθητικό αλλά ασθενές αναλγητικό. Παράγωγο βαρβιτουρικού οξέος Ασθενές οξύ pκα 7.6 Υδατοδιαλυτότητα σε υψηλές τιμές ph

69 ΘΕΙΟΠΕΝΤΑΛΗ Ανακατανομή

70 ΘΕΙΟΠΕΝΤΑΛΗ ΗΕΓ: Δοσοεξαρτώμενη καταστολή Μπορεί να παραμείνει στο σώμα για σχετικά μακρά περίοδο. Ο μεταβολισμός της είναι κατά πολύ βραδύτερος από την επανακατανομή στους ιστούς. Ελάχιστες δράσεις στο καρδιαγγειακό. Μπορεί να προκαλέσει άπνοια, βήχα, σπασμό του θωρακικού τοιχώματος, λαρυγγόσπασμο και βρογχόσπασμο. (ασθματικούς ασθενείς).

71 ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ Σε συνδυασμό με τα αναισθητικά για να κοιμίσουν τον ασθενή. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη είναι η μιδαζολάμη. Εναλλακτικές ουσίες είναι η διαζεπάμη και η λοραζεπάμη. Και οι 3 διευκολύνουν την αμνησία ενώ προκαλούν καταστολή.

72 ΟΠΙΟΕΙΔΗ Λόγω της αναλγητικής τους δράσης χρησιμοποιούνται με τα άλλα αναισθητικά. Π.χ. ο συνδυασμός μορφίνης και υποξειδίου του αζώτου παρέχει καλή αναισθησία για εγχειρήσεις στην καρδιά. Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα είναι η φεντανύλη και το παράγωγό της σουφεντανύλη,, επειδή προκαλούν αναλγησία ταχύτερα από τη μορφίνη. Δεν προκαλούν καλή αμνησία και μπορούν να προκαλέσουν υπόταση, αναπνευστική καταστολή και μυικό τρόμο.

73 ΟΠΙΟΕΙΔΗ Ιστορία 500 ετών. Αναλγητικές ιδιότητες του οπού του φυτού μήκων η υπνοφόρος. Από το όπιο απομονώθηκαν τα αλκαλοειδή παράγωγα: *του φαινοθρενίου (μορφίνη,, κωδεϊνη, θηβαϊνη: αναλγητική δράση) *της ισοκινολίνης (παπαβερίνη, νοσκαπίνη) Αργότερα παρασκευάσθηκαν με βάση τη μορφίνη: Ημισυνθετικά παράγωγα: {διαμορφίνη, διϋδροκωδεϊνη, οξυμορφόνη, διϊδρομορφινόνη} Συνθετικά παράγωγα: Ι.. Βενζομορφίνες Μορφινόνες: πενταζοκίνη ΙΙ.. Παράγωγα διφαινυλοεπτανίου: (μεθαδόνη, δεξτρομοραμίδη, προποξυφαίνη) ΙΙΙ. Παράγωγα πιπεριδίνης: μεπεριδίνη φαινοπεριδίνη φεντανύλη αλφεντανύλη σουλφεντανύλη

74 Οπιοειδικοί υποδοχείς (στα οπίσθια κέρατα Ν.Μ., υδραγωγό Sylvius, υποθάλαμο, ωχρά σφαίρα, στέλεχος, φλοιό) Οπιοειδικοί υποδοχείς: μ (μ1, μ2) κ δ σ ε μ: στέλεχος, πυρήνες θαλάμου, φαιά περιοχή γύρω από υδραγωγό του Sylvius, Ν.Μ., φλοιό. κ: κυρίως στο Ν.Μ., φλοιό. δ: μεταιχμιακόσύστημα.

75 Οπιοειδικοί υποδοχείς οι μ προκαλούν: αναλγησία αναπνευστική καταστολή μυδρίαση ευφορία φυσική εξάρτηση υποθερμία οι δ προκαλλούν: συγκινησιακές εκδηλώσεις epileptogenic οι κ προκαλούν: αναλγησία μύση καταστολή

76

77 ΦΕΝΤΑΝΥΛΗ Η φεντανύλη είναι οπιοειδές,, που προκαλεί ισχυρότατη διέγερση των μ υποδοχέων, με ταχεία έναρξη (2-5 min) και μικρή διάρκεια δράσης (5-20 min). Λόγω αυτών των ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, ενδοφλεβίως, χορηγούμενη εφάπαξ, με επαναλαμβανόμενες εγχύσεις ή συνεχώς στάγδην. Μπορεί να παρατηρηθεί αθροιστική δράση αν ο χρόνος έγχυσης ξεπεράσει τις 2 ώρες. Προκαλεί ισχυρή καταστολή του αναπνευστικού και βραδυκαρδία. Μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία ή και διέγερση από οξείς θορύβους.

78 ΕΤΟΜΙΔΑΤΗ Παράγωγο του ιμιδαζολίου Ταχεία έναρξη και μικρή διάρκεια δράσης Ενδείκνυται για βραχείες επεμβάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς, εξαιτίας του σύντομου μεταβολισμού στο ήπαρ Δεν προκαλεί αθροιστικά φαινόμενα Δόση εισαγωγής mg/kg Μόνο σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή καρδιαγγειακή δυσλειτουργία.

79 ΕΤΟΜΙΔΑΤΗ Αναστολή του ενζύμου β-υδροξυλάση που μετατρέπει τη χοληστερόλη σε κορτιζόλη. Αυξάνονται έτσι οι συγκεντρώσεις των πρόδρομων ουσιών 11- δεσοξυκορτιζόλης και 18-δεσοξυκορτικοστερόνης Πόνος στην έγχυση Μυοκλονίες Μτχ ναυτία και έμετος Αλλεργικές αντιδράσεις

80 ΚΕΤΑΜΙΝΗ Προκαλεί «κατάσταση διαχωρισμού» Διαχωριστική αναισθησία (dissociative anesthesia) είναι ο λειτουργικός και ηλεκτροφυσιολογικός διαχωρισμός μεταξύ του θαλαμοφλοιώδους και μεταιχμιακού συστήματος. Κλινικά η αναισθησία αυτή χαρακτηρίζεται από κατάσταση καταληψίας όπου συχνά τα μάτια μένουν ανοικτά, με ένα μικρό νυσταγμό, ενώ τα αντανακλαστικά κετατοειδούς και φωτοκινητικό διατηρούνται. Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας παρατηρούνται ποικίλοι βαθμοί υπερτονίας και αυτόματες κινήσεις που δεν έχουν σχέση με επώδυνο ερέθισμα.

81 ΚΕΤΑΜΙΝΗ Προκαλεί κεντρική συμπαθητική διέγερση που οδηγεί σε διέγερση της καρδιάς, αυξημένη ΑΠ και όγκο παλμού. Αυτή η ιδιότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς με καρδιογενές schock και σε ασθενείς με άσθμα. Χορηγείται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες για μικρής διάρκειας εγχειρήσεις, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως γιατί αυξάνει την εγκεφαλική αιματική ροή και προκαλεί ΜΤΧ ψευδαισθήσεις.

82 ΠΡΟΠΟΦΟΛΗ Κατασταλτικό υπνωτικό που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ή τη διατήρηση Της αναισθησίας. Ήπια έναρξη δράσης Επιπρόσθετη χορήγηση ναρκωτικών για την αναλγησία Μειώνει την ΑΠ χωρίς να καταστέλλει το μυοκάρδιο.

83 ΠΡΟΠΟΦΟΛΗ Χρησιμοποιείται ευρύτατα και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη θειοπεντάλη ως πρώτη εκλογή για την εισαγωγή αναισθησίας και καταστολή γιατί δημιουργεί ένα ευφορικό συναίσθημα στον ασθενή και δεν προκαλεί ναυτία και εμέτους.

84

85 ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ Τοπικά αναισθητικά είναι τα φάρμακα που προκαλούν αναστρέψιμη αναστολή της αγωγής των νευρικών ώσεων κατά μήκος των νευρικών ινών. Στο φυσιολογικό ρη οι ουσίες αυτές είναι φορτισμένες και η ιοντισμένη μορφή αλληλεπιδρά με τον πρωτεϊνικό υποδοχέα του διαύλου νατρίου με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του και την επίτευξη τοπικής αναισθησίας.

86 ΔΙΑΥΛΟΙ Νa + fi1 μεγάλη α υπομονάδα ( kd) (περιέχει τον αυλό ιόντων) fi1 ή 2 μικρότερες β υπομονάδες (37-39 kd) Physiol Rev 1992;72:S15-S48 Ann Rev Biochem 1995;6: Biophys J 2000;79:

87

88

89

90

91 Καταστάσεις Διαύλων Να + E «Ανοικτός» E Απενεργοποιημένος Æ συγγένεια με ΤΑ E «Κλειστός» Ρεύμα Να + Τα ΤΑ δεν επηρεάζουν Δυναμικό ηρεμίας Ουδό εκπόλωσης

92 E Τονικός αποκλεισμός (σε ηρεμία) E Φασικός αποκλεισμός (εξαρτώμενος από χρήση /συχνότητα)

93 Φυσικοχημική Δομή Εστερικός Αρωματικός Δακτύλιος Αμιδικός Αμινοομάδα Λιπόφιλη Ομάδα Υδρόφιλη Ομάδα

94 Στο φυσιολογικό ph οι ουσίες είναι φορτισμένες και είναι η ιοντισμένη μορφή που αλληλεπιδρά με τον πρωτεϊνικό υποδοχέα του διαύλου Na Αναστολή της λειτουργίας του Τοπική αναισθησία

95 Ταξινόμηση Εστέρες Κοκαΐνη Προκαΐνη Τετρακαΐνη Χλωροπροκαϊνη Αμίδια Λιδοκαΐνη Πριλοκαΐνη Ετιδοκαΐνη Μεπιβακαΐνη Ροπιβακαΐνη Βουπιβακαΐνη

96 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΚΝΣ Æ Ευαισθησία Πρώιμα συμπτώματα Παραισθησίες γύρω από στόμα και γλώσσα Ίλιγγος Εμβοές ώτων Διαταραχή όρασης Ανησυχία Εκνευρισμός Διαταραχή ομιλίας Μυϊκές συσπάσεις Τονικο-κλονικοί κλονικοί σπασμοί Απώλεια συνείδησης Άπνοια Υπόταση

97 1. ΚΝΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Αντιμετώπιση Υποστήριξη του αεραγωγού Υπεραερισμός Βενζοδιαζεπίνες (μιδαζολάμη, διαζεπάμη) Θειοπεντάλη (1-2 mg/kg)

98 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ 2. Καρδιαγγειακό Σύστημα Βουπιβακαΐνη :Æ καρδιοτοξικότητα Υπόταση Κολποκοιλιακός αποκλεισμός Κοιλιακή Μαρμαρυγή

99 Πόνος Οξύς αλγαισθητικός πόνος Σύντομη διάρκεια Ανταποκρίνεται σε τοπικά αναισθητικά, οπιοειδή, παρακεταμόλη ή ΜΣΑΦ Ανιούσα οδός Κατιούσα οδός Οπίσθιο κέρας Γάγγλιο οπίσθιας ρίζας Νωτιοθαλαμικό δεμάτιο Περιφερικό νεύρο Περιφερικός αλγοϋποδοχέας Χειρουργείο Φλεγμονή Τραύμα Gottschalk A et al. Am Fam Physician. 2001;63:1981, and Kehlet H et al. Anesth Analg. 1993;77:1049

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α.Π.Θ. Ενότητα 10: Οπιοειδή Αναλγητικά Φάρμακα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ

ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ABM Clinical Protocol#15 Μούγιου Βασιλική Ειδικευομένη Παιδιατρικής Υποψήφια διδάκτωρ ΕΚΠΑ Η διαθέσιµη πληροφόρηση βασίζεται σε: Expert opinions Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ LIGNOSPAN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό +

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αναπνευστική ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικό σύστημα Εξωτερική αναπνοή Η μεταφορά αερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα (Ν.Σ.) ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ Η νευρομυϊκή σύναψη αποτελεί ιδιαίτερη μορφή σύναψης μεταξύ του κινητικού νευρώνα και της σκελετικής μυϊκής ίνας Είναι ορατή με το οπτικό μικροσκόπιο Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SEPTANEST 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Αρτικαΐνη υδροχλωρική 4% με επινεφρίνη 1:100000 ARTICAINE HYDROCHLORIDE & ADRENALINE

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Ορίζουμε ως διαβιβαστή μια ουσία που απελευθερώνεται από έναν νευρώνα σε μια σύναψη και που επηρεάζει ένα άλλο κύτταρο, είτε έναν νευρώνα είτε ένα κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή τοπικών αναισθητικών και αγγεισυσπαστικών. Επιφανειακή αναισθησία και εμπότιση: Eνδείξεις, εφαρμογές

Περιγραφή τοπικών αναισθητικών και αγγεισυσπαστικών. Επιφανειακή αναισθησία και εμπότιση: Eνδείξεις, εφαρμογές Περιγραφή τοπικών αναισθητικών και αγγεισυσπαστικών Επιφανειακή αναισθησία και εμπότιση: Eνδείξεις, εφαρμογές Φώτης Χ. Τζέρμπος Αναπλ. Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Οδοντιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Μαυραγάνη Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Όπως συμβαίνει με τη συναπτική διαβίβαση στη νευρομυϊκή σύναψη, σε πολλές μορφές επικοινωνίας μεταξύ νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρεμβαίνουν άμεσα ελεγχόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία

Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία H εξασφάλιση μετεγχειρητικής αναλγησίας είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχή πραγματοποίηση της επέμβασης. Η αναλγησία εξασφαλίζει την ομαλή μετεγχειρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΟΠΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Δημήτρης Α. Λαγονίδης MD, PhD, FCCP Πνευμονολόγος-Εντατικολογος

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΟΠΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Δημήτρης Α. Λαγονίδης MD, PhD, FCCP Πνευμονολόγος-Εντατικολογος ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΟΠΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Δημήτρης Α. Λαγονίδης MD, PhD, FCCP Πνευμονολόγος-Εντατικολογος ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Καμία σύγκρουση συμφερόντων σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εγκέφαλος Μεγάλη αιµάτωση, πολύ σηµαντική για την λειτουργία του Επικοινωνία µε το περιβάλλον Χρησιµοποιεί το 20% του Ο 2 και ως πηγή ενέργειας γλυκόζη Στις χειρουργικές επεµβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας και παραγωγός υπεύθυνος για την απελευθέρωση των παρτίδων

Κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας και παραγωγός υπεύθυνος για την απελευθέρωση των παρτίδων ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙ ΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΧ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ Κάτοχος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των αχρήστων γίνεται από το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Ενέσιμη αναισθησία στο σκύλο και τη γάτα. Γ. Καζάκος

Ενέσιμη αναισθησία στο σκύλο και τη γάτα. Γ. Καζάκος Ενέσιμη αναισθησία στο σκύλο και τη γάτα Γ. Καζάκος Ιδιαιτερότητες γάτας σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει «η γάτα είναι εφτάψυχη» ακόμα και σε υγιή ζώα η θνησιμότητα δεν είναι αμελητέα (μεγαλύτερη απ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1

Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1 Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ Ι Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Λειτουργική οργάνωση του ανθρώπινου σώματος και ρύθμιση του «εσωτερικού περιβάλλοντος», 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι αλλαγές στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησιολογικό Τµήµα Η χορήγηση αναισθησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχεδόν για όλες τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Zoletil Ενέσιμο αναισθητικό τιλεταμίνης και ζολαζεπάμης

Zoletil Ενέσιμο αναισθητικό τιλεταμίνης και ζολαζεπάμης Ενέσιμο αναισθητικό τιλεταμίνης και ζολαζεπάμης 132 Σύνθεση: Zoletil 50 Zoletil 100 Τιλεταμίνη (υδροχλωρική μορφή) 125mg 250mg Ζολαζεπάμη (υδροχλωρική μορφή) 125mg 250mg Φαρμακοτεχνική μορφή: Λυόφιλη σκόνη

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές Εισαγωγή Ασχολείται με τη μελέτη των ηλεκτρικών, η λ ε κ τ ρ ο μ α γ ν η τ ι κ ώ ν κ α ι μ α γ ν η τ ι κ ώ ν φαινομένων που εμφανίζονται στους βιολογικούς ιστούς. Το αντικείμενο του εμβιοηλεκτρομαγνητισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Sedator 1,0 mg/ml, ενέσιμο διάλυμα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Sedator 1,0 mg/ml, ενέσιμο διάλυμα ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Sedator 1,0 mg/ml, ενέσιμο διάλυμα 1. ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΔΩΝ ΣΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μέρος Β Δρ. Ανδρέας Φλουρής Ερευνητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ 2 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Π. Παππάς ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Κατηγορίες ιστικών ορµονών Αποκαρβοξυλιωµένα αµινοξέα (ισταµίνη, σεροτονίνη) Πολυπεπτίδια (κινίνες, ουσία Ρ) Εικοσανοειδή

Διαβάστε περισσότερα

Λείος μυς. Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017

Λείος μυς. Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017 Λείος μυς Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017 1 Λείοι μύες Τοιχώματα κοίλων οργάνων Νεύρωση από ΑΝΣ Ακούσιες κινήσεις Λείες μυϊκές ίνες Ατρακτοειδή κύτταρα (μονοπύρηνα)

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9 Νευρικό Σύστημα Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Νευρικό Σύστημα Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων φροντίζουν να διατηρείται σταθερό το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ηλεκτροθεραπεία Ηλεκτροθεραπεία είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς. H ηλεκτροθεραπεία είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π. Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων Περίπου 20% των φαρμάκων που

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Αίτια κώματος coma c erebral o verdose m etabolic a sphyxia tipps t trauma i infection p psychogenic

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού Το μαιτεχμιακό σύστημα συνδέεται με τμήματα του μετωπιαίου κι κροταφικού λοβού ( τμήματα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων,ονομασμένα σύμφωνα με το κρανιακό οστό που τα καλύπτει). Το ίδιο σχετίζεται με τον έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις και αντιθέσεις στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική - η Αναισθησιολογική Άποψη Δρ. Ράνια Πατρώνη Δ/ντρια Αναισθησιολογίας ΠΓΝ Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Προτερήματα Προτερήματα:

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Διαμερίσματα σωματικών υγρών 28,0 L Νεφρικοί μηχανισμοί ρύθμισης εξωκυτταρίου υγρού Ο όγκος του εξωκυτταρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε.

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΑΓΧΟΣ Άγχος είναι το δυσάρεστο αίσθημα επικείμενου κινδύνου, απειλής ή ανασφάλειας. Το φυσιολογικό άγχος είναι μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση που προετοιμάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Προς τα εµπρός ανεπάρκεια: αδυναµία προώθησης του αίµατος στη συστηµατική κυκλοφορία Προς τα πίσω ανεπάρκεια: αύξηση του όγκου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ; Ελένη Α. Φράγκου Νεφρολόγος ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Επιστημονικά πορίσματα - Σύνδρομο στέρησης: Για τα Effentora/Actiq, έχουν εμφανιστεί 54 περιστατικά ρίγους που

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I) Γιάννης Τσούγκος ΓΕΝΙΚΑ:...πολλούς αιώνες πριν μελετηθεί επιστημονικά ο ηλεκτρισμός οι άνθρωποι γνώριζαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ HYPNOMIDATE 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ετομιδάτη 2 mg/ml (20 mg/10 ml) Το HYPNOMIDATE διατίθεται σε μορφή ενέσιμου

Διαβάστε περισσότερα

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγχολυτικά -Υπνωτικά Χριστίνα άλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών e-mail: cdalla@med.uoa.gr http://www.med.uoa.gr/pharmacology Συμπτωματολογία DSMΙV Κατάθλιψη Αγχώδης διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Ζαμπέλη, M.Μαύρος (Γαστρεντερολογικό τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα)

Ε. Ζαμπέλη, M.Μαύρος (Γαστρεντερολογικό τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΓΕ 2009 ΘΕΜΑ: ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ Ε. Ζαμπέλη, M.Μαύρος (Γαστρεντερολογικό τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Η εφαρμογή καταστολής και αναλγησίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008 Αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεµιστικά) Υπνωτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας Άγχος ΚΤ 2008 Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων 2 Ανταλλαγή αερίων Η συγκέντρωση O 2 στον ατμοσφαιρικό αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Θερμορύθμιση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Θερμική ισορροπία Δυναμική ισορροπία μεταξύ παραγόντων που προσδίδουν και αφαιρούν θερμότητα: Βασικός μεταβολισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία

Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία Γνωστική-Πειραµατική Ψυχολογία ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 Μηχανισµοί της ΣΔ à Βάση διεργασιών όπως η αντίληψη, µάθηση, εκούσια κίνηση. 10.000 à Μέσος νευρώνας à 1000 (1011 1014). 2 θεµελιώδεις µηχανισµοί ΣΔς:

Διαβάστε περισσότερα

2.2. ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ

2.2. ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ Κεφάλαιο 2 ο Γενική Αναισθησία Φάρμακα και Τεχνικές Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, Ελένη Ασκητοπούλου Θεματικές Περιοχές 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 49 2.1.1. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ 49 2.2. ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Γενικά : Χαλάρωση είναι η ηρεμία και η ανάπαυση του σώματος και του μυαλού, δηλ. το αντίθετο του στρες. ΧΑΛΑΡΩΣΗ: επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το Νευρικό Σύστημα έχει δύο μοίρες Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (Σωματικό και Αυτόνομο τμήμα) ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αυτόχθονα Βιοδραστικά Μόρια Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α

OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α Είναι η συσσώρευση υγρού στον διάµεσο ιστό και στις πνευµονικές κυψελίδες. Η συσσώρευση υγρού µπορεί να εµποδίσει

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 7 Επιστημονικά πορίσματα Η μεπιβακαΐνη είναι ένα ενδιάμεσης δράσης τοπικό αναισθητικό, το οποίο αναστέλλει τη μετάδοση των νευρικών ώσεων μειώνοντας τη ροή του νατρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 4 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ 1 Στις 2 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά.

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. Φάρμακο λέμε οποιαδήποτε ουσία που όταν χορηγηθεί στον άνθρωπο, τα ζώα ή τα φυτά με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένη δόση έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, MSc, ΒΠΓΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, MSc, ΒΠΓΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, MSc, ΒΠΓΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 2017-2018 ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοφλέβιοι Αναισθητικοί Παράγοντες

Ενδοφλέβιοι Αναισθητικοί Παράγοντες ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 95 Ενδοφλέβιοι Αναισθητικοί Παράγοντες ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΧΑΜΑΪΔΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Δεκέμβριο του 1665, ανακοινώθηκε από τον καθηγητή Αστρονομίας στην

Διαβάστε περισσότερα

(Monitored Anesthesia Care MAC)

(Monitored Anesthesia Care MAC) ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ Α. Μπαϊρακτάρη, Β. Αρώνη, Φ. Γιαννακά, Μ. Κοκολάκη, Ε. Μαστροκώστα H χειρουργική και η αναισθησία σε επεµβάσεις µιας ηµέρας θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Esmeron ενέσιμο διάλυμα, 10 mg/ml. βρωμιούχο ροκουρόνιο

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Esmeron ενέσιμο διάλυμα, 10 mg/ml. βρωμιούχο ροκουρόνιο ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Esmeron ενέσιμο διάλυμα, 10 mg/ml βρωμιούχο ροκουρόνιο Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις

Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Φλοιός (Ανώτερος Εγκέφαλος) Κατώτερος Εγκέφαλος Ειδικές Αισθήσεις Εν τω Βάθει Αισθητικότητα Επί πολλής Αισθητικότητα Χυµικά Ερεθίσµατα

Διαβάστε περισσότερα

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ Αισθητικότητα ονομάζεται η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε αφενός το εξωτερικό μας περιβάλλον και το ίδιο μας το σώμα,

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ 1 Η καρδιά και οι πνεύμονες αποτελούν ίσως τα 2 βασικότερα όργανα του ανθρώπου, καθώς από τη συνδυασμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ Καρδιακή παροχή= Όγκος Παλμού x Καρδιακή Συχνότητα Ογκος Παλμού: To ποσό του αίματος που αντλείται από την καρδιά ανά παλμό Καρδιακή Παροχή: O αριθμός των

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση Απ. Χατζηευθυμίου Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας Μάρτιος 2017 Συστήματα αισθήσεων Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Αγόρι 6 ετών μεταφέρεται στον οικογενειακό ιατρό από τους γονείς του λόγω εμφάνισης δυσκολίας στην κίνηση των άκρων (άνω και

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση Απ. Χατζηευθυμίου Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας 2018 Συστήματα αισθήσεων Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ SHOCK ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΟΣ SHOCK ανάλογα με το αίτιο Εκτεταμένη ισχαιμία Πιθανή πτώση ΑΠ Πιθανώς ωχρά κρύα άκρα (ισχαιμία αγγειοσύσπαση) Πιθανώς ιδρώτες ταχυκαρδία (υπερέκκριση αδρεναλίνης)

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΗ ΜΑΡΙΑ Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ώρες πριν την προσέλευση Αίσθημα ζάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Παθήσεις Θυρεοειδούς Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη δράση της θυρεοειδικής ορµόνης. Έτσι, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α.Π.Θ. Ενότητα 11: Φάρμακα και Α.Ν.Σ. Χολινεργική διαβίβαση Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ αλληλεπιδράσεις μεταξύ χημικών ουσιών και ζώντων οργανισμών) ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Διακίνηση του φαρμάκου στον οργανισμό ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Μηχανισμό δράσης Βιοχημικές δράσεις Φυσιολογικές δράσεις η φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Άρθρο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟY ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, MT, CST, MNT Το μεταιχμιακό σύστημα ελέγχει το κύκλωμα του χρόνιου πόνου και των συναισθημάτων, ενώ συνδέεται με τα βαθύτερα τμήματα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) FENTANYL * (κιτρική φαιντανύλη)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) FENTANYL * (κιτρική φαιντανύλη) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) *χορηγείται με ειδική συνταγή ναρκωτικών FENTANYL * (κιτρική φαιντανύλη) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ FENTANYL 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική Σώματος Ι. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μάλαξης στους ιστούς και στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος εξαρτώνται :

Αισθητική Σώματος Ι. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μάλαξης στους ιστούς και στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος εξαρτώνται : ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μάλαξης στους ιστούς και στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος εξαρτώνται : από το είδος των εφαρμοζόμενων χειρισμών. από την εφαρμοζόμενη

Διαβάστε περισσότερα