ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 5 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 5 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 5 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 5.1 Εισαγωγή Η δυναμική ή κινηματική μέθοδος εξετάζει την ευστάθεια ή αστάθεια μιας θέσης ισορροπίας ενός στατικού συστήματος, παρακολουθώντας την ταλάντωση που πραγματοποιεί το σύστημα, εάν του δοθεί μια μικρή διαταραχή από αυτή τη θέση ισορροπίας και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθερο. Η διαταραχή μπορεί να έχει τη μορφή επιβαλλόμενης μετακίνησης ή ταχύτητας ή και των δύο. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δυναμικής μεθόδου είναι ότι εφαρμόζεται τόσο σε συντηρητικά, όσο και σε μη συντηρητικά ελαστικά συστήματα. Υπενθυμίζεται ότι ένα μηχανικό σύστημα ονομάζεται συντηρητικό εάν όλες οι δυνάμεις που ενεργούν επί αυτού είναι συντηρητικές, δηλαδή το έργο τους εξαρτάται αποκλειστικά από την αρχική και την τελική θέση του σημείου εφαρμογής τους και όχι από τη διαδρομή μετάβασης από την αρχική στην τελική θέση. Πέραν της χρησιμότητάς της για τη μελέτη της ευστάθειας συστημάτων υπό στατικά φορτία, η δυναμική μέθοδος παρουσιάζει ενδιαφέρον για την κατανόηση της απόκρισης φορέων που υποβάλλονται σε δυναμικά φορτία. Μέσω των παραδειγμάτων που θα παρουσιαστούν σε αυτό το κεφάλαιο επιδιώκεται επομένως και η σύγκριση μεταξύ στατικής και δυναμικής αστάθειας, καθώς ακόμη η αξιολόγηση των παραμέτρων που επηρεάζουν τη δεύτερη. Στην αξιολόγηση αυτή δίνεται έμφαση στο μέγεθος της επιβαλόμενης αρχικής διαταραχής σε συνάρτηση με το μέγεθος των ασκούμενων φορτίων συγκριτικά με εκείνα που θα προκαλούσαν στατική αστάθεια. 5. Βασικές αρχές της δυναμικής μεθόδου Θεωρείται ένα μηχανικό σύστημα με n βαθμούς ελευθερίας, του οποίου η θέση στο χώρο προσδιορίζεται από τις γενικευμένες συντεταγμένες q i (i=1,,3,,n) που περιλαμβάνουν μετατοπίσεις και στροφές των κόμβων. Η παραμόρφωση του συστήματος σε μία θέση στατικής ισορροπίας που αντιστοιχεί σε κάποια εξωτερικά φορτία θα περιγράφεται από τις αντίστοιχες τιμές, q * i, των γενικευμένων συντεταγμένων στη θέση αυτή: * q q, i 1,,3,...,n i i Για λόγους απλούστευσης της μαθηματικής περιγραφής του προβλήματος μπορεί να γίνει ο * μετασχηματισμός αξόνων q i qi-q i, i 1,,3,...,n, οπότε η θέση ισορροπίας του συστήματος δίνεται από τη σχέση: i q, i 1,,3,...,n ηλαδή, είναι πάντοτε δυνατή η επιλογή κατάλληλου συστήματος συντεταγμένων, ώστε οι τιμές των γενικευμένων συντεταγμένων στην εξεταζόμενη θέση ισορροπίας να είναι μηδενικές, οπότε παραλείποντας τους τόνους, για λόγους απλούστευσης, η παραμόρφωση του συστήματος σε μία θέση στατικής ισορροπίας μπορεί να γραφεί: i q, i 1,,3,...,n (5.1)

2 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Για να ερευνηθεί με βάση τη δυναμική μέθοδο κατά πόσο αυτή η θέση ισορροπίας είναι ασταθής ή ευσταθής, στο σύστημα επιβάλλεται τη χρονική στιγμή t= μία αρχική διαταραχή που μπορεί να περιλαμβάνει μετακινήσεις q, ταχύτητες q, ή και τα δύο: i i q qi q i, q q, i 1,,3,...,n t i i i (5.) Θεωρείται ότι η επιβαλλόμενη διαταραχή είναι αρκετά μικρού μεγέθους σε σχέση με το μήκος των βασικών διανυσμάτων που περιγράφουν το χώρο στον οποίο μελετάται το σύστημα, δηλαδή υπάρχει «μικρός» θετικός αριθμός η, ώστε: qi qi η και η t (5.3) όπου... κατάλληλη νόρμα του διανύσματος των αρχικών επιβαλλόμενων μετακινήσεων και των αρχικών επιβαλλόμενων ταχυτήτων, π.χ.: n x x ή n x x (5.4) i i=1 i i i=1 i Στη συνέχεια ο φορέας αφήνεται ελεύθερος, οπότε εκτελεί ελεύθερη ταλάντωση με αρχικές συνθήκες τις καθοριζόμενες από την εξίσωση (5.). Η κινηματική κατάσταση του συστήματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή t μπορεί να περιγραφεί από τις γενικευμένες μετατοπίσεις q i (t) και τις αντίστοιχες ταχύτητες qi t. Για το χαρακτηρισμό της εξεταζόμενης θέσης ισορροπίας ως ευσταθούς ή ασταθούς εξετάζεται κατά πόσο η κίνηση του συστήματος για t> είναι φραγμένη, δηλαδή αν υπάρχει θετικός αριθμός ε, τέτοιος ώστε: qi qi t < ε και t < ε t (5.5) Η εξεταζόμενη θέση ισορροπίας χαρακτηρίζεται ως ευσταθής, εάν για οποιονδήποτε αριθμό ε> μπορούν να βρεθούν τέτοιες αρχικές συνθήκες n=n(ε) που να ικανοποιούν τη σχέση (5.5), δηλαδή να προκύπτει κινηματικώς φραγμένη κατάσταση του συστήματος. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, η εξεταζόμενη θέση ισορροπίας χαρακτηρίζεται ως ασταθής. ηλαδή, όταν η αρχική θέση ισορροπίας (5.1) είναι ευσταθής, η ταλάντωση που προκύπτει λόγω της επιβαλλόμενης αρχικής διαταραχής έχει φραγμένο εύρος, ενώ αντίθετα αν η θέση ισορροπίας είναι ασταθής, τότε η ταλάντωση έχει συνεχώς αυξανόμενο εύρος. Η γεωμετρική ερμηνεία της ευσταθούς ή ασταθούς συμπεριφοράς στα πλαίσια της δυναμικής μεθόδου παρουσιάζεται στα Σχήματα 5.1 και 5.. Στο Σχήμα 5.1 παρουσιάζεται η εξέλιξη με το χρόνο t μιας γενικευμένης συντεταγμένης q i του συστήματος, όταν αυτό υποβάλλεται σε αρχική διέγερση ( q i, q i, i=1,,,n) και στη συνέχεια αφήνεται να εκτελέσει ελεύθερη ταλάντωση. Εάν για ένα δεδομένο εύρος ε, εντός του οποίου είναι ανεκτό να περιοριστεί το πλάτος της ταλάντωσης, μπορεί να βρεθεί εύρος η, εντός του οποίου εάν ευρίσκεται η αρχική διέγερση, το πλάτος της απόκρισης είναι φραγμένο, τότε η αρχική θέση ισορροπίας (q i =, i=1,,,n) χαρακτηρίζεται από ευστάθεια. Σε διαφορετική περίπτωση η αρχική θέση ισορροπίας (q i =, i=1,,,n) είναι ασταθής. Παρόμοια ισχύουν και για τη γραφική παράσταση της ταχύτητας q t ως προς το χρόνο, καθώς και για τις άλλες γενικευμένες συντεταγμένες του συστήματος. i

3 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 193 Ιδιαίτερα εποπτική είναι η παρακολούθηση της απόκρισης του μονοβαθμίου συστήματος σε μία γραφική παράσταση που είναι γνωστή ως διάγραμμα φάσεων, στην οποία στον οριζόντιο άξονα καταγράφεται η εξέλιξη με το χρόνο t μιας γενικευμένης συντεταγμένης q i (t) και στον κατακόρυφο άξονα της αντίστοιχης ταχύτητας i q t του συστήματος, όταν αυτό υποβάλλεται σε αρχική διέγερση ( q i, q i, i=1,,,n) και στη συνέχεια αφήνεται να εκτελέσει ελεύθερη ταλάντωση. Η εξεταζόμενη θέση ισορροπίας (q i =, i=1,,,n) είναι ευσταθής εφόσον η απόκριση του συστήματος είναι φραγμένη. Για να συμβαίνει αυτό πρέπει, για δεδομένο ε> να υπάρχει n=n(ε)>, τέτοιο ώστε η κίνηση λόγω αρχικής διαταραχής εντός τετραγώνου με πλευρά n, να ευρίσκεται συνεχώς εντός τετραγώνου με πλευρά ε. Σε αντίθετη περίπτωση η αρχική θέση ισορροπίας είναι ασταθής. Σχήμα 5.1 Γεωμετρική ερμηνεία της ευστάθειας και αστάθειας Σχήμα 5. ιάγραμμα φάσεων Η φιλοσοφία της δυναμικής μεθόδου μπορεί επίσης να γίνει ευκολότερα κατανοητή μέσω του εποπτικού παραδείγματος των πιθανών θέσεων πάνω σε μια επιφάνεια μιας σφαίρας που ευρίσκεται σε πεδίο βαρύτητας (Σχήμα 5.3) και της κίνησης που εκτελεί η σφαίρα εάν εκτραπεί από την αρχική θέση ισορροπίας της. Ανάλογα με την κλίση που έχει η επιφάνεια, η σφαίρα μπορεί να έχει ευσταθή (α), ασταθή (β) ή ουδέτερη (γ) ισορροπία, όπως συζητήθηκε ήδη στο Κεφάλαιο 4, όπου δόθηκε έμφαση στη μεταβολή της δυναμικής ενέργειας της σφαίρας καθώς αυτή μετακινείται σε διάφορες θέσεις επί της επιφάνειας.

4 194 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (α) Ευσταθής ισορροπία (β) Ασταθής ισορροπία (γ) Ουδέτερη (ασταθής) ισορροπία Σχήμα 5.3 Θέσεις ισορροπίας σφαίρας πάνω σε επιφάνεια Εάν η επιφάνεια στρέφει, στην εξεταζόμενη θέση q o, τα κοίλα προς τα πάνω (Σχήμα 5.3α), τότε η θέση ισορροπίας είναι στο χαμηλότερο σημείο, όπου η σφαίρα έχει την ελάχιστη δυναμική ενέργεια Π. Εάν από τη θέση αυτή επιβληθεί στη σφαίρα μια μικρή διαταραχή δq, η δυναμική ενέργεια αυξάνεται και η σφαίρα, αν αφεθεί ελεύθερη, εκτελεί ταλάντωση περί την αρχική θέση ισορροπίας, στην οποία και τελικά επιστρέφει, λόγω τριβών, και ισορροπεί και πάλι. Αυτή η θέση ισορροπίας είναι ευσταθής. Εάν η επιφάνεια στρέφει, στην εξεταζόμενη θέση q o, τα κοίλα προς τα κάτω (Σχήμα 5.3β), τότε η θέση ισορροπίας είναι στο υψηλότερο σημείο, όπου η σφαίρα έχει τη μέγιστη δυναμική ενέργεια Π. Εάν από τη θέση αυτή επιβληθεί στη σφαίρα μια μικρή διαταραχή δq, η δυναμική ενέργεια μειώνεται και η σφαίρα, αν αφεθεί ελεύθερη, απομακρύνεται περισσότερο από την αρχική θέση ισορροπίας, στην οποία δεν επιστρέφει. Αυτή η θέση ισορροπίας είναι ασταθής. Εάν τέλος η επιφάνεια, περί την εξεταζόμενη θέση q o, είναι οριζόντια (Σχήμα 5.3γ), τότε κάθε γειτονική θέση αποτελεί θέση ισορροπίας, και η σφαίρα έχει σε όλες αυτές τις θέσεις την ίδια δυναμική ενέργεια Π. Εάν από μια τέτοια θέση επιβληθεί στη σφαίρα μια μικρή διαταραχή δq, η δυναμική ενέργεια παραμένει σταθερή και η σφαίρα, αν αφεθεί ελεύθερη, παραμένει ακίνητη στη νέα θέση, που είναι και αυτή θέση ισορροπίας. Εάν πάλι από μια τέτοια θέση επιβληθεί στη σφαίρα μια μικρή διαταραχή δ q, η δυναμική ενέργεια παραμένει επίσης σταθερή και η σφαίρα εκτελεί διαρκή κίνηση με σταθερή ταχύτητα αν δεν υπάρχει τριβή, ή ισορροπεί σε νέα θέση αν αναπτύσσεται τριβή, που είναι και αυτή θέση ισορροπίας. Η αρχική θέση ισορροπίας λέγεται ουδέτερη, μπορεί όμως να θεωρηθεί για πρακτικούς σκοπούς ως ασταθής, δεδομένου ότι η σφαίρα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτήν. Όπως ήδη αναφέρθηκε, το είδος της ισορροπίας μπορεί να εξαρτάται από το μέγεθος της επιβαλλόμενης διαταραχής. Στα τρία παραδείγματα του Σχήματος 5.4 παρουσιάζονται περιπτώσεις, στις οποίες το είδος της ισορροπίας μεταβάλλεται ανάλογα με το μέγεθος της διαταραχής. Στο Σχήμα 5.4α η ισορροπία είναι ασταθής για μικρή διαταραχή, αλλά ευσταθής, σε νέα όμως θέση, για μεγαλύτερη. Το αντίθετο συμβαίνει στο Σχήμα 5.4β, όπου η ισορροπία είναι ευσταθής για μικρή διαταραχή, αλλά ασταθής για μεγαλύτερη. Τέλος, στο Σχήμα 5.4γ, η ισορροπία είναι ευσταθής για μικρή διαταραχή, και παρουσιάζει προσωρινή αστάθεια και τελικά ευστάθεια σε νέα θέση για μεγαλύτερη διαταραχή. Όπως αναφέρθηκε και στο Κεφάλαιο 4, στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται για τέτοιες περιπτώσεις οι όροι «stability in the small» και «stability in the large».

5 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 195 (α) Αστάθεια για μικρή διαταραχή ευστάθεια σε νέα θέση για μεγάλη διαταραχή (β) Ευστάθεια για μικρή διαταραχή αστάθεια για μεγάλη διαταραχή (γ) Ευστάθεια για μικρή διαταραχή ευστάθεια σε νέα θέση για μεγάλη διαταραχή Σχήμα 5.4 Σύνθετες περιπτώσεις θέσεων ισορροπίας σφαίρας πάνω σε επιφάνεια 5.3 Μαθηματική διατύπωση για μονοβάθμιο σύστημα Σύστημα χωρίς απόσβεση Θεωρείται σύστημα με ένα βαθμό ελευθερίας q, χωρίς απόσβεση, που ισορροπεί στη θέση q=. Το σύστημα υποβάλλεται σε μία αρχική διαταραχή ( q,q ) και στη συνέχεια αφήνεται να εκτελέσει ελεύθερη ταλάντωση. Εάν m είναι η μάζα του συστήματος και k η δυσκαμψία του, τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης του συστήματος είναι: q m k q t (5.6) Σύμφωνα με τη δόκιμη διαδικασία για διαφορικές εξισώσεις αυτού του τύπου, αναζητείται λύση της μορφής: q ρ t C e (5.7) Οπότε, με αντικατάσταση της εξίσωσης (5.7) στην (5.6) προκύπτει: k k m m ρt ρt ρt ρ C e C e ρ C e (5.8) Όμως e ρt και C, διαφορετικά από την εξίσωση (5.7) θα προέκυπτε ότι η απόκριση είναι συνεχώς μηδενική, οπότε η εξίσωση (5.8) αληθεύει μόνο όταν μηδενίζεται η παράσταση στην παρένθεση στο αριστερά μέλος, δηλαδή όταν: ρ (5.9) m k Η εξίσωση (5.9) ονομάζεται χαρακτηριστική εξίσωση της διαφορικής εξίσωσης (5.6). Για τη λύση της, και κατά συνέπεια για τη λύση της (5.6), διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις, ανάλογα με το πρόσημο του όρου k/m: α) Εάν k/m=ω > Το μέγεθος ω είναι η ιδιοσυχνότητα του συστήματος, που σε αυτή την περίπτωση είναι πραγματική και θετική. Τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης (5.6) γίνεται:

6 196 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 q ω q t (5.1) Οι δύο ρίζες της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.9) είναι: ρ1, i ω, i 1 (5.11) Η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης (5.6) είναι τότε: 1 q t A e B e A e B e ρ t ρ t iωt iω t (5.1) ή ισοδύναμα, αντικαθιστώντας e ±iωt =cosωt±isinωt: qt C cosω t C sin ω t (5.13) 1 όπου C 1 και C είναι σταθερές ολοκλήρωσης που μπορούν να προσδιοριστούν από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.14) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη χρειάζεται να υπολογιστεί η έκφραση της ταχύτητας, δηλαδή της πρώτης παραγώγου της μετακίνησης ως προς το χρόνο: q t ω C 1 sin ω t ω C cos ω t t (5.15) Αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.1) και (5.15) στην (5.14) προκύπτουν οι σταθερές ολοκλήρωσης: C q, C 1 q ω (5.16) Αντικαθιστώντας στη συνέχεια τις σχέσεις (5.16) στις (5.1) και (5.15) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής με το χρόνο της μετακίνησης και της ταχύτητας: q q t q cos ω t sin ω t ω q t q ω sin ω t q cos ω t t (5.17) (5.18) Από την τριγωνομετρική μορφή των σχέσεων (5.17) και (5.18) προκύπτει ότι η ταλάντωση είναι φραγμένη, και μάλιστα οι μέγιστες δυνατές τιμές της μετακίνησης και της ταχύτητας είναι αντίστοιχα: max q t q q ω (5.19) q max t q ω q t (5.)

7 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 197 Στο Σχήμα 5.5 παρουσιάζεται, μέσω αριθμητικής εφαρμογής των παραπάνω εξισώσεων, η απόκριση ενός μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1, χωρίς απόσβεση, για αρχική διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=. (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.5 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=1, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

8 198 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Όπως είναι εμφανές και από τις σχέσεις (5.17) και (5.18) τα διαγράμματα μετακίνησης q χρόνου t και ταχύτητας q/ t χρόνου t είναι αρμονικής μορφής, ενώ το διάγραμμα φάσεων είναι κλειστό ελλειπτικής μορφής. Από τις σχέσεις (5.19) και (5.) προκύπτει αντίστοιχα ότι η μέγιστη τιμή της μετακίνησης είναι 1.3 και η μέγιστη τιμή της ταχύτητας Επίσης η ιδιοπερίοδος είναι ίση με Τ=π/ω=.5, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα διαγράμματα 5.5α,β. Συμπερασματικά, στην περίπτωση αυτή το σύστημα εκτελεί αρμονική ελεύθερη ταλάντωση περί την αρχική θέση ευσταθούς στατικής ισορροπίας. β) Εάν k/m=-ω = Στην περίπτωση αυτή η ιδιοσυχνότητα του συστήματος μηδενίζεται. Τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης (5.6) μπορεί να γραφεί ως εξής: q t (5.1) Οι ρίζες της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.9) είναι μηδενικές: ρ1, (5.) και η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης (5.6) είναι: qt C1 C t (5.3) όπου C 1 και C σταθερές ολοκλήρωσης που προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.4) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη υπολογίζεται η έκφραση της ταχύτητας, δηλαδή της πρώτης παραγώγου της μετακίνησης ως προς το χρόνο: q t t C (5.5) Αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.3) και (5.5) στην (5.4) προκύπτουν οι σταθερές ολοκλήρωσης: C q, C q 1 (5.6) Αντικαθιστώντας στη συνέχεια τις σχέσεις (5.6) στις (5.3) και (5.5) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής με το χρόνο της μετακίνησης και της ταχύτητας: q t q q t q t t q (5.7) (5.8) Από τις σχέσεις (5.7) και (5.8) προκύπτει ότι η ταλάντωση δεν είναι φραγμένη, αφού η μετατόπιση αυξάνεται γραμμικά και η ταχύτητα παραμένει σταθερή. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Σχήμα 5.6 που ακολουθεί, όπου παρουσιάζεται η απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας

9 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 199 q=. Στην περίπτωση αυτή η συμπεριφορά του συστήματος χαρακτηρίζεται από απόκλιση από την αρχική θέση στατικής ισορροπίας. 5 q q t (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t t q t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t t 1 αρχή κίνησης (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t q Σχήμα 5.6 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 γ) Εάν k/m=-ω < Στην περίπτωση αυτή η ιδιοσυχνότητα του συστήματος είναι φανταστικός αριθμός. Τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης (5.6) μπορεί να γραφεί ως εξής: q i ω q t (5.9) Οι δύο ρίζες της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.9) είναι πλέον πραγματικές: ρ1, ω (5.3) Η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης (5.9) είναι τότε: 1 q t C e C e C e C e (5.31) ρ t ρ t ωt ωt 1 1 όπου C 1 και C σταθερές ολοκλήρωσης που προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.3) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη υπολογίζεται η έκφραση της ταχύτητας: q t C 1 ω e C ω e t ωt ωt (5.33) Αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.31) και (5.33) στην (5.3) προκύπτουν οι σταθερές ολοκλήρωσης: 1 q 1 q C1 q, C q ω ω (5.34) Με αντικατάσταση στη συνέχεια των σχέσεων (5.34) στις (5.31) και (5.33) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής με το χρόνο της μετακίνησης και της ταχύτητας: 1 q 1 q qt q e q e ω ω ωt ωt q 1 1 t ωt ωt t q ω q e q ω q e (5.35) (5.36) Από τις σχέσεις (5.35) και (5.36) προκύπτει ότι η ταλάντωση δεν είναι φραγμένη, αφού οι όροι με εκθέτη ω t αυξάνονται εκθετικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Σχήμα 5.7 που ακολουθεί, όπου παρουσιάζεται η απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=1 i, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=. Και στην περίπτωση αυτή η συμπεριφορά του συστήματος χαρακτηρίζεται από απόκλιση από την αρχική θέση στατικής ισορροπίας, και μάλιστα η απόκλιση είναι ταχύτερη από ότι στην περίπτωση ω=.

11 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 1 4 q q t (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t t q t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t t 3 1 αρχή κίνησης (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t q Σχήμα 5.7 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=1 i, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Επιρροή του μεγέθους της αρχικής διαταραχής Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση της επιρροής του μεγέθους της αρχικής διαταραχής στην απόκριση του συστήματος. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται για κάθε ένα από τα τρία συστήματα των οποίων η απόκριση παρουσιάστηκε στα Σχήματα 5.5, 5.6 και 5.7, τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αρχικών συνθηκών: (i) q=1,q 1, (ii) q=1,q και (iii) q=.,q 1. Όπως προκύπτει από ποιοτική αξιολόγηση των μαθηματικών σχέσεων που παρουσιάστηκαν και επιβεβαιώνεται από τα Σχήματα 5.8, 5.9 και 5.1 που ακολουθούν, το μέγεθος της αρχικής διαταραχής επηρεάζει το εύρος, αλλά όχι το είδος της απόκρισης του συστήματος. Το είδος της απόκρισης εξαρτάται μόνον από τον τύπο ισορροπίας στη θέση από την οποία εκτρέπεται το σύστημα. Εφόσον η αρχική θέση ισορροπίας είναι ευσταθής, η ελεύθερη ταλάντωση που προκύπτει μετά την επιβολή της διαταραχής είναι φραγμένη, ενώ αν η αρχική θέση είναι ασταθής ή αντιστοιχεί σε οριακό σημείο, στο οποίο συμβαίνει μετάβαση από ευσταθή σε ασταθή κλάδο ισορροπίας, η κίνηση χαρακτηρίζεται από απόκλιση. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις όπως αυτές του Σχήματος 5.4, στις οποίες το είδος της ισορροπίας επηρεάζεται από το μέγεθος της διαταραχής, οι οποίες πάντως δεν μπορούν να περιγραφούν από το μονοβάθμιο σύστημα της παρούσας ενότητας.

13 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ q t q t (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t t -1 - (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t q t 1 q (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.8 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=1, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

14 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 5 q q t (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t t q t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t q Σχήμα 5.9 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

15 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 5 4 q q t (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t t q t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t q Σχήμα 5.1 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος χωρίς απόσβεση με ιδιοσυχνότητα ω=1 i, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

16 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σύστημα με απόσβεση Θεωρείται τώρα το ίδιο σύστημα ενός βαθμού ελευθερίας q, με απόσβεση, που ισορροπεί στη θέση q=. Το σύστημα υποβάλλεται και πάλι σε μία αρχική διαταραχή ( q,q ) και στη συνέχεια αφήνεται να εκτελέσει ελεύθερη ταλάντωση. Εάν m είναι η μάζα του συστήματος, c η απόσβεσή του και k η δυσκαμψία του, τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης του συστήματος είναι: q q m c k q t t (5.37) Αναζητείται και πάλι λύση της μορφής: q ρ t A e (5.38) οπότε, με αντικατάσταση της εξίσωσης (5.38) στην (5.37) προκύπτει: c k c k m m m m ρt ρt ρt ρt ρ A e ρ A e A e ρ ρ A e (5.39) Η εξίσωση (5.39) αληθεύει μόνο όταν: c k ρ ρ m m (5.4) H χαρακτηριστική εξίσωση (5.4) είναι πολυωνυμική δευτέρου βαθμού. Για τη λύση της, και κατά συνέπεια για τη λύση της εξίσωσης (5.37), διακρίνονται οι αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στο σύστημα χωρίς απόσβεση, ανάλογα με το πρόσημο του όρου k/m: α) Εάν k/m=ω > Σε αυτή την περίπτωση η ιδιοσυχνότητα ω του συστήματος είναι πραγματική και θετική. Η διακρίνουσα της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.4) είναι: c k c -4-4 ω m m m (5.41) Το είδος των ριζών της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.4) εξαρτάται από το πρόσημο της διακρίνουσας, που με τη σειρά του εξαρτάται από την απόσβεση. Για τη συνηθισμένη για δομικά έργα περίπτωση υποκρίσιμης απόσβεσης, όταν δηλαδή η απόσβεση c είναι μικρότερη από την κρίσιμη απόσβεση c cr = m ω, για την οποία το σύστημα επιστρέφει στην αρχική του θέση χωρίς να πραγματοποιεί ταλάντωση, η διακρίνουσα είναι αρνητική, οπότε η χαρακτηριστική εξίσωση (5.4) έχει δύο διακεκριμένες μιγαδικές ρίζες: ρ -ζ ω ω 1-ζ 1, (5.4) όπου ζ το ποσοστό απόσβεσης, που ορίζεται από τη σχέση: ζ c c cr c mω (5.43) Η σχέση (5.4) γράφεται και ως ρ1, -ζ ω i ωd (5.44)

17 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 7 όπου ω ω 1-ζ D (5.45) Η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης θα έχει τότε τη μορφή: q(t) A e Be A e B e (5.46) ρ1t ρ -ζ ω i ω t D t -ζω i ωd t ή ισοδύναμα (αφού e ±iωt =cosωt±isinωt): -ζ ωt q t e C1 cos ωd t C sin ωd t (5.47) Οι σταθερές ολοκλήρωσης C 1 και C προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.48) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη χρειάζεται η έκφραση της ταχύτητας: q t e -ζ ω C 1 ω D C cos ω D t ζ ω C ω D C 1 sin ω D t t -ζωt (5.49) Με αντικατάσταση των σχέσεων (5.47) και (5.49) στην (5.48) προκύπτει: C q, C 1 q q ζ ω ω D (5.5) και αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.5) στις (5.47) και (5.49) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής της μετακίνησης και της ταχύτητας με το χρόνο: ζωt q ζωq qt e q cosωd t sinωd t ω D q ζωt ζ ωq (ζ ω) q t e q cos(ωd t) ωd q sin(ωd t) t ω D (5.51) (5.5) Από τις σχέσεις (5.51) και (5.5) προκύπτει ότι η ταλάντωση είναι φραγμένη, και μάλιστα οι μέγιστες δυνατές τιμές της μετακίνησης και της ταχύτητας είναι αντίστοιχα: ζωt q ζ ωq max q t e q ωd q ζ ω q ζ ω q ζωt max t e q ωd q t ωd (5.53) (5.54)

18 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Στο Σχήμα 5.11 που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1 και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=. (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.11 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1 και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

19 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 9 Όπως είναι εμφανές και από τις σχέσεις (5.51) και (5.5) τα διαγράμματα μετακίνησης q χρόνου t και ταχύτητας q/ t χρόνου t είναι αρμονικής μορφής, ενώ το διάγραμμα φάσεων είναι φθείνον σπειροειδούς μορφής. Από τις σχέσεις (5.53) και (5.54) προκύπτει αντίστοιχα ότι η μέγιστη τιμή της μετακίνησης είναι 1.9 και η μέγιστη τιμή της ταχύτητας Επίσης η ιδιοπερίοδος είναι ίση με Τ=π/ω=.5. Συμπερασματικά, στην περίπτωση αυτή το σύστημα εκτελεί φθίνουσα αρμονική ελεύθερη ταλάντωση περί την αρχική θέση ευσταθούς στατικής ισορροπίας. β) Εάν k/m=-ω = Στην περίπτωση αυτή η ιδιοσυχνότητα του συστήματος μηδενίζεται. Τότε η διαφορική εξίσωση κίνησης (5.37) μπορεί να γραφεί ως εξής: q c q t m t (5.55) Οι ρίζες της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.55) είναι οι εξής: ρ c, ρ (5.56) m 1 και η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης (5.55) είναι: 1 c t m q t C C e (5.57) όπου C 1 και C σταθερές ολοκλήρωσης που προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.58) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη υπολογίζεται η έκφραση της ταχύτητας, δηλαδή της πρώτης παραγώγου της μετακίνησης ως προς το χρόνο: q t c t C e m c t m (5.59) Αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.58) στις (5.57) και (5.59) προκύπτουν οι σταθερές ολοκλήρωσης: q m q m 1 C q, C c c (5.6) οπότε από τις σχέσεις (5.57), (5.59) και (5.6) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής με το χρόνο της μετακίνησης και της ταχύτητας: c t q m q m m q t q e c c c t m q t q e t (5.61) (5.6) Από τις σχέσεις (5.61) και (5.6) προκύπτει ότι η ταλάντωση δεν είναι φραγμένη. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Σχήμα 5.1, όπου παρουσιάζεται η απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με

20 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ιδιοσυχνότητα ω= και με συντελεστή απόσβεσης c=1, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=. Η συμπεριφορά του συστήματος χαρακτηρίζεται από απόκλιση από την αρχική θέση στατικής ισορροπίας. (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.1 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω= και με συντελεστή απόσβεσης c=1, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

21 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 11 γ) Εάν k/m=-ω < Στην περίπτωση αυτή η ιδιοσυχνότητα του συστήματος είναι φανταστικός αριθμός και η διαφορική εξίσωση κίνησης (5.37) μπορεί να γραφεί ως εξής: q c q i ω q t m t (5.63) Οι δύο ρίζες της χαρακτηριστικής εξίσωσης (5.4) είναι πλέον πραγματικοί αριθμοί: ρ1, ζ ω ω ζ 1 (5.64) Η γενική λύση της εξίσωσης κίνησης (5.37) είναι τότε: ρ ζω ω ζ 1 t ζω ω ζ 1 t 1t ρt 1 1 q t C e C e C e C e (5.65) όπου C 1 και C σταθερές ολοκλήρωσης που προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες: q q()=q, ()=q t (5.66) Για να εφαρμοστεί η δεύτερη συνοριακή συνθήκη υπολογίζεται η έκφραση της ταχύτητας με παραγώγιση της μετακίνησης: q t C ζ ω ω ζ 1 e C ζ ω ω ζ 1 e t ζω ω ζ 1t ζω ω ζ 1t 1 (5.67) Αντικαθιστώντας τις σχέσεις (5.66) στις (5.65) και (5.67) προκύπτουν οι σταθερές ολοκλήρωσης C 1 και C : q ω ζ 1 q ζ ω q q ω ζ 1 q ζ ω q 1 C q, C ω ζ 1 ω ζ 1 (5.68) Με αντικατάσταση των σχέσεων (5.68) στις (5.65) και (5.67) καταλήγουμε στις εκφράσεις μεταβολής με το χρόνο της μετακίνησης και της ταχύτητας: ζω ω ζ 1t q ω ζ 1 q ζ ω q q(t) q e ω ζ 1 q ω ζ 1 q ζ ω q ω ζ 1 e ζω ω ζ 1 t q ζω ω ζ 1 t q ω ζ 1 q ζω q (t) q ζω ω ζ 1 e t ω ζ 1 q ω ζ 1 q ζω q ω ζ 1 ζω ω ζ 1 e ζω ω ζ 1 t (5.69) (5.7) Από τις σχέσεις (5.69) και (5.7) προκύπτει ότι η ταλάντωση δεν είναι φραγμένη. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Σχήμα 5.13 που ακολουθεί, όπου παρουσιάζεται η απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1 i και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για διέγερση

22 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=. Και στην περίπτωση αυτή η συμπεριφορά του συστήματος χαρακτηρίζεται από απόκλιση από την αρχική θέση στατικής ισορροπίας, και μάλιστα η απόκλιση είναι ταχύτερη από ότι στην περίπτωση ω=. (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.13 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1 i και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για διέγερση ( q=1,q 1) από τη στατική θέση ισορροπίας q=

23 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 13 Επιρροή του μεγέθους της αρχικής διαταραχής Και σε αυτή την περίπτωση διερευνάται η επιρροή του μεγέθους της αρχικής διαταραχής στην απόκριση του συστήματος. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται για κάθε ένα από τα τρία συστήματα των οποίων η απόκριση παρουσιάστηκε στα Σχήματα 5.11, 5.1 και 5.13, οι ίδιες τρεις διαφορετικές περιπτώσεις επιβαλλόμενης αρχικής διαταραχής: (i) q=1,q 1, (ii) q=1,q και (iii) q=.,q 1. Όπως προκύπτει από τη μαθηματική επεξεργασία που παρουσιάστηκε και επιβεβαιώνεται από τα Σχήματα 5.14, 5.15 και 5.16 που ακολουθούν, το μέγεθος της αρχικής διαταραχής επηρεάζει το εύρος, αλλά όχι το είδος της απόκρισης του συστήματος.

24 14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.14 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=1 και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

25 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 15 (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.15 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω= και με συντελεστή απόσβεσης c=1, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

26 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (α) ιάγραμμα μετακίνησης q χρόνου t (β) ιάγραμμα ταχύτητας q/ t χρόνου t (γ) ιάγραμμα φάσεων μετακίνησης q ταχύτητας q/ t Σχήμα 5.16 Απόκριση μονοβαθμίου συστήματος με ιδιοσυχνότητα ω=-i και με ποσοστό απόσβεσης ζ=5%, για τρεις διαφορετικές αρχικές διεγέρσεις από τη στατική θέση ισορροπίας q=: q=1,q 1 - q=1,q - q=.,q 1

27 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ Παραδείγματα εφαρμογής σε μονοβάθμια συστήματα Στην ενότητα αυτή τα κριτήρια ευστάθειας που παρουσιάστηκαν στην Ενότητα εφαρμόζονται στα απλά μονοβάθμια συστήματα που παρουσιάστηκαν ήδη στα Κεφάλαια 3 και 4 για την περίπτωση χωρίς αρχικές ατέλειες. Επισημαίνεται ότι σε όλα τα παραδείγματα θεωρείται ότι οι εξισώσεις κύριου και δευτερεύοντα δρόμου ισορροπίας έχουν ήδη υπολογιστεί με κάποια άλλη μέθοδο, π.χ. με τη μέθοδο ισορροπίας Αστάθεια μέσω συμμετρικού ευσταθούς σημείου διακλάδωσης Θεωρείται η ράβδος που απεικονίζεται στο Σχήμα 5.17 με μαύρη γραμμή, μήκους L, η οποία θεωρείται εντελώς απαραμόρφωτη, εδραζόμενη στη βάση της αρθρωτά, ενώ η στροφή δεσμεύεται μέσω στροφικού ελατηρίου σταθεράς c. Στην κορυφή, που είναι ελεύθερη να μετακινείται και να στρέφεται, ασκείται εξωτερικό κατακόρυφο φορτίο P που παραμένει συνεχώς κατακόρυφο, ακόμη και αν η ράβδος στραφεί. Για την περιγραφή της παραμορφωμένης κατάστασης του μονοβάθμιου φορέα, η οποία απεικονίζεται στο Σχήμα 5.17 με μπλε γραμμή, επιλέγεται η στροφή θ της ράβδου ως προς τον κατακόρυφο άξονα. Σχήμα 5.17 Παράδειγμα 1 - Ελαστικά πακτωμένη απαραμόρφωτη ράβδος με κατακόρυφο φορτίο Η μελέτη της ευστάθειας του συστήματος με τη δυναμική μέθοδο θα γίνει αρχικά για μικρές γωνίες εκτροπής (γραμμική θεωρία), και στη συνέχεια με τη μη γραμμική θεωρία. Το σύστημα εκτρέπεται κατά γωνία θ από τη θέση ισορροπίας. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Newton ισχύει: d θ I dt M (5.71) όπου I είναι η στροφική ροπή αδράνειας της ράβδου περί την αρθρωμένη βάση της και Μ η ροπή περί αυτό το σημείο. Με ισορροπία ροπών ως προς την άρθρωση προκύπτει: M PLsinθ cθ (5.7) Συνεπώς η διαφορική εξίσωση κίνησης γίνεται: d θ I PLsinθ cθ (5.73) dt

28 18 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 α) Γραμμική θεωρία ευστάθειας Για μικρές γωνίες ισχύει sinθ θ, οπότε η εξίσωση κίνησης απλοποιείται ως εξής: d θ I PL c θ (5.74) dt Η γραμμική διαφορική εξίσωση (5.74) λύνεται αν τεθεί θ=ce λt, οπότε με αντικαταστάσεις προκύπτει η χαρακτηριστική εξίσωση: PL c λ (5.75) I Με βάση το κριτήριο που αναφέρθηκε στην Ενότητα 5.3.1, αν (PL-c)< τότε η κίνηση είναι αρμονική και άρα φραγμένη, δηλαδή η αρχική θέση ισορροπίας είναι θέση ευσταθούς ισορροπίας. Αν (PL-c)>, η κίνηση είναι απεριοδική και επομένως δεν υπάρχει ευστάθεια. Τέλος, αν P=c/L, το σύστημα θα εξακολουθήσει να κινείται ή θα παραμείνει στη θέση της αρχικής του ισορροπίας. εν είναι δυνατόν με τη γραμμική θεωρία να διαπιστωθεί κατά πόσον ο δευτερεύων δρόμος ισορροπίας είναι ευσταθής ή ασταθής. Υπολογίζεται πάντως το κρίσιμο φορτίο λυγισμού P cr =c/l, το οποίο αντιστοιχεί σε μηδενισμό της ιδιοσυχνότητας του συστήματος. β) Μη γραμμική θεωρία ευστάθειας Η μη γραμμική διαφορική εξίσωση (5.73) μπορεί να λυθεί εφαρμόζοντας την τεχνική της διαταραχής κατά θ * από μια αρχική θέση ισορροπίας θ. Για την απείρως γειτονική της θ θέση θ=θ * +θ από τη διαφορική εξίσωση κίνησης προκύπτει: * d θ θ * * I PLsin θ θ c θ θ (5.76) dt Αναπτύσσοντας τον όρο sin(θ * +θ ) σε σειρά Taylor περί το θ λαμβάνεται: * * * sin θ θ sinθ θ cosθ Ο θ (5.77) όπου O(θ ) είναι το σφάλμα που περιλαμβάνει όρους δεύτερης ή ανώτερης τάξης. Με αντικατάσταση στην εξίσωση (5.76) προκύπτει: * d θ θ * * I PL sinθ θ cosθ c θ θ (5.78) dt Η θέση θ, ως θέση ισορροπίας του συστήματος, ικανοποιεί την εξίσωση (5.73), οπότε από την προηγούμενη εξίσωση (5.78) προκύπτει: * * d θ * d θ I PLθ cosθ cθ Ι PLsinθ cθ dt dt = (5.79) και τελικά d θ * * I PLcosθ cθ dt (5.8) Επί του κύριου δρόμου ισορροπίας θ = και cosθ =1, επομένως:

29 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 19 d θ * * I PL cθ dt (5.81) Συνεπώς ο κύριος δρόμος ισορροπίας είναι ευσταθής στην περίπτωση που (PL-c)<, ασταθής αν (PL-c)>, ενώ το κρίσιμο φορτίο ισούται με P cr =c/l. Για να μελετηθεί η ευστάθεια του δευτερεύοντος δρόμου ισορροπίας για τυχαία γωνία θ εξετάζεται το πρόσημο του όρου (PLcosθ -c). Η έκφραση αυτής της παράστασης επί του δευτερεύοντος δρόμου προκύπτει αν αντικαταστήσουμε στην (5.81) την εξίσωση (3.): θ cosθ θ PLcosθ c c 1 c 1 c.. sinθ tanθ 3 (5.8) Από το ανάπτυγμα του όρου σε παρένθεση κατά Taylor προκύπτει ότι ο όρος αυτός είναι πάντα αρνητικός για γωνίες θ <π/, επομένως σύμφωνα με την Ενότητα ο δευτερεύων δρόμος ισορροπίας είναι ευσταθής, όπως άλλωστε είχε διαπιστωθεί στην Ενότητα μέσω επισκόπησης της γραφικής του παράστασης και στην Ενότητα μέσω μελέτης της δεύτερης παραγώγου της συνολικής δυναμικής ενέργειας Αστάθεια μέσω συμμετρικού ασταθούς σημείου διακλάδωσης Ως επόμενο παράδειγμα, θεωρείται η απαραμόρφωτη ράβδος μήκους L που απεικονίζεται στο Σχήμα 5.18 με μαύρη γραμμή. Στη βάση της η ράβδος εδράζεται αρθρωτά, ενώ η εγκάρσια μετακίνηση της κορυφής της δεσμεύεται μέσω ελατηρίου μετάθεσης με σταθερά k, που θεωρείται ότι παραμένει πάντα οριζόντιο. Το σύστημα φορτίζεται με ένα εξωτερικό κατακόρυφο φορτίο P, που ασκείται στην κορυφή και παραμένει συνεχώς κατακόρυφο ακόμη και αν η ράβδος στραφεί. Η παραμορφωμένη κατάσταση της ράβδου, που φαίνεται στο Σχήμα 5.18 με μπλε γραμμή, περιγράφεται μέσω της στροφής θ ως προς τον κατακόρυφο άξονα. Σχήμα 5.18 Παράδειγμα 3 - Απαραμόρφωτη ράβδος με άρθρωση στο κάτω άκρο και ελαστική στήριξη στο άνω, υπό κατακόρυφο φορτίο Αρχικά υπολογίζεται η δύναμη του ελατηρίου που αναπτύσσεται για εκτροπή του συστήματος από τη θέση ισορροπίας του κατά θ. Από τη γεωμετρία του φορέα στην παραμορφωμένη του κατάσταση προκύπτει: PLsinθ klsinθ Lcosθ kl sinθcosθ (5.83) οπότε η διαφορική εξίσωση κίνησης είναι:

30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 d θ I L P klcosθ sinθ (5.84) dt α) Γραμμική θεωρία ευστάθειας Με γραμμικοποίηση, η διαφορική εξίσωση (5.84) γίνεται: d θ I L P kl θ (5.85) dt Η αρχική θέση ισορροπίας θ= είναι ευσταθής αν ισχύει (PL-c)<. Αν (PL-c)>, η κίνηση είναι απεριοδική και επομένως ασταθής. Το κρίσιμο φορτίο είναι P cr =kl. Όπως αναμενόταν, με τη γραμμική μέθοδο δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν η κρίσιμη θέση ισορροπίας είναι ευσταθής ή ασταθής. β) Μη γραμμική θεωρία ευστάθειας Η ακριβής μη γραμμική διαφορική εξίσωση κίνησης (5.84) επιλύεται εφαρμόζοντας την τεχνική της διαταραχής κατά θ * από μια αρχική θέση ισορροπίας θ. Για την απείρως γειτονική θέση θ=θ * +θ προκύπτει από τη διαφορική εξίσωση κίνησης: * d θ θ * * I L P klcos θ θ sin θ θ dt (5.86) Αναπτύσσοντας τους όρους cos(θ * +θ ) και sin(θ * +θ ) σε σειρά Taylor περί το θ και αμελώντας όρους θ * δεύτερης ή ανώτερης τάξης, η εξίσωση (5.86) γίνεται: * d θ θ * I L P kl 1θ θ θ (5.87) dt Η θ είναι θέση ισορροπίας του συστήματος, άρα ικανοποιεί τη διαφορική εξίσωση (5.84): * d θ * d θ I L P kl 1θ θ Ι L P kl 1θ θ dt dt και επομένως προκύπτει: (5.88) * d θ * I L P kl 1θ θ (5.89) dt Επί του κύριου δρόμου ισορροπίας θ =, επομένως, η εξίσωση (5.89) γράφεται: d θ * * I L P klθ dt (5.9) Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και στη γραμμική θεωρία. Για να μελετηθεί η ευστάθεια του δευτερεύοντος δρόμου ισορροπίας για τυχαία γωνία θ εξετάζεται το πρόσημο του όρου LP kl 1 θ. Η έκφραση αυτής της παράστασης επί του δευτερεύοντος δρόμου προκύπτει αν αντικαταστήσουμε την εξίσωση (3.11): L P kl 1θ kl cosθ 1 θ kl (5.91)

31 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 1 Από το ανάπτυγμα του όρου σε παρένθεση κατά Taylor προκύπτει ότι ο όρος αυτός είναι πάντα θετικός για γωνίες θ <π/, επομένως σύμφωνα με την Ενότητα ο δευτερεύων δρόμος ισορροπίας είναι ασταθής, όπως ήδη είχε διαπιστωθεί στην Ενότητα 3.3. μέσω επισκόπησης της γραφικής του παράστασης και στην Ενότητα 4.3. μέσω μελέτης της δεύτερης παραγώγου της συνολικής δυναμικής ενέργειας. 5.5 Παραδείγματα αριθμητικών αναλύσεων Αν και εκτενής αναφορά σε αριθμητικές αναλύσεις για την αξιολόγηση της μη γραμμικής συμπεριφοράς κατασκευών θα γίνει σε επόμενα κεφάλαια, κρίνεται σκόπιμο να παρουσιαστούν στην παρούσα ενότητα κάποια αποτελέσματα χαρακτηριστικών μη γραμμικών δυναμικών αναλύσεων, με έμφαση όχι στον τρόπο εκτέλεσης των αναλύσεων αλλά στην ποιοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Οι αναλύσεις έχουν πραγματοποιηθεί με το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων ADINA. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναλύσεων είναι ότι οι φορείς υποβάλλονται αρχικά σε στατικά φορτία, τα οποία αυξάνονται σταδιακά μέχρι κάποια τιμή. Αυτή η πρώτη φάση φόρτισης προσομοιώνεται μέσω μη γραμμικής στατικής ανάλυσης. Στη συνέχεια, από την τελική θέση ισορροπίας της στατικής φόρτισης, ο φορέας υποβάλλεται σε αρχική διαταραχή και αφήνεται ελεύθερος να πραγματοποιήσει ταλάντωση. Αυτή η δεύτερη φάση φόρτισης προσομοιώνεται μέσω μη γραμμικής δυναμικής ανάλυσης. Παρακολουθώντας την απόκριση κατά τη δυναμική ανάλυση, εξάγονται συμπεράσματα για την ευστάθεια της θέσης ισορροπίας που αντιστοιχεί στο τέλος της στατικής ανάλυσης. Σε όλες τις αναλύσεις η συμπεριφορά του υλικού θεωρείται απλοποιητικά ελαστική ύσκαμπτη ράβδος με στροφικό ελατήριο στη βάση Ως πρώτο παράδειγμα επιλύεται αριθμητικά το σύστημα του Σχήματος 5.17, αποτελούμενο από ράβδο που στηρίζεται αρθρωτά στη βάση της μέσω στροφικού ελατηρίου, το οποίο συμπεριφέρεται γραμμικά. Το παράδειγμα είναι παρόμοιο με εκείνο του οποίου η αναλυτική λύση παρουσιάστηκε στην Ενότητα για την περίπτωση λυγισμού μέσω συμμετρικού ευσταθούς σημείου διακλάδωσης, πλέον όμως η ράβδος είναι μεν δύσκαμπτη σε σύγκριση με το ελατήριο της βάσης της, δεν είναι όμως εντελώς άκαμπτη. Για το αριθμητικό παράδειγμα θεωρείται μήκος ράβδου L=3.m, σταθερά ελατηρίου c=3knm/rad και διατομή ράβδου επαρκώς ισχυρή, ώστε το κρίσιμο φορτίο που προκύπτει από την αριθμητική ανάλυση να είναι ίσο με εκείνο που υπολογίστηκε αναλυτικά για την άκαμπτη ράβδο, δηλαδή P cr =c/l=1kn. Κατά την πρώτη φάση ανάλυσης, στην κορυφή της ράβδου ασκείται φορτίο P, το οποίο παραμένει συνεχώς κατακόρυφο. Στο φορτίο αυτό δίνονται διαδοχικά αυξανόμενες τιμές, μικρότερες πάντως από το αναμενόμενο κρίσιμο φορτίο λυγισμού. Συνεπώς, στο τέλος κάθε στατικής ανάλυσης η ράβδος έχει υποστεί πολύ μικρή βράχυνση, παραμένει όμως κατακόρυφη. Από αυτή την κατακόρυφη θέση και διατηρώντας σταθερή την τιμή του επιβαλόμενου φορτίου P, επιβάλεται στη συνέχεια στη ράβδο διαταραχή αποτελούμενη από οριζόντια μετακίνηση της κορυφής ίση με 5cm και μηδενική αρχική ταχύτητα. Θεωρείται απόσβεση του συστήματος ίση με ζ=1% και εκτελείται μη γραμμική δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας. Τα αποτελέσματα για διάφορες τιμές του φορτίου P παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.19.

32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.19 Χρονοϊστορίες οριζόντιας μετατόπισης κορυφής της ράβδου με στροφικό ελατήριο στη βάση της για διάφορες τιμές του φορτίου P Από τις χρονοϊστορίες οριζόντιας μετακίνησης της κορυφής της ράβδου επιβεβαιώνεται ότι για Ρ<P cr το σύστημα είναι ευσταθές. Παρατηρείται ότι η ταλάντωση φθίνει λόγω απόσβεσης και συγκλίνει προς τη θέση αρχικής στατικής ισορροπίας, η οποία αντιστοιχεί σε μηδενική οριζόντια μετακίνηση της κορυφής της ράβδου. Καθώς το θλιπτικό φορτίο πλησιάζει το κρίσιμο φορτίο λυγισμού, η ιδιοπερίοδος του συστήματος αυξάνεται, υποδηλώνοντας μείωση της δυσκαμψίας. Για θλιπτικό φορτίο P=95kN το πλάτος ταλάντωσης έχει αυξηθεί τόσο που δεν παρατηρείται πλήρης κύκλος κατά τη διάρκεια των πρώτων sec, ενώ για φορτίο P=P cr =95kN εμφανίζεται επιπλέον απόκλιση της ράβδου από την κατακόρυφη θέση, η οποία είναι ενδεικτική ασταθούς συμπεριφοράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διερεύνηση της επιρροής του μεγέθους της αρχικής διαταραχής στην ταλάντωση του συστήματος. Προκειμένου να αξιολογηθεί αυτή η επιρροή παρουσιάζονται στο Σχήμα 5. τα αποτελέσματα αριθμητικών αναλύσεων για φορτίο P=99kN, δηλαδή ελάχιστα μικρότερο από το φορτίο λυγισμού, χωρίς απόσβεση του συστήματος, για διάφορα μεγέθη της αρχικής διαταραχής. Παρατηρείται ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιβαλόμενης διαταραχής, τόσο μειώνεται η ιδιοπερίοδος της ταλάντωσης, η οποία είναι πάντως σε όλες τις περιπτώσεις αρμονική περί την αρχική θέση στατικής ισορροπίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ευστάθεια αυτής της θέσης.

33 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 3 Σχήμα 5. Χρονοϊστορίες οριζόντιας μετατόπισης κορυφής της ράβδου με στροφικό ελατήριο στη βάση της για φορτίο P=99kN και για διάφορα μεγέθη αρχικής διαταραχής 5.5. ύσκαμπτη ράβδος με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή Στη συνέχεια επιλύεται αριθμητικά το σύστημα του Σχήματος 5.18, αποτελούμενο από ράβδο που στηρίζεται αρθρωτά στη βάση της, ενώ η πλευρική μετακίνηση της κορυφής της δεσμεύεται από οριζόντιο γραμμικό ελατήριο μετάθεσης, σταθεράς k. Το παράδειγμα είναι παρόμοιο με εκείνο του οποίου η αναλυτική λύση παρουσιάστηκε στην Ενότητα 5.4. για την περίπτωση λυγισμού μέσω συμμετρικού ασταθούς σημείου διακλάδωσης, όμως τώρα η ράβδος είναι μεν δύσκαμπτη σε σύγκριση με το ελατήριο της κορυφής της, δεν είναι όμως εντελώς άκαμπτη. Θεωρείται μήκος ράβδου L=6.m, σταθερά ελατηρίου k=81.67kn/m και διατομή ράβδου επαρκώς ισχυρή ώστε το κρίσιμο φορτίο λυγισμού που προκύπτει από αριθμητική ανάλυση να είναι ίσο με εκείνο που υπολογίστηκε αναλυτικά για την άκαμπτη ράβδο, δηλαδή P cr =kl=49kn. Όπως στο προηγούμενο παράδειγμα, κατά την πρώτη φάση ανάλυσης, στην κορυφή της ράβδου ασκείται φορτίο P, το οποίο παραμένει συνεχώς κατακόρυφο και λαμβάνει διαδοχικά αυξανόμενες τιμές, μικρότερες πάντως από το αναμενόμενο κρίσιμο φορτίο λυγισμού. Στο τέλος κάθε στατικής ανάλυσης η ράβδος έχει υποστεί πολύ μικρή βράχυνση, παραμένει όμως κατακόρυφη. Από αυτή την κατακόρυφη θέση και διατηρώντας σταθερή την τιμή του επιβαλόμενου φορτίου P, επιβάλλεται στη συνέχεια στη ράβδο διαταραχή αποτελούμενη από οριζόντια μετακίνηση της κορυφής ίση με 6cm και μηδενική αρχική ταχύτητα. Θεωρείται απόσβεση του συστήματος ίση με ζ=1% και εκτελείται μη γραμμική δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας. Τα αποτελέσματα για διάφορες τιμές του φορτίου P παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.1.

34 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.1 Χρονοϊστορίες οριζόντιας μετατόπισης κορυφής της ράβδου με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή της για διάφορες τιμές του φορτίου P Από τις χρονοϊστορίες οριζόντιας μετακίνησης της κορυφής της ράβδου εξάγονται παρόμοια συμπεράσματα όπως στο προηγούμενο παράδειγμα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση ότι για Ρ<P cr το σύστημα είναι ευσταθές. Η ταλάντωση φθίνει λόγω απόσβεσης και συγκλίνει προς τη θέση αρχικής στατικής ισορροπίας, η οποία αντιστοιχεί σε μηδενική οριζόντια μετακίνηση της κορυφής της ράβδου. Καθώς το θλιπτικό φορτίο πλησιάζει το κρίσιμο φορτίο λυγισμού, το πλήθος κύκλων εντός των πρώτων 1sec μειώνεται, δηλαδή η ιδιοπερίοδος του συστήματος αυξάνεται, υποδηλώνοντας μείωση της δυσκαμψίας. Για φορτίο P=P cr =49kN εμφανίζεται επιπλέον απόκλιση της ράβδου από την κατακόρυφη θέση, η οποία είναι ενδεικτική ασταθούς συμπεριφοράς. Η αύξηση της ιδιοπεριόδου του συστήματος ή ισοδύναμα η μείωση της ιδιοσυχνότητάς του καθώς αυξάνεται το ασκούμενο θλιπτικό φορτίο επιβεβαιώνεται και από αριθμητικό υπολογισμό της ιδιοσυχνότητας του προσομοιώματος πεπερασμένων στοιχείων, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο Σχήμα 5. για απόσβεση ζ=1%. Παρατηρείται ότι η ιδιοσυχνότητα τείνει στο μηδέν όταν το θλιπτικό φορτίο προσεγγίζει την κρίσιμη τιμή του.

35 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 5 Σχήμα 5. Ιδιοσυχνότητα της ράβδου με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή της για διάφορες τιμές του φορτίου P Προκειμένου να αξιολογηθεί η επιρροή του μεγέθους της αρχικής διαταραχής στην ταλάντωση του συστήματος παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.3 τα αποτελέσματα αριθμητικών αναλύσεων για φορτίο P=489kN, δηλαδή ελάχιστα μικρότερο από το φορτίο λυγισμού, για την περίπτωση χωρίς απόσβεση και για διάφορα μεγέθη της αρχικής διαταραχής. Παρατηρείται ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιβαλλόμενης διαταραχής, μέχρι κάποιο όριο, τόσο αυξάνεται η ιδιοπερίοδος της ταλάντωσης, με τάση πάντως επιστροφής στην αρχική θέση στατικής ισορροπίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ευστάθεια αυτής της θέσης. (α) Χρονοϊστορίες οριζόντιας μετατόπισης της κορυφής της ράβδου (β) ιαγράμματα φάσεων της κορυφής της ράβδου Σχήμα 5.3 Απόκριση της ράβδου με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή της για φορτίο P=489kN και για διάφορα μεγέθη αρχικής διαταραχής Σε αντίθεση όμως με το προηγούμενο παράδειγμα, υπάρχει κάποια τιμή της επιβαλλόμενης διαταραχής, πέραν της οποίας το σύστημα αποκλίνει και δεν επιστρέφει στην αρχική θέση ισορροπίας, όπως φαίνεται στο Σχήμα 5.3 για διαταραχή ίση με.4m. Αυτό οφείλεται στον ασταθή μεταλυγισμικό δρόμο του συστήματος (Σχήμα 3.1), ο οποίος παρασύρει τον φορέα προς την αστάθεια, αν η διαταραχή είναι τόσο μεγάλη, ώστε το σύστημα να υπερβεί την ασταθή θέση ισορροπίας επί του καθοδικού δευτερεύοντος δρόμου ισορροπίας, η οποία αντιστοιχεί σε φορτίο P=489kN. Αυτό φαίνεται στο Σχήμα 5.4, όπου απεικονίζεται μια λεπτομέρεια περί το σημείο

36 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 διακλάδωσης του δρόμου ισορροπίας του συστήματος, από την οποία προκύπτει ότι η αρχική διαταραχή.4m είναι δεξιότερα από τον ασταθή δευτερεύοντα δρόμο. Πρόκειται δηλαδή για περίπτωση ευστάθειας για μικρή διαταραχή αλλά αστάθειας για μεγάλη, ανάλογη με εκείνη του Σχήματος 5.4β. Σχήμα 5.4 Λεπτομέρεια δρόμου ισορροπίας της ράβδου με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή της με τη θέση αρχικής στατικής ισορροπίας και τις διαδοχικές θέσεις επιβαλόμενης αρχικής διαταραχής Τέλος, έγιναν παραμετρικές αναλύσεις για να αξιολογηθεί η επιρροή της απόσβεσης στην ταλάντωση του συστήματος για τιμή θλιπτικού φορτίου ίση με το κρίσιμο, δηλαδή ίση με 49kN. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.5 για απόσβεση ζ=1%, %, 5%, 1% και %. Παρατηρείται ότι η συμπεριφορά είναι ασταθής ανεξάρτητα από το μέγεθος της απόσβεσης, ενώ το μέγεθος της παρατηρούμενης απόκλισης μειώνεται όσο αυξάνεται η απόσβεση, όχι πάντως σημαντικά. Σχήμα 5.5 Χρονοϊστορίες οριζόντιας μετατόπισης κορυφής της ράβδου με ελατήριο μετάθεσης στην κορυφή της για φορτίο P=49kN και για διάφορες τιμές της απόσβεσης Τριγωνική αψίδα Ως τελευταίο παράδειγμα επιλέγεται να επιλυθεί αριθμητικά η τριγωνική αψίδα του Σχήματος 5.6, γνωστή και ως δικτύωμα von Mises, της οποίας η αναλυτική λύση είχε παρουσιαστεί στην

37 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 7 Ενότητα Θεωρείται άνοιγμα της αψίδας ίσο προς 4m και ύψος της 4m. Επισημαίνεται ότι για λόγους ευκρίνειας του Σχήματος 5.6, η κατακόρυφη κλίμακα σχεδίασης είναι μεγαλύτερη από την οριζόντια, δηλαδή στην πραγματικότητα η αψίδα είναι αρκετά πιο «ρηχή» από όσο φαίνεται στο σχήμα. Σχήμα 5.6 Τριγωνική αψίδα υπό κατακόρυφο συγκεντρωμένο φορτίο Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα λυγισμού μέσω οριακού σημείου διακλάδωσης, στο οποίο η μη γραμμικότητα εκδηλώνεται εξ αρχής μέσω σταδιακής μείωσης της δυσκαμψίας για αυξανόμενο φορτίο. Ο μη γραμμικός δρόμος ισορροπίας της αψίδας που προκύπτει από τη μη γραμμική, ελαστική στατική ανάλυση φαίνεται στο Σχήμα 5.7. Σχήμα 5.7 ρόμος ισορροπίας τριγωνικής αψίδας υπό κατακόρυφο φορτίο Στο Σχήμα αυτό σημειώνονται 6 χαρακτηριστικά σημεία πάνω στο δρόμο ισορροπίας, τα οποία επιλέγονται για τη διερεύνηση που ακολουθεί: Σημείο Α, στον ανοδικό και ευσταθή κλάδο του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=3MN, δ=.45m) Σημείο Β, που συμπίπτει με το οριακό σημείο του δρόμου ισορροπίας, και έχει συντεταγμένες (P=61.7MN, δ=1.7m) Σημείο Γ, στον καθοδικό και ασταθή κλάδο του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=37.7MN, δ=3.91m) Σημείο, στον καθοδικό και ασταθή κλάδο του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=-38.MN, δ=5.m)

38 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σημείο Ε, λίγο πριν από την κατοπτρική θέση της απαραμόρφωτης αψίδας, με συντεταγμένες (P=-137.3MN, δ=7.815m) Σημείο Ζ, στον ανοδικό και ευσταθή κλάδο του δρόμου ισορροπίας, λίγο πριν από το οριακό σημείο, με συντεταγμένες (P=615.MN, δ=1.51m) Στις αριθμητικές αναλύσεις της αψίδας ακολουθείται παρόμοια διαδικασία όπως στα δύο προηγούμενα παραδείγματα. Εκτελείται αρχικά μη γραμμική στατική ανάλυση υπό το κατακόρυφο φορτίο του κεντρικού κόμβου. Η ανάλυση πραγματοποιείται με επιβολή εξαναγκαζόμενης βύθισης του κεντρικού κόμβου και έλεγχο μετατόπισης, προκειμένου να είναι δυνατή η υπέρβαση του οριακού σημείου, και σταματά κάθε φορά σε ένα από τα 6 χαρακτηριστικά σημεία Α, Β, Γ,, Ε και Ζ. Ξεκινώντας από τη θέση ισορροπίας στο τέλος της κάθε στατικής ανάλυσης, και διατηρώντας σταθερό το κατακόρυφο φορτίο P, επιβάλλεται στη συνέχεια μικρή διαταραχή υπό τη μορφή επιπλέον κατακόρυφης μετακίνησης του κεντρικού κόμβου, χωρίς αρχική ταχύτητα, και η αψίδα αφήνεται ελεύθερη να εκτελέσει ταλάντωση, θεωρώντας ότι το σύστημα έχει απόσβεση ζ=5%. Η προσομοίωση της ταλάντωσης μέσω μη γραμμικής δυναμικής ανάλυσης δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συμπεριφορά της αψίδας, οι οποίες παρουσιάζονται και σχολιάζονται ακολούθως. Επισημαίνεται ότι σε όλες τις αναλύσεις το υλικό θεωρείται απλοποιητικά απείρως ελαστικό. Σημείο Α Αρχικά εκτελείται μη γραμμική στατική ανάλυση μέχρι το σημείο Α με συντεταγμένες (P=3MN, δ=.45m), το οποίο ανήκει στον αρχικό, ανοδικό και ευσταθή κλάδο του δρόμου ισορροπίας. Στη συνέχεια, υπό σταθερό φορτίο P=3MN, επιβάλεται μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 5cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.8. Η αρχή της κίνησης αντιστοιχεί σε μετατόπιση.5m (=.45m+.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Όπως αναμένεται για αυτή την ευσταθή θέση ισορροπίας, το σύστημα εκτελεί ταλάντωση περί αυτή τη θέση, με μειούμενο εύρος λόγω απόσβεσης, και τείνει να επιστρέψει στην αρχική θέση. Κατόπιν επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, δίνοντας όμως τώρα διαταραχή του κεντρικού κόμβου κατά -5cm, δηλαδή προς τα πάνω σε σχέση με την αρχική θέση ισορροπίας Α. Η χρονοϊστορία της μετατόπισης και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα 5.9. Η αρχή της κίνησης είναι αυτή τη φορά για μετατόπιση.4m (=.45m-.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Παρατηρείται ανάλογη συμπεριφορά, δηλαδή λόγω της ευστάθειας της αρχικής θέσης ισορροπίας ο φορέας τείνει να επιστρέψει εκεί, ανεξάρτητα από τη φορά της διαταραχής.

39 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 9 Σχήμα 5.8 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 5cm από το σημείο ισορροπίας Α, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σχήμα 5.9 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -5cm από το σημείο ισορροπίας Α, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων

40 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σημείο B Στην περίπτωση αυτή εκτελείται αρχικά μη γραμμική στατική ανάλυση μέχρι το οριακό σημείο Β με συντεταγμένες (P=61.7MN, δ=1.7m), ενώ μετά, υπό σταθερό φορτίο P=61.7MN, δίδεται μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 5cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα 5.3. Η αρχή της κίνησης είναι για μετατόπιση 1.75m (=1.7m+.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Το σύστημα αναζητεί θέση ισορροπίας για αυτή την τιμή του φορτίου, την οποία βρίσκει για μετατόπιση ίση προς 8.63m, επί του ανοδικού και ευσταθούς πλέον σκέλους του δρόμου ισορροπίας, μετά τον ακαριαίο λυγισμό. Περί αυτή τη θέση πραγματοποιείται ταλάντωση με σταδιακά μειωνόμενο εύρος λόγω απόσβεσης. Μέρος της ταλάντωσης αυτής έχει προσομοιωθεί και απεικονίζεται στη χρονοϊστορία μετατόπισης και στο διάγραμμα φάσεων του κεντρικού κόμβου της αψίδας, που παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.3. Σχήμα 5.3 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 5cm από το σημείο ισορροπίας B, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται αν στο σύστημα, από τη θέση ισορροπίας του οριακού σημείου Β, δοθεί διαταραχή του κεντρικού κόμβου κατά -5cm. Η χρονοϊστορία της μετατόπισης και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα Η αρχή της κίνησης είναι αυτή τη φορά για μετατόπιση 1.65m (=1.7m-.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Το σύστημα αδυνατεί να ισορροπήσει στο σημείο Β και το ξεπερνά, αναζητώντας άλλη θέση ισορροπίας για αυτή την τιμή του φορτίου, την οποία βρίσκει επίσης για μετατόπιση ίση προς 8.63m. Περί αυτή τη θέση πραγματοποιείται και πάλι ταλάντωση με σταδιακά μειωνόμενο εύρος λόγω απόσβεσης, ώστε τελικά η αψίδα να ισορροπήσει εκεί.

41 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 31 Σχήμα 5.31 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -5cm από το σημείο ισορροπίας B, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σημείο Γ Η επόμενη εξεταζόμενη θέση ισορροπίας είναι στο σημείο Γ, επί του καθοδικού και ασταθούς κλάδου του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=37.7MN, δ=3.91m). Προκειμένου η μη γραμμική στατική ανάλυση να φθάσει ως το σημείο αυτό, υποχρεωτικά εκτελείται με έλεγχο μετατόπισης, δηλαδή με επιβολή ελεγχόμενης κατακόρυφης βύθισης στον κεντρικό κόμβο. Στη συνέχεια, υπό σταθερό φορτίο P=37.7MN, επιβάλλεται μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 5cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα 5.3. Η αρχή της κίνησης είναι για μετατόπιση 3.96m (=3.91m+.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Λόγω της αστάθειας της ισορροπίας στο σημείο Γ, το σύστημα δεν επιστρέφει εκεί, αλλά αναζητεί άλλη, ευσταθή, θέση ισορροπίας για αυτή την τιμή του φορτίου, την οποία βρίσκει για μετατόπιση ίση προς 8.5m, επί του ανοδικού και ευσταθούς επόμενου σκέλους του δρόμου ισορροπίας. Περί τη θέση αυτή πραγματοποιείται ταλάντωση με σταδιακά μειωνόμενο εύρος λόγω απόσβεσης, όπως καταγράφεται από τη χρονοϊστορία μετατόπισης και το διάγραμμα φάσεων του κεντρικού κόμβου της αψίδας, που παρουσιάζονται στο Σχήμα 5.3.

42 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.3 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 5cm από το σημείο ισορροπίας Γ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Ανάλογη συμπεριφορά καταγράφεται αν στο σύστημα, από τη θέση ισορροπίας Γ, δοθεί διαταραχή του κεντρικού κόμβου κατά -5cm. Η αρχή της κίνησης είναι για μετατόπιση 3.86m (=3.91m-.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Τώρα όμως η αψίδα, αναζητώντας άλλη ευσταθή θέση ισορροπίας για φορτίο 37.7MN, βρίσκει ως πλησιέστερη εκείνη επί του αρχικού ευσταθούς κλάδου ισορροπίας που αντιστοιχεί σε μετατόπιση ίση προς.5m. Περί αυτή τη θέση ο φορέας πραγματοποιεί ταλάντωση με σταδιακά μειούμενο εύρος λόγω απόσβεσης, και τελικά ισορροπεί εκεί. Η χρονοϊστορία της μετατόπισης και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα 5.33.

43 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 33 Σχήμα 5.33 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -5cm από το σημείο ισορροπίας Γ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σημείο Εξεταζόμενη στη συνέχεια η θέση ισορροπίας στο σημείο, επί του καθοδικού και ασταθούς κλάδου του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=-38.MN, δ=5.m). Και πάλι η μη γραμμική στατική ανάλυση εκτελείται με έλεγχο μετατόπισης. Κατόπιν, υπό σταθερό φορτίο P==-38.MN, επιβάλλεται μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 5cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα Η αρχή της κίνησης αντιστοιχεί σε μετατόπιση 5.5m (=5.m+.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Όπως και στο σημείο Γ, λόγω της ασταθούς ισορροπίας, το σύστημα αναζητεί άλλη, ευσταθή, θέση ισορροπίας για αυτή την τιμή του φορτίου, την οποία βρίσκει για μετατόπιση ίση προς 7.39m, περί την οποία πραγματοποιεί ταλάντωση με σταδιακά μειούμενο εύρος λόγω απόσβεσης.

44 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.34 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 5cm από το σημείο ισορροπίας, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση κατά την οποία στο σύστημα επιβάλλεται, από τη θέση ισορροπίας, διαταραχή του κεντρικού κόμβου κατά -5cm. Η αρχή της κίνησης είναι δηλαδή για μετατόπιση 4.95m (=5.m-.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Και πάλι η αψίδα αναζητεί ευσταθή θέση ισορροπίας για φορτίο -38.MN, την οποία βρίσκει τώρα για θέση ανώτερη της αρχικής απαραμόρφωτης, που αντιστοιχεί σε μετατόπιση ίση προς -.4m. Προκύπτει έτσι η ανάγκη σχεδίασης του δρόμου ισορροπίας και για αρνητικές τιμές μετατόπισης του κεντρικού κόμβου, όπως φαίνεται στο Σχήμα 5.35, όπου επίσης παρουσιάζονται η χρονοϊστορία της μετατόπισης και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων.

45 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 35 Σχήμα 5.35 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -5cm από το σημείο ισορροπίας, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σημείο Ε Η επόμενη εξεταζόμενη θέση ισορροπίας αφορά το σημείο Ε, επί του δεύτερου ανοδικού ευσταθούς κλάδου του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=-137.3MN, δ=7.815m). Εφόσον έχει προηγηθεί ασταθής κλάδος, είναι και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητο η μη γραμμική στατική ανάλυση να γίνει με έλεγχο μετατόπισης. Κατόπιν, υπό σταθερό φορτίο P= MN, επιβάλλεται μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 5cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα Η αρχή της κίνησης αντιστοιχεί σε μετατόπιση 7.86m (=7.81m+.5m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Λόγω της ευσταθούς ισορροπίας, το σύστημα πραγματοποιεί ταλάντωση περί τη θέση αυτή, με σταδιακά μειούμενο εύρος λόγω απόσβεσης, και τελικά ισορροπεί εκεί. Παρόμοια είναι η συμπεριφορά και για αρνητική αρχική διαταραχή -5cm, όπως προκύπτει από τα διαγράμματα του Σχήματος 5.37.

46 36 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.36 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 5cm από το σημείο ισορροπίας Ε, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σχήμα 5.37 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -5cm από το σημείο ισορροπίας Ε, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων

47 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 37 Σημείο Ζ Η τελευταία εξεταζόμενη θέση ισορροπίας αφορά το σημείο Ζ, επί του αρχικού ανοδικού ευσταθούς κλάδου του δρόμου ισορροπίας, με συντεταγμένες (P=615.MN, δ=1.51m), δηλαδή λίγο πριν από το οριακό σημείο. Μετά από μη γραμμική στατική ανάλυση ως το σημείο Ζ, υπό σταθερό φορτίο P=615.MN, επιβάλεται στην αψίδα μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 9cm και το σύστημα αφήνεται να ταλαντωθεί. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα Η αρχή της κίνησης αντιστοιχεί σε μετατόπιση 1.6m (=1.51m+.9m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Λόγω της ευσταθούς ισορροπίας, το σύστημα πραγματοποιεί ταλάντωση περί τη θέση αυτή, με σταδιακά απομειούμενο εύρος λόγω απόσβεσης, και τελικά ισορροπεί εκεί. Παρόμοια είναι η συμπεριφορά και για αρνητική αρχική διαταραχή -11cm, όπως προκύπτει από τα διαγράμματα του Σχήματος Στην περίπτωση αυτή η αρχή της κίνησης αντιστοιχεί σε μετατόπιση 1.4m (=1.51m+.11m) και μηδενική αρχική ταχύτητα, η κίνηση δε συγκλίνει και πάλι στην αρχική θέση ισορροπίας. Σχήμα 5.38 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 9cm από το σημείο ισορροπίας Ζ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων

48 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Σχήμα 5.39 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -11cm από το σημείο ισορροπίας Ζ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Λόγω όμως της γειτνίασης του σημείου ισορροπίας Ζ με το οριακό σημείο και τον καθοδικό κλάδο που το ακολουθεί, η συμπεριφορά επηρεάζεται από το μέγεθος της επιβαλόμενης αρχικής διαταραχής. Πράγματι, αν από το σημείο Ζ δοθεί μια επιπλέον κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου κατά 49cm, με αρχή της κίνησης για μετατόπιση.m (=1.51m+.49m) και μηδενική αρχική ταχύτητα, και το σύστημα αφεθεί ελεύθερο να ταλαντωθεί, παρατηρείται απόκλιση από την αρχική θέση ισορροπίας και ισορροπεί σε απομακρυσμένη νέα θέση επί του επόμενου ευσταθούς δρόμου ισορροπίας με μετατόπιση κατά 8.63m. Η χρονοϊστορία της κατακόρυφης μετατόπισης του κεντρικού κόμβου και το αντίστοιχο διάγραμμα φάσεων φαίνονται στο Σχήμα 5.4. Παρόμοια είναι η συμπεριφορά για κατακόρυφη μετακίνηση του κεντρικού κόμβου προς τα πάνω, κατά -51cm, με αρχή της κίνησης σε μετατόπιση 1.m (=1.51m-.51m) και μηδενική αρχική ταχύτητα. Το σύστημα δείχνει μία τάση να συγκλίνει στην αρχική θέση ισορροπίας, η οποία εκδηλώνεται μέσω στιγμιαίας επιβράδυνσής του, τελικά όμως αποκλίνει από αυτή και εκτελεί αποσβενόμενη ταλάντωση περί την ίδια απομακρυσμένη θέση (8.63m), στην οποία τελικά ισορροπεί (Σχήμα 5.41).

49 ΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 39 Σχήμα 5.4 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά 49cm από το σημείο ισορροπίας Ζ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων Σχήμα 5.41 Αρχική διαταραχή τριγωνικής αψίδας κατά -51cm από το σημείο ισορροπίας Ζ, χρονοϊστορία μετατόπισης και διάγραμμα φάσεων ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 4.1 Εισαγωγή Η μέθοδος Euler, η οποία παρουσιάστηκε στο Kεφάλαιο 3 και εφαρμόστηκε για την παρουσίαση προβλημάτων γεωμετρικά μη γραμμικής συμπεριφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ 3.1 Εισαγωγή Στο Κεφάλαιο 1 εξηγήθηκε ήδη η έννοια της μη γραμμικότητας γεωμετρίας που συνδέεται με μεγάλες αποκλίσεις της παραμορφωμένης γεωμετρίας του φορέα από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 6. Εισαγωγή Στα προηγούμενα κεφάλαια εξετάστηκαν περιπτώσεις απλών φορέων, οι οποίοι είναι δυνατόν να προσομοιωθούν με ένα μονοβάθμιο σύστημα, γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

Εξίσωση Κίνησης Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια)

Εξίσωση Κίνησης Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια) Εξίσωση Κίνησης Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια) Εξίσωση Κίνησης Μονοβάθμιου Συστήματος: Επιρροή Μόνιμου Φορτίου Βαρύτητας Δ03-2 Μέχρι τώρα στη διατύπωση της εξίσωσης κίνησης δεν έχει ληφθεί υπόψη το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ενότητα 1: δυναμικά φορτία Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος Εισαγωγή Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος: Δ05-2 Μία κατασκευή λέγεται ότι εκτελεί ελεύθερη ταλάντωση όταν μετακινηθεί από τη θέση στατικής ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων 1 1. Είδη γενικευμένων μονοβαθμίων συστημάτων xu

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3.. Εισαγωγή Αναφέρθηκε ήδη στο ο κεφάλαιο ότι η αναπαράσταση της ταλαντωτικής

Διαβάστε περισσότερα

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 22.

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 22. υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 0-0 ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι -. - υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 0-0 Cprigh ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 0. Με επιφύλαξη παντός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Ισοστατικά πλαίσια με συνδέσμους (α) (β) Στατική επίλυση ισοστατικών πλαισίων

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Μαρτίου 2017 1 Εισαγωγή Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ Κ. Β. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ Πορεία επίλυσης. Ευρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς 1. Εξισώσεις Euler -Lagrange x 0 φ θ z F l 0 y r m B Το ελαστικό κωνικό εκκρεμές αποτελείται από ένα ελατήριο με σταθερά επαναφοράς k, το οποίο αναρτάται από ένα σταθερό σημείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι Δυναμική Μηχανών Ι Ακαδημαϊκό έτος: 015-016 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 1.1- Δυναμική Μηχανών Ι Ακαδημαϊκό έτος: 015-016 Copyright ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο Δυναμικής και Κατασκευών - 015.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α ΦΑΣΗ) ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, 01 Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα!!! Παρακαλώ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Μηχανών I. Διάλεξη 11. Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ

Δυναμική Μηχανών I. Διάλεξη 11. Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ Δυναμική Μηχανών I Διάλεξη 11 Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ 1 Περιεχόμενα Γραμμικοποίηση Ευστάθεια Απόκριση Συστημάτων 1 Β.Ε. που περιγράφονται από ΣΔΕ 1 ης τάξης 2 Πρόβλημα/Ερώτημα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα:

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Λυγισμός Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 02 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 02 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Σελίδα 1 από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 02 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α ΦΑΣΗ) ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, 01 Προτεινόμενες Λύσεις Πρόβλημα-1 (15 μονάδες) Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔ ΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Μεθοδολογία Κλεομένης Γ. Τσιγάνης Λέκτορας ΑΠΘ Πρόχειρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επίλυση υπερστατικών φορέων Για την επίλυση των ισοστατικών φορέων (εύρεση αντιδράσεων και μεγεθών έντασης) αρκούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός)

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός) 4 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός) Κυριακή, 5 Απριλίου, 00, Ώρα:.00 4.00 Προτεινόμενες Λύσεις Άσκηση ( 5 μονάδες) Δύο σύγχρονες πηγές, Π και Π, που απέχουν μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου A A N A B P Y A 9 5 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου Στερεό σώμα με κυλινδρική συμμετρία (κύλινδρος, σφαίρα, σφαιρικό κέλυφος, κυκλική στεφάνη κλπ) μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Μηχανών I. Χρονική Απόκριση Συστημάτων 2 ης Τάξης

Δυναμική Μηχανών I. Χρονική Απόκριση Συστημάτων 2 ης Τάξης Δυναμική Μηχανών I 5 5 Χρονική Απόκριση Συστημάτων 2 ης Τάξης 2015 Δημήτριος Τζεράνης, Ph.D Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. tzeranis@gmail.com Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή χωρίς άδεια Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Ενέργεια συστήματος

Κεφάλαιο 5. Ενέργεια συστήματος Κεφάλαιο 5 Ενέργεια συστήματος Εισαγωγή στην ενέργεια Οι νόμοι του Νεύτωνα και οι αντίστοιχες αρχές μας επιτρέπουν να λύνουμε μια ποικιλία προβλημάτων. Ωστόσο, μερικά προβλήματα, που θεωρητικά μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 33 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Α Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από επτά (7) σελίδες και πέντε (5) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:20-6.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 204 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων: Παπαδόπουλος Πασχάλης ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 d x dx Η διαφορική εξίσωση κίνησης ενός ταλαντωτή δίνεται από τη σχέση: λ μx. Αν η μάζα d d του ταλαντωτή είναι ίση με =.5 kg, τότε να διερευνήσετε την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια)

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια) Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος (συνέχεια) Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος: Δ06- Στην περίπτωση που Δ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης

Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης Εισαγωγή Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης: Δ18- Η δυναμική μετατόπιση u(t) είναι δυνατό να προσδιοριστεί με απ ευθείας αριθμητική ολοκλήρωση της εξίσωσης

Διαβάστε περισσότερα

6. Δυναμική Ανάλυση Μονοβαθμίων Συστημάτων (ΜΒΣ)

6. Δυναμική Ανάλυση Μονοβαθμίων Συστημάτων (ΜΒΣ) ΠΠΜ 501: Προχωρημένη Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ 6. Δυναμική Ανάλυση Μονοβαθμίων Συστημάτων (ΜΒΣ) Χειμερινό εξάμηνο 2018 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros 1 Θέματα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μέθοδος Cross Η μέθοδος Cross ή μέθοδος κατανομής των ροπών, χρησιμοποιείται για την επίλυση συνεχών δοκών και πλαισίων. Είναι παραλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 21.

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 21. υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι -. - υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 Cpyright ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 00. Με επιφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. k Για E 0, η (1) ισχύει για κάθε x. Άρα επιτρεπτή περιοχή είναι όλος ο άξονας

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. k Για E 0, η (1) ισχύει για κάθε x. Άρα επιτρεπτή περιοχή είναι όλος ο άξονας ΚΕΦΑΛΑΙΑ,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. Να βρεθούν οι επιτρεπτές περιοχές της κίνησης στον άξονα ' O για την απωστική δύναµη F, > και για ενέργεια Ε. (α) Είναι V και οι επιτρεπτές περιοχές της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Ονοματεπώνυμο.. Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκαραγκουνούλης Ιωάννης Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ > Τρίτη 3-1-2012 2 ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πολυβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Συστήματα με Κατανεμημένη Μάζα και Δυσκαμψία 1. Εξίσωση Κίνησης χωρίς Απόσβεση: Επιβαλλόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 27 η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, 2012 Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα!!! Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη 1. Δίσκος μάζας Μ=1 Kg είναι στερεωμένος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=200 N/m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο σε οριζόντιο δάπεδο. Πάνω στο δίσκο κάθεται ένα πουλί με μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι Ιανουαρίου, 9 Καλή σας επιτυχία. Πρόβλημα Α Ένα σωματίδιο μάζας m κινείται υπό την επίδραση του πεδίου δύο σημειακών ελκτικών κέντρων, το ένα εκ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου

Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 6 Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου Βαρσάμης Χρήστος Στόχος: Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου, k. Πειραματική διάταξη: Κατακόρυφο ελατήριο, σειρά πλακιδίων μάζας m. Μέθοδος: α) Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμική Απόκριση Μονοβάθμιου Συστήματος

Σεισμική Απόκριση Μονοβάθμιου Συστήματος Σεισμική Απόκριση Μονοβάθμιου Συστήματος Εισαγωγή Σεισμική Απόκριση Μονοβάθμιου Συστήματος: Δ16-2 Η κίνηση των στηρίξεων προκαλεί δυναμική καταπόνηση στην κατασκευή, έστω και αν δεν επενεργούν εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 Εκφώνηση άσκησης 6. Ένα σώμα, μάζας m, εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση έχοντας ολική ενέργεια Ε. Χωρίς να αλλάξουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του συστήματος, προσφέρουμε στο σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου

Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου Ενότητα : Ευστάθεια Συστημάτων Ελέγχου Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α A1. Στις ερωτήσεις 1 9 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση, χωρίς να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

ΘΕΜΑ Α A1. Στις ερωτήσεις 1 9 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση, χωρίς να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. ΜΑΘΗΜΑ / Προσανατολισμός / ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΜΗΜΑ : ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ: ΦΥΣΙΚΗ/ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ) ΘΕΜΑ Α A1. Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ Ν. Ε. Ηλιού Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 06 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε τον

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων ΑΞΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ 9 Αξονική φόρτιση. Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων. Ελαστική ράβδος ΑΒ μήκους, Γ B μέτρου ελαστικότητας Ε και / συντελεστή θερμικής διαστολής α, είναι πακτωμένη στα σημεία Α και Β και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8. έκδοση DΥΝI-EXC b

ΑΣΚΗΣΗ 8. έκδοση DΥΝI-EXC b ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 8 έκδοση DΥΝI-EXC08-016b Copyright Ε.Μ.Π. - 016 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μία ειδική κατηγορία διδιάστατων δυναμικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα συντηρητικά συστήματα. Ο όρος προέρχεται από την μηχανική, όπου για υλικό σημείο που δέχεται δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

γ /ω=0.2 γ /ω=1 γ /ω= (ω /g) v. (ω 2 /g)(x-l 0 ) ωt. 2m.

γ /ω=0.2 γ /ω=1 γ /ω= (ω /g) v. (ω 2 /g)(x-l 0 ) ωt. 2m. Μηχανική Ι Εργασία #7 Χειμερινό εξάμηνο 015-016 Ν. Βλαχάκης 1. Σώμα μάζας m και φορτίου q κινείται σε κατακόρυφο άξονα x, δεμένο σε ελατήριο σταθεράς k = mω του οποίου το άλλο άκρο είναι σταθερό. Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Αρμονική Φόρτιση

Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Αρμονική Φόρτιση Εξαναγκασμένη Ταλάντωση Αρμονική Φόρτιση Αρμονική Ταλάντωση Εξαναγκασμένη Ταλάντωση: Αρμονική Φόρτιση: Δ8- Η αρμονική διέγερση αποτελεί θεμελιώδη μορφή διέγερσης στη Δυναμική των Κατασκευών λόγω της μαθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΟΓΩ ΔΙΝΩΝ Γ. Σ. ΤΡΙΑΝΤΑΦYΛΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ Διατύπωση των εξισώσεων Θεωρούμε κύλινδρο διαμέτρου D, μήκους l, και μάζας m. Ο κύλινδρος συγκρατειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 4.. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο θα μελετηθούν οι ελεύθερες ταλαντώσεις συστημάτων που περιγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 2: Θεωρία ταλαντώσεων (Συνοπτική περιγραφή) Αικατερίνη Σκουρολιάκου. Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας

Φυσική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 2: Θεωρία ταλαντώσεων (Συνοπτική περιγραφή) Αικατερίνη Σκουρολιάκου. Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Φυσική (Ε) Ενότητα 2: Θεωρία ταλαντώσεων (Συνοπτική περιγραφή) Αικατερίνη Σκουρολιάκου Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας Το περιεχόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Μηχανών Ι. Διδάσκων: Αντωνιάδης Ιωάννης. Απόκριση Συστημάτων 1 ου Βαθμού Ελευθερίας, που περιγράφονται από Σ.Δ.Ε.

Δυναμική Μηχανών Ι. Διδάσκων: Αντωνιάδης Ιωάννης. Απόκριση Συστημάτων 1 ου Βαθμού Ελευθερίας, που περιγράφονται από Σ.Δ.Ε. Δυναμική Μηχανών Ι Διδάσκων: Αντωνιάδης Ιωάννης Απόκριση Συστημάτων 1 ου Βαθμού Ελευθερίας, που περιγράφονται από Σ.Δ.Ε. 1 ης τάξης Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό βασίζεται στην παρουσίαση Απόκριση Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. Αν η κρούση της σφαίρας με τον κατακόρυφο τοίχο είναι ελαστική, τότε ισχύει:. = και =.. < και =. γ. < και <. δ. = και <.

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. Αν η κρούση της σφαίρας με τον κατακόρυφο τοίχο είναι ελαστική, τότε ισχύει:. = και =.. < και =. γ. < και <. δ. = και <. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας 7 Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας Συζευγµένες ταλαντώσεις Βιβλιογραφία F S Crawford Jr Κυµατική (Σειρά Μαθηµάτων Φυσικής Berkeley, Τόµος 3 Αθήνα 979) Κεφ H J Pai Φυσική των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ( Μεθοδολογία- Παραδείγματα ) Κλεομένης Γ. Τσιγάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

E = 1 2 k. V (x) = Kx e αx, dv dx = K (1 αx) e αx, dv dx = 0 (1 αx) = 0 x = 1 α,

E = 1 2 k. V (x) = Kx e αx, dv dx = K (1 αx) e αx, dv dx = 0 (1 αx) = 0 x = 1 α, Μαθηματική Μοντελοποίηση Ι 1. Φυλλάδιο ασκήσεων Ι - Λύσεις ορισμένων ασκήσεων 1.1. Άσκηση. Ενα σωμάτιο μάζας m βρίσκεται σε παραβολικό δυναμικό V (x) = 1/2x 2. Γράψτε την θέση του σαν συνάρτηση του χρόνου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 1.1 Εισαγωγή Κύριο μέλημα του μηχανικού είναι ο σχεδιασμός ασφαλών κατασκευών με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση υλικού και, κατ επέκταση, κόστους.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/6 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εκφώνηση 1. α). β). γ). Επιλέξτε τη σωστή πρόταση και αιτιολογείστε.

Εκφώνηση 1. α). β). γ). Επιλέξτε τη σωστή πρόταση και αιτιολογείστε. Εκφώνηση 1 Στο σχήμα το σώμα μάζας ισορροπεί χαμηλότερα κατά h από τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου. Από τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου αφήνουμε σώμα ίσης μάζας ( ) να κάνει ελεύθερη πτώση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ένα σώμα εκτελεί φθίνουσα αρμονική ταλάντωση με δύναμη απόσβεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Λυγισμός - Ευστάθεια Κρίσιμο φορτίο λυγισμού Δρ. Σ. Π. Φιλόπουλος Εισαγωγή Μέχρι στιγμής στην ανάλυση των κατασκευών επικεντρώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). 1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). Να βρείτε: α. το πλάτος της απομάκρυνσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης. β.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας. Αυτές οι ταλαντώσεις σχετίζονται με κυκλικά

Διαβάστε περισσότερα

Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange. Ν. Παναγιωτίδης

Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange. Ν. Παναγιωτίδης Η Εξίσωση Euler-Lagrange Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange Ν. Παναγιωτίδης Έστω σύστημα δυο συγκλινόντων ραγών σε σχήμα Χ που πάνω τους κυλίεται σφαίρα ακτίνας. Θεωρούμε σύστημα συντεταγμένων με οριζόντιους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΘΕΜΑ 1

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΘΕΜΑ 1 Στο φορέα του σχήματος ζητούνται: α) να χαραχθούν τα διαγράμματα Μ, Q, N (3.5 μονάδες) β) η κατακόρυφη βύθιση του κόμβου 7 λόγω της φόρτισης και μιας ομοιόμορφης μείωσης της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο

Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο Στο σχήμα φαίνεται μια γνώριμη διάταξη δύο παράλληλων αγωγών σε απόσταση, που ορίζουν οριζόντιο επίπεδο, κάθετο σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ενότητα 3&4: ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ενότητα 3&4: ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ενότητα 3&4: ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Συζευγμένα ταλαντώσεις - Ένα άλλο σύστημα

Συζευγμένα ταλαντώσεις - Ένα άλλο σύστημα ΦΥΣ 11 - Διαλ.3 1 Συζευγμένα ταλαντώσεις - Ένα άλλο σύστημα q Το παρακάτω σύστημα είναι ανάλογο με το σύστημα των δύο εκκρεμών. q Οι δυο ιδιοσυχνότητες του συστήματος είναι ίδιες με τις ιδιοσυχνότητες

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : OKTΩΒΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : OKTΩΒΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ 1 Ο : ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : OKTΩΒΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΦΥΣΙΗ Γ ΛΥΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

A2. Θεωρήστε ότι d << r. Να δώσετε μια προσεγγιστική έκφραση για τη δυναμική ενέργεια συναρτήσει του q,d, r και των θεμελιωδών σταθερών.

A2. Θεωρήστε ότι d << r. Να δώσετε μια προσεγγιστική έκφραση για τη δυναμική ενέργεια συναρτήσει του q,d, r και των θεμελιωδών σταθερών. Γ Λυκείου 26 Απριλίου 2014 ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΘΕΜΑ 1 Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σώμα εκτελεί Α.Α.Τ με περίοδο Τ και πλάτος Α. Αν διπλασιάσουμε το πλάτος της ταλάντωσης τότε η περίοδος της θα : α. παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 19 Ταλαντώσεις Απλή αρμονική κίνηση ΦΥΣ102 1 Ταλαντώσεις Ελατηρίου Όταν ένα αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Μηχανικό ονομάζεται το κύμα στο οποίο: α. Μεταφέρεται ύλη στον χώρο κατά την κατεύθυνση διάδοσης του κύματος. β. Μεταφέρεται ορμή και ενέργεια στον χώρο κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ:

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : 8-9-, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΟΝΟΜΑ :......

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση ή σύζευξη ταλαντώσεων;

Σύνθεση ή σύζευξη ταλαντώσεων; Σύνθεση ή σύζευξη ταλαντώσεων; Σώμα Σ μάζας προσδένεται στο ένα άκρο οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνητα στερεωμένο. Πάνω στο πρώτο σώμα στερεώνεται δεύτερο ελατήριο σταθεράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ /0/07 ΕΩΣ //07 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 07 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Ταλαντώσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Σε µία ϕθίνουσα ταλάντωση στην οποία το πλάτος µειώνεται εκθετικά µε το χρόνο : (ϐ) όταν η σταθερά απόσβεσης b µεγαλώνει, το

Διαβάστε περισσότερα

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m;

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m; ΘΕΜΑ Γ 1. Ένα σώμα εκτελεί αρμονική ταλάντωση με εξίσωση 0,6 ημ 8 S.I.. α. Να βρείτε την περίοδο και τον αριθμό των ταλαντώσεων που εκτελεί το σώμα σε ένα λεπτό της ώρας. β. Να γράψετε τις εξισώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

1ο ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

1ο ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α 1ο ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Σε µια απλή αρµονική ταλάντωση η αποµάκρυνση και η επιτάχυνση την ίδια χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων

Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Εισαγωγή Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων: Δ03-2 Οι ενεργειακές μέθοδοι αποτελούν τη βάση για υπολογισμό των μετακινήσεων, καθώς η μετακίνηση εισέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις (Α-Α) και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α) Δύο σώματα συγκρούονται κεντρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα