ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Transcript

1 ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 1. Κάθετες Αγορές

3 Κάθετες Αγορές Τα περισσότερα προϊόντα πριν φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών περνούν από τα διαφορετικά στάδια της λεγόμενης κάθετης αλυσίδας παραγωγής. Διαφορετικές επιχειρήσεις συνήθως δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα στάδια της κάθετης αλυσίδας παραγωγής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά στάδια συναλλάσσονται μεταξύ τους μέσω της αγοράς. Οι αγορές αυτές λέγονται κάθετες αγορές ή κάθετα συσχετιζόμενες αγορές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν σε κάθετες αγορές - οι περισσότερες αγορές είναι κάθετες.

4 Κάθετες Αγορές

5 Είδη Κάθετων Αγορών Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κάθετων αγορών. Παραδείγματα:

6 Είδη Κάθετων Αγορών

7 Είδη Κάθετων Αγορών

8 Κάθετες Συναλλαγές Υπάρχει επίσης ποικιλία στον τρόπο που συναλλάσσονται οι καθέτως σχετιζόμενες επιχειρήσεις. Μερικές φορές συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας απλά γραμμικά συμβόλαια - wholesale price contracts που καθορίζουν μόνο την χονδρική τιμή w ανά μονάδα προϊόντος. Άλλες φορές συναλλάσσονται με πιο περίπλοκα συμβόλαια, π.χ. με two-part tariff contracts, που περιλαμβάνουν πέρα από τη χονδρική τιμή ανά μονάδας w και ένα σταθερό ποσό (franchise fee) T ή με rebate contracts. Μερικές φορές τα συμβόλαια επιτρέπουν την διάκριση τιμών ενώ άλλες όχι.

9 Κάθετες Συναλλαγές Επίσης, μερικές φορές τα κάθετα συμβόλαια μεταξύ τους περιλαμβάνουν κάποιες ρήτρες, όπως οι ρήτρες αποκλειστικότητας (exclusive dealing, exclusive territory). Ο τρόπος συναλλαγής και οι όροι των συμβολαίων έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και για τις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς και για τις αποφάσεις των επιχειρήσεων (π.χ. είσοδος στην αγορά ή όχι, συγχώνευση ή όχι).

10 ΠΕ και Κάθετες Αγορές Οι ΠΕ συχνά λειτουργούν σε αγορές που είναι κάθετες. Μπορεί να δραστηριοποιούνται είτε στο κάτω στάδιο της κάθετης αγοράς είτε στο πάνω στάδιο. Αντίστοιχα μπορούν να πραγματοποιούν ΑΞΕ είτε στο κάτω στάδιο είτε στο πάνω στάδιο της κάθετης αγοράς της χώρας υποδοχής τους. Όταν π.χ. η ΠΕ πραγματοποιεί ΑΞΕ στο κάτω στάδιο της αγοράς της χώρας υποδοχής τότε μπορεί να συναλλάσσεται με τις τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο πάνω στάδιο της αγοράς της χώρα υποδοχής. Αντίστοιχα, όταν η ΠΕ πραγματοποιεί ΑΞΕ στο πάνω στάδιο της αγοράς της χώρας υποδοχής τότε μπορεί να συναλλάσσεται με τις τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο κάτω στάδιο της αγοράς της χώρα υποδοχής.

11 ΠΕ και Κάθετες Αγορές Εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΠΕ που εισέρχονται στο κάτω στάδιο της κάθετης αγοράς της χώρας υποδοχής πολύ συχνά προμηθεύονται ενδιάμεσα προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο πάνω στάδιο της αγοράς. Π.χ. Η Volvo προμηθεύεται μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων των αυτοκινήτων της (π.χ. μέταλλα, κουτιά ταχυτήτων, άξονες, μηχανήματα χύτευσης) για τα οχήματα που κατασκευάζει στις παραγωγικές μονάδες της στη Βραζιλία, Μεξικό, Κίνα και Ινδία από τοπικούς παραγωγούς τέτοιων εξαρτημάτων. Το ποσοστό των οχημάτων της που αποτελείτε από τοπικά εξαρτήματα κυμαίνεται από 1/3 της συνολικής αξίας τους στην Ινδία σε σχεδόν 2/3 στην Κίνα και στην Βραζιλία.

12 ΠΕ και Κάθετες Αγορές Παρομοίως: - Οι θυγατρικές Ταϊβανέζικων ΠΕ στην Κίνα και στις ΗΠΑ προμηθεύονται παραπάνω από το 35% των ενδιάμεσων προϊόντων τους τοπικά. - ΠΕ στους κλάδους των υφασμάτων και ηλεκτρονικών στην Μαλαισία προμηθεύονται το 1/3 των ενδιάμεσων προϊόντων τοπικά. -...

13 ΠΕ και Κάθετη Μεταφορά Τεχνολογίας Σύμφωνα με εμπειρικά στοιχεία επίσης, όταν οι ΠΕ πραγματοποιούν ΑΞΕ σε κάθετες αγορές κάνουν συχνά κάθετη μεταφορά τεχνολογίας. Η κάθετη μεταφορά τεχνολογίας (ΚΜΤ) αναφέρεται στην μεταφοράς τεχνολογίας από την θυγατρική της ΠΕ σε τοπικές επιχειρήσεις της χώρας υποδοχής που λειτουργούν σε διαφορετικό στάδιο της κάθετης αγοράς. Πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, κλπ. Η ΚΜΤ είναι πολλές φορές οικειοθελής.

14 Κίνητρα: ΠΕ και Κάθετη Μεταφορά Τεχνολογίας - Η ΚΜΤ μπορεί να οδηγήσει σε εξειδίκευση του ενδιάμεσου προϊόντος που μπορεί να είναι σημαντικές για την διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ΠΕ (αποφυγή ασυμβατότητας κλπ). - Η ΚΜΤ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ορ. κόστους παραγωγής του ενδιάμεσου προϊόντος και κατά συνέπεια μείωση στην τιμή χονδρικής που πληρώνει η ΠΕ για να προμηθευτεί το ενδιάμεσο προϊόν. Αντικίνητρο: - Η ΚΜΤ δημιουργεί την πιθανότητα διάχυσης της τεχνολογίας στους ανταγωνιστές της ΠΕ στην κάτω αγορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού στην κάτω αγορά και μείωση των κερδών της ΠΕ.

15 ΠΕ και Κάθετη Μεταφορά Τεχνολογίας Οι Lin & Saggi (2007) υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα για KMT μπορούν να διασφαλιστούν με την χρήση ρητρών αποκλειστικότητας στα συμβόλαια μεταξύ της ΠΕ και κάποιων τοπικών προμηθευτών ενδιάμεσου προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΕ μπορεί να μεταφέρει την τεχνολογία της σε ένα τοπικό προμηθευτή με τον όρο ότι η σχέση τους θα είναι αποκλειστική δηλ. ότι ο προμηθευτής δεν θα συναλλάσσεται με άλλες κάτω επιχειρήσεις και η πολυεθνική δεν θα συναλλάσσεται με άλλες πάνω επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή αποφεύγονται οι διαχύσεις στους τοπικούς ανταγωνιστές της ΠΕ, η οποία διατηρεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της.

16 ΠΕ και Κάθετη Μεταφορά Τεχνολογίας Το μειονέκτημα όμως αυτής της λύσης είναι ότι η ΠΕ δεν απολαμβάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές της πάνω αγοράς: Αν δεν μετέφερε την τεχνολογία σε κανέναν προμηθευτή και δεν χρησιμοποιούσε ρήτρες αποκλειστικότητας, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε προμηθευτές θα οδηγούσε σε χαμηλότερη τιμή χονδρικής για το ενδιάμεσο προϊόν. Οι Lin & Saggi (2007) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να έχει κίνητρο η ΠΕ να προσφέρει ένα συμβόλαιο αποκλειστικότητας θα πρέπει το τεχνολογικό κενό με τους ανταγωνιστές της να είναι μικρό, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη από την αποκλειστικότητα.

17 Κάθετες ΑΞΕ Μια σειρά από πρσφατες εμπειρικές μελέτες που χρησιμοποιούν πιο λεπτομερή εμπειρικά δεδομένα (Yeaple, 2003, Hanson wt al., 2005, Alfano & Charlton, 2009, Ramondo et al., 2016) δείχνουν ότι το ποσοστό των κάθετων ΑΞΕ είναι μεγαλύτερο από ότι πιστεύονταν παλαιότερα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ξεπερνά το 50%.

18 2. Επιλογή Χώρας Υποδοχής και Οριζόντιες ΑΞΕ σε Κάθετες Αγορές Milliou, C. (2014), Loca on of Foreign Direct Investment in Ver cally Related Markets, Review of Interna/onal Economics, 22,

19 Θα αναλύσουμε την επιλογή της χώρας υποδοχής των ΑΞΕ επιλογή ανάμεσα σε αναπτυσσόμενη χώρα ή αναπτυγμένη χώρα. Θα λάβουμε υπόψη μας τα εξής: - Κάθετη δομή αγοράς Ερώτηµα - Κάθετη μεταφορά τεχνολογίας (ΚΜΤ)

20 Υποθέσεις Υποδείγµατος Δύο χώρες υποδοχής: LDC DC oριακό κόστος u U LDC U DC oριακό κόστος u oριακό κόστος w LDC + d LDC D LDC D DC oριακό κόστος w DC + d DC = w DC Κάθε επιχείρηση πουλά το προϊόν της μόνο στην εγχώρια αγορά της. Η συνάρτηση ζήτησης στην χώρα i, όπου i=ldc, DC είναι: p i = α Q i

21 Υποθέσεις Υποδείγµατος Μια επιχείρηση, η επιχείρηση F, που προέρχεται από άλλη χώρα σκέφτεται να πραγματοποιήσει ΑΞΕ σε μια από τις δύο χώρες υποδοχής. Πιο συγκεκριμένα, σκέφτεται να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική μονάδα στο κάτω κομμάτι της αγοράς, την οποία συμβολίζουμε με D Fi όταν πραγματοποιείται στη χώρα i. Η D Fi θα παράγει το ίδιο προϊόν με την εγχώρια επιχείρηση D i και για την παραγωγή του προμηθεύεται ένα ενδιάμεσο προϊόν από την εγχώρια πάνω επιχείρηση U i. Το οριακό κόστος παραγωγής της στη χώρα υποδοχής i θα είναι w Fi + d F = w Fi.

22 Υποθέσεις Υποδείγµατος Το οριακός κόστος της U i είναι: u όταν δεν πραγματοποιείται η ΑΞΕ στη χώρα υποδοχής i u k i όταν πραγματοποιείται η ΑΞΕ στη χώρα υποδοχής i όπου k i είναι ο βαθμός της ΚΜΤ από την D Fi στην U i Το κόστος της ΚΜΤ στη χώρα i είναι: (μ i k i2 )/ 2 Υποθέτουμε ότι μ DC = 1 και μ LDC = μ, με μ > 1. Άρα, υποθέτουμε ότι η ΚΜΤ κοστίζει πιο πολυ στην LDC χώρα υποδοχής.

23 Υποθέσεις Υποδείγµατος Στάδιο 1: H επιχείρηση F αποφασίζει για το αν θα πραγματοποιήσει ΑΞΕ στην DC ή στην LDC χώρα υποδοχής. Στάδιο 2: H επιχείρηση F αποφασίζει πόση τεχνολογία, δηλ. επιλέγει το βαθμό k i, θα μεταφέρει στην χώρα υποδοχής της. Στάδιο 3: Η πάνω επιχείρηση της χώρα υποδοχής της U i επιλέγει πόσο θα χρεώσει για τον ενδιάμεσο προϊόν στην τοπική κάτω επιχείρηση καθώς και στην θυγατρική της ΠΕ, επιλέγει δηλ. w i και w Fi. Στάδιο 4: Η D Fi και D i επιλέγουν (ταυτόχρονα και ανεξάρτητα) πόσο θα παράγουν στην χώρα i.

24 Σε μια αγορά που αποτελείται από ένα μόνο στάδιο παραγωγής (ή που είναι καθέτως ολοκληρωμένη) - σε μια αγορά χωρίς κάθετες σχέσεις (k i = w i = w Fi = 0) ισχύει το ακόλουθο: Συμπέρασμα: Σε μια one- er αγορά, η ΠΕ προτιμά να πραγματοποιήσει ΑΞΕ στην LDC χώρα υποδοχής παρά στην DC χώρα υποδοχής. Γιατί; Βenchmark: Οne-tier Αγορά Η ΠΕ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την εγχώρια επιχείρηση μόνο όταν κάνει ΑΞΕ στην χώρα LDC. Αντιμετωπίζει λιγότερο ανταγωνισμό στην χώρα LDC από ότι στην DC. Αποκτά περισσότερα κέρδη στη χώρα LDC από ότι στην DC.

25 Συμπέρασμα: Πραγματοποιείται περισσότερη ΚΜΤ όταν η ΠΕ κάνει ΑΞΕ στην LDC από ότι όταν κάνει ΑΞΕ στην DC αν και μόνο αν η ΚΜΤ στην LDC δεν κοστίζει πολύ (το μ είναι αρκετά χαμηλό) και το d LDC είναι αρκετά μεγάλο. Γιατί; Κάθετη Μεταφορά Τεχνολογίας Μέσω της ΚΜΤ, η ΠΕ πετυχαίνει μείωση στις τιμές χονδρικής στη χώρα υποδοχής της. Όταν ο εγχώριος τοπικός ανταγωνιστής στη χώρα LDC είναι πολύ αναποτελεσματικός (δηλ. όταν το d LDC είναι αρκετά μεγάλο), η ΠΕ έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Οπότε τότε η ΠΕ ωφελείται περισσότερο από την μείωση στις τιμές χονδρικής και κατά συνέπεια έχει κίνητρα να κάνει περισσότερη ΚΜΤ στην LDC εκτός και η ΚΜΤ στοιχίζει πολύ.

26 Συμπέρασμα: Η ΠΕ προτιμάει να κάνει ΑΞΕ στην DC χώρα από ότι στην LDC, εκτός και αν το d LDC είναι αρκετά μεγάλο. Γιατί; Χώρα Υποδοχής Οι συνθήκες τόσο στο πάνω όσο και στην κάτω στάδιο της αγοράς επηρεάζουν την απόφαση της ΠΕ. - Όταν το μειονέκτημα κόστους της LDC είναι αρκετά μεγάλο, τόσο οι πάνω όσο και οι κάτω συνθήκες ευνοούν την LDC. - Όταν το μειονέκτημα κόστους της LDC είναι αρκετά μικρό, οι κάτω συνθήκες ευνοούν την LDC, αλλά οι πάνω συνθήκες ευνοούν την DC..

27 Επιδράσεις Ευηµερίας Συμπέρασμα: Οι ΑΞΕ μειώνουν τις τιμές χονδρικής της χώρας υποδοχής καθώς και τα κέρδη της εγχώριας κάτω επιχείρησης αλλά αυξάνουν τα κέρδη της εγχώριας πάνω επιχείρησης, το καταναλωτικό πλεόνασμα και τη συνολική ευημερία της. Γιατί; Είσοδος της ΠΕ = αριθμός κάτω επιχειρήσεων στην ζήτηση που αντιμετωπίζει η πάνω επιχείρηση Οι ΑΞΕ οδηγούν σε αύξηση του ανταγωνισμού στην κάτω αγορά καθώς και σε αύξηση της αποτελεσματικότητας της πάνω αγοράς.

28 Συµπερασµατικά... Η ΠΕ δεν μεταφέρει πάντα περισσότερη τεχνολογία στην χώρα υποδοχής στην οποία η μεταφορά στοιχίζει λιγότερο. Ενώ σε μια one- er αγορά, η ΠΕ προτιμά να επενδύσει στην LDC χώρα στην οποία αντιμετωπίζει μικρότερο ανταγωνισμό (λόγος έντασης τους ανταγωνισμόυ), σε μια κάθετη αγορά μπορεί να προτιμήσει να επενδύσει στην DC χώρα. Αυτό συμβαίνει όταν θα μεταφέρει περισσότερη τεχνολογία στη DC χώρα και άρα όταν θα αντιμετωπίσει χαμηλότερο κόστος παραγωγής (λόγοι αποτελεσματικότητας). Η έκταση του τεχνολογικού κενου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΠΕ σχετικά με την επιλογή της χώρας υποδοχής της.

29 3. Κάθετες ΑΞΕ Milliou, C. and Sadonis, J. (2016), Ver cal Foreign Direct Investment: Make, Sell and (Not) Buy, mimeo.

30 Εµπερικά Δεδοµένα Παραδοσιακή εξήγηση για το φαινόμενο των κάθετων ΑΞΕ: Οι ΠΕ πραγματοποιούν κάθετες ΑΞΕ για να εκμεταλλευτούν τις διαφορές που υπάρχουν στις τιμές των συντελεστών παραγωγής διασυνοριακά. Δηλ. αποκτούν θυγατρικές στο πάνω στάδιο της κάθετης αλυσίδας σε χώρες στις οποίες η παραγωγή των ενδιάμεσων προϊόντων είναι πιο αποτελεσματική από ότι στη χώρα προέλευσης των ΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι η μητρικές επιχειρήσεις τους θα προμηθεύονται από τις θυγατρικές τους τα ενδιάμεσα προϊόντα σε ευνοϊκούς και καλούς όρους.

31 Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Εµπερικά Δεδοµένα Μια σειρά από νέες εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες λίγο ή και καθόλου διεπιχειρησιακό εμπόριο (intra-firm trade) πραγματοποιείται ανάμεσα στις μητρικές επιχειρήσεις των ΠΕ και τις καθέτως σχετιζόμενες θυγατρικές τους. Π.χ. Ο Ramondo et al. (2015) δείχνουν ότι στην περίπτωση των ΠΕ από τις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο δεν υπάρχει καμία μεταφορά προϊόντων/εισροών ανάμεσα στις θυγατρικές και τις μητρικές επιχειρήσεις τους. Επίσης δείχνουν ότι η μέση ξένη θυγατρική τους μεταφέρει το 91% της παραγωγής της σε ανεξάρτητες κυρίως τοπικές επιχειρήσεις.

32 Εµπερικά Δεδοµένα Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι καθετες ΑΞΕ πραγματοποιούνται ανάμεσα σε πλούσιες χώρες και σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης. Π.χ. O Alfaro & Charlton (2009) βρίσκουν πολλές περιπτώσεις κάθετων ΑΞΕ που δεν οφείλονται στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής των εισροών στις χώρες υποδοχής τους.

33 Ποια είναι τα κίνητρα και τις επιδράσεις των κάθετων ΑΞΕ; Πιο συγκεκριμένα: Ερώτηµα - Γιατί κάποιες ΠΕ κατέχουν διεθνώς καθέτως διαχωρισμένες παραγωγικές μονάδες αν όχι για την μεταφορά προϊόντων μεταξύ τους; - Πως η απελευθέτωρωση εμπορίου επηρεάζει τα κίνητρα για κάθετες ΑΞΕ; - Ποια είναι η επίδραση των κάθετων ΑΞΕ στις χώρες προέλευσης και στις χώρες υποδοχής τους;

34 Yποθέσεις Υποδείγµατος: Χωρίς ΑΞΕ Χώρα H Χώρα F U H c H > c F ή c H < c F U F Outsourcing vs. Offshoring (w H H,T H H ) (wh F,T H F ) Δασμός t (w F H,T F H ) (w F F,T F F ) D H D F Ζήτηση στη χώρα i, με i=h, F: p i (Q i ) = a - Q i

35 Yποθέσεις Υποδείγµατος: Κάθετη ΑΞΕ Χώρα H Χώρα F U H U F Insourcing vs. Outshoring D H D F Ενδοεπιχειρησιακή μεταφορά άυλων εισορών: c / c F F Ενδοεπιχειρησιακό εμπόριο σε ορ. κόστος: c / F + t

36 Yποθέσεις Υποδείγµατος Στάδιο 1: Η D H αποφασίζει αν θα κάνει κάθετη ΑΞΕ ή όχι. Στην περίπτωση κάθετης ΑΞΕ, κάνει προσφορά εξαγοράς στην U F δηλ. της προσφέρει μια τιμή εξαγοράς, A. Η U F αποδέχεται ή απορρίπτει την προσφορά. Στάδιο 2: Οι πάνω επιχειρήσεις κάνουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα προσφορές στις κάτω επιχειρήσεις αναφορικά με τους όρους των συμβολαίων τους. Στάδιο 3: Οι κάτω επιχειρήσεις αποφασίζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από ποιον θα προμηθευτούν το ενδιάμεσο προϊόν καθώς και πόσο θα παράγουν.

37 Επιλογή Προµηθευτή Συμπέρασμα Όταν δεν υπάρχει κάθετη ΑΞΕ, μια κάτω επιχείρηση προτιμάει το offshoring αν η εγχώρια πάνω επιχείρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ξένη πάνω επιχείρηση και ο δασμός είναι αρκετά μικρός. Αλλιώς προτιμάει το outsourcing. Συμπέρασμα Όταν υπάρχει κάθετη ΑΞΕ, η εγχώρια κάτω επιχείρηση προτιμάει το insourcing αν η εγχώρια πάνω επιχείρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ξένη πάνω επιχείρηση και ο δασμός είναι αρκετά μικρός. Αλλιώς προτιμά το outsourcing.

38 Επιλογή Προµηθευτή Το γεγονός ότι όταν υπάρχει κάθετη ΑΞΕ η ΠΕ φτιάχνει το ενδιάμεσο προϊόν, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίσης δεν αγοράζει το ενδιάμεσο προϊόν - make & buy. Αυτο έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα βιβλιογραφία η οποία υποθέτει ότι υπάρχει πάντα ενδοεπιχειρησιακό εμπόριο εντος της ΠΕ. Είναι σύμφωνο όμως με τα εμπειρικά στοιχεία του Ramondo et al. (2015).

39 Κίνητρα για Κάθετη ΑΞΕ Συµπέρασµα Η κάθετη ΑΞΕ πραγματοποιείται στην ισορροπία αν και μόνο αν η μεταφορά των άυλων εισροών είναι αποτελεσματική, δηλ. αν και μόνο αν c / < c F F. Αυτό είναι σύμφωνο με τα εμπειρικά αποτελέσματα των Atalay et al. (2014): A primary purpose for ver cal ownership is the efficient transfer of intangible assets (e.g., managerial ability, know-how, marke ng skills) between the parent and the affiliate. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν δεν υπάρχει ενδοεπιχειρησιακό εμπόριο. Γιατί;

40 Κίνητρα για Κάθετη ΑΞΕ Όταν η ΠΕ makes, sells & buys το ενδιάμεσο προϊόν, η αποτελεσματική μεταφορά εισροών προκαλεί τις εξής δύο επιδράσεις: (i) Βελτιώνει την απειλή (cross-threat) της D H s στις συναλλαγές της με την U H. Βελτιώνει τους outsourcing όρους - outsourcing terms effect. (ii) Οδηγεί σε (μεγαλύτερες) πωλήσεις και άρα σε κέρδη για την θυγατρική της ΠΕ στην χώρα F. Επιτρέπει στην D H να αξοιοποιήσει τις αύλες εισροές της και σε μια άλλη χώρα - assets exploita;on effect.

41 Κίνητρα για Κάθετη ΑΞΕ Όταν η ΠΕ (makes), buys, & not sells το ενδιάμεσο προϊόν, η αποτελεσματική μεταφορά εισροών οδηγεί μόνο στο outsourcing terms effect. Όταν υπάρχει ενδοεπιχειρησιακό εμπόριο, δηλ. όταν η ΠΕ makes, sells & not buys the input, η κάθετη ΑΞΕ πραγματοποιείται γιατί η αποτελεσματική μεταφορά εισροών οδηγεί στις ακόλουθες δύο επιδράσεις: (i) Assets exploita;on effect (ii) Insourcing terms effect: Οδηγεί στην βελτίωση των insourcing όρων, δηλ. στους όρους που προμηθευται ενδοεπιχειρησιακά η D H την ενδιάμεση εισροή από την θυγατρική της.

42 Απελευθέρωση Εµπορίου Συμπέρασμα Η απελευθέρωση εμπορίου (μείωση του t) αυξάνει: - Τον όγκο του διεθνούς εμπορίου. - Τα κίνητρα για κάθετη ΑΞΕ όταν η μεταφορά άυλων εισροών είναι αποτελεσματική, εκτός και αν η ξένη πάνω επιχείρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη εγχώρια πάνω επιχείρηση και ο δασμός παίρνει ενδιάμεσες τιμές τόσο πριν όσο και μετά την μείωση του.

43 Απελευθέρωση Εµπορίου Γιατί; Αν η μεταφορά των άυλων εισροών είναι αποτελεσματική, μια μείωση στο δασμό ενισχύει το insourcing terms effect ή το outsourcing terms effect. Αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο assets exploita;on effect όταν η D F εισάγει το ενδιάμεσο προϊόν από την U H μόνο όταν πραγματοποιείται η κάθετη ΑΞΕ.

44 Επιδράσεις Ευηµερίας Συμπέρασμα Όταν η μεταφορά άυλων εισροών είναι αποτελεσματική και η χώρα F είναι πιο αποτελεσματική από τη χώρα H, τότε η κάθετη ΑΞΕ επιδρά θετικά στην ευημερία και των δύο χωρών. Διαφορετικά, η επίδραση στην ευημερία κάθε χώρας καθώς και στην συνολική ευημερία των δύο χωρών μπορεί να διαφέρει και να είναι και αρνητική σε κάποιες περιπτώσεις. Άρα, τα συμφέροντα των δύο χωρών μπορεί να διαφέρουν. Διαφορετική αντιμετώπιση των Διασυνοριακών Σ&Ε από εθνικές, ξένες και υπερεθνικές αρχές ανταγωνισμού.

45 Παραλλαγές - Κάθετη εγχώρια Εξαγορά - Wholesale price contracts -.

46 Συµπερασµατικά... Είδαμε ότι τα κίνητρα για ΑΞΕ είναι πιο περίπλοκα από ότι πιστεύεται συνήθως. Είδαμε επίσης μια θεωρητική εξήγηση για σύγχρονα εμπειρικά δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει ενδοεπιχειρησιακό εμπόριο μεταξύ των καθέτως συγχωνευμένων ΠΕ καθώς και για τη θετική επίδραση της απελευθέρωσης εμπορίου τόσο στο διεθνές εμπόριο όσο και στις ΑΞΕ. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει σύγκρουση στην αντιμετώπιση των κάθετων ΑΞΕ μέσω Διασυνοριακών Σ&Ε από διαφορετικές αρχές ανταγωνισμού.

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εμπειρικά Στοιχεία Eξερχόµενες ΑΞΕ H συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις εξερχόμενες ΑΞΕ παγκοσμίως έχει αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ

Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Training Seminar for Judges and Prosecutors ΕPLO Aθήνα, Ιούνιος 2017 1. Εισαγωγή 2. Οικονοµικές Έννοιες &

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9.1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ Ποιες είναι οι κυριότερες επιπτώσεις των ΑΞΕ στη χώρες στις οποίες πραγµατοποιούνται; Σε αυτό το ερώτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Ενδιάμεση Παραγωγή στο Εξωτερικό και Ενδιάμεσες Προμήθειες από το Εξωτερικό Offshoring vs Outsourcing 1 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Τρόπου Επέκτασης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιλογή Τρόπου Επέκτασης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιλογή Τρόπου Επέκτασης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Παραδοσιακές Προσεγγίσεις Proximity Concentration Hypothesis Κύριοι εκπρόσωποι: Markusen (1984), Horstman & Markusen (1989),

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου 1. Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Εισαγωγικά: Οι κατευθύνσεις του Σύγχρονου Εμπορίου B. Η Παραδοσιακή Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Οι Εμποροκράτες Adam Smith: Απόλυτο Πλεονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Οι οικονομολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την λειτουργία της πολυεθνικής επιχείρησης και η σχετική βιβλιογραφία ξεκινά ουσιαστικά στις

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 7: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού

Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού - Σύμφωνα με την αρχή του συγκριτικού πλεονεκτήματος, οι χώρες που αντιμετωπίζουν διαφορετικό κόστος ευκαιρίας στην παραγωγή τωναγαθώνμπορούνναωφεληθούναπότηνεξειδίκευσηκαιτο

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του ξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής ιεθνούς μπορίου Σεπτέμβριος 2007 Όνομα: πώνυμο: ριθμός Μητρώου: Έτος: πιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα μπορεί να παράγει είτε 3 μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η Θεωρία της Διεθνούς Τραπεζικής Λόγοι Διεθνοποίησης Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ Κεφάλαιο 4 Επιχειρήσεων Ε. Σαρτζετάκης 1 Πλεόνασµα Καταναλωτή! Η καµπύλη ζήτησης δείχνει τις ανώτερες τιµές που ο καταναλωτής είναι πρόθυµος να πληρώσει για διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου 6-1 Περίγραμμα Σχετική προσφορά και σχετική ζήτηση Όροι εμπορίου και ευημερία Επιδράσεις της οικονομικής μεγέθυνσης, των δασμών επί των εισαγωγών και των εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ?

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΠΕΙΔΗ: Η ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ (Α) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΤΕ (Β) ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής

Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής Περίγραµµα Ανάλυση µερικής ισορροπίας των δασµών: προσφορά, ζήτηση και εµπόριο σ ένα µεµονωµένο κλάδο Κόστος και όφελος των δασµών Επιδοτήσεις εξαγωγών Ποσοστώσεις στις

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του ξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής ιεθνούς μπορίου Σεπτέμβριος 2007 Όνομα: πώνυμο: ριθμός Μητρώου: Έτος: πιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία,

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγµα του Ricardo µε τα Υποδείγµατα των Εξειδικευµένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin 1 Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Το κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία, αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Διαφ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού Κριτήρια επιλογής αγορών του εξωτερικού Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών Συσχέτιση ζήτησης με: 1) μέγεθος πληθυσμού 2) ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού 3) πληθυσμιακή δομή 4) γεωγραφική κατανομή (αστική,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Οφέλη και κίνδυνοι διεθνοποίησης Μοντέλα και μορφές διεθνοποίησης Στρατηγικές διεθνοποίησης 10η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Κίνητρα για διεθνοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Ζήτηση και Κόστος στη Μονοπωλιακή Αγορά Συνάρτηση Ζήτησης Q=A-bP ή P=(A-Q)/b Συνολικά Έσοδα (TR) TR=PQ=Q(Α-Q)/b

Διαβάστε περισσότερα

Double marginalization Retailer competition Downstream production Investment externalities Indirect control Manufacturer competition

Double marginalization Retailer competition Downstream production Investment externalities Indirect control Manufacturer competition Κάθετες Σχέσεις Γιατίναασχοληθούµε; Οι Κατασκευαστές έχουν µικρότερο έλεγχο σε µεταβλητές που καθορίζουν την τελική ζήτηση των καταναλωτών. Τιµές (!), ποιότητα, διαφήµιση, πωλήσεις υπηρεσιών, κλπ. Οι πελάτες

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Περίγραμμα Διάλεξη Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Συνθήκες για αποτελεσματικότητα κατά areto Συνθήκες για ισορροπία σε ανταγωνιστικές αγορές Το πρώτο θεώρημα των οικονομικών της ευημερίας Το δεύτερο θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1

Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1 Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1 Επισκόπηση Τύποι οικονομιών κλίμακας Τύποι ατελούς ανταγωνισμού Ολιγοπώλιο και μονοπώλιο Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστική αγορά-εφαρμογές

Ανταγωνιστική αγορά-εφαρμογές Ανταγωνιστική αγορά-εφαρμογές 1. Παρακίνηση: Στήριξη τιμών αγροτικών προϊόντων 2. Νεκρή ζημία: «Μία αγορά τέλειου ανταγωνισμού χωρίς παρέμβαση μεγιστοποιεί τι συνολικό πλεόνασμα» 3. Κυβερνητική παρέμβαση:

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Ποιότητας και Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος

Επιλογή Ποιότητας και Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος Επιλογή Ποιότητας και Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος - Τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις μπορούν να διαφοροποιούνται ως προς ένα πλήθος χαρακτηριστικών. Παράδειγμα: Τα αυτοκίνητα διαφοροποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας 2/26/2016. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto: ορισμός. ορισμός.

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας 2/26/2016. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto: ορισμός. ορισμός. Περίγραμμα Διάλεξη Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης υνθήκες για αποτελεσματικότητα κατά areto υνθήκες για ισορροπία σε ανταγωνιστικές αγορές Το πρώτο θεώρημα των οικονομικών της ευημερίας Το δεύτερο θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

(2β) Το Υπόδειγμα της Κυκλικής Πόλης ή Υπόδειγμα του Salop

(2β) Το Υπόδειγμα της Κυκλικής Πόλης ή Υπόδειγμα του Salop (2β) Το Υπόδειγμα της Κυκλικής Πόλης ή Υπόδειγμα του alop (alop, teve 979, Moopolstc Competto wth Outsde Goods) - Υποθέτουμε μια πόλη που παριστάνεται από την περιφέρεια ενός κύκλου με περίμετρο L=. p

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική Διαφοροποίηση Προϊόντος: Ο Ρόλος της Διαφήμισης

Ενημερωτική Διαφοροποίηση Προϊόντος: Ο Ρόλος της Διαφήμισης Ενημερωτική Διαφοροποίηση Προϊόντος: Ο Ρόλος της Διαφήμισης - Οι επιχειρήσεις δεν ανταγωνίζονται μόνο ως προς τις τιμές στις οποίες επιλέγουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. - Ο μη-τιμολογιακός ανταγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Δασμός κατ είδος: σταθερή επιβάρυνση για κάθε μονάδα αγαθού που εισάγεται, π.χ. 5 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου μαζούτ. Δασμός επί της αξίας (ad valorem) ποσοστό επί της

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Βασική αιτία δημιουργίας Μονοπωλίου Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 3: Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Θεωρητικές προσεγγίσεις Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου

ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου Δρ. Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ειρήνη Ράμφου, ΒΑ, ΜΒΑ, Phd Email: iramfou@unipi.gr Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Είναι νέο φαινόμενο η παγκοσμιοποίηση; Όχι Στάδια εξέλιξης της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση - Στη βραχυχρόνια περίοδο, υποθέτουμε ότι το πλήθος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αγορά ενός αγαθού παραμένει σταθερό. - Αντίθετα, στη μακροχρόνια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα της Εμπορικής Πολιτικής 8-1

Τα Μέσα της Εμπορικής Πολιτικής 8-1 Τα Μέσα της Εμπορικής Πολιτικής 8-1 Προεπισκόπηση Ανάλυση μερικής ισορροπίας των δασμών: προσφορά, ζήτηση και εμπόριο σε ένα κλάδο Κόστος και όφελος των δασμών Εξαγωγικές επιδοτήσεις Ποσοστώσεις εισαγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31

Διάλεξη 11. Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31 Διάλεξη 11 Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31 1 Οικονομίες ανταλλαγής (ξανά) Καθόλου παραγωγή, μόνο αρχικά αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει περιγραφή του πώς οι πόροι μετατρέπονται σε αγαθά. Γενική ισορροπία:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ Κεφάλαιο 7 Οικονοµικά της ευηµερίας! Τα οικονοµικά της ευηµερίας εξετάζουν τους τρόπους µε τους οποίους η κατανοµή των πόρων επηρεάζει την ευηµερία

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

Διάκριση Τιμών. p, MR, MC. p Μ Μ Ε. p *

Διάκριση Τιμών. p, MR, MC. p Μ Μ Ε. p * Διάκριση Τιμών - Μέχρι τώρα, υποθέσαμε ότι η μονοπωλιακή επιχείρηση πουλάει όλες τις μονάδες του αγαθού σε μια ενιαία τιμή (uniform price) p. Μονοπωλιακή Ισορροπία: Σημείο Μ (q,p ). p, R, C Α p 0 Ζ C(

Διαβάστε περισσότερα

Διάκριση Τιμών 3 ου Βαθμού: Κατάτμηση της Αγοράς

Διάκριση Τιμών 3 ου Βαθμού: Κατάτμηση της Αγοράς Διάκριση Τιμών 3 ου Βαθμού: Κατάτμηση της Αγοράς (arket Segmentation ή ultimarket Price iscrimination) -H διάκριση τιμών 1 ου βαθμού προϋποθέτει ότι η μονοπωλιακή επιχείρηση γνωρίζει τις ατομικές συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1. Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος

1. Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος . Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος - Ορισμός. Αν η αύξηση του επιπέδου ενός χαρακτηριστικού που διαφοροποιεί τα προϊόντα των επιχειρήσεων ωφελεί κάποιους καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου)

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) Εισαγωγή Μια από τις πιο βασικές διακρίσεις στην οικονομική θεωρία είναι μεταξύ των εννοιών της οικονομικής αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1]

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1] ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Θέµα ο. (α) Η µονοπωλιακή επιχείρηση µεγιστοποιεί το κέρδος της οποίο δίνεται από τη συνάρτηση π µε τύπο π ( ) = (6 ), δηλαδή λύνει το πρόβληµα max. π ( ) = (6 ) π '( ) =

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πότε και πως επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα Θεωρήματα των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις

2. Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις . Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις Α. Ενημερωτική Διαφήμιση στη Μονοπωλιακά Ανταγωνιστική Αγορά (Butters, Gerard 977, Equilibrium Distribution of Prices and Advertising) -To υπόδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Ανάπτυξη νέων προϊόντων Τμηματοποίηση της αγοράς ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τιμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Συγκριτικό πλεονέκτημα και κόστος ευκαιρίας Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα χρησιμοποιεί τις έννοιες του κόστους ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 4: Εναλλακτική πρόταση παρέμβασης στην αγορά των φυσικών μονοπωλίων: Πλειοδοσία δικαιωμάτων και η καλωδιακή τηλεόραση Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Ρεβέκκα Χριστοπούλου Εαρινό εξάμηνο 2017 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διαφοροποίηση προϊόντων Μέχρι τώρα περιγράψαμε: τον πλήρη ανταγωνισμό ως μια αγορά με πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά επιχείρησης

Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει μια επιχείρηση για το πόσο θα παράγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της Τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ε Σ Π Ω Λ Η Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Δ Ι Α Ν Ο Μ Η Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Ω Ν : Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 4: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Στο κεφάλαιο αυτό: Θα ασχοληθούμε με την στρατηγική σε «εταιρικό επίπεδο» (corporate level strategy) Θα αναφερθούμε στις «εναλλακτικές εταιρικές στρατηγικές»

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Κλασική, Νεοκλασική και σύγχρονη προσέγγιση Προκλασικοί Μερκαντιλισμός Κλασικοί David Ricardo(συγκριτικό πλεονέκτημα) Το αγαθό με το χαμηλότερο κόστος ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ Όπως είδαµε στην Ενότητα 9, οι ΑΞΕ µπορούν να έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στις χώρες υποδοχής τους. Οι αναµενόµενες αυτές θετικές επιδράσεις τους οδηγούν συχνά στην

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : Κεφάλαιο 1. ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : α) Υπάρχουν πολλές εταιρίες οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ως κλάδος τηλεπικοινωνιών ορίζεται η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού και η χρήση των παραγόμενων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις μήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Α.Ξ.Ε. και ανταγωνιστικότητα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ορισμός ανταγωνιστικότητας Σύμφωνα με τους κλασικούς οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η δοµή της αγοράς: Τέλειος ανταγωνισµός, µονοπώλιο και µονοπωλιακός ανταγωνισµός Η δοµή της αγοράς Περισσότερος αντα αγωνισµός Τέλειος

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 8 Καινοτομία και επιχειρηματικότητα Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 Διάλεξη 6 Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 1 Πώς πρέπει να τιμολογεί ένα μονοπώλιο; Μέχρι στιγμής το μονοπώλιο έχει θεωρηθεί σαν μια επιχείρηση η οποία πωλεί το προϊόν της σε κάθε πελάτη στην ίδια τιμή. Δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Επιτελική Σύνοψη Α] Εισαγωγή - Κατάσταση Αγοράς - Ρύθμιση ΝΟΜΕ Στην παρούσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 6: Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Νέες Ιδρύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Το Υπόδειγμα Heckscher Ohlin Η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι όλοι οι συντελεστές παραγωγής μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Παραγωγή: είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφοροι παραγωγικοί συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας

Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας ΤΕΙ Αθήνας 2010 Σπουδαιότητα Μεγέθους Αγοράς Οι αρχηγοί των Ευρωπαϊκών χωρών ανέκαθεν θεωρούσαν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σαν τον τρόπο ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια) ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΝΩΣΗ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (ΕΙΡΜΑ-EUROPEAN INDUSTRIAL RESEARCH MANAGEMENT

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές στον χρηματοπιστωτικό τομέα (στην αγορά χρήματος) επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σημειώσεις Διαλέξεων Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εισαγωγικές Έννοιες Υπάρχουν διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Το Υπόδειγμα Heckscher Ohlin Η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι

Διαβάστε περισσότερα