ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Σύγχρονη τεχνογνωσία στην εκτροφή ιχθυδίων λαβρακίου σε ΙΧΣ» Σ μπιλίρη Ευαγγελία ΒΟΛΟΣ 2012

2 «Σύγχρονη τεχνογνωσία στην εκτροφή ιχθυδίω ν λαβρακίου σε ΙΧ Σ»

3 Τριμελής Εμεταστική Επιτροπή: 1) Παναγιώτα Παναγιωτάκη,Μόνιμη Επίκουρη καθηγήτρια, Υδατοκαλλιέργειες, Τμήμα Γεωπονίας Iχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιβλέπουσα, 2) ΙωάνναΚαθαρίου- Καστρίτση,Μόνιμη Επίκουρη καθηγήτρια,εφαρμοσμένη Ζωολογία (Ταξινόμηση - Τοξικότητα - Υδατοκαλλιέργειες), Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μέλος, 3) ΕλένηΓκολομάζου,Λέκτορας,Ιχθυοπαθολογία, Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μέλος.

4 Στο νονό μου, Παναγιώτη Μαστροκώστα

5 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η παρούσα εργασία θα ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμβολή ορισμένων ανθρώπων τους οποίους θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω. Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Επιβλέπουσα της παρούσας εργασίας αυτής κα Παναγιώτα Παναγιωτάκη για την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια της τόσο κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, όσο και κατά τη συγγραφή της εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες Ιωάννα Καθαρίου - Καστρίτση και Ελένη Γκολομάζου, μέλη της εξεταστικής επιτροπής μου για τις χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις τους, καθώς και τον υποψήφιο διδάκτορα Μανώλη Μαλανδράκη για την ανιδιοτελή βοήθεια του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στον κ. Δημήτρη Δημόπουλο, διευθυντή του Ιχθυογεννητικού Σταθμού «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» τόσο για την κατανόηση του καθ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου, όσο και για τις πολύτιμες συμβουλές του κατά τη διεξαγωγή του πειράματος. Δεν θα ήθελα να παραβλέψω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στον ΙΧΣ κα Ιωάννα Καραπέτσα και κ. Σπύρο Παπαδόπουλο για τη βοήθεια τους στη διεκπεραίωση του πειράματος. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την αγάπη, την κατανόηση και τη συμπαράσταση που έδειξαν καθ όλο το χρονικό διάστημα των σπουδών μου.

6 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης του εύρους της κοκκομετρίας των χορηγούμενων σύμπηκτων στην ανάπτυξη και στην παραλλακτικότητα των ιχθυδίων του λαβρακιού (Dicentrarchuslabrax) σε πραγματικές συνθήκες μεγάλης δυναμικότητας Ιχθυογεννητικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, διάρκειας 90 ημερών, χρησιμοποιήθηκαν 6 πληθυσμοί λαβρακιού, κοινής προέλευσης. Οι πληθυσμοί χωρίστηκαν σε 2 πειραματικές ομάδες (Ο και Ο ) και με 3 επαναλήψεις στην κάθε μία. Έως την ημέρα 27 ακολουθήθηκε κοινό πρωτόκολλο εκτροφής και για τις δυο ομάδες. Από την ημέρα 28 έως την ημέρα 60 υπήρχε διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου. Η πρώτη ομάδα (Ο ) διατράφηκε με ξηρή τροφή με εύρος κοκκομετρίας μm. Στη δεύτερη ομάδα (Ο ) χορηγήθηκε ξηρή τροφή με μέγεθος κόκκου μm. Από την ημέρα 60 και έπειτα ακολουθήθηκε κοινό πρωτόκολλο διαχείρισης. Το πείραμα χωρίστηκε σε δυο φάσεις: από την έναρξη έως τη διαλογή μεγέθους (ημέρα 47) και από τη διαλογή έως το τέλος του πειράματος. Μετά τη διαλογή οι πληθυσμοί των ψαριών διαχωρίστηκαν σε δυο μεγέθη- ομάδες: τα μεγάλα της διαλογής (ΔΜ και ΔΜ ) και τα μικρά της διαλογής (Δμ και Δμ ). Τα άτομα κάθε δειγματοληψίας χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες: τα μικρά άτομα (μ) που περιελάμβανε όλα τα ιχθύδια των οποίων το μήκος ή το βάρος ήταν μικρότερο από την τιμή X - 1,96 τ.α. και τα μεγάλα άτομα (Μ) τα οποία το μήκος ή το βάρος τους ήταν μεγαλύτερο από την τιμή X + 1,96 τ.α.

7 ii Κάθε τρεις μέρες λαμβάνονταν ένα δείγμα του κάθε πληθυσμού και γινόταν μέτρηση μήκους. Μετά τη διαλογή η δειγματοληψία εκτός από τη μέτρηση μήκους του σώματος περιελάμβανε και μέτρηση βάρους. Οι παράμετροι που εκτιμήθηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν: η αύξηση των πληθυσμών, ο ρυθμός αύξησης τους και η παραλλακτικότητα τους. Μέχρι την πρώτη διαλογή τα ψάρια της ομάδας Ο αυξήθηκαν γρηγορότερα, με στατιστικά σημαντικές διαφορές, σε σχέση με τα ψάρια της ομάδας Ο Τα ίδια αποτελέσματα στην αύξηση παρουσίασαν και τα μεγάλα άτομα της ομάδας Ο όπου αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας Ο , με στατιστικά σημαντικές διαφορές. Τα μικρά των ομάδων αυξήθηκαν με τους ίδιους ρυθμούς αύξησης. Ενδεχομένως, η σημαντική διαφορά στην αύξηση της ομάδας Ο οφείλεται στα μεγάλα άτομα της ομάδας Ο και στο πλεονέκτημα που είχαν λόγω της χορήγησης και μεγαλύτερου κόκκου τροφής σε σχέση με την άλλη ομάδα Ο Η παραλλακτικότητα στην ομάδα Ο αν και ήτανμεγαλύτερη δεν είχε στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ομάδα Ο Μετά τη διαλογή που πραγματοποιήθηκε, τα άτομα της ομάδας ΔΜ αναπτύχθηκαν γρηγορότερα και σε μήκος και σε βάρος σε σχέση με τα άτομα της ομάδας ΔΜ ,με στατιστικά σημαντικές διαφορές. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα άτομα της ομάδας ΔΜΜ τα οποία αυξάνονται ταχύτερα σε μήκος και σε βάρος σε σχέση με τα άτομα της ομάδας ΔΜΜ Η διαφορά στην ανάπτυξη του μήκους ήταν στατιστικά σημαντική ενώ στο βάρος μη στατιστικά σημαντική. Η παραλλακτικότητα στις ομάδες ΔΜ και ΔΜΜ είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις ομάδες ΔΜ και ΔΜΜ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές.

8 iii To πλεονέκτημα που είχε στην ανάπτυξη η ομάδα Ο είναι πιθανόν απαλείφεται λόγω της διαλογής η οποία άλλωστε ως εφαρμοζόμενη πρακτική εννοεί την ανάπτυξη των μικρών. Ενδεχομένως, η επίδραση του μεγαλύτερου εύρους κοκκομετρίας η οποία παρατηρήθηκε μέχρι την ημέρα 47 να απέδιδε παρόμοια αποτελέσματα αν μετά τη διαλογή παρέχονταν τροφή με μεγαλύτερο εύρος κόκκου. Λέξεις κλειδιά: Λαβράκι, Dicentrarchuslabrax, μέγεθος τροφής, αύξηση, ρυθμός αύξησης, παραλλακτικότητα.

9 iv ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ε ΙΣ Α Γ Ω Γ Η Γενικά Ιστορική αναδρομή Αιτίες παραλλακτικότητας μεγεθών Περιβαλλοντικοί παράγοντες Γενετικοί παράγοντες Κοινωνικές σχέσεις Διατροφικοί Παράγοντες Άλλοι παράγοντες Σκοπός του πειράματος ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Μ Ε Θ Ο Δ Ο Ι Περιοχή μελέτης Πειραματικός σχεδιασμός και χειρισμοί Δειγματοληψίες Εκτίμηση παραλλακτικότητας Στατιστική ανάλυση Α Π Ο ΤΕΛ ΕΣΜ Α ΤΑ Έως τη διαλογή Αύξηση Ρυθμός αύξησης...32

10 v Παραλλακτικότητα Μεγάλα άτομα από τη διαλογή (ΔΜ ) Αύξηση Ρυθμός αύξησης Παραλλακτικότητα Μικρά άτομα από τη διαλογή (Δμ) Αύξηση Ρυθμός αύξησης Παραλλακτικότητα Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Έως τη διαλογή Μετά τη διαλογή ΣΥ Μ ΠΕΡΑ ΣΜ Α ΤΑ...83 ΒΙΒ Λ ΙΟ ΓΡΑ Φ ΙΑ ABSTRACT 97

11 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικά Η ραγδαία ανάπτυξητης εντατικής μορφής τωνυδατοκαλλιεργειώνπροκάλεσε διάφοραπροβλήματαάρρηκτασυνδεμέναμετηφύσηκαιτηνπρακτικήεφαρμογήτουκλάδου. Ένα από αυτά είναι η σημαντική παραλλακτικότητα στο μέγεθος των ιχθυδίων ίδιας ηλικίας στους σταθμούς παραγωγής γόνου, η οποία διευρύνεται όσο προχωρά η εκτροφή των ψαριών, με αποτέλεσμα την ανομοιομορφία του μεγέθους μεταξύ των ομάδων αυτών. Στις εντατικές εκτροφές ψαριών η ανεπιθύμητη παραλλακτικότητα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή διάφορων πρακτικών όπως η διαμόρφωση του κοινωνικού περιβάλλοντος και τα κατάλληλα πρωτόκολλα ταϊσμάτων. Η διαλογή μεγεθών είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους με την οποία είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούνοι κατασταλτικές επιδράσεις των μεγάλων ψαριών στην ανάπτυξη των μικρών (Gunnes 1976,Jobling&Reinsnes 1987,Martinezetal. 2006, Onderetal. 2011). Η διαδικασία της διαλογής, όμως προκαλεί καταπόνηση (stress)στα ψάρια και αύξηση του κόστους εκτροφής καθώς παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας και μεγαλύτερες δαπάνες σε τροφές και εργατικά (Schwedleretal. 1990, Χώτος & Ρογδάκης 1992, Folkvord & Ottera 1993). Επίσης, η αύξηση της παραλλακτικότητας σε ένα πληθυσμό, έχειωςσυνέπεια τη δημιουργία φαινομένων όπως ο κανιβαλισμός (Katavicetal. 1989). Η παραλλακτικότητα είναι το σπουδαιότερο μέτρο διασποράς και μας δίνει τον βαθμό με τον οποίο οι τιμές ενός δείγματος είναι διασκορπισμένες γύρω από το μέσο όρο (Φωτιάδης, 1995).

12 2 1.2 Ιστορική αναδρομή Το φαινόμενο της ανομοιομορφίας μεγεθών αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία ως Tobi-Koiphenomenon το 1955 (Nakamura&Kasahara 1955). Η Brown (1957) αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ανομοιομορφίας χρησιμοποιώντας την φράση «ιεραρχία μεγεθών» ( sizehierarchyeffect ), ενώ ο Ricker(1958)TO χαρακτήρισε «διαφοροποίηση ανάπτυξης» ( growthdepensation ). Η μελέτη της παραλλακτικότητας ξεκίνησε να μελετάται σχεδόν ένα αιώνα πριν. Ιεραρχία μεγεθών έχει αναφερθεί σε πολλά είδη ψαριών: στο χρυσόψαρο, CarassiusauratusL(Welty 1934), στην πέστροφα, SalmotruttaL. (Brown 1946), στησαρδέλα, Sardinapilchardus(W albaum),(blaxter1969), στογατόψαροictaluruspunctatus, (Schwedleretal. 1990). 1.3 Αιτίες παραλλακτικότητας μεγεθών Αιτίες που συμβάλουν στη διαφοροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης και έχουν ως συνέπεια την ανομοιομορφία των μεγεθών είναι: οι γενετικοί παράγοντες, ο ρυθμός αύξησης, το μέγεθος του αυγού, οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων της ίδιας ομάδας, η κατανάλωση της τροφής, η ιχθυοπυκνότητα, η αξιοποίηση ενέργειας της τροφής, οι συνθήκες εκτροφής, η θνησιμότητα καθώς και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες Περιβαλλοντικοί παράγοντες Η θερμοκρασία στα πρώτα στάδια εκτροφής επηρεάζει την ανάπτυξη των ιχθυδίων μέσω του μεταβολισμού τους (Brett 1979, Hunter 1981).

13 Γενετικοί παρ άγοντες Έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη και το μέγεθος του σώματος των ψαριών παρουσιάζουν σημαντική φαινοτυπική και γενετική παραλλακτικότητα ακόμη και σε άτομα της ίδιας ηλικίας(καυ8^α/. 2005, Carlson&Seamons2008, Janhunenetal. 2010).ΟΜ^μηυ8οη(1962)υπέθεσε ότι οι γενετικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ατόμων και ο ανταγωνισμός της τροφής συντελούσαν στην αύξηση της παραλλακτικότητας. Αντίθετα, οnagoshi(1967)διαπίστωσε ότι αυξάνοντας την ποσότητα της τροφής αυξανόταν και η διαφοροποίηση στην ανάπτυξη των ψαριών, με αποτέλεσμα να προτείνει τις διαφορετικές δραστηριότητες σαν ένα πολύ πιθανό μηχανισμό για τη διαφοροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των ατόμων. ΟιEaton&Farley(1974)διαπίστωσανότιστοzebrafish rachydani0reri0ηδιασπορά των μεγεθών μειωνόταν όταν υπήρχε απεριόριστη ποσότητα παρεχόμενης τροφής και υπέθεσαν ότι οι γενετικές διαφορές μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανομοιομορφία των μεγεθών, μόνο όταν η παροχή της τροφής είναι περιορισμένη. Οι Jobling&Reinsnes(1987)θεώρησαν ότι οι γενετικοί παράγοντες επιδρούν κύρια στην αργή ανάπτυξη του ArcticcharrSalvelinusalpinus.Ίο 2005 σε πειράματα στο ίδιο είδος ψαριού από τους Brannasetal. έδειξε ότι υπήρχε μικρότερη παραλλακτικότητα της τέταρτης γενιάς από επιλογή σε σχέση με τους άγριους πληθυσμούς. Hπροέλευσητωνιχθυδίωνεπιδράστουςρυθμούςανάπτυξης(Panagiotaki&Geffen1 992, Chambers&Leggett 1996, DeMarch1997, Παναγιωτάκη & Εξαδάκτυλος2000, Exadactylosetal. 2012) Κοινωνικές σχέσεις

14 4 Οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων της ίδιας ομάδας, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραλλακτικότητα μεγεθών των ιχθυδίων (Koebele 1985, Jobling, 1995, Oliveira&Almada 1996, DeMarch1997). Τα ψάρια συχνά αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο μέσα στις ομάδες από ότι όταν βρίσκονται ξεχωριστά σε ατομικές δεξαμενές (Yamagishi1962). ΟιNakamura&Kasahara(1957)παρατήρησαν μικρή ανάπτυξη της διασποράς μεγέθους σε άτομα ιριδίζουσας πέστροφας που διατηρήθηκαν σε ατομικές δεξαμενές. Αντιθέτως, ο Magnuson(1962)διαπίστωσε μια αύξηση διασποράς μεγέθους σε άτομα που εκτρέφονταν σε ατομικές δεξαμενές στο είδος Oryziaslatipes. O ^ l^ e e ta l. (1948),Magnuson( 1962),Nagoshi (1967),Fendersonetal. (1968)καιBarlow(1975)έχουναναφέρει θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ κοινωνικών σχέσεων υπεροχής- υποτέλειας, κατανάλωσης τροφής και ρυθμού ανάπτυξης. Επίσης, ο Allen(1974)συμπέρανε ότι τα κυρίαρχα άτομα ψαριών μπορούν ουσιαστικά να «ελέγξουν» την τροφή και θεώρησε οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενέργειας σε «άσκοπες κινήσεις» αντί για την ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτό το αποκάλεσε stunting. Ο E llio t( ^ x rn ^ τις σχέσεις υπεροχής - υποτέλειας ως αιτία της ανομοιόμορφης κατανομής της τροφικής ενέργειας.

15 Διατροφικοί Παράγοντες Ο περιορισμός της ημερήσιας χορηγούμενης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό για την τροφή (McCarthyetal. 1992, Jobling 1995) και κατά συνέπεια και στην ανομοιομορφία του πληθυσμού.παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία ακόμη και σε περιπτώσεις πλεονάσματος τροφής. Η ετερογένεια αυτή εμφανίζεται λόγω του εμποδίου που συναντούν τα μικρά ψάρια από τα μεγάλα στην πρόσβαση τους στην τροφή. Αυξάνονταςτησυχνότητατωνγευμάτων, χωρίςνααυξηθείησυνολικήημερήσιαποσότητααυξάνονταικαιοιπιθανότητεςπρόσληψηςτ ροφήςκαιαπόταμικρότεραψάρια(jobling 1983, Jobling 1995). Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνοντας τη συχνότητα των γευμάτων μειώνεται ο συντελεστής παραλλακτικότητας του βάρους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ομοιογένεια μεγεθών, ανεξάρτητα αν το επίπεδο διατροφής ήταν μέχρι κορεσμού (Jobling 1983, Wangetal. 1998), ή περιορισμένο(kayanoetαl. 1993). Σε αντίθεση, άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ο συντελεστής παραλλακτικότητας του βάρους των ιχθύων δεν επηρεάζεται από τη συχνότητα των γευμάτων ούτε σε περιπτώσεις που τα ψάρια σιτίζονται adlibitum(schnaittacher, etal. 2005, Boothetal. 2008)ούτε και όταν ταΐζονται κάτω από το επίπεδο κορεσμού(zakesetαl. 2006). Οι Nakamura&Kasahara(1956) έδειξαν ότι το μέγεθος της τροφής μπορεί να αποτελέσει αιτία για τη δημιουργία διαφορών στον ρυθμό ανάπτυξης. Τέτοια παραδείγματα έχουν αναφερθεί στο σολομό του ατλαντικού Salmosalar(Wankowski&Thorpe 1979), στο γατόψαρο Clariasgariepinus(Uys&Hecht 1985, Hossain 2000)στο ArcticcharrSalvelinusalpines(Tabachek 1988),στον κοινό κυπρίνοcyprinuscαprio(wangetαl. 1994, Hasan&Macintosh 2008)και στην τσιπούρα Sparusaurata(Goldanetal. 1997). Το μέγεθος της τροφής επιδρά σε μια σειρά

16 6 φυσιολογικών μηχανισμών και μηχανισμών συμπεριφοράς (βέλτιστες στρατηγικές αναζήτησης της τροφής optimumforagingstrategies) (Stephens & Krebs 1986). Το ποσοστό διατροφής είναι ανάλογο με την πυκνότητα των τροφών, και κάτω από το όριο πυκνότητας των ψαριών μπορεί να σταματήσει τη διατροφή (Guldbransen 1991). Για ένα συγκεκριμένο επίπεδο διατροφής (δηλαδή επί τοις % της βιομάζας ανά ημέρα) η πυκνότητα των κόκκων ανά μονάδα όγκου του νερού μειώνεται γρήγορα όσο αυξάνεται το μέγεθος τους, οπότε το κίνητρο για αναζήτηση της τροφής εκ μέρους των ψαριών μπορεί να είναι μειωμένοόταν χορηγούνται μεγαλύτεροι κόκκοι σε σχέση με μικρότερους. Από την άλλη, το μικρό μέγεθος των κόκκων δυσκολεύει το ψάρι να προσανατολιστεί αποτελεσματικά στην αναζήτηση της τροφής, ιδίως σε είδη των οποίων η διατροφή βασίζεται κυρίως στην όραση(knights 1983). Επιπλέον, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί σύγχυση σε συνθήκες αφθονίας τροφής. Τα ψάρια είναι δυνατόν να αποπροσανατολιστούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια σύλληψης του εντοπισμένου αρχικά θηράματος-κόκκου, στρεφόμενα σε κάποιον άλλο στην ευρύτερη περιοχή του οπτικού τους πεδίου(laureletal. 2001). Το μέγεθος των κόκκων της τροφής έχει επίσης επίδραση στην πέψη και στις διαδικασίες αφομοίωσης. Τα πεπτικά ένζυμα επιτίθενται στην εξωτερική επιφάνεια του κόκκου. Οι μικροί κόκκοι έχουν μεγαλύτερη συνολική επιφάνεια (σε σύγκριση με μεγαλύτερους) οπότε πέπτονται ευκολότερα σε σχέση με τους μεγαλύτερους(desilva&owoyemi 1983, Persson1986,Jobling1986,Jobling 1987, Hardy 1989, DosSantos&Jobling 1991, He&Wurtsbaugh1993, Saetheretal. 1999, Hossainetal 2000, Richeetal. 2004). Από την άλλη, οι μικροί κόκκοι εξωθούνται γρηγορότερα και μπορεί να εισέλθουν στο έντερο χωρίς να έχουν πεφθεί επαρκώς, μειώνοντας την αποδοτικότητα απορρόφησης των θρεπτικών(οπότε ο χρόνος παραμονής στον πεπτικό

17 7 σωλήνα ενδεχομένως να μην είναι αρκετά μεγάλος για την αποτελεσματική πέψη της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών καθώς και την πλήρη ολοκλήρωση των διάφορων φυσιολογικών διεργασιών), (Jobling 1986, Jobling 1988,DosSantoseta/. 1993,Hossaineta/. 2000). Ο χρόνος έναρξης της εξωγενούς διατροφής στα ιχθύδια (Παναγιωτάκη &Geffen1994)^ ανομοιόμορφη κατανάλωση τροφής και η άνιση αξιοποίηση της προσλαμβανόμενης από την τροφή ενέργεια αξιολογούνται από πολλούς επιστήμονες ως αιτίες της παραλλακτικότητας των μεγεθών μεταξύ ατόμων της ίδιας ομάδας (Jobling 1995). Η δυσανάλογη κατανάλωση της τροφής θεωρήθηκε ότι είναι ο κυρίαρχος υπεύθυνος μηχανισμός για το φαινόμενο της ιεράρχησης μεγεθών σε νεαρά άτομα Ti/apiazi/ii(Koebele 1985), αλλά και σε άτομα πέστροφας και σολομού (Juelleta/. 1994). Τέλος, άλλοι παράγοντες όπως ρυθμός παροχής της τροφής(linner&brannas 2001,Juell&Lekang 2001),η πυκνότητα της εκτροφής(jobling 1983, Jobling&Baardvik 1994,Kaisereta/. 1995,Canarioeta/. 1998), καθώς και η διασπορά της τροφής πάνω στην επιφάνεια του νερού(thorpeeta/. 1990,Faure &Labbe 2001, Suresh 2003)μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του επιπέδου ανταγωνισμού μεταξύ των εκτρεφόμενων ιχθύων Άλλοι παράγοντες Στα θαλάσσια είδη οι θηλυκοί γεννήτορες επηρεάζουν τη σχέση μέγεθος αυγού - συμπεριφορά ιχθυδίου(chambers&leggett 1996), ενώ η θερμοκρασία (Bretteta/. 1969),

18 8 η φωτοπερίοδος(ργ1ο 1969), η κατανάλωση οξυγόνου είναι δυνατόν να επιδρούν γενικά στην ανάπτυξη των ψαριών. 1.4 Σκοπός του πειράματος Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του εύρους της κοκκομετρίας των χορηγούμενων σύμπηκτων στην ανάπτυξη και στην παραλλακτικότητα των ιχθυδίων του λαβρακιού σε πραγματικές συνθήκες μεγάλης δυναμικότητας Ιχθυογεννητικού σταθμού.

19 9 2. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ 2.1 Περιοχή μελέτης Το πείραμα διεξάχθηκε στις εγκαταστάσεις του ιχθυογεννητικού σταθμού του ομίλου «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» στο Αχλάδι του Δήμου Στυλίδας, Φθιώτιδας. Η έναρξη του έγινε στις 12 Μαΐου 2011 και είχε διάρκεια 3 μήνες (έως 11 Αυγούστου 2011). Η διεξαγωγή του δεν επηρέασε τον προγραμματισμό της εταιρείας. 2.2 Πειραματικός σχεδιασμός και χειρισμοί Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 6 πληθυσμοί ατόμων λαβρακιού (Dicentrarchuslabrax), κοινής προέλευσης. Οι πληθυσμοί χωρίστηκαν σε 2 πειραματικές ομάδες (Ο και Ο ) και με 3 επαναλήψεις στην κάθε μία. Όλοι οι πληθυσμοί που χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα προέρχονταν από κοινή δεξαμενή γεννητόρων η οποία διατηρείται στο ιχθυογεννητικό σταθμό. Το στοκάρισμα των αυγών έγινε σε διάστημα 6 ημερών (11-15 Μαΐου 2011). Τα αυγά συλλεγόντουσαν καθημερινά. Γινόταν έλεγχος της ποιότητας δείγματος των αυγών στο στερεοσκόπιο με σκοπό τη μέτρηση του ποσοστού των βιώσιμων αυγών. Τέλος, τα αυγά τοποθετούνταν σε πολυεστερικές, κυλινδροκωνικές δεξαμενές των 10m3 με σκοπό την εκκόλαψη τους. Σε κάθε δεξαμενή τοποθετήθηκαν μαυγά. Η αρχική πυκνότητα εκτροφής ήταν προνύμφες ανά δεξαμενή. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε δεξαμενή του πειράματος:

20 10 Πίνακας 1: Αρχικά στοιχεία στοκαρίσματος δεξαμενών πειράματος. Πειραματική ομάδα Δεξαμενή Προέλευση αυγών Ημερομηνία στοκαρίσματος Ποσότητα αυγών Αριθμός προνυμφών /lt Ποσοστό εκκόλαψης αυγών Ο Ο Γ11 11/5/ % 2 Γ11 12/5/ % 3 Γ11 13/5/ % Σύνολο % 3 Γ11 14/5/ % 4 Γ11 15/5/ % 5 Γ11 15/5/ % Σύνολο % Έως την ημέρα 27 ακολουθήθηκε κοινό πρωτόκολλο εκτροφής και στις δυο ομάδες. Το πρωτόκολλο εκτροφής που τηρήθηκε και στις 6 δεξαμενές είναι το πρωτόκολλο εκτροφής όπου χρησιμοποιεί η εταιρεία. Το πρωτόκολλο φαίνεται συνοπτικά στον Πίνακα 2. Σε ηλικία 25 ημερών οι πληθυσμοί των νυμφών μεταφέρθηκαν μια προς μια σε δεξαμενές αποκοπής (από τη ζωντανή στην αδρανή τροφή). Πρόκειται για πολυεστερικές κυλινδροκωνικές δεξαμενές των 15 m3. Η θερμοκρασία διατηρήθηκε σταθερή στους 20,5 oc και η διάρκεια του φωτός 15 ώρες την ημέρα. Από 28 ημερών ξεκίνησε η διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου για τις δυο πειραματικές ομάδες. Η ομάδα Ο διατράφηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο της εταιρείας: χορήγηση ξηρής τροφής με μέγεθος κόκκου μm. Στη δεύτερη ομάδα Ο χορηγήθηκε ξηρή τροφή με μεγαλύτερο εύρος κοκκομετρίας μm. Αναλυτικά το πρωτόκολλο εκτροφής για τις δύο ομάδες παρουσιάζεται στον Πίνακα 3.

21 11 Πίνακας 2: Πρωτόκολλο εκτροφής των δυο ομάδων (Ο2οο-3οο και Ο2οο-4οο) έως 27 ημερών. Η λικία Α να νέω σ η Θ ερ /σ ία Φ υτ/κτόν Τροχόζω α Artem ia Artem ia Τ ρ ο φ ή 100- Π α ρ α τη ρ ή σ εις νερο ύ A F EG 200μ m (ημέρες) (% /h) C c ) -2 7,2 18,0 Φίλτρο 300 μm -1 7,2 18,0 0 7,2 18,0 1 7,2 18,0 Μέτρηση προνυμφών 2 7,2 18,0 3 1,5 19,0 V V 4 1,5 20,5 V V Τοποθέτηση skimmer 5 1,5 20,5 V V 6 1,5 20,5 V V 7 1,5 20,5 V V 8 1,5 20,5 V V Έλεγχος ΝΚ 9 1,5 20,5 V V Έλεγχος ΝΚ 10 1,5 20,5 V V Έλεγχος ΝΚ 11 1,5 20,5 V V Έλεγχος ΝΚ 12 2,0 20,5 V V Έλεγχος ΝΚ 13 2,0 20,5 V V V Έλεγχος ΝΚ 14 2,0 20,5 V V V 15 2,0 20,5 V V V 16 4,0 20,5 V V V 17 4,0 20,5 V V V 18 4,0 20,5 V V V V Φίλτρο 500 μσι 19 4,0 20,5 V V V V 20 5,0 20,5 V V V V V 21 5,0 20,5 V V V V V 22 6,3 20,5 V V V V V 23 6,3 20,5 V V V V 24 7,2 20,5 V V V 25 13,0 20,5 V V Μεταφορά στην αποκοπή 26 13,0 20,5 V V (15 ώρες φως) 27 13,0 20,5 V V Και στις δυο ομάδες έγινε διαλογή μεγέθους με σχάρα 1,5 m m a^v ηλικία των 47 ημερών όπου οι πληθυσμοί των ψαριών διαχωρίστηκαν σε δυο μεγέθη- ομάδες: τα μεγάλα της διαλογής (ΔΜ2οο-3οο και ΔΜ2οο-4οο) και τα μικρά της διαλογής (Δμ2οο-3οο και Δμ2οο-4οο). Αργότερα, στην ηλικία των 50 ημερών έγινε η δοκιμασία της επίπλευσης

22 12 των πληθυσμών, τεχνική με την οποία απομακρύνονται τα ιχθύδια στα οποία δεν έχει σχηματιστεί η νηκτική κύστη. Πίνακας 3: Πρωτόκολλο εκτροφής από 28 έως 60 ημερών για τις δυο ομάδες(ο2οο-3οο και Ο2οο- 40ϋ) Η λικία Α να νέω σ η Artem ia Τροφ ή Τρ οφ ή Τ ρ οφ ή Τ ρ οφ ή Π α ρ α τη ρ ή σ εις νερο ύ EG μm μm μm μm (ημέρες) (% /h) Ο Ο ,0 V V V V 29 13,0 V V V V 30 13,0 V V V V 31 13,0 V V V V 32 13,0 V V V Φίλτρο 1000 μm 33 13,0 V V V 34 13,0 V V V 35 13,0 V V V 36 13,0 V V V 37 13,0 V V V 38 13,0 V V V 39 16,0 V V V 40 16,0 V V V 41 16,0 V V V 42 19,0 V V V 43 19,0 V V V 44 19,0 V V V 45 22,0 V V V 46 22,0 V V 47 22,0 V V Διαλογή 1,5 mm 48 27,0 V V 49 27,0 V V V 50 27,0 V V V 51 30,0 V V V Επίπλευση 52 30,0 V V V 53 30,0 V V V 54 30,0 V V V 55 30,0 V V V 56 30,0 V V V 57 30,0 V V V 58 30,0 V V V 59 30,0 V V V 60 30,0 V V V Μεταφορά στην προπάχυνση

23 13 Στην ηλικία των 60 ημερών περίπου έγινε μεταφορά των πληθυσμών σε δεξαμενές προπάχυνσης. Πρόκειται για τσιμεντένιες δεξαμενές των 50 m, τύπου raceway. Οι πληθυσμοί παρέμειναν σε αυτές τις δεξαμενές ως το τέλος του πειράματος. Πλέον,ακολουθήθηκε κοινή διαχείριση και για τις δύο ομάδες. Τα πρωτόκολλα εκτροφής παρουσιάζονται στον Πίνακα 4 και Πίνακα 5. Πίνακας 4:Πρωτόκολλο εκτροφής (από 61 έως 90 ημερών) των ομάδωνδμ20ο-3οο και ΔΜ που προέκυψαν από τη διαλογή μεγεθών. Η λικία Α να νέω σ η Θ ερ /σία Τροφή Τ ρ οφ ή Τρ οφ ή Π α ρ α τη ρ ή σ εις νερού μm μm μm (ημέρες) (%/h) ( c) 61 30,0 20,5 V 62 30,0 20,5 V 63 30,0 20,5 V 64 30,0 20,5 V 65 30,0 20,5 V 66 30,0 20,5 V 67 30,0 20,5 V 68 30,0 20,5 V 69 30,0 20,5 V 70 30,0 20,5 V 71 30,0 20,5 V 72 30,0 20,5 V 73 30,0 20,5 V 74 30,0 20,5 V 75 30,0 20,5 V 76 30,0 20,5 V 77 30,0 20,5 V 78 30,0 20,5 V 79 30,0 20,5 V 80 30,0 20,5 V V 81 30,0 20,5 V V 82 30,0 20,5 V V 83 30,0 20,5 V V 84 30,0 20,5 V V 85 30,0 20,5 V 86 30,0 20,5 V 87 30,0 20,5 V 88 30,0 20,5 V 89 30,0 20,5 V 90 30,0 20,5 V Διαλογή

24 14 Πίνακας 5:Πρωτόκολλο εκτροφής (από 61 έως 90 ημερών) των ομάδωνδμ20ο-3οο και Δμ που προέκυψαν από τη διαλογή μεγεθών και για τις δυο ομάδες (Ο και Ο ) Η λικία Α να νέω σ η νερο ύ Θ ερ/σία Τ ρ οφ ή μm Τ ρ οφ ή μm Τ ρ οφ ή μ m Π α ρ α τη ρ ή σ εις (ημέρες) (% /h) C c ) 61 30,0 20,5 V 62 30,0 20,5 V 63 30,0 20,5 V 64 30,0 20,5 V 65 30,0 20,5 V 66 30,0 20,5 V 67 30,0 20,5 V 68 30,0 20,5 V 69 30,0 20,5 V 70 30,0 20,5 V 71 30,0 20,5 V 72 30,0 20,5 V 73 30,0 20,5 V 74 30,0 20,5 V 75 30,0 20,5 V 76 30,0 20,5 V 77 30,0 20,5 V 78 30,0 20,5 V 79 30,0 20,5 V 80 30,0 20,5 V 81 30,0 20,5 V 82 30,0 20,5 V 83 30,0 20,5 V 84 30,0 20,5 V 85 30,0 20,5 V 86 30,0 20,5 V V 87 30,0 20,5 V V 88 30,0 20,5 V 89 30,0 20,5 V 90 30,0 20,5 V 91 30,0 20,5 V 92 30,0 20,5 V 93 30,0 20,5 V V 94 30,0 20,5 V V 95 30,0 20,5 V V 96 30,0 20,5 V V 97 30,0 20,5 V V 98 30,0 20,5 V V Διαλογή

25 15 Στα Σχήματα 1 και 2 παρουσιάζονται οι διαχειρίσεις που έγιναν σε κάθε ομάδα και για τις τρείς επαναλήψεις (Ε1, Ε2, Ε3) των δυο ομάδων (Ο και Ο ). Σχήμα 1: Διαγραμματική απεικόνιση των διαχειρίσεων της ομάδας Ο Στις παρενθέσεις φαίνεται ο κωδικός κάθε δεξαμενής. Τα μεγάλα άτομα που προκύπτουν από τη διαλογή φαίνονται με ΔΜ , τα μικρά με Δμ

26 16 Σχήμα 2:Διαγραμματική απεικόνιση των διαχειρίσεων της ομάδας Ο2οο-4οο. Στις παρενθέσεις φαίνεται ο κωδικός κάθε δεξαμενής. Τα μεγάλα άτομα που προκύπτουν από τη διαλογή φαίνονται με ΔΜ , τα μικρά με Δμ

27 Δειγματοληψίες Οι μετρήσεις ξεκίνησαν την ημέρα 3 από την εκκόλαψη (dph) και επαναλαμβάνονταν κάθε τρεις μέρες. Κάθε δειγματοληψία περιλάμβανε περίπου 100 άτομα, γινόταν πριν το μεσημεριανό τάϊσμα (ώρα 12:00). Λαμβάνονταν δείγματα από τρία διαφορετικά σημεία της δεξαμενής ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Τα δείγματα λαμβάνονταν με απόχη και η κίνηση της απόχης ήταν τέτοια ώστε να συλλαμβάνονται νύμφες όχι μόνο από την επιφάνεια αλλά και σε χαμηλότερα στρώματα του νερού εκτροφής. Στα πρώτα στάδια γινόταν μέτρηση του μήκους του σώματος των νυμφών με τη χρήση στερεοσκοπίου στο οποίο ήταν ενσωματωμένη οφθαλμική κλίμακα διαβάθμισης 0,05 mmενώ αργότερα για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό παχύμετρο διαβάθμισης 0,01mm. Οι μετρήσεις λήφθηκαν από την κορυφή της άνω σιαγόνας ως την απώτατη έκταση της νωτιαίας χορδής (σταθερό μήκος σώματος). Από την 47 μέρα και έπειτα παράλληλα με τη μέτρηση μήκους γινόταν και ατομική μέτρηση βάρους των ιχθυδίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού ζυγού ακρίβειας 0,01 μ.τα ψάρια αναισθητοποιούνταν σε διάλυμα φαινοξυαιθανόλης. 2.4 Εκτίμηση παραλλακτικότητας Για την εκτίμηση της παραλλακτικότητας του μήκους χρησιμοποιήθηκε ο Συντελεστής παραλλακτικότητας μήκους CV%: τ π CV%= x 100, X (όπου τ.α.: τυπική απόκλιση, x: μέσομήκοςήβάρος).

28 Στατιστική ανάλυση Για τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια ANOVA και ANCOVA, καθώς και το λογισμικό Excel. Ως επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε το α=0,05 (Ρ<0,05). Τα άτομακάθε δειγματοληψίας χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες: τα μικρά άτομα (μ)που περιελάμβανε όλα τα ιχθύδια των οποίων το μήκοςή το βάρος ήταν μικρότερο από την τιμή x - 1,96 τ.α. και τα μεγάλα άτομα (Μ) τα οποία το μήκος ή το βάρος τους ήταν μεγαλύτερο από την τιμήχ + 1,96τ.α.

29 19 3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3.1 Έως τη διαλογή Αύξηση Το μήκος των ατόμων της ομάδας Ο σε διάστημα 45 ημερών αυξήθηκε από 3,641± 0,152 (ημέρα 3) σε 14,259 ± 1,420 (ημέρα 47). Στον Πίνακα 6 αναφέρονται οι μετρήσεις μήκους για κάθε ημέρα δειγματοληψίας. Στα Σχήματα 3, 4, 5 και 6 παρουσιάζονται τα ιστογράμματα κατανομής του μήκους σε κάθε δειγματοληψία. Πίνακας 6: Εξέλιξη μήκους ατόμων ομάδας Ο Η λικία (η μέρες) Μ ήκος x±x.a.)(mm) n (π λ ή θ ο ς δ είγμ α το ς) 3 3,641 ± 0, ,786 ± 0, ,382 ± 0, ,317 ± 0, ,927 ± 0, ,510 ± 0, ,099 ± 0, ,378 ± 0, ,178 ± 0, ,800 ± 0, ,007 ± 0, ,644 ± 1, ,339 ± 1, ,133 ± 1, ,107 ± 1, ,259 ± 1,

30 ημέρα 3 (n=308) I > a ημέρα6 (n=304) ημέρα 12 (n=322) I O LO O LO O LO lo ^ m m cm 00^ ID (N CO γνγ c n ltt ltt o lo o lo o lo (N r - i r~i Ο Ο (Π ID (N CO CO 10 rc pc oo" oo" σγ o Ln o lo o lo σ ι to co h h to cn LO Ή Γ'' CO cn cn o ' τ-γ τ-γ cn in Μήκος (mm) O lo O lo o ο lo lo ^ ^ L/l r l N o cn co" -vf lo" ltt LO CO LO to" O LO CO (N ih pc pc O LO O LO (N T - i rh O cn cn LO r - i oo cct cn o T-i (N Σχήμα 3: Ιστογράμματα κατανομής μήκους της ομάδας Ο200 _ 300 τις ημέρες 3, 6, 9, 12.

31 21 2 0,1 0 5 Σχήμα 4: Ιστογράμματα κατανομής μήκουςτης ομάδας Ο20ο - 3οο τις ημέρες 15, 18, 21, 24.

32 22 Σχήμα 5: Ιστογράμματα κατανομής μήκους της ομάδας Ο20ο - 3οο τις ημέρες 27, 30, 33, 36

33 ημέρα 39 (n=316) ημέρα 45 (n=302) ημέρα 47 (n=325) oo o ' 1 0 i n co o ' 1 0 i n oo c q 0 * i n co i n i n 1 0 r C r C oo" oo σ Γ σ Γ r - i l l l i i... rmrmcn'^-'^-lnlncdr^r^cococno x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x IfM Σχήμα 6: Ιστογράμματα κατανομής μήκους τηςομάδας Ο20ο - 3οο ηις ημέρες 39, 42, 45, 47.

34 24 Το μήκος των ατόμων της ομάδας Ο στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε από 3,629 ± 0,149 την ημέρα 3 σε 14,652 ± 1,732 την ημέρα 47. Η εξέλιξη των μηκών σε κάθε δειγματοληψία παρουσιάζεται στον Πίνακα 7. Στα σχήματα 7, 8, 9 και 10 παρουσιάζονται τα ιστογράμματα κατανομής μεγεθών σε κάθε δειγματοληψία. Πίνακας 7: Εξέλιξη μήκους ατόμων ομάδας Ο200_400. Ηλικία (ημέρες) Μ ήκος (χ±τ. a.)(mm) n (πλήθος δείγματος) 3 3,629 ± 0, ,695 ± 0, ,173 ± 0, ,231 ± 0, ,066 ± 0, ,909 ± 0, ,109 ± 0, ,494 ± 0, ,010 ± 1, ,909 ± 0, ,259 ± 1, ,860 ± 1, ,770 ± 1, ,041 ± 1, ,510 ± 1, ,652 ± 1,

35 ημέρα 3 (n=303) > 3 i ο s ημέρα 6 (n=304) Ο 3 ΙλΙ ημέρα 9 (n=306) ημέρα 12 (n=305) in^^fnfnrmfnririoooicjicowhhididlnin^^fnfnfmfnhho OLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLn oo^oidfmoo^oidfnicomcji^hhmcnuirihfnoilnhhm^lnh in co in in to" rc rc oo oo σγ σγ ο" ι-γ ι-γ in in co in in id" in rc co" oo" σγ o" τ I I 1 \ l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x I vh CM Μήκος (mm) Σχήμα 7:Ιστογράμματα κατανομής μήκουςτης ομάδας Ο20ο- 400 τις ημέρες 3, 6, 9, 12.

36 26 Μήκος (mm) Σχήμα 8: Ιστογράμματα κατανομής μήκουςτης ομάδας Ο20ο-4οο της ημέρες 15, 18, 21, 24.

37 ημέρα 27 (n=304) M ill in co in in to" rc rc oo oo σγ σγ ο" ι-γ ι-γ in ογ co in in id" in rc co" oo" σγ o" x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x l x I vh CM Μήκος (mm) Σχήμα 9:Ιστογράμματα κατανομής μήκους της ομάδας Ο20ο-4οο τις ημέρες 27, 30, 33, 36.

38 ημέρα 42 (n=252) ο S 8 Η Ο 20 0 m i l ημέρα 45 (n=283) ημέρα 47 (n=312) O L / l O L / l O L / l O L / l O L / l O L / l O L / l Ln^-^-rororMrMrHrHOOOiaioo 00 *d- CD ID CN 00^ *d- 0 _ ID CN 00^ ro <J^ in c n ctt ^ ' ^ ' in in u d pc pc oo' oo' σγ σγ o ' _ - i l l I I I OLnOLnOLnOLnOLnOLnOLnOLn OONNlDlDl^W^r^mmfMfMHrlO χηγ^γοσιΐ-ηχ-ΐγ^γοσιΐ-ηχ-ΐγ^γοσιΐ-ηχ-ι τ-γ τ-γ r i in co in in to" rc rc oo 00s σγ o' x l x l x l x l x I r H r H v l x l x l x l x l x l x l x ΙΓΜ Σχήμα 10:Ιστογράμματα κατανομής μήκουςτης ομάδας Ο20ο-4οο τις ημέρες 39, 42, 45, 47.

39 29 Τα μικρά άτομα (μ, αριστερά από το μέσο όρο) της ομάδας Ο2οο-3θο σε διάστημα 47 ημερών αυξήθηκαν από 3,250 ± 0,090 σε 10,950 ± 0,317. Αναλυτικά, οι μετρήσεις μήκους για κάθε ημέρα δειγματοληψίας αναφέρονται στον Πίνακα8. Πίνακας 8: Εξέλιξη μήκους των μικρών ατόμων (μ) της ομάδας Ο Η λικία (ημέρες) Μ ήκος {x±r.a.)(mm) n (πλήθος δείγματος) 3 3,250 ± 0, ,333 ± 0, ,676 ± 0, ,430 ± 0, ,807 ± 0, ,422 ± 0, ,485 ± 0, ,375 ± 0, ,920 ± 0, ,577 ± 0, ,663 ± 0, ,216 ± 0, ,831 ± 0, ,500 ± 0, ,783 ± 0, ,950 ± 0,317 5 Τα αντίστοιχα μικρά άτομα (μ, αριστερά από το μέσο όρο) της ομάδας Ο σε διάστημα από 3 έως 47 ημερών παρουσίασαν αύξηση από 3,207 ± 0,092 σε 11,077 ± 0,150. Οι μετρήσεις μήκους και η τυπική απόκλιση για κάθε δειγματοληψία παρουσιάζονται στον Πίνακα 9.

40 30 Πίνακας 9: Εξέλιξη μήκους των μικρών ατόμων (μ) της ομάδας Ο Ηλικία (ημέρες) Μ ήκος (x±x.a.)(mm) n (πλήθος δείγματος) 3 3,207 ± 0, ,143 ± 0, ,348 ± 0, ,306 ± 0, ,221 ± 0, ,903 ± 0, ,494 ± 0, ,400 ± 0, ,307 ± 0, ,429 ± 0, ,411 ± 0, ,406 ± 0, ,205 ± 0, ,263 ± 0, ,077 ± 0,150 3 Τα μεγάλα άτομα (Μ, δεξιά του μέσου όρου) της πειραματικής ομάδας Ο αυξήθηκαν στη διάρκεια του πειράματος από 4,150 ± 0,147 σε 17,594 ± 0,428. Στον Πίνακα 10 αναφέρονταιαναλυτικά τα μήκη και η τυπική απόκλιση για κάθε μέρα δειγματοληψίας. Τα μεγάλα άτομα (Μ) της ομάδας Ο αυξήθηκαν από 4,025 ± 0,035 την ημέρα 3, σε 18,431 ± 0,345 την ημέρα 47. Οι μετρήσεις μήκους και η τυπική απόκλιση για κάθε δειγματοληψία παρουσιάζονται στον Πίνακα 11.

41 31 Πίνακας 10: Εξέλιξη μήκους των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο200-3οο Η λικία (η μέρες) Μ ήκος (χ±τ.α.)(μμ) n (π λ ή θ ο ς δ είγμ α το ς) 3 4,150 ± 0, ,250 ± 0, ,013 ± 0, ,088 ± 0, ,925 ± 0, ,481 ± 0, ,513 ± 0, ,646 ± 0, ,188 ± 0, ,625 ± 0, ,083 ± 0, ,223 ± 0, ,688 ± 0, ,667 ± 0, ,364 ± 0, ,594 ± 0, Πίνακας 11: Εξέλιξη μήκους των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο200-4οο Ηλικία (η μέρες) Μ ήκος (χ±τ.α.)(««) n (πλήθος δείγματος) 3 4,025 ± 0, ,127 ± 0, ,969 ± 0, ,975 ± 0, ,933 ± 0, ,956 ± 0, ,650 ± 0, ,625 ± 0, ,000 ± 0, ,063 ± 0, ,188 ± 0, ,116 ± 0, ,635 ± 0, ,230 ± 0, ,431 ± 0,345 10

42 Ρυθμός αύξησης Η αύξηση των ψαριών περιγράφηκε μεγραμμικές εξισώσεις για το χρονικό διάστημα από 3 έως 47 ημερών με τη μορφή Y = α + βχ, όπου Y: μήκος (mm), X: ηλικία (ημέρες), β: ρυθμός αύξησης. Ομάδα Ο : Υ= 2, ,2434Χ, r2= 0,9842 Ομάδα Ο : Υ=2, ,2579Χ, r2=0,9859. Στα Σχήματα 11 και 12 παρουσιάζονται οι μετρήσεις μήκους και το τυπικό σφάλμα για τις δύο ομάδες. Οι ρυθμοί αύξησης των δυο ομάδων διέφεραν στατιστικά (ANCOVA, P<0,05). Τα άτομα της ομάδας Ο αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας Ο (0,25 79 έναντι 0,2434mm/ημέρα). Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 11: Εξέλιξη μήκους για την ομάδα Ο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα.

43 33 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 12: Εξέλιξη μήκους για την ομάδα Ο2οο-4οο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Η αύξηση των μικρών ατόμων (μ) και για τις δυο ομάδες περιγράφηκε επίσης με γραμμικές εξισώσεις: Ο μάδαθ2οο-3θο: Υ = 2, ,1771Χ, r2=0,9741, Ο μάδαθ2οο-4θο: Υ = 2,ο481+ ο,18ο7χ, ^=ο,9592. Στα Σχήματα 13 και 14 παρουσιάζονται η εξέλιξη του μήκους και του τυπικού σφάλματος για τα μικρά άτομα (μ) της ομάδας Ο2οο-3οο και Ο2οο-4οο αντίστοιχα. Δε διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ρυθμών αύξησης των μικρών ατόμων (μ) των δύο ομάδωνο2οο-3οο και Ο2οο-4οο(ΑΝΟΘΥΛ, Ρ>ο,ο5).

44 34 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 13: Εξέλιξη μήκους των μικρών ατόμων (μ) της ομάδας Ο2οο-3οο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 14: Εξέλιξη μήκους των μικρών ατόμων (μ) τηςομάδας Ο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα.

45 35 Ο ρυθμός αύξησης για τα μεγάλα άτομα (Μ) των δυο ομάδων εκφράστηκε με τις γραμμικές εξισώσεις: Ομάδα Ο : Υ = 2, ,3083Χ, r2= 0,9852, Ομάδα Ο : Υ = 2, ,3310Χ, r2= 0,9851. Στα Σχήματα 15 και 16 παρουσιάζονται η εξέλιξη του μήκους και του τυπικού σφάλματος για τα μεγάλα άτομα της ομάδας Ο και Ο αντίστοιχα. Οι ρυθμοί αύξησης των μεγάλων ατόμων (Μ) των δυο ομάδων διέφεραν στατιστικά (ANCOVA, P<0,05). Τα μεγάλα άτομα (Μ) της ομάδας Ο αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αντίστοιχα μεγάλα άτομα (Μ) της ομάδας Ο (0,33 10 έναντι 0,3083mm/ημέρα). ε Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 15: Εξέλιξη μήκους των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα.

46 36 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 16:Εξέλιξη μήκους των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Τέλος, και στις δύο ομάδες τα μικρά άτομα (μ) αυξήθηκαν με ρυθμούς μικρότερους σε σύγκριση με τα μεγάλα άτομα (Μ) της ίδιας ομάδας, με στατιστικά σημαντικές διαφορές(ανοθυλ, P<0,05). Ο ρυθμός αύξησης των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο ήταν 0,3083 έναντι 0,2434mm/ημέρα των μικρών ατόμων (μ) της ίδιας ομάδας. Επίσης, για την ομάδα Ο ο ρυθμός αύξησης των μεγάλων ατόμων (Μ) ήταν 0,3310 ενώ των μικρών ατόμων (μ) 0,2579mm/ημέρα Παραλλακτικότητα Η εξέλιξη της παραλλακτικότητας εκφρασμένη ως ΟΥ%στην ομάδα Ο από 4,18% την ημέρα 3 ανήλθε σε 9,96% την ημέρα 47. Για την ομάδα Ο η

47 37 αρχική τιμή του CV % ήταν 4,12% (ημέρα 3), ενώ η τελική 11,82% (ημέρα 47). Στον Πίνακα 12 παρουσιάζονται οι τιμές του CV% για κάθε ημέρα δειγματοληψίας. Πίνακας 12: Εξέλιξη του CV% για τις δυο ομάδες (Ο και θ). Ο Ο Η λικία (η μέρες) C V (% ) η (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) CV(%) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 3 4, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Η εξέλιξη της παραλλακτικότητας περιγράφηκε με γραμμικές εξισώσειςτης μορφής Υ = α + βχ (όπουυ: τυπική απόκλιση, X: ηλικία (ημέρες) και β: μέσος ρυθμός παραλλακτικότητας μήκους. Οι εξισώσεις που προέκυψαν για τις δυο ομάδες είναι: Ομάδα Ο : Υ = 0, ,0282Χ, r2= 0,9544,

48 38 Ομάδα Ο : γ = 0, ,0323Χ, r2= 0,9336. Στα Σχήματα 17 και 18 παρουσιάζονται η εξέλιξη της παραλλακτικότητας σε σχέση με την ηλικία και για τις δύο ομάδες Ο και Ο Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 17: Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους για την ομάδα Ο Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 18:Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους για την ομάδα Ο

49 39 Η παραλλακτικότητα εξελίχθηκε ταχύτερα στην ομάδα Ο συγκρινόμενη με την αντίστοιχη ομάδα Ο (0,03 23 έναντι 0,0282) χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές(ανοθυλ, P>0,05). Η εξέλιξη της παραλλακτικότητας για τα μικρά άτομα (μ) της ομάδας Ο , εκφρασμένη ως CV% από 2,78% (ημέρα 3) διαμορφώθηκε στο 2,90% (ημέρα 47). Η παραλλακτικότητα στα μικρά άτομα (μ) της ομάδας Ο κυμάνθηκε από 2,88% (ημέρα 3) έως 1,36% (ημέρα 47). Αναλυτικά οι τιμές του CV% για κάθε ημέρα μέτρησης αναφέρονται στον Πίνακα 13. Πίνακας 13: Εξέλιξη του CV% για τα μικρά άτομα (μ) των δυο ομάδων(θ και Ο ). Ηλικία (η μέρες) C V (% ) Ο Ο n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) C V (% ) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 3 2, , , , , , , , ,02 7 1, ,47 9 2, , , ,97 2 4, , , , , , , , , , , ,63 3 2, , ,90 5 1,36 3

50 40 Η παραλλακτικότητα στα μικρά άτομα (μ) και των δύο πειραματικών ομάδων Ο και Ο παρέμεινε σχεδόν σταθερή και δεν ήταν δυνατόν να περιγραφεί με γραμμικές εξισώσεις. Στα Σχήματα 19 και 20 παρουσιάζονται η εξέλιξη της παραλλακτικότητας των μικρών ατόμων (μ) της κάθε ομάδας Ο και Ο σε σχέση με την ηλικία. 2,000 e 1,500 ο I 3 -Ο 1,000 Β I Ε 0,500 0, Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 19:Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους των μικρών ατόμων (μ) της ομάδας Ο Η παραλλακτικότητα (εκφρασμένη ως CV%) για τα μεγάλα άτομα (Μ) της ομάδας Ο κυμάνθηκε από 3,55% την ημέρα 3 έως 2,43% την ημέρα 47. Η παραλλακτικότητα για τα μεγάλα άτομα (Μ) της ομάδας Ο από 0,88% την ημέρα 3 διαμορφώθηκε σε 1,87% την ημέρα 47. Στον Πίνακα 14 αναφέρονται οι τιμές του CV% για κάθε μέρα δειγματοληψίας.

51 41 2,000 1,500!< * Ο % 1,000 κ 3 0,500 0, Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 20:Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους των μικρών ατόμων (μ) της ομάδαςθ Πίνακας 14: Εξέλιξη του CV% για τα μεγάλαάτομα (Μ) των δυο ομάδων (Ο και Ο ). Η λικία (η μέρες) C V (% ) Ο Ο n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) CV (% ) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 3 3,55 4 0, ,66 4 0, ,35 2 1, ,41 4 0, ,60 6 1, ,71 8 2, ,37 4 1, , , , ,00 2 1, ,60 3 0, ,26 7 0, ,35 6 2, ,23 9 0, ,71 5 4, , ,87 10

52 42 Η παραλλακτικότητα στα μεγάλα άτομα (Μ) και των δύο πειραματικών ομάδων Ο2οο-300 και Ο2οο-4οοπαρέμεινε σχεδόν σταθερή και δεν ήταν δυνατόν να περιγραφεί με γραμμικές εξισώσεις. Στα Σχήματα 21 και 22 παρουσιάζονται η εξέλιξη της παραλλακτικότητας των μεγάλων ατόμων (Μ) των δύο ομάδων Ο2οο-3οο και Ο2οο-4οοσε σχέση με την ηλικία. Σχήμα 21:Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους των μεγάλων (Μ) ατόμων της ομάδας Ο2οο-3οο. Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 22: Εξέλιξη της παραλλακτικότητας μήκους των μεγάλων ατόμων (Μ) της ομάδας Ο2οο-4οο

53 Μεγάλα άτομα από τη διαλογή(δμ) Αύξηση Το μήκος μεγάλων ατόμων ΔΜ20ο-3οο που προέκυψαν από τη διαλογή της ομάδας Ο σε διάστημα 38 ημερών αυξήθηκε από 15,046± 1,332 (ημέρα 47) σε 28,517 ± 4,455 (ημέρα 85). Στον Πίνακα15 αναφέρονταιαναλυτικά τα μήκη και η τυπική απόκλιση για κάθε μέρα δειγματοληψίας. Πίνακας 15:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜ Ηλικία (ημέρες) Μ ήκος {x±r.a.)(mm) n (πλήθος δείγματος) 48 15,046 ± 1, ,138 ± 1, ,566 ± 1, ,150 ± 2, ,636 ± 2, ,192 ± 2, ,995 ± 3, ,544 ± 3, ,169 ± 3, ,361 ± 3, ,762 ± 3, ,599 ± 4, ,614 ± 5, ,066 ± 4, ,893 ± 4, ,517 ± 4, Αντίστοιχα, το βάρος των ατόμων ΔΜ σε διάστημα 38 ημερών αυξήθηκε από 0,056 ± 0,020 (ημέρα 47) σε 0,518 ± 0,283 (ημέρα 85). Στον Πίνακα 16 παρουσιάζονται το βάρος και η τυπική απόκλιση για κάθε ημέρα δειγματοληψίας.

54 44 Πίνακας 16:Εξέλιξη βάρους των ατόμων ΔΜ Ηλικία (η μέρες) Βάρος(χ±τ.α.)(&) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 48 0,056 ± 0, ,076 ± 0, ,101 ± 0, ,139 ± 0, ,218 ± 0, ,207 ± 0, ,271 ± 0, ,286 ± 0, ,283 ± 0, ,282 ± 0, ,287 ± 0, ,473 ± 0, ,516 ± 0, ,680 ± 0, ,441 ± 0, ,518 ± 0, Το μήκος των μεγάλων ατόμων ΔΜ που προέκυψαν από τη διαλογή της ομάδας Ο , σε διάστημα 40 ημερών αυξήθηκε από 15,899 ± 1,217 την ημέρα 47 σε 28,835 ± 4,304 την ημέρα 87. Στον Πίνακα 17 παρουσιάζονται αναλυτικά τα μήκη και η τυπική απόκλιση για κάθε μέρα δειγματοληψίας. Το βάρος των μεγάλων ατόμων ΔΜ που προέκυψαν από τη διαλογή της ομάδας Ο σε διάστημα 40 ημερών αυξήθηκε από 0,066 ± 0,020 (ημέρα 47) σε 0,553 ± 0,290 (ημέρα 87). Οι αναλυτικές μετρήσεις βάρους και η τυπική απόκλιση για κάθε δειγματοληψία παρουσιάζεται στον Πίνακα 18.

55 45 Πίνακας 17:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜ Η λικία (ημέρες) Μ ήκος (x±xa)(mm) n (πλήθος δείγματος) 47 15,899 ± 1, ,800 ± 1, ,126 ± 1, ,032 ± 1, ,576 ± 1, ,526 ± 2, ,759 ± 2, ,537 ± 1, ,658 ± 2, ,600 ± 2, ,631 ± 2, ,444 ± 2, ,951 ± 2, ,637 ± 2, ,201 ± 3, ,116 ± 2, ,741 ± 2, ,997 ± 3, ,328 ± 4, ,175 ± 3, ,577 ± 3, ,069 ± 2, ,355 ± 3, ,020 ± 4, ,637 ± 4, ,835 ± 4, Τα μεγάλα άτομα ΔΜΜ της ομάδας Ο σε διάστημα 38 ημερών αυξήθηκαν από 18,053 ± 0,365 (ημέρα 48) σε 40,398 ± 2,687 (ημέρα 85). Στον Πίνακα 19 παρουσιάζονται τα μήκη και η τυπική απόκλιση για κάθε ημέρα δειγματοληψίας.

56 46 Πίνακας 18:Εξέλιξη βάρους των ατόμων ΔΜ Ηλικία (η μέρες) Βάρος(χ±τ.α.)(&) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 47 0,066 ± 0, ,066 ± 0, ,071 ± 0, ,074 ± 0, ,127 ± 0, ,127 ± 0, ,127 ± 0, ,138 ± 0, ,182 ± 0, ,146 ± 0, ,173 ± 0, ,136 ± 0, ,240 ± 0, ,236 ± 0, ,197 ± 0, ,221 ± 0, ,284 ± 0, ,293 ± 0, ,535 ± 0, ,375 ± 0, ,292 ± 0, ,261 ± 0, ,324 ± 0, ,416 ± 0, ,596 ± 0, ,553 ± 0, Το βάρος των μεγάλων ατόμων της ομάδας ΔΜΜ σε διάστημα 38 ημερών αυξήθηκε από 0,108 ± 0,013 (ημέρα 48) σε 1,458 ± 0,315 (ημέρα 85). Στον Πίνακα 20 παρουσιάζονται οι μετρήσεις του βάρους και η τυπική απόκλιση για κάθε δειγματοληψία.

57 47 Πίνακας 19:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜΜ Η λικία (η μέρες) Μ ήκος (χ±τ.α.)(μ«) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 48 18,053 ± 0, ,920 ± 1, ,977 ± 0, ,103 ± 0, ,703 ± 1, ,006 ± 0, ,189 ± 0, ,935 ± 0, ,613 ± 1, ,053 ± 2, ,523 ± 0, ,978 ± 0, ,744 ± 3, ,273 ± 1, ,418 ± 1, ,398 ± 2,687 4 Πίνακας 20:Εξέλιξη βάρους των ατόμων ΔΜΜ Ηλικία (η μέρες) Βάρος(χ±τ.α.)(&) n (π λ ή θ ο ς δείγμ α το ς) 48 0,108 ± 0, ,140 ± 0, ,176 ± 0, ,302 ± 0, ,539 ± 0, ,425 ± 0, ,591 ± 0, ,636 ± 0, ,792 ± 0, ,800 ± 0, ,671 ± 0, ,118 ± 0, ,584 ± 0, ,630 ± 0, ,350 ± 0, ,458 ± 0,315 4

58 48 Τα άτομα της ομάδας ΔΜΜ σε διάστημα 40 ημερών αυξήθηκαν σε μήκος από 18,596 ± 0,165 (ημέρα 47) σε 39,057 ± 1,167 (ημέρα 87). Αναλυτικά οι μετρήσεις μήκους και η τυπική απόκλιση παρουσιάζονται στον Πίνακα 21. Πίνακας 21:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜΜ Ηλικία (ημέρες) Μ ήκος (x±t.a.)(mm) n (πλήθος δείγματος) 47 18,596 ± 0, ,596 ± 0, ,800 ± 0, ,546 ± 0, ,520 ± 1, ,815 ± 2, ,323 ± 0, ,120 ± ,370 ± 2, ,355 ± 1, ,410 ± 0, ,880 ± 1, ,335 ± 0, ,787 ± 1, ,616 ± 1, ,665 ± 1, ,610 ± 0, ,820 ± 3, ,457 ± 0, ,610 ± 0, ,010 ± 2, ,458 ± 3, ,065 ± 0, ,412 ± 1, ,057 ± 1,167 7

59 49 Τα μεγάλα άτομα ΔΜΜ σε διάστημα 40 ημερών αύξησαν το βάρος τους από 0,118 ± 0,005 (ημέρα 47) σε 1,392 ± 0,116 (ημέρα 87). Στον Πίνακα 22 παρουσιάζονται οι μετρήσεις βάρους και η τυπική απόκλιση για κάθε ημέρα δειγματοληψίας. Πίνακας 22:Εξέλιξη βάρους των ατόμων ΔΜΜ200_400. Η λικία (η μέρες) Βάρος(χ±τ.α.)(&) n (π λ ή θ ο ς δ είγμ α το ς) 47 0,118 ± 0, ,118 ± 0, ,133 ± 0, ,150 ± 0, ,270 ± 0, ,325 ± 0, ,288 ± 0, ,247 ± 0, ,450 ± 0, ,298 ± 0, ,363 ± 0, ,270 ± 0, ,580 ± 0, ,530 ± 0, ,496 ± 0, ,451 ± 0, ,627 ± 0, ,580 ± 0, ,490 ± 0, ,883 ± 0, ,713 ± 0, ,613 ± 0, ,977 ± 0, ,070 ± 0, ,788 ± 0,171 5

60 Ρυθμός αύξησης Η αύξηση του μήκους των μεγάλων ατόμων ΔΜ200_300και ΔΜ που προέκυψαν από τη διαλογή και για τις δυο ομάδες περιγράφηκε με γραμμικές εξισώσεις: Ομάδα ΔΜ : Υ = 2, ,3621Χ, r2 = 0,9284, Ομάδα ΔΜ : Υ = 1, ,3043Χ, r2 = 0,881. Στα Σχήματα 23 και 24 παρουσιάζονται οι μετρήσεις μήκους και το τυπικό σφάλμα για τις δύο ομάδες. Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 23:Εξέλιξη μήκους ατόμων ΔΜ αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Οι κάθετες μπάρες

61 51 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 24:Εξέλιξη μήκους ατόμων ΔΜ2οο-4οο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Οι ρυθμοί αύξησης μήκους των ατόμων των δυο ομάδων ΔΜ και ΔΜ διέφεραν στατιστικά (ANCOVA, P<0,05). Τα άτομα της ομάδας ΔΜ αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας ΔΜ (0,3621 έναντι 0,3043mm/ημέρα). Η αύξηση βάρους των ατόμων ΔΜ και ΔΜ που προέκυψαν από τη διαλογή και για τις δυο ομάδες περιγράφηκε με γραμμικές εξισώσεις: ΔΜ : Υ = -0, ,0134Χ, r2 = 0,8299, ΔΜ : Υ = -0, ,0109Χ, r2 = 0,7711. Στα Σχήματα 25 και 26 παρουσιάζονται οι μετρήσεις βάρους και το τυπικό σφάλμα για τις δύο ομάδεςδμ και ΔΜ

62 52 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 25:Εξέλιξη βάρους ατόμων ΔΜ20ο-3οο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 26:Εξέλιξη βάρους ατόμων ΔΜ Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα.

63 53 Οι ρυθμοί αύξησης βάρους των ατόμων των δυο ομάδων ΔΜ και ΔΜ200-4οοδιέφεραν στατιστικά (ANCOVA, P<0,05). Τα άτομα της ομάδας ΔΜ200-3οοαυξήθηκαν ταχύτερα από τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας ΔΜ2οο-4οο(ο,οΐ34 έναντι 0,0109μ/ημέρα). Η αύξηση των ατόμων ΔΜΜ2οο-3οοκαι ΔΜΜ2οο-4οοκαι για τις δυο ομάδες περιγράφηκε με γραμμικές εξισώσεις: Ομάδα ΔΜΜ2οο-3οο: Υ = -12,ο84 + ο,6159χ, r2 = ο,9485, Ομάδα ΔΜΜ2οο-4οο: Υ = -4,7882+ ο,4929χ, r2 = ο,8678. Στα Σχήματα 27 και 28 παρουσιάζονται οι μετρήσεις μήκους και το τυπικό σφάλμα για τις δύο ομάδες ΔΜΜ και ΔΜΜ Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 27:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜΜ Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα.

64 54 Ηλικία (ημέρες) Σχήμα 28:Εξέλιξη μήκους των ατόμων ΔΜΜ20ο-4οο Οι κάθετες μπάρες αντιπροσωπεύουν το τυπικό σφάλμα. Οι ρυθμοί αύξησης μήκους των δυο ομάδων ΔΜΜ και ΔΜΜ διέφεραν στατιστικά (ANCOVA, P<0,05). Τα άτομα ΔΜΜ αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αντίστοιχα άτομα ΔΜΜ (0,6159 έναντι 0,4929mm/ημέρα). Η αύξηση βάρους των ομάδων ΔΜΜ και ΔΜΜ περιγράφηκε με γραμμικές εξισώσεις: Ομάδα ΔΜΜ : Υ = -1, ,0388Χ, r2 = 0,8425, Ομάδα ΔΜΜ : Υ = -1, ,0305Χ, r2 = 0,7069. Στα Σχήματα 29 και 30 παρουσιάζονται οι μετρήσεις βάρους και το τυπικό σφάλμα για τις δύο ομάδες ΔΜΜ και ΔΜΜ Δε διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ρυθμών αύξησης των ατόμων των δύο ομάδων ΔΜΜ και ΔΜΜ (ANCOVA, P>0,05).

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ 1 ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΑΑββΓΓδδεεΖΖ αριθμός φυτών 50 00 150 100 50 0 10 5 184 119 17 87 40 1 5 0-10 10-0 0-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 απόδοση/φ υτό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση)

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση) T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΓΚΤΟΥ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία

Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία Πληθυσμοί και δείγματα Πληθυσμός Περιλαμβάνει όλες τις πιθανές τιμές μιας μεταβλητής, δηλαδή αναφέρεται σε μια παρατήρηση σε όλα τα άτομα του πληθυσμού Ο πληθυσμός προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template

Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template Το «INTRANEMMA» είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης LDV - Leonardo Da Vinci - Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη μέτρηση in vitro πεπτικότητας σιτηρεσίων μεσογειακών ειδών ψαριών Εκτίμηση της διατροφικής αξίας και του ρυθμού αύξησης

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη μέτρηση in vitro πεπτικότητας σιτηρεσίων μεσογειακών ειδών ψαριών Εκτίμηση της διατροφικής αξίας και του ρυθμού αύξησης Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη μέτρηση in vitro πεπτικότητας σιτηρεσίων μεσογειακών ειδών ψαριών Εκτίμηση της διατροφικής αξίας και του ρυθμού αύξησης i ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Α. ΜΟΥΤΟΥ (ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία Γενικά Πειραματικό σχέδιο και ANOVA Η βασική διαφορά μεταξύ των πειραματικών σχεδίων είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξινομούνται ή κατατάσσονται οι πειραματικές μονάδες (πειραματικά τεμάχια) Σε όλα τα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 07 & ΔΙΑΛΕΞΗ 08 ΣΗΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 016-017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ- 1. ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΗΣ. Σε μια μονάδα εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς έγινε δειγματοληψία.

ΑΣΚΗΣΗ- 1. ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΗΣ. Σε μια μονάδα εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς έγινε δειγματοληψία. ΑΣΚΗΣΗ- 1. ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΗΣ Σε μια μονάδα εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς έγινε δειγματοληψία. Στον κλωβό δείγμα όπου υπάρχουν 12.450 λαβράκια προσδιορίσθηκε το μέσο βάρος και ήταν 30 g. Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua. Μέρος Β /Στατιστική Μέρος Β Στατιστική Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.gr/gpapadopoulos) Από τις Πιθανότητες στη Στατιστική Στα προηγούμενα, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1.1 Πίνακες, κατανομές, ιστογράμματα... 1 1.2 Πυκνότητα πιθανότητας, καμπύλη συχνοτήτων... 5 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ. Μετρήσεις με Διαστημόμετρο και Μικρόμετρο

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ. Μετρήσεις με Διαστημόμετρο και Μικρόμετρο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ Σκοπός της άσκησης Σε αυτή την άσκηση θα μετρήσουμε διαστάσεις στερεών σωμάτων χρησιμοποιώντας όργανα ακριβείας και θα υπολογίσουμε την πυκνότητα τους. Θα κάνουμε εφαρμογή της θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Πυκνότητα στερεών σωμάτων κυλινδρικού σχήματος

Πυκνότητα στερεών σωμάτων κυλινδρικού σχήματος Χρήση διαστημόμετρου για εύρεση πυκνότητας στερεών σωμάτων γεωμετρικού σχήματος Προκειμένου να υπολογιστεί η πυκνότητα σε στερεά σώματα γεωμετρικού σχήματος πραγματοποιούνται μετρήσεις α) της μάζας τους

Διαβάστε περισσότερα

Πα.Δα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Πα.Δα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Πα.Δα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών Εισαγωγή στην Εργαστηριακή Φυσική ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Δημήτριος Ν.Νικολόπουλος Καθηγητής Περιβαλλοντική και Ιατρική Φυσική Μέτρηση Η σύγκριση ενός μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 1 Εισαγωγή 21 1.1 Γιατί χρησιμοποιούμε τη στατιστική; 21 1.2 Τι είναι η στατιστική; 22 1.3 Περισσότερα για την επαγωγική στατιστική 23 1.4 Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Μέθοδοι δειγματοληψίας & Εισαγωγή στην Περιγραφική Στατιστική

Ενότητα 2: Μέθοδοι δειγματοληψίας & Εισαγωγή στην Περιγραφική Στατιστική ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 2: Μέθοδοι δειγματοληψίας & Εισαγωγή στην Περιγραφική Στατιστική Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

TEI ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ - ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ &

TEI ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ - ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & TEI ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ - ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ηλεκρονικές σημειώσεις για την Παραγωγή Ιχθύων Γλυκού Νερού Επιμέλεια Περδικάρης Κώστας Ναθαναηλίδης Κοσμάς Γκούβα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 5. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 5. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 5. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ 1 ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Συνολική φαινοτυπική παραλλακτικότητα (s 2 ): s 2 = s 2 G + s 2 E + s 2 GxE 1. s 2 G : Γενετική παραλλακτικότητα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη:

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη: ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η γραπτή εργασία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη: 1.ΕΞΩΦΥΛΛΟ Θα περιέχει τις εξής πληροφορίες: - Σχολείο - Μάθημα - Τάξη - Τμήμα -Τίτλο της έρευνας - Ονοματεπώνυμο Ο τίτλος της

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Χημική Τεχνολογία Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 Υπολογισμός πυκνότητας ομογενούς στερεού

Άσκηση 2 Υπολογισμός πυκνότητας ομογενούς στερεού Άσκηση 2 Υπολογισμός πυκνότητας ομογενούς στερεού Σύνοψη Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι ο υπολογισμός της πυκνότητας του υλικού ενός ομογενούς σώματος. Είναι μια έμμεση μέτρηση και θα γίνει με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οδηγός Συγγραφής Εργαστηριακών Αναφορών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οδηγός Συγγραφής Εργαστηριακών Αναφορών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οδηγός Συγγραφής Εργαστηριακών Αναφορών Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Ειρήνη Φ. Στρατή Παναγιώτης Ζουμπουλάκης Σωτήρης Μπρατάκος Εξώφυλλο Εργαστηριακό Τμήμα (ημέρα ώρα)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 5-6 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Λέκτορας v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Κεφάλαιο 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... 17 Το θεμελιώδες πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 7-8 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 7: Δειγματοληψία Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Για το δείγμα από την παραγωγή της εταιρείας τροφίμων δίνεται επίσης ότι, = 1.3 και για το δείγμα από το συνεταιρισμό ότι, x

Για το δείγμα από την παραγωγή της εταιρείας τροφίμων δίνεται επίσης ότι, = 1.3 και για το δείγμα από το συνεταιρισμό ότι, x Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής η Πρόοδος στο Μάθημα Στατιστική // (Για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β.) ο Θέμα [] Επιλέξαμε φακελάκια (της μισής ουγκιάς) που περιέχουν σταφίδες από την παραγωγή μιας εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα. Είδη δειγματοληψίας

Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα. Είδη δειγματοληψίας Δειγματοληψία στην εκπαιδευτική έρευνα Είδη δειγματοληψίας Γνωρίζουμε ότι: Με τη στατιστική τα δεδομένα γίνονται πληροφορίες Στατιστική Δεδομένα Πληροφορία Αλλά από πού προέρχονται τα δεδομένα; Πώς τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 6-7 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Λέκτορας v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ. Μ. 436

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ. Μ. 436 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ. Μ. 436 A εξάμηνο 2009-2010 Περιγραφική Στατιστική Ι users.att.sch.gr/abouras abouras@sch.gr sch.gr abouras@uth.gr Μέτρα θέσης Η θέση αντιπροσωπεύει τη θέση της κατανομής κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα (εκδήλωση Aqua 2018,

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Σκοπός της άσκησης 1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τα σφάλματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχηματική παρουσίαση της ερευνητικής διαδικασίας ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Γεννητικότητα Ρυθμός αναπαραγωγής: η παραγωγή νέων στον πληθυσμό μέσω της Γέννησης (στα θηλαστικά) Εκκόλαψης (πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια) Γεννητικότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Η μηδενική υπόθεση είναι ένας ισχυρισμός σχετικά με την τιμή μιας πληθυσμιακής παραμέτρου. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η αβεβαιότητα στη μέτρηση.

Η αβεβαιότητα στη μέτρηση. Η αβεβαιότητα στη μέτρηση. 1. Εισαγωγή. Κάθε μέτρηση, όσο προσεκτικά και αν έχει γίνει, περικλείει κάποια αβεβαιότητα. Η ανάλυση των σφαλμάτων είναι η μελέτη και ο υπολογισμός αυτής της αβεβαιότητας στη

Διαβάστε περισσότερα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Αναπαραγωγή Περίοδος Έναρξης Αναπαραγωγής Κλειστός θάλαμος αναπαραγωγής: Ιανουάριος-Μάρτιος Εξωτερικές συνθήκες (Διχτυοκήπιο):

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙEΡΓΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ»

«ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙEΡΓΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙEΡΓΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ» Άντρεα Χ. Σταυρινίδη Λεµεσός 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα μέτρησης διαστάσεων-μάζας. Υπολογισμός πυκνότητας μεταλλικών σωμάτων

Όργανα μέτρησης διαστάσεων-μάζας. Υπολογισμός πυκνότητας μεταλλικών σωμάτων Όργανα μέτρησης διαστάσεων-μάζας. Υπολογισμός πυκνότητας μεταλλικών σωμάτων Συγγραφείς:. Τμήμα, Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, ΤΕΙ Κρήτης Περίληψη Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση μετρήσαμε τη διάμετρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων 1 Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων 2 Περιεχόμενα της 2 ης Διάλεξης Στοιχεία και Τεχνικές Ποιοτικού Ελέγχου Σύνοψη Διακύμανση και Ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία Περιεχόμενα Σχετικά με τους συγγραφείς... ΧΙΙΙ Πρόλογος... XV Eισαγωγή...XVΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας Εισαγωγή... 1 Τι είναι η έρευνα;... 2 Τι είναι η έρευνα των επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων Ι

Αναγνώριση Προτύπων Ι Αναγνώριση Προτύπων Ι Ενότητα 1: Μέθοδοι Αναγνώρισης Προτύπων Αν. Καθηγητής Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 09-10 ΣΗΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Έλεγχοι υποθέσεων Βόλος, 2016-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ Ποιότητα αυγών γεννητόρων και ιχθυδίων σε συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση Φεβρουαρίου (2011/12) στο Μάθηµα: Γεωργικός Πειραµατισµός. Ζήτηµα 1 ο (2 µονάδες) Για κάθε λανθασµένη απάντηση δεν λαµβάνεται υπόψη µία σωστή

Εξέταση Φεβρουαρίου (2011/12) στο Μάθηµα: Γεωργικός Πειραµατισµός. Ζήτηµα 1 ο (2 µονάδες) Για κάθε λανθασµένη απάντηση δεν λαµβάνεται υπόψη µία σωστή Σειρά Β Εξέταση Φεβρουαρίου (0/) στο Μάθηµα: Γεωργικός Πειραµατισµός Θεσσαλονίκη: 4/0/0 Επώνυµο Όνοµα Αρ. Μητρώου Κατεύθυνση Ζήτηµα ο ( µονάδες) Για κάθε λανθασµένη απάντηση δεν λαµβάνεται υπόψη µία σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η Μέτρηση Εργασίας (Work Measurement ή Time Study) έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται από ένα ειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ Α : ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ - ΛΥΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ Α : ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ - ΛΥΣΕΙΣ ΔΙ.ΠΑ.Ε. ΤΜΗΜΑ : ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 9 Μάθημα: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 8-9 ΘΕΜΑΤΑ Α : ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ - ΛΥΣΕΙΣ Θέμα Ο αριθμός αδικαιολόγητων απουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης 1. Ο κλάδος της περιγραφικής Στατιστικής: α. Ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων και την ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

þÿ²± ¼Ì ¹º±½ À à  ½ ûµÅÄ

þÿ²± ¼Ì ¹º±½ À à  ½ ûµÅÄ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2014 þÿ À±³³µ»¼±Ä¹º µ¾ Å ½Éà º±¹ þÿ²± ¼Ì ¹º±½ À à  ½ ûµÅÄ Lazarou,

Διαβάστε περισσότερα

ΆΣΚΗΣΗ 1 Η διάμεσος τιμή της ηλικίας των Ελλήνων το 1990 ήταν 30 έτη. Το 2001, η διάμεσος τιμή ήταν 33,1 (Πηγή:Ε.Σ.Υ.Ε.).

ΆΣΚΗΣΗ 1 Η διάμεσος τιμή της ηλικίας των Ελλήνων το 1990 ήταν 30 έτη. Το 2001, η διάμεσος τιμή ήταν 33,1 (Πηγή:Ε.Σ.Υ.Ε.). ΛΥΜΕΝΕΣ ΣΚΗΣΕΙΣ ΆΣΚΗΣΗ 1 Η διάμεσος τιμή της ηλικίας των Ελλήνων το 1990 ήταν 30 έτη. Το 2001, η διάμεσος τιμή ήταν 33,1 (Πηγή:Ε.Σ.Υ.Ε.). a. Τι μπορεί να συνέβη όταν η διάμεσος αυξήθηκε; Το γεγονός ότι

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 19/5/2017

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 19/5/2017 Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 2 Εισαγωγή Η ανάλυση παλινδρόμησης περιλαμβάνει το σύνολο των μεθόδων της στατιστικής που αναφέρονται σε ποσοτικές σχέσεις μεταξύ μεταβλητών Πρότυπα παλινδρόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ

Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ 1 1. Εισαγωγή Με τον όρο Υδατοκαλλιέργειες (Υ/Κ) εννοούμε την ελεγχόμενη εκτροφή ή καλλιέργεια υδρόβιων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 6. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 6. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 6. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ 1 ΑΡΧΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ 2 2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Α. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. Ετερογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Μέθοδοι βελτίωσης Πηγές Μέθοδοι Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Διασπώμενοι: Μαζική βελτίωση πληθυσμοί (F 2 ) Γενεαλογική βελτίωση Καταγωγή από μεμονωμένους σπόρους Διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑΣ ΟΠΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

f , Σύνολο 40 4) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα f , , Σύνολο 5) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα

f , Σύνολο 40 4) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα f , , Σύνολο 5) Να συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα 1 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1) Οι παρακάτω αριθμοί παρουσιάζουν τα ύψη σε cm, των φυτών ενός θερμοκηπίου 4 3 6 5 3 1 4 5 4 6 6 3 3 1 4 3 α) Να κάνετε τον πίνακα όλων των συχνοτήτων β) Από τον προηγούμενο πίνακα να βρείτε,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Λέκτορας Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού 3 ο Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2013-2014 ΟΔ 034 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Διδασκαλία: κάθε Δευτέρα 10:00-13:00 Ώρες διδασκαλίας (3)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 08-09 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Εκτίμηση Διαστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις

Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις. Μια μηχανή εμφιάλωσης κρασιού γεμίζει φιάλες του μισού κιλού με ποσότητα κρασιού η οποία είναι κανονική τυχαία μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης

Οικονομετρία. Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Οικονομετρία Απλή Παλινδρόμηση Βασικές έννοιες και τυχαίο σφάλμα Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση των εισαγωγικών εννοιών που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι. Ενότητα 2: Στατιστικά Μέτρα Διασποράς Ασυμμετρίας - Κυρτώσεως. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών

Στατιστική Ι. Ενότητα 2: Στατιστικά Μέτρα Διασποράς Ασυμμετρίας - Κυρτώσεως. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Στατιστική Ι Ενότητα 2: Στατιστικά Μέτρα Διασποράς Ασυμμετρίας - Κυρτώσεως Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017 Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017 2 Γιατί ανάλυση διακύμανσης; (1) Ας θεωρήσουμε k πληθυσμούς με μέσες τιμές μ 1, μ 2,, μ k, αντίστοιχα Πως μπορούμε να συγκρίνουμε τις μέσες τιμές k πληθυσμών

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του κεφαλαίου είναι η κατανόηση των βασικών στοιχείων μιας στατιστικής έρευνας.

Σκοπός του κεφαλαίου είναι η κατανόηση των βασικών στοιχείων μιας στατιστικής έρευνας. 7 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου είναι η κατανόηση των βασικών στοιχείων μιας στατιστικής έρευνας. Προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΣΠΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Επιλογή κειμένων των καθηγητών: Μ. GRAWITZ Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ που απονέμει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης 1 Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενα κεφάλαια, στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων, είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων, που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι. Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών

Στατιστική Ι. Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Στατιστική Ι Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η : ,

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η : , Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η :1-0-017, 3-0-017 Διδάσκουσα: Κοντογιάννη Αριστούλα Σκοπός του μαθήματος Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Συγκριτική μελέτη της αποτελεσματικότητας δικτύου της παγίδας «ΔΑΚΟ-ΦΑΚΑ» κατά του δάκου της ελιάς (Βactrocera oleae, Diptera: Tephritidae) σε ελιές ποικιλίας Κορωνέικη. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο δάκος της ελιάς (Bactrocera

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα στην Επιστήμη Τροφίμων 532Ε

Μοντέλα στην Επιστήμη Τροφίμων 532Ε Μοντέλα στην Επιστήμη Τροφίμων 532Ε Ασκηση Περιγραφικής Στατιστικής Κουτσουμανής Κ. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Γεωπονίας, Α.Π.Θ Μοντέλα στην Επιστήμη Τροφίμων 532Ε Στέλνουμε την άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά 2015 Πληθυσμός: Εισαγωγή Ονομάζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών που

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Διασποράς Ανάλυση Διασποράς διακύμανση κατά παράγοντες διακύμανση σφάλματος Παράδειγμα 1: Ισομεγέθη δείγματα

Ανάλυση Διασποράς Ανάλυση Διασποράς διακύμανση κατά παράγοντες διακύμανση σφάλματος Παράδειγμα 1: Ισομεγέθη δείγματα Ανάλυση Διασποράς Έστω ότι μας δίνονται δείγματα που προέρχονται από άγνωστους πληθυσμούς. Πόσο διαφέρουν οι μέσες τιμές τους; Με άλλα λόγια: πόσο πιθανό είναι να προέρχονται από πληθυσμούς με την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 7-9

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 7-9 ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 7-9 Μετρήσεις ταχύτητας ροής αέρα με τη βοήθεια σωλήνα Prandtl και απεικόνιση του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ.Μ. 436

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ.Μ. 436 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Κ.Μ. 436 Χειμερινό εξάμηνο 2009-2010 Περιγραφική Στατιστική Ι users.att.sch.gr/abouras abouras@sch.gr sch.gr abouras@uth.gr ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Σημειακή εκτίμηση και εκτίμηση με διάστημα Παραδείγματα. 12 η Διάλεξη

Σημειακή εκτίμηση και εκτίμηση με διάστημα Παραδείγματα. 12 η Διάλεξη Σημειακή εκτίμηση και εκτίμηση με διάστημα Παραδείγματα 12 η Διάλεξη 1 ο Παράδειγμα (1) Μια αυτόματη μηχανή συσκευάζει καλαμπόκι σε τσουβάλια των 25kg Το βάρος του καλαμποκιού που συσκευάζεται ανά τσουβάλι

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία Γενικά Συσχέτιση και Συμμεταβολή Όταν σε ένα πείραμα παραλλάσουν ταυτόχρονα δύο μεταβλητές, τότε ενδιαφέρει να διερευνηθεί εάν και πως οι αλλαγές στη μία μεταβλητή σχετίζονται με τις αλλαγές στην άλλη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας ΣΠΑΡΤΗ 2010-11 Περιεχόμενα 1.ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Της ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συλλογή δεδομένων Πρωτογενή δεδομένα Εργαστηριακές μετρήσεις Παρατήρηση Παρατήρηση με συμμετοχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 3. ΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 3. ΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 3. ΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ 1 ΠΟΙΟΤΙΚΑ - ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ 2 F f a A g g m m b b H H N n C e C E i K i k o P O P L L Ποιοτικό γνώρισμα 3 F f a A g g m m b b H H N n C e C E i K i k o P O

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική Σεμινάρια

Νοσηλευτική Σεμινάρια Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Νοσηλευτική Σεμινάρια Ενότητα 6: Τρόποι Συγγραφής της Μεθόδου και των Αποτελεσμάτων μιας επιστημονικής εργασίας Μαίρη Γκούβα 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί Κατσιλέρος Αναστάσιος 2017 Παραλλακτικότητα To φαινόμενο εμφάνισης διαφορών μεταξύ ατόμων ή αντικειμένων ή παρατηρήσεων-μετρήσεων, που ανήκουν στην ίδια ομάδα-κατηγορία,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή διατριβή ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΜΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 2004, ΜΑΪΟΣ 2008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Απόδειξη

Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 2004, ΜΑΪΟΣ 2008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Απόδειξη ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΛΑΦΑ 59 Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 004, ΜΑΪΟΣ 008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Έχουμε f (x+h) - f (x) = c - c = 0 και για h 0 είναι f (x + h) - f (x) 0 m

Διαβάστε περισσότερα

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation)

Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Επίπλευση με αέρα (Dissolved Air Flotation) Προσκόλληση των στερεών σε αιώρηση πάνω σε ανερχόμενες φυσαλλίδες αέρα Πολλές και μικρές Αποσυμπίεση αέρα από υψηλότερη πίεση στην ατμοσφαιρική Σύγκρουση φυσαλλίδων/στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μέθοδοι και Τεχνικές Περιφερειακής Ανάλυσης

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μέθοδοι και Τεχνικές Περιφερειακής Ανάλυσης ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μέθοδοι και Τεχνικές Περιφερειακής Ανάλυσης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Μανώλης Χριστοφάκης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειαζόµαστε µίνιµουµ 30 περιπτώσεις για να προβούµε σε κάποιας µορφής ανάλυσης των δεδοµένων.

Ορισµένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειαζόµαστε µίνιµουµ 30 περιπτώσεις για να προβούµε σε κάποιας µορφής ανάλυσης των δεδοµένων. ειγµατοληψία Καθώς δεν είναι εφικτό να παίρνουµε δεδοµένα από ολόκληρο τον πληθυσµό που µας ενδιαφέρει, διαλέγουµε µια µικρότερη οµάδα που θεωρούµε ότι είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρου του πληθυσµού. Τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Στεφανίδης

Κωνσταντίνος Στεφανίδης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διατριβή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Οικολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΝΗΣΙΩΣ ΑΥΞΟΥΣΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΝΗΣΙΩΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΝΗΣΙΩΣ ΑΥΞΟΥΣΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΓΝΗΣΙΩΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ 1 Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΝΗΣΙΩΣ ΑΥΞΟΥΣΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ά ( ύ ) έ ί ύ σ ύ ό ά, ύ ό ά 1 1 1 ΓΝΗΣΙΩΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ά ( ύ ) έ ί ύ σ ύ ό ά, ύ ό ά 1 1 1 ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ά ( ύ ) έ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σχεδιασμός, εφαρμογή και παρουσίαση ερευνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας Περίληψη (τυπική έκταση: 2-3 παράγραφοι) Η Περίληψη συνοψίζει την εργασία και τα κύρια ευρήματα αυτής με τέτοιον τρόπο, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διατριβή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 07-08 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα