4. Σχέδιο Μαθήματος. Ένα άλλο κεφάλαιο που έχει συναφή σχέση με το αυτό του 25 είναι το 26:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4. Σχέδιο Μαθήματος. Ένα άλλο κεφάλαιο που έχει συναφή σχέση με το αυτό του 25 είναι το 26:"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα: Εργασία στη Διδακτική των Μαθηματικών Μάθημα: ΔΙ.ΜΕ.ΠΑ. Β Φάση - Διδακτική των Μαθηματικών Υπεύθυνος καθηγητής: Χαράλαμπος Λεμονίδης Αποσπασμένη εκπαιδευτικός: Καππάτου Νατάσσα Φοιτήτρια: Λαγομάτη Ροδή Α.Μ Εξάμηνο: Στ Φλώρινα 2008

2 4. Σχέδιο Μαθήματος 4.1.Το γνωστικό αντικείμενο Το μάθημα που διδάχθηκε έχει τίτλο «Ισοεμβαδικά σχήματα Το Τάγκραμ», του κεφαλαίου 25, της 4 ης ενότητας, της Β περιόδου, σελίδες Βασικά στοιχεία του μαθήματος, όπως οι έννοιες της περιμέτρου και του εμβαδού περιλαμβάνονται στα κεφάλαια 24 και 26, του ίδιου βιβλίου, της Ε δημοτικού, και συγκεκριμένα: Κεφάλαιο 24 «Γεωμετρικά σχήματα - περίμετρος» Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να: Αναγνωρίζουν τα τρίγωνα, τετράγωνα, πλάγια και ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τραπέζια και τα μη κανονικά τετράπλευρα, πεντάγωνα. Αναγνωρίζουν τις πλευρές, κορυφές και γωνίες ως επιμέρους στοιχεία των σχημάτων. Αναγνωρίζουν ισοπεριμετρικά σχήματα. Να συνεργάζονται σε ομάδες των 4 για την επίτευξη μιας δραστηριότητας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να διδαχθεί ένα κεφάλαιο όπως το 25, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν τα ισοεμβαδικά σχήματα ενώ ελάχιστα από αυτά θυμούνται (τουλάχιστόν για την τάξη στην οποία δίδαξα) την έννοια του εμβαδού. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη χρονιά στην πέμπτη δημοτικού δεν ξεκίνησαν την σχολική τους σταδιοδρομία με τα καινούργια σχολικά εγχειρίδια, όπου έννοιες όπως αυτές του εμβαδού, του τάγκραμ, των πλακόστρωτων, είναι συνηθισμένες, αλλά ήρθαν σε επαφή με τα σύγχρονα αυτά βιβλία, μόλις πέρσι. Έτσι είναι απαραίτητο να ξέρουν να ονομάζουν τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα και να τα ξεχωρίζουν (αυτό είναι απαραίτητο και στη δραστηριότητα με το τάγκραμ), να έχουν κατανοήσει την έννοια της περιμέτρου, ούτως ώστε να μπορούν αργότερα να τη διακρίνουν από αυτήν του εμβαδού και τέλος να εργάζονται σε ομάδες των τεσσάρων μιας και το ευνοούν τέτοιου είδους κεφάλαια. Ένα άλλο κεφάλαιο που έχει συναφή σχέση με το αυτό του 25 είναι το 26: Κεφάλαιο 26- «Εμβαδόν τετραγώνου, ορθογωνίου παραλληλόγραμμου, ορθογώνιου τριγώνου» Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να: Εφαρμόζουν τη γνώση για τα ισοεμβαδικά σχήματα σε προβλήματα.

3 Ανακαλύψουν τη σχέση του εμβαδού τυχαίου ορθογωνίου παραλληλόγραμμου ή τυχαίου τριγώνου, αν γνωρίζουν τις διαστάσεις τους. Βρίσκουν τις διαστάσεις ενός τετραγώνου αν γνωρίζουν το εμβαδόν του. Συνεργάζονται σε ομάδες των 4 για την επίτευξη μιας δραστηριότητας. Θέση του γνωστικού αντικειμένου γενικά σε όλη την ύλη του Δημοτικού σχολείου: Α' τάξη δημοτικού Κεφάλαιο 36 «Κίνηση σε τετραγωνισμένο χαρτί» Προσανατολίζονται και να κινούνται σε τετραγωνισμένο χαρτί. Αναπαράγουν πάνω σε τετραγωνισμένο χαρτί το υπόδειγμα ενός σχήματος που τους δίνεται σχεδιασμένο. Κεφάλαιο 40 «Γεωμετρικά σχήματα» Αναγνωρίζουν τα βασικά επίπεδα σχήματα που έχουν διδαχθεί και να τα κατονομάζουν. Αναγνωρίζουν τη φόρμα των στερεών σωμάτων σε αντικείμενα της καθημερινότητας. Ομαδοποιούν σχήματα σε κατηγορίες με βάση τη φόρμα τους και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τους διαστάσεις ή θέσεις. Χαράζουν σε τετραγωνισμένο χαρτί τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα. Κεφάλαιο 45 «Χαράξεις, παζλ και μωσαϊκά» Αναπτύξουν τις δεξιότητες τους σε σχέση με τη χρήση του σχήματος σε γεωμετρικές καταστάσεις. Χαράζουν γραμμές με το χάρακα. Ασχολούνται με καταστάσεις τύπου παζλ, προκειμένου να μάθουν να ανασυνθέτουν ένα σχήμα από τα συστατικά μέρη του. Αναλύουν και να συμπληρώνουν ένα μωσαϊκό.

4 Β' τάξη δημοτικού Κεφάλαιο 14 «Σχεδιάζουμε παρτέρια» Ακολουθούν τις οδηγίες προκειμένου να κατασκευάσουν ή να προεκτείνουν ένα γεωμετρικό σχήμα με προϋποθέσεις. Ανακαλύψουν ότι στο τετράγωνο όλες οι πλευρές είναι ίσες. Αναγνωρίζουν πολύγωνα. Εργάζονται σε ομάδες για την επίτευξη μιας δραστηριότητας. Κεφάλαιο 31 «Καλύπτω επιφάνειες» Δείξουν με εποπτικό υλικό τι σημαίνει «καλύπτω μια επιφάνεια». Κατανοούν διαισθητικά την έννοια του εμβαδού μιας επιφάνειας. Χρησιμοποιούν τις έννοιες του μισού και του διπλάσιου για την κάλυψη επιφανειών. Εργάζονται σε ομάδες των δυο ή των τεσσάρων για την επίτευξη δραστηριοτήτων και εργασιών. Γ' τάξη δημοτικού Κεφάλαιο 3 «Γεωμετρικά σχήματα και στερεά σώματα» Θυμούνται τα βασικά χαρακτηριστικά των σχημάτων και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Αναγνωρίζουν και απομονώνουν ένα σχήμα μέσα από μια σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων. Αναγνωρίζουν τα γεωμετρικά σχήματα σε αντικείμενα της καθημερινότητας. Αναγνωρίζουν ένα σχήμα σε όλες τις πιθανές εκδοχές του. Ανακαλύπτούν εμπειρικά τις σχέσεις μεταξύ των σχημάτων. Συνδυάζουν γνωστά σχήματα, για να σχηματίσουν νέα.

5 Κεφάλαιο 42 «Παζλ, πλακόστρωτα και μωσαϊκά» Κατανοούν την έννοια της επιφάνειας σε μια προεμβαδιακή κατάσταση και να εμβαθύνουν στις ιδιότητες των σχημάτων (κάποια σχήματα καλύπτουν πλήρως μια επιφάνεια, αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο και κάποια άλλα όχι). Αναλύουν ένα σύνθετο σχήμα στα επιμέρους σχήματα από τα οποία συγκροτείται, όσο και στη σύνθεση ενός σχήματος με πρότυπα σχήματα ή στην κάλυψη μιας επιφάνειας. Αντιληφθούν την πολιτισμική διάσταση των μαθηματικών. Κεφάλαιο 50 «Μέτρηση της επιφάνειας» Μετρούν επιφάνειες χρησιμοποιώντας ως μονάδες αυθαίρετες μονάδες μέτρησης. Έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το τετραγωνικό μέτρο. Χρησιμοποιούν το τετραγωνικό μέτρο σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Δ' τάξη δημοτικού Κεφάλαιο 30 «Διάκριση περιμέτρου από το εμβαδόν» Κατανοούν διαισθητικά την έννοια της επιφάνειας. Διακρίνουν την έννοια του εμβαδού από την έννοια της περιμέτρου. Μετρούν την επιφάνεια με μη τυπικές μονάδες μέτρησης. Συγκρίνουν επιφάνειες εμπειρικά.

6 Κεφάλαιο 31 «Υπολογισμός του εμβαδού» Γνωρίσουν τις συνήθεις μονάδες μέτρησης επιφάνειας. Κεφάλαιο 33 «Διαχείριση επίπεδων σχημάτων» Εμπεδώσουν τις έννοιες του εμβαδού και της περιμέτρου. Εξάγουν και να χρησιμοποιήσουν τον τύπο για τον υπολογισμό του εμβαδού του ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Σχεδιάζουν επίπεδα σχήματα με περιορισμούς (δεδομένη περίμετρος, δεδομένο εμβαδόν, δεδομένο πλήθος ορθών γωνιών) χωρίς πλέγμα. Κεφάλαιο 61- «Μετρώ επιφάνειες» Στ' δημοτικού Κατανοούν τη μέτρηση της επιφάνειας και να υπολογίζουν το εμβαδό ορθογωνίου. Γράφουν και να διαβάζουν μετρήσεις επιφανειών (σε τετραγωνικά) με δεκαδικούς, συμμιγείς και κλασματικούς αριθμούς. Λύνουν προβλήματα σχετικά με μετρήσεις επιφανειών. Κεφάλαιο 62 «Βρίσκω το εμβαδόν παραλληλογράμμου» Διαπιστώνουν ότι διαφορετικά σχήματα μπορεί να έχουν το ίδιο εμβαδό. Υπολογίζουν εμβαδόν οπουδήποτε παραλληλογράμμου με τη βοήθεια τύπου. Λύνουν προβλήματα υπολογισμού εμβαδού παραλληλογράμμου. Το συγκεκριμένο μάθημα περιλαμβάνει την παρακάτω εφαρμογή με τάγκραμ: Κεφάλαιο 63 «Βρίσκω το εμβαδόν τριγώνου»

7 Κατανοούν τη διαδικασία του εμβαδού του τριγώνου. Υπολογίζουν εμβαδό τριγώνου με τη βοήθεια τύπου. Λύνουν προβλήματα εμβαδών τριγώνου. Και σε αυτό το κεφάλαιο υπάρχει εφαρμογή με τάγκραμ, που είναι η παρακάτω: 4.2.Τα υλικά και εποπτικά μέσα Όσον αφορά τα υλικά και εποπτικά μέσα διδασκαλίας, βασικός όρος είναι η εποπτεία, δηλαδή η παράσταση ενός αντικειμένου, η οποία προέρχεται από την οπτική αντίληψη, κατ επέκταση όμως σημαίνει κάθε παράσταση η οποία σχηματίζεται με τη βοήθεια των αισθήσεων. Τα εποπτικά μέσα είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις καθώς ο παραστατικός κύκλος των μαθητών είναι περιορισμένος και η αφηρημένη σκέψη υπό εξέλιξη. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα εποπτικά μέσα μπορούν να αντικαταστήσουν τον δάσκαλο, ούτε και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών λογισμικών, καθώς μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς τα χρησιμοποιούμε. Τα βασικά πλεονεκτήματα των εποπτικών μέσων διδασκαλίας είναι: α)συγκεντρώνουν την προσοχή των μαθητών, β)εξασφαλίζουν ποικιλία ερεθισμάτων, γ)βοηθούν στην κατανόηση, δ)βοηθούν στην απομνημόνευση, ε)αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του δασκάλου για τους μαθητές του. (Καψάλης Αχ., Νημά Ελ., 2002, σελ. 169). Οι παιδαγωγικές έρευνες αλλά κυρίως η ίδια εμπειρία των εκπαιδευτικών, επιβεβαιώνουν, σε όλο τον κόσμο τη γνωστή πυραμίδα της μάθησης, η οποία αναδεικνύει την ανάγκη χρήσης πολλαπλών μέσων και μεθόδων για τη διδασκαλία των μαθητών. 1 Σύμφωνα με τις έρευνες, μπορούμε να πούμε απλουστευτικά, ότι ο άνθρωπος συγκρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μόλις το 5% αυτών που ακούει, το 10% αυτών που διαβάζει, το 20% των γνώσεων που 1 Internet: http/users.sch.gr/kontaxis

8 βασίζονται συγχρόνως σε ήχο και εικόνα. Η επίδειξη και τα πειράματα συμβάλουν ώστε να ο άνθρωπος να συγκρατεί το 30% των γνώσεων, η συζήτηση για ένα θέμα μας βοηθάει να συγκρατήσουμε το 50% και η πράξη ή το εργαστήριο το 75%. Αν βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι να διδάξουμε ένα αντικείμενο, τότε συγκρατούμε το 90% αυτών που μάθαμε. Είναι ευνόητο ότι, η θέση που έχουν πλέον καταλάβει η εικόνα και τα πολυμέσα στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια, ενισχύει τη σημασία τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο μάθημα των μαθηματικών τα οπτικοακουστικά (βασικά μόνο οπτικά) μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Χαρτόνια, κομμένα στο σχήμα τεσσάρων μεγάλων τριγώνων, τα οποία ήταν τετραγωνισμένα και μέσα τους εμπεριέχονταν τα επιμέρους σχήματα ενός τάγκραμ, δηλαδή 5 ισοσκελή τρίγωνα (2 μικρά, ένα μεσαίο και 2 μεγάλα),1 παραλληλόγραμμο, 1 τετράγωνο. Χρωματιστά χαρτόνια Α4, στη μία πλευρά των οποίων ήταν εκτυπωμένο το περίγραμμα ενός τάνγκραμ, συγκεκριμένα αναπαριστούσε τη μορφή μιας γάτας και στην πίσω πλευρά ο Σαΐτας (μορφή του βιβλίου της Ε δημοτικού) έδινε τον ορισμό της λέξης τάνγκραμ. Σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα φακελάκι μέσα στο οποίο υπήρχαν επτά μαύρα, χάρτινα γεωμετρικά σχήματα. Τα παιδιά έπρεπε να τοποθετήσουν τα γεωμετρικά αυτά σχήματα πάνω στα χαρτόνια Α4 με τέτοιο τρόπο που να χρησιμοποιούνταν όλα αποτελεσματικά. Λευκές, τετραγωνισμένες κόλλες (όχι μιλιμετρε χαρτί) που χρησιμοποιήθηκαν στην εισαγωγική δραστηριότητα. Φύλλο ανακεφαλαίωσης φωτοτυπίες, χωρίς ασκήσεις, που έγινε με τη βοήθεια του Kidspiration. Βιβλίο μαθητή Πίνακας 4.3.Χρονική διάρκεια της διδασκαλίας Ο προτεινόμενος χρόνος διδασκαλίας για το κεφάλαιο 25 είναι 2 διδακτικές ώρες. Βέβαια στα πλαίσια της διδακτικής των μαθηματικών πραγματοποιούμε μία διδακτική ώρα και έτσι μαζί με την τάξη καλύψαμε την ύλη του βιβλίου του μαθητή και όχι του τετραδίου εργασιών. Όλη η διδασκαλία διήρκησε 45 και ξεκίνησε κανονικά χωρίς καθυστερήσεις είτε από την πλευρά της δασκάλας (καθώς οι δύο πρώτες ώρες είναι συνεχόμενες) ούτε και από την πλευρά των μαθητών που ήταν συνεργάσιμοι. Το πρώτο μέρος της διδασκαλίας (1η φάση ανακοίνωση των στόχων της διδασκαλίας, διερευνητική αξιολόγηση των γνώσεων των μαθητών) διήρκησε 5. Σε αυτήν την φάση και αφού κάναμε μια σύντομη αναφορά στο

9 προηγούμενο μάθημα (Κεφάλαιο 24: Γεωμετρικά σχήματα Περίμετρος, Καρέτα - καρέτα, σελ ) ξεκινήσαμε το καινούργιο με την ανάγνωση του τίτλου του μαθήματος Ισοεμβαδικά Σχήματα Το Τάγκραμ, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να τον ερμηνεύσουν. Αφού γράψαμε την λέξη στον πίνακα, την αναλύσαμε (ίσα + εμβαδά). Ζήτησα από τους μαθητές να μου δώσουν κάποιον ορισμό για την έννοια του εμβαδού, όπως αυτοί μπορούσαν, από προηγούμενες τάξεις και στη συνέχεια γράψαμε τον ορισμό της στον πίνακα. Έπειτα δώσαμε έναν «πρόχειρο» ορισμό για τα ισοεμβαδικά σχήματα και διαχωρίσαμε την έννοια του εμβαδού από αυτή της περιμέτρου (μέτρα τ. μέτρα, εκ. τ.εκ.). Στο τέλος της πρώτης αυτής φάσης κάναμε μια σύντομη αναφορά στο τάγκραμ. Το δεύτερο μέρος (2 η φάση εισαγωγή στην νέα έννοια, πραγματοποίηση εισαγωγικής δραστηριότητας) κράτησε 10, καθώς η εισαγωγική δραστηριότητα ήταν πολύ σημαντική για την περαιτέρω εξέλιξη της διδασκαλίας. Μοίρασα στο κάθε παιδί, το οποίο ήταν ενταγμένο σε μια ομάδα, λευκές, τετραγωνισμένες κόλλες, σε σχήμα τετραγώνου και εξηγήσαμε ποιο ήταν το εμβαδόν τους. Με κατάλληλες αναδιπλώσεις του χαρτιού, σχηματίστηκαν 2 ίσα μεταξύ τους τρίγωνα και τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν ποιο μπορεί να είναι εμβαδόν του κάθε τριγώνου χωριστά και έπειτα και των δύο μαζί, πράγμα που θα γινόταν και με τη βοήθεια των τετραγώνων (οι μαθητές μετρούσαν τα τετράγωνα του ενός τριγώνου, μετρούσαν και αυτά του άλλου και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι είναι ισοεμβαδικά). Στη συνέχεια και αφού δίπλωσαν το κάθε τρίγωνο στη μέση βρήκαν πως το τετράγωνο αποτελούνταν από τέσσερα ίσα μεταξύ τους τρίγωνα, το καθένα από τα οποία είχε εμβαδόν ίσο με το ¼ του εμβαδού του τετραγώνου και ίσο με ½ του εμβαδού του μεγάλου τριγώνου. Η 3 η φάση (Επισημοποίηση, ανακοίνωση της νέας γνώσης) κράτησε 5. Αφού τα παιδιά ασχολήθηκαν με την παραπάνω δραστηριότητα που είχε έντονο βιωματικό χαρακτήρα και αφού ανακάλυψαν τη νέα γνώση (στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους πάντα) την επισημοποιήσαμε. Τα παιδιά διάβασαν το πλαίσιο με τα Συμπεράσματα στη σελίδα 69 και έδωσαν έναν ορισμό για τα ισοεμβαδικά σχήματα. Έπειτα γράψαμε την νέα έννοια στον πίνακα. Η 4 η φάση (Ασκήσεις εφαρμογής και εμπέδωσης) διήρκησε 20. Με τη βοήθεια δύο χαρτονιών (το κάθε χαρτόνι είχε κοπεί σε σχήμα τετραγώνου και είχε χωριστεί σε δύο ίσα μέρη βλ. σελ. 34) αναπαραστήσαμε το τάγκραμ της σελίδα 68 για μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκρίνεια. Έπειτα και αφού μελέτησαν οι μαθητές σε ομάδες τις δραστηριότητες (κάθε φορά μία- αυτή που θα τους υποδείκνυα), σηκωνόταν στον πίνακα ένας εκπρόσωπος της ομάδας και έδινε τη σωστή απάντηση «δείχνοντας» την στο μεγάλο τάγκραμ. Σε περιπτώσεις λάθους ακούγονταν και οι απόψεις των άλλων ομάδων. Η σειρά με την οποία έγιναν οι δραστηριότητες (σελ. 68) είναι: 3 η, 2 η, 1 η. Για τις τρεις παραπάνω δραστηριότητες χρησιμοποιήσαμε το ένα χαρτόνι τάγκραμ (υπήρχε ακόμη ένα για την 1 η εργασία, σελ. 69). Τέλος η 5 η φάση (Αξιολόγηση) κράτησε 5. Κάναμε τις εργασίες της σελίδας 69 ξεκινώντας από τις 2 και 3 και τελειώνοντας με την 1 η, όπου χρησιμοποιήσαμε και τα δύο χαρτόνια τάγκραμ. Αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε μόνο στον πίνακα λόγω έλλειψης χρόνου. Στο τέλος της διδακτικής ώρας μοίρασα στα παιδιά από ένα χαρτόνι Α4, στην πίσω μεριά του οποίου υπήρχε το περίγραμμα από το σχέδιο μιας γάτας. Μοίρασα και

10 φακελάκια το καθένα από τα οποία είχε 7 κομμένα, γεωμετρικά σχήματα από μαύρο χαρτόνι, τα οποία οι μαθητές τοποθέτησαν μέσα στο περίγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα να μην περισσεύει και το αποτέλεσμα να είχε τη μορφή μιας γάτας (διαθεματική δραστηριότητα με τάγκραμ) Σκοποί και στόχοι του μαθήματος Ο σκοπός της διδασκαλίας των Μαθηματικών εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς της εκπαίδευσης. Τα Μαθηματικά είναι μέρος της καθημερινής ζωής, εφαρμόζονται σε ποικίλες δραστηριότητες και συνεισφέρουν στην πραγμάτωση τόσο των σκοπών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ατόμου όσο και της κοινωνίας. Συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή και της επιτυχή του ένταξη. Σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. με τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Δημοτικό Σχολείο επιδιώκεται: Η απόκτηση βασικών μαθηματικών γνώσεων και ικανοτήτων. Η καλλιέργεια της μαθηματικής γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας. Η κατανόηση στοιχειωδών Μαθηματικών μεθόδων. Η εξοικείωση με τη διαδικασία παραγωγής συλλογισμών και την αποδεικτική διαδικασία. Η ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Η ανάδειξη της δυνατότητας εφαρμογής και πρακτικής χρήσης των Μαθηματικών. Η ανάδειξη της δυναμικής διάστασης της μαθηματικής επιστήμης (ιστορική εξέλιξη των μαθηματικών εργαλείων, συμβόλων και εννοιών). Η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στα Μαθηματικά. Στόχοι του μαθήματος: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να διακρίνουν την έννοια του εμβαδού ενός γεωμετρικού σχήματος (απλού ή σύνθετου) υπό την έννοια της επιφάνειας που αυτό καλύπτει. Έτσι, διαφορετικά σχήματα μπορεί να έχουν το ίδιο εμβαδόν και σχήματα που δεν μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε το εμβαδόν τους μπορούμε να τα αναλύσουμε σε άλλα στα οποία μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε το εμβαδόν τους. Αναλυτικά οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί: Να μπορούν να αναλύουν σύνθετα γεωμετρικά σχήματα σε άλλα πιο απλά, και το αντίστροφο (παιχνίδια με τάγκραμ). Να κατανοούν την έννοια του εμβαδού ως κάλυψη επιφάνειας και να μπορούν να το υπολογίζουν χωρίς τους τύπους εύρεσής του, αλλά με τη χρήση διαγραμμισμένου ή τετραγωνισμένου χαρτιού και με σύγκρισή του μα άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα σχήματα. Να διακρίνουν την περίμετρο από τον εμβαδόν ενός σύνθετου ή απλού σχήματος καθώς επίσης και τις μονάδες που χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση του καθενός (μ. εκ. κτλ. Για την περίμετρο, τ.εκ. ή άλλα σχήματα για το εμβαδόν).

11 Να συνεργάζονται σε ομάδες των 4 για την επίτευξη μιας δραστηριότητας. 4.5.Προαπαιτούμενες προϋπάρχουσες γνώσεις Οι γνώσεις των μαθητών που απαιτούνταν για τη συγκεκριμένη διδασκαλία είναι: Να αναγνωρίζουν βασικά γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, πλάγιο παραλληλόγραμμο, τραπέζιο). Να χειρίζονται τον κανόνα (χάρακας) ως όργανο χάραξης και μέτρησης μήκους. Να κατανοούν την έννοια της περιμέτρου ως άθροισμα του μήκους των πλευρών ενός γεωμετρικού σχήματος. Να γνωρίζουν τη χρήση του τάγκραμ. Επιπλέον οι μαθητές γνώριζαν από την προσωπική καθημερινή τους ζωή το τάγκραμ, ως ένα παιχνίδι που υπάρχει στους υπολογιστές και το οποίο έχουν παίξει πολλές φορές. 4.6.Διδακτικές μέθοδοι Καθοδηγούμενη ανακάλυψη Οι μαθητές είχαν ήδη από την πρώτη φάση ενεργό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης και αυτό γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μάθησης. Ήταν αυτοί που διάβασαν τον τίτλο του μαθήματος και έδωσαν ορισμούς με βάση την ετυμολογία της λέξης ισοεμβαδικά, αυτοί που με τις κατάλληλες αναδιπλώσεις του τετραγωνισμένου χαρτιού μίλησαν για επιφάνεια, εμβαδόν (όσοι τουλάχιστον το γνώριζαν) και ισοεμβαδικά σχήματα και αυτοί που πάντα με τις κατάλληλες ερωτήσεις που τους έθετα, έδιναν και τις αναμενόμενες σωστές απαντήσεις. Η λειτουργία της καθοδηγούμενης ανακάλυψης είναι εμφανέστατη στη 2 η φάση όπου μοίρασα στους μαθητές, λευκές, τετραγωνισμένες κόλλες, σε σχήμα τετραγώνου και αφού εξηγήσαμε το εμβαδόν τους με κατάλληλες αναδιπλώσεις του χαρτιού, σχηματίσαμε 2 ίσα μεταξύ τους τρίγωνα. Έπειτα τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν ποιο μπορεί να είναι εμβαδόν του κάθε τριγώνου χωριστά και στη συνέχεια και των δύο μαζί, πράγμα που θα γινόταν με τη βοήθεια των τετραγώνων (οι μαθητές μετράνε τα τετράγωνα του ενός τριγώνου, μετράνε και αυτά του άλλου και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ισοεμβαδικά). Στη συνέχεια και αφού διπλώσαμε το κάθε τρίγωνο στη μέση οι μαθητές ήταν σε θέση να πουν πως το τετράγωνο αποτελείται από τέσσερα ίσα μεταξύ τους τρίγωνα, το καθένα από τα οποία είχε εμβαδόν ίσο με το ¼ του εμβαδού του τετραγώνου και ίσο με ½ του εμβαδού του μεγάλου τριγώνου.

12 Ευρετική μέθοδος διδασκαλίας Στην περίπτωση της ερευνητικής μεθόδου διδασκαλίας, καλούμε τα παιδιά να βρουν κάτι. Τίθεται, δηλαδή, ένα πρόβλημα και οι μαθητές κάνουν συσχετισμούς και διερεύνηση. Έτσι ενεργοποιείται η σκέψη και στα πλαίσια των ομάδων η ευερετική μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική (δουλεύουν όλα μαζί τα παιδιά και σε περίπτωση λάθους δεν νιώθουν άσχημα, η ομαδική εργασία πάνω σε ασκήσεις είναι πιο ευχάριστη και ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες ομάδες παρακινεί τους μαθητές να βρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη σωστή απάντηση). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην 4 η και 5 η φάση, όπου δίνονταν στους μαθητές οι δραστηριότητες και οι εργασίες του βιβλίου του μαθητή και αυτοί σε συνεργασία μεταξύ τους (ομάδες των τεσσάρων) τις μελετούσαν, ερευνούσαν κάθε πιθανή λύση και στο τέλος ένας εκπρόσωπός τους σηκωνόταν στον πίνακα και έγραφε την απάντηση. Παράλληλα στον πίνακα είχαμε αναρτημένα τα δύο τάγκραμ, τα οποία και χρησιμοποιούσε ο εκπρόσωπος της ομάδας για να αιτιολογήσει την απάντησή του. Στις περιπτώσεις όπου τα παιδιά έδιναν λάθος απάντηση, ακούγονταν οι απόψεις των υπόλοιπων ομάδων, τις οποίες και ανέλυα με βάση τα δύο μεγάλα τάγκραμ στον πίνακα ώστε όλοι να βλέπουν. Βιωματική μέθοδος Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε καταρχάς στην εισαγωγική δραστηριότητα, όπου μοίρασα στα παιδιά λευκές, τετραγωνισμένες κόλλες, σε σχήμα τετραγώνου και κάναμε τέτοιου είδους αναδιπλώσεις ώστε να καταλάβουν την έννοια των ισοεμβαδικών σχημάτων. Έπειτα οι δραστηριότητες της σελίδας 68 είχαν και αυτές βιωματικό χαρακτήρα. Τα παιδιά αφού έκαναν κάποιες εκτιμήσεις έπρεπε στη συνέχεια να επαληθεύσουν τις εκτιμήσεις τους βιωματικά με το τάγκραμ. Τέλος βιωματική μάθηση είχαμε και στην πέμπτη και τελευταία φάση, όπου τα παιδιά έπρεπε να συναρμολογήσουν ένα τάγκραμ με βάση το περίγραμμα των Α4 χαρτονιών που τους μοίρασα. Οι περισσότεροι, αν όχι, όλοι οι μαθητές γνώριζαν το τάγκραμ και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους είχαν παίξει αρκετές φορές στον υπολογιστή. Η δραστηριότητα ήταν ευχάριστη και απροσδόκητα εύκολη. Διαθεματική μέθοδος διδασκαλίας Η δραστηριότητα της 5 η ς φάσης ήταν καθαρά διαθεματική και φυσικά συνδεόταν με το μάθημα των καλλιτεχνικών. Τα παιδιά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, χρειάζονταν μόνο κόλλες για να κολλήσουν τα επτά χάρτινα γεωμετρικά σχήματα πάνω στο χαρτόνι Α4. Επειδή μερικά παιδιά ίσως να μην κουβαλούσαν μαζί τους κόλλα, είχα και εγώ μαζί μου δύο, ωστόσο μόνο ένα παιδί μου ζήτησε.

13 Η διαθεματική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και άρεσε στα παιδιά. Επιπλέον με τέτοιου είδους δραστηριότητες οι μαθητές μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουν. Ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων (όπως αναφέρθηκε παραπάνω μόνο μία ομάδα είχε 6 παιδιά) καθώς η ομαδική εργασία ευνοεί τη μάθηση και έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το μάθημα με τα τάγκραμ είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ευνοούσε πολύ μια τέτοια διάταξη της τάξης. Τα παιδιά αν και σε ομάδες, δεν ήξεραν να συνεργάζονται ως τέτοιες. Πάραυτα ευνοήθηκαν πολύ από τον τρόπο που δουλέψαμε και αυτό είχε αντίκτυπο κυρίως στα παιδιά που είτε είχαν δυσκολίες στο μάθημα είτε δείλιαζαν να συμμετέχουν. Μονολογική Επιδεικτική μέθοδος διδασκαλίας Η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην 4 η και 5 η φάση που και χρησιμοποιήσαμε τα δύο τάγκραμ. Αφού εξήγησα στα παιδιά τι είναι το τάγκραμ, έπειτα κόλλησα το ένα χαρτόνι τάγκραμ στον πίνακα. Έπειτα και εφόσον τα παιδιά είχαν υποδείξει στο τάγκραμ του πίνακα τις δικές τους λύσεις, όσον αφορά τις δραστηριότητες και τις εργασίες, με τη χρήση μαρκαδόρου (απαριθμούσα τα κουτάκια σημειώνοντας πάνω σε αυτά μια γραμμή), επαναλάμβανα τη διαδικασία της επίλυσης εξηγώντας δυνατά και καθαρά την πορεία της και ταυτόχρονα δείχνοντας την σε όλη την τάξη. Παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως δασκαλοκεντρική αυτή η μέθοδος, ωστόσο είναι αναπόφευκτη σε κάποιες περιπτώσεις όπου τα παιδιά (τουλάχιστον τα περισσότερα) έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με ένα καινούργιο γνωστικό αντικείμενο. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική για την κατάκτηση της νέας γνώσης από όλους, αν είναι δυνατό, τους μαθητές καθώς συνδυάζεται λόγος και εικόνα. Ερωταποκρίσεις Η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις διδασκαλίες καθώς είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσεις αν γνωρίζουν κάτι οι μαθητές σου. Σε όλες τις φάσεις τα παιδιά δέχονταν ερωτήσεις από μέρους μου προκειμένου να οδηγηθούν άλλοτε στη σωστή λύση και άλλοτε στη σωστή απάντηση. Πιο συγκεκριμένα πιστεύω πως η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην 1 η φάση όπου με ερωτήσεις προσπαθούσα να ανιχνεύσω τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών πάνω στο θέμα του μαθήματός μας.

14 4.7.Πορεία διδασκαλίας Μαθηματικά Ε τάξης 4 η Ενότητα, Β περίοδος, σελίδες Κεφάλαιο 25 : «Ισοεμβαδικά σχήματα Το τάγκραμ». 1η Φάση: Ανακοίνωση των στόχων της διδασκαλίας διερευνητική αξιολόγηση των γνώσεων των μαθητών Αφού κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο προηγούμενο μάθημα (Κεφάλαιο 24: Γεωμετρικά σχήματα περίμετρος, Καρέτα - καρέτα, σελ ) το καινούργιο ξεκινά με την ανάγνωση του τίτλου του μαθήματος Ισοεμβαδικά Σχήματα Το Τάγκραμ, όπου οι μαθητές καλούνται να τον ερμηνεύσουν. Αφού γράψουμε την λέξη στον πίνακα, την αναλύουμε (ίσα + εμβαδά). Ζητώ από τους μαθητές να μου δώσουν κάποιον ορισμό για την έννοια του εμβαδού, όπως αυτοί μπορούν, από προηγούμενες τάξεις και στη συνέχεια γράφουμε τον ορισμό της στον πίνακα. Έπειτα δίνουμε έναν «πρόχειρο» ορισμό για τα ισοεμβαδικά σχήματα και διαχωρίζουμε την έννοια του εμβαδού από αυτή της περιμέτρου (μέτρα τ. μέτρα, εκ. τ.εκ.). Στο τέλος της πρώτης αυτής φάσης ρωτάω τα παιδιά αν έχουν ακούσει τη λέξη τάγκραμ και αν τυχόν γνωρίζουν τη λειτουργία του. Τονίζω στα παιδιά πως θα δουλέψουν στα πλαίσια των ομάδων τους, σε συνεργασία μεταξύ τους και όχι το καθένα χωριστά όπως έκαναν μέχρι τώρα. 2η Φάση: Εισαγωγή στην νέα έννοια και πραγματοποίηση της εισαγωγικής δραστηριότητας. Μοιράζω στο κάθε παιδί, το οποίο είναι ενταγμένο σε μια ομάδα, λευκές, τετραγωνισμένες κόλλες, σε σχήμα τετραγώνου και εξηγούμε ποιο είναι το εμβαδόν τους. Με κατάλληλες αναδιπλώσεις του χαρτιού, σχηματίζονται 2 ίσα μεταξύ τους τρίγωνα και τα παιδιά σκέφτονται ποιο μπορεί να είναι εμβαδόν του κάθε τριγώνου χωριστά και έπειτα και των δύο μαζί, πράγμα που θα γίνει και με τη βοήθεια των τετραγώνων (οι μαθητές μετράνε τα τετράγωνα του ενός τριγώνου, μετράνε και αυτά του άλλου και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ισοεμβαδικά). Στη συνέχεια και αφού διπλώσουν το κάθε τρίγωνο στη μέση πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν πως το τετράγωνο αποτελείται από τέσσερα ίσα μεταξύ τους τρίγωνα, το καθένα από τα οποία έχει εμβαδόν ίσο με το ¼ του εμβαδού του τετραγώνου και ίσο με ½ του εμβαδού του μεγάλου τριγώνου. 3η Φάση: Επισημοποίηση ανακοίνωση της νέας γνώσης. Αφού τα παιδιά ασχοληθούν με την παραπάνω δραστηριότητα που έχει έντονο βιωματικό χαρακτήρα και αφού ανακαλύψουν τη νέα γνώση (στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους πάντα) την επισημοποιούμε. Ρωτάω τα παιδιά αν μπορούν να δώσουν έναν (οριστικό αυτή τη φορά) ορισμό για τα ισοεμβαδικά σχήματα και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις διαβάζουμε το πλαίσιο με τον τίτλο Συμπέρασμα στη σελίδα 69 και γράφουμε τη νέα έννοια στον πίνακα.

15 4η Φάση: Ασκήσεις εφαρμογής και εμπέδωσης. Με τη βοήθεια δύο χαρτονιών (το κάθε χαρτόνι έχει κοπεί σε σχήμα τετραγώνου και έχει χωριστεί σε δύο ίσα μέρη) αναπαριστούμε 2 φορές το τάγκραμ στη σελίδα 68 για μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκρίνεια. Έπειτα και αφού μελετήσουν οι μαθητές σε ομάδες τις δραστηριότητες (κάθε φορά μίααυτή που θα τους υποδεικνύω), σηκώνεται στον πίνακα ένας εκπρόσωπος της ομάδας και δίνει τη σωστή απάντηση «δείχνοντας» την στο μεγάλο τάγκραμ. Σε περιπτώσεις λάθους ακούγονται και οι απόψεις των άλλων ομάδων. Η σειρά με την οποία θα γίνουν οι δραστηριότητες (σελ. 68) είναι: 3 η, 2 η, 1η, με βάση πάντα το βαθμό δυσκολίας. Για τις τρεις παραπάνω δραστηριότητες χρησιμοποιούμε το ένα χαρτόνι τάγκραμ. 5η Φάση: Αξιολόγηση Επειδή το συγκεκριμένο μάθημα περιέχει αρκετές και χρονοβόρες δραστηριότητες και δεδομένου ότι οι μαθητές δεν έχουν κάνει ακόμα για το εμβαδόν (κεφάλαιο 26) θα αρκεστούμε στις εργασίες του βιβλίου του μαθητή και δε θα κάνουμε ασκήσεις από το τετράδιο των εργασιών, που ούτως ή άλλως επαναλαμβάνει αυτές του βιβλίου. Έτσι κάνουμε τις εργασίες της σελίδας 69 ξεκινώντας από τις ασκήσεις 2 και 3 και τελειώνοντας με την 1 η, όπου θα χρησιμοποιήσουμε και τα δύο χαρτόνια τάγκραμ. Σε αυτήν την εργασία θα δοθεί στο κάθε παιδί από ένα μιλιμετρέ χαρτί πάνω στο οποίο θα τοποθετήσει το καθένα τα δικά του τάγκραμ, που υπάρχουν στο πίσω μέρος του βιβλίου, σελ Στο τέλος της διδακτικής ώρας και αφού μπορούμε να χειριστούμε το μάθημα διαθεματικά (σύνδεση με τα εικαστικά) μοιράζω στα παιδιά από ένα χαρτόνι Α4, στην πίσω μεριά του οποίου υπάρχει το σχέδιο μιας γάτας, που προέρχεται από τη συναρμολόγηση 7 γεωμετρικών σχημάτων (παιχνίδι τάγκραμ). Έπειτα μοιράζω στα παιδιά τα σχέδια των αντίστοιχων γεωμετρικών σχημάτων σε χαρτονάκια μαύρου χρώματος και αφού πειραματιστούν κολλάνε τα κομμάτια πάνω στα κατάλληλα μέρη του σώματος της γάτας. Σε κάθε περίπτωση και στη φάση της εφαρμογής εμπέδωσης και στη φάση της αξιολόγησης πρέπει να υπάρχει η καθοδήγηση της φοιτήτριας Διαδικασίες Αξιολόγησης Η αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτεύχθηκε κυρίως μέσω των εργασιών της σελίδας 69, του βιβλίου του μαθητή. Αφού πραγματοποιήσαμε τις δραστηριότητες 3, 2, και 1 της σελίδας 68, του βιβλίου του μαθητή στη συνέχεια προχωρήσαμε στις εργασίες της επόμενης σελίδας. Ξεκινήσαμε με την εργασία 3, όπου οι μαθητές έπρεπε να παρατηρήσουν από ποια σχήματα είναι φτιαγμένο το αρχικό σχήμα (μόνο

16 τρίγωνα ή τρίγωνα και πλάγια παραλληλόγραμμα) και έπειτα να βρουν εκείνο το γεωμετρικό σχήμα που έχει το ίδιο εμβαδόν με το πρότυπο. Έπειτα ασχοληθήκαμε με τη 2 η εργασία. Τα παιδιά χάραξαν τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα και σε πολλές περιπτώσεις χρωμάτισαν την επιφάνεια που αυτά κάλυπταν. Η δραστηριότητα αυτή προβλημάτισε τα παιδιά, ίσως επειδή δεν είχαν ασχοληθεί με το εμβαδόν ή με τους τύπους του και έτσι έπρεπε να περάσω από κάθε ομάδα για να ελέγξω τυχόν λάθη και να κάνω υποδείξεις στις περιπτώσεις που έπρεπε. Τέλος κάναμε την πρώτη δραστηριότητα. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας όλα τα κομμάτια από 2 τάγκραμ, έπρεπε να φτιάξουν πάνω σε μιλιμετρέ χαρτί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τραπέζιο. Έπειτα έπρεπε να εκτιμήσουν ποιο σχήμα θα είχε το μεγαλύτερο εμβαδόν. Τα δύο τάγκραμ υπάρχουν στο πίσω μέρος του βιβλίου του μαθητή (σελ.157) και από την προηγούμενη μέρα είχα ειδοποιήσει τους μαθητές να τα έχουν κομμένα. Ωστόσο λόγω έλλειψης χρόνου αποφάσισα εκείνη τη στιγμή να αλλάξουμε κάπως τη δραστηριότητα και να την κάνουμε μόνο στον πίνακα με τη βοήθεια των 2 μεγάλων τάγκραμ που είχα ετοιμάσει για αυτήν την άσκηση. Έτσι σηκώνονταν μαθητές εκπρόσωποι των ομάδων και με τις κατάλληλες τοποθετήσεις των κομματιών προέκυπταν και τα ζητούμενα σχήματα. Το δεύτερο μέρος της δραστηριότητας (Υπολογίζω με όποιον τρόπο θέλω πόσα τ.εκ. ακριβώς είναι το εμβαδόν κάθε σχήματος) έγινε προφορικά. Οι μαθητές απάντησαν χωρίς καμία δυσκολία στο παραπάνω ερώτημα, αφού είχε προηγηθεί και η δραστηριότητα της σελίδας 68 όπου βρήκαμε ότι το ένα τάνγκραμ είχε εμβαδό 100 κουτάκια και επομένως τα δύο τάνγκραμ όπως και να ήταν ταξινομημένα τα κομμάτια τους, θα είχαν εμβαδό 200 κουτάκια. Έπειτα έγραψαν την απάντηση και στα βιβλία τους. Ένα είδος αξιολόγησης ήταν και η διαθεματική δραστηριότητα που κάναμε στο τέλος. Το παιχνίδι με τα τάγκραμ εξασκεί τα παιδιά στην αναγνώριση των γεωμετρικών σχημάτων, στην εξοικείωση τους με αυτά, στη σωστή και κατάλληλη τοποθέτηση τους εκεί όπου πρέπει, στον πειραματισμό και τέλος στην αίσθηση της επιτυχίας. Πριν ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα κάναμε μια σύντομη συζήτηση για το Τάγκραμ και στη συνέχεια αναφέραμε τα σχήματα από τα οποία αποτελείτε. Πολλοί μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα, ενώ άλλοι είπαν πως θα την έκαναν στο σπίτι μιας και χτύπησε το κουδούνι. Παρολαυτά είναι σίγουρο πως οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους δραστηριότητες και έτσι τις βλέπουν πραγματικά ως παιχνίδι.

17 7. Παράρτημα Το Μάθημα: Κεφάλαιο 25

18

19 Τα δύο Τάγκραμ Τα δύο χάρτινα Τάγκραμς που χρησιμοποιήσαμε στις δραστηριότητες της σελίδα 68 και στην 1 η εργασία της σελίδας 69. Στη συγκεκριμένη εικόνα βλέπουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σύμφωνα με το πρώτο ζητούμενο της εργασία 1, σελίδα 69. Εδώ έχουμε το 2 ο ζητούμενο της εργασίας, το πλάγιο παραλληλόγραμμο. Με τις κατάλληλες ανατοποθετήσεις των κομματιών, των δύο τάνγκραμς έχουμε το 3 ο ζητούμενο της εργασίας 1, το τραπέζιο. Όλα τα παραπάνω έγιναν στον πίνακα από τα παιδιά με τη βοήθεια μου.

20 Το φύλλο ανακεφαλαίωσης Και τώρα μια μικρή ανακεφαλαίωση (χωρίς ασκήσεις!!!) Περίμετρος Και την τελευταία επι τέλους! (4) Μετράμε αυτήν την πλευρά αν και ζαλίζομαι λίγο. (1) Και αυτήν τώρα δε νιώθω καθόλου μα καθόλου καλά. (3) Ε! και μετά προσθέτουμε το μήκος των πλευρών τους Και μην ξεχνάτε τη μονάδα μέτρησης (εκατοστά, μέτρα, χιλιοστά, δέκατα κ.α.)

21 Εμβαδόν Όταν μιλάμε για εμβαδόν μιλάμε για επιφάνεια και συγκεκριμένα μετράμε πόση έκταση έχει μια επιφάνεια. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με αριθμούς και πράξεις όπως θα δείτε στο επόμενο μάθημα, αλλά μπορεί να γίνει και με μέτρημα τετραγώνων Είπα πολλά;;; Για παράδειγμα αυτό το σκάκι έχει εμβαδόν 64 τετράγωνα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάποια σχήματα ακόμη και αν είναι διαφορετικά μπορεί να έχουν ίσα εμβαδά. Ε! αυτά λοιπόν λέγονται ισοεμβαδικά. Και μην ξεχνάτε τη μονάδα μέτρησης (τετραγωνικά εκατοστά, τετραγωνικά μέτρα, κ.α.)

22 Το σχέδιο τάγκραμ που μοίρασα

23 Το πίσω μέρος του φυλλαδίου με το τάγκραμ Μα τι είναι το τάγκραμ; Τάγκραμ Πρόκειται για ένα είδος παζλ, που προέρχεται από την Κίνα. Αποτελείται από 7 κομμάτια, που ονομάζονται tans, τα οποία ενώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο σχήμα. Ο στόχος είναι το συγκεκριμένο σχήμα να αποτελείται μόνο από τα επτά αυτά κομμάτια. Το σχήμα πρέπει να περιέχει όλα τα κομμάτια, που δεν πρέπει όμως να επικαλύπτονται. Τα κομμάτια είναι: 5 ισοσκελή τρίγωνα (2 μικρά, ένα μεσαίο και 2 μεγάλα) 1 παραλληλόγραμμο 1 τετράγωνο

24 Τα γεωμετρικά σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη δραστηριότητα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-Β ΦΑΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ-19 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υπεύθυνος καθηγητής Χαράλαμπος Λεμονίδης Μέντορας Γεώργιος Γεωργιόπουλος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ Θέμα Διδασκαλίας Πρόσθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗΣ Θέμα Διδασκαλίας Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων (Κεφάλαιο 23 ο ) Σχολείο: 2 ο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 13/1/2009 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Τάξη Δ 2 Ενότητα 7: Μάθημα 5: Αναπτύγματα γεωμετρικών στερεών Εκπαιδευτικός: Νεοκλής Χαραλάμπους Διάρκεια: 80 Ημερ/νία: 14/03/18 Α Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Δείκτες επιτυχίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Από το βιβλίο «Ευκλείδεια Γεωμετρία Α και Β Ενιαίου Λυκείου» των Αργυρόπουλου Η., Βλάμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Διερεύνηση σχημάτων και χώρου Γ2.1 Ονομάζουν και κατασκευάζουν σημεία, ευθύγραμμα τμήματα, ημιευθείες, ευθείες και διάφορα είδη γραμμών (καμπύλες, ευθείες, τεθλασμένες)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α. Β ΦΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: «Χαράξεις με χάρακα και διαβήτη. Ορθές γωνίες» (Κεφάλαιο : 16 ο ) Σχολείο:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά για Διδασκαλία III

Μαθηματικά για Διδασκαλία III Μαθηματικά για Διδασκαλία III Μαριάννα Τζεκάκη Απαραίτητα στον εκπαιδευτικό Μαθηματικό περιεχόμενο γνώση Ζητήματα των στόχων της διδασκαλίας των μαθηματικών μάθησης και του σχετικού μαθηματικού περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Y404. ΔΙΜΕΠΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΜ: 3734 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗς

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗς ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗς ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων 2016-2017 Τάξεις Ε+ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Στόχοι Πηγή Υλικού 3.1 Αριθμοί Οι μαθητές πρέπει: Σχολικά βιβλία Ε και ΣΤ Φυσικοί, Δεκαδικοί, μετρήσεις Να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των Μαθηματικών

Διδακτική των Μαθηματικών Διδακτική των Μαθηματικών Ονοματεπώνυμο : Μαμτζέλλη Χρυσούλα Τάξη : Γ Δημοτικού Κεφάλαιο 43 : Η συμμετρία Πρόκειται για ένα εισαγωγικό μάθημα στην αξονική συμμετρία. Οι μαθητές θα μάθουν πότε δύο σχήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΓΡΑΜΜΕΣ-ΜΕΤΡΗΣΗ Μιχάλης Χριστοφορίδης Ανδρέας Σάββα Σύμβουλοι Μαθηματικών

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΓΡΑΜΜΕΣ-ΜΕΤΡΗΣΗ Μιχάλης Χριστοφορίδης Ανδρέας Σάββα Σύμβουλοι Μαθηματικών ΕΦΑΡΜΟΓΙΔΙΟ: Σχήματα-Γραμμές-Μέτρηση Είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά στην κατασκευή και μέτρηση σχημάτων, γωνιών και γραμμών. Μας παρέχει ένα χάρακα, μοιρογνωμόνιο και υπολογιστική μηχανή για να μας βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: Δραστηριότητες Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Ε Δημοτικού

Μαθηματικά Ε Δημοτικού Μαθηματικά Ε Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 2014 Πέτρος Κλιάπης 12η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Α+Β Δημοτικού

Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων Τάξεις Α+Β Δημοτικού Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Παιδιών-Προφύγων 2016-2017 Τάξεις Α+Β Δημοτικού Περιεχόμενα Στόχοι Πηγή Υλικού 1.1 Αριθμοί 1-1000 Γραφή, Ανάγνωση, Απαγγελία, Απαρίθμηση, Σύγκριση, Συμπλήρωση (κατά αύξουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Διερεύνηση σχημάτων και χώρου Γ2.1 Ονομάζουν και κατασκευάζουν σημεία, ευθύγραμμα τμήματα, ημιευθείες, ευθείες και διάφορα είδη γραμμών (καμπύλες, ευθείες, τεθλασμένες)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ) Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ03 ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I.

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Γεωμετρία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Εισαγωγή Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ»

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» Νικόλαος Μπαλκίζας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του σχεδίου μαθήματος είναι να μάθουν όλοι οι μαθητές της τάξης τις έννοιες της ισοδυναμίας των κλασμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1.

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. Στο επίπεδο 0, στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, όπου στόχος είναι η οµαδοποίηση των γεωµετρικών σχηµάτων σε οµάδες µε κοινά χαρακτηριστικά στη µορφή τους, είδαµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: Εφαπτομένη οξείας γωνίας στη Β Γυμνασίου

ΣΕΝΑΡΙΟ: Εφαπτομένη οξείας γωνίας στη Β Γυμνασίου ΣΕΝΑΡΙΟ: Εφαπτομένη οξείας γωνίας στη Β Γυμνασίου Συγγραφέας: Κοπατσάρη Γεωργία Ημερομηνία: Φλώρινα, 5-3-2014 Γνωστική περιοχή: Μαθηματικά (Γεωμετρία) Β Γυμνασίου Προτεινόμενο λογισμικό: Προτείνεται να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΉ ΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΊΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉΣ Στο σχολικό βιβλίο της Β τάξης γυμνασίου υπάρχει η διπλανή άσκηση. Στόχος της άσκησης είναι να εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7 Αναπαριστούν εναδικά κλάσματα ( 1, 1, 1, 1, 1 ) ενός συνόλου ή μιας επιφάνειας, 2 3 4 6 8 χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες και εφαρμογίδια.

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις /

Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις / Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις / Οι παρακάτω πίνακες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του αναλυτικού προγράμματος σπουδών της Γεωμετρίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.5 Αναπαριστούν, συγκρίνουν και σειροθετούν ομώνυμα κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ IV ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Μ. ΣΤΡΙΛΙΓΚΑ ΘΕΜΑ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική. Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών

O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική. Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών Η έννοια της δραστηριότητας Δραστηριότητα είναι κάθε ανθρώπινη δράση που έχει ένα κίνητρο και ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα Σενάριο 3. Τα µέσα των πλευρών τριγώνου Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα τριγώνων, τριγωνοµετρικοί αριθµοί περίµετρος και εµβαδόν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 415 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ Μεταφετζής Γιώργος Δάσκαλος, 1ο ΔΣ Βόλου gmetafetz@in.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι ΑΠΣ για τα μαθηματικά της Ε τάξης

Στόχοι ΑΠΣ για τα μαθηματικά της Ε τάξης Στόχοι ΑΠΣ για τα μαθηματικά της Ε τάξης ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΧΡΟΝΟΣ Αριθμοί και πράξειςακέραιοι 2, 3, 4, 5 2. να μπορούν να εκφράζουν αριθμούς μέχρι και το 1.000.000 με διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Γ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Γ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση της προϋπάρχουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση Εργασία πειραματισμού με μαθητή Διδάσκων: Χαράλαμπος Λεμονίδης Φοιτήτρια: Χατζή Κυριακή- Ιωάννα ΑΕΜ: 3659 Εξάμηνο: ΣΤ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Ποιο από τα δύο σχήματα Α, Β έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Ποιο από τα δύο σχήματα Α, Β έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν; ΜΕΡΟΣ Β. ΕΜΒΑΔΑ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ 05. ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Ορισμός Το εμβαδόν μιας επίπεδης επιφάνειας είναι ένας θετικός αριθμός, που εκφράζει την έκταση που καταλαμβάνει η επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.5 Αναπαριστούν, συγκρίνουν και σειροθετούν ομώνυμα κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Σημείο Με την άκρη του μολυβιού μου ακουμπώντας την σε ένα κομμάτι χαρτί αφήνω ένα σημάδι το οποίο το λέω σημείο. Το σημείο το δίνω όνομα γράφοντας πάνω απ αυτό ένα κεφαλαίο

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί γονείς, Αντιγόνη Λυκοτραφίτη

Αγαπητοί γονείς, Αντιγόνη Λυκοτραφίτη Αγαπητοί γονείς, Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο σύμφωνα με την ύλη του σχολικού βιβλίου «Μαθηματικά Γ Δημοτικού». Είναι δομημένο σε αντίστοιχα κεφάλαια και λειτουργεί παράλληλα αλλά και συμπληρωματικά με

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel.

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Έντυπο Α Φύλλα εργασίας Μαθητή Διαμαντής Κώστας Τερζίδης Σωτήρης 31/1/2008 Φύλλο εργασίας 1. Ομάδα: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 2: Απόδειξη Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «Ο ΚΥΚΛΟΣ» Νικόλαος Μπαλκίζας Ιωάννα Κοσμίδου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «Ο ΚΥΚΛΟΣ» Νικόλαος Μπαλκίζας Ιωάννα Κοσμίδου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «Ο ΚΥΚΛΟΣ» Νικόλαος Μπαλκίζας Ιωάννα Κοσμίδου Αθήνα, Φεβρουάριος 2008 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «Ο ΚΥΚΛΟΣ» Νικόλαος Μπαλκίζας Ιωάννα Κοσμίδου 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ : 6 διδακτικές ώρες

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ : 6 διδακτικές ώρες ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ : 6 διδακτικές ώρες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ : 1 Η Διδακτική ώρα : Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Εκτίμηση και μέτρηση Μ3.6 Εκτιμούν, μετρούν, ταξινομούν και κατασκευάζουν γωνίες (με ή χωρίς τη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα 5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα Θέμα της δραστηριότητας Η δραστηριότητα εισάγει τους μαθητές στο ολοκλήρωμα Riemann μέσω του υπολογισμού του εμβαδού ενός παραβολικού χωρίου. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή I. Εισαγωγή Γεωμετρία Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι μαθητές έχουν έρθει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Και οι απαντήσεις τους Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «παλιό» και στο «σύγχρονο» μάθημα των Μαθηματικών; Στο μάθημα παλαιού τύπου η γνώση παρουσιάζεται στο μαθητή από τον διδάσκοντα

Διαβάστε περισσότερα

Το ανοργάνωτο Parking

Το ανοργάνωτο Parking Δημοτικό Υπαίθριο Parking Περίληψη: Σε κάθε πόλη είναι σημαντικό η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων parking, ειδικά στο κέντρο της, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες και η εμπορική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

Σταυρούλα Πατσιομίτου

Σταυρούλα Πατσιομίτου Αριστοτέλους Μεταφυσικά 1078 α 30 Σταυρούλα Πατσιομίτου spatsiomitou@sch.gr Σ υνδέονται τα Μαθηματικά με την Αισθητική, με την Τέχνη, με την Τεχνολογία. Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία τους;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: ΣΤ. Προτείνεται να μην αξιοποιηθούν διδακτικά από το Βιβλίο Μαθητή τα παρακάτω: 1 ο σελ. 7, 4 η άσκηση, σελ. 8, 2 ο πρόβλημα

ΤΑΞΗ: ΣΤ. Προτείνεται να μην αξιοποιηθούν διδακτικά από το Βιβλίο Μαθητή τα παρακάτω: 1 ο σελ. 7, 4 η άσκηση, σελ. 8, 2 ο πρόβλημα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Βιβλίο μαθητή, Μαθηματικά ΣΤ Δημοτικού, 2015, ένα τεύχος Τετράδιο εργασιών, Μαθηματικά ΣΤ Δημοτικού, 2015, α τεύχος Τετράδιο εργασιών, Μαθηματικά ΣΤ Δημοτικού, 2015, β τεύχος Τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

των σχολικών μαθηματικών

των σχολικών μαθηματικών Μια σύγχρονη διδακτική θεώρηση των σχολικών μαθηματικών «Οι περισσότερες σημαντικές έννοιες και διαδικασίες των μαθηματικών διδάσκονται καλύτερα μέσω της επίλυσης προβλημάτων (ΕΠ)» Παραδοσιακή προσέγγιση:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο: Αναλογίες. Βασίλης Παπαγεωργίου

Εκπαιδευτικό Σενάριο: Αναλογίες. Βασίλης Παπαγεωργίου Εκπαιδευτικό Σενάριο: Αναλογίες Ιανουάριος 2011 1. Τίτλος Αναλογίες 2. Ταυτότητα Συγγραφέας: Γνωστική περιοχή των μαθηματικών: Άλγεβρα, Γεωμετρία Θέμα: Αναλογίες Συντεταγμένες στο επίπεδο 3. Σκεπτικό 2

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Υ404 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ( Β ΦΑΣΗ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α.) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΛΕΓΑΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα

ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα ΝΟΕΡΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Ε.Κολέζα Οι νοεροί υπολογισμοί απαιτούν ικανότητα οπτικοποίησης: να μπορείς να φανταστείς κάτι και να δουλέψεις με το νου.. Είναι ένα είδος νοητικού πειράματος, η νοερή

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 25 Απριλίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Γ. Προτείνεται να αξιοποιηθούν διδακτικά τα παρακάτω «ψηφιακά δομήματα» από τα εμπλουτισμένα σχ. εγχειρίδια. Προτείνεται να μην

ΤΑΞΗ: Γ. Προτείνεται να αξιοποιηθούν διδακτικά τα παρακάτω «ψηφιακά δομήματα» από τα εμπλουτισμένα σχ. εγχειρίδια. Προτείνεται να μην ΤΑΞΗ: Γ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Βιβλίο μαθητή, Μαθηματικά Γ Δημοτικού, 2015, ένα τεύχος Τετράδιο εργασιών, Μαθηματικά Γ Δημοτικού, 2015, α τεύχος Τετράδιο εργασιών, Μαθηματικά Γ Δημοτικού, 2015, β τεύχος Τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι των πολυγώνων

Ένα παιχνίδι των πολυγώνων Ένα παιχνίδι των πολυγώνων Το παιγνίδι αυτό, αναπτύχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής της Γ τάξης, στην ενότητα που αφορά στο σχεδιασμό πολυγώνων, απ όλα τα παιδιά, της Γ τάξης του σχολείου μας.

Διαβάστε περισσότερα

Άθροισµα γωνιών τριγώνου, γωνίες ισοπλεύρου, ισοσκελούς τριγώνου και εξωτερική γωνία τριγώνου στην Α Γυµνασίου

Άθροισµα γωνιών τριγώνου, γωνίες ισοπλεύρου, ισοσκελούς τριγώνου και εξωτερική γωνία τριγώνου στην Α Γυµνασίου ΣΕΝΑΡΙΟ «Προσπάθησε να κάνεις ένα τρίγωνο» Άθροισµα γωνιών τριγώνου, γωνίες ισοπλεύρου, ισοσκελούς τριγώνου και εξωτερική γωνία τριγώνου στην Α Γυµνασίου Ηµεροµηνία: Φλώρινα, 6-5-2014 Γνωστική περιοχή:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παναγάκος Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Βασικοί Στόχοι ενός Προγράμματος Σπουδών Ένα πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει να επιτύχει δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΜΟΤΙΒΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ 6

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΜΟΤΙΒΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ 6 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 100 ΜΟΤΙΒΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ 6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ1.7 Αναπαριστούν εναδικά κλάσματα ( 1, 1, 1, 1, 1 ) ενός συνόλου ή μιας επιφάνειας, 2 3 4 6 8 χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογώνιου τριγώνου. Ενότητα 8. β τεύχος

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογώνιου τριγώνου. Ενότητα 8. β τεύχος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 48 Ενότητα 8 Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογώνιου τριγώνου β τεύχος Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογώνιου τριγώνου 48 1η Άσκηση Να συμπληρώσεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II.

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II. 9.2.3 Σενάριο 6. Συμμεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωμετρία Β Λυκείου. Συμμεταβολή μεγεθών. Εμβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστημα συντεταγμένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας ανακά

Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας ανακά Θεωρητικό πλαίσιο Μαθηµατικά Β Γιώργος Αλβανόπουλος Σχολικός 1 Πορεία παρουσίασης 1. Θεωρητικό πλαίσιο - Άξονες περιεχοµένων 2. Επιλογή κεφαλαίου 3. Προσδιορισµός κυρίαρχου στόχου 4. Υλοποίηση δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 13/11/2016 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΚΤΑΣΗ Παρουσίαση των εργασιών της οµάδας στο άλλο τµήµα της τάξης. ηµοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου µας. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η εµπέδωση των εννοιών

ΕΠΕΚΤΑΣΗ Παρουσίαση των εργασιών της οµάδας στο άλλο τµήµα της τάξης. ηµοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου µας. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η εµπέδωση των εννοιών ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ισότητα και διαµοιρασµός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Τίτλος. Τετράπλευρα Είδη τετράπλευρων (παραλληλόγραµµο-ορθογώνιορόµβος-τετράγωνο) 2. Ταυτότητα του σεναρίου.

1. Τίτλος. Τετράπλευρα Είδη τετράπλευρων (παραλληλόγραµµο-ορθογώνιορόµβος-τετράγωνο) 2. Ταυτότητα του σεναρίου. 1. Τίτλος. Τετράπλευρα Είδη τετράπλευρων (παραλληλόγραµµο-ορθογώνιορόµβος-τετράγωνο) και ιδιότητες αυτών. 2. Ταυτότητα του σεναρίου. Συγγραφέας: Αλαµπορινός Σπυρίδων Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Γεωµετρία

Διαβάστε περισσότερα

9. Από τη θεωρία στην πράξη: Η διδασκαλία των Μαθηματικών (ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2003)

9. Από τη θεωρία στην πράξη: Η διδασκαλία των Μαθηματικών (ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2003) Από τη θεωρία στην πράξη: ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2000-2004 9. Από τη θεωρία στην πράξη: Η διδασκαλία των Μαθηματικών (ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2003) 9.1 Εισαγωγή Στα πλαίσια του προγράμματος ΟΔΥΣΣΕΑΣ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία Μαθηματικά: ριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 11 ο, Τμήμα Γεωμετρία Η γεωμετρία σε σχέση με την άλγεβρα ή την αριθμητική έχει την εξής ιδιαιτερότητα: πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στην περιγραφή μας (σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 13/11/2016 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 331 Διδακτική των Μαθηματικών. Παρουσίαση «Γεωμετρία» ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Van Hiele Επίπεδο 0. Επίπεδο Σφαιρικής ή ολικής αντίληψης

ΕΠΑ 331 Διδακτική των Μαθηματικών. Παρουσίαση «Γεωμετρία» ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Van Hiele Επίπεδο 0. Επίπεδο Σφαιρικής ή ολικής αντίληψης ΕΠΑ 331 Διδακτική των Μαθηματικών Παρουσίαση «Γεωμετρία» ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Van Hiele Επίπεδο 0. Επίπεδο Σφαιρικής ή ολικής αντίληψης 1 ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Van Hiele Επίπεδο 0. Επίπεδο Σφαιρικής ή ολικής αντίληψης 1. Αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εµβαδόν Παραλληλογράµµου Τριγώνου Τραπεζίου

Εµβαδόν Παραλληλογράµµου Τριγώνου Τραπεζίου Γιώργος Μαντζώλας ΠΕ03 Εµβαδόν Παραλληλογράµµου Τριγώνου Τραπεζίου Σύντοµη περιγραφή του σεναρίου Η βασική ιδέα του σεναρίου Το συγκεκριµένο εκπαιδευτικό σενάριο αναφέρεται στην εύρεση των τύπων µε τους

Διαβάστε περισσότερα

Η κλίμακα σε ευρεία κλίμακα

Η κλίμακα σε ευρεία κλίμακα Η κλίμακα σε ευρεία κλίμακα ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ «Κανένα μάθημα δεν έχει τόσο μεγάλη παιδευτική δύναμη όσο η ενασχόληση με τους αριθμούς. Το κυριότερο που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI Όλγα Κασσώτη Εργασία που κατατίθεται ως παραδοτέο της παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο: «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1oς ΚΥΚΛΟΣ - ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Α Ενότητα Ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες των υλικών μας, τα τοποθετούμε σε ομάδες και διατυπώνουμε κριτήρια ομαδοποίησης Οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-Α Φ.Α. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ: ΣΧΟΛΕΙΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:... ΤΑΞΗ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ Κατανοεί βασικές χωρικές

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΗ: ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΗ: ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΝΑΤΑΣΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΙΜΣΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ Α.Ε.Μ: 1986 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε ΘΕΜΑ: «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ-ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ» ΣΧΟΛΕΙΟ: 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΑΞΗ: Ε ΤΜΗΜΑ: Ε 2 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών. (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)

Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών. (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου) Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου) αντιλήψεις παιδιών (κι όχι µόνο) τι είναι γεωµετρία; Όταν αντιμετωπίζω προβλήματα γεωμετρίας νιώθω σαν να κάνω ένα είδος μεταγνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

Στ Τάξη. Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1

Στ Τάξη. Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1 Ενδεικτική Οργάνωση Ενοτήτων Στ Τάξη Α/Α Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτες Επιτυχίας Ώρες Διδ. 1 ENOTHTA 1 15 Αρ3.1 Απαγγέλουν, διαβάζουν, γράφουν και αναγνωρίζουν ποσότητες αριθμών Επανάληψη μέχρι το 1 000

Διαβάστε περισσότερα