Η Διαμάχη στο Αιγαίο. Επίδικα ζητήματα. Παρουσίαση: 2018/11/19

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Διαμάχη στο Αιγαίο. Επίδικα ζητήματα. Παρουσίαση: 2018/11/19"

Transcript

1 Η Διαμάχη στο Αιγαίο. Επίδικα ζητήματα Παρουσίαση: 2018/11/19

2 1. Το Αιγαίο Έκταση περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μήκος (βορρά-νότου) που κυμαίνεται περίπου από 297 έως 323 ναυτικά μίλια (ν.μ, 1 ν.μ περίπου 1.8 χιλιόμετρα) και πλάτος (δυτικά-ανατολικά) που κυμαίνεται περίπου από 160 έως 303 ν.μ. Ο αριθμός των νησιών, μαζί με τις νησίδες και τα βράχια, πλησιάζει τα Το ελληνικό και το τουρκικό κράτος έχουν επεκτείνει την κυριαρχία τους στη θάλασσα σε εύρος 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους. (1 ν.μ. περίπου ίσο με 1,8 χιλιόμετρα). Αυτό το εύρος των 6 ν.μ. δίνει στο ελληνικό κράτος κυριαρχία στο περίπου 35-36% της έκτασης του Αιγαίου και στο τουρκικό κράτος περίπου 8-9%, ενώ το 56% είναι διεθνή ύδατα. Βασικό συμπέρασμα: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό. Επεξεργασία μας χάρτη σε Wikimedia Commons:

3 1.1 Χαρακτηρισμός του Αιγαίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο Η κυριαρχία, τα κυριαρχικά διακαιώματα, η δικαιοδοσία και η επέκταση αυτών εκ μέρους των κρατών στη θάλασσα ρυθμίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, (UNCLOS 1982-United Nations Convention on the Law of the Sea). Το Αιγαίο είναι ημίκλειστη θάλασσα. UNCLOS, Άρθρο 122: Για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης «κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα» σημαίνει κόλπο, λεκάνη ή θάλασσα που περιβάλλεται από δύο ή περισσότερα κράτη και που συνδέεται με άλλη θάλασσα ή με τον ωκεανό με στενό δίαυλο, ή που αποτελείται καθ' ολοκληρίαν ή κυρίως από τις χωρικές θάλασσες ή τις αποκλειστικές ζώνες δύο ή περισσοτέρων παράκτιων κρατών. Δεν υπάρχουν αρχιπελαγικά κράτη στο Αιγαίο UNCLOS, Άρθρο 46: «Αρχιπελαγικό κράτος» σημαίνει κράτος αποτελούμενο καθ' ολοκληρία από ένα ή περισσότερα αρχιπελάγη και, ενδεχομένως, και από άλλες νήσους. Τι είναι τα «διεθνή ύδατα»; UNCLOS, Άρθρο 87, Ελευθερία της ανοικτής θάλασσας. 1. Η ανοικτή θάλασσα είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη, παράκτια ή άνευ ακτών. Η ελευθερία της ανοικτής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση, καθώς επίσης και στους λοιπούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ελευθερία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τόσο για τα παράκτια όσο και για τα άνευ ακτών κράτη: α) την ελευθερία ναυσιπλοΐας, β) την ελευθερία υπέρπτησης, γ) την ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και σωληναγωγών τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI, δ) την ελευθερία κατασκευής τεχνητών νήσων και άλλων εγκαταστάσεων που επιτρέπονται κατά το διεθνές δίκαιο, τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI, ε) την ελευθερία αλιείας, τηρουμένων των όρων που αναφέρονται στο τμήμα 2, στ) την ελευθερία επιστημονικής έρευνας, τηρουμένων των διατάξεων των μερών VI και XIII.

4 2. Σύντομο Ιστορικό της διένεξης Φιλικές σχέσεις χωρίς διενέξεις Αντιπαράθεση με άξονα το Κυπριακό. Ελλάδα: στρατηγική «ένωσης». Τουρκία: στρατηγική «διχοτόμησης». Συγκροτείται η ελληνοκυπριακή στρατηγική «ανεξαρτησία». Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για ανεξαρτησία και δικοινοτική οργάνωση του κράτους Ομαλές σχέσεις. Κύπρος ανεξάρτητο κράτος (1960). Τα 13 σημεία του Μακάριου που ακυρώνουν εμπράκτως τον δικοινοτικό χαρακτήρα και οι πολιτικές τρομοκράτησης των τουρκοκυπρίων (με πολλά θύματα) από ελληνικά και ελληνοκυπριακά παραστρατιωτικά σώματα τερματίζουν την περίοδο Αντιπαράθεση. Εμφανίζεται σύγκρουση μεταξύ της στρατηγικής της «ένωσης» και της «ανεξαρτησίας». Σχέδιο Ατσεσον (1964) και απόρριψη του από ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Η Τουρκία υποβάλλει την πρώτη επίσημη διαμαρτυρία για το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των Συμφωνιών μαζί με την απειλή για επέμβαση στην Κύπρο, που αποσοβείται με παρέμβαση των ΗΠΑ, λόγω των διώξεων των τουρκοκυπρίων και της παραβίασης της δικοινοτικής οργάνωσης του κυπριακού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση χάνει την πρωτοκαθεδρία κινήσεων στο Κυπριακό. Η δικτατορία στη συνέχεια οξύνει την αντιπαράθεση με απόπειρες δολοφονίας του Μακάριου, παραστρατιωτική δράση εναντίον των τουρκοκυπρίων με την ΕΟΚΑ Β και τελικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1973 με σκοπό να επιβάλλει την «Ένωση». Εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Κύπρο. Η διεθνοπολιτική θέση της Τουρκίας ενισχύεται λόγω δικτατορίας και αποτυχίας της ελληνικής στρατηγικής Πρωτοεμφανίζονται επισήμως τα ζητήματα που αφορούν τη διένεξη στο Αιγαίο.

5 2.1 Η συγκρότηση της διένεξης στο Αιγαίο Tο ελληνικό κράτος εκχωρεί άδειες σε εταιρείες έρευνας για πετρέλαιο από τις αρχές του 1960 (πιο συστηματικά μετά το 1967). Κάποιες από αυτές αφορούσαν περιοχές του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, 1η Νοεμβρίου Το τουρκικό κράτος δίνει άδεια για έρευνες για πετρέλαιο στην TPAO, (Turkiye Petrollen Anonim Ortaklign - Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου), σε περιοχές που ήταν και δυτικά ελληνικών νησιών Ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων: 7/2/1974, Ελλάδα. 27/2/1974, Τουρκία. 24/5/1974, Ελλάδα (αποδοχή επίλυσης με βάση Σύμβαση Γενεύης). 5/7/1974, Τουρκία, αποδέχεται διμερείς διαπραγματεύσεις. 29/5/1974. Τσανταρλί, υδρογραφικό σκάφος σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρούσε δική της υφαλοκρηπίδα (με πολλά πολεμικά πλοία συνοδεία). Μη-αντίδραση από Ελλάδα, ορθά, καθώς δεν ακουμπούσε το βυθό Ξεκινά η Διάσκεψη ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (δεδομένο ότι θα αποφασιστεί τα χωρικά ύδατα να μπορούν να εκτείνονται μέχρι 12 ν.μ). Ανησυχία Τουρκίας επειδή επέκταση στα 12 μίλια σημαίνει ότι το Αιγαίο γίνεται σχεδόν «ελληνική λίμνη» Το τουρκικό κράτος αμφισβητεί την οριοθέτηση του FIR και θέτει επισήμως ζήτημα για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Ελλάδας στα όρια του εναέριου χώρου. Κρίση 1976/Ιούλιος. Εξοδος του Σεισμίκ Ι, (Χόρα), για έρευνες Προσφυγή στη Χάγη (για επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και για μέτρα παγώματος της διαφοράς μέχρι να βγεί απόφαση) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 25/8/1976. Απόφαση 395 Συμβουλίου Ασφαλείας: Διμερείς διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση χωρίς να αποκλείει στη συνέχεια την προσφυγή στο ΔΔΧ. Το 1978, το ΔΔΧ αποφαίνεται ότι δεν είναι αρμόδιο για τα ζητήματα που τέθηκαν.

6 2.2 Σύνοψη της συγκρότησης της διένεξης. Αν εξαιρέσουμε το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», το οποίο αναδεικνύεται το 1996 (Καρντάκ/Ιμια) όλα τα θέματα που συγκροτούν τη διένεξη και οι βασικοί άξονες επιχειρηματολογίες των δύο πλευρών έχουν τεθεί ήδη από το Γιατί το ελληνικό κράτος εκχωρεί άδειες από τα μέσα του 1960 σε περιοχές στις οποίες δεν έχει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα; Γιατί το τουρκικό κράτος δεν αντιδρά αμέσως αλλά περιμένει σχεδόν μία δεκαετία (1973/11); Το μοτίβο «δράση ελληνικού κράτους αντίδραση τουρκικού κράτους». Τουρκία: ο «ελληνικός επεκτατισμός». Ελλάδα: ο «τουρκικός επεκτατισμός/αναθεωρητισμός».

7 3. Βασικές Έννοιες Η UNCLOS μπορεί να ειδωθεί ως το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού των αντιτεθέμενων στρατηγικών των κρατών, η οποία ρυθμίζει την επέκταση της κρατικής κυριαρχίας στη θάλασσα και τις διεκδικήσεις που προκύπτουν από αυτή την επέκταση με μη-πολεμικό τρόπο. Αποτελεί διεύρυνση της Σύμβαση της Γενεύης Την προσεγγίζουμε ως τη «γραμματική» μέσω των οποίων συντάσσονται οι κρατικές διεκδικήσεις. Το ελληνικό και τουρκικό κράτος οργανώνουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο (και στη Μεσόγειο) στη βάση της UNCLOS και επικαλούνται και τα δύο ότι οι θέσεις τους στηρίζονται σε αυτή και γενικότερα στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν αποτελεί ιδιοτυπία αυτών των κρατών αλλά κοινή πρακτική στους ανταγωνισμούς για επέκταση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα. Η UNCLOS ορίζει θαλάσσιες ζώνες όπου τα κράτη μπορούν να έχουν κυριαρχία ή κυριαρχικά διακιώματα ή δικαιοδοσία, μεθόδους οριοθέτησής τους και μηχανισμούς επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών. Οι (πολυπληθείς) διενέξεις που έχουν εκδικαστεί από τα διεθνή δικαστήρια με βάση την UNCLOS έχουν συγκροτήσει «νομολογία» και επομένως «κανόνες» ερμηνείας της. Οι βασικές ζώνες που ορίζονται είναι: 1. Τα Εσωτερικά ύδατα, 2. Τα Εγχώρια ύδατα (ή αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα, ή χωρική θάλασσα), 3. Η Συνορεύουσα Ζώνη (ή παρακείμενη ή συμπληρωματική ζώνη), 4. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), 5. Η Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα (Continental Shelf στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ο όρος Υφαλοκρηπίδα), 6. Τα Διεθνή Ύδατα (ή Ανοιχτή θάλασσα).

8 Η UNCLOS ρυθμίζει: 1. Εσωτερικά ύδατα 2. Χωρικά ύδατα (έως 12 ν.μ) 3. Συνορεύουσα Ζώνη (έως 24 ν.μ.) 4. ΑΟΖ (έως 200 ν.μ.) 5. Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα (έως 350 ν.μ.) 6. Εθνικός εναέριος χώρος (ρητά όσο είναι τα χωρικά ύδατα) Η Σύμβαση του Σικάγο (1944) ρυθμίζει το FIR. Είναι απλά διοικητική ζώνη διαχείρισης πτήσεων: (δεν υφίσταται ο όρος «παραβίαση του FIR») 3.1 Οι βασικές θαλάσσιες ζώνες

9 3.2 Χωρικά ύδατα Τα εγχώρια ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη, χωρική θάλασσα territorial sea), αποτελούν θαλάσσια ζώνη στην οποία ένα κράτος έχει κυριαρχία (sovereignty) και δικαιοδοσία (jurisdiction). Ωστόσο, αυτή η κυριαρχία περιορίζεται από το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης για πλοία που φέρουν σημαία άλλων κρατών (άρθρα της UNCLOS). Το εύρος της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια από τη γραμμή βάσης (άρθρο 3). Η πλήρης και αποκλειστική κυριαρχία του παράκτιου κράτους στα εγχώρια ύδατα εκτείνεται και στον εναέριο χώρο που ευρίσκεται άνωθεν αυτών, καθώς επίσης στο βυθό και το υπέδαφος τους (σε όλη την κάθετη στήλη από το βυθό έως τον αέρα εντός του εύρους που έχει διακηρυχθεί) (άρθρο 2). Αρχή/μέθοδος «ίσης απόστασης» (equidistance), «ειδικές περιστάσεις» (special circumstances). UNCLOS, Άρθρο 15: Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη. Η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο.

10 3.3 Οριοθέτηση ΑΟΖ και ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας Άρθρα 74/83. Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης(aoz)/ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές: 1. Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης/υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση (equitable solution) Εκκρεμούσης συμφωνίας όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνάψουν προσωρινές διευθετήσεις πρακτικής φύσης και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, να μην θέτουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίζουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Αυτές οι διευθετήσεις δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση (Σημείωση: ο αγγλικός όρος «continental shelf» μεταφράζεται επισήμως «υφαλοκρηπίδα» αντί για το ορθό «ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα». Δεν πρόκειται περί μεταφραστικής «αστοχίας» αλλά περί πολιτικής επιλογής). Άρθρο 59 Βάση για την επίλυση των διαφορών στην περίπτωση της AOZ Στις περιπτώσεις που... προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στο παράκτιο κράτος και άλλο κράτος ή κράτη, η διαφορά αυτή θα πρέπει να διευθετείται με βάση την αρχή της ευθυδικίας (equity) και υπό το φώς όλων των σχετικών περιστάσεων (relevant circumstances), λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη σπουδαιότητα των συμφερόντων των μερών καθώς και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της (Σημείωση: Η ελληνική επίσημη μετάφραση απέχει από το αγγλικό πρωτότυπο στην υπογραμμισμένη πρόταση. Η αγγλική «...and in the light of all the relevant circumstances...» μεταφράζεται επισήμως: «και το υπό το φώς όλων των σχετικών πραγματικών περιστατικών» (!!!). Μάλλον δεν αποτελεί μεταφραστική «αστοχία»). Άρθρο 300 Καλή πίστη και κατάχρηση δικαιώματος. Τα κράτη μέρη εκπληρώνουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται με την παρούσα σύμβαση και θα ασκούν τα δικαιώματα, τη δικαιοδοσία και τις ελευθερίες που αναγνωρίζονται από τη παρούσα σύμβαση κατά τρόπο που δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος.

11 3.4 Νησιά (islands) και βράχοι (rocks) Στην UNCLOS δεν υπάρχει ο όρος «βραχονησίδες». Υπάρχουν νησιά (islands) και (θαλάσσιοι) βράχοι (rocks). Η χρήση του όρου «βραχονησίδες» δεν είναι αναγκαστικό αποτέλεσμα της λειτουργίας της ελληνικής γλώσσας. Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων. 1. Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα. 2. Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές. 3. Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα. Τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών όπως και η ηπειρωτική γη. Ωστόσο στις οριοθετήσεις που έχουν γίνει (ακόμη, έστω και εις μικρόν, και στην συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας, 1977) το εύρος που δικαιούνται επηρεάζεται σημαντικά από το ότι κατά την οριοθέτηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές και σχετικές περιστάσεις καθώς και ο στόχος ενός ευθύδικου (δίκαιου) αποτελέσματος (με αποτέλεσμα το εύρος που λαμβάνουν να κυμαίνεται από καθόλου έως πλήρες).

12 3.5 Ευθυδικία, ίση απόσταση, ειδικές και σχετικές περιστάσεις, Ι Διένεξη μεταξύ Γερμανίας και Δανίας/Ολλανδίας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Από την απόφαση του Δικαστηρίου: &101 Α) η χρήση της μεθόδου της γραμμής ίσης απόστασης για την οριοθέτηση δεν είναι υποχρεωτική μεταξύ των μερών. (Β) δεν υπάρχει καμία ενιαία μέθοδος οριοθέτησης η χρήση της οποίας είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις.(c).(1) Η οριοθέτηση πρέπει να πραγματοποιείται με συμφωνία μεταξύ των μερών σύμφωνα με αρχές ευθυδικίας και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις, &91. Η ευθυδικία (equity) δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ισότητα (equality). Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ζήτημα πλήρους αναμόρφωσης της φύσης και η ευθυδικία (equity) δεν απαιτεί... να καταστεί η κατάσταση (Σ.δ.μ, ως πρός τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα) ενός κράτους με εκτεταμένη ακτογραμμή παρόμοια με εκείνη ενός κράτους με περιορισμένη ακτογραμμή. Πηγή Χάρτη: Antunes, Nuno Sergio Marques (2002) Towards the conceptualisation of maritime delimitation: legal and technical aspects of a political process, Durham theses, Durham University. Available at Durham E-Theses Online: Vol.2, p. 437

13 3.6 Ευθυδικία, ίση απόσταση, ειδικές και σχετικές περιστάσεις, IΙ Διένεξη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας. Απόφαση από ειδικό Διαιτητικό Δικαστήριο το Τα βρετανικά νησιά Channel Islands είναι μακριά από τις βρετανικές ακτές, πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές (από την λάθος πλευρά της μέσης γραμμής) και αποσπασμένα από τις βρετανικές ακτές (χωρίς άλλα νησιά που να τα συνδέουν με τις ακτές αυτές). Επίσης το μήκος της ακτογραμμής των ηπειρωτικών εδαφών ήταν περίπου ίσο με αποτέλεσμα να μην αφήνει άλλο περιθώριο για την αποκατάσταση των ανισοτήτων που θα προέκυπταν αν δεν εγκλωβίζονταν εντός της Γαλλικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Εξ ού και έλα βαν περιορισμένη υφαλοκρηπίδα, μόλις 9 μιλίων μετά από τα 3 μίλια χωρικών υδάτων που διέθεταν ενώ εγκλωβίστηκαν εντός της γαλλικής υφαλοκρηπίδας. Το Δικαστήριο αποδέχεται την μέθοδο της γραμμής ίσης απόστασης ως εναρκτήριο σημείο της οριοθέτησης και τη διόρθωση με βάση τις ειδικές/σχετικές περιστάσεις. Επομένως νοηματοδοτεί την ευθυδικία ως διορθωτικό στοιχείο. Από την απόφαση του Δικαστηρίου: &249...φαίνεται στο Δικαστήριο ότι (πρέπει) να επιδιώκει τη λύση με μια μέθοδο τροποποίησης ή διαφοροποίησης της αρχής ίσης απόστασης αντί να προσφύγει σε ένα εντελώς διαφορετικό κριτήριο οριοθέτησης Πηγή Χάρτη: Louis B. Sohn, John E. Noyes, Erik Franckx, Kristen Gustafson (2014), Cases and materials on the law of the sea, 2nd edition, Brill/Nijhoff, Leiden/Boston, p.291

14 3.7 Ευθυδικία, ίση απόσταση, ειδικές και σχετικές περιστάσεις, IIΙ Διένεξη μεταξύ Λιβύης και Μάλτας. Απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Η Λιβύη έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής σε σχέση με τη Μάλτα. Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση την αρχή της ίσης απόστασης θα παραβίαζε την αναλογικότητα του μήκους της ακτογραμμής (ειδικές συνθήκες). Το δικαστήριο αποφάσισε την μετατόπιση του ορίου της υφαλοκρηπίδας πρός τη πλευρά της Μάλτας για να παραχθεί ευθύδικο αποτέλεσμα. Σταθεροποιείται η πρακτική οριοθέτησης σε δύο βήματα: α) χάραξη προσωρινής γραμμής ίσης απόστασης μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών και στη συνέχεια β) μετατόπισή της με βάση τις ειδικές και σχετικές περιστάσεις ώστε να παραχθεί ευθυδικία (& 79 C). Περαιτέρω διασάφηση ειδικών και σχετικών περιστάσεων. &79 Β: «Οι περιστάσεις και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίτευξη μιας ευθύδικης (equitable) οριοθέτησης στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εξής: (1) τη γενική διαμόρφωση των ακτών. εντός του γενικού γεωγραφικού πλαισίου (2) τη διαφορά στα μήκη των σχετικών ακτογραμμών των μερών και την απόσταση μεταξύ τους (3) την ανάγκη αποφυγής στην οριοθέτηση κάθε υπερβολικής δυσαναλογίας μεταξύ της έκτασης... της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας... και του μήκους της σχετικής ακτογραμμής» εκάστου κράτους. Για τη σχέση ίσης απόστασης και ευθυδικίας: &63: «η μέθοδος της ίσης απόστασης δεν είναι η μόνη μέθοδος που εφαρμόζεται... και δεν έχει καν το πλεονέκτημα ενός τεκμηρίου εις όφελος της... στο υπάρχον δίκαιο, θα πρέπει να καταδειχθεί ότι η μέθοδος της ίσης απόστασης οδηγεί σε ένα ευθύδικο αποτέλεσμα [equitable result] στην υπόθεση που μας αφορά». Πηγή Χάρτη: Louis B. Sohn, John E. Noyes, Erik Franckx, Kristen Gustafson (2014), Cases and materials on the law of the sea, 2nd edition, Brill/Nijhoff, Leiden/Boston, p.318

15 3.8 Ευθυδικία, ίση απόσταση, ειδικές και σχετικές περιστάσεις, IV Διένεξη μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης. Απόφασεις από ειδικό Διαιτητικό Δικαστήριο το 1996 για ζητήματα κυριαρχίας και το 1999 για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σημαντικές επειδή α) γίνεται ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάνης, δεν λαμβάνεται υπόψη το όριο των 3 ν.μ., αλλά επιμερίζεται η κυριαρχία στα διεκδικούμενα νησιά και βράχους βάσει της εγγύτητας σε μία ακτογραμμή ως προς το τρέχον όριο και β) υπάρχουν νησιά (τα Hadish για παράδειγμα) τα οποία δεν έχουν καμία επήρεια στην οριοθέτηση χάραξη της γραμμής. Από την απόφαση του Δικαστηρίου: Το δικαστήριο έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη γεωγραφική εγγύτητα ή γειτνίαση χρησιμοποιώντας την «προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε νησιά που βρίσκονται κοντά σε μία ακτή μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν μέσω του δικαιώματος που απορρέει από την κυριαρχία (appurtenance) στην ακτή αυτή εκτός εάν το κράτος της απέναντι ακτής έχει καταφέρει να αποδείξει έναν σαφώς ισχυρότερο τίτλο κυριότητας» &. 478 Πηγή Χάρτη: Reisman, W. Michael, "Eritrea-Yemen Arbitration (Award, Phase II: Maritime Delimitation)" (2000). Faculty Scholarship Series. Paper p.724

16 3.9 Σύνοψη Τα δικαιώματα που απονέμονται στα κράτη για την επέκταση της κυριαρχίας τους στη θάλασσα οργανώνονται και περιορίζονται με βάση ένα σύνθετο πλέγμα αρχών και μεθόδων. Η γή κυριαρχεί στη θάλασσα. Αρχή ευθυδικίας. Μη αποκοπή τμημάτων από μία επικράτεια. Μη παραβίαση θαλάσσιων ζωνών άλλου κράτους. Αναλογικότητα σε σχέση με το μήκος της ακτογραμμής. Λήψη όλων των σχετικών περιστάσεων υπόψη. Ευθυδικία δεν σημαίνει ισότητα. Αρχή/μέθοδος ίσης απόστασης και ειδικές/σχετικές περιστάσεις. Ειδικές περιστάσεις: όσες συνδέονται με γεωγραφία και τη μορφολογία των ακτογραμμών. Σχετικές περιστάσεις: ό,τι άλλο προκύπτει στην εκάστοτε περίσταση.

17 4. Οι διαφορές στο Αιγαίο Πρώτη διαφορά: το ζήτημα του ποιές είναι οι διαφορές. Ελληνικό κράτος: Διαφορά η υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο (Καστελόριζο). Τα υπόλοιπα είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου απόρροια του τουρκικού επεκτατισμού. Τουρκικό κράτος: Πολλές διαφορές. Χωρικά ύδατα. Ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο (Καστελόριζο). Εναέριος χώρος. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τα νησιά και οι βράχοι στο Αιγαίο που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα ρητά με διεθνείς συνθήκες. Η απουσία συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον ελληνικό επεκτατισμό που εκδηλώνεται μέσω της παραβιάσης του Διεθνούς Δικαίου να θεωρεί το Αιγαίο ελληνική θάλασσα. Δεύτερη διαφορά: η μέθοδος επίλυσης. Ελληνικό κράτος: είτε απουσία διαλόγου (διάλογος διαπραγμάτευση) είτε προσφυγή μέσω του ΔΔΧ μόνο (ή κυρίως) για την υφαλοκρηπίδα. Τουρκικό κράτος: το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί πρώτα με διμερείς διαπραγματεύσεις. Το εργαλείο των πολεμικών απειλών ώστε η Ελλάδα να εγκαταλείψει τον επεκτατισμό στο Αιγαίο και να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις.

18 4.1 Αποστρατιωτικοποίηση Με βάση τις Συμφωνίες της Λωζάνης, 1923, (άρθρο 13 και Παράρτημα για Στενά, αρ. 4) και των Παρισίων, 1947, (αρ. 14) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένα». Λήμνος, Σαμοθράκη Θάσος, Ψαρά, Αγιος Ευστράτιος TR: Σύμβαση Λωζάνης για τα Στενά (1923), Αρ. 4 Σύμβαση Μοντραί (1936), άρση των περιορισμών μόνο για Στενά, μόνο αυτά αναφέρονται ρητά (αδύναμη θέση) GR: Μοντραί (1936), πλήρης άρση περιορισμών Λωζάνης (όχι αδιάσειστη θέση) TR (2007): Ορος στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης (1923) Βασικά επιχειρήματα (ελλειπτικά): GR: Αμυνα ειδικά μετά την εισβολή στήν Κύπρο, απειλή casus belli κλπ. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα επίθεσης. Και άλλες χώρες που όφειλαν να τηρήσουν αποστρατιωτικοποίηση την έχουν εγκαταλείψει. TR: Η Ελλάδα παραβίασε πρώτη τις συνθήκες. Προωθούσε ένωση με Κύπρο έως 1974 ακόμη και με βία. Το casus belli είναι Επεξεργασία μας χάρτη σε Wikimedia Commons: μεταγενέστερο. ilitarisation.svg

19 4.2 Χωρικά ύδατα Τρέχον καθεστώς: GR: 6 ν.μ. N. 230 (1936) (1995 Δήλωση σε ΟΗΕ), TR: 6 ν.μ. Αιγαίο, 12ν.μ Μαύρη Θάλασσα (1964) Διακήρυξη Μαδρίτης (1997): Αποχή από ενέργειες που βλάπτουν τον άλλο Βασικά επιχειρήματα (ελλειπτικά): GR: Δικαίωμα στα 12 ν.μ. μονομερές από την UNCLOS (άρθρο 3) και πλέον εθιμικό δίκαιο (λόγω πλειοψηφίας κρατών). TR: α) Δικαίωμα έως 12 ν.μ., β) Απέναντι γειτονικό κράτος έχει και αυτό δικαίωματα, γ) Η επέκταση στα 12 ν.μ καθιστά το Αιγαίο αυτόματα ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η τουρκία έχει ακτογραμμή 3000 Km, με 12 ν.μ. το 71,53% θα είναι ελληνικό (64%) έναντι 8,77%, (10%) και τα διεθνή ύδατα θα μειωθούν σε 20%. Η Τουρκία δεν θα έχει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των λιμανιών της. Στο Αιγαίο υπάρχουν ειδικές περιστάσεις. Τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα. Επίκληση της ευθυδικίας για την οριοθέτηση. UNCLOS, άρθρα 15, 123, 300. Επεξεργασία μας χαρτών σε Wikimedia Commons: και

20 4.3 Εναέριος Χώρος GR: Από το 1931 έχει κηρύξει εύρος 10 ν.μ.. Προφανής παραβίαση των άρθρων 2 και 3 της UNCLOS για ταύτιση εύρους με τα χωρικά ύδατα. Βασικά επιχειρήματα (ελλειπτικά): TR: α) Παραβίαση Διεθνούς Δικαίου (ισχυρό). β) Παράνομες αναχαιτίσεις αεροπλάνων στη ζώνη 6-10 ν.μ. γ) Θίγεται η διεθνής αεροπλοΐα καθώς καθιστά το Αιγαίο κλειστό χώρο και δεν υπάρχει αβλαβής διέλευση στο αέρα (ισχυρό). δ) Αυτή η αυθαιρεσία σε συνδυασμό με το εκτεταμένο FIR συνιστούν διεκδίκηση de facto κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο και επομένως αναβίωση «Μεγάλης Ιδέας» όπως με την προσπάθεια προσάρτησης της Κύπρου GR: α) Δύο ζώνες διαφορετικές για λόγους εθνικής ασφάλειας. β) Αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο, η Τουρκία δεν το Επεξεργασία μας χαρτών σε Wikimedia Commons: αμφισβήτησε μέχρι το 1974 (σχετικά ισχυρό). και

21 4.4 FIR Ρυθμίζεται με βάση τη Σύμβαση Παρισίων 1919 και τη Σύμβαση Σικάγο 1944 Δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας. Είναι ζώνη αρμοδιότητας διαχείρισης πτήσεων από τους πύργους ελέγχου. Περιλαμβάνει εθνικό χώρο και τμήματα διεθνούς χώρου που δεν ασκείται κυριαρχία. Δεν απαιτείται άδεια. Το FIR που διεκδικεί η Τουρκία συμπίπτει με το διεκδικούμενο εύρος υφαλοκρηπίδας. Βασικά Επιχειρήματα (ελλειπτικά): TR: α) Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το FIR ως εθνικό χώρο. Κατάχρηση δικαιώματος. β) Οι αναχαιτίσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου και κανόνων. Δεν υφίσταται όρος «παραβίαση FIR». GR: α) Αδιανόητος ο διαμοιρασμός του Αιγαίου σε δύο ζώνες πτήσεων (διασύνδεση πόλεων). β) Η γνώση κίνησης πολεμικών απαιτείται για λόγους ασφάλειας και όχι άσκηση κυριαρχίας. Πηγή Χάρτη: Andrew Wilson (1979) «The Aegean Dispute: Appendixes», The Adelphi Papers, 19:155, 30-38, DOI: / p.36

22 4.5 Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα Τα επιχειρήματα μοιράζονται εκατέρωθεν των αρχών οριοθέτησης και υιοθετούν μαξιμαλιστικές θέσεις. Το ελληνικό κράτος διεκδικεί την αρχή της ίσης απόστασης και το γεγονός ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες όπως τα ηπειρωτικά εδάφη. Το τουρκικό κράτος διεκδικεί την αρχή της ευθυδικίας, την παρουσία ειδικών και σχετικών περιστάσεων και ότι λόγω αυτών τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα. Το επιχείρημα του τουρκικού κράτους ότι το Αιγαίο είναι προέκταση της γεωλογικά οριζόμενης υφαλοκρηπίδας του είναι αδύναμο καθώς η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα αποτελεί νομική έννοια. Πηγή Χάρτη: Brian W. Beeley (1978), «The Greek-Turkish Boundary: Conflict at the Interface», Transactions of the Institute of British Geographers, Vol. 3, No. 3, Settlement and Conflict in the Mediterranean World (1978), pp , p. 362

23 4.6 Γκρίζες Ζώνες Τα Ιμια/Kardak είναι δύο πολύ μικρές νησίδες (βράχοι). Το μεγαλύτερο από τα δύο έχει ακτίνα από το κέντρο του μέχρι τη θάλασσα περίπου 90 μέτρα. Για άλλες αντίστοιχες νησίδες Η διαφορά βασίζεται στο ότι δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσια σύνορα με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Βασικά επιχειρήματα (ελλειπτικά): GR: 1. Στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων του Αιγαίου σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Τα Ιμια είναι πέραν των τριών μιλίων. 2. Στη Λωζάννη η Τουρκία παραιτήθηκε υπέρ της Ιταλίας για τα Δωδεκάνησα, τα οποία με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1946) παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των Ιμίων. 3. Τον Δεκέμβριο του 1932 υπογράφτηκε πρωτόκολλο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας για τα Ιμια. 4. Τα Ιμια είναι «γειτονικές νησίδες» της Καλόλιμνου, η οποία δεν αποτελεί τη «γειτονική» νησίδα της Καλύμνου, αλλά σημαντικό κατοικημένο νησί της περιοχής αυτής. TR:1. Με τη Λωζάννη παραχωρούνται μόνο τα νησιά τα οποία αναφεονται ονομαστικά και τα «εξαρτώμενα» από αυτά. 2. Το Πρωτόκολλο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που αναφέρεται στα Καρντάκ δεν κυρώθηκε από την τουρκική Βουλή. 3. Στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων αναφερόνται ονομαστικά τα ίδια νησια και οι «γειτονικές νησίδες». Γειτονική νήσος της Καλύμνου είναι η Καλόλιμνος, σε απόσταση 1,5 ν. μιλίου από αυτήν, και όχι οι βράχοι Καρντάκ, που απέχουν 5,5 ν. μίλια, και στο διεθνές δίκαιο δεν υφίσταται η έννοια της «γειτονικής (παρακείμενης) τής γειτονικής νησίδας». Πηγή Χάρτη: Wikimedia Commons:

24 Προτάσεις Επίλυσης Wilson : H μέθοδος των «δακτύλων». «Πρόταση» Karl D.H, 1977,1989 Karl 1977, 89: Τρείς περιοχές στο Αιγαίο. Αρχή αναλογικότητας ακτογραμμής (4:1) και χωρικών υδάτων (4:1) με ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Πηγή Χάρτη: Andrew Wilson (1979) «The Aegean Dispute: Appendixes», The Adelphi Papers, 19:155, 3038, DOI: / p.38 «Πρόταση» Wilson A., Επεξεργασία μας χάρτη σε Wikimedia Commons:

25 Όροι διευθέτησης της διένεξης Υπάρχουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και απαιτείται παραίτηση εκατέρωθεν από αυτές. Το ελληνικό κράτος πρέπει να αναγνωρίσει το πρόβλημα δυνητικού εγκλωβισμού της Τουρκίας και το (ευθύδικο) δικαίωμά της σε υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και το τουρκικό κράτος να αποδεχθεί ότι τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η μέθοδος οριοθέτησης να βασίζεται στη αρχή ίσης απόστασης και για τις δύο πλευρές. Προφανώς για να παραχθεί ευθύδικο αποτέλεσμα απαιτείται να ληφθούν υπόψη οι ειδικές και σχετικές περιστάσεις στην περιοχή. Υπάρχει εγκλωβισμός σε εθνικιστικές γραμμές και απαιτείται απεγκλωβισμός. Οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση των διαφορών δεν θα συμπίπτει με το μέγιστο των διεκδικήσεων.

26 Συμπερασματικά Η άποψη που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι μία μαξιμαλιστική προβολή θέσεων που στηρίζεται στην επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου. Παρόμοια ισχύουν και για το τουρκικό κράτος. Αποτελεί σύμπτωμα εθνικισμού ο οποίος διαχέεται σε όλο το πολιτικό σύστημα. Η κυριαρχία και η μορφή που παίρνει ο εθνικισμός εμποδίζει οποιαδήποτε ειρηνική επίλυση του ζητήματος της επέκτασης της κρατικής κυριαρχίας του ελληνικού και του τουρκικού κράτους χωρίς την κατηγορία της «προδοσίας». Το ζήτημα της επιθετικότητας του εγγενούς επεκτατισμού/εθνικισμού στην κρατική μορφή.

27 Παραρτήματα Βιβλιογραφία θα παρατεθεί στο σχετικό άρθρο του επόμενου τεύχους των Θέσεων

28 4.8 Καστελόριζο Πηγή Χαρτών: Ayla Gürel, Fiona Mullen and Harry Tzimitras(2013), "The Cyprus hydrocarbons issue: Context, positions and future scenarios", PCC Report 1/2013, Peace Research Institute Oslo (PRIO), p.29

29 Παρ. Ι. Γραμμές χάραξης Πηγή Χάρτη: UN (1989), Baselines: An Examination of the Relevant Provisions of the United Nations Convention on the Law of the Sea, Map No p.20, United Nations: New York Βασικά στοιχεία χάραξης Μία σύνθετη περίπτωση χάραξης

30 Συμφωνία με Ιταλία 1977 Συμφωνία με Ιταλία Πηγή Χάρτη: Bureau of Intelligence and Research (1982), "Continental shelf Boundary: Greece - Italy", Limits in the Seas, no.96, US Department of State, p. 7

31 Τι είναι μέση γραμμή; Δεν υπάρχει ένας μέσος: υπάρχουν για παράδειγμα, αριθμητικός, γεωμετρικός, αρμονικός και σταθμισμένος με κατάλληλα μέτρα μέσος. Παρατήρηση: η λήψη των μηκών των ακτογραμμών ως «βάρη» ενός σταθμικού μέσου οδηγεί «κοντά» στον αρμονικό μέσο.

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής Μάθημα 11ο: Το Δίκαιο της Θάλασσας: Βασικές Αρχές Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος: Η ελληνοτουρκική πραγματικότητα

Χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος: Η ελληνοτουρκική πραγματικότητα Expressis Verbis Law Journal 1:1 27 Ä ΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ Χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος: Η ελληνοτουρκική πραγματικότητα Ουρανία Ρωμανίδου 3 ο Έτος Νομικής ΑΠΘ Η διένεξη Ελλάδας και Τουρκίας για τα χωρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ*

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ* ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ* του Σπύρου Λαπατσιώρα * Μία παρουσίαση όλου του κειμένου βρίσκεται σε: http://www.theseis.com/ synantiseis/19-11-2018/aegean_dispute_f05b.pdf.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3831, 5/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3831, 5/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. O παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος 1 Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4452, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4452, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4452, 11.7.2014 Ν. 97(Ι)/2014 97(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 64(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ»

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ» Διπλωματική Εργασία για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Πέµπτη 3 Μαΐου 2012 www.geostrategy.gr Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Χρήστος Μηνάγιας και Βασίλης Γιαννακόπουλος Νέες τουρκικές προκλήσεις Στις 27 Απριλίου 2012, δηλαδή εννέα ηµέρες πριν τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : H ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 1/2019 Ιανουάριος 2019 ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Νομική και πολιτική αξιολόγηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων Βιργινία Μπαλαφούτα 1/2019 Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Eνημε. δα: Τουρκία. Ευρώπη/Ενημ Λευκωσία/Κω. κοντά σε μια. των. μετά. ατος. έχουν θέσει στο. των. τις υφαλοκρηπίδα) υπερπηδώντας. τα εμπόδια. την ΕΕ.

Eνημε. δα: Τουρκία. Ευρώπη/Ενημ Λευκωσία/Κω. κοντά σε μια. των. μετά. ατος. έχουν θέσει στο. των. τις υφαλοκρηπίδα) υπερπηδώντας. τα εμπόδια. την ΕΕ. Eνημε ερωτικό Δελτίο Ευρώπη/Ενημ μερωτικό Δελτίο N 64 Λευκωσία/Κω ωνσταντινούπολη/βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2011 Τουρκία και Ελλάδ δα: Καιρός να Επιλυθ θεί η Διένεξη στο Αιγαίο I. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι σχέσεις μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική προτεραιότητα η θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και άλλων θαλασσίων ζωνών από την Ελλάδα

Εθνική προτεραιότητα η θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και άλλων θαλασσίων ζωνών από την Ελλάδα Εθνική προτεραιότητα η θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και άλλων θαλασσίων ζωνών από την Ελλάδα Του ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ Διεθνολόγου 1 Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ Η Aποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018

Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 Έρευνα κοινής γνώμης για την εξωτερική πολιτική 2 Στάσεις απέναντι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις Απρίλιος 2018 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE(Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Eνημε. δα: Τουρκία. Ευρώπη/Ενημ Λευκωσία/Κω. κοντά σε μια. των. μετά. ατος. έχουν θέσει στο. των. τις υφαλοκρηπίδα) υπερπηδώντας. τα εμπόδια. την ΕΕ.

Eνημε. δα: Τουρκία. Ευρώπη/Ενημ Λευκωσία/Κω. κοντά σε μια. των. μετά. ατος. έχουν θέσει στο. των. τις υφαλοκρηπίδα) υπερπηδώντας. τα εμπόδια. την ΕΕ. Eνημε ερωτικό Δελτίο Ευρώπη/Ενημ μερωτικό Δελτίο N 64 Λευκωσία/Κω ωνσταντινούπολη/βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2011 Τουρκία και Ελλάδ δα: Καιρός να Επιλυθ θεί η Διένεξη στο Αιγαίο I. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι σχέσεις μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπουδαστής: Δρούγγος Άγγελος Επιβλέπων Καθηγητής κ. Σιδέρης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο της Θάλασσας

Εισαγωγή στο ίκαιο της Θάλασσας Το παρόν υλικό δόθηκε, στα πλαίσια του Προγράµµατος ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ "Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές" (Επιχειρησιακό Πρόγραµµα "Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ» Πτυχιακή Εργασία για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΟΖ»

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΟΖ» ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 7 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΟΖ» ΑΠΟ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ Διπλωματική εργασία, 2014, «Ζητήματα Οριοθέτησης Ελληνικών Θαλασσών» Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΚΟΝΩΝ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓH... 4 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4274, 18/3/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4274, 18/3/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΒΛΑΒΟΥΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προοίμιο. 45 του 1964. 203 του 1988. Για σκοπούς εφαρμογής του περί της Αιγιαλίτιδας Ζώνης Νόμου και των

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Διμερής Διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας τον 21 ο αιώνα: Το ζήτημα της ΑΟΖ. Αντιγόνη Χ. Δήμητσα

Διπλωματική Εργασία. Διμερής Διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας τον 21 ο αιώνα: Το ζήτημα της ΑΟΖ. Αντιγόνη Χ. Δήμητσα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Διμερής Διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας τον 21 ο αιώνα: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 7 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 7 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 7 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ ν ΚΟΛΟΜΒΙΑ». ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 i ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών Περιεχόµενα Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών 1. Η κατάκτηση της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (SPRATLY ISLANDS).

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (SPRATLY ISLANDS). ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Μ.Σ. «BRICS:ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας 1 27 Μαρτίου 2011 www.geostrategy.gr Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας Η Τουρκία του Ερντογάν δεν διαφέρει από την Τουρκία των στρατηγών Του Χρήστου Μηνάγια Στις 15-3-2011 ο Τούρκος δηµοσιογράφος Ali

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνοτουρκικές διαφορές: Οι αµφισβητήσεις - διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι ελληνικές θέσεις.

Ελληνοτουρκικές διαφορές: Οι αµφισβητήσεις - διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι ελληνικές θέσεις. Δηµητρακόπουλος Γιώργος Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Πειραιά (εκλεγµένος µε το ψηφοδέλτιο της Π.Α.Σ.Κ.) Τηλ. επικοινωνίας 6977 747439 http://users.sch.gr/dimitrako Ελληνοτουρκικές διαφορές: Οι αµφισβητήσεις - διεκδικήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο Συνέδριο του Economist με θέμα «LOOKING INTO THE CYPRUS ISSUE - A GLIMMER OF HOPE» 4 Νοεμβρίου 2014 Συγχαίρω το περιοδικό Economist

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΑ.Μ.Ε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΑ.Μ.Ε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΑ.Μ.Ε 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ναυτιλία, Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο της Θάλασσας και Ενεργειακά Θέματα

Το Δίκαιο της Θάλασσας και Ενεργειακά Θέματα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Διπλωματική Εργασία Το Δίκαιο της Θάλασσας και Ενεργειακά Θέματα Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θέμα 1: Πετρώματα και απολιθώματα α) Τι είναι τα πετρώματα και τι τα απολιθώματα; β) Ποια είναι τα βασικά είδη πετρωμάτων; Πώς δημιουργούντα; γ) Να εξηγήσετε με ποιόν τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 1 Του Χρήστου Μηνάγια Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 04 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στο άρθρο του συντάκτη του παρόντος, µε τίτλο «Εκβιασµοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ...ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ...ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Geopolitics & Daily News http://gdailynews.wordpress.com ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ...ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Του Σταύρου Λυγερού Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΕΛ.13 (15.01.2011) Στην πραγματπκότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Οι θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου Χωρικά Ύδατα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» Διπλωματική Εργασία για το Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 70 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ATOMIKH ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 70 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ATOMIKH ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 70 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ATOMIKH ΔΙΑΤΡΙΒΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟ- ΚΡΗΠΙΔΑ. ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νοµική Σχολή Τοµέας Διεθνών Σπουδών Σίνα 14, Αθήνα Τηλ./fax: ,

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νοµική Σχολή Τοµέας Διεθνών Σπουδών Σίνα 14, Αθήνα Τηλ./fax: , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νοµική Σχολή Τοµέας Διεθνών Σπουδών Σίνα 14, Αθήνα 10672 Τηλ./fax: 2103615812, www.law.uoa.gr Εφαρµογές Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΓΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2014 COM(2014) 373 final 2014/0189 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου Παραλήρημα άνευ προηγουμένου από τους Τούρκους Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, βάζουν στο στόχαστρο και τα Δωδεκάνησα Στήνουν «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο Ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας: Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας: Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας: Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΙΙΙ: ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΡ. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΗΣ Ζώνες Εθνικής Δικαιοδοσίας Η Ανοικτή Θάλασσα και ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κείμενο της Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη... Προλικό Σημείωμα...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κείμενο της Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη... Προλικό Σημείωμα... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κείμενο της Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη..... Προλικό Σημείωμα...... ΙΧ ΧΙ I. Δημιουργία του αλβανικού κράτους - Bαλκανικοί πόλεμοι. 1 1. Συνθήκη Λονδίνου της 17.5/30.5/1913... 4 2. Πρωτόκολλο

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ι. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Από τη Λωζάννη μέχρι σήμερα (κωδ. 120331) Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Το ευρωπαϊκό big-bang, η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 1 Του Χρήστου Μηνάγια Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 28 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στις 27-4-2012, δηµοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως οι υπουργικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κατεύθυνση Νομικής

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κατεύθυνση Νομικής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Νομικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κατεύθυνση Νομικής Τίτλος Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές δυνάμεις. Παρόλο που η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ «Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ν. 3003/2002, Α 75) που υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007 Ρυµούλκηση στο Αιγαίο Κανονισµός 3577/92 της ΕΕ ιαφορά σε σχέση µε το SAR Λοιπές συναφείς επισηµάνσεις * Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

þÿ»» ±Â ı ÌÁ¹± Ä Â - ÄÁÌÀ ¹ þÿº± Á¹Ã¼ Í - ÀÁÌ ÀĹºµÂ

þÿ»» ±Â ı ÌÁ¹± Ä Â - ÄÁÌÀ ¹ þÿº± Á¹Ã¼ Í - ÀÁÌ ÀĹºµÂ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Law and Social Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2017 þÿ ±À º»µ¹ÃĹº ¹º ½ ¼¹º þÿ»» ±Â ı ÌÁ¹± Ä Â - ÄÁÌÀ ¹ þÿº± Á¹Ã¼ Í - ÀÁÌ

Διαβάστε περισσότερα

Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Νικόλαος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος - Τουρκολόγος Το Αιγαίο εκτείνεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και καλύπτει μια έκταση 200.240

Διαβάστε περισσότερα

6536 ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. Τεύχος Α 98/

6536 ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. Τεύχος Α 98/ 6536 ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 6537 6538 ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 6539 6540 ΕΦΗΜΕΡΙ Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Απόφαση 2278 (2016) Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Νομικό Καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος

Το Νομικό Καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Το Νομικό Καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Α. Η Περιοχή του Αιγαίου Τα γεωγραφικά όρια του Αιγαίου Αρχιπελάγους όπως έχουν συμφωνηθεί και στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό ευρίσκονται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2016 1974-2016 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

A7-0008/244

A7-0008/244 30.1.2013 A7-0008/244 244 Αιτιολογική σκέψη 34 (34) Η διαχείριση της αλιείας που βασίζεται στις βέλτιστες επιστηµονικές γνωµοδοτήσεις απαιτεί εναρµονισµένα, αξιόπιστα και ακριβή σύνολα δεδοµένων. Συνεπώς,

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Βαλέτα, 3 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου 1. Χαιρετίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Άγγελος Μ. Συρίγος Σηµειώσεις Μαρτίου 2012 ΤΜΗΜΑ ΙΙ. Αιγαίο

Άγγελος Μ. Συρίγος Σηµειώσεις Μαρτίου 2012 ΤΜΗΜΑ ΙΙ. Αιγαίο ΤΜΗΜΑ ΙΙ Αιγαίο 39 Αιγαίο: εκκρεµότητες και διαφορές µε την Τουρκία 1. Το πρόβληµα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Αρχιπελάγους από το 1974 έως το 1987 α. Ελληνικές και τουρκικές θέσεις: Το πρώτο ερώτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1 ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AF/CE/LB/el 1 Οι πληρεξούσιοι: ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέμα 1 ο (κληρώθηκε) Ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. ΣΕΙΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ 2018 Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Στρατηγικές Αντιμετώπισης ΕΛΛΗΝΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΕΛΙΑΜΕΠ) ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛ. ΣΟΦIΑΣ 49, 10676 ΑΘHΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΝΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Ιταλικοί χάρτες-φωτιά! Δημοσιεύθηκε 11 Μαρτίου 2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΝΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Ιταλικοί χάρτες-φωτιά! Δημοσιεύθηκε 11 Μαρτίου 2016 ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΝΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Ιταλικοί χάρτες-φωτιά! Δημοσιεύθηκε 11 Μαρτίου 2016 Χαστούκι-τρόμου για την τουρκική επιθετικότητα αποτελούν Ιταλικοί Χάρτες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 9/9/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Διπλωματική εργασία για το ΠΜΣ της Σχολής Νοτιανατολικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Δέσποινας Π. Τσιτώνα Υπό

Διαβάστε περισσότερα

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ημερίδα με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ" Αθήνα 21-2-2018 Ο θαλάσσιος χωροταξικός

Διαβάστε περισσότερα

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2 ERASMUS 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος 17.12.2016 Στ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γαλλία 3-7 Ισπανία.. 8-13 Γερμανία 14-20 Ιταλία. 21-25 2 ΓΑΛΛΙΑ: Θέση και σύνορα 4 Κλίμα 5 Πρωτεύουσα. 6 Βιομηχανία...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν:

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν: Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 27.05.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0436/2012 του Mark Walker, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με την παροχή διασυνοριακού νομικού παραστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 13.6.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2013 COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

96(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

96(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4452, 11.07.2014 Ν. 96(Ι)/2014 96(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα.

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. 1 4/11/2016 Σύσκεψη φορέων του λαϊκού κινήματος Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι όποτε η Ελλάδα κλυδωνίζεται, μαζί της κλυδωνίζεται και η Ευρώπη.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι όποτε η Ελλάδα κλυδωνίζεται, μαζί της κλυδωνίζεται και η Ευρώπη. The Economist 19 th Roundtable with Government of Greece EUROPE: THE COMEBACK? GREECE: HOW RESILIENT? Brainstorming with the new Greek government and world leaders Ξενοδοχείο InterContinental, 14-15/5/2015

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο

Οι Τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο EASTERN MEDITERRANEAN POLICY NOTE No. 4 17 March 2016 Οι Τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο Σπυρίδων Α. Σολδάτος Το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης Απόφαση ΥΕΝ 3131.1/03/1999

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0192(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0192(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αλιείας 2016/0192(NLE) 19.9.2016 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ για το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης στον τοµέα της ναυτιλιακής συνεργασίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δηµοκρατίας της Τουρκίας»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Άρθρο 4. Η διευθέτηση οποιασδήποτε διαφοράς µεταξύ των συµβαλλόµενων µερών θα γίνεται φιλικά µέσω διαβουλεύσεων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Άρθρο 4. Η διευθέτηση οποιασδήποτε διαφοράς µεταξύ των συµβαλλόµενων µερών θα γίνεται φιλικά µέσω διαβουλεύσεων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δηµοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τοµέα της γεωργίας»

Διαβάστε περισσότερα

B8-0237/2017 } B8-0241/2017 } RC1/Αναθ./Τροπ. 7

B8-0237/2017 } B8-0241/2017 } RC1/Αναθ./Τροπ. 7 B8-0241/2017 } RC1/Αναθ./Τροπ. 7 7 Αιτιολογική σκέψη IΣΤ α (νέα) ΙΣΤα. λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης επικράτησε με κύριο μοχλό τα θέματα του ελέγχου της μετανάστευσης, του επαναπατρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή του Χαρτογράφου στον Έλεγχο των Μεταναστευτικών Ροών μέσω της Χάραξης των Θαλασσίων Ζωνών του Δικαίου της Θάλασσας

Η Συμβολή του Χαρτογράφου στον Έλεγχο των Μεταναστευτικών Ροών μέσω της Χάραξης των Θαλασσίων Ζωνών του Δικαίου της Θάλασσας Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας 14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου 2016 Η Χαρτογραφία σε έναν κόσμο που αλλάζει Η Συμβολή του Χαρτογράφου στον Έλεγχο των Μεταναστευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01)

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01) 7.6.2016 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 202/1 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01) 7.6.2016 Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ Νικολέτα

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS, CYPRUS

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS, CYPRUS THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS, CYPRUS 14 th CYPRUS SUMMIT Europe: Performing a balancing act Cyprus: Leaving no stone unturned ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων

Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων Σημαντικές αποφάσεις από τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων Ημερίδα Κρατικών Ενισχύσεων Αθήνα, 2 Μαρτίου 2018 Αγγελική Χαρούλη ΓΔ Ανταγωνισμού ΕΕ Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 15 ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» Θέμα : «Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και ζητήματα Α. Λεκάνης Μεσογείου Εθνικού Ενδιαφέροντος»

Διαβάστε περισσότερα

Argyrou, Ioannis. Neapolis University. þÿ µ À»¹Â Æ Å

Argyrou, Ioannis. Neapolis University. þÿ µ À»¹Â Æ Å Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Law and Social Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015 þÿšåàá¹±º Ÿ - ½µÁ³µ¹±º À±Á Argyrou, Ioannis þÿ Á̳Á±¼¼± ÃÄ ¹µ ½  º±¹ ÅÁÉÀ±ÊºÌ

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ)

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ) Έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο (Search and Rescue SAR)* Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί αποτελεί γνωµοδοτικό σηµείωµα το οποίο συντάχθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια

Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια Εφημερίδα: Hürriyet Ημερομηνία: 28/3/201 Συντάκτης: Cansu Çamlibel Μετάφραση: Βαλέρια Αντωνοπούλου Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος λίγο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Μάριου Καράντωνα 1 Έντιμε κύριε υπουργέ, Έντιμε κύριε πρόεδρε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ.3. 1.1 Η ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.. σελ.6 1.2 Η διαφορετική οπτική των δύο χωρών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.. σελ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ.3. 1.1 Η ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.. σελ.6 1.2 Η διαφορετική οπτική των δύο χωρών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.. σελ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Της Σαραντώνη Κικής Αρ.Μητρώου 433Μ2009002 ΘΕΜΑ: «Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα