ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Transcript

1 Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε. Marie Curie Υλικό σημείο ή σημειακό αντικείμενο: Σώμα του οποίου οι διαστάσεις θεωρούνται αμελητέες. Μονόμετρο μέγεθος: Ονομάζεται το μέγεθος που μπορεί να περιγραφεί πλήρως με το μέτρο του, δηλαδή με ένα νούμερο. Διανυσματικό μέγεθος: Ονομάζεται το μέγεθος που για να περιγραφεί πλήρως πρέπει να γνωρίζουμε τη διεύθυνση (ευθεία κίνησης), τη φορά και το μέτρο. Πυκνότητα: ρ = m V μονάδα όγκου. kg m3 μονόμετρο μέγεθος που εκφράζει τη μάζα ανά Πίεση: p = F N A m = Pa μονόμετρο μέγεθος που εκφράζει την κάθετη δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας. Μετατόπιση: Δx = x τελ x αρχ (m) διανυσματικό μέγεθος, ανεξάρτητο της ενδιάμεσης διαδρομής. Διάστημα: s (m) μονόμετρο μέγεθος, ισούται με το συνολικό μήκος της τροχιάς κίνησης ενός αντικειμένου. Ταχύτητα: u = Δx (m/s) διανυσματικό μέγεθος, εκφράζει το ρυθμό Δt μεταβολής της θέσης ενός σώματος. Επιτάχυνση: α = Δu Δt (m/s ) διανυσματικό μέγεθος, εκφράζει το ρυθμό μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος. Αδράνεια: Είναι η ιδιότητα ή η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε αλλαγή της ταχύτητάς τους. Μέτρο της αδράνειας είναι η μάζα του σώματος. Δύναμη: F (N) Είναι το αίτιο επιτάχυνσης ή παραμόρφωσης ενός σώματος. Διανυσματικό μέγεθος. Ορμή: p = m u (kg m/s) Είναι διανυσματικό μέγεθος, ομόρροπο της ταχύτητας.

2 Επιτάχυνση βαρύτητας: g Είναι η επιτάχυνση που έχει ένα σώμα όταν η μόνη δύναμη που δέχεται είναι το βάρος του. Όταν το σώμα βρίσκεται σε μικρό ύψος από την επιφάνεια της Γής το g θεωρείται σταθερό. Τριβή: Είναι η δύναμη επαφής που αντιστέκεται στην κίνηση ή στην προσπάθεια κίνησης ενός ακίνητου σώματος. Στατική Τριβή (Τ st ): Ασκείται σε ένα σώμα όταν αυτό είναι ακίνητο και προσπαθεί να κινηθεί. Είναι ίση με τη δύναμη που προσπαθεί να κινήσει το σώμα. Οριακή Τριβή (T ορ ή Τ st,max ): Είναι η μέγιστη στατική τριβή. Ασκείται στο σώμα που προσπαθεί να κινηθεί ακριβώς πριν «ξεκολλήσει». Σημαντικό: Όταν μου δίνουν το συντελεστή στατικής τριβής μ s αυτός είναι ο συντελεστής της οριακής τριβής (μέγιστης στατικής). Τριβή ολίσθησης (T ή Τ ρ ): Είναι η δύναμη που αντιστέκεται στην κίνηση ενός σώματος. Είναι μικρότερη από την οριακή τριβή.

3 Νόμοι Κίνησης Newton: 1 ος Εκφράζει την Αδράνεια Όταν ΣF = 0 u = σταθ ή u = 0 ος Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής: 3 ος Δράση Αντίδραση ΣF = m a F AB = F BA Όλες οι δυνάμεις στη φύση ασκούνται σε ζεύγη ίσων και αντίθετων δυνάμεων. Η δράση και η αντίδραση ασκούνται σε διαφορετικά, πάντα σώματα. Η δράση και η αντίδραση είναι δυνάμεις ίδιου είδους (π.χ. Κάθετη αντίδραση δαπέδου σε σώμα και κάθετη αντίδραση σώματος στο δάπεδο). Όταν ασχολούμαστε με ένα σώμα, δεν επιτρέπεται να πούμε ότι η δράση και η αντίδραση δίνουν μηδενική συνισταμένη, διότι δεν ασκούνται πάνω σε αυτό. Για ένα σύστημα όμως σωμάτων η δράση και η αντίδραση είναι εσωτερικές δυνάμεις και έτσι έχουν μηδενική συνισταμένη. Γενίκευση θεμελιώδους νόμου μηχανικής (Ρυθμός μεταβολής της ορμής) p = m u Δp Δt = m Δu Δt Δp = m a Δt Δp Δt = ΣF Κινητική Ενέργεια σώματος: Είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα όταν κινείται. Μονόμετρο μέγεθος. K = 1 m u (J) Μια άλλη, χρήσιμη μορφή του τύπου της κινητικής ενέργειας είναι η: K = 1 m u K = 1 m p m K = 1 p p m m K = m Δυναμική Βαρυτική Ενέργεια σώματος: Είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα λόγω της θέσης του σε σχέση με το επίπεδο της μηδενικής δυναμικής βαρυτικής ενέργειας. Είναι μονόμετρο μέγεθος.

4 U B = ±m g h (J) + όταν βρίσκεται πάνω από το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας (h=0) - όταν βρίσκεται κάτω από το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας (h=0) Μηχανική Ενέργεια Σώματος: Είναι το άθροισμα της Κινητικής και της Δυναμικής Ενέργειας. Είναι μονόμετρο μέγεθος. Ε Μ=Κ+U (J) Έργο δύναμης Το έργο μίας δύναμης ισούται με τη μεταβολή ενέργειας ή τη μετατροπή ενέργειας από μία μορφή σε άλλη. Το έργο μίας δύναμης εκφράζει το ενεργειακό αποτέλεσμα της άσκησης μίας δύναμης. Είναι μονόμετρο μέγεθος. Υπολογισμός έργου δύναμης Αν η δύναμη έχει σταθερό μέτρο, τότε: W F = F Δx συνθ (J) Όπου θ η γωνία μεταξύ δύναμης και μετατόπισης Από τον παραπάνω τύπο γίνεται αντιληπτό ότι δύναμη που είναι διαρκώς κάθετη στην κίνηση δεν έχει έργο. Ακόμη και σε μία καμπυλόγραμμη κίνηση αν μία δύναμη είναι διαρκώς κάθετη στην κίνηση δεν έχει έργο διότι είναι διαρκώς κάθετη σε κάθε μία απειροελάχιστη στοιχειώδη μετατόπιση(π.χ. η κεντρομόλος δύναμη,η τάση του νήματος σε κάποια κυκλική κίνηση και η κάθετη αντίδραση ακλόνητου δαπέδου). Αν η δύναμη έχει μεταβλητό μέτρο (π.χ. F=10+x), το έργο της ισούται με το εμβαδό (αλγεβρικά) του διαγράμματος F x x. Αν δε γνωρίζουμε κάτι για τη δύναμη, παρά το ότι ασκείται, το έργο της μπορεί να υπολογιστεί έμμεσα από το Θ.Μ.Κ.Ε.

5 Συντηρητικές (ή διατηρητικές) Δυνάμεις: Ονομάζονται οι δυνάμεις που όταν ασκούνται σε ένα σώμα ή σύστημα σωμάτων, διατηρούν τη Μηχανική Ενέργεια σταθερή. Για την ύλη της Γ Λυκείου μας ενδιαφέρει το βάρος και η δύναμη του ελατηρίου. Το έργο μίας συντηρητικής δύναμης εξαρτάται μόνο από την αρχική και τελική κατάσταση και όχι από την ενδιάμεση διαδρομή. Το έργο συντηρητικής δύναμης σε κλειστή διαδρομή (αρχή και τέλος συμπίπτουν) είναι ίσο με το μηδέν. Η κάθε μία συντηρητική δύναμη συνδέεται με την αντίστοιχη δυναμική της ενέργεια. Το έργο τους ισούται με την αντίθετη μεταβολή της δυναμικής τους ενέργειας. W F,Συντ = ΔU = U αρχ U τελ Βάρος w = m g (Είναι η κατακόρυφη δύναμη με την οποία η Γη έλκει τα σώματα που βρίσκονται σε μικρό ύψος από την επιφάνειά της) Έργο βάρους: W w = ΔU = U B,αρχ U B,τελ = m g h αρχ m g h τελ Τα ύψη h αρχ και h τελ μετριούνται από το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας που έχουμε ορίσει. Ένας πιο γρήγορος τρόπος υπολογισμού του Έργου Βάρους είναι το: W w = ± m g Δy + όταν το βάρος βοηθάει στην κίνηση, δηλαδή στην κάθοδο - όταν το βάρος αντιστέκεται στην κίνηση, δηλαδή στην άνοδο όπου Δy η κατακόρυφη υψομετρική διαφορά αρχικής και τελικής θέσης. Δύναμη Ιδανικού Ελατηρίου: F ελ = k Δl (στις ασκήσεις το πρόσημο της F ελ μπαίνει αναλόγως τη θετική φορά της άσκησης)

6 Όπου: F ελ η δύναμη που ασκεί το ελατήριο στα άκρα του σε Ν k η σταθερά του ελατηρίου σε N/m Το k εξαρτάται από τα γεωμετρικά και φυσικά χαρακτηριστικά του ελατηρίου. Δl η παραμόρφωση του ελατηρίου σε m Το Δl μετριέται από τη Θέση Φυσικού Μήκους (Θ.Φ.Μ.) του ελατηρίου και λέγεται επίσης επιμήκυνση ή συσπείρωση αν αντίστοιχα το ελατήριο επιμηκύνεται ή συσπειρώνεται. Η δύναμη F ελ έχει πάντα τέτοια φορά ώστε να επαναφέρει το ελατήριο στη θέση Φυσικού Μήκους (Θ.Φ.Μ.) όπως φαίνεται και παρακάτω: Δυναμική Ενέργεια Ελατηρίου Όταν ένα ελατήριο βρίσκεται στο φυσικό του μήκος δεν έχει δυναμική ενέργεια. Όταν μία εξωτερική δύναμη προκαλεί μία παραμόρφωση στο ελατήριο, αυτό αποκτά δυναμική ενέργεια η οποία ισούται με το έργο της δύναμης που το παραμόρφωσε. Η εξωτερική αυτή δύναμη που παραμορφώνει το ελατήριο πρέπει να καταφέρει να υπερνικήσει τη δύναμη του ελατηρίου που αντιστέκεται. Έτσι πρέπει κάθε στιγμή να έχει τουλάχιστον ίσο μέτρο με τη δύναμη του ελατηρίου.

7 Άρα: F εξ =F ελ =k Δl Το έργο αυτής της μεταβλητής δύναμης θα ισούται λοιπόν με τη δυναμική ενέργεια που αποθηκεύεται στο ελατήριο. Συνεπώς έχουμε: k l l W Fεξ = U ελ = Εμβαδό τριγώνου= = 1 k l Άρα, Δυναμική Ενέργεια Ελατηρίου: U ελ = 1 k Δl (J ) Έργο της F ελ : W Fελ=U ελ,αρχ-u ελ,τελ (J )

8 Ενεργειακά Εργαλεία: Θεώρημα μεταβολής Κινητικής Ενέργειας (Θ.Μ.Κ.Ε.) Η μεταβολή της κινητικής ενέργειας ενός σώματος ή συστήματος σωμάτων ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα όλων των έργων των δυνάμεων που ασκήθηκαν σε αυτό. Ισχύει πάντα, δε βολεύει όταν μπλέκει ο χρόνος και όταν υπολογίζουμε κάποια ταχύτητα δε γνωρίζουμε το πρόσημό της. ΔΚ = W ολ K τελ Κ αρχ = W F1 + W F + Αρχή Διατήρηση Μηχανικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.) Όταν σε ένα σώμα ή σύστημα σωμάτων ασκούνται μόνο συντηρητικές δυνάμεις (και αν ασκούνται άλλες έχουν μηδενικό έργο) η Μηχανική Ενέργεια παραμένει σταθερή. Δε βολεύει όταν μπλέκει ο χρόνος και όταν υπολογίζουμε κάποια ταχύτητα δε γνωρίζουμε το πρόσημό της. Ε Μ,αρχ=Ε Μ,τελ Κ αρχ+u αρχ = Κ τελ+u τελ Αρχή επαλληλίας ή ανεξαρτησίας των κινήσεων Όταν ένα σώμα εκτελεί δύο ή περισσότερες κινήσεις ταυτόχρονα, το συνολικό αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών μπορεί να υπολογιστεί αθροίζοντας τα αποτελέσματα που θα είχε αν έκανε την κάθε μία κίνηση χωριστά. Περιοδικά φαινόμενα Ονομάζονται τα φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται αναλλοίωτα σε ίσα χρονικά διαστήματα. Περίοδος (Τ) : Ονομάζεται το χρονικό διάστημα για μία πλήρη επανάληψη ενός περιοδικού φαινομένου. t Τ = (s) N Όπου: Δt το χρονικό διάστημα σε s N ο αριθμός επαναλήψεων

9 Συχνότητα (f): είναι ο αριθμός ο οποίος εκφράζει τον αριθμό των επαναλήψεων ενός περιοδικού φαινομένου στη μονάδα του χρόνου ( στο 1 s ). f N = (Hz) t Όπου: Δt το χρονικό διάστημα σε s N ο αριθμός επαναλήψεων Σχέση Συχνότητας - Περιόδου : Για μία επανάληψη ισχύει ότι Ν=1 και Δt=Τ. Συνεπώς από τους παραπάνω τύπους θα έχουμε: f 1 = και T T = 1 f Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα μεγέθη Περίοδος και Συχνότητα είναι αντίστροφα. Κινήσεις: Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση (Ε.Ο.Κ) Είναι η κίνηση που εκτελεί ένα σώμα όταν η ταχύτητά του παραμένει σταθερή (σε μέτρο και κατεύθυνση). Δx = u Δt, ΣF = 0, a = 0

10 Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση Είναι η κίνηση που εκτελεί ένα σώμα όταν η ταχύτητά του μεταβάλλεται με σταθερό ρυθμό, δηλαδή με σταθερή επιτάχυνση. Δx = u o Δt + 1 a Δt, u = u o + a Δt, ΣF = m α Η Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: i. Ευθύγραμμη Ομαλά Επιταχυνόμενη Κίνηση όταν: a ομόρροπη της u, το μέτρο της ταχύτητας αυξάνεται.

11 ii. Ευθύγραμμη Ομαλά Επιβραδυνόμενη Κίνηση όταν: a αντίρροπη της u, το μέτρο της ταχύτητας ελαττώνεται. Ελεύθερη Πτώση Ελεύθερη Πτώση εκτελεί ένα σώμα όταν αφήνεται ελεύθερο από κάποιο ύψος από την επιφάνεια της Γης σε συνθήκες μηδενικών τριβών. Άρα η μόνη δύναμη που ενεργεί πάνω του είναι το βάρος του. Από Θεμελιώδη Νόμο του Newton θα έχουμε: ΣF = m a w = m a m a = m g a = g Για μία τυχαία θέση θα ισχύει: u = g Δt Δy = 1 g Δt

12 Κατακόρυφη βολή προς τα κάτω Κατακόρυφη βολή προς τα κάτω εκτελεί ένα σώμα όταν εκτοξεύεται προς τα κάτω από κάποιο ύψος από την επιφάνεια της Γης σε συνθήκες μηδενικών τριβών. Άρα η μόνη δύναμη που ενεργεί πάνω του είναι το βάρος του. Από Θεμελιώδη Νόμο του Newton θα έχουμε: ΣF = m a w = m a m a = m g a = g Για μία τυχαία θέση θα ισχύει: u = u ο + g Δt Δy = u ο Δt + 1 g Δt Κατακόρυφη βολή προς τα πάνω Κατακόρυφη βολή προς τα πάνω εκτελεί ένα σώμα όταν εκτοξεύεται προς τα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ή κοντά σε αυτήν, σε συνθήκες μηδενικών τριβών. Άρα η μόνη δύναμη που ενεργεί πάνω του είναι το βάρος του. Από Θεμελιώδη Νόμο του Newton θα έχουμε: ΣF = m a w = m a m a = m g a = g Για μία τυχαία θέση θα ισχύει: u = u ο + g Δt ή u = u ο g Δt Δy = u ο Δt + 1 g Δt ή Δy = u ο Δt 1 g Δt

13 Οριζόντια Βολή Οριζόντια βολή ονομάζεται η κίνηση στην οποία εκτοξεύουμε οριζόντια ένα σώμα από κάποιο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης σε συνθήκες μηδενικών τριβών. Σύμφωνα με την αρχή της επαλληλίας η οριζόντια βολή μπορεί να χωριστεί σε δύο κινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως. Άξονας x x: Στον οριζόντιο άξονα x x το σώμα δε δέχεται καμία δύναμη. Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα το σώμα θα εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση στον άξονα αυτόν, άρα: ΣF x =0, α x =0, u x =u o =σταθ., Δx =u o Δt

14 Άξονας y y: Στον κατακόρυφο άξονα y y το σώμα δέχεται μόνο το βάρος του και η αρχική ταχύτητα είναι μηδενική. Συνεπώς στον άξονα αυτόν θα εκτελεί ελεύθερη πτώση, άρα: ΣF y =m α y, α y =g, u y =g Δt, Δy = 1 g Δt Προσοχή, η ταχύτητα υπολογίζεται σε κάθε μία θέση, ως εξής: Άξονας x x: Άξονας y y: u x =u o u y =g Δt Ισχύει ότι: u = u x + u y Άρα το μέτρο της ταχύτητας θα ισούται με: u = u x + u y Και η κατεύθυνσή της: εφθ= u y u x Ο χρόνος πτώσης στην οριζόντια βολή εξαρτάται μόνο από το αρχικό ύψος και όχι από την αρχική ταχύτητα εκτόξευσης. Ομαλή Κυκλική Κίνηση Ομαλή κυκλική κίνηση είναι η κίνηση που εκτελεί ένα σώμα όταν η τροχιά του είναι περιφέρεια κύκλου και το μέτρο της γραμμικής ή επιτρόχιας ταχύτητάς του παραμένει σταθερό. Γωνία (θ): Γωνία ονομάζεται η αναλογία μεταξύ μήκους τόξου και ακτίνας. ) θ S Τύπος: θ = S R S = θ R R μονάδες γωνίας:1 rad (ακτίνιο), 1 rad= 360 o

15 Γραμμική (ή επιτρόχια) ταχύτητα (u γρ ή u) Προσοχή! Έχει σταθερό μέτρο, αλλά όχι κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά: διανυσματικό μέγεθος κατεύθυνση εφαπτόμενη στην κυκλική τροχιά σημείο εφαρμογής το σώμα ή ένα σημείο του σώματος μέτρο που εκφράζει το ρυθμό μεταβολής του μήκους τόξου. Τύπος: u = ΔS Δt (m/s) Γωνιακή ταχύτητα (ω) Προσοχή! Παραμένει σταθερή κατά μέτρο και κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά: διανυσματικό μέγεθος διεύθυνση αυτή του άξονα περιστροφής φορά που προκύπτει με τον κανόνα του δεξιού χεριού σημείο εφαρμογής το σημείο τομής άξονα περιστροφής - επίπεδου τροχιάς μέτρο που εκφράζει το ρυθμό μεταβολής της γωνίας. Τύπος: ω= Δθ Δt (rad/s) Σε χρόνο μίας περιόδου το σώμα διαγράφει έναν πλήρη κύκλο, άρα για Δt=T θα ισχύει Δθ=π, οπότε θα έχουμε: ω = Δθ Δt Δt=T Δθ=π ω = π Τ Αν στον παραπάνω τύπο αντικαταστήσουμε T = 1 θα έχουμε: ω=πf f

16 Σχέση Γραμμικής - Γωνιακής Ταχύτητας S=θ R ds = d(θ R) dt dt ds dt =R dθ dt u=ω R Από τον παραπάνω τύπο φαίνεται ότι ενώ όλα τα σημεία ενός στρεφόμενου στερεού έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα η γραμμική τους ταχύτητα εξαρτάται από την ακτίνα τους. Κεντρομόλος επιτάχυνση Είναι η επιτάχυνση η οποία στρίβει το σώμα. Σε αυτή οφείλεται η αλλαγή της κατεύθυνσης της ταχύτητας, είναι δηλαδή η υπεύθυνη επιτάχυνση για την κυκλική κίνηση. Προσοχή, η κεντρομόλος επιτάχυνση δεν μπορεί να αλλάξει το μέτρο της ταχύτητας παρά μόνο την κατεύθυνσή της. Έχει κατεύθυνση κάθετη στη γραμμική ταχύτητα με φορά προς το κέντρο της κυκλικής τροχιάς. Μέτρο κεντρομόλου επιτάχυνσης: α κ= u R (m/s ) Κεντρομόλος δύναμη (F K ) ή Ακτινική δύναμη (ΣF R ) Είναι η δύναμη η οποία στρίβει το σώμα. Προσοχή, η κεντρομόλος δύναμη είναι η συνισταμένη των δυνάμεων στον άξονα της ακτίνας και έχει φορά προς το κέντρο της κυκλικής τροχιάς. Η κεντρομόλος δύναμη είναι

17 διαρκώς κάθετη στην ταχύτητα, δηλαδή σε κάθε στοιχειώδη μετατόπιση, άρα έχει μηδενικό έργο. Μέτρο κεντρομόλου δύναμης: F κ =ΣF R=m α Κ F κ = m u R (N) Σύστημα Σωμάτων Σύστημα σωμάτων ονομάζεται το σύνολο δύο ή περισσότερων σωμάτων τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (με δυνάμεις). Εσωτερικές θεωρούνται οι δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωμάτων του συστήματος (Είναι όλες ζεύγη δράσης και αντίδρασης, άρα έχουν μηδενική συνισταμένη). Εξωτερικές θεωρούνται οι δυνάμεις που ασκούνται από σώματα εκτός συστήματος στα σώματα του συστήματος. Μονωμένο σύστημα λέγεται αυτό στο οποίο η συνισταμένη των εξωτερικών δυνάμεων είναι μηδενική. Αρχή Διατήρησης Ορμής (Α.Δ.Ο.) Σε κάθε μονωμένο σύστημα σωμάτων η συνολική ορμή παραμένει σταθερή. Αυτό φαίνεται και από τη γενίκευση του θεμελιώδους νόμου της Μηχανικής: ΣF εξ =0 Δp Δt = 0 Δp =0 p αρχ = p τελ (Α.Δ.Ο.) Κρούσεις Κρούση ονομάζεται η σύγκρουση δύο σωμάτων που κινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο. Η κρούση έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ισχύει η αρχή διατήρησης ορμής (Α.Δ.Ο.) εφόσον δεν υπάρχει ακλόνητα στερεωμένο σώμα.

18 Έχει αμελητέα χρονική διάρκεια (έτσι, και τριβές με το δάπεδο να εμφανίζονται, μπορούμε να τις αγνοήσουμε για τη μικρή διάρκεια μίας κρούσης και να θεωρήσουμε το σύστημα μονωμένο) Κατά τη διάρκεια της επαφής αναπτύσσονται πολύ ισχυρές δυνάμεις με αποτέλεσμα η κινητική κατάσταση των σωμάτων να μεταβάλλεται απότομα Στην ατομική και πυρηνική Φυσική (μικρόκοσμος) η έννοια της κρούσης επεκτείνεται και ονομάζουμε κρούση οποιοδήποτε φαινόμενο του μικρόκοσμου στο οποίο τα σωματίδια αλληλεπιδρούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα με πολύ μεγάλες δυνάμεις. Το παραπάνω φαινόμενο ονομάζεται και σκέδαση. Στη σκέδαση τα σωματίδια δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, απλά πλησιάζουν πάρα πολύ. Όλες οι σκεδάσεις είναι ελαστικές. Διαχωρισμός Κρούσεων ανάλογα με τη διεύθυνση κίνησης των συγκρουόμενων σωματιδίων πριν την κρούση Κεντρική ή Μετωπική Οι φορείς των ταχυτήτων των κέντρων μάζας περνούν από την ευθεία που ενώνει τα κέντρα μάζας. Έκκεντρη Οι φορείς των ταχυτήτων των κέντρων μάζας είναι παράλληλοι και δεν περνούν από την ευθεία που ενώνει τα κέντρα μάζας. Πλάγια Οι φορείς των ταχυτήτων των κέντρων μάζας σχηματίζουν κάποια τυχαία γωνία.

19 Διαχωρισμός Κρούσεων ανάλογα με τη διατήρηση της Κινητικής Ενέργειας των συγκρουόμενων σωμάτων Ελαστική Κρούση Δεν Ανελαστικές υπάρχει μόνιμη παραμόρφωση Δεν υπάρχουν απώλειες Ενέργειας Ε απ =0 Ισχύει η Αρχή Διατήρησης της Κινητικής Ενέργειας Κ ολ,αρχ = Κ ολ,τελ Ανελαστική Κρούση Υπάρχει μόνιμη παραμόρφωση Υπάρχουν απώλειες Ενέργειας Κ ολ,αρχ > Κ ολ,τελ Η Ενέργεια Απωλειών ισούται με: Ε απ =Κ ολ,αρχ -Κ ολ,τελ Υποκατηγορία των ανελαστικών κρούσεων είναι οι πλαστικές κρούσεις στις οποίες δημιουργείται συσσωμάτωμα. Ασχολούμαστε μόνο με την Κινητική Ενέργεια διότι η χρονική διάρκεια της κρούσης είναι αμελητέα και έτσι τα σώματα δε μετακινούνται και δεν αλλάζουν οι Δυναμικές Ενέργειες. Ανάλυση Κεντρικής Ελαστικής Κρούσης Έστω δύο σώματα m 1 και m τα οποία κινούνται με ταχύτητες u 1 και u αντίστοιχα και συγκρούονται κεντρικά και ελαστικά.

20 Για τις ταχύτητες αμέσως μετά την κρούση ισχύουν οι τύποι: u 1 Ѧ = m m 1 + m u + m 1 m m 1 + m u 1 u Ѧ = m 1 m 1 +m u 1 + m m 1 m 1 +m u Προσοχή, στους παραπάνω τύπους οι ταχύτητες αντικαθίστανται με τα πρόσημά τους (αλγεβρικές τιμές) και τα αποτελέσματα προκύπτουν με τα πρόσημά τους επίσης. Απόδειξη των παραπάνω τύπων: Εφαρμόζουμε Α.Δ.Ο. για την κρούση p ολ,αρχ =p ολ,τελ m u '- m u p 1 +p =p 1 '+p ' m 1 u 1 +m u =m 1 u 1 '+m u ' m 1 u 1 - m 1 u 1 '= m 1 (u 1 - u 1 ')= m (u '- u ) (1) Εφαρμόζουμε επίσης Αρχή Διατήρησης Κινητικής Ενέργειας (Α.Δ.Κ.Ε.) Κ ολ,αρχ =Κ ολ,τελ Κ 1 +Κ =Κ 1 '+Κ ' 1 m 1u m u = 1 m 1u' m u' m 1 u 1 - m 1 u' 1 = m u' - m u m 1 (u 1 - u' 1 )= m (u' - u ) m 1 (u 1 - u' 1 ) (u 1 + u' 1 )= m (u' - u ) (u' +u ) () Διαιρώντας τις σχέσεις () και (1) κατά μέλη προκύπτει: u 1 + u' 1 = u + u' (3) Λύνοντας τελικά το σύστημα των (1) και (3) προκύπτουν οι τύποι των ταχυτήτων u 1 και u. Ειδικές περιπτώσεις - Διερεύνηση των τύπων u 1 και u Αν το ένα σώμα είναι αρχικά ακίνητο, δηλαδή u =0: u 1 Ѧ = m 1 m m 1 +m u 1 και u Ѧ = m 1 m 1 +m u 1

21 Αν οι μάζες των συγκρουόμενων σωμάτων είναι ίσες, δηλαδή m 1 =m =m: u 1 Ѧ = m m+m u + m m m+m u 1 u 1 Ѧ = u u Ѧ = m m+m u 1 + m m m+m u u Ѧ = u 1 Τα σώματα ανταλλάσουν ταχύτητες. Αν το ένα σώμα είναι αρχικά ακίνητο (m με u =0) και το άλλο σώμα που κινείται έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα (m 1 >>m ): π.χ. Ένα κινούμενο αυτοκίνητο (m 1 ) χτυπά ελαστικά μία ακίνητη μπάλα (m ). u 1 Ѧ = m 1 m m 1 +m u 1 u 1 Ѧ = m 1 m 1 u 1 u 1 Ѧ = u 1 u Ѧ = m 1 m 1 +m u 1 u Ѧ = m 1 m 1 u 1 u Ѧ = u 1 Το σώμα m 1 δεν επηρεάζεται και το σώμα m εκτοξεύεται με διπλάσια ταχύτητα από αυτή του σώματος m 1. Αν το ένα σώμα είναι αρχικά ακίνητο (m με u =0) και το άλλο σώμα που κινείται έχει πολύ μικρότερη μάζα (m 1 <<m ): π.χ. Μία κινούμενη μπάλα (m 1 ) αυτοκίνητο(m ). u Ѧ 1 = m 1 m u m 1 +m 1 u Ѧ 1 = m u 1 u Ѧ 1 = u 1 u Ѧ = m 1 m m 1 +m u 1 u Ѧ = m 1 m Παρατηρήσεις Ελαστικής Κρούσης: Δp 1 =-Δp (Ανεπίσημο) u 1 u Ѧ = 0 χτυπά ελαστικά ένα ακίνητο Απόδειξη: Από Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ =p ολ,τελ p 1 + p = p 1 Ѧ + p Ѧ p 1 -p 1 Ѧ = p Ѧ -p Δp 1 =-Δp ΔK 1 =-ΔK (Ανεπίσημο) Απόδειξη: Από Α.Δ.Κ.Ε. Κ ολ,αρχ =Κ ολ,τελ Κ 1 +Κ =Κ 1 Ѧ + Κ Ѧ Κ 1 - Κ 1 Ѧ =Κ Ѧ -Κ ΔK 1 =-ΔK Το σώμα m 1 ανακλάται με αντίθετη ταχύτητα από την αρχική και το σώμα m παραμένει ακίνητο.

22 Για ένα σώμα μπορεί να ισχύει ότι ΔΚ=0 αλλά Δp 0 Για παράδειγμα στην περίπτωση όπου ένα κινούμενο σώμα (m 1 ) συγκρούεται με ένα ακίνητο σώμα (m με u =0) πολύ μεγαλύτερης μάζας (m 1 <<m ). Αποδείξαμε ότι ισχύει u 1 Ѧ = u 1 ΔΚ=Κ 1 '-Κ 1 =0 και Δp=p 1 '-p 1 =m 1 u 1 '- m 1 u 1 = m 1 (-u 1 )- m 1 u 1 = -m 1 u 1 - m 1 u 1 =-p 1 Μέση δύναμη σε κρούση (αν δίνεται η χρονική διάρκεια) Η μέση συνισταμένη δύναμη σε κρούση υπολογίζεται μέσω της γενίκευσης του θεμελιώδους Νόμου της Μηχανικής, δηλαδή: ΣF μέση = Δp Δt Ποσοστό Μεταβολής Κινητικής Ενέργειας ενός σώματος ΔΚ%= ΔΚ 100% = Κ τελ Κ αρχ 100% Κ αρχ Κ αρχ Μέγιστη Δυναμική Ενέργεια προσωρινής ελαστικής παραμόρφωσης σωμάτων Στη μικρή διάρκεια μιας ελαστικής κρούσης δύο σωμάτων αυτά παραμορφώνονται προσωρινά (σαν να είναι δεμένα με ελατήριο). Η παραμόρφωση αυτή είναι μέγιστη όταν οι ταχύτητές τους γίνουν ίσες κατά μέτρο και κατεύθυνση. Εφαρμόζοντας Α.Δ.Ο. έχουμε: p ολ,αρχ =p ολ,τελ m 1 u 1 + m u = m 1 u + m u u= m 1u 1 +m u m 1 +m Από Α.Δ.Μ.Ε. Κ ολ,αρχ =Κ ολ,τελ +Ε παρ 1 m 1u m u = 1 (m 1+m )u +Ε παρ Στο τέλος της κρούσης η ενέργεια αυτή ξαναδίνεται στα σώματα ως Κινητική ώστε να ισχύει: Κ ολ,αρχ =Κ ολ,τελ

23 Ανάλυση Ανελαστικής, Πλαστικής Κεντρικής Κρούσης και Έκρηξης Ανελαστική Κρούση Ισχύουν: Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p 1 + p = p 1 + p Α.Δ.Ε. Ε απωλειων =K ολ,αρχ -Κ ολ,τελ Ε απωλειων = K 1 + K - K' 1 - K' Πλαστική Κρούση Ισχύουν: Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p 1 + p = p συσ Α.Δ.Ε. Ε απωλειων =K ολ,αρχ -Κ ολ,τελ Ε απωλειων = K 1 + K - Κ συσ Έκρηξη Μία άλλη περίπτωση εφαρμογής της Α.Δ.Ο. είναι η έκρηξη στην οποία ένα σώμα σπάει σε άλλα μικρότερα λόγω κάποιας εσωτερικής διεργασίας. Στην έκρηξη ισχύουν τα εξής: Α.Δ.Ο. Α.Δ.Ε. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p συσ = p 1 + p + Ε απελευθερώνεται = K ολ,τελ - K ολ,αρχ

24 Ανάλυση Πλάγιας Κρούσης Πλάγια Ελαστική Κρούση Ισχύουν: Α.Δ.Κ.Ε. : K ολ,αρχ =Κ ολ,τελ Α.Δ.Ο. κατά άξονες: p ολ,αρχ = p ολ,τελ x'x: y'y: p (x)ολ,αρχ = p (x)ολ,τελ p (y)ολ,αρχ = p (y)ολ,τελ Επίσης ισχύουν για τα μέτρα: p ολ,αρχ = P 1 + P + p 1 p συνθ και p ολ,τελ = P 1 + P + p 1 p συνφ όπου θ η γωνία μεταξύ p 1 και p και φ η γωνία μεταξύ p 1 ' και p ' και λόγω της Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p ολ,αρχ = p ολ,τελ Πλάγια Ανελαστική Κρούση Ισχύουν: Α.Δ.Ε. : Ε απωλειων =K ολ,αρχ -Κ ολ,τελ Ε απωλειων = K 1 + K Κ 1 -Κ Α.Δ.Ο. κατά άξονες: p ολ,αρχ = p ολ,τελ x'x: y'y: p (x)ολ,αρχ = p (x)ολ,τελ p (y)ολ,αρχ = p (y)ολ,τελ Επίσης ισχύουν για τα μέτρα:

25 p ολ,αρχ = P 1 + P + p 1 p συνθ και p ολ,τελ = P 1 + P + p 1 p συνφ όπου θ η γωνία μεταξύ p 1 και p και λόγω της Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p ολ,αρχ = p ολ,τελ Πλάγια Πλαστική Κρούση Ισχύουν: Α.Δ.Ε. : Ε απωλειων =K ολ,αρχ -Κ ολ,τελ Ε απωλειων = K 1 + K - Κ συσ Α.Δ.Ο. κατά άξονες: p ολ,αρχ = p ολ,τελ x'x: y'y: p (x)ολ,αρχ = p (x)ολ,τελ p (y)ολ,αρχ = p (y)ολ,τελ Επίσης ισχύουν για τα μέτρα: p ολ,αρχ = P 1 + P + p 1 p συνθ και p ολ,τελ = (m 1 +m )u συσ όπου θ η γωνία μεταξύ p 1 και p και λόγω της Α.Δ.Ο. p ολ,αρχ = p ολ,τελ p ολ,αρχ = p ολ,τελ

26 Ασφαλής Ανακύκλωση Ανακύκλωση στη φυσική ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα σώμα ή σύστημα σωμάτων διαγράφει πλήρες κατακόρυφο κύκλο. Είναι απολύτως λογικό ότι αν το σύστημα το οποίο μελετάμε καταφέρει να περάσει την πάνω κατακόρυφη θέση θα πετύχει τη ζητούμενη ανακύκλωση. Ας ονομάζουμε λοιπόν την πάνω κατακόρυφη θέση επικίνδυνη. Ας δούμε μερικές περιπτώσεις. Σημειακό σώμα κολλημένο στο άκρο αβαρούς ράβδου: Για να εκτελέσει το σύστημα αυτό ανακύκλωση πρέπει να έχει κάποια ταχύτητα στην επικίνδυνη θέση. Οριακά, αν αυτή η ταχύτητα γίνει ακόμη και μηδέν, το σύστημα θα καταφέρει να εκτελέσει ανακύκλωση. Έστω ότι εκτοξεύσαμε το σύστημα αβαρής ράβδος-σώμα από την κάτω κατακόρυφη θέση δίνοντας στο σώμα m μία αρχική οριζόντια ταχύτητα u o. Ψάχνουμε την ελάχιστη ταχύτητα u o ώστε το σύστημα να εκτελέσει ανακύκλωση. Για να εκτελέσει λοιπόν οριακά ανακύκλωση αρκεί να φτάσει στην πάνω κατακόρυφη θέση. Θα εφαρμόσουμε το Θ.Μ.Κ.Ε. (θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και την Α.Δ.Μ.Ε.) από την κάτω κατακόρυφη έως την πάνω κατακόρυφη θέση, όπου η κινητική ενέργεια θα είναι μηδέν. Η δύναμη της αβαρούς ράβδου στο σώμα θα έχει μηδενικό έργο διότι παραμένει συνεχώς κάθετη στην ταχύτητα του σώματος. Οπότε θα έχουμε:

27 ΔΚ=W ολ Κ τελ-κ αρχ=w Fραβδου+W w -Κ αρχ= W w 1 m u o = m g l u o = g l Σημειακό σώμα δεμένο στο άκρο τεντωμένου, αβαρούς και μη εκτατού νήματος: Για να εκτελέσει το σύστημα αυτό ανακύκλωση πρέπει το νήμα να διατηρηθεί τεντωμένο σε όλη τη διάρκεια της κίνησης. Γνωρίζουμε όμως ότι τεντωμένο νήμα ασκεί τάσεις στα άκρα του. Πρέπει λοιπόν να ισχύει Τ ν 0. Η πάνω κατακόρυφη θέση είναι η επικίνδυνη. Θέλουμε εκεί Τ ν 0 και αν δουλέψουμε οριακά μπορούμε να μηδενίσουμε την τάση στη θέση αυτήν. Έστω ότι εκτοξεύσαμε το σύστημα νήμα-σώμα από την κάτω κατακόρυφη θέση δίνοντας στο σώμα m μία αρχική οριζόντια ταχύτητα u o. Ψάχνουμε την ελάχιστη ταχύτητα u o ώστε το σύστημα να εκτελέσει ανακύκλωση. Στην πάνω θέση η κεντρομόλος δύναμη θα ισούται με: F K=w+T ν Είπαμε ότι οριακά μπορούμε να μηδενίσουμε την τάση (T ν =0), άρα: F K=w m u =m g u = g l l Θα εφαρμόσουμε το Θ.Μ.Κ.Ε. (θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και την Α.Δ.Μ.Ε.) από την κάτω κατακόρυφη έως την πάνω κατακόρυφη θέση. Η τάση του νήματος στο σώμα θα έχει μηδενικό έργο διότι παραμένει συνεχώς κάθετη στην ταχύτητα του σώματος. Οπότε θα έχουμε: ΔΚ=W ολ Κ τελ-κ αρχ=w Τν+W w Κ τελ -Κ αρχ= W w

28 1 m u 1 m u o = m g l 1 m g l 1 m u o = m g l 1 m g l 1 m u o = m g l g l u o = g 4 l u o = g 5 l u o = 5 g l Σημειακό σώμα σε λείο κατακόρυφο κυκλικό οδηγό Για να εκτελέσει το σώμα αυτό ανακύκλωση πρέπει να διατηρεί συνεχώς την επαφή με τον κυκλικό οδηγό, άρα να υπάρχει δύναμη επαφής με τον οδηγό. Θέλουμε λοιπόν N 0 και οριακά στην πάνω κατακόρυφη θέση N=0. Έστω ότι αφήσαμε το σώμα ελεύθερο από κάποιο ύψος Η από την επιφάνειας του εδάφους και ψάχνουμε το ελάχιστο ύψος Η ώστε να εκτελέσει ανακύκλωση. Στην πάνω κατακόρυφη θέση (επικίνδυνη) η κεντρομόλος δύναμη, που είναι η συνισταμένη των δυνάμεων στον άξονα της ακτίνας ισούται με: F K=w+Ν

29 Είπαμε ότι δουλεύοντας οριακά μπορούμε να μηδενίσουμε τη δύναμη επαφής, άρα για Ν=0 θα έχουμε: F K=w m u R =m g u Γ = g R Εφαρμόζοντας το Θ.Μ.Κ.Ε. (θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και την Α.Δ.Μ.Ε.) από τη θέση Α έως τη θέση Γ θα έχουμε: ΔΚ=W ολ Κ τελ-κ αρχ=w Ν+W w Κ τελ -Κ αρχ= W w 1 m u Γ = m g (H R) 1 m g R = m g (H R) 1 g R = g H g R 1 R = H R 1 R = H R H =, 5 R Διανύσματα Τα περισσότερα μεγέθη στη φυσική είναι διανυσματικά, ας ασχοληθούμε με την ορμή σαν παράδειγμα. Θα μπορούσε στη θέση της ορμής να ήταν η ταχύτητα ή κάποια δύναμη ή οποιοδήποτε διανυσματικό μέγεθος. Μεταβολή μέτρου Ορμής: Η μεταβολή του μέτρου της ορμής δεν έχει διανυσματικό χαρακτήρα, είναι η απλή αφαίρεση δύο αριθμών. Δ p = p τελ p αρχ Για παράδειγμα στην ομαλή κυκλική κίνηση το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας παραμένει διαρκώς σταθερό. Έτσι και το μέτρο της ορμής παραμένει συνεχώς σταθερό. Γι αυτό και πάντα στην ομαλή κυκλική κίνηση η μεταβολή του μέτρου της ορμής είναι μηδέν.

30 Άθροισμα συγγραμμικών Διανυσμάτων. Γίνεται αλγεβρικά. Ομόρροπα Αντίρροπα p ολ = p 1 + p π.χ. p ολ = p ολ = 8kg m/s p ολ = p 1 + p π.χ. p ολ = + 6 p ολ = 4kg m/s Άθροισμα μη συγγραμμικών Διανυσμάτων: Γίνεται μόνο διανυσματικά. Έστω ότι θέλουμε να αθροίσουμε τις διπλανές ορμές. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να αναλύσουμε τις ορμές σε άξονες, να βρούμε τη συνολική ορμή του κάθε άξονα και να βρούμε μετά τη συνολική ορμή. Ο άλλος γίνεται με τον τύπο αθροίσματος διανυσμάτων. Ά τρόπος: Ανάλυση ορμών σε άξονες x και y Άξονας χ: p x,ολ = p 1,x + p p x,ολ = p 1 συνθ + p Άξονας y: p y,ολ = p 1,y p y,ολ = p 1 ημθ

31 Αφού υπολογίσουμε τις συνολικές ορμές στους άξονες x και y μπορούμε να υπολογίσουμε τη συνολική ορμή. p ολ = p x,ολ + p y,ολ Μέτρο: p ολ = p x,ολ + p y,ολ Κατεύθυνση: εφφ = p y,ολ p x,ολ Β τρόπος: Με κανόνα παραλληλογράμμου και τύπο Για την ολική ορμή ισχύει ότι: Με μέτρο: p ολ = p 1 + p p ολ = P 1 + P + p 1 p συνθ Και κατεύθυνση: εφφ = p 1 ημθ p + p 1 συνθ Αφαίρεση συγγραμμικών διανυσμάτων. Γίνεται αλγεβρικά. Ένα κλασσικό παράδειγμα αφαίρεσης διανυσμάτων είναι ο υπολογισμός της μεταβολής ορμής. Ομόρροπα Αντίρροπα Δp = p τελ p αρχ π.χ. Δp = 6 = 4kg m/s Δp = p τελ p αρχ π.χ. Δp = 7 ( ) = 9kg m/s

32 Αφαίρεση μη συγγραμμικών διανυσμάτων. Γίνεται διανυσματικά. Έστω ότι θέλουμε να υπολογίσουμε τη διπλανή μεταβολή της ορμής. Αυτό γίνεται ως εξής: Δp = p τελ p αρχ = p τελ + ( p αρχ ) Έπειτα σχεδιάζοντας τα διανύσματα από κοινή αρχή εφαρμόζουμε τον κανόνα του παραλληλογράμμου. Για το μέτρο μεταβολής της ορμής θα ισχύει: Δp = P αρχ + P τελ + p αρχ p τελ συν(π θ) Ισχύς Ενεργειακοί Ρυθμοί Σύμβολο: P Μονάδες: W (1Watt=1J/s) Η ισχύς είναι το μονόμετρο μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό προσφοράς, κατανάλωσης έργου ή κάποιας μορφής ενέργεια.

33 Γενικά: Ισχύς = έργο χρόνος ή Ισχύς = μεταβολή ενέργειας χρόνος P = ΔW Δt ή P = ΔEνέργειας Δt Στιγμιαία ισχύς δύναμης P = ΔW Δt P = F Δx συνθ Δt P = F u συνθ Όπου θ η γωνία της δύναμης με τη στιγμιαία ταχύτητα Μέση ισχύς δύναμης P = ΔW Δt Εδώ κάνουμε κανονικά τη διαίρεση αφού υπολογίσουμε το έργο της δύναμης με την ισχύ της οποίας ασχολούμαστε. Ρυθμός μεταβολής Κινητικής Ενέργειας ΔΚ = W ολ Δt Δt =W ΣF Δt = ΣF Δx συνθ = ΣF u συνθ Δt Όπου θ η γωνία της συνισταμένης δύναμης με τη στιγμιαία ταχύτητα Ρυθμός μεταβολής Δυναμικής Βαρυτικής Ενέργειας ΔU B Δt = W w Δt = ± m g Δy Δt = ± m g u y + βάζουμε όταν η δυναμική βαρυτική ενέργεια αυξάνεται, άρα στην άνοδο σώματος - βάζουμε όταν η δυναμική βαρυτική ενέργεια ελαττώνεται, άρα στην κάθοδο σώματος Εφαρμογή: Υπολογισμός τάσης νήματος σε κατακόρυφη κίνηση Έστω ότι εκτοξεύσαμε το σώμα από την κάτω κατακόρυφη θέση και θέλουμε να υπολογίσουμε την τάση του νήματος στη θέση αυτή (Α), σε κάποια ενδιάμεση θέση (Γ) και στην οριζόντια θέση (Δ). Σε όλες τις θέσεις αυτές η τάση του νήματος θα υπολογιστεί μέσω την κεντρομόλου. Η ταχύτητα της θέσης Α θεωρείται γνωστή.

34 Θέση Α: ΣF R=F K T ν,α w = m u A Θέση Γ: l T ν,α = m u A + m g l Πρώτον από το ορθογώνιο τρίγωνο ΟΕΓ μπορούμε να υπολογίσουμε την κατακόρυφη απόσταση των θέσεων Α και Γ: συνφ = l Δy A Γ l Δy Α Γ =... Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε την ταχύτητα της θέσης Γ. Αυτό θα γίνει εφαρμόζοντας το Θ.Μ.Κ.Ε. (ή το Α.Δ.Μ.Ε.) από τη θέση Α έως τη Γ: ΔΚ=W ολ Κ τελ-κ αρχ=w Τν+W w Κ τελ -Κ αρχ= W w 1 m u Γ 1 m u A = m g Δy A Γ u Γ =... Έπειτα ασχολούμαστε με τον άξονα της ακτίνας:

35 ΣF R=F K T ν,γ w y = m u Γ l T ν,γ = m u Γ l + m g συνφ Θέση Δ: Πρώτον πρέπει να υπολογίσουμε την ταχύτητα της θέσης Γ. Αυτό θα γίνει εφαρμόζοντας το Θ.Μ.Κ.Ε. (ή το Α.Δ.Μ.Ε.) από τη θέση Α έως τη Δ: ΔΚ=W ολ Κ τελ-κ αρχ=w Τν+W w Κ τελ -Κ αρχ= W w 1 m u Δ 1 m u A = m g Δy A Δ 1 m u Δ 1 m u A = m g l u Δ =... Έπειτα ασχολούμαστε με τον άξονα της ακτίνας: ΣF R=F K T ν,δ = m u Δ l Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα, έχει λυθεί κατά 50% Albert Einstein

1. Κίνηση Υλικού Σημείου

1. Κίνηση Υλικού Σημείου 1. Κίνηση Υλικού Σημείου Εισαγωγή στην Φυσική της Γ λυκείου Τροχιά: Ονομάζεται η γραμμή που συνδέει τις διαδοχικές θέσεις του κινητού. Οι κινήσεις ανάλογα με το είδος της τροχιάς διακρίνονται σε: 1. Ευθύγραμμες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή: Είναι η κίνηση (παραβολική τροχιά) που κάνει ένα σώμα το οποίο βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα U 0 μέσα στο πεδίο βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ύλη: Ορμή

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ύλη: Ορμή ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Ον/μο:.. B Λυκείου Ύλη: Ορμή 13-11-2016 Θέμα 1 ο : 1) Κατά την πλαστική κρούση δύο σωμάτων: α) η κινητική ενέργεια και η ορμή του συστήματος των σωμάτων παραμένουν σταθερές β) η κινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ Γ Λ 5//08 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στη ΦΥΣΙΚΗ B κατεύθυνσης

γραπτή εξέταση στη ΦΥΣΙΚΗ B κατεύθυνσης η εξεταστική περίοδος από 4/0/5 έως 08//5 γραπτή εξέταση στη ΦΥΣΙΚΗ B κατεύθυνσης Τάξη: Β Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Θ Ε Μ Α A Στις ερωτήσεις Α-Α4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Διάγραμμα s - Ευθύγραμμη Κίνηση (m) Μέση αριθμητική ταχύτητα (μονόμετρο) Μέση διανυσματική ταχύτητα Μέση επιτάχυνση 1 4 Διάγραμμα u - (sec) Απόσταση (x) ονομάζουμε την ευθεία που ενώνει την αρχική και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ 25/11/2018 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 25/12/2016 ΘΕΜΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 25/12/2016 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 5//06 ΘΕΜΑ Στις παρακάτω ερωτήσεις - 7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράµμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Θέση, μετατόπιση και διάστημα Όταν ένα σημειακό αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα, για να μελετήσουμε την κίνησή του θεωρούμε σαν σύστημα αναφοράς έναν άξονα χ χ. Στην αρχή του

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

p1 p1 p1 p1 p1 p1 p1 mv m p1 m m p1

p1 p1 p1 p1 p1 p1 p1 mv m p1 m m p1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο, ΕΝΟΤΗΤΑ : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Σώμα Σ μάζας που κινείται προς τα δεξιά στη θετική κατεύθυνση με ταχύτητα μέτρου υ συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά με ακίνητο σώμα Σ διπλάσιας

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα μεταβολής της Κινητικής ενέργειας

Θεώρημα μεταβολής της Κινητικής ενέργειας Θεώρημα μεταβολής της Κινητικής ενέργειας Λυμένες ασκήσεις Σώμα με μάζα = 2 Kg κινείται σε οριζόντιο επίπεδο με αρχική ταχύτητα υ 0 = 10 /s. Ασκείται σε αυτό οριζόντια δύναμη F = 10 N για χρόνο t = 2 s.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ 30/11/2014

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ 30/11/2014 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ 30//204 Ζήτημα 0 Να επιλεγεί η σωστή πρόταση ) Σώμα κινείται σε περιφέρεια κύκλου και εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.τότε: α) Το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 17 Ε_3.ΦλΘ(ε) ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 17 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 5 0 Κεφάλαιο

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 5 0 Κεφάλαιο Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 5 0 Κεφάλαιο Περιέχει: Αναλυτική Θεωρία Ερωτήσεις Θεωρίας Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Ασκήσεις Ο ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΡΜΗ ΣΩΜΑΤΟΣ Ορμή ενός σώματος είναι το διανυσματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τυπολόγιο Κινήσεων 1. Πίνακας 1 - Τυπολόγιο Κινήσεων Τύπος Μας δίνει Παρατηρήσεις Ορισμοί βασικών μεγεθών. Ορισμός Μετατόπισης

Τυπολόγιο Κινήσεων 1. Πίνακας 1 - Τυπολόγιο Κινήσεων Τύπος Μας δίνει Παρατηρήσεις Ορισμοί βασικών μεγεθών. Ορισμός Μετατόπισης Τυπολόγιο Κινήσεων 1 1 Τυπολόγιο Κινήσεων Πίνακας 1 - Τυπολόγιο Κινήσεων Ορισμοί βασικών μεγεθών = 2 1 Ορισμός Μετατόπισης Αλγεβρικά, κανονικά είναι = 2 1 =, = Ορισμός ταχύτητας Διανυσματικά, αλγεβρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Οδηγία: Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, αρκεί να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δεξιά απ αυτόν το γράμμα Σ αν την κρίνετε σωστή ή το

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-2 7/12/2014

ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-2 7/12/2014 ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-2 7/12/2014 ΘΕΜΑ 1 Από τις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε την σωστή πρόταση: Α1. Σώμα εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση. α) η κεντρομόλος επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Λυκείου. Συνδυαστικά Προβλήματα Επανάληψης. m 1

Φυσική Α Λυκείου. Συνδυαστικά Προβλήματα Επανάληψης. m 1 Φυσική Α Λυκείου Συνδυαστικά Θέματα Επανάληψης, 1 Φυσική Α Λυκείου Συνδυαστικά Προβλήματα Επανάληψης 1. Τα δύο σώματα του σχήματος έχουν μάζες 1=5 Kg και = Kg και σε αυτά ασκούνται οι δυνάμεις που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΜΑ Α:. Κατά την διάρκεια της φθίνουσας ταλάντωσης ενός αντικειμένου, το

Διαβάστε περισσότερα

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg.

GI_V_FYSP_4_ m/s, ξεκινώντας από το σημείο Κ. Στο σημείο Λ (αντιδιαμετρικό του Κ) βρίσκεται ακίνητο σώμα Σ 2 μάζας m2 1 kg. Μια ράβδος μήκους R m και αμελητέας μάζας βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο και μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το σημείο Ο. Στο άλλο άκρο της είναι στερεωμένο σώμα Σ, μάζας m kg το οποίο εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 30/9/08 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΗ. α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. 1. Σε κάθε κρούση ισχύει

ΚΡΟΥΣΗ. α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. 1. Σε κάθε κρούση ισχύει ΚΡΟΥΣΗ 1 ο ΘΕΜΑ Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ενότητα 4: Φαινόμενο Doppler Θεωρία Μεθοδολογία Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Πρόλογος... 5

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ενότητα 4: Φαινόμενο Doppler Θεωρία Μεθοδολογία Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Πρόλογος... 5 ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος......................................................... 5 Ενότητα : Κρούσεις Θεωρία Μεθοδολογία.............................................. 9 Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής.......................................

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση Α.1. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Λυκείου. Ορμή. Ορμή συστήματος σωμάτων Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Ο Κ Ρ Ο Υ Σ Ε Ω Ν. Θετικού προσανατολισμού

Φυσική Γ Λυκείου. Ορμή. Ορμή συστήματος σωμάτων Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Ο Κ Ρ Ο Υ Σ Ε Ω Ν. Θετικού προσανατολισμού Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Ο Κ Ρ Ο Υ Σ Ε Ω Ν Φυσική Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού Ορμή Ορμή Ρ ενός σώματος ονομάζουμε το διανυσματικό μέγεθος που έχει μέτρο το γινόμενο της μάζας m του σώματος επί την ταχύτητά

Διαβάστε περισσότερα

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014 minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/014 minimath.eu Περιεχόμενα Κινηση 3 Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση 4 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση 5 Δυναμικη 7 Οι νόμοι του Νεύτωνα 7 Τριβή 8 Ομαλη κυκλικη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 6 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...

Σελίδα 1 από 6 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... Σελίδα 1 από 6 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... TMHMA: ΘΕΜΑ Α Στις Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1 εώς 4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος.

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σε κάθε κρούση ισχύει α η

Διαβάστε περισσότερα

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α)

β) Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η 1 2 α) Ε ΦΑΡΜΟΓΗ 1 Ένα σώμα μάζας m 800g ισορροπεί ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο, συνδεδεμένο στο ελεύθερο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς K 00N / m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α Α.1. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΘΕΜΑ Α: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8min ONOM/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΜΗΜΑ:. ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΕΜΑ Α:. Σφαίρα μάζας m = m κινείται με ταχύτητα αλγεβρικής τιμής +υ και συγκρούεται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ομαλή κυκλική κίνηση-κρούσεις

ομαλή κυκλική κίνηση-κρούσεις ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ Ον/μο:.. Β Λυκείου Ύλη:Οριζόντια βολή- Γεν. Παιδεία ομαλή κυκλική κίνηση-κρούσεις 8 -- Θέμα ο : ) Ένα σώμα εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση και η επιβατική του ακτίνα διαγράφει γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Συγγραμμικές δυνάμεις 1 ος -2 ος νόμος του Νεύτωνα 1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Μια δύναμη μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην κινητική

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ /0/07 ΕΩΣ //07 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 07 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

= p), κινούνται σε. p p 2p = + =. Ερώτηση 3. Δύο σώματα με ορμές των οποίων τα μέτρα είναι ίσα ( p 1

= p), κινούνται σε. p p 2p = + =. Ερώτηση 3. Δύο σώματα με ορμές των οποίων τα μέτρα είναι ίσα ( p 1 Ερώτηση 3. Δύο σώματα με ορμές των οποίων τα μέτρα είναι ίσα ( p = p = p), κινούνται σε διευθύνσεις κάθετες μεταξύ τους και συγκρούονται πλαστικά. Το μέτρο της ορμής του συσσωματώματος μετά την κρούση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A.1 Μια διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις ~ Διάρκεια: 3 ώρες ~ Θέμα Α Α1. Η ορμή συστήματος δύο σωμάτων που συγκρούονται διατηρείται: α. Μόνο στην πλάγια κρούση. β. Μόνο στην έκκεντρη

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή Αδράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α)Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή Αδράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α)Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση. ΦΥΣΙΚΗ ΚΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή δράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜ 1 Ο : )Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση. 1. Για ένα ζεύγος δυνάμεων Η ροπή του, εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΓΕ.Λ. [Ημερομηνία] ΟΡΜΗ-ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΓΕ.Λ. [Ημερομηνία] ΟΡΜΗ-ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΓΕ.Λ [Ημερομηνία] ΟΡΜΗ-ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Στην ελαστική κρούση όπου το ένα σώμα είναι ακίνητο αρχικά εφαρμόζω τις γνωστές σχέσεις : Για το σώμα m 1 που αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΟΠ / Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1/11/017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. Φυσική Γ Θετ. και Τεχν/κης Κατ/σης. Θέματα εξετάσεων

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. Φυσική Γ Θετ. και Τεχν/κης Κατ/σης. Θέματα εξετάσεων ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Δυναμιική.. Θέμα 1 ο 1. Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση. H αρχή της αδράνειας λέει ότι όλα ανεξαιρέτως τα σώματα εκδηλώνουν μια τάση να διατηρούν την... 2. Ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης

Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης Τα Θέματα που είναι με σκούρο φόντο φέτος (2014) είναι εκτός ύλης 2013 ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις 1 έως 4 γράψτε τον αριθμό τις ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Για ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / B ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23-11-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ.- ΚΑΤΣΙΛΗΣ Α.- ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Τ.- ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ Γ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στο μάθημα

γραπτή εξέταση στο μάθημα 3η εξεταστική περίοδος από 9/03/5 έως 9/04/5 γραπτή εξέταση στο μάθημα ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Α Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σωστό ή λάθος: Η στιγμιαία ταχύτητα: α. εκφράζει τη μεταβολή της μετατόπισης β. εκφράζει το ρυθμό μεταβολής της θέσης κατά μία δεδομένη χρονική στιγμή γ. αναφέρεται σε μία δεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 02/10/2016 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ Α

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 02/10/2016 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 0/0/06 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Στις ερωτήσεις -5 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεών σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ : η μετατόπιση ενός σώματος (m) () Δx x x x : η τελική θέση του σώματος (m) x : η αρχική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015 2 ο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Στις Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1 έως 4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός 0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Διατήρηση της ορμής Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Σύστημα σωμάτων Εσωτερικές, εξωτερικές δυνάμεις Ως σύστημα στη φυσική θεωρούμε ένα σύνο δύο ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α 2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1 Σώµα εκτελεί οριζόντια ϐολή, Η επιτάχυνση που δέχεται το σώµα µέχρι να ϕτάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/09/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/09/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 017-018 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΟΠ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/09/017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Δ 4. Το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του βέλους που μεταφέρεται στο περιβάλλον του συστήματος μήλο-βέλος κατά τη διάρκεια της διάτρησης.

Δ 4. Το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του βέλους που μεταφέρεται στο περιβάλλον του συστήματος μήλο-βέλος κατά τη διάρκεια της διάτρησης. Σε οριζόντιο επίπεδο βρίσκεται ακίνητο ένα μήλο μάζας Μ = 200 g. Ένα μικρό βέλος μάζας m = 40 g κινείται οριζόντια με ταχύτητα μέτρου, υ 1 = 10 m / s, χτυπά το μήλο με αποτέλεσμα να το διαπεράσει. Αν γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. ελαστική β. ανελαστική γ. πλαστική δ. έκκεντρη

α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. ελαστική β. ανελαστική γ. πλαστική δ. έκκεντρη ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/09/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

Όπου m είναι η μάζα του σώματος και υ η ταχύτητά του.

Όπου m είναι η μάζα του σώματος και υ η ταχύτητά του. 1 ΕΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΣΧΥΣ Η ενέργεια είναι από εκείνες τις έννοιες που δύσκολα ορίζονται στη Φυσική. Ένα σώμα μπορεί να έχει, να παίρνει ή να δίνει ενέργεια. Η ίδια η ενέργεια μπορεί να μετατρέπεται από μια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Καμπυλόγραμμες Κινήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης, Φυσικός http://phyiccore.wordpre.com/ Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να μελετάμε απλές κινήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 013-014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/11/013 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ. 1. Μπορεί ένα σύστημα σωμάτων να έχει κινητική ενέργεια χωρίς να έχει ορμή; Ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση ενός σώματος;

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ. 1. Μπορεί ένα σύστημα σωμάτων να έχει κινητική ενέργεια χωρίς να έχει ορμή; Ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση ενός σώματος; ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Μπορεί ένα σύστημα σωμάτων να έχει κινητική ενέργεια χωρίς να έχει ορμή; Ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση ενός σώματος; 2. Ποιο από τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 0 Κεφάλαιο Περιέχει: Αναλυτική Θεωρία Ερωτήσεις Θεωρίας Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Ερωτήσεις Σωστού - λάθους Ασκήσεις ΘΕΩΡΙΑ 4- ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην μέχρι τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. Ομάδα Γ. Κρούσεις Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση Κρούση και τριβές Κεντρική ανελαστική κρούση

Κρούσεις. Ομάδα Γ. Κρούσεις Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση Κρούση και τριβές Κεντρική ανελαστική κρούση . Ομάδα Γ. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. Μια πλάκα μάζας Μ=4kg ηρεμεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=250ν/m, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Εκτρέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Θέμα Α. 1. β 2. α 3. γ 4. β 5. Λ,Λ,Λ,Λ,Λ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Θέμα Α. 1. β 2. α 3. γ 4. β 5. Λ,Λ,Λ,Λ,Λ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ- 07 Θέμα Α.. β. α 3. γ 4. β 5. Λ,Λ,Λ,Λ,Λ. Β Στην επιφάνεια ελαστικού μέσου υπάρχουν δύο πανομοιότυπες πηγές κυμάτων που ξεκινούν ταυτόχρονα την ταλάντωση τους. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ - ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΟΡΜΗ) ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ - ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΟΡΜΗ) ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ - ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΟΡΜΗ) ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 015 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Λύση Ισχύει : ΔΡ 1 = Ρ 1 Ρ 1 ΔΡ 1 = m 1 υ 1 m 1 υ 1 m 1 υ 1 = ΔΡ 1 + m 1 υ 1 υ 1 = (ΔΡ 1 + m 1 υ 1 ) / m 1 υ 1 = [ (6)] / 1 υ 1 = 2 m / s. Η αρ

Λύση Ισχύει : ΔΡ 1 = Ρ 1 Ρ 1 ΔΡ 1 = m 1 υ 1 m 1 υ 1 m 1 υ 1 = ΔΡ 1 + m 1 υ 1 υ 1 = (ΔΡ 1 + m 1 υ 1 ) / m 1 υ 1 = [ (6)] / 1 υ 1 = 2 m / s. Η αρ 1)Σώμα μάζας m 1 = 0,3 kg που κινείται με οριζόντια ταχύτητα υ 1 = 100 m / s συγκρούεται πλαστικά με σώμα μάζας m 2 = 1,7 kg που βρίσκεται αρχικά ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Να υπολογίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης 1o Κριτήριο αξιολόγησης Θέμα 1ο α Δύο σφαίρες Α και Β συγκρούονται κεντρικά ελαστικά Ποια ή ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και γιατί; Α Η σφαίρα Α θα γυρίσει προς τα πίσω αν είναι m A

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Όπου χρειάζεται, θεωρείστε δεδομένο ότι g = 10m/s 2. 1. Μία ράβδος ΟΑ, μήκους L = 0,5m, περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα που περνάει από το ένα άκρο της Ο, με σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζουμε την αρχή διατήρησης της ορμής (θετική φορά προς τα δεξιά) :

Εφαρμόζουμε την αρχή διατήρησης της ορμής (θετική φορά προς τα δεξιά) : ) Η συνολική μάζα του αρχικού σώματος είναι m =,kg. Επομένως : m = m + m, = m + 0, m = kg Οι εσωτερικές δυνάμεις που εμφανίζονται κατά την έκρηξη είναι πολύ μεγαλύτερες των εξωτερικών δυνάμεων επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Β Λυκείου. ~ Ορμή Διατήρηση ορμής ~

Διαγώνισμα Φυσικής Β Λυκείου. ~ Ορμή Διατήρηση ορμής ~ Διαγώνισμα Φυσικής Β Λυκείου ~ Ορμή Διατήρηση ορμής ~ Θέμα Α Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 1) Σε μία πλαστική κρούση δύο σωμάτων: i) Κάθε σώμα υφίσταται μόνιμη παραμόρφωση και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 1. Σώμα μάζας m=15/π Kg εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση ακτίνας R=20/π m με φορά αντίθετη απ τους δείκτες του ρολογιού. Αν το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Αα. γ Αα. β Α3α. β Α4α. α Αβ. γ Αβ. δ Α3β. δ Α4β. δ Α5. Σ, Λ, Σ, Λ, Σ ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση η γ. Ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ερωτήσεις 1. Στην ομαλή κυκλική κίνηση, α. Το μέτρο της ταχύτητας διατηρείται σταθερό. β. Η ταχύτητα διατηρείται σταθερή. γ. Το διάνυσμα της ταχύτητας υ έχει την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / B ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23-11-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ.- ΚΑΤΣΙΛΗΣ Α.- ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Τ.- ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ Γ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 19//013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 υ (m/s) Σώμα μάζας m = 1Kg κινείται σε ευθύγραμμη τροχιά

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Ζαρείφης Μαθήματα Φυσικής. The flipped class project ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Βασίλης Ζαρείφης Μαθήματα Φυσικής. The flipped class project ΚΡΟΥΣΕΙΣ Μαθήματα Φυσικής The flipped class project ΚΡΟΥΣΕΙΣ Κρούσεις - Μάθημα Η ορμή ενός συστήματος σωμάτων είναι το διανυσματικό άθροισμα των ορμών των σωμάτων: p p p... Η κινητική ενέργεια ενός συστήματος σωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Δύο σώματα Α και Β ( ) εκτοξεύονται ταυτόχρονα οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Σχολικό Έτος 016-017 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή, ονομάζουμε την εκτόξευση ενός σώματος από ύψος h από το έδαφος, με οριζόντια ταχύτητα u o, όταν στο σώμα επιδρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ F 2 F 3 F 1 F 4

ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ F 2 F 3 F 1 F 4 1. F 2 F 3 F 1 F 4 Στο σώμα του παραπάνω σχήματος βάρους Β = 20Ν ασκούνται οι δυνάμεις F 1 = 5Ν, F 2 = 10Ν, F 3 = 15Ν και F 4 = 10Ν. Αν το σώμα μετακινηθεί οριζόντια προς τα δεξιά κατά 2m να υπολογισθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική γενικής παιδείας

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική γενικής παιδείας ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική γενικής παιδείας ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 Άξονας xx Άξονας yy α x =0 α y =g υ x =υ 0 υ y =gt x=υ 0 t y= 1 gt OΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ x y και x x1 x : Αρχή Επαλληλίας (Ανεξαρτησίας) Κινήσεων Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΣΗΕΙ ΣΙ ΚΡΟΤΕΙ. Φυσική Γ Λυκείου - Κρούσεις

ΕΡΩΣΗΕΙ ΣΙ ΚΡΟΤΕΙ. Φυσική Γ Λυκείου - Κρούσεις . Σε κάθε κρούση ισχύει α. η αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας. β. η αρχή διατήρησης της ορμής. γ. η αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου. δ. όλες οι παραπάνω αρχές. ΕΡΩΣΗΕΙ ΣΙ ΚΡΟΤΕΙ. Κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο 10-11-013 ΘΕΜΑ 1 ο Α) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α. (α) υ 2 = 0

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α. (α) υ 2 = 0 ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.. Σε κάθε κρούση ανάµεσα σε δύο σώµατα µικρών διαστάσεων : (ϐ) η µεταβολή της ορµής του ενός είναι αντίθετη της µεταβολής της ορµής

Διαβάστε περισσότερα

περιφέρειας των δίσκων, Μονάδες 6 Δ2) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου (1), Μονάδες 5

περιφέρειας των δίσκων, Μονάδες 6 Δ2) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου (1), Μονάδες 5 15958 Στο σχήμα φαίνονται δύο δίσκοι με ακτίνες R1= 0,2 m και R2 = 0,4 m αντίστοιχα, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με μη ελαστικό λουρί. Οι δίσκοι περιστρέφονται γύρω από σταθερούς άξονες που διέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ F ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση Β) Κυκλική κίνηση 1) Υπολογισμοί στην ομαλή κυκλική κίνηση. Μια μικρή σφαίρα, μάζας 2kg, εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση, σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας 0,5m, όπως στο σχήμα. Τη χρονική στιγμή t=0 η σφαίρα

Διαβάστε περισσότερα