Το έμμετρο λαϊκό αφήγημα στη Σάμο του 19 ου αιώνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το έμμετρο λαϊκό αφήγημα στη Σάμο του 19 ου αιώνα"

Transcript

1 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Το έμμετρο λαϊκό αφήγημα στη Σάμο του 19 ου αιώνα Κωνσταντίνος Μπέλσης, υποψ. διδάκτ. Πάντειο Πανεπιστήμιο Το δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα αποτελεί μία πολύ παραγωγική περίοδο για τη σαμιακή ιστοριογραφία. Κατά την περίοδο αυτή δημοσιεύονται τα έργα του Επαμεινώνδα Σταματιάδη 1, του Εμμανουήλ Κρητικίδη 2, του Δημητρίου Γεωργιάδη 3 και του Νικόλαου Σταματιάδη 4. Ο τελευταίος υπήρξε σημαίνουσα πολιτική και δικαστική προσωπικότητα και, έχοντας αναλάβει κατ εντολή της Γενικής Συνέλευσης της Σάμου τη συγγραφή μίας συμπληρωματικής ιστορίας της νήσου, προσέθεσε ένα ακόμα ιστοριογραφικό έργο δίπλα στο πεντάτομο «σώμα» των «Σαμιακών» του αδελφού του Επαμεινώνδα, που είχαν ήδη δημοσιευθεί. Η μελέτη επομένως της σαμιακής ιστορίας κατά τον 19 ο αιώνα, η οποία προφανώς εμπεριέχει την όψιμη προεπαναστατική περίοδο, την επανάσταση του 1821 αλλά και την περίοδο της Ηγεμονίας της Σάμου, δεν μπορεί παρά να οριοθετηθεί αυστηρά μέσα από τις πρωτογενείς πηγές των Αρχείων αλλά και τις διαμεσολαβημένες από τις εθνικές μέριμνες και εν γένει την ιστορική συγκυρία της παραγωγής τους αφηγήσεις των ως άνω τοπικών ιστοριογράφων. Κατόπιν τούτων, αντιλαμβάνεται κανείς το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσει μία οποιαδήποτε σύγχρονη με τα γεγονότα που εξιστορούνται μαρτυρία, και ιδιαιτέρως για μία περίοδο όπως αυτή που θα μας απασχολήσει στο παρόν: την προεπαναστατική περίοδο της Σάμου. Στον δεύτερο τόμο των δικών του «Σαμιακών» (1908) ο Νικόλαος Σταματιάδης διασώζει μία εκτενή ρίμα, της οποίας το χειρόγραφο σήμερα δεν είναι γνωστό και το οποίο αποτελεί σήμερα τη μοναδική γραπτή πηγή 1 Επ. Σταματιάδης, Σαμιακά, ήτοι ιστορία της νήσου Σάμου από των παναρχαίων χρόνων μέχρι των καθ ημάς, Σάμος , τ. 1 5, Αθήνα Σημειωτέον, ο Επ. Σταματιάδης στηρίζεται εν πολλοίς στο περιηγητικό έργο του αρχιεπικόπου Σάμου Ιωσήφ Γεωργειρίνη, Περιγραφή της παρούσης καταστάσεως της Σάμου, Ικαρίας, Πάτμου και Άθωνος, Αγγλία 1678 (πρωτότυπο: Joseph Georgirenes, A discription of the present state of Samos, Nicaria, Patmos and Mount Athos, London 1678). 2 Εμμ. Κρητικίδης, Πραγματεία περί της ερημώσεως και του συνοικισμού της Σάμου, Ερμούπολη 1871 (επανέκδ. Καραβίας). 3 Γεώργιος Δημητριάδης, Ιστορία της Σάμου, συνταχθείσα και εκδοθείσα υπό αυτόπτου των κατά την επανάστασι γεγονότων, Εν Χαλκίδι Ν. Σταματιάδης, Σαμιακά, ήτοι ανέλιξις της νεωτέρας ιστορίας της Σάμου δι επισήμων εγγράφων, ων προτάσσονται αι βιογραφίαι των Λογοθέτου Λυκούργου και Κωνσταντίνου Λαχανά (εν Σάμω, 1908). Το έργο εκδόθηκε αρχικά σε δύο τόμους εκ των οποίων ο πρώτος το 1899 και ο δεύτερος το Σε ιδιαίτερο τεύχος κυκλοφόρησε κι η βιογραφία του Κωνσταντίνου Λαχανά το 1906.

2 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ αναφορικά με τη σύγκρουση των τοπικών φατριών της νήσου, των Καλικαντζάρων 5 και των Καρμανιόλων, πριν από τα γεγονότα της επανάστασης του Το έμμετρο αυτό χρονικό καθώς και μία περίληψη της ιστορίας, δημοσιεύτηκε 6 από τον Νικόλαο Σταματιάδη με το τίτλο: «ιστορική διήγησις των κατά την νήσον Σάμον συμβεβηκότων από αωη άχρι του αωια διά στίχων πολιτικών, συγγραφείσα αυτόπτη τινι και αυτηκόω πάντων, ου το όνομα εν τέλει ένεστι». Το στιχούργημα είναι κολοβό και αποτελείται από ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους. Ως ιστορικός χρόνος παραγωγής του χρονικού φαίνεται να είναι το 1812 και ως ποιητής αναφέρεται κάποιος Αναγνώστης Σαλαμαλέκης. Ολόκληρη η ριμάδα εδράζεται σε ένα υπόστρωμα που καλύπτει μία περίοδο περίπου τριάντα χρόνων. Ο δε δραματικός χρόνος του έμμετρου αφηγήματος αναφέρεται, όπως πληροφορούμαστε και από τον τίτλο του, στην ιστορικά βεβαιωμένη κοινωνική αναταραχή της περιόδου στη Σάμο. Στο κείμενο που δημοσιεύει ο Ν. Σταματιάδης περιγράφονται κυρίως γεγονότα ως το Πιστεύεται όμως ότι το κείμενο κάλυπτε την περίοδο ως τη δεύτερη άφιξη του Λυκούργου Λογοθέτη στη Σάμο (1811) 7. Ο Επαμεινώνδας Σταματιάδης αφιερώνει λίγες σελίδες για την όψιμη προεπαναστατική περίοδο ( ) της Σάμου 8. Ωστόσο, φαίνεται να γνωρίζει το χειρόγραφο 9, αλλά αναφέρεται απλά σε αυτό και στο περιεχόμενό του (πολιτική κατάσταση και γεγονότα στη Σάμο της προεπαναστατικής περιόδου αποδίδοντάς το, ωστόσο, σε κάποιον Γεώργιο Σαλαμαλέκη από το ημιορεινό χωρίο Λέκκα της δυτικής Σάμου κι όχι στον Αναγνώστη, που παραδίδεται από το κείμενο του Ν. Σταματιάδη. Πάντως, είναι πολύ πιθανό το πραγματικό του όνομα να ήταν Γεώργιος και το Αναγνώστης να προστέθηκε αργότερα ως παρανόμι, επειδή ο 5 Ο Γεώργιος Αναγνώστης Σαλαμαλέκης στο έμμετρο λαϊκό χρονικό του 1812, είναι ο πρώτος, ο οποίος ονοματίζει τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Σάμου ως Καλλικαντζάρους (Σκαλικαντζάρους) και Καρμανιόλους. 6 Ν. Σταματιάδης, Σαμιακά, ήτοι ανέλιξις της νεωτέρας ιστορίας της Σάμου δι επισήμων εγγράφων, ων προτάσσονται αι βιογραφίαι των Λογοθέτου Λυκούργου και Κωνσταντίνου Λαχανά (εν Σάμω, 1908), τ. Β, σσ Πβ. Μανόλης Σίμος, Γεωργίου Αναγνώστη Σαλαμαλέκη «Ιστορική διήγησις», Σαμιακή Επιθεώρηση, τ.1, τχ , Αθήνα 1990, σσ Επ. Σταματιάδης, Σαμιακά, ήτοι ιστορία της νήσου Σάμου από των παναρχαίων χρόνων μέχρι των καθ ημάς, Σάμος , τόμος 2 ος, β έκδοση, Αθήνα , σσ και σσ Επ. Σταματιάδης, Σαμιακά, ήτοι ιστορία της νήσου Σάμου από των παναρχαίων χρόνων μέχρι των καθ ημάς, Σάμος , τόμος 2, β έκδοση, Αθήνα , σ. 87: «έψαλε δε τον αγώνα τούτων, ο εκ χωρίου Λέκας δημώδης ποιητής Γεώργιος ο Σαλαμαλέκης».

3 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ «ποιητής» κατείχε στον τόπο του και τη σχετική εκκλησιαστική θέση 10. Το δε επώνυμο ενδεχομένως να προέρχεται από τον μουσουλμανικό χαιρετισμό: σελάμ αλέκιμ ή μαλέκη, σελάμ, σελαμαλεκήμ 11. Ο χρόνος της γέννησής του μπορεί να τοποθετηθεί κατά προσέγγιση στο δεύτερο μισό του 18 ου αιώνα (πιθανώς στη δεκαετία: ) και, αν συγκρίνουμε τον «ποιητή» με άλλους συμπατριώτες του της ίδιας περίπου εποχής, οι οποίοι σπούδασαν σε ονομαστές σχολές του καιρού (Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου, Σχολές Σμύρνης, Χίου κ.ά), τότε η παιδεία του κρίνεται μάλλον υποτυπώδης και εμπειρική. Αναφορικά δε με τα τοπικά ιστορικά συμφραζόμενα της ίδιας περίπου περιόδου και ειδικότερα τον δραματικό χρόνο του έμμετρου χρονικού ( ) μπορούμε, εκτός από το αρχειακό υλικό που βρίσκεται στα ΓΑΚ Σάμου, να αντλήσουμε πληροφορίες κυρίως από τα έργα των Επαμεινώνδα και Νικολάου Σταματιάδη, οι οποίοι διέσωσαν ενσωματώνοντας στις αφηγήσεις τους παλαιότερες πηγές (μαρτυρίες και αφηγήσεις). Εκείνος όμως που για πρώτη φορά επιχείρησε με την ερευνητική του δουλειά να αναδείξει το έμμετρο λαϊκό αυτό δημιούργημα επιχειρώντας ταυτόχρονα να προβάλει την ιστορική (και όχι τη λογοτεχνική 12 ) του αξία με την ανασύσταση των ιστορικών συμφραζομένων του μέσα από τα οποία τούτο γεννήθηκε, υπήρξε ο Αλέξης Σεβαστάκης 13. Πρόθεση της παρούσας εργασίας, ωστόσο, δεν είναι τόσο η «θετικιστική» επεξεργασία της πηγής στην αναζήτηση του «τι ακριβώς συνέβη», αλλά περισσότερο η διατύπωση μίας προβληματικής αναφορικά με τους τρόπους που βιώνονται και νοηματοδοτούνται τα προεπαναστατικά γεγονότα στη νήσο από τα ιστορικά υποκείμενα είτε αυτά αφορούν τις τοπικές αυθεντίες είτε τις τοπικές φατρίες είτε και τα ευρύτερα σύνολα του αγροτοποιμενικού ή εμποροναυτικού στοιχείου και, ταυτόχρονα, με ποιους τρόπους αυτά διαπερνούν το ίδιο το κείμενο και αναπαράγονται διαμεσολαβημένα από τον «ποιητή». Επιπλέον, το κείμενο έμμετρο αφήγημα δεν εξετάζεται μέσα από μία ντετερμινιστική ολιστική προσπάθεια υποκατάστασης και υποταγής μίας πάλλουσας πραγματικότητας σε ένα σχήμα, προκειμένου να αποτελέσει αναδρομικά 10 Βλ. Μ. Βουρλιώτης, «Ένα άγνωστο ανέκδοτο ιστορικό κείμενο», Σαμιακή Επιθεώρηση, 35 36(1988), σσ «Αρχείο Σάμου» Ν. Ζαφειρίου, τ. Β, σ.134. Επίσης, βλ. και, Ν. Δημητρίου, Λαογραφικά της Σάμου, τ. 3, Αθήνα 1986, σ Ενδεικτικά, για την ιδεολογική και λογοτεχνική δομή του έργου, βλ. Κ. Καραθανάσης, «Από ένα λαϊκό στιχούργημα του 1812», Σαμιακή Επιθεώρηση, 37 38(1989), σ Βλ. Αλ. Σεβαστάκης, Το κίνημα των «Καρμανιόλων» στη Σάμο , ΠΙΣΝΔ, Αθήνα 1996.

4 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ τμήμα μίας ενιαίας και ευθύγραμμης αφήγησης υπηρετώντας ενδεχομένως συγχρονικές ιστοριογραφικές ή άλλες μέριμνες 14. Αντιθέτως, όπως θα φανεί στη συνέχεια, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ως μία «αρχικά αδρανής ύλη» που θα μπορούσε σε συνδυασμό με τα αναλυτικά εργαλεία που θα επιστρατευτούν για την «ανάγνωσή» της, να εξηγήσει τη σκοπιμότητα της διάκρισης μεταξύ (α) του πλαισίου οργάνωσης της βιωμένης εμπειρίας και αποθήκευσής της ως μνήμης, και (β) του πλαισίου ανάκλησης αυτής ακριβώς της μνήμης 15. Με άλλα λόγια, με αφορμή το γραπτό έμμετρο αφήγημα που αποδίδεται στο ποιητή από τη Λέκκα, μπορούμε να αναστοχαστούμε και να αναμετρηθούμε με μία βιωμένη εμπειρία, μία συλλογική/κοινωνική μνήμη που ενοφθαλμίζεται στο στέρεο έδαφος αδιαμφισβήτητων και αξιομνημόνευτων γεγονότων. Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση ο εγκιβωτισμός της ατομικής μνήμης του ποιητή στη συλλογική μνήμη, η οποία δεν είναι παρά ένα αποτέλεσμα επιλογών. Τα ιστορικά συμφραζόμενα Η έμμετρη αφήγηση του ποιητή από την Λέκκα θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εγγράφονται πράξεις, ενέργειες, διεκδικήσεις, αντιφάσεις και επιλογές από τα υποκείμενα της ιστορίας. Μία περίοδος, στην οποία οι ρωγμές της νεοτερικότητας σημαδεύουν ανεπαίσθητα αλλά και ανεξίτηλα τις παραδοσιακές κανονικότητες και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν και να δρουν ολοένα και περισσότερο, αφενός, ως άτομα και, αφετέρου, ως συλλογικότητες με συνείδηση του ιστορικού τους προκαθορισμού και αυτοκαθορισμού. Με άλλα λόγια, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που επισυμβαίνουν σε ένα πανευρωπαϊκό εποικοδόμημα και προκαλούν επαναστατικές αλλαγές σε παραδοσιακές δομές επιφέρουν κραδασμούς και στις τοπικές/νησιωτικές κοινωνίες. Οι αλλαγές αυτές συγκρούονται με εμπεδωμένες νοοτροπίες και σταθερότητες και εισάγουν τους ανθρώπους σε πολιτικά δυναμικά πεδία και σε ενέργειες, των οποίων οι συνισταμένες οδηγούν πολλές φορές αναπόφευκτα σε αθέλητες συνέπειες. 14 Βλ. σχετικά, Π. Λέκκας, Το παιχνίδι με τον χρόνο, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2001, σσ του ιδίου, Η εθνικιστική ιδεολογία, Κατάρτι, Αθήνα , σσ Ν. Ροτζώκος, Εθναφύπνιση και εθνογένεση, Βιβλιόραμα, Αθήνα 2007, σσ Βλ. σχετικά, Ελένη Ανδριάκαινα, Από τη «μνήμη» στις «μνήμες»: η «γλωσσική στροφή» κι η προσέγγιση του παρελθόντος στις κοινωνικές επιστήμες, δοκιμές Επιθεώρηση Κοινωνικών Σπουδών, 9 10(2001), σσ Επίσης, γενικότερα, για τη διαμεσολάβηση του προσωπικού βιώματος στα Απομνημονέυματα του 21, την οργάνωση της μαρτυρίας μέσω της αφήγησης και την ανασημασιοδότηση του παρελθόντος μέσα από την εμπειρία του παρόντος, βλ. Ν. Ροτζώκος, «Τα απομνημονεύματα του Εικοσιένα ως ιστορικό υλικό της ιστοριογραφίας», Δοκιμές2 (1994), σσ

5 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Επιστρέφοντας στη Σάμο της περιόδου που εξετάζουμε φαίνεται ότι η «διαβατήρια διαδικασία» της εισόδου ενός προωθημένου εμπορικού στοιχείου στη νεοτερικότητα συνοδεύτηκε από τις ωδίνες ενός τοκετού και την απελευθέρωση δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, που δεν θα μπορούσαν πια ποτέ να αφήσουν τα πράγματα να μείνουν όπως πριν. Οι δυνάμεις που απελευθερώθηκαν μετά από τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την Ευρωπαϊκή ιστορία τον 18 ο αιώνα ως απότοκο μίας αργόσυρτης περιόδου κυοφορίας, οδήγησαν ήδη από τα τέλη του 18 ου και τις αρχές του 19 ου αιώνα τη σαμιακή κοινωνία σε μία διαδικασία όσμωσης και έντασης, κορύφωση της οποίας ήταν η σχεδόν άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της εθνικής επανάστασης του Η διαμόρφωση ενός πολιτικού πεδίου σύγκρουσης συμφερόντων και οι ενσυνείδητες επιλογές των συλλογικών πολιτικών υποκειμένων οδήγησε στην συγκρότηση και παγίωση πολιτικών φατριών με στόχο ένα διακύβευμα της νεοτερικότητας: τη διεκδίκηση μίας νέας θέσης στον κόσμο που φαινόταν να αναδύεται συντρίβοντας τις παραδοσιακές δομές έναν κόσμο, όπου η βούληση και η πίστη στη δύναμη του ατόμου ως αυταξίας αντιμαχόταν τις αυθεντίες και τις κανονικότητες που επέβαλλαν οι «ελέω θεού» εξουσίες. Στην εποχή αυτή ο χρόνος αποκτά ιστορικό περιεχόμενο και η μνήμη λειτουργεί ως εργαλείο κατασκευής συνείδησης όχι μόνο για το άτομο αλλά και για τα ευρύτερα σύνολα, στα οποία εγγράφεται η ατομική συνείδηση. Κοντολογίς, σε υπερτοπικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο η «συγκυρία» μίας διεκδίκησης από τα άτομα ευνοϊκότερων όρων ζωής έθεσε υπό αμφισβήτηση ένα ολόκληρο σύστημα κυριαρχίας, ενεργοποίησε συνειδήσεις και ανασημασιοδότησε τη θέση των ατόμων στο κόσμο και την ιστορία, αφού δεν ήταν τίποτε άλλο από την συνισταμένη της εμπρόθετης δράσης πολιτικών συλλογικοτήτων 16. Οι παραδοσιακές δομές δεν θα μπορούσαν ποτέ πια να ανταποκριθούν στα νεοτερικά προτάγματα στην αρχή της εποχής των επαναστάσεων. Ειδικότερα, μετά τον ανοικισμό της νήσου κατά το δεύτερο μισό του 16 ου αιώνα, η οθωμανική εξουσία παραχώρησε οικονομικά, διοικητικά, δικαστικά και δασμολογικά προνόμια, τα οποία πρόσφεραν δυνατότητες αυτόνομου κοινοτικού βίου μέσα στα όρια της οθωμανικής κυριαρχίας. Γρήγορα όμως οι αυτοδεσμεύσεις της οθωμανικής σουλτανικής εξουσίας ατόνησαν και τα προνόμια άρχισαν να περιστέλλονται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία διαμόρφωση εσωτερικών πηγών εξουσίας, οι οποίες παγιώθηκαν και εκφράστηκαν από το δίπολο: Εκκλησία Δημογεροντία (Μεγάλοι Προεστοί ή «κατά καιρόν επίτροποι»). Το σύστημα αυτό 16 Σχετικά με το ιστοριογραφικό δίλημμα «εθναφύπνιση ή εθνογένεση», πβ: Ροτζώκος, Ν. Εθναφύπνιση και εθνογένεση, Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2007.

6 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς (βοεβόδα, καδή, λοιπούς υπαλλήλους), στο βαθμό που η ίδια η λογική του οθωμανικού συστήματος κατάκτησης και, συνακόλουθα, διοίκησης το επέτρεπε. Επιπροσθέτως, πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή η κατάληψη του εξουσιαστικού κενού από τους Μεγάλους Προεστούς ουδόλως ανέτρεπε τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων. Αντιθέτως, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι όροι αναπαραγωγής του συστήματος της οθωμανικής εξουσίας και του κοινοτικού συστήματος της νήσου βρίσκονταν σε σχέση συμπληρωματικής κατανομής με ταυτόχρονη επίγνωση των ορίων και περιορισμών που η ίδια η διοίκηση επέβαλλε ρητά ή άρρητα. Στα τέλη του 18ου αιώνα κατέφυγαν στη Σάμο αρκετοί Έλληνες από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Η προδιάθεση των Σαμίων στη ναυτική τέχνη και τη ναυπηγική εμπλουτίστηκε με τις γνώσεις των νεοφερμένων. Ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές (Καρλόβασι, Μαραθόκαμπος) η ναυπηγική τέχνη ανθεί και οι Σαμιώτες ναυτικοί, πραματευτάδες και καπετάνιοι, διαπλέουν τη Μεσόγειο θάλασσα, τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους πλουτίζοντας. Προς τα τέλη του 18 ου και στην αυγή του 19 ου αιώνα φαίνεται ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί παράκτιες ζώνες εμποροναυτικής δραστηριότητας (Νέο Καρλόβασι, Βαθύ, Ποτοκάκι, Πάλος Κουμέικων, Σπηλιά Μαραθοκάμπου). Επιπλέον η μεταβολή αυτή γίνεται ορατή, αφού συνοδεύεται από τη δημιουργία υποτυπωδών υποδομών κυρίως όμως συνεπιφέρει τη δημιουργία και την εξάπλωση δυναμικών δικτύων επικοινωνίας τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να βιώσει αργά αλλά σταθερά αυτό που μπορεί να ονομαστεί «ίλιγγος της ελευθερίας». Το εμπόριο και η ναυτιλία γίνονται τα οχήματα με τα οποία οι νέες ιδέες διαδίδονταν στον κόσμο και επηρεάζουν θετικά τους Σαμιώτες. Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, αρχικά σε ατομικό και εν συνεχεία σε κοινοτικό επίπεδο, μεταβάλλει τις συνειδήσεις και την ιδεολογία τους, αφού επιδεικνύουν δεκτικότητα στις νέες ιδέες και απορρίπτουν παραδοσιακές συμπεριφορές. Η επιχειρηματική δυναμική κι η αναπτυσσόμενη συνείδηση της αξίας της αγοράς και των συναλλαγών αντιμάχεται και συγκρούεται με τη στατικότητα και την ακινησία της κλειστής οθωμανικής διοίκησης και το παγιωμένο δίπολο εξουσίας: Οθωμανική Διοίκηση Προεστοί. Κατά την ύστερη τουρκοκρατία παρατηρείται στη Σάμο μία αυξημένη ανάμειξη των κατοίκων της σε εμπορικές δραστηριότητες. Στο πολιτικό επίπεδο η προυχοντική τάξη επιζήτησε συχνά τη διαιτησία του «κοινού λαού» στις εσωτερικές της αντιθέσεις. Στη νήσο παρατηρείται βαθμιαία η ανάπτυξη κάποιων νέων κοινωνικών στρωμάτων, που αντλούσαν τη δύναμή τους κυρίως από το εμπόριο, τη ναυτιλία ή τη βιοτεχνία. Η

7 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ παρέμβαση των κοινωνικών αυτών στρωμάτων στα κοινοτικά πράγματα, και φυσικά οι δημοσιονομικές και πιστοδοτικές δραστηριότητες δεν έγιναν πάντα αδιατάρακτα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί τη δυσπιστία των «παλαιών» απέναντι στις νέες δραστηριότητες και, κυρίως, στις νέες ιδέες της εποχής της ανόδου του εθνικισμού, του θριάμβου του ατομικού πνεύματος και, συνακόλουθα, στις δυνάμεις που τις εξέφραζαν. Αλλωστε, οι εξελίξεις αυτές στο πέρασμα από την παραδοσιακή κοινωνία στη νεοτερικότητα συνεπάγονταν μία νέα νομιμότητα και την εμφάνιση σημαντικών αναδιατάξεων σε συμφέροντα και πρακτικές σχετικά με τον έλεγχο των δημοσιονομικών προσόδων, της παραγωγής και φυσικά της διοίκησης. Στην περίπτωση της Σάμου όπως και για πολλές άλλες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας δεν έχουμε να κάνουμε με αστικά στρώματα αλλά μάλλον με ορισμένους αστικούς κοινοτικούς θύλακες, οι οποίοι οργανώθηκαν κυρίως σε βάση συνεταιρική 17. Απέναντι ή παράλληλα προς τον αγροτικό πληθυσμό και στην οικονομία της αυτοκατανάλωσης αναδύεται και δρα μία ολιγάριθμη ομάδα ανθρώπων της θάλασσας και της οικονομίας του εμπορίου. Ωστόσο, στις κοινότητες επιβιωτικού τύπου αναπτύσσονται και ισχυροί εξισορροπητικοί μηχανισμοί με σκοπό τη διαιώνιση του συστήματος. Την ίδια στιγμή γύρω στα 1800 νέα κοινωνικά στρώματα που είχαν ήδη αναπτυχθεί θέλησαν να εκπροσωπηθούν στην κοινότητα. Η σύγκρουσή τους με τους παλαιούς προεστούς ήταν ένα ενδεχόμενο που αποκτούσε ολοένα και περισσότερο στέρεα βάση. Τα αιτήματα για οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία, για ελευθεροφροσύνη, ελεύθερη έκφραση, δικαιοσύνη, κατάργηση της δουλείας και των βασανιστηρίων, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια εκφράζονται και διαδίδονται ταχύτατα με το κίνημα του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού (1687/8 1789) με διαμεσολαβητές τα προωθημένα στοιχεία των κοινοτήτων, κυρίως έμποροι, ναυτικοί και εγγράμματες ελίτ με δυνατότητες μίας ευρύτερης εποπτείας του γεωγραφικού χώρου και του ιστορικού χρόνου. Οι μνήμες από τα αυτοδιοικητικά προνόμια του Kilic Ali Pasa, που δεν είχαν σβήσει, έρχονται πάλι στην επιφάνεια και ξυπνούν τη διάθεση για νέους αγώνες κυρίως σε εκείνους τους κατοίκους των χωριών που, μακριά από την προυχοντική εξουσία και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων (Χώρα ή Κωνσταντινούπολη), ζούσαν ως ραγιάδες σε κατάσταση απελπιστικής ένδειας. 17 Πβ.: Αλέξης Σεβαστάκης, Ιστορικά Νέου Καρλοβάσου Σάμου, , Αθήνα 1995, σσ

8 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Οι ριψοκίνδυνοι και δραστήριοι Σαμιώτες έμποροι και ναυτικοί, ιδιοκτήτες ή συνέταιροι σε ναυτικές επιχειρήσεις ή απλοί εργάτες της θάλασσας, εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και προσπαθούν να μετουσιώσουν τον πόνο σε έργο παραγωγικό. Διασπούν τον ναυτικό αποκλεισμό των Ισπανών από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια των πολέμων ανάμεσα στην Αγγλία και την Ισπανία ( και ) και δέχονται την ευεργετική επιρροή ικανών και έμπειρων ναυτικών από την Πελοπόννησο και τις Σπέτσες κατά την διάρκεια της ρωσικής κατοχής του νησιού ( ). Η συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) ανάμεσα στην τσαρική Ρωσία και την Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργεί μεταξύ άλλων μία νέα πραγματικότητα για τον εμποροναυτικό πληθυσμό, ιδιαιτέρως των νησιών του Αιγαίου. Ο πλουτισμός της νέας αναδυόμενης «εμποροναυτικής τάξης» οδηγεί σε μία συνακόλουθη ωρίμαση πολιτική και ιδεολογική. Οι νέοι ορίζοντες δημιουργούν και νέες ανάγκες, αιτήματα, διεκδικήσεις. Η Γαλλική Επανάσταση με τις διακηρύξεις της και, κυρίως με τις ελπίδες που καλλιέργησε, επέδρασε στα πολιτικά πράγματα της Σάμου. 18 Αργότερα πολλοί Σαμιώτες ως πολεμιστές της λεγεώνας πολέμησαν πλάι στον Ναπολέοντα, στην Αίγυπτο, ή δίπλα στον Τσάρο της Ρωσίας, όπου διακρίθηκαν και έλαβαν βαθμούς αξιωματικών. Η αναγωγή στις αρχές της Γαλλικής επανάστασης ήταν σίγουρα η υπόγεια φλέβα προσανατολισμών, αλλά αυτή η ρητή ή αλάλητη υιοθέτηση προσέκρουε στην εχθρότητα της Ιεράς Συμμαχίας που παγιώθηκε μετά την Ναπολεόντειο περίοδο (1815) και την Παλινόρθωση. Επιπλέον τα ίδια τα πρότυπα της Γαλλικής επανάστασης ενέπνεαν και αναφέρονταν σε διαφορετικούς κοινωνικούς συσχετισμούς (το Σύνταγμα του 1791 καθιέρωνε τη Συνταγματική Μοναρχία με κοινοβουλευτικό μανδύα, ενώ το Σύνταγμα του 1793 είχε ως πολιτικό ιδεώδες την Αβασίλευτη Δημοκρατία που εκπήγαζε από τον ιακωβινισμό). Τα γεγονότα από την εποχή της Γαλλικής επανάστασης, στο βαθμό που «μετακενώθηκαν» κι επηρέασαν τους ηγετικούς πυρήνες των Καρμανιόλων, οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι διενέξεις, το εμφυλιακό κλίμα (δημεύσεις, φόνοι, καταδιώξεις, παρασκηνιακή ή ευθεία ανάμειξη του οθωμανικού παράγοντα), και γενικότερα η πρόταξη του παραταξιακού συμφέροντος της φατρίας από το συλλογικό της κοινότητας και της νήσου, βάθυναν το χάσμα ανάμεσα στις δύο φατρίες. Οι Καρμανιόλοι κάτω από την ιδεολογική επίδραση της Γαλλικής επανάστασης αυτοπροσδιορίζονται και αποκρυσταλλώνουν μία στάση σαφώς αντίθετη 18 Αλέξης Σεβαστάκης, Το «Στρατοπολιτικόν Σύστημα» Σάμου και η Κεντρική Ελληνική Διοίκηση, Σαμιακές Μελέτες, τόμ. 1, Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» (ΠΙΣΝΔ), Αθήνα 1994, σσ

9 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ με την καταπιεστική διοίκηση των προεστών, αλλά και των Οθωμανών, των οποίων την εξουσία η παλαιά προυχοντική εξουσία στηρίζει και συντηρεί. Ταυτόχρονα με τον αυτοπροσδιορισμό, η φατρία των Καρμανιόλων δείχνει να εγκολπώνεται και να αναπαράγει τις ιδέες της ελευθερίας, της χρηστής διοίκησης, της ελάφρυνσης από τα δημοσιονομικά βάρη και της ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης προς το συμφέρον των λαϊκών μαζών, των οποίων βαθμιαία κερδίζει τη στήριξη. Η διενέργεια, μάλιστα, ελέγχου «των κοινών λογαριασμών» αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματα των Καρμανιόλων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, φαίνεται να συνάδει με το αυτοδιοικητικό μοντέλο της περιόδου του Kiliç Ali Pasa, να ανακαλεί μία εμπεδωμένη κοινοτική αυτοσυνείδηση «εν υπνώσει» και να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την ιδεολογική προετοιμασία που έκανε ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση αλλά και ο ίδιος ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ( ) με τους φορείς του, ως συνέχεια και προσαρμογή του Ευρωπαϊκού αιτήματος στο εθνικό όραμα. Από την άλλη μεριά, η παλαιά προυχοντική τάξη των Προεστών αποξενώνεται και στο «κίνημα» των Καρμανιόλων αντιτάσσει μία στάση αναδίπλωσης και σπασμωδικών αντιδράσεων, που φτάνουν ως την χωρίς προσχήματα συνεργασία με τους Οθωμανούς. Το «ποιητικό αφήγημα» του Γεωργίου Αναγνώστη Σαλαμαλέκη Η έμμετρη αυτή αφήγηση από τον δημώδη στιχοπλόκο Γεώργιο Αναγνώστη Σαλαμαλέκη έστω και ημιτελής καλύπτει μία περίοδο κατά την οποία (α) κορυφώνεται η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πολιτικές φατρίες της Σάμου, τους Καλλικαντζάρους και τους Καρμανιόλους, (β) το κίνημα των Καρμανιόλων στη Σάμο ( ) αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα και μία μορφή δυναμικής διεκδίκησης με κεντρικό αίτημα την απόσειση των οικονομικών βαρών κυρίως του αγροτοποιμενικού στοιχείου του πληθυσμού και τον έλεγχο των διαχειριστών των εσόδων και εξόδων του «Κοινού» και (γ) ο Λυκούργος Λογοθέτης, αργότερα ηγέτης της σαμιακής επανάστασης της Σάμου και δημιουργός του «Στρατοπολιτικού διοργανισμού Σάμου» εμφανίζεται για πρώτη φορά δυναμικά στην πολιτική σκηνή της νήσου. Το κείμενο αναπνέει και αποτελεί οργανικό σύμφυμα μίας εποχής 19. Εντάσσεται λειτουργικά σε μία εποχή ως ψηφίδα μίας αργόσυρτης ιστορικής πορείας (μέσα 17 ου αιώνα ως τις αρχές του 18 ου αιώνα) μεγάλων οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη. Οι ελληνικές 19 Αναφορικά με τις πιθανές επιδράσεις στο έργο του ποιητή θα μπορούσαμε να σταθούμε στα έργα των εξής: Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, ιήγησις διά στίχων του δεινού Κρητικού Πολέμου, Βενετία, 1681, του κεφαλλονίτη Πέτρου Κατσαΐτη, του ιερομόναχου Ευθύμιου Πενταγιώτη, Χρονικό του Γαλαξιδιού ή Ιστορία Αμφίσσης, Ναυπάκτου, Γαλαξειδίου, Λοιδορικίου και περιχώρων (1703), του Καισάριου (Κωνσταντίνου) απόντε κ.ά.

10 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ κοινότητες προσπαθούν να συντονίσουν τα βήματά τους με την Ευρωπαϊκή πρωτοπορία με «ευαίσθητους διαμεσολαβητές» τους και φορείς της αλλαγής τους εμποροναυτικούς κύκλους και τους μορφωμένους Έλληνες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε μακριά από τη Σουλτανική επιτήρηση, στην περιφέρεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είτε στις Ευρωπαϊκές Αυλές. Η πορεία δε αυτή νοητέα όχι ως ευθύγραμμη, αλλά ενέχουσα ασυνέχειες και αντιφάσεις. Αυτό αποτυπώνεται στο ίδιο το κείμενο με τις αναδρομικές αφηγήσεις, τις «σιωπές» και την αγωνία του ποιητή να καταγράψει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα. Η πράξη αυτή μοιάζει αδήριτη ανάγκη για τον αφηγητή χρονογράφο, ο οποίος προσπαθεί να τηρήσει μία «ηθική στάση» και να αντιμετωπίσει με «σεβασμό» ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. «Πειδή και βάλθηκα λοιπόν, ρίμα διά να γράψω του τόπου ταις αθηβολαίς ώστε που να μη παύσω. Διότι είναι εύλογον όλα για να γραφθούσιν εις α καμπόσα πράγματα που θε να εξετασθούσιν. Πλην όμως είναι δύσκολον να ηξεύρω κάθε πράγμα κάθε χωριού το έγκλημα, τι είπαν και τι κάμαν. Πού να γραφθούν καταλεπτώς όλα ένα προς ένα όσα παν κι όσα γινήκαν πούναι βεβαιωμένα» Στη Σάμο των αρχών του 19 ου αιώνα μπορούμε να ανιχνεύσουμε σοβαρές κοινωνικές αλλαγές που επιβεβαιώνονται από την ανάδυση νέων και ισχυρών εμποροναυτικών συσσωματώσεων, την ωρίμαση αιτημάτων των αγροτών παραγωγών του κρασιού, της σταφίδας, του ελαιολάδου και του σιταριού και από την δυναμική διεκδίκηση περιορισμού και/ή ορθολογικοποίησης της αιτίας των οικονομικών βαρών μέσω του θεσμού των συνελεύσεων και του αιτήματος για έλεγχο (λογοδοσία) των λογαριασμών εσόδων εξόδων του «Κοινού». Ταυτόχρονα επιδιώχθηκε η διευκόλυνση στην εμπορία και διακίνηση του αγροτικού προϊόντος. Τα νέα διακυβεύματα θα κρίνονταν με καθαρά υλικούς όρους, αλλά σε στίβο πλέον πολιτικό προϊούσης μίας ιδεολογίας με πολλαπλά ενδεχόμενα. Η είσοδος ωστόσο αυτών των ενδεχομένων, έστω αδιαμόρφωτων και συγκεχυμένων, φαίνεται ότι θα ήταν αρκετή για μία ενεργοποίηση στη βάση της αλληλεγγυότητας.

11 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ «Έτζι αυτά εγίνονταν πάνω στο βιλαέτι και το κακό επλήθυνε κι εγίνη μέγα ντέρτι. Κι έγιναν καθώς έγιναν κι ήλθαν σε τέτοιο χάλι τσ άρχοντες πλιά δεν τζ ήθελαν διά να είν κεφάλι. Έτζι εκάναν μερικοί σαν τους ανθρωποφάγους και οι πτωχοί εψήνουνταν στους ήλιους και στους πάγους. Και με αυτό δεν τζ ήθελαν διά να προεστεύουν μηδέ ποσώς από καιρού διά να αγναντεύουν». Η διαδικασία αυτής της μεταλλαγής, βέβαια, προσέκρουε στην αδυναμία κυρίως του αγροτικού πληθυσμού να διαμορφώσει ένα οποιοδήποτε κίνημα ή σχήμα αντίστασης. Ο φόβος, η αμάθεια και η φτώχεια έπνιγαν κάθε πρωτοβουλία και κατέληγαν σε μία μοιρολατρική υποταγή. Η οθωμανική κατάκτηση και η συνακόλουθη θέση τους στο οθωμανικό σύστημα βιωνόταν και «εξορθολογιζόταν» ως το φυσιολογικό επακόλουθο μίας «θεϊκής πρόνοιας» ή μίας «ελέω θεού» κανονικότητας, η οποία υπήρχε ως τέτοια ακριβώς επειδή ήταν εξηγήσιμη και μπορούσε να εγγραφεί στη συνείδησή τους. Αλλιώς, ήταν η μόνη κατάσταση που μπορούσε να υπάρξει με τα διανοητικά εργαλεία της συγχρονικότητας. Στην αντίθετη περίπτωση υψωνόταν ένα αβέβαιο και σίγουρα απειλητικό μέλλον το οποίο, αν μη τι άλλο, δεν ήταν δυνατό να μορφοποιηθεί στην προβολή του σε μία βιωμένη παράσταση ή εμπειρία. «Τριάντα χρόνους και εμπρός εκείνοι που αρχεύαν τι κάναν και τι πράττουσι τινές δεν τα ηξεύραν, Πειδή και ήτον άπρακτοι δεν ξεύραν το καθένα δεν είχαν το πολιτικό, ολίγοι ηξεύραν πένα. Κανένας δεν το ήξευρε μόν ο Θεός κι αυτοίνοι μα ο Θεός δεν το στερξε τους έφερε σ οδύνη.»

12 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Ηγετική φυσιογνωμία και «πρωταγωνιστής» στο στιχούργημα του Αναγνώστη Σαλαμαλέκη είναι ο προεστός αγάς Γιαννάκης Ανδρεαδάκης, στον οποίο ο ίδιος ο τίτλος του ως «αγάς» αποδεικνύει τη δύναμη και το κύρος του στα χρόνια του ποιητή. Ο Γιάννης Ανδρεδάκης υπήρξε ο ισχυρότερος εκ των «τριών μεγάλων προεστών» της νήσου έχοντας πήξει την εξουσία του περίπου από τα τέλη του 18 ου αιώνα ( ) και ήταν σύζυγος της κόρης του «παλαιού προεστού» Ιωάννη Χατζημανόλη και δισεγγονής του αγά Χριστόδουλου Παπαχατζή από το Βαθύ Σάμου. Ο Γιαννάκης Ανδρεαδάκης, ως υπεύθυνος επίτροπος για τα εισοδήματα και τη δεκάτη στη Σάμο άσκησε συστηματικά την τοκογλυφία και κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ο ποιητής από τη Λέκα αναφέρει τον κοινωνικό αναβρασμό που προκάλεσαν οι οικονομικές καταχρήσεις των «παλαιών προεστών», τις βιαιοπραγίες και τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν εναντίον του απλού λαού με τη συνεργασία των Οθωμανών και τις αντιδράσεις που αυτές οι πρακτικές προκάλεσαν. Αυτόν τον αναβρασμό και την ιστορικότητα των γεγονότων τα αντιλαμβάνεται απλά, ασύνδετα ως τα τυχαία και συγκυριακά αποτελέσματα της μεμονωμένης δράσης απλών υποκειμένων. Αναδεικνύει μέσα από τους στίχους του τις αντιφάσεις και τις αθέλητες συνέπειες των πράξεων των υποκειμένων. «Έτζι λοιπόν εκάνασι τα γνωστικά κεφάλια δεν ξεύραν πώς θα τζακισθούν σαν πήλινα τζουκάλια. Και να τους βγάλουν θέλασι απ το προεστιλίκι γιατί κείνα που κάνασι ήταν σαν ζουρμπαλίκι. Και νάμπουν άλλοι προεστοί, να μη κάμνουν ενάντια κι αυτοί να αγναντεύωσι από καιρόν κι αγνάντια Λοιπόν αυτά εγίννονταν από περίσσεια χρόνια τρώγαν το αίμα των πτωχών σαν τα κακά τελώνια. Τρώγαν το αίμα των των πτωχών μ αυτοί δεν το νοούσαν μόνον στο Θιό τους έρριχναν, και πάντα εβογγούσαν».

13 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Αλλού, ο αφηγηματικός τρόπος μίας σχεδόν θεατρικής εναλλαγής εικόνων αναδεικνύει τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις των Καλλικαντζάρων ενόψει των καρμανιόλικων διεκδικήσεων Ταυτόχρονα και, μάλλον αθέλητα, παρουσιάζει μία «τοπογραφία» του χωρίου και της κοινότητας η οποία αποκτά νόημα μέσα από την κοινωνική και πολιτική λειτουργικότητά της. Οι τόποι, οι φωνές, οι σιωπές, οι ψίθυροι, οι διαπληκτισμοί, οι συζητήσεις, οι μηχανορραφίες και οι συναντήσεις αποτυπώνονται με την υλικότητα και την αυθεντικότητά τους. Αποκτούν δε ιστορικότητα ως συμφραζόμενα και υλικές επενδύσεις των νοημάτων, των προθέσεων και των ενεργειών των ανθρώπων που ασυνείδητα δημιουργούν ιστορία. Η κίνηση των εικόνων και η δράσεις των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της οργανωμένης ή μη ένταξής τους στη μία ή την άλλη πολιτική φατρία, αποτυπώνουν μία γενικότερη κινητικότητα. Η κινητικότητα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα προκατασκευασμένα και στατικά σχήματα του οθωμανικού παρελθόντος και σηματοδοτεί την είσοδο σε μία νέα εποχή. «Συχνά εσμίγαν στο καφέ, συχνά στην εκκλησία συχνά και κάτω στο γιαλό, αμ όχι παρρησία. Διά να κουβεντιάσωσι τον πόνο της καρδιάς τους να εύγη πίκρα και καϋμός από τα σωθικά τους. Πολλές φορές εκάμασι σύνοδο εις το ρεύμα και μερικοί είχαν σκοπό διά να κάμουν αίμα» Η φωνή της αφήγησης του ποιητή αναδίδει επίσης μία αδιαφιλονίκητη αποδοχή της δεδομένης θέσης ενός προεστού (Γιαννάκης Ανδρεαδάκης), ο οποίος δεν αντλεί τη δύναμη και το κύρος του τόσο από τους υλικούς όρους που τον διαφοροποιούν από το υπόλοιπο αγροτοποιμενικό στοιχείο της νήσου, όσα από τα δίκτυα εξουσίας που έχουν εξυφανθεί και διατηρηθεί ως αποδεκτά επιβιώματα μίας παραδοσιακής κοινωνίας υπόδουλης στον οθωμανικό ζυγό. Παράλληλα, αναζητείται η αιτία της διασάλευσης του κοινωνικού πεδίου στη δράση όχι του ίδιου του προεστού αλλά των συμβούλων. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η, ως άνω, εξήγηση είναι απολύτως εγγράψιμη στη συνείδηση των ανθρώπων και του ποιητή και, επομένως, αποδεκτή. Τα δίκτυα μέσα από τα οποία διαμορφώνονται και αναπαράγονται οι σχέσεις και οι νοοτροπίες των ανθρώπων ελέγχονται από τους ισχυρούς προεστούς, ώστε η θέση τους

14 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ να αποτελεί ένα δεδομένο και απολύτως δικαιολογημένο απότοκο. Αυτή η αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα ωστόσο δεν εμποδίζει το λαϊκό στοιχείο στην αυγή του 19 ου αιώνα να περάσει δειλά σε μία πιο δυναμική διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής. Στο σημείο όμως αυτό το αίτημα εμφιλοχωρεί στις νοοτροπίες και γίνεται πεδίο διαλόγου πολιτικού. Διαμορφώνεται και ανατρέπεται, μετασχηματίζεται και αναστέλλεται ως προς τον τρόπο υλοποίησής του. Δεν γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πλέον ως αίτημα καθ εαυτό. Αποκτά μία συνεω ς διευρυνόμενη λαϊκή αποδοχή. «Πώς ήτον τέτοιος γνωστικός και έμπειρος εις όλα που να χαθή δεν άφινε απ το κοινό μια φόλα Και βλέποντας οι άνθρωποι πούχεν τόσον αλτήρι όλοι μεγάλοι και μικροί του φύλαγαν χατήρι. Σε τούτο το αναμεταξύ θέλ έκαμε τζιράκια κι αυτά τον που τον πότισαν του κόσμου τα φαρμάκια. Απ τα τζιράκια το λοιπόν ήτον η πρώτ αιτία που εξόδιασαν το κοινό τόσα πολλά πουγγία» Επιπλέον μπορεί να αναζητηθεί στους στίχους του ποιήματος το λαϊκό εκείνο βίωμα που συμπυκνωμένο μετουσιώνεται σε μία ομολογία, η οποία ξεπερνά την προσωπική κατάθεση και γίνεται όχημα της συλλογικής μνήμης. Με άλλα λόγια, μέσα από την έμμετρη αφήγηση του Αναγνώστη Σαλαμαλέκη παρακολουθούμε έναν διάλογο του ποιητή με τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις βεβαιότητες και, ταυτόχρονα, τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει και εν συνεχεία ανασυγκροτεί σε αφήγηση την κοινωνική πρόσληψη των ιστορικών γεγονότων που σημαδεύουν τον καιρό του. Το έμμετρο λοιπόν αυτό λαϊκό στιχούργημα γίνεται ο φασματογράφος ενός χωρόχρονου. Ο λαϊκός στιχοπλόκος από τη Λέκα της δυτικής Σάμου, Γεώργιος Αναγνώστης Σαλαμαλέκης αφηγείται τα γεγονότα με εσωτερική εστίαση όντας κι ο ίδιος μέρος της ιστορίας που αφηγείται. Αναψηλαφεί τη θέση του σε έναν κόσμο νέο, ανατέμνει την εποχή του και, έχοντας συνείδηση της ιστορικότητας των γεγονότων που βιώνει, αναδεικνύεται μέσα από το στιχούργημά του ως ευαίσθητος δέκτης των νεοτερικών μηνυμάτων που

15 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ αναπαράγει και διαδίδει η εποχή και ο κόσμος του. Το άρωμα των στίχων του αναδύει τιμιότητα και ζωντάνια. «και μην κατηγορήσετε ετούτο το βιβλίο ωσάν ανθρώπου αμαθούς κι από μικρόν χωρίον. Όμως διά ενθύμησιν θα γράψω πέντε δέκα ωσάν συμπατριώτης δε που είμαι από τη Λέκα» Και αλλού, προσθέτει: «Όσοι στον τόπον βρίσκονται εις το νησί επάνω όλους συμπάθιον ζητώ σ τούτα π αναθηβάνω» Το κείμενο ως μακροδομή και ο λόγος (λέξη σημαίνον) του ως μικροδομή γίνεται φορέας μίας ολόκληρης εποχής. Αποτελεί μία κοινωνική συσσώρευση και ένα προϊόν διαλόγου του ατόμου με την εποχή του. Συνεπώς, αν και η κατεύθυνση του εσωτερικού συναισθήματος με το μετέωρο βιωματικό στοιχείο του ποιητή εγκλωβίζεται από την υλική υπόσταση του γραπτού κειμένου, ταυτόχρονα απελευθερώνεται, στο βαθμό που ο ποιητικός λόγος μπορεί να θραύσει την φαινομενική/επιφανειακή σπονδύλωση της κείμενης πραγματικότητας ανασύροντας μνήμες και νοηματοδοτώντας το παρόν. Τα σημεία σημαίνοντα, ωστόσο, δεν αντιστοιχούν με σημασίεςσημαινόμενα δεδομένα και ακίνητα. Αντιθέτως, νέες σημασίες εγγράφονται μέσα στο υλικό κέλυφος των λέξεων σημείων. Οι σημασίες πια οι οποίες νοηματοδοτούνται μέσα από την υλική πραγμάτωση της γλώσσας, εμπεριέχουν νεοτερικά επαναστατικά προτάγματα. Ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των μελών της γλωσσικής κοινότητας εμπλουτίζεται με νέα βιώματα, παραστάσεις και αναμονές. Με άλλα λόγια, οι λέξεις μπορεί να διατηρούν τα νοήματα με τα οποία οι άνθρωποι εξέφραζαν το ιδεολογικό τους σύμπαν. Ωστόσο, ενυπάρχει πλέον μία νέα δυναμική και μετασχηματιστική προοπτική αυτών των νοημάτων με έμφαση στα νεοεμφανιζόμενα νεοτερικά προτάγματα. «Φώτησιν έδωσ ο θεός σ εκείνους πούχαν μύρια και άνοιξαν τα μάτια τους και τα μικρά παιδία Μια μέρα δε των ημερών εις το Βαθύ μιλήσαν δυο τρια υποκείμενα και το αποφασίσαν, πως για να γένη σύνοδος, στη Χώρα να βρεθούσι όλα τα δεκοχτώ χωριά εκεί να μαζευθούσι»

16 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Η προσωπική ατομική ομιλία (ιδιόλεκτος) του Αναγνώστη Σαλαμαλέκη, με τα σημαινόμενα που η ποιητική τους χρήση μπορεί να απελευθερώσει, γίνεται μία συμπύκνωση συλλογικής μνήμης (κοινωνιόλεκτος) και συναισθηματικής φόρτισης, που ενεργοποιούνται από γεγονότα πρωτόγνωρα και μη παραδοσιακά δηλαδή, νεοτερικά. Έτσι, μολονότι η λεκτική θεματοποίηση και η κειμενική φύση της πηγής μοιάζει με «φυλακή» της ίδιας της ζωής, η αντισυμβατική, μετα ιστορική επεξεργασία από τη σύγχρονη εποχή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποκαλυπτική για μία περίοδο με προφανές ιστορικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, από το κείμενό του μπορούμε να αντλήσουμε πλήθος από ιστορικές πληροφορίες που αφορούν τον υλικό πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση, το φυσικό περιβάλλον, το δίκαιο, τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις, τις νοοτροπίες και τις στάσεις απέναντι σε ένα παρελθόν που αποκτάει υπόσταση και ρίζες, αλλά και σε ένα παρόν αβέβαιο, που πασχίζει να ανασημασιοδοτήσει τις νέες πραγματικότητες εντείνοντας τις ανασφάλειες και τους φόβους. «Και πάντα είχον δισταγμόν και δεν αποκοτούσαν ν αντισταθούν με τους παληούς, μα πάντα εδειλιούσαν Κρυφά το είχαν στην καρδιά κανείς δεν τα ομολόγα γιατί του κάναν τα πλευρά του σαν τη κακή τη φλόγα» Ο Γεώργιος Αναγνώστης Σαλαμαλέκης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φορέας ενός τύπου «λαϊκής μνήμης». Στο βαθμό που ο ποιητής σχολιάζει και ερμηνεύει τα γεγονότα της πρόσφατης βιωμένης εμπειρίας μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον βαθμό πρόσληψης και τον αντίκτυπο των γεγονότων από ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η διαφαινόμενη ροπή του ποιητή προς τον καρμανιολισμό και ό, τι αυτός σήμαινε για τους ανθρώπους του καιρού του δεν επιτρέπει παρανοήσεις και γενικεύσεις για τη δυναμική ή την καθολικότητα της νεοτερικής ιδεολογίας των Καρμανιόλων. Παρόλα αυτά είναι θεμιτό να υποστηρίξει κανείς ότι στις συνειδήσεις και την σκέψη των ανθρώπων έχουν ήδη δημιουργηθεί νεοτερικές υποδοχές και παραστάσεις, στις οποίες επενδύονταν ελπίδες με ετερόκλητα προτάγματα και ετεροβαρείς προτεραιότητες. Η πολλαπλότητα των επιδιώξεων εδράζεται στο βαθμό πρόσληψης βιώσης των νέων πραγματικοτήτων που κόμιζε μία νέα εποχή διαμορφώνοντας την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Ο λαϊκός στιχοπλόκος από τη Λέκα εμπνέεται από τα νεοφανή γεγονότα της πρόσφατης εμπειρίας του και με την αφήγησή του οργανώνει έναν ιστορικό χρόνο. Αυτός ο χρόνος από την άλλη μεριά αποκτά νόημα και ιστορικότητα στο βαθμό που τα γεγονότα θέτουν σε κίνηση αλλαγές και δημιουργούν προβολές προς το μέλλον. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους

17 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ «παλαιούς προεστούς», ο παραδοσιακός ρόλος του αγά Γιαννάκη Ανδρεαδάκη, ο ρόλος των εμπόρων και των συντεχνιών του Καρλοβάσου 20 και η λαϊκή δεκτικότητα των εξελίξεων προσδιορίζουν αναντίρρητα μία κοινωνία σε μετάβαση. Η περίοδος ήταν περίοδος κοινωνικών διεκδικήσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στους «Καρμανιόλους» και τους «Καλλικάντζαρους». Η άφιξη του Λυκούργου Λογοθέτη και της επιτροπής των Καρμανιόλων στη Σάμο την 1 η Μαρτίου του 1806 πραγματοποιείται σε μία εποχή εσωτερικών διενέξεων και πόλωσης ανάμεσα στις δύο «φατρίες». Οι Καρμανιόλοι ξεσηκώθηκαν τον Μάρτιο του 1806 εναντίον των Καλικαντζάρων και από το 1807 ως το 1812 κατόρθωσαν να ελέγξουν την προυχοντική εξουσία και να εισαγάγουν νέους θεσμούς. Στην έμμετρη μορφή του χρονικού του Γεωργίου Αναγνώστη Σαλαμαλέκη μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε πώς ο ποιητής, χρησιμοποιώντας τα ιδεολογικά εργαλεία του καιρού του, αξιολογεί και σχολιάζει τα γεγονότα με ρητό ή και άρρητο τρόπο. Το ίδιο το αφήγημα διαστέλλεται, όταν ο ποιητής καταπιάνεται με γεγονότα όπως τη γενική συνέλευση των χωρίων στα 1807 και στα 1808, τις προσπάθειες των μεγάλων προεστών να συνεργαστούν με τους Οθωμανούς υπαλλήλους και απεσταλμένους εναντίον του κινήματος των Καρμανιόλων (Ισά Μουχουρδάρ, Χατζή Μουσά), τα γεγονότα που συνόδευσαν την πρώτη και δεύτερη άφιξη του Λογοθέτη στη νήσο καθώς και την καταδίκη του. Ο ποιητής αποτυπώνει γεγονότα που είχαν κοινωνικό αντίκτυπο στη λαϊκή συνείδηση δημιουργώντας μνήμες και θέτοντας σε κίνηση την ίδια την ιστορία. Γεγονότα που εγχαράσσουν στις λαϊκές συνειδήσεις ρωγμές που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες συνέχειες. Κλίνοντας τούτο το σημείωμα, θα πρέπει να προστεθεί ότι σε κοινωνίες του προφορικού λόγου και άμεσης (όχι διαμεσολαβημένης) επικοινωνίας, αυτού του είδους οι ριμάδες έμμετρες αφηγήσεις αποτελούν οιονεί συλλογικά μορφώματα και αποτυπώματα της λαϊκής συλλογικής ψυχής. Οι φήμες, οι ειδήσεις, οι διαδόσεις, τα σχόλια, αλλά και τα συμφραζόμενα των γεγονότων φωτίζονται πρισματικά μεταφέροντας το βαθμό της κοινωνικής πρόσληψής τους. Δημιουργούν ένα πλέγμα συνθετότητας και πολυπλοκότητας, το οποίο συχνά η θετικιστική αντιμετώπιση της ιστορικής πηγής αποτυγχάνει να μεταδώσει. Η ανάκληση του πλαισίου διαμόρφωσης της μνήμης αλλά του πλαισίου ανάκλησής της γίνεται 20 Σχετικά με τον ρόλο των εμπόρων, των συντεχνιών και τα γεγονότα, τα οποία λαμβάνουν χώρα δίνοντας ώθηση στην ιστορία και τροφοδοτώντας τον ιστορικό χρόνο πβ: Αλέξης Σεβαστάκης, Το κίνημα των «Καρμανιόλων» στη Σάμο , ΠΙΣΝΔ, Αθήνα 1996, σσ:

18 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ αίτημα ιστορικού ενδιαφέροντος, αφού η λαϊκή μνήμη συμπυκνωμένη αντικαθρεφτίζεται στους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του Γεωργίου Αναγνώστη Σαλαμαλέκη. Επιλογή Βιβλιογραφίας Austin, John, How to do things with words, Oxford: Clarendon Press, Carr, Edward Hallett, Τι είναι ιστορία; Σκέψεις για τη Θεωρία της Ιστορίας και τον ρόλο του ιστορικού, Γνώση, Αθήνα Chomsky, Noam, Συντακτικές δομές, Νεφέλη, 1989 Chomsky, Noam, Reflections on language, London: Temple Smith, 1975 Chomsky, Noam, Essays in form and interpretation, Amsterdam: North Holland, 1977 Connerton, P, How socities remember, Ν. Υόρκη, 1989 Ginzburg, Carlo,Το τυρί και τα σκουλήκια. Ο κόσμος ενός μυλωνά του 16 ου αιώνα, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994 Halbawachs, M. The Social Frameworks of Memory, London, Jakobson, Roman, Linguistics and poetics. Στον Sebeok (εκδ) 1960, [= «Γλωσσολογία και ποιητική», Σπείρα 1, Μεταφρ. Άρη Μπερλή] [=Jakobson 1981 (SW, 18 51]. Volosinov, V., Marxism and the Philosophy of Language, Λονδίνο 1973 Θεοτοκάς, Νίκος, «Νοοτροπίες και πολιτισμικές μεταλλαγές», Διαβάζω 101 (1984), σς Θεοτοκάς, Νίκος, «Το ζωντανό και το όνειρο στα κείμενα του Μακρυγιάννη», Τα Ιστορικά 4 (1985), σς Κιτρομηλίδης, Πασχάλης, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1996 Κόκκινος, Γιώργος, Από την Ιστορία στις Ιστορίες, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα,1998 Lyons, John, Language, meaning and context, London: Fontana, 1981 Λέκκας, Παντελής, Το παιχνίδι με τον Χρόνο. Εθνικισμός και Νεοτερικότητα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, Μπαμπινιώτης, Γιώργος, Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αθήνα 1986 Μπαμπινιώτης, Γιώργος, Θεωρητική Γλωσσολογία. Εισαγωγή στη σύγχρονη γλωσσολογία, Αθήνα 1986 Μπαμπινιώτης, Γιώργος, Εισαγωγή στην σημασιολογία, Αθήνα, Μπενβενίστε, Θ. Παραδέλλης (επιμ), Διαδρομές και τόποι μνήμης. Ιστορικές και Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις, Αιγαίο 1999 Ντερριντά, Ζακ, Μαρτυρία και Μετάφραση. Επιβιώνοντας ποιητικά, Αθήνα, Ροτζώκος, Νίκος, «Τα απομνημονεύματα του 21 ως υλικό της ιστοριογραφίας», δοκιμές, τχ.β,1994, σσ Ροτζώκος, Ν. Εθναφύπνιση και εθνογένεση, Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2007.

19 Ανιστόρητον, τόμ. 7 ( ) αρ Saussure, Ferdinand de, Cours de linguistique general (Paris & Lausanne: Payot) [= «Μαθήματα γενικής γλωσσολογίας», Μεταφρ. Ι. Δ. Αποστολόπουλου, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1979.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Ο ιατρός αφού διαπιστώσει εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση είναι το ίδιο με αυτό που εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας και ελέγξει ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερο (όπως ακριβώς γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή.

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Mαθηματικό σύστημα Ένα μαθηματικό σύστημα αποτελείται από αξιώματα, ορισμούς, μη καθορισμένες έννοιες και θεωρήματα. Η Ευκλείδειος γεωμετρία αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0,

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Στατιστικής Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Ερευνα Εαρινό Εξάμηνο 2015 Μ. Ζαζάνης Πρόβλημα 1. Να διατυπώσετε το παρακάτω παίγνιο μηδενικού αθροίσματος ως πρόβλημα γραμμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ο ασθενής έχοντας μαζί του το βιβλιάριο υγείας του και την τυπωμένη συνταγή από τον ιατρό, η οποία αναγράφει τον μοναδικό κωδικό της, πάει στο φαρμακείο. Το φαρμακείο αφού ταυτοποιήσει το

Διαβάστε περισσότερα

23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος

23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος 23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος Μια βραδιά στο λούκι με τους αστέγους «Έχετε ποτέ σκεφτεί να κοιμηθείτε μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο;» Με αυτό το ερώτημα απευθύναμε και φέτος την πρόσκληση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ231: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 Φροντιστήριο 3 - Λύσεις 1. Εστω ο πίνακας Α = [12, 23, 1, 5, 7, 19, 2, 14]. i. Να δώσετε την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του γνωστικού αντικειμένου των θεολόγων που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη. Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού Και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) Μονάδα Α Στρατηγικής και Παρακολούθησης Πολιτικών

Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη. Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού Και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) Μονάδα Α Στρατηγικής και Παρακολούθησης Πολιτικών Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού Και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) Μονάδα Α Στρατηγικής και Παρακολούθησης Πολιτικών Ξάνθη, 12 Μαΐου 2015 Χωρική Συνοχή σύνολο αρχών για την αρμονική,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Β2 ΠΕΤΡΑ ΠΕΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΟΖΙΝΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ Yπεύθυνοι καθηγητές Μπουρμπούλιας Βασίλης - φιλόλογος Τσατσούλα Μαρία - φυσικός 1 Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η Μεσόγειος

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν 1 1. Αποδοχή κληρονομίας Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν μπορεί να ασκηθεί από τους δανειστές του κληρονόμου, τον εκτελεστή της διαθήκης, τον κηδεμόνα ή εκκαθαριστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Σύνταξη: Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Οικονομολόγος, MSc, PhD Candidate Κατηγορίες οφέλους και κόστους που προέρχονται από τις δημόσιες δαπάνες Για την αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Επιμέλεια Άγγελου Αργυρακόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Aποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε μια ανοικτή οικονομία

ΘΕΜΑ: Aποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε μια ανοικτή οικονομία ΘΕΜΑ: ποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε μια ανοικτή οικονομία Σύνταξη: Μπαντούλας Κων/νος, Οικονομολόγος, Ms Χρηματοοικονομικών 1 Η πρώτη θεωρία σχετικά με τον αυτόματο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μάθημα: Ενόργανη Γυμναστική Χρήσιμα θεωρία στο κεφάλαιο της ενόργανης γυμναστικής για το γνωστικό αντικείμενο ΠΕ11 της Φυσικής Αγωγής από τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Κολλίντζα.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Διδακτική ενότητα

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Διδακτική ενότητα ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ Α, Β, Γ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διδακτική ενότητα Στόχος μας είναι: Να ανακαλύψετε τους παράγοντες που οδήγησαν στην εμφάνιση και

Διαβάστε περισσότερα

HY 280. θεμελιακές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Γεώργιος Φρ.

HY 280. θεμελιακές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Γεώργιος Φρ. HY 280 «ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» θεμελικές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γεώργιος Φρ. Γεωργκόπουλος μέρος Α Εισγωγή, κι η σική θεωρί των πεπερσμένων

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ι. Πασσάς. Γλώσσα. Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός

Γιάννης Ι. Πασσάς. Γλώσσα. Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός Γιάννης Ι. Πασσάς Γλώσσα Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός Αρχή πάντων ορισµός εστί Γλώσσα: Κώδικας ση4είων ορισ4ένης 4ορφής (γλωσσικής), 4ε τα ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ Υπαστυνόμος Α ΡΑΓΚΟΣ Κωνσταντίνος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ Υπαστυνόμος Α ΡΑΓΚΟΣ Κωνσταντίνος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΗΣ Υπαστυνόμος Α ΡΑΓΚΟΣ Κωνσταντίνος ΑΠΑΤΗ Αδίκημα διαχρονικό. Εξελίσσεται και μετασχηματίζεται. Η δημιουργία εκτεταμένου ηλεκτρονικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαφορές εσωτερικού εξωτερικού δανεισμού. Η διαχρονική κατανομή του βάρους από το δημόσιο δανεισμό.

ΘΕΜΑ: Διαφορές εσωτερικού εξωτερικού δανεισμού. Η διαχρονική κατανομή του βάρους από το δημόσιο δανεισμό. 1 ΘΕΜΑ: Διαφορές εσωτερικού εξωτερικού δανεισμού. Η διαχρονική κατανομή του βάρους από το δημόσιο δανεισμό. Σύνταξη: Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος, MSc, PhD Candidate, εισηγητής Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983 20 Φεβρουαρίου 2010 ΑΣΕΠ 2000 1. Η δεξαμενή βενζίνης ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων είναι γεμάτη κατά τα 8/9. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το πρατήριο διέθεσε τα 3/4 της βενζίνης αυτής και έμειναν 4000

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 4 η (α) Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης. (β) Η απόλυτη υπεραξία. Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης

Ημέρα 4 η (α) Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης. (β) Η απόλυτη υπεραξία. Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης Ημέρα 4 η (α) Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης (β) Η απόλυτη υπεραξία Αγορά και πώληση της εργασιακής δύναμης Στο κεφάλαιο για την αγορά και την πώληση της εργατικής δύναμης (ελληνική έκδοση: τόμος

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώσες Βιώσιμης Ανάπτυξης

Συνιστώσες Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Συνιστώσες Βιώσιμης Ανάπτυξης 1 Η στρατηγική ανάπτυξης των αστικών κέντρων αναπτύσσεται ως συνδυασμός τεσσάρων στοιχείων. Πολυκεντρικότητα Δικτύωση Βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕ 02 1. Ο Γιώργος Θεοτοκάς είναι ένας από τους κύριους εκπροσώπους : α) της Νέας Αθηναϊκής Σχολής β) της Γενιάς του 30 γ) του Συμβολισμού δ) του Νατουραλισμού 2. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης

Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης Η εργασιακή διαδικασία και τα στοιχεία της. Η κοινωνική επικύρωση των ιδιωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι.

ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι. ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι. Στα τέλη του 15 ου αι. υποχωρούν οι ενδημικές ασθένειες και αραιώνουν οι λιμοί επιτρέποντας έτσι την δημογραφική ανάπτυξη της γηραιάς Ηπείρου. Η σημαντικότερη όμως πρόοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση των μοντέλων διασποράς ατμοσφαιρικών ρύπων βασισμένη σε μαθηματικά κριτήρια.

Ταξινόμηση των μοντέλων διασποράς ατμοσφαιρικών ρύπων βασισμένη σε μαθηματικά κριτήρια. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ταξινόμηη των μοντέλων διαποράς ατμοφαιρικών ρύπων βαιμένη ε μαθηματικά κριτήρια. Μοντέλο Ελεριανά μοντέλα (Elerian) Λαγκρατζιανά μοντέλα (Lagrangian) Επιπρόθετος διαχωριμός Μοντέλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 Α. Πολλά ποιήματα του Καβάφη έχουν ιστορικό υπόβαθρο. Με τη μελέτη της ιστορίας ο ποιητής κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Ακλήρωτο θέμα 2008» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες

Θέμα: «Ακλήρωτο θέμα 2008» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες Θέμα: «Ακλήρωτο θέμα 2008» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες 1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2008 ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΚΦΩΝΗΣΗ Η ιδιότητα του πολίτη. Α) Πως ορίζεται η έννοια του πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 2 Προτεινόμενα Θέματα Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει αποδείξει ότι στα θέματα του 1 ου σταδίου δεν αρκεί μονάχα η επίγνωση της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science

Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science Αλέξης ελής ιευθυντής Β Τομέα www.di.uoa.gr/ ad Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. Μορφές δημόσιου δανεισμού. Σύνταξη: Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Οικονομολόγος, MSc, PhD Candidate

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. Μορφές δημόσιου δανεισμού. Σύνταξη: Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Οικονομολόγος, MSc, PhD Candidate ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ Μορφές δημόσιου δανεισμού Σύνταξη: Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Οικονομολόγος, MSc, PhD Candidate 1 Ανάλογα με την πηγή προελεύσεως των πόρων Με βάση το κριτήριο αυτό, ο δανεισμός διακρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

ΕΚΠΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑ Οι κληρούχοι συντάκτες της αίτησης και οι εμπλεκόμενοι Πτολεμαϊκοί αξιωματούχοι Η αίτηση υποβάλλεται από δύο κληρούχους ιππείς, το Μακεδόνα Αντίμαχο, γιο του Αριστομήδη, και το Θράκα Ηρακλείδη,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη: Αυλίδου Εύα, Ms Politikwissenschaft of Ludwig Maximilian Universitaet

Σύνταξη: Αυλίδου Εύα, Ms Politikwissenschaft of Ludwig Maximilian Universitaet Σύνταξη: Αυλίδου Εύα, Ms Politikwissenschaft of Ludwig Maximilian Universitaet ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ Είδαμε ότι τα πολιτικά κόμματα, εκτός των άλλων, διατυπώνουν στόχους, συγκεντρώνουν και αρθρώνουν συμφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1α ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Οι επιστήμονες ταξινομούν τους οργανισμούς σε ομάδες ανάλογα με τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Τα πρώτα συστήματα ταξινόμησης βασιζόταν αποκλειστικά στα μορφολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ): ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στααστικάυδραυλικάέργα

Εισαγωγή στααστικάυδραυλικάέργα Αστικά Υδραυλικά Έργα Εισαγωγή στααστικάυδραυλικάέργα Δημήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αντικείμενο Αστικά υδραυλικά έργα Υδρευτικά έργα (υδροδότηση,

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο

Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο Θουκυδίδη Ιστορία Γ, 70 Καὶ (ἦν γὰρ Πειθίας ἐθελοπρόξενός τε τῶν Ἀθηναίων καὶ τοῦ δήµου προειστήκει)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ231: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 Φροντιστήριο 3 1. Εστω η στοίβα S και ο παρακάτω αλγόριθμος επεξεργασίας της. Να καταγράψετε την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.5: Εντοπισμός Επιχειρηματικών Ευκαιριών. Δεδομένου ότι στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η

Κεφάλαιο 2.5: Εντοπισμός Επιχειρηματικών Ευκαιριών. Δεδομένου ότι στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Κεφάλαιο 2.5: Εντοπισμός Επιχειρηματικών Ευκαιριών Περίληψη Κεφαλαίου: Δεδομένου ότι στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η κοινωνική οικονομία προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα αστικά υδραυλικά έργα

Εισαγωγή στα αστικά υδραυλικά έργα Αστικά Υδραυλικά Έργα Εισαγωγή στα αστικά υδραυλικά έργα Δημήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αντικείμενο Αστικά υδραυλικά έργα Υδρευτικά έργα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Διδάσκων : Πομπιέρη Βασιλεία, Δικηγόρος, LLM UCL Πτωχευτικό Δίκαιο Σημαντικότερες ρυθμίσεις σε προπτωχευτικό στάδιο. Εισαγωγή της διαδικασίας συνδιαλλαγής Σκοπός Η διάσωση και εξυγίανση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α1 μέχρι και Α6 να

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους.

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους. Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Πως το φαινόμενο της διάκρισης των λειτουργιών παρεμβαίνει και διαμορφώνει τον σύγχρονο χαρακτήρα του δημοκρατικού πολιτεύματος. 2. Η επίδραση της Κοινοβουλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέµπτη 19 Νοεµβρίου 1942. Αγαπητή Κίττυ,

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέµπτη 19 Νοεµβρίου 1942. Αγαπητή Κίττυ, ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Αγαπητή

Διαβάστε περισσότερα

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Τεχνική φλοπ Φορά Σκοπός της φοράς είναι να αναπτυχθεί μια ιδανική για τον κάθε αθλητή ταχύτητα και ταυτόχρονα να προετοιμάσει το πάτημα. Το είδος της φοράς του Fosbury ήτα, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο Κείμενο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Επομένως οι αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως ούτε αντίθετα προς τη φύση μας, αλλά έχουμε από τη φύση την ιδιότητα να τις δεχτούμε

Διαβάστε περισσότερα

Το υπόδειγμα IS-LM: Εισαγωγικά

Το υπόδειγμα IS-LM: Εισαγωγικά 1/35 Το υπόδειγμα IS-LM: Εισαγωγικά Νίκος Γιαννακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Ακαδημαϊκό Ετος 2014-2015 Εαρινό Εξάμηνο Τι γνωρίζουμε; 2/35 Αγορά αγαθών και

Διαβάστε περισσότερα

Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg)

Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg) Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg) Β Δ Β Δ Γ Γ Κύκλος του Euler (Euler cycle) είναι κύκλος σε γράφημα Γ που περιέχει κάθε κορυφή του γραφήματος, και κάθε ακμή αυτού ακριβώς μία φορά. Για γράφημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FOUCAULT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FOUCAULT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FOUCAULT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Εργασία για το µάθηµα του εαρινού εξαµήνου του µεταπτυχιακού προγράµµατος του τµήµατος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Κλασσικός Ελιτισμός Ανταγωνιστικός Ελιτισμός Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας - Ριζοσπαστική σχολή των Ελίτ»

Θέμα: «Κλασσικός Ελιτισμός Ανταγωνιστικός Ελιτισμός Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας - Ριζοσπαστική σχολή των Ελίτ» Θέμα: «Κλασσικός Ελιτισμός Ανταγωνιστικός Ελιτισμός Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας - Ριζοσπαστική σχολή των Ελίτ» Συντάκτης: Αυλίδου Εύα, Πολιτικός Επιστήμων 1 ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΙΤ Θεωρούμε ότι οι κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

{ i f i == 0 and p > 0

{ i f i == 0 and p > 0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Φθινοπωρινό εξάμηνο 014-015 Λύσεις 1ης Σειράς Ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΤΙΟΠΗ ΓΙΓΑΝΤΙ ΟΥ Τοµεάρχης Λειτουργίας Κέντρων Ελέγχου Συστηµάτων Μεταφοράς ιεύθυνσης ιαχείρισης Νησιών ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2009 Εγκατεστηµένη Ισχύς (Ατµοµονάδες, Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

( ιμερείς) ΙΜΕΛΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Α Β «απεικονίσεις»

( ιμερείς) ΙΜΕΛΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Α Β «απεικονίσεις» ( ιμερείς) ΙΜΕΛΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Α Β «πεικονίσεις» 1. ΣΧΕΣΕΙΣ: το σκεπτικό κι ο ορισμός. Τ σύνολ νπριστούν ιδιότητες μεμονωμένων στοιχείων: δεδομένου συνόλου S, κι ενός στοιχείου σ, είνι δυντόν είτε σ S είτε

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή αγαθών, ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να

- 1 - Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή αγαθών, ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να - 1 - Ο παράξενος πραματευτής Ανθολόγιο Ε & Στ τάξης: 277-279 Οικονομικές έννοιες Ανταλλαγή Αντιπραγματισμός Εμπόριο Ερωτήσεις Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Σημερινό Μάθημα

Αναγνώριση Προτύπων. Σημερινό Μάθημα Αναγνώριση Προτύπων Σημερινό Μάθημα Bias (απόκλιση) και variance (διακύμανση) Ελεύθεροι Παράμετροι Ελεύθεροι Παράμετροι Διαίρεση dataset Μέθοδος holdout Cross Validation Bootstrap Bias (απόκλιση) και variance

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ Πρόοδος εκπλήρωσης Ε.Π. «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 2020» Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης 19 Ιουνίου 2015 ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΈΝΤΕΧΝΟ (Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΟ) 3 Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΑΠ ΕΛΠ40 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΣ ΑΜ.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΈΝΤΕΧΝΟ (Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΟ) 3 Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΑΠ ΕΛΠ40 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΣ ΑΜ. ΕΑΠ ΕΛΠ40 3 Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΕΣ ΙΙ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΈΝΤΕΧΝΟ (Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΟ) ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΣ ΑΜ.: 37565

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. ΘΕΜΑΤΙΚΗ : Η αρμοδιότητα των διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι τάξεις της Β και Γ Λυκείου είναι χωρισμένες σε τρείς Κατευθύνσεις Θεωρητική, Θετική, Τεχνολογική Οι Σχολές είναι ταξινομημένες σε πέντε επιστημονικά πεδία 1 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφοριακή Επιχειρηματικότητα

Συμπεριφοριακή Επιχειρηματικότητα Συμπεριφοριακή Επιχειρηματικότητα Great talent can come from anywhere, free your mind Το ταλέντο μπορεί να εμφανιστεί από οπουδήποτε, ελευθερώστε το μυαλό σας 1 Επιχειρηματίας Entrepreneur Γαλλική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση Θερμομόρφωση (Thermoforming)

Εργαστηριακή Άσκηση Θερμομόρφωση (Thermoforming) Σελίδα 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής ΜΜΚ 452: Μηχανικές Ιδιότητες και Κατεργασία Πολυμερών Εργαστηριακή Άσκηση Θερμομόρφωση (Thermoforming) Σελίδα 2 Εισαγωγή: Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηθική της Γης. του Aldo Leopold

Η Ηθική της Γης. του Aldo Leopold Η Ηθική της Γης του Aldo Leopold Ελένη Καπετανάκη Μπριασούλη, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μάης 2009 Γιατί, πάνω απ όλα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ηθικό ζήτημα Αφιερωμένο σ όσους αγάπησαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (701-718)

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (701-718) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από

Διαβάστε περισσότερα

τεσσάρων βάσεων δεδομένων που θα αντιστοιχούν στους συνδρομητές

τεσσάρων βάσεων δεδομένων που θα αντιστοιχούν στους συνδρομητές Σ Υ Π Τ Μ Α 8 Ιουνίου 2010 Άσκηση 1 Μια εταιρία τηλεφωνίας προσπαθεί να βρει πού θα τοποθετήσει τις συνιστώσες τηλεφωνικού καταλόγου που θα εξυπηρετούν τους συνδρομητές της. Η εταιρία εξυπηρετεί κατά βάση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα ερωτήσεων ανοικτού τύπου και σύντοµης απάντησης. Εισαγωγή: Ο Σωκράτης διηγείται τη συζήτησή του µε τον Πρωταγόρα σε έναν φίλο του.

Παραδείγµατα ερωτήσεων ανοικτού τύπου και σύντοµης απάντησης. Εισαγωγή: Ο Σωκράτης διηγείται τη συζήτησή του µε τον Πρωταγόρα σε έναν φίλο του. 2. ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παραδείγµατα ερωτήσεων ανοικτού τύπου και σύντοµης απάντησης Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα Εισαγωγή: Ο Σωκράτης διηγείται τη συζήτησή του µε τον Πρωταγόρα σε

Διαβάστε περισσότερα

ελάχιστο δυνατό («ελάχιστο κράτος»), σε αυτό που χρειάζεται για την εξασφάλιση της τάξης

ελάχιστο δυνατό («ελάχιστο κράτος»), σε αυτό που χρειάζεται για την εξασφάλιση της τάξης ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει αποδείξει ότι στα θέματα του 1 ου σταδίου δεν αρκεί μονάχα η επίγνωση της αντίστοιχης ύλης αλλά συχνά απαιτείται γνώση των μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Απόκριση. (Άρθρο του Eugene Gendlin) ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ. Βιωμένο νόημα

Βιωματική Απόκριση. (Άρθρο του Eugene Gendlin) ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ. Βιωμένο νόημα Βιωματική Απόκριση (Άρθρο του Eugene Gendlin) ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ Βιωμένο νόημα Τα προσωπικά προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής δεν είναι ποτέ μόνο γνωσιακού επιπέδου, δεν είναι ποτέ μόνο θέμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ [Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πολίτες, αρ. 19, Οκτώβριος 2010 και αρ. 20, Νοέμβριος 2010] Γιώργος Ν. Οικονόμου Δρ Φιλοσοφίας oikonomouyorgos.blogspot.com ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ I «Kαι τα οράματα σαν παροράματα»

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις Αναγνώριση Προτύπων Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις 1 Λόγος Πιθανοφάνειας Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ταξινομήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. Κριτήριο για ολιγόλεπτη εξέταση 91 (15 ) Στοιχεία µαθητή Ονοµατεπώνυµο:... Εξεταζόµενο µάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία (µάθηµα κατεύθυνσης) Τάξη:... Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιά ιαθήκη: Μυθολογία των Εβραίων ή Βίβλος της Εκκλησίας;

Παλαιά ιαθήκη: Μυθολογία των Εβραίων ή Βίβλος της Εκκλησίας; Παλαιά ιαθήκη: Μυθολογία των Εβραίων ή Βίβλος της Εκκλησίας; Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Τµήµα Θεολογίας Α.Π.Θ. Ένα από τα µεγαλύτερα επιτεύγµατα του ιθ µ.χ. αιώνα συνιστά αναµφίβολα η ανακάλυψη των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα Σελίδα 1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1. Πότε έφτασε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα για πρώτη φορά και γιατί επέλεξε την Ακαδημία για τις σπουδές του; Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους.

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους. Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΕΜΑ: Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ο ΙΕΡΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ Σύνταξη: Ηλίας Κουβαράς, Δικηγόρος L.L.M., Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Κλασικός Αθλητισμός Δρόμοι : Μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις Ταχύτητες Σκυταλοδρομίες Δρόμοι με εμπόδια Δρόμοι Μεσαίων και Μεγάλων αποστάσεων Στην αρχαία εποχή ο δρόμος που είχε

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια σύνταξης απαντήσεων: Μαρία Πέτρα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Επιμέλεια σύνταξης απαντήσεων: Μαρία Πέτρα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κλάδος: ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Ειδική Διδακτική και Παιδαγωγικά Γενική Διδακτική) Κυριακή 1-2-2009 ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Την τελευταία περίπου πενταετία εφαρμόζεται στα νηπιαγωγεία

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις. Σημερινό μάθημα

Συναρτήσεις. Σημερινό μάθημα Συναρτήσεις Σημερινό μάθημα C++ Συναρτήσεις Δήλωση συνάρτησης Σύνταξη συνάρτησης Πρότυπο συνάρτησης & συνάρτηση Αλληλο καλούμενες συναρτήσεις συναρτήσεις μαθηματικών Παράμετροι συναρτήσεων Τοπικές μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Την ευθύνη του εκπαιδευτικού υλικού έχει ο επιστημονικός συνεργάτης των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων «ΚOΛΛΙΝΤΖΑ», οικονομολόγος συγγραφέας θεμάτων ΑΣΕΠ, Παναγιώτης Βεργούρος.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία. www.epignosi.edu.gr. Θέματα.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία. www.epignosi.edu.gr. Θέματα. Γιώργης Παυλόπουλος ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία Θέματα Τά Αντικλείδια Ὴ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς νά βλέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ (MAURICE DUVERGER)

ΤΥΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ (MAURICE DUVERGER) ΤΥΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ (MAURICE DUVERGER) Την πρώτη συστηματική και εμπειρική συγκριτική μελέτη των κομμάτων έκανε ο Maurice Duverger, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς θεωρητικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Για πρώτη φορά τη λέξη Εὐαγγέλιο σαν ό- νομα ενός βιβλίου τη συναντούμε στον Ιουστίνο τον μάρτυρα.

ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Για πρώτη φορά τη λέξη Εὐαγγέλιο σαν ό- νομα ενός βιβλίου τη συναντούμε στον Ιουστίνο τον μάρτυρα. Ο όρος ευαγγέλιον = χαρμόσυνη αγγελία. Αρχικά η λέξη «εὐαγγέλιον» σήμαινε την α- μοιβή που δινόταν σ' έναν που έφερνε καλές ειδήσεις. Αργότερα η λέξη κατέληξε να σημαίνει αυτές τις ίδιες τις ειδήσεις Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ Eugene T. GENDLIN University of Chicago, U.S.A Αυτό το άρθρο είναι μια αναθεωρημένη έκδοση της πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α. Στις προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α10 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α. Στις προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α10 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α Στις προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α10 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό την ένδειξη Σωστό, αν

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» Η μετάβαση στην οικονομία της Γνώσης αποτελεί κεντρική

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» Η μετάβαση στην οικονομία της Γνώσης αποτελεί κεντρική «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» Η μετάβαση στην οικονομία της Γνώσης αποτελεί κεντρική αναπτυξιακή επιλογή της Ελλάδας στο σημερινό, ολοένα και πιο

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου, 2006 Ώρα: 10:30-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θέµατα. 2) Επιτρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

ΕΚΠΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑ Αποστολέας και παραλήπτης της επιστολής: αξιωματούχοι της πτολεμαϊκής διοίκησης Αποστολέας της επιστολής είναι ένας αξιωματούχος, ο Δημήτριος (Pros.Ptol. Ι 68), ο οποίος, όπως φαίνεται, είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. 1η σειρά ασκήσεων

Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. 1η σειρά ασκήσεων Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α 1η σειρά ασκήσεων Ονοματεπώνυμο: Αριθμός μητρώου: Ημερομηνία παράδοσης: Μέχρι την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 Σημειώστε τις ασκήσεις για τις οποίες έχετε παραδώσει λύση: 1

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5 1.2.α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα σωστά συµπληρωµένο.

Μονάδες 5 1.2.α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα σωστά συµπληρωµένο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ 1ο

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ 1ο ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Οι θέσεις του Μax Weber για το κράτος και τη Δημοκρατία» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες

Θέμα: «Οι θέσεις του Μax Weber για το κράτος και τη Δημοκρατία» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες Θέμα: «Οι θέσεις του Μax Weber για το κράτος και τη Δημοκρατία» Συντάκτης: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΤΑΣ Πολιτικοί Επιστήμονες 1 ΘΕΜΑ: Αναφερθείτε αναλυτικά στις θέσεις του Max Weber για το κράτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιωάννης Πέντας, Πολιτικός Επιστήμων Θέματα 1 ης Συνάντησης 1) Αναφερθείτε στην έννοια του έθνους και συνδυάστε την με τις έννοιες δημόσιο και γενικό συμφέρον. 2) Ποιες οι θέσεις Μαξ Βέμπερ για

Διαβάστε περισσότερα

Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων.

Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. A A N A B P Y T A Άρθρο στους Μιγαδικούς Αριθμούς 9 5 0 Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. Δρ. Νίκος Σωτηρόπουλος, Μαθηματικός Εισαγωγή Το άρθρο αυτό γράφεται με

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις και ιδιότητές τους

Σχέσεις και ιδιότητές τους Σχέσεις και ιδιότητές τους Διμελής (binary) σχέση Σ από σύνολο Χ σε σύνολο Υ είναι ένα υποσύνολο του καρτεσιανού γινομένου Χ Υ. Αν (χ,ψ) Σ, λέμε ότι το χ σχετίζεται με το ψ και σημειώνουμε χσψ. Στην περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Γενικό Πλάνο Εισαγωγή Νέες Τεχνολογίες και εκπαίδευση Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής και τα ΜΜΕ Η επίδραση στην διάπλαση της προσωπικότητα του και της εξέλιξης του νηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Marketing Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται εν τάχει τα βασικά

Κεφάλαιο 2.3: Marketing Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται εν τάχει τα βασικά Κεφάλαιο 2.3: Marketing Κοινωνικών Επιχειρήσεων Περίληψη Κεφαλαίου: Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται εν τάχει τα βασικά χαρακτηριστικά του μείγματος Marketing (Μ.Κ.Τ.), στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Διδαγμένο κείμενο Αριστοτέλους Πολιτικά Θ 2.1 4

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Διδαγμένο κείμενο Αριστοτέλους Πολιτικά Θ 2.1 4 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διδαγμένο κείμενο Αριστοτέλους Πολιτικά Θ 2.1 4 Α. Μετάφραση Είναι λοιπόν φανερό ότι πρέπει να θεσπίσουμε νόμους για την παιδεία

Διαβάστε περισσότερα