EappleÈ ÂÈÚ ÛÂÈ Î È OÚÁ ÓÈÛÌÔ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EappleÈ ÂÈÚ ÛÂÈ Î È OÚÁ ÓÈÛÌÔ"

Transcript

1 1 EappleÈ ÂÈÚ ÛÂÈ Î È OÚÁ ÓÈÛÌÔ 1.1 EÈÛ ÁˆÁÈÎ ÓÓÔÈ 1.2 H ÂappleÈ Â ÚËÛË 1.3 ÂÈÙÔ ÚÁ  ÙË ÂappleÈ Â ÚËÛË 1.4 H ÂappleÈ Â ÚËÛË Î È ÙÔ appleâúè ÏÏÔÓ ÙË 1.5 H appleôùâïâûì ÙÈÎfiÙËÙ ÙˆÓ ÂappleÈ ÂÈÚ ÛˆÓ

2 1.1 EÈÛ ÁˆÁÈÎ ÓÓÔÈ A. H ıâˆú Ì ÂÚˆÙ ÛÂÈ 1. H ÓÓÔÈ ÙË ÔÚÁ ÓˆÛË Ποιες είναι οι δ ο έννοιες του ρου οργάνωση; Η πρώτη έννοια εκφράζει,τι και το ουσιαστικ του ρήµατος οργανώνω και η δε τερη εκφράζει τις ενώσεις ή τους σχηµατισµο ς που δηµιουργο ν οι άνθρωποι. Τι εκφράζει ο ρος οργάνωση σ µφωνα µε την πρώτη έννοια; µφωνα µε την πρώτη έννοια, ο ρος οργάνωση εκφράζει: α) Τις σχέσεις µεταξ των µερών, οι οποίες και µετατρέπουν το άθροισµά τους σε ολ τητα. Π.χ. το αυτοκίνητο ως µια ολ τητα αποτελείται απ το άθροισµα των µερών του, και τα µέρη αυτά συνδέονται µεταξ τους µε φυσικές, λειτουργικές ή χρονικές σχέσεις. ) Την αλληλουχία ή διαδοχή των ενεργειών και λειτουργιών, καθώς και τον τρ πο µε τον οποίο εκτελο νται αυτές, ώστε να πραγµατοποιηθεί µια ανθρώπινη δραστηρι τητα απ άτοµα ή οµάδες. Π.χ. οι διαδικασίες εγγραφής εν ς µαθητή στο σχολείο που πρέπει να ακολουθηθο ν απ τον κηδεµ να του και τον υπε θυνο του σχολείου. Τι εκφράζει ο ρος οργάνωση σ µφωνα µε τη δε τερη έννοια; Ποια είναι τα ασικά στοιχεία της; Oργάνωση θεωρείται µια διακριτή κοινωνική οντ τητα ή ένωση ή σ νολο ανθρώπων, που µε συγκεκριµένες σχέσεις, διαδικασίες, συστήµατα, µεθ δους και π ρους επιδιώκει να επιτ χει σκοπο ς σε «χρονική διάρκεια». Τα ασικά της στοιχεία είναι:

3 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 13 οι άνθρωποι οι στ χοι η διαίρεση της εργασίας, οι δοµές, τα συστήµατα και τα σχέδια τα σ νορα η χρονική διάρκεια. 2. fiáôè ËÌÈÔ ÚÁ ÙˆÓ ÔÚÁ ÓÒÛÂˆÓ Για ποιους λ γους δηµιουργο νται οι οργανώσεις; γοι δηµιουργίας των οργανώσεων ιαίρεση της εργασίας - Eξειδίκευση ταν ενώνονται οι άνθρωποι σε οργανώσεις, επιτρέπεται η διαίρεση του έργου και η εξειδίκευση. Mη διαίρεση των συντελεστών παραγωγής Ένας και µ νο άνθρωπος απ µ νος του δεν είναι δυνατ ν να διαθέτει µηχανήµατα τεράστιων δυνατοτήτων εκτέλεσης εργασιών και µαζικής παραγωγής. Oικονοµίες κλίµακας τις οργανώσεις, εξαιτίας των οικονοµιών κλίµακας, επιτυγχάνεται αποτελεσµατικ τερη αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής. υνέργεια - υνένωση δυνάµεων H ολ τητα θεωρείται µεγαλ τερη απ το άθροισµα των µερών της. Iκανοποίηση αναγκών Πολλές απ τις ανθρώπινες ανάγκες ικανοποιο νται µ νο µε τη συµµετοχή του ατ µου σε κοινωνικές οργανώσεις. K στος συναλλαγής Tο κ στος συναλλαγής, ταν υπάρχουν πολλές οργανώσεις, είναι µεγαλ τερο απ το αντίστοιχο κ στος συνεργασίας και συντονισµο των τµηµάτων της οργάνωσης.

4 14 K º πo 1 3. appleôè ÔÚÁ ÓÒÛÂˆÓ Βάσει του κριτηρίου της αποστολής ή του σκοπο τους, σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι οργανώσεις; Με άση το παραπάνω κριτήριο, οι οργανώσεις διακρίνονται σε: Παραγωγικές οργανώσεις ή µονάδες: Mε το συνδυασµ και την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών παράγουν αγαθά (προϊ ντα ή υπηρεσίες) τα οποία και προσφέρουν στο περι άλλον για να ικανοποιηθο ν οι ανθρώπινες ανάγκες. Π.χ. επιχειρήσεις, νοσοκοµεία, σχολεία κ.ά. Oργανώσεις δηµ σιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης (θεσµικές οργανώσεις): Oι οργανισµοί που έχουν ως σκοπ τη διαµ ρφωση του θεσµικο πλαισίου µιας κοινωνίας-χώρας (δικαιοσ νη, αστυνοµία, στρατ ς κτλ.), τη διαχείριση της λειτουργίας του και τη διαµ ρφωση και διαχείριση των κρατικών κυ ερνητικών πολιτικών. Π.χ. υπουργεία, δήµοι, νοµαρχίες, δηµ σιοι οργανισµοί. Πολιτικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις: Προωθο ν και υποστηρίζουν τα συµφέροντα των µελών τους ή του ευρ τερου τµήµατος της κοινωνίας στο οποίο ανήκουν. Άλλες οργανώσεις: Πολιτιστικές, σ λλογοι φιλάθλων, αθλητικοί µιλοι κ.ά. Τι γνωρίζετε για τις εµπορευµατικές και τις µη εµπορευµατικές οργανώσεις; Oι εµπορευµατικές οργανώσεις προσφέρουν τα προϊ ντα ή τις υπηρεσίες τους, έναντι µιας αξίας ανταλλαγής, ως εµπορε µατα στο πλαίσιο της αγοράς (π.χ. µια επιχείρηση, ένα ιδιωτικ σχολείο). Oι µη εµπορευµατικές οργανώσεις δεν προσφέρουν τα προϊ ντα ή τις υπηρεσίες τους, έναντι µιας αξίας ανταλλαγής, άσει του µηχανισµο της αγοράς (π.χ. ένας φιλανθρωπικ ς σ λλογος, ένα δηµ σιο σχολείο). 4. ÛÙËÌÈÎ appleúôû ÁÁÈÛË ÙË ÔÚÁ ÓˆÛË Π τε αναπτ χθηκε η συστηµική προσέγγιση και ποια είναι η ασική της λογική; Αναπτ χθηκε το 1950 απ τους: Bertalanffy ( ιολ γο), K. Boulding (οικονο- µολ γο), Rapoport ( ιοµαθηµατικ ) και Gerar (φυσικ ). µφωνα µε αυτήν, υπάρχει ένα γενικ πλαίσιο αρχών το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη

5 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 15 µελέτη και έρευνα λων των φαινοµένων. υστηµική σκέψη είναι να λέπει κανείς και τα δέντρα και το δάσος. Ποια είναι η έννοια του συστήµατος και ποια τα στοιχεία του; στηµα θεωρείται ένα σ νολο στοιχείων ή µερών τα οποία απαρτίζουν µια ολ τητα και συνδέονται µεταξ τους µε σχέσεις αλληλεπίδρασης, π.χ. το µπαν, η Γη, το σχολείο, το φυτ. Κάθε σ στηµα ανταλλάσσει υλικο ς ή άυλους π ρους µε το περι άλλον στο οποίο ρίσκεται είτε ως εισροές είτε ως εκροές. Τα στοιχεία του συστήµατος είναι: EIPOE EKPOE EΠEΞEPΓAIA METAΠOIHH ANATPOΦO OTHH / EEΓXO Τα µέρη του συστήµατος / υποσυστήµατα: Τα µέρη του συστήµατος αποτελο ν τα συστατικά του στοιχεία και θεωρο νται ως υποσυστήµατα, γιατί το καθένα απ αυτά αποτελείται απ µικρ τερα µέρη που συνδέονται µεταξ τους µε συγκεκριµένες σχέσεις. Τα σ νορα του συστήµατος: Το σ στηµα ως ξεχωριστή ολ τητα οριοθετείται σε σχέση µε το περι άλλον του µε σ νορα, τα οποία είναι σχετικά, αφο κάθε σ στηµα αποτελεί υποσ στηµα ή µέρος εν ς ευρ τερου συστήµατος. Oι εισροές του συστήµατος: Είναι το σ νολο των π ρων που προµηθε εται απ το περι άλλον του και που ουσιαστικά αποτελο ν εκροές άλλων συστηµάτων. Π.χ. κεφάλαια, υλικά, ενέργεια, πληροφορίες κ.ά. Η διαδικασία επεξεργασίας / µετασχηµατισµο : Είναι το σ νολο λων των δραστηριοτήτων που συνθέτουν τη συνολική λειτουργία του συστήµατος. Mέσω αυτής επεξεργάζονται µεταποιο νται µετασχηµατίζονται οι εκροές.

6 16 K º πo 1 Oι εκροές: Αποτελο ν τις µετασχηµατισµένες ή επεξεργασµένες εισροές (αποτελέσµατα του συστήµατος), οι οποίες παραδίδονται απ το σ στηµα στο περι άλλον και αποτελο ν εισροές για άλλα συστήµατα. O µηχανισµ ς ανατροφοδ τησης / ελέγχου (feedback): Eίναι ο µηχανισµ ς ο οποίος µεταφέρει τις πληροφορίες ή τα µην µατα σχετικά µε τις αντιδράσεις του περι άλλοντος προς τις εκροές του συστήµατος. Ποιες είναι οι διακρίσεις των συστηµάτων άσει των χαρακτηριστικών τους; Τα συστήµατα διακρίνονται σε λιγ τερο ή περισσ τερο: Ανοιχτά ή κλειστά: Τα ανοιχτά συστήµατα είναι αυτά που ρίσκονται σε αλληλεπίδραση µε το περι άλλον (π.χ. το πανεπιστήµιο), σε αντίθεση µε τα κλειστά, στα οποία δεν υπάρχουν σχέσεις αλληλεπίδρασης (π.χ. ένα µοναστήρι). υναµικά ή στατικά: Η διάκριση γίνεται άσει της συχν τητας και της σπουδαι τητας των αλλαγών που συµ αίνουν είτε στα µέρη είτε στα δο- µικά χαρακτηριστικά και στη λειτουργία του συστήµατος είτε στις σχέσεις του µε το περι άλλον. Ένα δυναµικ σ στηµα παρουσιάζει συχνές και ση- µαντικές αλλαγές, ενώ ένα στατικ δεν αλλάζει συχνά ή παρουσιάζει ασήµαντες αλλαγές. Πολ πλοκα ή απλά: σο περισσ τερα είναι τα µέρη - υποσυστήµατα που απαρτίζουν το σ στηµα και οι σχέσεις που αναπτ σσονται µεταξ αυτών, τ σο πιο πολ πλοκο θεωρείται ένα σ στηµα. Τι γνωρίζετε για την οργάνωση ως σ στηµα; Η οργάνωση αποτελεί σ στηµα, αφο είναι µια ολ τητα απ αλληλεπιδρώντα µέρη - υποσυστήµατα στο πλαίσιο εν ς ευρ τερου περι άλλοντος. Oι εισροές της συνήθως είναι πληροφορίες, γνώσεις, ανθρώπινοι π ροι, υλικά. Τα αλληλεπιδρώντα µέρη - υποσυστήµατα είναι οι άνθρωποι, τα µηχανήµατα, οι εγκαταστάσεις, οι πληροφορίες. Oι εκροές της είναι τα προϊ ντα ή οι υπηρεσίες.

7 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 17 Aapple ÓÙ ÛÂÈ ÛÙÈ ÂÚˆÙ ÛÂÈ ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô 1. Τι σηµαίνει οργάνωση; O ρος οργάνωση χρησιµοποιείται µε δ ο έννοιες. µφωνα µε την πρώτη, εκφράζει,τι και το ουσιαστικ του ρήµατος οργανώνω. υγκεκριµένα εκφράζει: ) Tις σχέσεις µεταξ των µερών, οι οποίες και µετατρέπουν το άθροισµά τους σε ολ τητα. Π.χ. το αυτοκίνητο ως µια ολ τητα αποτελείται απ το άθροισµα των µερών του, και τα µέρη αυτά συνδέονται µεταξ τους µε φυσικές, λειτουργικές ή χρονικές σχέσεις. ) Tην αλληλουχία ή διαδοχή των ενεργειών και λειτουργιών (διαδικασίες), καθώς και τον τρ πο µε τον οποίο εκτελο νται αυτές, ώστε να πραγµατοποιηθεί µια ανθρώπινη δραστηρι τητα απ άτοµα ή οµάδες. Π.χ. οι διαδικασίες εγγραφής εν ς µαθητή στο σχολείο που πρέπει να ακολουθηθο ν απ τον κηδεµ να του και τον υπε θυνο του σχολείου. µφωνα µε τη δε τερη έννοια, οργάνωση θεωρο νται οι ενώσεις ή οι σχηµατισµοί που δηµιουργο ν οι άνθρωποι. Έτσι, η οργάνωση είναι µια διακριτή κοινωνική οντ τητα ή ένωση ή σ νολο ανθρώπων, που µε συγκεκριµένες σχέσεις, διαδικασίες, συστήµατα, µεθ δους και π ρους επιδιώκουν να επιτ χουν σκοπο ς σε «χρονική διάρκεια». Τα ασικά της στοιχεία είναι: οι άνθρωποι οι στ χοι η διαίρεση της εργασίας, οι δοµές, τα συστήµατα και τα σχέδια τα σ νορα η χρονική διάρκεια. 2. Ποια είναι τα στοιχεία απ τα οποία αποτελείται µια οργάνωση; Τα ασικά στοιχεία µιας οργάνωσης είναι: Oι άνθρωποι: Aυτοί αλληλεπιδρο ν µεταξ τους και αναπτ σσουν δραστηρι τητες παίζοντας διάφορους ρ λους. Oι στ χοι: Kάθε οργάνωση έχει σκοπ αποστολή στ χους και σε µικρ ή µεγάλο αθµ εκφράζει τους ατοµικο ς ή οµαδικο ς στ χους ή ανάγκες των ατ µων ή των οµάδων που τη συνθέτουν. Η διαίρεση της εργασίας, οι δοµές, τα συστήµατα και τα σχέδια: H οργάνωση δρα και λειτουργεί σχεδιασµένα και συντονισµένα.

8 18 K º πo 1 Τα σ νορα: Kάθε οργάνωση διακρίνεται απ το περι άλλον µέσω συν ρων και έχει τα δικά της στοιχεία, χαρακτηριστικά, δοµές, σκοπο ς κτλ. Η χρονική διάρκεια: H οργάνωση είναι ένα κοινωνικ φαιν µενο το οποίο έχει συνέχεια στο χρ νο. 3. Ποιοι είναι οι λ γοι δηµιουργίας των οργανώσεων; Oι λ γοι δηµιουργίας των οργανώσεων είναι: Η διαίρεση της εργασίας εξειδίκευση. Η µη διαίρεση των συντελεστών παραγωγής. Oι οικονοµίες κλίµακας. Η συνέργεια συνένωση δυνάµεων. Η ικανοποίηση των αναγκών. Το κ στος συναλλαγής. 4. Τι είναι σ στηµα; στηµα είναι ένα σ νολο στοιχείων ή µερών τα οποία συνδέονται µεταξ τους µε σχέσεις αλληλεπίδρασης και αποτελο ν µια ολ τητα. 5. Ποια είναι η χρησιµ τητα της συστηµικής προσέγγισης; Η συστηµική προσέγγιση οήθησε στην αναλυτική και συνθετική σκέψη και συνέ αλε στην καλ τερη καταν ηση των φαινοµένων. Για παράδειγµα, µέσω της συστηµικής προσέγγισης λέπουµε και τα δέντρα και το δάσος. 6. Ποιες είναι οι ιδι τητες των συστηµάτων; Τα συστήµατα µπορο ν να είναι λιγ τερο ή περισσ τερο: Ανοιχτά / Κλειστά: Τα ανοιχτά ρίσκονται σε αλληλεπίδραση µε το περι- άλλον (π.χ. το δηµοτικ σχολείο, το γυµνάσιο, µια επιχείρηση), ενώ στα κλειστά δεν υπάρχουν σχέσεις αλληλεπίδρασης (π.χ. ένα µοναστήρι).

9 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 19 υναµικά / τατικά: Τα δυναµικά συστήµατα παρουσιάζουν συχνές και σηµαντικές αλλαγές, ενώ τα στατικά δεν αλλάζουν συχνά ή δεν παρουσιάζουν σηµαντικές αλλαγές. Πολ πλοκα / Απλά: σο περισσ τερα είναι τα µέρη - υποσυστήµατα που απαρτίζουν το σ στηµα και οι σχέσεις που αναπτ σσονται µεταξ αυτών, τ σο πιο πολ πλοκο θεωρείται ένα σ στηµα. 7. ηµειώστε τη σωστή απάντηση, άζοντας σε κ κλο το αντίστοιχο γράµµα: I. O ρος οργάνωση: α) εκφράζει την αλληλουχία ή διαδοχή των ενεργειών και λειτουργιών, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί µια ανθρώπινη δραστηρι τητα ) σηµαίνει τις σχέσεις που υπάρχουν µεταξ των µερών, οι οποίες µετατρέπουν το άθροισµά τους σε ολ τητα γ) περιγράφει ένα χαρακτηριστικ ή µια ιδι τητα που διακρίνει ή διαθέτει ένας οργανισµ ς (σχολείο, νοσοκοµείο, κ µµα) ή µια ανθρώπινη δραστηρι τητα δ) λα τα παραπάνω II. Η ασική λογική και συγχρ νως η επιδίωξη της γενικής θεωρίας συστη- µάτων: α) συνίσταται στην παρξη εν ς γενικο πλαισίου αρχών, προκειµένου να µελετήσουµε µ νο τα οικοσυστήµατα ) συνίσταται στην παρξη εν ς γενικο πλαισίου αρχών, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη µελέτη και έρευνα λων των φαινοµένων γ) συνίσταται σ ένα πλαίσιο αρχών, που αποδεικν ει τι δεν υπάρχει διεπιστηµονική προσέγγιση των φαινοµένων δ) συνίσταται στην παρξη εν ς γενικο πλαισίου αρχών, προκειµένου να µελετήσουµε οικονοµικά φαιν µενα I. δ. II.. 8. ηµειώστε αν οι παρακάτω προτάσεις είναι σωστές ή λανθασµένες και αιτιολογήστε την απάντησή σας: α) Η έννοια των συν ρων του συστήµατος ή του υποσυστή- µατος είναι σχετική. ) Το feedback (ανατροφοδ τηση) δεν αποτελεί ασική προϋ-

10 20 K º πo 1 π θεση προσαρµογής του συστήµατος προς το περι άλλον. α) Η πρ ταση είναι σωστή (), αφο κάθε σ στηµα αποτελεί υποσ στηµα ή µέρος εν ς ευρ τερου συστήµατος. Έτσι, ο ορισµ ς των συν ρων αποτελεί θέµα καθορισµο απ το µελετητή και γίνεται σ µφωνα µε το στ χο του. ) Η πρ ταση είναι λανθασµένη (), γιατί µέσω του µηχανισµο ανατροφοδ τησης / ελέγχου (feedback): Mεταφέρονται πληροφορίες ή µην µατα σχετικά µε τις αντιδράσεις του περι άλλοντος προς τις εκροές του. Pυθµίζονται οι σχέσεις µεταξ εισροών εκροών, έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία για την επι ίωση του συστήµατος. Aapple ÓÙ ÛÂÈ ÛÙÈ ÛÎ ÛÂÈ ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô 1. Επιλέξτε µια οργάνωση (επιχείρηση, οργανισµ, σ λλογο κτλ.) και προσπαθήστε να την περιγράψετε σ µφωνα µε τις έννοιες που έχετε µαζέψει. υγκεκριµένα απαντήστε στα ερωτήµατα: Πώς θα µπορο σε να παρουσιαστεί ως σ στηµα; Ποια είναι τα στοιχεία που την αποτελο ν; Ποια είναι τα κ ρια χαρακτηριστικά της και σε τι διαφέρει απ τις άλλες οργανώσεις; Ποιοι είναι οι λ γοι δηµιουργίας της; Μια τέτοια οργάνωση θα µπορο σε να είναι µια επιχείρηση παραγωγής ξ λινων τραπεζιών. Ως σ στηµα, η συγκεκριµένη επιχείρηση παίρνει απ το περι άλλον τις εισροές (π.χ. ξυλεία, κεφάλαια, υλικά, πληροφορίες κτλ.), οι οποίες επεξεργάζονται µετασχηµατίζονται µεταποιο νται µέσω των διαφ ρων λειτουργιών και µέσων, και στη συνέχεια δίνει στο περι άλλον τις εκροές (π.χ. προϊ ντα, υπηρεσίες). Τέλος, µε το µηχανισµ ανατροφοδ τησης / ελέγχου (feedback) µεταφέρονται µην µατα σχετικά µε τις αντιδράσεις του περι άλλοντος προς τις εκροές της και ρυθµίζονται οι σχέσεις µεταξ εισροών εκροών.

11 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 21 Τα στοιχεία της συγκεκριµένης επιχείρησης είναι: Tα µέρη / υποσυστήµατα (π.χ. το τµήµα παραγωγής, προµηθειών, χρηµατοοικονοµικής λογιστικής κτλ.). Tα σ νορα της επιχείρησης που την οριοθετο ν απ το περι άλλον της. Oι εισροές της επιχείρησης (π.χ. ξυλεία, κεφάλαια, υλικά, πληροφορίες κτλ.). H διαδικασία επεξεργασίας / µετασχηµατισµο των εισροών (π.χ. αν η επεξεργασία της ξυλείας γίνεται µε τα χέρια ή µε τη οήθεια µηχανηµάτων). Oι εκροές της επιχείρησης, δηλαδή τα αποτελέσµατά της (τα ξ λινα τραπέζια). O µηχανισµ ς ανατροφοδ τησης / ελέγχου (feedback) µέσω του οποίου µεταφέρονται µην µατα σχετικά µε τις αντιδράσεις του περι άλλοντος προς τις εκροές της και ρυθµίζονται οι σχέσεις µεταξ εισροών εκροών. Ως προς τα κ ρια χαρακτηριστικά της, εξετάζουµε κατά π σο η επιχείρηση αυτή είναι ένα λιγ τερο ή περισσ τερο: Aνοιχτ ή κλειστ σ στηµα ( σο περισσ τερες και σηµαντικ τερες συναλλαγές έχει µε το περι άλλον, τ σο περισσ τερο ανοιχτ και εξωστρεφές σ στηµα είναι). υναµικ ή στατικ σ στηµα ( σο συχν τερες και σπουδαι τερες είναι οι αλλαγές στα µέρη της, στα δοµικά χαρακτηριστικά της, στη λειτουργία της ή στις σχέσεις της µε το περι άλλον, τ σο περισσ τερο δυναµική θεωρείται η επιχείρηση). Πολ πλοκο ή απλ σ στηµα ( σο περισσ τερα είναι τα µέρη - υποσυστήµατα που την αποτελο ν, τ σο πολυπλοκ τερη θεωρείται η επιχείρηση). Oρισµένοι απ τους λ γους που οδήγησαν στη δηµιουργία της συγκεκρι- µένης επιχείρησης µπορεί να είναι: H διαίρεση της εργασίας - εξειδίκευση (η ένωση λων των εργαζο- µένων της επιχείρησης επιτρέπει την εξειδίκευση και κατά συνέπεια συµ άλλει στην αποτελεσµατικ τητα της επιχείρησης). H µη διαίρεση των συντελεστών παραγωγής (το κ στος κατασκευής εν ς τραπεζιο απ ένα µ νο άνθρωπο θα ήταν πολ µεγαλ τερο, γιατί η συγκεκριµένη επιχείρηση διαθέτει µηχανήµατα και µεγάλες δυνατ τητες εκτέλεσης εργασιών µαζικής παραγωγής).

12 22 K º πo 1 H συνέργεια συνένωση δυνάµεων (η ολ τητα είναι µεγαλ τερη απ το άθροισµα των µερών της). H ικανοποίηση αναγκών των εργαζοµένων (π.χ. κοινωνικές, εγωιστικές, ολοκλήρωσης), πολλές απ τις οποίες ικανοποιο νται ουσιαστικά µ νο µε τη συµµετοχή του ατ µου σε κοινωνικές οµάδες. 2. κεφτείτε και ρείτε τρεις οργανώσεις οι οποίες είναι περισσ τερο ανοιχτά συστήµατα και τρεις οι οποίες είναι περισσ τερο κλειστά συστή- µατα. Εξηγήστε για ποιους λ γους οι πρώτες είναι περισσ τερο ανοιχτά και οι δε τερες περισσ τερο κλειστά συστήµατα. υστήµατα περισσ τερο ανοιχτά µπορεί να είναι: µια επιχείρηση παραγωγής κατεψυγµένων λαχανικών, µια πολιτική οργάνωση, ένας ιδιωτικ ς εκδοτικ ς οργανισµ ς, ένα εκπαιδευτικ ίδρυµα. υστήµατα περισσ τερο κλειστά µπορεί να είναι: ένα µοναστήρι, µια οικογένεια, ένας δηµ σιος εκδοτικ ς οργανισµ ς, ένας σ λλογος µε περιορισµένο αριθµ µελών και µε αυστηρές και µη µετα αλλ µενες αρχές. Πρακτικά, είναι αδ νατη η παρξη εν ς αµιγώς ανοιχτο ή κλειστο συστή- µατος, διακρίνονται µως µεταξ τους, γιατί τα ανοιχτά συστήµατα αλληλεπιδρο ν συνεχώς µε το περι άλλον τους λαµ άνοντας υπ ψη τους τις ευκαιρίες, τους περιορισµο ς, τις ιδιαιτερ τητές του, και χι µ νο προσαρµ ζονται σ αυτ αλλά και το επηρεάζουν. Aπ την άλλη µεριά, τα κλειστά συστήµατα, ως εσωστρεφείς οργανώσεις, αδυνατο ν να προσαρµοστο ν στο εξωτερικ περι- άλλον, γεγον ς που καθιστά δυσκολ τερη την επι ίωσή τους.

13 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 23 B. EÚˆÙ ÛÂÈ AÛÎ ÛÂÈ A ÛÎÔÏ (ÛÂÏ Û ÔÏ. È Ï Ô ) EÚˆÙ ÛÂÈ ÛˆÛÙÔ - Ï ıô 1. Η οργάνωση είναι µια µη διακριτή κοινωνική οντ τητα ή ένωση ή σ νολο ανθρώπων, που µε συγκεκριµένες σχέσεις, διαδικασίες, συστήµατα, µεθ δους και π ρους επιδιώκουν την επίτευξη σκοπών σε «χρονική διάρκεια». 2. Το τι η οργάνωση δεν αποτελεί απλά ένα άθροισµα ατ µων ή λειτουργιών σχετίζεται µε το ασικ στοιχείο «άνθρωποι». 3. Η οργάνωση έχει συνέχεια στο χρ νο. 4. ταν ενώνονται οι άνθρωποι σε οργανώσεις, επιτρέπεται η διαίρεση του έργου και η εξειδίκευση. 5. Με τη συνέργεια θεωρο µε τι η ολ τητα είναι µεγαλ τερη απ το άθροισµα των µερών της. 6. Το κ στος συναλλαγής είναι ένας απ τους λ γους δηµιουργίας των οργανώσεων. 7. λοι οι λ γοι δηµιουργίας των οργανώσεων συνδέονται µε την αποτελεσµατικ τερη ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου, µε την έννοια τι οι άνθρωποι επιτυγχάνουν την ικανοποίηση των αναγκών τους µε µεγαλ τερες θυσίες. 8. Oι εµπορευµατικές οργανώσεις προσφέρουν τα προϊ ντα - υπηρεσίες τους µέσω του µηχανισµο ανταλλαγής της αγοράς.

14 24 K º πo 1 9. µφωνα µε τη συστηµική προσέγγιση, ένα γενικ πλαίσιο αρχών µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη µελέτη και έρευνα λων των φαινοµένων Τα σ νορα µιας οργάνωσης οριοθετο ν τη σχέση της µε το περι άλλον. Ένας φιλανθρωπικ ς σ λλογος είναι µία µη εµπορευµατική οργάνωση. σο µεγαλ τερη είναι η σπουδαι τητα και η συχν τητα των αλλαγών που συµ αίνουν σ ένα σ στηµα, τ σο περισσ τερο πολ πλοκο θεωρείται. 13. εν υπάρχουν εκροές επιζήµιες Oι εισροές µιας οργάνωσης είναι συνήθως ανθρώπινοι και υλικοί π ροι, πληροφορίες και γνώσεις. Πολλές απ τις ανάγκες των ανθρώπων ικανοποιο νται µ νο µε τη συµµετοχή τους σε κοινωνικές οργανώσεις. Η αποτελεσµατικ τητα µιας οργάνωσης απαιτεί την αρµονία ή την καλή προσαρµογή µεταξ λων των συντελεστών (µηχανή- µατα, άνθρωποι, εγκαταστάσεις κτλ.) της οργάνωσης. EÚˆÙ ÛÂÈ appleôïï appleï ÂappleÈÏÔÁ Εσωστρεφές θεωρείται ένα σ στηµα: α. περισσ τερο ανοιχτ ή λιγ τερο κλειστ. περισσ τερο στατικ ή λιγ τερο δυναµικ γ. περισσ τερο κλειστ ή λιγ τερο ανοιχτ δ. περισσ τερο πολ πλοκο ή λιγ τερο απλ εν αποτελεί λ γο δηµιουργίας των οργανώσεων: α. το κ στος συνεργασίας και συντονισµο. το κ στος συναλλαγών

15 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 25 γ. η συνέργεια συνένωση των δυνάµεων δ. οι οικονοµίες κλίµακας ε. η µη διαίρεση των συντελεστών παραγωγής Oι εξειδικευµένοι δηµ σιοι οργανισµοί είναι: α. παραγωγικές οργανώσεις ή µονάδες. πολιτικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις γ. οργανώσεις δηµ σιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης δ. οργανώσεις άλλου τ που, που δεν ανήκουν σε καµία απ τις παραπάνω κατηγορίες O θερµοστάτης εν ς κλιµατιστικο είναι παράδειγµα: α. των εισροών εν ς συστήµατος. των εκροών εν ς συστήµατος γ. της διαδικασίας επεξεργασίας / µετασχηµατισµο εν ς συστήµατος δ. του µηχανισµο ανατροφοδ τησης / ελέγχου εν ς συστήµατος εν αποτελεί/ο ν οργάνωση: α. ένας σ λλογος φιλάθλων. το πανεπιστήµιο γ. οι φίλαθλοι που ρίσκονται τυχαία στο γήπεδο, για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικ αγώνα δ. το α και το γ 22. στηµα θεωρείται: α. η Γη. το µπαν γ. το δέντρο δ. το κοµπιο τερ ε. λα τα παραπάνω, εκτ ς απ το γ στ. το α, το, το γ και το δ 23. Είναι εµπορευµατική οργάνωση: α. ένα ιδιωτικ σχολείο. ένας φιλανθρωπικ ς σ λλογος γ. ένα δηµ σιο σχολείο δ. ένα υπουργείο

16 26 K º πo 1 ÚˆÙ ÛÂÈ Û ÌappleÏ ÚˆÛË ÎÂÓÔ Κάθε.. αποτελεί µια ξεχωριστή ολ τητα, η οποία προσδιορίζεται απ τα... που την οριοθετο ν σε σχέση µε το.... Oργάνωση θεωρο µε µια διακριτή.. οντ τητα ή ένωση ή σ νολο ανθρώπων, που µε συγκεκριµένες σχέσεις, διαδικασίες,.., µεθ δους και.. επιδιώκουν την επίτευξη σκοπών σε «....». τις οργανώσεις επιτυγχάνονται...., επειδή έχου- µε εξοικον µηση π ρων λ γω της µεγάλης ποσ τητας.. ή.. προϊ ντων ή υπηρεσιών. Η.. προσέγγιση οήθησε στην.. και.. σκέψη και συνέ αλε στην καλ τερη καταν ηση των φαινοµένων. Τα ασικά στοιχεία µιας οργάνωσης είναι: Oι... Oι... H διαίρεση της εργασίας, οι, τα συστήµατα και τα... Tα... H.. διάρκεια. Κάθε σ στηµα µπορο µε να το χαρακτηρίσουµε περισσ τερο ή λιγ τερο:.. ή..... ή στατικ. Aπλ ή...

17 E πã πƒ π π Oƒ π ªOπ 27 AÛÎ ÛÂÈ ÓÙÈÛÙÔ ÈÛË 30. B 1. τ χοι: 2. Άνθρωποι: 3. Χρονική διάρκεια: α γ α γ α γ α. µφωνα µε αυτ το χαρακτηριστικ, η άµεση ή έµµεση ικανοποίηση των αναγκών του ατ µου µέσω της οργάνωσης αποτελεί το λ γο της εθελοντικής του συµµετοχής σ αυτή.. µφωνα µε αυτ το χαρακτηριστικ, δεν µπορεί να αποτελεί κοινωνική οργάνωση µια µηχανή. γ. µφωνα µε αυτ το χαρακτηριστικ, η οργάνωση δεν αποτελεί αυθ ρµητο και στιγµιαίο κοινωνικ φαιν µενο. 31. B α. Aνθρώπινοι π ροι 1. Εισροές: 2. Εκροές: α γ δ ε α γ δ ε. Xρήσιµα προϊ ντα γ. Yλικοί π ροι δ. Xρήσιµες υπηρεσίες ε. Γνώσεις B ÛÎÔÏ (ÛÂÏ Û ÔÏ. È Ï Ô ) 32. Η διαίρεση των συντελεστών παραγωγής αποτελεί έναν απ τους λ γους δηµιουργίας των οργανώσεων.

18 28 K º πo Η πολεοδοµία είναι µια πολιτική οργάνωση Το παράδειγµα της εγγραφής εν ς µαθητή στο σχολείο σχετίζεται µε: α. τις σχέσεις που υπάρχουν µεταξ των µερών µιας οργάνωσης. την αλληλουχία ή τη διαδοχή των ενεργειών και λειτουργιών, καθώς και µε τον τρ πο που εκτελο νται γ. τους στ χους της οργάνωσης δ. τα σ νορα της οργάνωσης Oι οργανώσεις εκείνες οι οποίες µε το συνδυασµ και την.. των συντελεστών παραγωγής έχουν σκοπ την.. και.. συγκεκριµένων προϊ ντων - υπηρεσιών στο περι άλλον τους είναι οι.. οργανώσεις. υνήθως, οι.. µιας οργάνωσης απ το περι άλλον της είναι.. π ροι,.. π ροι, πληροφορίες και.., ενώ οι εκροές της είναι χρήσιµα.. και υπηρεσίες Παραγωγικές οργανώσεις: α γ δ ε στ ζ 2. Oργανώσεις ηµ σιας ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης: α γ δ ε στ ζ 3. Πολιτικές οργανώσεις: α γ δ ε στ ζ 4. Άλλες οργανώσεις: B α. Aθλητικ ς µιλος. Eπιχειρήσεις γ. Nοσοκοµεία δ. τρατ ς ε. Πολιτικ κ µµα στ. ικαιοσ νη ζ. λλογος φιλάθλων

Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012

Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012 Από το σχολικό εγχειρίδιο: Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, Γ Γενικού Λυκείου, 2012 Εισαγωγή στη Συστημική Προσέγγιση Η συστημική προσέγγιση είναι ο τρόπος σκέψης ή η οπτική γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Β Εξάμηνο -Παραδόσεις 1 Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοηθεί από τους σπουδαστές η σημασία της Διοικητικής Επιστήμης στην λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ # 1: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ # 1: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ # 1: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 1999 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην παγκόσμια οικονομία συντελούνται σήμερα σημαντικές αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

À ª. π ø º πƒ. À ƒ º πƒ. ª º πƒ. ƒø π ø º πƒ. µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ÎÂÊ Ï ÈÔ 7

À ª. π ø º πƒ. À ƒ º πƒ. ª º πƒ. ƒø π ø º πƒ. µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ÎÂÊ Ï ÈÔ 7 ª ƒ ƒπ À ª ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 π ø º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ª º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 7 π º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 À ƒ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ƒø π ø º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 π ø º πƒ ƒ π Ã O ª ÛÙ Ì Ù Î È appleôû ÛÙ Ì Ù 117 115 º π 5

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση (Σχολικό βιβλίο, σσ. 25-29) Ερωτήσεις και απαντήσεις στη θεωρία του σχολικού βιβλίου των πανελλήνιων εξετάσεων ΕΡΩΤΗΣΗ 1: α. Να εξηγήσετε γιατί η επιχείρηση θεωρείται κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 1 ο Κ Ε Φ Α Α Ι Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ Α. ΕΡΩΤΗΕΙ ΚΕΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε (σωστό) ή µε (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Κάθε σύνολο ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

http://www.economics.edu.gr 7

http://www.economics.edu.gr 7 6 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης 1.3.1 Η αλυσίδα των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Όπως κάθε οργανισµός, έτσι και η επιχείρηση, προκειµένου να ζήσει, ν ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Συγγραφική ομάδα: Δώρα Ευαγόρου, Καθηγήτρια Οικονομικών - (Κεφ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ 1. ÈÛ ÁˆÁ Οπως ήδη τον ορίσαμε, κοινωνικ ς θεσμ ς είναι ένα παγιωμένο πλέγμα σχέσεων μεταξ κοινωνικών ρ λων. Η παρξή του συνδέεται με την επιδίωξη εν ς (τουλάχιστον) κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD να κατανοήσουν οι φοιτητές τη διάκριση των εννοιών οργάνωση - επιχείρηση να κατανοήσουν τους λόγους δημιουργίας οργανώσεων να εξοικειωθούν με τη συστημική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και Επιχειρήσεις

Καινοτομία και Επιχειρήσεις Καινοτομία και Επιχειρήσεις Πηγές Καινοτομίας Παράγοντες ενίσχυσης Καινοτομίας Καινοτομία και Επιχειρήσεις Οικονομικό Περιβάλλον και Καινοτομία Πηγές Καινοτομίας Ενδογενεις - Επιχείρησεις - Απροσμενο εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Λάρισα, 5/9/2018 Αρ. πρωτ.: 2223 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η Διοικουb σα Επιτροπηb του ΤΕΕ Τμηb ματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, εbχοντας υπ οb ψιν τις διαταb ξεις του Π.Δ. 715/1979

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ τεχνολογικής κατεύθυνσης. Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ τεχνολογικής κατεύθυνσης. Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Ερωτήσεις αντιστοίχησης Ερωτήσεις συµπλήρωσης κενών Ερωτήσεις ανάπτυξης Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι

ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ................................................... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ Α. Η αξιολ γηση της ψυχολογικής και σχολικής λειτουργικ τητας µε τη χρήση τυποποιηµένων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε_3.Ο λ3τ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2ος Κύκλος) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø

º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø Η βασική απαίτηση για ένα σύστηµα διαχείρισης ποιότητας είναι ότι ο οργανισµός θα πρέπει να προσδιορίσει και να διαχειριστεί την οικογένεια των απαραίτητων διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ταν τα παιδιά μιλο ν για τον π λεμο και την ειρήνη... 1

ταν τα παιδιά μιλο ν για τον π λεμο και την ειρήνη... 1 KEΦAΛAIO 2 ταν τα παιδιά μιλο ν για τον π λεμο και την ειρήνη... 1 Oπ M ƒπ πoà B ø πo OÀ ÂÚ ÏË Ë Hπαρο σα μελέτη έχει ως στ χο τη διερε νηση των τρ πων με τους οποίους τα παιδιά προσχολικής και σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Î È appleúô Ï Ì Ù ÓÙ ÍË 36

Î È appleúô Ï Ì Ù ÓÙ ÍË 36 ƒπ ÃOª ƒo O π O ª πøª 9 º πo ƒøδo: Δ À ƒª Δ π ÀΔπ π π π 1.1 ÓÓÔÈ ÙÔ appleâúì ÛÔ 16 1.2 ÀappleÂÚÌ Û, ÎÔÈÓˆÓ Î È ÂÎapple  ÛË 18 1.3 ÂˆÚ Â Ì ıëûë Î È appleâúì Û 27 1.4 ÚfiÙ apple Ú ÛË appleôïôáèûùòó Î È

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης.

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η µόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ Στό χος του Ο λο κλη ρω μέ νου Προ γράμ μα τος για τη βιώ σι μη α νά πτυ ξη της Πίν δου εί ναι η δια μόρ φω ση συν θη κών α ει φό ρου α νά πτυ ξης της ο ρει νής πε ριο χής, με τη δη

Διαβάστε περισσότερα

τρία µεταλλικά συστήµατα: 1) ο καν νας του δι- µεταλλισµο (Γαλλία, Bέλγιο, Iταλία, Eλβετία, HΠA), αργ ρου καθαρ τητας 9/10, που ένα ψήγµα ισο ται

τρία µεταλλικά συστήµατα: 1) ο καν νας του δι- µεταλλισµο (Γαλλία, Bέλγιο, Iταλία, Eλβετία, HΠA), αργ ρου καθαρ τητας 9/10, που ένα ψήγµα ισο ται θαρ τητα του νοµίσµατος. H υποτίµηση εν ς νοµίσµατος συσχετιζ ταν µε τη µείωση της ποσ τητας του µετάλλου που περιείχε το ν µισµα. Kατά το µεγαλ τερο µέρος του 19ου αιώνα κυριάρχησαν τρία µεταλλικά συστήµατα:

Διαβάστε περισσότερα

ÔÌË Î È ÏÂÈÙÔ ÚÁÈ ÙÔ ÌÓËÌÔÓÈÎÔ Û ÛÙËÌ ÙÔÛ

ÔÌË Î È ÏÂÈÙÔ ÚÁÈ ÙÔ ÌÓËÌÔÓÈÎÔ Û ÛÙËÌ ÙÔÛ Î Â Ê Ï È Ô 22 2 ÔÌË Î È ÏÂÈÙÔ ÚÁÈ ÙÔ ÌÓËÌÔÓÈÎÔ Û ÛÙËÌ ÙÔÛ appleâúèâ fiìâó appleâúèâ fiìâó Kˆ ÈÎÔappleÔ ËÛË - appleôı ÎÂ ÛË - Ó appleï ÛË 38 ˆ ÈÎÔappleÔ ËÛË 39 appleôı ÎÂ ÛË 40 Ó appleï ÛË ( Ó Û ÚÛË) 40

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική (και) επικοινωνία

Πολιτική (και) επικοινωνία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Πολιτική (και) επικοινωνία Ενότητα 8: Η προεκλογική εκστρατεία: Εξελίξεις και χαρακτηριστικά Ιωάννης Καραγιάννης Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Περιοδολο γηση της προεκλογικής

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 960-431-204-9. K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993

ISBN 960-431-204-9. K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993 2 K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993 Copyright 1989, 1993,. ËÌËÙÚÔappleÔ ÏÔ - æˆìôappleô ÏÔ ISBN 960-431-204-9 Φωτοστοιχειοθεσία-Eκτ πωση: Bι λιοπωλείο: Π. ZHTH

Διαβάστε περισσότερα

1Ô: PO XO IKH K AI Y H KAI ºY IK I THM

1Ô: PO XO IKH K AI Y H KAI ºY IK I THM 1Ô: PO XO IKH K AI Y H KAI ºY IK I THM διαδικασιών στις Φυσικές Επιστήμες επιβάλλει χι την προσκ λληση σε ιδέες δήθεν γενικο κ ρους, αλλά τη συνεχή αμφισβήτηση κάθε βεβαι τητας. Υπ αυτήν την έννοια, η

Διαβάστε περισσότερα

λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να

λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να αντλήσουν πληροφορίες προκειµένου να αποκτήσουν γνώσεις για τον εαυτ τους και τους άλλους.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας

Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας Οι θεμελιώδεις αρχές της Ανθρωπιστικής Ψυχολογία αποτελούν τις βάσεις για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας. Και ειδικότερα: Επικέντρωση της προσοχής στο άτομο και στη βιωματική του εμπειρία Έμφαση σε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ Ò Ó ÔÚÁ ÓÒÛÂÙÂ ÙË ÈÎ Û ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ ÂappleÈ Â ÚËÛË

ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ Ò Ó ÔÚÁ ÓÒÛÂÙÂ ÙË ÈÎ Û ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ ÂappleÈ Â ÚËÛË Ù ÏÏ ÛÎ ÏË appleè ÂÈÚ ÛÙÂ ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ Ò Ó ÔÚÁ ÓÒÛÂÙÂ ÙË ÈÎ Û ÁÚÔÙÔ ÚÈÛÙÈÎ ÂappleÈ Â ÚËÛË 2Ë EK O H Παραγωγή: Εκδ σεις ΚΕΡΚΥΡΑ Συντονισµ ς: Έφη Ανδρικοπο λου ι ρθωση: Λίτσα Αχλίου Υπε θυνος παραγωγής:

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Πολιτική Οικονοµία, Μαρξιστική

Κλασική Πολιτική Οικονοµία, Μαρξιστική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Κλασική Πολιτική Οικονοµία, Μαρξιστική Πολιτική Οικονοµία και Οικονοµικά 2.1. ÔÏÈÙÈÎ ÈÎÔÓÔÌ : appleúòùë ÂÎ Ô Ì ÙÔÙÂÏÔ ÂappleÈÛÙ ÌË ÙˆÓ ÔÈÎÔÓÔÌÈÎÒÓ Û ÛÂˆÓ Εως τώρα απαντήθηκε το πρώτο ερώτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Aρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων

Aρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Aρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Σημείωση Το ΕΑΠ είναι υπεύθυνο για την επιμέλεια έκδοσης και την ανάπτυξη των κειμένων σύμφωνα με τη Μεθοδολογία της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Για την επιστημονική αρτιότητα

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικοί Στόχοι. Λειτουργικοί Στόχοι 16/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Θεσμικοί Στόχοι. Λειτουργικοί Στόχοι 16/3/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Σ Τ Ο Χ Ο Σ γενικός ορισμός Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Παράγραφος 1.5 Η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων 1.5.1 Οι στόχοι των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε

α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε Ἦχος Νη α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε στη η και ε πι κα α θε ε ε ε δρα α λοι οι µων ου ουκ ε ε κα θι ι σε ε ε

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για το Φοιτητικο Στεγαστικο Επίδομα. β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικου η γ) είναι πάνω απο είκοσι πέντε (25) ετών, η

Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για το Φοιτητικο Στεγαστικο Επίδομα. β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικου η γ) είναι πάνω απο είκοσι πέντε (25) ετών, η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Γενικά Μετά την ΚΥΑ που εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών με την οποία επανακαθορίζονται οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για τη χορη γηση του ετη σιου στεγαστικου επιδο

Διαβάστε περισσότερα

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.]

[Υπόδειξη: Τα αγαθά που χάνουν την υλική τους υπόσταση και τις ιδιότητες τους μετά την πρώτη χρήση τους ονομάζονται καταναλωτά.] ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η χρησιμότητα της Πολιτικής Οικονομίας είναι κυρίως: α) Η δυνατότητα που μας παρέχει να επεμβαίνουμε στο οικονομικό σύστημα για να βελτιώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Οικονοµικές Έννοιες

Βασικές Οικονοµικές Έννοιες ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Βασικές Οικονοµικές Έννοιες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις, περιβάλλοντας µε ένα κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μακροοικονομική. Ενότητα : Εισαγωγή βασικές οικονομικές έννοιες. Καραμάνης Κωνσταντίνος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μακροοικονομική. Ενότητα : Εισαγωγή βασικές οικονομικές έννοιες. Καραμάνης Κωνσταντίνος Μακροοικονομική, Χρηματοοικονομική Ενότητα των Επιχειρήσεων, :Εισαγωγή Ενότητα βασικές : έννοιες, Βέλτιστη ΤΜΗΜΑ Κεφαλαιακή ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ μ α τ α Χριστουγέννων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

7. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης.

7. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί εκφράζει έναν τρόπο συλλογικής δράσης. 2. Η επιχείρηση, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 5. IBM InfoSphere MDM Web Reports Οδηγ ς χρήσης IBM GC

IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 5. IBM InfoSphere MDM Web Reports Οδηγ ς χρήσης IBM GC IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 5 IBM InfoSphere MDM Web Reports Οδηγ ς χρήσης IBM GC43-2915-02 IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 5 IBM InfoSphere MDM Web Reports

Διαβάστε περισσότερα

ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï

ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï 2 37 Τ ο Ρέτζιο Εµίλια είναι µια π λη της Β ρειας Ιταλίας µε 130.000 κατοίκους, της οποίας το δηµοτικ εκπαιδευτικ σ στηµα προσχολικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο : Βασικές Οικονομικές Έννοιες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Πολιτική Οικονομία (Οικονομική Επιστήμη) είναι η επιστήμη που μελετά τα οικονομικά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Στην εν τητα αυτή θα περιγράψουµε το κοινωνικ και οικονοµικ πλαίσιο

Στην εν τητα αυτή θα περιγράψουµε το κοινωνικ και οικονοµικ πλαίσιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κοινωνικ Περιβάλλον και Υγεία Στην εν τητα αυτή θα περιγράψουµε το κοινωνικ και οικονοµικ πλαίσιο µελέτης της υγείας. Επίσης θα περιγραφεί και θα συζητηθεί η σχέση µεταξ της υγείας και της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρα κτι κών µη χα νι κών Δ ηµοσίου, ΝΠΔ Δ & OΤΑ O36R11

Πρα κτι κών µη χα νι κών Δ ηµοσίου, ΝΠΔ Δ & OΤΑ O36R11 Πρα κτι κών µη χα νι κών Δ ηµοσίου, ΝΠΔ Δ & OΤΑ O36R11 ΚΩΩ Δ Ι ΚO ΠOΙ Η ΣΗ ΣYΛ ΛO ΓΙ ΚΩΩΝ ΡYΘ ΜΙ ΣΕ ΩΩΝ (ΣΣΕ & Δ Α) ΤΩΩΝ, Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΙ O.Τ.Α. Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΩ Δ Ι ΚO ΠOΙ Η ΣΗ Ε ΛΗ ΦΘΗ ΣΑΝ Υ ΠO ΨΗ 1. H 15/1981

Διαβάστε περισσότερα

1998D0488 EL

1998D0488 EL 1998D0488 EL 27.02.2001 001.001 1 Το έγγραφο αυτ συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµε ει τα κοινοτικά ργανα "B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Απριλίου 1998 για τον καθορισµ των οικολογικών κριτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2006 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα : Εκδόσεις Χριστοδουλίδη Α. & Π. Χριστοδουλίδη

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον ως σύστηµα

Το περιβάλλον ως σύστηµα Το περιβάλλον ως σύστηµα Σύστηµα : ηιδέατουστηθεώρησητουκόσµου Το σύστηµα αποτελεί θεµελιώδη έννοια γύρω από την οποία οργανώνεται ο τρόπος θεώρησης του κόσµου και των φαινοµένων που συντελούνται µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΔΕ Γ ΕΠΑ.Λ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΑΟΔΕ Γ ΕΠΑ.Λ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΟ Ε-ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΟΜΑ Α Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. µέχρι και Α.10, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα του την ένδειξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες.

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες. ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σ μβαση για την Απ κτηση Συντήρησης Λογισμικο

Διεθνής Σ μβαση για την Απ κτηση Συντήρησης Λογισμικο Διεθνής Σ μβαση για την Απ κτηση Συντήρησης Λογισμικο Μέρος 1 Γενικοί Όροι Η παρο σα Διεθνής Σ μβαση της IBM για την Απ κτηση Συντήρησης Λογισμικο ( Σ μβαση ) διέπει την απ κτηση εκ μέρους του Πελάτη υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ Το βιβλίο για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία - Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) αποτελεί σύνθεση μερών τριών ήδη υπαρχόντων βιβλίων (Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Παράρτημα Ι- Σελίδα 2/5 1. Η έννοια της παραγωγικότητας Ο όρος παραγωγικότητα εκφράζει τη σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων (εκροών) ενός συστήματος - μιας επιχείρησης,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα. Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα 4. Στοιχεία Μηχανογραφημένης Λογιστικής. Στόχοι Παράδοσης. Εισαγωγή στα

Εισαγωγή στα. Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα 4. Στοιχεία Μηχανογραφημένης Λογιστικής. Στόχοι Παράδοσης. Εισαγωγή στα Στόχοι Παράδοσης Στοιχεία Μηχανογραφημένης Λογιστικής Οι στόχοι της παράδοσης είναι: Κατανόηση του τρόπου μετασχηματισμού των Λογιστικών Πληροφοριών στα πλαίσια ενός Λογιστικού Πληροφοριακού Συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) Να σηµειώσετε µε Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Ο Gantt υποστήριξε την ανάγκη για ανάπτυξη της συνεργασίας και της κατανόησης µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας 191

Μέθοδοι διδασκαλίας 191 Μέθοδοι διδασκαλίας 191 Μέθοδος Μέθοδος στη γενική της σημασία είναι ο τρόπος για να φτάσουμε στο σκοπό, η ρύθμιση της δραστηριότητας με καθορισμένο τρόπο 191 Μέθοδος Μέθοδος, σημαίνει τρόπος κατάκτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κατέθεσε την καινοτόμα ιδέα σου στον 1ο Διαγωνισμό BlueGrowth Patras

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κατέθεσε την καινοτόμα ιδέα σου στον 1ο Διαγωνισμό BlueGrowth Patras ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κατέθεσε την καινοτόμα ιδέα σου στον 1ο Διαγωνισμό BlueGrowth Patras Στο πλαι룱綟σιο της Παγκο룱綟 σμιας Εβδομα룱綟 δας Επιχειρηματικο룱綟 τητας*, o ΕΣΥΝΕΔΕ και η Ομοσπονδι룱綟α ΕΣΥΝΕ, σε συνεργασι룱綟α

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρι α Γραφημα των 10η Δια λεξη

Θεωρι α Γραφημα των 10η Δια λεξη Θεωρι α Γραφημα των 0η Δια λεξη Α. Συμβω νης Ε Μ Π Σ Ε Μ Φ Ε Τ Μ Φεβρουα ριος 05 Α. Συμβω νης (ΕΜΠ) Θεωρι α Γραφημα των 0η Δια λεξη Φεβρουα ριος 05 99 / 0 Χρωματισμο ς Ακμω ν k-χρωματισμός ακμών: Η ανα

Διαβάστε περισσότερα

3. Τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, τα βιβλία, τα ψυγεία και οι τηλεοράσεις ανήκουν στα:

3. Τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, τα βιβλία, τα ψυγεία και οι τηλεοράσεις ανήκουν στα: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η χρησιµότητα της Πολιτικής Οικονοµίας είναι κυρίως: α) Η δυνατότητα που µας παρέχει να επεµβαίνουµε στο οικονοµικό σύστηµα για να βελτιώνουµε τους όρους ζωής του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΗΓΕΣΙΑ ΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΗΓΕΣΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Νο 13 ιεύθυνση σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου ΗΓΕΣΙΑ Επιμέλεια- ιόρθωση: Συλβί Ρηγοπούλου 2017,

Διαβάστε περισσότερα

IBM InfoSphere MDM Inspector Οδηγ ς χρήσης

IBM InfoSphere MDM Inspector Οδηγ ς χρήσης IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 4 IBM InfoSphere MDM Inspector Οδηγ ς χρήσης SC43-1971-00 IBM InfoSphere Master Data Management Εκδοχή 11 Έκδοση 4 IBM InfoSphere MDM Inspector Οδηγ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ 241 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ Η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασµού στη βάση των σχεδίων δράσης που έχουν αναπτυχθεί, προϋποθέτει την ύπαρξη αποτελεσµατικής

Διαβάστε περισσότερα

EPIEXOMENA. 1. H τέχνη της πολεμικής... 15. O Pο δης, ο Pίχτερ και η επιστήμη της ασημαντολογίας... 65

EPIEXOMENA. 1. H τέχνη της πολεμικής... 15. O Pο δης, ο Pίχτερ και η επιστήμη της ασημαντολογίας... 65 EPIEXOMENA TΟΙΣ ΕΝΤΕΥΞΟΜΕΝΟΙΣ.................................... 11 1. H τέχνη της πολεμικής................................ 15 2. Ένα αφήγημα για το αφήγημα Tο «Eγχειρίδιον Διηγηματογραφίας» του Eμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το δημόσιο δίκαιο υφίσταται συνεχείς μεταβολές τόσο από την άποψη των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η εκάστοτε εξουσία διαμορφώνει, αποφασίζει και εκτελεί τις αποφάσεις της με νομοθετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ

ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ. Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Πρό λο γος...13 ΜΕ ΡΟΣ Ι: Υ ΠΑΙ ΘΡΙΑ Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ Ει σα γω γή 1 ου Μέ ρους...16 1 ο Κε φά λαιο: Ε ΛΕΥ ΘΕ ΡΟΣ ΧΡΟ ΝΟΣ & Α ΝΑ ΨΥ ΧΗ 1.1 Οι έν νοιες του ε λεύ θε ρου χρό νου και της ανα ψυ χής...17

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρι α Γραφημα των 7η Δια λεξη

Θεωρι α Γραφημα των 7η Δια λεξη Θεωρι α Γραφημα των 7η Δια λεξη Α. Συμβω νης Ε Μ Π Σ Ε Μ Φ Ε Τ Μ Φεβρουα ριος 2015 Α. Συμβω νης (ΕΜΠ) Θεωρι α Γραφημα των 7η Δια λεξη Φεβρουα ριος 2015 143 / 167 Hamiltonian γραφη ματα κύκλος Hamilton:

Διαβάστε περισσότερα

1. Το θεσµικό πλαίσιο σύµφωνα µε το οποίο λειτουργεί το κράτος ανήκει στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης ( Σωστό)

1. Το θεσµικό πλαίσιο σύµφωνα µε το οποίο λειτουργεί το κράτος ανήκει στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης ( Σωστό) Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ µ α τ α Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσµικό πλαίσιο σύµφωνα µε το οποίο λειτουργεί το κράτος ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ EL Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ παραγ µενο απ το σ στηµα CONSLEG της Υπηρεσίας Επισήµων Εκδ σεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων CONSLEG: 1999R2157 24/06/2001 Αριθµ ς σελίδων: 10 < Υπηρεσία Επισήµων Εκδ σεων των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

6ο Μάθημα Πιθανότητες

6ο Μάθημα Πιθανότητες 6ο Μάθημα Πιθανότητες Σωτήρης Νικολετσέας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών Ακαδημαι κο Έτος 2014-2015 Σωτη ρης Νικολετσε ας, αναπληρωτη ς καθηγητη ς 6ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ.

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ. σελ. 13 σελ. 17 σελ. 21 σελ. 49 σελ. 79 σελ. 185 σελ. 263 σελ. 323 σελ. 393 σελ. 453 σελ. 483 σελ. 509 σελ. 517 Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει

Διαβάστε περισσότερα

Το Άτοµο και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Άτοµο και η Ευρωπαϊκή Ένωση 3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Το Άτοµο και η Ευρωπαϊκή Ένωση Στη Γ θεµατική εν τητα δίνεται η ευκαιρία στους µαθητές να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θεµατική αυτή χωρίζεται σε δ ο εν τητες µε τα ακ λουθα κεφάλαια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ 09.00 -.00 5 ZE MI WA 0 0 0 9 0,95 9 ΑΓ ΓΕ ΠΑ 0 0 0 0 0 0 95 ΑΔ ΡΟ ΙΩ 0 0 0 0 0 0 97 ΑΙ ΚΩ ΠΑ 0 0 0 0 0 0 5 507 ΑΛ ΕΥ ΤΖ 0 0 0 0 0 0 6 99 ΑΝ ΟΡ ΚΩ 7 5 0 0 0,65 7 95 ΑΝ ΙΩ ΟΡ 9 9 9 6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο πρώτο: << επιχειρήσεις και οργανισμοί >>. Μάθημα πρώτο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο πρώτο: << επιχειρήσεις και οργανισμοί >>. Μάθημα πρώτο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο πρώτο: >. Μάθημα πρώτο 1.2. Η επιχείρηση 1.2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ερ. 1. Γιατί η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 2 Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ Γε νι κά

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ Γε νι κά Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΛΩΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΜΒΑΚΙ... 19 1. Ε ΞΑ ΠΛΩ ΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟ ΝΟ ΜΙ ΚΗ ΣΗ ΜΑ ΣΙΑ... 19 1.1. Γε νι κά... 19 1.2. Η καλ λιέρ γεια του βαμ βα κιού στην Ελ λά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Έννοια του Συστήματος. 1.1 Τι είναι Σύστημα

Κεφάλαιο 1 ο. Έννοια του Συστήματος. 1.1 Τι είναι Σύστημα Κεφάλαιο 1 ο Έννοια του Συστήματος 1.1 Τι είναι Σύστημα Ο όρος «Σύστημα» παρότι είναι πολυχρησιμοποιημένος στη καθημερινή ζωή μας, εν τούτοις παραμένει αρκετά «νεφελώδης» και παρεξηγημένος. Στην πραγματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών Ενότητα 3 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις 1 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους Κόστος είναι η επένδυση ή διάθεση αγοραστικής δύναµης για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών µε σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ ΤΟ ΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ... 21 ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ 1 o Η ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1.1 Η Α λιεί α ως Οι κο νο μι κή ρα στη ριό τη τα...25 1.2 Η Κοι νο τι κή Α λιευ τι κή Πο λι τι κή...28

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ (98/C 15/01) SΕΜ 2000 (Sound and Efficient Management), 1997, ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ:

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ (98/C 15/01) SΕΜ 2000 (Sound and Efficient Management), 1997, ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ: 19. 1. 98 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκω ν Κοινοτη των C 15/1 Ι (Ανακοινω σεις) ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ αριθ. 5/97 για µια πρ ταση κανονισµου (ΕΚ, Ευρατ µ) του Συµβουλίου που τροποποιεί τον

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΟΜΑΔΑ Α

Αρχές Οργάνωσης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΟΜΑΔΑ Α Αρχές Οργάνωσης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α1 μέχρι και Α6 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμίας και δίπλα του τη λέξη «Σωστό», αν

Διαβάστε περισσότερα

(ON THE JOB TRAINING) ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ «ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ /

(ON THE JOB TRAINING) ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ «ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ / Επαγγελµατικό προφίλ: ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΟΡΟΦΩΝ (ΟΡΟΦΟΚΟΜΟΣ) Επίπεδο: 2 εξιότητες Θέµατα Συνδεδεµένες δεξιότητες C1 ΗΓΕΙΤΑΙ, ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

(Ενότητες : 1.4, 1.5)

(Ενότητες : 1.4, 1.5) Ονοματεπώνυμο: 2 Ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Ενότητες : 1.4, 1.5) Τμήμα: Α Ομάδα Α1. Στις παρακάτω προτάσεις να γράψεις στο τετράδιό σου τον αριθμό της κάθε μιας πρότασης και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν η

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων ιοίκηση Φιλοσοφία ιοίκησης Αθλητικής Εγκατάστασης Φιλοσοφία- Στόχοι - Κατηγοριοποίηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων

ιοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων ιοίκηση Φιλοσοφία ιοίκησης Αθλητικής Εγκατάστασης Φιλοσοφία- Στόχοι - Κατηγοριοποίηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων ιοίκηση ιοίκηση Φιλοσοφία- Στόχοι - Κατηγοριοποίηση Φιλοσοφία ιοίκησης Αθλητικής Εγκατάστασης Αφορά Την Ανάπτυξη & Καθιέρωση Των Στρατηγικών Κανονισµών, Των Σκοπών, Των Λειτουργικών ιαδικασιών Των Εγκαταστάσεων

Διαβάστε περισσότερα