D A T A C T I F D A T A M I N I N G S U I T E

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "D A T A C T I F D A T A M I N I N G S U I T E"

Transcript

1 D A T A C T I F D A T A M I N I N G S U I T E

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το σύστημα παραγωγής γνώσης και πρόβλεψης DATACTIF είναι μια καινοτομία στο χώρο του data mining και της επιχειρηματικής ευφυΐας γενικότερα. Πέρα από ένα απλό σύστημα το DATACTIF είναι ένας «ζωντανός οργανισμός», ένας «συνεργάτης», που μπορεί και προσαρμόζεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται, εναρμονίζεται με τις αρχές, τις πρακτικές και τη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης. Απευθύνεται στον ειδικό επιστήμονα στέλεχος του τομέα business intelligence, στους διευθυντές marketing, sales, after sales, ανάπτυξης δικτύου, επικοινωνίας αλλά και στον γενικό διευθυντή και τον διευθύνοντα σύμβουλο, παρέχοντας απαντήσεις, σε πραγματικό χρόνο δηλαδή τη στιγμή που η εμπορική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα συντελείται επηρεάζοντας και την πορεία κάθε επιχείρησης. Η περιγραφή που ακολουθεί προσπαθεί με απλό τρόπο (όσο αυτό είναι εφικτό για μια εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και πολύπλοκου concept) να παρουσιάσει τον μελλοντικό συνεργάτη σας. Γρηγόρης Φιλιππάτος Γενικός Διευθυντής DIRECTING. Intelligence in business

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ. Τι είναι ακριβώς στη πράξη 2. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ. Ποσοτική ποιοτική αξιολόγηση 3. Σουίτα data mining DATACTIF.

4 1. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ Οι ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις του 20ού αιώνα έφεραν την επανάσταση των νέων τεχνολογιών που στην ουσία είναι τεχνολογίες της διάνοιας. Η επανάσταση αυτή που στηρίζει και στηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση, έχει θέσει τις βάσεις για μια οικονομία της γνώσης τοποθετώντας την στην καρδιά της ανθρώπινης δραστηριότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλλαγής Ωστόσο πληροφορία δεν είναι γνώση. Τι είναι γνώση? Και μάλιστα τι είναι εταιρική γνώση? Εταιρική γνώση είναι η συνάρτηση τύπου : Φ = (αχ + βψ + γζ +. ). Όπου χ, ψ, ζ είναι αθροίσματα πακέτα ομοιογενών πληροφοριών και όπου α, β, γ, factors που καθορίζουν την σημαντικότητα. Ας μην μείνουμε όμως στην περαιτέρω ανάλυση του ορισμού. Η ερώτηση «τι είναι εταιρική γνώση και πως αυτή θα βοηθήσει στη καλύτερη διαχείριση της εταιρίας μου» στην ουσία είναι όλες οι απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου : Πως θα εφαρμόσω πιο αποτελεσματικά το τρίπτυχο acquisition, retention, loyalty? Ποια εμπορική πολιτική να εφαρμόσω μια δεδομένη στιγμή λαμβάνοντας υπ όψιν τις διαφορετικές φυλές πελατών μου, την κατάσταση των αντιπροσώπων ή/και point of sales σε σχέση με το κοινωνικό προφίλ της κάθε περιοχής και όλα αυτά σε σχέση με τον ανταγωνισμό? Άνοιξε νέο κατάστημα ανταγωνιστή σε μια Χ περιοχή. Τι επιπτώσεις θα έχει στην κερδοφορία μου?

5 Τα αποτελέσματα προηγούμενων προωθητικών ενεργειών έχουν αξία σαν σημεία αναφοράς για μελλοντικές ενέργειες? Εδώ απαντώ αμέσως. Ναι έχουν. Και φαίνεται ξεκάθαρα στα μοντέλα που επεξεργάζονται δεδομένα. Λανσάρω ένα νέο προϊόν /υπηρεσία. Με τι τρόπο (κίνητρα, επικοινωνία, κλπ ) να προσελκύσω υπάρχοντες πελάτες ώστε να μου δημιουργήσουν την απαραίτητη βάση κίνησης στα σημεία πώλησης κάνοντάς τους να αισθάνονται προνομιούχοι και παράλληλα να προσελκύσω νέους πελάτες με διαφορετικό προφίλ από αυτό των υπαρχόντων πελατών? Πώς να χρησιμοποιήσω το after sales service για δημιουργία συνθηκών presales? Σε μια δεδομένη περιοχή που σκέφτομαι να ανοίξω νέο υποκατάστημα ποιο είναι το ιδανικό σενάριο από άποψη είδος καταστήματος, (τετραγωνικά, προφίλ, παρεχόμενα προϊόντα, κλπ ) και εμπορικής πολιτικής και σε σχέση με περιοχή, ανταγωνισμό, σχέδια ανάπτυξης, κλπ Ο σχεδιασμός παρουσίασης προϊόντων στο ράφι λαμβάνοντας υπ όψιν μάρκες, τιμές, προσφορές, διάταξη, mix ανάμεσα σε επώνυμες μάρκες και own labels τι οικονομικές επιπτώσεις έχει και σε ποιες φυλές πελατών? Μπορώ να προβλέψω τις αλλαγές στην κερδοφορία μου αν κάνω κάποιες αλλαγές που κρίνω πιο κερδοφόρες σε μια δεδομένη στιγμή? Έχω λανσάρει το καλύτερο επενδυτικό προϊόν της αγοράς. Γιατί δεν έχω την ανταπόκριση που υπολόγιζα? Πως μπορώ να το διορθώσω?

6 Αύξησα τις τιμές των προϊόντων μου ενώ ο ανταγωνισμός τις κράτησε ίδιες δίνοντας παράλληλα άτοκες δόσεις. Πως μπορώ να κρατήσω το μερίδιο αγοράς που έχω όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να απορροφηθούν οι αυξήσεις από την αυξημένη ποιότητα την οποία παρέχω? Η ανάκληση μοντέλων αυτοκινήτων έχει συνέπειες στους υπάρχοντες πελάτες μου. Με τι τρόπο μπορώ να το γυρίσω υπέρ μου βασιζόμενος σε σωστή ανάγνωση των πληροφοριών που έχω από το service και τα ανταλλακτικά? Και συγκεντρωτικά όλων των ανωτέρω : Μπορώ να έχω ΈΝΑ σύστημα που να επεξεργάζεται κάθε είδος πληροφορίας και να μου δίνει μια συνολική εταιρική γνώση αξιόπιστη και χρήσιμη για να κάνω τη δουλειά μου? Και εξ ίσου σημαντικό. Mπορώ να ΠΡΟΒΛΕΠΩ με ασφάλεια? Η απάντηση είναι απλή. Κάποια πράγματα γίνονται και κάποια άλλα όχι. Και αν δεν γίνονται οφείλεται όχι τόσο στην έλλειψη τεχνολογίας ή ανθρώπινης θέλησης και εμπειρίας. Οφείλεται κυρίως στην υπάρχουσα δομή των εταιριών και στον τρόπο λειτουργίας τους. Επειδή λάβαμε υπ όψιν μας και τις δεδομένες συνθήκες επιχειρηματικότητας γι αυτό και δημιουργήσαμε ένα concept-σύστημα που τοποθετήσαμε εξ αρχής σαν εν δυνάμει συνεργάτη μιας επιχείρησης αντί για ένα στατικό εργαλείο ανάλυσης (στην ουσία βέβαια πίσω από το απλό και φιλικό interface κρύβεται ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα ανάλυσης!).

7 2.1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τα συστήματα πληροφορικής που έχουν όλες οι εταιρίες είναι 3 ειδών. Τα συστήματα τα οποία αυτοματοποιούν διαδικασίες κυρίως παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης στοκ και αποθήκης (ERP), πωλήσεων (Transactional CRM) και τιμολόγησης, αυτά τα οποία είναι βοηθητικά στις διαδικασίες πώλησης και επικοινωνίας με τους πελάτες όπως τα Contact Management CRM, CUSTOMER SERVICE SUPPORT, κλπ και τα συστήματα που αναλύουν πληροφορίες με στόχο την εξαγωγή γνώσης (Analytical CRM, data mining) Από τα πρώτα οι πληροφορίες είναι παράγωγα και όχι αυτοσκοπός. Έχουν όμως μηδενικό κόστος παραγωγής και εκφράζουν την πραγματική εικόνα μιας επιχείρησης. Τα δεύτερα έχουν ανάγκη την πληροφόρηση για να λειτουργήσουν σωστά διότι όλες οι επαφές με πελάτες, prospects, δίκτυο αντιπροσώπων, κλπ δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές αν δεν είναι και τυποποιημένες (συστηματικοποίηση του ιστορικού επαφών της εταιρίας) ώστε όλα τα στελέχη να εφαρμόζουν μια κοινή πολιτική αλλά και προσαρμόσιμες, προσωποποιημένες σε κάθε πελάτη ξεχωριστά Τα συστήματα που αναλύουν τις πληροφορίες με στόχο τη γνώση είναι τόσο πολύπλοκα, ακριβά, με απαιτήσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και αλλαγές σε όλη τη φιλοσοφία μιας επιχείρησης για να είναι αποτελεσματικά που τελικά είτε δεν χρησιμοποιούνται είτε υπολειτουργούν.

8 2.2. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ. Ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση Οι πηγές πληροφόρησης χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Συνεχούς ροής και περιοδικής (είτε σε τακτικά και προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα είτε σε ad hoc περιπτώσεις). Αναλυτικά, οι πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης είναι οι ακόλουθες : Εμπορικές συναλλαγές (transactions, service). Πληροφόρηση σε μηχανογραφημένη μορφή, συνεχούς ροής. Αξιόπιστης και αντικειμενικής αξίας. Βασικό συστατικό της εταιρικής γνώσης. Επικοινωνία με πελάτες (contact management). Περιοδικής συχνότητας, μηχανογραφημένης μορφής σε όλο και περισσότερες εταιρίες. Η αξία της εξαρτάται από την κάθε εταιρία (στρατηγική ή όχι σχέσης με πελάτες, ίδιο main frame επαφών ή ad hoc, σωστή καταγραφή αντιδράσεων, κλπ ). Τακτικές ποσοτικές έρευνες όπως ικανοποίησης πελατών, κλπ Συνήθως μηχανογραφημένη αλλά μη συνδεδεμένη με την βάση πελατών (δηλαδή για κάθε πελάτη οι απαντήσεις του συνδεδεμένες μέσω του προσωπικού και αποκλειστικού του κωδικού (ID). Η αξιοπιστία και η εμπορική τους αξία εξαρτώνται από τον τρόπο διεξαγωγής, την δυνατότητα σύνδεσης με άλλες πληροφορίες (π.χ. transactions), κλπ..

9 Ποιοτικές έρευνες. Σημαντικές για την ανεύρεση του «γιατί» σε πολλά εμπορικά ερωτήματα αλλά και εδώ ισχύει ό,τι και για τις ποσοτικές. Απόψεις, προσωπικές εμπειρίες στελεχών, σενάρια δράσης. Πληροφόρηση σε μη μηχανογραφημένη μορφή. Σημαντικής αξίας αν συνδεθεί με πραγματικά δεδομένα Εξωγενή στοιχεία (στατιστικές μελέτες, κλπ ). Συνήθως περιοδικής συχνότητας, έγκυρης αξίας η οποία μεγιστοποιείται με σύνδεση με εταιρικά δεδομένα ΧΡΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Οι ανωτέρω πηγές χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από διαφορετικά τμήματα (εμπορικό, marketing, customer support, ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου, κλπ ). Τα συμπεράσματα κοινοποιούνται στην διοίκηση ή/και στα άλλα τμήματα με μορφή περιοδικών εκθέσεων. Οι πρακτικές αυτές δεν προσφέρουν συνολική εταιρική γνώση. Η μεγαλύτερη δυσκολία, εκτός της παγιωμένης πλέον πρακτικής εκ μέρους των εταιριών, είναι η έλλειψη συστήματος που να μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα προσφέροντας παράλληλα και τις επί μέρους γνώσεις που απαιτεί κάθε τμήμα αλλά και τη συνολική, δηλαδή αυτή που είναι απαραίτητη για πραγματικό decision making!

10 3.1. DATACTIF : ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εδώ ακριβώς έγκειται η καινοτομία του concept DATACTIF το οποίο σχεδιάσθηκε εξ αρχής για να καλύπτει τις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες. Το DATACTIF σχεδιάσθηκε με βάση επιχειρηματικά concept. Παράδειγμα ο τραπεζικός τομέας. Εδώ ορίσαμε σαν μονάδα γνώσης την προσωπική οικογενειακή οικονομία η οποία ορίζεται στους ακόλουθους άξονες INCOME SAVINGS INVESTMENTS Clusters of CLIENTS CARD USAGE (Consumption) TIME Για όλες τις versions του DATACTIF που αφορούν τους διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς ορίσαμε ένα ξεκάθαρο και αποδεκτό από την αγορά business concept. Το DATACTIF σχεδιάσθηκε και για decision makers προσφέροντας γνώση και πρόβλεψη τόσο για συγκεκριμένες απαιτήσεις που χρειάζονται μια εις βάθος ανάλυση αλλά και σε σφαιρικές οι οποίες απαιτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης ή μια σύνθεση γνώσεων!

11 3.2. DATACTIF : CONCEPT Το Concept του DATACTIF βασίσθηκε στις ακόλουθες αρχές : Οι πληροφορίες παράγωγα μηχανογραφημένων διαδικασιών (άρα πληροφoρίες χωρίς κόστος απόκτησης) πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα Οι συναλλαγές λένε πάντα την αλήθεια. Οι όποιες έρευνες είναι διευκρινιστικές και συμπληρωματικές Όλα τα δεδομένα μιας επιχείρησης όχι μόνο πρέπει να αξιοποιούνται αλλά και να συνδυάζονται μεταξύ τους. Οι παραγόμενες γνώσεις και προβλέψεις πρέπει να είναι άμεσες και τούτο διότι οι εξωτερικές συνθήκες της αγοράς αλλάζουν γρήγορα. Η γνώση δεν μπορεί παρά να είναι δυναμική και συνεχής Επομένως μια από τις συνθήκες sine qua non για την υλοποίηση ενός συστήματος που θα ακολουθούσε τις ανωτέρω αρχές δεν μπορούσε παρά να είναι η χρησιμοποίηση των ευφυών συστημάτων. Η άλλη καθοριστική συνθήκη ήταν ότι έπρεπε το σύστημα να προσαρμόζεται σε κάθε εταιρία ξεχωριστά. Έτσι δημιουργήσαμε 4 βασικές εκδόσεις του συστήματος για : 1. Χρηματοπιστωτικό τομέα Ασφαλιστικά προϊόντα 2. Κινητή σταθερή τηλεφωνία 3. Retail 4. Προϊόντα Μακράς διαρκείας

12 3.3. DATACTIF : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ DATACTIF είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας που μετασχηματίζει ετερογενείς πληροφορίες σε γνώση. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι η ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικά και πολύπλοκα ζητήματα επιχειρησιακού περιβάλλοντος, παρέχοντας λειτουργίες clustering, συσχέτισης, κατηγοριοποίησης και πρόβλεψης. Η μοναδικότητα του DATACTIF που προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες και προδιαγραφές κάθε εταιρίας έγκειται στο ότι : 1. Υιοθετεί τις πιο προηγμένες τεχνικές στον τομέα των ευφυών συστημάτων (νευρωνικά δίκτυα, ασαφή λογική και γενετικούς αλγόριθμους) 2. Εξάγει τη γνώση άμεσα από τα δεδομένα παρουσιάζοντάς την και ως λογικές εκφράσεις (κανόνες και συσχετισμούς) και ως οπτικές αντιπροσωπεύσεις επιτρέποντας μια άμεση, απλή ανάγνωση σε decision makers. 3. Μπορεί να επιλύσει περίπλοκους στόχους με ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ακόμα και με σετ δεδομένων που έχουν ελλιπή στοιχεία ή/και λανθασμένες τιμές 4. Μπορεί να υπερνικήσει προβλήματα όπου τα κοινά στατιστικά εργαλεία αδυνατούν 5. Μπορεί να χειριστεί ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ταυτόχρονα 6. Μπορεί να αναλύσει τις ιδιαίτερες και συνεχείς μεταβλητές και να μαθαίνει από αυτά τα ίδια τα στοιχεία 7. Μπορεί να ενσωματώσει την υπάρχουσα γνώση που αποκτιέται από το επιχειρησιακό περιβάλλον σε οποιαδήποτε μορφή ακόμα και αν είναι αυτή προφορική

13 3.4. DATACTIF. ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Νευρωνικά δίκτυα, Νευροασαφή συστήματα, Γενετικοί Αλγόριθμοι Τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα είναι μαθηματικά, υπολογιστικά μοντέλα, που η κύρια λειτουργία τους είναι η επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων. Η ανάπτυξη των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων είχε ως άξονα την προσπάθεια δημιουργίας «μηχανισμών» που βασίζονται στην δομή και λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τρόποι επεξεργασίας των δεδομένων προσομοιάζουν τεχνικές λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου είτε σε νευρο-φυσιολογικό επίπεδο είτε σε λογικό επίπεδο. Έως πρόσφατα η θεωρία αυτή είχε ως κύριο πεδίο εφαρμογών την Βιολογία και την Ιατρική. Τα Νευρωνικά Δίκτυα και γενικότερα τα ευφυή υπολογιστικά συστήματα μοιάζουν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο κυρίως γιατί αποκτούν γνώση μέσω της εκμάθησης. Τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, ακολουθώντας τα πρότυπα της οργάνωσης του εγκεφάλου, κληρονομούν κάποιες από τις βασικές ιδιότητες των βιολογικών νευρωνικών δικτύων όπως είναι η υψηλή παραλληλία στη λειτουργία, η κατανεμημένη επεξεργασία, η ανοχή σε βλάβες και διάφορα άλλα. Στόχος τους είναι να υλοποιήσουν μορφές τεχνητής ευφυΐας και να εφαρμοστούν σε προβλήματα που η επίλυση τους απαιτεί στοιχεία νοημοσύνης και δεν αρκεί η απλή εφαρμογή μίας μαθηματικής διαδικασίας. Το κύριο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα νευρωνικά δίκτυα από άλλες μαθηματικές προσεγγίσεις (π.χ. στατιστική) στα διάφορα προβλήματα είναι ότι ενσωματώνουν το βασικό χαρακτηριστικό της νοημοσύνης, την μάθηση.

14 3.4. DATACTIF. ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Νευρωνικά δίκτυα, Νευροασαφή συστήματα, Γενετικοί Αλγόριθμοι Οι διάφοροι τύποι νευρωνικών δικτύων επεξεργάζονται τα δεδομένα και μαθαίνουν από αυτά. Δηλαδή συγκεντρώνουν γνώση από τα δεδομένα, την οποία χρησιμοποιούν για την επεξεργασία των επόμενων δεδομένων που και αυτά προσθέτουν γνώση στο δίκτυο. Δύο είναι οι κύριο τρόποι με τους οποίους να μπορεί να αποκτήσει γνώση ένα νευρωνικό δίκτυο, με μάθηση χωρίς επίβλεψη και με επιβλεπόμενη μάθηση. Στην πρώτη περίπτωση το δίκτυο μαθαίνει από τα δεδομένα και μόνο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση στο δίκτυο παρέχεται και έτοιμη γνώση η οποία θα επιβλέψει κατευθύνει την διαδικασία της μάθησης. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό γιατί παρέχει την δυνατότητα να ενσωματωθεί γνώση που προϋπάρχει από εμπειρογνώμονες του εκάστοτε χώρου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ισχυροποιεί την θέση των νευρωνικών δικτύων είναι η δυνατότητα μη γραμμικής συσχέτισης των δεδομένων που είναι σημαντική καθώς στα περισσότερα προβλήματα του πραγματικού κόσμου συσχέτιση των δεδομένων είναι μη γραμμική.

15 3.4. DATACTIF. ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Νευρωνικά δίκτυα, Νευροασαφή συστήματα, Γενετικοί Αλγόριθμοι Τα νευρωνικά δίκτυα και σε αντιδιαστολή με τα άλλα προγράμματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα : 1. Παρουσιάζουν αυξημένη ανεκτικότητα σε ελλιπή δεδομένα (άρα δεν επηρεάζονται τα τελικά πορίσματα) 2. Παρέχουν την δυνατότητα εξαγωγής γνώσης τόσο σε οπτικοποιημένη μορφή όσο και σε μορφή κανόνων και συσχετίσεων. 3. Εκπαιδεύονται από τα δεδομένα αλλά επίσης μπορούν να ενσωματώσουν γνώση που προϋπάρχει στο εταιρικό περιβάλλον και στα στελέχη της εταιρίας. 4. Μπορούν και γενικεύουν σε νέα προβλήματα και απαντούν σε νέα ερωτήματα βασιζόμενα στην γνώση που έχουν αποκομίσει από την διαδικασία εκπαίδευσής τους, ερωτήματα που ίσως να μην έχει σκεφτεί κάποιο στέλεχος.

16 3.5. DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Η απεικόνιση της πληροφόρησης με τρόπο συμβατό με την λειτουργία του ανθρώπου είναι το πιο σημαντικό στάδιο στο data modeling. Οι συνθήκες αγοράς απαιτούν από Marketers και Decision makers να κάνουν περισσότερα από το να βελτιστοποιούν απλά την καθημερινή εργασία τους, εργασία η οποία αλλάζει συνεχώς λόγω της δυναμικής της αγοράς. Το να μπορούν να αναγνωρίσουν πρώτοι τις αλλαγές και να αντιδράσουν άμεσα και σωστά είναι πλέον καθοριστικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τις επιχειρήσεις. Το DATACTIF επιτρέπει άμεση, εύκολη και επί της ουσίας αξιολόγηση της εταιρικής γνώσης μέσω της οπτικοποίησης την οποία προσφέρει και σε όλα τα επίπεδα : g από τη συνολική εικόνα της εταιρίας (σε σχέση με πελάτες, πωλήσεις, ανταγωνισμό, εξωγενείς παράγοντες, κλπ,) g σε αυτή την ειδική ενός καταστήματος (σε σχέση με πελάτες και μη πελάτες, πωλήσεις, ανταγωνισμό, στοιχεία γεωγραφικής περιοχής όπως δημογραφικά, οικονομικά, κλπ,), g στην εικόνα των ομάδων πελατών που απαρτίζουν το δυναμικό του συγκεκριμένου καταστήματος g στην εικόνα μιας συγκεκριμένης ομάδας g μέχρι και στην απόλυτα εξειδικευμένη αυτής του ενός μόνο πελάτη.

17 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Συνολική εικόνα σουίτας DATACTIF

18 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ CLUSTER 262 Κυρίαρχες Μάρκες που το διαμορφώνουν CLUSTERING ΤΙΜΗ Cluster 262 ΤΙΜΗ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΕΛΑΤΩΝ

19 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ CLUSTERING Το κόκκινο χρώμα στην επιφάνεια συμβολίζει την ομοιότητα μεταξύ γειτονικών clusters, ενώ το μπλε το αντίθετο. Οι γκρι κουκκίδες στον χάρτη είναι οι εντοπισμένες ομάδες ανθρώπων. Το μέγεθος των γκρι κουκκίδων είναι ανάλογο με το μέγεθος του πληθυσμού του cluster. 1 CLUSTER 1 Τα clusters που συμπεριλαμβάνονται στην κόκκινη περιοχή σχηματίζουν μια ομάδα cluster.

20 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Αναλυτική παρουσίαση όλων των δεδομένων που έχει μια εταιρική βάση δεδομένων. Περιγραφή της ομάδας CLUSTERS GROUP OF CLUSTERS Characteristics GROUP A Demographics # Customers 901 Income Level Education Level Residence - Class High High Whealthy Suburbs - Elderly Age (mean) 56+ Basket Basket segment Light Daiy - Female Care - Spirits -Ready Meals - Frozen Basket GP (%) 29,09% AVG Price / unit 2,3 Distinct products / shopping trip 18,8 Basket value 8,7

21 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Αναλυτική παρουσίαση όλων των δεδομένων που έχει μια εταιρική βάση δεδομένων. Παράδειγμα :CLUSTER 1 Basket Content Κυρίαρχα Προϊόντα Κατηγορίες Fresh Products Basket Value Cluster A Basket Value Company AVG

22 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Αξιολόγηση σημείων πώλησης και Site Location «Αυτόματες Τιμές» συμπληρώνουν τις πραγματικές τιμές για Έσοδα, Νοικοκυριά και Επίπεδο μόρφωσης που πήραμε απευθείας από την DT για την επιλεγμένη Περιοχή. Επιλέγουμε έναν ήδη υπάρχοντα τύπο καταστήματος. Πληκτρολογούμε τις όποιες λεπτομέρειες, αν είναι απαραίτητο, για να αντικαταστήσουμε την τυπική φόρμα..συγκεντρώνουμε τα πιθανά επιλεγμένα κριτήρια για το συγκεκριμένο κατάστημα. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται και σαν λογική απόφαση και σαν αριθμητική τιμή με μικρότερο το 0 και μεγαλύτερο το 1.Μία εκτίμηση των Πωλήσεων παρουσιάζεται επίσης βασισμένη και σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ανταγωνιστικά καταστήματα επιλέγονται από τον χρήστη για να μπορέσει να δει την επιρροή που ασκεί το καθένα στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και να του προσφέρει υποθετικά σενάρια.

23 DATACTIF : ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Συσχέτιση δεδομένων πωλήσεων με ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από έρευνες σε δείγμα πελατών. Οι έρευνες αποκτούν πλέον δυνατότητα γενικευμένης επιχειρηματικής χρήσης CLUSTER 3 [ πελάτες] : g Τύπος ΤΟΥΟΤΑ : model ABC g Τύπος καταναλωτή : GOLF g Other models : A, S, F g Ιδιωτικοί υπάλληλοι g Μέση Μόρφωση g Οικονόμοι, Ρεαλιστές, Προσγειωμένοι, Οικογενειάρχες g Θα αγόραζαν σήμερα ανά κατηγορία : YARIS, GOLF - COROLLA, AVENSIS RAV με τα ακόλουθα ποσοστά βεβαιότητας την δεδομένη χρονική στιγμή (Ιαν Μάρτιος 2005)

24 DATACTIF : ΠΡΟΒΛΕΨΗ Με βάση ΜΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ από τον χρήστη ΓΝΩΣΗ Πρόβλεψη για πώληση τραπεζικού προϊόντος σε μη πελάτες. Έστω Χ προϊόν. Θέλουμε να μάθουμε πόσοι και ποιοι από την πελατειακή μας βάση και με ποια βεβαιότητα θα μπορούσαν σήμερα να αγοράσουν το προϊόν αυτό και μάλιστα να έχουμε μια μη κατευθυνόμενη απάντηση που να μας δίνει το ίδιο το σύστημα. Η ειδική λειτουργία του DATACTIF μας επιτρέπει αποτελέσματα με αξιοπιστία μέχρι και 540% καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεθοδολογία και συστήματα.

25 DATACTIF : ΠΡΟΒΛΕΨΗ Με βάση ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ από τον χρήστη ΓΝΩΣΗ Πρόβλεψη για πώληση τραπεζικού προϊόντος σε μη πελάτες. Έστω Χ προϊόν. Θέλουμε να μάθουμε πόσοι και ποιοι από την πελατειακή μας βάση και με ποια βεβαιότητα θα μπορούσαν σήμερα να αγοράσουν το προϊόν αυτό. Θα θέλαμε όμως εμείς οι ίδιοι να ορίσουμε τους κανόνες δηλαδή ποιοι είναι καλοί πελάτες, ποιοι μέτριοι και ποιοι αρνητικοί με βάση ένα σκεπτικό, μια προσωπική εμπειρία ή κάποιες άλλες μετρήσεις ή απλώς ενδείξεις Το αποτέλεσμα του DATACTIF είναι από 150% έως και 185% καλύτερο από κλασσικά εργαλεία και μεθόδους 60% 50% 40% 30% 20% 57,3% Κλασσικά εργαλεία DATACTIF 10% 20% 0% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ

26 DATACTIF : ΕΑΞΓΩΓΗ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ο ίδιος τα κριτήρια με τα οποία επιθυμεί να εξάγει μια λίστα πελατών

Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης

Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης Παρουσίαση του CRM Customer Relationship Management Ιανουάριος 2005 Αντζέντα... Βελτίωση εταιρικής εικόνας Απόκτηση πολύτιμης γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Θέματα Προσδιορισμός επιχειρηματικού μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Business Model Canvas. Οδηγός Χρήσης

Business Model Canvas. Οδηγός Χρήσης Business Model Canvas Οδηγός Χρήσης Οι Alexander Osterwalder και Yve spigneur στο βιβλίο τους με τίτλο Business Mode lgeneration: A Handbook forvisionaries, Game Changers and Challengers (2010) ανέπτυξαν

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατηγικό μάνατζμεντ εν καιρώ κρίσης και ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ χαμηλού κόστους.»

«Στρατηγικό μάνατζμεντ εν καιρώ κρίσης και ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ χαμηλού κόστους.» «Στρατηγικό μάνατζμεντ εν καιρώ κρίσης και ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ χαμηλού κόστους.» Ονοματεπώνυμο: Πιπικάκης Γεώργιος Σειρά: 9 Επιβλέπων Καθηγητής: Κριτσωτάκης Γεώργιος Δεκέμβριος 2012 Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ CRM ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» Ονοματεπώνυμο: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς ΜΑΙΟΣ 2015 Η έννοια και οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 3 η εβδομάδα μαθημάτων 1 Το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας Συστήµατα προγραµµατισµού, ελέγχου και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύμμαχοί σας, στην ανάπτυξη της εταιρεία σας.

Σύμμαχοί σας, στην ανάπτυξη της εταιρεία σας. Σύμμαχοί σας, στην ανάπτυξη της εταιρεία σας. Ποιοί Είμαστε Η My Company Finance αποτελεί επιχειρηματική μονάδα της εταιρείας My Company Projects, η οποία έχει στο σύνολο της 6.000 ενεργούς πελάτες στην

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

INSURANCE SUITE. H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων

INSURANCE SUITE. H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων INSURANCE SUITE H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων όλα καταλήγουν εκεί! Οι σύγχρονες επιχειρήσεις μεσιτείας ασφαλίσεων αντιμετωπίζουν πολλές και σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS.

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. QEMS TUTORIAL CRM Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. ΕΚΔΟΣΗ 1.0.1 + 26/6/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 LOGIN... 3 δικαιωματα ΕΦΑΡΜΟΓΗς... 4 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ... 4 ADMIN / MANAGER... 4 ΥΠΑΛΗΛΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο πολύπλοκο & υψηλού ρίσκου Παγκοσμιοποίηση, Διαδίκτυο, Social Media είναι καταλύτες εξελίξεων Κλειδί της επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικότητα της Έρευνας Μάρκετινγκ

Σημαντικότητα της Έρευνας Μάρκετινγκ Έρευνα Μάρκετινγκ 2 Σύνολο Τεχνικών και Αρχών που αποβλέπουν στη συστηματική Συλλογή Καταγραφή Ανάλυση Ερμηνεία Στοιχείων / Δεδομένων, με τέτοιο τρόπου που να βοηθούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων Μάρκετινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο;

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Q & A 1 2 Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Το νέο ανταγωνιστικό πεδίο, η νέα καταναλωτική συμπεριφορά και συνολικά το νέο τοπίο δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Ενότητα 4: Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Αθανασιάδης Αναστάσιος Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003.3: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Για οικονομολόγους

ΕΠΛ 003.3: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Για οικονομολόγους ΕΠΛ 003.3: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Για οικονομολόγους Στόχοι 1 Να εξετάσουμε γιατί η Πληροφορική είναι χρήσιμη στην οικονομική επιστήμη. Να μάθουμε πώς χρησιμοποιείται η Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης

Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης Οικογενειακές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Οδηγός Επιβίωσης KPMG - 2 ο Family Business Forum Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος ΣΕΒ Βασική Ιδέα Η επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων εξαρτάται από την οργάνωση,

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

O πελάτης στο επίκεντρο

O πελάτης στο επίκεντρο Ημερίδα ΕΕΤΤ Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών O πελάτης στο επίκεντρο Η εξυπηρέτηση του πελάτη κομβικό σημείο για την εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης Tom Στράτος, Διευθυντής Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Δομή έρευνας Εισαγωγή Βασικές Έννοιες και Εργαλεία Έρευνας Σχεδιασμός Έρευνας Σκοπός Έρευνας Στρατηγική Έρευνας και

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 2: Γενική θεώρηση και κατάταξη συστημάτων πληροφοριών διοίκησης Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Επιστήμη. Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος

Διοικητική Επιστήμη. Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διοικητική Επιστήμη Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management CRM Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης Customer Relationship Management Το Customer Relationship Management ή Marketing είναι µια συνολική πελατοκεντρική προσέγγιση που επιτρέπει τον εντοπισµό,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Η ΑΓΟΡΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Η ΑΓΟΡΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Εφικτότητα Τεχνική Τεχνολογική Νομοθετική Χρηματοδοτική Στελεχειακή Περιβαλλοντολογική Κοινωνική Δυνητικοί Καταναλωτές. Άμεσοι ανταγωνιστές Έμμεσοι Ανταγωνιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι

Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι Google «Αποστολή της Google είναι να οργανώσει τις παγκοσμίως διαθέσιμες πληροφορίες». Η πρόσβαση στις πληροφορίες έχει μεταμορφώσει τον τρόπο εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα. "Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα" (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων

Εισαγωγή στα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα. Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων Εισαγωγή στα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) Ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογιών για την επίλυση προβλημάτων στα οποία ο άνθρωπος υπερέχει (?) του υπολογιστή Συλλογισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Προσήλωσης και Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών: Επιχειρηματικές Πρακτικές και Συμπεριφορά Καταναλωτή

Προγράμματα Προσήλωσης και Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών: Επιχειρηματικές Πρακτικές και Συμπεριφορά Καταναλωτή Προγράμματα Προσήλωσης και Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών: Επιχειρηματικές Πρακτικές και Συμπεριφορά Καταναλωτή Βασιλική Τσιλιγιάννη Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Αδάμ Βρεχόπουλος Δεκέμβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικές λύσεις για ποιοτικό & αποτελεσματικό CRM. Γιάννης Τόλης, Strategy & Business Development Director, CQS A.E.

Τεχνολογικές λύσεις για ποιοτικό & αποτελεσματικό CRM. Γιάννης Τόλης, Strategy & Business Development Director, CQS A.E. Τεχνολογικές λύσεις για ποιοτικό & αποτελεσματικό CRM Γιάννης Τόλης, Strategy & Business Development Director, CQS A.E. Οκτώβριος 21, 2014 CQS: παροχή ολιστικών και αποτελεσματικών CRM υπηρεσιών στην πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακό Σύστημα Σκοπός Δεδομένα Πληροφορίες Αποφάσεις Στόχος Πληροφοριακές ανάγκες Στρατηγική πληροφόρηση 2 1 Ηεποχή της πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας. www.thessbonus.gr

Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας. www.thessbonus.gr Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας www.thessbonus.gr Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να παρέχει στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Οι πελάτες στο κέντρο της προσοχής Η αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε λειτουργίας της επιχείρησης σας, ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011 Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΡΟΔΟΥΛΑ ΤΣΙΟΤΣΟΥ (Ph.D.) Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η διαχείριση κερδοφόρων πελατειακών σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτική περιγραφή διδακτικών ενοτήτων. e-commerce Project Manager

Αναλυτική περιγραφή διδακτικών ενοτήτων. e-commerce Project Manager Αναλυτική περιγραφή διδακτικών ενοτήτων e-commerce Project Manager Ακαδημαϊκό Έτος 2015 2016 1. Intro to e-commerce Μάθετε σε αυτή την ενότητα τις βασικές έννοιες και αρχές του e-commerce και αποκτήστε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ :

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : 4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : Σκοπός του συγκεκριμένου φύλλου εργασίας είναι ο μαθητής να εξοικειωθεί με τις συναρτήσεις, τις αριθμητικές πράξεις καθώς και την επισήμανση κελιών υπό όρους με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Business Intelligence Tools Avecon, data mining techniques online analytical processing OLAP Avecon Εξοικονόμηση κόστους: DataMATRIX3

Business Intelligence Tools Avecon, data mining techniques online analytical processing OLAP Avecon Εξοικονόμηση κόστους: DataMATRIX3 Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πλέον την δύναμη και την ανταγωνιστικότητα που αποκτούν με την ενσωμάτωση επιχειρηματικών εφαρμογών ευφυΐας - Business Intelligence Tools. Οι εφαρμογές B.I παρέχουν στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Cloud ERP Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας για µια ανοικτή επιχείρηση... Με τις προκλήσεις της αγοράς να αυξάνονται διαρκώς, κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριοποίησης,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης Σύστημα Αντώνης Μαϊργιώτης Σε ένα οργανισμό υπάρχουν προβλήματα για λύση Η διεύθυνση του οργανισμού αναθέτει τη λύση στους κατάλληλους ανθρώπους Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν τις κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Επιχειρηματικότητα Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ Επιχειρηματικότητα είναι η ιδιότητα ενός ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Measuring Marketing and Pricing I

Measuring Marketing and Pricing I Η Υπηρεσία Εκπαίδευσης/Πιστοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διοργανώνει 4ήμερο σεμινάριο Measuring Marketing and Pricing I Συνοπτική περιγραφή Αρκετές παραδοσιακές επιχειρηματικές λειτουργίες έχουν βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 8η: Έρευνα αγοράς στο Διαδίκτυο Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών 1 Ορίζοντας το Μάρκετινγκ Το marketing είναι η επιστήμη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Business Development, SAP Hellas 01/12/2007

Business Development, SAP Hellas 01/12/2007 Επιχειρηµατική Ευφυΐα Απότηνιδέαστηνπράξη Παναγιώτης Θεοφάνους Business Development, SAP Hellas 01/12/2007 Περιεχόµενα 1. SAP Εταιρικόπροφίλ 2. Επιχειρηµατική Ευφυΐα - Η ανάγκη 3. SAP Business Intelligence

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... xi Ευχαριστίες... xiii. Κεφάλαιο 1ο Γενικές έννοιες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Πρόλογος... xi Ευχαριστίες... xiii. Κεφάλαιο 1ο Γενικές έννοιες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Περιεχόμενα Πρόλογος.................................................... xi Ευχαριστίες.................................................. xiii Κεφάλαιο 1ο Γενικές έννοιες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ - ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ «ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένες λύσεις ERP για κάθε επιχείρηση

Ολοκληρωµένες λύσεις ERP για κάθε επιχείρηση Ολοκληρωµένες λύσεις ERP για κάθε επιχείρηση Η εταιρία H Data Communication ΑΕ ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα µε αντικείµενο την ανάπτυξη λογισµικού για επιχειρήσεις και την παροχή ολοκληρωµένων λύσεων πληροφορικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ 1998 - Πιστοποίηση κατά ISO 9001 2002 Εγκαίνια νέων «οικολογικών» εγκαταστάσεων στα Σπάτα Αττικής 2003 - Πιστοποίηση Committed to Excellence του

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.Store E-Commerce Platform

GoDigital.Store E-Commerce Platform GoDigital.Store E-Commerce Platform Πλήρης διαχείριση καταλόγου και καταστήματος banet Α.Ε. Βαλαωρίτου 20 54625 Θεσσαλονίκη Τ.2310253999 F.2310253998 www.banet.gr info@banet.gr GoDigital.Store Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι λειτουργίες της επιχείρησης, σε ένα σύστηµα

Όλες οι λειτουργίες της επιχείρησης, σε ένα σύστηµα ERP Όλες οι λειτουργίες της επιχείρησης, σε ένα σύστηµα Σήμερα, κάθε επιχείρηση, για να αναπτυχθεί, οφείλει να βελτιώσει την αποδοτικότητα των διαδικασιών της, να μειώσει το λειτουργικό κόστος και να αυξήσει

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο CRM. Λεωνίδας Ανθόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής

1. Εισαγωγή στο CRM. Λεωνίδας Ανθόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής 1. Εισαγωγή στο CRM Λεωνίδας Ανθόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Πωλήσεις; Εισαγωγή Προέλευση της πελατειακής σχέσης: Μικρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις σε μικρή γεωγραφική κλίμακα. Μικρό εύρος πελατών. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Κάρτες πόντων (Loyalty card system)

Κάρτες πόντων (Loyalty card system) Κάρτες πόντων (Loyalty card system) 1 Πί νακας περίεχομε νων Γενική περιγραφή... 3 Στοιχεία καρτών συγκέντρωσης πόντων... 4 Συγκέντρωση πόντων κατά την πώληση... 5 Εξαργύρωση πόντων κατά την πώληση...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Δρ. Εμμανουήλ Σερρέλης, CISM, BEng, MSc, MBA, PhD Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων Σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση Επιστημονικού Συνεργάτη Αθήνα Νοέμβριος 2010

Πιστοποίηση Επιστημονικού Συνεργάτη Αθήνα Νοέμβριος 2010 Πιστοποίηση Επιστημονικού Συνεργάτη Αθήνα Νοέμβριος 2010 Το Περιβάλλον 2000 Η επιτυχία του προϊόντος βασιζότανε Σε κλιμάκωση των επενδύσεων Σε αυξημένο αριθμό πωλητών Αυξημένη η συχνότητα επισκέψεων Όφελος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Η απόφαση για την έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας Η πρώτη βασική ενέργεια (βήµα) είναι η δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. Το επιχειρηµατικό σχέδιο είναι ένα συµβόλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ 1. Ορισμός- Marketing Concept 2. Προσανατολισμοί της επιχείρησης 3. Βασικές έννοιες του Μάρκετινγκ 4. Ο ρόλος της Έρευνας Αγοράς 1 Ορισμός- Marketing Concept Διάφοροι ορισμοί «η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Όμιλος στον οποίο ανήκει η Εταιρία αποτελεί οργανισμό με σημαντική ελληνική και διεθνή παρουσία και μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (1) 1 Προέλευση και ιστορία της Επιχειρησιακής Έρευνας Αλλαγές στις επιχειρήσεις Τέλος του 19ου αιώνα: βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Export Marketing Plan

Export Marketing Plan 1 2 Export Marketing Plan απλό & εύκολα κατανοητό έγγραφο της εταιρείας σαφής κατεύθυνση προσπαθειών marketing για επόμενο χρόνο διεισδυτική ματιά στην εταιρεία Περιεχόμενα 3 4 Περιεχόμενα 1. Παρούσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ Ο Δεκάλογος των Προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φαρμακείο 1. Μεγάλος αριθμός φαρμακείων 3. Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία 2. 4. 5. 6. 7. 8.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Εισαγωγή Ο ρόλος του επιχειρηματία Στην συντριπτική πλειοψηφία των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) η διοίκηση της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ

Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Π αν επ ισ τή μι ο Π ειρ αι ώ ς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Οι ανθρώπινοι πόροι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία επειδή μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΑ SCOR ΕΝΝΟΙΑ SCOR Ορισμός των μοντέλων SCOR Το μοντέλο SCOR είναι ένα μοντέλο αναφοράς διαδικασιών για την εφοδιαστική αλυσίδα (η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων Τεχνικές Έρευνας Ε. Ζέτου Ε εξάμηνο 2010-2011 Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων ΣΚΟΠΟΣ Η συγκεκριμένη εισήγηση έχει σαν σκοπό να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στο/στη φοιτητή/τρια για τον τρόπο διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

«Καινοτόμες λύσεις λογισμικού, για αύξηση παραγωγικότητας και βέλτιστη διαχείριση» Βασίλειος Μαρούλης MG Code www.mgcode.gr

«Καινοτόμες λύσεις λογισμικού, για αύξηση παραγωγικότητας και βέλτιστη διαχείριση» Βασίλειος Μαρούλης MG Code www.mgcode.gr «Καινοτόμες λύσεις λογισμικού, για αύξηση παραγωγικότητας και βέλτιστη διαχείριση» Βασίλειος Μαρούλης MG Code www.mgcode.gr Agenda 1 ο μέρος Σύγχρονες ανάγκες και λύσεις Πλήρης, Έγκυρη & Έγκαιρη Πληροφόρηση

Διαβάστε περισσότερα

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Διαγράμματα διασποράς (scattergrams) Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Η οπτική απεικόνιση δύο συνόλων δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει με παραστατικό τρόπο πιθανές τάσεις και μεταξύ τους συσχετίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Η/Υ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1o ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΣΚΩΝ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Email: gvasil@math.auth.gr Ιστοσελίδες Μαθήματος: users.auth.gr/gvasil

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα