Δημιουργικό Κινούμενο Σχέδιο Εξάμηνο Σπουδών 4 ο. Υπεύθυνος: Καρβούνης Ευάγγελος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργικό Κινούμενο Σχέδιο Εξάμηνο Σπουδών 4 ο. Υπεύθυνος: Καρβούνης Ευάγγελος"

Transcript

1 Δημιουργικό Κινούμενο Σχέδιο Εξάμηνο Σπουδών 4 ο Υπεύθυνος: Καρβούνης Ευάγγελος

2 Ενότητα 1 η Εισαγωγή στα γραφικά με χρήση Η/Υ και στο 3D animation Δημιουργικό Κινούμενο Σχέδιο Εξάμηνο Σπουδών 4ο

3 Εισαγωγικά στοιχεία για γραφικά/3d animation 1/2 Computer Graphics: Oποιαδήποτε εικόνα ή σειρές εικόνων που δημιουργούνται με τη βοήθεια υπολογιστή Η πλειοψηφία του λογισμικού δισδιάστατων γραφικών βασίζεται σε μη διανυσματικά (bitmap) γραφικά, ενώ όλα τα προγράμματα τρισδιάστατων γραφικών βασίζονται σε διανυσματικά γραφικά (vector) Το Bitmap λογισμικό δημιουργεί μια εικόνα σαν ένα μωσαϊκό από εικονοστοιχεία (pixels), συμπληρώνοντας ένα κάθε φορά. Το Vector λογισμικό δημιουργεί μια εικόνα σαν μια σειρά μαθηματικών εντολών από ένα υπολογισμένο ή απεικονισμένο σημείο σε άλλο.

4 Εισαγωγικά στοιχεία για γραφικά/3d animation 2/2 Στα προγράμματα τρισδιάστατων γραφικών, τα αντικείμενα ορίζονται στο τρισδιάστατο χώρο. Στο 3D υπάρχει περισσότερος διάλογος ανάμεσα στη αριστερή και τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Καλύτερη αίσθηση χειρισμού των αντικειμένων σε αντίθεση με το να δουλεύουμε με γραμμές, σχήματα και χρώματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία 2D εικόνων.

5 Μια προεπισκόπηση της 3D διαδικασίας Η διαδικασία δημιουργίας 3D γραφικών απαιτεί είτε να μοντελοποιήσουμε ή να διατάξουμε προκατασκευασμένα αντικείμενα σε μια εικόνα, Να τους δώσουμε χρώμα και φωτισμό, και να κάνουμε rendering μέσω μιας εικονικής κάμερας για να δημιουργήσουμε μια εικόνα. Επιπλέον, δημιουργούμε μια σκηνή που λέει στον υπολογιστή ποιά αντικείμενα είναι που, ποια χρώματα και υφές έχουν, τι φωτισμός υπάρχει και ποια κάμερα να χρησιμοποιήσει.

6 Μια προεπισκόπηση της 3D διαδικασίας Έχουμε ένα τρισδιάστατο χώρο μια ανοιχτή περιοχή στην οποία ορίζουμε τα αντικείμενά μας (χρώματα - υφές - φώτα κα). Οι φωτογράφοι στήνουν μια σκηνή τοποθετώντας τα θέματά τους για να διαμορφώσουν το κάδρο/εικόνα. Φωτίζουν την περιοχή για μια συγκεκριμένη διάθεση, και υπολογίζουν τα αποθέματα του φιλμ και τους φακούς που χρησιμοποιούν και για τα σωστά χρώματα της σκηνής. Επιλέγουν την κάμερα, το φιλμ, και τους φακούς ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Τραβούν» μια φωτογραφία, φτιάχνουν τα αρνητικά και την τυπώνουν σε χαρτί (φωτογραφία). Ο υπολογιστής αποδίδει την σκηνή, μετατρέποντας την σε μια 2D εικόνα render.

7 Μια προεπισκόπηση της 3D διαδικασίας Rendering: Διαδικασία υπολογισμού του φωτισμού και των σκιών, της τοποθέτησης των υφών και των χρωμάτων στα μοντέλα, της κίνησης των κινούμενων αντικειμένων κλπ. Παίρνουμε μια σειρά 2D εικόνων που περιμένει στο σκληρό δίσκο για να το προβάλουμε. Αυτή με λίγα λόγια είναι η CG διαδικασία. Το CG ακολουθεί κανόνες που είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς των προγραμμάτων ζωγραφικής και επεξεργασίας εικόνων. Όλοι μας έχουμε ήδη δει το CG σαν ένα μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλον της πληροφορικής, όπως φαίνεται από την δημοτικότητα του λογισμικού επεξεργασίας γραφικών και βίντεο.

8 Σχεδιοκίνηση (Animation) Αν και οι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράγουν υψηλής ποιότητας 3D στατικές εικόνες, οι περισσότεροι CG καλλιτέχνες δουλεύουν επίσης με μια τέταρτη διάσταση: το χρόνο. Σχεδιοκίνηση (animation): Η αλλαγή στον άξονα του χρόνου. Με άλλα λόγια το animation περιλαμβάνει την κατανόηση και την προσομοίωση κάποιου αντικειμένου που αλλάζει σε μια χρονική περίοδο, είτε είναι η θέση του ή το μέγεθος καθώς κινείται ή μεγαλώνει ή ακόμα το χρώμα και το σχήμα του. Οταν βλέπουμε μια σειρά γρήγορα εναλλασσόμενων εικόνων, λαμβάνουμε την αλλαγή της εικόνας σαν μια συνεχή κίνηση. Στη δημιουργία CG animation πρέπει να φτιάξουμε σκηνές με αντικείμενα όπου υπάρχει κάποιο είδος αλλαγής, είτε μέσω κίνησης, αλλαγής χρώματος ή μέσω κάποιας άλλης συμπεριφοράς. Η κίνηση που δημιουργούμε προκύπτει μεταξύ στατικών εικόνων που ονομάζονται καρέ-frames, ένας όρος που προέρχεται από το φιλμ.

9 Τα Στάδια της Παραγωγής Η βιομηχανία 3d animation έχει κληρονομήσει από την βιομηχανία του κινηματογράφου μια ροή εργασίας (workflow) που αποτελείται από τρία βασικά στάδια: preproduction, production, and postproduction. Preproduction: η διαδικασία κατά την οποία γράφεται το script και το storyboard, σχεδιάζονται και στήνονται τα κοστούμια και τα σκηνικά, οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν ρόλους, προσλαμβάνεται μια ομάδα ανθρώπων και στήνεται ο εξοπλισμός. Production: κινηματογραφούνται οι σκηνές με τη πιο αποτελεσματική σειρά. Postproduction: περιγράφει οτιδήποτε συμβαίνει κατόπιν: Οι σκηνές επεξεργάζονται, γράφεται το μουσικό score, προστίθενται ηχητικά εφέ και επιπλέον διάλογοι καθώς επίσης και ειδικά οπτικά εφέ. Σε μια ταινία που έχει ειδικά εφέ ή animation, η πραγματική CG δημιουργία συχνά ολοκληρώνεται στο postproduction στάδιο αλλά ίσως αρχίσει στη preproduction φάση του project.

10 1. Preproduction Preproduction για ένα CG animation σημαίνει συλλογή υλικού, σχεδιασμός των μοντέλων σε σκίτσα κλπ Επειδή ο CG δημιουργός είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των 3Δ σκηνών από το έδαφος προς τα πάνω, είναι απαραίτητο να έχει ένα περιληπτικό πλάνο για μια σωστά οργανωμένη παραγωγή. Όσο πιο πολύ χρόνος αφιερωθεί για το σχεδιασμό και την οργάνωση του project, τόσο το καλύτερο. Στον πραγματικό κόσμο, είναι κομμάτι του κάθε CG animation project.

11 Preproduction Script: εξυπηρετεί σαν ένα αρχικό σχεδιάγραμμα για το animation, ένα μέρος όπου τοποθετούμε τις σημαντικότερες επιδιώξεις. Storyboard: Περαιτέρω ορισμός του script. Χωρίζουμε το script σε σκηνές και τις σκηνές σε λήψεις. Έπειτα σχεδιάζουμε κάθε λήψη σε ένα κομμάτι του storyboard. Tα κομμάτια του storyboard είναι παρατεταγμένα σε σειρά σύμφωνα με το script έτσι ώστε να δώσουν μια οπτική και γραμμική εξήγηση της ιστορίας. Τα storyboard είναι χρήσιμα για το σχεδιασμό των γωνιών λήψης της κάμερας, την τοποθέτηση των χαρακτήρων, το φωτισμό κλπ.

12 Preproduction Conceptual Art: Στοιχεία σχεδιασμού που ίσως χρειαστούμε για την CG παραγωγή. Τυπικά, οι χαρακτήρες σχεδιάζονται σε χαρτί σε τρεις διαφορετικές ουδέτερες πόζες: από μπροστά, από πλάγια και από μια γωνία που ονομάζεται. view. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε χρώματα για τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες για να τα φανταστούμε καλυτέρα όταν θα χρειαστεί. Όσο καλύτερα φανταστούμε και σχεδιάσουμε τα Conceptual Art τόσο πιο εύκολο θα είναι να τα μοντελοποιήσουμε και να τους δώσουμε υφές και φωτισμό

13 2. Production Η παραγωγή ξεκινάει όταν αρχίζουμε την δημιουργία χαρακτήρων από το storyboard. Μοντελοποιούμε τους χαρακτήρες τα τοπία και τα αντικείμενα και καθορίζουμε τις υφές. Οι animators παίρνουν τα μοντέλα και δίνουν κίνηση στα πάντα σύμφωνα με το script. Πραγματοποιείται rendering σε χαμηλή ποιότητα για να γίνει έλεγχος ακρίβειας και περιεχομένου. Ένα CG production στάδιο μπορεί να περιέχει πληθώρα βημάτων. Τα ακριβή βήματα καθορίζονται από τις ανάγκες της παραγωγής.

14 3. Postproduction Όταν όλες οι σκηνές έχουν στηθεί με τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες και όλα έχουν αποκτήσει κίνηση, το στάδιο του postproduction μπορεί να ξεκινήσει. Το postproduction για ένα CG project είναι παρόμοιο με το postproduction για μια κινηματογραφική ταινία. Είναι το στάδιο όπου όλα τα στοιχεία της ταινίας συγκεντρώνονται και συναρμολογούνται στην τελική μορφή.

15 Postproduction Rendering: Διαδικασία κατά την οποία ο υπολογιστής υπολογίζει πως πρέπει να φαίνεται οτιδήποτε υπάρχει στη σκηνή και το εμφανίζει. Απαιτεί τεράστια επεξεργαστική ισχύ, συνήθως καταλαμβάνει όλους τους πόρους του υπολογιστή και μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο. Όταν όλα αποδοθούν σωστά, οι τελικές εικόνες ταξινομούνται και ξεκινάει η συναρμολόγηση του CG project.

16 Postproduction Compositing: Αρκετά συχνά, τα CG αποδίδονται σε διαφορετικά στρώματα και τομείς και χρειάζεται να ξαναενωθούν. Τα προγράμματα compositing όπως το fusion και το After Effects όχι μόνο επιτρέπουν τη σύνθεση CG στοιχείων, αλλά επίσης μας δίνουν επιπλέον έλεγχο στο χρώμα, το συγχρονισμό και ένα πλήθος άλλων επιλογών και εναλλαγών που μπορούμε να κάνουμε στη σκηνή. Η σύνθεση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ενός CG project. Οι επαγγελματίες το θεωρούν ένα αναπόσπαστο μέρος της CG δημιουργίας.

17 Postproduction Επεξεργασία Video (Video Editing): Μετά το rendering και τη σύνθεση το βίντεο επεξεργάζεται σύμφωνα με το script. Μερικές σκηνές κόβονται ή μετακινούνται. Αυτή είναι βασικά η ίδια διαδικασία με την επεξεργασία των κινηματογραφικών φιλμ με μια μεγάλη διαφορά: την ποσότητα του βίντεο. Επειδή η CG δημιουργία είναι κατά μέσο όρο περισσότερο χρονοβόρα και δαπανηρή από τη ζωντανή βιντεοσκόπηση, οι σκηνές δημιουργούνται έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες. H διαδικασία της φυσικής επεξεργασίας αποτελείται κυρίως από τη συρραφή-συναρμολόγιση των σκηνών στην αλληλουχία της ιστορίας

18 Postproduction Ήχος (Sound): Ο σχεδιασμός του ήχου είναι σημαντικός στο CG επειδή οι θεατές αρέσκονται στο να συνδέουν τα οπτικά ερεθίσματα με τον ήχο. Ένα βασικό soundtrack μπορεί να προσθέσει μια σημαντική πινελιά σε ένα απλό animation βοηθώντας την παροχή ρεαλισμού, την αφήγηση κλπ. Η μουσική γράφεται στο score και προστίθεται για να ταιριάζει στην ταινία. Συχνά ο διάλογος ή η μουσική εμπνέει-διαμορφώνει τις ενέργειες ενός χαρακτήρα ή τη γλώσσα του σώματος. Και πάλι είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία που ακολουθείται στις κινηματογραφικές ταινίες, με μια εξαίρεση.

19 Παράδειγμα Δημιουργία ενός επεισοδίου South Park για να δούμε ένα παράδειγμα για το πως γίνονται όλες οι παραπάνω διαδικασίες. Η παραγωγή της ταινίας γίνεται με το λογισμικό Maya της Autodesk. Στο preproduction στάδιο γράφεται το script και ηχογραφούνται οι φωνές των ηθοποιών. Δημιουργείται το storyboard και διανέμονται αντίτυπα στους animators. Στην αρχή της production φάσης, κάθε σκηνή στήνεται με το σωστό φόντο και τους χαρακτήρες και ξεκινάει το lip-sync, το πρώτο βήμα στη δημιουργία του animation.

20 Παράδειγμα Οι φωνές ψηφιοποιούνται σε αρχεία ήχου για τους animators οι οποίου δίνουν κίνηση στα στόματα των χαρακτήρων. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται το storyboard και το soundtrack για να δοθεί κίνηση στους χαρακτήρες. Γίνεται το rendering για να ξεκινήσει η επεξεργασία σύμφωνα πάντα με το storyboard, και προστίθενται τα ηχητικά εφέ στη σκηνή. Το επεισόδιο συναρμολογείται και είναι έτοιμο για μετάδοση.

21 3. CG Production Workflow Μια συγκεκριμένη ροή εργασίας (workflow) δουλεύει καλύτερα. Η διαδικασία ξεκινάει με την μοντελοποίηση Δημιουργία των υφών (textures) και το animation. Ακολουθεί ο φωτισμός και το rendering

22 Συνήθως ξεκινάμε μια CG σκηνή κατασκευάζοντας τα αντικείμενα που πρέπει να καταλαμβάνουν το χώρο (χρονοβόρα διαδικασία - αυτό βέβαια, αν δεν είναι πρωταρχικός μας στόχος η μοντελοποίηση αλλά το animation και η δημιουργία υφών-φωτισμού. Επιλογή μοντελοποίησης. Οι επιλογές ποικίλλουν μεταξύ I. Polygon modeling, II. Μοντελοποίηση (Modeling) NURBS modeling III. Subdivision surface modeling. Έχοντας μια ολοκληρωμένη ιδέα της συνολικής υπόθεσης του project μέσω ενός storyboard μας βοηθάει σε μεγάλο βαθμό όταν σκεφτόμαστε πως να συνεχίσουμε με το modeling.

23 Μοντελοποίηση Χαρακτήρων (Character Modeling) Η μοντελοποίηση των χαρακτήρων συχνά περιλαμβάνει οργανικές μορφές όπως ζώα, ανθρώπους, εξωγήινους κλπ. Πρακτικά οτιδήποτε κινείται και αναπαριστά ένα χαρακτήρα στη σκηνή μπορεί να ονομαστεί character model. Μερικοί οργανικοί χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι με κομμάτια επιφανειών ενωμένα μεταξύ τους ή σαν ένα αντικείμενο που μετά από επεξεργασία έχει λάβει συγκεκριμένη μορφή. Τα μοντέλα των χαρακτήρων πρέπει να φαίνονται χωρίς ραφή επειδή η σχοινοκίνητη των χαρακτήρων απαιτεί την, κατά κάποιο τρόπο, παραμόρφωση του μοντέλου να λυγίζει και να στραβώνει σε συγκεκριμένα σημεία όπως οι αρθρώσεις.

24 Αρχιτεκτονική και Περιβαλλοντική Μοντελοποίηση (Architectural and Environment Modeling) Η αρχιτεκτονική και περιβαλλοντολογική μοντελοποίηση περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές προ-απεικονίσεις για το σχεδιασμό των κτηρίων καθώς και τη δημιουργία του φόντου. Τυπικά περιλαμβάνει μοντελοποίηση κτηρίων ή εσωτερικών χώρων καθώς και βουνά ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται για τη σκηνή, όπως παγκάκια, καρέκλες κλπ. Δεν δημιουργούμε ένα περιβάλλον με πολλές λεπτομέρειες και πολύ γεωμετρία αν δεν πρόκειται να αναπαρασταθούν σε μια λήψη. Ο κανόνας για όλα τα CG είναι χρησιμοποιούμε οτιδήποτε δουλεύει σωστά.

25 Μοντελοποίηση Αντικειμένων (Props Modeling) Τα αντικείμενα της σκηνής (props) περιλαμβάνουν σχεδόν οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη σκηνή. Στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο όρος prop είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται από κάποιο χαρακτήρα, οτιδήποτε σχετικό με τη σκηνή και το φόντο ονομάζεται scenic (σκηνικό). Για παράδειγμα ένα prop μπορεί να είναι ένα πορτοφόλι που κρατάει κάποιος χαρακτήρας ένα λουρί σε ένα σκύλο που κινείται ή ένα αυτοκίνητο που οδηγεί ένας χαρακτήρας. Αν το αυτοκίνητο ή το πορτοφόλι απλά υπάρχουν κάπου στο φόντο, θα μπορούσαν να θεωρηθούν scenic.

26 Δημιουργία Υφών (Texturing) Texturing και shading, τη διαδικασία της εφαρμογής χρωμάτων και υφών σε ένα αντικείμενο για να γίνει κατάλληλο για απόδοση (rendering). Οι υφές ίσως φαίνονται διαφορετικά μετά την εφαρμογή του φωτισμού και της σχεδιοκίνησης. Στο CG δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις εκ των προτέρων εφόσον μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουμε σε οποιοδήποτε μέρος της σκηνής και να προσαρμόσουμε την εικόνα μας.

27 Σχεδιοκίνηση (Animation) Η μοντελοποίηση μπορεί να καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του CG δημιουργού. Οι θεατές κρίνουν πολύ περισσότερο την κίνηση του CG από οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή ξέρουμε πότε κάτι δεν κινείται σωστά, και το ίδιο ξέρουν και όσοι παρακολουθούν το animation. Ανάλογα με το είδος της σχεδιοκίνησης που φτιάχνουμε, ίσως χρειαστεί να «στήσουμε» τα μοντέλα για οποιαδήποτε κίνηση θέλουμε να τους δώσουμε. Για παράδειγμα, για τη σχεδιοκίνηση χαρακτήρων θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε και να επισυνάψουμε στο μοντέλο το δέρμα ή ένα σκελετό, για να χειριζόμαστε τον χαρακτήρα και να τον κάνουμε να κινείται, σαν μαριονέτα.

28 Φωτισμός (Lighting) Ο φωτισμός είναι η βάση του CG. Αυτό που κάνουμε με τα CG είναι ο χειρισμός του πως δημιουργείται και αντανακλάει το φως. Χωρίς φως δεν θα βλέπαμε τίποτα, άρα είναι ξεκάθαρο ότι η προσομοίωση του φωτός είναι το πιο σημαντικό βήμα στα CG. Κατά τη διαδικασία της φάσης του φωτισμού, στήνουμε τα εικονικά φώτα στη σκηνή για να φωτίσουμε τα αντικείμενα και τη δράση. Ο τύπος και ο αριθμός των φώτων που χρησιμοποιούμε σε μια σκηνή επηρεάζει όχι μόνο την εμφάνιση της σκηνής αλλά και την ποσότητα του χρόνο που απαιτείται για την διαδικασία του rendering. Είναι ίσως το πιο λεπτό κομμάτι των CG. Επηρεάζει όλα τα μέρη της CG δημιουργίας μας: τα μοντέλα, τις υφές, ακόμα και το animation μπορεί να υποστεί κάποιες αλλαγές με πιο αποδοτικό και ισχυρό φωτισμό.

29 Απόδοση (Rendering) Σε αυτό το στάδιο, ο υπολογιστής παίρνει τη σκηνή και κάνει όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς για να δημιουργήσει μη διανυσματικές εικόνες για την ταινία μας. Ο χρόνο που απαιτείται για το rendering εξαρτάται από το πόση γεωμετρία χρησιμοποιείται στη σκηνή, καθώς και από τον αριθμό των φώτων, το μέγεθος των υφών και την ποιότητα και μέγεθος του τελικού παραγόμενου αρχείου. Όσο πιο αποτελεσματικές είναι ο σκηνές, τόσο μικρότερος θα είναι ο χρόνος που απαιτείται για το rendering.

30 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Μη διανυσματικές εικόνες (Raster Images) Εμφανίζονται μέσω της διάταξης των έγχρωμων στην οθόνη ή των κουκίδων σε ένα έντυπο, για να εικόνα. Τα μη διανυσματικά προγράμματα εικόνων όπως το επιτρέπουν την προσαρμογή ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων χρώμα, το μέγεθος και την θέση για όλη ή ένα μέρος της Η ανάλυση ποσότητα της λεπτομέρειας- μιας φωτογραφίας από τον αριθμό των pixel ανά ίντσα (ή κάποια άλλη μονάδα στην οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση.

31 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Μη διανυσματικές εικόνες (Raster Images) Όσο πιο πολύ μεγεθύνουμε μια μη διανυσματική εικόνα, τόσο μεγαλύτερα γίνονται τα pixels κάνοντας την εικόνα να δείχνει χοντροκομμένη ή pixel-ιασμένη. Για να μεγαλώσουμε μη διανυσματικές εικόνες, πρέπει να με υψηλότερη ανάλυση. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, μεγαλύτερο σε μέγεθος θα είναι το αρχείο. Στο επόμενο slide βλέπουμε τι συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε διανυσματική εικόνα.

32 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Μη διανυσματικές εικόνες (Raster Images) Μια μη διανυσματική εικόνα στο Κανονικό της μέγεθος (αριστερά) και μεγεθυμένη τρεις φορές (δεξιά)

33 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Διανυσματικές εικόνες (Vector Images) Εμφανίζονται μέσω της διάταξης των έγχρωμων στην οθόνη ή των κουκίδων σε ένα έντυπο, για να εικόνα. Τα μη διανυσματικά προγράμματα εικόνων όπως το επιτρέπουν την προσαρμογή ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων χρώμα, το μέγεθος και την θέση για όλη ή ένα μέρος της Η ανάλυση ποσότητα της λεπτομέρειας- μιας φωτογραφίας από τον αριθμό των pixel ανά ίντσα (ή κάποια άλλη μονάδα στην οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση.

34 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Η κίνηση στα προγράμματα μη διανυσματικών γραφικών αποθηκεύεται όχι σαν μια μακριά σειρά αρχείων εικόνας, αλλά μέσω αλλαγών στη θέση της γεωμετρίας και στα μαθηματικά που ορίζουν τα σχήματα. Ο υπολογιστής, στη συνέχεια, αποδίδει με τη διαδικασία του rendering αυτές τις πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, σε μια μη διανυσματική εικόνα που μπορούμε να απολαύσουμε στην οθόνη μας. Μια διανυσματική εικόνα στο κανονικό της μέγεθος (αριστερά) και μεγεθυμένη κατά 200% (δεξιά)

35 4. Βασικές Έννοιες - Computer Graphics Concepts Εξαγωγή εικόνας (Image Output) Όταν τελειώσουμε με το animation, θα θέλουμε να το δουν όσο δυνατό περισσότεροι άνθρωποι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να το αποδώσουμε (render) σε μια αρχείων ή σε ένα αρχείο βίντεο. Αυτό το αρχείο μπορεί να αποθηκευτεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με το πως σκοπεύουμε να προβληθεί.

36 Τρισδιάστατο Σύστημα Συντεταγμένων (3D Coordinate Space and Axes) Ο χώρος τριών διαστάσεων είναι η εικονική περιοχή στην οποία δημιουργούμε τα μοντέλα και εκτελούμε το animation. Βασίζεται στο σύστημα των καρτεσιανών συντεταγμένων. Το να ξέρουμε που βρισκόμαστε κάθε φορά είναι απαραίτητο σε κάθε 3D πρόγραμμα. Ο τρισδιάστατος χώρος που ορίζεται από τους τρεις άξονες ονομάζεται World axis. Επειδή τα αντικείμενα μπορούν να έχουν προσανατολισμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα στο World axis, είναι απαραίτητο για κάθε αντικείμενο να έχει το δικό του άξονα πλάτους, ύψους και βάθους ανεξάρτητο από το World axis. Αυτό ονομάζεται Local axis.

37 Όταν το αντικείμενο περιστρέφεται ή μετακινείται, το Local axis του περιστρέφεται και μετακινείται μαζί του. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει εύκολο το animation του αντικειμένου καθώς αυτό περιστρέφεται και μετακινείται στο World axis. Τρισδιάστατο Σύστημα Συντεταγμένων (3D Coordinate Space and Axes)

38 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Μορφή, Χώρος και Σύνθεση (Form, Space, and Composition) Mορφές σημαίνει οτιδήποτε μπορούμε να δούμε. Έχει κάποιο σχήματος, χρώμα ή υφή που το κάνει να ξεχωρίζει από το Οποιοδήποτε αντικείμενο μοντελοποιούμε γίνεται μια μορφή όταν αποδίδουμε τη σκηνή. Το πως αυτά τα αντικείμενα κάδρο καθορίζει τη σύνθεση. Ο χώρος πίσω και ανάμεσα από ότι αποδίδεται είναι το (ground ή background plane). Τα αντικείμενα γίνονται θετικός χώρος (positive space) και το γίνεται αρνητικός χώρος (negative space).

39 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Μορφή, Χώρος και Σύνθεση (Form, Space, and Composition) Στους θεατές, ο θετικός χώρος τείνει να συνεχίζει προς τα έξω κάδρο, ενώ ο αρνητικός χώρος υποχωρεί. Ο σχεδιασμός ενός στατικού κάδρου στο οποίο όλα τα κεντραρισμένα και με εξίσου αποστάσεις δεν έχει καθόλου αποτέλεσμα. Η διάταξη της σύνθεσης πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα καταλαμβάνουν πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κάδρου, στο παίζουν με τον αρνητικό χώρο και το μάτι αιχμαλωτίζεται συνολικό κάδρο. Έτσι έχουμε μια δυναμική σύνθεση. Αυτή η αρχή εφαρμόζεται ακίνητες εικόνες καθώς και σε animation.

40 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Ισορροπία και συμμετρία (Balance and Symmetry) Η ισορροπία σε ένα κάδρο υποδηλώνει μια ομοιόμορφη θετικού χώρου σε κάθε μια από τις πλευρές του κάδρου. Ένα κάδρο που είναι πιο βαρύ στη μια πλευρά μπορεί να δημιουργήσει μια πιο δυναμική σύνθεση. Τα συμμετρικά αντικείμενα σε ένα κάδρο καθρεφτίζονται από πλευρά στην άλλη και δημιουργούν μια σίγουρη ισορροπία Μια μη συμμετρική σύνθεση, επομένως, μαρτυρά κίνηση στη

41 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Ισορροπία και συμμετρία (Balance and Symmetry) Μια δημοφιλής τεχνική που χρησιμοποιείται από ζωγράφους, φωτογράφους και ανθρώπους του κινηματογράφου σχεδιασμός σε τρίτα (framing in thirds). Σε αυτή τη τεχνική, το κάδρο (frame) χωρίζεται σε ένα πλέγμα κομματιών κάθετα και οριζόντια. Τα ενδιαφέροντα σημεία του κάδρου ή τα σημεία εστίασης του αντικειμένου τοποθετούνται σε στρατηγικές περιοχές στο Η τοποθέτηση του στο πάνω τρίτο κάνει το θεατή να το μεγεθύνοντας τη κλίμακα που το αντιλαμβάνεται ή τη

42 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Ισορροπία και συμμετρία (Balance and Symmetry) Η εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ ενός στατικού, και ενός καρέ βασιζόμενου σε τρίτα.

43 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Αντίθεση (Contrast) Η χρήση σκοτεινών σκιών και κάποιων highlights φωτός αυξάνει λαμβανόμενο βάθος στην εικόνα και βοηθά τα αντικείμενα να ξεπετάγονται από το φόντο.

44 Βασικές έννοιες σχεδιασμού (Basic Design Concepts) Χρώμα (Color) H χρήση του χρώματος επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη εντυπώσεων για το καρέ μας. Η τοποθέτηση ενός θερμού χρώματος σε ένα αντικείμενο σε φόντο δημιουργεί μια όμορφη χρωματική αντίθεση στο καρέ Τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι το ένα από το άλλο στο χρωματικό τροχό είναι συμπληρωματικά χρώματα και ασυμβίβαστα. Η χρησιμοποίηση συμπληρωματικών χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία αντιθέσεων στη σκηνή μας.

45 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Σχεδιάζοντας μια παραγωγή Το παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι filmmakers για τις τους, κάνει εύκολο το σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη ταινίας είτε 3d μικρού μήκους, είτε κινηματογραφικής. Οι περισσότερες αφηγηματικές ταινίες χωρίζονται σε πράξεις, περιλαμβάνουν ακολουθίες από σκηνές, οι οποίες με τη σειρά αποτελούνται από λήψεις. Χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο layout για τη συγγραφή του του storyboard, η συνολική διαδικασία παραγωγής γίνεται και η επίδραση στην ταινία μας πιο δυνατή.

46 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Σχεδιάζοντας μια παραγωγή Οι αφηγηματικές ταινίες τυπικά χωρίζονται σε τρεις πράξεις. Η πρώτη πράξη εδραιώνει το βασικό χαρακτήρα και τη μάχη που καθορίσει την ιστορία. Η δεύτερη πράξη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της καθώς ο ήρωας προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτή τη Η Τρίτη πράξη κλείνει την ταινία τελειώνοντας τη δράση. Οι πράξεις μπορούν να διαχωριστούν περαιτέρω σε οποίες είναι ομάδες συνεχόμενων σκηνών που ενώνονται συγκεκριμένο δραματικό ή αφηγηματικό σημείο.

47 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Σχεδιάζοντας μια παραγωγή Μια σκηνή είναι ένα μέρος της ταινίας που διαδραματίζεται σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή σε συγκεκριμένο χρόνο με χαρακτήρες να παρουσιάζουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Οι σκηνές διαχωρίζονται σε λήψεις, οι οποίες ανταποκρίνονται συγκεκριμένη γωνία λήψης της κάμερας. Οι λήψεις cuts ανάμεσά τους. Οι λήψεις ορίζονται από τη γωνία λήψης (angle of view), η γωνία λήψης της κάμερας ( point of view POV). Οι λήψεις αλλάζουν όταν αλλάζει και η οπτική της κάμερας.

48 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Φωτισμός (Lighting) Το πως φωτίζουμε τη σκηνή επηρεάζει την αντίθεση του καθώς και την ισορροπία και τη συνολική εντύπωση που Οι πιο πολλές λύσεις φωτισμού βασίζονται στο σύστημα τριών Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα key light μπροστά από τη οποίο είναι η βασική πηγή φωτισμού και δημιουργεί τις σκιές σκηνή. To key light τυπικά τοποθετείται πίσω από την κάμερα και πλευρά για να δημιουργήσει ένα highlight στη μια πλευρά του αντικειμένου για χάρη της αντίθεσης. Η υπόλοιπη σκηνή παίρνει ένα fill light.

49 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Φωτισμός (Lighting) Αυτό, ενεργεί για να φωτίσει την υπόλοιπη σκηνή αλλά τυπικά τόσο φωτεινό όσο το key light. Τα ο fill light επίσης βοηθάει στο να απαλύνει σκληρές σκιές από light. Για να σπρώξουμε το θέμα από το φόντο, χρησιμοποιείται back light για να φωτιστεί η σιλουέτα του θέματος. Αυτό είναι γνωστό ως ring light (πολύ πιο αδύναμο από το key light ή από lights)

50 Basic Film Concepts (Βασικές Αρχές του filmmaking) Φωτισμός (Lighting) Keylight Fill light key light και fill light σε συνδυασμό

51 Στους όρους του CG, ένα keyframe είναι ένα καρέ στο οποίο μια θέση ή μια άλλη παρόμοια τιμή έχει αποθηκευτεί στο χρόνο. Το δημιουργείται όταν ένα αντικείμενο ταξιδεύει ή αλλάζει από ένα σε άλλο. Βασικές αρχές σχεδιοκίνησης (Basic Animation Concepts) Αnimation: Aναπαράσταση της αλλαγής με το πέρασμα του χρόνου. Frames, Keyframes, In-Betweens: Κάθε σχέδιο του animation, ή στην περίπτωση των CG, μια εικόνα, ονομάζεται καρέ (frame). Ο όρος καρέ αναφέρεται σε μια μονάδα χρόνου στο animation το ακριβές χρονολογικό μήκος εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αναπαράγεται το animation (frame rate). Τα keyframes είναι καρέ στα οποία ο σχεδιαστής του animation δημιουργεί μια πόζα για ένα χαρακτήρα (ή σε οτιδήποτε δίνει

52 Βασικές αρχές σχεδιοκίνησης (Basic Animation Concepts) Frames, Keyframes, In- Betweens:

53 2. Character Animation 2.1 Basic Keyframe-based 3D Animation Σχεδιοκίνηση (animation): Διαδικασία κατά την οποία τα μιας σκηνής αλλάζουν στον άξονα του χρόνου. Τα γεγονότα στο 3d animation δημιουργούνται και ελέγχονται scenes. Αυτό μοιάζει με το παραδοσιακό 2d animation, όπου ο animator σχεδιάζει τα σημαντικά καρέ και ένας junior animator σχεδιάζει ενδιάμεσα καρέ που δρουν ως μεταβάσεις ανάμεσα στα key Αυτή η διαδικασία αναφέρεται σαν keyframe animation. Η πλειοψηφία του animation λογισμικού έχει μια ορατή timeline το μήκος της οποίας ορίζονται τα keyframes.

54 2. Character Animation 2.1 Basic Keyframe-based 3D Animation Δεν χρειάζεται να ορίσουμε keyframes για όλα τα γεγονότα. Για παράδειγμα για κάποια χαρακτηριστικά που φυσική του πραγματικού κόσμου, όπως άνεμος, βροχή, φωτιά, κλπ, ο animator απλά ορίζει τα χαρακτηριστικά και τις αντικειμένου και το λογισμικό υπολογίζει και δημιουργεί τη σχεδιοκίνηση. Αρχές του animation που σχηματίστηκαν από τους animators Disney τη δεκαετία του Σχηματίζουν το θεμελιώδη λίθο animation.

55 2. Character Animation Posing the Character Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο της κάμερας και του ώρα να ποζάρουμε το αντικείμενό μας. Το λογισμικό Poser μας παρέχει ξεχωριστά sliders μέσω των μπορούμε να ελέγξουμε κάθε μέρος του σώματος του λυγίζοντας, περιστρέφοντας ή αλλάζοντας το μήκος μελών του (Εικ. 2.1)

56 2. Character Animation Με τα εργαλεία του Poser μπορούμε να ποζάρουμε τον χαρακτήρα μας όπως ακριβώς θέλουμε ελέγχοντας με ακρίβεια όλα τα μέλη του σώματος

57 2. Character Animation Pose-to-Pose Animation Η τέταρτη αρχή του animation της Disney ονομάζεται Straightκαι Pose-to-Pose Action. Το πρώτο σημαίνει ότι ο animator αρχίζει με μια πόζα και τις υπόλοιπες. Το Pose-to-Pose από τη άλλη πλευρά, κάνει το αντίθετο. Κάθε σχεδιάζεται από πριν. Αυτές οι προδιατεταγμένες πόζες μπορεί να βρίσκονται με τη σχεδίων ή φωτογραφιών.

58 2. Character Animation Animating in Stages Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές της σχεδιοκίνησης είναι η να «μαντέψουμε» πότε να μετακινήσουμε κάθε μέλος του Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες αποτελούνται από πολλά μέρη, τα οποία μετακινείται σε διάφορους χρόνους. Ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να απλουστευθεί με τη στάδια. Αντί να προσπαθούμε να μετακινούμε όλα τα μέρη την ίδια είναι πολύ ευκολότερο να συγκεντρωθούμε μόνο σε ορισμένα

59 2. Character Animation Animate the arm movements Οι δραστηριότητες των χεριών θεωρούνται Δευτερεύουσες (Secondary Actions), άλλη μια εκ των 12 Αρχών του Animation. Πρέπει να ορίζονται σε διαφορετικά keyframes από αυτά του και των ποδιών. Αν την ίδια στιγμή ορίζεται ένα keyframe για κάθε κίνηση, οι θα φαίνονται υπερβολικά «μηχανικές». Αυτό εμπεριέχεται στη κατηγορία Follow-Through &ι Overlapping Action.

60 2. Character Animation Μετακινώντας τα χέρια.

61 2. Character Animation Λυγίζοντας τα δάκτυλα Τα χέρια και τα δάκτυλα μεταβιβάζουν ένα πλήθος με τις προθέσεις του χαρακτήρα. Αν τα δάκτυλα είναι κολλημένα κατά την εκτέλεση μιας φιγούρα του χαρακτήρα δεν θα φαίνεται φυσική. Τα δάκτυλα περιστραφούν με πολλούς τρόπους. Μπορούμε να άκρες των δακτύλων αντικείμενα-στόχους. Όποτε χρειαστεί να λυγίσουμε κάποιο μέρος του χεριού, αντίστοιχο motion file. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν targets για κάθε δάκτυλο. Κάθε δάκτυλο λυγίζεται στη μοντελοποίησης και αποθηκεύεται σαν ξεχωριστό morph target.

62 2. Character Animation Χρησιμοποιώντας τον Graph Editor για την τροποποίηση του Animation Η πλειοψηφία του 3D animation λογισμικού παρέχει ένα graph Η λειτουργία του είναι να υπολογίζει τις τιμές μεταξύ των γραφήματα κίνησης ή καμπύλες σχεδιοκίνησης (animation Παρέχουν μια οπτική απεικόνιση της δραστηριότητας του μας. Η επεξεργασία των καμπυλών του animation είναι ένα ισχυρό για την τροποποίηση της συμπεριφοράς του animation.

63 2. Character Animation O graph editor του Poser

64 2. Character Animation Editing the Timeline Η timeline του Poser

65 2. Character Animation 2.2 Expressing Emotion with Facial Animation (Lip-Sync) Το animation του προσώπου έχει μικρή σημασία αν δεν μια σχετική στάση του σώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του facial animation είναι συνδυασμοί των διαφόρων μυών του προσώπου αποδίδουν συναίσθημα. Αν και πρέπει να μοντελοποιήσουμε τις διάφορες εκφράσεις προσώπου ξεχωριστά, είναι η συναρμολόγηση αυτών των κατά τη διαδικασία του animation που παράγει τη σωστή συναισθηματική κατάσταση του χαρακτήρα μας.

66 2. Character Animation 2.2 Expressing Emotion with Facial Animation (Lip-Sync) Μέχρι τώρα η έρευνα για την επεξεργασία της γεωμετρίας έχει επικεντρωθεί στη χρήση εικόνων, διαδικαστικών υφών textures/displacement maps), και σκελετών. Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει την μετακίνηση σημείων σε αντικείμενο για τη δημιουργία παραλλαγών της αρχικής Αυτά στη συνέχεια γίνονται morphing targets που μας μετατρέπουμε-μεταβαίνουμε από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Η διαδικασία ονομάζεται μεταμόρφωση ή, πιο συχνά,

67 2. Character Animation 2.2 Expressing Emotion with Facial Animation (Lip-Sync) Παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο για τη αλλαγή της εμφάνισης ενός μοντέλου από τις διαδικαστικές υφές και τους σκελετούς. Ο λόγος είναι ότι ο animator μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία μοντελοποίησης που είναι του διαθέσιμα για να οποιοδήποτε σημείο σε ένα αντικείμενο. Τα μετασχηματισμένα αντικείμενα είναι πόζες ή διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες μεταμορφώνεται το αρχικό

68 2. Character Animation 2.2 Expressing Emotion with Facial Animation (Lip-Sync) Για παράδειγμα, ξεκινάμε με ένα βασικό μοντέλο στο οποίο το είναι σε ουδέτερη πόζα και όλοι ο μύες είναι χαλαροί. Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μοντελοποίησης, όπως magnetic tool, μπορούμε να σπρώξουμε και να κάποια σημεία γύρω από το στόμα για να μοντελοποιήσουμε πρόσωπο χαμογελαστό. morph target. Επιστρέφοντας στο ουδέτερο πρόσωπο, μπορούμε να σημεία στα βλέφαρα για να κλείσουμε τα μάτια. Το καινούργιο target αποθηκεύεται σαν μια από τις εκφράσεις των ματιών.

69 2. Character Animation Τα Βασικά Σχήματα Τα πιο πολλά προηγμένα πακέτα λογισμικού (όπως το Poser και iclone που θα εξετάσουμε αργότερα) παρέχουν κάποιο είδος εργαλείου shape-shifting. Η μοντελοποίηση διαφόρων εκφράσεων ξεχωριστά, επιτρέπει το συνδυασμό αυτών με διαφορετικούς τρόπους. Πολλά προγράμματα, όπως το Poser, χρησιμοποιούν κυλιόμενα κουμπιά για να αναμίξουν τις διάφορες εκφράσεις.

70 2. Character Animation Τα Βασικά Σχήματα Μπορούμε να μοντελοποιήσουμε περίπου 43 βασικά χαρακτηριστικά για να πετύχουμε τις περισσότερες. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχει χωριστεί στις ακόλουθες κατηγορίες: φρύδια, μάτια, μύτη, στόμα και μάγουλα (ποικιλία μορφασμών). Όταν μοντελοποιούμε τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αλλάζουμε μόνο ένα μέρος της έκφρασης κρατώντας το υπόλοιπο ουδέτερο. Για παράδειγμα, καθώς μοντελοποιούμε ένα χαμόγελο, θα συνδυάσουμε 3 διαφορετικά morph targets, όπως τα mouth smile, cheeks moving up & out και eyelids closing.

71 2. Character Animation Τα Βασικά Σχήματα Αν το λογισμικό που χρησιμοποιούμε έχει τη δυνατότητα αντιγραφής morph targets, μπορούμε να με αυτό το τρόπο να φτιάξουμε άλλες εκφράσεις που είναι παρόμοιες. Το σχήμα του στόματος για τους ήχους των φθόγγων d και th και του φωνήεντος e είναι σχεδόν ίδιο. Αφού σχηματίσουμε το ένα από αυτά, το αντιγράφουμε σε ένα άλλο. Το μόνο που χρειάζεται να αλλάξουμε είναι η θέση της γλώσσας. Εκφράσεις που έχουν παρόμοια σχήματα και στις δυο πλευρές του προσώπου μπορούν να μοντελοποιηθούν εύκολα με την επιλογή ενεργοποίησης της συμμετρίας (symmetry on).

72 2. Character Animation Τα Βασικά Σχήματα Το στόμα προφέρει τον ήχο d και th. Το στόμα προφέρει τον ήχο E. Η γλώσσα εισέρχεται ανάμεσα στα δόντια με τα χείλη χωρισμένα.

73 Left and Right Brows Raised Separately Υψώνοντας τα φρύδια φωτίζεται το πρόσωπο και «ζαρώνει» το μέτωπο. Inner End Brows Up. Το εσωτερικό μέρος των φρυδιών υψώνεται για έκφραση θλίψης ή έκπληξης 2. Character Animation Τα Φρύδια (Brows) Brows depressed and contracted Inner brows raised Brows raised Brows Down. Τα φρύδια πιέζονται δημιουργώντας μια οριζόντια πτυχή στη ρίζα της μύτης.

74 2. Character Animation Τα Μάτια (Eyes) Upper eyelids closed Eyes look down Eyes look up Eyes look left Eyes look right Upper and lower lids close Eyelids raised

75 Eyes Look Right. Οι κινήσεις των ματιών κάνουν το animation να φαίνεται πιο «ζωντανό». Right and Left Eyes Wink Separately. Η κίνηση που προκαλείται από το κλείσιμο του ματιού μετακινεί το άνω και το κάτω βλέφαρο μαζί. 2. Character Animation Τα Μάτια (Eyes) Left and Right Eyelids Raised Separately. Eyes Look Up. Συνδυάζοντας τις τέσσερις βασικές κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια του animation, μπορούμε να περιστρέψουμε τα μάτια σε σχεδόν οποιαδήποτε θέση. Right and Left Nostrils Flare Out.

76 2. Character Animation Η Μύτη (Nose) Η απλοποίηση της κίνησης της μύτης σε ένα ζευγάρι από morph targets θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των περισσότερων animators. Κάθε πλευρά μοντελοποιείται σαν ξεχωριστό morph target. Right and Left Nose Wings Move Up Separately. Τα ρουθούνια της μύτης κινούνται προς τα πάνω και έξω. Κάθε πλευρά μοντελοποιείται ξεχωριστά.

77 2. Character Animation Το Στόμα (Mouth) Από όλα τα μέρη του προσώπου, το στόμα έχει τη μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μοντελοποιηθούν πολλές θέσεις του στόματος. Bite down on the lower lip Closed mouth κτλ

78 2. Character Animation Το Στόμα (Mouth)

79 2. Character Animation Το Στόμα (Mouth)

80 2. Character Animation Το Στόμα (Mouth)

81 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς Αφού τελειώσουμε με τη δημιουργία όλων των βασικών εκφράσεων του προσώπου, είναι καιρός για να τις δοκιμάσουμε. Τα συνδυασμένα σχήματα δημιουργούνται συνδυάζοντας τις εκφράσεις του στόματος, της μύτης, των ματιών, των φρυδιών κλπ. Μεταβάλλοντας το ποσοστό της κάθε έκφρασης μπορούμε να πετύχουμε αμέτρητους μορφασμούς.

82 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς Ένα βλέμμα θυμού ή δυσφορίας είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης διαφόρων ποσοστών των παραπάνω εκφράσεων.

83 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς Τα αρχικά σχήματα αναμιγνύονται για να σχηματίσουν ένα βλέμμα ονειροπόλησης

84 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς Μια περιφρονητική έκφραση πετυχαίνεται συνδυάζοντας τα παραπάνω βασικά αντικείμενα.

85 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς Μερικά target shapes μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκφραστικό βλέμμα, όπως αυτό της λύπης.

86 Μερικές φορές, μπορούν να σχηματιστούν αναπάντεχες εκφράσεις από τους πιο απίθανους συνδυασμούς. Σε αυτή την περίπτωση ένα βλέμμα αποδοκιμασίας είναι το αποτέλεσμα των παραπάνω σχημάτων 2. Character Animation Συνδυάζοντας Μορφασμούς

87 2. Character Animation Direction of the Muscular Pull Ένας μυς αποτελείται από μια δέσμη ινών που δουλεύουν μαζί για να εκτελέσουν κοινές εργασίες. Οι μύες ποτέ δεν δρουν μόνοι τους. Όταν ένας μυς ή ένα σύνολο μυών συστέλλεται, άλλοι, αντίθετοι μύες γίνονται ενεργοί και ρυθμίζουν ή αλλάζουν τη συμπεριφορά των μυών που συστέλλονται. Είναι ο συνδυασμός των κινήσεων που επιδρά στην περίπλοκη αρμονία των μυών του προσώπου.

88 Οι μύες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν παρουσιαστικά θυμού, υστερίας, έκπληξης, ανησυχίας, δυσπιστίας, και θλίψης. 2. Character Animation Direction of the Muscular Pull

89 3. Video Compositing Compositing: Eνας ψηφιακά ελεγχόμενος συνδυασμός τουλάχιστον δύο εικόνων με ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Όλα τα αντικείμενα δένουν σαν σε μία λήψη και ανήκουν στο ίδιο περιβάλλον. Στην ορολογία του compositing, περιβάλλον είναι το background ή BG Plate όπως αλλιώς λέγεται. Παραδείγματα αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στο Compositing είναι: BG Plate, blue/green screen, CGI (εικόνες που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή), άνθρωποι και πράγματα, μινιατούρες, κείμενα κ.ά.

90 3. Video Compositing Digital/Ψηφιακό Compositing: Η δημιουργία συνθέσεων με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας ή computer αντί των παραδοσιακών μεθόδων με το αναλογικό βίντεο ή φιλμ. Το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι να επιτευχθεί ένα ενιαίο αποτέλεσμα, η τελική εικόνα δηλαδή να μην προδίδει ότι δημιουργήθηκε από διαφορετικά αντικείμενα. Προσπαθούμε συνήθως να παράγουμε εικόνες οπτικά πιστευτές.

91 3. Video Compositing Η Τεχνική Green Screen Ξεκίνησε τη δράση της προς τα τέλη του '20 και στις αρχές της δεκαετίας του '30. Στην αρχή για να διαχωριστεί το πρώτο πλάνο από το background και στη συνέχεια με περισσότερες προσπάθειες που κατέληξαν να είναι η αρχή ενός νέου συστήματος κινούμενης μάσκας. Βάσει υπολογισμών από το Star Wars μέχρι σήμερα οι ταινίες που χρησιμοποιούν green/blue screen σημειώνουν τεράστια κέρδη.

92 3. Video Compositing Τι είναι Μάσκα (Στατική / Κινούμενη); Μια εικόνα που σκοπό έχει να ελέγξει τη διαφάνεια και την αδιαφάνεια μιας άλλης εικόνας. Οι μάσκες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του compositing όταν επιθυμούμε μόνο ένα μέρος μιας εικόνα να περιλαμβάνεται και στην τελική εικόνα. Κατά τη διαδικασία εξαγωγής μιας μάσκας καταφέρνουμε να αποσπάσουμε μεμονωμένα αντικείμενα από μία κινούμενη ή όχι εικόνα και με το compositing τα ενώνουμε με ήδη προϋπάρχοντα βίντεο.

93 3. Video Compositing Τι είναι Μάσκα (Στατική / Κινούμενη); Δυο βίντεο κλιπ και μια μάσκα Η εικόνα με το φεγγάρι είναι η foreground εικόνα(αριστερά), Η εικόνα με το πάρκο είναι η foreground εικόνα (δεξιά)

94 3. Video Compositing Matte Channel Basics Η βασική τεχνική για το συνδυασμό εικόνων είναι να δημιουργηθούν εικόνες που έχουν και ένα τέταρτο κανάλι, επιπλέον των κόκκινο-πράσινο-μπλε (RGB). Το τέταρτο κανάλι, που αποκαλείται συχνά μάσκα ή alpha channel, περιέχει πληροφορίες για το ποια pixels στην εικόνα πρέπει να συμπεριληφθούν στη σύνθεση και ποια όχι. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε μία μάσκα που θα επιτρέπει στους χαρακτήρες να φαίνονται και μία ακόμη για το background.

95 3. Video Compositing Matte Channel Basics Το τελικό αποτέλεσμα της πρόσθεσης των εικόνων Προσθέτοντας δυο εικόνες με τη βοήθεια μάσκας.

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» 25/1/2011 1. Εισαγωγή Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 1. Νομοθεσία για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου Έχουν όλοι υποχρέωση από το Νόμο να συνάψουν ασφάλιση για το αυτοκίνητό τους; Σε ποια νομοθεσία βασίζεται η ασφάλιση αυτοκινήτου; Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 15-01-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2270 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: Καταργείται το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Φτιάξε ένα κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις στην Ομάδα και συζήτησε με τον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Αγαπητοί Φίλοι, Θέλω εκ μέρους των

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική κοινωνία απέναντι στην οικονομική κρίση

Η ελληνική κοινωνία απέναντι στην οικονομική κρίση Η ελληνική κοινωνία απέναντι στην οικονομική κρίση 1 ο Κύμα: 07-09 Σεπτεμβρίου 2009 VPRC ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Με την εικόνα που έχετε σήμερα για τη χώρα σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Ανδριάνα Καρρά Συνεργάτης: Νάντια Τσιλιβίτα 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων Τμ.Α2 Σχ.Ετος 2013-2014 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής Ενώνουμε δυνάμεις Δείγματα Γραφής Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Βουλευτής Συναγωνιστή συναγωνίστρια, Οι βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαίου είναι σημαντικές για τον κάθε πολίτη, σημαντικές για την

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελένη Νιάρχου Τπεύθυνη Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Γ Αθήνας Νίκος τεφανόπουλος Τπεύθυνος Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Δ Αθήνας ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Συνταξιοδοτικός ΠΟΕΔΗΝ. Μετά την εφαρμογή των νόμων Ν.4336/2015, Ν.4337/2015. Πίνακες με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης Δημόσιο.

Συνταξιοδοτικός ΠΟΕΔΗΝ. Μετά την εφαρμογή των νόμων Ν.4336/2015, Ν.4337/2015. Πίνακες με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης Δημόσιο. Συνταξιοδοτικός οδηγός Μετά την εφαρμογή των νόμων Ν.4336/2015, Ν.4337/2015 Πίνακες με τα νέα όρια ηλικίας Δημόσιο ΙΚΑ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.) ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Έξοδο από

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες υγιεινής στην μαζική εστίαση

Κανόνες υγιεινής στην μαζική εστίαση ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ INFORMATION Κανόνες υγιεινής στην μαζική εστίαση Κάθε χρόνο στην Γερμανία καταγράφονται περισσότερες από 100.000 ασθένειες, που μπορεί να έχουν προκληθεί από την εμφάνιση μικροοργανισμών, ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έργο :ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ. Τιμαριθμική 2010Δ 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Έργο :ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ. Τιμαριθμική 2010Δ 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Τιμαριθμική 2010Δ Δήμος : ΒΟΛΟΥ Έργο :ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.1 Αντικείμενο του παρόντος Τιμολογίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2011 Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Ζαλίδης Γεώργιος, Καθηγητής Χρόνης Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Γεωπονική Σχολή Οδηγία Πλαίσιο: σκοπός και κρίσιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα πρόσφατα κατορθώματά μας στο Νέστο και να μπεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών. ΣΥΝΤΑΓΜΑ Αν η παρούσα Βουλή διαλυθεί χωρίς προηγουμένως να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων

γραμματισμό των νηπίων Αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 3ο: Καθημερινή Ζωή της Τάξης Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως κατόπιν εορτής. ΌΌταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά καταλήγει στα ΜΜΕ γιατί έχει τραγική έκβαση. Κι όμως, η ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση 11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση Το σύστημα σχεδιασμού και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί μία βασική παράμετρο προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΡΘΡΟ Σελίδα Κεφάλαιο Α' Αντικείμενο Γενικοί Όροι 1. Αντικείμενο του

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης ...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 Αγαπητό μου ημερολόγιο Δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, από χθες που έχουμε έρθει στη κατασκήνωση ασχολούμαστε με τη γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Περιεχόμενο μαθήματος Διαταραχές κίνησης Διαταραχές οπτικο-χωρικές Διαταραχές οπτικο-κινητικές Δυσπραξία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΥΡΟΥ 1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 3. ΣΥΛΛΟΓΗ 4. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 5. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ολυμπία Καμινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων των μουσικών δικτύων του σύγχρονου πανηγυριού

θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων των μουσικών δικτύων του σύγχρονου πανηγυριού ` Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελωδική και αφηγηματική πλοκή στον βλαχόφωνο Ασπροπόταμο: τόπος και ρεπερτόριο θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1. Εγγραφή Συνδεθείτε στη διεύθυνση www.toshiba.gr/register εντός 7 ημερών από την ημερομηνία αγοράς και πραγματοποιήστε την εγγραφή στην προσφορά «Εγγύηση ότι κι αν συμβεί». Εγγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή Φιλοσοφίας Τμήμα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Σελίδα 2 1. Κατάθλιψη... 4 2. Τύποι κατάθλιψης... 5 2.1 Λανθάνουσα Κατάθλιψη...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη για την: «Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη Νο: Ε140038 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ («Εταιρία») προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Η ΡΑΕΚ θέτει και δημοσιεύει την παρούσα πρόταση ως προς τις αρχές και τη Μεθοδολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3 Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Τι είναι άμεση και έμμεση ρύπανση του νερού. Πώς προκαλείται η ρύπανση του νερού. Επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ Νατάσα Μιχαηλίδου αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ 6976 478073, 25410 91973 facebook: mikroi.arxaiologoi.thrakis «Παραμυθο- ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα» σελίδα 0 από 19 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική)

Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική) Θανάσης Τριαρίδης Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική) http://www.triaridis.gr/keimena/keimd068.htm 1. Το περιστατικό είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008)

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Μείωση μέχρι 10% θα έχουμε στις νέες συντάξεις από 1/1/2009 στις περιπτώσεις που χορηγείται από τα Ταμεία μειωμένη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εσείς έχετε γεννηθεί για την πρόκληση αυτή. Η χώρα σας, σας έχει επιλέξει για να προστατεύσετε τα συμφέροντά της. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης. Ομιλία Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική και στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Κυρίες και Κύριοι, Λευκωσία, 16-10-2015 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία των φασιστών μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Η δολοφονία αυτή σηματοδοτεί την επισφράγιση ενός εμφυλίου που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 30/10/2012 4/1/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α μεταποίηση»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α μεταποίηση» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ «Γενικές προδιαγραφές τοπικού συμφώνου μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α μεταποίηση» 0 0 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 Η υποστήριξη και εξασφάλιση της πρόσβασης των κοριτσιών στο σχολείο είναι το κλειδί για την ενδυνάμωσή τους, την οικονομική τους ανεξαρτησία και τη σεξουαλική τους αυτονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 1 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ για τις ανάγκες των μαθημάτων: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ (Διδακτικός Σχεδιασμός) ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡ. ΜΕΛ.:. ΔΗΜΟΣ: ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΡΓΟ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΕΤΑΛΟ Δ.Δ.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡ. ΜΕΛ.:. ΔΗΜΟΣ: ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΡΓΟ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΕΤΑΛΟ Δ.Δ. EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΗΝ ΤΥΔΚ ΑΡ. ΜΕΛ.:. ΔΗΜΟΣ: ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΡΓΟ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα