«Όλα είναι δρόµος» γεφυρώνοντας την Επιστήµη της Γεωπληροφορικής µε τις παραδοσιακές µετακινήσεις των Ασπροποταµιτών κατά τον 20 ο αιώνα 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Όλα είναι δρόµος» γεφυρώνοντας την Επιστήµη της Γεωπληροφορικής µε τις παραδοσιακές µετακινήσεις των Ασπροποταµιτών κατά τον 20 ο αιώνα 1"

Transcript

1 «Όλα είναι δρόµος» γεφυρώνοντας την Επιστήµη της Γεωπληροφορικής µε τις παραδοσιακές µετακινήσεις των Ασπροποταµιτών κατά τον 20 ο αιώνα 1 Γιάννης Θεοδωρίδης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς ΕΙΣΑΓΩΩΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ Για τους Βλάχους, «όλα είναι δρόµος». Εστιάζοντας στους κτηνοτρόφους, η ζωή τους ήταν εδώ και αιώνες συνυφασµένη µε τη µετακίνηση από τα πεδινά προς τα ορεινά την άνοιξη, µε τον αντίστροφο δρόµο το φθινόπωρο, και αυτή η διαδροµή επαναλαµβανόταν κάθε χρόνο απαράλλακτη («... µον' καρτερούν την άνοιξη, το Μάη, το καλοκαίρι, να βγουν οι βλάχοι στα βουνά...»). Αλλά και οι έµποροι, οι κατοπινοί άρχοντες και µεγάλοι ευεργέτες, είχαν έντονο το κίνητρο της µετακίνησης, από τα χωριά και τις κωµοπόλεις της ορεινής Ελλάδας στις µητροπόλεις της Ευρώπης. Και αν για τους ορεσίβιους Ασπροποταµίτες το πιο σηµαντικό γεγονός του 19 ου αιώνα ήταν αναµφίβολα η εµφάνιση διακρατικών συνόρων, οπότε και από την απεραντοσύνη της Οθωµανικής αυτοκρατορίας βρέθηκαν ξαφνικά λίγες αναπνοές αρχικά εκτός και κατόπιν εντός των ορίων του Ελληνικού κράτους, ο 20 ος αιώνας τούς σηµάδεψε ως προς τις ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο µετακίνησής τους, οπότε και κοπιαστικές διαδροµές πολλών ηµερών εξελίχθηκαν σε σύντοµες µετακινήσεις λίγων ωρών. Στη συνέχεια, παραθέτουµε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγµατα µετακινήσεων των Ασπροποταµιτών (αλλά και µη, οι οποίοι όµως ενέτασσαν τον Ασπροπόταµο στη διαδροµή τους): 1 Εισήγηση στο 15 ο Συµπόσιο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), Νάουσα Ηµαθίας, 6-7 Σεπτεµβρίου Θερµές ευχαριστίες στους Χρήστο Λαϊάκη και Μαρία Ταµπακιώτη-Σίµου για τις εποικοδοµητικές παρατηρήσεις τους στο κείµενο. Η αρχική φράση του τίτλου είναι εµπνευσµένη από το οµότιτλο τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα.

2 2 Παράδειγµα 1: Οι οµάδες των κτηνοτρόφων, από τα χειµαδιά του κάµπου προς τα βλαχοχώρια. Κάθε Μάιο ξεκινούσαν οι κτηνοτρόφοι µε τα κοπάδια τους από τα πεδινά που είχαν ξεχειµωνιάσει προς τα ορεινά. Όπως αναφέρει η Μ. Κλιάφα 2, «Μόλις έλιωναν τα χιόνια, ανάλογα µε τον καιρό, γύρω στις 10 µε 20 Μαίου παίρναµε το δρόµο για το βουνό... Ακολουθούσαµε πάντα την ίδια διαδροµή... Πηγαίναµε αργά γιατί τα πρόβατα κουράζονταν...». Επίσης, η Μ. Ταµπακιώτη- Σίµου παρουσιάζει αναλυτικά τη διαδροµή από τα πεδινά της Θεσσαλίας προς τον Ασπροπόταµο, διαδροµή η οποία κρατούσε γύρω στις 10 ηµέρες µε τα αντίστοιχα κονάκια για ξεκούραση, και όχι µόνο, ανθρώπων και ζώων. Παράδειγµα 2: Τα ισνάφια / µπουλούκια των µαστόρων, από χωριό σε χωριό. Σύµφωνα µε τον Ν. Μουτσόπουλο 4, τα ισνάφια ή µπουλούκια ήταν µεταφερόµενες οικοδοµικές συντεχνίες που περιφέρονταν σε Ήπειρο, Μακεδονία και αλλού, ήδη από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ξεκινούσαν, συνήθως µετά τις αποκριές, για δουλειά που την είχε κλείσει από πριν ο πρωτοµάστορας. Η αποδηµία διαρκούσε συνήθως µέχρι τα µέσα Νοεµβρίου, οπότε επέστρεφαν στα χωριά. Αυτοί ήταν που έχτισαν τα γεφύρια και τις εκκλησίες, στον Ασπροπόταµο και αλλού, κατασκευές που θαυµάζουµε µέχρι σήµερα. Παράδειγµα : Τα καραβάνια των κιρατζήδων. Οι κιρατζίδες ήταν κατ αναλογία στην εποχή τους ό,τι οι σηµερινές εταιρείες µεταφορών: µετέφεραν αγαθά σε κοντινούς αλλά και µακρινούς προορισµούς, συνήθως τα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης. Σύµφωνα µε τον Α. Μπουσµπούκη 5, οι βλαχόφωνοι αγωγιάτες / κιρατζήδες εµφανίζονται ήδη από την εποχή του Βυζαντίου διασχίζοντας την Εγνατία Οδό των Ρωµαίων, την αλλιώς Calea atsea Marea, τον «Μεγάλο Δρόµο» των Βλάχων. Ξεκινούσε ένας σχηµατισµός, στη διαδροµή ενσωµατώνονταν και άλλοι υποσχηµατισµοί που είχαν κοινό προορισµό, και το µεγάλο πια καραβάνι 2 Κλιάφα Μ. (200) Μούλτι χαιρετιµάτι ντι λα Κόρνου Μικρό χρονικό της Κρανιάς Ασπροποτάµου. Εκδόσεις «Γένεσις», Τρίκαλα, 200. Ταµπακιώτη-Σίµου Μ. (2012) Τα κονάκια των Τζουρτζιωτών. Δρώµενο στο 28 ο Αντάµωµα των Βλάχων, Καλαµπάκα, Ιούλιος Κείµενο αναρτηµένο στην ιστοσελίδα: 4 Μουτσόπουλος Ν. (1976) Οι πρόδροµοι των πρώτων Ελλήνων τεχνικών επιστηµόνων. Κουδαραίοι Μακεδόνες και Ηπειρώτες µαΐστορες. Εκδόσεις ΤΕΕ, Αθήνα, Μπουσµπούκης Α. (201) Βλάχοι Αρµάνοι Κιρατζίδες / Αγωγιάτες. Οµιλία στη Δηµόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Δεκέµβριος 201. Κείµενο αναρτηµένο στην ιστοσελίδα:

3 προχωρούσε µε επικεφαλής τον αρχικιρατζή, έναν έµπειρο και ικανό για τις δύσκολες περιστάσεις που είχαν µπροστά τους (ληστοσυµµορίες, πέρασµα ποταµιών κ.α.). Εικόνα 1. Διαδροµή από/προς το χωριό. Παράδειγµα 4: Οι αστικές οικογένειες, από τη µόνιµη κατοικία προς τα χωριά για παραθερισµό. «Αρχές Ιουνίου ανέβαιναν οι νοικοκυραίοι... αυτοί έρχονταν για παραθερισµό αλλά κάθονταν στο χωριό και τέσσερους µήνες...» 6. Σύµφωνα µε τον Η. Μακρή 7, «Τα εν λόγω χωριά απέχουν από µεν της πόλεως των Τρικάλων 18 περίπου ώρας, από δε της Καρδίτσης 20 περίπου ώρας... Δια την διαδροµήν της αποστάσεως αυτής καταναλίσκοντο τότε περίπου εικοσιτετράωρα µε δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις και δύο γεύµατα εις την ύπαιθρον, µε 5 έως 6 δηλαδή κονάκια». Σε κατατοπιστικό σχεδιάγραµµα που αναδηµοσιεύουµε στην Εικόνα 1, ο 6 Κλιάφα Μ. (200) ο.π. 7 Μακρής Λ. (1956) Ήθη-έθιµα και παραδόσεις της Αθαµανίας. Τρίκαλα, 1956.

4 4 Χρ. Λαϊάκης 8 αποτυπώνει τη συγκεκριµένη διαδροµή από Τρίκαλα σε Τζούρτζια (Αγ. Παρασκευή), µε µουλάρια ή πεζή, η οποία µε τη σειρά της κρατούσε ηµέρες και περιελάµβανε 7 κονάκια (υπαίθριους σταθµούς). Κάποιες από τις παραπάνω µετακινήσεις δεν υφίστανται πια (µαστόροι, κιρατζήδες). Άλλες όµως (κτηνοτρόφοι, αστικές οικογένειες) διατηρούνται µέχρι και σήµερα, µε αποκλίσεις βέβαια που προέκυψαν µέσα στον 20 ο αιώνα λόγω της κατασκευής σύγχρονων οδικών δικτύων 9 και χωρίς την ανάγκη για κονάκια αφού ο συνολικός απαιτούµενος χρόνος έχει µειωθεί από αρκετές ηµέρες σε λίγες ώρες. ΓΕΩΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ Πώς συνδέονται όµως τα παραπάνω µε την Πληροφορική και, ειδικά, µε την επιστηµονική περιοχή που ονοµάζεται Γεωπληροφορική; Καταρχήν, πρέπει να δώσουµε έναν ορισµό: «Γεωπληροφορική είναι η θεωρία και τα εργαλεία της Πληροφορικής που αφορούν σε γεωγραφικά δεδοµένα» 10. Οι µετακινήσεις που παρουσιάστηκαν προηγουµένως, σαφώς εµπεριέχουν γεωγραφικά δεδοµένα και συγκεκριµένα πληροφορίες για το χώρο αλλά και το χρόνο. Η µελέτη τους εντάσσεται έτσι στην υποπεριοχή της Γεωπληροφορικής που ονοµάζεται «Διαχείριση και Εξερεύνηση της Γεωπληροφορίας που αφορά σε Κίνηση» (Mobility Data Management and Exploration) 11. Ειδικότερα, η κίνηση των αντικειµένων ανθρώπων, ζώων, οχηµάτων κλπ. στο χώρο µοντελοποιείται ως µια ακολουθία ζευγών καταγραφών <χωρική θέση, χρονική στιγµή>, που σηµαίνει ότι το αντικείµενο βρισκόταν στη συγκεκριµένη θέση κατά τη συγκεκριµένη στιγµή 12. Αυτή 8 Λαϊάκης Χ. (200) Τριήµερη διαδροµή προς και από χωριό πριν το Σχεδιάγραµµα αναρτηµένο στην ιστοσελίδα: 9 «Το καλοκαίρι του 198 το όνειρο των Ασπροποταµιτών για οδική σύνδεση των χωριών τους µε την πόλη [τα Τρίκαλα] αρχίζει να πραγµατοποιείται» Κλιάφα Μ. (200) ο.π. 10 Longley P.A., Goodchild M.F., Maguire D.J., Rhind D.W. (2005) Geographic Information Systems and Science, 2nd edition. Wiley, New York, Pelekis N., Theodoridis Y. (2014) Mobility Data Management and Exploration. Springer, New York, Οι όροι «χωρική θέση» και «χρονική στιγµή» αντιµετωπίζονται στη βιβλιογραφία µε την ευρεία έννοια, καθώς η ακρίβεια ανάλυσης του χώρου και του χρόνου σχετίζεται µε την εκάστοτε εφαρµογή: η «θέση» µπορεί να είναι αποτυπωµένη µε ακρίβεια µέτρου ή να αφορά σε µια ολόκληρη περιοχή ενώ η «στιγµή» µπορεί να αναπαριστά ακρίβεια δευτερολέπτου ή ένα µεγάλο διάστηµα πολλών ηµερών.

5 η ακολουθία ονοµάζεται «τροχιά κινούµενου αντικειµένου» (moving object trajectory) και ένα παράδειγµα τροχιάς εµφανίζεται στην Εικόνα 2. 5 Εικόνα 2. Τροχιά κινούµενου αντικειµένου: µια ακολουθία ζευγών (p, t), όπου p δηλώνει χωρική θέση και t δηλώνει χρονική στιγµή. Επειδή οι καταγραφές της κίνησης γίνονται είτε χειρωνακτικά (π.χ. µε ηµερολόγια που τηρούνται για το σκοπό αυτό) είτε µε ειδικό εξοπλισµό (π.χ. µε συσκευές GPS Global Positioning System που είναι ενσωµατωµένες στα κινούµενα αντικείµενα), δεν µπορεί παρά να είναι διακριτές. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι µεταξύ δύο καταγεγραµµένων διαδοχικών χρονικών στιγµών ti, ti+1 (που µπορεί να απέχουν χρονικά από λίγα δευτερόλεπτα έως πολλές ηµέρες, ανάλογα µε την εφαρµογή), µόνο υποθέσεις µπορούµε να κάνουµε για το πού ακριβώς βρισκόταν το αντικείµενο. Αυτό είναι και το νόηµα του ευθύγραµµου τµήµατος µεταξύ των δύο καταγραφών στην Εικόνα 2: υπονοεί γραµµική παρεµβολή, η οποία είναι η πιο προφανής υπόθεση που κάνουµε αν δεν διαθέτουµε επιπλέον γνώση για τη συγκεκριµένη κίνηση (ως φυσική έννοια, η γραµµική παρεµβολή σηµαίνει ότι το αντικείµενο εκτέλεσε ευθύγραµµη οµαλή κίνηση µεταξύ των δύο χρονικών στιγµών). Στη Γεωπληροφορική, ένα σύνολο από τέτοιες τροχιές συνήθως µελετάται ως προς το εάν περιλαµβάνει οµάδες τροχιών που ακολουθούν παρόµοια κίνηση (χωρικά ή χωρο-χρονικά), εάν περιλαµβάνει τροχιές που δεν µοιάζουν µε τις υπόλοιπες (ακραίες περιπτώσεις ή θόρυβος ), εάν υπάρχει περιοδικότητα στην κίνηση, κοκ. Επανερχόµενοι στα πραγµατικά παραδείγµατα που προαναφέραµε, είναι φανερό ότι πέρα από την πληροφορία σχετικά µε το χώρο και το χρόνο, αυτά εµπεριέχουν και την έννοια της περιοδικότητας της εµφάνισης (κάθε άνοιξη, κάθε φθινόπωρο, κοκ.). Η ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών καθιστά τα ανωτέρω παραδείγµατα τυπικά αυτών που στη βιβλιογραφία της Γεωπληροφορικής ονοµάζουµε «πρότυπα

6 6 συλλογικής µετακίνησης» (collective mobility patterns). Ας δούµε κάποια τέτοια πρότυπα, όπως ορίζονται στη βιβλιογραφία 1 : «κοπάδι» (flock): ένας οµοιογενής πληθυσµός ατόµων, τα οποία κινούνται σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους για διαδοχικές χρονικές στιγµές. Ένα παράδειγµα απεικονίζεται στην Εικόνα (α) όπου έχουµε ένα οµοιογενή πληθυσµό 4 ατόµων (οι 4 κουκίδες στο σχήµα) να κινούνται µαζί για 5 χρονικές στιγµές, t1 t5. <e C C2 5 1 C t1 t2 t t (α) (β) Εικόνα. Παραδείγµατα προτύπων συλλογικής µετακίνησης: (α) ένα «κοπάδι», αποτελούµενο από ένα οµοιογενή πληθυσµό 4 ατόµων, (β) ένα «κινούµενο σύµπλεγµα», αποτελούµενο από ένα µη οµοιογενή πληθυσµό, τουλάχιστον 4 ατόµων, όπου από τη µια στην άλλη χρονική στιγµή άτοµα είναι τα ίδια. «κινούµενο σύµπλεγµα» (moving cluster): ένας, όχι κατ ανάγκη οµοιογενής, πληθυσµός ατόµων, τα οποία κινούνται σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους για διαδοχικές χρονικές στιγµές. Η διαφορά σε σχέση µε το «κοπάδι» είναι ότι δεν απαιτείται οµοιογένεια του πληθυσµού. Από την άλλη, αυτό που απαιτείται είναι ότι κάθε χρονική στιγµή σε σχέση µε την προηγούµενη, ένας επαρκής πληθυσµός παραµένει ίδιος. Ένα παράδειγµα απεικονίζεται στην Εικόνα (β) όπου έχουµε ένα πληθυσµό -4 ατόµων να κινούνται µαζί για χρονικές στιγµές, t1 t (συγκεκριµένα, τα άτοµα υπ. αρ. 2,, 4 µεταξύ t1 t2 και τα άτοµα υπ. αρ. 2, 4, 6 µεταξύ t2 t). Με άλλα λόγια, κάποια άτοµα µπορούν να µπαίνουν στο ή να βγαίνουν από το σύµπλεγµα, το οποίο παρόλα αυτά διατηρείται όσο υπάρχει ένας ικανός πυρήνας ατόµων. 1 O αγγλικός όρος στην παρένθεση είναι ο επίσηµα καθιερωµένος στη διεθνή βιβλιογραφία. Για τις ανάγκες του κειµένου, γίνεται µια προσπάθεια απόδοσης του όρου στα ελληνικά. Τα σχήµατα στις Εικόνες -5 προέρχονται από το Pelekis N., Theodoridis Y. (2014) ό.π.

7 «οδηγητής / ακόλουθος» (leader / follower): σε ένα «κοπάδι» ή «κινούµενο σύµπλεγµα» ενδέχεται να υπάρχει ένα άτοµο το οποίο να βρίσκεται πάντοτε µπροστά από τα υπόλοιπα της οµάδας, οπότε αυτό ονοµάζεται «οδηγητής». Αντίστοιχα, εάν ένα αντικείµενο βρίσκεται πάντοτε πίσω από τα υπόλοιπα της οµάδας, αυτό ονοµάζεται «ακόλουθος». Για παράδειγµα, µελετώντας την Εικόνα (α) δεν προκύπτει η ύπαρξη «οδηγητή» ή «ακόλουθου» καθώς φαίνεται ότι εναλλάσσονται τα άτοµα στη µεταξύ τους σειρά. «σύναξη» (swarm): ένας οµοιογενής πληθυσµός ατόµων, τα οποία κινούνται σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους για µη διαδοχικές χρονικές στιγµές. Η διαφορά σε σχέση µε το «κοπάδι» είναι ότι οι χρονικές στιγµές δεν απαιτείται να είναι διαδοχικές. Με άλλα λόγια, αρκεί, από καιρό σε καιρό, να συναντιώνται τα ίδια άτοµα (και ας ακολουθούν στο ενδιάµεσο διαφορετικές πορείες). Ένα παράδειγµα απεικονίζεται στην Εικόνα 4 όπου έχουµε ένα πληθυσµό ατόµων, τα οποία βρίσκονται µαζί στις (µη διαδοχικές) χρονικές στιγµές t1, t4 και t t1 t2 t t4 t5 t6 t7 Εικόνα 4. Παραδείγµατα προτύπων συλλογικής µετακίνησης (συν.): µία «σύναξη», αποτελούµενη από ένα οµοιογενή πληθυσµό ατόµων. «συνάντηση / σύγκλιση» (meeting / convergence): καθώς η κίνηση των ατόµων µπορεί να διασταυρωθεί σε κάποια τοποθεσία, εµφανίζεται το πρότυπο της «συνάντησης», όπου κάποια άτοµα στο ενδιάµεσο της διαδροµής τους συναντιώνται κάπου, βλ. Εικόνα 5(α). Αν η συνάντηση δεν είναι στο ενδιάµεσο αλλά στο τέλος της διαδροµής, τότε αυτή η ειδική περίπτωση συνάντησης ονοµάζεται «σύγκλιση», βλ. Εικόνα 5(β).

8 8 p1 t2 t7 t t7 t t2 p p2 t2 t meeting t7 convergence (α) (β) Εικόνα 5. Παραδείγµατα προτύπων συλλογικής µετακίνησης (συν.): (α) µία «συνάντηση» ατόµων, (β) µία «σύγκλιση» 5 ατόµων. ΓΕΦΥΡΩΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ Είναι φανερό ότι οι µετακινήσεις που παρουσιάστηκαν στην αρχή του κειµένου µπορούν να αντιστοιχηθούν σε πρότυπα συλλογικής µετακίνησης, όπως ορίστηκαν παραπάνω. Στον Πίνακα 1, επιχειρούµε µια τέτοια αντιστοίχιση. Πίνακας 1. Αντιστοίχιση παραδειγµάτων παραδοσιακής µετακίνησης µε τα αντίστοιχα πρότυπα συλλογικής µετακίνησης της Γεωπληροφορικής. Πρότυπα «κοπάδι» «κινούµενο «σύναξη» «οδηγητής» / «συνάντηση» Παραδείγµατα σύµπλεγµα» «ακόλουθος» / «σύγκλιση» 1 οµάδες κτηνοτρόφων 2 µπουλούκια µαστόρων καραβάνια κιρατζήδων 4 αστικές οικογένειες Πράγµατι, η µετακίνηση των κτηνοτρόφων, των µαστόρων, των κιρατζήδων ακολουθούσε τη λογική του «κοπαδιού», όπου µια συµπαγής οµάδα ανθρώπων και ζώων κινούνταν µαζί από την αρχή έως το τέλος της διαδροµής. Ειδικά στους κτηνοτρόφους και τους µαστόρους, µπορούµε να αναγνωρίσουµε και το πρότυπο του «κινούµενου συµπλέγµατος» καθώς στην πορεία της κίνησης έµπαιναν ή/και έβγαιναν κάποια άτοµα, κάτι όµως που µάλλον δεν ίσχυε για τους µαστόρους. Επιπλέον, οι κιρατζήδες είχαν και τον αρχικιρατζή που οδηγούσε το καραβάνι, άρα

9 µπορούµε να εντοπίσουµε το πρότυπο του «οδηγητή» 14. Όσο για τις µετακινήσεις των αστών στα χωριά για παραθερισµό, αυτές ακολουθούν τη λογική της «σύναξης» καθώς συναντιούνται µαζί σε ένα συγκεκριµένο χώρο και χρόνο ενώ στο ενδιάµεσο ακολουθούν τελείως διαφορετικές κινήσεις ενώ αν εστιάσουµε µόνο στη µετακίνηση των ηµερών από την πόλη στο χωριό, τότε ακολουθούν τις ιδιότητες του καραβανιού 15. Τέλος, όλες σχεδόν οι µετακινήσεις (µε την εξαίρεση, ενδεχοµένως, των µαστόρων) περιλαµβάνουν και πρότυπα «συνάντησης» ή «σύγκλισης». 9 ΣΥΝΟΨΗ Συνοψίζοντας, οι ενθυµήσεις των Ασπροποταµιτών για τους τρόπους που µετακινούνταν οι ίδιοι αλλά και ο περίγυρός τους κατά τις προηγούµενες δεκαετίες αποτελούν χαρακτηριστικά και πολύ ενδιαφέροντα παραδείγµατα προτύπων συλογικής µετακίνησης, όπως αυτά ορίζονται και µελετώνται στην Επιστήµη της Γεωπληροφορικής. Κι αν τα µέσα (και άρα ο χρόνος) µετακίνησης εξελίχθηκαν, τα κοµβικά σηµεία προσπέλασης στην περιοχή του Ασπροποτάµου παραµένουν διαχρονικά 16 : (α) Xαλίκι, προς βορρά και Εγνατία Οδό, (β) Mονή Γαλακτοτροφούσας Γεφύρι Mίχου, προς δύση µέσω αυχένα Μπάρου, (γ) Tρία Ποτάµια, τρίστρατο κάθοδος προς πεδινή Θεσσαλία µέσω αυχένα Κιάτρα Μπροάστα, (δ) Γέφυρα Aλεξίου, προς Ελάτη και Περτούλι, (ε) Γεφύρι Mεσοχώρας / 14 Αλλά ισχύει και το αντίθετο, στα καραβάνια που µετέφεραν τις οικογένειες πάνω στο χωριό (βλ. Παράδειγµα 4): «Το καραβάνι ακολουθεί τελευταίος ο κυρατζής, για να µπορεί σε κάθε στιγµή να ελέγχει τα ζώα, πάντοτε δε πεζός για λόγους οικονοµίας...» Αλεξίου Δ. (1998) Η Λίπιντζα Ασπροποτάµου. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούσης, «[για την Πολυθέα] η πορεία που ακολουθούσαν τα καραβάνια των κατοίκων, όταν την Άνοιξη ανέβαιναν από τον κάµπο στα βουνά, ήταν η ακόλουθη: Ξεκινούσαν πριν από το µεσηµέρι από τα Τρίκαλα... έφταναν το βράδυ στα Χάνια Σαµαρά, όπου και διανυκτέρευαν. Υπήρχε όµως και άλλο ένα δροµολόγιο,... περνούσε από τη Σαρακίνα και έπειτα από τη Διάβα (Πρεβέντα), όπου τα δύο δροµολόγια συνενώνονταν... Για την Κρανιά ακολουθούνταν το ίδιο δροµολόγιο, ενώ για τα άλλα χωριά του Ασπροποτάµου διαφορετικό δροµολόγιο... Για Δολιανά και Καλλιρρόη... Για τη Τζούρτζα... Για το Γαρδίκι...» Μαλαβάκης Ν. (1995) Πολυθέα Ασπροποτάµου. Αθήνα, Πίκουλας Γ. (2007) Διασχίζοντας την Πίνδο: οι διαβάσεις στον Ασπροπόταµο. Πρακτικά 9 ου Συµποσίου της ΠΟΠΣΒ, Ασπροπόταµος Τρικάλων, Μάιος Κείµενο αναρτηµένο στην ιστοσελίδα:

10 10 Bιτσίστας ή Kόκου Xατζηπέτρου και (στ) Γέφυρα Kοράκου, µε τα δύο τελευταία να αποτελούσαν τα µοναδικά περάσµατα του ποταµού ήδη από την αρχαιότητα. Κλείνοντας, για να εµπλουτιστεί αυτή η έρευνα πρακτικά για να επεκταθεί τόσο σε γραµµές όσο και σε στήλες ο Πίνακας 1 παραπάνω µελλοντικός στόχος είναι η καταγραφή και άλλων ενδεικτικών µετακινήσεων (και η αντιστοίχισή τους µε πρότυπα της Γεωπληροφορικής) 17. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί αφενός πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο µε µελέτη των πηγών 18 και αφετέρου καταγράφοντας πρωτογενώς οι ίδιοι σύγχρονες µετακινήσεις µε χρήση της νέας τεχνολογίας 19. Γιατί, ως γνωστόν, «όλα είναι δρόµος» Για παράδειγµα, τα µοναστήρια του Ασπροποτάµου δεν ήταν απλά τόποι θρησκευτικής λατρείας και περισυλλογής αλλά χρησίµευαν και ως τόποι «συνάντησης» για τους οδοιπόρους ή «σύγκλισης» για τους προσκυνητές. 18 Κουκούδης Α. Οι Μητροπόλεις και η Διασπορά των Βλάχων. Σειρά: Μελέτες για τους Βλάχους. Εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, Θεοδωρίδης Γ., Μαυροµµάτη Β. (2007) Ο Περιηγητής του 21 ου αιώνα και οι σύγχρονοι Αστρολάβοι. Πρακτικά 9 ου Συµποσίου της ΠΟΠΣΒ, Ασπροπόταµος Τρικάλων, Μάιος Κείµενο αναρτηµένο στην ιστοσελίδα:

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ Η διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ελευθέριος Αθ. Παπαθανασίου Καθηγητής Επιχειρηµατικής Πληροφορικής. Τµήµα Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MASTER IN INFORMATION SYSTEMS (MIS) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «INTERNET BANKING - ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Μία από τις πιο σηµαντικές εφαρµογές της επιστήµης της Πληροφορικής που έχει γνωρίσει ευρεία ανάπτυξη και εφαρµογή λόγω της µεγάλης διάδοσης του διαδικτύου είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες (digital libraries)

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Β ΦΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003. ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ Κ. ΣΙ ΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Σοφία Αποστόλη Msc. European Policy, University of Bristol TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΪΟΣ 2006 Σύνοψη συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Mentoring AE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005 Το παρόν αποτελεί µέρος του υποέργου «Μελέτες ζήτησης και ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στο Νοµό

Διαβάστε περισσότερα

Τοπογράφων Μηχανικών, Α. Π.Θ. Λέξεις κλειδιά. Πληθυσµός, Χαρτογράφηση, Ταξινόµηση, Χωρική διαφοροποίηση, υναµική διαχείριση

Τοπογράφων Μηχανικών, Α. Π.Θ. Λέξεις κλειδιά. Πληθυσµός, Χαρτογράφηση, Ταξινόµηση, Χωρική διαφοροποίηση, υναµική διαχείριση Ένας " ηµογραφικός Απολογισµός" για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας [1951-1991]. Χαρτογραφική απεικόνιση και δυναµική παρουσίαση της πληθυσµιακής συµπεριφοράς και των διαστάσεών της. Μύρων Μυρίδης, Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΛΑ ΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4

Διαβάστε περισσότερα

Μ a Ν e t : Β ό ι ο. Τοπωνύμια των Μαστόρων της Πέτρας. Φωτεινή Γιαννουλίδη Θεοδοσία Μαρούτση Tetyana Strashevska Παρασκευή Ζαφείρη

Μ a Ν e t : Β ό ι ο. Τοπωνύμια των Μαστόρων της Πέτρας. Φωτεινή Γιαννουλίδη Θεοδοσία Μαρούτση Tetyana Strashevska Παρασκευή Ζαφείρη Μ a Ν e t : Β ό ι ο Τοπωνύμια των Μαστόρων της Πέτρας Φωτεινή Γιαννουλίδη Θεοδοσία Μαρούτση Tetyana Strashevska Παρασκευή Ζαφείρη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 1 1.1. Τοπωνύμια: Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:> ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΙΕΓΚΙ ΜΠΛΕΝΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Συµµετοχική Στρατηγική ιερεύνηση Προοπτικών Ανάπτυξης Όραµα και Στρατηγική προσέγγιση για το Κιλκίς του 2020 Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Έκδοση 1 η : 21 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ CAPESIZE 12ΕΤΙΑΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΛΚΟΣ Α.Ε.Μ. : 12821

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανίχνευση συστάδων µε τον αλγόριθµο STING για εφαρµογές spatial data mining από συστήµατα χωρικών δεδοµένων

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανίχνευση συστάδων µε τον αλγόριθµο STING για εφαρµογές spatial data mining από συστήµατα χωρικών δεδοµένων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανίχνευση συστάδων µε τον αλγόριθµο STING για εφαρµογές spatial data mining από

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστηµών ιπλωµατική Εργασία της Ευθυµίας- Βικτωρίας Σιούτα Σύµβουλος Καθηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤ. ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Κείµενα Εργασίας, αρ. 6 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Ιανουάριος 2014 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιανουάριος 2011 ΙΕΛΚΑ 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ. Λ. Κιοσές, Δρ. Γ. Δουκίδης, Δρ. Π. Βλάχος Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Φωτεινή Νότη ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Ανδρέας Αναστασάκης, Καθηγητής Εφαρµογών

Διαβάστε περισσότερα

2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης

2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης 2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης 2.1. Οι καθοριστικοί παράγοντες της απασχόλησης στον κλάδο των τραπεζών 2.1.1 Μεθοδολογία Οι παράγοντες που καθορίζουν την απασχόληση ενός κλάδου, εποµένως και

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )»

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Διπλωματική Εργασία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Διπλωματική Εργασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Διπλωματική Εργασία του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΜΠΕΛΕΚΑ ΔΟΜΝΑ ΑΜ: 41 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα