: Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ (TRIBUTE) ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΛΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΛΙΡΕΣ, 11 ΣΕΛΙΝΙΑ ΚΑΙ 3 ΠΕΝΕΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3.2.1879: Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ (TRIBUTE) ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΛΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ 92.799 ΛΙΡΕΣ, 11 ΣΕΛΙΝΙΑ ΚΑΙ 3 ΠΕΝΕΣ"

Transcript

1 S : Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ (TRIBUTE) ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΛΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΛΙΡΕΣ, 11 ΣΕΛΙΝΙΑ ΚΑΙ 3 ΠΕΝΕΣ Με την υπογραφή της δεύτερης Προσθήκης στη συνθήκη της 4ης Ιουνίου, 1878, παρέμεναν ακόμα μερικά εκκρεμή θέματα κυρίως οικονομικής φύσης, τα οποία, ωστόσο, θα διαρκούσαν για πολλά ακόμα χρόνια για να επιλυθούν. Το ένα αφορούσε τον καθορισμό του ποσού των εσόδων που θα είχε η Πύλη από την ελεύθερη πώληση και ενοικίαση κτημάτων της και από άλλη περιουσία που ανήκε στο Οθωμανικό Κράτος και το Στέμμα, σύμφωνα με το άρθρο τέσσερα της Προσθήκης που είχε υπογραφεί την 1η Ιουλίου, 1878, ως και γενικά ο καθορισμός του πλεονάσματος που θα καταβαλλόταν στην Πύλη από τη διαχείρηση της νήσου από την Αγγλία. Το πλεόνασμα αυτό όπως αναφερόταν στο άρθρο 3 της Προσθήκης της 1ης Ιουλίου είχε καθορισθεί σε πουγγία (κάθε πουγγίο ισοδυναμούσε με πέντε λίρες), αλλά παρέμεναν πολλές διαφορές, παρά την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας και της Προσθήκης σ' αυτή. Επίτευξη συμφωνίας δεν κατέστη δυνατή για το τελικό ποσό για το φόρο Υποτελείας (Tribute) και οι συνομιλίες κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόρδος Γκράνβιλ διαδέχθηκε τον Λόρδο Σώλσμπερι στο Υπουργείο Eξωτερικών στη νέα κυβέρνηση του ηγέτη των Φιλελευθέρων Γλάδστων, μετά την άνοδο του στην εξουσία το 1880 (Από το βιβλίο The life and time of Queen Victoria Υστερα από μακρές διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι το Φεβρουάριο του 1879 η Πύλη δέχθηκε τελικά όπως το ποσό των εσόδων της από ενοίκια και τις πωλήσεις κτημάτων στην Κύπρο καθορισθεί στις λίρες. Τη συμφωνία ανήγγειλε ο πρεσβευτής της Αγγλίας στην Πυλη Ωστέν Λαγιάρτ στο υπουργείο Εξωτερικών στις 3 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Ο Λαγιάρτ επισύναπτε μάλιστα τη συμφωνία που αποτελούσε προσθήκη στην αρχική που είχε υπογραφεί στις 4 Ιουνίου Ανέφερε ο Λαγιάρτ: "Πέρα, 21 Φεβρουαρίου, Εχω την τιμή να σας εσωκλείσω την αρχική συμφωνία στην οποία προήλθα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων με την οποία η Πόρτα αποδέχεται το ετήσιο ποσό των λιρών σχετικά με όλα τα δικαιώματα της, έσοδα και περιουσίες που προέρχονται από τα κτήματα του Στέμματος και του Κράτους στην Κύπρου, που επιφυλάχθηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης της 4ης Ιουνίου, 1878.

2 Εφόσο ο Καραθεωρής Πασάς δεν μου έχει διαβιβάσει το τουρκικό κείμενο του εγγράφου, θεώρησα ορθό να μη καθυστερήσω την αποστολή του στην Εξοχότητα σας". (υπογραφή) Λαγιάρτ Η συμφωνία είχε ως εξής: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1879 Συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας της Βρετανίας και της Αυτής Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου ότι επιφυλασσομένων των δικαιωμάτων του Οθωμανικού κράτους και της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 4 της Προσθήκης στης συνθήκης που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Ιουνίου, 1878, θα αντικατασταθεί από καταβολή ενός ετήσιου ποσού χρημάτων. Οι πιο κάτω υπογράφοντες, ο εντιμότατος Ωστέν Χένρι Λαγιάρτ, έκτατος απεσταλμένος της Αυτής Μεγαλειότητας της Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη και η Αυτού Εξοχότητα Αλέξανδρος Καραθεωρής, Πασάς υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυτής Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας, εξουσιοδοτημένοι πλήρως να προβούν σ' αυτό, διακηρύσσουν ότι: Ολη η περιουσία, τα έσοδα και δικαιώματα που επιφυλάχθηκαν στο Οθωμανικό Στέμμα και την Κυβέρνηση στο αναφερόμενο άρθρο 4 της Προσθήκης της 4ης Ιουνίου, περιλαμβανομένων όλων των εσόδων που απορρέουν από τα Tapous, mahful και intikal αντικαθίστανται εδώ από μια καθορισμένη ετήσια καταβολή χρημάτων από λίρες, που θα γίνεται από την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας της Βρετανίας στην Αυτής Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα το Σουλτάνο κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής της Κύπρου, που θα υπολογίζεται από τη έναρξη του επομένου οικονομικού χρόνου. Εγινε στην Κωνσταντινούπολη την τρίτη μέρα του Φεβρουαρίου του χίλια οκτακόσια και εννέα. Την 22η Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου (Υπογραφές) Α.Χ. Λαγιάρτ Αλ. Καραθεοδωρής ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Τζιορτζ Γκοσιέν: Διαδέχθηκε το 1880 τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Πόλη, Χένρι Λαγιάρτ

3 Το αγγλικό κείμενο της νέας Προσθήκης που έστειλε ο Λαγιάρτ που ήταν και η τελευταία στην οποία είχε καταλήξει ο βρετανός προσβευτής έχει ως εξής: Agreement signed at Cosntantinople, February It having been agreed between the Britanic Majesty's Goverment and that to His Imperial Majesty the sultan that all the rights reserved to Ottoman Grown and Goverment under Article IV of the Annex to the Convention signed at Constantinople on the 4th June, 1878 shall be commuted by a fixed annual money payment, the Undersigned, the Right Honourable Austen Henry Lagard, Her Britannic Majesty's Ambassador Extraordinary and Minister Plenipotentiary to the Syblime Porte and Hus Excellency Alexandre Garatheodory Pasha, His Imperial Majesty's Minister for Ερείπια του ναού St. Fransis στην Αμμόχωστο Foreign Affairs, being duly authourized so to do, herebuy declare that: All property, revenue, and rights reserved to the Ottoman Crown and Government in the said article IV on the Annex to convention of the 4th June, including all revenue derived from tapous, mahloul, and Intikal are commuted hereby for o fixed annual payment of l. to made by Her Brittanic Majesty's Goverment to that of His Imperial Majesty the Sultan every year during thw British occupation of Cyprus, to be calculated from the beginning of next financial year. Done at Consantinople, the third day of Febrouary, one thousant eight hundred and seventy-one. Signed A.H.LAYGARD AL.CARATHEODORY 22 Janouary, February 1879 Με την υπογραφή και της νέας προσθήκης συνεχίστηκαν για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα οι προσπάθειες για ξεκαθάρισμα του θέματος του φόρου υποτελείας που θα έδινε η Κύπρος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τελικά ο φόρος υποτελείας εξελίχθηκε σε συνδυασμό με το δάνειο που είχαν παραχωρήσει η Αγγλία και η Γαλλία στην Τουρκία από το Γύρω από τις προσπάθειες αυτές ο Φίλιος Ζαννέτος αναφέρει στην Ιστορία του (Μεταγλώττιση):

4 "Η Πύλη μόλις εκχωρήθηκε η νήσος έσπευσε να υποβάλει στην Αγγλία λογαριασμό των εσόδων και εξόδων της πενταετίας κατά τον οποίο ο μέσος όρος του πλεονάσματος ανερχόταν σε πουγγία. Παρά τους λογαριασμούς αυτούς υπάρχουν στα επίσημα έγγραφα της νήσου λογαριασμοί σε μεταλλικά γρόσια, των οποίων τα αθροίσματα έχουν ως εξής: Ολικές εισπράξεις: Γρόσια Μείον έξοδα και έκτακτοι φόροι: Ολικό πλεόνασμα πενταετίας: Η ενός έτους: Μείον 1. Συνήθης δαπάνη στρατού γρ Εισπράξεις δεφτέρ Χανέ γρ Σύνολο: Πλεόνασμα προσόδων πέραν των δαπανών Ο Δεύτερος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Βίδωλφ έχοντας υπόψει τους λογαριασμούς αυτούς και θέλοντας να τους μετατρέψει σε αγγλικές λίρες υπολογίζει μεν την αγγλική λίρα προς 120 μεταλλικά γρόσια, προσθέτει όμως ότι ο υπολογισμός γίνεται κατά προσέγγιση, υποδεικνύει δε τις μεγάλες ανωμαλίες των τουρκικών λογαριασμών, χωρίς να τηρηθεί στα βιβλία καμιά διάκριση της διαφοράς του μεταλλικού και του καϊμέ, ως και των άλλων γενικά νομισματικών διαφορών. Φαίνεται όμως πιθανότερο, ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για καθορισμό του πλεονάσματος ως βάσης λήφθηκε η τουρκική λίρα προς 120 μεταλλικά γρόσια, παρ' όλον ότι ο Βίδωλφ λαμβάνει ως βάση μερικώς την αγγλική προς 120. ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Στους λογαριασμούς της Κύπρου (Parliamentary Papers. G ) αναγράφονται τα εξής σχετικά ποσά: Για το έτος : Κατά το 3ο άρθρο της Προσθήκης: γρόσια Για το 4ο έτος μηδέν. Για το έτος : Κατά το 3ο άρθρο της Προσθήκης ,377 γρόσια. Κατά το 4ο άρθρο της Προσθήκης λίρες. Εφημερίδα ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ (23/ 4 Ιουνίου 1879 σε αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (4/21 Μαϊου 1927) Υποσημειώνεται δε ότι μέρος του πλεονάσματος του εισπράχθηκε από τις τουρκικές αρχές και απεστάλη στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλία, άρα, αφού κατέλαβε την Κύπρο επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της με την υποχρέωση του πλεονάσματος, γεγονός το οποίο προκάλεσε πολλά πράγματα. Αλλά ας παρακολουθήσουμε, κατά τον καθορισμό πρώτο, της τύχης και έπειτα του πλεονάσματος σχετικά με τα δύο ενδιαφερόμενα κράτη: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ: Η Τουρκία όπως ανφέρθηκε είχε ήδη υποβάλει λογαριασμούς της πενταετίας με βάση τους οποίους όριζε σχεδόν ποιο ήταν το πλεόνασμα. Φαίνεται δε ότι η Αγγλία ενώ ακόμη γινόταν η διαπραγμάτευση της συνθήκης, παραδέχθηκε ότι το πλεόνασμα έπρεπε να αναγνωρισθεί από αυτήν ως πέραν των λιρών. Πρός εξέλεγξη των τουρκικών λογαριασμών και οριστικό καθορισμό του πλεονάσματος απεστάλη στην Κωσνταντινούπολη ο Αρμοστής Βίδωλφ, ο οποίος... απουσίασε από την Κύπρο από τις 6 Σεπτεμβρίου (ε.ν.) και κατευθύνθηκε πρώτα στην Αγγλία όπου είναι φανερό ότι πήρε ετολή για και τις αναγκαίες οδηγίες μέχρι τις 7/19 Νοεμβρίου 1879.

5 Η Αμμόχωστος το 1878 σε γκραβούρα του Graphic Ο έλεγχος τουρκικών λογαρισμών ήταν κατά τον Βίδωλφ πράγμα δύσκολο, όχι για τις ανακρίβειες τους, όσο γιατί καμιά διάκριση δεν τηρήθηκε σε μεταλλικό και καϊμέ εισπράξεων, ή μεταξύ των οποίων διαφορά που κυμάνθηκε ήταν τεράστια όπως γνωρίζουμε κι εμείς. Οπωσδήποτε οι υπολογισμοί έγιναν σε μεταλλικά γρόσια, και ως αξία του γροσίου λήφθηκε ο μέσος όρος των διακυμάνσεων κατά την πενταετία, ως προς δε την μετατροπή σε χρυσό για την ετήσια απότιση του πλεονάσματος, συμφωνήθηκε να υπολογίζεται προς 120 μεταλλικά γρόσια η αγγλική ή η τουρκική λίρα, διότι στα επίσημα έγγραφα επικρατεί σύγχυση ως προς τούτο. Κατά τον Βίδωλφ, ο μέσος όρος του πλεονάσματος της πενταετίας ήταν μεταλλικά γρόσια, μείον γρόσια για το έκτακτο αναγκαστικό δάνειο του Το πιο πάνω ποσό, άρα, αντιπροσώπευε περίπου λίρες, αν ως βάση λήφθηκε η αγγλική προς 120 ή περί τις , αν βάση λήφθηκε η τουρκική λίρα. Καθίσταται όμως φανερό από την επίσημη αλληλογραφία ότι η Τουρκία, παρόλον ότι δεν θεώρησε τις συμφωνίες οριστικές, δέχθηκε να υπολογισθεί το πλεόνασμα κατά τα πρώτα χρόνια σε λίρες. Αργότερα ο Βίδωλφ επωφελούμενος της ευκαιρίας της έκπτωσης του μεταλλικού γροσιού ισχυρίσθηκε ότι η Αγγλία μπορούσε να καταβάλλει το πλεόνασμα στην τρέχουσα αξία του μεταλλικού, οπότε το ποσό του πλεονάσματος θα κατερχόταν στις 47 περίπου χιλιάδες λίρες, αλλά αυτό δεν το δέχθηκε η Κυβέρνηση Γλάδστωνος (βρετανική Κυβέρνηση που διαθέχθηκε την Κυβέρνηση του Λόρδου Μπήκονσφιλντ) διότι η προκάτοχος Κυβέρνηση είχε παραδεχθεί, όπως το ποσό ή εν πάση περιπτώσει είναι ανώτερο από τις λίρες. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ: Ενώ δε παρέμεινε εκκρεμής ο καθορισμός του πλεονάσματος από τον οποίο δεν καταβλήθηκε γι' αυτό καμιά πληρωμή στην Πύλη, η τύχη της όλης υποχρέωσης πήρε άλλη κατεύθυνση και κυρίως προς εκείνο που είχε την υποχρέωση με τον εξής τρόπο: Στις 13/25 Νοεμβρίου 1879 ο πρέσβης Λαγιάρτ διαβίβασε στο Λόρδο Σώλσμπερι (υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας) διάγγελμα της Πύλης, με το οποίο θα δινόταν ετήσια για το δημόσιο χρέος ποσό από τουρκικές λίρες από τις προσόδους του κράτους, μεταξύ των οποίων και όλες οι πρόσοδοι από την Κύπρο.

6 Ο Σώλσμπερι απαντώντας στις 11/23 Δεκεμβρίου διέταξε το Λαγιάρτ να πληροφορήσει την Πύλη ότι "η Κυβέρνηση της Βασίλισσας ήταν υποχρεωμένη από το άρθρο 3 της Συνθήκης της 4ης Ιουνίου 1878, να πληρώνει το πλεόνασμα της Κύπρου στο Σουλτάνο και μόνο στο Σουλτάνο και ότι δεν μπορούσε να σπεύδει ή να αναγνωρίσει τη μεταβίβαση του δικαιώματος αυτού του Σουλτάνου σε άλλο πρόσωπο για να λαμβάνει τα χρήματα... Επί πλέον δε κάθε υποχρέωση της Πύλης προς την Κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητας πρέπει να είναι πρώτος απαιτητής του αναφερόμενου πλεονάσματος". Εγραφε ο Σώλσμπερι στο Λαγιάρτ κατά το Ζαννέτο στην επιστολή του (correspondance Respecting the application of the surplus revenue of Cyprus): "Υπουργείο Εξωτερικών, 23 Δεκεμβρίου Κύριε, Πήρα την επιστολή της Εξοχότητος σας της 25ης τρέχοντος με την οποία αποστέλλονται αντίγραφα του διατάγματος που εξέδωσε η Πύλη και με το οποίο εκχωρούνται ετήσια τουρκικές λίρες προς εξυπηρέτηση του Οθωμανικού Δημοσίου Χρέους. Μεταξύ των εγγυήσεων για πληρωμή του ποσού που αναφέρεται το άρθρο 3 του διατάγματος, τα ετήσια έσοδα για τη νήσο Κύπρο αναφέρονται ότι τίθενται εντελώς στους κατόχους υποχρεώσεων για μια περίοδο δέκα χρόνων. Θα πρέπει να ζητήσω από τη Εξοχότητά σας να πληροφορήσει την Πύλη αναφορικά με αυτό το Διάταγμα, ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θεωρεί τον εαυτό της υποχρεωμένο, σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ της συνθήκης της 4ης Ιουνίου 1878, να καταβάλλει το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου στο Σουλτάνο και μόνο στο Σουλτάνο και ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ή αναγνωρίσει τη μεταβίβαση σε άλλο πρόσωπο το δικαίωμα της Αυτής Μεγαλειότητας για να λαμβάνει τα χρήματα αυτά. Ούτε παραδέχεται οποιοδήποτε ενεργητικό άμεσο ή τυχαίο, να καταβάλλεται σε άλλο πρόσωπο εκτός από το Σουλτάνο. Επί πλέον, οποιοδήποτε χρέος που οφείλεται από την Πύλη στην Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας πρέπει απαραιτήτως να ίσταται ως πρώτος απαιτητής έναντι του πλεονάσματος αυτού". (υπογραφή) Σώλσμπερι Ωστέν Λαγιάρντ Η Πύλη αναγκάστηκε να διευκρινήσει ότι δεν είχε στόχο να καταστήσει τη βρετανική Κυβέρνηση υπεύθυνη έναντι άλλων ως προς το Κυπριακό πλεόνασμα και ότι απλώς έκαμνε χρήση του φυσικού της δικαιώματος εκχωρούσα την πρόσοδο αυτή προς τους δανειστές του κράτους. Τη διευκρίνηση έδωσε προς το Λαγιάρτ ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Πύλης Σάββας Πασάς σε επιστολή του στις 23 Μαρτίου, 1880, σε απάντηση προηγούμενης επιστολής του Λαγιάρτ προς αυτόν στις 12 Ιανουαρίου του ιδίου χρόνου. Την απάντηση του τούρκου υπουργού διαβίβασε στο Λαγιάρτ στις 24 Μαρτίου 1880 στο Σώλσμπερυ: "Κωνσταντινούπολη, 24 ΜΝαρτίου, 1880 Λόρδε μου. Αναφορικά με την επιστολή της Εξοχότητας σας της 23ης παρελθόντος Δεκεμβρίου, έχω την τιμή να διαβιβάσω στην Εξοχότητα σας αντίγρφο σημείωσης που έχω πάρει από τον

7 Τούρκο υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία η αυτού Εξοχότητα τονίζει ότι εκχωρώντας το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου προς εξυπηρέτηση του Οθωμανικού Δημοσίου Χρέους η Αυτοκρατορική Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταστήσει την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας απ' ευθείας υπεύθυνη για το ποσό σε τρίτο μέρος και ότι η Αυτής Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα ο Σουλτάνος, δίδοντας το ποσό στους πιστωτές του κράτους, έχει μόνο εγκαταλείψει το αμετάκλητο δικαίωμά του". (Υπογραφή) Λαγιάρτ Η δήλωση του η Σάββα Πασά που εσώκλειε ο Λαγιάρτ έχει ως εξής: "Κωνσταντινούπολη, 23 Μαρτίου, 1880 Κύριε Πρέσβη, Εχω παραλάβει τη σημείωση την οποία η Εξοχότητά σας είχε την τιμή να μου απευθύνει στις 23 Ιανουαρίου 1880 πάνω στο θέμα της ανάθεσης του πλεονάσματος των εσόδων από τη νήσο Κύπρο προς εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το διάταγμα της 10/22 Νοεμβρίου Η Αυτοκρατορική Κυβέρνηση ποτέ δεν σκόπευε να καταστήσει την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας της Βρετανίας απ'ευθείας υπεύθυνη σε τρίτο μέρος για το πλεόνασμα των εσόδων της νήσου Κύπρου, αλλά η Αυτού Αυτοκρατορική Υψηλότητα ο Σουλτάνος εγκατέλειπε φυσικό δικαίωμα με την ανάθεση των εσόδων στους πιστωτές του κράτους, μια περίπτωση, η οποία με κανένα τρόπο δεν αίρει ή τροποποιεί τις θέσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Ιουνίου του Αποδεχθείτε (Υπογραφή) Σάββας (Savvas) Ανταποκρίσεις στην εφημερίδα τουλονδίνου Times στις Η συνέχεια της ανταπόκρισης στην επόμενη σελίδα Αυτή ήταν και η τελευταία ανάμιξη του Λαγιάρτ στην προσπάθεια καθορισμού του Φόρου Υποτελείας γιατί το Φεβρουάριο του 1880 είχαν ήδη ανέλθει στην εξουσία οι Φιλελεύθεροι και ο Λαγιάρτ αντικαταστάθηκε από το νέο πρεσβευτή Τζιορτζ Γκοσιέν, ο οποίος και ανέλαβε τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Επίσης έφυγε ακόμα ένας πρωταγωνιστής, ο Λόρδος Σώλσμπερι, πέραν του πρωθυπουργού Λόρδου Μπήκονσφιλντ ή Ντισραέλι. Την εξουσία ανέλαβε ο νέος πρωθυπουργός Γλάδστων και το Κυπριακό ανατέθηκε πλέον στο Υπουργείο Αποικιών. Στις 7 Δεκεμβρίου 1880 ο Γκοσιέν σε σύντομο τηλεγράφημά του ανέφερε στον Κόμη Γκράνβιλ από την Κωνσταντινούπολη γύρω από τις επαφές του με την τουρκική Κυβέρνηση: "Ο υπουργός Οικονομικών προσφέρεται να αναθέσει το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου του τρέχοντος έτους (δηλαδή το ποσό που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Πύλης) για να πληρωθεί ο οφειλόμενος τόκος του εγγυημένου δανείου για την υπερφόρτωση του οποίου ανησυχεί. Υπολογίζει το ποσό που είναι σήμερα

8 διαθέσιμο στις λίρες με βάση την προσφορά του προς 120 γρόσια την κάθε λίρα. Δεν λέγει ότι οι δύο προτάσεις ίστανται μαζί. Στις 27 Δεκεμβρίου ο Κόμης Γκράνβιλ ζητούσε διευκρινήσεις γύρω από την πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης για καταβολή του πλεονάσματος, έναντι του χρέους, το οποίο ας σημειωθεί ότι αυξανόταν γιατί η Πύλη δεν κατέβαλλε ούτε τόκους ούτε το χρεωλύσιο: "Κόμης Γκράνβιλ προς τον Στ. Τζων Υπουργείο Εξωτερικών, 27 Δεκεμβρίου 1880, Κύριε, Εχω παραλάβει και αναφέρομαι στο τηλεγράφημα του επιτρόπου του Θησαυροφυλακίου της 7ης τρέχοντος στο οποίο αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών έχει προσφερθεί να αναθέσει το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου του τρέχοντος έτους για πληρωμή του οφειλομένου τόκου του εγγυημένου χρέους. Οι αυτών Εξοχότητες, περαιτέρω ζητούν να πληροφορηθούν εάν η τουρκική Κυβέρνηση προσφέρει 120 γρόσια για μάθε λίρα με σκοπό να εξοφληθούν οι οφειλόμενες πληρωμές του εγγυημένου δανείου και γιατί καθορίζει αυτή την αξία (των 120 λιρών για μια λίρα) για τον σκοπό αυτό και μόνο. Θα ήταν ως εκ τούτου ορθό να γνωρίσετε στον Τούρκο υπουργό ότι η ακριβής έκταση της πρότασης του πρέπει να τεθεί σαφώς πριν ή Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας προχωρήσει σε ικανοποιητική εξέταση της". (Υπογραφή) Γκράμβιλ Στις 28 Δεκεμβρίου ο Στ. Τζων τηλεγραφούσε στον Γκράμβιλ ότι η τουρκική Κυβέρνηση εννοούσε πληρωμή μόνο των οφειλομένων του 1879: "Κωνσταντινούπολη, 28 Δεκεμβρίου, 1880 Στο τηλεγράφημα της Εξοχότητας σας της 27 τρέχοντος, έχει δηλωθεί σαφώς στο Δραγομάνο μας στις 5 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Οικονομικών ότι μόνο για το 1879 θα πληρωθούν οι οφειλές στις εγγυήτριες δυνάμεις από το πλεόνασμα της Κύπρου και ο λόγος είναι ότι για το τρέχον έτος το πλεόνασμα της Κύπρου έχει ήδη υποσχεθεί στις τράπεζες του Γαλατά (δες μήνυμα του κ. Χ. Λαγιάρτ) της 1ης Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου). Ο Γκράμβιλ πίεζε τα πράγματα και στις 3 Μαρτίου 1981 έδινε οδηγίες στον πρεσβευτή να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η Αγγλία θα προέβαινε στη λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει τυχόν απώλειες οφειλόμενες στην τουρκική Κυβέρνηση. Εγραφε ο Γκράνβιλ στον Γκοσιέν στις 3 Μαρτίου 1881: "Κύριε, Η κυβέρνηση της αυτής Μεγαλειότητας, εξετάζει την πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης που η Εξοχότητα σας έχει διαβιβάσει τηλεγραφικώς στις 7 Δεκεμβρίου για την ανάθεση του πλεονάσματος των εσόδων της Κύπρου για το για πληρωμή των καθυστερήσεων των τόμων που οφείλονται στο εγγυημένο δάνειο του Το διαθέσιμο ποσό υπολογίζεται στις λίρες με βάση τα 120 γρόσια για κάθε τουρκική λίρα.

9 Πληροφορώ τώρα την Εξοχότητα σας ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας αποδέχεται αυτή την πρόταση και ότι ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου θα διαταχθεί να εμβάσει στην Οθωμανική Τράπεζα στην Κωνσταντινούπολη για να βρίσκεται σε διαταγή σας, το απαιτούμενο ποσό, ώστε μαζί με το ήδη κατατεθέν εκεί, να γίνει η πλήρης οφειλόμενη πληρωμή στην Πύλη για το με αξία 120 γρόσια για κάθε τουρκική λίρα. Θα πληροφορήσετε την Πύλη γι' αυτή την απόφαση και να διευθετήσετε για έμβασμα όλου του ποσού στην τράπεζα της Αγγλίας αμέσως με την παραλαβή του, για τις οφειλόμενες καθυστερήσεις της τουρκικής Κυβέρνησης προς τις Κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας για τον καθυστερημένο τόκο για το εγγυημένο δάνειο του 1855". (Υπογραφή) Γκράνβιλ Σε μια νέα επιστολή του την ίδια μέρα (3 Μαρτίου 1881) ο Κόμης Γκράνβιλ πληροφορούσε επίσης τον Γκοσιέν: "Κύριε, Αναφερόμενος στη σημερινή μου επιστολή σχετικά με το πλεόνασμα των εσόδων από την Κύπρο για το για την πληρωμή των καθυστερημένων τόκων που οφείλονται στο εγγυημένο δάνειο του 1855 πρέπει να υποδείξω στην Εξοχότητα σας ότι κατά το τελευταία τρία χρόνοια η Πύλη, έχει, με δύο εξαιρέσεις, αποτύχει να παράσχει τον τόκο του δανείου, όταν καταστεί πληρωτέος. Η ετήσια επιβάρυνση για το δάνειο είναι δυνατό να καθορισθεί μεταξύ και λιρών από τις οποίες οι αντιμετωπίζονται με το φόρο υποτελείας (Tribute) της Αιγύπτου, το δε υπόλοιπο θα αφεθεί πάνω από λίρες, το οποίο πρέπει να καταβάλει η Πύλη. Τα καθυστερημένα ποσά έχουν αναληφθεί έπειτα από πολλή αλληλογραφία μέχρι τις αρχές του 1880 και ένα μεγάλο μέρος του οφειλομένου ποσού από έκτοτε θα πρέπει να καταβληθεί από πληρωμή της Κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας, από το Φόρο Υποτελείας της Κύπρου για το Αλλά είναι φανερό ότι οι παρούσες διευθετήσεις είναι πολύ ελαττωματικές και έτσι είναι αξίωμα ότι η τουρκική Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε τέτοια τακτική Ανταπόκριση της εφημερίδας TIMES πρόβλεψη για καταβολή των φόρων, ώστε να του Λονδίνου στις 12 Ιουλίου 1878 από την ανακουφισθούν οι Κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Κωνσταντινούπολη Γαλλίας από τα έξοδα και τη δυσκολία στις οποίες τώρα περιοδικώς εκτίθενται.

10 Σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ της Συνθήκης του 1855, τα τελωνεία της Σμύρνης και της Συρίας, όπως επίσης και το πλέονασμα από το Φόρο Υποτελείας της Αιγύπτου, επιβαρύνονται ειδικά με τον τόκο και το χρεωλύσιο του δανείου και πρέπει να δώσω οδηγίες στην Εξοχότητα σας να καλέσετε την Πύλη να δώσει στην Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας, το όφελος ειδικής ασφάλειας το οποίο δικαιούται με βάση τη συνθήκη. Σε περίπτωση που η αξίωση αυτή δεν ικανοποιηθεί εναπόκειται στην Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να εξετάσει πια άλλη διευθέτηση μπορεί να γίνει και τη διασφάλιση του βρετανικού Θησαυροφυλακίου έναντι απωλειών με υπαιτιότητα της τουρκικής Κυβέρνησης. Εχω ζητήσει από τον πρεσβευτή της Αυτής Μεγαλειότητας στο Παρίσι να ζητήσει ώστε παρόμοιες οδηγίες να σταλούν στο γάλλο πρσβευτή στην Κωνσταντινούπολη". (Υπογραφή) Γκράνβιλ Παράλληλα ο Γκράνβιλ ειδοποιούσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Λονδίνο Μουσουρούς Πασά για τις διευθετήσεις στις οποίες είχε προβεί. "Φόρεϊν Οφφις 10 Μαρτίου 1881 Κύριε Πρέσβη, Εχω την τιμή να πληροφορήσω την Εξοχότητα σας ότι ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Κωνσταντινούπολη έχει διαταχθεί να ενημερώσει την τουρκική Κυβέρνηση για την αποδοχή από μέρους της Κυβέρνησης της Αυτής Μεαλειότητας της πρότασης για ανάθεση του πλεονάσματος των εσόδων της Κύπρου για το για πληρωμή των καθυστερημένων φόρων που οφείλονται στο εγγυημένο δάνειο του Το διαθέσιμο ποσό υπολογίζεται σε λίρες με βάση τα 120 γρόσια για κάθε τουρκική λίρα. Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου έχει λάβει οδηγίες να εμβάσει στην Οθωμανική Τράπεζα στην Κωνσταντινούπολη το απαιτούμεννο ποσό, ώστε να γίνει η όλη οφειλόμενη πληρωμή στην Πύλη για το με αξία 120 γρόσια για κάθε τουρκική λίρα και ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας έχει διαταχθεί να προβεί σε διευθετήσεις για να εμβάσει όλο το ποσό στην τράπεζα της Αγγλίας για τις οφειλόμενες καθυστερήσεις από μέρους της Τουρκικής Κυβέρνησης στις Κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας για τους τόκους του εγγυημένου δανείου του (Υπογραφή) Γκράνβιλ Ανταποκρίσεις του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Ρόϊτερ από τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη στις 12 και 13 Ιουλίου 1878 που δημοσιεύονται στην Times Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γκράνβιλ ο Γκοσιέν προέβη σε διαβήματα προς την Πύλη γύρω από την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της τουρκικής Κυβερνησης για τους τόκους του δανείου του Η Αγγλία βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση μια και είχε το πλεόνασμα από τη διαχείρηση της Κύπρου και σκόπευε αντί να δίνει τα χρήματα στην Τουρκία, η οποία δεν έδειχνε και τόσο ενδιαφέρον να εξοφλήσει τα χρέη της, να κατάσχει το ποσό αυτό κάθε χρόνο έναντι των τόκων.

11 Γι' αυτό πίεζε συνέχεια τα πράγματα γνωρίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία βρισκόταν σε τέτοια οικονομική κατάσταση που δεν μπορούσε να κάμει αλλοιώς. Στις 5 Απριλίου 1881 ο Γκοσιέν έγραφε στον Κόμη Γκράνβιλ από την Κωνσταντινούπολη (αποσπάσματα όπως παρατίθενται στα επίσημα έγγραφα): "Συνομίλησα με την Αυτού Εξοχότητα τον Ασσίμ Πασά πριν μια εβδομάδα πολύ επειγόντως αναφορικά με την πληρωμή του Φόρου Υποτελείας της Κύπρου και τη χρησιμοποίηση του για τους καθυστερημένους τόκους που οφείλονται στο δάνειο του Είπα ότι ανέλαβα μεγάλες φασαρίες για να οδηγήσω το θέμα σε ικανοποιητική διευθέτηση ενώ βρισκόμουν στην Αγγλία και ότι παρουσίασα τη μεγάλη επιθυμία των τουρκικών αρχών όπως το θέμα διευθετηθεί κατάλληλα, αλλά τώρα παρουσιάζεται ότι αυτές οι αρχές αφήνουν το θέμα να μακρυγορεί. Με ευχαρίστησε για τη διευθέτηση όσον αφορά την ανταλλαγή στην οποία κατέληξα και τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την ανάθεση όλου του Φόρου Υποτελείας που είναι τώρα διαθέσιμος για τις αναφερόμενες καθυστερήσεις, αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο με την Οθωμανική Τράπεζα, το οποίο έχει συζητηθεί και ελπίζει ότι σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί μου και πάλι. Στη συνέχεια έκαμε αναφορά σε μένα κατά πόσον το ποσό που είναι διαθέσιμο στην Κύπρο μπορούσε να μη εμβασθεί κατ' ευθείαν στο Λονδίνο, μια πορεία που είχα εισηγηθεί στην Εξοχότητά σας. Δεν έχω ακούσει τίποτε από έκτοτε. Προτείνω να δω τον υπουργό Οικονομικών το απόγευμα και να τον πιέσω πάλι πάνω στο θέμα". Στις 2 Μαϊου ο Γκοσιέν έγραφε επίσης στον Κομη Γκράνβιλ: Ανταποκρίσεις της εφημερίδας TIMES του Λονδίνου στις 13 Ιουλίου 1878 από την Κωνσταντινούπολη "Κωνσταντινούπολη, 2 Μαϊου, 1878 Λόρδε μου, Σύμφωνα με τις οδηγίες σας που περιλαμβάνονταν στην επιστολή της Εξοχότητας σας της 3ης Μαρτίου, έχω την τιμή να σας διαβιβάσω αντίγραφο της σημείωσης την οποία απηύθυνα προς την Πύλη, πιέζοντας για κάποια πρόνοια για τακτική πληρωμή από την Οθωμανική Κυβέρνηση του τόκου του εγγυημένου δανείου του Βρίσκομαι σε επαφή με το γάλλο πρεσβευτή για ανάληψη κοινής δράσης πάνω στο θέμα και παράλληλα πριν στείλω τη σημείωση μου τη διαβίβασα στον Μ. Τισσότ, ο οποίος απηύθυνε παρόμοια παράσταση προς την Οθωμανική Κυβέρνηση ουσιαστικά πανομοιότυπη με τη δική μου". (Υπογραφή) Τζιορτζ Γκοσιέν

12 Το έγγραφο που είχε αποστείλει ο Γκοσιέν στον Ασσίμ Πασά έχει ως εξής: Κωνσταντινούπολη, 30 Απριλίου, 1881 Κύριε Υπουργέ, "Εχω την τιμή να πληροφορήσω την Εξοχότητά σας, ότι έχω λάβει οδηγίες από τον Κόμητα Γκράνβιλ να επισύρω την προσοχή της Υψηλής Πύλης Στο γεγονός ότι για τα τελευταία τρία χρόνια η Υψηλή Πύλη έχει, με δύο εξαιρέσεις, αποτύχει να παράσχει τον τόκο που όφειλε στο εγγυημένο δάνειο του 1855 όταν αυτός καταστεί οφειλόμενος. Τα καθυστερημένα ποσά έχουν αναληφθεί έπειτα από μεγάλη αλληλογραφία μέχρι τις αρχές του 1880 και η Οθωμανική Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προβεί σε διευθετήσεις Λευκωσία 1878 (Αρχείο Α NIKOLAS) σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο μέρος του οφειλόμενου ποσού από την ημέρα εκείνη θα καταβληθεί, αλλά είναι φανερό ότι οι παρούσες διευθετήσεις είναι πολύ ελαττωματικές και ότι είναι καθήκον της Οθωμανικής Κυβέρνησης να προβεί σε τέτοια κανονική πρόβλεψη για την καταβολή του τόκου και να ανακουφίσει τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας για έξοδα και δυσκολίες στις οποίες τώρα περιοδικώς εκτίθενται. Εχω την τιμή να επισύρω την προσοχή της Εξοχότητάς σας στο γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ της συνθήκης του 1855 τα τελωνεία της Σμύρνης και της Συρίας ως επίσης και το πλεόνασμα του Φόρου Υποτελείας της Αιγύπτου επιβαρύνονται ειδικά με τον τόκο και το χρεωλύσιο του δανείου. Είναι ως εκ τούτου, καθήκον της Υψηλής Πύλης να δώσει στις εγγυήτριες Κυβερνήσεις το όφελος και τις ειδικές εγγυήσεις στις οποίες είναι εξουσιοδοτημένες από τη συνθήκη. Πρέπει εν τούτοις να προειδοποιήσω την Εξοχότητά σας ότι σε περίπτωση που η παρούσα παράσταση δεν έχει το επιθυμούμενο αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας, σε συνδυασμό με τη γαλλική Κυβέρνηση θα έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν ποιες άλλες διευθετήσεις θα μπορέσουν να κάμουν για τη διασφάλιση των εγγυητριών δυνάμεων έναντι απωλειών εξ υπαιτιότητος της Οθωμανικής Κυβέρνησης".

13 (Υπογραφή) Τζιορτζ Γκοσιέν Ο Ασσίμ Πασάς απάντησε με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Μαϊου και στην απάντηση του δεχόταν ως τελικό το ποσό των λιρών του πλεονάσματος από τη διαχείρηση της Κύπρου και επέμενε παράλληλα όπως η λίρα μετράται προς 100 γρόσια και όχι προς 120 όπως την υπολόγιζε η Αγγλία. Ο Γκοσιέν απέστειλε την απάντηση του Ασσίμ με συνοδευτική επιστολή του προς τον Γκράνβιλ: Κωνσταντινούπολη, 10 Μαϊου 1881 Λόρδε μου. " Εχω την τιμή να επισυνάψω αντίγραφο σημείωσης από την Πύλη σχετικα με τις οφειλόμενες καθυστερήσεις του Οθωμανικού Εγγυημένου δανείου του 1855 και τη διευθέτηση του πλεονάσματος των εσόδων της Κύπρου (για το έτος ) για πληρωμή τους. Η σημείωση δεν ήταν πολυ σαφής και χθες ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών εξηγήσεις σχετικά με ορισμένα σημεία και συζητήσαμε το πλήρες περιεχόμενο της. Η Εξοχότητα σας θα παρατηρήσει ότι τονίζει, στην πρώτη θέση, ότι το ποσό των λιρών που χρησιμοποιούνται τώρα ως πλεόνασμα από τα έσοδα της Κύπρου για το αναφερόμενο έτος (στην αξία ανταλλαγής των 120) γροσίων δεν είναι αποδεκτό από την Πύλη ως τελική διευθέτηση. Η Υψηλή Πύλη προβαίνει σε επιφύλαξη στο θέμα αυτό, αλλά αν μπορώ να θυμηθώ σωστά, είχε αφεθεί, ένα τέτοιο θέμα ανοικτό από τον Σερ Ρ. Βίδδωλφ. Το Παλάτι του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο όπου οι βρετανικές βουλές (Γραβούρα του 1851 από τη συλλογή του Γουέστμινστερ) Στην άλλη θέση η σημείωση τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ της συνθήκης που έγινε με τη "διοίκηση των έξι Εμμέσων Εισφορών", η Οθωμανική Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι τα έσοδα της Κύπρου θα καταβάλλονται για τον τόκο στο γενικό δημόσιο χρέος, εσωτερικό και εξωτερικό, και μπορεί να εκχωρήσει τόσο ποσοστό των εσόδων της Κύπρου στο δάνειο του 1855 όσο ήταν πριν από την ημέρα (της υπογραφής) της συνθήκης. Αυτό το σημείο μου εξηγήθηκε ότι σημαίνει πως η Πύλη δεν μπορεί να αναθέσει όλες τις λίρες για καταβολή των καθυστερημένων του αναφερομένου δανείου, αλλά πρέπει να αφαιρέσει από το ποσό αυτό ένα ποσοστό για την περίοδο, η οποία έχει παρέλθει μετά που είχε δοθεί υπόσχεση όπως το πλεόνασμα των εσόδων καταβάλλεται για το γενικό χρέος. Η Αυτού Εξοχότης ο Ασσίμ Πασάς πίστευε ότι τα έσοδα δέκα μηνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δάνειο του 1855, αλλά ότι ένα ποσό όσο αντιπροσωπεύει (έσοδα δύο μηνών) πρέπει να δοθεί στα άλλα δάνεια. Πιστεύω ότι το γεγονός είναι ότι η Οθωμανική Τράπεζα, στην οποία έχουν κατατεθεί από τις λίρες του τελευταίου χρόνου δεν θα αποχωρισθεί αυτά τα χρήματα, εκτός αν γίνει διευθέτηση, όπως υποδεικνύεται στη σημείωση. Εάν αυτή είναι η περίπτωση, το ένα έκτο των 85,000 λιρών ή γύρω στις λίρες, θα πρέπει να αφαιρεθεί και μόνο οι λίρες θα παραμείνουν για πληρωμή των καθυστερημένων.

14 Το παράθυρο της Βασίλισσας στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνος. Το κάστρο τη σύγχρονη εποχή ελέγχεται από τους τούρκους από το Δεκέμβρη του 1963 Ζήτησα από την Εξοχότητα του να με πληροφορήσει αμέσως ποιο είναι το ακριβές ποσό, το οποίο, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα πρέπει να αφαιρεθεί και τουλάχιστον, να δώσει οδηγίες ώστε όλο το διαθέσιμο ποσό να εμβασθεί. Επίσης πρέπει να πίσω την Πύλη για να γνωρίζω με ποια μέσα θα αντιμετωπίσει τόσο το έλλειμα των λιρών και τις περαιτέρω καθυστερήσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευθεί από τη μη πληρωμή του αναγκαίου τόκου τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Εξοχότητά του απάντησε ότι αυτό το θέμα δεν σχετίζεται με εκείνο με το οποίο ασχοληθηκα σε ξεχωριστή σημείωση μου, δηλαδή τις μελλοντικές διευθετήσεις για την υπηρεσία του εγγυημένου χρέους. Μπορούσε να με διαβεβαιώσει ότι το θέμα τυγχάνει της ταχείας προσοχής των Υπουργών. Ηλπιζε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί σε ικανοποιητική πρόταση. Τέλος, έχω προβεί σε επιφύλαξη αναφορικά με το απόσπασμα της σημείωσης σχετικά με τη μελλοντική αξία ανταλλαγής (της λίρας) με τη μετατροπή των κυπριακών εσόδων σε τουρκικές λίρες. Δεν μπορούσα να δεχθώ τα 100 γρόσια. Αυτό ήταν ένα θέμα που έπρεπε να παραμείνει ανοικτό για περαιτέρω διευθετήσεις. Δεν προτείνω απάντηση στη σημείωση μέχρις ότου λάβω λεπτομέρειες τις οποίες ζήτησα και τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών μου υποσχέθηκε, αλλά θα συνεχίσω να πιέζω να εμβασθεί αμέσως ένα μεγάλο ποσό των λιρών, όσα είναι είναι δυνατό. Ελπίζω να μπορέσω να απευθυνθώ στην Εξοχότητά σας πάνω στο θέμα σε λίγες μέρες". (Υπογραφή) Τζιωρτζ Τζ. Γκοσιέν Το σημείωμα του Ασσίμ Πασά προς τον Γκοσιέν, το οποίο επισυναπτόταν στην επιστολή του βρετανού πρεσβευτή προς τον Γκράνβιλ έχει ως εξής: Υψηλή Πύλη, 7 Μαϊου 1981

15 "Εχω πάρει τη σημείωση την οποία η πρεσβεία της Αυτής Μεγαλειότητας της Βρετανίας μου έστειλε την 1η Φεβρουαρίου, σχετικα με το θέμα των πλεονασμάτων της Κύπρου. Μια επικοινωνία αφότου η Αυτού Εξοχότης, ο Λόρδος Γκράνβιλ απηύθυνε προς την πρεσβεία της Αυτής Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου στο Λονδίνο αναφέρει ότι ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου έχει εξουσιοδοτηθεί να εμβάσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το αναγκαίο ποσό για να συμπληρωθεί το πλήρες οφειλόμενο ποσό στην Πύλη για πληρωμή από τα έσοδα της νήσου για το έτος , που ανέρχεται στις λίρες, έναντι 120 γροσίων για κάθε τουρκική λίρα. Η ίδια επικοινωνία προσθέτει ότι αυτό το ποσό θα κατατεθεί στην τράπεζα της Αγγλίας, για να τοποθετηθεί στο λογαριασμό των καθυστερημένων που οφείλονται στις Κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας ως τόκος οφειλομένων από το εγγυημένο δάνειο του Επιτρέψετέ μου, κύριε πρέσβη, να επισύρω την προσοχή σας στο γεγονός ότιτο αναφερόμενο ποσό των λιρών δεν αντιπροσωπεύει όλο το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου και ότι, κατά συνέπεια, ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να γνωρίσει τη λήψη του εκτός έπειτα από αντίληψη και τελική διευθέτηση. Θεωρώ καθήκον μου να προσθέσω ότι στους όρους του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης με τη Διοίκηση των έξι Εμμέσων Εισφορών, η Αυτοκρατορική Κυβέρνηση, έχοντας αφιερώσει τα έσοδα της Κύπρου στην υπηρεσία του δημόσιου χρέους γενικά, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, δεν μπορεί να αναθέσει το αναφερόμενο ποσό για τους τόκους του εγγυημένου δανείου του 1855, εκτός για το ποσοστό εκείνο το οποίο προηγήθηκε της σύναψης της συνθήκης αυτής. Αναφορικά με την αξία της τουρκικής λίρας, αυτή είναι 100 γρόσια. Εάν η Αυτοκρατορική Κυβέρνηση αποδεχόταν το πλεόνασμα των εσόδων του έτους 1879 στα 120 γρόσια για κάθε λίρα, ήταν ένα εξαιρετικό μέτρο και συνέπεια των λόγων που είχαν τεθεί στη σημείωση του προκατόχου μου στις 15 Ιουλίου, 1880 και στη δική μου της 13ης Οκτωβρίου. Μπικ Μπέν: Δεσπόζει του κτιρίου όπου στεγάζονται οι βρετανικές βουλές κι όπου για δεκάδες χρόνια συζητείτο το κυπριακό Στο μέλλον, βεβαίως, το πλεόνασμα των εσόδων της νήσου δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό από το Μαλιέ (Malie) εκτός σε σωστά χρήματα, με την τουρκική λίρα να ανταλλλάσσεται στη νόμιμη αξία της, δηλαδή στα 100 γρόσια". (Υπογραφή) Μ. Ασσίμ Στις 21 Μαϊου, δηλαδή μόλις 14 ημέρες από την απάντηση του Ασσίμ, ο Κόμης Γκράνβιλ πληροφορούσε τον Γκοσιέν, ότι το υπόλοιπο που έμενε από τα οφειλόμενα της Τουρκίας έναντι του χρέους, μετά την αφαίρεση του φόρου Υποτελείας της Τουρκίας, ανερχόταν στις λίρες, δύο σελίνια και τέσσερις πένες (Αποσπάσματα από τηλεγράφημα του Γκράνβιλ): "Υπουργείο Εξωτερικών, 21 Μαίου, 1881 Πληροφορώ την Εξοχότητά σας ότι το ποσό των λιρών 13 σελινίων και οκτώ πενών είναι εκείνο που οφείλει η Πύλη έναντι του εγγυημένου δανείου του 1855 προς τις Κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αγγλίας μαζί με τους απλήρωτους τόκους και προμήθειες της Τράπεζας μέχρι της 6ης τρέχοντος. Το ετήσιο οφειλόμενο ποσό από την Τουρκία ανέρχεται στις λίρες, δύο σελίνια και τέσσερις πένες, έναντι των οποίων ο φόρος της Αιγύπτου που καταβάλλεται κατ' ευθείαν στην Τραπεζα της Αγγλίας παρέχει το ποσό των λιρών αφήνοντας ένα υπόλοιπο λιρών, δύο σελινίων και τεσσάρων πενών, που θα πρέπει να καλυφθεί από την Πύλη ή αν αυτή αποτύχει από τις Κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας.

16 Οταν η Αγγλία είδε την απροθυμία της Τουρκίας να συμβιβασθεί και έχοντας στο χέρι το πλεόνασμα των εσόδων μετά την αφαίρεση των εξόδων από τη διαχείρηση της νήσου, αποφάσισε τελικά ότι αντί να καταβάλλει το ποσό αυτό στην Τουρκία, και να περιμένει να της το δίνει έναντι του δανείου, που είχε εγγυηθεί με τη Γαλλία, αλλά ιδιαίτερα γιατί η Τουρκία αρνείτο να δώσει οποιαδήποτε εγγύηση, αποφάσισε και διέταξε τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου να αναστείλει κάθε πληρωμή του πλεονάσματος στην Τουρκία και κατέσχε το ποσό αυτό, πράγμα που έκαμνε και τα επόμενα χρόνια. Εγραφε ο Κόμης Γκράνβιλ στον Κόμη Ντουφφερίν στις 14 Ιουλίου 1881: "Λόρδε μου, Η Κυβέρνηση της αυτής Μεγαλειότητας εξέτασε την έκθεση του κ. Γκοσιέν της 10ης Μαϊου με την οποία στάληκε και σημεείωση της Πύλης σχετικά με το θέμα της ανάθεσης του πλεονάσματος της Κύπρου για το έτος για πληρωμή των καθυστερημένων που οφείλονται στο Θθωμανικό εγγυημένο δάνειο του Στη σημείωση αναφέρεται πρώτα ότι η Οθωμανική Κυβέρνηση δεν θεωρεί το ποσό των λιρών ως το πλήρες πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου για το χρόνο αυτό. Δεύτερο, ότι επειδή η διοίκηση έχει υποσχεθεί τα έσοδα στις έξι έμμεσες εισφορές με τη συνθήκη της 22ας Νοεμβρίου 1879, το ποσοστό μόνο των εσόδων τα οποία προηγήθηκαν της συνθήκης, μπορούν να επηρεασθούν από το δάνειο του Τρίτο ότι για το μέλλον η Οθωμανική Κυβέρνηση θα επιμένει στη μετατροπή του πλεονάσματος με την αξία 100 γρόσια για κάθε τουρκική λίρα. Θα ασχοληθώ πρώτα με το δεύτερο σημείο, το οποίο αναφέρεται στην ανάθεση του φόρου υποτελείας στη διοίκηση των έξι συνεισφορών. Η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας έχει λάβει συμβουλή, ότι είναι εξουσιοδοτημένη να χρησιμοποιεί το πλεόνασμα των εσόδων της Κύπρου ως μέρος των εσόδων της Τουρκίας, τα οποία επιβαρύνονται με το άρθρο ΙΙΙ της συνθήκης του 1855, με την καταβολή των τόκων και των χρεωλυσίων του δανείου του 1855 και δεν μπορεί να παραδεχθεί δικαίωμα στην Πύλη να το αναθέσει αργότερα σε μετέπειτα πιστωτές. Επιστολή βρετανού στην εφημερίδα Times του Λονδίνου στις 14 Ιουλίου 1878, περίοδο κατά την οποία η Κύπρος περιήλθε υπό τη διοίκηση των βρετανών μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο και τη μυστική συμφωνία Βρετανίας- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μια επιστολή που έστειλε ο προκάτοχος μου στον κ. Χένρυ Λαγιάρτ στις 23 Δεκεμβρίου 1879 στην οποία τονίζεται ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας δεν μπορεί να αποδεχθεί ή αναγνωρίσει σε κανένα άλλο πρόσωπο το δικαίωμα του Σουλτάνου να παίρνει την πληρωμή ούτε δέχεται οποιοδήποτε ενεργητικό, άμεσο ή εξαρτώμενο, να πληρωθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, εκτός από το Σουλτάνο. Περαιτέρω ότι οποιοδήποτε χρέος οφειλόμενο από την Πύλη στην Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα πρέπει εξ ανάγκης να ίσταται ως πρώτο έναντι του αναφερόμενου πλεονάσματος.

17 Θα πρέπει να δώσω οδηγίες στην Εξοχότητα σας να απευθύνετε σημείωση στην Πύλη, με την οποία να επισύρετε την προσοχή στην επικοινωνία με αυτό το πνεύμα που έγινε από το Σερ Χένρυ Λαγιάρτ το Γεννάρη του 1880 και να δηλώσετε ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας δεν αναγνωρίζει την ανάθεση των εσόδων της Κύπρου στη διοίκηση των έξι Εισφορών. Αναφορικά με το πρώτο και δεύτερο σημείο που εγείρονται από τη σημείωση του Ασσίμ Πασά, μπορώ να παραπέμψω την Εξοχότητα σας στην επιστολή της επιτροπής του Θησαυροφυλακίου της 16ης Φεβρουαρίου. Θα δείτε ότι η επιτροπή, μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος, θεωρεί ότι οι λογαριασμοί για μειώσεις που έγιναν από εκείνο, ήταν δικαιολογημένες και υπολογίζεται, εκτός άλλων καλυτέρων πληροφοριών ότι η ετήσια πληρωμή καθορίστηκε κανονικά από εκείνον στα γρόσια. Το ποσό αυτό θα μειωθεί προσωρινά σε γρόσια για το αναγκαστικό δάνειο του Αναφορικά με την αξία αναλλαγής (της λίρας) η Επιτροπή είχε την άποψη ότι η πληρωμή στην Πύλη για τα χρόνια μέχρι το θα πρέπει να γίνεται με τη συνηθισμένη αξία που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που προηγήθηκαν της κατοχής. Σερ Γκάρνετ Γούλσλη, ο πρώτος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου το 1878 Εάν η Οθωμανική Κυβέρνηση επιθυμεί να επανανοίξει συζήτηση αυτών των σημείων η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα είναι έτοιμη να το πράξει στην κατάλληλη ευκαιρία, αλλά εν όψει του ισχυρισμού που τέθηκε για να παραγνωρισθούν τα δικαιώματα των εγγυητριών Κυβερνήσεων, σύμφωνα με τη συνθήκη της 27ης Ιουνίου, 1879, η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας έχει αποφασίσει, με σκοπό να διατηρήσει την προηγούμενη απαίτηση της, από τις εγγυήτριες κυβερνήσεις, να διατάξει τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου να αναστείλει οποιεσδήποτε πληρωμές αναφορικά με το πλεόνασμα των εσόδων. Η πρόταση του κ. Γκοσιέν για να συνεχίσει να πιέζει για άμεσο έμβασμα ενός όσο το δυνατό μεγάλου ποσοστού από τις λίρες, τις οποίες η Πύλη προσφέρθηκε να πληρώσει για λογαριασμό των οφειλομένων τόκων του δανείου του 1855 έχει εγκριθεί και θα πρέπει να ζητήσω από την Εξοχότητά σας να αναλάβει κατάλληλη δράση". Από αυτή τη στιγμή έκλεινε ουσιαστικά ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα γύρω από την κατάληψη της Κύπρου από την Αγγλία. Η Αγγλία προχωρούσε στις αποφάσεις της και έκτοτε κατέβαλλε το ποσό του πλεονάσματος στη βρετανική τράπεζα στο Λονδίνο. Ο Γ. Γιωργαλλίδης στο βιβλίο του "A political and administrative History of Cyprus " που εκδόθηκε στη Λευκωσία το 1979, από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, γράφει για τη συνέχεια της τύχης του Φόρου Υποτελείας και τον τελικό καθορισμό του: " Η πλήρης υποχρέωση της Κύπρου εκφραζομένη σε στερλίνες μετά από μικρές αφαιρέσεις κατά τα χρόνια ήταν ετησίως λίρες. Με την προσθήκη το 1884 του ποσού των 113 λιρών, έντεκα σελινίων και τριών πενών ( ) που αντιπροσώπευαν έσοδα από την πρώην Οθωμανική Διοίκηση Φόρων (φαρικά κατά το Ζαννέτο) που ανελήφθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση, πλέον οι λίρες, σύμφωνα με τη συμφωνία της 3ης Φεβρουαρίου 1879 (για εισοδήματα της Πύλης και του Οθωμανικού κράτους από περιουσίες τους στην Κύπρο) το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης, έφθανε τις λίρες, έντεκα σελίνια και τρεις πένες. Από το ποσό αυτό η τράπεζα της Αγγλίας χρησιμοποίησε τις λίρες για να καλύψει τους τόκους του δανείου του Το υπόλοιπο ποσό των λιρών περιορίστηκε για τα χρεωλύσια του δανείου, τα οποία, παρόλον ότι ήταν καθορισμένα να συμπληρωθούν το 1900, δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν χωρίς τη συνεργασία της Πύλης, εφόσον το χρεωλύσιο του δανείου (που αναστάληκε από την Τουρκία το 1876) δεν είχε καλυφθεί από την Αγγλογαλλική εγγύηση.

18 ΝΕΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΦΥΛΑΚΞ : Η εφημερίδα παραθέτει εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου το 1878 στην οποία προτρέπει τους Ελληνες Κυπρίους να επιδεικνύουν φρόνηση έναντι των Τούρκων. Σας συμβουλεύουμε "ίνα φέρεσθε φρονίμως τιμίως και δικαίως ου μόνο μεταξύ των ετεροθρήσκων προς αποχήν τυχόν παρανοήσεων και παρεξηγήσεων",αναφέρει. Εν αναμονή μιας συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, οι εισπράξεις του περισσεύματος κρατήθηκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Αγγλίας και επενδύθηκαν σε πάγια δάνεια του δημοσίου. Το ποσό αυτό ανερχόταν στις 31 Μαρτίου 1912 όπως αναφέρθηκε στη Βουλή στις λίρες". Με τον τρόπο αυτό η Αγγλία, ενώ κατέλαβε την Κύπρο, ουσιαστικά δεν διοχέτευε ούτε ένα γρόσι στα τουρκικά ταμεία. Ο Φόρος Υποτελειας συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1920.

Πόσο μακριά θα σας πάνε οι αποταμιεύσεις σας; Sharesave (SAYE)

Πόσο μακριά θα σας πάνε οι αποταμιεύσεις σας; Sharesave (SAYE) Πόσο μακριά θα σας πάνε οι αποταμιεύσεις σας; Sharesave Το Sharesave σας δίνει μια ευκαιρία να αποταμιεύετε κάθε μήνα επί τρία έτη και με αυτά τα χρήματα να αγοράσετε Μετοχές της Thomas Cook Group plc

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4051, 18/11/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1978 ΜΕΧΡΙ 2005

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4051, 18/11/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1978 ΜΕΧΡΙ 2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1978 ΜΕΧΡΙ 2005 ---------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 4 του 1978 23 του 1978 41 του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.,Παρ.1, 1507 Ν. 135/90 Αρ. 2522,13.7.90

Ε.Ε.,Παρ.1, 1507 Ν. 135/90 Αρ. 2522,13.7.90 Ε.Ε.,Παρ.1, 1507 Ν. 135/90 Αρ. 2522,13.7.90 Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 1990 εκδίδεται με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013-30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος του 2011. Ερμηνεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 23ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 23ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.ΔΙΙ. 36/90 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2482 της 23ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 36 ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Οι περί Αρχής Λιμένων Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΤΗΝ 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2006

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΤΗΝ 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2006 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΤΗΝ 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, Σημειώσεις '000 '000 Έσοδα Τόκων 2 107.714 81.410 Έξοδα Τόκων 3 71.942 58.264 Καθαρά Έσοδα Τόκων 35.772 23.146

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Νεόφυτος Νεοφύτου ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ Φόρος Εισοδήματος ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

S-180. Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος: Τέθηκε επικεφαλής της κυπριακής πρεσβείας στο Λονδίνο το 1889

S-180. Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος: Τέθηκε επικεφαλής της κυπριακής πρεσβείας στο Λονδίνο το 1889 S-180 1/18.4.1889: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ, ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Μόλις σχηματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας Ενημερωτικό Έντυπο 20 Ιουνίου 2013 Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ KPMG Άγγελος Γρηγοριάδης Τ: 22 209 145 E:agregoriades@kpmg.com Γιώργος Μαρκίδης Τ: 22 209 297 E:gmarkides@kpmg.com

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 244 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει αναληφθεί αποτελεσματική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 95(Ι) του 2000 95(Ι) του 2002 93(Ι) του 2002 27(Ι) του 2003 172(Ι) του 2003

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31(1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31(1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31(1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3851, 30.4.2004 3927 Κ.Δ.Π. 472/2004

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3622, 15/7/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3622, 15/7/2002 Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 117(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4349, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4349, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ Αρ. 4349, 27.7.2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της ]

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της ] ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ [ Απόφαση 428 (V) της Γενικής Συνέλευσης της 14.12.1950] Η Γενική Συνέλευση, Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 319 Α (IV) της 3ης Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

S-98. Η Βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας

S-98. Η Βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας S-98 1878: Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Στα 1878 τα πράγματα στο πολεμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & Ε.Δ.Ε. (σύμφωνα με τον Ν.4152/2013)

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & Ε.Δ.Ε. (σύμφωνα με τον Ν.4152/2013) ΗΡΩ ΜΗΤΡΟΥ Πολιτικός Μηχανικός Ταμίας του ΣΠΕΔΕ Θεσσαλονίκης και Κ. Μακεδονίας και εκπρόσωπός του στην Εποπτεύουσα του ΤΣΜΕΔΕ Θεσ/νίκης Τηλ.: 6947439900, 2310486595 - E-mail: iromitrou@tee.gr ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.7.2016 COM(2016) 488 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αξιολόγηση της προόδου που έχει αναφέρει η Ιταλία στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο όσον αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3791, 31/12/2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3791, 31/12/2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα

Το τζαμί Αραπζάρ (προηγουμένως Σταυρός του Μισιρίκου) φραγκοβυζαντινή εκκλησία παρά την Εκκλησία Φανερωμένης σε φωτογραφία όπως

Το τζαμί Αραπζάρ (προηγουμένως Σταυρός του Μισιρίκου) φραγκοβυζαντινή εκκλησία παρά την Εκκλησία Φανερωμένης σε φωτογραφία όπως S-65 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1578 Μια σειρά από επαναστάσεις πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1571-1878) οι οποίες είχαν τη δική τους σημασία. Με αυτές τις επαναστάσεις ασχολήθηκε ο Κύπριος ερευνητής

Διαβάστε περισσότερα

Η πεντάμηνη κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της.

Η πεντάμηνη κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, κάνουν οι Financial Times τονίζοντας ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Πέμπτης. Η εφημερίδα παραθέτει και τις ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

1. Στ.Ασλάνογλου, Πρόεδρος 1. Α. Λαζαρίδης (δήλωσε κώλυμα) 2. Β. Παπαδόπουλος 3. Λ. Ακριβόπουλος (δήλωσε κώλυμα) 4. Γ. Μελιόπουλος

1. Στ.Ασλάνογλου, Πρόεδρος 1. Α. Λαζαρίδης (δήλωσε κώλυμα) 2. Β. Παπαδόπουλος 3. Λ. Ακριβόπουλος (δήλωσε κώλυμα) 4. Γ. Μελιόπουλος Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 24/2015 πρακτικό συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας Αριθμός Απόφασης: 411 / 2015. Π ε ρ ί λ η ψ η Υποβολή στο Δ.Σ. της Έκθεσης Εσόδων Εξόδων & Ισολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17 10.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 482/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1974/2006 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Απαιτήσεις (ΔΛΠ 39) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Εισαγωγή Οι απαιτήσεις είναι βασικά αντικείμενο του: ΔΛΠ 39 «Χρηματοπιστωτικά Μέσα: Αναγνώριση και Επιμέτρηση» (Financial

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας 2013

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας 2013 Ενημέρωση κατά την 1 Τι είναι ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΦΑ) Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο υπόκεινται στην καταβολή ετήσιου φόρου επί της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία είναι εγγεγραμμένη

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε θα μεταφερθούν στα συστήματα της Τράπεζας Κύπρου, οι λογαριασμοί μου, οι κάρτες μου και οι συνδρομές μου στα εναλλακτικά κανάλια; ;

1. Πότε θα μεταφερθούν στα συστήματα της Τράπεζας Κύπρου, οι λογαριασμοί μου, οι κάρτες μου και οι συνδρομές μου στα εναλλακτικά κανάλια; ; 1. Πότε θα μεταφερθούν στα συστήματα της Τράπεζας Κύπρου, οι λογαριασμοί μου, οι κάρτες μου και οι συνδρομές μου στα εναλλακτικά κανάλια; ; Όλοι οι λογαριασμοί, οι κάρτες και οι συνδρομές σας που διατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα / με πλειοψηφία.% :

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα / με πλειοψηφία.% : ΘΕΜΑ : Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας έως του ποσού των τριάντα εκατομμυρίων, πεντακοσίων ογδόντα έξι χιλιάδων οκτακοσίων τριάντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών ( 30.586.837,50) με καταβολή

Διαβάστε περισσότερα

CYTRUSTEES INVESTMENT PUBLIC COMPANY LIMITED Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερίσματος Όροι & Κανονισμοί

CYTRUSTEES INVESTMENT PUBLIC COMPANY LIMITED Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερίσματος Όροι & Κανονισμοί CYTRUSTEES INVESTMENT PUBLIC COMPANY LIMITED Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερίσματος Όροι & Κανονισμοί Λευκωσία Σεπτέμβριος 2007 Το έγγραφο αυτό είναι σημαντικό και απαιτεί την άμεση προσοχή σας. Αν έχετε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ημερομηνίας και συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου ημερ. 7/12/2009

Αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ημερομηνίας και συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου ημερ. 7/12/2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ημερομηνίας και συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου ημερ. 7/12/2009 Επιθυμούμε να σας ανακοινώσουμε ότι στις 7/12/2009 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος

Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ 1/2011 Σεπτέμβρης 2011 Α. Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος Εισάγεται νέος φορολογικός συντελεστής 35% για φυσικά πρόσωπα για φορολογητέο εισόδημα που ξεπερνά τις

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 11 Οκτωβρίου 2013 Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 Για το 2013, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι αρνητικός και να κυμανθεί γύρω στο 8,7%, σε συνέχεια της συρρίκνωσης ύψους 2,4%

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. I(III) 1417 Ν. 13(ΙΗ)/2001 Αρ. 3496, 4.5.2001 Ο περί Κυρώσεως της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας

E.E. Παρ. I(III) 1417 Ν. 13(ΙΗ)/2001 Αρ. 3496, 4.5.2001 Ο περί Κυρώσεως της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας E.E. Παρ. I(III) 1417 Ν. 13(ΙΗ)/2001 Αρ. 3496, 4.5.2001 Ο περί Κυρώσεως της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου (Παιχνίδια που Διεξάγονται από τον ΟΠΑΠ ΑΕ) Νόμος του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η Νικόλαος Καρανάσιος Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Φυσικό Πρόσωπο Ικανότητα Δικαιοπραξίας Κατάλληλη Ηλικία Υγεία Μη απαγόρευση Κάτοικος Επικράτειας Ιθαγένεια Ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (μέχρι 50.000 )

ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (μέχρι 50.000 ) ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (μέχρι 50.000 ) Ποιες οφειλές ρυθμίζονται: Ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων

Διαβάστε περισσότερα

«QWISE TECHNOLOGIES P.C >>

«QWISE TECHNOLOGIES P.C >> Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «QWISE TECHNOLOGIES P.C >> ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις 22 Φεβρουαρίου 2013 Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

Economics Alert. 10 ο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές. 25 Απριλίου 2013

Economics Alert. 10 ο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές. 25 Απριλίου 2013 Economics Alert 25 Απριλίου 2013 10 ο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές 1.To παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014 Ν. 125(Ι)/2014 125(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο εφαρμογής: Σύστημα Τοποθεσία/κέντρο: Τμήμα:

Πεδίο εφαρμογής: Σύστημα Τοποθεσία/κέντρο: Τμήμα: Τίτλος: Πολιτική Οικονομικής Βοήθειας Πολιτική Διαδικασία Οδηγία Άλλο: Advocate Health Care Πεδίο εφαρμογής: Σύστημα Τοποθεσία/κέντρο: Τμήμα: I. ΣΚΟΠΟΣ A. Ο βασικός σκοπός της Advocate Health Care (AHC)

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill

Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος 2016 1. Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill 1.1. Οι παρόντες Όροι και Προϋποθέσεις («Όροι και Προϋποθέσεις VIP») ισχύουν για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 82/56 2.6.204 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Επεξήγηση των όρων που χρησιμοποιούνται Δικαιούχοι Πότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αποταθεί για επίδομα ανεργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ Μάιος, 2001 Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ 1.0

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 95% σε επίπεδο Ομίλου, και 83% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ( ΕΥΤΕΡΗ ΕΚ ΟΣΗ) ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

E.E., Παρ. I, Αρ. 2598, 26.4.91 Ν. 139/91

E.E., Παρ. I, Αρ. 2598, 26.4.91 Ν. 139/91 E.E., Παρ. I, Αρ. 2598, 26.4.91 Ν. 139/91 Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 1991 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 326/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3707 της 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 326 Οι περί Καθορισμού του Καθαρού

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι θα μας ρουφήξει το αίμα η εφορία Έτσι θα μας ρουφήξει το αίμα η εφορία!!!

Έτσι θα μας ρουφήξει το αίμα η εφορία Έτσι θα μας ρουφήξει το αίμα η εφορία!!! Έτσι θα μας ρουφήξει το αίμα η εφορία!!! 1 / 5 οι νέες καμπάνες της εφορίας θα κυμαίνονται από 11,4% τους δύο πρώτους μήνες καθυστέρησης και θα φθάνουν μέχρι το 28,5% στους 12 μήνες καθυστέρησης και για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1985 ΕΩΣ Θεσµοί δυνάµει του άρθρου 53

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1985 ΕΩΣ Θεσµοί δυνάµει του άρθρου 53 ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ Οι περί Συνεργατικών Εταιρειών (Σύσταση και Λειτουργία Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων) (Τροποποιητικοί) Θεσµοί του 2009, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συµβούλιο, δυνάµει του άρθρου 53 των

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για θέματα που συζητήθηκαν με το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος

Ενημέρωση για θέματα που συζητήθηκαν με το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος Ενημέρωση για θέματα που συζητήθηκαν με το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος 1. Άρθρο 5(2)(ζ) του Νόμου που τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 έως 2011 (Νόμος 197(Ι)/2011) "Οποτεδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ,

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ Email: insolvency@drcor.mcit.gov.cy Website: www.mcit.gov.cy/drcor www.cyprusbarassociation.org

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4069, 17/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟ --------------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4069, 17/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟ -------------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟ -------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 197(Ι) του 2003 8(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 30(II)/2015 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΙI Αριθμός 4286 Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015 713 Ο περί Προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3739 της 25ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ III

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3739 της 25ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ III Ν. 34(ΙΠ)/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3739 της 25ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ III Ο περί Κυρώσεως της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 4ης ΜΑΤΌΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 4ης ΜΑΤΌΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις KAJl. 83/90 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2502 της 4ης ΜΑΤΌΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΠΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 83 Οι περί Αρχής Βιομηχανικής Καταρτίσεως

Διαβάστε περισσότερα

L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012

L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012 L 307/62 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.11.2012 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 1020/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Νοεμβρίου 2012 σχετικά με την έγκριση σχεδίου κατανομής, στα κράτη μέλη, των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν:

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος δήλωσε στη Δήλωση ότι οι κύριοι σκοποί προς επίτευξη ήταν: Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας»

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015), όπως ισχύει (ΦΕΚ Α 66, 30.6.2015 και ΦΕΚ Α 79, 14.7.2015) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 15 Ιουλίου 2015 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015.

Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Αθήνα, 10.7.2015 ΠΟΛ. 1149 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υδραγωγείο στη Λάρνακα γνωστό σήμερα ως "Οι Καμάρες" σε γραβούρα του ILLUSTRATED LONDON NEWS του 1878

Υδραγωγείο στη Λάρνακα γνωστό σήμερα ως Οι Καμάρες σε γραβούρα του ILLUSTRATED LONDON NEWS του 1878 S-105 13.7.1878: Η ΣΥΝΑΨΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2011 (13.12) (OR. en) 18475/11 Διοργανικός φάκελος : 2009/0157 (COD) JUSTCIV 356 CODEC 2397 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογική Ενημέρωση 6

Φορολογική Ενημέρωση 6 Φορολογική Ενημέρωση 6 Έκτακτα Φορολογικά Μέτρα Εισαγωγή Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 διάφορες τροποποιήσεις σε Φορολογικές Νομοθεσίες στα πλαίσια της προσπάθειας για οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4104, 27/12/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4104, 27/12/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4089, 28/7/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4089, 28/7/2006 Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2006 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 124(Ι) του 2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

0114/00011892/el Τριμηνιαία Οικονομική Έκθεση Alpha Bank Ltd ABCY

0114/00011892/el Τριμηνιαία Οικονομική Έκθεση Alpha Bank Ltd ABCY 0114/00011892/el Τριμηνιαία Οικονομική Έκθεση Alpha Bank Ltd Οικονομικά Αποτελέσματα α τριμήνου 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd Επισυνάπτουμε ανακοίνωση και αποτελέσματα για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, Ν. 5ί(Ι)/92

E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, Ν. 5ί(Ι)/92 E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, 3.7.92 799 Ν. 5ί(Ι)/92 Ο περί Ρύθμισης των Σχέσεων Εμπορικού Αντιπροσώπου και Αντιπροσωπεύαμε νου Νόμος του 1992 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 Δεκεμβρίου 2014

ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 Δεκεμβρίου 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 Δεκεμβρίου 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 Δεκεμβρίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή 1 Κατάσταση εσόδων και εξόδων 2 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης 3

Διαβάστε περισσότερα

ASTRA SELF DRIVE CARS LIMITED ΜΗ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την εξαµηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2006

ASTRA SELF DRIVE CARS LIMITED ΜΗ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την εξαµηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2006 0 ASTRA SELF DRIVE CARS LIMITED ΜΗ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Συνοπτικός µη ελεγµένος ενοποιηµένος λογαριασµός αποτελεσµάτων 1 Συνοπτικός µη ελεγµένος ενοποιηµένος ισολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ Ρύθμιση Παλαιών Ληξιπρόθεσμων Οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2012 (μέχρι 75.000 ).

ΝΕΑ Ρύθμιση Παλαιών Ληξιπρόθεσμων Οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2012 (μέχρι 75.000 ). ΝΕΑ Ρύθμιση Παλαιών Ληξιπρόθεσμων Οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2012 (μέχρι 75.000 ). NOUSTAX Ποιες οφειλές ρυθμίζονται: Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα μέσω ανεξάρτητου διαγνωστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ Σχετικά με τη Δημόσια Πρόταση της A.R.U. Cyprus Equities and Investments Ltd για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Apollo Investment

Διαβάστε περισσότερα

«AELIOS IT CONSULTING P.C >>

«AELIOS IT CONSULTING P.C >> Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «AELIOS IT CONSULTING P.C >> ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ & ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ «EMPORIKI MINOAS» ΤΗΣ AMUNDI

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ & ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ «EMPORIKI MINOAS» ΤΗΣ AMUNDI ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ & ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ «EMPORIKI MINOAS» ΤΗΣ AMUNDI ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΡΙΔΙΩΝ Τo Αμοιβαίο Κεφάλαιο EMPORIKI MINOAS

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ Π.Ο.Π.Ο. 3/2012 ΟΜΑ ΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ Π.Ο.Π.Ο. 3/2012 ΟΜΑ ΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ Π.Ο.Π.Ο. 3/2012 ΟΜΑ ΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταµελούς Οικογένειας ζητά προσφορές για την ασφαλιστική κάλυψη των µελών της όπως περιγράφεται πιο κάτω:

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 26-29/10/2013

Επικαιρότητα 26-29/10/2013 Αθήνα 29-10-2013 Επικαιρότητα 26-29/10/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ αριθ. 6 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ αριθ. 6 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.9.2013 COM(2013) 655 final ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ αριθ. 6 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ EL EL ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙOY ΚΕΦΑΛΑΙOY «EMPORIKI PROTECTED FUND MIDAS VΙ» ΤΗΣ AMUNDI

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙOY ΚΕΦΑΛΑΙOY «EMPORIKI PROTECTED FUND MIDAS VΙ» ΤΗΣ AMUNDI . ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ & ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙOY ΚΕΦΑΛΑΙOY «EMPORIKI PROTECTED FUND MIDAS VΙ» ΤΗΣ AMUNDI ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τo Αμοιβαίο Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 28.11.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0824/2008, του Kroum Kroumov, βουλγαρικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 16 υπογραφές, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Διοικητική Λογιστική Λογιστική Εταιρειών Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης & Δημήτριος Μπάλιος Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι»

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης (LF) Fund of Funds Global Low, ένα υπό-αμοιβαίο κεφάλαιο του αμοιβαίου κεφαλαίου(lf) Fund of Funds Σειρά Μεριδίων Eurobank, ISIN: LU0956610256, Νόμισμα: EUR Η Eurobank Fund Management Company (Luxembourg)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 2 (για ΟΤΑ α βαθμού)

ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 2 (για ΟΤΑ α βαθμού) ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 2 (για ΟΤΑ α βαθμού) Εποπτεύον Υπουργείο:... Επωνυμία Φορέα: Α.Φ.Μ.:... Έτος. Μήνας Αναφοράς:..... ΠΙΝΑΚΑΣ Α ποσά σε ευρώ (χωρίς δεκαδικά) Ι. ΕΣΟΔΑ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 0 ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 01 ΠΡΟΣΟΔΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Άρχισε η συνεδρίαση με την Προεδρία του Προέδρου της Ο.Ε. κ. Χαράλαμπου Ξανθόπουλου

Άρχισε η συνεδρίαση με την Προεδρία του Προέδρου της Ο.Ε. κ. Χαράλαμπου Ξανθόπουλου ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 27/12-11-2014 ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΜΑ 1o:Έκθεση οικονομικών καταστάσεων βάσει του κλαδικού λογιστικού σχεδίου Π.Δ.315/1999 Καλαμαριά, 12-11-2014,

Διαβάστε περισσότερα

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σ.ν.

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σ.ν. TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σ.ν. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003 Για σκοπούς εναρμόνισης με την Οδηγία 2000/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1 Μη δεδουλευμένοι τόκοι γραμματίων πληρωτέων (51.03) : είναι λογαριασμός παθητικού αντίθετος, που σημαίνει ότι όταν αυξάνεται χρεώνεται και όταν μειώνεται πιστώνεται. Οι αντίθετοι λογαριασμοί του

Διαβάστε περισσότερα

γραμμάτια Ορισμοί Προεξόφληση Αντικατάσταση Μέση λήξη Ασκήσεις

γραμμάτια Ορισμοί Προεξόφληση Αντικατάσταση Μέση λήξη Ασκήσεις γραμμάτια Ορισμοί Προεξόφληση Αντικατάσταση Μέση λήξη Ασκήσεις Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 Επιστρέψαμε στην εποχή του γραμματίου! Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ Την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ Τηλ Ημερομηνία: 19/01/09 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Αρ. Φακ Τηλ Ημερομηνία: 19/01/09 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΑΡΘΡΟ 2, 1 Προστίθεται εδάφιο (Ι): «Ι) Δήλωση νόμιμου εκπροσώπου του αιτούντος σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα.» ΑΡΘΡΟ 28 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: 20. ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Δ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: 20. ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Δ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 9 ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ :62/2013 ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 19 Νοεμβρίου Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 19 Νοεμβρίου Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Το Σεπτέμβριο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1.311

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝ.Ε.Κ.Ι

ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝ.Ε.Κ.Ι ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝ.Ε.Κ.Ι Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης που είχε συσταθεί το 1998 και μετατραπεί σε Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ανήκει στις εταιρείες του άρθρου 198 του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΚΑΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 45(2)(α).

ΟΙ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΚΑΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 45(2)(α). Ε.Ε. Παρ. III(I) 4513 Κ.Δ.Π. 502/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 502 Οι περί Διατήρησης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (Συνδρομές Μελών του ΚΟΑΑΠ) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

L 119/70 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 119/70 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης EL L 119/70 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.5.2011 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2011 για την εκκαθάριση των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών των κρατών μελών στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΓΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 26ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΓΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 26ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 5/90 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΓΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2473 της 26ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1990 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 5 Κανονισμοί οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα