Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08"

Transcript

1 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε. - Καν. (ΕΚ) 867/2008 του εγκεκριμένου προγράμματος με την αριθμ / Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

2 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ USUS

3 συνεταιρισμένοι παραγωγοί, 62 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, μία Ένωση, ένα νησί. Με εμπειρία και παράδοση αιώνων σας, προσφέρουμε το χρυσαφένιο Μυτιληνιό ελαιόλαδο με παγκόσμια αναγνώριση, κληρονομιά από τους προγόνους μας και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας. Αλέκος Γιαζιτζόγλου Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου

4

5 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λέσβος Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρσμών Λέσβου Ελαιοτριβείο εταιρείας Αρχιπέλαγος H ελαιοκαλλιέργεια στο νομό Λέσβου Εξαγωγές Προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου Πορεία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Λέσβου βάσει του Καν. (ΕΚ) 867/08 Δραστηριότητες Ευχαριστίες

6 6 ΛΕΣΒΟΣ Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς, των γραμμάτων και της πνευματικής άνθισης Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Λέσβο χωρίς τα ελαιόδενδρα της που ασημίζουν κάτω από το άπλετο φως του ήλιου. Εκτός από τη θάλασσα, κανένα άλλο αγαθό της φύσης δεν δέθηκε τόσο πολύ με τον Ελληνικό χώρο, όσο η ελιά και το λάδι της, που έθρεψε τόσους πολιτισμούς, από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά στη Λέσβο, είναι ορεινές ή ημιορεινές με ξερικά, φτωχά σε ουσία εδάφη. Αυτή η ιδιομορφία της καλλιέργειας σε σχέση με τη ποικιλία, είναι που προσδίδει στο Λεσβιακό ελαιόλαδο την υπεροχή σε γευστικότητα και τον εμπλουτισμό σε αρωματικές ύλες. Το Λεσβιακό ελαιόλαδο από πλευράς αγνότητας και ποιότητας, προσφέρεται στην κατανάλωση με τα παρακάτω μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Τη χαρακτηριστική λεπτόρευστη υφή του (χαμηλό ιξώδες - απαλή γεύση) η οποία οφείλεται στο σχετικά αυξημένο βαθμό ακορεστότητας των λιπαρών του οξέων, σε σχέση με άλλα παχύρευστα ελαιόλαδα, γεγο- νός που του δίνει πρόσθετη βιολογική αξία, αφού τούτο συνάδει ευθέως με τις σύγχρονες ιατρικές αντιλήψεις. Το ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα του, που οφείλεται στη μικρή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη που ίσως είναι και η καλύτερη άμυνα στο χρόνο για το εμφιαλωμένο προϊόν. Το άρωμα και η γεύση του χυμού της αιγαιοπελαγίτικης ελιάς, που το καθιέρωσαν σαν το ονομαστό προϊόν της υπαίθρου της Λέσβου. Όσον αφορά στις συγκεκριμένες ποικιλίες, η Κολοβή, γνωστή και ως Μυτιληνιά, έχει περιεκτικότητα σε λάδι εξαιρετικής ποιότητας, με έντονο άρωμα, απαλή, γλυκιά γεύση και είναι από τις καλύτερες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, τόσο από πλευράς ελαιοπεριεκτικότητας, όσο και από πλευράς ποιότητας, ενώ η Αδραμυτινή δίνει λάδι λεπτόρευστο, με εξαιρετικό άρωμα.

7

8 8 Παραλία Χρούσος

9 9 Ανατολή στο λιμάνι της Λέσβου Μόλυβος

10 10 ΕΛΑΙΩΝΑΣ θάλασσα

11 ΕΛΑΙΩΝΑΣ ορεινός 11

12 12 Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου είναι η δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση αγροτών του νομού Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1929 με έδρα την πρωτεύουσα του νομού τη Μυτιλήνη. Τα κεντρικά της γραφεία στεγάζονται σήμερα στη Σκάλα Παμφίλων της Μυτιλήνης, όπου βρίσκεται και το βιομηχανικό συγκρότημα που διαθέτει όλους τους αναγκαίους χώρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διενεργηθούν όλες οι εργασίες από τον ποιοτικό έλεγχο και την αποθήκευση του ελαιολάδου ως την τυποποίηση. Στην περιοχή ευθύνης της δραστηριοποιούνται ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν στρέμματα στα οποία υπάρχουν δέντρα. Στόχος της είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των συνεταιρισμένων της και η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται στο νομό. Η ΕΑΣ δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση ελαιολάδου, πυρηνελαίου, σαπουνιού και στην εμπορία ζωοτροφών, λιπασμάτων, γεωργικών μηχανημάτων, φαρμάκων και ειδών ελαιοσυλλογής.

13

14 14

15 15

16 16 ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ «Νικόλαου Βρανά»

17 Διακρίνονται οι πρώτες συσκευασίες ελαιολάδου της ΕΑΣ Λέσβου 17

18 18 Η ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΣΒΟΥ Ελαιοποιήσιμη ελιά ΑΡΙΘΜΟΣ Ελαιοπαραγωγοί Στρέμματα Δέντρα Αγροτεμάχια Παραγωγή ελαιολάδου (τόννοι) ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Στρέμματα ανά παραγωγό Δέντρα ανά παραγωγό Αγροτεμάχια ανά παραγωγό Στρέμματα ανά αγροτεμάχιο Δέντρα ανά στρέμμα 24, ,43 17

19

20 20 ΕΞΑΓΩΓΕΣ Βέλγιο Βουλγαρία Βραζιλία Γερμανία Ελβετία Ιαπωνία Ινδία Κίνα Ν. Αφρική Πολωνία Η ΕΑΣ Λέσβου είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς είναι η έκτη δύναμη στη χώρα και η δεύτερη σε εξαγωγικό επίπεδο. Βουλγαρία Κίνα Ν.ΑΦΡΙΚΗ

21 21 ΙΝΔΙΑΙαπωνία Βραζιλία Γερμανία

22 12

23 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ 23

24 24 νέα ετικέτα ΛΕΣΒΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αρ. 1107/96 (δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αρ. L 148 της σελ. 1) το ΛΕΣΒΟΣ ΠΓΕ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι ό,τι ανώτερο ποιοτικά έχει να προσφέρει η ΕΑΣ Λέσβος και γενικότερα η αγορά του ελαιολάδου. Διατίθεται σε φιάλη Marasca των 750 ml.

25 25 νέο προϊόν * Αποτέλεσμα της Δραστηριότητας Biv του Τομέα B του Καν. (ΕΚ) 867/2008 του Προγράμματος Εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Λέσβου ΠΡΟΪΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης προέρχεται αποκλειστικά από παραγωγούς που εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 & 2.2/3, αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της Ένωσης σε ξεχωριστές ανοξείδωτες δεξαμενές και η τυποποίηση του γίνεται με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που υπαγορεύει το σύστημα ποιότητας και διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων κατά ISO 9001:2008 & 22000:2005 και το σύστημα ιχνηλασιμότητας LESVOS iknow κατά ISO 22005:2007 ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Διατίθεται σε φιάλη Marasca των 750 ml.

26 26 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Μυτιληνιώ» και «Θεόφιλος» προσεγμένο σε κάθε στάδιο της παραγωγής του έχει άριστα οργανοληπτικά στοιχεία με οξύτητα 0,1%- 0,8%. Διατίθεται σε δοχείο των 5 λίτρων, σε γυάλινη φιάλη των 250 ml, 500 ml, 1 και 3 λίτρων καθώς και σε pet πλαστική φιάλη του 1 και 2 λίτρων.

27 27 ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΕΑΣ ακολουθώντας τον κανονισμό για την παραγωγή αυτής της κατηγορίας ελαιολάδου παράγει το «Μυτιληνιώ» παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητας κάτω από 1,5%) Διατίθεται σε δοχείο των 5 λίτρων, σε γυάλινη φιάλη του 1 λίτρου και σε pet πλαστική φιάλη του 1 και 2 λίτρων.

28 28 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΕΑΣ ακολουθώντας τον κανονισμό για την παραγωγή αυτής της κατηγορίας ελαιολάδου παράγει το Ελαιόλαδο «Μυτιληνιώ» αναμιγνύοντας Παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητας κάτω από 1,5%) και Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο σε αναλογία 75% και 25% αντίστοιχα με τελική οξύτητα του ελαιολάδου αυτού να είναι κάτω από 1%. Διατίθεται σε δοχείο των 5 λίτρων, σε γυάλινη φιάλη του 1 λίτρου και σε pet πλαστική φιάλη του 1 λίτρου.

29 29 ΣΑΠΟΥΝΙ Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η ζήτηση του σαπουνιού από ελαιόλαδο ως αποτέλεσμα της επιστροφής των καταναλωτών σε φυσικά προϊόντα. Η τάση αυτή είναι δικαιολογημένη αφού το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη λιπαρή ουσία για το ανθρώπινο δέρμα. Το σαπωνοποιείο της ΕΑΣ Λέσβου είναι από τα λίγα της χώρας που παράγουν σαπούνι αποκλειστικά από ελαιόλαδο και υλοποιούν όλα τα στάδια της παραγωγής. Το σαπούνι που παράγει η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει καμία προσθήκη ζωικών λιπαρών. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2006 οι πωλήσεις σαπουνιού της ΕΑΣ Λέσβου έφθασαν στους 170 τόνους. Μεγάλο μέρος της παραγωγής αυτή εξάγεται στο εξωτερικό. Τα μεγέθη των σαπουνιών που παράγονται είναι των 125 γραμμαρίων, 150 γραμμαρίων, των 300 γραμμαρίων και σε σκόνη του 1 κιλού σε λευκό και πράσινο. Εκτός από το τελικό προϊόν, δηλαδή τις μικρές πλάκες σαπουνιού που παράγει και εμπορεύεται η ΕΑΣ Λέσβου, παράγει και πουλάει σε σαπωνοποιεία μεγάλες ποσότητες σαπωνόμαζας (δηλαδή σαπούνι που δεν έχει μορφοποιηθεί).

30 30 ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, με όραμα τη διασφάλιση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του λεσβιακού ελαιολάδου, προιόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), και τη δημιουργία υπεραξίας στα προϊόντα της, υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού 867/2008 με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελαιουργικών συνεταιρισμών μελών της και με δράσεις για όλη την αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου, από το χωράφι στο ράφι με σημαντικά αποτελέσματα.

31

32

33 33 Η ΕΑΣ Λέσβου υπέβαλε στις 15/02/2009 μελέτη για την αναγνώριση της ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων όπου και αναγνωρίστηκε με την Υπουργική Απόφαση / Ταυτόχρονα στις 15/02/2009 υπέβαλε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασίας το οποίο και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τους ελαιοπαραγωγούς και τις οργανώσεις να αξιοποιήσουν τους πόρους που διατίθενται για την ενίσχυση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων και για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών με γνώμονα την αειφορική διαχείριση. Με την Υπουργική Απόφαση / εγκρίθηκε το πρόγραμμα εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό με 15 δραστηριότητες στους τέσσερις από τους πέντε τομείς του Καν. 867/2008.

34 34 ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΝ. (EK) 867/2008 με το σημαίνονται οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Α) Τομέας της παρακολούθησης και της διοικητικής διαχείρισης της αγοράς στον κλάδο του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών: i) συγκέντρωση στοιχείων για τον κλάδο και την αγορά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την μέθοδο, την γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και ακρίβεια που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή ii) εκπόνηση μελετών, ιδίως για θέματα συνδεόμενα με τις άλλες δραστηριότητες που προβλέπονται στο πρόγραμμα εργασίας της σχετικής οργάνωσης φορέων Β) Τομέας της βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας: i) συλλογικές εργασίες διατήρησης των ελαιώνων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας που απειλούνται με εγκατάλειψη, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων η αρμόδια εθνική αρχή, ιδίως όσον αφορά τις δυνητικά επιλέξιμες περιφερειακές ζώνες, καθώς και την έκταση και τον ελάχιστο αριθμό ελαιοπαραγωγών που πρέπει να συμμετέχουν για να αποβούν αποτελεσματικές οι εν λόγω εργασίες ii) ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες, καθώς και η διάδοσή τους στους ελαιοκαλλιεργητές και παρακολούθηση της πρακτικής εφαρμογής τους iii) έργα πρακτικής επίδειξης εναλλακτικών τεχνικών, αντί της χρήσης χημικών προϊόντων, για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς iv) έργα πρακτικής επίδειξης των τεχνικών ελαιοκαλλιέργειας που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τοπίου, όπως η βιολογική, η ορθολογική και η ολοκληρωμένη γεωργία v) εισαγωγή δεδομένων περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικής πληροφόρησης για την ελαιοκαλλιέργεια (ελαιοκομικό ΣΓΠ) που αναφέρεται στο άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 Γ) Τομέας της βελτίωσης της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών: i) βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής, παράδοσης και αποθήκευσης των ελιών πριν από τη μεταποίησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή ii) βελτίωση των ποικιλιών των ελαιώνων των ιδιωτικών εκμεταλλεύσεων, υπό τον όρο ότι συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων εργασίας

35 35 iii) βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης και αξιοποίησης των καταλοίπων της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και βελτίωση των συνθηκών εμφιάλωσης του ελαιολάδου iv) παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή, στην ελαιουργική μεταποιητική βιομηχανία, στις επιχειρήσεις παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, στα ελαιοτριβεία και στη συσκευασία για τα θέματα που συνδέονται με την ποιότητα των προϊόντων v) δημιουργία και βελτίωση των εργαστηρίων ανάλυσης παρθένου ελαιολάδου vi) κατάρτιση γευσιγνωστών για τους ελέγχους των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιόλαδων και των επιτραπέζιων ελιών Δ) Τομέας της ιχνηλασιμότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως μέσω του ποιοτικού ελέγχου των ελαιόλαδων που πωλούνται στον τελικό καταναλωτή υπό τον έλεγχο των εθνικών διοικήσεων: i) δημιουργία και διαχείριση συστημάτων που επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από τον ελαιοκαλλιεργητή μέχρι την συσκευασία και την επισήμανση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή ii) δημιουργία και διαχείριση συστημάτων πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή iii) δημιουργία και διαχείριση συστημάτων για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα γνησιότητας, ποιότητας και εμπορίας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών που διατίθενται στην αγορά, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή Ε) Τομέας της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών: i) διάδοση πληροφοριών για το έργο των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων στους τομείς που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ) και δ) ii) δημιουργία και ενημέρωση δικτυακού τόπου σχετικού με τις δραστηριότητες των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων στους τομείς που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ) και δ)

36 36 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α/Α ΔΡΑΣΗ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Β Γ Γ Γ Γ Γ Γ Γ Γ Γ Δ Δ Δ Δ Ε Biv Γi Γi Γi Γiv Γiv Γiv Γiv Γiv Γiv Γv Δi Δii Δii Ei Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε 800 παραγωγούς Προμήθεια ελαιοδιχτυών Προμήθεια συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας Προμήθεια ελαιοραβδιστικών Προμήθεια μικρού βυτίου μεταφοράς ελαιολάδου Προμήθεια μη μόνιμων δεξαμενών για το τυποποιητήριο Προμήθεια ηλεκτρικών κλαρκ Προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας Σύστημα παραγωγής παροχής αζώτου Κουρτίνα για τυποποιητήριο για αποφυγή σκόνης Όργανα χημείου Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιχνηλασιμότητας Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ISO 9001 & ISO (HACCP) και IFS και BRC στο τυποποιητήριο της ΕΑΣ Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ISO 9001 & ISO (HACCP) σε 5 ελαιοτριβεία - μέλη της ΕΑΣ Επικοινωνία του προγράμματος

37 37 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σύνολο προγράμματος Κοινοτική συμμετοχή Εθνική συμμετοχή Ιδία συμμετοχή Δ Γ 25,21 29,59 Ε 2,74 Β 42,46 Τομέας Προϋπολογισμός ( ) Ποσοστό (%) B Γ Δ Ε ,46 29,59 25,21 2,74 100

38 38 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Α/Α ΔΡΑΣΗ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΡ 09- ΜΑΡ 10 ΑΠΡ 10- ΜΑΡ 11 ΑΠΡ 11- ΜΑΡ 12 1 Β Biv Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε 800 παραγωγούς 2 Γ Γi Προμήθεια ελαιοδίχτυων 3 Γ Γi Προμήθεια συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας 4 Γ Γi Προμήθεια ελαιοραβδιστικών 5 Γ Γiv Προμήθεια μικρού βυτίου μεταφοράς ελαιολάδου 6 Γ Γiv Προμήθεια μη μόνιμων δεξαμενών για το τυποποιητήριο 7 Γ Γiv Προμήθεια ηλεκτρικών κλαρκ 8 Γ Γiv Προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας 9 Γ Γiv Σύστημα παραγωγής παροχής αζώτου 10 Γ Γiv Κουρτίνα για τυποποιητήριο για αποφυγή σκόνης 11 Δ Γv Όργανα χημείου 12 Δ Δi Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιχνηλασιμότητας 13 Δ Δii Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ISO 9001 & ISO (HACCP) και IFS και BRC στο τυποποιητήριο της ΕΑΣ 14 Δ Δii Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ISO 9001 & ISO (HACCP) σε 5 ελαιοτριβεία - μέλη της ΕΑΣ 15 Ε Ei Επικοινωνία του προγράμματος

39

40 40 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

41

42 42 1 Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σε τουλάχιστον 800 παραγωγούς ΤΟΜΕΑΣ B // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Biv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: foodstandard Α.Ε. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου θέλοντας να εξασφαλίσει την ποιότητα και ασφάλεια του του λεσβιακού ελαιολάδου, προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), και την προστασία του περιβάλλοντος εφάρμοσε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε 819 ελαιοπαραγωγούς μέλη της αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των περιοχών του νομού. Αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και της πιστοποίησης του σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & 2.2/3 εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση των παραγωγών με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής μέσα από την πραγματοποίηση πολλών εκπαιδεύσεων - τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο - εξασφαλίζοντας με αυτό το τρόπο και την πολλαπλή συμμόρφωση των παραγωγών, είναι η δημιουργία ενός νέου προϊόντος, του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενός προϊόντος με συγκεκριμένη ταυτότητα καινοτομώντας με αυτό τον τρόπο στην αγορά και εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή που σήμερα περισσότερο από ποτέ αναζητά προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον.

43 43 : : : , Designed & Developed by Παραγωγοί Στρέμματα Δέντρα Αγροτεμάχια ,

44

45 Α/Α ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ , , , , , , , , , ,7 637,3 814, , ,7 662,7 302, , ,6 Σκόπελος Παλαιόκηπος Β Αγιάσος Αγία Παρασκευή Παπάδος Πολιχνίτος Μανταμάδος Μεσαγρός Μόρια Ακράσι Παράκοιλα Κλειώ Κάπη Λισβόρι Λουτρά Μιστεγνά Νάπη Παλαιόκηπος Α Παλαιοχώρι Πάμφιλα ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ 45

46 46

47 47 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Παλαιοχώρι Πολιχνίτος

48 48 Αγιάσος Μιστεγνά

49 Αγιάσος 49

50 50 Παπάδος

51 Μανταμάδος 51

52 52 2 Προμήθεια διχτυών συλλογής ελαιοσυλλογής ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γi ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: M M HELLAS Ε.Π.Ε. Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου η Ένωση προμήθευσε επιλεγμένους παραγωγούς όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών μελών της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δίχτυα ελαιοσυλλογής.

53

54 54 3 Προμήθεια συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γi ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. Αποσκοπώντας στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του λεσβιακού ελαιολάδου η ΕΑΣ προμηθεύτηκε με μία συσκευή μέτρησης της ελαιοπεριεκτικότητας. Με τη συσκευή επιτυγχάνεται ακριβής προσδιορισμός της ελαιοπεριεκτικότητας και της υγρασίας στον καρπό και στον ελαιοπυρήνα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς χημικά αντιδραστήρια.

55 55

56 56 4 Προμήθεια ελαιοραβδιστικών ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γi ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: MINOTAVROS- Γ. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ- Α. ΒΙΔΑΚΗΣ Ο.Ε. Η Ένωση προμήθευσε επιλεγμένους παραγωγούς της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης με ελαιοραβδιστικά ώστε η κρίσιμη για την ποιότητα περίοδος συγκομιδής των ελιών να πραγματοποιείται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς όφελος της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

57

58 58 5 Προμήθεια αγροτικού βυτίου κατάλληλου για μεταφορά ελαιολάδου καθώς και του σχετικού εξοπλισμού (αντλία, σωληνώσεις) ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: Panergon A.E. GR. INOX ΑΦΟΙ ΓΚΡΕΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. Με την προμήθεια του βυτιοφόρου οχήματος δίνεται η δυνατότητα στην Ένωση να εξυπηρετήσει και ένα μεγάλο αριθμό μεμονωμένων ελαιοπαραγωγών μελών της που αποθηκεύουν το ελαιόλαδο σπίτι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς του στο τυποποιητήριο της γρήγορα και με ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό το ελαιόλαδο τυποποιείται διατηρώντας όλα τα premium ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

59 59

60 60 6 Προμήθεια δεξαμενών ελαιολάδου χωρητικότητας 50 τόννων ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: GR. INOX ΑΦΟΙ ΓΚΡΕΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και να διατηρούνται όλα τα premium χαρακτηριστικά του κατά την αποθήκευση, η Ένωση αντικατέστησε στο τυποποιητήριο της 3 παλαιού τύπου δεξαμενές όχι τόσο κατάλληλες για την αποθήκευση του ελαιολάδου με inox δεξαμενές χωρητικότητας 50 τόννων.

61

62 62 7 Προμήθεια ηλεκτρικών κλαρκ ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: JUNGHEINRICH HELLAS Ε.Π.Ε. Με στόχο την αποφυγή επιμολύνσεων του παραγόμενου ελαιολάδου με καυσαέρια των συμβατικών μέσων μεταφοράς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου προμηθεύτηκε με 2 ηλεκτροκίνητα περονοφόρα (κλαρκ) τα οποία είναι σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις που τίθενται στις επιχειρήσεις τροφίμων και χρησιμοποιούνται εκτός των γενικών μεταφορικών ικανοτήτων τους και για την ασφαλή μεταφορά των δεξαμενών του ελαιολάδου από το φορτηγό μεταφοράς στο τυποποιητήριο.

63

64 64 8 Προμήθεια ηλεκτρικής σκούπας ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: KARCHER(GR) A.E.Ε. Στους χώρους όπου γίνεται παρασκευή, επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων οι επιφάνειες των δαπέδων πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σύμφωνα με τους οδηγούς του ΕΦΕΤ και τις απαιτήσεις του προτύπου EN ISO 22000:2005. Επιπλέον, η αποτελεσματική καθαριότητα και η απολύμανση όλων των χώρων του τυποποιητηρίου βοηθά σημαντικά στην προστασία των παραγόμενων προϊόντων από πιθανές επιμολύνσεις απομακρύνοντας ακαθαρσίες και υγρά ελέγχοντας την περιβαλλοντική υγιεινή του χώρου. Για το λόγο αυτό η Ένωση προμηθεύτηκε με μία ειδική επαγγελματική ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό του χώρου του τυποποιητηρίου και για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής με βάση τις αρχές του HACCP.

65

66 66 9 Σύστημα παροχής αζώτου ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: GR. INOX ΑΦΟΙ ΓΚΡΕΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των υποδομών της, εγκατέστησε σύστημα παραγωγής και παροχής αζώτου στο τυποποιητήριο της, ώστε το υπερκείμενο στο χώρο των δεξαμενών άζωτο να εμποδίζει την επαφή του ελαιολάδου με το οξυγόνο και να επιτυγχάνεται η διατήρηση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

67

68 68 10 Προμήθεια κουρτίνας τυποποιητηρίου για αποφυγή σκόνης ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γiv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ - Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Ο.Ε. Με σκοπό τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής στο χώρου του τυποποιητηρίου με βάση τις αρχές του HACCP και την προστασία των παραγόμενων προϊόντων από πιθανές επιμολύνσεις η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου προμηθεύτηκε με μία ειδική κουρτίνα PVC.

69 69

70 70 11 Προμήθεια συμπληρωματικού εξοπλισμού για το χημείο της Ένωσης ΤΟΜΕΑΣ Γ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γv ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: METRIVA ΔΕΡΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ ALFA ANALYTICAL INSTRUMENTS FILTER TECH CONTROLA HELLAMCO RIGAS LABS S.A. Με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, η Ένωση εκσυγχρόνισε το χημείο της, στις εγκαταστάσεις του τυποποιητήριου της με την αγορά διαφόρων οργάνων, όπως συστήματα χρωματογραφίας για προσδιορισμό μεθυλεστέρων, λιπαρών οξέων, στερολών και κηρών, στερεοσκόπια και μικροσκόπια κ.α. ώστε να διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο χημείο για να διασφαλίζει την ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου.

71 71

72 72 12 Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιχνηλασιμότητας ΤΟΜΕΑΣ Δ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Δi ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: foodstandard Α.Ε. Σήμερα η ΕΑΣ Λέσβου μπορεί να ιχνηλατίσει άμεσα: το τελικό προϊόν με τη χρήση του LOT number (trace back) από οποιοδήποτε συστατικό ή υλικό συσκευασίας (trace forward) από οποιονδήποτε πελάτη ή προμηθευτή από το προσωπικό που δούλευε σε κάθε παρτίδα. H ΕΑΣ Λέσβου διαθέτει ένα πλήρες και λειτουργικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας το οποίο λειτουργεί σε 3 επίπεδα: παραγωγός ελαιοτριβείο τυποποιητήριο Συγκεκριμένα το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας LESVOS iknow εφαρμόζεται για το ελαιόλαδο σε 819 παραγωγούς, στο τυποποιητήριο ελαιολάδου της Ένωσης και σε 3 συνεταιριστικά ελαιοτριβεία. Τόσο το τυποποιητήριο ελαιολάδου όσο και τα 3 ελαιοτριβεία έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το ISO 22005:2007 «Ιχνηλασιμότητα στη διατροφή και διατροφική αλυσίδα - Γενικές αρχές και βασικές απαιτήσεις για σχεδιασμό συστήματος και εφαρμογή». To Σύστημα Ιχνηλασιμότητας LESVOS iknow βασίζεται σε ειδικές tailor made εφαρμογές για την τήρηση της Ιχνηλασιμότητας τόσο στα ελαιοτριβεία όσο και στο τυποποιητήριο ελαιολάδου ενώνοντας με αυτό το τρόπο την Εσωτερική με την Εξωτερική Ιχνηλασιμότητα.

73 73 LESVOS Know ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙO ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙO ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙO Παλαιοχώρι Παπάδος Παλαιόκηπος B 819 Παραγωγοί

74 74 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ LESVOS IKNOW Διασφάλιση της ποιότητας του λεσβιακού ελαιολάδου Τεκμηρίωση προέλευσης όλων των συστατικών ενός προϊόντος Δυνατότητα για παραγωγή και προώθηση προϊόντων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών ή καταναλωτών Άμεση τεκμηρίωση για τις ιδιότητες των προϊόντων Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων Συμμόρφωση με τη νομοθεσία Οργάνωση της παραγωγής Καλύτερος έλεγχος της παραγωγής από τη διοίκηση Συνεχής αναβάθμιση της συνολικής διαχείρισης/λειτουργίας μέσω μετρήσιμων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων Βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες Έλεγχος της ποιότητας των Α υλών Έλεγχος διαθεσιμότητας προϊόντων - Α υλών - υλικών συσκευασίας

75 75 ΕΑΣ Λέσβου Παλαιοχώρι Παπάδος Παλαιόκηπος

76 76 LESVOS Know ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Παραγωγοί Στρέμματα Δέντρα Αγροτεμάχια , ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ Παλαιοχώρι Παπάδος Παλαιόκηπος Β ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ olive oil ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

77 : 77 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : & : 002 : : : 002 : :.. / , , , , , , , , ,60 : :. : : : 002 # : : 002 : : 251 / 46, , , : : 002 : : , , , , , , , Designed & Developed by 1

78 78 ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

79 79

80 80 olive oil ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

81 81

82 82 13 Σχεδιασμός και εφαρμογή Συστήματος Ποιότητας ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων ISO 22000:2005 και BRC και IFS στο τυποποιητήριο της Ένωσης ΤΟΜΕΑΣ Δ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Δii ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: foodstandard Α.Ε. Η ασφάλεια των τροφίμων συνδέεται με την ύπαρξη βλαπτικών παραγόντων και κίνδυνων στην διατροφική αλυσίδα που μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής των διατροφικών προϊόντων. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρχει κατάλληλος έλεγχος στα διάφορα στάδια της αλυσίδας για να διασφαλίζεται η ασφάλεια με συνδυασμένες προσπάθειες όλων των οργανισμών της αλυσίδας τροφίμων. Η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου εφαρμογής των Συστημάτων Ποιότητας ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Tροφίμων ISO 22000:2005 στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου αποτελεί κρίσιμη διαδικασία για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, την ασφαλή διάθεση του στην αγορά και την ελαχιστοποίηση των διατροφικών κινδύνων που είναι δυνατό να προκύψουν από ακατάλληλα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου εφαρμόζει στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου της για το ελαιόλαδο, Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005. Παράλληλα εφαρμόζονται και Συστήματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των προτύπων International Food Standard (IFS) και British Retail Consortium (BRC).

83

84 84 14 Σχεδιασμός και εφαρμογή Συστήματος Ποιότητας ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων ISO 22000:2005 σε 5 συνεταιριστικά ελαιοτριβεία της Ένωσης ΤΟΜΕΑΣ Δ // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Δii ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: foodstandard Α.Ε. Η ΕΑΣ Λέσβου με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του Λεσβιακού ελαιολάδου εφαρμόζει, στις εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων 5 Αγροτικών Συνεταιρισμών μελών της, Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και της Ασφάλειας των Tροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η παραγωγή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

85 Ακράσι Μεσαγρός Παλαιόκηπος Β Παλαιοχώρι Παπάδος

86 86 15 Επικοινωνιακό πρόγραμμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΤΟΜΕΑΣ E // ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ei ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ: ΑΝΑΔΟΧΟΣ: USUS Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η διάδοση των αποτελεσμάτων όλων των Δραστηριοτήτων που υλοποίησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 867/2008 για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για τους σκοπούς του Επικοινωνιακού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και τα τρία έτη ημερίδες ενημέρωσης που απευθύνονταν στην προσκεκλημένη πολιτική ηγεσία, σε εκπροσώπους από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, Προέδρους Αγροτικών Συνεταιρισμών - μελών της Ένωσης καθώς και σε παραγωγούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δημιουργήθηκε μία ταινία με τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας και παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο επικοινωνιακό υλικό.

87 87

88 88 Ημερίδα 2010 ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Λέσβου µε την ιδιότητα της ως αναγνωρισµένη Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) σας προσκαλεί στην ηµερίδα που διοργανώνει την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και ώρα στην αίθουσα του Επιµελητηρίου Λέσβου στην Π. Κουντουριώτη 71 στη Μυτιλήνη µε θέµα: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Παρασκευή 26 Μαρτίου Η βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου σαν κλειδί για την κατάκτηση των διεθνών αγορών ΗΜΕΡΙ ΑΣ Για πληροφορίες: ιευθυντής: Στρατής Χατζηδηµητρίου τηλ: , Υπεύθυνος προγράµµατος: Χρήστος Βασιλάκος τηλ: , Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Λέσβου: Αλκαίου 21, Μυτιλήνη, Τηλ: , Fax: , - Πρόγραµµα επιχορηγούµενο από την Ε.Ε. - Καν. (ΕΚ) 867/2008 του εγκεκριµένου προγράµµατος µε την αριθµ / Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων.

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 266355 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. /νση : Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 03 ΤΕΥΧΟΣ Νο ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Αρωματικά φυτά Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ανταγωνιστικότητα περνά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 09/12/2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 5711/156198 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ-ΜΗΛΟΕΙ Η Ταχ. /νση : Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ...7 1.1. Εκπόνηση του επιχειρησιακου προγράµµατος και συµµετοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές

ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές ΔΗΜΗΤΡΑ 24 / 25 ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδα: Τάσεις και προοπτικές Γεώργιος Γκούμας, MSc, Τεχνολόγος Τροφίμων Φωτεινή Σηφακάκη, MSc,Τεχνολόγος Γεωπονίας Τμήμα Πιστοποίησης Διεύθυνση Πιστοποίησης & Προδιαγραφών Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 1. Κανονισµοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1. Καν. 2092/91 "για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21/01/2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθ. πρωτ.: 218/7541 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓEN. /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση)

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) 1.2.2002 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 31/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της28ηςιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εβδομαδιαια ηλεκτρονικη εφημεριδα αγροτικης ενημερωσης. Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 Τεύχος 35 agrotypos.gr

Περιεχόμενα. Εβδομαδιαια ηλεκτρονικη εφημεριδα αγροτικης ενημερωσης. Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 Τεύχος 35 agrotypos.gr ΑγροΤύπος Εβδομαδιαια ηλεκτρονικη εφημεριδα αγροτικης ενημερωσης Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 Τεύχος 35 agrotypos.gr Ιδιοκτησία: ΑγροΤύπος ΑΕ Ευβοίας 5, 151 25 Μαρούσι Τηλ. 210-6142550 & 8064002 Fax 210-6125141

Διαβάστε περισσότερα

ǹȃȉȍȃǿȉ Ȁ ȆǼȇǻǿȀǹȇǾȈ 0 6F īiȧʌȩȟƞȣ ,62 +$&&3 ȊȆȅȊȇīǼǿȅ īǽȍȇīǿǹȉ ǹĭǿȃǹ

ǹȃȉȍȃǿȉ Ȁ ȆǼȇǻǿȀǹȇǾȈ 0 6F īiȧʌȩȟƞȣ ,62 +$&&3 ȊȆȅȊȇīǼǿȅ īǽȍȇīǿǹȉ ǹĭǿȃǹ COPYRIGHT 2003 ΑΝΤΩΝΙΟΣ Κ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού για το Έργο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΠΕ-DIRECTORY ΚΛΑΔΟΥ ΤΠΕ»

Διακήρυξη Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού για το Έργο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΠΕ-DIRECTORY ΚΛΑΔΟΥ ΤΠΕ» Διακήρυξη Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού για το Έργο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΠΕ-DIRECTORY Κωδ. ΟΠΣ: Προϋπολογισμός: (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) Ημερομηνία Διενέργειας: 3.546.180,00 ΗΗ-ΜΜ-200Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 40141 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2496 13 Σεπτεμβρίου 2012 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3568/93548 Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. 266355/11 02 2009 (ΦΕΚ 594/Β

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση: Λεωφ. Αθηνών 58 Ταχ. Κωδ.: 104 41 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 527.50.41 Fax: 210 527.50.79 pkaradimas@mnec.gr

Ταχ. /νση: Λεωφ. Αθηνών 58 Ταχ. Κωδ.: 104 41 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 527.50.41 Fax: 210 527.50.79 pkaradimas@mnec.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10/3/2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 401 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΕΥ LEADER του ΠΑΑ ΜΟΝΑ ΕΣ Α, Β και Γ Ταχ. /νση: Λεωφ. Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

... 6...10...16 ...19 ...22 ...23 ...24 ...28

... 6...10...16 ...19 ...22 ...23 ...24 ...28 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΙΚΟΙΙΝΩΝΙΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΙΟ TOY E..Π.. «ΙΙΟΙΙΚΗΤΙΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΙΣΗ 2007--2013» CCI: 2007GR05UPO003 ΙΟΥΛΙΟΣ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.6.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 157/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 543/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Ιουνίου 2011 για τη θέσπιση λεπτομερών

Διαβάστε περισσότερα

20 εκεµβρίου 2004 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙ Α ΚΑΙ

20 εκεµβρίου 2004 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙ Α ΚΑΙ 20 εκεµβρίου 2004 Ο ΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 11, 12, 16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 178/2002 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ & Α Ν Τ Ι Μ Ε Τ Ω Π Ι Σ Η Σ Ε Κ Τ Α Κ Τ Ω Ν Α Ν Α Γ Κ Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Σ Χ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα 1 από 18 Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 Νομιμότητα της επιχείρησης...3 Διοίκηση και Οργάνωση...4 Πιστοποιήσεις...5 Επάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

-------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------- ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Γ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2007 ------------------------------------------------------------------------------------------------- THEMA Ε.Π.Ε. - ΒΕΛΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επισήμανσης ελαιολάδου

Επισήμανσης ελαιολάδου Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης ελαιολάδου 2012 Δ/ΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2 11526- Αθήνα Ιστοσελίδα: www.efet.gr ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝ.ΔΩ Α.Ε - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 1 ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 1 Η παρούσα προκήρυξη αφορά όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο τοπικό πρόγραμμα στα

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον 2014

Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον 2014 Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον 2014 1 i Πίνακας περιεχομένων Μήνυμα του Προέδρου του ΣΕΒ... 1 Διοικητική Σύνοψη... 3 1. Εισαγωγή...10 1.1. Στόχος και αντικείμενο της έκθεσης... 10 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Οι στόχοι που τίθενται από τον Εθνικό Σχεδιασµό ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ /ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & Γ.. Τµήµα Β ΗΜΟΣΙΩΝ & Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΤΑΧ. /ΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισµός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιµης Ανάπτυξης

Απολογισµός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιµης Ανάπτυξης Απολογισµός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιµης Ανάπτυξης 2010 Απολογισµός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιµης Ανάπτυξης 2010 Πίνακας περιεχοµένων 1. ΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

M9 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1202/95 της Επιτροπής της 29ης Μαΐου 1995 L 119 11 30.5.1995

M9 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1202/95 της Επιτροπής της 29ης Μαΐου 1995 L 119 11 30.5.1995 1991R2092 EL 06.05.2006 026.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ της 24ης Ιουνίου 1991 περί του βιολογικού

Διαβάστε περισσότερα