ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: «Προϋπολογισµός κύκλου και προκαταρκτικοί υπολογισµοί σχεδιασµού κινητήρα Diesel» Ι ΑΣΚΩΝ: Ρ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΛΟΣ Α. Νικολαϊδης Φιλοποίµην-Κων/νος ΕΞΑΜΗΝΟ 8 Ο Α.Μ ΒΟΛΟΣ 2002

2 Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή 2. Βιβλιογραφική διερεύνηση 3. Υπολογιστικό µέρος (µοντέλο) 3.1 εδοµένα σχεδιασµού και λειτουργίας κινητήρα 3.2 Σηµεία λειτουργίας 3.3 Εκτελέσεις κώδικα (runs) 4. Αποτελέσµατα υπολογισµών κύκλου µοντέλου 4.1 Χαρακτηριστική µέγιστης ροπής 4.2 Επίδραση της σχέσης συµπίεση 4.3 Επίδραση της ρύθµισης των βαλβίδων και της προπορείας έγχυσης 4.4 Επίδραση της παροχής πετρελαίου 4.5 Γραµµή καύσης 4.6 Επίδραση της µέσης θερµοκρασίας νερού ψύξης 5. Κατασκευαστικοί υπολογισµοί 5.1 Πείρος εµβόλου 5.2 Κοχλιοσυνδέσεις διωστήρα 5.3 Κοχλιοσυνδέσεις κυλινδοκεφαλής 5.4 Άνω έδρανο διωστήρα 5.5 Κάτω έδρανο διωστήρα 5.6 Έδρανα στροφαλοφόρου 5.7 Ψυγείο κινητήρα 5.8 Φτερωτή αντλίας νερού ψύξης 6. Συζήτηση-συµπεράσµατα 7. Βιβλιογραφία

3 1.Εισαγωγή Η παρούσα εργασία είναι ουσιαστικά χωρισµένη σε δύο τµήµατα. Το πρώτο αφορά το υπολογιστικό µέρος, όπου κατά βάση εκτελείται ο κώδικας που µας έχει παραδοθεί, για διάφορες τιµές των µεταβλητών. Κατόπιν παρουσιάζονται τα διαγράµµατα µε τα αποτελέσµατα του υπολογιστικού µοντέλου. Στα σηµεία που προκύπτουν από το µοντέλο γίνονται παρεµβολές, άλλοτε γραµµικές και άλλοτε πολυωνυµικές, µε στόχο την καλύτερη και ευκολότερη εξαγωγή συµπερασµάτων. Στο δεύτερο βασικό τµήµα, γίνεται ο κατασκευαστικός υπολογισµός των ζητούµενων εξαρτηµάτων και συσκευών. Έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε τα αποτελέσµατα που προκύπτουν να είναι ρεαλιστικά και όχι υπερδιαστασιολογηµένα. Σε κάθε υπολογισµό παρατίθενται και οι σχετικοί πίνακες, καθώς και διάφορα σχέδια, ώστε να είναι περισσότερο κατανοητό το τι ακριβώς υπολογίζεται σε κάθε στάδιο.

4 2.Βιβλιογραφική διερεύνηση Το υπολογιστικό µοντέλο δόθηκε κατά τις παραδόσεις του µαθήµατος. Πρόκειται για κώδικα fortran σε ανοιχτή µορφή. Το όνοµα του κώδικα είναι engine.f και τροφοδοτείται µε αρχεία dat. Τα αποτελέσµατα γράφονται σε αρχεία της ίδιας µορφής. Επιπρόσθετα, δόθηκε πλήρης κατάλογος µε όλες τις µεταβλητές που χρησιµοποιούνται στον κώδικα, καθώς και µε τις µεταβλητές εισόδου και εξόδου. Για τους κατασκευαστικούς υπολογισµούς χρησιµοποιήθηκαν κυρίως βιβλία στοιχείων µηχανών. Παράλληλα όµως ήταν απαραίτητη και η χρήση ξένης εξειδικευµένης βιβλιογραφίας για κατασκευαστικά θέµατα. Κυριότερα χρησιµοποιήθηκαν γερµανικά βιβλία του πεδίου των κατασκευών. Για τα ενεργειακά µέρη της εργασίας, έγινε χρήση βιβλίων µηχανικής ρευστών και µετάδοσης θερµότητας, τόσο από την ελληνική όσο και από την ξένη βιβλιογραφία. Στο τέλος της εργασίας παρατίθεται η πλήρης βιβλιογραφία.

5 3.Υπολογιστικό µέρος 3.1 εδοµένα σχεδιασµού και λειτουργίας κινητήρα Από το αρχείο εισόδου fort2.dat εξάγονται τα παρακάτω δεδοµένα για τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά του κινητήρα: ιάµετρος κυλίνδρου m ιαδροµή κυλίνδρου 0.15 m Μήκος διωστήρα m Αριθµός κυλίνδρων 6 Σχέση συµπίεσης 17 : 1 Όγκος πολλαπλής εισαγωγής m 3 Όγκος πολλαπλής εξαγωγής m 3 Μέγιστη γεωµετρική διατοµή βαλβίδας εισαγωγής m 2 Μέγιστη γεωµετρική διατοµή βαλβίδας εξαγωγής m 2 Πάχος κυλινδροκεφαλής 0.01 m Πάχος κεφαλής εµβόλου 0.02 m ιάµετρος βαλβίδας στραγγαλισµού εξαγωγής m Τα χαρακτηριστικά ρυθµίσεων του κινητήρα είναι: Χρόνος ανοίγµατος βαλβίδας εισαγωγής 353 µοίρες στροφαλοφόρου Χρόνος κλεισίµατος βαλβίδας εισαγωγής 579 µοίρες στροφαλοφόρου Χρόνος ανοίγµατος βαλβίδας εξαγωγής 137 µοίρες στροφαλοφόρου Χρόνος κλεισίµατος βαλβίδας εξαγωγής 369 µοίρες στροφαλοφόρου Ρύθµιση θερµοστάτη 85 o C Προπορεία έγχυσης 10 µοίρες στροφαλοφόρου (πριν ΑΝΣ)

6 3.2 Σηµεία λειτουργίας Για να υπολογίσουµε τη χαρακτηριστική µέγιστης ροπής θα θεωρήσουµε ότι ο κινητήρας λειτουργεί µε τη µέγιστη παροχή πετρελαίου και σε στροφές που ξεκινούν από 1000 και φτάνουν τις 2200 στρ/λεπτό, αυξανόµενες κατά 200. Για την επίδραση των γεωµετρικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών ρυθµίσεων, ως σηµεία λειτουργίας λαµβάνουµε τις 1000, 1500 και 2000 στρ/λεπτό µε φορτίο 50% και 100% του πλήρους φορτίου. Για τη µελέτη της επίδρασης των χαρακτηριστικών του σηµείου λειτουργίας οι στροφές λαµβάνονται 1000 και 2000 στρ/λεπτό, ενώ ουσιαστικά το φορτίο είναι µεταβλητή της µελέτης. Στο τµήµα όπου γίνεται µελέτη της µετάδοσης θερµότητας οι στροφές είναι 2000 ανά λεπτό και η παροχή πετρελαίου (άρα και το φορτίο) µέγιστη.

7 3.3 Εκτελέσεις κώδικα (runs) Χαρακτηριστική µέγιστης ροπής Για να εκτελέσουµε τα διαδοχικά τρεξίµατα του κώδικα θέτουµε στο αρχείο fort3.dat την παράµετρο Ν2 ίση µε 2, ώστε να λαµβάνεται υπόψη η παροχή του πετρελαίου. Η µέγιστη παροχή είναι 11 cm 3 /100strokes. Άρα θέτουµε τη µεταβλητή CM30 ίση µε 11. Τα αποτελέσµατα προκύπτουν από το αρχείο fort13.dat. Κατόπιν επεξεργαζόµαστε τα αποτελέσµατα ώστε να βρούµε τη ροπή. Γεωµετρικά χαρακτηριστικά Η σχέση συµπίεσης σε κινητήρες Diesel όπως αυτός που µελετάµε κυµαίνεται από 16 έως 22. Άρα θα κάνουµε τα διαδοχικά τρεξίµατα για σχέσης συµπίεσης 16,17,18,19,20,21 και 22 (ενν. προς ένα). Στους πετρελαιοκινητήρες το φορτίο σχετίζεται µε την παροχή του πετρελαίου και όχι του αέρα, όπως συµβαίνει µε τις βενζινοµηχανές. Άρα για το πλήρες φορτίο θεωρούµε ότι έχουµε τη µέγιστη παροχή πετρελαίου, ενώ για το 50% του πλήρους φορτίου θα θεωρήσουµε το 50% της παροχής. Επειδή ο κινητήρας είναι φυσικής αναπνοής, η mep θα ανήκει στην περιοχή από 7 έως 9 atm. Εάν προκύψει κάποια τιµή για τη mep που δεν ανήκει σε αυτή την περιοχή, απλώς την κρατάµε για λόγους σύγκρισης. Ακόµα, οι βαθµοί απόδοσης και πλήρωσης υπενθυµίζεται ότι δεν µπορούν να ξεπερνούν τη µονάδα. Χαρακτηριστικά ρυθµίσεων Για τις βαλβίδες εισαγωγής τρέχουµε το υπολογιστικό µοντέλο για τις ακόλουθες τιµές της παραµέτρου IVO : 333, 338, 343, 348, 353, 358, 363, 368, 373 Στην ουσία δηλαδή αλλάζουµε την αρχική τιµή που βρίσκουµε στο αρχείο εισόδου fort2.dat κατά +/- 20 ο. Για τις βαλβίδες εξαγωγής δοκιµάζουµε τις ακόλουθες τιµές: 117, 127, 137, 147, 157 Άρα αλλάζουµε την αρχική τιµή που βρίσκουµε στο αρχείο εισόδου fort2.dat κατά +/- 20 ο µε βήµα 10 ο Για την προπορεία έγχυσης εκτελούµε διαδοχικά τρεξίµατα για τις εξής τιµές της παραµέτρου INJ: 20, 15, 10, 5, 0 Υπενθυµίζεται ότι οι παραπάνω γωνίες του στροφαλοφόρου είναι πριν το άνω νεκρό σηµείο. Η τιµή που δίνει το αρχείο εισόδου fort2.dat είναι 10. Άρα µεταβάλλουµε την τιµή αυτή κατά +/- 10 ο µε βήµα 5 ο. Χαρακτηριστικά σηµείου λειτουργίας Η παροχή πετρελαίου ανά εµβολισµό (παράµετρος CM30) θα πρέπει να µεταβάλλεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο λόγος αέρα λ να παραµένει στην περιοχή από 1,25 έως 4,86 αφού έχουµε κινητήρα Diesel. Αυτή η περιοχή βρίσκεται µε την ακόλουθη διαδικασία:

8 Στους πίνακες των σηµειώσεων του µαθήµατος βρίσκεται ότι ο λόγος αέρακαυσίµου Α/F κυµαίνεται από 18 έως 70 kg αέρα για κάθε kg καυσίµου. Ο στοιχειοµετρικός λόγος είναι (A/F) st =14,4. Έτσι λmin=18/14,4=1,25 και λmax=70/14,4=4,86. Με δοκιµές βρίσκουµε ότι για CM30=2,88 το λ είναι 4,85 ενώ για CM30=11,2 το λ είναι 1,25. Θα τρέξουµε τον κώδικα για λ=3, 5, 7, 9, 11. Γραµµή καύσης Η γραµµή καύσης υπολογίζεται από τη σχέση: θ θ 0 m+1 x b = 1 exp[ a ( ) ] θ όπου: x b = το κλάσµα της µάζας που κάηκε m = η παράµετρος Κ1R θ = γωνία στροφάλου θ 0 = η αρχική γωνία στροφάλου (=0) θ= η διάρκεια της καύσης (παράµετρος TCOR του αρχείου fort2.dat = 75) α= παράµετρος η οποία προσαρµόζει την καµπύλη ώστε να έχει ως µέγιστο τη µονάδα. Η παράµετρος αυτή βρίσκεται ίση µε 10. Με βάση τα παραπάνω και για τις διάφορες τιµές της K1R γίνονται τα τρεξίµατα του κώδικα. Μετάδοση θερµότητας Προκειµένου να εξάγουµε τα ζητούµενα διαγράµµατα θέτουµε στο αρχείο εισόδου fort3.dat αριθµό στροφών ίσο µε 2000 και παροχή καυσίµου 11cm 3 /100strokes (µέγιστη παροχή). Η µέση θερµοκρασία νερού ρυθµίζεται στο αρχείο εισόδου fort2.dat από την παράµετρο TWAS. Tα αποτελέσµατα που µας αφορούν προκύπτουν από τα αρχεία fort8.dat και fort13.dat. Σε ότι αφορά τη συνολική θερµορροή ψύξης, είναι σηµαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι επειδή ο κώδικας δεν έδινε τιµές για µεγέθη που ξεπερνούσαν την τιµή 10000, χρησιµοποιήθηκε αυτή ακριβώς η τιµή στα σηµεία που δεν είχε υπολογιστεί. Επιπρόσθετα, στο αρχείο εξόδου fort8.dat η στήλη που αφορά τη συνολική θερµορροή ψύξης θεωρήθηκε ίση µε το άθροισµα των τριών προηγούµενων στηλών, δηλαδή ίση µε το άθροισµα των θερµορροών προς την κυλινδροκεφαλή, το έµβολο και το χιτώνιο του κυλίνδρου. Αρνητικό πρόσηµο σηµαίνει ότι αλλάζει η φορά προς την οποία υπάρχει η θερµοκρασιακή κλίση. Από το αρχείο fort13.dat προκύπτουν τα αποτελέσµατα για τον ενδεικνύµενο βαθµό απόδοσης και τη θερµοκρασία καυσαερίου.

9 4. Αποτελέσµατα υπολογισµών κύκλου µοντέλου 4.1 Χαρακτηριστική µέγιστης ροπής Η σχετική επεξεργασία φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν. Στροφές/λεπτό Στροφές/sec mep (bar) mep (N/m2) mep (kpa) Ισχύς (kw) Ροπή (Nm) ιάµετρος κυλίνδρου (m) ιαδροµή κυλίνδρου (m) 0.15 Όγκος εµβολισµού ανά κύλινδρο(m 3 ) Όγκος εµβολισµού ανά κύλινδρο(dm 3 ) Αριθµός κυλίνδρων 6 Συνολικός όγκος εµβολισµού (m 3 ) Συνολικός όγκος εµβολισµού (dm 3 ) Υπενθυµίζεται ότι η µέση πραγµατική πίεση mep δίνεται από τη σχέση: P nr mep = V N (εδώ nr = 2διότι ο κινητήρας είναι τετράχρονος) ενώ η ροπή συνδέεται µε την ισχύ µέσω της σχέσης: P = 2π N T όπου N είναι οι στροφές του κινητήρα. Έτσι προκύπτει το διάγραµµα της επόµενης σελίδας. d

10 Χαρακτηριστική µέγιστης ροπής Ροπή (Nm) Στροφές/λεπτό

11 4.2 Επίδραση της σχέσης συµπίεσης 50% φορτίου Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στο βαθµό απόδοσης Βαθµός απόδοσης Σχέση συµπίεσης (x:1) Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στο βαθµό πλήρωσης Βαθµός πλήρωσης Σχέση συµπίεσης (x:1)

12 Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στην ειδική κατανάλωση καυσίµου Ειδική κατανάλωση καυσίµου (g/kwh) Σχέση συµπίεσης (x:1) Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στη µέση ενδεικνύµενη πίεση 4.4 Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Σχέση συµπίεσης (x:1)

13 Πλήρες φορτίο Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στο βαθµό απόδοσης Βαθµός απόδοσης Σχέση συµπίεσης (x:1) Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στο βαθµό πλήρωσης Βαθµός πλήρωσης Σχέση συµπίεσης (x:1)

14 Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στην ειδική κατανάλωση καυσίµου 220 Ειδική κατανάλωση καυσίµου (g/kwh) Σχέση συµπίεσης (x:1) Επίδραση της σχέσης συµπίεσης στη µέση ενδεικνύµενη πίεση Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Σχέση συµπίεσης (x:1)

15 4.3 Επίδραση της ρύθµισης των βαλβίδων και της προπορείας έγχυσης 50% φορτίου

16 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο IVO Βαθµός απόδοσης (n i ) Γωνία IVO ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο IVO Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία IVO ( o ) Ο βαθµ ός πλήρωσης σε σχέση µ ε την παράµ ετρο IV O Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γω νία IV O ( o )

17 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο EVO Βαθµός απόδοσης (n i ) Γωνία EVO ( o ) Ο βαθµός πλήρωσης σε σχέση µε την παράµετρο EVO Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γωνία EVO ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο EVO Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία EVO ( o )

18 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο INJ Βαθµός απόδοσης (n i ) Γωνία INJ ( o ) Ο βαθµός πλήρωσης σε σχέση µε την παράµετρο INJ Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γωνία INJ ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο INJ Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία INJ ( o )

19 Πλήρες φορτίο

20 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο IVO Βαθµός απόδοσης (n i ) Γωνία IVO ( o ) Ο βαθµός πλήρωσης σε σχέση µε την παράµετρο IVO Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γωνία IVO ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο IVO Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία IVO ( o )

21 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο EVO Βαθµός απόδοσης (n i ) Γωνία IVO ( o ) Ο βαθµός πλήρωσης σε σχέση µε την παράµετρο EVO Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γωνία IVO ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο EVO Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία EVO ( o )

22 Ο βαθµός απόδοσης σε σχέση µε την παράµετρο INJ 0.52 Βαθµός απόδοσης (ni) Γωνία INJ ( o ) Ο βαθµός πλήρωσης σε σχέση µε την παράµετρο INJ Βαθµός πλήρωσης (n v ) Γωνία INJ ( o ) Η µέση ενδεικνύµενη πίεση σε σχέση µε την παράµετρο INJ Μέση ενδεικνύµενη πίεση (bar) Γωνία INJ ( o )

23 4.4 Επίδραση της παροχής πετρελαίου 1000 rpm Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στη µέση ενδεικνύµενη πίεση Μέση ενδεικνύµενη πίεση (mep) Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st] Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στη θερµοκρασία καυσαερίου Θερµοκρασία καυσαερίου [ ο C] Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st] Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στο λόγο αέρα λ Λόγος αέρα λ Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st]

24 2000 rpm Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στη µέση ενδεικνύµενη πίεση Μέση ενδεικνύµενη πίεση (mep) Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st] Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στη θερµοκρασία καυσαερίου Θερµοκρασία καυσαερίου [ ο C] Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st] Επίδραση της παροχής πετρελαίου ανά εµβολισµό στο λόγο αέρα λ Λόγος αέρα λ Παροχή πετρελαίου [cm 3 /100st]

25 4.5 Γραµµή καύσης Γραµµή καύσης Κλάσµα της µάζας καυσίµου που κάηκε Γωνία στροφάλου (µοίρες)

26 4.6 Επίδραση της µέσης θερµοκρασίας νερού ψύξης Τα συνολικά αποτελέσµατα φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί n= 2000 rpm n= 2000 rpm n= 2000 rpm n= 2000 rpm n= 2000 rpm pe= 8.9 bar pe= 8.9 bar pe= 8.9 bar pe= 8.9 bar pe= 8.9 bar be= 110 mm3/hb be= 110 mm3/hb be= 110 mm3/hb be= 110 mm3/hb be= 110 mm3/hb nv= 0.78 nv= 0.78 nv= 0.79 nv= 0.79 nv= 0.79 pm= 0.21 bar pm= 0.21 bar pm= 0.21 bar pm= 0.21 bar pm= 0.21 bar θex= 708 C θex= 699 C θex= 690 C θex= 682 C θex= 673 C λ = 1.21 λ = 1.21 λ = 1.21 λ = 1.22 λ = 1.22 inj= 10 KW inj= 10 KW inj= 10 KW inj= 10 KW inj= 10 KW DISI= 0.35 DISI= 0.35 DISI= 0.35 DISI= 0.35 DISI= 0.35 DISE= 0.6 DISE= 0.6 DISE= 0.6 DISE= 0.6 DISE= 0.6 DIS3= 0.6 DIS3= 0.6 DIS3= 0.6 DIS3= 0.6 DIS3= 0.6 [O2]= 4.8 % [O2]= 4.8 % [O2]= 4.9 % [O2]= 4.9 % [O2]= 5 % m= 0.9 m= 0.9 m= 0.9 m= 0.9 m= 0.89 z= 86 z= 86 z= 86 z= 86 z= 86 K3= K3= K3= K3= K3= be= 213 g/kwh be= 213 g/kwh be= 213 g/kwh be= 213 g/kwh be= 214 g/kwh ηi= ηi= ηi= ηi= ηi= Tm= 1290 K Tm= 1281 K Tm= 1271 K Tm= 1261 K Tm= 1252 K Rest= 9 % Rest= 9 % Rest= 9 % Rest= 9 % Rest= 9 %

27 Ο ενδεικνύµενος βαθµός απόδοσης σε σχέση µε τη µέση θερµοκρασία νερού ψύξης Ενδεικνύµενος βαθµός απόδοσης Μέση θερµοκρασία νερού ψύξης (οc) Πολυωνυµική (παρεµβολή) Η θερµοκρασία καυσαερίου σε σχέση µε τη µέση θερµοκρασία νερού ψύξης Θερµοκρασία καυσαερίου ( ο C) Μέση θερµοκρασία νερού ψύξης ( ο C) Πολυωνυµική (παρεµβολή)

28 Εξάρτηση της συνολικής θερµορροής ψύξης από τη γωνία στροφάλου Συνολική θερµορροή ψύξης (J) Γωνία στροφάλου

29 5.Κατασκευαστικοί υπολογισµοί 5.1 Υπολογισµός πείρου Για κινητήρα Diesel, η διάµετρος d α του πείρου δίνεται από την εµπειρική σχέση: d α 0,4 D όπου D η διάµετρος του εµβόλου. Αφού D=121 mm έχουµε: d α 0,4 121=48,4 mm Το µήκος του πείρου, αφήνοντας βέβαια κατάλληλο χώρο για τις ασφάλειες που χρησιµοποιούνται για να µην µετακινείται στην οριζόντια διεύθυνση, είναι: L 0,85 D=0,85 121=102,85 mm Παρατήρηση: Σε έµβολο διαµέτρου 124 mm της εταιρίας ΜΑΝ µετρήθηκαν οι παραπάνω τιµές και βρέθηκαν d α =46 και L=105, ενώ οι παραπάνω εµπειρικές σχέσεις θα έδιναν d α =49,6 και L=105. Άρα η σχέση για τη διάµετρο d α κάνει υπερεκτίµηση. Στο έµβολο διαµέτρου 124 mm κάθε ασφάλεια για τις οριζόντιες µετατοπίσεις του πείρου έχει πάχος 1,9 mm. Η διάµετρος d α µπορεί να υπολογιστεί και από τη σχέση: Fz d α = pzul 2c όπου: F z =p z πd 2 /4 p z =η πίεση στον κύλινδρο p zul =η επιτρεπόµενη πίεση (από 40 έως 60 Ν/mm 2 ) c= το µήκος έδρασης του πείρου στο έµβολο, όπως φαίνεται στο σχήµα Π1 Από το γράφηµα της πίεσης σε σχέση µε τη γωνία στροφάλου βρίσκουµε ότι η µέγιστη πίεση p z είναι 74,54 bar ή 7,454 Ν/mm 2. Η τιµή αυτή αντιστοιχεί στη µέγιστη ροπή, η οποία είναι στις 1550 rpm. Άρα: F z =(7,454 π )/4=85713,654 Ν Για p zul =40 Ν/mm 2 και 2c=L/2=51,425 mm έχουµε: 85713,654 d α = 42mm 40 51,425 Από το DIN θα µπορούσαµε να βρούµε τα προτυποποιηµένα d α,d 1 και L. Το πλησιέστερο πρότυπο DIN που βρέθηκε είναι το 7346 που αφορά πείρους για κοινή χρήση και όχι για ΜΕΚ (βλ. παρακάτω). Συνεπώς προτιµούµε να συµβουλευτούµε τον πίνακα Π2 ο οποίος προτείνει εσωτερική διάµετρο d 1 =25 mm και d α =47 mm. Στο έµβολο διαµέτρου 124 mm η d 1 βρέθηκε ίση µε 21,8 mm. Με βάση τα παραπάνω, αποδεχόµαστε τις εξής τιµές: d α =46 mm, d 1 =24 mm και L=102 mm. Πάντως ο λόγος ΒΟ/D=46/121=0,38 ανήκει στις περιοχές του πίνακα Π3. Στη συνέχεια εκτελούµε τους υπολογισµούς ελέγχου ώστε να διαπιστώσουµε εάν οι παραπάνω επιλογές είναι οι κατάλληλες.

30 Έλεγχος σε κάµψη Ο έλεγχος γίνεται µε τη βοήθεια της σχέσης: 3 a Fz f = k 48 EI όπου: f= η κάµψη σε mm f zul = η επιτρεπόµενη κάµψη (από το γράφηµα Π4 ισούται µε 28 µm) α 0,75L= η απόσταση των δυνάµεων (σχήµα Π1) Ε=2, Ν/mm 2 = το µέτρο ελαστικότητας του χάλυβα Ι=(π/64) (d 4 α -d 4 i ) = η ροπή αδράνειας k=1-(b/2α) 2/3 = συντελεστής διόρθωσης Έτσι: 3 2 (0,75 102) 85713,654 f = = 0,0123mm 0, 028mm π 4 4 2,12 10 (46 24 ) 64 Άρα περνάει τον έλεγχο. Έλεγχος σε παραµόρφωση Ο έλεγχος γίνεται µε τη σχέση: όπου: d a + d r = i 4 d a di 3 L ( ) 3 2 L ( d a di ) I L = = ] d = 1 12 Fz r EI L 3 d zul Από το γράφηµα Π4, d zul =28 µm Έχουµε: ,654 ( ) 1 d = 4 = 0,0159mm 0, 028mm (46 24) 2, Άρα περνάει τον έλεγχο.

31 Σχήµα Π1 Πίνακας Π2

32 Πίνακας Π3

33 Γράφηµα Π4 Ο τίτλος του DIN 73125: Μέρος του DIN 7346:

34

35 5.2 Υπολογισµός κοχλιών διωστήρα Πρώτη εκλογή Η µέγιστη πίεση που δέχεται κάθε έµβολο είναι: p z =67,34 bar ή 61,734 N/mm 2 Άρα η δύναµη που δέχεται ο διωστήρας και που συνολικά φέρουν οι κοχλίες του, είναι: 2 D F = p = 85713, 654Ν z zπ 4 Για τους κοχλίες επιλέγουµε υλικό το οποίο είναι χάλυβας Το σπείρωµα θα είναι λεπτό µετρικό. Το ελάχιστο όριο τάσης ροής είναι σ s =900 N/mm 2 (πίνακας Κ 1). Επειδή έχουµε κυµατοειδή καταπόνηση, ως επιτρεπόµενη τάση θεωρούµε ότι έχουµε : σ zεπιτ =0,3 σ s =270 N/mm 2. Κάθε κοχλίας θα παραλαµβάνει δύναµη F=0,5 F z =42856,8 Ν. Η απαιτούµενη διατοµή του πυρήνα είναι: A k F σ Ζεπιτ = 42856, mm Από τον πίνακα Κ 2 για ISO σπείρωµα (DIN 30), επιλέγουµε κοχλία Μ16x1,5 ο οποίος έχει Α k =157 mm 2. Οι κοχλίες που θα χρησιµοποιηθούν θα είναι κοχλίες διαστολής. Αυτοί είναι ελαστικότεροι και ενεργούν σαν αποσβεστήρες κρούσης. Μάλιστα µε νίτρωση µπορούµε να αυξήσουµε το όριο ροής του κορµού του κοχλία έως και 100%. Στο σχήµα Κ 3 φαίνονται µερικοί κοχλίες διαστολής. Παρατήρηση: Για το έµβολο διαµέτρου 124 mm 2 βρέθηκε ότι χρησιµοποιείται ίδιος κοχλίας. 2 Σχέση επιβράχυνσης-επιµήκυνσης e B /e S eb ES s Σ( ) es 3k g Σ s E όπου: Ε S = N/mm 2 =µέτρο ελαστικότητας υλικού κοχλιών Σ s =µήκος σύσφιξης της σύνδεσης=48,5 mm s=µονοµερή πάχη των συσφιγµένων δοµήσιµων µερών Θεωρώντας ότι συνολικά έχουµε 1 µέρος: s=s1=48,5 mm E=E S = N/mm 2 =µέτρο ελαστικότητας των συσφιγµένων δοµήσιµων µερών k g =d 2 /d 2 f =1,78=παράγοντας µορφής (βλ. σχήµα Κ 3) Με αντικατάσταση έχουµε: eb ,5 = 0,187 e 3 1,78 48, S ύναµη διαφοράς Η δύναµη διαφοράς F d (δηλαδή η αύξηση της δύναµης καταπόνησης του κοχλία λόγω της κυµατοειδούς φόρτισης) είναι: eb 0,187 F d = F = (42856,8) = 6751, 67Ν e 1+ 0,187 S

36 ύναµη προέντασης F v Θεωρούµε ότι η σύσφιξη θα γίνεται µε τυποποιηµένα κλειδιά µε τα χέρια. Από το σχήµα Κ 4 η τάση σύσφιξης προκύπτει ίση µε σ an =250 N/mm 2. Άρα: F v =Α k σ an = =39250 N Μέγιστη δύναµη F g και ελάχιστη δύναµη F k (δυνάµεις λειτουργίας) F g = F v + F d = ,67=46001,67 Ν F k = F g - F=46001, ,82=3144,87 Ν Τάση έλξης σ στο στέλεχος διαστολής Η µέγιστη τάση έλξης σ που προκαλεί η F g, θα πρέπει να είναι τόση ώστε να ικανοποιείται η σχέση: σ= F g /Α f 0,8 σ s 2 2 ( d f d) (0,75 16) 2 όπου Af = π = π = 113,1 mm 4 4 Άρα: σ=46001,67/113,1=406,7 N/mm 2 0,8 900=720 N/mm 2 Συνεπώς περνάει το έλεγχο. Απόκλιση τάσης α G Πρέπει να ικανοποιείται η σχέση: σ α =0,5 F d /Α k 0,7 σ AG όπου σ AG =k 1 k 2 σ Α είναι η αντοχή απόκλισης µορφής του πυρήνα του κοχλία. Έχουµε: k 1 =συντελεστής κατασκευής k 2 =συντελεστής περικοχλίων Από τον πίνακα Κ 5 έχουµε k 1 =1,3 και k 2 =1,2 ενώ σ Α είναι η αντοχή απόκλισης. Με βάση το σχήµα Κ 6 για d/r=74 (από τον πίνακα Κ 2) έχουµε : σ Α =88 N/mm 2. Άρα: σ AG =1,3 1,2 88=137,28 N/mm 2 και σ α =0,5 (6751,67/157)=21,5 0,7 (137,28)=96,1 N/mm 2 Οπότε περνάει τον έλεγχο.

37 Πίνακας Κ 1

38 Πίνακας Κ 2

39 Σχήµα Κ 3 Σχήµα Κ 4 Πίνακας Κ 5

40 Σχήµα Κ 6

41 5.3 Υπολογισµός κοχλιών κυλινδροκεφαλής Ο κινητήρας είναι εξακύλινδρος σε σειρά. Προκειµένου να εξασφαλίζεται ικανοποιητική αντοχή και αξιοπιστία της κυλινδροκεφαλής, η τελευταία δεν είναι ενιαία άλλα χωρισµένη σε δύο µέρη. Στην ουσία δηλαδή έχουµε δύο κυλινδροκεφαλές, µία για κάθε τρεις κυλίνδρους. Κάθε κυλινδροκεφαλή από αυτές έχει 8 κοχλίες, οπότε συνολικά χρειαζόµαστε 16 κοχλίες. Προκειµένου να διευκολύνουµε τον υπολογισµό, θα θεωρήσουµε ένα έµβολο µε τους τέσσερις κοχλίες που τον περικλείουν στην κυλινδροκεφαλή. Η µέγιστη δύναµη στην οποία θα υπόκεινται και οι τέσσερις κοχλίες είναι: F = 85713, 654Ν Βέβαια οι κοχλίες που βρίσκονται ενδιάµεσα σε κυλίνδρους (και όχι στις άκρες της κυλινδροκεφαλής) θα δέχονται και επιπλέον φορτίο από τα διπλανά έµβολα που θα βρίσκονται σε κάποια φάση του κύκλου. Όµως αυτή η δύναµη δεν είναι το ίδιο µεγάλη µε τη µέγιστη και δεν λαµβάνεται υπόψη, διότι θα οδηγηθούµε σε υπερδιαστασιολόγηση. Για τους κοχλίες επιλέγουµε υλικό το οποίο είναι χάλυβας Το σπείρωµα θα είναι λεπτό µετρικό. Το ελάχιστο όριο τάσης ροής είναι σ s =900 N/mm 2 (πίνακας Κ 1). Επειδή έχουµε κυµατοειδή καταπόνηση, ως επιτρεπόµενη τάση θεωρούµε ότι έχουµε : σ zεπιτ =0,3 σ s =270 N/mm 2. Κάθε κοχλίας θα παραλαµβάνει δύναµη F=0,25 F= 21428,4 Ν. Η απαιτούµενη διατοµή του πυρήνα είναι: F 21428,4 2 A k = 79,36mm 270 σ Ζεπιτ Από τον πίνακα Κ 2 για ISO σπείρωµα (DIN 30), επιλέγουµε κοχλία Μ12x1,5 ο οποίος έχει Α k =81,1 mm 2. Οι κοχλίες που θα χρησιµοποιηθούν θα είναι κοχλίες διαστολής. Σχέση επιβράχυνσης-επιµήκυνσης e B /e S eb ES s Σ( ) es 3k g Σ s E όπου: Ε S = N/mm 2 =µέτρο ελαστικότητας υλικού κοχλιών Σ s =µήκος σύσφιξης της σύνδεσης=10 mm (παράµετρος SKOP από το αρχείο fort2.dat) s=µονοµερή πάχη των συσφιγµένων δοµήσιµων µερών Θεωρώντας ότι συνολικά έχουµε 1 µέρος: s=s1=10 mm E=E S = N/mm 2 =µέτρο ελαστικότητας των συσφιγµένων δοµήσιµων µερών k g =d 2 /d 2 f =1,78=παράγοντας µορφής (βλ. σχήµα Κ 3) Με αντικατάσταση έχουµε: eb = 0,187 e 3 1, S ύναµη διαφοράς Η δύναµη διαφοράς F d (δηλαδή η αύξηση της δύναµης καταπόνησης του κοχλία λόγω της κυµατοειδούς φόρτισης) είναι:

42 F d eb 0,187 = F = (21428,4 ) = 3375, 83Ν e 1+ 0,187 S ύναµη προέντασης F v Θεωρούµε ότι η σύσφιξη θα γίνεται µε τυποποιηµένα κλειδιά µε τα χέρια. Από το σχήµα Κ 4 η τάση σύσφιξης προκύπτει ίση µε σ an =250 N/mm 2. Άρα: F v =Α k σ an =81,1 250=20275 N Μέγιστη δύναµη F g και ελάχιστη δύναµη F k (δυνάµεις λειτουργίας) F g = F v + F d = ,83=23650,83Ν F k = F g - F=23650, ,4 =2222,43Ν Τάση έλξης σ στο στέλεχος διαστολής Η µέγιστη τάση έλξης σ που προκαλεί η F g, θα πρέπει να είναι τόση ώστε να ικανοποιείται η σχέση: σ= F g /Α f 0,8 σ s 2 2 ( d f d) (0,75 12) 2 όπου Af = π = π = 63,62mm 4 4 Άρα: σ=23650,83/63,62=371,75 N/mm 2 0,8 900=720 N/mm 2 Συνεπώς περνάει το έλεγχο. Απόκλιση τάσης α G Πρέπει να ικανοποιείται η σχέση: σ α =0,5 F d /Α k 0,7 σ AG όπου σ AG =k 1 k 2 σ Α είναι η αντοχή απόκλισης µορφής του πυρήνα του κοχλία. Έχουµε: k 1 =συντελεστής κατασκευής k 2 =συντελεστής περικοχλίων Από τον πίνακα Κ 5 έχουµε k 1 =1,3 και k 2 =1,2 ενώ σ Α είναι η αντοχή απόκλισης. Με βάση το σχήµα Κ 6 για d/r=55 (από τον πίνακα Κ 2) έχουµε : σ Α =107 N/mm 2. Άρα: σ AG =1,3 1,2 107=166,92 N/mm 2 και σ α =0,5 (3375,83/81,1)=20,8 0,7 (166,92)=116,844 N/mm 2 Οπότε περνάει τον έλεγχο.

43 5.4 Υπολογισµός άνω εδράνου διωστήρα Η µέγιστη δύναµη που το έδρανο θα παραλαµβάνει είναι: F = 85713, 654Ν Πλάτος στροφέα b Προσδιορίζεται από το λόγο d b όπου d η διάµετρος του πείρου του εµβόλου. Θεωρούµε ότι ο λόγος αυτός έχει την τιµή 0,8. Έτσι: b = 0,8 b = 0,8 46 = 36,8mm d Ταχύτητα ολίσθησης U ίνεται από τη σχέση: N 2300 U = d π n = d π = 46 π = 5539,7mm / s = 5,539m / s Παρατήρηση:Εδώ χρησιµοποιούµε τις µέγιστες στροφές και όχι τις στροφές µέγιστης ροπής. Επιφανειακή πίεση Ισχύει: F 85713,654 P = = = 50,63Ν / mm d b 46 36,8 Σχετική χάρη εδράνων Έχουµε: 4 Ψ = 0,0008 U = 0, ,539 = 0,0012 Από τον πίνακα ΕΣ2 για συναρµογή Η7/e8 επιλέγεται χάρη 0, Πάχος φιλµ λίπανσης και απόλυτη χάρη Το απόλυτο πάχος λίπανσης δίνεται από τη σχέση: 0.75 h,75 ( R ) όπου R t τον πίνακα ΕΣ3 βρίσκουµε o 2 5 t είναι η τραχύτητα της επιφάνειας του ζεύγους στροφέα-εδράνου. Από R t = 2,5µm.Άρα: 0.75 h o 5,75 (2,5) = 11,43µm Η απόλυτη χάρη έδρασης είναι: S = Ψ d w = 0, = 0, 0552mm Θα πρέπει: S 4 ho = 4 11,43 = 45,72µ m = 0, 04572mm οπότε περνάει τον έλεγχο. Το σχετικό πάχος µεµβράνης είναι: h 11,43 δ = o = 2 = 0, 414 µ m S / 2 55,2

44 Στο σχήµα φαίνεται ένας διωστήρας µε τα εξαρτήµατά του: Τα παρακάτω σχήµατα είναι επεξηγηµατικά για τα µεγέθη που υπολογίζονται:

45 5.5 Υπολογισµός κάτω εδράνου διωστήρα Η µέγιστη δύναµη που το έδρανο θα παραλαµβάνει είναι: F = 85713, 654Ν Πλάτος στροφέα b b Προσδιορίζεται από το λόγο όπου dk η διάµετρος του κοµβίου του d k στροφαλοφόρου όπου τοποθετείται ο διωστήρας (84,7mm). Θεωρούµε ότι ο λόγος αυτός έχει την τιµή 0,8. Έτσι: b = 0,45 b = 0,45 84,7 = 38,115mm d k Ταχύτητα ολίσθησης U ίνεται από τη σχέση: N 2300 U = d π n = d k π = 84,7 π = 10200,2mm / s = 10,2m k / Παρατήρηση:Εδώ χρησιµοποιούµε τις µέγιστες στροφές και όχι τις στροφές µέγιστης ροπής. Επιφανειακή πίεση Ισχύει: F 85713,654 P = = = 26,55Ν / mm d b 84,7 38,115 k Σχετική χάρη εδράνων Έχουµε: 4 Ψ = 0,0008 U = 0, ,2 = 0,0014 Από τον πίνακα ΕΣ2 για συναρµογή Η7/e8 επιλέγεται χάρη 0, Πάχος φιλµ λίπανσης και απόλυτη χάρη Το απόλυτο πάχος λίπανσης δίνεται από τη σχέση: 0.75 h,75 ( R ) όπου R t τον πίνακα ΕΣ3 βρίσκουµε o 2 5 t είναι η τραχύτητα της επιφάνειας του ζεύγους στροφέα-εδράνου. Από R t = 2,5µm.Άρα: 0.75 h o 5,75 (2,5) = 11,43µm Η απόλυτη χάρη έδρασης είναι: S = Ψ d k = 0, ,7 = 0, 10164mm Θα πρέπει: S 4 ho = 4 11,43 = 45,72µ m = 0, 04572mm οπότε περνάει τον έλεγχο. Το σχετικό πάχος µεµβράνης είναι: h 11,43 δ = o = 2 = 0, 225 µ m S / 2 101,64 s

46 5.6 Υπολογισµός εδράνων στροφαλοφόρου Για τον υπολογισµό των εδράνων απαιτείται η εύρεση των διαστάσεων του στροφαλοφόρου που φαίνονται στο σχήµα ΕΣ1. Έτσι έχουµε: d w 0,8 D=0,8 121=96,8 mm όπου D η διάµετρος του εµβόλου (121 mm) (από άλλη πηγή βρέθηκε d w 0,75 D. Θα ακολουθήσουµε όµως τη σχέση d w 0,8 D καθώς όλες οι υπόλοιπες διαστάσεις θα βασιστούν στην ίδια πηγή) ρ 0,045 D=0, =5,445 mm L k =l k +2ρ 0,34 D=0,34 121=41,14 mm οπότε l k =L k -2ρ=41,14-2 (5,445)=30,25 mm d k 0,7 D=0,7 121=84,7 mm Θα υπολογίσουµε τα 7 έδρανα θεωρώντας ένα έµβολο µε το διωστήρα του και τα δύο έδρανα του στροφαλοφόρου που αντιστοιχούν σε αυτό. Τα υπόλοιπα έδρανα είναι φυσικά τα ίδια. Συνεπώς η µέγιστη δύναµη που κάθε έδρανο θα παραλαµβάνει είναι: 85713,654 F = = 42856, 827Ν 2 Βέβαια όταν ένα έµβολο (άρα και τα έδρανα του στροφαλοφόρου) δέχεται τη µέγιστη δύναµη, τότε τα διπλανά του δέχονται και αυτά δύναµη (η σειρά έναυσης είναι ), που όµως είναι µικρότερη της µέγιστης. Εδώ δεν θα τη λάβουµε υπόψη διότι διαφορετικά θα οδηγηθούµε σε υπερδιαστασιολόγηση. Πλάτος στροφέα b Προσδιορίζεται από το λόγο b. Αφού έχουµε στροφαλοφόρο, από τη d w βιβλιογραφία βρίσκεται ότι ο λόγος αυτός ανήκει στην περιοχή 0,25-0,6. Επιλέγουµε 0,45. Έτσι: b = 0,45 b = 0,45 96,8 = 43,56mm d w

47 Ταχύτητα ολίσθησης U ίνεται από τη σχέση: N 2300 U = d π n = d w π = 96,8 π = 11697,403mm / s = 11,657m w / Παρατήρηση:Εδώ χρησιµοποιούµε τις µέγιστες στροφές και όχι τις στροφές µέγιστης ροπής. Επιφανειακή πίεση Ισχύει: F 42856,827 P = = = 10,164Ν / mm d b 96,8 43,56 w Σχετική χάρη εδράνων Έχουµε: 4 Ψ = 0,0008 U = 0, ,657 = 0,00148 Από τον πίνακα ΕΣ2 για συναρµογή Η7/e8 επιλέγεται χάρη 0, Πάχος φιλµ λίπανσης και απόλυτη χάρη Το απόλυτο πάχος λίπανσης δίνεται από τη σχέση: 0.75 h,75 ( R ) όπου R t τον πίνακα ΕΣ3 βρίσκουµε o 2 5 t είναι η τραχύτητα της επιφάνειας του ζεύγους στροφέα-εδράνου. Από R t = 2,5µm.Άρα: 0.75 h o 5,75 (2,5) = 11,43µm Η απόλυτη χάρη έδρασης είναι: S = Ψ d w = 0, ,8 = 0, 143mm Θα πρέπει: S 4 ho = 4 11,43 = 45,72µ m = 0, 04572mm οπότε περνάει τον έλεγχο. Το σχετικό πάχος µεµβράνης είναι: h 11,43 δ = o = 2 = 0, 16 µ m S / s

48 Πίνακας ΕΣ2

49 Πίνακας ΕΣ3

50 Σχήµα ΕΣ4 Στροφαλοφόρος 6-κύλινδρης µηχανής Diesel µε την ίδια σειρά έναυσης σε σχέση µε τη µηχανή MAN D2156.

51 5.7 Υπολογισµός ψυγείου Η µέγιστη θερµότητα στη µηχανή παράγεται στις µέγιστες στροφές. Για 2300 rpm εκτελούµε το υπολογιστικό µοντέλο και από το αρχείο fort16.dat παίρνουµε τα αποτελέσµατα που φαίνονται στον πίνακα ΥΨ1. Παράµετρος Τιµή Επεξήγηση HFUEL 3902 ενθαλπία ψεκαζόµενου καυσίµου ανά κύκλο ανά κύλινδρο QFRI 433 έργο µηχανικών απωλειών ανά κύκλο ανά κύλινδρο WORK 1897 ωφέλιµο έργο ανά κύκλο ανά κύλινδρο HEX ενέργεια που µεταβιβάζεται στο καυσαέριο ανά κύκλο ανά κύλινδρο QLOS -903 θερµικές απώλειες ψύξης ανά κύκλο ανά κύλινδρο QLKOP -252 θερµικές απώλειες κάθε κυλίνδρου προς κυλινδροκεφαλή στη διάρκεια ενός κύκλου QLKOL -343 θερµικές απώλειες κάθε κυλίνδρου προς το έµβολο στη διάρκεια ενός κύκλου QLLAU -309 θερµικές απώλειες κάθε κυλίνδρου προς το χιτώνιο στη διάρκεια ενός κύκλου HTM 511 µέσος συντελεστής συναγωγής αερίου-τοιχώµατος στη διάρκεια ενός κύκλου HTM2 301 µέσος συντελεστής συναγωγής στη διάρκεια ενός κύκλου TCM 1348 µέση θερµοκρασία θαλάµου καύσης στη διάρκεια ενός κύκλου QUKOP QLKOP*RPM/SHKOP/120 (SHKOP=επιφ. µετάδοσης θερµότητας κυλινδροκεφαλής) Πίνακας ΥΨ1 Από τις παραµέτρους αυτές, εκείνη που µας ενδιαφέρει για τον υπολογισµό του ψυγείου είναι η QLOS της οποίας η τιµή είναι 903 Joule. Αυτή είναι η θερµότητα που πρέπει να αποµακρύνουµε ανά κύκλο ανά κύλινδρο. Άρα η θερµότητα και για τους 6 κυλίνδρους ανά κύκλο είναι 6 903=5418J. Η µηχανή είναι τετράχρονη, δηλαδή ένας θερµοδυναµικός κύκλος θα ολοκληρώνεται σε κάθε δύο πλήρεις περιστροφές του κινητήρα. Με βάση τα παραπάνω, η θερµική ισχύς που πρέπει να απάγουµε είναι: = W ή 103,845kW 60 2 Για τον υπολογισµό του εναλλάκτη (ψυγείο) χρησιµοποιούµε τη µέθοδο του βαθµού αποτελεσµατικότητας NTU (εναλλακτικά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τη µέθοδο της µέσης λογαριθµικής διαφοράς, LMTD). Ο εναλλάκτης θα είναι σταυρωτής ροής, χωρίς να υπάρχει ανάµειξη σε κανένα από τα δύο ρευστά (νερό και αέρας). Σχηµατικά, ο εναλλάκτης θα έχει ως εξής:

52 Ο δείκτης c αναφέρεται στον αέρα, ενώ ο δείκτης h στο νερό. Οι δείκτες i και ο αναφέρονται στην είσοδο και έξοδο αντίστοιχα. Τα δεδοµένα για τον υπολογισµό του ψυγείου είναι τα ακόλουθα: Έξοδος νερού από τη µηχανή είσοδος στο ψυγείο = 85 ο C,όπως αυτή προκύπτει από τα δεδοµένα του αρχείου fort2.dat (δηλαδή η θερµοκρασία ανοίγµατος του θερµοστάτη). Στα σχήµατα ΥΨ7 και ΥΨ8 φαίνεται τόσο το σύστηµα ψύξης όσο και ο ρόλος του θερµοστάτη. Είσοδος νερού στη µηχανή έξοδος του ψυγείου = 70 ο C. Είσοδος αέρα στο ψυγείο = 35 ο C. εν θεωρούµε συνθήκες 25 ο C αλλά υψηλότερης θερµοκρασίας ώστε ο κινητήρας να µπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβληµα και σε θερµές εποχές (π.χ. καλοκαίρι). Έξοδος αέρα από το ψυγείο = 50 ο C. Από το γράφηµα ΥΨ3 προκύπτει ότι η θερµοκρασία του αέρα µετά το ψυγείο κυµαίνεται µεταξύ 40 ο C και 60 ο C, γι αυτό και επιλέγουµε µία µέση τιµή. Για το νερό ισχύει:. h p, h h, i h, o Q = m c ( T T ) (1) Το c θα το θεωρήσουµε σταθερό για µία µέση θερµοκρασία, δηλαδή για p,h o o ο µία θερµοκρασία T = = 77,5 C. Από τον πίνακα ΥΨ2 έχουµε 2 kj c p, h = 4,195 kg K Οπότε από τη σχέση (1) προκύπτει ότι:. Q 103,845 m = = = 1,65kg s h c p h Th i T /, (, h, o ) 4,195 (85 70) Η θεωρητικά µέγιστη θερµορροή είναι: q = C T h T ) όπου C = min( C, C c ) (C είναι ο ρυθµός max min (, i h, o θερµοχωρητικότητας). Για τον αέρα βρίσκουµε τη θερµοχωρητικότητά του για µία µέση o o ο θερµοκρασία T = = 42,5 C. Από τον πίνακα ΥΨ4 έχουµε 2 kj c, c = 1,007 kg K. c p, c c, o c, i min p Ισχύει: Q = m c ( T T ) οπότε:. Q 103,845 m = = = 6,875kg s c c p c Tc o T /, (, c, i ) 1,007 (50 35) Οι ρυθµοί θερµοχωρητικότητας C είναι: C C. c = mc c p, c =,8751,007 = 6,923kW / K = 6 C. h = mh c p, h =,65 4,195 = 6,921kW / K = 1 C min max h

53 Άρα Cmin = Ch = 6,921kW / K και qmax = 6,921 (85 35) = 346, 05kW Η αποτελεσµατικότητα είναι: Q 103,845 ε = = = 0,3 q max 346,05 Επίσης έχουµε: Cmin 6,921 = 1 Cmax 6,923 Από το σχήµα ΥΨ5 προκύπτει: U h Ah NTU = 0,45 C Ο ολικός συντελεστής µετάδοσης θερµότητας U h (overall heat transfer coefficient) λαµβάνεται ίσος µε 50W/m 2 K, µε βάση τον πίνακα ΥΨ6.Έτσι: Cmin Ah = NTU = 0,45 = 62, 289m U h 50 Άρα η επιφάνεια αυτή είναι η απαραίτητη για την εναλλαγή θερµότητας που θέλουµε να πετύχουµε. Αν για παράδειγµα, είχαµε ένα ψυγείο διαστάσεων 0,9m 0,8m θα µπορούσαµε να είχαµε 80 κατακόρυφες στήλες στις οποίες κυκλοφορεί το νερό. Όµως ανάµεσα από τις στήλες πτυχώσεις από λεπτό φύλλο λαµαρίνας που στην ουσία λειτουργούν ως πτερύγια, δηλαδή αυξάνουν την επιφάνεια εναλλαγής. Αν κάθε φύλλο έχει πλάτος 0,15m και µήκος ανάµεσα σε δύο στήλες 0,011m και εφόσον τελικά δηµιουργούνται 500 πτυχώσεις, η επιφάνεια εναλλαγής θα ήταν: ,011 0,15=66m 2 min

54 Πίνακας ΥΨ2 Γράφηµα ΥΨ3

55 Πίνακας ΥΨ4 Σχήµα ΥΨ5

56 Πίνακας ΥΨ6 Σχήµα ΥΨ7 Σχήµα ΥΨ8

57 5.8 Υπολογισµός φτερωτής αντλίας νερού ψύξης Σκοπός της αντλίας είναι η µετακίνηση υγρού (νερού) για να επιτευχθεί µετάδοση θερµότητας, δηλαδή ψύξη της µηχανής. Άρα η αντλία εξασφαλίζει την ανακυκλοφορία του νερού και γι αυτό ονοµάζεται αντλία ανακυκλοφορίας ή κυκλοφορητής. Συνεπώς το ύψος ανύψωσης Η δεν µας ενδιαφέρει (µπορεί να είναι ακόµα και µηδενικό). Στο σχήµα ΥΦ1 φαίνεται η διάταξη του συστήµατος ψύξης. Σχήµα ΥΦ1 Οι παράµετροι που αφορούν την αντλία και το σχεδιασµό της συνδέονται µε τις παρακάτω εξισώσεις: Q =π ( D2 zl2 ) b2 Cn2 (εξ. συνέχειας) ninh 2 Cn2 / u2 H = u2 (1 ) (εξ. Euler) g tgβ 2 u2 = πd2n / 60 όπου: D 2 = εξωτερική διάµετρος φτερωτής Q= παροχή Η= ύψος αντλίας (ολικό) z= αριθµός πτερυγίων b 2 = πλάτος πτερωτής Cn 2 = ορθή συνιστώσα ταχύτητας στη διατοµή εξόδου n i = ιδεατός βαθµός απόδοσης n h = υδραυλικός βαθµός απόδοσης β 2 = γωνία πτερυγίων στην έξοδο n= στροφές αντλίας l 2 =s 2 (η διάσταση αυτή φαίνεται στο σχήµα που ακολουθεί) Στο σχήµα ΥΦ2 φαίνεται µία τυπική φτερωτή ακτινικής ροής και τα τρίγωνα ταχυτήτων στις διατοµές εισόδου και εξόδου.

58 Σχήµα ΥΦ2 Η παροχή Q έχει υπολογιστεί από το µέρος που αφορά το ψυγείο και βρέθηκε ίση µε 1,65 kg/s ή 0,00165 m 3 /s ή 5,94 m 3 /h, όπου έχουµε θεωρήσει ότι η πυκνότητα του νερού είναι 1000 kg/m 3 (που είναι πολύ καλή προσέγγιση για τις θερµοκρασίες στις οποίες αναφερόµαστε). Προκειµένου να διευκολύνουµε τους υπολογισµούς, οι σχέσεις της προηγούµενης σελίδας θεωρούνται ως εξής: Q π D2 b2 Cn2 (1) H u 2 Cu2 / g (2) u = πd / 60 (3) 2 2n όπου Cu 2 είναι η εφαπτοµενική συνιστώσα ταχύτητας στη διατοµή εξόδου. Από τον πίνακα ΥΦ3 επιλέγουµε αριθµό πτερυγίων z ίσο µε 6, οπότε και γωνία β 2 ίση µε 30 ο. Για το πλάτος b 2 θεωρούµε ότι ισούται µε 0,006 m. Πίνακας ΥΦ3

59 Η εξωτερική διάµετρος D2 υπολογίζεται επαναληπτικά από τις σχέσεις (1) έως (3) µε την ακόλουθη διαδικασία: Θεωρούµε µία διάµετρο D2 (σε m). Υπολογίζουµε από την (3) την u2. Αφού β2=30 ο θα είναι: Cn 2 =u 2 sin30 o και Cu=u 2 cos30 o. Αντικαθιστούµε στις (1) και (2) και βρίσκουµε τα Q και Η. Αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές που µας ικανοποιούν έχουµε βρει τη σωστή διάµετρο. Αν όχι, δοκιµάζουµε για άλλη διάµετρο. Θα πρέπει η παροχή να είναι περίπου ίση µε αυτή που έχουµε ήδη υπολογίσει (δηλαδή 0,00165 m 3 /s). Το ύψος Η µπορεί να παραµένει σε µικρές περιοχές. Στον πίνακα ΥΦ4 φαίνονται οι αντίστοιχες δοκιµές, από τις οποίες προκύπτει ότι η εξωτερική διάµετρος είναι περίπου 0,04 m. Η διάµετρος αυτή σε πρώτη προσέγγιση φαίνεται µικρή. Έχουµε όµως θεωρήσει ότι η αντλία έχει σχέση µετάδοσης σχεδόν 1:1 µε το στροφαλοφόρο άξονα, οπότε στις µέγιστες στροφές περιστρέφεται µε 2300 rpm. Και για να κρίνουµε αν οι διαστάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές, συγκρίνουµε µε κυκλοφορητή του εµπορίου ο οποίος µε παροχή 1 m 3 /h και ύψος 1m στις 1900 rpm έχει διάµετρο 0,06 m. Μάλιστα θα µπορούσαµε να υπολογίσουµε τη διάµετρο D2 µε βάση την αντλία αυτή, κάνοντας χρήση των παρακάτω σχέσεων οµοιότητας: ιάµετρος αντλίας Ταχύτητα u 2 Συνιστώσα Συνιστώσα Cn 2 Παροχή Q (D 2 ) [m] [m/s] Cu 2 [m/s] [m/s] Ύψος Η [m] [m 3 /s] Πίνακας ΥΦ4

60 6.Συζήτηση συµπεράσµατα Για την επίδραση των γεωµετρικών χαρακτηριστικών, παρατηρούµε ότι µε αύξηση της σχέσης συµπίεσης για το 50% του πλήρους φορτίου ο βαθµός απόδοσης αυξάνει, ο βαθµός πλήρωσης παραµένει σταθερός, η ειδική κατανάλωση αυξάνει και η µέση ενδεικνύµενη πίεση µειώνεται. Για το πλήρες φορτίο όµως, ενώ για τους βαθµούς απόδοσης και πλήρωσης η συµπεριφορά είναι ίδια, η ειδική κατανάλωση καυσίµου και η µέση ενδεικνύµενη πίεση µε αύξηση της σχέσης συµπίεσης δεν µεταβάλλονται σηµαντικά Παρόµοια διαφοροποίηση ανάµεσα στα αποτελέσµατα για το 50% και το 100% του φορτίου έχουµε και στα χαρακτηριστικά ρυθµίσεων. Παρατηρούµε ότι τόσο για το πλήρες όσο και για το 50% του φορτίου, για αύξηση της παραµέτρου IVO ο βαθµός απόδοσης, ο βαθµός πλήρωσης και η µέση ενδεικνύµενη πίεση µειώνονται. Με µεταβολή της παραµέτρου EVO ο βαθµός πλήρωσης και η µέση ενδεικνύµενη πίεση για το 50% του φορτίου δεν µεταβάλλονται σηµαντικά σε σχέση µε το πλήρες φορτίο, όπου η διακύµανση είναι πιο έντονη. Ο βαθµός απόδοσης και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζει διακύµανση που όµως δεν κρίνεται ιδιαίτερα µεγάλη. Για την παράµετρο INJ παρατηρούµε ότι τόσο για το πλήρες όσο και για το 50% του πλήρους φορτίου ο βαθµός απόδοσης αυξάνει ως τις 15 ο και κατόπιν µειώνεται πάλι. Ο βαθµός πλήρωσης δεν µεταβάλλεται. Η µέση ενδεικνύµενη πίεση για το 50% του φορτίου αυξάνεται µε αύξηση του INJ, όµως σηµαντικά λιγότερο σε σχέση µε το πλήρες φορτίο. Από τις γραφικές παραστάσεις που αφορούν την επίδραση που έχει η παροχή πετρελαίου στη µέση ενδεικνύµενη πίεση, στη θερµοκρασία καυσαερίων και στο λόγο αέρα λ, προκύπτει το συµπέρασµα ότι η επίδραση είναι ακριβώς η ίδια ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα. Για τη γραµµή καύσης παρατηρούµε ότι και τα τέσσερα προφίλ της µάζας που κάηκε έχουν την χαρακτηριστική σιγµοειδή µορφή. Ακόµα, όσο η παράµετρος K1R αυξάνει από 0,5 σε 1,5 η καµπύλη πλησιάζει ακόµα περισσότερο τη µορφή S. Και στις τέσσερις καµπύλες διακρίνονται οι τρεις περιοχές στις οποίες χωρίζεται η γραµµή καύσης: Γωνία ανάπτυξης της φλόγας Γωνία ταχείας καύσης Γωνία µείωσης ταχύτητας και παγώµατος της καύσης

61 7.Βιβλιογραφία Ελληνόγλωσση Αυγερινός Γ. Στοιχεία Μηχανών, τόµος πρώτος, εκδόσεις Γρηγ. Φούντας, Αθήνα Αυγερινός Γ. Στοιχεία Μηχανών, τόµος δεύτερος, εκδόσεις Γρηγ. Φούντας, Αθήνα Γραικούσης Ρ. (1977). Στοιχεία Μηχανών, στοιχεία περιστροφικής κίνησης, τόµος ΙΙ, εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη Judge A. Πετρελαιοκινητήρες Αυτοκινήτων, µετάφραση Ε.Βάος, τόµος πρώτος, εκδόσεις Π.Γαλούσης, Αθήνα Niemann G. Στοιχεία Μηχανών, τόµος δεύτερος, εκδόσεις Γρηγ. Φούντας, Αθήνα Παπαιωάννου Α. (1996). Μηχανική των Ρευστών, τόµος ΙΙ, εκδόσεις Μαυροµάτη Μιχαήλ Βόδα, Αθήνα Παπαντώνης. (1994). Υδροδυναµικές Μηχανές Αντλίες-Υδροστρόβιλοι, εκδόσεις Συµεών, β έκδοση, Αθήνα Σταµατέλλος Α. (1994). Πανεπιστηµιακές σηµειώσεις ΜΕΚ, πανεπιστηµιακές εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος Wärmeatlas Vdi (1977). Μετάδοσις Θερµότητος, µετάφραση Κ.Ν. Παττά, εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη Ξενόγλωσση DIN (1990). Maschinenbau Normen für Studium und Praxis, Beuth, Berlin Incropera F. & De Witt D. (1990). Fundamentals of Heat and Mass Transfer, third edition, John Willey & Sons, USA Mettig H. (1973). Die Konstruktion schnellaufender Verbrennungsmotoren, Walter de Gruyter, Berlin ικτυακοί τόποι (προτυποποίηση) (εξαρτήµατα ΜΕΚ) (εταιρία κατασκευών ΜΕΚ) (έδρανα)

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΘ/ΤΜΜΒ/ΕΘΘΜ - ΜΜ802 Γραπτή Δοκιμασία ώρα 12:00-14:30

ΠΘ/ΤΜΜΒ/ΕΘΘΜ - ΜΜ802 Γραπτή Δοκιμασία ώρα 12:00-14:30 ΠΘ/ΤΜΜΒ/ΕΘΘΜ - ΜΜ80 Γραπτή Δοκιμασία.06.07 ώρα 1:00-14:30 Επισυνάπτεται διάγραμμα με ισουψείς ειδικής κατανάλωσης καυσίμου [g/psh] στο πεδίο λειτουργίας του κινητήρα Diesel με προθάλαμο καύσης, OM61 της

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Κινητήρα

Υπολογισμός Κινητήρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 2006 Εργασία στη Δυναμική Μηχανών και Μηχανισμών: Υπολογισμός Κινητήρα Φοιτητές: Ιωαννίδης Νικόλαος 4655 Σφακιανάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-2 ΑΤΡΑΚΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ - ΣΤΡΟΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΚ ΙΙ / Γ ΕΠΑΛ 17/03/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΜΕΚ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η. r 1. Σε κύκλο ισόογκης καύσης (OTTO) να αποδειχθούν ότι: Οθεωρητικόςβαθμόςαπόδοσηςείναι:. Η μέση θεωρητική πίεση κύκλου είναι:. th 1.

ΑΣΚΗΣΗ 1 η. r 1. Σε κύκλο ισόογκης καύσης (OTTO) να αποδειχθούν ότι: Οθεωρητικόςβαθμόςαπόδοσηςείναι:. Η μέση θεωρητική πίεση κύκλου είναι:. th 1. ΑΣΚΗΣΗ η Σε κύκλο ισόοκης καύσης (OO) να αποδειχθούν ότι: Οθεωρητικόςβαθμόςαπόδοσηςείναι:. Η μέση θεωρητική πίεση κύκλου είναι:. q R q q tot ΑΣΚΗΣΗ η Δ tot q q q ( ) cv ( ) cv q q q ΑΣΚΗΣΗ η q q Από αδιαβατικές

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 5.2 Κύκλοι λειτουργίας μηχανών diesel 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές

Διαβάστε περισσότερα

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV.

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV. Ο κινητήρας με την κωδική ονομασία D3876 θα προσφέρει ιπποδύναμη 520 hp (390 kw), 560 hp (420 kw) και 640 hp (470 kw), ενώ η μέγιστη ροπή που θα παράγεται μεταξύ 930 και 1350 rpm, λέγεται ότι θα καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.)

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.) Παραδείγµατα ροής ρευστών (Mooy κλπ.) 005-006 Παράδειγµα 1. Να υπολογισθεί η πτώση πίεσης σε ένα σωλήνα από χάλυβα του εµπορίου µήκους 30.8 m, µε εσωτερική διάµετρο 0.056 m και τραχύτητα του σωλήνα ε 0.00005

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10 ορισμός : Ισόθερμη, ονομάζεται η μεταβολή κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού

12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού 12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Θεωρητικές γνώσεις κατάστρωσης Ενεργειακού Ισολογισμού Μ.Ε.Κ. και (β) Θεωρητικές γνώσεις για

Διαβάστε περισσότερα

TMHMA . 0,35. a) . b) . c) . d) a b. e) a c. : a) . b) . c) . d) . e) b ai d. a) . b) . c) . d) . e) a d. f) b d. a) . b) .

TMHMA .   0,35. a) . b) . c) . d) a b. e) a c. : a) . b) . c) . d) . e) b ai d. a) . b) . c) . d) . e) a d. f) b d. a) . b) . Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΜΗΧΑΝΕΣ EΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Ε ΟΝΟΜΑ... ΕΠΙΘΕΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ TMHMA Ε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Καθε σωστη απαντηση βαθµολογειται

Διαβάστε περισσότερα

ε = = 9,5 =, γ=1,4, R = 287 J/KgK, Q = Cv ΔT = P2 Εξισώσεις αδιαβατικών μεταβολών: T [Απ: (β) 1571,9 Κ, 4808976 Pa, (γ) 59,36%, (δ) 451871,6 Pa] ΛΥΣΗ

ε = = 9,5 =, γ=1,4, R = 287 J/KgK, Q = Cv ΔT = P2 Εξισώσεις αδιαβατικών μεταβολών: T [Απ: (β) 1571,9 Κ, 4808976 Pa, (γ) 59,36%, (δ) 451871,6 Pa] ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ Μείμα αέρα-καυσίμου σε στοιχειομετρική αναλοία εκλύει θερμότητα 5 Kcl/Kg κατά τη καύση του εντός κυλίνδρου ΜΕΚ που λειτουρεί βασιζόμενη στο θερμοδυναμικό κύκλο του Otto. Ο βαθμός συμπίεσης της μηχανής

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Απαντήσεις Πανελλήνιων Εξετάσεων 2017-2018 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΒΑΝΤΣΗΣ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ17 ΘΕΜΑ Α. Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΟΝΟΜΑ..ΕΠΙΘΕΤΟ.Α.Γ.Μ.. Ερωτησεις

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΟΝΟΜΑ..ΕΠΙΘΕΤΟ.Α.Γ.Μ.. Ερωτησεις 1 Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΟΝΟΜΑ..ΕΠΙΘΕΤΟ.Α.Γ.Μ.. Ερωτησεις 1. Ποτε η εμφανιζομενη τριβη μεταξυ των τριβομενων επιφανειων (κατά την ομαλη

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας 1. Τι ονομάζεται χρόνος σε έναν παλινδρομικό κινητήρα; 70 ΕΠΑΛ 2012 Σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών ΙΙ. Α. Ασκήσεις άλυτες. Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση

Στοιχεία Μηχανών ΙΙ. Α. Ασκήσεις άλυτες. Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση Στοιχεία Μηχανών ΙΙ Α. Ασκήσεις άλυτες Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση Περιγραφή της κατασκευής: Σε μία αποθήκη υλικών σιδήρου χρησιμοποιείται μία γερανογέφυρα ανυψωτικής

Διαβάστε περισσότερα

5 η Οµάδα Ασκήσεων. n 1 = 900 RPM όγκος εµβολισµού ενός κυλίνδρου V h = dm 3 αριθµός κυλίνδρων z = 6 µέση πραγµατική πίεση

5 η Οµάδα Ασκήσεων. n 1 = 900 RPM όγκος εµβολισµού ενός κυλίνδρου V h = dm 3 αριθµός κυλίνδρων z = 6 µέση πραγµατική πίεση 5 η Οµάδα Ασκήσεων Άσκηση 5.1 Για τον κινητήρα (Diesel) προώσεως µικρού οχηµαταγωγού µε έλικα µεταβλητού βήµατος, ισχύουν τα εξής δεδοµένα: κύκλος λειτουργίας 4-Χ ονοµαστικές στροφές n 1 900 RM όγκος εµβολισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2007

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 007 ΘΕΜΑ Ο α. Κατά την σύσφιξη ο κοχλίας καταπονείται σε εφελκυσµό και τα κοµµάτια σε θλίψη. Το περικόχλιο ίσης θλίβεται. Οι δυνάµεις που καταπονούν τον κοχλία είναι θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλυση του βασικού κινηματικού μηχανισμού των εμβολοφόρων ΜΕΚ

2. Ανάλυση του βασικού κινηματικού μηχανισμού των εμβολοφόρων ΜΕΚ 2. Ανάλυση του βασικού κινηματικού μηχανισμού των εμβολοφόρων ΜΕΚ Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Γνώσεις των τμημάτων κινηματικού μηχανισμού Μηχανής Εσωτερικής Καύσης (β) Αριθμητικός υπολογισμός παραγώγου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TREYLOR ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΟΥ 500Kp ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ. Η διαφορά µεταξύ ονοµαστικής και πραγµατικής διαστάσεως ονοµάζεται, ΑΠΟΚΛΙΣΗ ή ΣΦΑΛΜΑ.

ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ. Η διαφορά µεταξύ ονοµαστικής και πραγµατικής διαστάσεως ονοµάζεται, ΑΠΟΚΛΙΣΗ ή ΣΦΑΛΜΑ. ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΟΧΕΣ. Παρά την τελειοποίηση των µέσων κατεργασίας και των οργάνων µετρήσεως και ελέγχου, η κατασκευή ενός εξαρτήµατος µε απόλυτη ακρίβεια είναι αδύνατον να επιτευχθεί, γιατί, απλούστατα,

Διαβάστε περισσότερα

13. Μέτρηση Ενδεικνύμενης Ισχύος και Ισχύος που χάνεται λόγω Τριβών κατά τη λειτουργία Εμβολοφόρων Κινητήρων

13. Μέτρηση Ενδεικνύμενης Ισχύος και Ισχύος που χάνεται λόγω Τριβών κατά τη λειτουργία Εμβολοφόρων Κινητήρων 13. Μέτρηση Ενδεικνύμενης Ισχύος και Ισχύος που χάνεται λόγω Τριβών κατά τη λειτουργία Εμβολοφόρων Κινητήρων Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Θεωρητικές γνώσεις για τον ορισμό και τη σημασία της ενδεικνύμενης

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η

Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η καύση του καυσίμου γίνεται στο εσωτερικό σώμα της ίδιας της μηχανής, εξ ου και η ονομασία της,

Διαβάστε περισσότερα

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ =

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ = Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ MQN ΣΕ ΟΚΟ ιδάσκων: Αριστοτέλης Ε. Χαραλαµπάκης Εισαγωγή Με το παράδειγµα αυτό αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ) ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση Απαντήσεις στις: Ερωτήσεις του κεφ. 5.2 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές Α - στη φάση της συμπίεσης και Β - στη φάση της καύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Τρίγωνα ταχυτήτων στροβιλοµηχανών Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Κυλινδρικέςσυντεταγµένες Στα σχήµατα παριστάνονται αξονικές τοµές και όψεις

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα υπολογισμού μελέτης και ελέγχου ζεύγους ατέρμονα-κορώνας

Παράδειγμα υπολογισμού μελέτης και ελέγχου ζεύγους ατέρμονα-κορώνας Παράδειγμα υπολογισμού μελέτης και ελέγχου ζεύγους ατέρμονα-κορώνας Δεδομένα: Στρεπτική ροπή στον ατέρμονα: Τ1 = Μ t1 = 10 Νm Περιστροφική ταχύτητα του ατέρμονα: n1 = 600 Σ/min Σχέση μετάδοσης: i = 40

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 Είναι θερμικές μηχανές που μετατρέπουν την χημική ενέργεια του καυσίμου σε θερμική και μέρος αυτής για την παραγωγή μηχανικού έργου,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α γ 2 - β 3 - ε 4 - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1.

ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α γ 2 - β 3 - ε 4 - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1. ΘΕΜΑ Α Α1. α - Λάθος β - Σωστό γ - Σωστό δ - Λάθος ε - Σωστό Α2. 1 - γ 2 - β 3 - ε - στ 5 - α ΘΕΜΑ Β Β1. Β2. Οι βαλβίδες ασφαλείας στην αποθήκη καυσίμου (ρεζερβουάρ) ενός οχήματος χρησιμοποιούνται για

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 16 η 5.4 Χαρακτηριστικά λειτουργίας μηχανών Diesel 1. Πώς γίνεται η αυτανάφλεξη καύση του πετρελαίου ; 247 Η αυτανάφλεξη του καυσίμου στις πετρελαιομηχανές,

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: Θεωρητική Μάθημα: Τεχνολογία Αυτοκινήτων Κλάδος: Μηχανολογία Ειδικότητα: Μηχανική Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 22: Αλυσίδες κυλίνδρων

Σχήμα 22: Αλυσίδες κυλίνδρων Αλυσοκινήσεις Πλεονεκτήματα ακριβής σχέση μετάδοση λόγω μη ύπαρξης διολίσθησης, η συναρμολόγηση χωρίς αρχική πρόταση επειδή η μετάδοση δεν βασίζεται στην τριβή καθώς επίσης και ο υψηλός βαθμός απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 7 Χαρακτηριστικά Στοιχεία Αντλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2008 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 008 ΘΕΜΑ Ο α. Οι ήλοι, ανάλογα µε την µορφή της κεφαλής τους διακρίνονται σε Ηµιστρόγγυλους. Φακοειδείς. Η κεφαλή είναι λιγότερο καµπυλωτή από αυτή των ηµιστρόγγυλων και µοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ισόθερμη, εάν κατά τη διάρκειά της η θερμοκρασία του αερίου παραμένει σταθερή

Ισόθερμη, εάν κατά τη διάρκειά της η θερμοκρασία του αερίου παραμένει σταθερή Με βάση το δίχρονο βενζινοκινητήρα που απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα, να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς 1,2,3,4,5 από τη στήλη Α και δίπλα ένα από τα γράμματα α, β, γ, δ, ε, στ της στήλης Β,

Διαβάστε περισσότερα

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2 ΦΥΣ 131 - Διαλ.22 1 Ροπή αδράνειας q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: m (α) m (β) m r r 2r 2 2 I =! m i r i = 2mr 2 1 I = m(2r) 2 = 4mr 2 Ø Είναι δυσκολότερο να προκαλέσεις περιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντωτοί τροχοί. Εισαγωγή. Είδη οδοντωτών τροχών. Σκοπός : Μετωπικοί τροχοί με ευθύγραμμους οδόντες

Οδοντωτοί τροχοί. Εισαγωγή. Είδη οδοντωτών τροχών. Σκοπός : Μετωπικοί τροχοί με ευθύγραμμους οδόντες Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Διδάσκοντες : X. Παπαδόπουλος Λ. Καικτσής Οδοντωτοί τροχοί Εισαγωγή Σκοπός : Μετάδοση περιστροφικής κίνησης, ισχύος και ροπής από έναν άξονα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Βασικά χαρακτηριστικά Εμβολοφόρων Μηχανών ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

R T ενώ σε ολοκληρωµένη, αν θεωρήσουµε ότι οι ενθαλπίες αλλαγής φάσεως είναι σταθερές στο διάστηµα θερµοκρασιών που εξετάζουµε, είναι

R T ενώ σε ολοκληρωµένη, αν θεωρήσουµε ότι οι ενθαλπίες αλλαγής φάσεως είναι σταθερές στο διάστηµα θερµοκρασιών που εξετάζουµε, είναι Τµήµα Χηµείας Μάθηµα: Φυσικοχηµεία Ι Εξετάσεις: Περίοδος Σεπτεµβρίου 007-0 (.9.00) Θέµα. Η τάση ατµών του στερεού µονοξειδίου του άνθρακα σε 60 K είναι.6 kpa και σε 65 K είναι. kpa. Η τάση ατµών του υγρού

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Μόνο διδακτέα η ύλη των ερωτήσεων 25 και 26 3 ο κεφάλαιο κύκλος λειτουργίας των Μ Ε Κ 1. Τι είναι οι ΜΕΚ; και Πώς παράγεται η μηχανική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η εκπόνηση του Θέµατος και η εκπόνηση της Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04 Είναι θερμικές μηχανές που μετατρέπουν την χημική ενέργεια του καυσίμου σε θερμική και μέρος αυτής για την παραγωγή μηχανικού έργου, προκαλώντας την περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα. α) ανάλογα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Κυλινδροκεφαλή Βενζινοκινητήρων ΑΣΚΗΣΗ 2: ΚΥΛΙΝΔΡΟΚΕΦΑΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ ίκτυα διανοµής αέρα (αερισµού ή κλιµατισµού) Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Μέρηδικτύουδιανοµήςαέρα Ένα δίκτυο διανοµής αέρα εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 4.3.4-4.3.5-4.3.6-4.3.7 1. α) Ποιος είναι ο προορισμός του πείρου ; 90 β) Ποιο είναι το σχήμα που έχει ο πείρος και γιατί ; γ) Ποιο είναι το υλικό κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ IOYNΙΟΥ 2013 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ... TMHMA Γ...

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ IOYNΙΟΥ 2013 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ... TMHMA Γ... Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ IOYNΙΟΥ 2013 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ ΟΝΟΜΑ... ΕΠΙΘΕΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ... TMHMA Γ... ΘΕΜΑΤΑ Καθε ερωτηση βαθµολογειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς.

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς. ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένας οδοντωτός τροχός με ευθείς οδόντες, z = 80 και m = 4 mm πρόκειται να κατασκευασθεί με συντελεστή μετατόπισης x = + 0,5. Να προσδιοριστούν με ακρίβεια 0,01 mm: Τα μεγέθη της οδόντωσης h α,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 2 : Γεωργικός Ελκυστήρας Μέρη του κινητήρα Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 2 ο ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 β. ιάμετρος κεφαλών (ή κορυφών) 3 γ. Βήμα οδόντωσης 4 δ. ιάμετρος ποδιών 5 ε. Πάχος δοντιού Αρχική διάμετρος

2 β. ιάμετρος κεφαλών (ή κορυφών) 3 γ. Βήμα οδόντωσης 4 δ. ιάμετρος ποδιών 5 ε. Πάχος δοντιού Αρχική διάμετρος ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα 1η ενότητα 1. Εναλλάκτης σχεδιάζεται ώστε να θερμαίνει 2kg/s νερού από τους 20 στους 60 C. Το θερμό ρευστό είναι επίσης νερό με θερμοκρασία εισόδου 95 C. Οι συντελεστές συναγωγής στους αυλούς και το κέλυφος

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) ( ) Ασκήσεις στην ελαστική γραµµή. Γενικές Εξισώσεις. Εφαρµογές. 1. Η γέφυρα. ΤΜ ΙΙΙ Ασκήσεις : Ι. Βαρδουλάκης & Ι. Στεφάνου, Οκτώβριος

( ) ( ) ( ) Ασκήσεις στην ελαστική γραµµή. Γενικές Εξισώσεις. Εφαρµογές. 1. Η γέφυρα. ΤΜ ΙΙΙ Ασκήσεις : Ι. Βαρδουλάκης & Ι. Στεφάνου, Οκτώβριος ΤΜ ΙΙΙ Ασκήσεις : Ι. Βαρδουλάκης & Ι. Στεφάνου, Οκτώβριος 005 Ασκήσεις στην ελαστική γραµµή Γενικές Εξισώσεις () p w ( x) = x+ M ( x) = w ( x) p w ( ) ( ) ( ) ( ) ( x) = x + x+ onst x p x onst x dm x =

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Επικ. Καθ. Δ. ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Επιτρεπόμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑEI ΠΕΙΡΑΙΑ(ΤΤ) ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΡΓ. ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΟΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ Σκοπός της άσκησης Σκοπός της πειραματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενόςισοπλεύρου τριγώνου ΑΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σηµειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 =2µC και q 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 10-03-2017 ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ ΘΩΜΑΣ ΧΙΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ Α.. ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ:.. ΑΓΜ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ Ερπυσµός ονοµάζεται το φαινόµενο της συνεχούς παραµόρφωσης ενός υλικού υπό την επίδραση σταθερής τάσης µε την πάροδο του χρόνου (Σχήµατα 1 και 2). Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγικά Στην περίπτωση που επιθυμείται να διακινηθεί υγρό από μία στάθμη σε μία υψηλότερη στάθμη, απαιτείται η χρήση αντλίας/ αντλιών. Γενικώς, ονομάζεται δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ 1. Τι εννοούµε λέγοντας θερµοδυναµικό σύστηµα; Είναι ένα κοµµάτι ύλης που αποµονώνουµε νοητά από το περιβάλλον. Περιβάλλον του συστήµατος είναι το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα Α Στις ερωτήσεις -4 να βρείτε τη σωστή απάντηση. Α. Για κάποιο χρονικό διάστηµα t, η πολικότητα του πυκνωτή και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΡΟΠΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ 1 ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΡΟΠΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ 1 ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΡΟΠΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Aπό τo βιβλίο Heinz Grohe: Otto und Dieselmotoren. 9 Auflage, Vogel Buchverlag 1990. Kεφάλαιο 2: Mechanische Grundlagen Επιμέλεια μετάφρασης:

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση Περιεχόµενα Κεφαλαίου 10 Γωνιακές Ποσότητες Διανυσµατικός Χαρακτήρας των Γωνιακών Ποσοτήτων Σταθερή γωνιακή Επιτάχυνση Ροπή Δυναµική της Περιστροφικής Κίνησης, Ροπή και

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση E9: Εκτίµηση παροχών εξόδου κόµβων, υπολογισµός ελάχιστης κατώτατης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι...

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι... 1. Ο νόµος του Hooke υποστηρίζει ότι οι ελαστικές παραµορφώσεις είναι.των...που τις προκαλούν. 2. Ο τρίτος νόµος του Νεύτωνα υποστηρίζει ότι οι δυνάµεις που αναφέρονται στο νόµο αυτό έχουν... µέτρα,......

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

3. Η µερική παράγωγος

3. Η µερική παράγωγος 1 Κ Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 1 Μερική παραγώγιση παράγωγος µιας συνάρτησης µερική παράγωγος ( ( µιας µεταβλητής ορίζεται ως d d ( ( (1 Για συναρτήσεις δύο

Διαβάστε περισσότερα

+ cos(45 ) i + sin(45 ) j + cos(45 ) i sin(45 ) j +

+ cos(45 ) i + sin(45 ) j + cos(45 ) i sin(45 ) j + ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2018 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής Τέταρτο Φροντιστήριο Επιµέλεια : Αναστασία Πεντάρη Υποψήφια ιδάκτωρ Ασκηση 1. Πόση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις κοπής σε τόρνο

Ασκήσεις κοπής σε τόρνο Ασκήσεις κοπής σε τόρνο. Σε τόρνο γίνεται κατεργασία άξονα από χάλυβα St 60. µε δύο παράλληλα εργαλειοφορεία ταυτόχρονα, όπως φαίνεται στο Σχ.. ίνονται: ιάµετροι κατεργασίας: d = 300 mm, d = 00 mm. Κοινή

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ii) 1

ii)  1 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. Οµάδα Γ. 2.2.21. Έργο και µέγιστη Κινητική Ενέργεια. Ένα σώµα µάζας 2kg κινείται σε οριζόντιο επίπεδο και σε µια στιγµή περνά από την θέση x=0 έχοντας ταχύτητα υ 0 =8m/s,

Διαβάστε περισσότερα

Εργ.Αεροδυναμικής,ΕΜΠ. Καθ. Γ.Μπεργελές

Εργ.Αεροδυναμικής,ΕΜΠ. Καθ. Γ.Μπεργελές Μηχανολογικές Συσκευές και Εγκαταστάσεις Ενέργεια ( Κινητήριες μηχανές- ενεργειακές μηχανές- Θερμοτεχνική) Περιβάλλον ( Αντιρρυπαντική τεχνολογία) Μεταφορικά μέσα ( Αυτοκίνητα- Αεροπλάνα-ελικόπτερα) Βιοιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937 I. Θερµοδυναµικά συστήµατα Enrico Feri, herodynaics, 97. Ένα σώµα διαστέλλεται από αρχικό όγκο. L σε τελικό όγκο 4. L υπό πίεση.4 at. Να υπολογισθεί το έργο που παράγεται. W - -.4 at 5 a at - (4..) - -

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Επιτρεπόμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 12-7: Σκαρίφημα άξονα με τις φορτίσεις του

Σχήμα 12-7: Σκαρίφημα άξονα με τις φορτίσεις του 1.6.1 ΑΣΚΗΣΗ Ζητείται να υπολογιστεί ένας άξονας μετάδοσης κίνησης και ισχύος με είσοδο από την τρίτη τροχαλία του σχήματος, όπου φαίνονται οι με βασικές προδιαγραφές του προβλήματος. Ο άξονας περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: Καταθλιπτικοί αγωγοί και αντλιοστάσια

Κεφάλαιο 9: Καταθλιπτικοί αγωγοί και αντλιοστάσια Κεφάλαιο 9: Καταθλιπτικοί αγωγοί και αντλιοστάσια Τυπικές φυγοκεντρικές αντλίες Εξαγωγή Άξονας κινητήρα Σπειροειδές κέλυφος Εισαγωγή Κατακόρυφου άξονα Πτερωτή Εξαγωγή Εισαγωγή Άξονας κινητήρα Πτερωτή Οριζόντιου

Διαβάστε περισσότερα

Άξονες περιστροφής στερεού

Άξονες περιστροφής στερεού Άξονες περιστροφής στερεού Πραγματικοί και νοητοί. Μιλάµε συνεχώς για περιστροφή ενός στερεού γύρω από άξονα, αλλά συνήθως ξεχνάµε να πούµε αν αυτός ο άξονας είναι πραγµατικός ή νοητός. εν είναι το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

υναµική στο επίπεδο.

υναµική στο επίπεδο. στο επίπεδο. 1.3.1. Η τάση του νήµατος, πού και γιατί; Έστω ότι σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεµούν δύο σώµατα Α και Β µε µάζες Μ=3kg και m=2kg αντίστοιχα, τα οποία συνδέονται µε ένα νήµα. Σε µια στιγµή

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ΘΕΜΑ 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Βασικά Στοιχεία Εφαρμοσμένης Μηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

mg ηµφ Σφαίρα, I = 52

mg ηµφ Σφαίρα, I = 52 Μελέτη της κίνησης ενός σώµατος που µπορεί να κυλάει σε κεκλιµένο επίπεδο (π.χ. σφόνδυλος, κύλινδρος, σφαίρα, κλπ.) Τ mg συνφ Κ Ν mg ηµφ Το σώµα του σχήµατος έχει µάζα m, ακτίνα και µπορεί να είναι: Σφόνδυλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙI ΕΔΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙI ΕΔΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙI ΕΔΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Πάτρα 005 Έδρανα ολίσθησης Σελίδα - - 1.1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΡΑΝΩΝ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 1.1.1 ΑΣΚΗΣΗ Ένα πλήρες έδρανο ολίσθησης έχει διάμετρο 0 /d 1. Το φορτίο του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Ε Εξαμ. ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Καθηγητής : Κώστας Τατζίδης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Ε Εξαμ. ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Καθηγητής : Κώστας Τατζίδης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Ε Εξαμ. ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Καθηγητής : Κώστας Τατζίδης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟΥΣ ΟΔΟΝΤΕΣ Απαραίτητα δεδομένα : αριθμός στροφών

Διαβάστε περισσότερα

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ 1 B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΜΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΟΧΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ. Ν. Χασιώτης, Ι. Γ. Καούρης, Ν. Συρίµπεης. Τµήµα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών 65 (Ρίο) Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα