ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 16ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚεΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 16ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚεΣ ΠΡΑΞΕΙΣ"

Transcript

1 Κ.Δ.Π. 60/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 16ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚεΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 60 Οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 29 των περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμων του 1996 και 2000, αφού κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγκρίθηκαν από αυτή, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου, Νόμο (Ν. 99/89 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 227/90). ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΚΑΙ 2000 Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σ' αυτό από το άρθρο 29 των περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμων του 1996 και 2000, εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. 1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα Κανονισμοί του (1) Στους παρόντες Κανονισμούς «ανεπεξέργαστο τρόφιμο» σημαίνει τρόφιμο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία που να επιφέρει ουσιαστική μεταβολή της αρχικής κατάστασης του και περιλαμβάνει τρόφιμο που έχει υποβληθεί σε διαίρεση, διαχωρισμό, αποχωρισμό, αφαίρεση των οστών ή του δέρματος, ψιλό τεμαχισμό, κοπή των άκρων, αποφλοίωση, άλεσμα, κοπή, καθαρισμό, αποκοπή, βαθεία κατάψυξη, κατάψυξη, απλή ψύξη, κονιοποίηση, αφαίρεση του περιβλήματος, συσκευασία ή αποσυσκευασία (327) 54(1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία.

2 Πρώτο Δεύτερο 11 * 01 Παράρτημα. Κ.Δ.Π. 60/ «αριθμός Ε.Κ.» σημαίνει τον αριθμό που είναι η ένδειξη η οποία τυχόν να δίνεται σε χρωστική ουσία από την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τον τίτλο «Οδηγία 94/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα» «βρέφος» σημαίνει πρόσωπο που έχει ηλικία κάτω των δώδεκα μηνών «επιτρεπόμενη χρωστική ουσία» σημαίνει οποιαδήποτε χρωστική ουσία που καθορίζεται στο Πρώτο Παράρτημα και πληροί τα σχετικά προς αυτή κριτήρια καθαρότητας που καθορίζονται στο Δεύτερο Παράρτημα* «νήπιο» σημαίνει πρόσωπο που έχει ηλικία δώδεκα μηνών και άνω αλλά δεν υπερβαίνει την ηλικία των τριών χρόνων «Νόμος» σημαίνει τους περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμους του 1996 και 2000 και οποιουσδήποτε άλλους νόμους τους τροποποιούν ή αντικαθιστούν «περιέχω» αναφορικά με τρόφιμο που περιέχει πρόσθετη χρωστική ουσία, σημαίνει πρόσθετη χρωστική ουσία εντός ή επί του τροφίμου ' «πρόσθετο τροφίμων» σημαίνει οποιαδήποτε ουσία που, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη σε τρόφιμο, για τεχνολογικούς σκοπούς, κατά τη μεταποίηση, παρασκευή, συσκευασία, μεταφορά, ή αποθήκευση του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια η ουσία ή τα παράγωγα της συστατικό στοιχείο του τροφίμου αυτού, άμεσα ή έμμεσα «πώληση» περιλαμβάνει την κατοχή προς πώληση, την προσφορά προς πώληση, την έκθεση προς πώληση, και τη διαφήμιση προς πώληση «σύνθετο τρόφιμο» σημαίνει τρόφιμο που περιέχει δύο ή περισσότερα συστατικά «χρωστική ουσία» σημαίνει οποιοδήποτε πρόσθετο τροφίμων που προσθέτει ή αποκαθιστά το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνει (α) φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες που συνήθως δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα και δε χρησιμοποιούνται συνήθως ως χαρακτηριστικά συστατικά τροφίμων, και (β) παρασκευάσματα που λαμβάνονται από τρόφιμα και άλλες φυσικές ουσίες παραγόμενες με φυσική ή/και χημική εκχύλιση που οδηγεί σε επιλεκτική εκχύλιση του χρωστικού στοιχείου σε σχέση με τα θρεπτικά ή αρωματικά συστατικά τους, αλλά δεν περιλαμβάνει (αα) τρόφιμα που έχουν ξηρανθεί ή συμπυκνωθεί και αρωματικές ύλες ενσωματωμένες κατά την παρασκευή σύνθετων τροφίμων, λόγω των αρωματικών, γευστικών ή θρεπτικών ιδιοτήτων τους που συνυπάρ χουν με μια δευτερεύουσα χρωστική ιδιότητα, όπως η πάπρικα, η κουρκούμη και η ζαφορά, και (ββ) χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη χρώση των μη εδώδιμων εξωτερικών μερών των τροφίμων, όπως τα περιβλήματα τυριών και αλλαντικών.

3 329 Κ.Δ.Π. 60/2001 (2) Οποιαδήποτε αναφορά στους παρόντες Κανονισμούς (α) Στο μέγιστο επίπεδο οποιασδήποτε επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας εντός ή επί τροφίμου σημαίνει τη μέγιστη ποσότητα, σε χιλιοστόγραμμα, του χρωστικού στοιχείου (colouring priciple) που περιέχεται στην επιτρεπόμενη χρωστική ουσία ανά χιλιόγραμμο ή, ανάλογα με την περίπτωση, λίτρο του τροφίμου που είναι έτοιμο προς κατανάλωση, έχοντας παρασκευαστεί σύμφωνα με οποιεσδήποτε οδηγίες χρήσης (β) στον όρο «όσο αρκεί» σημαίνει ότι δεν καθορίζεται μέγιστο επίπεδο επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας εντός ή επί τροφίμου σε αυτή την περίπτωση η επιτρεπόμενη χρωστική ουσία χρησιμοποιείται εντός ή επί του τροφίμου σύμφωνα με τον Κανονισμό 3(5). (3) Οποιοιδήποτε άλλοι όροι που περιέχονται στους παρόντες Κανονισμούς και δεν ερμηνεύονται διαφορετικά έχουν την έννοια που τους αποδίδει ο Νόμος. 3. (1) Η χρήση χρωστικής ουσίας εντός ή επί τροφίμου επιτρέπεται μόνο Χρήση,,..,,, χρωστικών εάν η χρωστική ουσία είναι επιτρεπομένη χρωστική ουσία και χρησιμοποιεί ουσιών, ται σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό. (2) Η χρήση επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών απαγορεύεται εντός ή επί τροφίμων που καθορίζονται στο Τρίτο Παράρτημα, εκτός εάν υπάρχει σχετική Π^ίτ? ρητή αναφορά στο Τέταρτο ή Πέμπτο ή Έκτο Παράρτημα. Τέταρτο' Παράρτημα. Πέμπτο Παράρτημα. Έκτο Παράρτημα. (3) Με την επιφύλαξη των παραγράφων (6), (7) και (8), η χρήση επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών επιτρέπεται μόνο εντός ή επί τροφίμων που καθορίζονται στο Τέταρτο, Πέμπτο και Έκτο Παράρτημα, και υπό τους όρους που τέταρτο καθορίζονται στα εν λόγω Παραρτήματα. Πέμπτο 111 " 1 Παράρτημα Έκτο ρτημα (4) Ειδικά και χωρίς επηρεασμό της γενικότητας της παραγράφου (3) (α) Εντός ή επί τροφίμου που καθορίζεται στη Στήλη 1 του Τέταρτου τέταρτο Παραρτήματος μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο επιτρεπόμενη χρωαρά ττ στική ουσία που καθορίζεται, αναφορικά με το τρόφιμο, στη Στήλη 2 του Τέταρτου Παραρτήματος, και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο που καθορίζεται, αναφορικά με το τρόφιμο και την επιτρεπόμενη χρωστική ουσία, στη Στήλη 3 του Τέταρτου Παραρτήματος (β) Ά ΧΡήση επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας που καθορίζεται στη Στήλη 1 του Πέμπτου Παραρτήματος επιτρέπεται μόνο εντός ή επί τροφίμου πέμπτο Λ,*. χ ' Παράρτημα. που καθορίζεται, αναφορικά με την επιτρεπομένη χρωστική ουσία, στη Στήλη 2 του Πέμπτου Παραρτήματος, και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο που καθορίζεται, αναφορικά με την επιτρεπόμενη χρωστική ουσία και το τρόφιμο, στη Στήλη 3 του Πέμπτου Παραρτήματος

4 Κ.Δ.Π. 60/ Έκτο Παράρτημα. Τρίτο Παράρτημα. Τέταρτο Παράρτημα. Έκτο Παράρτημα. Έκτο Παράρτημα. Τρίτο Παράρτημα. Πώληση χρωστικών ουσιών. (γ) εντός ή επί τροφίμου που καθορίζεται στη Στήλη 1 του Πίνακα του Μέρους Β του Έκτου Παραρτήματος και εντός ή επί οποιουδήποτε άλλου τροφίμου εκτός αυτών που καθορίζονται στο Τρίτο Παράρτημα ή στη Στήλη 1 του Τέταρτου Παραρτήματος, μπορεί να χρησιμοποιείται, όσο αρκεί, επιτρεπόμενη χρωστική ουσία που καθορίζεται στο Μέρος Α του Έκτου Παραρτήματος (δ) εντός ή επί τροφίμου που καθορίζεται στη Στήλη 1 του Πίνακα του Μέρους Β του Έκτου Παραρτήματος μπορεί να χρησιμοποιείται επιτρεπόμενη χρωστική ουσία που καθορίζεται στο ίδιο Μέρος, σύμφωνα με τους όρους του καθορίζονται στο ίδιο Μέρος για τη χρήση της επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας στο τρόφιμο. (5) Στην περίπτωση που αναφέρεται στους παρόντες Κανονισμούς ο όρος «όσο αρκεί», η επιτρεπόμενη χρωστική ουσία στην οποία ο όρος αυτός αναφέρεται πρέπει να χρησιμοποιείται εντός ή επί τροφίμου σύμφωνα με την ορθή βιομηχανική πρακτική σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει εκείνο που απαιτείται για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου και υπό τον όρο ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής. (6) Μόνο οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρωστικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιούνται για την υγειονομική ή άλλη σήμανση κρέατος ή προϊόντων κρέατος: (α) Ε 155 Καστανό ΗΤ (β) Ε 133 Λαμπρό κυανό FCF (γ) Ε 129 Ερυθρό Allura AC (δ) ένα κατάλληλο μείγμα του Ε 133 Λαμπρού κυανού FCF και του Ε 129 Ερυθρού Allura AC. (7) Μόνο οι επιτρεπόμενες χρωστικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σφράγιση ή τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών. (8) Η παρουσία επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας επιτρέπεται (α) Σε σύνθετο τρόφιμο, εκτός αυτών που καθορίζονται στο Τρίτο Παράρτημα, εφόσον η χρήση της επιτρεπόμενης χρωστικής ουσίας επιτρέπεται από τον παρόντα Κανονισμό εντός ή επί κάποιου συστατικού του σύνθετου τροφίμου ή (β) εντός ή επί τροφίμου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην παρασκευή σύνθετου τροφίμου, εφόσον το σύνθετο τρόφιμο πληροί τον παρόντα Κανονισμό. 4. (1) Με την επιφύλαξη της παραγράφου (2), η πώληση χρωστικής ουσίας για χρήση σε τρόφιμο, επιτρέπεται μόνο εάν η χρωστική ουσία είναι επιτρεπόμενη χρωστική ουσία. (2) Η πώληση χρωστικής ουσίας κατ' ευθείαν στον καταναλωτή επιτρέπεται μόνο εάν η χρωστική ουσία είναι επιτρεπόμενη χρωστική ουσία εκτός των ακολούθων: (i) Ε 123 Αμαράνθη (ii) Ε 127 Ερυθροσίνη (iii) Ε 128 Ερυθρό 2G (ίν) Ε 154 Καστανό FK (ν) Ε 160β Αννάτο, Μπιξίνη, Νορμπιξίνη (vi) Ε 161ζ Κανθαξανθίνη (vii) Ε 173 Αργίλιο (viii) Ε 180 Λιθορουμπίνη ΒΚ.

5 331 Κ.Δ.Π. 60/ Η πώληση τροφίμου που περιέχει πρόσθετη χρωστική ουσία επιτρέπεται πώληση μόνο εάν η εν λόγω χρωστική ουσία είναι επιτρεπόμενη χρωστική ουσία που ^^πσυ έχει χρησιμοποιηθεί εντός ή επί του τροφίμου σύμφωνα με τον Κανονισμό 3. χρωστικές ουσίες. 6. Στην περίπτωση που τρόφιμο πιστοποιείται από Κυβερνητικό Χημικό Επιβλαβή ότι αποτελεί τρόφιμο του οποίου η πώληση συνιστά αδίκημα κατά παράβαση Υ"* την υγεία τ,^ ^,,, ', Λ Λ τρόφιμα. των παρόντων Κανονισμών, το εν λόγω τρόφιμο θα θεωρείται για τους σκοπούς του άρθρου 6 του Νόμου, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο, ως επιβλαβές για την υγεία. 7. (1) Στην περίπτωση ποινικής δίωξης για αδίκημα κατά παράβαση των Υπερασπίσεις παρόντων Κανονισμών, αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο αν!^ αποδείξει ότι η χρωστική ουσία ή, ανάλογα με την περίπτωση, το τρόφιμο που σχετίζεται με την ισχυριζόμενη διάπραξη του αδικήματος προοριζόταν για εξαγωγή και πληρούσε τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας της χώρας εισαγωγής. (2) Στην περίπτωση ποινικής δίωξης για αδίκημα κατά παράβαση των παρόντων Κανονισμών σε σχέση με τη δημοσίευση οποιασδήποτε διαφήμισης, αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο αν αποδείξει ότι είναι πρόσωπο που κατ' επάγγελμα δημοσιεύει διαφημίσεις ή διευθετεί τη δημοσίευση διαφημίσεων και ότι παρέλαβε τη διαφήμιση για δημοσίευση κατά τη συνηθισμένη άσκηση του επαγγέλματος του. (3) Στην περίπτωση ποινικής δίωξης του κατασκευαστή, του συσκευαστή, ή του εισαγωγέα (α) Οποιασδήποτε χρωστικής ουσίας για χρήση ως συστατικό στην παρασκευή τροφίμου, ή (β) οποιουδήποτε τροφίμου που περιέχει πρόσθετη χρωστική ουσία, για αδίκημα κατά παράβαση των παρόντων Κανονισμών σε σχέση με τη δημοσίευση οποιασδήποτε διαφήμισης, εναπόκειται στον κατηγορούμενο να αποδείξει ότι δε δημοσίευσε και ούτε συμμετείχε στη δημοσίευση της διαφήμισης. 8. Οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 1983 έως κατάργηση και τα Διατάγματα Τροποποίησης Παραρτημάτων των εν λόγω Κανόνι {^^J^, σμών καταργούνται. παράρτημα Τρίτο (Ι): Η ισχύς των παρόντων Κανονισμών αρχίζει ένα έτος από την ημέρα Έναρξη δημοσίευσης τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. ^Λν^Τ Κανονισμών.

6 ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 2(1)) ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕ! ΧΡΩΣΤίΚΞΣ ΟΥΣΙΕΣ' 1 ' ί Στήλη 1 Ι. Στήλη 2 Γ- Στήλη Αριθμός Ε.Κ. Κοινή ονομασία χρωστικής ουσίας Αριθμός Ευρετηρίου, ΧραΓστικών_ (Colour lndex) U} ή περιγραφή Ε100 Κουρκουμίνη ' ' ' i Ε101- Γ) Ριβοφλαβίνη ϋ) 5'-φωσφορική ριβοφλαβίνη Ε102 Ε104 Ε110 Ε120 - Ε122 Ε123 Ε124 Ε127.. _ - Ε128 Ε129. Ε131 Ε132 Ε133 Ε140 Ταρτραζίνη Κίτρινο κινολίνης Κίτρινο Sunset FCF Κιτρινοπορτοκαλί S Κοχενίλη, KcppiviKo οξύγ Καρμίνες Αζωρουμπίνη, Καρρο'ισίντ] ΑμαρανΌη Πονσώ 4R, Ερυθρό κοχενίληςα Ερυθροσίνη Ερυθρό 2G Ερυθρό-Allura AC Μπλε πατεντέ V Ινδικοτίνη, Ινόικοκαρμίνη Λαμπρό κυανό FCF Χλωροφύ/\λες και Χλωροφυλλίνες: ί) Χλωροφύλλες ϋ) Χλωροφυλλίνες ;

7 Στήλη 1 Αριθμός..Ε. Κ. Ε141 Ε142 E150c Ε150β Ε150γ Ε1505 Ε151 Ε Στήλη 2 Κοινή ovouccia χρωστικής ουσίας Συμπλοκα των χλωροφυλλών κσι χλωροφυλλινών με χαλκό: i) συμπλοκα των χλωροφυλλών με χαλκό Π) συμπλοκα των χλωροφυλλινών με χαλκό Πράσινο S Απλό καραμελόχρωμα (3) Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα Εναμμώνιο καραμελόχρωμα Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμσ Λαμπρό^νίαύρο ΒΝ, Μαύρο ΡΝ Φυτικός άνθρακας Στήλη 3 Αριθμός - Ευρετηρίου \ Χρωστικών (Colour Incexp ή περιγραφή _..Ε15_4... Ε155 Ε 160α Ε160β Ε160γ Ε160δ Ε 160ε Ε160στ Ε161β Ε161ζ Ι Καστανό.ΕΚ.... Καστανό ΗΤ Καροτένια: i) Μείγμστα κσρότενίων ϋ) β-καροτένιο Αννάτο, Μπιξίνη, Νορμπιξίνη Εκχύλισμα πάπρικας, Καψανθίνη, Καψορουμπίνη Λυκοπένιο β-απο-8'-καροτενάλη (C 30) Αιθυλεστέρας β-απο-8'-καροτενικού οξέος (C 30) ΛουτεΤνη Κανθαξανθίνη

8 334 ' Στήλη 1 Αριθμός Ε.Κ., Ε162 Ε163 Ε170. Ε171 Ε172 Ε173 _Ε174 Ε175 Ε180 Στήλη 2 Κοινή ονομασία χρωστικής ουσίας Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, Μπετανίνη Ανθΰκυανίνες (Ανθοκυάνες) Ανθρακικό ασβέστιο Διοξείδιο του τιτανίου Οξειοια του σιοήρου και υοροξειοισ TCJ σιδήρου Αργίλιο (Αλουμίνιο) Άργυρος/ Χρυσός Λιθορουμπίνη ΒΚ Στήλη 3 Αριθμός Ευρετηρίου Χρωστικών (Colour Index)*""' ή περιγραφή παρασκευαζόμενες με φυσικά μέσα από φρούτα και λαχανικά Σημειώσεις: (1). Επιτρέπονται οι λάκες αλουμινίου που παρασκευάζονται με χρωστικές ουσίες που αναφέρονται στο παρόν Παράρτημα. (2) Οι αριθμοί του Ευρετηρίου Χρωστικών (Colour Index) έχουν ληφθεί από την τρίτη έκδοση 1982 του Ευρετηρίου Χρωστικών (Colour Index) τόμοι 1 7, Επίσης τροποποιήσεις (125), (127 50), 45 4S (130), 49 52(132 50), 53 56(135) (3) Ο όρος «καραμελόχρωμα» αφορά προϊόντα καστανού χρώματος, λιγότερο ή περισσότερο έντονου, τα οποία προορίζονται για χρώση. Δεν αντιστοιχεί στο ζαχαρώδες ν αρωματικό προϊόν που λαμβάνεται με θέρμανση σακχάρων και χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των τροφίμων (για παράδειγμα, καραμελοποιία, ζαχαροπλαστική, αλκοολούχα ποτά).

9 335 ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. (Κανονισμός 2(1)) ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΡΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕΡΟΣ Α: Γενικά κριτήρια καθαρότητας Χρωστικών ουσιών-λάκες Αργιλίον Α. Γενικές προδιαγραφές για τις λάκκες αργιλίου των χρωστικών υλών Ορισμός Ύλες αδιάλυτες σε HCI Ύλες εκχυλίσψες με αιθέρα Οι λάκκες αργιλίου παρασκευάζονται με χημική αντίδραση'χρωστικών υλών. οι οποίες πληρούν χα κριτήρια καθαρότητας που χαθορίζονται στις αντίστοιχες μονογραφίες προδιαγραφών, με οξείδιο του αργιλίου (αλουμίνα) σε υδατικό περιβάλλον. Η αλουμίνα είναι συνήθως υλικό που έχει παρασκευασθεί πρόσφατα, χωρίς να ξηρανοεί. με χημική αντίδραση θειικού ή χλωριούχου αργιλίου με ανθρακικό ή όξινο ανθρακικό νάτριο ή αμμωνία. Μετά το σχηματισμό Tnc λάκκας, το προϊόν διηθείται, εκπλύνεται με νερό και ξηραίνεται. Το τελικό προϊόν ενδέχεται να περιέχει αλουμίνα που δεν έχει αντιδράσει. 0^% κατ' ανώτατο όριο 02 % κατ' ανώτατο όριο (σε ουδέτερο περιβάλλον) Ισχύουν επίσης τα ειδικά κριτήρια καθαρότητας για την εκάστοιε χρωστική ύλη. ΜΕΡΟΣ Β: Ειδικά κριτήρια καθαρότητας Έ 100 ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ί,υνωνυμα Ορισμός CI Φυσικό κίτρινο 3, κίτρινο κουρκούμης, διφεροϋλο μεθάνιο Η κουρκουμίνη λαμβάνεται με εκχύλιση με διαλύτες της κουρκούμης, δηλαδή του ριζώματος φυσικών ποικιλιών του φυτού Curcuma longa L Για να ληφθεί συμπυκνωμένη σκόνη κουρκουμίνης, το εκχύλισμα καθαρίζεται με κρυστάλλωση. Το προϊόν συνίσταται κυρίως από κουρκουμίνες, δηλαδή η χρωμοφόρο ένωση [1,7 δ^4 υόροξυ 3 μεθοξυ φαινυλ)επταοιενο 1,6 διόνη 3,5] και τα δύο διμεθοξυπαράγωγά της σε διάφορες αναλογίες. Ενδέχεται επίσης να περιέχει μικρές ποσότητες ελαίων και ρητινών που απαντούν στην κουρκούμη. Για την εκχύλιση επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον οι εξής διαλύτες: οξικός αιθυλεστέρας, ακετόνη, διοξείδιο του άνθρακα, διχλωρομεθάνιο, r. βουτανόλη, μεθανόλη, αιθανόλη, εξάνιο. ΑριΘ, Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος Δικινναμοΰλο μεθάνιο Ι Δις (4 υδροξν 3 μεθοξυφαινυλ)επταδιενο 1,6 διόνη 34 II 1 {4 Υδροξυ φαινυλ) 7 ( ί υδροξυ 3 μεθοξυ φαινυλ)επταδιενο 5,6 διό> η 3,5 III 1,7-Δις(4-υδροξυ-φαινυλ)επταδΐ νο-1,6-διόνη-3^ I Q.HaA, II ΟοΗ,8θ 5 III C,^I, : :338,39 111:30839 Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 90 % Ε ^ σε μήκος κύματος περίπου 426 nm σε αιθανόλη Πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη

10 336 Α. Φασματομετρία Β. Σημείο τήξεως Μέγιστο απορρόφησης οε αιοανόλη στα 426 nm i79 "C W2 "C Κατάλοιπα διαλυτών Οξικός αιουλεοτέρας Ακετόνη n-βουτανόλη ΜεΟανόλη Αιθανόλη Εξάνιο 50 mg/kg κατ' ανώτατο όριο μόνοι ή σε συνδυασμό ΔιχλωρομεΟάνιο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg.κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο. Ε 101 (i) ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ Συνώνυμα Αριθ.ΈΙΝΕ(3 Χημική ονομασία Μοριακό βάρος Λακτοφλαβίνη Ισοαλλοξαζίνη ιμεβνλο-10-(Ο-ρφοζο-23,4^-τετραϋδρο υ-πεντυλο)βενζο( )πτεριδινο-διόνη-2,4 (3Η, 10Η)-7,8-άμεθυλο-10-(Γ-Ο-ρφιτϋλ)ισοαλλοξαζίνη CpHaNA Περιεκτικότητα τουλάχιστον 98 % επί άνυδρης ουσίας Ε j ^ περίπου 328 σε^μηκος κύματος 444 nm σε υδατικό διάλυμα Κίτρινη έως πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη με ελαφρά οσμή Α. Φασματομετρία Ο λόγος AJ75/A267 κυμαίνεται μεταξύ 031 χάι σε υδατικό Ο λόγος AWA267 κνμαίνεται μεταξύ 036 και 039 J διά>.υμα Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 444 nm περίπου Β. Ειδική στροφική ικανότητα (α] D : μεταξύ -115 και -140 σε διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου 0.05Ν Απώλειες κατά την ξήρανση θειική τέφρα Πρωτοταγείς αρωματικές αμιγές 13% χατ' ανώτατο όριο μετά από ξήρανση στους 105 "C για 4 ώρες 0,1 % κατ' ανώτατο όριο 100 mg/kg κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο

11 337 Bwota μέταλλα (ως Pb) 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο I mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 101 (ii) 5 ΦΩΣΦΟΠΚΗ ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ Συνώνυμα Ορισμός Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Αλας με νάτριο τη; 5' φωσφορική; ριβοφλαβίνη; Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν για τα μείγματα 5' φωσφορική; ριβοφλαβίνη; με μικρές ποσότητες ελεύθερης ριβοφλαβίνης και διφωσφορικής ριβοφλαβίνη; Ιοοαλλοξαζίνη Αλας με νάτριο του φωσφορικού (2Κ3Κ,45) 5 (3')10' διυδρο 7',8' διμεθυλο 2',4' διοξο 10' βενζο^]πτεριδινυλο ( δι\τλρ) 23,4 τριυδροξυ πεντελεστερα άλα; με νάτριο του 5' φωσφορικού εστέρα της ριβοφλαβίνη;' Ένυδρη ουσία: Ανυδρη ουσία:' C l7 H»N4NaO,P.2H ; 0 C 17 H;.;.N 4 Na0 9 P Μοριακό βάρος Δοκιαασία Περιεκτικότητα σε ολικέ; χρωστικές ύλες τουλάχιστον 95%,.υπολογιζόμενη οε ΟΙ7ΗΜΝ4Ν30,Ρ2Η:0 : lon 250 σε μήκος κύματος περίπου 375 nm σε υδατικό διάλυμα Κίτρινη έως πορτοκαλί κρυσταλλική υγροσκοπική σκόνη με ελαφρά οσμή και δριμεία γεύση Α. Φασματομετρία Ο λόγος At7s/A >67 κυιισινεται μεταξύ 0,30 και 0,34 Ι..,.. ΛΙ» ί» ' Ξ.,, ηλη ; σε υδατικό διάλυμα r Ο λσίος A«VA267 κυμαίνεται μετα;υ 035 και 0,40 J Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 375 nm περίπου.. Β. Ειδική στροφική ικανότητα [α}~: μεταξύ +38 και +42 σε διάλυμα HCI 5Μ Απώλεια κατά την ξήρανση θειική τέφρα Ανόργανες φωσφορικές ενώοεις 8,0% κατ' ανώτατο όριο (100 "C πέντε ώρες υπό κενό επάνω από Ρ2Ο5) για την ένυδρη ουσία 25% κατ'ανώτατο όριο 1,0% κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ΡΟ< επί άνυδρης ουσίας) Βοηθητικές χρωστικές ύλες Ριβοφλαβίνη (ελεύθερη) Διφωσφοριχή ριβοφλαβίνη 6,0% κατ' ανώτατο όριο 6,0% κατ' ανώτατο όριο Πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 70 mg/kg κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο

12 338 Ε 102 ΤΑΡΤΡΑΖΙ.ΝΗ Συνώνυμα Οριομό; Αριθ. Colour Index Αριθ. E1NECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Κίτρινο τροφίμων 4 Η ταρτραζίνη περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα Η ταρτραζίνη συνίσταται κυρίως από 5 υδροξυ 1 (4 σουλφοφαινυλο) 1 ί4 σουλφοφαινυλαζω) Η.τι;ραζολο 3 καρβονικό νάτριο και βοηοητικι 1 ; χρωστικέ; ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο οι. οτ«τικύ. 5 υδροξυ 1 (4 σουλφοφ^ννλο) 4 {4 σουλφοφαινυλαζω) Η πυραζολο 3 καρβονικό νάτριο. C l6 H,N 4 Na 3 0»S Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές, ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη οε άλας με νάτριο Ε CT 530 σε μήκος κύματος περίπου 426 nm σε υδατικό διάλυμα Σκόνη ή κόκκοι χρώματος ανοικτού πορτοκαλί, κίτρινο υδατικό διάλυμα. Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 426 nm περίπου Β. Κίτρινο υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 4 υδραζινο βενζολοσονλφονικό οξύ 4^αμινο βενζολο 1 σουλφονικό οξύ 5 οξο 1 {4 <κ>υλφοφαινυλο) 2 πυραζολινο 3 καρβονικό οξύ ' 4,4'^ιαζω αμινο δι(βενζολοσουλφονικό) οξύ Τετραϋδροξυ ηλεκτρικό οξύ η σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Fb) 0,2% κατ' ανώτατο όριο 1,0% κατ' ανώτατο όριο Ολικές, 0,5% κατ' ανώτατο όριο 0,01% κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 0,2 % κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο. 40 mg/kg κατ' ανώτατο ορώ

13 339 Ε 104 ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΙΝΟΛΙΝΗΣ Συνώνυμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Κίτρινο τροφίμων 13 Το κίτρινο χινολίνης παρασκευάζεται με σούλφωση της 2-(2-κινολυλ)ινδανο διόνης-13 ή μείγματος περιέχοντος 2-(2-κινολυλ)ινδανο-διόνη-1 3 και 2-(2-6-μεΟι> λο-κινολυλ)ινδανο-διόνη-13 σε αναλογία 2:1. Το κίτρινο χινολίνης συνίσταται κατά βάση από χα άλατα με νάτριο μείγματος δισουλφονικών (κυρίως), μονόσουλφονικών και τριοουλφονικών οξέων των παραπάνω ενώσεων και από (βοηθητικέ; χρωστικές, ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το xi'nu άχρωμο συστατικό. Το κίτρινο κινολίνης περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κιίλιό. Ισχύουν οι γενικές προδιαγραφές για τις λάκκες αργιλίου των χρωστικών υλών. ΚινοφΟαλόνη Αλατα με νάτριο των δισουλφονικών οξέων της 2-(2-κινολυλ)ινδανο-διόνη;-!3 (κύριο συστατικό) CisH^NNa^OsSi (κύριο συστατικό) (κύριο συστατικό) Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 70%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο Το κίτρινο κινολίνης πρέπει να έχει την ακόλουθη σύνθεση: Από το σύνολο των περιεχομένων χρωστικών υλών: τουλάχιστον το 80 % πρέπει να είναι ώας με νάτριο του δισουλφονικού οξέος της 2-(2-κινολυλ)ινδανο-διόνης-],3 το 15% κατ' ανώτατο όριο πρέπει να είναι άλας με νάτριο του οουλφονικού οξέος της 2-(2-κινολυλ)ινδανο-διόνης-13 το 7,0 % κατ' ανώτατο όριο πρέπει να είναι άλας με νάτριο του τρισουλφονικού οξέος της 2-(2οανολυλ)ινδανο-διόνης-13 Ε. 865 (κύριο συστατικό) σε μήκος κύματος 411 run περίπου σε υδατικό διάλυμα και διάλυμα οξικού οξέος Σκόνη ή κόκκοι κίτρινου χρώματος Α. Φαοματομετρία Β. Κίτρινο υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών. 2-μεθυλο-κινολίνη Σουλφονικό οξύ της 2-μεθυλοκινολίνης Φθαλικό οξύ 2,6-διμεθυλο-κινολϊνη Σουλφονικό οξύ της 2,6-διμεθυλοκινολίνης 2-(2-κινολυλ)ινδανο-διόνη-13 Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) Μέγιστο απορρόφησης σε υδατικό διάλυμα οξικού οξέος με ρη 5 στα 411 nm πεοίπου 0,2 % κατ' ανώτατο όριο 4,0% κατ' ανώτατο όριο Ολικές, 03 % κατ' ανώτατο όριο 4 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 0,01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 0,2% κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3. mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ* ανώτατο όριο 40 mg/kg χατ' ανώτατο όριο

14 340 Ε 110 ΚΙΤΡΙΝΟ SUNSET FCF CI Κιτρι\χ^κρτα<πλΓ S Ιϊρτοκαλοιίτρι\ο S Κίτρινο ΊίχιρίιΐΛ Οηιαμός Αριθ. Colour Index Αριθ. E1NECS Χημική ονομασία Χημικό; τύπος Μοριακό βάρος Δοκιιιαοία Το κίτρινο Sunsel συνίσταται κυρίως από 2 ι δρυξι. Ι(4 ο'οι, λΐγοΐ['αιννλαζω)ναφοαλινο 6 οοι.'λφονικό νάτριο και βοηθητικέ: χοιοιίτικν; ύλε:. μαζί μι" χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. To Sunsel Yellow FCF περιγράφεται ι»; το άλας in νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα υδροξυ 1 (4 σουλ<ρ'(.αινυλαζω)να(τ ϋαλινο 6 σουλ< ονικό νάτριο C l6 H l0 N,Na : O 7 S : j Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο Ε. 555 σε μήκος κύματος 485 nm περίπου οε υδατικό διάλυμα με ρη 7. Σκόνη ή κόκκοι πορτοκαλοκόκκινου χρώματος Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 485 nm περίπου σε ρη 7 Β. Πορτοκαλί υδατικό διάλυμα 'Υ>.ες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 4-αμινο-βενζολο-1-σουλφονικό οξύ V 3-υδροξυ-ναφ0αΑινο-2,7-δισουλφονικό οξύ 6-υδροξυ-ναφ0αλινο-2-σουλφονικό οξύ 7-υδροξυ-ναφθαλινο-1,3-δισουλφονικό οξύ 4,4'-διαζω-αμινο-δι(βενζολοσουλφονικό) οξύ 6,6'-οξυ-δι(ναφβαλινο-2-σουλφονικό) οξύ Μη σουλφωμένες πρωτοταγεϊς αρωματικές αμίνες Ύλες εκχυλΐσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 0,2% κατ' ανώτατο όριο 5,0% κατ* ανώτατο όριο Ολικές, 0,5 % κατ' ανώτατο όριο 0,01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλϊνη) 0,2 % κατ* ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg καχ'ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ'ανώτατο όριχ> 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο

15 341 Ε 120 ΚΟΧΕΝΙΛΗ, ΚΛΡΜΙ.ΝΙΚΟ ΟΞΥ, ΚΑΡΜΙΝΕΣ Ορισμός Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος Οι καρμίνες και το καρμινοώ οξύ λαμβάνονται από υδατικά, υδατικά αλκοολικά ή αλκοολικά εκχυλίσματα κοχ<.νίλης, η οποία συνίσταται σε αποξηραμένα σώματα θηλυκών εντόμων του είδους Dactylopius coccus Costa. Η χρωμοφόρος ένωση είναι το καρμινικό οξύ. Το καρμινικό οξύ σχηματίζει λάκκε; αργιλϊου (καρμίνες). στις οποίε: η μοριακή αναλογία αργιλίου/καρμινικού οξέο; θεωρείται ότι είναι 1:2. Tu προϊόντα του εμπορίου περιέχουν τη χρωμοφόρο ένωση συνδεδεμένη μρ κατιόντα αμμωνίου, ασβεστίου, καλίου ή νατρίου, μόνα ή σε συνδυασμό, τ«οποία ενδέχεται να απαντούν σε περίσσεια. Τα προϊόντα του εμπορίου ενδέχεται να περιέχουν επίσης πρωτεϊνικό υλικό προερχόμενο από το έντομο και, ενδεχομένως, ελεύθερο καρμινικό οξύ ή μικρή ποσότητα καταλοίπων μη δεσμευμένων κατιόντων αργιλϊου. Ανθρακινόνη Κοχενίλη: , καρμινικό οξύ: , καρμίνες: β Ο γλυκοπυρανοζυλο 3,5,6,8 τετραϋδροξυ 1 μεθυλο 9,10 διοξο αν0ρακενο 2 καρβονικό οξύ η καρμίνη είναι το εφυδατωμένο χημικό σύμπλοκο του οξέο; αυτού με αργίλιο CjjHjoOu (καρμινικό οξύ) 492,39 (καρμινικό οξύ) Περιεκτικότητα σε καρμινικό οξύ τουλάχιστον 2,0% προκειμένου για εκχυλίσματα που περιέχουν καρμινικό οξύ και τουλάχιστον 50% προκειμένου για χημικά σύμπλοκα Εύθρυπτο στερεό ή σκόνη κόκκινου έως βαθυκόκκινου χρώματος. Το εκχύλισμα κοχενίλης είναι συνήθως βαθυκόκκινο υγρό αλλά μπορεί επίσης να έχει αποξηρανθεί, λαμβάνοντας τη μορφή σκόνης. Α... Φαοματομετρϊα Μέγιστο απορρόφησης σε υδατικό διάλυμα αμμωνία; στα 518 nm περίπου. Μέγιστο απορρόφησης σε διάλυμα αραιού υδροχλωρικού' οξέος στα 494 nm περίπου για το καρμινικό οξύ Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 122 ΑΖΩΡΟΥΜΠΙΝΗ, ΚΑΡΜΟΪΣΙΝΗ Συνώνυμα Ορισμός CI Κόκκινο Τροφίμων 3 Η αζώρουμπίνη συνίσταται κυρίως από 4 υδροξυ 3 (4 σουλφο 1 ναφθυλαζω) ναφθαλινο 1 σουλφονικό νάτριο και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Ή αζώρουμπίνη περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο.

16 342 Αριθ. Colour Index ΛριΙ). EINECS Χημική ονομασία Μοριςικό βάρος Αζόχρωμα υδροξυ 3 (4 σουλφο 1 ναφ0υλαζω)ναφ0αλινο 1 σουλφονικό νάτριο C 2 oh l2 N 2 Na S2 502,44 Περιεκτικότητα σε ο?ακές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο ί*!αη 510 σε μήκος κύματος περίπου 516 nm σε υδατικό διάλυμα Σκόνη ή κόκκοι χρώματος κόκκινου έως καστανού Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 516 nm περίπου Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Ύλες.αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες 02 % κατ' ανώτατο όριο 2,0% κατ ' ανώτατο όριο Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 4 αμινο ναφθαλινο 1 σουλφονικό οξύ 4 υδροξυ ναφθαλινο 1 σουλφονικό οξύ Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικές αμί J Ολικές, 0,5 % κατ' ανώτατο όριο 0,01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα. Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 0,2% κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ 3 ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 123 ΑΜΑΡΑΝΘΗ Συνώνυμα Ορισμός Αριθ. Colour Index Αριθ EINECS Χημική ονομασία, Q Κόκκινο τροφίμων 9, Naphthblrot 5 Η αμαράνθη συνίσταται κυρίως από 2 υδροξυ 1 (4 σουλφο 1 ναφθυλαζω)ναφθαλινο 3,6 δισουλφονικό νάτριο και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Η αμαράνθη περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα υδροξυ 1 (4 00υλφο 1 ναφθυλαζω)ναφθαλινο 3,6 δισουλφονικό νάτριο C2oH NjNa30,oS3

17 343 Μοριακό βάρος Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%. υπολογιζόμενη οε άλας με νάτριο Ε J ^ 440 σε μήκος κύματος περίπου 520 nm σε υδατικό διάλυμα Σκόνη ή κόκκοι χρώματος καιττανοκόκκινον Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 520 nm περίπου Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 4 αμινο ναφ0αλινο 1 σουλφονικό οξύ 3 υδροξυ ναφθαλινο 2,7 δισουλφονικό οξύ 6 υδροξυ ναφθαλινο 2 σουλφονικό οξύ 7 υδροξυ ναφθαλινο 1,3 δισουλφονικό 0ξ υ 7 υδροξυ ναφθαλινο 1,3,6 τρισουλφονικό οξύ Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικέ: αμί Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 02 % κατ' ανώτατο όριο 3.0% κατ' ανώτατο όριο Ολικές, 0,5 % κατ' ανώτατο όοιο 0.01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 0,2% κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg χατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 124 ΠΟΝΣΩ 4R, ΕΡΥΘΡΟ ΚΟΧΕΝΙΑΗΣ Α Συνώνυμα Ορισμός Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Κόκκινο τροφίμων 7, Νέα χοξίνη Το Πονσώ 4R συνίσταται κυρίως από 2 υδροξυ 1 (4 σουλφο 1 ναφθυλαζω)ναφθαλινο 6,8 δισουλφο\ικό νάτριο και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Το Πονσώ 4R περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα υδροςυ 1 (4 σουλφο 1 ναφθυλαζω)ναφθαλινο 6,8 οισουλφονικό νάτριο CjoHiMNaAA Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 80%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο EJ^J, 430 σε μήκος κύματος περίπου 505 run σε υδατικό διάλυμα

18 344 Σκόνη ή-κύκκοι χρώματος υπερύθρου Λ. Φίΐσματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 505 nm περίπου Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες 0,2% κατ' ανώτατο όριο 1,0% κατ' ανώτατο όριο Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 4-αμινο-ναφ0αλινο-1-σουλφονικό οξύ 7-υδροξυ-ναφθαλινο-13-δισουλφονικό οξύ 3-υδροξυ-ναφ0αλινο-2,7-δισουλφονικό οξύ 6-υδροξυ-ναφθαλινο-2 σουλφονικό οξύ 7-υδροξυ-ναφθαλινο-13,6-τρισουλφονικό οξύ Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) Ολικές, 0.5 % κατ' ανώτατο όριο 0,01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 02 % κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 127 ΕΡΥΘΡΟΣΙΝΗ Συνώνυμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος GI Κόκκινο τροφίμων 14 Η ερυθροσίνη συνίσταται κυρίως από ένυδρο 2-{2,4 Γ 5,7-τετραϊωδο-3-οξειδο-6- οξοξανθεν-9-υλο)βενζοϊκό νάτριο και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με νερό και χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως τα κύρια άχρωμα συστατικά. Η ερυθροσίνη περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Ξανθςνιο Ένυδρο 2-(2,4^,7-τετραϊωδο-3-οξειδο-6-οξοξανθεν-9-υλο)βενζοϊκό νάτριο QoHANaA-H^O 897,88 Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 87%, υπολογιζόμενη σε άνυδρο άλας με νάτριο EJ* 1100 σε μήκος κύματος περίπου 526 nm σε υδατικό διάλυμα με ρη7 Σκόνη ή κόκκοι χρώματος κόκκινου Α. Φασματομετρία Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 526 nm περίπου σε ρη 7

19 345 Ανόργανα ιωδιούχα άλατα υπολογιζόμενα ως ιο>διούχο νάτριο Ύλες αόιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες (πλην φλουορισκεί- 0,1 % κατ* ανώτατο όριο 02 % ΧΗΪ' ανώτατο όριο 4.0% κατ' ανώτατο όριο Φλουορεσκείνη 20 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: Τριιωδο-ρεσορκινόλη 2-(2,4-διϋδροξυ-3,5-διιωδοβενζοϋλο) οξύ Ύλες εκχυλίοιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) Λάκκες αργιλίου βενζοϊκό 0,2 % κατ' ανώτατο όριο 0,2% κατ' ανώτατο όριο 0,2 % χατ' ανώτατο όριο από διάλυμα με ρη mg/kg χατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg χατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Η προδιαγραφή για τις αδιάλυτες σε υδροχλωρικό οξύ ύλες δεν ισχύει, αντικαθιστάμενη, μόνο γι' αυτή τη χρωστική ύλη, από αδιάλυτες σε υδροξείδιο του νατρίου ύλες σε αναλογία 0,5 % κατ' ανώτατο όριο Ε 128 ΕΡΥΘΡΟ 2 G Συνώνυμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική-ονομασία Μοριακό βάρος CI Κόκκινο τροφίμων 10, Αζωγερανϊνη Το ερυθρό 2G συνίσταται κυρίως από 8-ακεταμιδο-1-υδροξυ-2-φαινυλαζωναφθαλινο-3,6-δισουλφονιχό νάτριο χαι βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Το ερυθρό 2G περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα ακεταμιδο-1-υδροξυ-2-φαΐγυλαζω-ναφθαλινο-3,6-διθΌυλφονιχό νάτριο CwHuNjNaASi 509,43 Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 80%, υπολογιζόμενη σε άνυδρο άλας με νάτριο Σκόνη ή κόκκοι χρώματος κόκκινου ' Α. Φασματομετρία Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 532 nm περίπου

20 346 Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: 5 ακεταμιδο 4 υδροξυ ναφ0αλινο 2,7 δ«κ)υλφονικό οξύ 5 αμινο 4 υδροξυ ναφ0αλινο 2.7 δισουλφονικϋ οξύ Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Ύλες εκχυλίσιμες με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 02 % κατ' ανώτατο όριο 2,0% κατ' ανώτατο όοω Ολικές, 0.5 % κατ" ανώτατο όριο, υπολογιζόμενε; ως ανιλίνη 0.01 % κατ' ανώτατο όριο 0,2 % κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 129 ΕΡΥΘΡΟΝ ALLURA AC Συνώνυμα Ορισμός Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Κόκκινο τροφίμων 17 To Allura Red AC συνίσταται κυρίως από 2 υδροξυ 1 (2 μεθοξυ 5 μεθυλο 4 οουλφοφαινυλαζω)ναφθαλινο 6 οουλφονικό νάτριο και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. To Allura Red AC περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Αζόχρωμα υδροςυ 1 (2 μεθο υ 5 μεθυλο Φσουλφοφαινυλαζω)ναφθαλινο 6 σουλφονικό νάτριο.. "' CuHuNjNaiOgSj 496,42 Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο Ε {^, 540 σε μήκος κύματος περίπου 504 nm σε υδατικό διάλυμα με ρη7 Σκόνη ή κόκκοι χρώματος βαθυκόκκινου Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 504 nm περίπου Β. Κόκκινο υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες 0,2% χατ' ανώτατο όριο 3,0% κατ' ανώτατο όριο

21 347 Οργανικές ενο'ιπεις πλην χρωστικών υλών: ό υδι.ιοξυ Σ ναφοαλινο οουλφονικό νάτριο 4 <ιμινυ 5 μεθοξυ 2 μευ ιλο βενζολο οουλιρονικό οί;υ 6,6 οξυδις(2 ναφ0αλινο σουλφονικό)νάτριο Μη ΟΌυλφωμέντ; πριι»τοταγείς ιιη«ιιματικι':ς αμίνες Ύλε; εκχυλίοιμε: με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Pb) 0J % κατ' ανώτατο όριο 0.2 % κατ' ανώτατο όριο 1,0% κατ' ανώτατο όριο 0.01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενες ως ανιλίνη) 02 % κατ' ανώτατο όριο σε ουδέτερο περιβάλλον από διάλυμα με ρη 7 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 131 ΜΠΛΕ ΠΑΤΕΝΤΕ V Συνώνυμα Ορισμός Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία, Μοριακό βάρος CI Μπλε τροφίμων 5 Το μπλε τροφίμων V συνίσταται κυρίως από την ένωση με ασβέστιο ή νάτριο του εσωτερικού άλατος [4 {α (4 διαιθυλαμινοφαινυλ) 5 υδροξυ 2,4 Αισουλφοφαινυλομεθυ)αδενο] 2,5 κυκλοεξαδιεν 1 υλιδενο)διαιθυλίου υδροξειδίο» του αμμωνίου και από βοηθητικές χρωστικές ύλες μαζί με χλωριούχο νάτριο ή/και θειικό νάτριο ή/και θειικό ασβέστιο ως κύρια άχρωμα συστατικά. Επιτρέπεται επίσης η χρήση του άλατος με κάλιο. Τριαρυλομεθάνιο Ένωση με ασβέστιο ή νάτριο του εσωτερικού άλατος [4 [α (4 ίιαιθυλαμινοφαινιιλ) 5 υδρο υ 2,4 δισουλφοφαινυλο μεθυλιόενόΐ 24 κυκλοεξαδ«εν 1 υλιδενο] διαιθυλίου υδροξειδίου του αμμωνίου Ένωση με ασβέστιο: (CnfyiNjC^S^Cai^ / Ένωση με νάτριο: CnHsiNiO&Ka Ένωση με ασβέστιο: 579,72 Ένωση με νάτριο: 582,67 ' Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη σε "άλας με νάτριο Ε!* σε μήκος κύματος περίπου 638 nm σε υδατικό διάλυμα με ρη5 Σκόνη ή κόκκοι χρώματος βαθυμπλέ Α. Φασμάτομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 638 nm σε ρη 5 Β. Μπλε υδατικό διάλυμα Ύλες αδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες 02 % κατ' ανώτατο όριο 2,0% κατ* ανώτατο όριο

22 348 Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών νλών: 3 υδοοξυ βενζαλδεΰδη 3 υήρυξυ 1ενζοϊκό οξύ 3 υδροξι 4 ιτοι λ< υ("ίενζοϊκό οξύ Ν.Ν' οιαιουλαμινο βενζολοσουλιρνικο οξύ Λευκοένιικιη Μη σουλφωμένες πρωτοταγείς αριιιιιιιτικέ; αιιίνες Ύλε; εκχυλίσιμε; με αιθέρα Βαρέα μέταλλα (ως Ρο) Ολικές. 0,5% κ<ιτ" ανώτατο όριο 4.0% κατ' ανώτατο όριο 0.01 % κατ" ανώτατο όριο (υπολυγιζόμενι :,,ι; ιινιλίνη) 0,2% κατ' ανώτατο όριο από διάλυμα με ph 5 3 mg/kg κατ* ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ" ανώτατο όριο I mg/kg XUT" ανώτατο όριο 1 mg/kg χατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε 132 ΙΝΔΙΚΟΤ1ΝΙΙ, ΙΝΔ1ΚΟΚΑΡΜΙΝΗ Συνώνυμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. ELNECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Μπλε τροφίμων 1 Η ινδικοτίνη συνίσταται κυρίως από μείγμα 3,3' δίοξο 2,2' διινδολυλιδενο 5,5' δισουλφονικού νατρίου με 3,3' διοξο 2,2' διινδολυλιδενο 5,7' όισουλφονικό νάτριο και από βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Η ινδικοτίνη περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Ινδικοειδές χρώμα ,3' διθξο 2Τ2' διινδολυλιδενο 5,5' δισου>.φονικό νάτριο C16H8N2Na2OsS2 466^6 Περίίκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον S5%. υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο. 33' ο Λςο 2,2, διινδολυλιδενο 5,7' δισουλ(ΐονικό νάτριο: 1S% κατ' ανώτατο όριο El 4S0 σε μήκος κύματος περίπου 610 rim σε υδατικό διάλυμα Σκόνη ή κόκκοι χρώματος βαθυμπλέ Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 610 nm περίπου Β. Μπλε υδατικό διάλυμα 'Υλες αδιάλυτες στο ρό 02% χατ' ανώτατο όριο Βοηθητικές χρωστικές ύλες Εκτός από 3,3' δωξο 2,2' δανδολυλιδενο 5,7' δισουλφονικό νάτριο: 1,0% χατ' ανώτατο όριο

23 349 Οργανικές ενώσει; πλην χρωστικών υλών: Ι()<ιτινυ 5 σουλ(( ονικ() οςύ 5 <»ΐ)υλ< Ό «ν0ρανιλικό οςύ ΛνΟρανιλικό οςύ Μη ι)ουλ( (ΐιμήτ.; ποωτοταγείς αρωματικό; «μίνι:; Ύ'λες εκχυλύιμιι; μι' allium Βαρέα μέταλλα (ως Pb) ι Ολικές, 0.5% κιιτ' ανώτατο ύριυ 0.01 % κατ' ανώτατο όριο (υπολογιζόμενε; ως ανιλίνη) 02 % κατ' ανώτατο όριο or ουδέτερο περιβάλλον 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Ε133 ΛΑΜΠΡΟ ΚΥΑΝΟ FCF 2 υνωννμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Μπλε τροφίμων 2./ Το λαμπρόν χυανούν συνίσταται κυρίως από ο>[[(4 Ν αι0υλο 3 οουλίίθβενζυλαμινο)φαινυλ α (4 Ν αιθυλο 3 σουλφοβενζυλαμινο)κυκλοεξαδιεν 2.5 υλιδενο]τολουολο 2 σουλφονικό νάτριο και τα ισομερή του καθώς και από βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Το λαμπρόν κυανούν FCF περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Τριαρυλομεθάνιο α [[(4 Ν αιθυλο 3 σουλφοβενζυλαμινο)φαινυλ] α (4 Ν αιθυλο 3 σουλφοβενζυλαμινο)κυκλοεξαδιεν 2,5 υλιδενο]τολουολο 2 σουλφονικό νάτριο C 3 7H M N 2 Na : 0,S Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 85%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο Ej <3n σε μήκος κύματος περίπου 630 nm σε υδατικό διάλυμα Σκόνη ή κόκκοι χρώματος κοκκινομπλέ Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε νερό στα 630 nm περίπου Β. Μπλε υδατικό διάλυμα 'Υλες άδιάλυτες στο νερό Βοηθητικές χρωστικές ύλες 0,2 % κατ' ανώτατο όριο 6,0% κατ' ανώτατο όριο Οργανικές ενώσεις πλην χρωστικών υλών: Αθροισμα 2, 3 και 4 φορμυλο βενζολο σουφονικού οξέος 3 ((αιθυλο)(4 σουλφοφαινυλ)αμινο] μεθνλο βεν ζολο σουλφονικό οξύ 1,5% κατ' ανώτατο όριο 03 % κατ' ανώτατο όριο

24 350 Λ'ίικοΐΛ'ϋΜΐη Mi <)υι λΐ ιυμενι;; πρωτυτίγ,τίς ιιριιιμιιτικίς ιιμί \ΊΖ Υλι; ι:κχι λίοιμι ς μι: ιιιοάχι Λροινικό Μόλυ!δυ; Υδράργυρο; Βαρέα μέταλλα (ο; Pb) 5.0'!ίι Xdt' UVliiTIITi) όριο 0.01% <tut' (ivmiutu όριο (ι πιιλογΰόμϊ\τ; ω; ιινιλίνη) 0.2% κατ' ιΐνιίικιτυ όριο ur ρ 7 3 mtttu κατ' ανώτατο όριο 10 me/ku κ«τ' ανώτατο όριο 1 nig/kg xur' ανώτατο όριο 1 ma/kg χαι' ιινώτατο όριο 40 iim'kg κατ' ανώτατο όριο Ε 140 (ι) ΧΛ12ΡΟΦΥΛΛΕΣ Ιννοινυμα Οοισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. E1NECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Φυσικό πράσινο 3. μαγνηοισ/λωροφύλλη. μ(ΐγνησιοφακ>φυτίνη Οι χλωροφύλλε: λαμβάνονται με εκχύλιση με διαλύτες φυσικών ποικιλιών βριοαίμιον φυτικών υλών. αγρωστωδών. τριφυλλιού και τσουκνίδα;. Ακολουθεί απομάκρυνση τον διαλύτη, κατά την οποία μπορεί επίσης ^απομακρυνθεί, πλήρως ή μερικώς, το φυσικώς συμπλοκρποιημένο μαγνήσιο, οπότε προκύπτουν οι αντίστοιχες φ αιοφυτίνες. Οι κύριες χρωστικές ύλες είναι οι φαιοφυτίνες και οι μαγνηολοχλωροφύλλες. Το εκχύλισμα, από το οποίο έχει απομακρυνθεί ο διαλύτης, περιέχει επίσης άλλες χρωστικές, όπως καροτενοειδή. καθώς και έλαια, λίπη και κηρούς προερχόμενα από την πρώτη ύλη. Για την εκχύλιση επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο οι εξής διαλύτες: ακετόνη, μεθυλ αιθυλ κετόνη, διχλωρομεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθανόλη, αιθανόλη. προπανόλη 2 και εξάνιο. Πορφυρίνη Χλωροφύλλες: , χλωροφύλλη α: , χλωροφύλλη β: Οι κύριες χρωμοφόρες ενώσεις είναι: (13 2 Β,17,185) 3 (8 αιθυλ 13 2 μεθοξυκαρβονυλο 2,7,12.18 τετραμεθυλ 13' οξο 3 βινυλο 13 1,13 2,17,18 τετραϋδρο κυκλοπεντά(3ΐ) πορφυριν 17 υλο]προπιονικό φυτύλιο (φαωφυτίνη α) ή με τη μορφή συμπλόκου με μαγνήσιο (χλωροφύλλη α) (13 2 Β,175,185) 3 (8 αιθυλο 7 φορμυλο 13 2 με0οξυκαρβοντλο 2.12,18 τριμεθυλ 13' οξο 3 βινυλο 13 ι,13 2,17,18 τετραϋδρο κυκλοπεντα(3ΐ) πορφυριν 17 υλο]προπιονικό φυτύλιο (φαιοφυτίνη β) ή με τη μορφή συμπλόκου με μαγνήσιο (χλωροφύλλη β) Χλωροφύλλη α, σύμπλοκο με μαγνήσιο: CsjHTjMgNaOs Χλωροφύλλη α: C55H74N4O5 Χλωροφύλλη β, σύμπλοκο με μαγνήσιο: CjsHToMgN^O,, Χλωροφύλλη β: C 5S HnN40 6 Χλωροφύλλη α, σύμπλοκο με μαγνήσιο (χλωροφύλλη α): 893,51 Χλωροφύλλη α: 871,22 Χλωροφύλλη β, σύμπλοκο με μαγνήσιο (χλωροφύλλη β): 907,49 Χλωροφύλλη β: 885,20 Περιεκτικότητα σε συνδυασμό ολικών χλωροφυλλών και των ox μπλόκων τους με μαγνήσιο τουλάχιστον 10 % Ε, 700 σε μήκος κύματος 409 nm περίπου σε χλωροφόρμιο Κηρώδες στερεό, του οποίου το χρώμα ποικίλλει από πράσινο της ελιά; έως βαθύ πράσινο ανάλογα με την περιεκτικότητα σε συμπλοκοποιημένο μαγνήσιο. Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε χλωροφόρμιο στα"409 nm περίπου

25 351 Κατάλοιπα Λιαλυτών Ακετόνη ΜεΟυλ αιουλ κετόνη ΜεΟανόλη Αιϋανόλη Προπανύλη 2 Εξάνιυ 50 mg/kg κιιτ* ανπτιαο όριο. μονοί η οι iii vivtitmui Μόλυβδο; Υδράργυρο: Κάόμιο Βιιρέα μέταλλα (ω; Pb) ΔιχλωρομεΟάνιο 10 mg'kg κατ' ανιιιτιιτο όριο 3 mg/kg κατ* ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ' ανώτατο ιίοιο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όοιο Ε 140 (ii) ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΙΝΕΣ Συνώνυμα Ορισμό; CI Φυοικό πράσινο 5, χλωροφυλλινικό νάτριο, χλωρός υλλινικό κάλιο Τα άλατα των χλωροφυλλινών με αλκάλια λαμβάνονται με ααπωνοποίηοη εκχυλισμάτων με διαλυτέ; φυσικών ποικιλιών βρώσιμων φυτικών υλών, αγρωστωδών, τριφυλλιού και τσουκνίδας. Με τη σαπωνοποίηοη απομακρύνονται οι μεουλεστερικές και φυτολεστερικές ομάδες ενώ είναι δυνατόν να διασπαστεί μερικώ; ο κυκλοπεντενικός δακτύλιος. Οι προκύπτουσες όξινες ομάδες εξουδετερώνονται προς σχηματισμό των αλάτων με κάλιο ή/και νάτριο. Τα προϊόντα του εμπορίου έχουν τη μορφή υδατικών διαλυμάτων ή αποξηραμένων σκονών. Για την εκχύλιση επιτρέπεται να χρησιμποιούνται μόνον οι εξής διαλύτες: ακετόνη, μεθυλ αιθυλ κετόνη, διχλωρομεθάνιο, διοξείδιο/ του άνθρακα, μεθανόλη, αιθανόλη, προπανόλη 2 και εξάνιο. Πορφυρίνη S74S3 3 Οι κύριες χρωμοφόρες ενώσεις σε μορφή οξέος είναι: 3 Προπιονιχό 10 καρβοξυλ4 αιθυ/λ υ,5,8 τετραμεθυλ 9 οξο 2 βινυλοφορβιν 7 ύλιο (χλωροφυλλίνη α) 3 Προπιονικό Ι0 καρβοξυλ 4 αιθυλο 3 φορμυλο 1,5,8 τριμεθυλ 9 οξο 2 βινυλοφορβιν 7 ύλιο (χλωροφυλλίνη β) Ανάλογα με το βαθμό υδρόλυσης, είναι δυνατόν να διασπαστεί ο κυκλοπεντενικός δακτύλιος, οπότε ελευθερώνεται και τρίτη καρβοξυλομάδα. Είναι επίσης δυνατόν να απαντούν τα σύμπλοκα με μαγνήσιο. Χλωροφυλλίνη α (σε μορφή οξέος): C^H u^oj Χλωροφυλλίνη β (σε μορφή οξέος): CuHHN406 Χλωροφυλλίνη α 578,68 Χλωροφυλλίνη β: 592,66 Σε περίπτωση διάσπασης του κυκλοπεντενικού δακτυλίου, το μοριακό βάρος τη; κάθε χλωροφυλλίνης αυξάνεται κατά 18 Dalton. Περιεκτικότητα σε ολικές χλωροφυλλίνες τουλάχιστον 95%, προσδιοριζόμενη σε δείγμα που* έχει ξηρανθεί στους 100 "C περίπου μια ώρα Ε, ^ΟΟ σε μήκος κύματος περίπου 405 nm σε υδατικό διάλυμα με ρη 9 Ε, ^,140 σε μήκος κύματος περίπου 653 nm σε υδατικό διάλυμα με ρη 9

26 352 IIrotyi>u(fi ΒαΟυπράοινη I'm: κγανόμαΐ'πη οκόνη Λ. Φαοματομετρίιι Μιγιιίτο απορρόφησης or ΐ'δατικό ριήμιοτικό Λιάλΐ'μπ φιιηίφορικών ιόντων με pll 1 στα 4(15 nm και *>5Λ nni πνιύπον Κατάλοιπα διαλυτών Μόλυβδρος Υδράργυρο; Βαρέα μέταλλα (ως Pb) Ακετόνη ΜιΟυλ αιθυλ κιτόνη ΜιΟανόλη ΑιΟανόλη Προπανόλη 2! Εξάνιο ; ΔιχλωρομεΟύνιο 3 me/ke κατ' ανώτατο όοιο 10 mg'ke κατ' ανώτατο όριο 1 mg'kg κατ' ανώτατο όριο 1 mg/kg κατ" ανώτατο όριο 40 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 50 mg/ks και' ανώτατο ινιο. μόνοι ι' <»' συνδυασμό 10 nig/kg κατ" ανώτατο όριο Ε 141(1} ΣΥΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΩΝ ΜΕ ΧΑΛΚΟ ΐΛ'νωννμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος CI Φυσικό πράσινο 3, χαλκοχλωροφύλλη. χαλκοφαιοφυτίνη Οι χαλκοχλωροφύλλες λαμβάνονται με την προσθήκη αλάτων χαλκού στην ουσία που προκύπτει από την εκχύλωη με διαλύτες φυσικών ποικιλιών βρωσίμων φυτικών υλών, αγρωστωδών, τριφυλλιού και τσουκνίδας. Το προϊόν, από το οποίο έχει απομακρυνθεί ο διαλύτης, περιέχει επίσης άλλες χρωστικές, όπως καροτενοειδή. καθώς και λύπη και κηρούς προερχόμενα από την πρώτη ύλη. Οι χϋριες χρωστικές ύλες είναι οι χαλκοφαιοφυτίνες. Για την εκχύλιση επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον οι εξής διαλύτες:, ακετόνη,.μεθυλ αιθυλ κετόνη, διχλωρομεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθανόλη. αιθανόλη, προπανόλη 2 και εξάνιο. Πορφυρίνη Χαλκοχλωροφύλλη α: χαλκοχλωροφύλλη β: Σύμπλοκο χαλκού (II) με (13^ ) 3 (8 ο.ιθ\>λ 13 2 μεθοξυχαρβονυλο 2,7 > 12,18 τετραμεθυλ 13' οξο 3 βινυλο 13,,13 2,17,ΐ8 τετραϋδρο κυκλοπενταν(3ΐ) πορφυριν 17 υλο] προπιονικό φυτύλω (χαλκοχλωροφύλλη α) Σύμπλοκο χαλκού (II) με (13 : Κ,17,18$_) 3 [8 αιθυλο 7 φορμυλο 13 2 μεθοξυκαρβονυλο 2,12,18 τριμεθυλ 13' οξο 3 βινυλο 13 ι,13 :,17,18 τετραϋδρο κυκλοπενταν (ατ) πορφυριν Ι7 υλο] προπιονικό φυτύλω (χαλκοχλωροφύλλη β) Χαλκυκοχλωροφύλλη α: C55H72G1N4O5 Χαλκοχλωροφύλλη β: C5 5 H7oCuN Χαλκοχλωροφύλλη α: 932,75 Χαλκοχλωροφύλλη β: 946,73 Περιεκτικότητα σε ολικές χαλκοχλωροφύλλες τουλάχιστον 10% Ε! Ζ. 540 σε μήκος κ >ματος περίπου 422 nm σε χλωροφόρμιο Ε ' 300 σε μήκος κύματος περίπου 652 nm σε χλωροφόρμιο

27 353 Κηρώόες στερεό, του οποίοι το χρώμα ποικίλλει από κι ανοπράσινο em: ia()i: πράσινο ανάλογα με την πρώτη ύλη Λ. Ί'ιιομιιτομί'.τρίΜ Μέγιστο απορρόφηση; σε χλ<ι>ρο< όσμιο στα 422 nm περίποι κιιι στα <ι52 nm περίπου Κατάλοιπα διαλυτών Υδράργυρο; Ιόντα χαλκού Ολικός χαλκό; Ακετόνη Μεθυλ υιουλ κετόνη ΜεΟανόλη ΑιΟανόλη Προπανόλη 2 Εξάνιο ΔιχλωρομεΟάνιο 3 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 10 mgrt^at" ανώτατο όριο 200 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 50 mg/kg κατ' ανώτατο όριο. μόνοι ή σε σννδι ασμό 10 mg/kg κατ" ανώτατο όριο 8,0% των ολικών χαλκοφαιοφυτινών κατ' ανώτατο όριο Ε 141(ϋ)ΣΥΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΧΛΩΡΟΦΥΑΛΙΝΩΝ ΜΕ ΧΑΛΚΟ Ζ,υνωννμα Ορισμό; Αριθ. Colour Index Αριθ. EINECS Χημική ονομασία Μοριακό βάρος Χαλκοχλωροφυλλινικό νάτριο, χαλκοχλωροφυλλινικό κάλιο. C1 Φυσικό Ποάσινο S Τα άλατα των χαλκοχλωροφυλλινών με αλκάλια λαμβάνονται με την προσθήκη χαλκού στο προϊόν που προκύπτει από τη σαπωνοποίηση εκχυλισμάτων με διαλύτες φυσικών ποικιλιών βρωσίμων φυτικών υλών, αγρωστωδών, τριφυλλιού και τσουκνίδας. Με τη σαπωνοποίηση απομακρύνονται οι μεθυλεστεριχές και φυτολεστεριχές ομάδες ενώ είναι δυνατόν να διασπαστεί μερικώς ο κυκλοπεντενικός δακτύλιος. Μετά την προσθήκη του χαλκού σας καθαρές χλωροφυλλίνες, οι όξινες ομάδες εξουδετερώνονται προς σχηματισμό των αλάτων με κάλιο ή/και νάτριο. Για την εκχύλιση επιτρέπεται να χρησιμποιούνται μό\ον οι εξής διαλύτες: ακετόνη, μεθυλ αιθυλ κετόνη, διχλωρομεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθανόλη, αιθανόλη, προπανόλη 2 και εξάνιο. Πορφυρΐνη Οι κύριες χρωμοφόρες ενώσεις σε μορφή οξέος είναι: σύμπλοκο χαλκού με 3 προπιονικό 10 καρβοξΐ'λο 4 αιθυλ 13.5,δ τειραμεθυλ 9 οξο 2 βινυλοφορβιν 7 ύλιο (χαλκοχλωροφυλλϊνη α) και σύμπλοκο χαλκού με 3 προπιονικό 10 καρβοξυλ 4 αιθυλο 3 φορμυλο 1^,8 τριμεθυλ 9 οξο 2 βινυλοφορβιν 7 ύλιο (χαλκοχλωροφυλλϊνη β) Χαλκοχλωροφυλλϊνη α (σε μορφή οξέος): Ο^Η^ΟιΝ^ Χαλκοχλωροφυλλϊνη β (σε μορφή οξέος): QwHsoCuNjOi Χαλκοχλωροφυλλϊνη α: 640,20 Χαλκοκλωροφυλλίνη β: 654,18 Σε περίπτωση διάσπασης του κυκλοπεντενικού δακτυλίου, κάθε μοριακό βάρος αυξάνεται κατά 18 Dallon Περιεκτικότητα σε ολικές χαλκοκλωροφυλλίνες τουλάχιστον 95%, προσδιοριζόμενη σε δείγμα που έχει ξηρανθεί στους 100 "C μια ώρα rzi'cm 565 σε μήκος κύματος π φωσφορικών ιόντων με ρη 7,5 I IOT 145 σε μήκος «νματος π φωσφορικών ιόντων με ρη 7,5

28 354 ΒαΟυπράσινη έως κυανόμαυρη σκόνη Α. Φασματομετρία Μέγιστο απορρόφησης σε υδατικό ρυθμιστικό διάλυμα φωσφορικών ιόντων με ρη 7.5 στα 405 nm περίπου και στα 630 nm περίπου Κατάλοιπα διαλυτών Ακετόνη Μεθυλ αιθυλ κετόνη Μεθανόλη ΑιΟανόλη Προπανόλη 2 Εξάνω 50 mg/kg κατ" ανώτατο όριο. μόνοι ή σε συνδυασμό Διχλωρομεθάνιο 10 mg/kg κατ' ανώτατο όριο Μόλυβδο;. Ιόντα χαλκού Ολικός χαλκός 3 mg/kg κατ" ανώτατο όριο 10 mg/kg κατ'ανώτατο όριο I mg/kg κατ' ανώτατο όριο 200 mg/kg κατ' ανώτατο όριο 8,0% των ολικών χαλκοχλωροφυλλινών κατ' ανώτατο όριο Ε 142 ΠΡΑΣΙΝΟ S Συνώνυμα Ορισμό; CI Πράσινο τροφίμων 4, Λαμπρό πράσινο BS Το πράσινο S συνίσταται κυρίως από άλας με νάτριο του Ν (4 [[4 (διμεθυλαμινο) φαινυλο](2 υδροξυ 3,6 δισουλφο ναφθαλεν 1 υλο) μεθυλενο) 2^ κυκλοεξαδιεν 1 υλιδενοι Ν μεθυλομεθαναμινίου και βοηθητικές χρωστικές ύλες, μαζί με χλωριούχο ή/και θειικό νάτριο ως το κύριο άχρωμο συστατικό. Το πράσινο S περιγράφεται ως το άλας με νάτριο. Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αλάτων με ασβέστιο και κάλιο. Τριαρυλομεθάνιο 'Αλας με νάτριο του Ν [4 [[4 (διμεθυλ αμινο) φαινυλο](2 υδροξυ 3,6 δισουλφοναφθαλεν 1 υλο) μίθυλενο] 2^ κυκλοεςαδιεν 1 υλ^ενο] Ν μεθυλομεθαναμινίου 5 (4 διμεθυλ αμινο α (4 διμεθυλ ΐμινιο κυκλοε αδιεν 2^ υλιδενο)βενζυλ1 6 υδροξυ 7 σουλφοναφθα)ανο 2 σουλφονικό νάτριο (εναλλακτική χημική ονομασία) C^HsNiNaOTSz 576,63 Περιεκτικότητα σε ολικές χρωστικές ύλες τουλάχιστον 80%, υπολογιζόμενη σε άλας με νάτριο Ε1απ 1720 σε μήκος κύματος περίπου 632. m σε υδατικό διάλυμα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1995L0045 EL 01.08.2001 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ 95/45/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Ιουλίου 1995 περί θεσπίσεως ειδικών κριτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (EE L 83 της , σ. 1)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (EE L 83 της , σ. 1) 02012R0231 EL 25.10.2018 020.001 1 Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1995L0045 EL 25.08.1999 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ95/45/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Ιουλίου 1995 περί θεσπίσεως ειδικών κριτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 35 MEPOΣ B (1)

Άρθρο 35 MEPOΣ B (1) Άρθρο 35 MPOΣ B (1) ιδικά κριτήρια καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Tα κριτήρια καθαρότητας που εφαρμόζονται στις χρωστικές που αναφέρονται στο MPOΣ A του άρθρου αυτού,

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2012R0231 EL 01.10.2014 009.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 231/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 22.3.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 83/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 231/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Μαρτίου 2012 σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για

Διαβάστε περισσότερα

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004,

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004, Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 3197 Κ.Δ.Π. 353/2005 Αρ. 4019,29.7.2005 Αριθμός 353 Οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

3539 Κ.Δ.Π. 323/2001

3539 Κ.Δ.Π. 323/2001 Ε.Ε. Παρ. HI(I) Αρ. 3518, 27.7.2001 3539 Κ.Δ.Π. 323/2001 Αριθμός 323 Οι περί Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων (Χρωστικές Ουσίες) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

1373 Κ.Δ.Π. 291/2003

1373 Κ.Δ.Π. 291/2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3704,11.4.2003 1373 Κ.Δ.Π. 291/2003 Αριθμός 291 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 2) ΤΟΥ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος.

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4872 Κ.Δ.Π. 456/2002 Αρ. 3639, 27.9.2002 Αριθμός 456 Οι περί Εκχυλισμάτων Καφέ και Εκχυλισμάτων Κιχωρίου Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια 09 Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια Ομάδα IV Πολυόλες μόνο κατεψυγμένα και βαθείας κατάψυξης, μη επεξεργασμένα ψάρια, για άλλους σκοπούς εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων Χρίστος Λενή Χρίστου Λειτουργός Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 3186 Κ.Λ.Π. 352/2005 Αρ. 4019, 29.7.2005 Αριθμός 352 Οι περί Ποικίλων Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2011/3/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ 2011/3/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 18.1.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 13/59 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2011/3/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Ιανουαρίου 2011 για τροποποίηση της οδηγίας 2008/128/ΕΚ για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κωδικοποιημένη έκδοση) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κωδικοποιημένη έκδοση) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών L 6/20 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.1.200 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/128/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Δεκεμβρίου 2008 για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 01 Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

1367 Κ.Δ.Π. 290/2003

1367 Κ.Δ.Π. 290/2003 E.E. Παρ. ΙΠ(Ι) Αρ. 3704,11.4.2003 1367 Κ.Δ.Π. 290/2003 Αριθμός 290 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 2) ΤΟΥ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

της 7ης Δεκεμβρίου 1994 για την τροποποίηση της οδηγίας 88/ 344/ΕΟΚ" (ΕΕ L 331 της , σ. 10).

της 7ης Δεκεμβρίου 1994 για την τροποποίηση της οδηγίας 88/ 344/ΕΟΚ (ΕΕ L 331 της , σ. 10). Ε.Ε. Παρ. III(I) 2515 Κ.Δ.Π. 265/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 265 Οι περί Διαλυτών Εκχύλισης Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από to Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 29

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2002 ; '~

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2002 ; '~ Ε.Ε. Παρ. III(I) 2523 Κ.Δ.Π. 266/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 266 Οι περί Τροφίμων που Προορίζονται για Χρήση σε Δίαιτα Μειωμένων θερμίδων για Απώλεια Βάρους Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 816/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 σχετικά με την τροποποίηση, αφενός,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 160/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3491 της 20ής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 160 Οι περί Σήμανσης των Προσθέτων

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992

403 Κ.Δ.Π. 154/93. Πρόλογος CYS 141 : 1992 E.E. Παρ. ΙΠ (I) Αρ. 2802,18.6.93 403 Κ.Δ.Π. 154/93 Αριθμός 154 Ο περί Κυπριακών Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας (Καθορισμένα Πρότυπα Αναθεώρηση Δωδέκατης Σειράς) Κανονισμός του 1993, που εκδόθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4018 ΚΛ.Π. 477/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 477 Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι. Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 492/2005 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 4044 της 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 492 ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Οι περί Ποικίλων Ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ! ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ! ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4095 Κ.Δ.Π. 483/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 483 Οι περί Μαρμελάδων, Ζελέδων, Μαρμελάδων Εσπεριδοειδών και Κρέμας Κάστανου Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

7795 Κ.Δ.Π. 817/2004

7795 Κ.Δ.Π. 817/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) 7794 Κ.Δ.Π. 817/2004 Αρ. 3930, 3.12.2004 Αριθμός 817 Οι περί Ποικίλων Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 380/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Μαΐου 2012 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.1.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 13/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 25/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Ιανουαρίου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 22ας ΜΑΡΤΙΟΥ 2002 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 22ας ΜΑΡΤΙΟΥ 2002 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 139/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3587 της 22ας ΜΑΡΤΙΟΥ 2002 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 139 Οι περί Μέλιτος Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων 1. Ως «χρωστικές» νοούνται οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

151(1) του (1) του (1) του ο(ΐ) ΙΖ 2θοι 151(1) του (1) του (1) του _, ΙΖ.Δ,\ί) TOU ZUUU

151(1) του (1) του (1) του ο(ΐ) ΙΖ 2θοι 151(1) του (1) του (1) του _, ΙΖ.Δ,\ί) TOU ZUUU Ε.Ε. Παρ. III(I) 2369 Κ.Δ.Π. 260/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 260 Οι περί Διαιτητικών Τροφίμων για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

περίοδος εφαρμογής: από την

περίοδος εφαρμογής: από την 12 Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών 12.1 12.1.1 Αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού Αλάτι Αριθμός E Όνομα Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο quantum satis E 338 452 Φωσφορικό οξύ -

Διαβάστε περισσότερα

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 817/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας ή mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 04 Φρούτα και λαχανικά 04.1 Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά 04.1.1 Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά E 172 Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου 6 Μόνο ως ενισχυτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 06 Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 30 (3) μόνο σάγο και κριθάρι

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη E101 E 586* E 553α Ε 425 Ε 920 Ε 214 Ε 216 Ε955 Ε 406 Ε 357 Ε 356 (i) Ριβοφλαβίνη (ii) 5 φωσφορική ριβοφλαβίνη 4-Εξυλορεσορκινόλη i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο Konjac ι) Κόμμι konjac

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. 82 / 2016 Κατάργηση της υπ αριθ. 1901/85 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 49/Β/19.02.1986), τροποποίηση του άρθρου 80 «Είδη γάλακτος» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) (ΦΕΚ 788/Β/31.12.1987),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.3.2014 COM(2014) 174 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία παραλαβής: 21 Μαΐου 2013 Αποδέκτης: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2012 (11.10) (OR. en) 14709/12 DENLEG 98 AGRI 654 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 4 Οκτωβρίου 2012 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013

L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013 EL L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 438/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Μαΐου 2013 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Ερωτήσεις 1-22: Για κάθε μια από τις ερωτήσεις που ακολουθούν δίνονται πέντε πιθανές απαντήσεις. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση. Για κάθε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με Αρ. Πρωτ. 150022/Δ2/15-9-2016) Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. 1.1 Γνωριμία με το εργαστήριο του Χημικού Από τον εργαστηριακό οδηγό να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014

L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014 L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 298/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Μαρτίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4154, 31/12/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜO

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4154, 31/12/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜO ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜO Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 82 23.03.2007, σ. 27. (α) «Οδηγία 2007/17/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Χρωστικές ουσίες Αριθ. Ε E 100 E 101 E 102 E 104 E 110 E 120 E 122 E 123 E 124 E 127 E 129 E 131 E 132 E 133 E 140 E 141 E 142 E 150a E 150b E 150c Όνομα Κουρκουμίνη Ριβοφλαβίνη

Διαβάστε περισσότερα

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: 2 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 1 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2014 Για σκοπούς Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Εφημερίδα της EE: L 334, 16.12.2011, σ. 1. (α) εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (7) Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (7) Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε EL 31.7.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 204/35 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 739/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιουλίου 2013 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 1.1 Τα οξέα ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα Ιδιότητες είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες χηµικές ενώσεις ονοµάζονται οξέα; Με ποιόν χηµικό τύπο παριστάνουµε γενικά τα οξέα; Οξέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα 10. 9. 94 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 237/ 13 ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

(2)(α) Απαγορεύεται η πώληση τροφίμου που προορίζεται για ειδική διατροφή,

(2)(α) Απαγορεύεται η πώληση τροφίμου που προορίζεται για ειδική διατροφή, E.E. Παρ. III(I) 4993 Κ.Α.Π. 502/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 502 Οι περί Τροφίμων που προορίζονται για Ειδική Διατροφή Κανονισμοί του 2001, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες,

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες, ΟΔΗΓΙΕΣ Η εξέταση έχει διάρκεια 60 λεπτά. Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψετε την αίθουσα εξέτασης πριν περάσει μισή ώρα από την ώρα έναρξης. Όλες α ερωτήσεις (σύνολο 40) είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 17 διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 17.1 στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μεταθετικές αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης οι οποίες οδηγούν σε σχηματισμό ιζήματος. Το ίζημα σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την ταυτοποίηση ενός αντιδρώντος σώματος

Διαβάστε περισσότερα

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3639, 27.9.2002 4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Αριθμός 451 Οι περί Τροφίμων που Προορίζονται για Ειδική Διατροφή (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2017 C(2017) 403 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 251/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι 07 Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια Ομάδα I Πρόσθετα εκτός από προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 7.1.1 και 7.1.2 E 150a-d Καραμελοχρώματα quantum satis μόνο άρτος βύνης E 200 203 Σορβικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γλυκαντικά Ε 420 Ε 421 Ε 953 Ε 965 Ε 966 Ε 967 Ε 950 Ε 951 Ε 952 Ε 954 Ε 955 Ε 957 Ε 959 E 962 Ε 968* Σορβιτόλη (i) σορβιτόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 27 Φεβρουαρίου 2013 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ. ΜΙΝΟΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ - Ρ/Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕΦΕ 2 ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 2005 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:... ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 05 /06 /15 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Χημεία Βιολογία 2 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

Διαβάστε περισσότερα

6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων

6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων 6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων Από τις οργανικές ενώσεις, όξινες ιδιότητες κατά Brönsted - Lowry παρουσιάζουν οι παρακάτω: 1. Τα οργανικά οξέα: CO. Είναι ασθενή οξέα. Δίνουν τις τυπικές αντιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ 112 4.1. Κορεσμένα μονο - Αιθανικό οξύ Γενικά Τα κορεσμένα μονο προκύπτουν θεωρητικά από τα αλκάνια, αν αντικαταστήσουμε ένα άτομο υδρογόνου με τη ρίζα καρβοξύλιο -COOH. Έχουν το γενικό τύπο: C ν H 2ν+1

Διαβάστε περισσότερα

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας:

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: 12 Κεφάλαιο 1ο 1.2 ΟΞΕΑ ΚΑΤΑ ARRHENIUS Που οφείλεται ο όξινος χαρακτήρας; Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: Τα γράμματα είναι τα σύμβολα των χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες.

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ - ΤΑΞΗ Γ Ημερομηνία: 26 / 05 / 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17256/13 DENLEG 144 SAN 504 AGRI 814

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17256/13 DENLEG 144 SAN 504 AGRI 814 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17256/13 DENLEG 144 SAN 504 AGRI 814 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: 29 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26.8.2014 EL L 252/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 923/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Αυγούστου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014 17 17.1 Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79 EL 7.12.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1274/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Δεκεμβρίου 2013 για την τροποποίηση και τη διόρθωση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτική ανάλυση ιόντων 1 ο Πείραμα

Ποιοτική ανάλυση ιόντων 1 ο Πείραμα Εισαγωγή Ποιοτική ανάλυση ιόντων 1 ο Πείραμα Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και των εδαφών από βιομηχανικά απόβλητα είναι ένα από τα καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Ειδικά η απόρριψη

Διαβάστε περισσότερα

6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων

6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων 6. Αντιδράσεις οξέων - βάσεων Από τις οργανικές ενώσεις, όξινες ιδιότητες παρακάτω: κατά Brönsted - Lowry παρουσιάζουν οι 1. Τα οργανικά οξέα: RCOOH. Είναι ασθενή οξέα. Δίνουν τις τυπικές αντιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III

Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III Βασικές έννοιες και κατάρτιση φακέλου, Μέρος III Ουσίες UVCB Gabriele CHRIST http://echa.europa.eu 1 Ουσίες UVCB Άγνωστης (U) ή Ασταθούς σύνθεσης (V) Προϊόντα πολύπλοκων αντιδράσεων (C) ή Βιολογικά υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 141/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2009 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 295/178 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1130/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 Γ Ρ Α Π Τ Ε Σ Α Π Ο Λ Υ Τ Η Ρ Ι Ε Σ Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ 2 0 1 4 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5845/17 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: AGRI 54 AGRIORG 10 WTO 20 OIV 2 Για τον Γενικό Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 137 (1) Παγωτά

Άρθρo 137 (1) Παγωτά Άρθρo 137 (1) Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία:06 / 06 / 2016 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΑΞΗ Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ( ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-14 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑΞΗ :Γ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΑΘΜΟΣ:.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 04/06/14 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (Βιολογία Χημεία) Αριθμός σελίδων γραπτού:7

Διαβάστε περισσότερα

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα;

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα 127 Αλογόνα: Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; Στα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα.

Συνήθως ο διαλύτης βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία στο διάλυμα. Οξέα Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μείγμα. Το διάλυμα έχει την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες σε όλη του τη μάζα. Τα συστατικά του διαλύματος δεν μπορούν να διακριθούν ούτε με γυμνό μάτι, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

3011 Σύνθεση του ερυθρο-9,10-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ

3011 Σύνθεση του ερυθρο-9,10-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ 311 Σύνθεση του ερυθρο-9,1-διυδροξυστεατικού οξέος από ελαϊκό οξύ COOH KMnO 4 /NaOH HO HO COOH C 18 H 34 O 2 (282.5) KMnO 4 (158.) NaOH (4.) C 18 H 36 O 4 (316.5) Βιβλιογραφία A. Lapworth und E. N. Mottram,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

του 1996 έως 2002, εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. ΐ22(ΐ) του 2000

του 1996 έως 2002, εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. ΐ22(ΐ) του 2000 Ε.Ε. Παρ. III(I) 2535 Κ.Δ.Π. 267/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 267 Οι περί Αρτυμάτων στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα