ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ 2011

2 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Στο πεπτικό σύστημα γίνεται η επεξεργασία των τροφών καθώς η μετατροπή ς σε απλούστερες. Η λειργία πεπτικού συστήματος μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: (α) πέψη, (β) απορρόφηση (γ) αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών. Πέψη είναι ο διαχωρισμός των συστατικών της τροφής σε χρήσιμα σε άχρηστα που αποβάλλονται τον οργανισμό. Χωρίζεται σε μηχανική χημική. Όργανα πεπτικού συστήματος: 1. Στοματική κοιλότητα 2. Φάρυγγας 3. Οισοφάγος 4. Στομάχι 5. Λεπτό έντερο 6. Παχύ έντερο Προσαρμοσμένοι αδένες: Σιελογόνοι αδένες Ήπαρ Πάγκρεας Εικόνα 1 Το Πεπτικό Σύστημα γαστρεντερικός σωλήνας (σύστημα κοιλοτήτων σωλήνων)

3 3 Στοματική κοιλότητα Οισοφάγος Φάρυγγας Λεπτό έντερο Στομάχι Παχύ έντερο 1. Στοματική κοιλότητα Η στοματική κοιλότητα χωρίζεται με ς φραγμούς των δοντιών στα εξής: (α) Προστόμιο, που έχει σαν εξωτερικό τοίχωμα τα χείλη τις παρειές. (β) Κυρίως στοματική κοιλότητα Δόντια Νεογιλά δόντια: 20 συνολικά, πρωτοεμφανίζονται κατά τον 6ο μήνα συμπληρώνονται γύρω στο 2ο με 3ο έτος. Μόνιμα δόντια: 32 συνολικά, πρωτοεμφανίζονται γύρω στο 5ο-6ο έτος της ηλικίας. Ο πιο καθυστερημένος, ο 3 ος γομφίος (φρονιμίτης) γύρω στο 17ο-21ο έτος της ηλικίας. Ομάδες δοντιών 1.Τομείς (τέμνουν) 2.Κυνόδοντες (σχίζουν) 3.Προγόμφιοι γομφίοι(αλέθουν) Μέρη δοντιού (Εικόνα 2) 1.Μύλη 2.Αυχένας 3.Ρίζα 4.Πολφική κοιλότητα-πολφός Σύσταση δοντιού 1.Αδαμαντίνη 2.Οδοντίνη 3.Οστεΐνη 4.Πολφός

4 4 Εικόνα 2 Τα μέρη δοντιού Κυρίως στοματική κοιλότητα Ορίζεται τα δόντια, την υπερώα (ουρανίσκο) τη βάση στόματος που αποτελείται κυρίως μυς. Επικοινωνεί με το φάρυγγα μέσω ισθμού φάρυγγα. Στη στοματική κοιλότητα υπάρχει η γλώσσα η οποία αποτελεί όργανο (α) μάσησης, (β) κατάποσης, (γ) αφής, (δ) γεύσης (ε) έναρθρου λόγου. Το πίσω μέρος ουρανίσκου λέγεται μαλακή υπερώα, γιατί αποτελείται μυς βλεννογόνο. Στα πλάγια της μαλακής υπερώας σχηματίζονται δύο κόλποι που περιέχουν τις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές έχουν σχήμα μέγεθος αμυγδάλου είναι χρήσιμες για την άμυνα οργανισμού. Σιελογόνοι αδένες (Εικόνα 3) 1. Παρωτιδικοί (εκβάλουν στο προστόμιο απέναντι ς άνω γομφίους) 2. Υπογνάθιοι (εκβάλουν στη στοματική κοιλότητα) 3. Υπογλώσσιοι (εκβάλουν στη στοματική κοιλότητα)

5 5 Εικόνα 3 Οι σιελογόνοι αδένες Το σάλιο περιέχει: (α) τη γλυκοπρωτεΐνη μουκίνη η οποία προστατεύει τις εσωτερικές μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας λιπαίνει την τροφή για διευκόλυνση της κατάποσης. (β) ρυθμιστικές ουσίες που εμποδίζουν την αποσύνθεση της τροφής που θα επισυνέβαινε στην παρουσία όξινου περιβάλλοντος. (γ) το αντιβακτηριακό ένζυμο λυσοζύμη που εξοντώνει τα περισσότερα βακτήρια που εισέρχονται μαζί με την τροφή. (δ) το πεπτικό ένζυμο α-αμυλάση (λέγεται πτυαλίνη) το οποίο παράγεται ς παρωτιδικούς αδένες επιταχύνει την αντίδραση υδρόλυσης των πολυμερών της γλυκόζης, δηλαδή το άμυλο το γλυκογόνο. Τα κύρια προϊόντα της δράσης της αμυλάσης στο στόμα είναι μικρότεροι πολυσακχαρίτες καθώς ο δισακχαρίτης μαλτόζη. Υγιεινή των δοντιών: τερηδόνα οδοντική πλάκα. 2. Φάρυγγας Παρουσιάζει τρία ανοίγματα 1. Ρινικές χοάνες 2. Ισθμός φάρυγγα 3. Φαρυγγικό στόμιο λάρυγγα Το φαρυγγικό στόμιο λάρυγγα φράσσεται με την επιγλωττίδα κατά την κατάποση.

6 6 3.Οισοφάγος Ο οισοφάγος είναι μυώδης σωλήνας μήκους 25 εκ. ο οποίος καταλήγει στο στομάχι διαπερνώντας το διάφραγμα. Το τοίχωμα οισοφάγου αποτελείται τέσσερις χιτώνες, οι οποίοι τα έξω προς τα μέσα είναι: Ο ινώδης Ο μυϊκός Ο υποβλεννογόνιος Ο βλεννογόνος Μάσηση, κατάποση περίσταλση Με τη λειργία της μάσησης με τη βοήθεια της γλώσσας σάλιου σχηματίζεται ο βλωμός (μπουκιά). Με την είσοδο βλωμού στο φάρυγγα αρχίζει το αντανακλαστικό της κατάποσης (Εικόνα 4). Ο σφιγκτήρας οισοφάγου χαλαρώνει ο βλωμός εισέρχεται στον οισοφάγο. Ο λάρυγγας κινείται προς τα πάνω με αποτέλεσμα η επιγλωττίδα να καλύψει την είσοδο της τραχείας. Με την είσοδο βλωμού στον οισοφάγο, ο λάρυγγας κινείται προς τα κάτω έτσι ανοίγουν οι αεροφόρες οδοί. Στη συνέχεια, ένα περισταλτικό κύμα ωθεί το βλωμό προς το στομάχι. Εικόνα 4 Κατάποση 4. Στομάχι Είναι το πιο διευρυμένο τμήμα γαστρεντερικού σωλήνα αποτελεί συνέχεια οισοφάγου, με τον οποίο επικοινωνεί με το οισοφαγικό ή καρδιακό στόμιο. Προς τα κάτω επικοινωνεί με το δωδεκαδάκτυλο μέσω πυλωρού (πυλωρικό στόμιο).

7 7 Το στομάχι διαιρείται στα εξής: Κυρίως στομάχι: διακρίνεται στο θόλο στο σώμα Πυλωρικό στομάχι: διακρίνεται στο πυλωρικό άντρο στο πυλωρικό σωλήνα. Εικόνα 5 Στομάχι Το μέγεθος στομαχιού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες, τις συνθήκες ζωής τη σωματική διάπλαση ατόμου. Εικόνα 6 Χιτώνες κύτταρα στομαχιού Το στομάχι έχει πλούσια αγγείωση κλάδους της κοιλιακής αρτηρίας οι φλέβες εκβάλουν στην πυλαία φλέβα.

8 8 Κινήσεις εκκρίσεις στομαχιού Με την είσοδο της τροφής στο στομάχι αυτό διογκώνεται αποθηκεύει εκεί ποσότητα τροφής όγκου μέχρι ένα λίτρο περίπου. Στη συνέχεια μια ποσότητα χυμού εξωθείται προς το δωδεκαδάκτυλο ενώ μεγαλύτερη αναδιπλώνεται προς τα πίσω. Αυτό γίνεται μέσω των περισταλτικών κυμάτων (κύματα περισφίξεων), τα οποία ξεκινούν το καρδιακό στόμιο προχωρούν προς τον πυλωρό με ταχύτητα 1κύμα/20., προκαλώντας δευτ ανάδευση προώθηση της τροφής. Η κινητικότητα αντανακλαστικά, το στομαχιού αυτόνομο επηρεάζεται νευρικό σύστημα νευρικά ορμόνες (γαστρίνη που εκκρίνεται το στομάχι, χολοκυστοκινίνη εκκριματίνη που εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο) Η εκκριτική δραστηριότητα στομάχου ελέγχεται το νευρικό αλλά το ενδοκρινικό σύστημα. Η βλέννα στομαχιού παράγεται βλεννογόνα κύτταρα που βρίσκονται στο πυλωρικό στομάχι προστατεύει τα τοιχώματα στομαχιού τις μηχανικές επιδράσεις των τροφών τις χημικές επιδράσεις γαστρικού υγρού. Το γαστρικό υγρό (α) παράγεται αδένες σώματος κυρίως στομαχιού. (β) είναι πολύ όξινο (pη 0,8-3). (γ) είναι αποτελείται προένζυμο της υδροχλωρικό πεψίνης στην οξύ οποία πεψινογόνο, μετατρέπεται με που τη δράση υδροχλωρικού οξέος. (δ) η διέγερση παρασυμπαθητική για την έκκριση νεύρωση στομαχιού γίνεται την την ορμόνη γαστρίνη. Ενδογενής παράγοντας: παράγεται τα κύτταρα που παράγουν υδροχλωρικό οξύ ρυθμίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β 12. Η έλλειψή προκαλεί βαρειά αναιμία. Γαστρικό έλκος είναι πληγή που προκαλείται στο βλεννογόνο στομαχιού προκαλείται κυρίως βακτήρια.

9 9 5.Λεπτό έντερο Έχει μήκος 6-7 μέτρα, είναι η συνέχεια στομαχιού εκτείνεται τον πυλωρό μέχρι την ειλεοκολική βαλβίδα παχέος εντέρου. Το λεπτό έντερο αποτελείται: Από το δωδεκαδάκτυλο, που είναι σχετικά ακίνητο καθηλωμένο στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα το ελικώδες έντερο, που υποδιαιρείται στη νήστιδα στον ειλεό κρέμεται το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα με μια μακριά πτυχή περιτοναίου, που λέγεται μεσεντέριο. 6.Δωδεκαδάκτυλο. Έχει σχήμα πετάλου με το άνοιγμα προς τα αριστερά όπου εφαρμόζει η κεφαλή παγκρέατος (Εικόνα 7). To φύμα Vater είναι μια θέση δωδεκαδακτύλου όπου εκβάλλουν μαζί ο χοληφόρος πόρος, που φέρνει τη χολή το ήπαρ, ο παγκρεατικός πόρος, που φέρνει το παγκρεατικό υγρό το πάγκρεας. Εικόνα 7 Δωδεκαδάκτυλο πάγκρεας

10 10 Ελικώδες έντερο Λόγω μεγάλου μήκους (6 μέτρα) σχηματίζει τις έλικες λεπτού εντέρου. Ο βλεννογόνος σχηματίζει πάρα πολλές πτυχές, το δε επιθήλιο εμφανίζει πολλαπλές προεκβολές που λέγονται εντερικές λάχνες, οι οποίες αυξάνουν κατά πολύ την απομυζητική επιφάνεια βλεννογόνου. Οι αδένες εκκρίνουν το εντερικό υγρό. Οι εκκρίσεις λεπτού εντέρου περιλαμβάνουν: (α) την παραγωγή βλέννας που προστατεύει το βλεννογόνο δωδεκαδακτύλου το πολύ όξινο γαστρικό υγρό που έρχεται το στομάχι. (β) την ορρώδη εντερική έκκριση που διατηρεί τη χυμώδη σύσταση εντερικού περιεχομένου. 6. Παχύ έντερο Έχει μήκος 1,5 μέτρο. Αρχίζει την ειλεοκολική βαλβίδα καταλήγει στον πρωκτό. Το παχύ έντερο διαιρείται σε τρία μέρη: (α) Τυφλό με σκωληκοειδή φυση (Εικόνα 8) (β) Το κόλο (ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν σιγμοειδές) (γ) Ορθό ή απευθυσμένο Ο πρωκτός περιβάλλεται δύο σφιγκτήρες, έναν εσωτερικό με λείους μυς έναν εξωτερικό με γραμμωτούς. Οι κινήσεις παχέος εντέρου διακρίνονται σε: (α) Δακτυλιοειδείς περισφίγξεις (ανιόν, εγκάρσιο) (β) Μαζικές κινήσεις (κυρίως στο κατιόν) Το παχύ έντερο εκκρίνει βλέννα που προστατεύει το βλεννογόνο τα οξέα τα βακτήρια.

11 11 Εικόνα 8 Τυφλό, ειλεός σκωληκοειδής φυση Πίνακας 1

12 12 Μικροί Μεγάλοι Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε Αποτελούν ιδιαίτερα όλο το μήκος βλεννογόνου όργανα γαστρεντερικού σωλήνα προσαρτημένα στο παράγουν τα διάφορα υγρά της γαστρεντερικό είναι πέψης οι σιελογόνοι αδένες, το (γαστρικό, εντερικό υγρό κ.α.) ήπαρ το πάγκρεας. Το πάγκρεας Είναι μεικτός αδένας σε σχήμα σφύρας που βρίσκεται πίσω το στομάχι το περιτόναιο, στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα, στο ύψος 1ου 2ου οσφυϊκού σπονδύλου (Εικόνα 7). Η ινσουλίνη σακχάρου στο αίμα, η γλυκαγόνη, παράγονται που ρυθμίζουν την τα επίπεδα ενδοκρινή μοίρα εξωκρινή μοίρα παγκρέατος. Το παγκρεατικό υγρό παράγεται την παγκρέατος καταλήγει κυρίως στο φύμα Vater. Περιέχει τα περισσότερα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη (υδρολυτικά). Επίσης, περιέχει όξινα ανθρακικά άλατα (όπως το NaHCO3) που δρουν ρυθμιστικά ώστε να εξουδετερώνουν τον όξινο χυμό που έρχεται το στομάχι στο έντερο. Η έκκριση ερεθίσματα παγκρεατικού καθώς υγρού ορμόνες ρυθμίζεται λεπτού νευρικά εντέρου (σεκρετίνη, χολοκυστοκινίνη). Το ήπαρ (συκώτι) Είναι ο μεγαλύτερος αδένας σώματος. Βρίσκεται στην άνω κοιλιά, το βάρος είναι περίπου 1,5 Κg η σύσταση είναι μαλακή εύθρυπτη. Η χοληδόχος κύστη είναι προσαρτημένη στην κάτω επιφάνεια ήπατος. Πύλη ήπατος είναι μια εγκάρσια σχισμή που βρίσκεται λίγο πιο πίσω τη χοληδόχο κύστη.

13 13 Από την πύλη ήπατος εισέρχονται η ηπατική αρτηρία, που φέρνει οξυγόνο, η πυλαία φλέβα, η οποία φέρνει αίμα στο ήπαρ εμπλουτισμένο με τα προϊόντα της πέψης. Εικόνα 9 Το ήπαρ Χολολιθίαση είναι ο σχηματισμός λίθων στη χοληδόχο κύστη. Αποφρακτικός ίκτερος είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένας μικρός λίθος γλιστράει τον κυστικό σφηνώνεται στο χοληδόχο πόρο. Η πάθηση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη γιατί δεν μπορεί να περάσει η χολή προς το δωδεκαδάκτυλο. Η χολή τότε λιμνάζει μέσα στο ήπαρ εκεί διοχετεύεται απευθείας στην κυκλοφορία βάφει ς ιστούς το δέρμα κίτρινους. Η χολή είναι υγρό με αλκαλική αντίδραση (ρη 7,8). Περιέχει νερό, χολικά άλατα, χοληστερόλη, χολερυθρίνη, λιπαρά οξέα, ανόργανα άλατα κ.α. Αύξηση της στάθμης της χολερυθρίνης στο αίμα πάνω τα φυσιολογικά όρια, για οποιοδήποτε λόγο, δημιουργεί γενικά ίκτερο.

14 14 Το ερέθισμα για την έκκριση χολής την κύστη προς το δωδεκαδάκτυλο δίνεται την παρουσία λίπους σ αυτό. Το λίπος διεγείρει την έκκριση της ορμόνης χολοκυστοκινίνης, η οποία προκαλεί σύσπαση της χοληδόχου κύστης. Πίνακας 2 Οι ορμόνες πεπτικού συστήματος ΟΡΜΟΝΗ ΜΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Γαστρίνη Στομάχι Ελέγχει την έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι. Δωδεκαδάκτυλο Διεγείρει το πάγκρεας το συκώτι για έκκριση όξινου ανθρακικού νατρίου. Χολοκυστοκινίνη Ή Παγκρεοενζυμίνη Δωδεκαδάκτυλο Προκαλεί σύσπαση της χοληδόχου κύστης για να μεταφερθεί η χολή στο δωδεκαδάκτυλο. Διεγείρει το πάγκρεας για έκκριση παγκρεατικών ενζύμων. Εντερογαστρίνη Δωδεκαδάκτυλο Αναστέλλει προσωρινά τις περισταλτικές κινήσεις στομάχου. Σεκρετίνη ή εκκριματίνη Λειργίες ήπατος. Παράγει τη χολή Ελέγχει το μεταβολισμό των υδατανθράκων αποθηκεύει σάκχαρα με τη μορφή γλυκογόνου (γλυκογονογένεση) Παράγει γλυκόζη μη υδατανθρακικές ενώσεις π.χ. αμινοξέα (γλυκονεογένεση) Συνθέτει πολλές τις πρωτεΐνες πλάσματος αίματος (ινωδογόνο, προθρομβίνη, λευκωματίνες) Αποτοξινώνει τοξικές ουσίες τον οργανισμό φάρμακα, αλκοόλ, Σχηματίζει ουρία δεσμεύοντας την αμμωνία, η οποία είναι δηλητήριο για τα κύτταρα Καταστρέφει νεκρά γερασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια Λειργεί ως αιμοποιητικό όργανο κατά την εμβρυϊκή ηλικία. Αποθηκεύει σίδηρο, βιταμίνη Α κ.ά.

15 15 ΠΕΨΗ Η πέψη των υδατανθράκων Η πέψη (διάσπαση) αρχίζει στο στόμα με την επίδραση μιας αμυλάσης, της πτυαλίνης, που εκκρίνεται ς αδένες διασπά το άμυλο σε μικρότερα πολυμερή. Η διάσπαση σταματά στο στομάχι, επειδή το περιβάλλον εκεί είναι πολύ όξινο. Ξαναρχίζει στο δωδεκαδάκτυλο με την επίδραση της παγκρεατικής αμυλάσης, η οποία συνεχίζει τη διάσπαση αμύλου γλυκογόνου μέχρι σταδίου ολιγο- δισακχαριτών. Στη συνέχεια, ακολουθεί στο λεπτό έντερο η τελική αποικοδόμηση των δισακχαριτών σε απλά σάκχαρα με την επίδραση των ενζύμων εντερικού βλεννογόνου, όπως η μαλτάση, η λακτάση, η σακχαράση κ.α. Τέλος τα απλά σάκχαρα μπορούν πλέον να απορροφηθούν το λεπτό έντερο. Η πέψη των πρωτεϊνών Πεψίνη Είναι πρωτεολυτικό ένζυμο γαστρικού υγρού που διασπά αρχικά τις πρωτεΐνες σε μικρότερα πολυπεπτίδια. Ο βλεννογόνος στομαχιού εκκρίνει το ανενεργό πεψινογόνο που ενεργοποιείται το υδροχλωρικό οξύ στομαχιού κι έτσι σχηματίζεται η πεψίνη. Η παρουσία της πεψίνης διεγείρει την παραγωγή περισσότερης πεψίνης αυτή η διαδικασία αποτελεί παράδειγμα θετικής ανάδρασης. Τα προϊόντα που προκύπν την αποικοδόμηση των πρωτεϊνών μετά την δράση της πεψίνης υπόκεινται στην υδρολυτική επίδραση ισχυρών παγκρεατικών πρωτεολυτικών ενζύμων που αρχίζει στο δωδεκαδάκτυλο. Θρυψίνη Είναι πρωτεολυτικό ένζυμο παγκρέατος που δημιουργείται την ενεργοποίηση θρυψινογόνου (ανενεργή θρυψίνη). Η μετατροπή θρυψινογόνου σε θρυψίνη γίνεται μετά ενεργοποίηση θρυψινογόνου την ορμόνη εντεροκινάση που γίνεται στο δωδεκαδάκτυλο (Εικόνα 10).

16 16 Η έκκριση της εντεροκινάσης διεγείρεται την ορμόνη χολοκυστοκινίνη. Άλλα παγκρεατικά πρωτεολυτικά ένζυμα είναι η χυμοθρυψίνη, η καρβοξυπεπτιδάση κ.α. Εικόνα 10 Σύνθεση δράση θρυψίνης Πεπτιδάσες Είναι πρωτεολυτικά ένζυμα εντερικού βλεννογόνου (λεπτό έντερο) τα οποία υδρολύουν τα μικρότερα πεπτίδια προς αμινοξέα. Η πέψη των λιπών Γαλακτοματοποίηση είναι ο χωρισμός των λιπών σε πολύ μικρά σταγονίδια λίπους η διεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στη διάσπαση των λιπών. Η γαλακτοματοποίηση γίνεται με τη βοήθεια των χολικών αλάτων (περιέχονται στη χολή) άλλων ενώσεων, όπως της λεκιθίνης χοληστερόλης, καθώς με τις μηχανικές κινήσεις εντέρου. Βοηθάει στο να έλθουν σε επαφή τα υδρόφοβα (αδιάλυτα στο νερό) λίπη με την υδατοδιαλυτή παγκρεατική λιπάση που θα τα διασπάσει. Με τη δράση της παγκρεατικής λιπάσης τα τριγλυκερίδια γαλακτοματοποιημένου λίπους διασπώνται σε μονογλυκερίδια σε λιπαρά οξέα. Τόσο τα γλυκερίδια, όσο τα λιπαρά οξέα η χοληστερόλη, θα απορροφηθούν χολικά άλατα θα το λεπτό επανέλθουν έντερο στον (πάνω εντερικό επαναλάβουν τον κύκλο νέας γαλακτοματοποίησης. μέρος), ενώ τα σωλήνα για να

17 17 Τα χολικά άλατα θα απορροφηθούν τελικά τον ειλεό στο μεγαλύτερο ποσοστό ς μέσω της πυλαίας κυκλοφορίας θα επιστρέψουν στο συκώτι εκεί στη χολή για νέα χρησιμοποίηση. Εικόνα 11 Συνοπτικά η πέψη Πίνακας 3

18 18 Πίνακας 4 Συνοπτικά η πέψη των θρεπτικών ουσιών στο γαστρεντερικό σωλήνα. ΜΕΡΟΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΖΥΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΜΑ α-αμυλάση (πτυαλίνη) (παράγεται ς παρωτιδικούς αδένες) Διάσπαση αμύλου γλυκογόνου σε μικρότερες αλυσίδες ΣΤΟΜΑΧΙ Πεψίνη (παράγεται ειδικά κύτταρα βλεννογόνου) Διάσπαση πρωτεϊνών σε μικρότερες πολυπεπτιδικές αλυσίδες 1. Παγκρεατική α-αμυλάση (παράγεται το πάγκρεας) 1. Διάσπαση των αλυσίδων αμύλου γλυκογόνου σε μαλτόζη. 2. Παγκρεατική λιπάση (παράγεται το πάγκρεας) 2. Διάσπαση των λιπών σε μονογλυκερίδια, γλυκερόλη λιπαρά οξέα. ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ 3. Θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, καρβοξυπεπτιδάση, αμινοπεπτιδάση 3. Διάσπαση των πολυπεπτιδικών αλυσίδων σε διπεπτίδια αμινοξέα. (παράγονται το πάγ-κρεας. Η αμινοπεπτιδάση το λεπτό έντερο) ΕΛΙΚΩΔΕΣ ΕΝΤΕΡΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ 1. Μαλτάση, λακτάση, σακχαράση (παράγονται τα κύτταρα επιθηλίου των λαχνών) Διάσπαση δισακχαριτών σε γλυκόζη, γαλακτόζη φρουκτόζη. 2. Διπεπτιδάσες Διάσπαση μικρών πεπτιδικών αλυσίδων σε αμινοξέα Επαναρρόφηση νερού δημιουργία κοπράνων Σημείωση: Η χολή δεν περιέχει ένζυμα. Ο ρόλος της είναι να γαλακτοματοποιεί τα λίπη έτσι που να διευκολύνεται η δράση της παγκρεατικής λιπάσης.

19 19 ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Καθημερινά απορροφώνται το έντερο περίπου 9 λίτρα χυμού που περιέχει θρεπτικά συστατικά. Στον ενήλικα το 1,5 λίτρο, αυτά τα 9 λίτρα, αποτελεί την ποσότητα των υπόλοιπα 7,5 υγρών που λίτρα παίρνει είναι το με την σύνολο τροφή των, ενώ εκκρίσεων τα που παράγονται στα διάφορα μέρη πεπτικού συστήματος. Το λεπτό έντερο για να ανταποκριθεί στο ρυθμό που απαιτούν οι θρεπτικές ανάγκες οργανισμού, έχει αναπτύξει μεγάλη επιφάνεια επαφής (περίπου 250 τ.μ.) με τον εντερικό χυμό με το σχηματισμό των πτυχών, λαχνών μικρολαχνών, η οποία αυξάνει σημαντικά την απορροφητικότητά. Από τα επιθηλιακά κύτταρα βλεννογόνου λεπτού εντέρου τα απορροφώμενα συστατικά είτε περνούν στο αγγειακό σύστημα, όπου μεταφέρονται προς το συκώτι μέσω της πυλαίας φλέβας, είτε περνούν στο λεμφικό σύστημα των λεμφαγγείων. Τελικά, το λεπτό έντερο απορροφώνται ημερησίως τα 8,5 τα 9 συνολικά λίτρα νερού, ενώ την ειλεοκολική βαλβίδα περνούν προς το παχύ έντερο ml πυκνόρρευσ χυμού, τα οποία ένα ακόμη ποσοστό θα απορροφηθεί εδώ, ενώ το υπόλοιπο θα αποβληθεί (κόπρανα). Η απορρόφηση των Σακχάρων των Αμινοξέων Η απορρόφηση ς γίνεται με ενεργητική μεταφορά. Τη μεταφορά αναλαμβάνουν βρίσκονται κατάλληλα πάνω στην πρωτεϊνικά κυτταρική μόρια μεμβράνη (φορείς) των που επιθηλιακών κυττάρων λεπτού εντέρου. Η μεταφορά ταυτόχρονη των αμινοξέων ισοδύναμη (1:1) σακχάρων μεταφορά ιόντων συνδυάζεται νατρίου. Από με το εσωτερικό επιθήλιο, τα σάκχαρα τα αμινοξέα, όπως ιόντα νατρίου, περνάνε στο αίμα. Η απορρόφηση των Λιπών Τα λιπαρά οξέα τα μονογλυκερίδια που προέρχονται τη διάσπαση των λιπών απορροφώνται το ανώτερο τμήμα λεπτού εντέρου με παθητική διάχυση. Στη συνέχεια, μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα τα λιπαρά οξέα θα επανασυνδεθούν σε τριγλυκερίδια. Αυτή η περίεργη σε πρώτη φάση

20 20 αποικοδόμηση εξασφαλιστεί η ανασύνθεση απαραίτητη των διαφορά λιπών γίνεται συγκέντρωσης για να ανάμεσα στο εσωτερικό το εξωτερικό (αυλός) περιβάλλον των κυττάρων. Τέλος, τα νεοσχηματισθέντα λίπη με την ανάμειξή ς μέσα στο κύτταρο με χοληστερόλη με μια λιποπρωτεΐνη θα σχηματίσουν μικρά σφαιρίδια, τα χυλομικρά, τα οποία θα περάσουν στην κυκλοφορία με το λεμφικό σύστημα. Πίνακας 5 Απορρόφηση των προϊόντων της πέψης ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Μονοσακχαρίτες Απορροφώνται με ενεργητική μεταφορά μέσω (γλυκόζη, των επιθηλιακών κυττάρων λεπτού γαλακτόζη, εντέρου με διάχυση εισέρχονται στην φρουκτόζη) πυλαία φλέβα η οποία ς μεταφέρει στο ήπαρ. Λιπαρά οξέα, Τα λιπαρά οξέα απορροφούνται με διάχυση μονογλυκερίδια, μέσω των επιθηλιακών κυττάρων λεπτού γλυκερίνη εντέρου. Τα μονογλυκερίδια επίσης απορροφούνται με διάχυση στο εντερικό επιθήλιο γίνεται επανασύνθεση αναμιγνύονται των με τριγλυκεριδίων. άλλες μετατρέπονται σε χυλομικρά. χυλομικρά Τα μικρά Αυτά ουσίες σφαιρίδια, διαχέονται τα στο λεμφικό σύστημα που τα μεταφέρει σς ιστούς. Αμινοξέα Τα αμινοξέα απορροφούνται με ενεργητική μεταφορά τα επιθηλιακά κύτταρα λεπτού εντέρου με διάχυση εισέρχονται στο αίμα με το οποίο στη συνέχεια μεταφέρονται σς ιστούς.

21 21 Βιταμίνες Είναι οργανικές ουσίες απαραίτητες για την καλή λειργία οργανισμού σε τελική ανάλυση για την ίδια τη ζωή. Αποβιταμίνωση ή αβιταμίνωση είναι η ανεπάρκεια στην παροχή μιας βιταμίνης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Η αβιταμίνωση οδηγεί στην εκδήλωση μιας ή περισσότερων διαταραχών που είναι γνωστές σαν ασθένειες αβιταμίνωση. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν συνθέτει ο ίδιος τις βιταμίνες, εκτός ορισμένες, όπως η βιταμίνη Κ (συντίθεται στο σώμα σαν αποτέλεσμα της βακτηριακής δράσης στο έντερο) η βιταμίνη D (συντίθεται μια προβιταμίνη που υπάρχει στα κύτταρα δέρματος με την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων ήλιου). Οι τροφές που παίρνουμε δεν έχουν όλες την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Γι αυτό μια πλήρης διατροφή πλευράς πρόσληψης βιταμινών απαιτεί ποικιλία τροφών. Πίνακας 6 Βιταμίνες: πηγές αβιταμινώσεις

22 22

23 23 Λεξιλόγιο Πέψη Μηχανική πέψη Χημική πέψη Γαστρεντερικός σωλήνας Νεογιλά δόντια Τομείς Κυνόδοντες Προγόμφιοι Γομφίοι Μύλη Αδαμαντίνη Οδοντίνη Πολφός Υπερώα Αμυγδαλές Παρωτιδικοί Υπογνάθιοι Υπογλώσσιοι Μουκίνη Λυσοζύμη Πτυαλίνη Τερηδόνα Ουλίτιδα Επιγλωττίδα Διάφραγμα Βλεννογόνος Βλωμός Αντανακλαστικό κατάποσης Οισοφάγος Περισταλτικό κύμα Οισοφαγικό ή καρδιακό στόμιο Πυλωρικό στόμιο Γαστρίνη Χολοκυστοκινίνη Εκκριματίνη ή σεκρετίνη Γαστρικό υγρό Πεψινογόνο Ενδογενής παράγοντας Γαστρικό έλκος

24 24 Δωδεκαδάκτυλο Ελικώδες έντερο Νηστίδα Ειλεός Μεσεντέριο Φύμα Vater Χοληδόχος ή χοληφόρος πόρος Παγκρεατικός πόρος Λάχνες Εντερικό υγρό Τυφλό Σκωληκοειδής φυση Απευθυσμένο Πάγκρεας Ενδοκρινής μοίρα Ινσουλίνη Γλυκαγόνη Εξωκρινής μοίρα Παγκρεατικό υγρό Παγκρεατική αμυλάση Όξινα ανθρακικά άλατα Ήπαρ Γλυκονεογένεση Χοληδόχος κύστη Χολερυθρίνη Ηπατική αρτηρία Πυλαία φλέβα Χολολιθίαση Αποφρακτικός ίκτερος Ίκτερος Γαστρίνη Εντερογαστρίνη Πεψίνη Θρυψίνη Λεκιθίνη Γαλακτοματοποίηση Χυλομικρά Αποβιταμίνωση ή αβιταμίνωση

25 25 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1.Ο οδοντικός τύπος ανθρώπου είναι: Α. x 2 Δ. x 2 Β. x 2 Ε. Γ. x 2 x 2 2.Λιπάση παράγεται στο Α. Λ Β. Μ Γ. Ν Δ. Ξ Γ. Ν Δ. Ξ 3.Η χολή παράγεται στο Α. Λ Β. Μ 4.Ένζυμα για την πέψη των πρωτεϊνικών ουσιών παράγονται στο Α. Λ Β. Μ Γ. Ν Δ. Ξ 5.Ποια τις πιο κάτω ουσίες αποκλείεται να είναι τελικό προϊόν της πέψης στο ΠΣ ανθρώπου; Α. λιπαρό οξύ Β. αμινοξύ Δ. μονογλυκερίδιο Γ. γλυκόζη Ε. γλυκογόνο. 6.Το πεψινογόνο, το θρυψινογόνο προκαρβοξυπεπτιδάση είναι αντίστοιχα ένζυμα των Α. παγκρεατικού- εντερικού- γαστρικού υγρού Β. εντερικού- γαστρικού- παγκρεατικού υγρού Γ. παγκρεατικού- γαστρικού- εντερικού υγρού Δ. γαστρικού- παγκρεατικού- παγκρεατικού υγρού Ε. γαστρικού- παγκρεατικού- εντερικού υγρού 7.Τα προϊόντα διάσπασης μιας ουσίας είναι η γλυκόζη η φρουκτόζη η ουσία την οποία προέκυψαν έχει υποστεί πέψη (α) στο στόμα (β) στο δωδεκαδάκτυλο (γ) στο στομάχι (δ) στο ελικώδες έντερο

26 26 8.Στο σχεδιάγραμμα φαίνονται τα εκκριτικά κύτταρα ενός πολυκύτταρου αδένα βλεννογόνου στομαχιού. Η βλέννα, που προστατεύει το βλεννογόνο τη δράση HCl, παράγεται στα κύτταρα Α. α Β. β Γ. γ Δ. α, γ Ε. β, γ 9.Ζητείται το λάθος που αφορά μια τις διαφορές στομαχιούλεπτού εντέρου Α. Το στομάχι έχει όξινο περιβάλλον- το λεπτό έντερο αλκαλικό Β. Στο στομάχι αρχίζει η πέψη των πρωτεϊνών- στο λεπτό έντερο των λιπών Γ. Το στομάχι έχει μυϊκό χιτώνα δίστιβο- το λεπτό έντερο τρίστιβο Δ. Στο στομάχι δε γίνεται απορρόφηση- στο έντερο γίνεται απορρόφηση ουσιών Ε. Η χολή δε χύνεται στο στομάχι- χύνεται στο έντερο. 10.Ποιο τα πιο κάτω που αναφέρονται στη χολή είναι λάθος; (α) Περιέχει ένζυμα χρήσιμα στη διάσπαση των λιπών (β) παράγεται στο συκώτι χύνεται στο φύμα Φάτερ (γ) Συμβάλλει στη γαλακτοματοποίηση των λιπών (δ) Περιέχει χολερυθρίνη, άχρηστη ουσία που θα αποβληθεί με το πεπτικό σύστημα. 11.Ποια τις πιο κάτω ουσίες δεν έχει σχέση με την πέψη, απορρόφηση ή ανοικοδόμηση λιπών; Α. Β. Γ. Δ. Ε. χολικά άλατα χοληστερόλη λεκιθίνη χυλομικρά παγκρεατικό πρωτεολυτικό ένζυμο 12.Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη αναμένουμε ότι θα πρέπει να με ενεργητική απορροφηθεί (α) αφού υποστεί πέψη (β) με τη βοήθεια αίματος (γ) όπως τα λίπη (δ) θα καταλήξει στα χοληφόρα αγγεία. 13.Οι ουσίες που απορροφώνται στις λάχνες μεταφορά (α) καταλήγουν στο αίμα (β) μεταφέρονται στη λέμφο (γ) φτάνουν στο συκώτι (δ) δέχονται τη δράση ενζύμων για να πάθουν υδρόλυση.

27 27 14.Ποιός ς πιο κάτω συνδυασμούς δίνει τον τόπο σύνθεσης της προθρομβίνης την απαραίτητη για το σχηματισμό της βιταμίνη; Α. Β. Γ. Δ. Ε. πλάσμα αίματος-κ συκώτι-κ δέρμα- Α δέρμα-d αιμοπετάλια-κ 15.Η πύλη ήπατος, που βρίσκεται στην κάτω επιφάνειά, αποτελεί είσοδο έξοδο διαφόρων αγγείων αγωγών. Από αυτήν εξέρχονται: 1. η 2. η 3. η 4. ο 16.Ο ηπατική αρτηρία πυλαία φλέβα ηπατική φλέβα κοινός ηπατικός πόρος πίνακας αναφέρεται σε ουσίες πεπτικού συστήματος, στον τόπο παραγωγής ς στη δράση ς κατά τη διαδικασία της πέψης. Ποια απ όσα αναφέρονται στον πίνακα είναι ορθά; ουσίες τόπος παραγωγής τι διασπούν προϊόντα 1. θρυψίνη ς εξωκρινής μοίρα πολυπεπτίδια διάσπασης ολιγοπεπτίδια 2. μαλτάση παγκρέατος εξωκρινής μοίρα μικροπεπτίδια μαλτόζη Γλυκόζη 3. αμυλάση παγκρέατος σιελογόνοι αδένες άμυλο μικρότερα 4. χολή Συκώτι τριγλυκερίδια πολυμερή μονογλυκερίδια λιπαρά Σε όσα αναφέρονται στον πίνακα για τα διάφορα ένζυμα της πέψης κάπου υπάρχει ένα λάθος. Σε ποιο τα Α-Ε βρίσκεται; ένζυμο που Α. καρβοξυπεπτιδάση παράγεται πάγκρεας Β. αμυλάση σιελογόνοι έντερο στομάχι αδένες λεπτό πάγκρεας πάγκρεας έντερο Λεπτό Πολυπεπτίδια πάγκρεας έντερο Λεπτό τριγλυκερίδια στομάχι έντερο στομάχι Πρωτείνες Γ. Δ. Ε. Χυμοθρυψίνη Λιπάση Πεψίνη τόπος τι διασπά δράσης λεπτό πολυπεπτίδια Άμυλο

28 28 18.Τα χοληφόρα αγγεία των λαχνών λεπτού εντέρου μπορούν να περιέχουν: Α. αίμα πλούσιο σε γλυκόζη Β. αίμα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Γ. λέμφο πλούσια σε λιπαρά οξέα Δ. λέμφο πλούσια σε αμινοξέα Ε. λέμφο πλούσια σε γλυκόζη. 19.Ο πίνακας αναφέρεται σε ουσίες που έχουν σχέση με την πέψη. Σε ποια τα μέρη 1-4 δεν είναι όλες οι δηλώσεις ορθές; πεψίνη Λειργεί πτυαλίνη Βρίσκεται στο λιπάση Υδρολύει τα Χολή Παράγεται στα σε όξινο σάλιο τριγλυκερίδια ηπατικά λοβία περιβάλλον Υδρολύει το Δρα κύρια στη Στο μόριό της Περιέχει κολλαγόνο στοματική περιέχει χολερυθρίνη Παράγεται κοιλότητα Σε όξινο αμινοξέα Παράγεται στο Δεν έχει στο στομάχι περιβάλλον πάγκρεας ενζυματική Διασπά αδρανοποιείται Διασπά Αποθηκεύεται δράση Υδρολύει πεπτιδικούς πολυσακχαρίτες στη χοληδόχο λιπαρές κύστη ενώσεις δεσμούς 20.Διαφορές λεπτού το παχύ έντερο είναι: Λεπτό Πτυχές λάχνες Γίνεται πέψη παχύ Όχι πτυχές ή λάχνες Δεν γίνεται πέψη ούτε 3. απορρόφηση ουσιών Δεν υπάρχει δράση απορρόφηση ουσιών υπάρχει δράση βακτηρίων 4. βακτηρίων Περιέχονται οργανικές Δεν περιέχονται ουσίες οργανικές ουσίες

29 29 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Ολυμπιάδων 21.Η κυτταρίνη δεν υδρολύεται στο πεπτικό σύστημα ανθρώπου, είναι όμως χρήσιμη γιατί: Α. βοηθά στη γαλακτωματοποίηση των λιπαρών ουσιών Β. είναι πηγή βιταμίνης C Γ. αποθηκεύεται, ως εφεδρικό υλικό, στο συκώτι Δ. αυξάνει την κινητικότητα λεπτού εντέρου Ε. περιέχει σίδηρο, που είναι χρήσιμος στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. 22.Η γλυκοπρωτεΐνη σάλιου η οποία προστατεύει τις εσωτερικές μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας λιπαίνει την τροφή ονομάζεται: Α. α-αμυλάση Β. πτυαλίνη Γ. μουκίνη Δ. λυσοζύμη Ε. μαλτόζη 23.Σε όσα αναφέρονται στον πίνακα για τα διάφορα ένζυμα της πέψης κάπου υπάρχει ένα λάθος. Σε ποιο τα α-ε βρίσκεται; Α Β Γ Δ Ε Ένζυμο Πού Τόπος Τι διασπά Καρβοξυπεπτιδάση παράγεται πάγκρεας δράσης λεπτό πολυπεπτίδια σιελογόνοι έντερο στομάχι άμυλο αδένες λεπτό πάγκρεας πάγκρεας έντερο λεπτό πολυπεπτίδια πάγκρεας έντερο λεπτό τριγλυκερίδια στομάχι έντερο στομάχι πρωτεΐνες Αμυλάση Χυμοθρυψίνη Λιπάση Πεψίνη 24.Το σχήμα παριστάνει ένα ς πολλούς αδένες που βρίσκονται στο στομάχι. Ποια τις πιο κάτω ουσίες παράγονται τα κύτταρα Α αδένα; Α. βλέννα Β. υδροχλωρικό οξύ Γ. αμυλάση Δ. πεψινογόνο Ε. θρυψίνη

30 30 25.Ποια τις πιο κάτω ουσίες δεν βρίσκεται στο γαστρικό υγρό; Α. υδροχλωρικό οξύ Β. ενδογενής παράγοντας Γ. θρυψίνη Δ. πεψίνη Ε. Βλέννα 26.Ποιο τα παρακάτω δε σχετίζεται με το σάλιο; Α. η άμυνα οργανισμού Β. η κατάποση Γ. η πέψη των πρωτεϊνών Δ. η πέψη των υδατανθράκων Ε. όλα τα πιο πάνω 27.Η μεγάλη απορροφητικότητα εντέρου οφείλεται: Α. στις λάχνες στις μικρολάχνες των πτυχών βλεννογόνου Β. στις πτυχές, στις λάχνες στις μικρολάχνες που στις λάχνες στις μικρολάχνες διαθέν ένζυμα Γ. στις πτυχές, βλεννογόνου Δ. στο μήκος στη διάμετρό Ε. στη μεγάλη διάμετρο γαστρεντερικού σωλήνα 28.Οι στιβάδες γαστρεντερικού σωλήνα, έξω προς μέσα, είναι: Α. ορογόνος, μυϊκός, υποβλεννογόνιος, βλεννογόνος Β. βλεννογόνος, υποβλεννογόνιος, μυϊκός, ορογόνος Γ. ορογόνος, υποβλεννογόνιος, μυϊκός, βλεννογόνος Δ. βλεννογόνος, ορογόνος, υποβλεννογόνιος, μυϊκός Ε. υποβλεννογόνιος, βλεννογόνος, ορογόνος, μυϊκός 29.Ποιο τα παρακάτω δεν είναι τμήμα παχέος εντέρου; Α. το δωδεκαδάκτυλο Β. το τυφλό το κόλο Γ. το ορθό Δ. ο πρωκτός Ε. το σιγμοειδές τα

31 31 30.Το πάγκρεας έχει μεγάλη σημασία για την πέψη, διότι: Α. εκκρίνει το ΝαΗCΟ3, που ρυθμίζει το pη εντέρου Β. εκκρίνει ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες, λίπη υδατάνθρακες. Γ. διατηρεί τη ρευστότητα εντερικού χυλού. Δ. ισχύουν τα α β. Ε. ισχύουν τα α, β γ 31.Ποια τις παρακάτω ουσίες δεν είναι συστατικό της χολής; Α. νερό Β. χολοχρωστικές χοληστερόλη Γ. χολοκυστοκινίνη Δ. χολικά άλατα λεκιθίνη Ε. διάφορα άλατα 32.Πού γίνεται η πέψη των λιπών; Α. στο λεπτό έντερο Β. στο λεπτό στο παχύ έντερο Γ. κυρίως στο λεπτό έντερο Δ. στο στομάχι Ε. στο κόλον 33.Η κυτταρίνη δεν υδρολύεται στο πεπτικό σύστημα ανθρώπου, είναι όμως χρήσιμη, επειδή: Α. Βοηθά στη γαλακτοματοποίηση των λιπαρών ουσιών Β. Είναι πηγή βιταμίνης C Γ. Αποθηκεύεται, ως εφεδρικό υλικό, στο συκώτι Δ. Αυξάνει την κινητικότητα εντέρου Ε. Περιέχει σίδηρο, που είναι χρήσιμος στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. 34.Ποιος ς συνδυασμούς (Α-Ε) αντιπροσωπεύει τα μέρη δοντιού με τη σειρά που αυτά αναφέρονται πιο κάτω; Πολφική κοιλότητα Οστεΐνη Αδαμαντίνη Μύλη Οδοντίνη Α. 4, 7, 3, 1, 2 Β. 4, 7, 2, 1, 3 Γ. 4, 7, 2, 5, 3 Δ. 5, 7, 2, 1, 3 Ε. 5, 7, 3, 1, 2.

32 32 35.Σε όσα αναφέρονται στον πίνακα για τα διάφορα ένζυμα της πέψης κάπου υπάρχει ένα λάθος. Σε ποιο τα Α-Ε βρίσκεται; Ένζυμο Τόπος Τόπος δράσης Υδρολύει παραγωγής Α Λιπάση Πάγκρεας Δωδεκαδάκτυλο Λίπη Β Πεψίνη Στομάχι Στομάχι Πρωτεΐνες Γ Α-αμυλάση Σιελογόνοι Στόμα Γλυκογόνο Δ Αμινοπεπτιδάση αδένες Στομάχι Δωδεκαδάκτυλο Πολυπεπτίδια Ε Χυμοθρυψίνη Πάγκρεας Δωδεκαδάκτυλο Πολυπεπτίδια 36.Το σχήμα παριστάνει γαστρικό αδένα στομάχου. Τα κύτταρα Α είναι οξυντικά κύτταρα. Ποιες τις πιο κάτω ουσίες παράγονται τα κύτταρα αυτά αδένα; Α. Βλέννα Υδροχλωρικό οξύ Β. Υδροχλωρικό οξύ ενδογενής παράγοντας Γ. Υδροχλωρικό οξύ πεψινογόνο Δ. Υδροχλωρικό οξύ πεψίνη Ε. Βλέννα ενδογενής παράγοντας 37.Η πεψίνη παράγεται αρχικά σε ανενεργό μορφή επειδή: Α. Χρειάζεται το υδροχλωρικό οξύ για να καταστεί ενεργός Β. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η πέψη των πρωτεϊνών Γ. Μπορεί να υποστούν βλάβη τα κύτταρα που την παράγουν Δ. Υδρολύει τα λίπη Ε. Μπορεί να διαλύεται πιο εύκολα στο γαστρικό υγρό 38.Ποια τις πιο κάτω διεργασίες ΔΕΝ συντελείται στο ήπαρ; Α. Κυτταρική αναπνοή Β. Παραγωγή ουρίας Γ. Παραγωγή χολής Δ. Αποτοξίνωση επικίνδυνων ουσιών Ε. Αιμοποίηση καθ όλη τη διάρκεια της ζωής ατόμου 39.Η γαστρίνη είναι ορμόνη που: Α. Δίνει την ευρία στο δωδεκαδάκτυλο να ολοκληρώσει τις διεργασίες που γίνονται εκεί Β. Ελέγχει την έκκριση γαστρικού υγρού Γ. Διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή των ενζύμων Δ. Διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή όξινου ανθρακικού νατρίου Ε. Προκαλεί σύσπαση της χοληδόχου κύστης

33 33 Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος 1. Το ήπαρ θεωρείται ένας ς εξωκρινείς αδένες πεπτικού συστήματος. 2. Ο επιμήκης μυϊκός ιστός βρίσκεται εσωτερικά κυκλικού στον οισοφάγο. 3. Η βλέννα πεπτικού συστήματος παράγεται τον ορογόνο χιτώνα. 4. Η μαλακή υπερώα συμβάλλει στην αίσθηση της γεύσης. 5. Η οδοντοστοιχία της άνω γνάθου περιλαμβάνει κατά το ήμισυ 2 κοπτήρες, 1 κυνόδοντα, 3 προγόμφιους 3 γομφίους. 6. Η αδαμαντίνη περιβάλλεται την οστεΐνη. 7. Τα νεογιλά δόντια είναι Η παραγωγή σίελου ενεργοποιείται νευρικό αντανακλαστικό. 9. Η μουκίνη η λυσοζύμη είναι ένζυμα της στοματικής κοιλότητας. 10. Η α-αμυλάση υδρολύει άμυλο γλυκογόνο σε μαλτόζες. 11. Η ουλίτιδα είναι δυνατόν να αποκαλύψει τις ρίζες των δοντιών. 12. Η επιγλωττίδα απομονώνει το λάρυγγα τον οισοφάγο. 13. Το αντανακλαστικό της κατάποσης αρχίζει με την είσοδο της τροφής στη στοματική κοιλότητα. 14. Η κατάποση σε όλο τον οισοφάγο δεν ελέγχεται τη θέλησή μας. 15. Ο ενδογενής παράγοντας παράγεται στα οξυντικά κύτταρα στομάχου. 16. Η έκκριση της πεψίνης ελέγχεται μηχανισμό θετικής ανάδρασης. 17. Η δράση της συνεχίζεται στο α-αμυλάσης λεπτό της έντερο στοματικής με τη κοιλότητας βοήθεια της παγκρεατικής αμυλάσης. 18. Το έλκος στομάχου οφείλεται συνήθως σε ανθεκτικά βακτήρια. 19. Η εκκριτική δραστηριότητα στομάχου ελέγχεται εγκεφαλικά κέντρα ορμονικά σήματα. 20. Το παχύ έντερο εκκρίνει προστατευτική αντιβακτηριακή βλέννα. 21. Η έκκριση παγκρεατικού υγρού ελέγχεται μόνο την χολοκυστοκινίνη.

34 Στο ήπαρ γίνεται γλυκονεογένεση, αποτοξίνωση παραγωγή ινωδογόνου. 23. Η χολή περιέχει εκκρίνει τα χολικά ένζυμα. 24. Ο χοληδόχος αγωγός καταλήγει στο φύμα Vater. 25. Η εντερογαστρίνη ονομάζεται παγκρεοζυμίνη. 26. Η σεκρετίνη εκκρίνεται το στομάχι ενεργοποιεί την γαστρίνη. 27. Η λακτάση περιέχεται στο παγκρεατικό υγρό. 28. Η μαλτάση εκκρίνεται τις εντερικές λάχνες δίνει δύο μόρια γλυκόζης. 29. Οι καρβοξυπεπτιδάσες ενεργοποιούνται παρουσία της εντεροκινάσης. 30. Οι αμινοπεπτιδάσες ελαττώνουν τον αριθμό των αμινοξέων σε μικρά πεπτίδια κατά ένα παράγονται όλο το μήκος λεπτού εντέρου. 31. Διάφορα μονογλυκερίδια παράγονται την δράση της λιπάσης. 32. Κάθε λάχνη φέρει δύο λεμφοφόρα αγγεία. 33. Κάθε θρεπτική ουσία πρέπει να διαπεράσει δύο διαφορετικές στιβάδες κυττάρων για να απορροφηθεί το κυκλοφορικό σύστημα. 34. Η φρουκτόζη κι οι βιταμίνες απορροφούνται ενεργητικά το εντερικό επιθήλιο. 35. Απαραίτητα για την απορρόφηση μερικών μορίων είναι τα ιόντα ασβεστίου. 36. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα εισέρχονται στα τριχοειδή αγγεία ως χυλομικρά. 37. Η φυσιολογική χλωρίδα παχέος εντέρου παράγει τη βιταμίνη εκείνη που είναι απαραίτητη για την πήξη αίματος.

35 35 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 1.Το διάγραμμα παρουσιάζει απλουστευμένο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Να ονομάσετε τα μέρη με αριθμό Σε ποιο μέρος πεπτικού συστήματος παράγεται η καθεμιά τις ακόλουθες ουσίες; α-αμυλάση, μαλτάση, λακτάση, ενδογενής παράγοντας. 3.Να περιγράψετε τη διαδικασία πέψης των πρωτεϊνικών μορίων που λαμβάνονται με τις τροφές, προχωρώντας κατά μήκος της πεπτικής συσκευής. Η αναφορά σας στα σχετικά ένζυμα στη θέση παραγωγής ς είναι απαραίτητη. 4.Να ονομάσετε τα τελικά προϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών των υδατανθράκων. Να εξηγήσετε πώς αυτά απορροφούνται να ονομάσετε το αγγείο με το οποίο μεταφέρονται στο συκώτι. 5.Να δώσετε δύο λόγους για ς οποίους η βλέννα που εκκρίνεται ς βλεννογόνους της πεπτικής συσκευής είναι απαραίτητη. 6.Πού παράγεται ποιος είναι ο ρόλος της πεψίνης στη διαδικασία της πέψης; 7.Να αναφέρετε μια ορμόνη γαστρεντερικού σωλήνα που έχει σχέση με τη χολή. Πού παράγεται ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της; 8.Ποια συμβουλή θα δώσετε σε άτομο το οποίο έχει αφαιρεθεί το όργανο στο οποίο αποθηκεύεται η χολή; 9.Τι θα συμβεί σε έναν άνθρωπο αν ο χοληδόχος πόρος κλείσει μία μικρή πέτρα που δημιουργήθηκε στη χοληδόχο κύστη;

36 36 10.Τι περιλαμβάνει η επεξεργασία των τροφών στην στοματική κοιλότητα; 11.Πώς συνδέονται ο οισοφάγος με το στομάχι, το στομάχι με το δωδεκαδάκτυλο το λεπτό έντερο με το παχύ έντερο; 12.Με ποιο τρόπο έχει εξασφαλιστεί η τεράστια απορροφητική επιφάνεια στο λεπτό έντερο ποια είναι η σημασία της; 13.Ποια ένζυμα περιέχει το παγκρεατικό υγρό τι διεγείρεται η έκκρισή ; 14.Τι είναι το φαινόμενο της γαλακτωματοποίησης στην πέψη; 15.Πού παράγεται η εντεροκινάση ποιος είναι ο ρόλος της; 16.Ποιος είναι ο ρόλος των χολικών αλάτων πως εξασφαλίζεται η επάρκειά ς στο λεπτό έντερο; 17.Ποιος είναι ο μηχανισμός παραγωγής της χολής ποια είναι η διαδρομή που ακολουθεί μέχρι το όργανο δράσης της; 18.Ποια είναι η αιτία αποφρακτικού ίκτερου; 19.Ποια είδη αυτόματων κινήσεων πραγματοποιούνται στο στομάχι, στο λεπτό έντερο στο παχύ έντερο ποιος είναι ο ρόλος ς; 20.Ονομάστε τρία είδη ενζύμων που διασπούν πρωτεΐνες τρία είδη ενζύμων που διασπούν σάκχαρα. 21.Περιγράψετε τη διαδικασία πέψης των λιπαρών ουσιών τον τρόπο απορρόφησης των προϊόντων πέψης (των λιπαρών ουσιών), τις εντερικές λάχνες για να περάσουν στην κυκλοφορία αίματος. 22.Πού παράγονται ποιος είναι ο ρόλος των ακολούθων στη διαδικασία της πέψης; Χολή, λιπάση, πτυαλίνη, αμινοπεπτιδάση. 23.Κατά την πέψη απορρόφηση των τροφών γίνονται πολλές χημικές αλλαγές. κατάσταση Για πρέπει συντονισμένες να όλες να διατηρείται ο αυτές διεργασίες γίνονται οι με την οργανισμός σε να κατάλληλη καλή είναι σειρά. Να αναφέρετε τρεις τρόπους με ς οποίους ελέγχεται η έκκριση η δράση των κατάλληλων ενζύμων. 24.Να περιγράψετε τη διαδικασία πέψης αμύλου στον ανθρώπινο οργανισμό. Να αναφερθείτε στα σχετικά ένζυμα, στη θέση παραγωγής ς στη δράση ς. Να εξηγήσετε τον τρόπο απορρόφησης των προϊόντων της πέψης αμύλου.

37 25.Το σχήμα 37 παρουσιάζει μέρος ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. (α) Ονομάστε τα μέρη με ς αριθμούς 1-8 σχήματος. (β) Το Α στο σχήμα αποτελεί ποσότητα λιπαρής Περιγράψετε όλη τροφής. τη διαδικασία πέψης λίπους που περιέχεται στην τροφή αυτή. (γ) Δώστε το όνομα της ορμόνης που βοηθά στην πέψη λίπους, πού εκκρίνεται ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της. (δ) Εξηγήστε πώς γίνεται η απορρόφηση των προϊόντων πέψης λίπους στις εντερικές λάχνες μέχρι την είσοδό στο κυκλοφορικό σύστημα. (ε) Γράψετε τέσσερις λειργίες που γίνονται στα μέρη με τον αριθμό 1 σχήματος. 26.(α) Ονομάστε τα μέρη πεπτικού συστήματος που δείχνουν οι αριθμοί 1-10 στο σχήμα. (β) Εξηγήστε που ακριβώς βρίσκονται το καρδιακό στόμιο, ο πυλωρός, το φύμα Vater η ειλεοκολική βαλβίδα. (γ) Που παράγονται ποιος είναι ο ρόλος των ακόλούθων στη διαδικασία της πέψης; Χολή, λιπάση, πτυαλίνη, αμινοπεπτιδάση. (δ) Εξηγήστε τον τρόπο απορρόφησης των αμινοξέων των μονοσακχαριτών στις εντερικές λάχνες. 27.Αναφέρετε τις παθήσεις που εμφανίζονται σε περίπτωση ανεπάρκειας των Βιταμινών C, K, D. 28.Να εξηγήσετε αμινοξέων τον λιπαρών τρόπο ουσιών απορρόφησης τα των υδατανθράκων, τοιχώματα λεπτού εντέρου. Πως μεταφέρονται τα πιο πάνω προϊόντα της πέψης μετά την απορρόφησή ς στην κυκλοφορία;

38 38 29.Η πέψη των πρωτεϊνών γίνεται σε διάφορα στάδια. Ποιο είναι το πλεονέκτημα γι αυτή τη διαδικασία; Να αναφέρετε τα μέρη πεπτικού σωλήνα στα οποία γίνεται η διάσπαση των πρωτεϊνών, τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα που εκκρίνεται το καθένα. 40.Το σχήμα δείχνει την κυκλοφορία αίματος προς το συκώτι ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Ποιο τα αγγεία Β, Γ Δ σχήματος πρέπει να περιέχει αίμα με την: (α) μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρίας (β) μεγαλύτερη συγκέντρωση αμινοξέων μετά ένα γεύμα (γ) μικρότερη συγκέντρωση διοξειδίου άνθρακα (δ) μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου (ε) μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούσιο σε δημητριακά; γλυκόζης μετά πρόγευμα

39 39 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου Εισαγωγικών-Ολυμπιάδων Εισαγωγικές 2000 Στο σχήμα φαίνεται το πεπτικό σύστημα ανθρώπου. α) Ονομάστε τα μέρη σχήματος με ς αριθμούς β) Σε ποιο μέρος πεπτικού συστήματος παράγεται κάθε μία τις ακόλουθες ουσίες ποιος είναι ο ρόλος ς; Λιπάση, χολοκυστοκινίνη, θρυψίνη, διπεπτιδάση γ) μήκος Περιγράψτε της κοιλότητα. τη διαδικασία πεπτικής Η συσκευής αναφορά σας στα πέψης των αρχίζοντας σχετικά υδατανθράκων ένζυμα κατά τη στοματική στη θέση παραγωγής ς είναι απαραίτητη. δ) Εξηγήστε πως γίνεται η απορρόφηση των προϊόντων της πέψης των υδατανθράκων, ώστε το λεπτό έντερο να εισέλθουν στην κυκλοφορία αίματος.

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D Arc 2011-2012 Δημοσθένης Καρυοφύλλης email: dkariofi@e-biology.gr www.ibrain.gr Κεφ. 1 ο Χημική σύσταση του κυττάρου Χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ Κ ΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ Κ ΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ Περιεχομενα Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 Κεφάλαιο 1 Χολόλιθοι στο ήπαρ: ένας μεγάλος κίνδυνος για την υγεία... 23 Κεφάλαιο 2 Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω χολόλιθους;... 105 Κεφάλαιο 3 Τα συνηθέστερα αίτια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΑΡΡΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 of 164 http://www.agrool.gr Το σύγγραµµα αυτό δεν φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως τα αντικείµενα της κυτταρικής Βιολογίας και Μενδελιανής

Διαβάστε περισσότερα

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65%

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65% NEPO Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις θρεπτικές ύλες περιλαμβάνεται και το νερό. H θρεπτική αυτή ύλη είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, αν σκεφθεί κανείς ότι χωρίς τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ 2010 2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Η κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη αποτελεί το εξωτερικό όριο του κυττάρου από το περιβάλλον και περικλείει

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 30. Η ολοκλήρωση του µεταβολισµού ΠEPIΓPAMMA

KΕΦΑΛΑΙΟ 30. Η ολοκλήρωση του µεταβολισµού ΠEPIΓPAMMA Η ολοκλήρωση του µεταβολισµού Ï Îfi Ë KΕΦΑΛΑΙΟ 30 ATP Αλληλεπίδραση µεταβολικών πορειών για την παραγωγή ενέργειας. Στα αριστερά, η φωτογραφία δείχνει λεπτοµέρεια από έναν ελληνικό αµφορέα του 6ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 2014 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κύτταρο Το αυτοκίνητο καίει βενζίνη για να πάρει ενέργεια. Ποιο είναι το καύσιμο του κυττάρου;.. Με ποια αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1.1. Ορισμός του κυττάρου. Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής (σχήμα 1). Το κύτταρο αποτελεί τη βάση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης ενός οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ; ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ; 2) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΟΕΙΔΟΥΣ ΑΓΓΕΙΟΥ; 3) ANAΦΕΡETE ΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Διευθύντρια: Καθηγήτρια ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΚΙΜΠΑ-ΤΖΙΑΜΠΙΡΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΠΡΩΤΕΙΝΑΣΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος

1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Δομή και λειτουργία του οικοσυστήματος 1. Γενικά για τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος Η δομή καθορίζει τις λειτουργίες οι οποίες επιτελούνται μέσα στο οικοσύστημα, αλλά και αντιστρόφως,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων Πανεπιστημιο Κυπρου Τμημα Βιολογικων Επιστημων Σημειωσεις μαθηματος ΒΙΟ101 Ιωάννης Κυρμιτζόγλου Αν. Καθ. Λεόντιος Κωστρίκης Λευκωσια, 2007-2008 Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Τ Ι Σ Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Ε Σ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. 1820 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË ÙÔ NPF NATIONAL PARKINSON FOUNDATION, INC. fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË

Διαβάστε περισσότερα