H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης"

Transcript

1 H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

2 H εμφάνιση της ζωής O Ήλιος και οι πλανήτες σχηματίστηκαν πριν από ~4,6 δις χρ.

3 H εμφάνιση της ζωής Για να κατανοήσουμε την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας, απαιτείται η επίλυση διαφόρων προβλημάτων: Πως δημιουργήθηκαν τα οργανικά που καθορίζουν τη ζωή (π.χ. αμινοξέα, νουκλεοτίδια); Πως αυτά συνενώθηκαν σε μακρομόρια (π.χ. πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα), μια διαδικασία που απαιτεί καταλύτες; Πως αυτά απέκτησαν την ιδιότητα να αυτοαναπαράγονται; Πώς αυτά συνενώθηκαν σε ένα σύστημα απομονωμένο από το περιβάλλον του (π.χ. κύτταρο); Μια σειρά από θεωρίες προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα.

4 Εμφάνιση της ζωής - Αβιογένεση ή Χημική Εξέλιξη Στη δεκαετία του 1920, ο Ρώσος Oparin και ο Βρετανός Haldane πρότειναν ότι η ζωή ξεκίνησε στη Γη μετά από μια περίοδο μακροχρόνιας αβιοτικής χημικής εξέλιξης. J.B.S Haldane Alexander Oparin (δεξιά)

5 Αβιογένεση ή Χημική Εξέλιξη Η πρωτόγονη ατμόσφαιρα της Γης περιλάμβανε απλές ενώσεις όπως: νερό διοξείδιο του άνθρακα μοριακό υδρογόνο μεθάνιο αμμωνία όχι όμως οξυγόνο και όζον Πηγές ενέργειας Ηλεκτρικές εκκενώσεις Υπεριώδης ακτινοβολία (ήλιος) Ηφαιστειακή δραστηριότητα

6 Αβιογένεση ή Χημική Εξέλιξη Η πρώτη ατμόσφαιρα της Γης αναγωγική.

7 Προβιοτική Σύνθεση Οργανικών μορίων Οι Stanley Miller και Harold Urey (1953) προσομοίωσαν τη υπόθεση των Oparin-Haldane. Το μίγμα περιείχε μεθάνιο, υδρογόνο, αμμωνία και νερό σε έναν χώρο όπου διοχετεύονταν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Μετά από 1 εβδομάδα το 15% του C που υπήρχε στην αναγωγική ατμόσφαιρα είχε μετατραπεί σε οργανικές ενώσεις σχετικές με τη ζωή, που συλλέχθηκαν στον ωκεανό.

8 Αβιογένεση ή Χημική Εξέλιξη Συμπέρασμα Η ζωή μπορεί να έχει αναπτυχθεί στην «αρχέγονη σούπα» των βιολογικών μακρομορίων που σχηματίστηκαν στους πρώιμους ωκεανούς της Γης.

9 Η προέλευση των ζωντανών συστημάτων Η ζωή στη Γη: 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν Οι πρώτοι οργανισμοί ήταν τα πρωτοκύτταρα, δηλαδή αυτόνομες μονάδες, κλεισμένες σε μεμβράνες, με λειτουργική οργάνωση κατάλληλη ώστε να τους επιτρέπεται η αυτοαναπαραγωγή: Νουκλεϊκά Οξέα Αυτό όμως δημιουργεί ένα παράδοξο! Πως τα νουκλεϊκά οξέα εμφανίστηκαν χωρίς τα ένζυμα (πρωτεΐνες) που χρειάζονται για να τα συνθέσουν αυτά; Πως τα ένζυμα υπάρχουν χωρίς τα νουκλεϊκά οξέα που διευθύνουν τη σύνθεσή τους? Τι ισχύει; Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

10 Η προέλευση των ζωντανών συστημάτων Ενδείξεις από την δεκαετία του 1980 δείχνουν ότι το RNA μπορεί να έχει καταλυτική δράση (ριβοένζυμα). Τα πρώτα ένζυμα όπως και τα πρώτα αυτοδιπλασιαζόμενα μόρια θα μπορούσε να ήταν το RNA. Ο πρώτος κόσμος ήταν ο κόσμος του RNA. Απλά ξέρουμε ότι οι πρωτεΐνες είναι καλύτεροι καταλύτες και το DNA πιο σταθερός φορέας γενετικής πληροφορίας.

11 Η προέλευση των ζωντανών συστημάτων Τα Πρωτοκύτταρα που περιέχουν πρωτεϊνικά ένζυμα και DNA έχουν επιλεκτικό πλεονέκτημα έναντι των πρωτοκυττάρων με RNA. Πριν το στάδιο αυτό, η Βιογένεση καθορίζονταν από τις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες της αρχέγονης Γης και από την φύση των στοιχείων που αλληλεπιδρούσαν (χημεία). Μετά από αυτό το στάδιο, τα συστήματα αποκρίνονται στη πίεση της Φυσικής Επιλογής και εξελίσσονται. Εξελίχθηκε ο γενετικός κώδικας και η καθοδηγούμενη από αυτόν πρωτεϊνοσύνθεση. Το τρέχον σύστημα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να είναι ο κοινός πρόγονος όλων των ζωντανών οργανισμών (LUCA).

12 Δεν θα λέγατε ΠΟΤΕ ότι η θεωρία της ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι λάθος επειδή δεν μπορεί να εξηγήσει τα μικρόβια Αυτό είναι στόχος της θεωρίας των μικροβίων

13 Το να θεωρούμε ότι η Εξελικτική είναι λάθος επειδή δεν εξηγεί τη προέλευση της ζωής...είναι σαν να θεωρούμε ότι η ομπρέλα δεν δουλεύει σωστά επειδή δεν μπορεί να προβλέψει τα μονοπάτια των καταιγίδων

14 Η Αβιογένεση εξηγεί την προέλευση της ζωής...ενώ η Εξελικτική το πως η ζωή αλλάζει από τη στιγμή που εμφανίστηκε

15 Το δέντρο της ζωής

16 Εξέλιξη - Ορισμός Εξέλιξη η αλλαγή στη γενετική σύνθεση ενός πληθυσμού μέσα στο χρόνο. Αλλαγή στη συχνότητα συγκεκριμένων αλληλομόρφων. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί η βαθμιαία εμφάνιση της βιολογικής ποικιλότητας.

17 Η ιστορία της εξελικτικής σκέψης Ερωτήματα όπως: Πώς δημιουργήθηκαν οι οργανισμοί; Είναι οι οργανισμοί αμετάβλητοι; Που οφείλεται η τόσο μεγάλη ποικιλία οργανισμών; Έχουν προκαλέσει το ανθρώπινο μυαλό από τους ιστορικούς χρόνους, όπου προσπαθώντας να απαντήσει κατασκεύασε απλές ή σύνθετες, επιστημονικά τεκμηριωμένες ή όχι υποθέσεις και θεωρίες, που διακρίνονται σε δύο ομάδες.

18 Η ιστορία της εξελικτικής σκέψης Στατικές θεωρίες Ένας κόσμος σταθερός και αμετάβλητος Θεωρία της Θεϊκής Δημιουργίας Θεωρία της Αυτόματης Γένεσης Δυναμικές Θεωρίες Ένας κόσμος «εν συνεχή εξελίξει» Θεωρία του Μετασχηματισμού (Λαμάρκ) Θεωρία της Εξέλιξης (Δαρβίνος) Νεοδαρβινική Θεωρία Σύγχρονη Δαρβινική Θεωρία

19 Στατικές Θεωρίες Οι απόψεις για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα Πλατωνική Φιλοσοφία Όλες οι μέχρι τότε απόψεις και θεωρίες επισκιάσθηκαν από την φιλοσοφία του Πλάτωνα, που ενσωματώθηκε αργότερα στη Χριστιανική σκέψη και απέκτησε μόνιμη και δεσπόζουσα επιρροή πάνω στη δυτική σκέψη. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η έννοια της ιδέας ή του προτύπου Η φιλοσοφία του προτύπου ή της ιδέας, μια έννοια αφηρημένη που συνδυάζει την τελειότητα, την αιωνιότητα και την αμεταβλητότητα.

20 Στατικές Θεωρίες Οι απόψεις για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα Ότι είναι γύρω μας και εμπίπτει στις αισθήσεις μας (υλικά αντικείμενα) είναι ατελείς, ποικιλόμορφες και φθαρτές απομιμήσεις των αντίστοιχων ιδεών (προτύπων). Υπάρχουν πολλά άλογα, αλλά υπάρχει μόνο ένα τέλειο άλογο (στο νοητό κόσμο των ιδεών). Όλα τα άλλα που βλέπουμε και ιππεύουμε είναι απλές και ατελείς απομιμήσεις του. Στο νοητό κόσμο των ιδεών, η ποικιλομορφία δεν έχει θέση, υπάρχει μόνο το πρότυπο.

21 Στατικές Θεωρίες Οι απόψεις για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα Ακολούθησε ο Αριστοτέλης (μαθητής του Πλάτωνα), οποίος επεξέτεινε την άποψη του Πλάτωνα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει αλυσιδωτή σειρά μορφών, όπου κάθε μια αντιπροσωπεύει ένα σκαλοπάτι από τις πιο ατελείς στις πιο τέλειες μορφές. Scala Naturae ή Φυσική Κλίμακα του Αριστοτέλη

22 Στατικές Θεωρίες Οι απόψεις για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε τα απολιθώματα ως μορφές προγενέστερης ζωής. Ανέπτυξε τη scala naturae (κλίμακα της φύσης). Κάθε μορφή ζωής είναι ένα σκαλί στη σκάλα. Οι οργανισμοί έχουν διαταχθεί βάσει της πολυπλοκότητάς τους. Ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι δεν πρότειναν κανένα εξελικτικό μηχανισμό.

23 Μεσαίωνας: Χριστιανική Θεολογία Στατικές Θεωρίες Σε όλους τους λαούς υπάρχουν μύθοι ή θρησκείες, όπου μια υπερφυσική δύναμη δημιούργησε τον κόσμο και μέσα από αυτόν τοποθέτησε τους οργανισμούς στη μορφή που συναντώνται και σήμερα, δηλ. αμετάβλητους. Η Χριστιανική σκέψη υιοθέτησε μια σχεδόν κατά γράμμα ερμηνεία της Βίβλου και της Γένεσης, δηλαδή της εξ αρχής δημιουργία όλων των μορφών της ζωής στη σημερινή τους μορφή. Ότι βλέπουμε γύρω μας αποτελούν συλλήψεις και έργα ενός υπερφυσικού όντος, του Δημιουργού (Θεωρία της Δημιουργίας).

24 Μεσαίωνας: Χριστιανική Θεολογία Στατικές Θεωρίες Η τάξη είναι σαφώς ανώτερη από την αταξία. Στη θεϊκή δημιουργία πρέπει να υπάρχει κάποια ιεραρχία και η οποία να είναι τέλεια, να μην έχει κενά, να είναι οριστική και αμετάβλητη. Ο αρχιεπίσκοπος James Ussher (το 17 ο αιώνα) καθόρισε ως χρονολογία της δημιουργίας της ζωής το 4004 π.χ. Η Μεγάλη Αλυσίδα των Όντων

25 Στατικές Θεωρίες Στο κόσμο της Θεϊκή Δημιουργίας, ο ρόλος της επιστήμης ήταν απλά να καταγράψει τους κρίκους και να αποκαλύψει την τάξη της φύσης και τη σοφία του Δημιουργού. Ωστόσο, η ιδέα της ατέλειας των δημιουργημάτων και η εξαφάνιση κάποιας μορφής ζωής, που ο Δημιουργός θεώρησε άξια ύπαρξης κατά τη στιγμή της Δημιουργίας είναι ασυμβίβαστα με την τελειότητα του Δημιουργού. Οι στατικές θεωρίες συχνά τροποποιούνται ώστε να μην συγκρούονται με αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα (π.χ. απολιθώματα, επανειλημμένες καταστροφές και εξαφανίσεις, νέες δημιουργίες).

26 Στατικές Θεωρίες Αντίστοιχη είναι και η θεωρία της Αυτόματης Γένεσης (19 ο αιώνας) και υποστηρίζει ότι όλα τα είδη δημιουργήθηκαν από την ύλη χωρίς της συμμετοχή κανενός υπερφυσικού όντος. Οι γυρίνοι δημιουργήθηκαν από τη λάσπη! Οι μύγες από σάπιο κρέας! Τα πρώτα κύτταρα από πρωτεϊνικά σταγονίδια Σύμφωνα με τη θεωρία, η δημιουργία των ειδών έγινε σταδιακά, όμως τα είδη μετά τη δημιουργία τους παραμένουν σταθερά. Μικρές αλλαγές δύναται να συμβούν, όμως ποτέ δεν οδηγούν σε νέα είδη.

27 Δυναμικές Θεωρίες Η κυριαρχία της Πλατωνικής και Αριστοτέλειας φιλοσοφίας, καθώς και του Χριστιανισμού στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού περιόρισε σημαντικά την ανάπτυξη των δυναμικών θεωριών μέχρι το 19 ο αιώνα. Τα πρώτα στοιχεία μη στατικής θεώρησης της φύσης συναντάμε σε αρκετούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, όπως ο Ηράκλειτος, ο Εμπεδοκλής και ο Αναξίμανδρος. Η συσσώρευση επιστημονικών δεδομένων (αρχές 19 ου αιώνα) δημιούργησε το απαραίτητο γνωσιολογικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ

28 Δυναμικές Θεωρίες Οποιαδήποτε άποψη πέραν της βιβλικής περιγραφής της δημιουργίας της Γης και της Ζωής θεωρούνταν επαναστατικές και αιρετικές Ωστόσο: Παραδοσιακές απόψεις για τον κόσμο άρχισαν να κλονίζονται με την ανάπτυξη των θετικών επιστημών Οι επιστήμες που στηρίζονται στο πείραμα και την παρατήρηση. Η γη δεν είναι στο κέντρο του σύμπαντος (Νεύτων, Καρτέσιος) H γη έχει πολύ μεγαλύτερη ηλικία (Georges Louis Buffon, 1779) Tα πετρώματα δεν είναι όλα της ίδιας ηλικίας Η εξαφάνιση μορφών ζωής (απολιθώματα) Η παραγωγή νέων μορφών ζωής Η ιδέα ενός κόσμου «εν εξελίξει» και όχι σταθερού και αμεταβλητού άρχισε να εισχωρεί σε όλες τις επιστήμες.

29 Δυναμικές Θεωρίες Λαμαρκισμός ή Θεωρία του Μετασχηματισμού Jean-Baptiste de Lamarck ( ). Ο πρώτος γνήσιος υποστηρικτής ότι η ζωή αλλάζει που παρουσίασε τη θεωρία του στο έργο του Philosophie Zoologique (1809). Τα είδη δεν προέρχονται από κοινά προγονικά είδη, αλλά μέσω της αυτόματης γένεσης. Οι απλές μορφές ζωής γεννιούνται αυτομάτως από άψυχο υλικό και εξελίσσονται σε πιο σύνθετες μορφές ζωής μέσω των τάσεων που έχει εμφυσήσει σε όλες τις μορφές της ύλης ο Υπέρτατος Δημιουργός, δηλαδή μέσω μιας εγγενούς τάσης για ανοδική πορεία. Απλές μορφές Σύνθετες μορφές

30 Δυναμικές Θεωρίες Υιοθέτησε τη φυσική κλίμακα του Αριστοτέλη, προσθέτοντας κίνηση προς τα πάνω.

31 Δυναμικές Θεωρίες Ο οργανισμός καθοδηγείται από το περιβάλλον το οποίο αλλάζει και έτσι αλλάζει και ο οργανισμός και οι αλλαγές αυτές μεταβιβάζονται στους απογόνους (κληρονόμηση επίκτητων χαρακτηριστικών). Lamarck πίστευε ότι λαιμοί των καμηλοπαρδάλεων εξελίχθηκαν για να φθάνουν τα φύλλα των ψηλών δέντρων. Αντίθετοι του Lamarck George Cuvier (ιδρυτής της συγκριτικής ανατομίας) Charles Lyell (υιοθέτησε την αρχή του ομοιομορφισμού)

32 Δυναμικές Θεωρίες George Cuvier είναι ουσιαστικά ο ιδρυτής της Παλαιοντολογίας και διαπίστωσε ότι η εξαφάνιση ειδών ήταν κοινό φαινόμενο στο παρελθόν. Charles Lyell μέσω των μελετών του υποστήριξε ότι η ηλικία της Γης θα πρέπει να ανάγεται σε εκατομμύρια χρόνια. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση δεν έχουν κάποια ενδογενή τάση να γίνονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

33 Δυναμικές Θεωρίες Προβλήματα που αντιμετώπισε η Λαμαρκιανή θεωρία και τα οποία οδήγησαν στην απόρριψή της από τους επιστήμονες ( ) Δεν κατάφεραν να αποδείξουν τη μεταβίβαση των επίκτητων χαρακτηριστικών (έκοβαν ουρές σε σκύλους και γάτες) Η άποψη ότι σε κάθε οργανισμό υπάρχει εσωτερική δύναμη που τον οδηγεί στη τελειότητα βρίσκεται πλησιέστερα στη θρησκεία παρά στην επιστήμη Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν επιστημονικά την ποικιλότητα των οργανισμών καθώς δεν προέβλεπε τη δημιουργία νέων ειδών, αλλά απλά δεχόταν την σταδιακή γραμμική αλλαγή των προυπαρχόντων.

34 Η εξέλιξη χρειάζεται ένα μηχανισμό Ο Δαρβίνος δεν ήταν ο πρώτος που είχε τη σκέψη ότι οι οργανισμοί αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Ο παππούς τους, Erasmus Darwin, και άλλοι είχαν προτείνει ότι η ζωή αλλάζει καθώς το περιβάλλον αλλάζει. Όμως... ο μηχανισμός για αυτή την αλλαγή δεν ήταν γνωστός.

35 Δυναμικές Θεωρίες Charles Robert Darwin ( ) Το μεγάλο του ταξίδι άρχισε το 1831 και διήρκησε 5 χρόνια (έως το 1836)

36 Galapagos islands (Sept 1835) Δυναμικές Θεωρίες Γιγάντια χελώνα των Γκαλάπαγκος Ο Δαρβίνος εντυπωσιάστηκε γιατί νησιά με παρόμοιο περιβάλλον είχαν τόσο διαφορετική πανίδα και χλωρίδα και ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά του «η απαρχή όλων των απόψεων μου»

37 Μετά το ταξίδι Μετά την επιστροφή του, ο Δαρβίνος διαπίστωσε ότι η προσαρμογή στο περιβάλλον και η εμφάνιση νέων ειδών ήταν στενά συνδεδεμένες διαδικασίες. Οι σπίνοι των Galapagos έχουν εξελιχθεί προσαρμοσμένοι το ιδιαίτερο περιβάλλον κάθε νησιού.

38 Δυναμικές Θεωρίες Ο Δαρβίνος επηρεάστηκε σημαντικά από Οι πληθυσμοί τείνουν να αυξάνονται πέραν της ικανότητας του περιβάλλοντος να τους συντηρήσει. Thomas Malthus, μια μελέτη πάνω στους πληθυσμούς Charles Lyell, η θεωρία ομοιομορφισμού 1. Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι 2. Τα γεωλογικά γεγονότα του παρελθόντος έχουν συμβεί με φυσικές διεργασίες που παρατηρούνται και σήμερα

39 Φυσική Επιλογή Μετά το διάβασμα μιας εργασίας του Thomas Malthus σχετικά με το γεγονός ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξάνουν πιο γρήγορα από ότι οι διαθέσιμες πηγές τροφής, ο Δαρβίνος αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της φυσικής επιλογής και της ικανότητας των πληθυσμών να υπεραναπαράγονται.

40 Το 1859 δημοσίευσε το περίφημο έργο του: Δαρβινική Θεωρία «Η προέλευση των ειδών μέσω της Φυσικής Επιλογής»

41 Φυσική Επιλογή Τα άτομα που επιβιώνουν έχουν κληρονομήσιμους χαρακτήρες που αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης. Θα μεταβιβάσουν αυτούς του χαρακτήρες στους απογόνους τους. Η συχνότητα αυτών θα αυξηθεί.

42 Τεχνητή Επιλογή Η τεχνητή επιλογή οι άνθρωποι επιλεκτικά διασταυρώνουν οργανισμούς με επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ο Δαρβίνος διαπίστωσε ότι σημαντική αλλαγή μπορεί να συμβεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

43 Φυσική Επιλογή Η φυσική επιλογή συμβαίνει όταν οργανισμοί με ιδιαίτερα κληρονομούμενα χαρακτηριστικά έχουν περισσότερους απογόνους που επιβιώνουν και αναπαράγονται. Η φυσική επιλογή μπορεί να αυξήσει τη προσαρμογή ενός οργανισμού στο περιβάλλον.

44 Φυσική Επιλογή Όταν το περιβάλλον αλλάζει ή όταν οι οργανισμοί μετακινούνται σε ένα νέο περιβάλλον η φυσική επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Μερικές φορές αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων ειδών.

45 Φυσική Επιλογή Τα άτομα δεν εξελίσσονται. Οι πληθυσμοί εξελίσσονται. Η μονάδα που δρα η φυσική επιλογή είναι ο πληθυσμός. Η εξέλιξη μετριέται ως αλλαγές στις σχετικές αναλογίες των κληρονομούμενων χαρακτήρων μέσα σε ένα πληθυσμό σε διάφορες γενεές.

46 Φυσική Επιλογή Η φυσική επιλογή δουλεύει μόνο σε κληρονομικά χαρακτηριστικά. Τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν είναι κληρονομήσιμα και δεν υπόκεινται στη φυσική επιλογή. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ποικίλουν. Ένας χαρακτήρας που είναι «ευεργετικός» σε ένα περιβάλλον ή σε μία χρονική στιγμή μπορεί να είναι «επιβλαβής» σε ένα άλλο περιβάλλον ή σε μια άλλη χρονική στιγμή.

47 Ο ρόλος του Alfred Russel Wallace ( ) Έργο του «Σχετικά με τις Τάσεις των Ποικιλιών να Αποκλίνουν Συνεχώς από τον Αρχικό Τύπο»

48 Δαρβινική θεωρία Η προέλευση των ειδών εμπεριέχει δύο βασικές θέσεις: Α) όλα τα είδη προήλθαν μέσω τροποποιήσεων από κοινά προγονικά είδη Β) οι τροποποιήσεις αυτές οφείλονται στη φυσική επιλογή που δρα πάνω στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων ενός είδους. Δηλαδή οι μικροδιαφορές μεταξύ των ατόμων ενός είδους δεν είναι ατέλειες, αλλά αντίθετα αποτελούν το υλικό με το οποίο η φυσική επιλογή «πλάθει» νέες μορφές ζωής.

49 Δαρβινική θεωρία Η φυσική επιλογή λοιπόν είναι ένας απλός μηχανισμός, όπως π.χ. η βαρύτητα, δεν μπορεί να προβλέψει ούτε να υπακούσει σε σκοπιμότητες, οραματισμούς ή ηθικές επιταγές.

50 Το επεξηγηματικό μοντέλο του Δαρβίνου για την Εξέλιξη μέσω της Φυσικής Επιλογής Παρατήρηση 1 Υψηλή Αναπαραγωγική ικανότητα των ειδών (τάση εκθετικής αύξησης) Συμπέρασμα 1 Αγώνας για επιβίωση Παρατήρηση 2 Οι φυσικοί πληθυσμοί συνήθως δεν αυξάνονται, αλλά παραμένουν σχεδόν σταθεροί Παρατήρηση 4 Ποικιλομορφία εντός του πληθυσμού Συμπέρασμα 2 Διαφορετική ικανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής. Ευνοεί τα Συμπέρασμα 3 Η Φυσική επιλογή δρώντας κατά τη διάρκεια πολλών γενεών, παράγει νέες Παρατήρηση 5 πλεονεκτικά προσαρμογές και Παρατήρηση 3 Οι φυσικοί πόροι Ποικιλομορφία είναι κληρονομήσιμη χαρακτηριστικά (Φυσική επιλογή) νέα είδη είναι περιορισμένοι

51 Νεοδαρβινική θεωρία Σοβαρότερο μειονέκτημα του Δαρβινισμού ήταν η αδυναμία ερμηνείας και προσδιορισμού του μηχανισμού της κληρονόμησης. Ανάμειξη των χαρακτηριστικών των γονέων στους απογόνους Υιοθέτηση της Λαμαρκιανής υπόθεσης

52 Νεοδαρβινική θεωρία Ο August Weismann απέρριψε την Λαμαρκιανή κληρονομικότητα δείχνοντας πειραματικά ότι οι τροποποιήσεις ενός οργανισμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους δεν αλλάζουν την κληρονομικότητά του. Η τροποποιημένη δαρβινική θεωρία είναι γνωστή ως Νεοδαρβινισμός

53 Σύγχρονος Δαρβινισμός ή Συνθετική θεωρία Μετά την ανακάλυψη του Mendel και της περίφημης Μεντελιανής κληρονομικότητας είχαμε: Ολοσχερής διάψευση της κληρονόμησης των επίκτητων χαρακτηριστικών Οι χαρακτήρες καθορίζονται από τα γονίδια Έτσι άρχισε να ωριμάζει η Σύγχρονη Εξελικτική Θεωρία ενώνοντας στοιχεία γενετικής, οικολογίας, συστηματικής, παλαιοντολογίας

54 Συνθετική θεωρία Οι σύγχρονοι εξελικτικοί βιολόγοι μελετούν την Εξέλιξη ως αλλαγή της γενετικής σύστασης των πληθυσμών. Με την εδραίωση της γενετικής στη Βιολογία, η Εξελικτική Βιολογία χωρίστηκε σε δύο κλάδους: Μικροεξέλιξη: εξελικτικές αλλαγές των συχνοτήτων των διαφόρων αλληλομόρφων των γονιδίων μέσα στους πληθυσμούς Μακροεξέλιξη: εξέλιξη σε μεγάλη κλίμακα, περιλαμβάνοντας Τη προέλευση νέων δομών και σχεδίων Τις εξελικτικές τάσεις Τις φυλογενετικές σχέσεις των ειδών Μαζικές εξαφανίσεις

55 Η Εξέλιξη ως θεωρία και ως Γεγονός Θεωρία (στο κοινό λεξιλόγιο ) = «υπόθεση» ή «φαντασία» Θεωρία (στην επιστήμη ) = διατύπωση ενός γενικού νόμου, αρχής η αιτιών που ερμηνεύουν ένα φαινόμενο Το ότι οι διάφοροι οργανισμοί έχουν προέλθει από έναν κοινό πρόγονο δεν είναι μια θεωρία, αλλά ένα γεγονός, όπως π.χ. για τη φυσική ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο (το ηλιοκεντρικό σύστημα = γεγονός). Οι αμφιβολίες για αυτήν έχουν εκλείψει εδώ και 100 χρόνια. Οι αρνητές της εξέλιξης δεν χρησιμοποιούν επιστημονική επιχειρηματολογία ούτε πειραματική μαρτυρία, αλλά θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στις ΗΠΑ επιστροφή στη θεωρία της Δημιουργίας = κοινωνικό και όχι επιστημονικό φαινόμενο που αποτελεί μέρος μιας γενικότερης αντιδραστικής ιδεολογίας που απειλεί την ποιότητα και την ακεραιότητα της δημόσιας παιδείας.

56 Φυσική επιλογή Πρόκειται για μια διαδικασία σε δύο στάδια 1) Ένα τυχαίο 2) Ένα μη τυχαίο (αναγκαίο) Η εμφάνιση της ποικιλομορφίας (π.χ. χρώμα μαλλιών) είναι το τυχαίο. Η επιβίωση των διαφορετικών χαρακτηριστικών (π.χ. οι ξανθιές) είναι το μη τυχαίο.

57 Φυσική επιλογή Η διαφορική επιβίωση καθορίζεται από την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών χαρακτηριστικών να συνεισφέρουν στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ατόμων που τα έχουν. Το φαινόμενο της διαφορικής επιβίωσης και αναπαραγωγής ονομάζεται ΔΙΑΛΟΓΗ. Δεν ταυτίζεται με την φυσική επιλογή. Υπάρχουν και άλλες διεργασίες (π.χ. γενετική παρέκκλιση) που κάνουν διαλογή. Η επιλογή αναφέρει ότι η διαλογή συμβαίνει επειδή ορισμένα χαρακτηριστικά προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους πλεονέκτημα στην επιβίωση. Επομένως η επιλογή είναι μια συγκεκριμένη αιτία διαλογής.

58 Μακροεξέλιξη: Τα μεγάλα εξελικτικά γεγονότα Η μακροεξέλιξη περιγράφει τα εξελικτικά γεγονότα που συμβαίνουν σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Η ειδογένεση συνδέει την μάκρο- και μικροεξέλιξη. Εξέλιξη νέων δομών Βασικές εξελικτικές τάσεις μέσα από τη μελέτη απολιθωμάτων

59 Μακροεξέλιξη Stephen Jay Gould Αναγνωρίζει 3 επίπεδα χρόνου 1) Μερικές δεκάδες μερικές χιλιάδες χρόνια (διαδικασίες πληθυσμιακής γενετικής) 2) Μερικά εκατομμύρια χρόνια (ειδογένεση εξαφάνιση) 3) Μερικές δεκάδες μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια (παρουσία περιοδικών μαζικών εξαφανίσεων ή εκρήξεων)

60 Ειδογένεση και Εξαφάνιση στο Γεωλογικό χρόνο Κάθε είδος έχει 2 εξελικτικές δυνατότητες: να εξαφανιστεί ή να δώσει γένεση σε νέο είδος. Οι ρυθμοί ειδογένεσης και εξαφάνισης ποικίλει ανάμεσα στα είδη (εξελικτικές γραμμές). Γραμμές με υψηλό ρυθμό ειδογένεσης και χαμηλό ρυθμό εξαφάνισης παράγουν τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωντανών οργανισμών.

61 Μαζικές Εξαφανίσεις Οι μαζικές εξαφανίσεις είναι επεισοδιακά γεγονότα όπου πολλά είδη εξαφανίζονται την ίδια στιγμή. Η εξαφάνιση του Περμίου 225 εκ. χρ. οι μισές οικογένειες των θαλάσσιων ασπόνδυλων των ρηχών νερών και το 90% των θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια. Η εξαφάνιση του Κρητιδικού 65 εκ. χρ. ορίζει το τέλος των δεινοσαύρων και άλλων ειδών.

62 Μαζικές Εξαφανίσεις γκρι = συνολικός αριθμός γενών πράσινο = «καλά» καθορισμένα γένη κίτρινο = οι 5 Μεγάλες Εξαφανίσεις μπλε = άλλα συμβάντα εξαφανίσεων Χιλιάδες γένη Εκατομμύρια χρόνια

63 Μαζικές Εξαφανίσεις Έχουν προταθεί πολλές πιθανές εξηγήσεις. Πλημμύρες μάγματος πτώση της στάθμης της θάλασσας, πτώση αστεροειδών Η υπόθεση του Alvarez βομβαρδισμός της Γης από αστεροειδή θα έστελνε σωματίδια στην ατμόσφαιρα προκαλώντας κλιματική αλλαγή. Έλεγχος ενδείξεων κρατήρες ασυνήθιστες συγκεντρώσεις ιριδίου Κατανομή κρατήρων στη Γη

64 Στο επόμενο... Ταξινομία και Συστηματική. Ο Λινναίος και η ανάπτυξη της Ταξινομικής. Ιστορική αναδρομή. Η ταξινόμηση των ζώων. Ιεραρχικό Σύστημα ταξινόμησης. Ανώτερες συστηματικές βαθμίδες. Επιστημονική Ονοματολογία ζώων.

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι άλλο µπορεί να είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο η τεράστια ποικιλία έµβιων ό- ντων που καταλαµβάνουν κάθε δυσπρόσιτη γωνιά της γης, από τον τεράστιο αριθµό των ειδών που έχει ήδη

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Ο ΣΩΤΗΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκδόσεις Ο ΣΩΤΗΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ & Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΝΙΚ. Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Εκδόσεις Ο ΣΩΤΗΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ Εισαγωγή Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του Καρόλου Δαρβίνου έφερε στο προσκήνιο και έκανε

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Η µάθηση είναι ένα σύνθετο εσωτερικό βιολογικό και πνευµατικό φαινόµενο που έχει µελετηθεί από διάφορους κλάδους της επιστήµης όπως ψυχολογία, παιδαγωγική, φυσιολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΑΡΡΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 of 164 http://www.agrool.gr Το σύγγραµµα αυτό δεν φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως τα αντικείµενα της κυτταρικής Βιολογίας και Μενδελιανής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων Πανεπιστημιο Κυπρου Τμημα Βιολογικων Επιστημων Σημειωσεις μαθηματος ΒΙΟ101 Ιωάννης Κυρμιτζόγλου Αν. Καθ. Λεόντιος Κωστρίκης Λευκωσια, 2007-2008 Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Τ Ι Σ Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Ε Σ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ. Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ

Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ. Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ Η έκθεση «Ο Δαρβίνος ΣΗΜΕΡΑ» είναι η συµβολή του Βρετανικού Συµβουλίου στο διεθνή εορτασµό της διπλής επετείου των 200 χρόνων από τη γέννηση του Δαρβίνου και των 150 χρόνων από τη δηµοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΟΝΟΜΑ:ΑΚΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / MN 05014 / Ε ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΟΥ ΦΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μιχάλης Σκουμιός Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Σημειώσεις Ρόδος 2012 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάπτυξη της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών ως αυτόνομης επιστημονικής περιοχής διεθνώς,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. Ο µοριακός σχεδιασµός της ζωής

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. Ο µοριακός σχεδιασµός της ζωής Stryer: Biochemistry Perm. Fig. # P1 ew Fig. # P1 First Draft: 2001-09-24 Μέρος ενός σωµατιδίου λιποπρωτεΐνης. Ένα µοντέλο της δοµής της απολιποπρωτεΐνης Α-1 (κίτρινο), το οποίο περιβάλλει φύλλα λιπιδίων.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Σ ΕΛΙΔΑ 1

Περιεχόμενα Σ ΕΛΙΔΑ 1 Σ ΕΛΙΔΑ 1 Ο,τι αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο αντιστοιχεί από πλευράς ύλης στο κεφάλαιο 4 καθώς και στην παρουσίαση του νόμου του Say, του διδακτικού εγχειριδίου του μαθήματος (Rima, Ιστορία της Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο

Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο Στο κείμενο «η ιστορική παραγωγή της επανάστασης της τρέχουσας περιόδου» του προηγούμενου τεύχους, εξετάσαμε

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Η έννοια του οικοσυστήματος. Γενικά

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Η έννοια του οικοσυστήματος. Γενικά ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η έννοια του οικοσυστήματος Γενικά Η έννοια του οικοσυστήματος είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις έννοιες στην οικολογία. Αποτελεί την έννοια στην έκφραση της οποίας εκδηλώνεται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist learning theory)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist learning theory) Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16. Γενετική

Κεφάλαιο 16. Γενετική 1 Κεφάλαιο 16 Γενετική ο 2 16.1 Εισαγωγή Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια έδειξε ενδιαφέρον και προβληματισμό για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που φαίνονταν κοινά σε γονείς, προγόνους και απογόνους.

Διαβάστε περισσότερα

ανοικτή εκδήλωση είναι και γίγνεσθαι 06.11.1999 57 åßíáé êáé ãßãíåóèáé

ανοικτή εκδήλωση είναι και γίγνεσθαι 06.11.1999 57 åßíáé êáé ãßãíåóèáé ανοικτή εκδήλωση είναι και γίγνεσθαι 06.11.1999 57 åßíáé êáé ãßãíåóèáé Τα κείμενα τη 9η ανοικτή εκδηλώσεω είχαν τυπωθεί σε ανεξάρτητο τεύχο. Η σύνταξη του Πυθαγόρα τα παραθέτει για να γίνουν κτήμα όλων

Διαβάστε περισσότερα

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2 Τα Μετέωρα Βήματα του Προσανατολισμού στην εποχή της Αβεβαιότητας: Συνέπειες για το ΕΠΑ.Λ 1 Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy Σύμβουλος του Π.Ι, Πρόεδρος του Τομέα Σ.Ε.Π. 2 1. Εισαγωγικά Ήταν όλα κάποτε αλλιώς στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Παραγωγή / Σχεδιασμός / DTP: adaction A.E. Διαφήμιση Μάρκετινγκ Δημόσιες Σχέσεις Πλατεία Ιπποδρομίου 21, 546 21 Θεσσαλονίκη τηλεφωνικό κέντρο/τηλεομοιότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος

Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος Δημ. Αλιφραγκής, Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας, ΑΠΘ Πολλά γεννούν το δέος, το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά. Με τη φράση αυτή, στην τραγωδία του Σοφοκλή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2001 Ευχαριστώ τους φοιτητές και φοιτήτριες του µαθήµατος «Μεθοδολογία των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009 Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Φεβρουάριος 2009 Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η ανθρωπότητα εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Στα όρια της επιστήµης: Επιστηµονικά ερωτήµατα χωρίς επιστηµονικές απαντήσεις

Στα όρια της επιστήµης: Επιστηµονικά ερωτήµατα χωρίς επιστηµονικές απαντήσεις Οµιλία στο 10 ο ΕλλαδοΚυπριακό Χειρουργικό Συνέδριο, Λευκωσία, 18 Νοεµβρίου 2011, και στην εκδήλωση προς τιµή του καθηγητή Παναγιώτη Καραγιαννάκου, Ίδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

το πεδίο πριν το Maxwell 33, η έννοια του πεδίου 35, το πεδίο Faraday 36

το πεδίο πριν το Maxwell 33, η έννοια του πεδίου 35, το πεδίο Faraday 36 Εισαγωγή-Bridgman Κεφάλαιο ένα Ο ηλεκτρισμός είναι πολύ βαθύ φαινόμενο και η φυσική είναι ακόμα διχασμένη στην αντιμετώπισή του. H ηλεκτρική θεωρία περιέγραψε έναν αριθμό ηλεκτρικών δυνάμεων από τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα