Θεόδωρος Παπαηλίας. Σημειώσεις στην. Πολιτική Οικονομία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεόδωρος Παπαηλίας. Σημειώσεις στην. Πολιτική Οικονομία"

Transcript

1 Θεόδωρος Παπαηλίας Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία Αθήνα, 26

2 Θεόδωρος Παπαηλίας 2

3 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία Θεωρία καταναλωτή Οριακή χρησιμότης Ισορροπία καταναλωτού α. Η μέθοδος της απολύτου χρησιμότητος. Η αποκληθείσα οριακή επανάσταση έθεσε ως κεντρικό πρωταγωνιστή του οικονομικού γίγνεσθαι τον καταναλωτή. Ένα αγαθό έχει αξία διότι είναι χρήσιμο θεραπεύει δηλαδή κάποιες ανάγκες. Το μέγεθος της χρησιμότης αυξάνεται μέχρι ενός ορισμένου ορίου (επειδή σταδιακά κορέγνυται ανάγκη). Από ένα σημείο και μετά, σημείο Α λόγω του κορεσμού, η ολική χρησιμότης καθίσταται αρνητική 2. Η κάθε πρόσθετη μονάδα χρήσης του αγαθού ονομάζεται οριακή χρησιμότης. Όταν η συνολική χρησιμότης ανέλθει στο μέγιστο η οριακή είναι μηδέν, ενώ η μείωση της συνολικής μεταφράζεται σε αρνητική οριακή χρησιμότης. Η υπόθεση που πρότειναν οι Jevons, Menger κ.λ.π ήταν ότι η χρησιμότης μπορεί να μετρηθεί υπόθεση που εδέχθη τα πυρά των αντιπάλων της θεωρίας. Ο Menger (και οι περί αυτόν) υπεστήριζαν ότι υφίσταται θεμελιώδης ψυχολογικός νόμος (εξ ου και η αυστριακή σχολή ονομάσθη Οι απόψεις που αναφέρονται στο μέρος αυτό καθίσταται εναργέστερες, όταν παρουσιασθούν οι θεωρίες περί αξίας στην εξέλιξη της οικονομικής σκέψης. 2 Η οριακή χρησιμότης (Marginal Utility) ενός αγαθού φανερώνει τη μεταβολή της συνολικής χρησιμότης του, η οποία επέρχεται από μεταβολή της κατανάλωσης του κατά μία μονάδα U MU. U TU U MU Όταν η συνολική χρησιμότης (TU) είναι Α, η οριακή (MU) είναι μηδέν (καταναλώνονται Χ ποσότητες)

4 Θεόδωρος Παπαηλίας 4 ψυχολογική): το άτομο είναι αρχικώς διατεθειμένο να πληρώσει αρκετά, προκειμένου να καταναλώσει το αγαθό, που επιθυμεί. Η κάθε επιπρόσθετη μονάδα του αποφέρει και ολιγώτερη ικανοποίηση (πρώτος "Νόμος" του Gossen 3 ) Αν το εισόδημα του καταναλωτή είναι Y πρέπει να επιλέξει διάφορες ποσότητες μεταξύ δύο π.χ. αγαθών και Ψ προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη συνολική του χρησιμότης (U) δηλαδή 4 : Y P P () x όπου P x και P οι τιμές των δύο αγαθών. Η ΑΒ σχήμα 2.8 ονομάζεται γραμμή εισοδήματος (εισοδηματική γραμμή) απεικονίζει τον εισοδηματικό περιορισμό και αποτελεί τον γεωμετρικό τόπο των σημείων, που χαρτογραφούν όλους τους δυνατούς συνδυασμούς αγοράς του καταναλωτή για τα δύο αγαθά (Χ και Ψ) με δεδομένο το εισόδημα του. Από την εξίσωση () προκύπτει ότι, αν η κατανάλωση του είναι, τότε όλο το εισόδημα διατίθεται για αγορά ποσοτήτων του Ψ. Στο σχήμα 2.8 αποτυπώνονται ευκρινέστερα οι δυνατοί συνδυασμοί μεταξύ Χ και Ψ. Η κλίση της ευθείας ΑΒ είναι αρνητική (η αύξηση της κατανάλωσης της ποσότητος του ενός αγαθού επιτυγχάνεται με μείωση του άλλου) και ισούται με P, δηλαδή με τον λόγο των τιμών των αγαθών 5. P Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ο καταναλωτής επειδή πρέπει να ικανοποιήσει πολλές ανάγκες, άρα να κατανείμει τις προτιμήσεις του, περιοριζόμενος από το εισόδημά του, μεταξύ διαφόρων αγαθών επιτυγχάνει το μέγιστο της απόλαυσης του, εκεί που εξισώνονται οι οριακές 3 Από τον Γερμανό οικονομολόγο, που πρωτοπόρησε σε σχέση με τους Jevons, Menger, Walras. 4 Η συνάρτηση χρησιμότης για δύο αγαθά είναι: U f x, y όπου x και y τα αγαθά. Το θετικό πρόσημο των μερικών παραγώγων U και U x y δηλώνει ότι η συνολική χρησιμότης αυξάνεται, όσο μεγαλώνουν οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες. 5 Από την () συνάγεται: εάν Χ = τότε Υ= Ρ ψ Ψ ή Y = Ψ. Ομοίως, εάν Ψ= τότε Ρ B. Άρα η κλίση της ευθείας ΑΒ (αρνητική) ισούται:

5 Ποσότητες αγαθού Ψ Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 5 χρησιμότητες των τελευταίων χρηματικών μονάδων 6, δηλαδή όταν: Ψ Ποσότητες αγαθού Χ B Σχήμα 2.8 MU P x x MU MU (2) z 7... P P z υπό τον περιορισμό: P P P Z... Y (3) x z Οι υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί για να ισχύουν τα ανωτέρω είναι ότι ο κάθε καταναλωτής διαθέτει μια "ιδεατή" συνάρτηση προτιμήσεων, ήτοι είναι σε θέση να ιεραρχεί τις ανάγκες του γνωρίζοντας το εισόδημά του το τωρινό και το μελλοντικό, τις τιμές των διαφόρων αγαθών, τις ακριβείς ιδιότητες που αυτά διαθέτουν προκειμένου να δύναται να συγκρίνει τους διάφορους εναλλακτικούς συνδυασμούς 8. Επιπροσθέτως υπετέθη ότι η συνολική χρησιμότης, που αποκτά το άτομο 6 Αυτό αποτελεί τον δεύτερο "Νόμο" του Gossen. Το άτομο στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση της απόλαυσης, από τη χρήση διαφόρων αγαθών, με δεδομένους τους περιορισμούς (εισοδήματος κ.λ.π), αδιαφορεί για το απόλυτο ύψος εκάστης, εξισώνοντας τις χρησιμότητες. 7 MU x, MU ω κ.ο.κ είναι οι οριακές χρησιμότητες Ρ x, Ρ ω κ.ο.κ είναι οι τιμές των αγαθών Χ, Ω, κ.λ.π. 8 Π.χ. Q x ποσότητα αγαθού Χ, Q ποσότητα αγαθού Ω, Q z ποσότητα αγαθού Z κ.ο.κ. σε σχέση με άλλους δυνατούς συνδυασμούς.

6 Θεόδωρος Παπαηλίας 6 από την κατανάλωση του κάθε αγαθού αποτελεί το άθροισμα των επιμέρους χρησιμοτήτων 9. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν, (εναντίον της οριακής ανάλυσης) αφορούν στο μετρήσιμο της χρησιμότης (είναι θεωρητική σύλληψη η δυνατότητα μέτρησης της, όταν είναι πρόδηλο ότι το κάθε άτομο έχει διαφορετικό κώδικα αξιολόγησης) και στο αθροίσιμο των χρησιμοτήτων. 9 Με βάση τη φθίνουσα οριακή χρησιμότης είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η ατομική καμπύλη ζητήσεως (που αναφέρθηκε προηγουμένως, παράγραφος 2.). Εάν η τιμή ενός αγαθού είναι Ρ στην περίοδο t με δεδομένο το εισόδημα του και την τιμή των άλλων αγαθών, το άτομο ευρίσκεται σε ισορροπία, εκεί που μεγιστοποιεί την χρησιμότητά του (ζητά να αγοράσει Q ποσότητες). Εάν μεταβληθή η τιμή, περίοδος t 2, για να βρεθεί εκ νέου σε ισορροπία, θα πρέπει να αγοράσει και άλλες ποσότητες από το αγαθό, οπότε η οριακή χρησιμότης μειώνεται. Υπό τον περιορισμό της εξίσωσης (3) θα πρέπει ο λόγος της νέας οριακής χρησιμότητος προς την νέα τιμή να ισούται με τους αντίστοιχους λόγους των άλλων αγαθών (εξίσωση 2). Παράδειγμα: στην περίοδο t ισχύει: MU MU MU κ.λ.π ή 3 5 κ.λ.π. Στην περίοδο t 2 εάν η τιμή στο P P P αγαθό Χ πέσει σε 4, η οριακή χρησιμότητα μειώνεται στο 2 προκειμένου να υφίσταται η σχέση: 2 5 κ.λ.π με τον περιορισμό της (3). Αν αυτός στην περίοδο t ήταν έστω 6 x x 7 +.= στην περίοδο t 2 καθίσταται 4 x x 7+.=. Αρχικά δηλαδή η τιμή ήταν 6 και η ζητούμενη ποσότητα 8 μονάδες. Μετά τη μείωση της τιμής σε 4 η ζητούμενη ποσότητα θα πρέπει να ανέλθει στις 2 μονάδες προκειμένου να ισχύει ο περιορισμός του εισοδήματος (Στην περίοδο t η κατανάλωση 8 μονάδων συνεπάγετο οριακή χρησιμότης 3, η κατανάλωση των 2 την συρρικνώνει στις 2). Ενώνοντας τα σημεία (6,8) και (4,2) στους άξονες τιμής και ποσοτήτων συνάγεται η καμπύλη ζητήσεως. Στο σχήμα αποτυπώνονται τα λεχθέντα: P 6 4 B 8 2 Στον δεύτερο τόμο των Παραδόσεων (Κεφάλαιο: Θεωρίες περί αξίας) εκθέτεται η προσέγγιση του Jevons περί ανταλλαγής και του Walras περί ισορροπίας στις αγορές. Πέραν των άλλων οι σκαπανείς της οριακής ανάλυσης υπεστήριζαν ότι η οριακή χρησιμότης του αγαθού είναι ανεξάρτητη από την χρήση των άλλων αγαθών. Q

7 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 7 β. Η μέθοδος των καμπυλών αδιαφορίας (μέθοδος τακτικής χρησιμότητος). Η πρώτη γενιά των εισηγητών της οριακής ανάλυσης (Jevons, Menger κ.λ.π) αλλά και οι περισσότεροι από τους επιγόνους τους (Marshall, Wieser και άλλοι), αποδέχονταν την υπόθεση ότι η χρησιμότης ήταν δυνατόν να μετρηθεί (αναφέρονταν δηλαδή στο απόλυτο ύψος αυτής) 2. Η χρησιμότης όμως "μετρά" ικανοποίηση και κάθε προσπάθεια αποτύπωσης του ποιοτικού μεγέθους απέβη ατελέσφορος. Μολονότι ο Edgeworth 3 εισήγαγε την έννοια των καμπυλών αδιαφορίας, ο Pareto ήταν αυτός, που συνέδεσε το όνομά του με τη χρήση των καμπυλών αυτών, μέσω των οποίων απέφυγε το ερώτημα του μετρήσιμου των χρησιμοτήτων 4. Αντί να συσχετίζεται η απόλυτη χρησιμότης με την τιμή, στους άξονες Χ και Ψ μετρώνται οι ποσότητες δύο αγαθών, ο συνδυασμός των οποίων Δυστυχώς για αυτούς τα πλείστα των αγαθών έχουν συμπληρωματικά ή (και) υποκατάστατα. Ως εκτούτου το οικοδόμημα (η θεωρία τους) δεν έχει πρακτική αξία. Όθεν στην περίπτωση των υποκαταστάτων, λόγου χάριν, μεταβολή της τιμής του ενός θα μετατοπίσει την καμπύλη της οριακής χρησιμότης του άλλου. 2 Αν η ποσότητα του αγαθού είναι Q, η συνολική χρησιμότης είναι TU και η οριακή MU. Q TU MU Edgeworth F. I. (88), Mathematical Physics. 4 Η ανάπτυξη της θεωρίας της τακτικής χρησιμότητος, έναντι της απολύτου, επί τη βάση της λύσης του Pareto, προωθήθηκε από τους Johnson W. E. (93), "The Pure Theory of Utility Curves", Economic Journal, Slutsky E. (95), "Sulla teoria del bilancio del consumatore", Giornale degli Economisti, και llen R. G. D. and Hicks J. R. (934), " Reconsideration of the Theory of Value", Economica, February and May, Hicks J. R. (939), "Value and Capital", Oxford. Σημειωτέον, ότι οι ανωτέρω προσπάθειες υπήρξαν ημιανεξάρτητες, καθ ότι οι llen και Hicks αγνοούσαν, όπως υπεστήριξαν τη συμβολή του Slutsky. Σε κάθε περίπτωση η επιρροή του Marshall, ο οποίος αναφερόταν στην απόλυτη χρησιμότητα, αλλά και το όλο κλίμα που επικρατούσε (λόγω της αυστριακής σχολής) ήταν καταθλιπτικό, έτσι ώστε η νέα προσέγγιση συνάντησε αρχικά αρκετή αδιαφορία. Το βιβλίο του Hicks "Value and Capital", απετέλεσε το κομβικό σημείο καθιέρωσης της νέας άποψης. Αναλυτικά επ αυτών στον δεύτερο τόμο των Παραδόσεων στο κεφάλαιο που αφορά στις θεωρίες περί αξίας.

8 Ποσότητα Θεόδωρος Παπαηλίας 8 προσφέρει συγκεκριμένο βαθμό χρησιμότητος. Καμπύλη αδιαφορίας είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων, τα οποία εμφανίζουν το ίδιο μέγεθος συνολικής χρησιμότητος, με απόρροια ο καταναλωτής να μένει αδιάφορος για τον κάθε συνδυασμό. Στο σχήμα 2.9 παρουσιάζεται ένας χάρτης αδιαφορίας η κάθε καμπύλη αδιαφορίας, 2, 3 κ.λ.π. εμφανίζει συνδυασμούς ποσοτήτων και Ψ, οι οποίες παρουσιάζουν την ίδια χρησιμότης για τον καταναλωτή. Όσο απομακρύνεται κάποιος από την αρχή των αξόνων, τόσο η συνολική χρησιμότης μεγαλώνει (η καμπύλη (2) αποτυπώνει συνδυασμούς με υψηλότερη χρησιμότης απο την () κ.ο.κ) Σημειώνεται ότι ο χάρτης αδιαφορίας έγκειται απο άπειρες (θεωρητικά) καμπύλες. Τουτέστιν μεταξύ της καμπύλης () και (2) υπάρχουν απειράριθμες καμπύλες. Οι ιδιότητες των καμπυλών αδιαφορίας είναι: i. Έχουν αρνητική κλίση. Αυτό σημαίνει ότι μειουμένης της κατανάλωσης του ενός πρέπει να αυξάνεται η κατανάλωση του άλλου αγαθού σε τέτοιο βαθμό που να παραμένει η αυτή χρησιμότης. ii. Οι καμπύλες αδιαφορίας δεν τέμνονται. Δια της εις άτοπον απαγωγής συνάγεται, ότι αφού η καμπύλη αδιαφορίας () παριστάνει συνδυασμούς των δύο αγαθών, που παρέχουν την αυτή χρησιμότης, σημαίνει ότι αν υπήρχε συνδυασμός άλλης καμπύλης (2), που να έδιδε το αυτό επίπεδο χρησιμότητος (σημείο τομής των δύο καμπυλών () και (2)) θα πρέπει και τα υπόλοιπα σημεία της καμπύλης αδιαφορίας (2) να παρέχουν την αυτή χρησιμότης πράγμα άτοπο. Ψ 3 2 Ποσότητα Σχήμα 2.9 Χάρτης αδιαφορίας

9 Ποσότητα Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 9 iii. Η καμπύλη είναι κυρτή προς την αρχή των αξόνων, λόγω του φθίνοντος οριακού λόγου υποκαταστάσεως. Η δυνατότητα υποκαταστάσεως ενός αγαθού από ένα άλλο εκφράζεται από τον οριακό λόγο υποκαταστάσεως, ο οποίος ορίζεται ως η μεταβολή της ποσότητος του αγαθού Ψ, η οποία αντικαθίσταται, από την ποσότητα του αγαθού Χ, προκειμένου να διατηρείται σταθερή η συνολική ωφελιμότητα 5 MRS. Δηλαδή ο οριακός λόγος υποκαταστάσεως δείχνει τις ποσότητες, που χάνει το άτομο από την χρήση του αγαθού Ψ, προκειμένου να αποκτήσει μια μονάδα από το αγαθό Χ (διατηρώντας σταθερό το συνολικό βαθμό ικανοποίησης). Η ισορροπία του καταναλωτή επιτυγχάνεται, όταν με δεδομένο το εισόδημά του απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφελιμότητα 6. Το τμήμα που περικλείεται μεταξύ της εισοδηματικής γραμμής σχήμα 2.8, και της αρχής των αξόνων αποτελεί το χώρο των καταναλωτικών δυνατοτήτων. Είναι πρόδηλο, ότι σε περίπτωση που μεταβληθεί το εισόδημα, θα υπάρξει παράλληλη μετακίνηση της γραμμής καταναλωτικών δυνατοτήτων, εφ όσον οι τιμές των αγαθών είναι σταθερές ενώ αν το εισόδημα παραμείνει σταθερό και μεταβληθεί η τιμή ενός ή και των δύο αγαθών, τότε μεταβάλλεται η κλίση της γραμμής. 5 Ψ Ψ Ψ2 Γ Χ Α Β Χ 2 Π ο σ ό τ η τ α Ο καταναλωτής παραμένει αδιάφορος μεταξύ των σημείων Α και Β, αφού και τα δύο του προσφέρουν τον αυτό βαθμό ικανοποιήσεως. Στο σημείο Α η χρησιμοποιούμενη ποσότητα του αγαθού Χ είναι ΟΧ και του αγαθού Ψ ΟΨ. Στο σημείο Β αντίστοιχα έχουμε ΟΧ 2 και ΟΨ 2. Άρα ο οριακός λόγος είναι. Καθώς κινείται κάποιος εξ αριστερών προς τα δεξιά, ο οριακός λόγος ελαττούται. 6 Οι όροι χρησιμότης και ωφελιμότητα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

10 Θεόδωρος Παπαηλίας Ψ Γ Β Ζ Ψ Α 3 4 Ε 2 Χ Σχήμα 2. Ισορροπία του καταναλωτή Δ Εάν η μεταβολή των τιμών και των δύο αγαθών είναι ισόποση, τότε υπάρχει παράλληλη μετατόπιση προς την αντίθετη κατεύθυνση 7. 7 Αύξηση του εισοδήματος με σταθερές τις τιμές προκαλεί μετατόπιση της καμπύλης προς τα δεξιά (ΓΔ), ενώ μείωση αριστερά (ΕΖ). Αντιστρόφως μείωση των τιμών με σταθερό το εισόδημα μετακινεί τη γραμμή του εισοδήματος από την θέση ΑΒ στην ΓΔ. Ψ Ψ Γ Γ Ε Ζ B Ποσότητα Δ B Ποσότητα Σε περίπτωση μείωσης της τιμής μόνον ενός αγαθού έστω του Ψ, και το εισόδημα παραμένει το ίδιο, τότε η εισοδηματική γραμμή μετακινείται στη θέση ΓΒ (η αρχική ήταν η ΑΒ).

11 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία Στο σχήμα 2. δείχνεται, ότι όταν η εισοδηματική γραμμή είναι η ΓΔ, τότε ο καταναλωτής μεγιστοποιεί την ικανοποίησή του στο σημείο Α. Ο καταναλωτής βρίσκεται σε ισορροπία, όταν με δεδομένο το εισόδημα του και τις τιμές των αγαθών μεγιστοποιεί τη χρησιμότης του όταν δηλαδή η γραμμή των καταναλωτικών δυνατοτήτων εφάπτεται της υψηλώτερης δυνατής καμπύλης αδιαφορίας. Με δεδομένο το εισόδημα και τις σχετικές τιμές των αγαθών Χ και Ψ ο καταναλωτής δεν μπορεί να απολαμβάνει τους συνδυασμούς της καμπύλης αδιαφορίας (3), δηλαδή να ευρίσκεται στο σημείο Ζ (διαθέτει μικρότερο χρηματικό εισόδημα από το επιθυμητό). Εάν ισορροπούσε στο σημείο Β ή Ε της καμπύλης αδιαφορίας (), τότε δεν θα μεγιστοποιούσε τη χρησιμότητά του καθ ότι, όπως προκύπτει από τον χάρτη αδιαφορίας, οι συνδυασμοί αυτοί παρέχουν μικρότερη ικανοποίηση από τον αντίστοιχο του σημείου Α, αφού αυτό είναι επί ανώτερης καμπύλης αδιαφορίας. Συνεπώς, στο τελευταίο σημείο, μεγιστοποιώντας τη χρησιμότητά του ο καταναλωτής απολαμβάνει ΟΨ ποσότητες του αγαθού Ψ και ΟΧ του αγαθού Χ. Η κλίση της καμπύλης αδιαφορίας (2) ισούται με τη "κλίση" της γραμμής καταναλωτικών δυνατοτήτων στο σημείο αυτό Καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως και η καμπύλη Engel Καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως Εφ όσον το εισόδημα του καταναλωτή αυξηθεί (και οι τιμές παραμένουν σταθερές), η γραμμή καταναλωτικών δυνατοτήτων μετατοπίζεται παράλληλα προς τα δεξιά. Στο σχήμα 2. μία άνοδος του εισοδήματος μετατόπισε την εισοδηματική γραμμή από το επίπεδο ΑΒ στο ΓΔ, ενώ μια άλλη στο ΕΖ κ.ο.κ.

12 Θεόδωρος Παπαηλίας 2 Ψ Η Ε Γ ω Ψ 4 Ψ 3 Ψ 2 Ψ Κ Λ M N Χ Χ 2 Β Χ 3 Χ 4 Δ Ζ Θ Σχήμα 2. Καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως Τα διαδοχικά σημεία, στα οποία ο καταναλωτής μεγιστοποιούσε κάθε φορά το όφελός του (δηλαδή εκεί που εφάπτετο στις μεγαλύτερες δυνατές καμπύλες αδιαφορίας, 2, 3 η εισοδηματική γραμμή), είναι τα Κ, Λ, Μ, Ν κ.ο.κ, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των αγαθών Χ και Ψ είναι σταθερές. Η καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως (ω) είναι η γραμμή, η οποία διέρχεται από τα σημεία αυτά συνεπώς αποτελεί τον γεωμετρικό τόπο των σημείων ισορροπίας του καταναλωτή, τα οποία προκύπτουν από τις διαδοχικές μεταβολές του εισοδήματος Καμπύλη Engel Εάν συσχετισθεί το εισόδημα με την ποσότητα του κάθε αγαθού δημιουργούνται οι καμπύλες Engel, από το όνομα του γερμανού στατιστικολόγου, που υπήρξε πρωτοπόρος στις έρευνες των οικογενειακών προϋπολογισμών. Στο σχήμα 2.2 αποτυπώνεται η καμπύλη Engel 9. 8 Ο Hicks (939) ε.α. δείχνει ότι η καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως έχει θετική κλίση, όταν και τα δύο αγαθά Χ, Ψ είναι κανονικά. 9 Στην περίπτωση που η καμπύλη Engel έχει θετική κλίση, το αγαθό είναι κανονικό, ενώ όταν έχει αρνητική είναι κατώτερο (e y < ). Βλέπε επίσης τα σχετικά περί εισοδηματικής ελαστικότητος.

13 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 3 Y φ Y 3 Y 2 Y Χ Χ 2 Χ 3 Σχήμα 2.2 Καμπύλη Engel αγαθού Χ. Ειδικότερα οι απόψεις του Engel επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση των τροφίμων και έτυχαν ευρύτατης αποδοχής, έτσι ώστε στον τομέα αυτό θεωρήθηκαν, ότι επέχουν την ισχύ νόμου. Σύμφωνα με τον νόμο του Engel, η εισοδηματική ελαστικότης ζητήσεως των τροφίμων μειώνεται αυξανομένου του εισοδήματος και είναι κατά κανόνα μικρότερη της μονάδας, ενώ αντίθετα είναι μεγαλύτερη της μονάδας η αντίστοιχη ελαστικότης των βιομηχανικών προϊόντων. Ο Πίνακας 2. (παρουσιάζεται στο τέλος του κεφαλαίου), απεικονίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών για τρόφιμα στην Ελλάδα για την περίοδο Συνάγεται σαφώς ότι ο νόμος του Engel είναι κατ ουσίαν ταυτολογία, αφού είναι επόμενο ότι η κατανάλωση βασικών αγαθών να κορέννυται αυξανομένου του εισοδήματος, ενώ στα βιομηχανικά και όχι μόνο αγαθά να υπάρχει το ακόρεστο Η καμπύλη τιμής καταναλώσεως και η καμπύλη ζητήσεως Η καμπύλη τιμής καταναλώσεως Στην περίπτωση που το εισόδημα του καταναλωτή παραμένει σταθερό, αλλά μεταβληθούν οι σχετικές τιμές των αγαθών Χ και Ψ, τότε η γραμμή εισοδήματος ή η καμπύλη καταναλωτικών δυνατοτήτων μετακινείται. Έστω

14 Θεόδωρος Παπαηλίας 4 ότι μεταβάλλεται (μειώνεται) η τιμή του αγαθού Χ. Αυτό σημαίνει ότι με το ίδιο εισόδημα, την ίδια τιμή για το αγαθό Ψ, το άτομο δύναται να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες από το αγαθό Χ. Η νέα γραμμή από τη θέση ΑΒ θα γίνει ΑΓ, ενώ μια νέα μεταβολή θα μεταφέρει την ευθεία στη θέση ΑΔ κ.ο.κ. Τα σημεία ισορροπίας είναι τα Κ, Λ, Μ, όπου η εισοδηματική γραμμή εφάπτεται των μεγαλύτερων δυνατών καμπυλών αδιαφορίας. Στο σημείο Κ καταναλώνονται Χ και Ψ ποσότητες αγαθού Χ και Ψ, στο Λ αντίστοιχα Χ 2 και Ψ 2 ποσότητες κ.ο.κ. Ψ z Ψ 4 Ψ 3 Ψ 2 Ψ Κ Λ M N Χ Β Χ 2 Χ 3 Γ Χ 4 Δ Ε Σχήμα 2.3 Καμπύλη τιμής καταναλώσεως. Η γραμμή z η οποία συνδέει τα σημεία ισορροπίας Κ, Λ, Μ ονομάζεται καμπύλη τιμής καταναλώσεως (σχήμα 2.3). Άρα η καμπύλη τιμής καταναλώσεως για το αγαθό Χ αποτελεί το γεωμετρικό τόπο των σημείων, στα οποία μεγιστοποιείται η απόλαυση του καταναλωτή, όταν μεταβάλλεται η σχετική τιμή του αγαθού Χ, η τιμή του άλλου παραμένει σταθερή, όπως σταθερό είναι και το εισόδημα Καμπύλη ζητήσεως Όπως από την καμπύλη εισοδήματος καταναλώσεως εξήχθη η καμπύλη

15 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 5 Engel έτσι και από την καμπύλη τιμής καταναλώσεως εξάγεται η καμπύλη ζητήσεως. Η καμπύλη ζητήσεως για το αγαθό Χ προκύπτει εάν συσχετισθούν οι ποσότητες του αγαθού, που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο καταναλωτής με τις διάφορες τιμές 2 που έχει το αγαθό 2. 2 Px P B Το εισόδημα παραμένει σταθερό, η τιμή του αγαθού Ψ ομοίως και έτσι αν στον κατακόρυφο άξονα τεθεί η τιμή του αγαθού, που μεταβάλλεται, και στον οριζόντιο η ποσότητα που δημιουργείται η καμπύλη ζητήσεως (ΑΒ). P2 2 2 Από την κλίση της καμπύλης τιμής καταναλώσεως προκύπτει και η ελαστικότης ζητήσεως. Οι μετά τον Hicks οικονομολόγοι υπέθεσαν τα εξής: εάν αντί ενός αγαθού (Ψ) στον κατακόρυφο άξονα τεθεί το σύνολο των λοιπών αγαθών (χρήμα Hicks Marshall, όπως λέγεται) τότε διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις: Υ Υ ω Υ 2 Υ Κ Λ ω Υ Λ 2 2 Υ 2 Κ Χ 2 Β Χ Γ () (2) Χ 2 Χ Β Γ Αύξηση της τιμής του αγαθού μετατοπίζει την γραμμή του εισοδήματος αρχική θέση ΑΓ τελική ΑΒ. Η ποσοστιαία μεταβολή της ποσότητος είναι είτε μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του "χρήματος Hicks Marshall" περίπτωση () είτε μικρότερη περίπτωση (2). Στην πρώτη περίπτωση η καμπύλη τιμής καταναλώσεως (ω) έχει αρνητική κλίση και η ελαστικότης είναι μεγαλύτερη της μονάδος, στην δεύτερη περίπτωση η καμπύλη ω έχει θετική κλίση και η

16 Θεόδωρος Παπαηλίας ΑποτελέσμαΥποκαταστάσεως και εισοδήματος Ο Hicks (η παρουσίαση των ενοτήτων έως στηρίζεται επί του έργου του) προσπαθεί περαιτέρω να εξηγήσει τις επιπτώσεις των μεταβολών της τιμής. Ειδικότερα όταν η τιμή ενός αγαθού ελαττώνεται το άτομο, συνήθως, υποκαθιστά με το αγαθό αυτό άλλα (με σταθερές τις τιμές τους). Τουτέστιν, μείωση της τιμής του αγαθού συνεπάγεται, κατά κανόνα, αύξηση της ζητούμενης ποσότητος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως (substitution effect). Περαιτέρω, λόγω της μείωσης της τιμής (αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα) το άτομο έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερες ποσότητες εν συνόλω. Εάν το αγαθό είναι κανονικό είναι πιθανόν να αγορασθούν μεγαλύτερες ποσότητες. Αν είναι κατώτερο μικρότερες στην περίπτωση αυτή στρέφεται στην κατανάλωση άλλου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα εισοδήματος (income effect). Γραφικά αυτό δείχνεται στο σχήμα 2.4 Υ Κ Λ 2 N Χ Χ2 Β Χ3 Γ Γ Σχήμα 2.4 Το σημείο ισορροπίας είναι το Κ, σημείο αφής της γραμμής εισοδήματος ΑΒ και της μεγαλύτερης δυνατής καμπύλης αδιαφορίας, η οποία είναι η (). Η μείωση της τιμής μετακινεί την καμπύλη εισοδήματος στην θέση ΑΓ. Ο καταναλωτής ισορροπεί αρχικά στο κατ υπόθεση σημείο Ν, μετακινούμενος επί της αυτής καμπύλης αδιαφορίας. Οι ποσότητες που αγοράζει είναι Χ 2 σε έναντι προηγούμενης κατανάλωσης Χ. Η αύξηση των ποσοτήτων από Χ σε Χ 2 είναι το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως (η μείωση της τιμής του αγαθού Χ αύξησε την κατανάλωση του). ελαστικότης είναι μικρότερη της μονάδος. Υπάρχει και η περίπτωση η καμπύλη τιμής καταναλώσεως να είναι οριζόντια, οπότε η ελαστικότης είναι μοναδιαία.

17 Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία 7 Το καθ υποθεση σημείο Ν ευρίσκεται έπειτα από μια νοητή μετατόπιση της γραμμής ΑΓ παράλληλα και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εφάπτεται της καμπύλης 22 αδιαφορίας (). Το σημείο ισορροπίας, όπως έχει λεχθεί, είναι το σημείο Λ, σημείο αφής της γραμμής εισοδήματος ΑΓ και της μεγαλύτερης δυνατής καμπύλης αδιαφορίας (2). Η αύξηση της ποσότητος από Χ 2 σε Χ 3 είναι το αποτέλεσμα εισοδήματος 23. Συνεπώς το συνολικό αποτέλεσμα (Χ Χ 3 ) συντίθεται από το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως (Χ Χ 2 ) και εισοδήματος (Χ 2 Χ 3 ). Αντίστοιχα συνάγονται αν αυξηθεί η τιμή 24 του αγαθού Χ ή Ψ.Στις περιπτώσεις των κατώτερων αγαθών (e y < ) το αποτέλεσμα εισοδήματος είναι αντίθετης κατεύθυνσης από εκείνο του αποτελέσματος υποκαταστάσεως, είναι δηλαδή αρνητικό 25. Σε ακραία περίπτωση, είναι δυνατόν, το αρνητικό αποτέλεσμα εισοδήματος να υπερβεί το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως και παρά τη μείωση της τιμής, να μειωθούν και οι ζητούμενες ποσότητες. Πρόκειται για τα αγαθά Giffen Τοιουτοτρόπως ο λόγος P διατηρείται σταθερός P 23 Δημιουργούνται τουτέστιν δυο καμπύλες ζητήσεως: η ds και η d. Η πρώτη (ds) σχηματίζεται λαμβάνοντας υπ όψιν μόνο το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως (το πραγματικό εισόδημα παραμένει σταθερό) ενώ η δεύτερη (d) την τελική μεταβολή (το χρηματικό εισόδημα είναι σταθερό). 24 Στα κανονικά αγαθά το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως είναι πάντοτε αρνητικό (μείωση λόγου χάριν της τιμής του αγαθού Χ, με σταθερό το πραγματικό εισόδημα, αυξάνει το βαθμό υποκαταστάσεως του αγαθού Ψ από το Χ) ενώ το αποτέλεσμα εισοδήματος είναι θετικό (η μεταβολή του πραγματικού εισοδήματος είναι ομόρροπη προς την μεταβολή της ζητούμενης ποσότητος). Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εμπορεύματα η εισοδηματική ελαστικότης είναι θετικός αριθμός. Στα κανονικά αγαθά η ζητούμενη ποσότητα μεταβάλλεται αντιστρόφως της τιμής. 25 Σχεδόν πάντα, επειδή το αποτέλεσμα υποκαταστάσεως είναι ισχυρότερο από το αντίστοιχο του εισοδήματος, η καμπύλη ζητήσεως για τα κατώτερα αγαθά είναι αρνητική και ενίοτε ίση με το μηδέν.

18 Θεόδωρος Παπαηλίας 8 26 Το αρχικό σημείο ισορροπίας είναι το Κ (αφή της γραμμής Υ εισοδήματος ΑΒ και της υψηλωτέρας δυνατής καμπύλης αδιαφορίας). Μείωση της τιμής, Λ οδηγεί στο καθ υπόθεση σημείο 2 ισορροπίας Ν, λόγω του αποτελέσματος υποκαταστάσεως, όπου η ίδια καμπύλη αδιαφορίας Κ () εφάπτεται της νοητής Α Γ εισοδηματικής γραμμής, η οποία είναι η παράλληλη μετατόπιση της N ΑΓ. Υποκαθίστανται ποσότητες του Ψ αγαθού από το Χ (το Χ3 Χ Β Χ2 Γ Γ αποτέλεσμα υποκαταστάσεως είναι Χ Χ 2 ). Ταυτοχρόνως, μετακινείται η γραμμή εισοδήματος στη θέση ΑΓ. Το σημείο στο οποίο εφάπτεται της υψηλώτερης δυνατής καμπύλης αδιαφορίας είναι το Λ. Οι ποσότητες είναι Χ 3, δηλαδή ολιγώτερες από τις αρχικές. Τοιουτοτρόπως η κάμψη της τιμής του αγαθού Χ συρρίκνωσε τις ζητούμενες ποσότητες του Χ. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παράδοξο Giffen, από τον Rober Giffen που μελέτησε το φαινόμενο. Τεκμαίρεται δηλαδή ότι η καμπύλη ζητήσεως για τα αγαθά αυτά έχει θετική κλίση (μειούμενης της τιμής ελλατώνονται οι ζητούμενες ποσότητες).

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η θεωρία της οριακής

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η ελαστικότητα ζήτησης για το αγαθό "Κ" είναι ίση με 2. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A)

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A) Προσφορά Εργασίας - Έστω ότι υπάρχουν δύο αγαθά Α και Χ στην οικονομία. Το αγαθό Α παριστάνει τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Το αγαθό Χ παριστάνει τον ελεύθερο χρόνο. Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης 3. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ως προσφορά εργασίας ορίζεται το σύνολο των ωρών εργασίας που προσφέρονται προς εκμίσθωση μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ένθετο Κεφάλαιο ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μικροοικονομική Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συμπεριφορά Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονοµική Θεωρία

Μικροοικονοµική Θεωρία Μικροοικονοµική Θεωρία Ειδικά Θέµατα της Θεωρίας της Συµπεριφοράς του Καταναλωτή Το Συνολικό Αποτέλεσµα. Το Αποτέλεσµα Υποκατάστασης. Το Εισοδηµατικό Αποτέλεσµα. Κανονικά Αγαθά. Κατώτερα Αγαθά. Παράδοξο

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Εκδόσεις Κριτική

Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Εκδόσεις Κριτική 5 Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Τέσσερα βασικά στοιχεία του υποδείγματος επιλογής του καταναλωτή Το εισόδημα του καταναλωτή. Οι τιμές των αγαθών. Οι προτιμήσεις του καταναλωτή. Η υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ-ΕΚΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-2012 ΕΠΙΧ Μικροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D )

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D ) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποια είναι η επιδίωξη του καταναλωτή και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν; 2. Ποιος καταναλωτής ονομάζεται ορθολογικός και πότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισορροπία; 3. Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

0 χ1 χ2 Ι2 χ3 Ι5 Ι3 χ

0 χ1 χ2 Ι2 χ3 Ι5 Ι3 χ ΠΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΚΕ ΟΝΙΣ - ΤΜΗΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΣ ΕΛΕΝΤΖΣ ΠΟΤΕΛΕΣΜΤ ΥΠΟΚΤΣΤΣΗΣ ΚΙ ΕΙΣΟ ΗΜΤΟΣ Ι1 χ/ Ρ=0 χ/ Ρ>0 χ/ Ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Θεωρία Χρησιµότητας και Συµπεριφοράς του Καταναλωτή

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Θεωρία Χρησιµότητας και Συµπεριφοράς του Καταναλωτή ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Θεωρία Χρησιµότητας και Συµπεριφοράς του Καταναλωτή Εισαγωγή: Όπως γνωρίζουµε, το οικονοµικό πρόβληµα εστιάζεται στην αποτελεσµατική κατανοµή των ανεπαρκών οικονοµικών πόρων στις εναλλακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο νόμος της ζήτησης λέει ότι η ποσότητα, που επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, σχετίζεται αρνητικά με την τιμή. Πίσω από το νόμο αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 2: Θεωρία Καταναλωτή

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 2: Θεωρία Καταναλωτή Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 2: Θεωρία Καταναλωτή Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Θεωρία Συμπεριφοράς Καταναλωτή

Μικροοικονομική. Θεωρία Συμπεριφοράς Καταναλωτή Μικροοικονομική Θεωρία Συμπεριφοράς Καταναλωτή Συνολική και οριακή ρησιμότητα Η κατανάλωση αγαθών συνεπάγεται κάποια ικανοποίηση ή ρησιμότητα για τον καταναλωτή. Συνολική ρησιμότητα (U) είναι η συνολική

Διαβάστε περισσότερα

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης)

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) ΕΙΣΑΩΗ Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) Μικροοικονομία ή Θεωρία Τιμών Σημείο αναφοράς είναι ο προσδιορισμός της τιμής ενός αγαθού. Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Ζήτηση των Αγαθών

Κεφάλαιο 2. Ζήτηση των Αγαθών Κεφάλαιο 2 Ζήτηση των Αγαθών Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς (demand & supply). Χρησιμότητα ενός αγαθού είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικότητες Ζήτησης

Ελαστικότητες Ζήτησης Ελαστικότητες Ζήτησης - Η ευαισθησία της ζητούμενης ποσότητας x σε μεταβολές της τιμής μπορεί να μετρηθεί άμεσα από το λόγο Δx / Δ (ήαπότην παράγωγο x / ). - Αυτό το μέτρο ευαισθησίας έχει το μειονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµία. Βασικές έννοιες και ορισµοί. Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά

Οικονοµία. Βασικές έννοιες και ορισµοί. Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά Οικονοµία Βασικές έννοιες και ορισµοί Οικονοµική Η οικονοµική επιστήµη εξετάζει τη συµπεριφορά των ανθρώπινων όντων αναφορικά µε την παραγωγή, κατανοµή και κατανάλωση υλικών αγαθών και υπηρεσιών σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Έστω συνάρτηση ζήτησης με τύπο Q = 200 4P. Να βρείτε: α) Την ελαστικότητα ως προς την τιμή όταν η τιμή αυξάνεται από 10 σε 12. 1ος τρόπος Αν P 0 10 τότε Q 0 200 410

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. Ενότητα 4: Θεωρία Χρησιμότητας και Καταναλωτική Συμπεριφορά. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μικροοικονομία. Ενότητα 4: Θεωρία Χρησιμότητας και Καταναλωτική Συμπεριφορά. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μικροοικονομία Ενότητα 4: Θεωρία Χρησιμότητας και Καταναλωτική Συμπεριφορά Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία των επιλογών του καταναλωτή

Η θεωρία των επιλογών του καταναλωτή Η θεωρία των επιλογών του καταναλωτή Ο εισοδηµατικός περιορισµός του καταναλωτή Λίτρα Αριθµός από πίτσες απάνες για (σε ευρώ) απάνες για πίτσα (σε ευρώ) Συνολικές δαπάνες (σε ευρώ) 1 1. 1. 5 9 1 9 1. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Οι τιµές Στην οικονοµία οι τιµές παίζουν βασικό ρόλο. Κατανέµουν τους παραγωγικούς πόρους στις τοµείς όπου υπάρχει µεγαλύτερη ζήτηση µε το πιο αποτελεσµατικό τρόπο. Αυτό το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Μικροοικονοµική 5. ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. 5η Εισήγηση. Αξία ραδιοφώνων. Αριθµός ραδιοφώνων που χάνονται κάθε εβδοµάδα

Άσκηση 1. Μικροοικονοµική 5. ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. 5η Εισήγηση. Αξία ραδιοφώνων. Αριθµός ραδιοφώνων που χάνονται κάθε εβδοµάδα Αριθµός φυλάκων Αριθµός ραδιοφώνων που χάνονται κάθε Άσκηση 1 Αξία ραδιοφώνων που χάνονται κάθε Πρόσθετο όφελος από κάθε φρουρό 0 100 1000 1 70 700 300 2 50 500 200 3 40 400 100 4 32 320 80 5 25 250 70

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου

Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου 1 Θεωρία της συμπεριφοράς του καταναλωτή Καμπύλη αδιαφορίας του καταναλωτή Όλοι οι συνδυασμοί κατανάλωσης δύο προϊόντων που προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes. p x. x x

Notes. Notes. Notes. Notes. p x. x x Θεωρία ζήτησης Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 9 Οκτωβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Θεωρία ζήτησης 9 Οκτωβρίου 2012 1 / 40 Ζήτηση ενός αγαθού ως συνάρτηση της τιμής Δεδομένου ότι ένας

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Ακαδημαϊκό έτος 018-019 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Θεωρία Ι Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (στο μάθημα της κ. Κουραντή, του κ. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2. Η ζήτηση των αγαθών

Κεφ. 2. Η ζήτηση των αγαθών Κεφ.. Η ζήτηση των αγαθών. Εισαγωγή,. Η συμπεριφορά του καταναλωτή, 3. Νόμος ζήτησης καμπύλη ζήτησης. Τι σημαίνει για τον καταναλωτή χρησιμότητα ενός αγαθού;. Ποια συμπεριφορά ονομάζουμε ορθολογική και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο 1 Στο συγκεκριμένο αρχείο υπάρχουν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου της ύλης του 2 ου κεφαλαίου και τέθηκαν στις πανελλαδικές: - Ημερησίων και

Διαβάστε περισσότερα

x r i s t o s t s a g a l i d i s

x r i s t o s t s a g a l i d i s ΕΑ-2009 1. Εισαγωγή 1. Πώς προσδιορίζονται οι τιμές των αγαθών στην αγορά; Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. 2. Η συµπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάγραμμα 1: Αξία ή Μικτή Ωφέλεια Ενός Προϊόντος και το Πλεόνασμα του Καταναλωτή. Μέτρα ευημερίας του καταναλωτή. Κ α μ π ύ λ η Ζ ή τ η σ η ς P 1

Σχεδιάγραμμα 1: Αξία ή Μικτή Ωφέλεια Ενός Προϊόντος και το Πλεόνασμα του Καταναλωτή. Μέτρα ευημερίας του καταναλωτή. Κ α μ π ύ λ η Ζ ή τ η σ η ς P 1 Ο ορισμός της κοινωνικής ευημερίας και συνεπώς και των αντίστοιχων μετρήσεων της στην περίπτωση του καταναλωτή είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα αντικείμενα της οικονομικής επιστήμης. Αυτό συμβαίνει γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο πακέτο ασκήσεων

Πρώτο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Ακαδημαϊκό έτος 208-209 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Θεωρία Ι Πρώτο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 6 Νοεμβρίου (στο μάθημα της κ. Κουραντή, του κ. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονοµική Θεωρία

Μικροοικονοµική Θεωρία Μικροοικονοµική Θεωρία Θεωρία Χρησιµότητας και Προτιµήσεων. Καταναλωτικές Προτιµήσεις: Βασικά Αξιώµατα. Συνολική και οριακή χρησιµότητα Καµπύλη αδιαφορίας ή ισοϋψής καµπύλη χρησιµότητας. Ιστορική Αναδροµή

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3: Έστω η συνάρτηση χρησιμότητας για δύο αγαθά Χ και Υ έχει τη μορφή Cobb- Douglas U (X,Y) = X o,5 Y 0,5

Άσκηση 3: Έστω η συνάρτηση χρησιμότητας για δύο αγαθά Χ και Υ έχει τη μορφή Cobb- Douglas U (X,Y) = X o,5 Y 0,5 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Σημείωση: Κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις θα λυθούν στην 3 η και 4 η διάλεξη του μαθήματος (στις ημερομηνίες που αναγράφονται στο πρόγραμμα) και οι υπόλοιπες θα αποτελέσουν προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης

Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης Ιδιότητες καµπυλών ζήτησης Διάλεξη 6 ΖΗΤΗΣΗ Συγκριτική στατική ανάλυση των συναρτήσεων της κανονικής ζήτησης είναι η µελέτη του πώς οι συναρτήσεις κανονικής ζήτησης (, 2,) και (, 2,) αλλάζουν όταν οι τιµές,

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τα βασικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνία και στα οποία πρέπει να δίνει λύση. Παρουσιάσαμε επίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Κεφάλαιο 3 Οικονοµικά των Επιχειρήσεων Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συµπεριφορά! Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουµε τον τρόπο µε τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 3: Ο καταναλωτής επιλέγει να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητά του Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Η οικονομική δραστηριότητα τείνει στην ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή, ο οποίος με δεδομένο το εισόδημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού.

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιδίωξη της µέγιστης χρησιµότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συµπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Θα Εξετάσαμε: Χρησιμότητα Συνολική και Οριακή Χρησιμότητα Ισορροπία Καταναλωτή και Νόμος Ζήτησης Εισοδηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΕΜ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΕΜ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μικροοικονομική Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Ανταγωνιστική Ισορροπία και Αποτελεσματικές κατά Pareto Κατανομές σε Ανταλλακτική Οικονομία

Γενική Ανταγωνιστική Ισορροπία και Αποτελεσματικές κατά Pareto Κατανομές σε Ανταλλακτική Οικονομία Γενική Ανταγωνιστική Ισορροπία και Αποτελεσματικές κατά Pareto Κατανομές σε Ανταλλακτική Οικονομία Βασικές Υποθέσεις (i) Οι αγορές όλων των αγαθών είναι τέλεια ανταγωνιστικές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας - Έστω x=(x 1,,x n ) ένας καταναλωτικός συνδυασμός, όπου x i η ποσότητα του αγαθού i που καταναλώνει

Ατομικές Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας - Έστω x=(x 1,,x n ) ένας καταναλωτικός συνδυασμός, όπου x i η ποσότητα του αγαθού i που καταναλώνει Ατομικές Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας - Έστω x=(x,,x n ) ένας καταναλωτικός συνδυασμός, όπου x i η ποσότητα του αγαθού i που καταναλώνει το άτομο (i =,,n). - Πρόβλημα καταναλωτή: Κάθε άτομο (καταναλωτής)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της (1) Ελαστικότητα της Ζήτησης 1A. Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή - Γιαναμετρήσουμετηνευαισθησίατηςζητούμενηςποσότητας( ) στις μεταβολές της τιμής (), μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας .. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας ίδαμε ότι η βασική επιδίωξη των επιχειρήσεων είναι η επίτευξη του μέγιστου κέρδους με την πώληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων ενός αγαθού στη μεγαλύτερη δυνατή τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης. Γραφική απεικόνιση. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή 1

Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης. Γραφική απεικόνιση. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή 1 Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης Γραφική απεικόνιση Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή Ξεκινάμε με το εξής διάγραμμα Στο τμήμα αυτό απεικονίζουμε την επιλογή του καταναλωτή, μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο SET ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

2 ο SET ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 2 ο SET ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Σημείωση: Κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις θα λυθούν στην 6 η και 7 η διάλεξη του μαθήματος (στις ημερομηνίες που αναγράφονται στο πρόγραμμα) και οι υπόλοιπες θα αποτελέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο 1. Σε γραµµική ΚΠ της µορφής Y = a+ β X : α. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y = β β. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΜΠΥΛΗ ENGEL ΚΑΙ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ MARSHALL ΚΑΙ HICKS. 1. Η καµπύλη Engel

ΚΑΜΠΥΛΗ ENGEL ΚΑΙ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ MARSHALL ΚΑΙ HICKS. 1. Η καµπύλη Engel ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΑΜΠΥΛΗ ENGEL ΚΑΙ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ARSALL ΚΑΙ ICKS. Η καµπύλη Egel Η καµπύλη Egel παράγεται από την

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Θα Εξετάσαμε: Χρησιμότητα Συνολική και Οριακή Χρησιμότητα Ισορροπία Καταναλωτή και Νόμος Ζήτησης Εισοδηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση της ζήτησης και της προσφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις μεταβολής τιμών

Επιπτώσεις μεταβολής τιμών Επιπτώσεις μεταβολής τιμών Τι συμβαίνει όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού; Αποτέλεσμα υποκατάστασης: Το αγαθό είναι σχετικά φθηνότερο, επομένως οι καταναλωτές το υποκαθιστούν προς το παρόν με άλλα, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνάρτηση χρησιμότητας (utility function): u(x)

Συνάρτηση χρησιμότητας (utility function): u(x) Συνάρτηση χρησιμότητας (utility function): u(x) είναι ένας τρόπος να δώσουμε έναν αριθμό σε κάθε δυνατό συνδυασμό κατανάλωσης, τέτοιο ώστε να δίνονται μεγαλύτεροι αριθμοί στους πλέον προτιμώμενους συνδυασμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ I

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ I ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ I Τέσσερα σηµαντικά στοιχεία: Το εισόδηµα του καταναλωτή Οι τιµές των αγαθών Οι ροτιµήσεις των καταναλωτών Η υ όθεση ότι ο καταναλωτής λαµβάνει α οφάσεις ου µεγιστο οιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 5 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 5 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 5 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η επιβολή στην αγορά ενός αγαθού μιας τιμής που είναι μικρότερη της τιμής ισορροπίας θα προκαλέσει: α) Πλεόνασμα β) Έλλειμμα γ) Νέα ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4 Ελαστικότητα

Διάλεξη 4 Ελαστικότητα ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Διάλεξη 4 Ελαστικότητα 4.1 Ελαστικότητα ζήτησης Ελαστικότητα ζήτησης Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια που βγάζουμε την τελευταία στιγμή είναι τόσο ακριβά; Ελαστικότητα ζήτησης Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Άριστες κατά Pareto Κατανομές

Άριστες κατά Pareto Κατανομές Άριστες κατά Pareto Κατανομές - Ορισμός. Μια κατανομή x = (x, x ) = (( 1, )( 1, )) ονομάζεται άριστη κατά Pareto αν δεν υπάρχει άλλη κατανομή x = ( x, x ) τέτοια ώστε: U j( x j) U j( xj) για κάθε καταναλωτή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1)

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) Τηλ:10.93.4.450 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Α Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 Τηλ:10.93.4.450 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής Ορισμός : Συνάρτηση f μιας πραγματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά της Ζήτησης για μετακίνηση Ανάλυση καμπύλης μεταφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική Οικονομία

Μεταλλευτική Οικονομία Μεταλλευτική Οικονομία Ενότητα 2: Ζήτηση μεταλλευτικών προϊόντων Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΕΜ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΕΜ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μικροοικονομική Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή

Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή 3: Μέτρα ευηµερίας του καταναλωτή Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή (Πλεόνασµα καταναλωτή Ισοδύναµη µεταβολή και µεταβολή αποζηµίωσης) Ο ορισµός της κοινωνικής ευηµερίας

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικός ορθολογισµός

Οικονοµικός ορθολογισµός Οικονοµικός ορθολογισµός Διάλεξη 5 Επιλογή!1 Η βασική παραδοχή για τη συµπεριφορά του λήπτη αποφάσεων είναι ότι αυτός/αυτή επιλέγει την πλέον προτιµώµενη εναλλακτική επιλογή που του/της είναι διαθέσιµη.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 12/06/2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 12/06/2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 12/06/2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1 Α. ΛΑΘΟΣ Β. ΣΩΣΤΟ Γ. ΣΩΣΤΟ Δ.ΛΑΘΟΣ Ε. ΛΑΘΟΣ Α2 Δ Α3 Β ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Ο καταναλωτής ικανοποιεί τις ανάγκες του με τη χρησιμοποίηση των

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας - Πρόβλημα Καταναλωτή: Επιλογή καταναλωτικού συνδυασμού x=(x, x ) υπό ένα σύνολο φυσικών, θεσμικών και οικονομικών περιορισμών κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τη χρησιμότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου)

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) Εισαγωγή Μια από τις πιο βασικές διακρίσεις στην οικονομική θεωρία είναι μεταξύ των εννοιών της οικονομικής αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 1 Εάν D(p) = 20 2p η

Διαβάστε περισσότερα

1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος

1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος Περίγραμμα διάλεξης 5 Βιβλίο Chiang και Wainwright (κεφ 74,75,76) 1 Μερική παραγώγιση και μερική παράγωγος Έστω η συνάρτηση (x) όπου x R ή εναλλακτικά γράφουμε ( 1 2 ) Το διάνυσμα x περιέχει τις ανεξάρτητες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης 1 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης Μικροοικονομική ανάλυση 2 Η μέθοδος της «αφαίρεσης» και η μελέτη της οικονομικής συμπεριφοράς Τα άτομα ενεργούν σκόπιμα επιδιώκοντας

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης)

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης) 1. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα που δείχνουν τις ζητούμενες ποσότητες του αγαθού Χ από τρεις διαφορετικούς καταναλωτές, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α.1 α. Λάθος β. Σωστό γ. Λάθος δ. Σωστό ε. Σωστό Α.2 β Α.3 γ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes. C = p x x 1 + p y y 1. pxx + pyy = 160

Notes. Notes. Notes. Notes. C = p x x 1 + p y y 1. pxx + pyy = 160 Ελαχιστοποίηση κόστους Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 9 Οκτωβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Ελαχιστοποίηση κόστους 9 Οκτωβρίου 2012 1 / 36 Κόστος Το πρόβλημα εύρεσης ενός άριστου καλαθιού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 32 Ανταλλαγή

Κεφάλαιο 32 Ανταλλαγή HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Εκδόσεις Κριτική Κεφάλαιο 32 Ανταλλαγή Ύλη για τη Μίκρο ΙΙ: όλο το κεφάλαιο Ανάλυση μερικής ισορροπίας/ανάλυση γενικής ισορροπίας Τέλειος ανταγωνισμός/ατελής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και Αποτέλεσμα Εισοδήματος

Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και Αποτέλεσμα Εισοδήματος Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και Αποτέλεσμα Εισοδήματος (Επιπτώσεις Μεταβολής της Τιμής στη Ζητούμενη Ποσότητα) () Διαγραμματική Παρουσίαση Α. Επιπτώσεις Μεταβολής της Τιμής στα Κανονικά Αγαθά M x / p (Π)

Διαβάστε περισσότερα

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών)

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) 4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) Σκοπός Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τη ζήτηση των αγαθών, η οποία προέρχεται από τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές). Τα αγαθά αυτά παράγονται και προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Μηχανικών Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Εισαγωγή στην Οικονομία.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Μηχανικών Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Εισαγωγή στην Οικονομία. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Μηχανικών Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Εισαγωγή στην Οικονομία Κυριάκος Φιλίνης Διδάσκων (ΠΔ 407/80) kfilinis@uniwa.gr Ζήτηση Βιβλιογραφία Parkin,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα