Αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου. Αναφορά δύο ασθενών που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά με εσωτερική και εξωτερική οστεοσύνθεση αντίστοιχα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου. Αναφορά δύο ασθενών που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά με εσωτερική και εξωτερική οστεοσύνθεση αντίστοιχα"

Transcript

1 412 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ Αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου. Αναφορά δύο ασθενών που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά με εσωτερική και εξωτερική οστεοσύνθεση αντίστοιχα Θ. Γρίβας, Β. Κεχαγιάς, Α. Ακριώτης, Κ. Αθανασόπουλος, Χ. Νάσκας, Σ. Μπίνος, Ε. Μπόγρης, Α. Φουντάς Τμήμα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Τα κατάγματα του άνω άκρου του βραχιονίου οστού είναι συχνές κακώσεις, που ταξινομούνται σύμφωνα με τα συστήματα του Neer ή AO/OTA. Ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα συντριπτικά κατάγματα του εγγύς βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση του βραχιονίου, χωρίς να μπορούν να ταξινομηθούν σαφώς σε κάποιο τύπο με τις γνωστές κατατάξεις. Η συνηθέστερη μέθοδος αντιμετώπισης αυτών των καταγμάτων είναι η εσωτερική οστεοσύνθεση. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιαστούν 2 ασθενείς με αυτά τα αταξινόμητα κατάγματα του βραχιονίου, καθώς και στην ανάδειξη της εξωτερικής οστεοσύνθεσης ως μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης αυτών. Μέθοδος-Yλικό: Παρουσιάζονται 2 ασθενείς. Η πρώτη ασθενής ήταν γυναίκα 84 ετών με κάταγμα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση. Η ασθενής αντιμετωπίστηκε με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με ανατομική ασφαλιζόμενη πλάκα. Ο δεύτερος ασθενής ήταν άνδρας 65 ετών με συντριπτικό κάταγμα του εγγύς πέρατος βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση, στον οποίο εφαρμόσθηκε εξωτερική οστεοσύνθεση με τοποθέτηση των κεντρικών βελονών στην ακρωμιοκλειδική χώρα. Έγινε δε προσπάθεια να διατηρηθεί το μήκος, ο άξονας και η στροφή του οστού. Αποτελέσματα: Mετεγχειρητικά και στους 2 ασθενείς υπήρχε πώρωση των καταγμάτων σε ικανοποιητική θέση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας του άνω άκρου σε ικανοποιητικό βαθμό. Συζήτηση: Στα πλαίσια της παρουσίασης των ασθενών συζητείται η σχετική βιβλιογραφία με παρόμοια σπάνια τέτοια περιστατικά, καθώς και η μέθοδος της εξωτερικής οστεοσύνθεσης που εφαρμόσθηκε στον δεύτερο ασθενή και τις εναλλακτικές θέσεις εφαρμογής των εγγύς βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης σε συντριπτικά κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου οστού. Συζητούνται τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται από την επιλογή του περιγραφόμενου τύπου και του τρόπου εφαρμογής της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Λέξεις ευρετηρίου: αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου, εξωτερική οστεοσύνθεση, ακρωμιοκλειδική χώρα. Παραπομπή Θ. Γρίβας, Β. Κεχαγιάς, Α. Ακριώτης, Κ. Αθανασόπουλος, Χ. Νάσκας, Σ. Μπίνος, Ε. Μπόγρης, Α. Φουντάς. Αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου. Αναφορά δύο ασθενών που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά με εσωτερική και εξωτερική οστεοσύνθεση αντίστοιχα. Επιστημονικά Χρονικά 2014;19(4):

2 413 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα κατάγματα του άνω άκρου του βραχιονίου οστού αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 5% του συνόλου των καταγμάτων και συμβαίνουν μετά από πτώσεις σε ηλικιωμένους με οστεοπορωτικά οστά, ή μετά από υψηλής βίας κακώσεις σε νέους ασθενείς [1]. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες ταξινομήσεις αυτών των καταγμάτων είναι του Neer και της AO. Η ταξινόμηση Neer βασίζεται στον αριθμό των μετατοπισμένων οστικών τεμαχίων (αρθρική επιφάνεια, μείζων και ελάσσων όγκωμα, διάφυση) [2] (Εικόνα 1). Η ταξινόμηση της ΑΟ κατηγοριοποιεί τα κατάγματα σε τρεις τύπους ανάλογα με τον αριθμό των οστικών τεμαχίων και αν είναι έξω - ή ενδαρθρικά [3] (Εικόνα 2). Η πλειοψηφία αυτών των καταγμάτων σε ποσοστό σχεδόν 85% παρουσιάζει ελάχιστη ή και καθόλου παρεκτόπιση και αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση [4-7]. Αν όμως το κάταγμα είναι σε μη αποδεκτή θέση (γωνίωση τεμαχίων κεφαλής >45 μοίρες) ή παρεκτοπισμένο (παρεκτόπιση ογκωμάτων >5χιλ. ή παρεκτόπιση τεμαχίων της διάφυσης του βραχιονίου >20χιλ.) ή συντριπτικό και ασταθές, τότε πρέπει να εξετάζεται σοβαρά η επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης. Οι χειρουργικές επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος και μπορεί να είναι η ανοικτή ανάταξη και η εσωτερική οστεοσύνθεση με ανατομική ασφαλιζόμενη πλάκα, η ενδομυελική ήλωση, η ημιαρθροπλαστική ώμου, η διαδερμική οστεοσύνθεση με βελόνες και η εξωτερική οστεοσύνθεση [2, 8]. Εικόνα 1. Ταξινόμηση των καταγμάτων του εγγύς πέρατος του βραχιονίου σύμφωνα με την ταξινόμηση Neer.

3 414 Εικόνα 2. Ταξινόμηση των καταγμάτων του εγγύς πέρατος του βραχιονίου σύμφωνα με την ταξινόμηση ΑΟ/OTA Ιδιαίτερη κατηγορία καταγμάτων είναι τα συντριπτικά κατάγματα του εγγύς βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυσηδιάφυση του βραχιονίου, χωρίς να μπορούν να ταξινομηθούν σαφώς σε κάποιο τύπο με τις γνωστές κατατάξεις. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται δύο ασθενείς με αυτού του είδους τα σπάνια και δύσκολα αντιμετωπίσιμα κατάγματα, καθώς δεν υπάρχει σαφές σύστημα ταξινόμησής τους και πλήρως αποδεκτός τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης. Πάντως η συνηθέστερη μέθοδος για την αντιμετώπιση αυτών των καταγμάτων είναι η ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με ασφαλιζόμενη πλάκα. Επιπλέον στην εργασία αυτή δίνεται έμφαση στην επιλογή της εξωτερικής οστεοσύνθεσης σε αυτού του είδους τα κατάγματα και τα πλεονεκτήματα αυτής. Κατά την εφαρμογή της εξωτερικής οστεοσύνθεσης σε κατάγματα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου δεν λείπουν οι δυσκολίες τεχνικής φύσεως, οι οποίες αφορούν κυρίως στην επιλογή του καταλληλότερου σημείου για την τοποθέτηση των βελονών. Σε αυτήν εδώ την εργασία μάλιστα παρουσιάζεται η εναλλακτική θέση της ακρωμιοκλειδικής χώρας για την εφαρμογή των εγγύς βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Αναφέρονται οι τεχνικές λεπτομέρειες τοποθέτησής τους και τα πλεονεκτήματα κατά την εφαρμογή τους στην ακρωμιοκλειδική χώρα.

4 415 ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Παρουσιάζονται δυο ασθενείς με κατάγματα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση αυτού. Η πρώτη ασθενής αντιμετωπίστηκε με την μέθοδο της ανοικτής ανάταξης και εσωτερικής οστεοσύνθεσης. Ο δεύτερος ασθενής αντιμετωπίστηκε με την τεχνική της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Γίνεται ιδιαίτερη και λεπτομερή αναφορά στον τρόπο και την τεχνική αντιμετώπισης του δεύτερου ασθενούς, καθώς σκοπός αυτής της εργασίας είναι πρώτον να σημειώσει την σπανιότητα των καταγμάτων του εγγύς βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση αυτού και δεύτερο να επισημάνει την τεχνική της εξωτερικής οστεοσύνθεσης ως μέθοδο θεραπείας, τα κριτήρια επιλογής αυτής στο συγκεκριμένο τύπο του κατάγματος και το θετικό της μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δεύτερος ασθενής αντιμετωπίστηκε προ 20 ετών και αυτό καθιστά την αναφορά στην επιλογή αυτής της τεχνικής αντιμετώπισης ακόμη περισσότερο πρωτοποριακή και καινοτόμο για την εποχή της. Οι λόγοι όμως που δημοσιοποιείται είναι η σπανιότητα αυτού του είδους των καταγμάτων και ότι η θεραπευτική στρατηγική της εξωτερικής οστεοσύνθεσης εξακολουθεί να είναι ασυνήθης ακόμη και στις μέρες μας. Η πρώτη ασθενής ήταν 84 ετών και υπέστη την κάκωση μετά από πτώση εξ ιδίου ύψους. Το κάταγμα ήταν τριών τεμαχίων (Neer 3 ή τύπου 11-Β2 κατά ΑΟ) με επέκταση μέχρι την μεσότητα της διάφυσης (Εικόνα 3). Η ασθενής αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Εικόνα 3. Ακτινογραφία του κατάγματος του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση της πρώτης ασθενούς. Με θωρακοδελτοειδή προσπέλαση, αναγνωρίστηκε το κάταγμα, έγινε ανάταξη αυτού και σταθεροποίηση με μακρυά ασφαλιζόμενη πλάκα. Ο ακτινολογικός μετεγχειρητικός έλεγχος επιβεβαίωσε την ικανοποιητική και σταθερή ανάταξη του κατάγματος (Εικόνα 4). Εικόνα 4. Μετεγχειρητική ακτινογραφία του βραχιονίου της πρώτης ασθενούς. Διακρίνεται η μακρυά ασφαλιζόμενη πλάκα εσωτερικής οστεοσύνθεσης.

5 416 Ο δεύτερος ασθενής ήταν ηλικίας 65 ετών, ο οποίος μετά από τροχαίο ατύχημα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Από τον κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: βαρύτατο συντριπτικό κάταγμα του εγγύς τμήματος του αριστερού βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση αυτού (Neer 4 ή τύπου 11- C2 κατά ΑΟ) (Εικόνα 5), κάταγμα περιφερικού πέρατος κερκίδας δεξιά, εξωαρθρικό κάταγμα άνω μεταφύσεως αριστερής κνήμης και κάταγμα έξω κνημιαίου κονδύλου σύστοιχα. Η γενική κατάστασή του δεν παρουσίαζε προβλήματα από τα λοιπά συστήματα, ούτε υπήρχαν αγγειακά ή νευρολογικά προβλήματα από τα άκρα. μεγάλης συντριβής του κατάγματος θεωρήθηκε ενδεδειγμένη η εφαρμογή εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε την τοποθέτηση των κεντρικών βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης Monotube στην κεφαλή και των περιφερικών στην διάφυση του βραχιονίου. Όμως η τοποθέτηση των κεντρικών βελονών στην κεφαλή του βραχιονίου αποδείχθηκε προβληματική και ως εκ τούτου ασταθής, λόγω του μεγάλου κατακερματισμού και της μεγάλης οστεοπόρωσης που παρουσίαζε αυτή. Τελικά επιλέχθηκε η ακρωμιοκλειδική χώρα ως σημείο ασφαλούς τοποθέτησης των βελονών, στο οποίο θα ήταν εξασφαλισμένη η σταθερότητα της οστεοσύνθεσης (Εικόνα 6, 7). Οι περιφερικές βελόνες τοποθετήθηκαν στην διάφυση του βραχιονίου. Κατά την τοποθέτηση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έγινε προσπάθεια ανάταξης του κατάγματος με έλξη, με σκοπό την διατήρηση του άξονα, του μήκους και της στροφής του βραχιονίου. Εικόνα 5. Ακτινογραφία του συντριπτικού κατάγματος του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση του δεύτερου ασθενούς. Τα κατάγματα της κνήμης και της πηχεοκαρπικής αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά με εφαρμογή γύψινου επιδέσμου μετά από κλειστή ανάταξη. Το κάταγμα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση αποφασίσθηκε να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. Εξαιτίας της Εικόνα 6. Μετεγχειρητική ακτινογραφία βραχιονίου του δεύτερου ασθενούς. Διακρίνεται η εξωτερική οστεοσύνθεση και το σημείο τοποθέτησης των εγγύς βελονών αυτής στην ακρωμιοκλειδική περιοχή.

6 417 Εικόνα 7. Τοποθέτηση των εγγύς βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης για το κάταγμα του βραχιονίου στην ακρωμιοκλειδκή χώρα, κλινική απεικόνιση. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η πρώτη ασθενής ακολούθησε το φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης για τέσσερεις μήνες και παρακολουθήθηκε στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο με ακτινολογικό έλεγχο ανά διαστήματα τεσσάρων εβδομάδων. Δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές όπως δυσκαμψία, ψευδάρθρωση, πώρωση σε πλημμελή θέση, ισχαιμική νέκρωση της κεφαλής, κακώσεις νεύρων ή λοίμωξη. Μετά έναν χρόνο παρατηρήθηκε πώρωση του κατάγματος, επαρκής ανάταξη, σωστή τοποθέτηση των υλικών οστεοσύνθεσης, ανώδυνη και σχεδόν φυσιολογική κίνηση του ώμου. Όσο αφορά στον δεύτερο ασθενή η μετεγχειρητική του πορεία ήταν χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής παρακολουθήθηκε στο τακτικό ιατρείο με ακτινολογικό έλεγχο ανά διαστήματα τριών εβδομάδων. Δεν υπήρξαν ενδείξεις φλεγμονής στα σημεία εισόδου των βελονών της οστεοσύνθεσης. Η εξωτερική οστεοσύνθεση αφαιρέθηκε μετά από έξι εβδομάδες και τοποθετήθηκε λειτουργικός νάρθηκας τύπου Sarmiento στον βραχίονα για ένα μήνα επιπλέον. Άρχισε πρώτα παθητική και σε δεύτερο χρόνο ενεργητική κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου με σκοπό την αύξηση του εύρους κίνησης. Το τελικό αποτέλεσμα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έναν χρόνο μετά ήταν η πώρωση του κατάγματος σε ικανοποιητική θέση και η αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό της λειτουργικότητας του άνω άκρου. Το εύρος της κινητικότητας του ώμου ήταν στην παθητική απαγωγή 90 μοίρες και στην ενεργητική 80 μοίρες (Εικόνα 8). Επίσης δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές όπως δυσκαμψία, ψευδάρθρωση, πώρωση σε πλημμελή θέση, ισχαιμική νέκρωση της κεφαλής, κακώσεις νεύρων ή λοίμωξη.

7 418 Εικόνα 8. Μετεγχειρητική ακτινογραφία βραχιονίου του δεύτερου ασθενούς έναν χρόνο μετά το χειρουργείο. ΣΥΖΗΤΗΣΗ Τα κατάγματα του άνω άκρου του βραχιονίου οστού είναι συχνές κακώσεις και η πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Υπάρχουν ωστόσο τύποι και μορφές αυτών των καταγμάτων που αξίζει να αναφερθούν, καθώς είναι σπάνιες και απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Ειδικότερα αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία ασθενείς με κάταγμαεξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου και κάταγμα της διάφυσης του βραχιονίου [9,10]. Οι τρόποι αντιμετώπισης που προτείνονται για αυτά τα κατάγματα είναι οι εξής: συντηρητικά με ειδικό γυψεπίδεσμο τύπο U- slab, εσωτερική οστεοσύνθεση με πλάκα και κοχλίες, ενδομυελική ήλωση, διαδερμική οστεοσύνθεση με βελόνες, ημιαρθροπλαστική ώμου και εσωτερική οστεοσύνθεση για το κάταγμα της διάφυσης [9,10]. Λιγότερο συχνά αναφέρονται ασθενείς με κάταγμα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου χωρίς εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου και κάταγμα στην διάφυση, που αντιμετωπίστηκαν με εσωτερική οστεοσύνθεση [11]. Ουσιαστικά οι δύο ανωτέρω περιγραφέντες τύποι καταγμάτων είναι διπολικά κατάγματα του βραχιονίου, χωρίς να υπάρχει ασυνέχεια μεταξύ τους. Ακόμη σπανιότερα φαίνεται ότι είναι τα συντριπτικά κατάγματα του εγγύς τμήματος του βραχιονίου χωρίς εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, αλλά με επέκταση του κατάγματος στην μετάφυσηδιάφυση αυτού. Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζονται δύο τέτοιοι ασθενείς. Αυτού του είδους τα κατάγματα δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε κάποια από τις γνωστές και συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες κατατάξεις (Neer ή AO/OTA) και για αυτό τα χαρακτηρίζουμε ως αταξινόμητα κατάγματα βραχιονίου. Πρόσφατα πάντως υπάρχουν δύο δημοσιεύσεις, στις οποίες γίνεται προσπάθεια κατάταξης αυτών των καταγμάτων, χωρίς ακόμη να έχουν αποδεχτεί

8 419 πλήρως από την ορθοπαιδική κοινότητα [12, 13]. Και στις δύο εργασίες επιχειρείται η κατάταξη των καταγμάτων ανάλογα με την εντόπιση τους στο βραχιόνιο και την συντριβή τους. Έτσι τα κατάγματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την εργασία θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως τύπος Α-III σύμφωνα με τον Maresca ή D3 κατά τον Stetfeld [12, 13]. Οι δημοσιεύσεις με παρόμοια περιστατικά από την δυνάμενη να ανευρεθεί βιβλιογραφία είναι λίγες [12-17]. Σε όλους τους ασθενείς εφαρμόστηκε η μέθοδος της εσωτερικής οστεοσύνθεσης με μακρυά ασφαλιζόμενη πλάκα εσωτερικής οστεοσύνθεσης. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσίευση προτείνεται ο συνδυασμός πλάκας εσωτερικής οστεοσύνθεσης και αυτομόσχευμα αγγειούμενης περόνης, καθώς έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ανάταξη, βελτιώνεται η ποιότητα του κατεαγός οστού και ενισχύεται η πώρωση του κατάγματος [16]. Στην παρούσα αναφορά η πρώτη ασθενής αντιμετωπίστηκε με την κοινά αποδεκτή τεχνική της μακριάς ασφαλιζόμενης πλάκας εσωτερικής οστεοσύνθεσης, με την οποία επιτεύχθηκε ικανοποιητική ανάταξη και σταθεροποίηση του κατάγματος. Στον δεύτερο ασθενή επιλέχθηκε η μέθοδος της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Αυτή η μέθοδος είναι η πρώτη φορά, που αναφέρεται να χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους τα κατάγματα. Για αυτό θα γίνει στην συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στις ενδείξεις εφαρμογής αυτής της τεχνικής όπως παρουσιάζεται ως σήμερα στην διεθνή βιβλιογραφία, στα πλεονεκτήματα αυτής, καθώς και σε τεχνικές λεπτομέρειες τοποθέτησής της. Τα επιπλεγμένα και ορισμένα από τα παρεκτοπισμένα κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου αποτελούν τις κύριες ενδείξεις εφαρμογής της εξωτερικής οστεοσύνθεσης [18-22]. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνική της εξωτερικής οστεοσύνθεσης ξεκίνησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την αρθρόδεση του ώμου [23-26], για επιπλεγμένα συντριπτικά κατάγματα [24, 27, 28], καθώς και σε φλεγμονώδεις πωρώσεις σε πλημμελή θέση [24, 29]. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δημοσιεύσεις που αναφέρουν την τεχνική αυτήν για την αντιμετώπιση των καταγμάτων του εγγύς βραχιονίου έγιναν πριν 30 χρόνια [18, 19, 30], η τεχνική αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα η χρήση αυτής της μεθόδου συζητείται με προβληματισμό μόνο για τα παρεκτοπισμένα κατάγματα δύο ή τριών τεμαχίων. Ωστόσο αυτή η μέθοδος κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς είναι λιγότερο επιθετική και επεμβατική, είναι ασφαλής, έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων, έχει μικρή πιθανότητα να τραυματίσει αγγεία ή νεύρα, δεν επηρεάζει την αγγείωση των κατεαγότων οστικών τεμαχίων, δεν προκαλεί νέκρωση κεφαλής του βραχιονίου, δεν παρεμβαίνει στην γληνοβραχιόνιο άρθρωση, επιτρέπει την πρώιμη κινητοποίηση και εξασφαλίζει καλή λειτουργικότητα του άνω άκρου. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες νεότερες δημοσιεύσεις την υποστηρίζουν [27, 31-36]. Ως μειονεκτήματα της μεθόδου αναφέρονται η μη ικανοποιητική και ασταθής ανάταξη ιδιαίτερα σε ασθενείς με οστεοπόρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική απώλεια της ανάταξης, μετατόπιση των κατεαγότων οστικών τεμαχίων και πιθανώς σε επανεγχείρηση και παρατεταμένο χρόνο θεραπείας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει ως προς το σημείο τοποθέτησης των βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του βραχιονίου. Η συνηθέστερη θέση τοποθέτησης των κεντρικών βελονών είναι στην κεφαλή του βραχιονίου οστού, ενώ των περιφερικών στην διάφυση

9 420 του βραχιονίου περιφερικότερα του κατάγματος [18, 19, 31, 35-37]. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις τα κατάγματα είναι πολύ συντετριμμένα ή υπάρχει ανεπάρκεια οστικής μάζας για να τοποθετηθούν στο εγγύς βραχιόνιο με ασφάλεια οι βελόνες της εξωτερικής οστεοσύνθεσης, όταν αυτή επιλεγεί ως η πιο κατάλληλη μέθοδος θεραπείας. Για τον λόγο αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί και δημοσιευθεί τεχνικές κατά τις οποίες οι βελόνες τοποθετούνται στην ωμοπλατιαία άκανθα, στην κλείδα, ή στην κορακοειδή απόφυση [24,31,32,38]. Έχουν επίσης δημοσιευθεί τεχνικές για την θεραπεία ψευδαρθρώσεων ή σε αρθροδέσεις του ώμου, κατά τις οποίες οι εγγύς βελόνες δεν τοποθετούνται στο εγγύς βραχιόνιο [23,25,39]. Η θέση εφαρμογής των κεντρικών βελονών που επιλέχθηκε για την θεραπεία του δεύτερου ασθενούς ήταν η ακρωμιοκλειδική χώρα και ήταν η πιο ευχερής για την συσκευή της εξωτερικής οστεοσύνθεσης που χρησιμοποιήθηκε. Η πολύ κακή ποιότητα του οστεοπορωτικού οστού καθώς και η μεγάλη συντριβή της κεφαλής του βραχιονίου οδήγησε στην επιλογή της τοποθέτησης των βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης στην ακρωμιοκλειδική χώρα. Επίσης η αδύνατη σωματική διάπλαση του ασθενούς διευκόλυνε την εφαρμογή των βελονών στην ακρωμιοκλειδική περιοχή (Εικόνα 6,7). Και τούτο γιατί η τεχνική είναι μάλλον απαιτητική λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής. Η τοποθέτηση των βελονών στην κλείδα έχει ήδη συζητηθεί [40]. Η τοποθέτηση στο περιφερικό της τμήμα είναι ασφαλής, γιατί δεν απειλούνται τα ευγενή ανατομικά μόρια (υποκλείδια αρτηρία, φλέβα, βραχιόνιο πλέγμα), αλλά και ο θόλος του υπεζωκότα. Από την άλλη υπάρχουν και δημοσιεύσεις που αναφέρουν το ακρώμιο ως κατάλληλο σημείο τοποθέτησης των κεντρικών βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης [23-25,31,32,34,38]. Η χρήση της οστικής μάζας τόσο του ακρωμίου, όσο και του περιφερικού τμήματος της κλείδας παρέχει την άνεση να προχωρήσουν οι βελόνες σε ικανοποιητικό μήκος (βάθος) για ασφαλή συγκράτηση. Η διέλευση των βελονών από την ακρωμιοκλειδική άρθρωση δεν φαίνεται να της δημιουργούν πρόβλημα. Παράλληλα την ακινητοποιούν, κατάσταση μάλλον επιθυμητή για την ευόδωση της πώρωσης κατά την πρώτη χρονική περίοδο. Το σύνολο δε της ωμοπλάτης-κλείδας-βραχιονίου κινείται ως ενιαίο σύνολο σε σχέση με την "ωμοθωρακική άρθρωση", όταν ο ασθενής προσπαθεί να κάνει κάποια κίνηση στην περιοχή. Το πάχος των βελονών είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση. Οι βελόνες Apex των 4mm που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική οστεοσύνθεση τύπου Monotube, έχουν το ιδανικό πάχος για την εφαρμογή δύο βελονών στην περιοχή ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ικανοποιητική σταθερότητα. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί φλεγμονή, γεγονός που οφείλεται στα χαρακτηριστικά της κατασκευής τους και την καθημερινή καθαριότητα που γίνεται. Το γεγονός αυτό έχει συζητηθεί και στην εφαρμογή της ίδιας κατασκευής σε κατάγματα της κνήμης [41, 42]. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπερασματικά πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συντριπτικά κατάγματα του εγγύς πέρατος του βραχιονίου με επέκταση στην μετάφυση-διάφυση αυτού είναι σπάνιες και βαρύτατες κακώσεις με λίγες αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία. Η συνηθέστερη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η εσωτερική

10 421 οστεοσύνθεση με μακριά ασφαλιζόμενη πλάκα. Επισημαίνεται η τεχνική της εξωτερικής οστεοσύνθεσης για την αντιμετώπιση αυτού του είδους του κατάγματος. Μάλιστα περιγράφεται η παραλλαγή της εφαρμογής των βελονών της εξωτερικής οστεοσύνθεσης στην ακρωμιοκλειδική περιοχή, η οποία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και διασφαλίζει ικανοποιητική σταθερότητα. Τονίζεται όμως ότι η τεχνική είναι μάλλον απαιτητική και για την επιτυχή εφαρμογή της απαιτείται καλή γνώση της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Handoll HH, Gibson JN, Madhok R. Interventions for treating proximal humeral fractures in adults. Cohrane Database Syst Rev, (4):CD000434, Campbell. Operative Orthopaedics 11ed, Rüedi, Buckley, Moran. AO principles of fracture management 2ed, Neer CS. Displaced proximal humeral fractures II: treatment of 3 and 4 part displacement. J Bone Joint Surg 1970; 52-A: Court-Brown CM, Garg A, McQueen MM. The epidemiology of proximal humeral fractures. Acta Orthop Scand 2001;72: Clifford PC. Fractures of the neck of the hu merus: a review of the late results. Injury 1980; 12: Kristiansen B, Christensen SW. Proximal humeral fractures. Late results in relation to classification and treatment. Acta Orthop Scand 1987; 58: Wiesel. Operative techniques in orthopaedic surgery 1ed, Flint JH, Carlyle LM, Christiansen CC, et al. Case report and literature review anterior shoulder dislocation with three-part proximal humerus fracture and humeral shaft fracture. The Iowa Orthopaedic Journal 2009; 29: Chun J, Pawaskar A, Jeon I. Fracture dislocation of the proximal humerus with ipsilateral shaft fracture: a report of two cases. Acta Orthop Traum Turc 2013; 47: Srinivas S, Kasis A. Co-existing fractures of the proximal humerus and humeral shaft without shoulder dislocation-a rare injury. Ann R Coll Surg Engl 2010; Maresca A, Pascarella R, Bettuzzi C, et al. Multifocal humeral fractures. Injury, Int J. Care Injured 2014;45: Stetfeld HW, Biber R. Proximal third humeral shaft fractures-a fracture entity not fully characterized by conventional AO classification. Injury, Int J. Care Injured 2014; 45S:S54-S59.

11 14. Aksu N, Karaca S, Kara A, et al. Minimally invasive plate osteosynthesis (MIPO) in diaphyseal humerus and proximal humerus fractures. Acta Orthop Traumatol Turc 2012; 46: Zhong-guo FU, Chun-gui XU, Hao LU, et al. Surgical treatment of proximal humeral fracture involving metaphysic and humeral shaft. Journal of Peking Univ 2012; 44: Berkes M, Little M, Lazaro L, et al. Intramedullary allograft fibula as a reduction and fixation tool for treatment of complex proximal humerus fractures with diaphyseal extension. J Orthop Trauma 2014; 28:e56-e Zhang H, Ni W, Gao S, et al. Long PHILOS locking compression plate for treatment of proximal humerus and humeral shaft fractures. Zhongguo Xiu Fu Chong Jian Wai Ke Za Zhi ;23: Kristiansen B and Kofoed H. Transcutaneus reduction and external fixation of displaced fractures of the proximal humerus. A controlled clinical trial. J Bone Joint Surg 1988; 70-B: Kristiansen B and Kofoed H. External fixation of displaced fractures of the proximal humerus. Technique and preliminary results. J Bone Joint Surg 1987; 69-B: Hierholzer G, Kleining R, Horster G, et al. External fixation. Classification and indications. Arch Orthop Trauma Surg 1978; 92: Berns F and Searls K. External fixation of the tibia. Basic concepts and the prospective evaluation. J Bone Joint Surg 1986; 68-b: Kristiansen B. External fixation of proximal humerus fracture. Clinical and cadaveric study of pinning techniques. Acta Orthop Scand 1987; 58: Mears DC. The use of external fixation in arthrodesis. In: Brooker AF Jr. Edwards CC, eds. External fixation: the current state of the art. Baltimore: Williams & Williams Co , Burny F. Principles of external fixation in the upper extremity. In: European Forum for Orthopaedic Science, eds. Osteosynthesis of fractures: old problems - new solutions. Oslo: European Forum for Orthopaedic Science, , Kocialkowski A, Wallace WA. Shoulder arthrodesis using an external fixator. J Bone Joint Surg 1991; 1:73-B: Kral M, Pilnacek J, Taller S, et al. Shoulder arthrodesis using an external fixator in the treatment of chronic inflammatory complications of proximal humerus fractures. Rozhl Chir 2013;92: Vogels J, Pommier N, Cursolle JC, et al. PreFix external fixator used to treat a floating shoulder injury caused by gunshot wound. Chir Main 2014;33: Miric D, Senohradski K, Starcevic B, et al. External fixation war injuries of the proximal humerus. Srp Arh Celok Lek 2004;132:

12 29. Padhye K, Kullkarni V, Kullkarni GS, et al. Plating, nailing, external fixation, and fibular stut grafting for non-union of humeral shaft fractures. Journal of Orthopaedic Surgery 2013; 21: Hinsenkamp M, Burny F, Andrianne Y, et al. External fixation of the fracture of the humerus: a review of 164 cases. Orthopedics 1984;7: Brooks CH and Carvell JE. External fixation for fractures dislocations of the proximal humerus. J Bone Joint Surg 1989; 71-b, Jones RE. External fixation in open fractures. AAOS Instructional course Lectures 1981; 30, Zhang J, Ebraheim N, Lause GE. Surgical treatment of proximal humeral fracture with external fixator. J Shoulder Elbow Surg 2012; 21: Monga P, Verma R, Sharma V. Closed reduction and external fixation for displaced proximal humeral fractures. J Orth Surg 2009; 17: Martin C, Guillen M, Lopez G. Treatment of 2- and 3-part fractures of the proximal humerus using external fixation. Acta Orthopaedica 2006; 77: Benetos I, Karampinas P, Mavrogenis A, et al. External fixation for displaced 2-part proximal humeral fractures. Orthopedics, Healio.com/Orthopedics, December vol 35, number 12, Green SA. Complications of external fixation. Charles C Thomas, Springfield, III, Patankar H, Kakatkar V, Shah C, et al. Coracoacromial pins to augment external fixation of the upper humeus. J Bone Joint Surg 1994; 77-B, Charnly J and Houston JK. Compression arthrodesis of the shoulder. J Bone Joint Surg 1964; 46- B, Schuind F, Pay-Pay E, Andrianni Y, et al. External fixation of the clavicle for fracture and nonunion in adults. J Bone Joint Surg 1988; 70-A, Γρίβας ΘΒ,Κατραμπασάς Ι, Τουρλάς Γ, και συν. Η επίδραση της συνεχούς ελαστικής συμπίεσης στην επιτάχυνση της πώρωσης των καταγμάτων της κνήμης με την εφαρμογή της εξωτερικής οστεοσύνθεσης τύπου Monotube. Ορθοπεδική 1994; 7: Grivas TB, Katrabasas J, Papavasiliou N. The effect of continuous elastic compression on advancement of bone healing in tibial fractures. Results after the application of Monotube External fixator. EFFORT 95, Munich, Germany, July 4-7, 1995, p J Bone Joint Surg, 77-B, Suppl, II, p. 222,

13 ORIGINAL ARTICLE Unclassified humerus fractures. Report of two patients who treated surgically with internal and external fixation respectively Τ.Β. Griνas, V. Kechagias, A. Akriotis, K. Athanasopoulos, C. Naskas, S. Binos, E. Bogris, A. Foundas Department of Orthopaedics and Traumatology, Tzaneio General Hospital, Piraeus, Greece ABSTRACT Introduction: The proximal humerus fractures are common injuries, which are classified according to the systems of Neer and AO / OTA. A special type is the comminuted fractures of the proximal humerus with extension to metaphysis-diaphysis. Open reduction and internal fixation is the gold standard for these fractures. The aim of this paper is to present two patients with these unclassified humerus fractures, and the external fixation as a treatment method. Methods-Materials: Two patients are reported. The first was an 84 year old woman suffering a proximal humerus fracture with extension to metaphysis-diaphysis. The patient was treated by open reduction and internal fixation with anatomical locking plate. The second patient was a 65 year old man with a high comminuted proximal humerus fracture with extension to metaphysis-diaphysis, in whom external fixation was applied. The acromioclavicular region was selected as proximal anchorage point of the two external fixation pins. The aim was to restore the length, the alignment and the rotation of humerus. Results: The fractures of both patients were consolidated in a satisfactory position and the upper limb function was reasonable. Discussion: The literature with such similar rare fractures is presented. The method of external fixation which applied to the second patient is discussed, considering the alternative proximal anchorage points of the external fixation pins for comminuted factures of the proximal humerus with extension to metaphysisdiaphysis. The advantages and the offered possibilities of the presented type of external fixation method are discussed. Keywords: unclassified humerus fractures, external fixation, acromioclavicular region 424 Citation Τ.Β. Griνas, V. Kechagias, A. Akriotis, K. Athanasopoulos, C. Naskas, S. Binos, E. Bogris, A. Foundas. Unclassified humerus fractures. Report of two patients who treated surgically with internal and external fixation respectively. Scientific Chronicles 2014;19(4): Συγγραφέας επικοινωνίας Θεόδωρος Γρίβας, Ε-mail addresses: tgri69@otenet.gr

Acromioclavicular region as a proximal anchorage point of the external fixation pins for comminuted fractures of the proximal humerus

Acromioclavicular region as a proximal anchorage point of the external fixation pins for comminuted fractures of the proximal humerus 92 EEXOT Volume 65, (3): 92-95, 2014 Acromioclavicular region as a proximal anchorage point of the external fixation pins for comminuted fractures of the proximal humerus GRIΝAS ΤΒ*, KECHAGIAS V, AKRIOTIS

Διαβάστε περισσότερα

Η ακρωμιοκλειδική χώρα ως σημείο τοποθέτησης των κεντρικών βελονών σε εξωτερική οστεοσύνθεση συντριπτικού κατάγματος του άνω πέρατος του βραχιονίου.

Η ακρωμιοκλειδική χώρα ως σημείο τοποθέτησης των κεντρικών βελονών σε εξωτερική οστεοσύνθεση συντριπτικού κατάγματος του άνω πέρατος του βραχιονίου. Η ακρωμιοκλειδική χώρα ως σημείο τοποθέτησης των κεντρικών βελονών σε εξωτερική οστεοσύνθεση συντριπτικού κατάγματος του άνω πέρατος του βραχιονίου. Γρίβας ΘΒ, Γεωργαντάς ΘΓ, Σταρατζής Κ, Παπαβασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις ευρετηρίου: Κατάγματα περιφερικού βραχιονίου 13-C, χειρουργική αντιμετώπιση, αποτέλεσμα.

Λέξεις ευρετηρίου: Κατάγματα περιφερικού βραχιονίου 13-C, χειρουργική αντιμετώπιση, αποτέλεσμα. 263 ΒΡΑΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Διαϋπερκονδύλια κατάγματα του περιφερικού βραχιονίου τύπου 13-C κατά AO/OTA. Παρουσίαση τριών ασθενών: τρόπος αντιμετώπισης και μετεγχειρητικό αποτέλεσμα Β. Κεχαγιάς, Γ. Μαραγκουδάκης,

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΩΝ Το κεντρικό τμήμα ευρίσκεται σε κάμψη απαγωγή έξω στροφή (λαγονοψοϊτης- απαγωγείς,

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Η εμφάνιση καταγμάτων αποτελεί την κυριότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης. Τα περισσότερα κατάγματα επουλώνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ Κλειστά (χωρίς λύση της συνέχειας του δέρματος) Ανοικτά (λύση της συνέχειας του δέρματος) επείγουσα χειρουργική επέμβαση Grade I: Grade II: Grade III

Διαβάστε περισσότερα

2. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΑ 3. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ

2. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΑ 3. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΠΕΡΑΤΟΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 1. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ 2. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΑ 3. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΦΑΛΗΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ Μηχανισμός κάκωσης Όταν το ισχίο είναι σε κάμψη 60 μοιρών η μεταφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ημιολική ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ - Χειρουργική Τεχνική

Ημιολική ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ - Χειρουργική Τεχνική Ημιολική ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ - Χειρουργική Τεχνική Το συντριπτικό παρεκτωπισμένο κάταγμα άνω τριτημορίου κεφαλής βραχιονίου τριών ή τεσσάρων τεμαχίων κατά ταξινόμηση Neer συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Διαβάστε περισσότερα

Κακώσεις Κάτω Άκρων. Ioannis Th. Lazarettos MD, PhD Orthopaedic Surgeon

Κακώσεις Κάτω Άκρων. Ioannis Th. Lazarettos MD, PhD Orthopaedic Surgeon Κακώσεις Κάτω Άκρων Κακώσεις Κάτω Άκρων 2 Κατάγματα του Ισχίου Αποτελούν σοβαρές κακώσεις, που αφορούν συνήθως ηλικιωμένους ασθενείς Τά κατάγματα της περιοχής του ισχίου διαιρούνται: Κατάγματα αυχένα μηριαίου

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:DrΣ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΩΡΑΚΙΚΟΥ ΜΥΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:KOYMHΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ:ΚΑΛΥΒΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α 1 η Περίπτωση 2 η

Διαβάστε περισσότερα

Κατάγματα Άνω Άκρου Βραχιονίου - Θεραπεία με Εξωτερική Οστεοσύνθεση

Κατάγματα Άνω Άκρου Βραχιονίου - Θεραπεία με Εξωτερική Οστεοσύνθεση 1 Κατάγματα Άνω Άκρου Βραχιονίου - Θεραπεία με Εξωτερική Οστεοσύνθεση Παπαγεωργίου Κ, Μάττας Β, Παπαγεωργίου Γ, Σαρίδης Α Ταχυρίδης Λ, Τερζής Α Ορθοπαιδική Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Δράμας Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Κακώσεις Μυοσκελετικού

Κακώσεις Μυοσκελετικού Κακώσεις Μυοσκελετικού Ioannis Lazarettos MD PhD Κατάγματα Εξαρθρήματα Άνω Άκρου 2 Κατάγματα Κλείδας Το συχνότερο κάταγμα στα παιδιά Τυπική παρεκτόπιση Έλεγχος Βραχιονίου Πλέγματος Έλεγχος Κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ακριώτης 1, Θ. Β. Γρίβας 1, Β. Κεχαγιάς 2, Δ. Σαμαράς 1 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ. «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο, Βόλος ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α. Ακριώτης 1, Θ. Β. Γρίβας 1, Β. Κεχαγιάς 2, Δ. Σαμαράς 1 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ. «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο, Βόλος ΠΕΡΙΛΗΨΗ 64 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ Κατάγματα βάσεως πρώτου μετακαρπίου (κατάγματα Bennett) θεραπευμένα με κλειστή ανάταξη και σταθεροποίηση με βελόνες Kirschner: αποτελέσματα μετά 16-25 έτη Α. Ακριώτης 1, Θ. Β. Γρίβας

Διαβάστε περισσότερα

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΣEΠTEMBPIOΣ 2011 22/9/2011 U/S: γενικά (εφαρμογές, διάγνωση, βιοψίες) A. Ρηγοπούλου Βασικές αρχές οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΑΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΑΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 1 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΑΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Σταμάτης Κωττάκης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Nικόλαος Μπολάνος, Κυριάκος Καλογεράκος, Νίκος Μπαλταγιάννης. Ε.Α.Ν. Πειραιά Μεταξά Αλληλογραφία: Ν.Μπαλταγιάννης Σωκράτους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΥΓΟΥΣΑ ΙΑΓΝΩΣΗ AMΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΩΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ

ΙΑΦΥΓΟΥΣΑ ΙΑΓΝΩΣΗ AMΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΩΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ ΙΑΦΥΓΟΥΣΑ ΙΑΓΝΩΣΗ AMΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΩΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ Ν.Λασανιάνος, Γ.Μουζόπουλος, Ε.Μοράκης, I.Σπανός, Κ.Κώτσης*, Μ.Τζουρµπάκης. Α Όρθοπαιδική κλινική, * Ακτινολογικό Εργαστήριο,

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρθρήματα της Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης. Συντηρητική και Χειρουργική Θεραπεία. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθήνα

Εξαρθρήματα της Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης. Συντηρητική και Χειρουργική Θεραπεία. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθήνα Εξαρθρήματα της Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης Συντηρητική και Χειρουργική Θεραπεία Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθήνα Ανατομική Υμενική άρθρωση με μηνίσκο μεταξύ ακρωμιακού άκρου ωμοπλάτης

Διαβάστε περισσότερα

Η λογική της αντιμετώπισης. ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Πότε κα πώς να το χειρουργήσω. 06/09/2013 www.footsurgery.gr. Χρειάζεται χειρουργείο ; Γιατί ; Πώς ;

Η λογική της αντιμετώπισης. ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Πότε κα πώς να το χειρουργήσω. 06/09/2013 www.footsurgery.gr. Χρειάζεται χειρουργείο ; Γιατί ; Πώς ; ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ της ΕΕΧΟΤ 06 Σεπτεμβρίου 2013 ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Πότε κα πώς να το χειρουργήσω Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς Ορθοπαιδικός Χειρουργός Χειρουργική Ποδιού Ποδοκνημικής

Διαβάστε περισσότερα

Κακώσεις στον ώμοβραχιόνιο-αγκώνα. Σωκράτης Ε. Βαρυτιμίδης Καθηγητής

Κακώσεις στον ώμοβραχιόνιο-αγκώνα. Σωκράτης Ε. Βαρυτιμίδης Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική Κακώσεις στον ώμοβραχιόνιο-αγκώνα Σωκράτης Ε. Βαρυτιμίδης Καθηγητής Κατάγματα κλείδας Μηχανισμός: Πτώση πάνω στο τεντωμένο άνω άκρο. Συχνό κάταγμα στα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ Μιλτιάδης Αβραμίδης, Μέρκος Βλαγκόπουλος, Μιχαήλ Μπόζογλου,Παύλος Παπαδόπουλος. Β Ορθοπαιδική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Η τοποθέτηση των περιφερικών κοχλιών στην ενδομυελική ήλωση με μία απλουστευμένη τεχνική. Χρήστος K. Γιαννακόπουλος

Η τοποθέτηση των περιφερικών κοχλιών στην ενδομυελική ήλωση με μία απλουστευμένη τεχνική. Χρήστος K. Γιαννακόπουλος Η τοποθέτηση των περιφερικών κοχλιών στην ενδομυελική ήλωση με μία απλουστευμένη τεχνική Χρήστος K. Γιαννακόπουλος Ιστορία Ενδομυελικής Ήλωσης Τοποθέτηση Περιφερικών Κοχλιών αύξηση σταθερότητας οστεοσύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

6. Χειρουργική Αντιμετώπιση των Εξωαρθρικών Καταγμάτων της Απω Μετάφυσης της Κνήμης με τη Χρήση Πλακών LISS.

6. Χειρουργική Αντιμετώπιση των Εξωαρθρικών Καταγμάτων της Απω Μετάφυσης της Κνήμης με τη Χρήση Πλακών LISS. 42 6. Χειρουργική Αντιμετώπιση των Εξωαρθρικών Καταγμάτων της Απω Μετάφυσης της Κνήμης με τη Χρήση Πλακών LISS. Δημήτριος Κλαψάκης, Σταύρος Ξυμητήρης, Γεώργιος Παπιομύτης, Ιωάννης Τσαπακίδης, Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ ΠΟΡΩΔΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨH ΣΕ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ ΠΟΡΩΔΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨH ΣΕ ΥΠΟΚΕΦΑΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ Β Ορθοπαιδική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Εισαγωγή Οι ενδείξεις αντιμετώπισης των υποκεφαλικών καταγμάτων του ισχίου σε ασθενείς άνω των εξήντα ετών με ολική αρθροπλαστική υπήρξε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Των Κυκλικών Πλαισίων Τύπου Ilizarov

Περιγραφή Των Κυκλικών Πλαισίων Τύπου Ilizarov ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ 171 Περιγραφή Των Κυκλικών Πλαισίων Τύπου Ilizarov Β. Κεχαγιάς, Θ. Γρίβας Τμήμα Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας, ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συσκευή κυκλικού πλαισίου τύπου Ilizarov

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Ανάταξη (κλειστή) Ακινητοποίηση Άσκηση ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Συνεχής έλξη Ακινητοποίηση σε νάρθηκα Λειτουργικός νάρθηκας Εφαρμογή επίδεσης 1)Ακινητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Χατζώκος Γ. Ιπποκράτης Οι ακρωτηριασμοί στην Ορθοπαιδική αποτελούν την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ενός άκρου το οποίο είναι αδύνατον

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Ακτινολογική διερεύνηση των καταγμάτων των μακρών οστών Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Πτυχιούχος Ιατρικής Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διπλωματούχος

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης Ilizarov στην αντιμετώπιση των ενδαρθρικών καταγμάτων του κάτω πέρατος της κνήμης

Πλεονεκτήματα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης Ilizarov στην αντιμετώπιση των ενδαρθρικών καταγμάτων του κάτω πέρατος της κνήμης Πλεονεκτήματα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης Ilizarov στην αντιμετώπιση των ενδαρθρικών καταγμάτων του κάτω πέρατος της κνήμης Περίληψη Εισαγωγή: Η αντιμετώπιση των ενδαρθρικών καταγμάτων του κάτω πέρατος

Διαβάστε περισσότερα

5. Χειρουργική Θεραπεία των Καταγμάτων του Περιφερικού Ακρου του Βραχιονίου Οστού με τη Χρήση της Μεθόδου LISS.

5. Χειρουργική Θεραπεία των Καταγμάτων του Περιφερικού Ακρου του Βραχιονίου Οστού με τη Χρήση της Μεθόδου LISS. 36 5. Χειρουργική Θεραπεία των Καταγμάτων του Περιφερικού Ακρου του Βραχιονίου Οστού με τη Χρήση της Μεθόδου LISS. Κωνσταντίνος Αγγούρης, Ιωάννης Τσαπακίδης, Σταύρος Ξυμητήρης, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Σπουδαστής :Τσιούκας ηµήτριος ΛΑΡΙΣΑ 2009 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α - ΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ -

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρως παρεκτοπισµένα κατάγµατα κεφαλής κερκίδος στα παιδιά. Jeffery Τύπου II Κακώσεις

Πλήρως παρεκτοπισµένα κατάγµατα κεφαλής κερκίδος στα παιδιά. Jeffery Τύπου II Κακώσεις 147 EEXOT Τόµος 63, (4): 147-151, 2012 Πλήρως παρεκτοπισµένα κατάγµατα κεφαλής κερκίδος στα παιδιά. Jeffery Τύπου II Κακώσεις Γ. ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΟΥ, Γ. ΤΑΓΑΡΗΣ, Π. ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΛΙΑΠΗΣ Ορθοπαιδική Κλινική,

Διαβάστε περισσότερα

3. Αντιμετώπιση Υπερκονδυλίων Καταγμάτων Μηρού με τη Τεχνική LISS.

3. Αντιμετώπιση Υπερκονδυλίων Καταγμάτων Μηρού με τη Τεχνική LISS. 3. Αντιμετώπιση Υπερκονδυλίων Καταγμάτων Μηρού με τη Τεχνική LISS. 21 Ευάγγελος A. Δρακουτός, Δημήτριος Κλαψάκης, Κωνσταντίνος Αγγούρης, Ιωάννης Τσαπακίδης, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Υβόννη Παπαμερκουρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ανατομία ωμικής ζώνης 1. 1η πλευρά 3. 4η και 7η πλευρά 4. κλείδα 5. ακρωμιοκλειδική άρθρωση 6. ακρώμιο 7. εντομή

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική μελέτη. 1. Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ www.orthokerkyra@gmail.com 2. Comenius University of Bratislava Medical School

Κλινική μελέτη. 1. Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ www.orthokerkyra@gmail.com 2. Comenius University of Bratislava Medical School 121 Κλινική μελέτη Παρουσίαση περιστατικών που χειρουργήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για κατάγματα τύπου Barton την πενταετία 2004-2009: Αποτελέσματα και συμπεράσματα Σπύρος Καρδακάρης 1 Δημοσθένης

Διαβάστε περισσότερα

Οστική Μορφογενετική Πρωτεΐνη 7 για την αντιμετώπιση παρεκτοπισμένου κατάγματος τεσσάρων τεμαχίων του βραχιονίου

Οστική Μορφογενετική Πρωτεΐνη 7 για την αντιμετώπιση παρεκτοπισμένου κατάγματος τεσσάρων τεμαχίων του βραχιονίου 58 EEXOT Τόμος 65, (2): 58-62, 2014 Οστική Μορφογενετική Πρωτεΐνη 7 για την αντιμετώπιση παρεκτοπισμένου κατάγματος τεσσάρων τεμαχίων του βραχιονίου ΖΩΗ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ 1, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 2, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Βιολογικη Οστεοσυνθεση με Εσωτερικη Ναρθηκοποιηση.

1. Βιολογικη Οστεοσυνθεση με Εσωτερικη Ναρθηκοποιηση. 1. Βιολογικη Οστεοσυνθεση με Εσωτερικη Ναρθηκοποιηση. 11 Φώτιος Νικολόπουλος, Δημήτριος Κλαψάκης, Παπαμερκουρίου Yβόννη, Απόστολος Πουλιλιός, Θεόδωρος Τσαρουχάς, Θεόδωρος Β. Γρίβας Τμήμα Ορθοπαιδικής και

Διαβάστε περισσότερα

Κακώσεις στον Αναπτυσσόμενο Σκελετό Κακώσεις Ανω Ακρων. Ioannis Th. Lazarettos MD, PhD Orthopaedic Surgeon

Κακώσεις στον Αναπτυσσόμενο Σκελετό Κακώσεις Ανω Ακρων. Ioannis Th. Lazarettos MD, PhD Orthopaedic Surgeon Κακώσεις στον Αναπτυσσόμενο Σκελετό Κακώσεις Ανω Ακρων Κακώσεις στον Αναπτυσσόμενο Σκελετό 2 Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι & την εφηβεία παρουσιάζει διαφορές από τον ενήλικο, οι οποίες είναι: Ο σκελετός

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Προβολή 1η Η ωμοπλάτη, η κλείδα και το άνω τμήμα του βραχιονίου απεικονίζονται. Το βραχιόνιο σε ουδετέρα θέση, που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

A.Kανελόπουλος,Χ.Κ.Γιαννακόπουλος,Ι.Ιγνατιάδης

A.Kανελόπουλος,Χ.Κ.Γιαννακόπουλος,Ι.Ιγνατιάδης H ANTIMETΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΡΙΑΙΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΝΔΟΜΥΕΛΙΚΗ ΗΛΩΣΗ NANCY A.Kανελόπουλος,Χ.Κ.Γιαννακόπουλος,Ι.Ιγνατιάδης ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝ ΚΑΤ ΑΘΗΝΑ Kατάγματα της

Διαβάστε περισσότερα

Χ. Γαρνάβος, Ν. Κανακάρης, Ν. Λασανιάνος, Π. Τζώρτζη, Κ. Ντουντουλάκης, Π. Παπαγιαννόπουλος, Γ. Πρωτοπαπαδάκης, Π. Κακαβάς

Χ. Γαρνάβος, Ν. Κανακάρης, Ν. Λασανιάνος, Π. Τζώρτζη, Κ. Ντουντουλάκης, Π. Παπαγιαννόπουλος, Γ. Πρωτοπαπαδάκης, Π. Κακαβάς ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΟΣΤΏΝ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Χ. Γαρνάβος, Ν. Κανακάρης, Ν. Λασανιάνος, Π. Τζώρτζη, Κ. Ντουντουλάκης, Π. Παπαγιαννόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Βαρβαρούσης Δ, Πλούμης Α, Μπερής Α Μονάδα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης «Σ. Νιάρχος», Πανεπιστημιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Ζώων Συντροφιάς Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Κλινική Ζώων Συντροφιάς Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Επιλογή της θεραπείας για τα κατάγματα των άκρων στα μικρά ζώα Νικήτας Ν. Πράσινος Αναπληρωτής καθηγητής Κλ ή Ζώ Σ ά Κλινική Ζώων Συντροφιάς Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Προτεραιότητες Απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΠΥΕΛΟΣ 1. Πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα, 2. Ιερό οστό, 3. Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα, 4. Ηβική σύμφυση, 5. Λαγόνιο οστό, 6. Κόκκυγας, 7. 5ος οσφυϊκός σπόνδυλος, 8. Ιερολαγόνια άρθρωση,

Διαβάστε περισσότερα

DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS

DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS Damage Control «Η λιγότερο κατανοητή έννοια της δεκαετίας» Απλά σημαίνει: Εάν ο πολυτραυματίας ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο πρέπει να γίνει κάτι για τα κατάγματα των μακρών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Ανδρέας Παναγόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Ανδρέας Παναγόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ανδρέας Παναγόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Ιδιαιτερότητες των παιδιών 1) Κακώσεις στην επιφυσιακή πλάκα (πλημμελή πώρωση και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΣΘΕ). ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 63 ΑΣΘΕΝΩΝ.

Η ΔΙΑΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΣΘΕ). ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 63 ΑΣΘΕΝΩΝ. Η ΔΙΑΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΣΘΕ). ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 63 ΑΣΘΕΝΩΝ. Μίχος Θρ., Δροσογιάννης Α., Χατζηαντωνίου Χ. Σταματελόπουλος Α., Σουφλέρης Δ., Τρομπούκης

Διαβάστε περισσότερα

ISSN KΩΔ. ENTYΠOY: Tριμηνιαία έκδοση Τόμος 66 Τεύχος 4 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015 AΘΗΝΑΙ

ISSN KΩΔ. ENTYΠOY: Tριμηνιαία έκδοση Τόμος 66 Τεύχος 4 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015 AΘΗΝΑΙ Bραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2004 Tριμηνιαία έκδοση Τόμος 66 Τεύχος 4 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015 AΘΗΝΑΙ KEMΠΑ 1543/2000 A. Φλεμινγκ 20, T.K. 15123, Mαρουσι www.acta-ortho.gr www.eexot.gr Athens

Διαβάστε περισσότερα

1. Αντιμετώπιση των καταγμάτων της διάφυσης της κνήμης με εξωτερική οστεοσύνθεση Ilizarov ως τελική θεραπεία.

1. Αντιμετώπιση των καταγμάτων της διάφυσης της κνήμης με εξωτερική οστεοσύνθεση Ilizarov ως τελική θεραπεία. 181 ΙΙ. ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΑΡΘΡΑ 1. Αντιμετώπιση των καταγμάτων της διάφυσης της κνήμης με εξωτερική οστεοσύνθεση Ilizarov ως τελική θεραπεία. 1 Ηλίας Σ. Βασιλειάδης, 1 Άγγελος Κασπίρης, 2 Θεόδωρος Β. Γρίβας 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ - ΠΛΑΚΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ - ΠΛΑΚΕΣ Πλάκες Κλείδας Πλάκες Βραχιονίου Πλάκες Αντιβραχίου Πλάκες Καρπού - Ακρας χειρός Πλάκες Κάτω πέρας κερκίδας Πλάκες Μηριαίου Πλάκες Κεντρικού άκρου μηριαίου Πλάκες Διάφυσης μηριαίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική άνω άκρου Χειρουργική ποδός Χειρουργική Τραύματος. Πώρωση καταγμάτων, λοιμώξεις οστών

Χειρουργική άνω άκρου Χειρουργική ποδός Χειρουργική Τραύματος. Πώρωση καταγμάτων, λοιμώξεις οστών ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία Όνομα: Μίνως Τυλλιανάκης Τηλέφωνα 2610999874, 2610999556 Ε-mail: mintylli@med.upatras.gr Παρούσα Θέση Αντικείμενα Ερευνητικά ενδιαφέροντα Καθηγητής Παν/μιου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗ - ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΓΕΝΕΣΗ Χατζώκος Γ. Ιπποκράτης

ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗ - ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΓΕΝΕΣΗ Χατζώκος Γ. Ιπποκράτης ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗ - ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΓΕΝΕΣΗ Χατζώκος Γ. Ιπποκράτης 3 Α. ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗ Οστεοσύνθεση καλείται η συγκράτηση των τµηµάτων ενός οστού µετά από κάταγµα ή άλλη αιτία, µε τα κατάλληλα υλικά που καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΕΣΩ ΚΑΡΩΤΙΔΑΣ Συστηματική Ανασκόπηση

ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΕΣΩ ΚΑΡΩΤΙΔΑΣ Συστηματική Ανασκόπηση ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ 1 Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 2 Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Νοσ. ΑΧΕΠΑ, 3 Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο ΓΝΑ Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 CTEAM (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 CTEAM (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41 1569 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Επέμβαση προς διόρθωση βλαισοποδίας (380237006) (1)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Σχήμα 1: Η πορεία του Παρουσίαση Περιστατικού Εικ. 2: Πτερυγοειδής (ΑΡ) ωμοπλάτη Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής. Το παραπληρωματικό νεύρο, που είναι ένα κυρίως κινητικό νεύρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΒΗ. 15 Μαρτίου & 16 Μαρτίου Λάρισα ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ & ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΒΗ. 15 Μαρτίου & 16 Μαρτίου Λάρισα ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ & ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ OSTEOSYNTHESIS & TRAUMA CARE HELLAS ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΒΗ 15 Μαρτίου & 16 Μαρτίου 2019 Λάρισα ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ & ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες των Καταγμάτων του Αναπτυσσόμενου Σκελετού

Ιδιαιτερότητες των Καταγμάτων του Αναπτυσσόμενου Σκελετού Ιδιαιτερότητες των Καταγμάτων του Αναπτυσσόμενου Σκελετού Μπεσλίκας Θεόδωρος Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ορθοπαιδικής Παίδων ΑΠΘ 1 Ανατομικές Διαφορές του Αναπτυσσόμενου Σκελετού από το Σκελετό

Διαβάστε περισσότερα

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 CTEAM (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 CTEAM (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41 1569 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Επέμβαση προς διόρθωση βλαισοποδίας (380237006) (1)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Πλυτά Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) Αμφιλοχίας. Εισαγωγή Το παραπληρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

25 0 Περιφερειακό Σεμινάριο Συνεχούς Επιμόρφωσης Ορθοπαιδικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

25 0 Περιφερειακό Σεμινάριο Συνεχούς Επιμόρφωσης Ορθοπαιδικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 25 0 Περιφερειακό Σεμινάριο Συνεχούς Επιμόρφωσης Ορθοπαιδικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Τόπος διεξαγωγής: Αλεξανδρούπολη, 29-30/06/2013 Ξενοδοχείο Alexander Beach Οργάνωση: Ορθοπαιδική Κλινική Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟ αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Γενικά Η ποδοκνημική (άρθρωση μεταξύ αστραγάλου και κνήμης) προσβάλλεται λιγότερο συχνά από αρθρίτιδα σε σχέση με το γόνατο ή το ισχίο. Στην ποδοκνημική άρθρωση ή αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΙΚΕ ΩΜΟΤ. Ανδρέας Παπαδόπουλος Ορθοπαιδικός.

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΙΚΕ ΩΜΟΤ. Ανδρέας Παπαδόπουλος Ορθοπαιδικός. ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΙΚΕ ΩΜΟΤ Ανδρέας Παπαδόπουλος Ορθοπαιδικός ΣΜΗΜΑΣΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΙΚΗ ΩΜΟΤ κευαλή ωμογλήμη ΑΝΑΣΟΜΙΑ ΑΝΑΣΟΜΙΑ ΑΝΑΣΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΙΚΗ ΩΜΟΤ Α. Ενδαρθρικά, παρεκτοπισμένα κατάγματα και κατάγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ.

ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ. ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (CT)( N.Λασανιάνος, Ν.Κανακάρης, Α.Παπαθανασόπουλος, Π.Γιαννούδης 65o Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Κατάγματα περιοχής ισχίου. www.orthopatras.gr

Κατάγματα περιοχής ισχίου. www.orthopatras.gr Κατάγματα περιοχής ισχίου Ισχίο Μεγάλη μηχανική επιβάρυνση Προσβάλεται από οστεοπόρωση Συνθήκες οστικής αιμάτωσης Κατάγματα περιοχής ισχίου Πολύ συχνά κατάγματα Επιδημία Μεγάλη νοσηρότητα Μεγάλη θνησιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα Edwards Lifesciences

Προϊόντα Edwards Lifesciences Προϊόντα Edwards Lifesciences Τεχνικά χαρακτηριστικά και κλινικές μελέτες Τεχνολογίες Edwards Lifesciences Το 70% των προϊόντων αιμοδυναμικού ελέγχου που χρησιμοποιoύνται παγκοσμίως είναι Edwards. Η Edwards

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος Ρήξη του δικεφάλου τένοντα στον αγκώνα συμβαίνει τις περισσότερες φορές,

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομική του Γόνατος Παθολογία και Χειρουργική των Συνδέσμων. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ανατομική του Γόνατος Παθολογία και Χειρουργική των Συνδέσμων. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ανατομική του Γόνατος Παθολογία και Χειρουργική των Συνδέσμων Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Προσαγωγή (ραιβότητα) Απαγωγή (βλαισότητα) Έσω στροφή Έξω στροφή Περιαγωγή Κάμψη Έκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

Αφαίρεση Υλικών Οστεοσύνθεσης. Ενδείξεις και Κίνδυνοι.

Αφαίρεση Υλικών Οστεοσύνθεσης. Ενδείξεις και Κίνδυνοι. Αφαίρεση Υλικών Οστεοσύνθεσης. Ενδείξεις και Κίνδυνοι. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, Πανεπιστήμιο Αθηνών Η αφαίρεση των μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

Surgical treatment of Scapholunate advanced collapse (Slac wrist)

Surgical treatment of Scapholunate advanced collapse (Slac wrist) Αιτιολογία Surgical treatment of Scapholunate advanced collapse (Slac wrist) Από την κλινική του Χεριού Μικροχειρουργικής Νοσοκομείου «ΚΑΤ» Δ/της Ν. Δαούτης Δημήτρης Ευσταθόπουλος Χειρ. Ορθοπεδικός & Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική τεχνική σταθεροποίησης. Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

Αρθροσκοπική τεχνική σταθεροποίησης. Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής Αρθροσκοπική τεχνική σταθεροποίησης οξέος εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης (Tύπου ΙΙΙ ) Ταξινόμηση εξαρθρημάτων ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης δεξιού ώμου - τύπου III

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ & ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ, ΜΗΡΙΑΙΟΥ, ΚΝΗΜΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ & ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ, ΜΗΡΙΑΙΟΥ, ΚΝΗΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ & ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ, ΜΗΡΙΑΙΟΥ, ΚΝΗΜΗΣ Γιγής Π. Ιωάννης 9 Α. ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αποτελεί την πιο συχνή αιτία χρόνιου πόνου στο ισχίο. Συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, Εγκαυμάτων και Χειρουργικής Άκρας Χειρός, Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη Τα ηλεκτρικά εγκαύματα αποτελούν το 3-4% όλων των εισαγωγών στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ.

ΙΑΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ. ΙΑΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Ν.Λασανιάνος, Γ.Μουζόπουλος, Μ.Μοράκης, Γ.Νικολάρας, Μ.Καµινάρης, Β.Φωτόπουλος, Ι.Σπανός A Ορθοπαιδική κλινική ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισµός»

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ - ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 «διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς Ορθοπαιδικός Χειρουργός Consultant

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΟΣ ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΔΕΚΑΣ ΑΣΤ/ΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΟΣ ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΔΕΚΑΣ ΑΣΤ/ΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΟΣ ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΔΕΚΑΣ ΑΣΤ/ΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΡΥΣ ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» DMMA μεταξύ 0 & +/- 10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ? ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Υπάρχει λύση; Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΛΑΙΣΟΤΗΤΑ ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΥΝΣΗ ΙΠΠΟΠΟΔΙΑ ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Τα τελευταία χρόνια δύο νέες τεχνικές ήρθαν να προστεθούν στον τομέα της ορθοπαιδικής, προσφέροντας μία σειρά από εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Εύρος κίνησης Το ποσό της κίνησης που παρουσιάζεται σε μια άρθρωση κατά την παθητική (παθητικό εύρος) ή ενεργητική (ενεργητικό εύρος) κίνηση. Εκτίμηση: με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών 1951 Gavril Abramovich Ilizarov Μέθοδος Ilizarov «συνδυασμός φλοιοτομής και σταδιακής, ελεγχόμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ- ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ- ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ- ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Σκοπός: Η ανάλυση και η κλινική μελέτη των αποτελεσμάτων της αρθροσκοπικής αποκατάστασης της ρήξης του στροφικού πετάλου, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΆΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΆΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΆΝΩ ΆΚΡΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΆΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΜΦΙΘΈΑΤΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΈΙΟΥ ΚΑΤ «Γ. Χαρτοφυλακίδης» ΩΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ 14:00 ΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ: Κλινική Χεριού - Άνω Άκρου - Μικροχειρουργικής ΚΑΤ www.katmicrosurgery.gr

Διαβάστε περισσότερα