ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft"

Transcript

1 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009 Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

2

3 MEDOC CLIMATE Το κλίμα στην περιοχή του Bordeaux είναι παραθαλάσσιο με πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μια ζώνη δάσους με πεύκα προστατεύει την περιοχή απο τους δυνατούς ανέμους που έρχονται απο τον Ατλαντικό Ωκεανό, επιτρέποντας να «μαλακώσουν» τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Οι περιοχές του Medoc και της Graves έχουν την ικανότητα να ωριμάζουν το Cabernet Sauvingon με ικανοποιητική συχνότητα. Η σήψη λόγω της υγρασίας είναι συχνό πρόβλημα με αποτέλεσμα να γίνονται συχνοί ψεκασμοί. Το Cabernet Sauvignon αποτελεί την πλειοψηφία με το Merlot και το Cabernet Franc να ακολουθούν.

4 VINTAGE 2009 Για τη χρονιά του 2009 το bordeaux έφτασε στα όρια της συγκέντρωσης του φρούτου, των ταννινών και του αλκοόλ. Ωστόσο δεν ήταν η θερμότερη χρονιά, αυτή ήταν το 2003, ούτε η ξηρότερη, αυτή ήταν το Στο 2009 δεν υπήρχαν ακρότητες και τα πάντα έγιναν στις σωστές ποσότητες τη σωστή στιγμή. Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ψυχρός και με πολλές βροχές προετοιμάζοντας ιδανικά τα αμπέλια για το καλοκαίρι. Η ανθοφορία εξελίχθηκε κανονικά με μικρές καθυστερήσεις στο Cabernet Sauvingon, δείχνοντας απο την αρχή ότι θα ήταν ένας τρύγος με αξιόλογη ποσότητα παραγωγής.

5 VINTAGE 2009 Η χρονιά μοιάζει πολύ με αυτή του 1982 με μια διαφορά. Ενώ το αλκοόλ είναι υψηλό και οι ταννίνες πολές και ώριμες, η οξύτητα στο 2009 είναι υψηλότερη δίνοντας μεγαλύτερη ισορροπία στα κρασιά. Επίσης η φρουτώδη διάσταση των κρασιών είναι πιο καθαρή και έντονη. Σε σχέση με το 2005 που θέλει πολύ υπομονή για να μαλακώσει, το 2009 εμφανίζεται πιο ομοιογενές σε ποιότητα και στα καλύτερα παραδείγματα εμφανίζει υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές. Συμπερασματικά το 2009 είναι μια χρονιά που έδωσε κρασιά τα οποία θα είναι πιο απολαυστικά στη νεότητα τους, και αν κρίνουμε απο τη μεγαλειώδη εξέλιξη του 1982, θα έχουν ενδοξότερο μέλλον.

6 VINTAGE 2009 Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν θερμότεροι απο τον μέσο όρο, με μεγάλο σύνολο σε ώρες ηλιοφάνειας, χωρίς κύματα καύσωνα όπως αυτά του Για παράδειγμα οι ημέρες πάνω απο τους 30C ήταν 13 σε σχέση με τις 20 μόνο τον Αύγουστο στο Σποραδικές βροχές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απέτρεψαν τα αμπέλια απο το να κλείσουν στόματα, αν και σε μερικές περιοχές με ξηρότερα εδάφοι αυτό συνέβη. Το φθινόπωρο συνεχίστηκε χωρίς βροχές επιτρέποντας υψηλά ποσοστά σε σάκχαρα και ωρίμανση των φαινολικών στις φλούδες. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Merlot σε μερικές ιδιοκτησίες στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η πλειοψηφία τρύγησε στις αρχές Οκτωβρίου, με το Cabernet Sauvignon να τρυγάτε στα μέσα Οκτωβρίου.

7 PAUILLAC Αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη περιοχή που παράγει Cabernet Sauvignon στον κόσμο, με αποκορύφωμα τα τρία κορυφαία cru classe Mouton, Lafite και Latour. Σε μια έκταση 3 χιλιομέτρων πλάτος και 6 μήκος, καλλιεργούνται στρέμματα με την πλειοψηφία να είναι C.S. Εδώ το έδαφος είναι κυρίως χαλικκώδες που προσφέρει εξαιρετική αποστράγγιση, καθώς και την ικανότητα να αποθηκεύουν θερμότητα. Τα καλύτερα κτήματα είναι αυτά που βλέπουν προς τον Gironde καθώς το μεσοκλίμα είναι ελαφρώς θερμότερο.

8

9 CHATEAU D ARMAILHAC Το Chateau πήρε το αρχικό του όνομα απο τον πρώτο ιδιοκτήτη του, τον Dominique d Armailhacq που αγόρασε το ενδιάμεσο κομμάτι αμπελώνων μεταξύ του Mouton- Rothschild και του Pontet-Canet στις αρχές του 180υ αιώνα. Μέχρι το 1956 η ονομασία του ήταν Chateau Mouton d d Armailhacq, όταν και άλλαξε η ονομασία του σε Mouton-Baron- Philippe για να αλλάξει ξανά το 1976 σε Mouton-Baronne-Philippe για να καταλήξει το 1991 σε Chateau d Armailhac ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με το brand Mouton- Cadet.

10 CHATEAU D ARMAILHAC Το κτήμα έχει στη διάθεση του γύρω στα 500 στρέμματα, που χωρίζονται σε τρία κομμάτια: Le Plateau des Levantines με 260 στρέμματα χαλικώδους εδάφους. Le Plateau de Petit Pibran με 190 στρέμματα αβεστό/αμμώδη έδαφος. Le Croupe de Behere με 50 στρέμματα χαλικώδους εδάφους. Η φύτευση είναι μοιρασμένη σε: Cabernet Sauvignon 57% Merlot 21% Cabernet Franc 20% Petit Verdot 2% Η πυκνότητα φύτευσης είναι 850 πρέμνα στο στρέμμα.

11 Ίσως το καλύτερο κρασί που έχει φτιάξει ποτέ το συγκεκριμένο κτήμα. Το Cabernet Sauvignon συμμετέχει σε ποσοστό 60%, το Merlot με 25%, το Caberrnet Franc με 12% και το Petit Verdot με 3%. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό, η μύτη πολύπλοκη με άφθονο μαύρο φρούτο, πίσα, μόκα, καπνό και μπαχαρικά. Το σώμα μέτριο προς γεμάτο με πολλές και στοργγυλές τανίνες. Ένα κρασί για τα επόμενα 20 χρόνια CHATEAU D ARMAILHAC 2009

12 SAINT ESTEPHE Τό έδαφος στο St Estephe έχει την κλασσική χαλικώδες σύσταση που συναντάμε στο Medoc, ωστόσο το υπόστρωμα έχει μεγάλα ποσοστά απο πηλό. Αυτή η σύσταση έχει μικρότερες δυνατότητες αποστράγγισης, είναι πιο ψυχρά και καθυστερούν την ωρίμανση, διατηρώντας υψηλά ποσοστά ωρίμανσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στις ζεστές και ξηρές χρονιές το St Estephe διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις νοτιότερες περιοχές.

13

14 CHATEAU CALON SEGUR "Purity and concentration of fruit" Το όνομα του Chateau ωφείλεται στον πρώτο ιδιοκτήτη του, τον Nicolas-Alexandre, the Marquis de Segur, γνωστός ως ο πρίγκηπας των αμπελιών που εκείνη την εποχή είχε στην ιδιοκτησία του επίσης το Ch. Lafite και το Ch. Latour. Ωστόσο το αγαπημένο του ήταν το Calon Segur όπου εκτός απο το όνομα του, φέρνει μέχρι και σήμερα την καρδιά. Το 1894 η οικογένεια Gassqueton αγόρασε την ιδιοκτησία, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2012, όπου μέχρι τον θάνατο της Madame Helene Gassqueton τον Σεπτέμβριο του 2011.

15 CHATEAU CALON SEGUR Οι αμπελώνες έχουν έκταση 580 στρέμματα και η σύσταση τους είναι χαλικώδεις στην επιφάνεια ανάμεικτα με άμμο σε κάποια σημεία και πηλό σε κάποια άλλα. Το υπέδαφος είναι πορώδες ασβεστολιθικό. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με 55% Cabernet Sauvingon, 40% Merlot και 5 % Cabernet Franc. Η μέση ηλικία των αμπελιών είναι τα 30 χρόνια. Η οινοποίηση γίνεται σε 24 δεξαμενές των 100 hl σε θερμοκρασίες μεταξύ 28 & 30C για 2 με 3 εβδομάδες. Το κρασί ωριμάζει για 18 με 20 μήνες σε 50% καινούργια βαρέλια

16 CHATEAU CALON SEGUR 2009 Το 2009 έχει το υψηλότερο ποσοστό Cabernet Sauvingon που έχει καταγραφεί ποτέ στο κτήμα, με το υπόλοιπο να είναι Merlot & Petit Verdot. Εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα κρασιά της περιοχής που παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε Merlot. Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο πορφυρό. Τα αρώματα του κινούντε γύρω απο ένα πυρήνα κόκκινου φρούτου, όπως κεράσι και φραγκοστάφυλλο, γήινες νύξεις και μπαχαρικά. Το σώμα μέτριο προς γεμάτο, με πολλές ώριμες τανίνες που χαρίζουν εξαιρετική δομή και ισορροπία με το αλκοόλ και την οξύτητα. Ένα κρασί με πολλές δεκαετίες ζωής.

17 PESSAC-LEOGNAN Το Pessac-Leognan είναι μια σχετικά πρόσφατη ονομασία προέλευσης που θεσπίστηκε το 1987, διαφοροποιώντας την απο την Graves. Η καρδιά της περσιοχής ουσιαστικά ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο της πόλης. Πρακτικά μαζί με την Graves είναι η παλαιότερη περιοχή που παράγει κρασί στην περιοχή του Bordeaux απο τα μέσα του 15ου αιώνα. Η συνολική καλλιεγήσιμη έκταση είναι περίπου στρέμματα, απο τα οποία τα είναι ερυθρές ποικιλίες και τα λευκές. Το έδαφος έχει διάφορα χαλικώδη υποστρώματα, απο διαφορετικές γεωλογικές περιόδους, εξασφαλίζοντας εξαιρετική αποστράγγιση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ίδες με αυτές του Medoc με το Cabernet Sauvignon να κυριαρχεί, και τα Merlot, Cabernet Franc να ακολουθούν.

18

19 LA MISSION HAUT-BRION Το Ch. La Mission ενώ είναι αδελφάκι του Haut-Brion και συνεχίζει να διατηρεί δεύτερο ρόλο, αποτελεί ένα απο τα σταθερά κρασιά μαζί με το Ch. Latour διαχρονικά, επιδεικνύοντας υψηλότατες βαθμολογίες τόσο απο τον R. Parker όσο και απο τον Michael Broadbent, James Suckling κ.α. Αν και η ιστορία των δύο Chateau περιπλέκεται μέσα στον χρόνο, ουσιαστικά μόλις το 1983 βρέθηκαν κάτω απο την ίδια ιδιοκτησία. Το L.M. Αποτελεί το μικρότερο κομμάτι του La Tour Haut-Brion. Η ιστορία του ξεκινάει απο τα μέσα του 15 ου αιώνα, κατάφερνοντας πάντα να είναι ένα αξιόπιστο κρασί. Χαρακτηριστικά στη δεκαετία του 1920 ήταν πάντα πιο ακριβό απο το Latour κατά 1 φράγκο, όταν η αξία ήταν 11 φράγκα η φιάλη το L.M.

20 LA MISSION HAUT-BRION Πάντα είχε ανθρώπους στην καθοδήγηση του που ήταν πρωτοπόροι. Για παράδειγμα το 1926 ο Frederic Woltner εγκατέστησε τις πρώτες ανοξείδωτες δεξαμενές, ελέγχοντας τη θερμοκρασία ζύμωσης χωρίς να χρειάζεται να αδειάζουν κουβάδες με πάγο μέσα στο μούστο που ζύμωνε, με αποτέλεσμα να αραιώνει το κρασί. Η θερμοκρασί ζύμωσης μειώθηκε κατά 7C επιτρέποντας στο κρασί να αποφύγει την έντονη πτητική οξύτητα και της βακτηριακές μολύνσεις. Το 1983 όταν αγοράστηκε απο τον Clarence Dillon, τοποθετήκε σαν διεθυντής ο Jean-Bernard Delmas που οδήγησε τη φήμη του στα ύψη. Το 2003 τον διαδέχτηκε ο γιος του Jean-Philippe Delmas συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με επιτυχία.

21 LA MISSION HAUT-BRION Οι αμπελώνες έχουν έκταση περίπου στα 500 στρέμματα με πυκνότητα φύτευσης στα πρέμνα ανα στρέμμα. Από το 1983 ακολουθήθηκε ένα πρόγραμμα μελέτης του υπεδάφους και αναμπέλωση με τους κατάλληλους κλώνους και υποκείμενα ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή απόδοση των αμπελώνων. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με την εξής αναλογία: Cabernet Sauvignon 48% Merlot 45% Cabernet Franc 7% Η μέση ηλικία των αμπελιών είναι 25 χρόνια. Υπάρχει αυστηρή επιλογή στον ιμάντα διαλογής, η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές ξεχωριστά για κάθε αμπελοτεμάχιο και ποικιλία στους 30C. Η ωρίμανση γίνεται σε 100% καινούργιο βαρέλι κατα μεσο όρο για 22 μήνες.

22 LA MISSION HAUT-BRION 2009 Έχει θέση σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο κρασί του Η ποικιλιακή σύνθεση της χρονιάς είναι απο 47% Merlot & Cabernet Sauvignon και 6% Cabernet Franc, με το αλκοόλ να σκαρφαλώνει στις παρυφές του 15% abv. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό και τα αρώματα συνδυασμός φρούτου, γής και λουλουδιών.. Η γλύκα του αλκοόλ σε συνδυασμό με πολλές, ώριμες και βελούδινες τανίννες που παραδίδουν μαθήματα δομής κάνουν το κρασί εξαιρετικά συμπυκνωμένο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά απολαυστικό ακόμα και σήμερα με δυνατότητες παλαίωσης που μπορούν να φτάσουν πολλές δεκαετίες.

23 MARGAUX Η κοινότητα του Margaux είναι αποκομμένη απο τις υπόλοιπες κοινότητες και είναι η νοτιότερη του Medoc. Η ονομασία δεν αναφέρεται μόνο στο χωριό του Margaux αλλά και σε αυτές του Cantenac, Soussans, Labarde και Arsac. Οι ιδιοκτησίες εδώ είναι κατακερματισεμένες και πολλά απο τα Chateau δεν έχουν εννιαίους αμπελώνες, όπως για παράδειγμα το Ch. Margaux που έχει αμπελοτεμάχια στο Cantenac και το Soussans. Οι αμπελώνες έχουν έκταση στρέμματα και το έδαφος είναι σύνθετο με αβσεστόλιθο, πηλό και άμμο, ωστόσο τα καλύτερα κτήματα εδράζονται σε χαλικώδες εδάφος που λόγω της καλής αποστράγγισης δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

24

25 CHATEAU MARGAUX Μετά απο πολλά χρόνια πραγματικής απαξίωσης του Ch. Margaux, αγοράστηκε το 1976 απο τον Ανδρέα Μετζελόπουλο ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης των S/M «Felix Potin» όπου κάτω απο την καθοδήγηση του έφτασαν τα 1600 καταστήματα, απο τα 50 που παρέλαβε όταν ξεκίνησε. Διέθετε επίσης και την πλειοψηφία στην εταιρεία Nicolas με καταστήματα λιανικής κρασιών. Η επέμβαση του ήταν άμμεση φυτεύοντας 120 στρέμματα αμπελιών άμμεσα, αποστραγγίζοντας ένα ρυάκι που πέρναγε μέσα απο τους αμπελώνες, χτίζοντας ένα επιπλέον κελάρι για τα βαρέλια και επιβάλλοντας αυστηρότερη επιλογή στην πρω τη ύλη. Επίσης ανακαίνησε όλο το εσωτερικό του πύργου.

26 CHATEAU MARGAUX Δυστυχώς το 1980 πέθανε ξαφνικά και η διαχείρηση πέρασε στην κόρη του Corinne που με πείσμα συνέχισε το έργο του πατέρα της. Από το 2003 της ανήκει αποκλιεστικά μετά την εξαγορά του μεριδίου απο το Agnielli Group. Η επιτυχία του Ch. Margaux μετά το 1978 με μια σειρά εξαιρετικών κρασιών είναι το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που έφερε το Ch. Margaux στο πραγματικό του status. Απο το 1983 ο Paul Pontalier έχει αναλάβει τη διαχείρηση με πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα.

27 CHATEAU MARGAUX Το κτήμα έχει έκταση στρέμματα απο τα οποία τα 870 είναι καλλιεργημένα με ερυθρές ποικιλίες και 120 με λευκές. Η αναλογία των ερυθρών ποικιλιών είναι: Cabernet Sauvignon 75% Merlot 20% Cabernet Franc 3% Petit Verdot 2% Η μέση ηλικία των αμπελιών είναι 40 χρόνια. Το έδαφος είναι αραιό χαλικώδες με ένα υπόστρωμα χαλικώδους πηλού. Η οινοποίηση γίνεται σε δρύινες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία και στη συνέχεια περνάει σε 100% καινούργια βαρέλια που φτιάχνονται στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του κτήματος, όπου και παλαιώνει απο μήνες.

28 CHATEAU MARGAUX 2009 Η ποικιλιακή σύνθεση για το 2009 είναι 87% Cabernet Sauvignon και το υπόλοιπο κυρίως Merlot με μικρό ποσοστό Cabernet Franc & Petit Verdot. Το αλκοόλ για τα δεδομένα της χρονιάς και σε σχέση με τους γείτονες του έχει παραμείνει σχετικά χαμηλό 13.3% abv. Εκπληκτική συγκέντρωση, φινέτσα και πολυπλοκότητα στα αρώματα με φραγκοστάφυλο, φρούτα του δάσους, άνθοι ακκακίας, καπνό και γήινες νότες. Στο στόμα πληθωρικό αλλά ταυτόχρονα φινετσάτο με κομψές τανίνες, παράλληλα με τον απίστευτο όγκο του. Ο Pontallier σημειώνει ότι είναι το κρασί με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε τανίνες που έχει φτιάξει και πιστεύει ότι στυλιστικά πλησιάζει αυτό του 1996.

29

30 SAUTERNES Τα κρασιά της περιοχής είναι γλυκά και ωφείλετε στο ιδιαίτερο μεσοκλίμα της περιοχής. Οι κοινότητες που αποτελούν την ονομασία προέλευσης και είναι οι Sauternes, Barsac, Preignac, Bommes και Fargues και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ 2 ποταμών. Του μεγαλύτερου Garonne και του μικρότερου Ciron. Το Φθινόπωρο τα κρύα νερά του Ciron συναντούν τα θερμότερα του Garonne, δημιουργώντας ομίχλες που καλύπτουν την περιοχή τις πρωινές ώρες και μέχρι να ανέβει ο ήλιος ψηλά για να τις καθαρίσει. Τις πρωινές ώρες η ευγενής σήψη εγκαθίστανται στις ρόγες των σταφυλιών και με την απογευματινή ζέστη πολλαπλασιάζεται. Ο βοτρύτης έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει τα οξέα και τα σάκχαρα στα σταφύλια και ν απροκαλεί αυξημένες ποσότητες γλυκερόλης στο κρασί προσθέτοντας ιδιαίτερο «πάχος». Το αλκοόλ συνήθως φθάνει στους 14 abv και τα σάκχαρα μεταξύ 50 και 100 γρ στο λίτρο.

31 SAUTERNES Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τρεις. Το Semillon με ποσοστό περίπου στο 80%, που με τη λεπτή φλούδα επιτρέπει την ανάπτυξη της ευγενής σήψης, δίνει στα κρασιά το σώμα, ενώ το Sauvignon Blanc την οξύτητα και μαζί με το Muscadelle τα αρώματα. Η ποσότητα του τρύγου είναι δραματικά χαμηλή, για παράδειγμα στο Ch. D Yquem είναι 90 κιλά στο στρέμμα. Η επίπονη επιλογή στο αμπέλι και οι εξιδικευμένοι τρυγητές μαζί με τη χαμηλή απόδοση είναι που κάνουν τα Sauternes ακριβά κρασιά. Η περιοχή διαθέτει μεγάλες διαφορές στο έδαφος που όμως δεν παίζει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση της ποιότητας των κρασιών όσο το μεσοκλίμα.

32 SAUTERNES 2009 Για το 2009 τα σταφύλια ωρίμασαν εξαιρετικά, με την απουσία ευγενής σήψης κάτι που ανησύχησε ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Μερικοί τρύγησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά οι περισσότεροι περίμεναν μέχρι τις 28 Σεπτεβρίου, όπου είχε προηγηθεί βροχή στις 21 που έκανε τον βοτρύτη να εξαπλωθεί με μεγάλη ομοιογένεια. Το δεύτερο και τελευταίο πέρασμα έγινε στις 9 Οκτωβρίου, χωρίς ενδιάμεσο πέρασμα. Τα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετική συγκέντρωση με υψηλή οξύτητα και σάκχαρα που δίνουν μεγαλύτερη φρεσκάδα απο το 2005 και το Κρασιά που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

33 CHATEAU GUIRAUD Πήρε το όνομα του από τον πρώτο ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου, τον «Pierre Guiraut». Ωστόσο μεγάλες δόξες γνώρισε όταν αγοράστηκε το 1890 απο την οικογένεια Bernards, που έκαναν μεγάλες επενδύσεις στο κτήμα και έχτισαν τον πυργο, δημιουργώντας και την υπόγεια κάβα. Έφτασε σε σημείο να ανταγωνίζεται το ίδιο το Ch. D Yquem σε ποιότητα στις αρχές του 20 ου αιώνα. Περνώντας απο διάφορες φάσεις έφτασε το 1981 να αγοραστεί απο την οικογένεια Narby για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό του status. Ο πύργος αναστηλώθηκε εκ νέου, νέοι άνθρωποι ήρθαν στην καθοδήγηση του με επικεφαλής τον κ. Planty, που εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και τους αμπελώνες.

34 CHATEAU GUIRAUD Το Ch. Guiraut βρίσκεται στην κοινότητα του Sauternes, και έχει έκταση στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 980 είναι αμπελώνες. Τα 850 στρ. Παράγουν γλυκό κρασί και τα 130 ξηρό λευκό (Le G de Guiraut). Η αναλογία φύτευσης είναι Semillon 65%, Sauvignon Blanc 35%, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό για την περιοχή που κινείται κατα μέσο όρο στο 10%. Η σύσταση του εδάφους είναι χαλικο/αμμώδες με ετερογενές υπεδαφος απο πηλό, άργιλο και χαλίκια. Η πυκνότητα φύτευσης είνα 660 πρέμνα στο στρέμμα και η μέση ηλικία τους είναι τα 40 χρόνια. Η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 120 κιλά στο στρέμμα.

35 CHATEAU GUIRAUD Μεταξύ 2 και 6 περασμάτων γίνεται ο επιλεγμένος τρύγος απο 120 τρυγητές όταν οι ρώγες είναι σε σήψη. Ο τρύγος γίνεται όταν το εν δυνάμει αλκοόλ είναι στους 20 abv. Ακολουθεί πίεση σε πνευματικά πιεστήρια για το καθένα απο τα 74 επιλεγμένα τεμάχια του αμπελώνα, όπου μεταφέρονται σε ανεξάρτητες ανοξείδωτες δεξαμενές για το καθένα. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε βαρέλια όπου και γίνεται η ζύμωση για περίπου 2 μήνες. Στη συνέχεια ωριμάζουν σε βαρέλια απο 18 εως 24 μήνες. Αποφεύγεται η χρήση διοξειδίου του θείου, προτιμώντας αδρανή αέρια για την αποφυγή οξειδώσεων. Περίπου κιβώτια παράγονται ετησίως.

36 CHATEAU GUIRAUD 2009 Το χρώμα του είναι λαμπερό χρυσό με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη έντονη και φρουτώδες με αρώματα ώριμου βερύκοκου και ροδάκινου, κερύθρα και κυδώνι. Στο στόμα είναι πλούσιο με δροσερή οξύτητα που ισσοροπεί τη γλύκα. Στο τελείωμα το φρούτο γίνεται αποξηραμένο πλαισιώνεται απο νεκταρίνι, αμύγδαλο και ελαφριά μπαχαρικά. Κρασί μεγάλη πυκνότητας που έχει εξαιρετικές ικανότητες παλαίωσης.

37

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG // ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4 α ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation. ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014 «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από την

Διαβάστε περισσότερα

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι TΡΥΓΟΣ 2008 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επισυνάπτουμε ένα αναλυτικό Δελτίο Τρύγου. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αυτή είναι και η μαγεία του κρασιού με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πως καθηλώνονται οι τιμές παραγωγού αναγκαία η σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών

Πως καθηλώνονται οι τιμές παραγωγού αναγκαία η σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΤΟΣ ΙΣT' ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 78 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΚΩΔΙΚΟΣ 1507 e-mail: keosoe@otenet.gr Αποκαλυπτική μελέτη της ΚΕΟΣΟΕ για τις χρόνιες αδυναμίες του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο 5/28/14 6:09 PM ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ Οι αγώνες δεν κερδίζονται στην ταχύτητα αλλά στα φρένα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Μεγέθη, κατανοµή, κλήρος, πόροι και βιωσιµότητα ΑΜΠΕΛΟΣ & ΟΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝ ΟΥΡΑΣ Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΞΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ MARKETING ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΊΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η Κουμανδαρία είναι ένα προϊόν μεγάλων προσδοκιών και δυνατοτήτων όσον αφορά τις αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «Είδη Μπύρας» παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Λώνη, τελειόφοιτο του τµήµατος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών των ΤΕΙ Αθήνας στο µάθηµα Σεµινάριο Τελειοφοίτων. Περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /13 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1088 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Πλαγιές Πάικου (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

SWOT για τον ελληνικό χώρο»

SWOT για τον ελληνικό χώρο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. «ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος: «Οικονομική Προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση» «Πόλεις και Πράσινες Στέγες: Μία Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ Π. ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΑΝΝΑ Π. ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΝΝΑ Π. ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Μελέτη Πτητικών Συστατικών Ελληνικών Οίνων & Αποσταγμάτων Παραγωγή Βιολειτουργικών Οίνων με Βάση Φυτά του Γένους Sideritis

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ Μ ΗΜΑ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Σ & Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Σ Α Π Ο Φ Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011 Τυπωμένο σε 0% ανακυκλωμένο χαρτί Travel PLC Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων Μάρτιος 0 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Υπεύθυνη Ηγεσία είναι μια από τις τέσσερεις κύριες βασικές αξίες της TUI Travel PLC. Εάν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΟΥΒΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

03-05_editorial_periexomena.indd 3

03-05_editorial_periexomena.indd 3 03-05_editorial_periexomena.indd 3 7/12/11 1:52 PM 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 18-35 Τη θέση τους στο «καλάθι» της αγροτικής παραγωγής διευρύνουν συνεχώς τα φρούτα, δηµιουργώντας ταυτόχρονα νέες συνθήκες και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ tontoulapi.espivblogs.net tontoulapi @espiv.net ΛΙΓΗ (ΠΡΟ)ΙΣΤΟΡΙΑ Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ή τέλος πάντων από αυτό που μπορούμε να ορίσουμε ως αρχή. 3.5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΟΝΟΜΑ:ΑΚΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / MN 05014 / Ε ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΟΥ ΦΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα