ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ"

Transcript

1 ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

2 CASA VINICOLA ZONIN Η ιστορία του οίκου Zonin ξεκινάει το 1821 στην πόλη Gambellara στην καρδιά της περιοχής του Venetto όπου απέκτησαν τα πρώτα τους αμπέλια εξελίχθηκαν σε αμπελουργούς και στη συνέχεια σε οινοποιούς. Σήμερα είναι μια απο τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις του χώρου παγκοσμίως και απο τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Ιταλία. Πρόεδρος είναι ο πατριάρχης της οικογένειας Gianni Zonin και οι γιοί του συνεχίζουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Francesco ασχολείται με το marketing και την αγορά των Η.Π.Α. όπου κατέστησε το Castello del Poggio Νο1 σε πωλήσεις Moscato d Asti, ο Domenico σαν τεχνικός διευθυντής παραγωγής και ο Michele στα οικονoμικά.

3 ANTINORI Η ιστορία του οίκου Antinori πάνω στο κρασί είναι πραγματικά πολύ παλιά ξεκινώντας το 1535 και συνεχίζεται ανελλειπώς για 26 γενεές. Σήμερα θεωρείται ως σημαντικότερος παραγωγός της Τοσκάνης και ένας (αν όχι ο καλύτερος) απο τους καλύτερους παραγωγούς της Ιταλίας. Ο Niccolo Antinori ήταν αυτός που καθιέρωσε το στυλ του οίκου και έφερε πολλούς νεωτεριμούς, αγοράζοντας παράλληλα και το Castello della Sala. Από το 1930 άρχισε να καλλιεργεί Cabernet Sauvignon αγοράζοντας τον μυθικό αμπελώνα των Tignanello και Solaia. Η απογείωση ήρθε με τον Piero Antinori και τον αρχιοινολόγο Giacomo Tachis που έφτιαξαν τον μύθο των Super Tuscans. Σήμερα ο Renzo Cotarella συνεχίζει την μεγάλη οινολογική σχολή του Antinori.

4 ANTINORI WINERY CHIANTI

5 Από το 1998 η οικογένεια Antinori άρχισε να επενδύει στην περιοχή της Puglia, όπου χιλιάδες χρόνια πριν οι Έλληνες δημιούργησαν τη Magna Grecia χαρίζοντας αρκετά ελληνικά ονόματα στην περιοχή. Οι ερυθρές ποικιλίες Negroamaro, Aglianico και Primitivo είναι αυτές που εκφράζουν εξαιρετικά την ποιότητα της γης, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αφοσίωση στην ποιότητα του οίκου Antinori με ότι ασχολείται. Η Tormaresca αποτελείται από 2 κτήματα: Από την Tenuta Bocca di Lupo που βρίσκεται στη ζώνη Castel Del Monte DOC σε υψόμετρο 250 μέτρα, με στρέμματα αμπελώνων που βλέπουν το ηφαίστειο του Vulture. Τη Masseria Maime που βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του Salento. Η Masseria έχει έκταση στρεμμάτων από τα οποία τα είναι αμπέλια και τα 850 στρέμματα ελαιόδενδρα.

6 Tenuta Bocca di Lupo Masseria Maime

7 ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΒΑ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΤΡΙΝΩΝ Η ιστορία του Κτήματος Μερκούρη αρχίζει το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης αγοράζει το πρώτο αγροτεμάχιο στην Δυτική Πελοπόνησο στο υψίπεδο του ακρωτήριου ιχθύς, στην περιοχή Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου. Η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα γίνεται το 1870 όταν φθάνουν απο την Βόρεια Ιταλία μοσχεύματα της ποικιλίας «Refosco». Στη συνέχεια στα 1930 ο Λεωνίδας Μερκούρης δημιουργεί ένα σύγχρονο οινοποιείο για την εποχή του, όπου καλλιεργεί, εμφιαλώνει και πουλάει τα κρασιά του κτήματος μέχρι το Εκεί υπάρχει μια διακοπή μέχρι το 1985 όπου τα αδέλφια Κανελλακόπουλοι απο τη μητέρα Μερκούρη, ο Χρήστος και ο Βασίλης επανεκκινούν την διαδικασία παραγωγής ανακαινίζουν το οινοποιείο, το εξελίσσουν και φυετεύουν νέους αμπελώνες. Το 1998 αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κρασί απο θα αποτελέσει την ναυαρχίδα του κτήματος. Ένα κρασί που θα ονομαστεί Cava και θα προέρχεται απο μεγάλη ωρίμαση σε βαρέλια, στους 18 μήνες και 12 φιάλες στη φιάλη, πριν να βγει στην αγορά. Το κρασί ωριμάζει σε βαρέλια Berthomieu και Ermitage και παράγεται σε περίπου φιάλες τον χρόνο. Η ποικιλιακή σύνθεση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη απο την κλασσική του κτήματος, δηλαδή Refosco και Μαυροδάφνη. Για το Refosco χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο κλώνος «dal Penducolo rosso» που είναι πιο πρώιμη απο τον κλώνο Μερκούρη και τον κλώνο «τσιγγέλω» της Μαυροδάφνης.

8 Το Feudo Principi di Butera είναι ένα κτήμα που κάποτε ανήκε σε οικογένειες ευγενών της Σικελίας, όπως ο πρώτος πρίγκηπας Ambrogio Branciforte, που έζησε εκεί το Το 1997 μετά από ενδελεχή έρευνα η οικογένεια Zonin το αγόρασε και το αναστήλωσε σαν οίκημα και σαν αμπελώνα. Το Feudo βρίσκεται στο Νοτιο-ανατολικό τμήμα της επαρχίας Caltanisserra, μέσα στη ζώνη DOC Riesi της Σικελίας. Είναι σε απόσταση δύο ωρών από την πρωτεύουσα Palermo. Η έκταση του είναι στρέμματα αφιερωμένα στα αμπέλια και τις ελιές. Το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων είναι τα 225 μέτρα και το έδαφος είναι χαλικώδες με στρώματα λεπτού πληλού. Η μέση διακύμανση της θερμοκρασίας του καλοκαιρινούς μήνες είναι μεταξύ ο C. Ο προσανατολισμός των αμπελώνων είναι από ανατολικά προς δυτικά αντί για το δυτικά προς ανατολικά που επικρατεί στην περιοχή.

9 NERO D AVOLA Αποτελεί την πιο φυτεμένη ποικιλία της Σικελίας καθώς εκτιμάται σαν η πιο αξιόλογη, και συχνά την παρομοιάζουν με το Syrah λόγω του έντονου χρώματος, γεμάτου σώματος και ικανότητας παλαίωσης. Το όνομα της το έχει πάρει από την πόλη Avola στην επαρχία των Συρακουσών όπου και προτεμφανίζεται το Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί, οι τανίνες του είναι υψηλές (όπως και το αλκοόλ), με την οξύτητα να έχει πολλές διακυμάνσεις. Τα αρώματα του είναι του δαμάσκηνου, βοτανικά και λευκής σοκολάτας. Παρουσιάζει εξαιρετικές ικανότητες παλαίωσης.

10 NERO D AVOLA SICILIA DOC FEUDO PRINCIPI DI BUTERA Αμπελώνας: Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες στις περιοχές Butera και Riesi στην επαρχία της Catanisseta. Ποικιλία: Nero d Avola 100% Οινοποίηση: Ο τρύγος γίνεται την Τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες ο C για 8 ημέρες. Το κρασί στη συνέχεια ωρίμασε για 12 μήνες σε 50% βαρέλια των 350 λίτρων και το άλλο 50% σε ξύλινες δεξαμενές των 6000 λίτρων. Στη συνέχεια το κρασί εμφιαλώνεται και παραμένει σε αυτό για 6 μήνες. Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη είναι μέτριας έντασης με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό, δροσερό, με μαλακές τανίνες και γεμάτο σώμα. Η επίγευση είναι μέτρια με αρώματα μαύρων φρούτων σε λικέρ, και γλυκών μπαχαρικών. Απολαύστε το στους: 16 ο C Παλαίωση: Πίνεται από τώρα και για τα επόμενα 3 χρόνια.

11 PRIMITIVO Το πραγματικό όνομα της ποικιλίας είναι Tribidrag και προέρχεται από την κεντρική Δαλματία της Κροατίας. Τα συνώνυμα του είναι Primitivo στην Puglia και Zinfandel στην California. Μέχρι το 1970 το Zinfandel θεωρείτο μια ξεχωριστή ποικιλία. Όταν ο Austin Goheen ένας αμπελουργός από την Καλιφόρνια επισκέφθηκε την Puglia αναγνώρισε την ομοιότητα και στη συνέχεια το επιβεβαίωσε αφού το καλλιέργησε δίπλα-δίπλα με Zinfandel. To 1975 πιστοποιήθηκε και επιστημονικά η ομοιότητα τους. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία και για αυτό αποδίδει καλύτερα σε φτωχά εδάφη και σε πλαγιές, ακόμα καλύτερα όταν τα αμπέλια είναι μεγάλης ηλικίας. Τα τσαμπιά είναι μεγάλα και παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμαση τους. Το Primitivo παρουσιάζει περισσότερα τσαμπιά με λιγότερες και μικρότερες ρόγες. Τα χαρακτηριστικά του είναι το βαθύ χρώμα, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ και αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους, βιολέτας και πιπεριού.

12 TORCICODA IGT SALENTO Ποικιλία: Primitivo 100% Το Primitivo προέρχεται από αμπελώνες μεγάλης ηλικίας από τον αμπελώνα San Pietro Vernotico. Τα αμπέλια τρυγήθηκαν σε μεγάλη ωριμότητα και μετά από την σύνθλιψη οδηγήθηκαν σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η εκχύλιση έγινε με remontage και delestage για 15 ημέρες. Ταυτόχρονα η αλκοολική ζύμωση έγινε στους 26 ο C. Η μηλογαλακτική ζύμωση έγινε στα βαρέλια Ουγγαρέζικης και Γαλλικής προέλευσης 225 λίτρων, όπου και παρέμεινε το κρασί για 10 μήνες. Αφού εμφιαλώθηκε παλαίωσε για ακόμα 8 μήνες στη φιάλη. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί. Η μύτη είναι μέτριας έντασης αλλά με μεγάλη συγκέντρωση. Ο φρουτώδης χαρακτήρας είναι κυρίαρχος με αρώματα κόκκινου και μαύρου κερασιού, βύσσινου και φράουλας. Από τα βαρέλια έχουμε γλυκά μπαχαρικά και βότανα. Στο στόμα είναι ξηρό και πληθωρικό, με γεμάτο σώμα, πολλές αλλά βελούδινες τανίνες και ευχάριστη φρουτώδη επίγευση. Το κρασί αφού μεταγγιστεί και παραμείνει για μία ώρα είναι απολαυστικό στους 18 ο C.

13 AGLIANICO Αν και μας αρέσει να πιστεύουμε ότι έχει Ελληνικές ρίζες κάτι τέτοιο δεν αποδικνύεται επιστημονικά. Περισσότερο φαίνεται το όνομα να έχει Ισπανικές ρίζες και η ποικιλία να εμφανίζεται με το αυτό το όνομα τον 16 ο αιώνα που η νότια Ιταλία βρισκόταν κάτω από Ισπανική κατοχή. Η ετοιμολογία του φαίνεται ότι είναι το «αμπέλι της πεδιάδας» Είναι μια ποικιλία που ανθίζει νωρίς και ωριμάζει πολύ αργά όπως το Nebbiolo, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο. Είναι αρκετά ευπαθές στη σήψη στις φθινοπωρινές βροχές. Τα χαρακτηριστικά όπως η υψηλή οξύτητα και οι σκληρές τανίνες του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό Barolo του νότου και για αυτό είναι σημαντικό στοιχείο η φαινολική ωριμότητα και η παλαίωση στη φιάλη ώστε να μαλακώσει και να γίνει απολαυστικό το κρασί. Άλλα χαρακτηριστικά του είναι το υψηλό αλκοόλ, το γεμάτο σώμα και τα αρώματα δαμάσκηνου και σοκολάτας.

14 BOCCA DI LUPO CASTEL DEL MONTE DOC Από 100% Aglianico και τον αμπελώνα Minervino Murge με τον όψιμο τρύγο να γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Αφού τα σταφύλια ήρθαν σε εξαιρετική ωριμότητα φαινολική και αρωματική τρυγήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο οινοποιείο όπου έγινε περαιτέρω διαλογή. Η ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές μεταξύ 25 & 27 ο C. Η εκχύλιση διήρκησε για 15 με 18 ημέρες. Στη συνέχεια μεταγγίστηκε σε μικρά Γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου και παρέμεινε για 15 μήνες. Αφού εμφιαλώθηκε παρέμεινε για άλλους 24 μήνες στα παραδοσιακά κελάρια του οινοποιείου. Το χρώμα μα του είναι μέτριο ρουμπινί με γκρενά αποχρώσεις. Η μύτη είναι έντονη και πολύπλοκη με αρώματα μαρμελάδας δαμάσκηνου και βύσσινου, κεράσια σε λικέρ, πικάντικων μπαχαρικων, μέντας και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό, πληθωρικό, με γεμάτο σώμα, πολλές αλλά βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση από ώριμο φρούτο και μαύρη ελιά. Είναι ένα κρασί που είναι καλύτερο στους 18 ο C και αφού έχει ανοιχθεί για μια ώρα τουλάχιστον.

15 Η περιοχή του Chianti Classico οριοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1716, νομοθετήθηκε επίσημα το 1932 και πήρε την σημερινή της μορφή το 1966 σαν DOC και το 1984 σαν DOCG. Το Chianti είναι μια πολύ μεγάλη ζώνη μήκους περίπου 160 χλμ που το καταστεί μεγαλύτερο απο το Bordeaux. Έτσι το στυλ των κρασιών είναι πολύ διαφορετικό ανάλογα με το παραγωγό και την περιοχή. Η περιοχή χαρακτηρίζεται απο ατελείωτες λοφοσειρές που καυμαίνονται σε ύψος απο μέτρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι στους 20 ο C και η βροχή πέφτει κυρίως τον χειμώνα, με τον Οκτώβριο να έχει 85 χλ βροχόπτωσης CHIANTI

16 Το Sangiovese είναι η βασική ποικιλία της Τοσκάνης. Το χαρακτηριστικό της είναι η αργή ωρίμανση της που έχει σαν αποτέλεσμα ο τρύγος να ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και να φθάνει πολλές φορές στα μέσα Οκτωβρίου. Τη δεκαετία του 1990 έγινε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στους αμπελώνες επιλέχθηκαν νέοι καθαροί κλώνοι με χαμηλή στρεμματική απόδοση και σε συνδυασμό με μοντέρνες οινοποιητικές τεχνικές οι παραγωγοί προσπάθησαν να γεμίσουν το σώμα και να μαλακώσουν την τραχειά γεύση της ποικιλίας, λόγω της υψηλής οξύτητας και των έντονων τανινών. SANGIOVESE

17 VILLA ANTINORI CHIANTI CLASSICO RISERVA DOCG 2011 Στις αρχές του 21 ου αιώνα ο Marchese Antinori επαναφέρει ένα μεγάλο brand στο portfolio των Chianti Classico. Το Villa Antinori Chianti Classico Riserva DOCG επανέρχεται σαν ένα νέο ξεχωριστό κρασί συμπληρώνοντας ταυτόχρονα δύο κατηγορίες κρασιών. Το πρώτο με το brand Villa Antinori όπου μετά το λευκό και το κόκκινο έρχεται να συμπληρώσει ένα κρασί Ονομασίας προέλευσης. Θα ολοκληρώσει επίσης την κατηγορία των Chianti με το Peppoli, Marchesi Antinori & Badia a Passigniano. Ποικιλίες: 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon & Merlot Τα σταφύλια προέρχονται από έναν καινούργιο ιδιόκτητο αμπελώνα τον οποίο απέκτησε πρόσφατα, αν και τον διαχειριζόταν για πολλά χρόνια, πολύ κοντά στο Tignanello, έκτασης 600 στρεμμάτων. Η οινοποίηση και παλαίωση γίνεται στο καινούργιο οινοποιείο του Antinori στο Bargino. Το κρασί ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια παλαιώνει για 12 μήνες σε συνδυασμό μικρών και μεγάλων βαρελιών, και για άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Το χρώμα του είναι μέτριο ρουμπινί με απαλές γκρενά αποχρώσεις. Στη μύτη είναι μέτριας έντασης με αρώματα τριαντάφυλλου, ώριμου μαύρου κερασιού, γλυκών μπαχαρικών και καβουρδισμένου καφέ. Στο στόμα είναι ξηρό και δροσερό με αρκετές και επιθετικές τανίνες, μέτριο σώμα, επίγευση από ώριμα φρούτα και ορυκτότητα που διαρκεί αρκετά. Ένα κρασί που πίνεται εξαιρετικά από τώρα και για τα επόμενα 10 χρόνια.

18 REFOSCO DAL PEDUNCOLO ROSSO Το Refosco dal Penducolo rosso παίρνει την ονομασία του από τον κόκκινο μίσχο του τσαμπιού. Εμφανίζεται από το 1870 στην περιοχή του Friuli και της Σλοβενίας. Είναι μια ποικιλία όψιμη στην ωρίμανση της, με μικρές χοντρόφλουδες ρόγες που το κάνουν ανθεκτικό στις ασθένειες κατά τις φθινοπωρινές βροχές. Το χρώμα είναι συνήθως βαθύ, τα αρώματα του είναι το δαμάσκηνο και νότες αμυγδάλου. Η οξύτητα και οι τανίνες είναι υψηλές και το σώμα συνήθως από μέτριο και πάνω.

19 ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΒΑ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΤΡΙΝΩΝ Αμπελώνας: Από αμπελώνες που βρίσκονται γύρω από την παραδοσιακή κατοικία του κτήματος. Ποικιλίες: Refosco dal Penducolo rosso 85%, Μαυροδάφνη «Τσιγγέλω» 15%. Οινοποίηση: Ερυθρή οινοποίηση με τις φλούδες να παραμένουν σε επαφή με τον μούστο για περίπου 2 εβδομάδες με μέγιστη θερμοκρασία τους 28 ο C, και με την μηλογαλακτική ζύμωση να ολοκληρώνεται στη διάρκεια του χειμώνα. Η ωρίμαση γίνεται για 18 μήνες σε βαρέλια Berthomieu και Ermitage και για 12 μήνες στη φιάλη. Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί και στενό γκρενά νύχι. Στη μύτη ακόμα κλειστό, ωστόσο συγκεντρωμένο και πυκνό, με ανθικές νότες, μαύρο φρούτο φρέσκο, βότανα και ισορροπημένο βαρέλι. Στο στόμα ξηρό, με μέτρια οξύτητα, σκληρές τανίνες, με το φρούτο να είναι πιο έντονο και πιο ώριμο, το σώμα του γεμάτο, με μεγάλο εκχύλισμα, που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μαλακώσει και να εξελιχθεί. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: για περισσότερα από 10 χρόνια.

20 CORVINA VERONESE Η Corvina Veronese είναι μια ποικιλία την οποία την βρίσκουμε στη Valpolicella και το Bardolino από τον 17ο αιώνα. Ανθίζει αργά, ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και έχει μεγάλες αντοχές στα κρύα του χειμώνα. Είναι αρκετά παραγωγική με προβλήματα στο δέσιμο του φρούτου στα πρώτα μάτια. Είναι εξαιρετική για αποξήρανση και για αυτό χρησιμοποείται για την παραγωγή του Recioto και του Amarone. Τα χαρακτηριστικά της είναι το μαύρο κεράσι και το πικρό αμύγδαλο, με δροσερή οξύτητα και μαλακές τανίνες.

21 VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE DOC Αμπελώνας: Από ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή της Valpolicella απο τις ποικιλίες Corvina 70%, Rondinella 20% και Molinara 10%. Οινοποίηση: Σύμφωνα με την παράδοση, τα στέμφυλα που μένουν από την οινοποίηση του Amarone, προστίθενται στην οινοποίηση του κρασιού Valpolicella με εκτεταμένη εκχύλιση. Η τεχνική αυτή αυξάνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και εμπλουτίζει το κρασί με ζάχαρη, γλυκερίνη, πολυφαινόλες και άρωμα. Το κρασί στη συνέχεια, ωριμάζει σε παλιά Σλοβένικα βαρέλια των 3000 λίτρων για 12 μήνες και άλλους 6 μήνες στη φιάλη. Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά αποχρώσεις. Στη μύτη είναι έντονο και σύνθετο, με φρουτώδη αρώματα σταφίδας, ζαχαρωμένου μάυρου κερασιού και σοκολάτας. Στο στόμα είναι ξηρό, πληθωρικό, με σοκολατένιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Η επίγευση είναι μακρά, γεμάτη ώριμο μαύρο φρούτο και σοκολάτα γάλακτος. Απολαύστε το στους: 18 ο C. Παλαίωση: 5-8 χρόνια από τον τρύγο.

22 Το Nebbiolo είναι μια πολύ παλιά ποικιλία, καθώς υπάρχουν επίσημες αναφορές σε αυτή από τον 13 ο αιώνα, στην περιοχή του Πεδεμόντιου. Το όνομα της προέρχεται από την λέξη nebbia που σημαίνει ομίχλη και μάλλον προέρχεται από την «ομιχλώδη» όψη των σταφυλιών όταν είναι ώριμα, παρά στην ομίχλη της περιοχής. Είναι ποικιλία που ανθίζει πολύ νωρίς και ωριμάζει πολύ αργά, μερικές φορές φθάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο τον τρύγο. Προτιμάει τα φτωχά εδάφη με αρκετό χαλίκι και είναι από τις ποικιλίες, μαζί με το Pinot Noir που εκφράζει το terroir με μεγάλη πιστότητα. Τα χαρακτηριστικά του είναι ανθικά όπως βιολέτα και τριαντάφυλλο, κόκκινα φρούτα όπως κεράσι και φρούτα του δάσους, καπνός και πίσα. Έχει υψηλή οξύτητα, σκληρές τανίνες, γεμάτο σώμα και μεγάλες ικανότητες παλαίωσης. NEBBIOLO

23 BAROLO Η αμπελουργική ζώνη του Barolo πήρε την τελική της μορφή με νομοθετικό διάταγμα το 1934, με διεργασίες που ξεκίνησαν το 1896 και πήραν την τελική τους μορφή το Μικρή επέκταση έγινε το 1966 με τις κοινότητες Roddi & Cherasco με 120 στρέμματα συνολικά. Οι 5 σημαντικές κοινότητες του Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d Alba kai Monforte d Alba, περιλαμβάνουν το 87% της συνολικής παραγωγής. Οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις 560 κιλά στο στρέμμα και την καλλιέργεια σε σημεία όπου το Nebbiolo μπορεί να ωριμάσει, σε συνδυασμό με την παραμονή στο βαρέλι, που αρχικά ήταν 3 χρόνια και κατέβηκε στη συνέχεια στα 2 χρόνια, η ζώνη απο το 1980 ανέβηκε στο D.O.C.G. status απο D.O.C. Απο το 1970 και μετά έχουμε την προσφορά απο τους παραγωγούς οινοποιήσεων απο ξεχωριστά αμπελοτόπια που έδωσαν τη δυνατότητα να φανεί η δυναμική της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό, σαν τη Βουργουνδία ότι 1,107 ιδιοκτήτες γης μοιράζονται 11,000 στρέμματα περίπου, με στοιχεία του 1990.

24 PRUNOTTO BAROLO D.O.C.G. Αμπελώνας: Από αμπελώνες των κοινοτήτων Monforte, Castiglione Falletto & Seralunga. Το υπέδαφος των περιοχών αυτών είναι αργιλοχαλικώδες με στοιχεία μαγνησίου και μαγγανίου. Ποικιλία: Nebbiolo 100% Οινοποίηση: Ερυθρή οινοποίηση με τις φλούδες να παραμένουν σε επαφή με τον μούστο για περίπου 2 εβδομάδες με μέγιστη θερμοκρασία τους 30 C με την μηλογαλακτική ζύμωση να ολοκληρώνεται στη διάρκεια του χειμώνα. Η ωρίμανση γίνεται κατά κύριο λόγο σε Γαλλικά βαρέλια των 500 και των 750 λίτρων καθώς και ένα μικρό μέρος σε βαρέλια των 275 λίτρων ενός χρόνου παλιά, για περίπου 16 μήνες. Στη συνέχεια για 12 μήνες στη φιάλη στα κελάρια του Prunotto. Χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι απαλό ρουμπινί με γκρενά αποχρώσεις. Στη μύτη είναι ανθικό μα αρώματα βιολέτας και φουτώδη χαρακτήρα απο φρούτα του δάσους. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, τανικό, με γεμάτο σώμα και μέτρια επίγευση. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: για περισσότερα από 8 χρόνια.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την Ισπανία και τη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Το Feudo Principi di Butera είναι ένα κτήμα που κάποτε ανήκε σε οικογένειες ευγενών της Σικελίας, ένας από τους ευγενείς που έζησε εκεί το 1543 ήταν και ο πρώτος πρίγκηπας Ambrogio

Διαβάστε περισσότερα

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η οικογένεια Hochar φτιάχνει κρασιά στην περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ 2015 Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Οίνου & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων - 271 00 Κορακοχώρι Ηλείας - Τηλ. : 26210 41601 - Fax : 26210 41901 - e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Η περιοχή Μαντούρια της Απουλίας είναι ο τόπος των αμπελώνων Varvaglione, εκεί όπου το παρελθόν ανταμώνει με το μέλλον, την παράδοση και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009 Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft MEDOC CLIMATE Το κλίμα στην περιοχή του Bordeaux είναι παραθαλάσσιο με πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μια ζώνη δάσους με πεύκα προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ JOE PHELPS Ο Joe Phelps ξεκίνησε στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση του πατέρα του, το 1952, που τότε ήταν μια τοπική εταιρεία. Το 1957 ανέλαβε ως πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft E. GUIGAL "The history of the GUIGAL family reflects the glory of the wines of the Côte-Rôtie. Three generations working with land over 24 centuries

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ. ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ. ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft Τα φυσικά γεωγραφικά όρια της Χιλής είναι αυτά που την καθορίζουν ως ένα μοναδικό γεωγραφικό φαινόμενο. Η έρημος Atacama σαν βόρειο σύνορο, οι Άνδεις στα ανατολικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος taste EXTRA TEYXOΣ real &style ΣΑΒΒΑΤΟ 24.12.2011 WINE ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ! ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥΣ FRANCOIS FREReS TO KAΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων 1 ENOTRIA ΕΡΥΘΡΟ ENOTRIA ΛΕΥΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Π.Γ.Ε Κρήτη ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Λιάτικο 30%, Κοτσιφάλι 30%, Syrah 40%. ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Zωηρό κόκκινο χρώµα. Πληθωρικά αρώµατα φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011 Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Tα Ελληνικά κρασιά Η Ελλάδα, πέραν του ότι είναι η γενέτειρα του ιονύσου, του θεού του κρασιού, είναι και η γενέτειρα του πρώτου οίνου Ο.Π.Α.Π. στην ιστορία. Αυτά ήταν τα κρασιά από τα νησιά της Χίου και

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /19 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1606 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Πελοπόννησος (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η σύγχρονη οινική Κρήτη: Μια επανάσταση χωρίς προηγούμενο 4 Και εγένετο... οίνος! 6 ΡΕΘΥΜΝΟ: Κτήμα Μιχαλάκη 52 Γη ευλογημένη, με ανθρώπους αυθεντικούς 10 Γηγενείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /20 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1573 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Νεμέα (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα: Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /12 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1395 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Αμύνταιο (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΤΗΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους.

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. «ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κα Χ. ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ Κυρίες και κύριοι, Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. Από την

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /20 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1610 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Νάουσα (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι TΡΥΓΟΣ 2008 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επισυνάπτουμε ένα αναλυτικό Δελτίο Τρύγου. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αυτή είναι και η μαγεία του κρασιού με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ø Ο πιο βόρειος αμπελώνας της Ευρώπης (μετά την Νότια Αγγλία) που παράγεται κρασί. Ø Βασική αρχή το blending (ποικιλίες, χρονιές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ «Βελτίωση Αμπελοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25%

Το έργο PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Οικονοµικών Ρ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα