S-50. Λαλά Μουσταφά: Τέθηκε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Σελίμ κατά την εκστρατεία τους στην Κύπρο το 1570 ( Φωτογραφία από την WIKIPEDIA)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "S-50. Λαλά Μουσταφά: Τέθηκε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Σελίμ κατά την εκστρατεία τους στην Κύπρο το 1570 ( Φωτογραφία από την WIKIPEDIA)"

Transcript

1 S : ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΛΑΛΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΑΛΗ ΠΑΣΑ, ΑΡΧΙΣΑΝ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, NA ΑΠΟΒΙΒΑΖΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ο Σουλτάνος Σελήμ είχε πάρει τις αποφάσεις του. Εφ' όσον η Ενετοί δεν του έδιναν με τη θέληση τους την Κύπρο θα την έπαιρνε με το σπαθί του. Ετσι ανέθεσε στους δύο έμπιστους του την έναρξη της επιχείρησης, το Λαλά Μουσταφά και τον Πιαλή Πασά. Ο Λαλά Μουσταφάς διορίστηκε Αρχιστράτηγος και επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων και ο Πιαλή Πασάς επικεφαλής του στόλου που θα κατέπλεε στην Κύπρο. Στη διάθεση του σύμφωνα με το Φίλιο Ζαννέτο ο Σελήμ είχε 360 πλοία όλων των τύπων και εκατόν περίπου χιλιάδες άνδρες-μια τεράστια δύναμη σε σύγκριση με τις ελάχιστες που διέθεταν οι Ενετοί. Τα πράγματα για τους Ενετούς και για τους Κυπρίους που ήθελαν να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων του Σελήμ ήσαν πολύ άσχημα και, αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, θύμιζε αυτό που ακολούθησε στην Κύπρο ύστερα από τετρακόσια χρόνια- το 1974 όταν και πάλι η Τουρκία, με σύγχρονα πλέον όπλα εισέβαλε στην Κύπρο για να καταλάβει το 37% του εδάφους της νήσου. Βασικό όμως πρόβλημα και τότε (1570) και αργότερα (1974) ήταν οι αποστάσεις. Η Κύπρος απείχε το 1570 από την Βενετία, από την οποία αναμένονταν οι βασικές ενισχύσεις, 3000 περίπου χιλιόμετρα. Το όπως και το η Κύπρος απείχε από την Ελλάδα, από την οποία ανέμενε τη μόνη βοήθεια, 1000 περίπου χιλιόμετρα. H περιοχή της Αλυκής Λάρνακας όπου έγινε η απόβαση των οθωμανών στην Κύπρο το Στο βάθος ο Τεκές της Ουμ Χαράμ (Φωτογραφία του J.P.Foscolo το 1878 σε επανέκδοση του βιβλίου του από τη Λαϊκή Τράπεζα) Λαλά Μουσταφά: Τέθηκε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Σελίμ κατά την εκστρατεία τους στην Κύπρο το 1570 ( Φωτογραφία από την WIKIPEDIA) Αντίθετα η Κύπρος απείχε από τα παράλια της Τουρκίας και στις δυο περιπτώσεις μόλις 70 χιλιόμετρα, πράγμα που της έδινε μεγάλο πλεονέκτημα να μεταφέρει στην Κύπρο όσες δυνάμεις ήθελε και με ευκολία. Από την άλλη οι δυνάμεις της Τουρκίας και στις δυο περιπτώσεις ήταν πάνοπλες και καλά οργανωμένες. Στην Κύπρο το 1570 βρίσκονταν μερικές δυνάμεις πεζικού και ιππείς, που δεν ήσαν, όμως, σε θέση, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της άμυνας του νησιού.

2 Αναφέρεται χαρακτηριστικά τόσο από τον Κυπριανό όσο και τον μοναχό Αντζελο Καλλέπιο, που πολέμησε στη Λευκωσία, ότι στην πρωτεύουσα ο πληθυσμός ήταν με ένα άριθμό μάχιμων γύρω στις κι' αυτοί όχι ικανοποιητικά εξοπλισμένοι. Η περιοχή της Αλυκής Λάρνακας. Όπως αναφέρεται ιστορικά η απόβαση των οθωμανικών δυνάμεων το 1570 στην Κύπρο έγινε στην περιοχή των Αλυκών της πόλης Από την άλλη το 1570 οι Κύπριοι δεν ήθελαν ή μάλλον μισούσαν το καθεστώς που επικρατούσε στον τόπο τους, που τους είχε μετατρέψει ουσιαστικά σε δουλοπάροικους και ήλπιζαν σε καλύτερη μοίρα. Οπως παρατηρεί ο Κυπριανός στην Ιστορία του "και δη το χείριστον ο χωριάτης λαός, εχθρός των αρχόντων και φεουδαταρέων, μάλιστα ο Πάροικος, όστις επεθύμει εναλλαγήν εξουσίας, ως μεγάλην του ελευθερίαν και εις τούτο ίσως δεν έσφαλεν". Το ίδιο και το Με το πραξικόπημα η τεράστια πλειοψηφία μισούσε το καθεστώς της χούντας που ανέτρεψε το νόμιμο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και κανένας δεν ήθελε, με κανένα τρόπο, να υπηρετήσει αυτό το καθεστώς, ενώ παντού επικρατούσε χάος και αναρχία. Ακόμα το 1570 όπλα δεν υπήρχαν στις οπλαποθήκες της Λευκωσίας και σύμφωμα με τον Κυπριανό βρέθηκαν μόνο γύρω στα 1000 όπλα, ενώ σαν έγινε επιστράτευση και κλήθηκαν οι Κύπριοι να υπηρετήσουν συγκεντρώθηκαν άνδρες και αυτοί ήσαν τόσο αδαείς στην πολεμική τέχνη, ώστε κατά τον Ιστορικό Καλλέπιο "έκαιον τα γένεια των, όταν έρριπτον το τουφέκκιον" ενώ κατά τον Χάμμερ ο αρχηγός του πυροβολικού Ιάκωβος Νόρες "ουδέποτε είχε πρότερον πυροβόλον". Το 1974 οι οπλαποθήκες είχαν ανοίξει ή βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών που άρπαξαν τα όπλα και τα έστρεφαν εναντίον των νομιμοφρόνων πολιτών, παρά εναντίον του τούρκου εισβολέα. Και στην κρίσιμη ώρα ελάχιστοι βρέθηκαν να κατέχουν όπλα.

3 Επίσης το 1570 δεν υπήρχε πυρίτιδα ούτε μολύβι και άλα τα απαραίτητα για μια σύγκρουση που αναμενόταν με τους Τούρκους, ενώ πολλοί είχαν σταλεί σε σκοπιές στις ορεινές περιοχές και μάλιστα χωρίς όπλα. Το 1974 συνέβη κάτι παρόμοιο. Πολλά από τα άρματα έμειναν στο μέσο της αποστολής τους, ενώ όσοι βρίσκονταν στις περιοχές που έγινε η εισβολή (περιοχή της Κερύνειας) ήσαν κυρίως άοπλοι και δεν υπήρχε τρόπος να αμυνθούν ή να τα βάλουν με τον εισβολέα. Κατα μιά σύμπτωση επικεφαλής των δυνάμεων βρίσκονταν και στις δυο περιπτώσεις (1570 και 1974) δύο άνδρες που έφεραν το όνομα Νικόλαος: Νικόλαος Δάνδολος το 1570, Νικόλαος Σαμψών το Και τους δυο αυτούς Νικόλαους δεν τους ήθελε ο λαός ούτε το 1570 ούτε το Ακόμα όταν το 1570 τέθηκε θέμα να σταλούν δυνάμεις στις ακτές για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των Οθωμανών που θα αποβιβάζονταν στο νησί στην περιοχή των Αλυκών στη Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε γκραβούρα του Triftram Ellis το 1878 Λάρνακα, η εισήγηση απερρίφθη. Το ίδιο συνέβη και το 1974 και οι ακτές της Κερύνειας έμειναν αφύλακτες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί όταν η Βενετία αποφάσισε να στείλει δυνάμεις στην Κύπρο έστειλε πολύ ελάχιστες που δεν μπορούσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια. Το ίδιο συνέβη και το 1974: Εφθασαν μερικές δυνάμεις αεροπορικώς, οι οποίες όμως συνέβαλαν απλώς σε παράταση της επίτευξης των στόχων της Τουρκίας. Ετσι όταν στις 20 Ιουνίου 1570 έφθασαν στην Κύπρο οι πρώτες έξι γαλέρες στην περιοχή της Λάρας, στην Πάφο, προφανώς για αναγνώριση, οι οθωμανοί στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μερικούς άνδρες, ελάχιστα εξοπλισμένους, που επιδεικνύοντας πραγματική αυτοθυσία και παλληκαριά επετέθησαν εναντίον των ανδρών του Πιαλή Πασά και τους εκδίωξαν, αφού σκότωσαν μερικούς από αυτούς. Ο υπεύθυνος της φρουράς πήρε τις κεφαλές των φονευθέντων μαζί με μερικούς αιχμαλώτους και κατευθύνθηκε στη Λευκωσία για να επιδείξει την ανδραγαθία των ανδρών του αλλά ο Δάνδολος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον και ούτε τον επήνεσε για την πράξη του και κατά τον Κυπριανό "απήλθε λυπούμενος". Γράφει ο Κυπριανός για την έναρξη της εισβολής των Οθωμανών του Σελήμ Β στην Κύπρο:

4 "Κηρυχθέντος δε του πολέμου, και του ισχυρού εχθρού προς την θήραν όντος, ελπίζετο καν τουλάχιστον μία βοήθεια στρατιωτών ως δέκα χιλιάδας. "Ιξευρε καλώτατα η Αυθεντία, πως ο λαός της Κύπρου, σκλάβος υπό την τυραννίαν των αρχόντων και ευγενών, ήτον άπρακτος εις άρματα παντάπασι. Φωτογραφία από το Αρχείο του Σταύρου Λαζαρίδη στην οποία παρουσιάζεται η παραλία της Λεμεσού. Διακρίνονται κύριοι με τα καπέλα και τις επίσημες στολές τους, ψαρόβαρκες και γκαμήλες ξαπλωμένες στην Αμμο. "Το τειχόκαστρον μετά βίας ετελείωνε, και χωρίς τα αναγκαία παραπετάσματα, με ένδεκα επιτειχήσματα ναι, ή προμάχους, μπαλουάρδα ιταλιστί, αλλά χωρίς της χρειαζομένης φρουράς, σχεδόν άχρηστα. "Το ολιγώτερον εχρειάζετο από πεντακοσίους σολδάτους το καθ' ένα διϑ μίαν ουδέ τόσον αρκετήν διαυθέντευσιν. "Εδραμον λοιπόν οι φοβισμένοι Λευκωσιάται εις δεήσεις και λιτανείας, ολονυχτίους και Λατίνου και Ρωμαίου και παντός άλλου γένους αρχιερείς και ιερείς, επικαλούμενοι την μόνην ελπίδα και προστασίαν του πανοικτήρμονος Θεού, άμα μετά των εξοχοτάτων ρετόρων, αρχόντων και παντός του λαού. "Ο δε Εκτωρ Βαγλιόνες με τους καπετανέους και συλδάτους, καθ' όλην την Τεσσαρακοστήν έφερε το χώμα και του νέου χάνδακος και εγέμιζε τον παλαιόν, ίνα μη ήθελεν εύρη ο εχθρός εκείνου τα χώματα αρμόδιοι διά το έργον του. "Και αυτός συναθροισθέντος του Συμβουλίου επρόβαλεν, ότι ήτον ωφέλημον να παρρησιασθή με το στράτευμα εις τα παραθάσσια, αν ήτο δυνατόν να εμποδίσει του εχθρού την έξοδον εις γην, και να τον βάλη εις σύγχυσιν. "Την γνώμην ταύτην ο λαός και οι άρχοντες Κύπριοι την ασπάσθησαν και την επήνεσαν. "Οι δε ρετόροι την απέρριψαν, λέγοντες ότι ήτον αδιάκριτος, καθότι ο εχθρός ων εις πλήθος, πανταχόθεν εδύνετο να τρέξη, να αρπάξη τα καστέλια αφύλακτα και ότι αυτή η ολίγη ποσότης των στρατιωτών, μακράν από καστέλλια, έμμελλε να καταφθαρή υπό του εχθρού, μη έχουσα πού να καταφύγη. "Και επειδή οι της Λευκωσίας εστοχάζοντο, πως ο εχθρός μέλλει πρώτον να βάλη εις πολιορκίαν την Αμμόχουστον, ο Εκτωρ Βιγλιόνες, με μερικάς συντροφίας επορεύθη εις φύλαξιν αυτής, διωρίσας εις Λευκωσίαν επιστάτας του στρατεύματος τον κώμητα της Τρίπολης αρχηγόν ες επιστασίαν των κανονίων, και άλλους ευγενείς Κυπρίους τους εμπειροτέρους εις την πολεμικήν. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ "Στράτευμα τακτικό, ειπείν, δεν ευρίσκετο παρά δύο χιλιάδες πεζών και ως τέσσαρας χιλιάδας έτερον εκ Βενετίας, σταλθέν. "Το ιππικόν συνίστατο εις πεντακοσίους μόνον. "Ολον τούτο ήτο διωρισμένον από τριακοσίους εις Πάφου, Χρυσοχούν, Αυδήμουν, Λεμεσόν, Αλικαίς, Λάπιθον, Κυθραίαν, Λακατάμιαν, Νήσον, Περιστερώναν και Λεύκαν, και εις άλλα μερη. "Των άνωθεν τούτων αι συντροφίαι των στρατιωτών μετά των καπετανέων εκαλέσθησαν εις Λευκωσίαν, όντων και Ιταλών και Κυπρίων.

5 "Εγινε σύναξις και από του λαού της Λευκοσίας ως άνδρες, τεχνήται όμως, δούλοι, άπρακτοι εις τα του πολέμου, και άπειροι οι περισσότεροι. "Αλλ' αν όχι δια διαυθέντευσιν, αν διά φύλαξιν του τείχους και επίδειξιν εις τον εχθρόν. "Εκ τούτων πολλούς έστειλαν εις τα όρη να φυλάττουσι τινά στήματα, και πολλούς χωρίς τουφέκιον. "Μόλις διότι ευρέθησαν εις την οπλοθήκην της Λευκωσίας χίλια τεσσαράκοντα, τα οποία εδόθησαν των σολδάτων, οπού δεν είχον. "Από την μεγάλην των εμπειρίαν τούτων των τεχνήτων, έκαιον τα γένεια των, λέγει ο Καλλέπιος ιστορικός, όταν έρριπτον το τουφέκιον. "Τα της τροφής απρόβλεπτα και ελλειπή σχεδόν. "Πυρίτις και μόλυβδος και άλλα σπάνια. "Και το δη χείριστον, ο χωριάτης λαός, εχθρός των αρχόντων και φεουδαταρίων, μάλιστα ο πάροικος, όστις επεθύμει εναλλαγήν εξουσίας, ως μεγάλην του ελευθερίαν, και εις τούτο ίσως δεν έσφαλεν. "Συνάχθη όλον το μέρος των ευγενών του Συμβουλίου και εδιαχωρίσθη εις δύο μέρη, διορισθέντες επ' αυτούς δύω ανδρείοι καπετανέοι, ο Φέπος Λάρνακα 2011: Η παραλία των Φοινικούδων Ζάππες, ευγενής Κύπριος εις το να διαυθεντεύη το μπαλοάρδον του Ποδοκατάρου, ένθα η μεγάλη προσβολή του εχθρού έχων υπ' εξουσίαν 750 ευγενείς, πολίτας και δούλους και ο Ούγος Φλάτρος, ευγενής Κύπριος, το του Κωσντάντζου, έχων και αυτός υπό εξουσίαν άλλους ομοίως. "Οι δε άλλοι καταπετανέοι και στρατιώται με 200 ίππους και ως δύω χιλιάδας σολδάτους υπήγαν εις Αμμόχουστον με τον αρχιστράτηγον Βαγλιόνε. "Τη 16η Μαρτίου 1570, ο Αλιπασάς αρχηγός δευτέρας μοίρας του στόλου με 36 γαλέρας, 12 φούστας, 4 καράβια τούρκικα και δυο βενέτικα με το γαλεώνι του Μεεμέτ πασά, μαούνας 8, άλλα 40 ιπποπεράματα, με πλήθος καραμουσαλινίων, φορτωμένων τροφάς και άρματα, υποκείμενα πάντα εις τον Μουσταφαπασάν, γενικόν στρατηγόν των της ξηράς στρατευμάτων, εκίνησεν από την Κωνσταντινούπολιν και συναπαντήθη εις Φοίνικα μετά του Ππιαλή Πασά, όστις τη 20 Ιουνίου έστειλεν έξη γαλεόττας δια να εξανοίξουν και άραξαν εις χωρίον λάραν, πλησίον της Αλεξανδρέττας (εκ παραδρομής η περιοχή Λάρα αναφέρεται κοντά στην Αλεξανδρέττα, ενώ η Λάρα βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου). "Εύγησαν έξω οι Τούρκοι, εκαταδίωξαν τινάς βοσκούς. "Εικοσιεννέα όμως εκεί φύλακες στρατιώται, ώρμησαν κατ' αυτών και θανατώσαντες όχι ολίγους, τους λοιπούς ηνάγκασαν να έμβουν εις τας γαλέρας των και δύο ή τρεις εκράτησαν και ο καπετάνιος ελθών εις Λςευκοσίαν, έφερε τας κεφαλάς εκείνων, και τους αιχμαλωτισθέντας, και ελπίζων βραβείον από τον τοποτηρητήν Δάνδολον, ουδέν έλαβε και απήλθε λυπούμενος".

6 Μέσα στο χάος που άρχισε να δημιουργείται βρέθηκε ένας ιερωμένος για να ενθαρρύνει τους Κυπρίους να προτάξουν αντίσταση στον εισβολέα. Και με ένα θερμό λόγο ενθουσίασε τελικά το λαό. Αυτός ήταν ο λατίνος Επίσκοπος της Πάφου, Κονταρίνης, ο οποίος αναπληρούσε τον Αρχιεπίσκοπο, που απουσιαζε στη Βενετία. Ο Κονταρίνης αφού συγκέντρωσε όλους τους Κυβερνήτες, ευγενείς, αξιωματικούς, αστούς και στρατιώτες στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία, τους κάλεσε να αγωνιστούν, τονίζοντας ότι ο στόλος των Ενετών δεν θα καθυστερούσε να έλθει στο νησί σε βοήθειά τους. Η ομιλία του Κονταρίνη σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και τότε ο ένας εγκαρδίωνε τον άλλο. Σαν είδαν οι άρχοντες το ενδιαφέρον του λαού έσπευσαν να επανεξετάσουν την κατάσταση και αφού συνήλθαν στο χωριό Ασσια (ή Ασχια κατά τον Κυπριανό) αποφάσισαν να κρατήσουν άμυνα μόνο στην Αμμόχωστο και τη Λευκωσία, φονούμενοι ότι οι λίγοι άνδρες τους θα εξουδερωνονταν αν έβγαιναν στα ανοικτά. Αυτό σήμαινε συγκέντρωση προμηθειών στις δυο πόλεις. Ενώ όμως οι Ενετοί καθυστέρησαν πολύ για να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που επικρεμμόταν εναντίον του νησιού, οι Τούρκοι βρίσκονταν ήδη σε μικρή απόσταση από τις ακτές του νησιού, ενώ στα τέλη Ιουνίου του 1570 όλος ο στόλος τους βρισκόταν στον όρμο του Φοίνικα.

King James Bible Greek New Testament Word List

King James Bible Greek New Testament Word List King James Bible Greek New Testament Word List Extracted From The Supercomputer-Compiled Textus Receptus CSR9 By Dr. Michael J. Bisconti Copyright 2013 Dr. Michael J. Bisconti The King James Bible Greek

Διαβάστε περισσότερα

The Greek Braille System

The Greek Braille System The Greek Braille System 1. Braille codes for the Greek lowercase (small) Alphabet characters UNICODE Greek Braille Braille dots Description Description in English in Greek 03B1 α A 1 άλφα GREEK SMALL

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστής GT 3148 Κουδούνι ηλεκτρομηχανικό 1 ήχου, λειτουργία με μπαταρία Κουδούνι ηλεκτρομηχανικό 1 ήχου,

μετασχηματιστής GT 3148 Κουδούνι ηλεκτρομηχανικό 1 ήχου, λειτουργία με μπαταρία Κουδούνι ηλεκτρομηχανικό 1 ήχου, ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ 70.05.0.00 CROMA 50 Κουδούνι ηλεκτρονικό 3 ήχων, λειτουργία με μπαταρία 70.05.0.002 CROMA 00 Κουδούνι ηλεκτρονικό 8 ήχων, λειτουργία με 8-2V~/= ή με μπαταρία, προτεινόμενος μετασχηματιστής GT

Διαβάστε περισσότερα

eisodos suite N1A Χρώμα Granite 431 Λάμες Inox Ένθετο πάνελ αλουμινίου Χειρολαβή Inox 60x1315mm Κρύσταλλο Διαστάσεις Επιλογές & προσθετα Τυπολογίες

eisodos suite N1A Χρώμα Granite 431 Λάμες Inox Ένθετο πάνελ αλουμινίου Χειρολαβή Inox 60x1315mm Κρύσταλλο Διαστάσεις Επιλογές & προσθετα Τυπολογίες N1 N1A N1 2 3 A Μονόφυλλη πόρτα 4 Εξωτερική λήψη 5 N3 A Μονόφυλλη πόρτα Εσωτερική λήψη (καθιστικό) 6 7 N4 A 8 9 N5 A 10 11 N6 A Δίφυλλη πόρτα με σταθερά Δ/Α Εξωτερική λήψη 12 13 N7 A 14 15 N8 Μονοφυλλη

Διαβάστε περισσότερα

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment

MS number : MS. 1214. Former MS numbers : None. Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103. Material : Parchment MS number : MS. 1214 Former MS numbers : None Summary content : Octateuch (incomplete) Date : 12 November 1103 Material : Parchment Folios : ff. 412 Dimensions : 334 x 246 Gatherings : 36 x 8 (288), 6

Διαβάστε περισσότερα

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s)

Greek 111. Sept. 7, Wed.: Alphabet ἀλφάβητος (ἄλφα βῆτα = A B C s) Rick Griffiths MWF 9:00 Converse 302 Converse 102D; 542-5368 FTGRIFFITHS@AMHERST.EDU Monday 4:00-6:00 and by appointment Reading Greek: Text and Vocabulary (second edition) (ISBN 9780521698511) Reading

Διαβάστε περισσότερα

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide)

A week long excursion into the language of the ancient Greeks. a. The Alphabet (with pronunciation guide) GREEK WEEK A week long excursion into the language of the ancient Greeks a. The Alphabet (with pronunciation guide) b. Some scientific terms: the family of -ologies c. The Dieties of Mount Olympus d. Exercises

Διαβάστε περισσότερα

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you

ἐγώ io / I σύ tu / you μοῦ, ἐμοῦ di me / of me σοῦ di te / of you μοῖ, ἐμοί a me / to me σοί a te / to you μέ, ἐμέ me / me σέ te / you ALFABETO / ALPHABET nome / name suono / sound come nella parola / as in Α α alpha a gatto / father Β β beta b bene / bravery Γ γ gamma g gossip Δ δ delta d dente / drop Ε ε epsilon e breve / short e detto

Διαβάστε περισσότερα

Unos cambios de la pronunciación

Unos cambios de la pronunciación Unos cambios de la pronunciación desde griego moderno al griego clásico (según Erasmo) por El profesor Don Potter Cambios de la pronunciación recomendados de parte del Maestro Don Potter para El Griego

Διαβάστε περισσότερα

1. The Greek Language and Its Dialects

1. The Greek Language and Its Dialects I n t r o d u c t i o n 1. The Greek Language and Its Dialects The Greek language belongs to the Indo-European family of languages. The name Indo-European indicates the geographic area where these languages

Διαβάστε περισσότερα

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR

SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR SIMON & SCHUSTER S PIMSLEUR modern greek II reading booklet Travelers should always check with their nation's State Department for current advisories on local conditions before traveling abroad. Graphic

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΡΕΥΣΤΑ

ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΡΕΥΣΤΑ ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΝΕΥΤΩΝΙΚΑ ΡΕΥΣΤΑ Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Ρεολογική συμπεριφορά ρευστών Υλική σχέση Νευτωνικά και μη νευτωνικά ρευστά Τανυστής ιξώδους Τάσης και ρυθμού

Διαβάστε περισσότερα

Tο ιβλίο αυτό αvήκει στ...

Tο ιβλίο αυτό αvήκει στ... Tο ιβλίο αυτό αvήκει στ... Γιε! (μεγάλη διάνοια) Περίεργος ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟγλίτσα Πρώτο βραβείο 2 ( o ) Liz Pichon Μετάφραση Χαρά Γιαννακοπούλου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 3 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙO www.epbooks.gr ΤΟΜ ΓΚΕΪΤΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ÍNDICE PRIMERAPARTE. Δεύτερo Μάθημα (Segundalección):Εμείςείμαστε. Presentedeindicativodelverboείμαι.Artículo.Sustantivos... 27

ÍNDICE PRIMERAPARTE. Δεύτερo Μάθημα (Segundalección):Εμείςείμαστε. Presentedeindicativodelverboείμαι.Artículo.Sustantivos... 27 ÍNDICE ÍNDICE Introdución... 9 Prólogoalanuevaversión... 13 PRIMERAPARTE Πρώτo Μάθημα (Primeralección):Γειασας. Elalfabeto.Gruposvocálicosyconsonánticos.Signosortográficos. Elacento... 17 Δεύτερo Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge

A Fresh Analysis* P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge P 27 (Papyrus Oxyrhynchus 1355) A Fresh Analysis* Samuli Siikavirta (mss43@cam.ac.uk) University of Cambridge Abstract: This detailed study of P 27 suggests some adjustments to the older editions. In addition

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. 28..03. 2013 Σύνθεση Χαρτοφυλακίου Αιολικής ΑΕΕΧ Τεμάχια Μέση Τιμή Κτήσεως

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. 28..03. 2013 Σύνθεση Χαρτοφυλακίου Αιολικής ΑΕΕΧ Τεμάχια Μέση Τιμή Κτήσεως ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. 28..03. 2013 Σύνθεση Χαρτοφυλακίου Αιολικής ΑΕΕΧ Τεμάχια Μέση Τιμή Κτήσεως Τιμή 28/03/2013 Συνολική Αξία Κτήσεως( ) Συνολική Αξία 28/03/2013 ( ) Ι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

THE SINGING GRAMMARIAN

THE SINGING GRAMMARIAN ENDORSEMENTS I struggled memorizing paradigms when I learned Greek. Now as a lecturer I struggle motivating my students to engage in the tedious and mindnumbing work of memorizing paradigm after paradigm.

Διαβάστε περισσότερα

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009

The bgreek bundle. Luis Rivera. February 13, 2009 The bgreek bundle Luis Rivera February 13, 2009 Abstract This bundle provides an interface to use several ascii input encodings to typeset Greek with Claudio Beccari s Greek fonts. TEX is well known to

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική ΙΙ- Ελεγχος Υποθέσεων ΙΙ (εκδ. 1.1)

Στατιστική ΙΙ- Ελεγχος Υποθέσεων ΙΙ (εκδ. 1.1) Στατιστική ΙΙ- Ελεγχος Υποθέσεων ΙΙ (εκδ. 1.1) Γεώργιος Κ. Τσιώτας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης 17 Ιουλίου 2013 Περιγραφή 1 2 Δίπλευρος και μονόπλευρος Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικασία παρατάσεων και εκτάκτων ενεργοποιήσεων Αερολιμένων»

Θέμα: «Διαδικασία παρατάσεων και εκτάκτων ενεργοποιήσεων Αερολιμένων» 1 ΜΟΔ 105 Δ3/Β Έκδοση 6 η Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2008 Αποδέκτες: Όλες οι οργανικές Μονάδες της ΥΠΑ Θέμα: «Διαδικασία παρατάσεων και εκτάκτων ενεργοποιήσεων Αερολιμένων» 1. Σκοπός Με την παρούσα οδηγία καθιερώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Present Subjunctives: λύω

Present Subjunctives: λύω Morphs Column headings: Tense = "Tense and Voice" (just present and aorist); TF = "Tense Formative Morph" (such as the punctiliar or passive morph); NM = "Neutral Morph" (always a lengthened neutral morph

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη. Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία

Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη. Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα και ιδιαίτερα με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτές Διαδικτυακές Υπηρεσίες και Υποδομές Cloud

Ανοιχτές Διαδικτυακές Υπηρεσίες και Υποδομές Cloud Ανοιχτές Διαδικτυακές Υπηρεσίες και Υποδομές Cloud www.ellak.gr Νεκτάριος Κοζύρης, Αν. Καθ. ΕΜΠ Αντιπρόεδρος ΕΔΕΤ ΕΕΛ/ΛΑΚ Infosystem/Helexpo, 28/11/2009 Cloud Computing? Πολλοί ορισμοί Wikipedia: provision

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. Dr. John Pappas. Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament Dr. John Pappas Scofield Seminary Press (c) Dr. John Pappas Copyright by John Peter Pappas 2008 Scofield Seminary Press Table of Contents THE METHOD...

Διαβάστε περισσότερα

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8

現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7. Version 0.8 現 代 ギリシャ 語 文 法 私 説 H. N. 2012.7.7 Version 0.8 目 次 1. 文 字 と 発 音 2. 語 彙 3. 語 形 論 3.1 冠 詞 3.2 名 詞 3.2.1 概 説 3.2.2 男 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.3 女 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.4 中 性 名 詞 の 格 変 化 3.2.5 変 則 格 変 化 名 詞 3.3 形 容 詞

Διαβάστε περισσότερα

UROCOURSE 2014. ELENI GAGARI DMD, DMSc. ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, Α ΠΑΝΕΠ. ΚΛΙΝΙΚΙΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

UROCOURSE 2014. ELENI GAGARI DMD, DMSc. ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, Α ΠΑΝΕΠ. ΚΛΙΝΙΚΙΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ UROCOURSE 2014 ELENI GAGARI DMD, DMSc. ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, Α ΠΑΝΕΠ. ΚΛΙΝΙΚΙΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ: ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Σίελος (Σάλιο) και Στοματική Κοιλότητα Σάλιο: Σύνθεση Αρχικά ισότονο και

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ηχητικής ροής υψηλής ανάλυσης σε οικιακό δίκτυο

Δημιουργία ηχητικής ροής υψηλής ανάλυσης σε οικιακό δίκτυο Δημιουργία ηχητικής ροής υψηλής ανάλυσης σε οικιακό δίκτυο Στην πιο απλοποιημένη του μορφή ένα σύστημα μετάδοσης ροής αρχείων υψηλής ανάλυσης θα αποτελείτε μόνο από δύο στάδια επεξεργασίας: Το στάδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas

Bible Greek. Basic Grammar of the Greek New Testament. John Pappas Bible Greek Basic Grammar of the Greek New Testament John Pappas A companion book for the Bible Greek Vpod Internet Video Instruction Program biblegreekvpod.com Copyright by John Peter Pappas, Th.M, Th.D

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς

ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς Χρήστος Γεωργιάδης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Περιεχόμενα 1. Η εικόνα του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράμματα αυτά σήμερα είναι τα εξής:

Τα προγράμματα αυτά σήμερα είναι τα εξής: Η Επιτροπη Ευρωπαικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις (ΕΠΝ) αποτελείται από Ερευνητές, Συμβούλους, Νομικό Σύμβουλο, Ακαδημαϊκούς και Διοικητικούς, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να εντοπίσουν,

Διαβάστε περισσότερα